1β) Διατυπώστε τις απόψεις σας για τον τρόπο εγγραφής των μαθητών σ’ αυτά

Διατυπώστε τις απόψεις σας για τον τρόπο εγγραφής των μαθητών σ’ αυτά

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 21:21 | Γιώργος Κόσυβας, μαθηματικός, Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο

    Συμφωνώ με την πρόταση του Υπουργείου οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού να εισάγονται με κλήρωση και να θεσπιστεί εξεταστική διαδικασία για το 50% των θέσεων του Πρότυπου-Πειραματικού Γυμνασίου και βεβαίως για όλες τις προκηρυσσόμενες θέσεις στο Λύκειο. Ο εμπλουτισμός του μαθητικού πληθυσμού στο Γυμνάσιο θα είναι παιδαγωγικά ωφέλιμος. Όμως απαιτείται σωστός προγραμματισμός ώστε να ξεπεραστούν πρακτικά εμπόδια και να επιτευχθεί πράγματι ο διπλασιασμός του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των εν λόγω Γυμνασίων. Ασάφειες και παρερμηνείας μπορούν να ματαιώσουν τις καλύτερες προθέσεις. Αναμφίβολα, η εισαγωγή στο Πρότυπο-Πειραματικό Λύκειο θα συγκεντρώσει τις φιλοδοξίες πολλών οικογενειών που ενδιαφέρονται για την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου.
    Επίσης ένα επίμαχο θέμα είναι η μορφή των σχεδιαζόμενων εξετάσεων. Για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο οι υποψήφιοι μαθητές θα μπορούσαν να συμπληρώνουν ένα ολιγόλεπτο τεστ πολυδιάστατων γνώσεων και δεξιοτήτων που αποτρέπει τη φροντιστηριακή προετοιμασία. Πάντως η εύρεση της μεθόδου επιλογής που να ενδείκνυνται για την ανίχνευση της δημιουργικής σκέψης και της κριτικής ικανότητας δωδεκάχρονων παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση (ίσως ένας συνδυασμός ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και ανάπτυξης σε θέματα γλωσσικά, μαθηματικά, κοινωνικά, επιστημονικά κλπ. θα ήταν μια λύση). Για την εισαγωγή στο Λύκειο θα μπορούσαν να εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι σε τρία μαθήματα πάνω στην ύλη που διδάχτηκαν στο Γυμνάσιο (π.χ. Μαθηματικά, Γλώσσα και Αγγλικά). Για τη διασφάλιση του αδιάβλητου όλης της διαδικασίας τα γραπτά πρέπει να είναι σκεπασμένα. Επίσης να διορθώνονται από επιτροπές καθηγητών άλλων σχολείων για να αποφεύγονται τυχόν παρενέργειες.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 14:20 | Τάσος

    3.3. Σύνδεση πρότυπων-πειραματικών σχολικών μονάδων διαφορετικής βαθμίδας (Γυμνάσια -> Λύκεια)

    Θα πρέπει να προβλέπεται και η σύνδεση των υφιστάμενων πειραματικά γυμνασίων και λυκείων, όπως και στην περίπτωση των δημοτικών με τα αντίστοιχα γυμνάσια.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 11:41 | πριφτη ιωαννα

    Πιστεύω ότι πρέπει να δίνουν εξετάσεις τα παιδιά , όχι μόνο τα αριστούχα , όλα και όχι σε θέματα γνώσεων μαθημέτων σχολείου αλλά αντίληψης , κρίσης , ικανότητας σύνθεσης ανάλυσης κ.λ.π. , περίπου σαν τα test που κάνει η κα Θωμαίδου στο Παίδων Αγία Σοφία.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 10:54 | ΜΑΡΙ ΔΕΛΛΗ

    Είμαι κάτοικος του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα της περιοχής Κολωνακίου. Στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούν 3 πειραματικά δημοτικά σχολεία αλλά το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς (15ο ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό) είναι υπό διωγμό και στεγάζεται στον προαύλιο χώρο του Μαρασλείου σε κοντέινερ. Ερωτώ άν πληθυσμιακά η περιοχή δικαιολογεί 3 πειραματικά, όπου η εγγραφή των παιδιών γίνεται με κλήρωση και τα παιδιά των κατοίκων της περιοχής δεν είναι αυτονόητο ότι θα κληρωθούν, ενώ το δημόσιο της γειτονιάς που προορίζεται για τα παιδιά των κατοίκων της περιοχής δεν έχει κτήριο να στεγαστεί. Η λειτουργία των πειραματικών σχολείων είναι αξιόλογη αλλά εφόσον η εγγραφή των παιδιών γίνεται με κλήρωση και εγγράφονται σε αυτά παιδιά από όλη την αττική, τα οποία μεταφέρονται με λεοφωρεία, για ποιό λόγο να βρίσκονται 3 πειραματικά στο κέντρο της Αθήνας (με τα κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα) και τα παιδιά της γειτονιάς του Κολωνακίου, να είναι μέσα στο κρύο και τη βροχή;Το Υπουργείο, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να προσανατολιστεί όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόβλημα (που εμείς κάτοικοι και γονείς αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τα παιδιά μας) να παραχωρηθεί ένα κτήριο από τα πειραματικά του κολωνακίου (είτε στη Μαράσλειο είτε στη Σκουφά) για το δημόσιο της γειτονιάς (εφόσον οι οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει το χτίσιμο νέου κτηρίου για το 15ο ολοήμερο δημοτικό) και ένα πειραματικό να εγκατασταθεί σε άλλο χώρο του Πανεπιστημίου όπως στην πανεπιστημιούπολη όπου και τα λεοφωρεία θα σταθμεύουν καλύτερα για την ασφαλή έξοδο των μαθητών στο χώρο του σχολείου τους.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 10:34 | ΕΛΕΝΑ

    Πιστεύω ότι η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά πρέπει να είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους. Πρέπει να δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 09:44 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΕΤΕΝ

    Με κλήρωση όπως και όταν πρωτομπαίνουν στο Δημοτικό.Αλλιώς θα μπαίνουν μόνο οι «άριστοι» απο ιδιαίτερα και φροντιστήρια και θα πάψει νάναι πειραματικό ή πρότυπο. Η διάχυση των πειραματισμών τους που είναι ο κυρίαρχος λόγος δημιουργίας και ύπαρξής τους, όταν γίνεται (γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πουθενά) θα πηγαίνει σε σχολεία που δεν θάχουν καμμιά σχέση με τα πειραματικά.

  • Η εγγραφή των μαθητών δεν πρέπει να γίνεται με κλήρωση, εκτός αν υπάρχουν ισοψηφίες.

    Αν το πρότυπο αρχίζει από το Γυμνάσιο με τεστ τουλάχιστον στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα μεταξύ μαθητών που πήραν απολυτήριο δημοτικού με 9 ή 10 (μια και κάποιοι δάσκαλοι βαθμολογούν πολύ αυστηρά). Αν κάποιος μαθητής θεωρηθεί ανεπαρκής να μετεγγράφεται σε άλλο σχολείο το πολύ μέχρι το τέλος της Α΄ Γυμνασίου. Οι κενές θέσεις να συμπληρώνονται από μαθητές που αρίστευσαν στο σχολείο τους, που θα περάσουν όμως και από ένα τεστ. Στις επόμενες τάξεις οι θέσεις δεν θα συμπληρώνονται, μια που το πρόγραμμα, θα είναι διαφορετικό.

    Δυσκολεύομαι να βρω τρόπο εξέτασης για παιδάκια Α’ Δημοτικού κι όμως παλιά υπήρχε. Κάτι τεστ που υπάρχουν δεν θεωρούνται αξιόπιστα.

