Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 20:09 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΠΟΥΡΙΤΣΑΣ

    Του Γιώργου Π. Μπουρίτσα
    Φυσικού, Υπεύθυνου ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης.

    Σε σχέση με το θέμα της δημόσιας διαβούλευσης για το χρόνο συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου θα ήθελα να επισυνάψω τις απόψεις-προτάσεις μου που είχαν αναρτηθεί και στο Δίκτυο ΝεσΤορ@ [Εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας – πληροφόρησης των στελεχών των ΚΕΣΥΠ – ΓΡΑΣΕΠ] από 18.10.2010 δηλαδή πολύ πριν αρχίσει ο δημόσιος διάλογος του ΥΠΔΜΘ που είναι οι ακόλουθες:

    «Με αφορμή τις αλλαγές στο χρόνο συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

    Το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων [ΥΠΔΜΘ] ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο [Μ.Δ.] πριν την έκδοση της βαθμολογίας στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

    Η αναγγελία αυτή υπήρξε η αφορμή για ποικίλα αρνητικά σχόλια που δεν στηρίζονται σε μια αντικειμενική προσέγγιση του θέματος και βέβαια παρακάμπτουν σκόπιμα τις επιστημονικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις από την πλευρά του Επαγγελματικού Προσανατολισμού [ΕΠ] και της Συμβουλευτικής Παρέμβασης.

    Το «σοβαρό» επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει την βαθμολογία του και να τη συγκρίνει με τις βάσεις εισαγωγής προηγούμενων ετών ώστε να κάνει «σωστές επιλογές» και να έχει άνεση χρόνου και ηρεμία που δεν του «δίνεται» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

    Έχω την εντύπωση ότι για μια ακόμη φορά προβάλλονται επιχειρήματα που αναπαραγάγουν μια εικονική κατάσταση που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος ώστε να αποφασίσει σύμφωνα με τα θέλω του σωστά και ταυτόχρονα η απόφασή του αυτή να αποτελεί κίνητρο για την καλύτερη προετοιμασία του για τις γενικές εξετάσεις.

    Ποιοι λοιπόν είναι οι λόγοι που επιβάλλουν, κατά τη γνώμη μου, τη συμπλήρωση του Μ..Δ. πριν την έκδοση της βαθμολογίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων:

    Οι Γενικές Εξετάσεις, μετά και την κατάργηση της βάσης του 10, αποτελούν διαγωνισμό προκειμένου να καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες. θέσεις. Δηλαδή με απλά λόγια γίνονται για να καταταγούν σε μια σειρά οι υποψήφιοι σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.
    Και βέβαια οι Γενικές Εξετάσεις γίνονται επειδή ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων σε επίπεδο Ανώτατης Εκπαίδευσης ή Τμήματος είναι μικρότερος από τη ζήτηση [αριθμό υποψηφίων ]

    Η σύνδεση της βαθμολογίας στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα με τις βάσεις προηγούμενων ετών προκειμένου να αποφασίσει ο υποψήφιος για τον τρόπο συμπλήρωσης του Μ.Δ. είναι μια ανεπίτρεπτη αυταπάτη που έχει καλλιεργηθεί στους υποψήφιους αφού οι βάσεις εισαγωγής: εξαρτώνται από παράγοντες όπως [ενδεικτικά]:
    • Η ζήτηση του κάθε τμήματος
    • Το επίπεδο ευκολίας ή δυσκολίας των θεμάτων
    • Το επίπεδο προετοιμασίας των υποψηφίων

    Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις και με δεδομένο ότι η συμπλήρωση του Μ.Δ. πρέπει να γίνεται σε χρόνο που να επηρεάζει μόνο θετικά την πορεία του υποψηφίου για την εισαγωγή του στη σχολή ή το τμήμα που επιθυμεί επιβάλλεται η συμπλήρωση του Μ.Δ. πολύ ΠΡΙΝ τη διεξαγωγή των Γενικών Εξετάσεων γιατί έτσι ο υποψήφιος:

    • Δηλώνει τις σχολές ή τα τμήματα που πραγματικά επιθυμεί ανεπηρέαστα
    • Δηλώνοντας τα τμήματα που πραγματικά επιθυμεί, αν αυτά απαιτούν υψηλού βαθμού προετοιμασία, του δίνεται η δυνατότητα να καταβάλλεί την πρέπουσα προσπάθεια και τον αποτρέπει από πιθανή χαλαρότητα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του
    • Η συμπλήρωση του Μ.Δ. ΠΡΙΝ την έκδοση των βαθμών ΟΥΔΕΜΙΑ επίδραση έχει στην ΜΗ εισαγωγή του σε κάποιο τμήμα με βαθμολογία μικρότερη των βαθμών που θα πετύχει, αφού όπως υπογραμμίσαμε οι Γενικές Εξετάσεις αποτελούν Διαγωνισμό [Η μόνη προϋπόθεση είναι να δηλώσει ΟΛΕΣ τις σχολές ή τα τμήματα που του επιτρέπεται .(Αυτονόητο είναι ότι η ΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ενός τμήματος σημαίνει την κατηγορηματική θέση του υποψηφίου ότι δεν επιθυμεί την εισαγωγή του σε αυτό)]

    Δεν μπορούν να τύχουν σοβαρής κριτικής οι απόψεις για «άνεση χρόνου και ηρεμία που δεν «δίνεται» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς» ΓΙΑΤΙ η αποδοχή του επιχειρήματος αυτού στηρίζεται σε προσεγγίσεις που δημιουργούνται χάρη εντυπώσεων που δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του υποψηφίου στην πορεία του προς την επιτυχία.

    Έχω την άποψη ότι οι διαπιστώσεις μου αυτές είναι αυτονόητες πραγματικότητες τις οποίες το σχολείο και τα στελέχη των δομών Επαγγελματικού Προσανατολισμού έπρεπε να έχουν κάνει κτήμα στους μαθητές και στους γονείς τους.

    Οι απόψεις μου αυτές έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια, έχουν γραφτεί σε άρθρα και έχουν διατυπωθεί ως προτάσεις τόσο στις δομές ΣΕΠ της περιοχής μου όπως και στη Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ του ΥΠΔΜΘ.[Η σημείωση αυτή κρίνεται απαραίτητη για να μην θεωρηθεί η παρέμβαση ως ευκαιριακή]

    Προτάσεις που συνοδεύονται από την ανάγκη για συστηματική ενημέρωση και παρέμβαση των στελεχών ΕΠ στη διαδικασία ενημέρωσης και συμπλήρωσης του Μ.Δ. για το σύνολο των υποψηφίων της περιοχής τους.

    Οι συγκεκριμένες προτάσεις που επανδιατυπώνονται είναι :
    • Υποχρεωτική συμμετοχή των στελεχών ΕΠ στις επιτροπές συμπλήρωσης και παραλαβής των Μ.Δ. [έχει προταθεί η κατάρτιση ενός προγράμματος συμμετοχής όλων των στελεχών στη διαδικασία αυτή]
    • Κατάρτιση με ευθύνη του ΚΕΣΥΠ, των ΓΡΑΣΕΠ , του Γραφείου και της Δ/νσης ΔΕ κάθε περιοχής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης όλων των μαθητών /μαθητριών από τώρα μέχρι και το χρονικό διάστημα έναρξης της συμπλήρωσης των Μ.Δ.
    • Συστηματική αποστολή ενημερωτικού υλικού σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η INTERNET επικοινωνία για όλους τους μαθητές [υλικό που θα παράγεται τόσο κεντρικά από την Δ/νση ΣΕΠΕΔ του ΥΠΔΜΘ αλλά και τοπικά από κάθε Δ/νση ΔΕ με ευθύνη των δομών ΣΕΠ της περιοχής]

    Οι ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ αυτές προτάσεις ΔΕΝ είχαν την όποια τύχη αν και επαναλαμβάνονται ΜΟΝΟΤΟΝΑ την τελευταία πενταετία

    Σημειώνεται ότι οι προτάσεις αυτές συνοδεύονται και από την πάγια ΠΡΟΤΑΣΗ –ΘΕΣΗ μου για ύπαρξη ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης των δομών ΣΕΠ στην περιοχή ευθύνης τους. Είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχει υστέρηση και που συνήθως προσεγγίζεται από τους οπαδούς του αυτοσχεδιασμού και της αδράνειας με κριτικές θεωρήσεις που χαρακτηρίζουν «άκαιρες» και «ανεδαφικές» τις όποιες προτάσεις προγραμματισμού.
    Το στοίχημα των δομών ΕΠ της ΔΕ είναι να πετύχουν τη συστηματική ενημέρωση ΟΛΩΝ των μαθητών/τριών στην πορεία προς τη συμπλήρωση του Μ.Δ.

    Το στοίχημα της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΔΜΘ είναι να συμβάλλει στον ενιαίο προγραμματισμό της όλης προσπάθειας

    ΓΙΑΤΙ πέραν από τις «θεωρητικές και βιωματικές προσεγγίσεις των όρων της αυτογνωσίας, αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης» που μονότονα επαναλαμβάνονται χωρίς να έχουν τύχει της όποιας αξιολόγησης
    ΥΠΑΡΧΕΙ η αναγκαιότητα να επιτευχθεί η αυτογνωσία, αυτοαντίληψη και αυτοεκτίμηση των μαθητών με το να δοθεί σε αυτούς η δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο της χρήσιμης πληροφορίας που σχετίζεται με τα θετικά που προσφέρει η αλλαγή του χρόνου της συμπλήρωσης του Μ.Δ. και της πρόσβασης στην πληροφορία που σχετίζεται με την ουσία της διαδικασίας της συμπλήρωσης του ΜΔ που θα τους επιτρέψει να αποφασίσουν ΣΩΣΤΑ και ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΑ

    Στην Κοινωνία της Σύγχυσης την οποία βιώνουμε η λήψη της σωστής απόφασης σχετίζεται μονοσήμαντα με την αντικειμενική πληροφόρηση που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από προσεγγίσεις που παρακάμπτουν αυτήν την αναγκαιότητα.

    Η προτεινόμενη παρέμβαση των δομών ΕΠ κατά τη γνώμη μου είναι αυτή που αναδεικνύει ότι μόνο το δημόσιο σχολείο έχει τη δυνατότητα παροχής έγκυρων, αξιόπιστων και αντικειμενικών υπηρεσιών παιδείας.»

    Για το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ήθελα να συμβάλλω και με κάποιες πρόσθετες επισημάνσεις
    1. Το βασικό επιχείρημα για τη μη αλλαγή του χρόνου συμπλήρωσης του ΜΔ αναφέρεται στο άγχος που έχουν οι μαθητές για την κατάλληλη προετοιμασία τους για τις γενικές εξετάσεις που δεν τους επιτρέπουν να σκέφτονται τίποτε άλλο εκτός από την προετοιμασία τους γι΄ αυτές. Είναι φαίνεται «αυτονόητο’ ότι η σωστή προετοιμασία δεν σχετίζεται με την επιλογή και των σχολών και τμημάτων που επιθυμεί ο υποψήφιος να σπουδάσει. Είναι φαίνεται «αυτονόητο» ότι βασικό κριτήριο της όποιας επιλογής είναι η γνώση της βαθμολογίας που παραπέμπει μονοσήμαντα σε μια τεχνική κατάταξης των σχολών και τμημάτων του ΜΔ με βάση την εσφαλμένη εντύπωση για την ύπαρξη των βάσεων με στατιστικές προσεγγίσεις στοιχείων προηγούμενων ετών.

    2. Αποσιωπάται το θέμα της έμμεσης επιλογής που έχουν κάνει οι υποψήφιοι αφού έχουν ήδη επιλέξει κατεύθυνση και ήδη έχουν αρχίσει την προετοιμασία τους μέσα από την φροντιστηριακή παραπαιδεία που έχει μετατρέψει την διαδικασία επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια τεχνική προσέγγισης των εξετάσεων που δεν μπορεί να σχετίζεται με την οποία προσέγγιση επιχειρηθεί για τους στόχους του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Και βέβαια οι ευθύνες είναι και διαχρονικές και προς όλες τις κατευθύνσεις.

