Άρθρο 06 – Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας

1.Θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας.
2. Τουριστικά γραφεία, που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια με Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων σε ισχύ, δύνανται να λαμβάνουν Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας, εφ’ όσον διοργανώνουν τις δραστηριότητες του άρθρου 5 περ. Β.
3. Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας δύναται να χορηγείται και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων που διοργανώνουν τις δραστηριότητες του άρθρου 5 περ. Β. Η διαδικασία αδειοδότησής τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.
4.Το Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας είναι σήμα πιστοποίησης, με ειδικό λογότυπο, πενταετούς διάρκειας και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, μέσω της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού. Τα δικαιολογητικά των οποίων η ισχύς λήγει αντικαθίστανται υποχρεωτικά πριν από τη λήξη τους, άλλως το Ειδικό Σήμα ανακαλείται.
5.Σε περίπτωση ανάκλησης της Βεβαίωσης Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων του τουριστικού γραφείου ή της αντίστοιχης άδειας λειτουργίας σε άλλη περίπτωση, ανακαλείται και το Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας.
6.Στο Υπουργείο Τουρισμού τηρείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιχειρήσεων Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας, όπου καταχωρούνται όλοι οι κάτοχοι Ειδικού Σήματος Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας.

 • H προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης της ατομικής επιχείρησης θα πρέπει να είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ είναι αβάσιμη και δεν στηρίζεται πουθενά. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία που έπεσε σαν πρόταση και σίγουρα δεν πρέπει επ ουδενί να συμβεί κάτι τέτοιο αν δεν θέλουμε να δούμε άλλη μια συντεχνία να στρογγυλοκάθεται σε ένα χώρο ο οποίος της είναι παντελώς άσχετος. Δεν έχουμε τι να κάνουμε τους μυριάδες αδιόριστους γυμναστές, ας τους βολέψουμε στις υπαίθριες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα θα ήταν τουλάχιστον κωμικοτραγικό, ένας παραλογισμός που έχουμε ήδη δει να συμβαίνει και στην τουριστική χιονοδρομία και να μας κάνει όλους να απορούμε άλλοτε να γελάμε και άλλοτε να κλαίμε.
  Εδώ συζητάμε για τουρισμό περιπέτειας και υπαίθρια αναψυχή, τι δουλειά έχουν οι γυμναστές με αυτό; Άλλο πράγμα τα σπορ στη φύση και η αναψυχή και άλλο πράγμα ο αθλητισμός και η προπόνηση για όσους συμμετέχουν σε αγώνες
  Η Υπαίθρια Αναψυχή και τα σπορ στη φύση στην εμπορική τους μορφή αναπτύχθηκαν σε χώρες του δυτικού κόσμου στη δεκαετία του 70. Η εμπορική μορφή της τουριστικής χιονοδρομίας για παράδειγμα ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του ‘60 από τη Γαλλία αναπτύσσοντας ταχύτατα μια τεράστια εγχώρια αγορά. Το ‘Rafting’ ως υπαίθρια δραστηριότητα έρχεται από τις ΗΠΑ στη Γαλλία και την Ελβετία στα μέσα της δεκαετίας του 80. Πουθενά και σε καμιά χώρα δεν εμπλέκεται γυμναστής ή προπονητής μέσα σε αυτό. Περισσότερο συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις όπως για παράδειγμα, στην Γαλλία και τις ΗΠΑ παρά με το χώρο του αθλητισμού. Στις μέρες μας σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά των δραστηριοτήτων της Υπαίθριας Αναψυχής έχει κυρίως διαμορφωθεί μέσα από την βιομηχανία του τουρισμού και μόνο.
  Συνεπώς, ο τομέας της Υπαίθριας αναψυχής του οποίου η διεξαγωγή περιλαμβάνει απαραίτητα τη χρήση του φυσικό περιβάλλοντος πρέπει να χρησιμοποιεί τουριστικές επιχειρήσεις που διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό δηλαδή, εμψυχωτές ή εκπαιδευτές οι οποίοι θα παρέχουν τις υπαίθριες δραστηριότητες στο πλαίσιο της διασκέδασης, της ευχαρίστησης, του ενεργού τουρισμού, της υπαίθριας μάθησης και της δέσμευσης του ατόμου με το φυσικό περιβάλλον. Καμία σχέση με αθλητικές δραστηριότητες με το χώρο του γυμναστηρίου, του στίβου, του γηπέδου, των αγώνων κλπ κλπ. Οι πάροχοι υπηρεσιών Υπαίθριας αναψυχής δεν προωθούν τον ανταγωνισμό, δεν παρέχουν καθοδήγηση για επίτευξη υψηλού επιπέδου σωματικής απόδοσης δεν παρέχουν προετοιμασία για αθλητικά γεγονότα ή αγώνες ώστε να απαιτείται εκγυμναστής.

