Άρθρο 08 – Διοργάνωση δραστηριοτήτων Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας

1.Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού αδειοδοτούν κάθε διοργάνωση τουρισμού αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας που πραγματοποιείται από φυσικά πρόσωπα ή από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, όταν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Η διοργάνωση αφορά ψυχαγωγούμενους πολίτες/τουρίστες, μη επαγγελματίες αθλητές.
β) Η διοργάνωση έχει σκοπό την αθλητική αναψυχή και όχι τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Η ανωτέρω διαδικασία αδειοδότησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.
2.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Πολιτισμού & Αθλητισμού καταρτίζονται οι κανονισμοί ασφαλούς διοργάνωσης δραστηριοτήτων τουρισμού αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας, οι οποίοι ενδεικτικά θα ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας, τις προδιαγραφές του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
3. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού αδειοδοτούν κάθε διοργάνωση τουρισμού αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας που πραγματοποιείται από φυσικά πρόσωπα ή από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, όταν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Η διοργάνωση αφορά ψυχαγωγούμενους πολίτες/τουρίστες, μη επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι έχουν αναπηρία οποιασδήποτε μορφής.
β) Η διοργάνωση έχει σκοπό την αθλητική αναψυχή και όχι τον επαγγελματικό αθλητισμό.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Πολιτισμού & Αθλητισμού καταρτίζονται οι κανονισμοί ασφαλούς διοργάνωσης δραστηριοτήτων τουρισμού αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, οι οποίοι ενδεικτικά θα ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας, τις προδιαγραφές του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 • 20 Ιουνίου 2018, 18:01 | Νίκος Αϊβατζίδης

  Συμφωνώ με τη γνώμη από τους φίλους της φύσης.
  Δραστηριότητες όπως γουρούνες, τζιπ και άλλα αντίστοιχα μηχανοκίνητα,
  αρκετές φορές διαλύουν όμορφα μέρη, οροπέδια, οικοσυστήματα.

  Ο κ. Στέφανος Σταμέλος της Ένωσης Οικολόγων έχει κάνει καλές αναφορές/άρθρα προς δημόσιους φορείς για τις καταστροφές που έχουν γίνει με γουρούνες στο όρος Καλλίδρομο π.χ.

 • 20 Ιουνίου 2018, 18:05 | Νίκος Αϊβατζίδης

  Ευχαριστίες στον κ. Νεκτάριο για τις πηγές/συνδέσμους που δείχνουν πως η ορολογία αθλητισμός είναι λανθασμένος.

 • κυρία Υπουργέ,
  όπως σας έχω αναφέρει και στις δια ζώσης συναντήσεις μας, η Πατρίδα μας προσφέρεται για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου περιηγητικού τουρισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα η καλά εδραιωμένη εικόνα του «αλήτη-τσαντάκια-μηχανόβιου» αποτρέπει πολλούς παρωπιδοφόρους τοπικούς άρχοντες από το να κατανοήσουν τα πολλαπλά για την χώρα οφέλη του μοτοσυκλετιστικού τουρισμού μιας και ο μοτοσυκλετιστής, πέραν του ότι ξοδεύει περισσότερα χρήματα κατά την διαμονή του λόγω του ότι τα μόνα πράγματα που μπορεί να μεταφέρει είναι το κράνος και το πορτοφόλι του, «σκανάρει» (και άρα προβάλει) περισσότερα μέρη από το μέσο τουρίστα που περνά τον περισσότερο χρόνο του στις πισίνες των ξενοδοχείων.
  Η Ομοσπονδία μας (ΜΟΤΟΕ) διοργάνωσε τον Σεπτέμβριο του 2017, με τεράστια επιτυχία, το Mototour of Nations (επίσημη ταξιδιωτική συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού -FIM), αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές όχι μόνον από του συμμετέχοντες, αλλά και από ολόκληρη την ιεραρχία της FIM. Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της FIM: The FIM Mototour of Nations, which took place in Greece from 7 to 11 September, redefined organisational standards for motorcycle touring gatherings.
  Τριακόσιοι είκοσι (320) συμμετέχοντες από είκοσι χώρες (Καναδά, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ανδόρα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Τσεχία, Ελβετία, Μονακό, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα) επισκέφτηκαν την πρώτη μέρα τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας και το Μεγάλο Μετέωρο, την δεύτερη μέρα την Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, την Πέρδικα και την Πάργα, την τρίτη μέρα τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης, το Μέτσοβο, τους Κήπους, το πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη και το φαράγγι του Βίκου, την τέταρτη μέρα την Άρτα, το Κέντρο Προβολής Σπηλαίου και το Σπήλαιο του Περάματος καθώς και την Λίμνη των Ιωαννίνων, ενώ την Πέμπτη μέρα επισκέφτηκαν τα Τζουμέρκα με στάσεις στην Μονή Κηπίνας, Άγναντα, Πράμαντα, πέρασμα Μπάρου. Περισσότερα μπορείτε δείτε εδώ: http://www.fim-live.com/en/article/fim-mototour-of-nations-2017-1/ και εδώ: http://www.motoe.gr/touristiko/perigrafes/81-fim-mototour-of-nations-2017-ipeiros.
  Όπως φαίνεται καθαρά και από τον εξοπλισμό αλλά και από την αξία των μοτοσυκλετών, πρόκειται για πολύ ευκατάστατους ταξιδιώτες, που έχουν και τον χρόνο και το χρήμα, μιας και σε αυτού του είδους τις συναντήσεις δεν εμπλέκονται αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και all-inclusive φτηνά πακέτα διακοπών. Οι άνθρωποι αυτοί, πέρα από τα χρήματα που άφησαν, γέμισαν σελίδες επί σελίδων με φωτογραφίες και περιγραφές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  Αντίστοιχη διοργάνωση έχει αναλάβει ξανά η Ομοσπονδία μας για το 2019, όπου, μετά την Τοσκάνη το 2017 και τις Δαλματικές ακτές το 2018, θα διοργανώσουμε τον Ιούνιο του 2019 στη Ελλάδα το 38ο FIΜ-Motocamp, εκδήλωση τεράστιας παγκόσμιας προβολής που φέτος είχε 407 συμμετέχοντες, όχι μόνον από την Ευρώπη, αλλά και από Β. Αμερική και Ασία.