    3. Από μεγάλο αριθμό σχολίων της δημόσιας διαβούλευσης παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει σύγχυση για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτός είναι ο λόγος που ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπλήρωση του ΜΔ τη γνώση της βαθμολογίας στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

    4. Είναι σωστές οι παρατηρήσεις που γίνονται για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα εφαρμογής του ΣΕΠ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν μπορεί ο ΣΕΠ να σχετίζεται με επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις που διαμορφώνονται με βάση πλειοψηφίες που «αφορίζουν» την αυτονόητη συσχέτιση της διαδικασίας λήψης απόφασης με τη χρήσιμη πληροφορία στην οποία πρέπει να έχει πρόσβαση ο υποψήφιος [η εμμονή στις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη μη συσχέτιση της συμβουλευτικής παρέμβασης θα πρέπει να αναζητηθεί στην άρνηση να προσαρμοστούμε στο κόσμο της ΚτΠ τον οποίο βιώνουμε. Οι λόγοι απλοί, οι ίδιοι που προκαλούσαν αντιδράσεις κατά την μετάβαση στη βιομηχανική εποχή. Οι αντιδράσεις οι ίδιες κατά τη μετάβαση στην εποχή της πληροφορίας και της γνώσης]

    5. Επισημαίνεται επίσης η μικρή συμμετοχή των στελεχών ΕΠ των δομών ΣΕΠ της ΔΕ στη δημόσια διαβούλευση. Το γεγονός θα πρέπει να προβληματίσει, να συσχετισθεί με τις πλειοψηφούσες απόψεις για το ρόλο του ΕΠ και την ανταπόκριση που έχει σε γονείς και μαθητές από τις σχετικές επισημάνσεις των σχολίων. Επίσης θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός της άρνησης «αυτών» των πλειοψηφιών στο επίπεδο λήψης αποφάσεων να συμβιβαστούν με εκφρασμένες απόψεις υλοποίησης των ΑΥΟΤΟΝΟΗΤΩΝ πολιτικών

    6. Επίσης θα πρέπει να προβληματίσει και η μη έκφραση άποψης από το ΠΙ. Η θεωρητική προσέγγιση [ανεξάρτητα από κάποιες ενστάσεις μου στο επιστημονικό και παιδαγωγικό επίπεδο]που προβάλλεται για το ΣΕΠ, αν την ερμηνεύω σωστά, σχετίζεται με την αναγκαιότητα να μην υπάρχουν παρεμβάσεις που οδηγούν σε λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τα πραγματικά θέλω αυτών που θα αποφασίσουν [και βέβαια μην ισχυριστεί κανείς ότι απαραίτητο στοιχείο για τη λήψη απόφασης είναι η βαθμολογία, γιατί η επιλογή με σειρά προτεραιότητας ΟΛΩΝ των σχολών δεν έχει καμιά αρνητική επίδραση στη διαδικασία εισαγωγής, αρκεί να γίνει σύμφωνα με τα πραγματικά «θέλω» του υποψηφίου. Σε τελευταία ανάλυση η επιλογή και επιτυχία σε μη επιθυμητή σχολή «θεραπεύεται» με τη μη εγγραφή στη σχολή. Και όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το προβαλλόμενο επιχείρημα της γνώσης της βαθμολογίας].Συμπερασματικά θα ήθελα να σημειώσω ότι για τις απόψεις αυτές δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ για υλοποίηση προγραμμάτων συνχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ. Φαίνεται ότι ο προσανατολισμός και η στοχοθεσία τους παρέπεμπε σε μια «εικονική»πραγματικότητα την οποία τώρα αρνούμαστε να υιοθετήσουμε ακολουθώντας την πρακτική της «ένοχης» σιωπής. Επίσης σημειώνεται ότι δεν πρέπει να θεωρούνται όλοι συνυπεύθυνοι και για το λόγο ότι οι απόψεις αυτές και έχουν εκφραστεί δημόσια σε επιστημονικά συνέδρια και όχι μόνο.

    Συμπερασματικά θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα

    Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν υπερβάσεις που μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν για τους αποδέκτες.

    Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται επεμβάσεις όχι στο σύστημα υλοποίησης των στόχων του ΣΕΠ και των υπηρεσιών παιδείας που πρέπει και μπορεί να προσφέρει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο

    Είναι σίγουρο ότι σε όλη αυτή την υπόθεση εκτός των «ανιδιοτελών» ενστάσεων των παιδιών και των γονιών υπάρχουν συμφέροντα που υπερασπίζονται το «δικαίωμά» τους να «συμβουλεύουν» και αυτό το δικαίωμα επιβάλλει τη διαιώνιση του τέλματος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα

    Η πρόταση:

    Ας συμβιβαστούμε με τα «εικονικά» θέλω της πλειοψηφούσας άποψης, αλλά ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποκάλυψης των επιχειρημάτων που παραπέμπουν στο τέλμα, στη διατήρηση της μιζέριας με επιχειρήματα που η τεκμηρίωσή τους παραπέμπει σε προσεγγίσεις παιδαγωγικά και επιστημονικά έγκυρες και αξιόπιστες.

    Είναι σίγουρο ότι αυτό πραγματικά θέλουν και οι μαθητές και οι γονείς τους.

    Είναι σίγουρο ότι επειδή είμαστε ρεαλιστές … είναι και ο μοναδικός λόγος που επιδιώκουμε το αδύνατο… δηλαδή την υλοποίηση των ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ.

    Γιώργος Π. Μπουρίτσας
    Φυσικός, Υπεύθυνος ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 19:53 | ΣΠΥΡΟΣ Μ.

    Οι απόψεις όλες είναι των Γονέων που επιλέγουν αντί για τα παιδιά τους.
    Έχουν οι νέοι δικαίωμα στην επιλογή ? Τότε αφήστε τους να διαλέξουν αυτό που θέλουν και ας κάνουν λάθος είναι νέοι και έχουν χρόνο να το διορθώσουν .Προτιμώ την υποβολή του μηχανογραφικού πριν του χρόνου των εξετάσεων.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 18:53 | Χαράλαμπος

    Αγαπητές/οί έχω δύο παιδιά το ένα ήδη φοιτεί σε ΑΕΙ και το δεύτερο είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου.

    Κατά την άποψή μου είναι πολύ καλλίτερο, οι μαθητές, να συμπληρώνουν τα Μηχανογραφικά τους Δελτία με την λήψη της βαθμολογίας τους, δια τον απλούστατο λόγο ότι η συμπλήρωση στηρίζεται σε πραγματικές βάσεις και όχι πιθανές.

    Αρκετά πάσχει το σύστημα της Παιδείας και αυτό των Εξετάσεων, νομίζω ότι από αλλού πρέπει να ξεκινήσουν οι Αλλαγές.

    Σας ευχαριστώ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 18:25 | ΒΑΣΩ Τ.

    Πιστεύω πως όταν ο υποψήφιος γνωρίζει τη βαθμολογία του στις εξετάσεις, μπορεί να κάνει καλύτερη επιλογή επιστημονικών πεδίων που θα δηλώσει. Για παράδειγμα, αν κάποιος υποψήφιος της θετικής κατεύθυνσης γράψει τους βαθμούς που χρειάζεται θα δηλώσει το πεδίο Επιστημών Υγείας, αν όχι, θα στραφεί σε κάποια άλλα πεδία που θα τον ενδιέφεραν επίσης. Χώρια που με το να κάνει μηχανογραφικό τον Ιούλιο, είναι απαλλαγμένος από ένα επιπλέον άγχος να τον βαραίνει την περίοδο της μελέτης και των εξετάσεων.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 18:13 | Θόδωρος Μ.

    Η διαδικασία επιλογής της σχολής θα έπρεπε να είναι μια διαδικασία που σχετίζεται με την επιλογή αντικειμένου σπουδών/εκπλήρωσης ενδιαφέροντος/επαγγελματικής πορείας και όχι με την επίτευξη της εισόδου πάση θυσία στην 3βάθμια εκπαίδευση. Συγγνώμη αλλά αυτός είναι ο πρώτος από όλους τους λάθος λόγους για τους οποίους θα έπρεπε ένα παιδί να σπουδάσει καταρχήν. Αναγνωρίζω το άγχος που περνάνε οι γονείς, όμως η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα πρέπει να «επιβάλλεται» στα παιδιά, άρα και να εφευρίσκονται τρόποι να επιτυγχάνεται η είσοδός τους σε κάποιο (οποιοδήποτε, οπωσδήποτε και ανεξαρτήτως κλίσης, κατεύθυνσης και ιδιαιτερότητας του παιδιού) πανεπιστημιακό ίδρυμα, μόνο και μόνο για να φύγει το άγχος από τους γονείς για τα επόμενα 4-5-6-7 χρόνια ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση του παιδιού τους. Νομίζω οτι είναι εντελώς λάθος ολόκληρη η κουβέντα περί επιλογής του χρόνου κατάθεσης των μηχανογραφικών γιατί συνδυάζεται με την λογική της «μαζικής» παιδείας που ελάχιστη ή καθόλου σχέση έχει όπως έχει αποδειχτεί) με την επιθυμητή παιδεία. Ο πλέον πρόσφορος τρόπος για ν ασπάσει αυτός ο κύκλος «καθοδηγούμενης και επιβεβλημένης 3βάθμιας εκπαίδευσης» είναι να αποσυνδεθεί πλήρως τη 2βάθμια εκπαίδευση από την διαδικασία εισόδου στην 3βάθμια. Τα ιδρύματα της 3βάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο (χρονικό, τοπικό, ύλης) της διαδικασίας με την οποία θα εισέρχονται οι φιλοδοξούντες σπουδαστές σε αυτά.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 17:24 | Καίτη

    Είμαι μητέρα παιδιού Γ΄Λυκείου και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να προετοιμάζεσαι για Πανελλήνιες Εξετάσεις, αφού πριν δύο χρόνια έζησα την ίδια εμπειρία με το μεγαλύτερό μου γιο. Το άγχος, η ανασφάλεια και η κούραση (ψυχική και σωματική) δεν περιγράφονται. Η υποβολή του Μηχανογραφικού το μήνα Μάρτιο μόνο επιπλέον άγχος θα φέρει στα παιδιά. Ο χρόνος τους είναι τόσο περιορισμένος λόγω μελέτης που δεν υπάρχει δυνατότητα να σκεφτούν ψύχραιμα και να πάρουν αποφάσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην μελλοντική τους επαγγελματική ζωή.Μετά τις εξετάσεις και έχοντας τη βαθμολογία τους θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό με σχολές που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις τους αλλά και στο σύνολο των μονάδων που συγκέντρωσαν.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 17:24 | Κατερίνα Π.

    Όσο για το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές έμειναν έξω από σχολές λόγω
    του ότι δεν τις επέλεξαν, ποιός τους εμπόδισε ? Όταν ξέρουμε ότι έχουμε γράψει περίπου για 18, γιατί να μην συμπληρώσουμε επιπλέον και
    κάποιες σχολές που γνωρίζουμε ότι σίγουρα μπαίνουμε με 17??

    Αυτό είναι κάτι που διορθώνεται. Ο κάθε μαθητής μπορεί αντί για 10 Σχολές για παράδειγμα να συμπληρώσει 15 η 20. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Η μαθήτρια που έμεινε έξω, ήταν από δικός της λάθος και όχι από λάθος του συστήματος.

    Και να μην ξεχνάμε τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες,όπως Σχέδιο, Μουσική, Αθλήματα.

    Ο μαθητής πχ που δίνει Πρακτικές Δοκιμασίες, γνωρίζει κάποιες φορές, εκ των υστέρων σε ποιά ΤΕΦΑΑ έχει περισσότερες πιθανότητες να περάσει, διότι μπορεί από τα μόριά του στα Αθλήματα, να επηρεαστεί η εισαγωγή του σε ΤΕΦΑΑ Αθήνας ή Θεσσαλίας κλπ.

