Άρθρο 01

Ο τίτλος του ν.4173/2013 (Α΄169) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.).»

  • 12 Μαρτίου 2015, 09:39 | Ελένη Χ.

    Καταρχήν ΣΩΣΤΗ η επιλογή να ανοίξει (η ούτος η άλλως ανοιχτή) ΕΡΤ!!

    Θα ήθελα όμως να δω κάπου να γράφει πως ΚΛΕΙΝΕΙ η Νερίτ και πως ακυρώνονται όλες οι ενέργειες που έγιναν στη διάρκεια του μαύρου και πάνω από όλα να γίνει έλεγχος και να αποδοθούν οι ευθύνες για όσα έκαναν οι της ΔΤ/Νεριτ διοικήσεις!
    Επίσης αν πράγματι αναγνωρίζετε τον αγώνα των ανθρώπων που κράτησαν την ΕΡΤ/ΕΡΑ ανοιχτή αυτούς τους 21 μήνες, γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας τα ψηφίσματα που έχουν βγει από τις συνελεύσεις τους??
    Να ανοίξει η ΕΡΤ, αλλά να ανοίξει σε βάσεις ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ όπως λειτουργούσε αυτούς τους 21 μήνες (σχεδόν δύο χρόνια δηλαδή) και όπως προτείνεται στα ψηφίσματα αυτών που την κράτησαν ανοιχτή!

  • 12 Μαρτίου 2015, 09:19 | Ντούβαλης Δημήτρης

    Αγαπητέ κ. υπουργέ,
    σήμερα μιλάμε για το άνοιγμα της ΕΡΤ εξαιτίας του καταπληκτικού αγώνα των αγωνιζόμενων, απολυμένων, εργαζομένων της ΕΡΤ. Άρα έχουμε άτυπα όλες τις διαβεβαιώσεις για το ποιος ενδιαφέρεται και ποιος φροντίζει μέχρις εσχάτων αυτό το δημόσιο αγαθό. Επίσης, διαπιστώσαμε πως μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν ένα μέσο το οποίο είναι ανταγωνιστικό, με ψυχή και, παρά την έλλειψη πόρων, λειτουργικό. Κατά τη γνώμη μου αυτοί πρέπει να βάλουν τους κανόνες επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Εμείς πρέπει να τους ακούσουμε προσεχτικά, να τους δώσουμε το χώρο που άξια δικαιούνται και να τους στηρίξουμε γιατί οι εχθροί της ΕΡΤ, όπως θα διαπιστώσετε αν διαβάσετε στα αντίστοιχα σχόλια σ’ αυτή τη διαβούλευση, έχουν σκυλιάσει και θα κάνουν τα πάντα να τους βγάλουν εκτός διαβούλευσης.
    Εν τέλη, η γνώμη μου είναι να εμπιστευτείτε τους αγωνιστές και να τους παραχωρήσετε εν λευκώ την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ό,τι κάνετε όμως να το κάνετε γρήγορα γιατί ο λόγος της αντίστασης εναντίον της ξένης επιβολής δεν έχει βήμα στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.
    Με τιμή
    Ντούβαλης Δημήτρης
    Πάτρα

  • 12 Μαρτίου 2015, 08:24 | ANNA PETROY

    φτιάξτε μια ΕΡΤ στα μέτρα του Καλφαγιάννη μια ΕΡΤ δήθεν “ανοικτή, ελεύθερη, φωνή της κοινωνίας, δύναμη αντίστασης και αγώνα” που υποτίθεται ότι ονειρεύονται κάποιοι. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το μόνο που ονειρεύονται καμιά δεκαριά άτομα μιας αντιδραστικής ομάδας (ΠΟΣΠΕΡΤ) είναι να απολύονταν όλοι οι εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ, να προσλαμβάνονταν μόνο οι πρώην της ερτ (που δεν δούλευαν στη ΝΕΡΙΤ) και διάφοροι άλλοι άσχετοι που ήταν στην ertopen. Επίσης οι συνδικαλιστές να κάνουν ό,τι γουστάρουν, ώστε να μπορούν να βάζουν μέσα όποιον κολλητό και συγγενή θέλουν και να τους γλείφει η εκάστοτε κυβέρνηση (πχ ΔΕΗ).
    Γενικά κάποιοι, προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από τη δημοκρατία, τα εργασιακά δικαιώματα και άλλες έννοιες, θέλουν μια ΕΡΤ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους για να γίνει το μαγαζάκι τους. Η συνδιοίκηση που απαιτεί ο κ. Καλφαγιάννης δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της νέας ΕΡΤ.