 • 20 Ιουνίου 2018, 17:20 | Νίκος Αϊβατζίδης

  1. Θα συμφωνήσω ‘εντόνως’ με τον κ. Νεκτάριο, και θα διαφωνήσω αντίστοιχα με τον κ. Γιάννη ΒΥΡΛΟ (με κεφαλαία επειδή δέν ήξερα πού να βάλω τον τόνο): ένα τέτοιο σήμα-πιστοποίηση είναι πάρα πολύ καλή ιδέα.
  Πιο συγκεκριμένα, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει ‘ΧΘΕΣ’. Για άλλη μια φορά δηλαδή έχουμε μείνει πίσω στα παγκόσμια δεδομένα και standards.

  Σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση όμως να μην μπεί κριτήριο να είναι κάποιος γυμναστής. Οι άνθρωποι είναι πολλές φορές ανίδεοι με τα βουνά και τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Και πάλι, πολλές χώρες έχουν ανοίξει το δρόμο: δίνουν πιστοποιήσεις για το αν κάποιος είναι κατιρτησμένος για συγκεκριμένες δραστηριότητες (το ότι κάποιος είναι κατάλληλος για οδηγός hiking, δέν σημαίνει ότι μπορεί να είναι και οδηγός στο rafting), τσεκάρουν για θέματα ασφαλείας, ομορφιάς, συντήρησης και χίλια ακόμη. Το Mainalon Κοινσεπ, το Paths of Greece και ίσως και άλλοι έχουν κάνει πολύ ποιοτική δουλειά για το θέμα hiking.

  Ας πάρουμε λοιπόν ιδέες από τις χώρες που το έχουν κάνει,
  ας δούμε τί ζητάνε οι τουριστικοί πράκτορες όταν πηγαίνουν σε αντίστοιχες παγκόσμιες εκθέσεις (προφανέστατα δέν ζητάνε να είναι γυμναστής ο οδηγός hiking, αλλά να έχει πιστοποίηση για οδηγός hiking. Η Στεμνίτσα με το ΙΚΕ π.χ. δείχνει το δρόμο) από τους παρόχους και ας τα κάνουμε κι εμείς.

  2. Το σήμα που θα επανεκδίδεται ανά 5 χρόνια επίσης είναι καλή ιδέα. Ίσως κάποιος να μην είναι κατάλληλος μετά από κάποια χρόνια για διάφορους λόγους. Αλλά παρακαλώ πολύ, ας μη γίνει αφορμή και χώρος για να παρασιτήσουν χωρίς έλεγχο ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι που θα δίνουν σήμα μόνο σε όποιον έχει λαδώσει, όπως γίνεται δεκαετίες τώρα στα επαγγελματικά διπλώματα οδήγησης ή και στα απλά διπλώματα οδήγησης αυτοκινήτου.
  Επίσης, ας μην είναι κάτι χρονοβόρο και πανάκριβο, επειδή είμαστε που είμαστε σε κρίση, δουλεύουμε που δουλεύουμε άπειρες ώρες για έναν βασικό μισθό, ας μην γίνει κάτι που απλά θα ‘γονατίσει’ έναν άνθρωπο που δέν έχει τον ατελείωτο χρόνο και τα σεβαστά χρήματα για να κάνει επαναπιστοποίηση. Επαναλαμβάνω, μου φαίνεται τέλεια ιδέα. Αλλά ας γίνει σωστά, όχι εις βάρος των απλών πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων.