    Πως να ξέρει κάποιος από τον Μάρτιο, αν θα τρέξει το 400άρι για 16 ή για 12 ή αν θα κάνει το 50άρι ελεύθερο 28΄΄ ή 33΄΄? Αυτά για όσους ενδιαφέρονται για ΤΕΦΑΑ.

    Γνωρίζεις μεν τις αθλητικές σου δυνατότητες, αλλά συντρέχουν πολλοί παράγοντες όπως προπόνηση, φυσική κατάσταση, κατάσταση υγείας κλπ.

    Εκεί και στο δευτερόλεπτο ο βαθμός «παίζει» και μπορεί να σου «στοιχίσει» εισαγωγή σε ΤΕΦΑΑ άλλης περιοχής.

    -*-*-*-*-*

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 17:22 | Βασίλειος

    Κάποτε, μέχρι και το έτος 1999, είθιστο η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων να λαμβάνει χώρα τον μήνα Μάρτιο, οπωσδήποτε λαμβανομένου υπ’ όψιν και τούτου, ότι τότε δεν ήτο ευρέως διαδεδομένη η χρήσις ηλεκτρονικών υπολογιστών, ότε και καθίστατο αναγκαία η a priori και εντός ευλόγου χρόνου κατάθεσις των μηχανογραφικών δελτίων, ενώ οι βάσεις εισαγωγής έβγαιναν 6 μήνες αργότερα, συνήθως περί τα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου.
    Από το έτος 2000, όμως, άλλαξε η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων, η οποία έκτοτε απαρεγκλίτως λαμβάνει χώρα εντός του μηνός Ιουλίου, χρησιμοποιούνται δε όλα τα μέσα, τα οποία προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, τα δε αποτελέσματα-βάσεις εισαγωγής ανακοινώνονται περίπου 35-40 ημέρες μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών. Οπότε, ως απλώς ειπείν, φαίνεται, κατ’ αρχήν, να είναι προτιμότερη η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων μετά τη διενέργεια των πανελληνίων εξετάσεων και την ανακοίνωση της βαθμολογίας των υποψηφίων.
    Περαιτέρω, η ανακοίνωση και η γνώσις της βαθμολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, εφοδιάζει τους υποψηφίους με την απαραίτητη διαδικασία προπαρασκευής προς συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου` χωρίς αυτή τη γνώση των μορίων, και με απλές εικασίες περί του πιθανού ύψους των μορίων και των σχολών, η συμπλήρωσις του μηχανογραφικού εγγίζει την συμπλήρωσιν ενός τυχηρού παιγνίου. Συνεπώς, φαίνεται λογική και αναγκαία η συμπλήρωσις του μηχανογραφικού δελτίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
    Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, και δη σε μία εποχή προϊούσας οικονομικής κρίσεως, οία η παρούσα, καθ’ ην οι επιλογές πανεπιστημίων τε σχολών και πόλεων επηρεάζεται τα μάλα από τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών, φαίνεται να είναι αδήριτος ανάγκη η συμπλήρωσις των μηχανογραφικών άμα τη ανακοινώσει των αποτελεσμάτων επί των 6 (ή 7) πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων.

    Ευχαριστώ.
    Β. Π.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 17:15 | Καλλιόπη Σ.

    Με έκπληξη, ανησυχία και οργή παρακολουθούμε την προσπάθεια του υπουργείου να φέρει αλλαγές της τελευταίας στιγμής και μάλιστα με επιχειρήματα που δεν «ξεγελούν» ούτε μικρά παιδιά.Αλήθεια σε ποια σοβαρή χώρα θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό;Ενώ,δηλαδή,έχει περάσει η μισή σχολική χρονιά και οι εξετάσεις πλησιάζουν, το υπουργείο να μιλάει για αλλαγές, να ανοίγει θέματα που δεν έπρεπε ούτε καν να αγγίζονται.Αλήθεια, πότε υπήρξε πρόβλημα από το χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών;Πότε και ποιοι φορείς διαμαρτυρήθηκαν;Οι μαθητές, οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί; Φυσικά κανείς. Αφήστε, λοιπόν, τα παιδιά μας ήσυχα αυτόν τον καιρό.Αρκετό άγχος και πίεση τα έχουν φορτώσει οι μεγάλοι μεταρυθμιστές. Αρκετά υποφέρει όλη η οικογένεια από τη δωρεάν παιδεία.Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι, αλλάξτε τα κακώς κείμενα. Δείτε το δάσος και όχι το δέντρο. Κάντε το σχολείο ελκυστικό για τα παιδιά μας.Ένα σχολείο που ο δάσκαλος θα περιμένει το μαθητή το Σεπτέμβριο και όχι ο μαθητής το δάσκαλο μετά από δύο και τρεις μήνες.Ένα σχολείο ζεστό και ανθρώπινο που δε θα στοιβάζει τα παιδιά μας σε αίθουσες των 30 μαθητων . Ένα σχολείο με δασκάλους ορεξάτους για δουλειά και όχι φτωχούς και μίζερους που θα τρέχουν σε δεύτερη και τρίτη δουλειά, για να επιβιώσουν.Ένα σχολείο που θα δίνει γνώσεις ουσίας με καλογραμμένα και ελκυστικά βιβλία. Αυτές τις αλλαγές θα θέλαμε να συζητάμε

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 17:14 | ΓΙΆΝΝΗΣ Π

    Όσο δεν αντιλαμβάνονται διαχρονικά οι κυβερνώντες ότι η παιδεία συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας,τόσο άχρηστοι και επιζήμιοι για την πατρίδα παραμένουν.Το θέμα δεν είναι,κύριοι,πότε και τι θα επιλέξουν ως σχολή προτίμησης οι μαθητές,αλλά αν αυτό που θα επιλέξουν θα τους καταστήσει αργότερα ευτυχείς ή δυστυχείς ανέργους μέσα σε αυτή την κόλαση που ονομάζεται »ελεύθερη»-καπιταλιστική οικονομία.Προσωπικά είμαι ήδη 2 χρόνια άνεργος εκπαιδευτικός (φιλόλογος) και αναρωτιέμαι γιατί ακόμα η Φιλολογία Αθηνών έχει κάθε χρόνο τόσους πολλούς εισακτέους.Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στον κόσμο,ότι χρειαζόμαστε ανάπτυξη,άρα κατά βάση εργάτες και παραγωγή και όχι ανεπάγγελτους(σαν και μένα) επιστήμονες, οι οποίοι μετά το Πανεπιστήμιο αν δεν έχουν καλό βύσμα βρίσκονται στον Καιάδα της ανεργίας? Κατά συνέπεια,είναι άνευ ουσίας η συζήτηση για τα μηχανογραφικά δελτία,αφού ούτε οι μαθητές ξέρουν να επιλέξουν αυτό που πραγματικά θέλουν ούτε η επίσημη Πολιτεία έχει ένα πρόγραμμα κατεύθυνσης της παιδείας-οικονομίας και οδηγείται με βεβαιότητα στην χρεωκοπία.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 17:08 | ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΗΔΗ ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΠΟΥ ΦΟΙΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΛΟΝΤΑΙ ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΚΞΕΤΑΣΤΗΚΑ Η ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΧΩ ΦΟΙΤΗΣΕΙ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΗ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΘΑ ΗΜΟΥΝΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ!!! ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΗΛΩΣΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ, ΑΝ ΕΙΧΕ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΑΡΤΗ ΜΕ ΤΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΘΗΝΑ Ή ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!
    ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ Ή ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟ ΜΑΡΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΧΩ ΒΙΩΣΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΙΩΣΩ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ, ΑΥΤΑΠΑΤΑΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΖΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΗ!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:58 | Κατερίνα Π.

    Ο μεγάλο μου γυιός έδωσε φέτος Πανελλήνιες και σαφώς
    θεωρώ πολύ λειτουργικό τον τρόπο με τον οποίο συμπλήρωσε
    το μηχανογραφικό του.

    Τα παιδιά γνωρίζουν τι έχουν γράψει και αναλόγως βαδίζουν.

    Πως να το συμπληρώσεις εκ των προτέρων ? Τι να γνωρίζεις ?
    Το θεωρώ πολύ αόριστο και άνευ λόγου.

    Νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα πραγματικά λειτουργικά προβλήματα, όπως η κατάργηση των ΑΘλητικών Σχολείων και την μείωση
    κονδυλίων στον χώρο της Παιδείας.

    Αυτό, ναι, είναι πολύ σοβαρό θέμα για τους ενδιαφερόμενους, οι
    οποίοι, είναι αρκετοί, πιστέψτε με !

    -*-*-*-*-*

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:57 | anna maria

    Στις πανελλήνιες του 2010 έζησα ως μητέρα υποψηφίου την αγωνία και την απόγνωση ενός παιδιού 17 ετών που πρέπει να διαλέξει τι θα κάνει στο μέλλον του. Δυστυχώς το σχολείο και οι καθηγητές και σε δεύτερη μοίρα και εμείς δεν βοηθάμε καθόλου τα παιδιά να διαλέξουν. Οι καθηγητές αγωνιούν για τα ιδιαίτερά τους και εμείς πείθουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν το δικό ΜΑΣ όνειρο. Η κακή λοιπόν εκπαιδευτική προετοιμασία, η αδιάφορη συμπεριφορά του όλου συστήματος δεν βοηθά τους υποψηφίους να επιλέξουν σωστά. Γι΄αυτό και μετά δεν τελειώνουν τις σχολές τους. Θεωρώ ότι είναι βασικό τα παιδιά να συμπληρώνουν το μηχανιγραφικό μετά τις εξετάσεις για να ξέρουν που βρίσκονται. Δεν ξέρω αν αυτό στοιχίζει περισσότερο στους καθηγητές, αλλά κι αυτοί ας δουλέψουν λίγο για τους μισθούς που παίρνουν. Οι έφηβοι χρειάζονται καθοδήγηση, στήριξη, συζήτηση, μελέτη. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού μέσα στη σχολική χρονιά με παιδιά γεμάτα άγχος και ελλειπή επαγγελματική ενημέρωση είναι πολύ κακό για τα ίδια. Και νομίζω πως αυά είναι το πιο σημαντικό.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:52 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κύριοι θα πρεπει να μην μπερδεύεται τα παιδιά,καθώς τις μέρεσ που θα πρέπει να κάθονται να διαβάζουν εσείς θα τα τρέχεται απο εδώ και απο εκεί για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση των δικών σας συμφερόντων.Γι’αυτό θα πρέπει η συμπλήροση του μηχανογραφικού να γινεται στην ώρα του και όχι νωρίτερα.Γι’αυτό καντε μας την χάρη και κοιτάχτε να βρείτε αποδοτικότερες λύσεις για την παιδεία και μην ενοχλείται τους μαθητές απο το έργο τους.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:46 | Α. Κόκοτας

