Άρθρο 13

Το άρθρο 11 του ν.4173/2013, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτεί συμβούλια κοινωνικού ελέγχου του προγράμματος σε κάθε διοικητική περιφέρεια της επικράτειας. Στα συμβούλια συμμετέχουν εθελοντικά ακροατές, τηλεθεατές, θεσμοί και κοινωνικές συλλογικότητες  που αποτελούν το αντιπροσωπευτικό κοινό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.. Αποστολή των συμβουλίων είναι να μεταφέρουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας τις απόψεις επί του περιεχόμενου του προγράμματος, προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, καθώς και καταγγελίες ως προς την τήρηση των προβλεπομένων στα κανονιστικά κείμενα ή άλλες κανονιστικές διατάξεις προγραμματικών υποχρεώσεων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.. Με απόφαση του ΔΣ εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας  και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που αφορά στα Συμβούλια»

  • 12 Μαρτίου 2015, 10:37 | ΔΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ3

    Στο άρθρο 13 στο «Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου» δεν περιγράφεται με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο η αδιαμεσολάβητη συμμετοχή της κοινωνίας και των κινημάτων στον καθορισμό της «γενικότερης φιλοσοφίας του εκπεμπόμενου προγράμματος, διαιωνίζοντας μια αθηνοκεντρική αντίληψη διοίκησης.
    Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, ως αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, πορεύτηκαν για 21 μήνες με τα κινήματα και τους πολίτες στο δρόμο της αξιοπρέπειας, αφουγκραζόμενοι τη φωνή της.
    Στο πλαίσιο αυτής της πορείας, ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΡΤ3» με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης και βασικό σκοπό μεταξύ άλλων την υλική και ηθική ενίσχυση της παραγωγής του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΤ3, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις αποφάσεις των συνελεύσεων των εργαζομένων της. Μεταξύ των σκοπών περιλαμβάνονται και
    • Η πραγματοποίηση εκπομπών στο πλαίσιο του προγράμματος
    • Η υποστήριξη του δημόσιου και κινηματικού διαλόγου για τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες λειτουργίας των σταθμών της ΕΡΤ3
    • Η κοινή δράση με συλλογικότητες και κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, εντός αλλά και εκτός της χώρας που στοχεύουν στην προάσπιση και ενίσχυση της δημόσιας ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης.

    Ως προς αυτά, στη λειτουργία των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου πρέπει να συμπεριληφθούν και δομές κοινωνικής συμμετοχής που θα συνδέονται άμεσα με τις δομές της ΕΡΤ και δεν απαιτούν τη μεσολάβηση του ΔΣ της εταιρείας.

  • 12 Μαρτίου 2015, 05:59 | ΡΕΒΑΝΣΙΣΤΗΣ

    Διαβάζοντας αυτό το άρθρο σκέφτεται κανείς ότι εδώ μιλάει επιτέλους για την αυτοδιαχείριση. Όχι. Διαβάζοντας πιο προσεχτικά, θα δει ότι στα συμβούλια του κόσμου μετέχει κόσμος που αποτελεί το αντιπροσωπευτικό κοινό της ΕΡΤ για παρατηρήσεις ως προς το πρόγραμμα και τυχών παρατυπίες και όχι για να συναποφασίζει μαζί με τους εργαζόμενους. Αλήθεια, πιο είναι το αντιπροσωπευτικό κοινό της ΕΡΤ, αφού εδώ δεν καθορίζεται; Μπορεί η όποια άποψη κάποιοι ανθρώπου να βαφτιστεί ως μη αντιπροσωπευτική του κοινού της ΕΡΤ και να μην φθάσει ποτέ στο ΔΣ; Και αυτό είναι το μόνο άρθρο που συμπεριλαμβάνει τον πολίτη σε όλο το νόμο. Μάλλον αυτό εννοεί ότι θα ληφθεί υπόψη ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ (όχι της ΝΕΡΙΤ) και η αυτοδιαχείριση. Πάντως το πρόγραμμα της ΕΤ3, που λειτουργεί με αυτοδιαχείριση, είναι πολύ καλύτερο από της ΝΕΡΙΤ, που έχει και εποπτικό συμβούλιο.