  • 12 Μαρτίου 2015, 07:45 | Giorgos

    Κάποιες επισημάνσεις

    Θα ήθελα όλα τα κανάλια να έχουν κοινό σήμα αναγνώρισης πχ. ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και για τα ραδιόφωνα Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο. Εναλλακτική λύση θα ήταν θεματικά κανάλια ραδιοφώνου και τηλεόρασης όπως ΕΡΤ News, ΕΡΤ Entertainment, ΕΡΤ Sports, ανάλογα και για τα ραδιόφωνα. Καλή προσπάθεια το Cosmos. Επειδή διαθέτω δορυφορικό σύστημα τηλεόρασης όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κοινό σήμα αναγνώρισης όπως οι δύο γειτονικές μας χώρες, η Ιταλία έχει Rai Uno, Rai Duo, Rai Tre, Rai Sports ή η Τουρκία έχει TRT 1, TRT 2, TRT News & TRT Music κλπ. Σε αντίθεση με ότι επικρατούσε πριν το ένα λεγόταν ΕΤ1, το δεύτερο ΝΕΤ (Νέα Ελληνική Τηλεόραση) άρα η ΕΤ1 ήταν παλιά ελληνική τηλεόραση; Και το κανάλι Θεσσαλονίκης ΕΡΤ3. Όλα τα παραπάνω είναι μικρές λεπτομέρειες αλλά πιστεύω ότι ακόμα και αυτές κρίνουν το αλλαλούμ της χώρας μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 12 Μαρτίου 2015, 05:23 | ΡΕΒΑΝΣΙΣΤΗΣ

    Αμέσως και από το 1ο άρθρο φαίνεται πως η κυβέρνηση το μόνο που θέλει να κάνει είναι να αλλάξει την ταμπέλα στο κτήριο και τίποτε άλλο. Αναγνωρίζει απόλυτα το μόρφωμα της ΔΤ – ΝΕΡΙΤ και το προσωπικό της και ‘’χτίζει’’ την νέα ΕΡΤ πάνω στο νόμο της ΝΕΡΙΤ. Δεν ανοίγει την ΕΡΤ (η οποία είναι ακόμη υπό εκκαθάριση και βάση αυτού του νόμου πρέπει σε ένα μήνα να κλείσει) με τον παλιό της νόμο και ΑΦΜ. Άρα μιλάμε για μία άλλη ΕΡΤ και όχι για την ΕΡΤ που ξέραμε. Αν το πρόβλημα είναι μόνο το όνομα, και όχι ο τρόπος ίδρυσης και το ξεπουλημένο προδοτικό προσωπικό, θα απορήσει κανείς γιατί τόσο καιρό τα μέλη τις σημερινής κυβέρνησης δεν πήγαιναν στην ΔΤ – ΝΕΡΙΤ. Ο νόμος, δηλαδή, αυτός αντικαθιστά κάποια άρθρα του νόμου της ΝΕΡΙΤ, κυρίως ως προς την ονομασία της εταιρείας. Αν ήθελαν να πατήσουν σε ένα νόμο ας πάταγαν στον 1730/87, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί, που είναι ο ιδρυτικός της ΕΡΤ, και ας άλλαζαν όποια άρθρα τους ενοχλούσαν και όχι να κρατήσουν τον νόμο της ΝΕΡΙΤ, και άρα την ίδια την εταιρεία με το ξεπουλημένο προσωπικό της.