    Ελπίζοντας ότι: η διαβούλευση δεν γίνεται για τα ‘μάτια’ καταθέτω την άποψή μου (γονέας μαθήτριας γ’ λυκείου).
    Ολες οι αιτιολογήσεις που προβάλλετε, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι αρκετά πειστικές. Η πραγματική αιτία (και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν το λέτε), το γεγονός δηλαδή ότι θα εξοικονομηθούν κάποια χρήματα από το υπουργείο είναι σεβαστό, παρ’ όλα αυτά στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να σταθμίσετε την αναστάτωση που προκαλείτε με αυτή την αλλαγή στους μαθητές. Για την ακρίβεια, οποιαδήποτε αλλαγή στην δεδομένη στιγμή θα ήταν απορριπτέα, εκτός και αν ήταν καταφανώς υπέρ των μαθητών και με θετική επίδραση στην προσπάθειά τους, πράγμα που δεν ισχύει.
    Εστω και μία ώρα αν τους αποσπάσετε και τους αναγκάσετε να ασχοληθούν με άλλα θέματα, τους αποδιοργανώνετε. Και πιστέψτε με, το ζήτημα της απόφασης για την εν λόγω δήλωση των σχολών είναι από τα πλέον δύσκολα και ψυχοφθόρα για τους σημερινούς μαθητές.
    Δουλέψτε πάνω στην βελτίωση του συστήματος γενικότερα, και αφήστε τις μικρο-αλλαγές. Εύχομαι να πετύχετε εκεί που όλοι απέτυχαν παταγωδώς. Αν έχετε όραμα και μπορέσετε να το επικοινωνήσετε, η κοινωνία θα σας στηρίξει.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:44 | A.MITΣΟΥΛΗ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προκειμένου να είναι αποτελεσματική ώς προς τους στόχους που προτίθεται να υπηρετήσει και αποδοτική στον συσχετισμο εκροής και απορροφητικότητας στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να αποσκοπεί στην αλλαγή της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος και των πόρων που συμμετέχουν σε αυτό (εκπαιδευτικών-εκπαιδευομένων-συγγραμμάτων). Ταυτόχρονα, αυτονόητο είναι ότι η αλλαγή στρατηγικής και στοχοθεσίας ενός παγιωμένου και αναποτελεσματικού συστήματος προϋποθέτει εξίσου και την αλλαγή της κοινωνικής αντίληψης για τον χαρακτήρα και τον τρόπο συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για τους λόγους αυτούς, εκτιμώ ότι οι επερχόμενες αλλαγές, εφόσον προτίθενται να κινηθούν στην παραπάνω προοπτική, πρέπει να ξεκινήσουν απο τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε να διαμορφώσουν ένα νέο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό μοντέλο.
    Η εισαγωγή της συγκεκριμένης καινοτομίας την κυριολεκτικά τελευταία στιγμή της ζωής ενός μαθητή που έχει συμμετάσχει επι 12 έτη στο συγκεκριμένο σύστημα & έχει προετοιμαστεί ηθικά και ψυχολογικά να συμμετάσχει σε ένα τρόπο εξετάσεων, δεν προσφέρει παρα μόνον επιπλέον πίεση και άγχος σε μια ήδη εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία. Οι επιλογές των μαθητών στην Γ΄Λυκείου είναι ήδη ειλημμένες και ιεραρχημένες ανάλογα με τον βαθμό απόδοσης, καθώς το μέλλον τους θα κριθεί απο την επίδοση τους σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Επομένως,η συμπλήρωση του μηχανογραφικού με το παρόν σύστημα επιβάλλεται να γίνει αφότου γνωρίζουν την βαθμολογία τους.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:38 | Βάσω

    Διαφωνώ κατηγορηματικά με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο!!! Μόνο επί πρόσθετο άγχος και προβλήματα θα δημιουργήσει στους μαθητές της Γ΄Λυκείου που προετοιμάζονται με υπερβολικά εξοντωτικό ωράριο (σχολείο- φροντιστήριο-διάβασμα)για να τελειώσουν την ύλη των μαθημάτων. Ο Μάρτιος είναι μήνας επαναλήψεων και δεν υπάρχει χρόνος στους μαθητές να σκεφτούν για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
    Τα επιχειρήματα του Υπουργείου καθόλου δεν με πείθουν ότι είναι το για το καλύτερο των μαθητών. Ας ασχοληθούν σοβαρά οι υπεύθυνοι με σωστή σκέψη και διάλογο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση και ας αφήσουν τα παιδιά στην ηρεμία τους.
    Μητέρα παιδιού Γ΄Λυκείου

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:30 | ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    Κύριοι, έχω κόρη που φέτος δίνει πανελλαδικές εξετάσεις. Η γνώμη μου είναι ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ο χρόνος υποβολής των μηχανογραφικών και να παραμείνει ως έχει.
    Ευχαριστώ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:26 | Ευαγγελία Β.

    Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου και θα ήθελα να πω ότι είμαι ,όπως και οι περισσότεροι από τους συμμαθητές μου,αντίθετη στην υποβολή των μηχανογραφικών το Μάρτιο.Σε μια περίοδο όπου η προετοιμασία μας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι στο αποκορύφωμά της,είναι ανάγκη να είμαστε επιφορτισμένοι με περισσότερο άγχος?Και στο κάτω-κάτω,θεωρείται ότι έτσι θα αρχίσει η μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα?

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:19 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΡ

    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΣΕ Α.Ε.Ι. ΤΟ 1992 ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΓΧΟΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ, ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΟΥΝΙΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Σ΄ΑΥΤΗ, ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ, Ε ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ. ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΥ.

  • Τα περισσότερα σχόλια τα οποία διάβασα ήταν αρνητικά και αυτό είναι φυσιολογικό αφού οι άμεσα εμπλεκόμενοι φοβούνται για την οποιαδήποτε αλλαγή, αφού θα τους επηρεάσει άμεσα και κρίνουν βραχυπρόθεσμα. Παρόλα αυτά το ζήτημα που ανακύπτει με τον χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού είναι θέμα ΟΥΣΙΑΣ και ΟΧΙ διαδικαστικό και γραφειοκρατίας. Είναι θέμα ΟΡΘΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ να καταθέτουν οι νέοι το μηχανογραφικό τους ανάλογα με τις προτιμίσεις τους και όχι ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Οι μαθητές μπαίνουν με τις πανελλήνιες σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο και προσπαθούν να πιάσουν σχολές ανάλογα με το κύρος που έχουν και όχι ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Αυτό οδηγεί στο να επιλέγουν σχολές των οποίων δεν γνωρίζουν το πεδίο ενασχόλησης ή δεν τους ενδιαφέρουν. Δεν αναλογίζονται ότι είναι μια απόφαση που θα επηρεάσει ολόκληρη την ζωή τους, αφού κατά πάσα πιθανότητα επιλέγουν και τομέα εργασιακού ενδιαφέροντος. Πρέπει να γινει κατανοητό ότι ακόμα και αν δεν γνωρίζουν οι μαθητές τις επιδόσεις τους μπορούν να δηλώσουν τις σχολές που θα δήλωναν αν είχαν γράψει καλά συν τις σχολές που θα δήλωναν αν δεν έγραφαν τόσο κάλα. Δεν υπάρχει περιορισμός στο αριθμό των σχολών και μπορούν να βάλουν όλες τις σχολές σύμφωνα με την προτίμιση τους.

    Το στοιχείο το οποίο πρέπει να καθορίσει τον χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού είναι ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Ο ΣΕΠ είναι μια υπηρεσία υποτιμημένη από τους περισσότερους και σίγουρα πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά για να γίνει ουσιαστική. Επίσης καλό θα ήταν στα πλαίσια του να γίνονται και καποια τεστ κλίσης, έτσι ώστε να βοηθάν τους μαθητές να βρουν τα δυνατά τους σημεία, παρουσίαση των διαφόρων τομέων και αντικειμένων των σχολών, αλλά και προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Η κατάθεση του μηχανογραφικού πρέπει να είναι η κορύφωση της διαδικασίας επαγγελματικού προσανατολισμού. Οπότε η μεταρύθμιση πρέπει να προβλέπει και την αναβαμισή του ΣΕΠ για να έχει νόημα.

    Η μηνιαία διάρκεια κατάθεσης του μηχανογραφικού είναι σίγουρα θετική, αλλά ο μήνας Μάρτιος φαίνεται αυθαίρετος. Υπάρχουν και άλλοι μήνες πριν τις εξετάσεις που θα μπορούσαν να οριστούν το ίδο εύκολα. Όπως ο Μάιος, ας πούμε, αφού η πλειοψηφία των μαθητών έχει διαβάσει το σύνολο των μαθημάτων για τις πανελλήνιες και αποκτά μια σφαιρική άποψη, ενώ όσο πλησιάζουν οι εξετάσεις παίρνουν πιο σοβαρά τη διαδικασία κατάθεσης του μηχανογραφικού. Προσωπικά πιστεύω πως ο χρόνος υποβολής του μηχανογραφικού πρέπει να είναι πριν τις εξετάσεις και θα αυτοπροσδιοριστεί με το πέρας μιας επιτυχημένης διαδικασίας ΣΕΠ. Εφόσον δεν έχουν γίνει οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για το ΣΕΠ προτείνω αυτό το μέτρο να μην ισχύσει από φέτος.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:09 | Γιώτα Τσαντσαράκη

    Kύριοι-ες, θεωρώ ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι σωστό για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που ετοιμάζονται πυρετωδώς να δώσουν πανελλήνιες και νιώθουν έντονη πίεση για τη σωστή προετοιμασία τους εν όψει των εξετάσεων, να τους προσθέσουμε και ένα επιπλέον παράγοντα άγχους, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου!!! Ακόμη πιστεύω οτι οι υποψηφιοι θα πρεπει να γνωριζουν τις βαθμολογίες τους για να εχουν τη δυνατότητα να κατευθυνθούν σε σχολή που πραγματικα επιθυμούν και όχι να χάνονται σε ένα μεγάλο αριθμό σχολών, που δεν τους ενδιαφέρουν, προκειμένου να καλύψουν όλα τα ενδεχόμενα.

    Σίγουρα κρύβονται κάποια καλά στοιχεία πίσω από την απόφασή σας, όμως πρέπει να υποστεί κάποιες τροποποιήσεις και οπωσδήποτε να ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.

    ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ .. Πάνω απ΄όλα ο μαθητής ….

  • Ως μαθητής της Γ’ Λυκείου είμαι σίγουρος ότι το να κατατεθούν τα μηχανογραφικά δελτία τον Μάρτη μόνο σύγχυση θα προκαλέσει στους μαθητές. Είναι εμφανές πως η επιλογή του Μαρτίου είναι τουλάχιστον άκυρη. Σε μία εποχή όπου οι μαθητές έχουν ξεκινήσει τις επαναλήψεις της ύλης σε όλα τα μαθήματα το να πρέπει να πάρουν μία τόσο δύσκολη απόφαση όπως η επιλογή της σειράς των σχολών στις οποίες θέλουν να φοιτήσουν. Μετά τις εξετάσεις η απόφαση θα παρθεί πάρα πολύ πιο εύκολα και χωρίς επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών. Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί επιπλέον η ήδη δύσκολη καατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μαθητές λόγω του υπερβολικού φόρτου που έχουν ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:47 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Προαωπικά ως εκαπιδευτικός πιστεύω δεν αλλάζει η ουσία. Οι υποψήφιοι δηλώνουν τις σχολές στις οποίες θέλουν να εισαχθούν.
    Το μόνο αρνητικό ειναι οτι θα είναι μεγαλύτερο το εύρος των σχολών που θα δηλώσουν ενώ αν είναι γνωστές οι βαθμόλογίες περιορίζονται σε σχολές κοντά στη βαθμολογία τους
    ‘Αλλωστε και οι υποψήφιοι απο ΕΠΑΛ δηλώνουν πριν τις εξετάσεις.Επίσης το διάστημα είναι μεγαλύτερο και υπάρχει μεγαλύτερη άνεση χρόνου
    Μια παρατήρηση για τους υποψήφιους του 10 0/0
    μέχρι το 2008 είχαν δικαίωμα στην κατηγορία αυτή όσοι είχαν βεβαίωση πρόσβασης απο την αρχή της καθιέρωσης του ισχύοντος συστήματος εισαγωγλης.Μετα περιορίστηκε στα 2 τελευταία έτη με τροπολογία διακυβέρνησης Ν.Δ
    Πρώτον υπάρχει θεμα ισότητας των υποψηφίων
    Δεύτερον αν γίνει προσφυγή σε δικαστήρια θα κερδηθεί
    Προτείνω για λόγους ισότητας να δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσους έχουν βεβαίωση πρόσβασης ή τουλάχιστον των τελευταιων 4 ετών -πριν δηλαδή ολοκληρώσουν τις σπουδες.
    Δείτε τις βάσεις εισαγωγής της κατηγορίας αυτής και οδηγηθείτε σε συμπεράσματα

