Άρθρο 03 – Βασικές αρχές

1.«Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» είναι η τουριστική ανάπτυξη που προωθεί την ισόρροπη περιφερειακή και τοπική οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία των πολιτών, την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, την αύξηση της απασχόλησης, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προστασία του περιβάλλοντος κάθε τουριστικής περιοχής. Ως εκ τούτου η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού και σε όλους τους τύπους προορισμών με κύριο σκοπό τη βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, το σεβασμό στην κοινωνικοπολιτισμική αυθεντικότητα των τοπικών κοινωνιών και τη διασφάλιση βιώσιμων, μακροπρόθεσμων οικονομικών δραστηριοτήτων, παρέχοντας κοινωνικοοικονομικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους.
2. «Προσβάσιμος Τουρισμός» είναι ο τουρισμός που είναι προσβάσιμος σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως αναπηρίας ή ειδικών αναγκών, έτσι ώστε να μπορούν αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες και τα αγαθά που διατίθενται στο περιβάλλον που επισκέπτονται.

 • 20 Ιουνίου 2018, 17:59 | Νίκος Αϊβατζίδης

  Κύριε Γιάννη ΒΥΡΛΟ, και πάλι θα διαφωνήσω με τη γνώμη να αναλάβουν οι γυμναστές αρμοδιότητες σχετικά με outdoor activities. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μπορείτε να το δείτε στις χώρες που υπάρχουν οργανωμένες σχολές για κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες.
  Υπάρχει άλλη σχολή για το canyoning, άλλη για το hiking, άλλη για το caving κ.ο.κ.
  Δέν μπορεί ένα απόφοιτος γυμναστής να αναλάβει ευθύνη για κάτι από αυτά, επειδή συνήθως δέν τα έχει δεί ούτε σε φωτογραφία. Θα ήταν σοβαρό λάθος από το Υπουργείο Τουρισμού να παρακάμψει αυτό που έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες (π.χ. η Γαλλία έχει έξοχο σύστημα για πιστοποίηση στο canyoning) και που είναι αποδεκτό από όσους κάνουν αυτές τις δραστηριότητες, και να κάνει κάτι ‘μόνο’ του, χωρίς να εναρμονίζεται με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Για άλλη μια φορά θα μας θεωρούν ανεύθυνους και ανοργάνωτους.

  Απ’ εναντίας, μιας και θα στήσουμε κάτι από την αρχή, έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε όλα τα καλά στοιχεία και την εμπειρία που υπάρχει και να φτιάξουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα πιστοποίησης, έτσι ώστε να είναι αξιοζήλευτο παγκοσμίως.

  Έχουμε πανέμορφες προτάσεις για κάθε δραστηριότητα, ανάλογα την περιοχή της Ελλάδας.
  Μας μένει να δρομολογήσουμε σωστή πιστοποίηση και μετά θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα.

 • 18 Ιουνίου 2018, 08:07 | ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

  Προσβάσιμος τουρισμός για όλους.
  Όμως υπάρχουν περιοχές προστασίας, αναπαραγωγής κ.ά. που δεν μπορούν να έχουν οι πάντες πρόσβαση και μάλιστα με μηχανοκίνητα μέσα (γουρούνες, 4Χ4, ελικόπτερα κ.λπ).
  Προσοχή στα «ανταμώματα» συλλόγων και φεστιβάλ που γίνονται σε ποτάμια, λίμνες κ.ά. ευαίσθητες οικολογικά περιοχές.
  Οι «τουρίστες» είναι επισκέπτες και διερχόμενοι. Σεβασμό στους μόνιμους «κατοίκους» που είναι η χλωρίδα και η πανίδα.

 • 17 Ιουνίου 2018, 20:18 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΗΣ

  Ένα σημαντικό θέμα στο οποίο πρέπει να δωθεί λύση, είναι το θέμα της διάσωσης κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με τις δραστηριότητες αναψυχής και περιπέτειας.

  Πολλοί αλλοδαποί, ευρωπαίοι πολίτες, έχουν ιδιωτικά συμβόλαια που καλύπτουν το κόστος διάσωσης. Οπότε καλό είναι να:
  1) δείτε πώς θα κοστολογεί η κρατική υπηρεσία τη διάσωσης
  2) να βρείτε τρόπο να υπάρχει κάλυψη διάσωσης από τον πελάτη που θα συμμετέχει σε δραστηριότητα

 • 17 Ιουνίου 2018, 19:19 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΗΣ

  Θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη φέρουσα ικανότητα της περιοχής για την ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων με βάση τον τουρισμό περιπέτειας και αναψυχής. Ειδάλλως μπορεί να καταλήξη σε φαινόμενο επίβαρυνσης του περιβάλλοντος και μη βιώσιμης ανάπτυξης αλλά μαζικού τουρισμού με τις αντίστοιχες συνέπειες.

 • 15 Ιουνίου 2018, 09:20 | Κωστας

  Οι αποφοιτοι ΤΕΦΑΑ δεν ειναι επαγγελματιες του χωρου. Μηπως στα ΤΕΦΑΑ κανουν ιππασια η περιηγησεις με γουρουνες η καταδυσεις η πεταγμα με αλεξιπτωτο η bunjee jumping η κανο καγιακ?

 • 14 Ιουνίου 2018, 20:13 | Γιώργος καρνακης

  Επειδή μιλάμε για τουρισμό και ιδίως για εναλλακτικό τουρισμό θα πρέπει να βγεί η λέξη «αθλητικός» διότι μιλάμε για ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην φύση, όπως στις καταδύσεις έτσι και στις λοιπές δραστηριότητες θα πρέπει να υπάρχουν πιστοποιημένες σχολές και εκπαιδευτές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θεωρώ λάθος να υπάρχει υπεύθυνος αποφοίτων φυσικής αγωγής διότι δεν πρόκειται για αθλήματα αλλά για τουριστικές δραστηριότητες και επίσης δεν έχουν εκπαιδευτεί ούτε έχουν γνώσεις πάνω σε αυτές τίς δραστηριότητες.

 • 14 Ιουνίου 2018, 09:36 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΥΡΛΟΣ

  Πάσης φύσεως αθλητική δραστηριότητα, αναψυχή ή περιπέτεια πρέπει να οργανώνεται, να επιβλέπεται και να πραγματοποιείται απο επαγγελματία του χώρου (επιστήμονα του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής).Έτσι αναβαθμίζεται η ασφάλεια ,η ποιότητα και η αξιοπιστία των παρεχομένων υπηρεσιών. Εξοβελίζονται οι μη επαγγελματίες του χώρου που λειτουργούν παρασιτικά και θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες αυτές. Μειώνεται η ανεργία επαγγελματιών του χώρου.

 • 13 Ιουνίου 2018, 10:26 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΥΡΛΟΣ

  Πάσης φύσεως αθλητική δραστηριότητα, αναψυχή ή περιπέτεια πρέπει να οργανώνεται, να επιβλέπεται και να πραγματοποιήται απο επαγελματία του χώρου (επιστήμονα του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής).Έτσι αναβαθμίζεται η ασφάλεια ,η ποίοτητα και η αξιοπιστία των παρεχομένων υπηρεσιών.Εξωβελίζονται οι μη επαγγελματίες του χώρου που λειτουργούν παρασιτικά και θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες αυτές.Μειώνεται η τρομερή ενεργία επαγγελματιών του χώρου.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».