  • 12 Μαρτίου 2015, 05:58 | Νικος

    Καταρχήν νομιζω οτι πρεπει η ΕΡΤ να συνεχίσει το έργο που έκανε ολα αυτα τα χρονια λειτουργίας της.Οι κατα τόπους περιφερειακοί σταθμοί απο τον Έβρο μεχρι την Κρήτη και απο την Φλωρινα έως την Καλαμάτα ηταν μικρές κοιτίδες πολιτισμού και πρόσφεραν εργο στην τοπική κοινωνία καθως και οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.Ελπιζω να μην υπάρχει συρρίκνωση και να διευκρινιστεί οτι θα έχουμε σε πλήρη λειτουργία (ΕΤ1 ,ΝΕΤ ,ΕΡΤ 3 ,ERT WORLD ,ΕΡΤ HD ολα τα ραδιόφωνα μαζί με τους 19 περιφερειακούς σταθμούς ,τα μουσικά σύνολα καθως και την Ραδιοτηλεόραση).Οι κατα τόπους περιφερειακοί σταθμοί να επανδρωθούν με προσωπικό κατάλληλο ετσι ώστε να παράγουν έργο άξιο της ιστορίας της ΕΡΤ.Να υπάρχει τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο (1 ανα τρίμηνο)γενικές συνελεύσεις ετσι ώστε τα προβλήματα των εργαζομένων να ακούγονται απο την διεύθυνση και σε συνεργασία να επιλύονται.Να υπάρχουν μικτά κλιμάκια ανα περιφέρεια Τηλεόρασης και Ραδιοφωνου όπου σε συνεργασία θα παρέχουν έργο στην ΕΡΤ.Οι αλληλεγγύοι όλον αυτόν τον καιρό πρόσφεραν έργο με την παρουσία τους στην ΕΡΤ 3 στην ερτοπεν αλλα και στους κατατόπους περιφερειακούς σταθμούς και το λιγότερο που θα πρεπει να κανει η ΕΡΤ ειναι να εντάξει στο προγραμμα της τουλάχιστον κάποιες ώρες εκπομπών.Τελος οι εργαζόμενοι να συνεχιςουν με πιο μεγάλο ζήλο την εργαςια τους για να μην διαψευστούν οι ελπίδες του κόσμου για μια καλύτερη ΕΡΤ που θα αφουγκράζεται τα προβλήματα των κοινωνικών ομάδων και να προάγουν πολιτισμό.Γνωμη μου ειναι οτι αυτοί οι 21 μήνες δίδαξαν πολλα όλους οςους στάθηκαν στο ύψος των περιςταςεων αφήνοντας πολλές ώρες εργαςιας και ας είχαν όλες τις προβλέψεις κατα…..στο τελος συνέχισαν να κανουν αυτο που ξέρουν δηλαδή να εργάζονται.Ευχαριστω και ελπιζω να ακουστούν οι προτάσεις μου.

  • 12 Μαρτίου 2015, 03:02 | Ταξιδευτής

    1. Καταστατικό και λειτουργία με βάση το αντίστοιχο του BBC, υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του.
    2. Διευθυντής από ανθρώπους της αγοράς με μεγάλη διοικητική και οργανωτική εμπειρία, κατά προτίμηση μάνατζερ πάνω από 55 ετών, για αποκλειστικά διετή θητεία.
    3. Δόμηση για να είναι αυτάρκης ως εταιρεία με ορίζοντα διετίας, με δέσμευση από το τρίτο έτος και μετά να χρηματοδοτείται συμβολικά με 5 ευρώ τον χρόνο.
    4. Ισχυρό εμπορικό τμήμα.
    5. Συμφωνίες παραγωγής με απόκλιση έως 10%. Σε περίπτωση υπέρβασης το έργο του δημιουργού περιέρχεται μετά από αξιολόγηση στην ΕΡΤ που αν θέλει το ολοκληρώνει αποζημιώνοντας την ομάδα παραγωγής με το κατώτατο όριο αποζημίωσης με τρέχουσες τιμές αγοράς.
    6. Πρόσληψη εταιρείας/επαγγελματιών αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού από την ελεύθερη αγορά για προσλήψεις έως και 6 μήνες μετά την εκπομπή προγράμματος και μέχρι την στελέχωση του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.
    7. Λειτουργία με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
    8. Απολογισμός σε ετήσια βάση.
    9. Τμήμα Προμηθειών ανεξάρτητο και υπόλογο στη Διοίκηση.
    10. Δέσμευση για παραγωγή περιεχομένου από τον διευθυντή προγράμματος με 5-6 βασικές κατευθύνσεις
    11. Δημοσίευση και μόνιμη ανάρτηση του οράματος και της αποστολής της ΕΡΤ στην εισαγωγική της ιστοσελίδα και ανεξάρτητη επιτροπή καταξιωμένων και «σοφών» με ελάχιστη αποζημίωση για επεξεργασία δεδομένων από το κοινό βάσει αποστολής και οράματος, με γραμματεία συλλογής δεδομένων.
    12. Γι’ αυτό χρειάζεται άνθρωπος που να ξέρει να τρέχει «μαγαζί».