    Νομίζω ότι δεν πρέπει τα πρότυπα να ξεκινούν από την Α΄ Δημοτικού αλλά από μεγαλύτερη τάξη του Δημοτικού, τρίτη ή τετάρτη. Εκεί θα μπορούσε να εφαρμοστεί τεστ ανάλογο με αυτό που ανέφερα παραπάνω.

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 02:05 | Δημήτρης

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δημιουργηθεί (ή να αναβιώσει) ένας τύπος σχολείου (όχι Πειραματικό-Πρότυπο) και αυτός θα πρέπει να είναι το Πρότυπο. Ασφαλώς θα είναι ένα σχολείο ελιτίστικο, ωστόσο, αν η ελληνική κοινωνία κρίνει ότι χρειάζεται ένα σχολείο που θα παράγει την αυριανή επιστημονική και (ίσως) οικονομική ελίτ, ας γίνει.
    Πειραματικό μπορεί να ορίζεται ένα σχολείο για ένα χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή θα διαρκεί μια έρευνα που αποφασίζεται από ένα Πανεπιστήμιο, από ένα σχετικό ερευνητικό φορέα, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, δηλαδή για ένα-δύο ή τρία (το πολύ) σχολικά έτη. Κάθε έρευνα έχει τη δική της ταυτότητα, τα δικά της πρωτόκολλα και δεν μπορεί να γίνεται στα ίδια πάντα 25-30 σχολεία. Απλώς δεν μπορεί να είναι έγκυρα τα συμπεράσματα. Το ίδιο ισχύει για τις παιδαγωγικές καινοτομίες. Θα πρέπει να δοκιμάζονται σε διάφορα σχολεία σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
    Το Πρότυπο σχολείο; Αν λειτουργήσει ως τέτοιο η εισαγωγή των μαθητών θα πρέπει να γίνεται με αιτιολογημένη γνώμη και με τήρηση πλήρων πρακτικών, από τους συλλόγους διδασκόντων και μόνο.Προφανώς στην περίπτωση αυτή αποκλείεται η κλήρωση.
    Οι δάσκαλοι των παιδιών είναι οι πιο κατάλληλοι και αρμόδιοι να αποφασίσουν σχετικά, και όχι οι στιγμιαίες ή ωριαίες εξετάσεις σε ύλη που παπαγαλίζεται. Με την τήρηση πορτοφόλιο για κάθε μαθητή, θα μπορεί κάθε σύλλογος διδασκόντων να προτείνει μετά λόγου γνώσεως και με υπεθυνότητα τον αριθμό των παιδιών που κρίνονται ικανά να φοιτήσουν στο Πρότυπο σχολείο. Αυτή η λύση θα έκανε ακόμη πιο υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς και πιο αντικειμενικούς στην αξιολόγηση και καταγραφή της επίδοσης των παιδιών, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει στο βαθμό που απαιτείται…Αν προκύψει μεγάλος αριθμός μαθητών, τότε και μόνο τότε να γίνεται κλήρωση.
    Αν πάρουμε την κανονική κατανομή Gauss, μπορούμε να προβλέψουμε τον αριθμό των παιδιών που θα φοιτήσουν στα Πρότυπα και να προγραμματίσουμε ακολούθως τον αριθμό των σχολείων αυτού του τύπου που χρειαζόμαστε.
    Γύρω από αυτά τα σχολεία θα μπορέσουν θαυμάσια να συγκροτηθούν οι όμιλοι και όλα τα άλλα χρήσιμα που προτείνονται από το Υπουργείο.
    Ας μη κάνουμε πάλι πράγματα που είναι «λίγο απ’ όλα» (Πειραματικά-Πρότυπα). Ας κάνουμε επιτέλους κάτι, που ακόμη και αν δεν είναι το πιο «λαϊκό» και «δημοκρατικό», θα είναι το πιο χρήσιμο για τη χώρα που χάνει τους εγκεφάλους της (αιμοραγεί για την ακρίβεια).

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 01:13 | Κοσμάς Τουλούμης

    Παίρνω αφορμή από τη συζήτηση περί «αρίστων» μαθητών! Υπάρχει αντικειμενικός ορισμός του «άριστου» μαθητή ή της «άριστης» μαθήτριας; Αν το καλοσκεφτούμε τους χαρακτηρίζουμε έτσι είτε με ένα «φυσικό» είτε μ’ ένα μεταφυσικό, σχεδόν, τρόπο. Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε σ’ αυτόν ή αυτήν που αφομοιώνει, στην καλύτερη περίπτωση, ή αποστηθίζει , στη χειρότερη, έτοιμες γνώσεις δοσμένες με την αντίληψη της απόλυτης, μίας και μοναδικής αλήθειας. Στη δεύτερη περίπτωση αναγνωρίζουμε κάποια «παιδιά-θαύματα» και τις διανοητικές εκλάμψεις τους ως αποτέλεσμα μιας ευφυίας που την εκλαμβάνουμε σαν έμφυτη. Ακόμα και αυτή η «ευφυΐα», όμως, κινείται, συνήθως, μέσα σ’ ένα σαφώς προσδιορισμένο γνωστικό πλαίσιο και δεν ξεφεύγει από τα όρια τα οποία θέτει κάθε κοινωνία όχι μόνο για το τι είναι γνώση, αλλά και για το τι είναι καινοτομία.
    Βαδίζοντας προς ένα μέλλον όπου θα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικά περιβάλλοντα και τρόπους μάθησης (πολυγραμματισμούς τα ονομάζουν οι ειδικοί) δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι στην παραδοσιακή αντίληψη περί «αριστείας». Δεν μιλούμε, λοιπόν, για «καλούς» ή «άριστους» μαθητές, αλλά για μαθητές ικανούς να ανταποκριθούν στα νέα, πολλαπλά, περιβάλλοντα γνώσης και στην ανάγνωση και ερμηνεία της κοινωνικής πραγματικότητας με πνεύμα ενεργητικό και κριτικό. Η οποιαδήποτε αξιολόγηση, συνεπώς, μέσω ενός διαγωνισμού, όπως και να ονομαστεί αυτός, ακόμα και τέστ δεξιοτήτων, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναπαράγει τις παλιές και ξεπερασμένες δομές της εκπαίδευσης που θέλουμε να υπερβούμε. Οι ίσες ευκαιρίες, λοιπόν, δεν είναι ένα κενό πολιτικάντικο σύνθημα! Είναι μια αναγκαιότητα για τον κόσμο που έρχεται!

  • 25 Ιανουαρίου 2011, 00:31 | Καμπούρης Χρήστος

    Θεωρώ ότι άλλο είναι «Πειραματικό Σχολείο» και άλλο «Σχολείο Αριστούχων» ή «Προτυπο σχολείο».
    Το Πειραματικό Σχολείο είναι Δημόσιο σχολείο, ενίοτε υπό την εποπτεία ενός Πανεπιστημιακού τμήματος, στο οποίο εφαρμόζονται καλές εκπαιδευτικές πρακτικές, πειραματικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτική έρευνα, σε τυχαίο δείγμα μαθητικού πληθυσμού (κλήρωση ) με στόχο τα προγράμματα αυτά να εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία.
    Αν η εφαρμογή των προγραμμάτων γίνει σε αριστούχους μόνο μαθητές, τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν ίσως να μην μπορούν να εφαρμοστούν στον γενικό μαθητικό πληθυσμό.
    Δεν νομίζω ότι πρέπει να χωρίζονται σε Γυμνάσια και Λύκεια και οι μαθητές να συνεχίζουν όλες τις τάξεις όπως ξεκίνησαν, γιατί το αποτέλεσμα θα φανεί στο τέλος, και όχι αν κάποιος μαθητής δεν τα καταφέρνει καλά να τον αντικαθιστούν με τον επόμενο στη λίστα επιτυχόντα.
    Είναι πρόκληση για τους καθηγητές αυξημένων προσόντων να ασχοληθούν περισσότερο με τους πιο αδύνατους (πράγμα το όποιο απ ότι γνωρίζω γίνεται) ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό για όλη την τάξη.
    Με όποιον τρόπο όμως και αν γίνεται η επιλογή των μαθητών του Πειραματικού Σχολείου ο αρχικός αριθμός πρέπει να είναι αυστηρά σταθερός και όχι μεγαλύτερος των 25 μαθητών σε κάθε τμήμα. Ο αριθμός αυτος να μην προσαυξανεται με τα παιδια των εκπαιδευτικών του σχολειού, πολύ δε περισσότερο ούτε με τα παΐδια εκπαιδευτικών που αποσπώνται για ένα ή το πολύ δυο χρόνια στο σχολείο.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 21:55 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΟΣ

    μαθητής της Γ λυκείου στο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

    σύμφωνα με τη παραγραφο: 3.3 οι μαθητές θα εγγράφονται στο γυμνασιο με βάση προυποθέσεις που θα ορίζονται από το Ε.Ε.Σ και απο την Δ.Ε.Π.Π.Σ.

    σημειο 1.ποιές θα ειναι οι προυποθέσεις αυτές και πως ειναι δυνατόν να ειναι αντικειμενικές για όλους τους μαθητές?
    σημείο 2.ποιοι ειναι ικανοί να ορίσουν αυτές τις προυποθέσεις,με τι προσόντα αλλά και πως γίνεται να μην ελέγχονται αυτές οι προυποθέσεις από τους ίδιους τους καθηγητές?

    3.3 «Η εισαγωγή των μαθητών στα πρότυπα-πειραματικά λύκεια γίνεται κατόπιν εξετάσεων ή τεστ
    δεξιοτήτων, σύμφωνα με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του ΕΕΣ.»
    σημειο 1.συμφωνα με αυτη την πρόταση επικροτείται το υπάρχων εξετασιοκεντρικό σύστημα, ενώ στόχος του υπουργείου αν δεν κάνω λάθος είναι να απογαλακτιστεί η εκπαίδευση από τις εξετάσεις που ενθαρρύνουν την παραπαιδεία και παρέχουν στείρα γνώση.Επομένως πρέπει να διασαφηνιστεί πλήρως η φύση των εξετάσεων.
    σημείο 2.δεν βρίσκω λογικό να κρίνεται η πορεία και η ποιότητα της μόρφωσης ενός μαθητή από ένα και μόνο στιγμιαίο test που δεν θα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αναδείξουν ούτε τις γνώσεις τους ούτε τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα τους.

    Με σεβασμό.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 21:53 | Καρκατζού Νικολέττα

    Συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Βλάχου για την ανάγκη δημιουργίας πρότυπων σχολείων.Οφείλουμε κάποια στιγμή σ αυτή τη χώρα να φροντίσουμε και τα παιδιά με αυξημένα προσόντα ,αλλά και τους εκπαιδευτικούς με ιδαίτερη όρεξη για δουλειά που επιθυμούν να προσφέρουν την εμπειρία τους.Ποιός μπορεί να υποστηρίξει ότι η λειτουργία των πειραματικών με την προ τριακονταετίας μορφή της δημιούργησε γενικότερο πρόβλημα στην παιδεία και έπρεπε να αντικατασταθεί απο το υπάρχον πειραματικό (το οποίο όπως παρακολουθώ μέσω της φοίτησης του γιού μου στο αντίστοιχο σχολείο)δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης;Δώστε την ευκαιρία και σε κάποια ξεχωριστά παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποιο ιδιωτικό να ξεφύγουν απο τη μιζέρια και τη μετριότητα και να γίνουν οδηγοί της γενιάς τους.Ναι στη δημιουργία σωστού τρόπου εξετάσεων!Ανάγκη η δημιουργία προτύπων σε όλες τις περιφέρειες.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 21:35 | Στέλλα

    Ναι στις εξετάσεις αλλά θα πρέπει να αφορούν κυρίως τους μαθητές γυμνασίου, ενώ για τους μαθητές λυκείου θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνέχεια εφόσον εκπληρούν κάποιες προϋποθέσεις, εκτός και εάν προέρχονται από άλλο γυμνάσιο.

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 13:32 | Κεσουδη Ελένη

    Αγαπητοί γονείς & κύριοι,

    Ακόμη δεν εχουμε καταλάβει οτι μεγάλη σημασία πρεπει να δώσουμε απο την ημερα της γέννησης στο EQ και όχι στο IQ. Η ευφυια δεν ορίζεται μονο βιολογικα αλλά και από τον τρόπο που μεγαλώνει και εκπαιδευται ενα παιδι (ΑΓΑΠΗ – ΑΠΟΔΟΧΗ -ΑΣΦΑΛΕΙΑ).

    Όποιο σχολείο, όποια εκπαιδευτική μέθοδος και διαδικασία εαν δεν περιεχει τον ΣΕΒΑΣΜΟ – ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ είναι αποτυχημένη.

    Ας σταματήσουμε αυτήν την συνωμοσία ΓΟΝΕΙΣ&ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ για το δήθεν καλό των παιδιων μας.
    Όσο για επιλογή των παιδιων για τα πειραματικά σχολεία, ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ!!! ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ!!! ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ ΑΓΑΠΑΜΕ!!

  • 24 Ιανουαρίου 2011, 13:14 | Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (Βαρβάκειο Λύκειο)

    ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΕΝΕ «ΝΑΙ» ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

    Στο Βαρβάκειο Λύκειο έχουν συγκεντρωθεί οι υπογραφές 30 συναδέλφων κάτω από κείμενο που υποστηρίζει πως είναι «αίτημα των καιρών η δημιουργική αναβίωση της ποιότητας και του κύρους της Βαρβακείου Σχολής».
    Το κείμενο επίσης υπογράφεται από άλλους 10 συναδέλφους, οι οποίοι διετέλεσαν διδάσκοντες στο σχολείο μας και σήμερα είτε έχουν ευδοκίμως αφυπηρετήσει (Β. Κατσαργύρης, μαθηματικός-συγγραφέας), είτε μεταπήδησαν σε επιτελικές θέσεις της εκπαίδευσης (Γ. Τασσόπουλος, σχολικός σύμβουλος μαθηματικών), είτε συνεχίζουν να υπηρετούν στην εκπαίδευση από άλλες θέσεις.
    Βασικές θέσεις μας είναι ότι: α. η κατάργηση των προτύπων άφησε ένα μεγάλο κενό στο εκπαιδευτικό τοπίο της χώρας μας, β. η ισότητα δεν πρέπει να συγχέεται με τον εξισωτισμό και την ισοπέδωση, γ. μέσα από τη λειτουργία ενός προτύπου σχολείου προωθούνται αξίες, όπως η αξιοκρατία και η γνώση καθ’ εαυτήν, ενώ δέχεται πλήγμα η κοινωνικά φθοροποιός αρχή τής ήσσονος προσπάθειας, δ. οι όποιες ελιτίστικες τάσεις παρατηρούνταν στο «παλαιό» Βαρβάκειο δεν χαρακτηρίζονταν από καθολικότητα, ούτε πρέπει να θεωρούνται μοιραίες και αναπόφευκτες, αφού «η ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης της υπεροχής ορισμένων μαθητών σε ορισμένους τομείς της γνώσης πρέπει να συμβαδίζει με την αναγνώριση της υπεροχής άλλων μαθητών σε άλλους τομείς, επίσης κοινωνικά αναγκαίους».
    Τέλος, δεν πρέπει να συγχέονται τα πρότυπα σχολεία με τα πειραματικά, ενώ το ερευνητικό-πειραματικό έργο των φορέων της παιδαγωγικής επιστήμης εμπλουτίζεται όταν στρέφεται παράλληλα προς διαφορετικούς τύπους σχολείων.
    Το πλήρες κείμενο με την ανάπτυξη των θέσεων και το σκεπτικό μας είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://sites.google.com/site/philosophiavarvakeiou/home