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:42 | Μαρία

    Γράφω ακόμα μια φορά προς απάντηση της αδικαιολόγητης επίθεσης που δέχτηκα από την κυρία Ε.Γ. μητέρα μαθήτριας που μάλλον δεν κατάλαβε το προηγούμενο σχόλιό μου. Καταρχάς, δεν έγραψα σχόλιο πάνω στο δικό σας απλά το χρησιμοποίησα ως παράδειγμα για να εκφράσω τη δική μου άποψη πάνω στο θέμα. Δε νομίζω, όμως, κυρία Ε.Γ. ότι σας πρόσβαλα καθ’οιονδήποτε τρόπο όπως το κάνατε εσείς ούτε έκανα κρίση για την οικογένειά σας πόσο μάλλον δε για αν η κόρη σας αξίζει να γίνει φοιτήτρια ή όχι, τι λόγος μου πέφτει άλλωστε; Μίλησα γενικά, ορμώμενη απ’το σχόλιό σας, για κάποιες νοοτροπίες που κατά τη γνώμη μου μας φέρνουν πίσω την Ελλάδα χωρίς να αναφερθώ στο πρόσωπό σας. Αντιθέτως, παρατηρώ ένα μίσος απέναντί μου που πραγματικά με εξέπληξε και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Απ’ότι κατάλαβα εσείς απ’την πλευρά σας κάνετε κρίση για μένα χωρίς να με γνωρίζετε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το «20 είναι ένας βαθμός πού ούτε τον έχω ονειρευτεί»… Σας πληροφορώ λοιπόν σχετικά ότι μόλις πήρα το πτυχίο μου απ’την ιατρική σχολή και την απόφασή μου να ακουλουθήσω το συγκεκριμένο επάγγελμα την είχα πάρει από το γυμνάσιο και δε χρειάστηκα ούτε χρόνο γι’αυτό (λες και οι αναποφάσιστοι θα βοηθηθούν με τρεις μήνες παραπάνω εν μέσω εξετάσεων) ούτε να μάθω τάχα τους βαθμούς μου για να ξέρω τι μου αρέσει. Επιπρόσθετα, αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρθηκα στη νοοτροπία σε σχέση με την ιατρική καθώς το γνωρίζω πολύ καλά και νομίζω έχω το δικαίωμα να μιλήσω γι’αυτό. Κλείνοντας, θα ήθελα να γίνει κατανοητό ότι ουδέποτε καταφέρθηκα προσωπικά εναντίον σας και με συγχωρείτε αν αυτό δεν έγινε αντιληπτό στο προηγούμενο σχόλιό. Έυχομαι πραγματικά καλή επιτυχία στην κόρη σας σε ό,τι κι αν αποφασίσει!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:32 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Μηχανογραφικό τον Φεβρουάριο και μετά τον Μαιο για διορθώσεις και το τελικό τον Ιούλιο.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:30 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    Ο Μάρτιος είναι ο καταλληλότερος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για τους παρακάτω λόγους:
    α. Ο μαθητής από πολύ καιρό πριν έχει συγκεκκριμενοποιήσει τις προτιμήσεις του και δεν περιμένει τις εξετάσεις για ν’ αποφασίσει.
    β. Έχει ένα ολόκληρο μήνα να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο τις προτιμήσεις του και όχι στα στενά πλαίσια ενός δεκαημέρου.
    γ. Δεν θα επηρεαστεί από το παιχνίδι των βάσεων.
    δ. Οι προυτιμήσεις του θα απηχούν τα πραγματικά του ενδιαφέροντα και όχι τις ευκαιριακές καταστάσεις που διαμορφώνονται από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:21 | Δάφνη Μπεχτσή

    Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να θίξω κανέναν το ποσοστό των αδιάφορων απέναντι σε μια τέτοια απόφαση θα είναι οι μαθητές που είτε δεν τους νοιάζει τι θα κάνουν στη ζωή τους, είτε λειτουργούν με τη λογική ότι άμα γράψω 20.000 μόρια δεν πα να θέλω να γίνω ναυαγοσώστης θα βάλω πρώτη επιλογή τη νομική ή την αρχιτεκτονική, είτε αυτοί που έχουν ένα εξασφαλισμένο μέλλον λόγω γονέων και βαδίζουν προς αυτό ( τυχερότατοι), είτε αυτοί που έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν ένα παιδικό τους όνειρο που εδώ και 2 χιλιετίες παραμένει απαράλλακτο. Με βάση, λοιπόν, καθαρά και μόνο, τις μαντικές μου ικανότητες αυτοί αποτελούν το ένα 70% του συνόλου. Υπάρχει όμως και ένα υπόλοιπο 30% το οποίο ίσως να μην είναι αρκετά ώριμο να αποφασίσει, ίσως να μην είναι τόσο τυχερό, ίσως να νοιάζεται υπερπολύ για τα 3-4-5 φοιτητικά του χρόνια, είτε αλλάζει κάθε βδομάδα άποψη επειδή πετυχαίνει μια γριούλα στο super market που του λέει ότι η ανηψούλα, ο εγκονούλης, οποιοσδήποτε πέρασε στην τάδε σχολή , ψάχνει γι’ αυτή τη σχολή και πωρώνεται… Αυτοί είναι οι μόνοι που ξέρουν τι σιμβαίνει μέσα στο μυαλό μου αυτή τη στγμή. Χάος. Απογοήτευση. Άγχος.

    ΛΕΝΕ: Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000. Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών, καταθέτει το Μηχανογραφικό Δελτίο προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.
    ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: Το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε πρόβλημα στη διαδικασία δεν σημαίνει ότι είναι και αποτελεσματική. Επιπλέον, στα ΕΠΑΛ, οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν από έναν αριθμό επαγγελμάτων από την αρχή της χρονιάς. Επομένως, είναι ήδη προκαθορισμένο, σε ένα μεγάλο βαθμό, το τι θα κάνουν στο μέλλον τους. Οι σχολές από τις οποίες έχουν να επιλέξουν είναι πολύ συγκεκριμένες εφόσον έχει είδη προηγηθεί ένας μήνας εκπαίδευσής τους.

    ΛΕΝΕ: Επιπλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.
    ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΜΕ; Μπρος; Ή πίσω; Είναι λογικό αντί να παραδειγματιζόμαστε από τις χώρες τριγύρω μας, που όλες έχουν πολύ πιο βατά και ανθρώπινα εκπαιδευτικά συστήματα από το μονόπλευρο δικό μας, να κοιτάμε και πάλι το δικό μας και μάλιστα με όπισθεν;

    ΛΕΝΕ: Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους.
    ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί και αν παραδίδαμε μηχανογραφικά από τη τελευταία μέρα εξετάσεων έως και την παλιά ημερομηνία υποβολής τους. Έχω την εντύπωση, χωρίς να ‘μαι σίγουρη, ότι είναι περίπου ένας μήνας. Και τότε θα υπήρχε λίγο παραπάνω χρόνος για «ώριμη απόφαση» απ’ ότι αν έπρεπε να αποφασίσουμε 4 μήνες πριν.

    ΛΕΝΕ: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.
    ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: αυτό γίνεται και τον Ιούλιο -.-

    ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.
    ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: ΚΑΙ αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε τους 4 επιπλέον μήνες ως τον Ιούλιο που τα σχολεία είναι ανοιχτά. Εξάλλου, το να κάνεις το μηχανογραφικό σου, τεχνικά, δεν απαιτεί ούτε καν κάποια Χ προσπάθεια. Το να αποφασίσεις περί αυτού είναι που απαιτεί ΠΟΛΥ.

    ΛΕΝΕ: Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).
    ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: δεν νομίζω ότι έγινε ποτέ θέμα περί ανυπαρξίας ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων λόγω μεγάλου αριθμού φοιτητών ή οτιδήποτε. Τώρα αν το φοιτητή τον νοιάζει περισσότερο να βρει ρετιρέ από το να κάνει τη σωστή επιλογή που θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή του πάει να πει ότι κάτι πάει τραγικά με τη σημερινή νεολαία.

    ΛΕΝΕ: Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις κλπ.
    ΑΠΑΝΤΟΘΜΕ: Εδώ είναι που εμείς, οι μαθητές, είμαστε απαράδεκτοι. Οι περισσότεροι με τους οποίους συζήτησα το θέμα αυτό το πρώτο πράγμα που μου είπαν είναι : « μα ναι! Πως είναι δυνατόν να δώσω μηχανογραφικό αν δεν ξέρω πόσο έγραψα;». βρε Μπούυυυυφε! Αυτό είναι το μόνο πράγμα στο οποίο έχουν δίκιο. Έχεις την επιλογή να δηλώσεις όσες σχολές θέλεις, με όποια σειρά θέλεις, με βάση το ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ! Τι σχέση έχει τι έγραψες; Και 10 να νομίζεις ότι έγραψες άμα θες να περάσεις μηχανικός θα το βάλεις! Δεν είναι σωστό επιχείρημα αυτό! Το να γνωρίζουμε το βαθμό μας πράγματι μας αποτρέπει ίσως από το να βάλουμε τις σχολές με τη σωστή ιεράρχηση. Παρόλα αυτά και σε αυτό μπορούμε να τους την πούμε. Άμα αυτός είναι ο σκοπός τους, γιατί δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλουμε μηχανογραφικά από τη στιγμή λήξης των πανελληνίων ως και τη μέρα πριν βγουν οι βαθμοί μας;

    ΛΕΝΕ: Στόχος του Υπουργείου είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.
    ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους;XAAAAA XAAAAAAA….Και εδώ έρχεται το βασικό επιχείρημά μας.
    Πήρατε μια απόφαση που αφορά ΕΜΑΣ , με τη δικαιολογία ότι θα είναι καλύτερα για ΕΜΑΣ, χωρις να ερωτηθεί κανένας από ΕΜΑΣ. Δώστε μας τουλάχιστον το χρόνο να προσαρμοστούμε στην απόφαση αυτήν. Δεν είναι δυνατόν εφόσον ακούγεται μετά το καλοκαίρι όλο αυτό σαν μια «φήμη» , ΤΩΡΑ, 5 μήνες πριν, να μας δηλώνεται ότι πρέπει να πάρουμε μια ΤΕΤΟΙΑ απόφαση. Απλά αυτό. Για τη διαδικασία ως τώρα δεν τέθηκε ποτέ προβληματισμός. Ακόμα και τα παιδιά που είναι αποφασισμένα για το τι θα κάνουν και δεν επιβαρύνονται με την απόφαση αυτή, σίγουρα δεν θα χαν κανένα πρόβλημα η διαδικασία να παραμείνει αμετάβλητη.
    Απαιτούμε τουλάχιστον κάποια ειλικρίνεια. Σε ένα χρόνο θα έχουμε δικαίωμα ψήφου. Πιστεύω είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε ότι το κράτος πράγματι μπορεί να έχει κάποια συμφέροντα από αυτή την αλλαγή (όπως την προγενέστερη απόφαση να κλείσουν κάποιες δίχως ζήτηση σχολές με αποτέλεσμα λιγότερα έξοδα και εκμετάλλευση των κτιρίων τους αλλιώς κλπ.)

    ΤΕΛΟΣ, ας μην αναφερθώ στο παραπάνω χρόνο που θα χαθεί απο παραγωγικότατες ώρες μαθημάτων.Έχουν είδη χαθεί αρκετές σχολικές ώρες και το να γίνει αυτή η διαδικασία μέσα στο μάρτιο, μια περίοδο δηλαδή σχετικά παραγωγική στην οποία εντάσσεται και η 7ημερη εκδρομή μας, θα προκαλούσε απλά χάος και θα την κατηστούσε λιγότερο παραγωγική.

    …1022 ως τώρα τα σχόλια κάτω από τα «επιχειρήματα». Μαμάδων, μπαμπάδων, φοιτητών, καθηγητών, μαθητών. Έχω την εντύπωση ότι ζούμε λίγο σε έναν δικό μας κόσμο. Και εγώ μαζί. Το τονίζω. Εγώ έμαθα μέσω ενός καθηγητή για την δημόσια αυτή διαβούλευση. Ούτε καν συζητήθηκε από μαθητές, ούτε καν ενημερωθήκαμε μέσω του σχολείου. Το παραδέχομαι ότι όσο χρόνο και να μας έδιναν πάλι δεν θα παίρναμε μια τελειωτική απόφαση για το τι πραγματικά θέλουμε.. παρόλα αυτά 5 μήνες παραπάνω, 150 , δηλαδή, σχεδόν, βράδια παραπάνω να κοιτάμε το ταβάνι προτού κοιμηθούμε σκεπτόμενοι πως φανταζόμαστε τον εαυτό μας στο μέλλον, είναι κατι. Δεν θα αναφερθώ σε research που ίσως να κάναμε περί σχολών, είτε επισκέψεις σε πανεπιστήμια κλπ γιατί είναι λίγο ουτοπικά και κανείς δεν θα τα πιστέψει.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 14:56 | Stamy

    Πιστευω πως τα παιδια πρεπει να συμπληρωνουν το μηχανογραφικο μετα τα αποτελεσματα

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 14:31 | Γιάννης Κ.

