Άρθρο 03

Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 του ν.4173/2013, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίνεται το προβλεπόμενο στο άρθρο 2 του κ.ν. 2190/1920 Καταστατικό της εταιρείας, με το οποίο ρυθμίζονται όλα τα θέματα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρείες και τις σχετικές διατάξεις του ν.3429/2005, τα οποία δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Το Καταστατικό καταχωρίζεται στο οικείο Μητρώο Ανώνυμων Εταιρειών. Το Καταστατικό της Εταιρείας Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί να τροποποιείται και να κωδικοποιείται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.»

  • 12 Μαρτίου 2015, 05:36 | ΡΕΒΑΝΣΙΣΤΗΣ

    Αφού η ΕΡΤ θα είναι μία δημόσια εταιρεία, το καταστατικό θα πρέπει να τροποποιείται, με βάση την εμπειρία της αυτοδιαχείρισης, που τόσο πολύ προβλήθηκε προεκλογικά, από τους εργαζόμενους, τους αλληλέγγυους στον αγώνα των εργαζομένων και τους πολίτες και όχι από τον Υπουργό. Ο Υπουργός θα πρέπει να επεμβαίνει μόνο όταν διακινδυνεύεται το δημόσιο συμφέρον.

  • 11 Μαρτίου 2015, 01:53 | γιοργος

    η ερτ ειναι δημόσια επιχείρηση. λειτουργει κατω απο την εποπτεία του λαου και των εργαζομένων – εργατών..είναι πολυμετοχική εταιρεία κάθε λογαριασμος ΔΕΗ που ειναι και εισφορα υπερ της ερτ ειναι και μια μετοχή με δικαίωμα ψήφου….

  • 10 Μαρτίου 2015, 09:02 | Χρήστος

    Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ΝΠΙΔ και όχι ΔΕΚΟ.θεωρώ πως πρέπει να γίνεται αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ για το «λουκέτο» ,όπου η μειοψηφούσα άποψη υποστήριζε την «συνταγματικότητα» της αδιάκοπης λειτουργίας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα,καθώς τα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε λειτουργούν την «ανοχή» του κράτους απο το 1989.Επίσης να υπάρχει αναφορά στην συνθήκη του Άμστερνταμ του 1999 που αφορά στις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις

  • 10 Μαρτίου 2015, 00:12 | Νικήτας

    Λέει το άρθρο:
    » Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος»

    και τελειώνει ως εξής:
    » Το Καταστατικό της Εταιρείας Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί να τροποποιείται και να κωδικοποιείται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.»»

    Δηλαδή ως ΑΕ θα έχει την αυτοτέλεια που θα καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός….Μάλιστα!!!

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:47 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ

    Όταν ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΣ ότι εκεί που γράφεις «κράτος» υπάρχει περίπτωση να είσαι εσύ το κράτος ή η χρυσή χολέρα. Το μέλλον δεν παίζεται στα ζάρια ούτε στις υποθέσεις ούτε στις προσδοκίες. Θέλει πολλή δουλειά ένα νομοθέτημα που καθορίζει την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία ενός λαού. Καθοδήγηση χωρίς ψέματα,ψυχαγωγία χωρίς ευτέλεια,σεβασμό στο λαό και όταν ακόμα δεν είναι άξιος, με προγράμματα που στοχεύουν να ανεβάσουν το επίπεδο με συγκεκριμένα κριτήρια. Νομίζω ότι διαθέτετε δυο ΠΡΟΣΩΠΑ που επιβάλεται να ακούσετε προσεκτικά στην νομοθέτηση αυτή.
    Συγκεκριμένα 1. την Κυρία με το τεράστιο ΗΘΙΚΟ ΥΨΟΣ που λέγεται ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ για ότι αφορά τις νομικές διατάξεις, η οποία πιστεύουμε και ευχόμαστε να ξεπεράσει τις βαθμίδες των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και να κατακτήσει θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί επαναστατούμε συνειδησιακά όταν βλέπουμε κάποιον κύριο Γιούνγκερ, διτελέσαντα επί πολλά χρόνια υπουργός των οικονομικών και προθυπουργός του δουκάτου παρά τω ΜΕΓΑ ΔΟΥΚΑ κ.λ.π (με εγγονό «νόθο» !!! ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ), να πρωτοστατεί στην ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ, και στην «τήρηση» των Συμβάσεων της Ε.Ε.,ιδιαίτερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλά άλλα ως ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Commission…και
    2. τον ΚΥΡΙΟ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ ο οποίος έχει πείρα σε βάθος χρόνου από αγώνες και ελευθερία έκφρασης ώστε να λέει ΑΛΗΘΕΙΕΣ και να στοχεύει στο κέντρο χωρίς σαπουνάδες…
    Και κλείνοντας ερωτώ: Τι θα κάνατε αν η δημόσια αυτή αναζήτηση σας γέμιζε με απαιτήσεις από π.χ. ποδοσφαιρόφιλους κάθε ομάδας για θέματα σχετικά με το «θέαμα» ή μήπως δεν γνωρίζετε ότι οι διακομματικοί ποδοσφαιρόφιλοι «βγάζουν» κυβέρνηση. Ακόμα Και στις δημοκρατίες το δικαίωμα ψήφου εκχωρείται από κάποια ηλικία και άνω. Πραγματικά δεν ξέρω σε ποια ηλικία έχουν αφήσει τους ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΩ (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ…)
    ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ
    Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:58 | Μιχάλης

    Η ΕΡΤ πρέπει να είναι δημόσια και όχι κρατική. Διότι και το κράτος κατά βάση ιδιώτης είναι, όταν αποτελεί τον μόνο χειριστή μιας κατάστασης (ιδιώτης δεν είναι μόνο αυτός/η στον/η οποίο/α ανήκει κάτι, αλλά το πρόσωπο που παίρνει αποφάσεις για άλλους/ες in asbentia). Για να είναι πραγματικά δημόσια απαιτείται η συμμεχοτή των πολιτών, όχι μόνο στη λειτουργία της (εισφορές) αλλά και στα προγράμματα που εκπέμπει. Κυρίως στο δεύτερο. Με άλλα λόγια, η ΕΡΤ δεν πρέπει απλά να καταλήξει ένας ακόμα οργανισμός στείρος, για zapping, που όταν ο πολίτης δεν θα έχει τί να κάνει θα τηλεκαταναλώνει απλά προγράμματα «λιγότερο σκουπίδια» από αυτά των ιδιωτικων καναλιών. Θα μπορούσαν να γίνουν εκπομπές όπου θα προβάλλεται η γνώμη του πολίτη, δημιουργώντας έτσι μια δημοκρατική πλατφόρμα (όσο αυτό είναι εφικτό για τα δεδομένα της τηλεόρασης). Σαν μια πρώτη πρόχειρη ιδέα, θα μπορούσαν να υπάρξουν εκπομπές στις οποίες δημοσιογράφοι μαζί με τα συνεργία τους θα επισκέπτονται διάφορες περιοχές της χώρας, καλώντας τους κατοίκους σε κεντρικά σημεία να εκφράσουν όλοι την άποψή τους για τα μείζονα ζητήματα, ζωντανά σε πανελλήνια προβολή. Αυτό είναι ένα βήμα πιο κοντά στη δημοκρατία, στο δημόσιο πεδίο, και όχι απλά ο στείρος έλεγχος από τα πάνω.

  • 9 Μαρτίου 2015, 20:46 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

    Η ΕΡΤ πρέπει ορθά να έχει την Νομική μορφή της Ανωνύμου Εταιρείας και να είναι ΝΠΙΔ