    Ακολουθούν τα ονόματα των υπογραφόντων καθηγητών:
    1. Μάντζος Λεωνίδας (Π.Ε. 04, Διευθυντής), 2. Κρητικός Θεόδωρος (Π.Ε. 04, Υποδιευθυντής), 3. Ηλιόπουλος Γιώργος (Π.Ε. 02), 4. Δέμης Απόστολος (Π.Ε. 03), 5. Νιτσοπούλου Λίλιαν (Π.Ε. 06), 7. Κοράβου Ζωή (Π.Ε. 04), 8. Λυγάτσικας Ζήνων (Π.Ε. 03), 9. Σκουλάς Κωνσταντίνος (Π.Ε. 09), 10. Χαραλαμπίδης Λουκάς (Π.Ε. 12), 11. Κυριακοπούλου Κωνσταντίνα (Π.Ε. 11), 12. Γάτσιου Μαίρη (Π.Ε. 02), 13. Συψή Γεωργία (Π.Ε. 02), 14. Δερμιτζάκης Χαράλαμπος (Π.Ε. 02), 15. Κορρέ Πηνελόπη (Π.Ε. 02), 16. Μπιμπή Μαρία (Π.Ε. 02), 17. Κατράκη Αγλαΐα (Π.Ε. 05), 18. Βαλαδάκης Ανδρέας (Π.Ε. 04), 19. Καΐρης Αλέξανδρος (Π.Ε. 02), 20. Μιχαηλίδης Απόστολος (Π.Ε. 01), 21. Βούλγαρης Διονύσιος (Π.Ε. 19), 22. Μποροβίλος Γεώργιος (Π.Ε. 01), 23. Χατζηχαραλάμπους Μαρία (Π.Ε. 06), 24. Οικονομίδου Άννα (Π.Ε. 02), 25. Βράκας Αντώνιος (Π.Ε. 02), 26. Τσικολιδάκη Βίκυ (Π.Ε. 19), 27. Νάτσινα Χαρά (Π.Ε. 02), 28. Μπαμπουκλής Φώτιος (Π.Ε. 03), 29. Θάνος Δημοσθένης (Π.Ε. 04), 30. Χρανιώτη Ευαγγελία (Π.Ε. 09).
    Επίσης το κείμενο υπογράφεται από τους εξής παλαιότερους διδάσκοντες του Λυκείου (πλην των προαναφερθέντων): 1. Σακελλαρίου Ιωάννης (Π.Ε. 03), 2. Κόντος Αντώνιος (Π.Ε. 04), 3. Χρόνης Νικόλαος (Π.Ε. 03), 4. Σχοινά Ασπασία (Π.Ε. 02), 5. Μανίκα Ευαγγελία (Π.Ε. 06), 6. Κίσσας Γιώργος (Π.Ε. 01), 7. Βάκρου Βιολέτα (Π.Ε. 01), 8. Χριστοδουλίδης Χρήστος (Π.Ε. 19).
    Ευελπιστούμε για τη συνέχεια.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:16 | ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΖΟΥΡΑ (ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)

    Η επιλογή των μαθητών είναι σημαντικό να συνεχίσει να γίνεται με κλήρωση για τους εξής λόγους: Α) Έτσι προκύπτει ένα τυχαίο δείγμα, αντιπροσωπευτικό του μαθητικού πληθυσμού, με δυνατότητα γενίκευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων (πειραματική εφαρμογή αναλυτικού προγράμματος, διδακτικών μεθόδων κ.α.) . Β) Προασπίζεται το δικαίωμα όλων των παιδιών της ευκαιρίας για εισαγωγή τους με ένα αδιάβλητο τρόπο για να φοιτήσουν σε Πειραματικό σχολείο. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα παρέχονται όλες οι δυνατότητες (αντισταθμιστικές μέθοδοι, παράλληλα τμήματα, βοηθητικό προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές, επιμόρφωση διδακτικού δυναμικού) ώστε μέσα στο γενικό του πλαίσιο να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των παιδιών (μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες, αναπηρίες, ειδικά ταλέντα, αριστείες κ.τ.λ.).
    Γ) Η εισαγωγή με εξετάσεις ενέχει τον κίνδυνο της πρόωρης επιλογής, αφού οι αναπτυξιακοί ρυθμοί των παιδιών μπορούν να διαφέρουν. Δ) Διαβρώνει το δημοκρατικό χαρακτήρα του σχολείου, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στον πλουραλισμό και την ποικιλότητα που χαρακτηρίζει το κοινωνικό σύνολο. Ε) Ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας φυτώριων μονόπλευρα ανεπτυγμένων ανθρώπων και δεν προάγει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για τον αμοιβαίο σεβασμό και την αποδοχή του διαφορετικού.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 21:15 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Για τον τρόπο εγγραφής προτείνω τα εξής:
    50-60% των θέσεων να καλύπτεται με κλήρωση ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή μαθητών όλων των επιπέδων
    το υπόλοιπο ποσοστό να καλύπτεται με εξετάσεις σε θέματα γενικής παιδείας με θέματα που απαιτούν κρίση και όχι παπαγαλία
    Το ευρύ φάσμα θεμάτων θα μπορεί να εξετάζεται με ερωτήσεις πολλαλπλής επιλογής.
    Για το προσωπικό των πειραματικών σχολείων προ΄τείνω τα εξής:
    εκπαιδευτικοί μεγάλης διδακτικής εμπειρίας ,συνεργάσιμοι και αυξημένων προσόντων

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 18:40 | alex

    Πρωτοπορεία, καινοτομία, πειραματισμός + εξετάσεις δεν είναι εφικτός συνδυασμός. Δεν θέλουμε σχολεία ελίτ. θέλουμε ίσες ευκαιρίες για μόρφωση για όλους!

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:38 | Κατερίνα Καρρά

    Συνδυασμός: Με κλήρωση (ώστε να διασφαλίζεται στο μέτρο του δυνατού η παρακολούθηση των προγραμμάτων από μαθητές όλων των επιπέδων). Διαφορετικά ο όρος «πειραματικό» ακυρώνετα.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:07 | Hλίας Ανδριανός

    Η εγγραφή των μαθητών θα γίνεται ως εξής:
    1.Κλήρωση και
    2.Εξετάσεις.
    Δηλαδή ένα αριθμός μαθητών θα φοιτά με κλήρωση και ένας άλλος αριθμός με εξετάσεις.Τρόποι εξέτασης καθώς και ποσοστά είναι θέμα άλλης συζήτησης.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:29 | Βαγγέλης Κ