    Είμαι εκπαιδευτικός με σημαντική προϋπηρεσία στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και γονέας μαθητή που έχει ζήσει την διαδικασία των πανελλαδικών (και πρόκειται να την ξαναζήσω άμεσα και με το δεύτερο παιδί μου).
    Επί της ουσίας:
    1) Ο μήνας Μάρτιος για την κατάθεση των μηχανογραφικών είναι ταυτόχρονα και αργά και νωρίς. «Αργά», διότι η επιλογή τμημάτων δεν είναι δυνατόν να γίνεται στη μέση της Γ΄ Λυκείου αλλά πολύ νωρίτερα. Άλλωστε οι μαθητές ουσιαστικά έχουν κάνει τις επιλογές τους όταν επέλεξαν τύπο Λυκείου μετά το Γυμνάσιο, όταν επέλεξαν κατεύθυνση στη Β΄ Λυκείου, όταν επέλεξαν το 6ο ή και το 7ο μάθημα στη Γ΄. Η επιλογή της σειράς προτίμησης συνεπώς δεν πρέπει παρά να αποτελεί τυπική και μόνο διαδικασία το Μάρτιο που απλά ο μαθητής θα κλιθεί να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. «Νωρίς», διότι πράγματι είναι δύσκολο ένας έφηβος να είναι βέβαιος για το απόλυτα ορθό της επιλογής του. Πολύ δύσκολα κάποιος είναι σίγουρος ότι θέλει να σπουδάσει πχ μηχανολόγος και όχι ηλεκτρολόγος. Δυστυχώς συνήθως αυτό το αντιλαμβάνεται όταν ήδη έχει βρεθεί στο τμήμα που επέλεξε… Συνεπώς η πρόταση του Υπουργείου βρίσκεται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση: Μηχανογραφικό το ΜΑΡΤΙΟ ή νωρίτερα και επιλογή ΣΧΟΛΗΣ και όχι ΤΜΗΜΑΤΟΣ.
    2) Το παράδειγμα των ΕΠΑΛ δείχνει ότι η διαδικασία είναι απολύτως απροβλημάτιστη το Μάρτιο.
    3) Το παράδειγμα των αιτήσεων για σχολές του εξωτερικού δείχνει ότι εκεί οι μαθητές δεν έχουν καμία δυσκολία να επιλέξουν από το Νοέμβριο της Γ΄ Λυκείου ή από τον Ιανουάριο της Γ΄ τα τμήματα της επιλογής τους. Η ημερομηνία λήξης για αιτήσεις πέρσι ήταν τον Ιανουάριο για την Αγγλία.
    4) Η λύση του «διπλού μηχανογραφικού» μάλλον θα δυσκολέψει τους υποψηφίους. Θα εμπλακούν στη διαδικασία να επιλέξουν τελικά τμήμα με βάση τη λανθασμένη λογική «να μη πάνε χαμένα τα μόρια που έγραψα».
    5) Το άγχος που σίγουρα υπάρχει το Μάρτιο είναι κοινό για όλους τους μαθητές. Επηρεάζει συνεπώς την απόδοσή όλων εξίσου και δεν στέκει ως επιχείρημα.
    6) Προβλήματα περισσότερο «τεχνικής φύσης» μπορεί να παρουσιαστούν και προφανώς μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου: Θα πρέπει να αρθεί η υποχρεωτική επιλογή το πολύ δύο πεδίων ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να δηλώσουν ελεύθερα όσα πεδία επιθυμούν εφόσον βέβαια το μάθημα επιλογής που εξετάζονται τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αν πχ υποψήφιος της τεχνολογικής έχει πάρει Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής καθώς και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας να μπορεί να δηλώσει τμήματα από το δεύτερο, τέταρτο και πέμπτο πεδίο ελεύθερα.
    7) Έχουν δίκιο οι μαθητές που διαμαρτύρονται για την εφαρμογή του ΣΕΠ στο σχολείο και πρέπει να αποτελέσει πρώτο μέλημα του Υπουργείου η αναβάθμιση του θεσμού ΣΕΠ. Οι μαθητές «διδάσκονται» ΣΕΠ μόνο στη Γ΄ Γυμνασίου και στο δεύτερο μόνο τετράμηνο της Α΄ Λυκείου. Οι καθηγητές που παίρνουν το μάθημα συνήθως το κάνουν λόγω ανάγκης συμπλήρωσης του ωραρίου τους και εξυπηρέτησης της συνολικής λειτουργίας της σχολικής τους μονάδας παρά τις αντίθετες εγκυκλίους του Υπουργείου που δυστυχώς τελικά εκ των πραγμάτων δεν εφαρμόζονται. Στη δε Α΄ Λυκείου τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά. Το μάθημα το αναλαμβάνουν ειδικότητες επειδή απλά προκύπτει μείωση του ωραρίου τους στο β΄ τετράμηνο. Αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα να αναλαμβάνει το ΣΕΠ ο γυμναστής του σχολείου εφόσον οι ώρες γυμναστικής μειώνονται στο β΄ τετράμηνο και ταυτόχρονα προστίθεται τότε το μάθημα του ΣΕΠ. Φυσικά οι μαθητές μισούν το ΣΕΠ (αν φυσικά κάνουν τελικά) που τους κόβει ώρες από τη γυμναστική και οι δε γυμναστές θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να εργαστούν με κάτι που δεν ξέρουν και δεν θέλουν ή τελικά να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και έτσι να προκύψουν οι μαθητές που δικαιολογημένα λένε «δεν κάναμε ποτέ ΣΕΠ». Νομίζω θα πρέπει να δημιουργηθεί κλάδος εκπαιδευτικών ΣΕΠ άμεσα (χωριστό ΠΕ) και το μάθημα να επεκταθεί και στα δύο τετράμηνα της Α΄ Λυκείου τουλάχιστον. Ιδανικά δε σε όλες τις τάξεις, αφού στόχος του ΣΕΠ δεν είναι η διαμόρφωση ικανών ατόμων με ολοκληρωμένη ανάπτυξη που να μπορούν τελικά να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε ανάγκη (πχ συμπλήρωση του μηχανογραφικού).
    8) Οι δομές ΣΕΠ που αναφέρθηκαν στη διαβούλευση έχουν πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα. Δυστυχώς ΓΡΑΣΕΠ έχουν ελάχιστες σχολικές μονάδες ή συγκροτήματα μονάδων. Οι δε εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά συνήθως διδάσκουν και μαθήματα της ειδικότητάς τους. Προτείνω να δημιουργηθεί από ένα ΓΡΑΣΕΠ σε κάθε σχολικό συγκρότημα και ο εκπαιδευτικός που θα το αναλάβει να έχει αποκλειστικά τα καθήκοντα ενημέρωσης των μαθητών, εφαρμογής του ΣΕΠ στην τάξη, συμβουλευτικών συναντήσεων με μαθητές και γονείς και γενικότερα ότι αφορά το θεσμό. Τα ΚΕΣΥΠ αποτελούν κεντρικές ανά νομό υπηρεσίες και δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν ουσιαστικά το έργο που γίνεται στο ΣΕΠ στα σχολεία. Ούτε βέβαια να επιβάλουν τους καθηγητές με επιμόρφωση που θα πρέπει να αναλάβουν το ΣΕΠ στα σχολεία. Τα στελέχη που υπηρετούν στις δομές είναι υψηλών προσόντων, έχουν κατά κανόνα μεταπτυχιακές σπουδές και επιμορφώσεις, και πρέπει το Υπουργείο να τους αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα για τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών που υλοποιούν το ΣΕΠ στην τάξη.
    9) Είναι μεν δικαίωμα κάποιων να επιλέγουν ιδιώτες για να τους βοηθήσουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού πληρώνοντας το αντίστοιχο κόστος. Όμως είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αυτή τη δυνατότητα δωρεάν, με αξιοπιστία και εγκυρότητα σε κάθε μαθητή.
    10) Η γνώμη όλων σεβαστή. Όμως ποια είναι η άποψη των στελεχών που ασχολούνται από διάφορες θέσεις με το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό και έχουν εμπειρία ατομικών ή ομαδικών συναντήσεων με χιλιάδες μαθητές τόσο πριν αλλά και μετά την υποβολή των μηχανογραφικών; Μήπως εκείνοι συμφωνούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία με την πρόταση του Υπουργείου; Ποια είναι η άποψη των πανεπιστημιακών που ασχολούνται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη συμβουλευτική; Μήπως και αυτοί συμφωνούν; Η απάντηση είναι προφανώς ναι για Μάρτιο και διαφαίνεται σε όλες τις ημερίδες, συνέδρια, προτάσεις σχετικά με το θεσμό. Η τεκμηρίωση μεγάλη και δεν είναι δυνατόν να γίνει εκτενής αναφορά εδώ.

    Είναι νομίζω προφανές ότι η πρόταση του Υπουργείου είναι απολύτως ορθή. Όμως, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα και μια γενικότερη πολιτική ανάπτυξης του μαθητή δεν αρκεί για να βελτιώσει την κατάσταση. Πρέπει να ενισχύσετε ουσιαστικά το θεσμό του ΣΕΠ, να στελεχώστε πλήρως τα ΓΡΑΣΕΠ και τα ΚΕΣΥΠ, να δώσετε κίνητρα σε στελέχη με προσόντα να εργαστούν στις δομές (πχ πολλοί αξιόλογοι εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν πλέον τα ΚΕΣΥΠ διότι δεν λαμβάνουν εκεί καμία εκπαιδευτική-διδακτική προϋπηρεσία και έτσι δεν μπορούν να διεκδικήσουν μελλοντικά θέσεις διευθυντών κλπ). Και βέβαια οι υποψήφιοι να δηλώνουν σχολές και όχι τμήματα.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 14:18 | Κοτσώνης Κων/νος

    Καλημέρα. Είμαι μαθητής ΄Γ Λυκείου και προσωπικά δεν πιστεύω,όπως και οι φίλοι μου, ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο θα είναι υπέρ μου. Το άγχος των επαναλήψεων και η πίεση των επερχόμενων εξετάσεων που θα κορυφώνονται εκείνη την περίοδο, κάθε άλλο παρά νηφάλιο θα με καταστήσει ώστε να πάρω μία τόσο σοβαρή απόφαση, που θα καθορίσει το μέλλον μου. Εξάλλου, με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο, θα είμαι σε θέση να γνωρίζω τη βαθμολογία μου. Αφού ούτως ή άλλως το υπουργείο σας έχει δρομολογήσει αλλαγές στο εκπ. σύστημα για την πρόσβαση στον πανεπιστήμιο, οι οποίες το 2013 θα πραγματοποιηθούν, γιατί το μηχανογραφικό να αποτελέσει εξαίρεση;

    Σας ευχαριστώ…

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 14:11 | Φανή Ρούσσου

    Υπάρχει κάποια λογική στα επιχειρήματα υπέρ της κατάθεσης των μηχανογραφικών τον Μάρτιο,όμως είναι λάθος η οποιαδήποτε αλλαγή να αφορά τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών.Οι αλλαγές οφείλουν να προαναγγέλλονται τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Τα παιδιά της Γ΄Λυκείου με το παρόν σύστημα είναι ήδη υπερβολικά φορτισμένα ψυχολογικά για να τα πιέζουμε περισσότερο.Είναι ώρα οι όποιες αλλαγές να γίνουν με σκέψη και πρόγραμμα και να αφορούν την γενικότερη αναβάθμιση της Παιδείας. Από την Παιδεία ξεκινούν όλα και κυρίως ηα αλλαγή της παθολογικής νοοτροπίας που μας διακατέχει σαν λαό.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 14:07 | Ραφαήλ Ασπρολούπος