  Κατόπιν αυτών, πιστεύουμε ακράδαντα πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον Μηχανοκίνητο τουρισμό, τόσο σε επίπεδο υποστήριξης, όσο και σε επίπεδο προδιαγραφών αλλά και πιστοποιήσεων όλων των εμπλεκομένων.
  Η Ομοσπονδία μας είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφόρηση και ενημέρωση.

  Για την Μοτοσυκλετιστική Ομοπσπονδία Ελλάδας
  Ο Έφορος Τουρισμού
  Παναγιώτης Καλαϊτζής

 • 18 Ιουνίου 2018, 21:35 | Γιώργος καρνακης

  Οι δραστηριότητες του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα έχει ανοδικές τάσεις (στον Όλυμπο μόνο έρχονται πάνω από 50000 τουρίστες κάθε χρόνο με ανοδική τάση) και μέσα από αυτήν θα δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και θα μπουν ακόμα περισσότερα χρήματα στο κράτος.Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν σοβαρές νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μπεί μία τάξη στα επαγγέλματα τού ορεινού τουρισμού. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω.

  1ον Εξαφάνιση του βασιλικού νόμου του 36 περί Ελλήνων οδηγών βουνού όπου εκμεταλλεύεται η ερασιτεχνική αθλητική ομοσπονδία ορειβασίας αναρρίχησης ΕΟΟΑ διότι δεν αρμόζει στα ευρωπαϊκά και τα συνταγματικά σημερινά μας δεδομένα.

  2ον Τακτοποίηση των επαγγελμάτων τών διεθνών οδηγών-συνοδων βουνού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία europa.eu/youreurope/citizens/work/professional-qualifications/european-professional-card/index_en.htm
  οδηγία η οποία δίνει πράσινη κάρτα για όλη Ε.Ε υπό την αιγίδα των διεθνών οργανισμών.
  https://ifmga.info/ https://www.uimla.org/cms/index.php?id=44.

  3ον Τακτοποίηση των επαγγελμάτων τού συνοδού βουνού αποφοίτων των ΙΕΚ με αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

  4ον Αδειοδότηση σε εταιρείες, φυσικά η νομικά πρόσωπα για δημιουργία ιδιωτικών σχολών για ΟΛΑ τα επαγγέλματα του ορεινού τουρισμού (οδηγοί , συνοδοί, εκπαιδευτές, διασώστες κλπ)
  σύμφωνα με τά ευρωπαϊκά πρότυπα , αποκτώντας ταυτόχρονα από το κράτος πιστοποίηση και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όπως ακριβώς γίνεται στις καταδύσεις.

  5ον Δημιουργία δημόσιας σχολής οδηγών βουνού (όπως τα ΙΕΚ συνόδων βουνού) και σχολής διασωστών βουνού.

  6ον Τακτοποίηση ώστε να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος σε ορεινό περιβάλλον και αερομεταφοράς από ιδιωτικές εταιρείες ή δημιουργίας αντίστοιχης κρατικής υπηρεσίας με ανάλογο προσωπικό και ελικοπτέρων στις πιο σημαντικές περιοχές της Ελλάδας.(στο εξωτερικό υπάρχει σοβαρή κάλυψη είτε από ιδιωτικές είτε από δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες ο τουρίστας υποχρεωτικά ασφαλίζεται αλλιώς πληρώνει την διάσωση του)
  και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  *Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλακούν αθλητικοί σύλλογοι ή ερασιτεχνικά σωματεία ή ερασιτέχνες αθλητικές ομοσπονδίες στα θέματα τών επαγγελμάτων του ορεινού τουρισμού διότι παραβιάζονται η εθνική νομοθεσία και η ευρωπαϊκές οδηγίες*

  Σε περίπτωση που δεν γίνουν οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις ο ορεινός τουρισμός στην Ελλάδα ΔΕΝ θα τύχει καμίας ανάπτυξης.