 • 17 Ιουνίου 2018, 20:58 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΗΣ

  Ξανά να αναφέρουμε πως η απόφοιτος Φυσικής Αγωγής μπορεί να έχει τις μέγιστες ικανότητες και τις καλύτερες προϋποθέσεις για να συνοδεύσει σε τουρισμό αναψυχής και περιπέτειας, ΑΛΛΑ, δε συνιστά κανόνα. Υπάρχουν ευρωπαϊκές νόρμες, πρότυπα και διεθνείς ομοσπονδίες που προσφέρουν τη μέγιστη κατάρτιση σε εξειδικευμένα αντικείμενα. Παραδείγματως χάρη, για να γίνεις επαρκής συνοδός σε rafting ή canyoning δεν μπορείς να γίνεις παρακολουθώντας ένα 6μηνο θεωρητικό μάθημα και μια συμμετοχή σε δραστηριότητα γνωριμίας, χρειάζεται εκπαίδευση, τριβή, εμπειρία, ικανότητες, δεξιότητες και συνεχή αναβάθμιση αυτών.

 • Θα ήθελα διευκρινήσεις στο εξής:
  1) Το εδικό σήμα θα δίνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις; Δηλαδή θα πρέπει να το φυσικό πρόσωπο να ακολουθήσει τη διαδικασία που ακολουθείται για την έναρξη τουριστικού γραφείου; με την κατάθεση του αντίστοιχου ποσού (5000€) ως εγγύηση;

  2) Που θα περιγράφονται τα κριτήρια και οι ικανότητες του ατόμου που θα ενεργεί αθλήματα αναψυχής – περιπέτειας; Ποια θα είναι η εποπτική αρχή;

  Τοποθετήσεις:
  Όσον αφορά για την υποχρέωση πρόσληψης πτυχιούχου ΤΕΦΑΑ ή κατόχου αντίστοιχου πτυχίου της αλλοδαπής. Μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης λογικό και ασφαλές, ΑΛΛΑ, αναλογιστείτε το γεγονός πως αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό αναψυχής και περιπέτειας δραστηριοποιούνται επαγγελματίες και εξειδικευμένη του χώρου που ουδεμία σχέση έχουν πολλές φορές με απόφοιτους από σχολή Φυσικής Αγωγής. Να φέρω μερικά παραδείγματα guide σε trekking, hiking, climbing, rafting, canyoning. Αντί της σχολής φυσικής αγωγής υπάρχουν διαπιστευμένες σχολές και οργανώσεις που πραγματοποιούν τις εκπαιδεύσεις των συνοδών στα επαγγέλματα αυτά και έχουν θέση και πολύ σκλήρά standars.

 • 16 Ιουνίου 2018, 22:44 | Στέλιος Φουντουλάκης

  Θα ηθελα να σας ρωτήσω τα εξής:
  α. αν στην διαδικασία πιστοποίησης του σήματος θα εμπλεκονται ειδικές ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης όπως πχ. η TUV Nord, η Swiss Approval κ.α., όπως ακριβώς γίνεται και με την πιστοποίηση των αστέρων των ξενοδοχείων;

  β. Επίσης, θα υπάρχει κάποιο κόστος της διαδικασίας πιστοποίησης εκ μέρος του κράτους ή θα είναι δωρεάν;

  γ. Βάσει των κριτηρίων πιστοποίησης θα προβλέπεται ενδεχομένως να έχει ο διευθυντής της επιχείρησης κάποιο σχετικο πτυχίο με τον αθλητισμό ή την διοιήκηση τουριστικών επιχειρήσεων, όπως γίνεται με τα ξενοδοχεία κλασσικού τύπου; Ευχαριστώ.

 • 15 Ιουνίου 2018, 09:06 | Κωστας

  Φιλε Γιαννη Βρυλο τι σχεση εχουν οι αποφοιτοι ΤΕΦΑΑ με τον εναλλακτικο τουρισμο? Δηλαδη οσοι εχουν αναπτυξει χρονια τωρα τον εναλλακτικο τουρισμο στην Ελλαδα πρεπει να τον παραδωσουν στους αποφοιτους ΤΕΦΑΑ που περα απο το γηπεδο δεν γνωριζουν και κανενα αλλο μερος?