    Κύριε υφυπουργέ,
    Είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου και πρόεδρος του τμήματός μου. Έχοντας συζητήσει με τα παιδιά της τάξης μου αλλά και με τους προέδρους των υπόλοιπων τμημάτων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κανένας από τους συμμαθητές μας δεν συμφωνεί με την πρότασή σας περί καταβολής των μηχανογραφικών δελτίων τον Μάρτιο αντί τον Ιούνιο. Κύριος λόγος είναι το άγχος που θα προκαλούσε αυτή η αλλαγή καθώς σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για μας θα (λόγω των προετοιμασιών για τις Πανελλαδικές) καλούμαστε να πάρουμε μια τόσο σοβαρή απόφαση που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις ζωές μας. Σίγουρα κρύβονται κάποια καλά στοιχεία πίσω από την απόφασή σας, όμως πρέπει να υποστεί κάποιες τροποποιήσεις και οπωσδήποτε να μην εφαρμοστεί στο μέσο της χρονιάς για να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Επίσης προϋποθέτει την καλή λειτουργία του μαθήματος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε οι μαθητές να μην χρειάζεται να καταφύγουν την τελευταία στιγμή σε κάποιο γραφείο για να βοηθηθούν. Όταν όλα αυτά υλοποιηθούν τότε ίσως γίνει δεκτή η πρότασή σας από τη μαθητική κοινότητα. Αλλά για τώρα η απάντησή μας είναι ΟΧΙ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 13:59 | ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Εκπαιδευτικά η επιλογή του Μαρτίου ως χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών είναι ο ενδεδειγμένος.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 13:28 | tsoxandaris

    να μη μπερδευετε τα παιδια αφηστετα ησυχα με τα παιγνιδια σασ να γινει μετα τη βαθμολογηση μη τα φορτωνεται και με αλλο αγχοσ

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:57 | Λεβέντης Γεώργιος,Φυσικός

    Επί της ουσίας η υποβολή μηχανογραφικού τον Μάρτιο, μόνο οικονομικό όφελος (και γιατί όχι;) θα έχει για το Υπουργείο. Ξέρουμε καλά ότι τον Ιούλιο συστήνονται επιτροπές σε κάθε Διεύθυνση εκπαίδευσης, συλλογής των μηχανογραφικών, από καθηγητές που αμείβονται έξτρα, λόγω του ότι από 1ης Ιουλίου αρχίζουν οι διακοπές.
    Έτσι όλη η υπόλοιπη επιχειρηματολογία του Υπουργείου είναι αβάσιμη.
    Ούτε με τους καθηγητές τους διαβουλεύονται, ούτε την βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού ζητούν (η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον των μαθητών), ούτε πρόβλημα υπάρχει με τους υποψηφίους που συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα, (άλλωστε καλή η ιδέα να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν), ούτε καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας) θα επιτρέπουν.
    Από την άλλη πλευρά, το πάθημα της υποψήφιας που δεν δήλωσε περισσότερες σχολές, ας της γίνει μάθημα. Πόσοι όμως μαθητές ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία;
    Τελικά πιστεύω ότι ο χρόνος υποβολής του μηχανογραφικού είναι δευτερεύον ή και τριτεύον ζήτημα στην υπόθεση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Αν όμως τελικά αποφασίσει το Υπουργείο την αλλάγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού, θα πρέπει να δώσει το δικαίωμα στον μαθητή να το τροποποιήσει μετά τις εξετάσεις.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:54 | ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

    Καλή σας μέρα

    Τα επιχειρήματα του υπουργείου δεν είναι λάθος. Αλλά έφ’ όσον το όλο

    σύστημα των εξετάσεων θα αλλάξει ριζικά σε δύο χρόνια, πιστεύω ότι

    είναι λάθος να υπάρξει μια αναστάτωση στους μαθητές και στους γονείς

    τους στην παρούσα φάση, που τόσα άλλα προβλήματα έχουν να λύσουν,

    προβλήματα που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις και την ίδια την επι-

    βίωσή τους.

    Αφήστε να πάνε στις εξετάσεις οι μαθητές όπως το έχουν προγραμματί-

    σει.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:49 | Αντώνης

    Θα ήμουν θετικός με την αλλαγή της ημερομηνίας κατάθεσης των Δελτίων άν το κριτήριο για την αλλαγή αφορούσε καθαρά στην εξυπηρέτηση των στόχων του υποψήφιου. Συνήθως αυτή η επιλογή για να είναι όσο δυνατόν ποιο σωστή χρειάζετε την συμβολή πολλών παραμέτρων, και ένας από αυτους είναι και το συνολικό αποτέλεσμα των μορίων που επιτυγχάνει ο μαθητής. Είναι σίγουρο ότι συγκεκριμένος χρόνος που γινόταν μέχρι τώρα η κατάθεση ήταν ανεπηρέαστος από οποιαδήποτε ενασχόληση του μαθητή μια και στο υπάρχον διάστημα έχει τελειώσει από όλες τις υποχρεώσεις του. Το να προσθέτουμε μια επί πλέον ( κρίσημη) ενασχόληση σε διάστημα όπου οι υποχρεώσεις των μαθητών βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο αφαιρώντας από αυτόν την συμβολή που θα μπορούσε να έχει το αποτέλεσμα των μορίων που επέτυχε για όλους τους λόγους που αναγράφετε παραπάνω δείχνει από μόνο του ότι το κριτήριο γα να γίνει αυτή η αλλαγή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δεν είναι αποτέλεσμα με πρωταρχικό ενδιαφέρον των μαθητή.
    Ίσως σε μια διαφορετική θεώρηση και αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ( θέμα το οποίο ήδη από όσα γνωρίζω βρισκετε σε διαβούλευση) να μπορούσε να σταθεί με μεγαλύτερη επιτυχία και αποδοχή. Προς στιγμήν πάντως φαίνετε καθαρά αποκομένο από μια τέτοια συνολική προσπάθεια
    Με εκτίμηση

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:47 | Τ.και Σ. Κατσαρού

    Είμαστε γονείς δύο μαθητών λυκείου και συμμεριζόμαστε απόλυτα τις απόψεις όλων όσων εκφράζουν τις ανησυχίες ,τους φόβους και την εν τέλει αρνητική τους τοποθέτηση στην »φαεινή» πρόταση που τίθεται σε διαβούλευση. Οποιος είναι γονιός αλλά και μαθητής γνωρίζει πολύ καλά ότι το ζήτημα της όποιας επιλογής διαρκεί και ταλαιπωρεί τον υποψήφιο τουλάχιστον για μιά τριετία προηγουμένως, επιλογή η οποία αποφασίζεται κυρίως από την τελική και μόνο επίδοσή του στις »αδιάβλητες» εξετάσεις ,όπως και στις ανάγκες επιβίωσης. Το αποτέλεσμα όμως των μέχρι τώρα συστημάτων είναι οι ικανοί να παραμερίζονται ,οι έχοντες να κυριαρχούν και οι πίσω πόρτες (εσωτερικού και εξωτερικού)να θριαμβεύουν.
    Συμμετέχουμε με μικρό μέρος της γνώμης μας γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προκείμενη διαβούλευση δεν είναι προσχηματική ομολογώντας ότι φοβόμαστε το αντίθετο και απορούμε πώς ένα τέτοιο τελείως ανούσιο ζήτημα, σε σχέση με την απαίσια πραγματικότητα που βρίσκει υποστηρικτές »εξαρτημένα»κατά κανόνα άτομα,αποσχολεί μόνο το Υπουργείο. Γιατί μια εν τέλει διαδικασία -έστω και έτσι- ικανοποίησης και χαράς του υποψηφίου να μετατρέπεται άκαιρα σε ανούσιο γρίφο και πηγή πρώιμου περαιτέρω άγχους αυτού και των οικείων του? Αν δικαιολογητικό λόγο της πρότασης αποτελεί η μή αποσχόληση ειδικών μηχανογράφων ή »εκπαιδευτικών» δύο μέρες το καλοκαίρι, με τα προτεινόμενα θα βρουν επιπλέον απασχόληση και οι καφετζούδες όπως και κάθε είδους μηχανορράφοι.
    Ομολογείτε ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι σκ… ,η πρόταση δεν την καθαρίζει αλλά την αναμοχλεύει και έτσι …μυρίζει περισσότερο. Δώστε στα παιδιά μας πραγματικές επιλογές και μέλλον ,αφήνοντάς μας απερίσκεπτους στον αγώνα της ζωής. Φροντίστε για τα ουσιαστικά προβλήματα και αποδείξτε μας λάθος. Θα χαρούμε πολύ και… δια βίου.
    Τ.και Σ. Κατσαρού

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:24 | ΠΕΝΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Το μηχανογραφικό είναι μία παράμετρος του προβλήματος «ΠΑΙΔΕΙΑ». Θα σας ευγνωμονούν γονείς και μαθητές πολλών γενεών εάν καταφέρετε να σταματήσετε έστω και μερικώς την παραπαιδεία και τη σπάταλη χρόνου και πόρων μαθητών και γονέων .
    Η προοπτική της Παιδείας πρέπει να κατατείνει στο να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους κάτι που δεν γίνεται σήμερα , αφού τα εύπορα παιδιά με περισσότερα ιδιδαίτερα έχουν πιο πολλές εεκαιρίες και πιθανότητες , ενώ μπορεί να σπουδάσουν και στο εξωτερικό και στα ιδιωτικά κολλέγια ή πανεπιστήμια στο μέλλον στην Ελλάδα.
    ΄΄Ισως πρέπει να αναδιαρθρωθεί το σ΄στημα εισαγωγής , με εξετάσεις εννιαίες σε εξεταστικά κέντρα , αφού προηγουμένως επιλέξουν την κατεύθυνση οι υποψήφιοι. Είναι κάτι που γινόταν πριν δεκαετίες , αλλά θεωρώ πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτό από ότι πειραματιστήκαμε έως σήμερα .

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:19 | Μανώλης Λ.

    Προσωπικά εγώ είμαι κατά της αλλαγής, διότι πιστεύω πρέπει να ξέρουμε τι έχουμε γράψει στις εξετάσεις και έτσι να ξέρουμε τι να δηλώσουμε.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:10 | Ελένη Γκαρέλη

    Είμαι μητέρα μαθητή Γ’ Λυκείου. Έχει περάσει η μισή σχεδόν σχολική χρονιά, οι μαθητές καθημερινά δίνουν τον μεγάλο τους αγώνα και κοντά σε αυτούς και όλη η οικογένεια, με τις ισορροπίες που πρέπει να κρατάει. Από την αρχή ακόμη του σχολικού έτους (πράγμα απαράδεκτο), έρχονται στα αυτιά μας διάφορα περί αλλαγών στον χρόνο υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου και τώρα ευτυχώς – όσοι τελικά μπορέσαμε και ενημερωθήκαμε για την δημόσια διαβούλευση – γινόμαστε μέτοχοι σε αυτήν, για ένα θέμα στην εκπαίδευση ίσως και το μοναδικό που λειτουργεί ήδη σωστά.
    Τίποτα δεν μπορεί να έρθει να παραλληλίσει την ηρεμία των μαθητών καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας τους, ακόμα και αυτό του χρονικού περιθωρίου που δίνεται για την υποβολή του μηχανογραφικού για έναν ολόκληρο μήνα, 1-31 Μαρτίου.
    Αναφέρεται στα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής, ότι οι υπεύθυνοι καθηγητές Επαγγελματικού Προσανατολισμού και τα γραφεία ΣΕΠ, θα βοηθήσουν με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια των υποψηφίων. Τώρα δηλαδή δεν βοηθάνε ουσιαστικά; Ή μήπως θεωρείται εσείς καλύτερο οι μαθητές να αγωνιούν, να τρέχουν και να συμβουλεύονται τους ειδικούς καθηγητές για έναν ολόκληρο λειτουργικό και ουσιαστικό μήνα; Αλλά και τους μετέπειτα μήνες, που προηγούνται και των εξετάσεων, οι μαθητές δεν θα αγωνιούν και δεν θα στρεσάρονται για τις επιλογές που ήδη έχουν κάνει; Ίσως ένας ειδικός ψυχολόγος θα ήταν καλός σύμβουλος για τις συγκεκριμένες αλλαγές!
    Όσο για τον καλοκαιρινό προγραμματισμό της οικογένειας, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ειδικά το καλοκαίρι αυτό για εμάς, προέχει η ήρεμη και ξεκάθαρη σκέψη για την τελική απόφαση στην σχολή προτίμησης, σε χρόνο ουδέτερο και κενό, χωρίς οτιδήποτε άλλο να απασχολεί τον υποψήφιο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει τον Μάρτιο, μέσα στο φορτισμένο πρόγραμμα των υποψηφίων, βαδίζοντας για την τελική ευθεία ολοκλήρωσης της μελέτης τους. Αντίθετα, η σκέψη και το πρόγραμμά τους θα αναστατωθεί.
    Όσο για τα προβλήματα γραφειοκρατικής φύσης από τους υπεύθυνους καταχώρισης που αναφέρετε, το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι οι υποψήφιοι δεν είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό και ούτε οι αρμόδιοι για να το λύσουν.
    Καταλήγοντας, αφού η διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική, εφόσον όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα, ας ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία ότι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους είναι η υποβολή τους ΜΕΤΑ την γνώση του βαθμού των εξετάσεων.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:04 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.Το μηχανογραφικό πρέπει να υποβάλλετε ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους , ώστε να υπάρχει και συνεργασία με τις οικογένειες με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