  • 12 Μαρτίου 2015, 05:23 | Σταύρος Πανούσης

    Προτείνω τα συμβούλια να μετονομαστούν σε συνελεύσεις τα μέλη των οποίων θα εκλέγονται σε επίπεδο περιφέρειας. Ο αριθμός των μελών κάθε συνέλευσης θα είναι αντίστοιχος με τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας. Υποψήφιοι είναι όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν,εκλογείς επίσης. Η θητεία τους διαρκεί όσο και του Δ.Σ. Κάθε περιφερειακή συνέλευση στέλνει εκπροσώπους στην πανελλαδική συνέλευση που σκόπιμο είναι να περιλαμβάνει και εκπροσώπους του απόδημου ελληνισμού. Οιεκπρόσωποι αυτοί μπορούν να ανακαλούνται σύμφωνα με απόφαση της οικείας συνέλευσης.Η πανελλαδική ή πανελλήνια συνέλευση εκφράζει τις ανάγκες,επιθυμίες,απαιτήσεις της κοινωνίας αδιαμεσολάβητα και τις μεταφέρει στο Δ.Σ. για να εκπληρωθούν. Στο τέλος κάθε σεζόν ζητά απολογισμό, αλλαγές, τροποποιήσεις κ.ο.κ.
    Είναι θέμα πολιτικής βούλησης της Αριστεράς η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του πολίτη με αποφασιστικό ρόλο και όχι διακοσμητικό ή ως άλλοθι και η διαπαιδαγώγησή του δια της πράξης στην ανάληψη της ευθύνης του μέσα στη δημοκρατία.

  • Άρθρο 13- Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου
    Προτείνουμε τη ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο για τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στα Συμβούλια σε κάθε διοικητική περιφέρεια της επικράτειας, ως αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία, για την τήρηση της βασικής αρχής «Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία».

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:20 | Μανώλης Γ

    Ουσιαστικά έχετε αποκλείσει τους ανεξάρτητους μεμονωμένους πολίτες, δηλαδή την πλειοψηφία..

    Αυτό που θα πρότεινα ειναι ότι αυτά τα συμβούλια θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν και ηλεκτρονικά ανοιχτά και ισότιμα για όλους τους πολίτες εντός Ελλάδας..
    (πιστοποιημένους σε κάποια εφαρμογή όπως αυτή εδώ η κάποια άλλη)

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:09 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

    Πολύ σημαντικό να υπάρχει και έλεγχος του φορέα από την κοινωνική βάση. Μήπως όμως θα πρέπει να μπουν όροι και προϋποθέσεις για το πως θα απαρτίζονται αυτά τα όργανα;Θα πρέπει τα άτομα που μπαίνουν στις επιτροπές να ασκούν καλοπροαίρετη δημιουργική κριτική και να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του μέσου

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:06 | Σταύρος

    Τα πορίσματα που θα εμπεριέχουν τις απόψεις/προτάσεις/καταγγελιές αυτών των συμβουλίων να αναρτούνται στην κεντρική ιστοσελίδα της ΕΡΤ, για να ενημερώνονται όλοι οι τηλεθεατές (δεν είναι εσωτερική υπόθεση της ΕΡΤ αυτή η διαδικασία).

    Η επιλογή των συμμετεχόντων στα συμβούλια χρειάζεται να γίνεται κατόπιν κληρώσεων. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται ότι μπορούν εν δυνάμει να συμμετέχουν όλοι και ότι τα συμβούλια δεν θα καθοδηγούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Κληρώσεις μπορούν να γίνονται ανά κατηγορία (π.χ. κάτοικοι περιφέρειας, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων κ.α.) και σε περίπτωση που κάποιοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν να αναπληρώνονται οι θέσεις με νέα κλήρωση.

  • 9 Μαρτίου 2015, 20:12 | Δημήτρης Σαμαράς

    Εντελώς ασαφής η διάταξη. Οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων εκπροσωπούν προφανώς τα μέλη τους. Οι τηλεθεατές ποιοι θα είναι; ποιος τους επιλέγει; Είναι εξώφθαλμη προσπάθεια κομματικού καπελώματος.