  • 12 Μαρτίου 2015, 02:19 | γιοργος

    λετε οτι δημιουργήθηκαν προβλήματα απο την μη λειτουργία της δημοσιας τηλεόρασης αλλα ταυτόχρονα πρεπει να παραδεχτείτε οτι οι 22 μήνες λειτπυργιας της οπεν ερτ εχουν συσορεύσει μια μεγάλη πείρα αυτοδιαχειρηζόμενης λειτουργίας την οποία λιγο ή πολυ εσεις την βλέπετε και αν την κατανοείται τουλαχιστον την αγνείται , θεορώ ομως οτι αυτή η πείρα σαν τρομάζει και ισως θέλετε να ξεπεραστεί – ξεχαστεί . Β ολοι οι οσφιοκάμπτες της νεριτ ισως τελικά ναναι πιο «χρήσιμοι» . εχοντας «λερωμένη την φωλιά τους» θαναι πειθήνιοι και πειθαρχημένοι…
    αν προκύψει τελικά μια νεριτ απλα με άλλο όνομα … ?????
    η νεα ΕΡΤ αν δεν ειναι δημόσια ( οχι κρατική ή κυβερνιτική που φοβαμαι οτι γίνεται ) αυτοδιαχειρηζόμενη με λαϊκό εργατικό έλεγχο… ( αν νομίζεται: οι συνθήκες δεν ειναι όριμες . μην περιμένετε απο μια στραβή επανεκίνηση , να προκυψει κατι καλό…)

  • 12 Μαρτίου 2015, 01:00 | Αντρέας

    Εγώ είμαι υπέρ στο να ανοίξει η έρτ άλλα θέλω να είναι όπως παλιά
    στην ετ1 να υπάρχει το μεσημέρι η παιδική ζώνη με νεανικές σειρές
    και παιδικά όπως παλιά που υπήρχε και η εκπομπή ουράνιο τόξο
    και το κυριότερο να επαναφέρετε τα κανάλια
    πρίσμα+ για τους ΑΜΕΑ
    το Cine+ που είχε ωραίες ταινίες
    και το σπορ+
    με τα καλύτερα αθλητικά γεγονότα

  • 12 Μαρτίου 2015, 01:37 | Αρης

    κάτι που δεν προβλέπεται από το παρόν νομοσχέδιο και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, είναι να δοθεί επιπλέον χρόνος διευθέτησης ενός εξαμήνου στους απολυμένους, προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις-εργασίες που άνοιξαν κατά τη διάρκεια της απόλυσής τους για λόγους επιβίωσης. Ο χρόνος αυτός θεωρείται απαραίτητος και αναγκαίος ώστε να μην ζημιωθούν μιας και δεν το επέλεξαν άλλα αναγκάστηκαν από τα γεγονότα.

  • 12 Μαρτίου 2015, 01:25 | ΙΩΑΝΝΑ

    Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. αποφ. ΚΕ).Είναι ένα αντιδραστικό και αντεργατικό νομοσχέδιο. Να αποσυρθεί και να επανασυνταχθεί με
    βάση τις θέσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
    Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να το καταψηφίσουν.

  • 11 Μαρτίου 2015, 23:06 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Εάν υπάρχει κάτι θετικό στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, αυτό είναι ο περιορισμός της ανάμιξης της ΠΟΣΠΕΡΤ στην αναδημιουργία της ΕΡΤ. Ο συνδικαλισμός, όπως ασκήθηκε στην παλαιά ΕΡΤ,ήταν στην βάση όλων των δεινών της εταιρείας. Η συνδιοίκηση που απαιτεί ο κ. Καλφαγιάννης δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της νέας ΕΡΤ.
    Αρκετά με την φθοροποιό δράσή τους. ΚΙ ελπίζω, να μην κάνει πίσω ο Νϊκος Παππάς.