    Η επιλογή των μαθητών θα πρέπει να γίνεται κυρίως με εξετάσεις. Ένα μικρό σχετικά ποσοστό π.χ 20% θα επιλέγονται με κλήρωση και για κοινωνικούς λόγους (αδέλφια που φοιτούν κ.λπ). Οι εξετάσεις αυτές θα γίνομαι στην πρώτη Γυμνασίου και πρώτη Λυκείου. Στις εξετάσεις αυτές δεν προηγούνται οι μαθητές που φοιτούσαν στο πειραματικό δημοτικό (ή στο πειραματικό γυμνάσιο) γίνονται από την αρχή και για όλους.
    Ειδικά για την πρώτη δημοτικού η επιλογή θα γίνεται με κλήρωση. Στην κλήρωση συμμετέχουν παιδιά που έχουν εισήγηση της νηπιαγωγού που είχαν, καθώς και την έγκριση ενός ψυχολόγου (μετά από μια μικρή συνέντευξη του παιδιού). Σε όλες στις επόμενες τάξεις παιδία που δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο του σχολείου απομακρύνονται και αντικαθίσταται από παιδιά που προτείνονται από τους δασκάλους τους και πάλι μετά από συνέντευξη με κάποιον ψυχολόγο.
    Στις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου μαθητές που δεν επιτυγχάνουν μέσο όρο πάνω από μια βαθμολογία π.χ 15 απομακρύνονται και αντικαθίστανται από αριστούχους μαθητές άλλων σχολείων που επιθυμούν μεταγραφή. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την μετακίνηση ενός αριστούχου μαθητή σε πειραματικό σχολείο.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:40 | Βασίλειος Ορφανόπουλος

    Με αυστηρές και αδιάβλητες εξετάσεις. Το περιεχόμανο πρέπει να είναι γενικά το περιεχόμενο διαδασκαλίας των βσικών μαθημάτων του Δημοτι΄κού Σχολείου (Γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά και πιθανόν Γεωγραφία, Ιστορία, Θρησκευτικά και Πληροφορική) Αυτό θα δημιουργήσει (ευγενή) άμιλλα μεταξύ των Δημοτικών Σχολείων και ανβάθμιση και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
    Εννοείται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ερωτήσεις εξέτασης στα πιο εξεζητημένα θέματα (π.χ. πρωτοβάθμιες εξισώσεις στα Μαθηματικά), αφού κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να εμποδίζουν τη διδασκαλία τους. Στο κάτω-κάτω, αυτά τα μαθήματα θα διδαχτούν ξανά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 12:39 | Βασίλειος Β.

    ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Δεν θυμόμαστε λοιπόν ότι, για να γεννιούνται από την αρχή παιδιά με άριστο κατά το δυνατόν χαρακτήρα, είπαμε πως οι άρχοντες και οι αρχόντισσες θα πρέπει να βρουν τρόπο ώστε, με τυπική μυστική κλήρωση, κατά τους γάμους οι φαύλοι και οι αγαθοί ξεχωριστά να συνεθρίσκονται ο καθένας με τις όμοιές του, και να μην τους δημιουργείται από αυτά καμμιά εχθρότητα αλλά να θεωρούν αιτία της συνεύρεσης την τύχη; ΤΙΜΑΙΟΣ: Το θυμόμαστε. ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Δεν είπαμε επίσης ότι πρέπει ν’ ανατρέφονται βέβαια τα παιδιά των χρηστών πολιτών, ενώ των κακών πρέπει να στέλνονται κρυφά σε διάφορρα μέρη της πολιτείας; Και καθώς μεγαλώνουν (δεν είπαμε πως) πρέπει, παρακολουθώντας συνεχώς, να επαναφέρουν τους άξιους, ενώ τους ανάξιους που έχουν κοντά τους να τους στέλνουν σε αντικατάσταση στη θέση των επανερχόμενων; (ΠΛΑΤΩΝ – ΤΙΜΑΙΟΣ 18e – 19a). ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2500 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΞΑΝΑΔΩΣΕΤΕ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΟ ΚΩΝΕΙΟ – ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:20 | Στάικος Γιάννης

    Ο τρόπος εγγραφής των μαθητών στα Πειραματικά σχολεία ( Γυμνάσια – Λύκεια ) πρέπει να είναι συνδυασμός εξέτασης και κλήρωσης. Η γραπτή εξέταση δεν θα έχει τη λογική να βρεθούν οι καλύτεροι μαθητές αλλά, αν οι μαθητές έχουν το μίνιμουμ των γνώσεων που απαιτείται για να μπορεί ο μαθητής να παρακολουθήσει τα μαθήματα του Γυμνασίου ή του Λυκείου.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:29 | φρουντζος γεωργιος

    ΟΙ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΘ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑΣΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΖΗΤΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.ΚΑΤ ΤΟ ……Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ…….ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΘΕΣΩ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΥΤΙΧΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΟ Ι.Β.???ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΕΔΙΝΑΝ????ΤΙ ΕΠΙΔΩΣΕΙΣ??????ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΚΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΕΚΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ Η ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ?????(ΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΠΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ Ε ΜΑΙΛ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗΣ …..ΟΡΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ)

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:43 | φρουντζος γεωργιος ιατρος

    H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΟΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΟΠΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΖΗΤΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΘ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΙΠΑΜΕ?????????

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 18:12 | Χρυσουλα

    Η επιλογή των μαθητών στα προτυπα πειραματικά δημοτικά σχολεια πρεπει να υπηρετέι κάποιες προυποθέσεις . Οι μαθητές που θα εγγραφονται ή που θα μπάινουν σε κλήρωση να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Επισης να μην έχουν τμήματα ένταξης .Στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια να γίνεται με εξετάσεις ή να επιλέγονται οι αποφοιτήσαντες από την προηγούμενη εκπαιδευτική βαθμίδα με βαθμό επίδοσης άριστα. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να μην ξεπερνά τους 25.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:53 | Εποπτικό Συμβούλιο Πειραματικών Σχολείων ΠΤΔΕ ΑΠΘ

    Η επιλογή των μαθητών να συνεχίσει να γίνεται με κλήρωση έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης σε αυτά όλοι οι μαθητές και να μη μετατραπούν με την πάροδο του χρόνου αποκλειστικά σε σχολεία αρίστων. Πρέπει το μαθητικό δυναμικό των πειραματικών σχολείων να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό του μαθητικού δυναμικού των σχολείων όλης της χώρας.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 14:07 | Γρηγορης

    Εχοντας σημερα ενα μου παιδι σε πειραματικο γυμνασιο,διαπιστωνω οτι
    δεν αξιζε να υποβληθω στην διαδικασια της -κατα τα αλλα αδιαβλητης-κληρωσης,και καθημερινα να τον μεταφερω μακρια απο το σπιτι,οταν βλεπω οτι δεν διαφερει απο αλλα γυμνασια.Προτεινω οπως
    1)Να γινεται κληρωση στην Α γυμνασιου αλλα στην Β να συνεχιζουν(στο
    πειρ.σχολειο)οι 25 απο τους 30 με τον καλυτερο βαθμο.
    2)Οι καθηγητες να επιλεγονται με τυπικα αλλα και μετρησιμα ουσιαστικα προσοντα .οχι απο το γραφειο διε/σης η την προτιμηση του
    γυμνασιαρχη/λυκειαρχη,αλλα μιας επιτροπης ειδικων του υπουργειου που
    θα αξιολογει συνεχως τα συγκεκριμενα σχολεια.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:59 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΣΤΟΣ

    (Τα παρακάτω αποτελούν συνέχεια της καταχώρισής μου στο 1α)
    Το Πειραματικό Σχολείο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ του μαθητικού πληθυσμού (πιθανώς με κλήρωση ή κάποιον ανάλογο τρόπο διασφάλισης αντιπροσωπευτικού δείγματος), ώστε το μαθητικό του δυναμικό να αντανακλά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το σύνολο της εκπαιδευτικής πραγματικότητας της χώρας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποφευχθεί η στοχευμένη υψηλή συγκέντρωση ‘αρίστων’, η οποία ενίοτε επιχειρείται παράτυπα (καθ’ υπέρβαση των γεωγραφικών ορίων) ακόμη και σε ορισμένα δημόσια σχολεία ‘της γειτονιάς’ και συνήθως επιτυχγάνεται με τους πλέον κοινωνικά άδικους τρόπους, όπως η ‘άγρα’ χαρισματικών μαθητών ή εκείνων που προέρχονται από περιβάλλοντα με υψηλό κοινωνικό και μορφωτικό κεφάλαιο. Η κατ’ εξαίρεση εισαγωγή των παιδιών των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Πειραματικά Σχολεία χρειάζεται επίσης να αναθεωρηθεί διότι καταργεί την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος των μαθητών, ενώ συσκοτίζει τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τη διεκδίκηση μιας τέτοιας θέσης. Ωστόσο, για κοινωνικούς λόγους, θα μπορούσε να δοθεί στους εν λόγω εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εγγράψουν το παιδί τους στο πλησιέστερο δημόσιο σχολείο της επιλογής τους.
    Κατ’ επέκταση, το Πειραματικό Σχολείο οφείλει να αποτελέσει ‘πρότυπο ένταξης’ και να προτείνει τρόπους παιδαγωγικής παρέμβασης, από τους οποίους θα ωφελείται το σύνολο των μαθητών. Η αξιοποίηση των ‘ταλέντων’ και η διασφάλιση της πρόσβασης των μαθητών με ‘αδυναμίες’ στο μορφωτικό αγαθό οφείλουν να αποτελέσουν παράλληλους στόχους μέσα στον ίδιο ενιαίο εκπαιδευτικό χώρο, εάν πράγματι ο σκοπός της όποιας αναμόρφωσης είναι η καθολική αξιοποίηση του κοινωνικού δυναμικού της χώρας.
    Η επίτευξη των παραπάνω προϋποθέτει την ανάγκη θεσμοθέτησης ευρύτερων δομικών αλλαγών: συστηματική εκτίμηση αναγκών και αξιολόγηση μεθόδων και αποτελεσμάτων (input-output), ουσιαστική ευελιξία των προγραμμάτων σπουδών, πολλαπλό βιβλίο, δυνατότητα επιλογής μαθημάτων, διασφάλιση επαρκών υποστηρικτικών δομών και υποδομών, δημιουργία των προϋποθέσεων συναιτεριστικής διδασκαλίας κτλ.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 22:51 | γρηγορια

    Εξετάσεις στα προτυπα των ειδικών τεστ ευφυίας όπως γίνεται σε καλά σχολεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Οχι στα τεστ γνωσεων που να θυμίζουν την «παπαγαλία» που μπορεί να προσφέρει μια θέση σε σχολείο ή πανεπιστήμιο αλλά καμία σχέση δεν έχει με πραγματικά εξυπνα, ιδιαίτερα και ικανά παιδιά. Ισως έφτασε η στιγμή να αλλάξει το σύστημα εξετάσεων κι ας είναι τα πρότυπα σχολεία η αρχή αυτή.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 16:52 | ΜΑΡΙΑ

    ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΕΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΛΗΡΩΣΗ!

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 15:34 | Γιώργος

    Είναι δυνατό να ορίζονται εξετάσεις σε παιδιά Δημοτικού; Ποιος πιστεύει πως τα παιδιά γεννιούνται ιδιοφυΐες και δεν γίνονται; Αν έτσι γεννιούνται τότε ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου; Να υπάρχουν πρότυπα αλλά η εισαγωγή να γίνεται με κλήρωση όπως και σήμερα. Είναι πιο δίκαιο για τα παιδιά. Δεν εφαρμόζεις πειραματικές μεθόδους διδασκαλίας σε συγκεκριμένα άτομα. Εφαρμόζεις σε τυχαίο δείγμα.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 14:04 | φρουντζος γεωργιος ιατρος

    ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ,,,,,ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ,,,,ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Π.Χ.4% ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΔΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕς ΧΩΡΕΣ.ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ..ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙ ΚΛΟΙΡΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.ΣΧΟΛΕΙΑ ΙΣΟΠΕΔΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΣ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ…..ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΤΙ ΤΑΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ….

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 01:31 | Θεοδοσιάδης Νίκος

    Αν στόχος των σχολείων αυτών είναι να εκπονούνται εκεί μελέτες-έρευνες-καινοτομίες κλπ, τα αποτελέσματα των οποίων θα εφαρμοστούν στη συνέχεια και στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας, με σκοπό να βελτιστοποιηθεί η όλη εκπαιδευτική διαδικασία και το παραγόμενο έργο της, τότε η εγγραφή σε αυτά θα πρέπει να γίνεται με κλήρωση και κατ΄ αναλογία με το κοινωνικό, μαθησιακό, πολιτισμικό κλπ προφίλ του μαθητικού δυναμικού της χώρας, ώστε να εξασφαλίζεται η εξαγωγή ασφαλών και εφαρμόσιμων συμπερασμάτων και όχι να εξάγονται συμπεράσματα «εργαστηρίου» με ελεγχόμενες σταθερές που καμία εφαρμογή και χρησιμότητα έχουν.
    Αν από την άλλη στόχος των σχολείων αυτών είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν ως σχολεία μαθητών «αρίστων», «υψηλού επιπέδου», «υψηλού IQ», «υψηλού κοινωνικού μπαγκράουντ» και άλλων παρωχημένων, αντιπαιδαγωγικών ρατσιστικών αντιλήψεων τότε ας μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 01:25 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ, ΔΡ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, Γ. ΠΕΙΡ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

    Οι εξετάσεις μπορούν πράγματι να αποτελέσουν ένα μέσο επιλογής, για σχολεία που επιδιώκουν να διαγνώσουν δεξιότητες ή ταλέντα. Δυστυχώς όμως δεν λειτούργησαν πάντα με αυτό τον σκοπό για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία. Εντέλει με την εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων αποκλείονταν παιδιά με δεξιότητες και ταλέντα, επειδή ο γνωσιολογικός χαρακτήρας της εξέτασης υπαγόρευε τη φροντιστηριακή ενίσχυση του μαθητή, κάτι που παλαιότερα δεν ήταν δυνατόν να υποστηρίξει μια οικογένεια χαμηλού εισοδήματος. Για αυτό, ανάμεσα στα άλλα, καταργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Άρα, το ερώτημα «ναι ή όχι στις εισαγωγικές εξετάσεις;» δεν στέκει, αν πρώτα δεν διευκρινιστεί με σαφήνεια, το είδος της εξέτασης.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 00:31 | ΜΠΕΓΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

    Με εξετάσεις.Αδιάβλητες.Τα θέματα να διερευνούν και να ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα των υποψηφίων.

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 22:57 | Πόπη Πηγιάκη, καθηγήτρια Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Κρήτης

    Αν ήμουν σίγουρη ότι για τα Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία θα μπορούσαν πράγματι να εξευρεθούν οι πολλοί κατάλληλοι εκπαιδευτικοί που χρειάζονται για τη στελέχωσή τους, θα έλεγα ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μπορούσαν να αποδείξουν με τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ παιδαγωγική πρακτική τους ότι οι πραγματικοί ΔΑΣΚΑΛΟΙ παράγουν θαυμαστά αποτελέσματα με ΟΛΟΥΣ τους μαθητές, όχι μόνο με τους επιλεγμένους. Έπειδή όμως στο ελληνικό σχολείο δεν έχει δημιουργηθεί κουλτούρα αποτελεσματικών πρακτικών σε θεμελιώδη θέματα, όπως α) διάγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ, β)εξατομικευμένη διδασκαλία σε σχέση με τις ανάγκες αυτές, γ)μεταβατικές παιδαγωγικές διαδικασίες για τους μειονεκτούντες πολιτισμικά -γνωστικά μαθητές, δ)συμβουλευτική σχέση του εκπαιδευτικού με τους μαθητές, ε) δυνατότητα της σχολικής μονάδας να αυτορρυθμίζει από διοικητική και οικονομική άποψη και να επιλύει προβλήματα μαθησιακών και συμπεριφορικών δυσκολιών των μαθητών, για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι σε ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τέτοια παιδαγωγική γνώση και κουλτούρα, πρέπει να διευκολυνθούν στο δύσκολο έργο τους οι εκπαιδευτικοί των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, οπότε μια προσεγμένη επιλογή των μαθητών με εξετάσεις είναι απαραίτητη. Θεωρώ όμως εξίσου αναγκαίο η επιλογή αυτή να μην είναι μονοδιάστατη, αλλά με διαφορετικού επιπέδου εξετάσεις να γίνει επίσης δυνατή η εισαγωγή μαθητών με ειδικές ανάγκες και με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 23:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα – πειραματικά σχολεία εξασφαλίζουν ότι θα εισάγονται μαθητές οι οποίοι θα μπορούν και θα ενδιαφέρονται για τα μαθήματα, ώστε να γίνεται σ’ αυτά μια σοβαρή δουλειά. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους μέτριους και καλούς μαθητές.