 • 14 Ιουνίου 2018, 09:31 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΥΡΛΟΣ

  To Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας να χορηγείται σε ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρίες πάσης μορφής με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης της ατομικής επιχείρησης είναι επαγγελματίας του χώρου( απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ή κάτοχος αντιστοίχου αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.)Για την περίπτωση της εταιρίας να προσκομίζεται συμφωνητικό συνεργασίας ή αντίγραφο πρόσληψης με επαγγελματία του χώρου (πτυχιούχου ΤΕΦΑΑ ή κάτοχου αντιστοίχου αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.) ΄΄΄΄ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: Αυτό θα έχει ως συνέπεια:1) κατακόρυφη αύξηση της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του προσφερόμενου αυτής της κατηγορίας τουριστικού προιόντος,2)εξοβελισμό των μη επαγγελματιών του αθλητισμού και των δραστηριοτήτων που λειτουργούν παρασιτικά στον χώρο .3) μείωσης της ανεργίας των επαγγελματιών του χώρου ( πτυχιούχων επιστημόνων του Αθλητισμού).

 • 13 Ιουνίου 2018, 13:02 | Δημήτριος Κίσσονας

  Συγχαρητήρια για τη πρωτοβουλία σας, που έρχεται στον κατάλληλο χρόνο, μετά και την επανεισαγωγή στα ΙΕΚ της Χώρας της ειδικότητας «Συνοδός Βουνού». Η εν λόγω ειδικότητα λειτούργησε και προ μιας δεκαετίας, από την οποία αποφοιτήσανε πάμπολλοι ενθουσιώδεις μαθητές, οι περισσότεροι των οποίων σήμερα είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες. Το μόνο εμπόδιο στη δουλειά τους τόσα χρόνια ήταν η κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, αφού πολλοί ξένοι το πρώτο πράγμα που ρωτάνε, όταν προσλαμβάνουνε έναν συνοδό να τους πάει μια πεζοπορία, είναι «είστε πιστοποιημένος ή είστε από τους κατσαπλιάδες που παίρνουν κόσμο στο λαιμό τους και καταλήγουμε με ατυχήματα σαν του Ολύμπου, του Μαινάλου, του Λούσιου κ.α.;».

  Για το πλαίσιο της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, σας παραπέμπω σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Καλαμπάκας (https://www.kalabakacity.gr/%ce%a3%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%a3%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%b4%cf%8e%ce%bd-%ce%92%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%95%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%a5%cf%80%cf%8c%ce%bc/) που δημοσίευσε σχετικό υπόμνημα προς τον τότε Υπουργό Τουρισμού, και στο οποίο γίνεται ΠΛΗΡΗΣ ανάλυση και τεκμηρίωση του σχετικού πλαισίου. Φαίνεται ότι έπρεπε να περάσουν 9 χρόνια για να έρθει στο Υπουργείο Τουρισμού εκείνη η ηγεσία που θα αντιλαμβανόταν την αξία της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

  Και πάλι συγχαρητήρια.

  Δημήτριος Κίσσονας
  Σπουδαστής του ΙΕΚ Στεμνίτσας
  στην ειδικότητα «Συνοδός Βουνού»

 • 13 Ιουνίου 2018, 09:31 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΥΡΛΟΣ

  To Ειδικό Σήμα Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας να χορηγήται σε ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρίες πάσης μορφής με την προυπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης της ατομικής επιχείρησης είναι επαγγελματίας του χώρου( αποφοιτος ΤΕΦΑΑ ή κάτοχος αντιστοιχου αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.)Για την περίπτωση της εταιρίας να προσκομίζεται συμφωνητικό συνεργασίας ή αντίγραφο πρόσληψης με επαγγελματία του χώρου (πτυχιούχου ΤΕΦΑΑ ή κάτοχου αντιστοιχου αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.) ΄΄΄΄ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: Αυτό θα έχει ως συνέπεια:1) κατακόρυφη αύξηση της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του προσφερόμενου αυτής της κατηγορίας τουριστικού προιόντος,2)εξωβελισμό των μη επαγγελματιών του αθλητισμού και των δραστηριοτήτων που λειτουργούν παρασιτικά στον χώρο .3) μειώσης της ανεργίας των επαγγελματιών του χώρου ( πτυχιούχων επιστημόνων του Αθλητισμού).

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».