    Το χρονικό δε διάστημα για την κατάθεση να ειναι ενας (1) πλήρης μηνας, ώστε οι υποψήφιοι να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή Αλλά επιπλέον να προστεθεί μια δυνατότητα δεύτερης υποβολής (clearing) για τις κενές θέσεις εαν το μηχανογραφικό γίνεται τον Μάρτιο

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 11:28 | Μινα Μαυρέλη

    Ο γιος μου δίνει φέτος πανελλαδικές εξετάσεις και είναι στην τεχνολογική κατεύθυνση ΙΙ. Λόγω έλλειψης ουσιαστικού επαγγελματικού προσανατολισμού, και λόγω ανωριμότητας, δεν έχει ακόμα κατασταλάξει 100% στο τι θα ήθελε να σπουδάσει. Γνωρίζει κάποιες κλίσεις του στα μαθηματικά και την πληροφορική, αλλά θα ήθελε να ασχοληθεί και με τα οικονομικά, τα οποία βρίσκει ενδιαφέροντα, (έχει επιλέξει και ΑΟΔΕ, ΑΟΘ) χωρίς όμως και πάλι να είναι 100% βέβαιος ότι αυτό είναι οριστική επιλογή. Είναι προτιμώτερο για κείνον να συμπληρώσει το μηχανογραφικό του μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, πολλά παιδιά, ειδικά αγόρια, δεν είναι κατασταλαγμένα. Συμφωνώ με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον στο σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ, αλλά σήμερα, με τα υπάρχοντα δεδομένα, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο, μόνο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στα παιδιά και μάλιστα σε βάρος της μελέτης τους. Διαφωνώ λοιπόν με την πρόταση του Υπουργείου.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 11:22 | Ν Πετρ

    Βαθμοί απολυτηρίων Λυκείου και Πανεπιστήμιο!

    Κάπου πήρε το αυτί μου ότι υπάρχει η σκέψη να μετρούν και πάλι οι βαθμοί των τριών απολυτηρίων του Λυκείου για την είσοδο στο πανεπιστήμιο.
    Για την περίπτωση που αυτό αληθεύει έχω να πω τα εξής προειδοποιητικά:

    Πρόκειται για πολύ ύπουλη ιδέα η οποία εάν εφαρμοστεί θα ευνοήσει τα παιδιά των εκπαιδευτικών στα οποία στοχεύει και η ισότητα με όλα τα άλλα παιδιά θα πάει στο διάολο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα για να φανταστεί κάποιος ότι οι εκπαιδευτικοί θα πλειοδοτούν βαθμολογικά τα παιδιά των συναδέλφων τους. Έτσι όταν γίνεται η σούμα στο τέλος για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο τα παιδιά των εκπαιδευτικών θα βρίσκονται τόσο μπροστά ώστε τα υπόλοιπα δεν θα μπορούν να τα πιάσουν. Βαθμοί απολυτηρίων Λυκείου και Πανεπιστήμιο!

    Κάπου πήρε το αυτί μου ότι υπάρχει η σκέψη να μετρούν και πάλι οι βαθμοί των τριών απολυτηρίων του Λυκείου για την είσοδο στο πανεπιστήμιο.
    Για την περίπτωση που αυτό αληθεύει έχω να πω τα εξής προειδοποιητικά:

    Πρόκειται για πολύ ύπουλη ιδέα η οποία εάν εφαρμοστεί θα ευνοήσει τα παιδιά των εκπαιδευτικών στα οποία στοχεύει και η ισότητα με όλα τα άλλα παιδιά θα πάει στο διάολο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα για να διαπιστώσει φανταστεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα πλειοδοτούν βαθμολογικά τα παιδιά των συναδέλφων τους. Έτσι όταν γίνεται η σούμα στο τέλος για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο τα παιδιία των εκπαιδευτικών θα βρίσκονται τόσο μπροστά ώστε τα υπόλοιπα δεν θα μπορούν να τα πιάσουν.

    Αυτά τα γράφει κάποιος που έζησε το σύστημα που ίσχυε μέχρι το 1988 όταν και καταργήθηκε. Έχει θεσμική μνήμη το Υπουργείο Παιδείας;

    Είναι αδύνατο κάποιος να γίνει ξαφνικά καλός μαθητής στην Τρίτη Λυκείου ώστε να γράψει καλά στα μαθηματικά ή σε φιλολογικό μάθημα. Εάν τα καταφέρει χαλάλι του. Είναι όμως άλλο να πλειοδοτείται από πριν σταδιακά με αξία που δεν έχει επειδή θα είναι παιδί εκπαιδευτικού. Η επιτυχία για το πανεπιστήμιο προυποθέτει, εάν όχι αμάχητα υπάρχουσα αξία, τουλάχιστον σοβαρή προηγούμενη προσπάθεια. Άρα δεν χρειάζονται οι βαθμοί των τριών απολυτηρίων.

    Η ισότητα στην εκπαίδευση μας αφορά όλους ακόμη κι αν δεν έχουμε άμεσο συμφέρον. Για αυτό λοιπόν καλώ το Υπουργείο να ξεχάσει αυτή την ιδέα εάν υπάρχει και τον καθένα να αντισταθεί ώστε να μην εφαρμοστεί.

    Νικ Πετρ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 11:17 | alexandros

    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
    ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ (ΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ) ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΕ ΠΟΣΑ ΜΟΡΙΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΔΕ ΣΧΟΛΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
    -ΕΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΠΛΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ. ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΜΩΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ.
    -ΕΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ. ΩΣ ΕΔΩ ΟΜΩΣ,ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 11:16 | Χρηστος

    Φοβαμαι οτι ο τροπος αυτος, ο νεος, θα μειωσει τους εισερχομενους στην Τριτοβαθμεια εκπαιδευση…εκτος αν αυτος ειναι ο στοχος!
    Το επιχειρημα οτι με το νεο τροπο θα εχουν οι υποψηφιοι ενα ολοκληρο μηνα να καταληξουν στις προτιμησεις τους δεν ειναι λογικο. Θα μπορουσαμε αν αυτο ηταν το προβλημα να τροποποιησουμε τους χρονους των διαφορων σημερινων φασεων ετσι ωστε να δοθει περισσοτερος χρονος για υποβολη μηχανογραφικου (και απο το σπιτι). Θα μπορουσαμε να δουμε συνολικα τους χρονους που τα πραγματα συμβαινουν σημερα και να τους διαφοροποιησουμε.
    Πιστευω οτι οι υποψηφιοι θα πρεπει να γνωριζουν τις βαθμολογιες τους για να εχουν τη δυνατοτητα να κατευθυνθουν σε σχολη που πραγματικα επιθυμουν.Λαθη συμβαινουν και θα συμβαινουν παντα… Ας περιορισουμε τον αριθμο των σχολων που μπορουν να δηλωσουν… Αυτο ομως που δημιουργει προβλημα , αφου ενδιαφερομαστε για το καλο των παιδιων κλπ, ειναι η παρεχομενη εκπαιδευση στο Λυκειο και το γεγεονος οτι οι καθηγητες διωχνουν με τον τροπο τους τα παιδια απο τις ταξεις για να πανε φροντιστηριο. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ> Μπορειτε να το διωρθωσετε? Μπορειτε επισης να δειτε γιατι δημιουργειται ανιση μεταχειριση μεταξυ μαθητων ιδιωτικων και δημοσιων σχολειων? Μπορειτε να δειτε τους βαθμους που μπαινουν στα ιδιωτικα και στα δημοσια? Για τις αδικιες αυτες που εχουν επιπτωση στα παιδια των δημοσιων σχολειων, τι θα κανουμε???

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 11:08 | Γιώτα Λ.

    Είμαι από τη γενιά των δεσμών, που συμπληρώναμε το μηχανογραφικό τον Μάρτιο, γιαυτό και θεωρώ ότι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι σωστό για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που ετοιμάζονται πυρετωδώς να δώσουν πανελλήνιες, που ήδη νιώθουν έντονη πίεση και άγχος για τη σωστή προετοιμασία τους εν όψει των εξετάσεων, να τους προσθέσουμε και ένα επιπλέον στρεσογόνο παράγοντα, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού!!! Και μάλιστα την περίοδο που είναι ένα βήμα πριν τις εξετάσεις, στο ζενίθ της προετοιμασίας, των επαναλήψεων, της μελέτης!!!!
    Εξ άλλου τον Ιούνιο που έχει ήδη ανακοινωθεί η βαθμολογία, είναι πιο εύχρηστη η συμπλήρωση του μηχανογραφικού, αφού επιλέγονται οι σχολές που συνδυάζουν τόσο την προτίμηση του μαθητή όσο και τις βαθμολογικές του μονάδες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επιλογή σχολών που θα γινόταν εάν η συμπλήρωση του μηχανογραφικού γίνονταν τον Μάρτιο που οι μαθητές (και οι γονείς τους) δεν γνωρίζουν τη βαθμολογία τους και προκειμένου να καλύψουν όλα τα ενδεχόμενα (μέγιστη – ελάχιστη πιθανή βαθμολογία) δηλώνου όλες τις σχολές που θα ήθελαν ή θα μπορούσαν να πετύχουν……

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 11:04 | Εγώ

    Αν είναι να λύσουμε τα προβλήματα της παιδείας με την αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού, τότε η παιδεία μας λύνει τα προβλήματά της κάθε λίγα χρόνια. Γιατί δε δρομολογείτε αλλαγές που να έχουν αξία, που να αναβαθμίζουν την παιδεία, που να την κάνουν ανταγωνιστική και περισσότερο δίκαιη; Ποιοι είναι αυτοί που δε θέλουν; Ο μόνος λόγος να ασχολούμαστε με επουσιώδη θέματα είναι ότι δε μπορούμε να αγγίξουμε τα μεγάλα και σοβαρά.
    Προτείνω το επόμενο θέμα διαβούλευσης να είναι η απαγόρευση του καπνίσματος στα σχολεία!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:58 | ΓΚΡΙΤΖΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κύριοι,
    Εχω 2 παιδιά που φοιτούν ήδη σε ΑΕΙ & ΤΕΙ ενώ ετοιμάζεται και ο τρίτος μου γιός. Σαφώς είναι καλύτερο να συμπληρώνωνται τα δελτία μετά την έκδωση των βαθμολογιών ωστε οι μαθητές να περιορίζονται και να ψάχνουν μόνο τις σχολές που έχουν πιθανότητα να περάσουν και όχι να χάνονται στο πλήθος των τμημάτων.
    Ευχαριστώ.