 • 18 Ιουνίου 2018, 08:02 | ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

  Πρέπει να υπάρχει ειδική περιγραφή στον όρο ΑΝΑΨΥΧΗ.
  Δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο τον όρο «αναψυχή».
  Αναψυχή με σεβασμό στη φύση, στις τοπικές κοινωνίες χωρίς απόβλητα, ηχορύπανση, καταστροφή του εδάφους, αλλοίωση του τοπίου.

  «Γουρούνες», τζιπ και θαλάσσια μέσα που πάνε παντού και διαταράσσουν τα οικοσυστήματα δεν είναι αναψυχή υπαίθρου.

 • 17 Ιουνίου 2018, 20:02 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΗΣ

  Επιτρέψτε μου και εγώ να επαναλάβω πως ο όρος αθλητικός τουρισμός δεν είναι δόκιμος για τις δραστηριότητες αναψυχής και περιπέτειας.

  Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε και να βρείτε προδιαγραφές που έχουν μπει για πολλές δραστηριότητες αναψυχής και περιπέτειας.
  https://www.uimla.org/cms/index.php?id=44

  https://ifmga.info/

  http://hateoa.gr/

  http://www.alpine-rescue.org/xCMS5/WebObjects/nexus5.woa/wa/menu?id=1063

  http://www.mountain-training.org/Content/Uploaded/Downloads/MLT/ef948181-603b-4997-895a-9753ad8f18b7.pdf?utm_source=Website&utm_medium=Link&utm_campaign=ML%20Handbook

  https://swiftwatersafetyinstitute.com/

  http://www.canyoning.gr/profileeg.php

  http://www.cic-canyoning.org/en/courses/

 • 14 Ιουνίου 2018, 15:58 | ΚΩΤΣΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

  Αρχικά, πολλά συγχαρητήρια στο υπουργείο Τουρισμού που πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει τον χώρο του εναλλακτικού τουρισμού με σκοπό την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
  Συνοπτικά:
  1ον: όσοι ασκούν υπαίθριες δραστηριότητες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ΚΑΔ.
  2ον: Άρθρο 05 – αλλαγή τίτλου σε «Τουρισμός Ενεργής Αναψυχής& Περιπέτειας». Η λέξη «αθλητικός» παραπέμπει αυτομάτως σε αθλητισμό, όχι τουρισμό και απομακρύνει μερίδα τουριστών από την συμμετοχή στις υπαίθριες δραστηριότητες. Εξάλλου με βάση την European Confederation of Outdoor Employers (EC-OE),ο όρος είναι active leisure.
  3ον: να οριστεί ποιοι είναι αυτοί που έχουν δικαίωμα να ασκούν τις υπαίθριες δραστηριότητες. Πχ. η πεζοπορία απλή ή ορεινή, ασκείτε και από απόφοιτους ΙΕΚ ειδικότητας ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ, η οποία διδάσκεται από το 2005 όταν ήταν ακόμη υπό την σκέπη του υπουργείου Τουρισμού. Ωστόσο έως και σήμερα, δεν έχουν αναγνωριστεί με ΚΥΑ τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με αποτέλεσμα πάσης φύσεως επιτήδειοι να βρίσκουν νομοθετικό κενό και να ασκούν παρανόμως το επάγγελμα αυτό.
  4ον: Άρθρο 6 – παράγραφος 2 & 3, τα τουριστικά γραφεία καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων που θέλουν το Ειδικό Σήμα Τουρισμού Ενεργής Αναψυχής – Περιπέτειας, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιημένους επαγγελματίες για τις δραστηριότητες που ασκούν προκειμένου να λάβουν το σήμα.
  5ον: Άρθρο 8-παραγραφος 2. Οι κανονισμοί ασφαλούς διοργάνωσης δραστηριοτήτων τουρισμού ενεργής αναψυχής – περιπέτειας, θα πρέπει να ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα (βλ. European Confederation of Outdoor Employers (EC-OE)

 • 13 Ιουνίου 2018, 21:39 | τραχανας βασιλης

  Στο παραρτημα δεν αναφερονται τρεις ακομα δραστηριοτητες .

  1.- Ελκυθρο μηχανοκινητο (snowmobiles).

  2.-Παρκο περιπετειας(adventure park)

  3.-Εκδρομικο σκι -χιονοσανιδα (αναβαση με χιονοδιαστρωτηρα)

  και τις τρεις δραστηριοτητες τις ασκουμε 11 χρονια με επιτυχια θα ηταν ελλειψη να μην συμπεριλαμβανονταν στην Κ.Υ.Α.

 • Σχετικά με την αδειοδότηση, τους κανονισμούς ασφαλούς διοργάνωσης και τις προδιαγραφές του εξοπλισμού προτρέπω τους εμπλεκομένους να αναζητήσουν την συμβολή και στήριξη του συνδέσμου εταιριών υπαιθρίων δραστηριοτήτων ΣΕΤΕΥΔ
  http://www.hateoa.gr, που εκπροσωπεί των χώρο και έχει μέλη με πολύχρονη εμπειρία και διάθεση να τη μεταδώσουν.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».