    Ένα εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ενδιαφέρεται και για τις ανάγκες των αποδοτικών μαθητών Οι παρουσία μαθητών που δεν ακολουθούν εμποδίζει και τους υπόλοιπους να τύχουν μιας αποδοτικής διδασκαλίας και αλλάζει την νοοτροπία των μαθητών. Ο διδάσκον είναι υποχρεωμένος ακολουθήσει το μέσο όρο του τμήματος με αποτέλεσμα οι αποδοτικοί μαθητές να μην αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που έχουν. Σε τελική ανάλυση το καλό σχολείο το κάνουν οι μαθητές.

    Δεν υπάρχει ποιο αντιλαϊκή πράξη από το να υποβαθμίζεις την δημόσια δωρεάν παιδεία. Ο πλούσιος γονιός μπορεί να καλύψει την έλλειψη, μπορεί να πληρώσει και να αγοράσει την διδασκαλία που χρειάζεται τα παιδί του, αλίμονο στον φτωχό και ικανό μαθητή.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 19:01 | Σιδηροπουλος Παυλος

    Πιστευω οτι η επιλογη των μαθητων στα πειραματικα σχολεια, πρεπει να γινετε αποκλειστικα με κληρωση. Οποιος αλλος τροπος ειναι εκ του πονηρου.Οποιο αλλο συστημα θα ειναι διαβλητο και οι εχοντες τις «ακρες»
    θα βολευονται ως συνηθως.Το Μαιο του 2010 κατα την διαρκεια κληρωσης σε πειραματικο σχολειο, μητερα ( εργαζομενη σε υπουργικο γραφειο) μαθητριας η οποια δεν κληρωθηκε,εξακοντιζε απειλες για ακυρωση της κληρωσης και για αλλαγη του τροπου εισαγωγης ?????? των μαθητων.
    Μετα την κληρωση μπορουν να δινουν και εξετασεις,οσο αυστηρες και εαν ειναι και να επιλεγονται οι αξιοι.Προς θεου ομως, μην ανοιξουμε και αυτη την πορτα στους επιτηδειους.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 17:50 | Κωνσταντίνος Ταμπάκος

    Συμφωνώ απολύτως ως βασική αρχή με την κυρία Ευαγγελία Ρουτζούνη. Στα πρότυπα σχολεία πρέπει να φοιτήσουν τα ταλέντα. Πρέπει να αποκλείσουμε πάση θυσία τους παπαγάλους. Να βρούμε τα παιδιά που μπορούν να καταννοούν γρήγορα, να δημιουργούν και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Η κοινωνία μας χρειάζεται τους ικανούς κι εμείς έχουμε υποχρέωση να τους βρούμε. Αν έχουμε αυτό στο μυαλό μας, τα τεστ που χρειάζονται για την εισαγωγή τους πιστεύω ότι μπορούμε να τα βρούμε πολύ εύκολα. Σημασία έχει να ξέρουμε τι θέλουμε. Και να αποκλείσουμε από την κρίση αυτή τον ανθρώπινο παράγοντα. Επίσης δύο με τρεις φορές το χρόνο να διεξάγονται εξετάσεις που θα συμμετέχουν και μαθητές από άλλα σχολεία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η οριζόντια μετακίνηση των μαθητών από σχολείο σε σχολείο. Δε σημαίνει δηλαδή ότι αν κάποιος δεν κατάφερε να μπει στην Α Γυμνασίου να μην μπορεί να μπει στη Β ή στη Γ. Τα υπόλοιπα σχολεία πρέπει να έχουν τα πρότυπα ως πρότυπο και να βοηθηθούν όσο γίνεται από το κράτος ώστε να ανεβάσουν επίπεδο κι αυτά. Ένα πρώτο μέτρο χωρίς κανένα κόστος είναι ο διαφορετικός χωρισμός των τμημάτων. Ο χωρισμός των τμημάτων είναι αποκλειστικά και μόνο έργο του συλλόγου διδασκόντων. Τμήματα ανά επίπεδο και μόνο. Και φυσικά ολιγομελή. Ας σταματήσει επιτέλους η καραμέλα ότι οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει άλλα πράγματα. Στο μελλοντικό σχολείο θα αποδειχθεί ότι όλες αυτές οι υποτιθέμενες έρευνες ή δεν υπήρξαν ποτέ ή έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 17:15 | Μαρία Λ.

    Όλα τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν σαν πρότυπα ,και αυτό θα γίνει αν: α) μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη σε 20-22(αντιμετωπίζεται έτσι σε μεγάλο βαθμό το θέμα των διαφορετικών μαθησιακών επιπέδων)β)αναβαθμιστεί το κύρος του εκπαιδευτικού (αρκεί η ανάδειξη των θετικών ενεργειών και δράσεων από τους αρμόδιους φορείς)γ)αν τα βιβλία των μαθητών γραφτούν με τρόπο που θα ενισχύουν το ενδιαφέρον του μαθητή για γνώση και δεν θα λειτουργούν αποτρεπτικά όπως τώρα (βλ. εγχειρίδια ανοιχτού πανεπιστημίου)δ)αν η διοίκηση του σχολείου ασχοληθεί περισσότερο με την ουσιαστική διαχείριση των εκπαιδευτικών και σχολικών θεμάτων και ταυτιστεί λιγότερο με την εκάστοτε «εξουσία» ε)αν ο εκπαιδευτικός μέσα από τον αναβαθμισμένο ρόλο του δει την εργασία του περισσότερο σαν λειτούργημα και λιγότερο σαν επάγγελμα και όλα αυτά ίσως απαιτούν πολύ λιγότερους οικονομικούς πόρους από ότι η δημιουργία χ πειραματικών σχολείων. Σίγουρα όμως απαιτούν και μεγάλο ψυχικό απόθεμα από όλους.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 17:05 | Βασίλης Βλάχος

    Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που αποφοίτησα από ένα Πρότυπο σχολείο, προερχόμενος από λαϊκή συνοικία του Πειραιά. Το 1980, οι μαθητές που φιλοδοξούσαν να μαθητεύσουν σε ένα τέτοιο σχολείο ακόμη έδιναν εξετάσεις. Αργότερα, το ξεδιάλεγμα των μαθητών ανέλαβε η κληρωτίδα. Σήμερα, έχοντας ήδη μια κόρη απόφοιτη (και νυν φοιτήτρια) κι άλλη μια να φοιτά στη Β’ Λυκείου του ίδιου σχολείου, μπορώ με αρκετή δόση βεβαιότητας να πω πως το επίπεδο δεν είναι πια αυτό που ήταν πριν τριάντα χρόνια. Βλέπω το χάσμα, μεταξύ των «αριστούχων» και των λοιπών μαθητών, να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο κι αποτελεί πεποίθησή μου πως σε αυτό βαρύνοντα ρόλο έχει παίξει η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής. Το ερώτημα είναι: «Τί θέλουμε από αυτά τα σχολειά;» Αν θέλουμε προαγωγή της Αριστείας, τότε σε αυτά πρέπει να μαθητεύουν οι μαθητές που έχουν τα εχέγγυα να προσεγγίσουν την Αριστεία: εξέχουσα νοημοσύνη, επιμέλεια, στόχευση. Αυτά, λοιπόν, τα προσόντα μπορούν να διαγνωσθούν σε μαθητές χρησιμοποιώντας επιστημονικά αποδεκτούς τρόπους. Άλλωστε, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, εδώ! Σε εκπαιδευτικά προηγμένα κράτη υπάρχουν ήδη θεσπισμένες διαδικασίες για την έγκαιρη διάγνωση μαθητών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κι αυτές οι διαδικασίες έχουν αποδώσει καρπούς, όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τις επιδόσεις αυτών των κρατών στην έρευνα, την καινοτομία και την προαγωγή της Επιστήμης.
    Επιβραβεύστε τους αρίστους, δώστε κίνητρα σ’ αυτούς που έπονται, βοηθήστε τους αδύναμους.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 14:57 | Ευαγγελία Ρουτζούνη

    Επανέρχομαι για να διευκρινίσω:
    Κλήρωση στα Πειραματικα σχολεία.
    I.Q tests και εξετάσεις κατανόησης κειμένου και μαθηματικών εννοιών στα Πρότυπα.
    Σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν για την εισαγωγή στα Πρότυπα η σχολική επίδοση στην ΣΤ δημοτικού (ή και σε όλο το Δημοτικό). Το ζητούμενο είναι η αλίευση των εξαιρετικών μυαλών και όχι των επιμελών μαθητών που είναι καθ’ολα αξιέπαινοι αλλά δεν διαφέρουν από τους υπολοίπους ως προς την προικοδότησή τους από την φύση.
    Και ο Σαλιέρι έγραψε καλή μουσική ο Μότσαρτ όμως μεγαλούργησε.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 14:39 | ΓΕΩΡΓΙΑ Κ.

    Η επιλογή των μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια να γίνεται με εξετάσεις ή να επιλέγονται οι αποφοιτήσαντες από την προηγούμενη εκπαιδευτική βαθμίδα με βαθμό επίδοσης άριστα.
    Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να μην ξεπερνά τους 25.
    Η επιλογή των διδασκόντων να γίνεται όχι με μόνο κριτήριο τα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακό, διδακτορικό, κ.λ.π.) αλλά και την επιτυχή προηγούμενη εκπαιδευτική υπηρεσία.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 14:06 | Ευαγγελία Ρουτζούνη

    I.Q tests σε συνδυασμό με εξετάσεις σε βασικά θέματα κατανοήσης κειμένου και μαθηματικών εννοιών.
    Θέλουμε τα καλύτερα μυαλά ή τους καλύτερους παπαγάλους;;
    Πρέπει να αποφασίσουμε κάποια στιγμή.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 12:44 | Αθανασοπούλου Β.

    Κύριοι,
    είμαι μητέρα τριών παιδιών, 12,10 και 8 ετών. Τα δύο αγόρια κληρώθηκαν στο πειραματικό, το τρίτο – κορίτσι- δεν κληρώθηκε. Ως εκ τούτου, είμαστε κι εμείς μια από τις πολλές οικογένειες, που βρίσκονται σε καθημερινό αγώνα δρόμου : πήγαινε πάρε τα παιδιά από διαφορετικά σχολεία, στις εκδηλώσεις οι ώρες συμπίπτουν , οπότε η οικογένεια χωρίζεται και επιπλέον τα παιδιά ως αδέλφια εκφράζουν ανταγωνισμό και ερωτήσεις του τύπου : Γιατί εγώ δεν μπορώ να είμαι στο ίδιο σχολείο με τ΄αδέλφια μου; Ποιό είναι καλύτερο σχολείο μαμά;
    Ακριβώς επειδή ακριβώς υπάρχει δυσκολία και ένταση στις οικογένειες για τα αδελφάκια, πιέζουν οι γονείς για αύξηση του αριθμού των μαθητών, για δημιουργία επιπλέον τμημάτων κλπ. , χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.
    Επειδή έχω ζήσει το πρόβλημα από κοντά,
    επειδή στη σύγχρονη οικογένεια συνήθως εργάζονται και οι 2
    γονείς,άρα οι άσκοπες μετακινήσεις είναι θέμα,
    επειδή σε κάθε δημόσιο σχολείο , τα αδέλφια γράφονται αυτοδίκαια,
    επειδή στα πειραματικά , μέχρι τώρα δεν υπάρχουν IQ- tests , για
    την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο,
    θα πρέπει:
    για λόγους ισονομίας, τα αδελφάκια να εγγράφονται αυτοδίκαια στο
    σχολείο , και η κλήρωση να γίνεται για τις υπόλοιπες κενές θέσεις,
    πχ. αδελφάκια 2011-12 στο νήπιο 19, κενές θέσεις 25-19=6, άρα
    κλήρωση για 6 θέσεις.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 10:14 | ΤΡΙΑΝΤ

    Σε κάποια σχολεία η εισαγωγή να γίνεται με εξετάσεις όπου θα ελέγχεται η γνώση αλλά και η κριτική ικανότητα των μαθητών [ «πρότυπα» ] και σε άλλα με κλήρωση [ » πειραματικά» ].
    Ανώτατο όριο οι 25 μαθητές στη τάξη [χωρίς δυνατότητα υπέρβασης για οποιοδήποτε λόγο ]
    Στελέχωση με επαιδευτικούς με εμπειρία και να λαμβάνονται υπόψη οι μεταπτυχιακές σπουδές ή διδακτορικό σε θέματα εκπαίδευσης και όχι σε άσχετα με την εκπαίδευση αντικείμενα

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 00:31 | Σύλλογος Καθηγητών Ραλλείου Πειραματικού Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά

    Σύμφωνα με το σκοπό λειτουργίας του πειραματικού σχολείου, όπως αυτός περιγράφηκε στην προηγούμενη ενότητα,πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική-παιδαγωγική έρευνα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική όταν αυτή γίνεται σε δείγμα επιλεγμένο μετά από εξετάσεις, καθώς τα συμπεράσματα που θα προκύψουν για το αν θα πρέπει να γενικευτεί μια δοκιμαζόμενη καινοτομία πανελλαδικά θα οδηγήσουν σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αφού θα υπάρχει μεγάλη απόσταση με το επίπεδο των μαθητών των άλλων σχολείων. Παρομοίως, οι δειγματικές διδασκαλίες των δόκιμων εκπαιδευτικών θα γίνονται σε ένα επίπεδο τάξης που δε θα προσεγγίζει το μέσο όρο. Προτείνουμε λοιπόν η εισαγωγή των μαθητών να συνεχίσει να γίνεται με κλήρωση.

  • 18 Ιανουαρίου 2011, 00:07 | Βλάχου Μαρία, απόφοιτος Ιωνιδείου, καθηγήτρια σε πειραματικό

    Αποφοίτησα από την Ιωνίδειο το 1986, έχοντας δώσει εξετάσεις για την εισαγωγή μου και έχοντας διανύσει εκεί 6 πολύ αξιόλογα χρόνια της ζωής μου. Το επίπεδο σπουδών ήταν πράγματι πολύ υψηλό και έδινε ευκαιρίες για κριτική σκέψη, ευκαιρίες για διακρίσεις, ευκαιρίες για καλλιέργεια ουσιαστική σε όλους τους μαθητές. Ο χειρότερος μαθητής, αυτός που εγκατέλειπε γιατί δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου, γινόταν αριστούχος στο σχολείο της γειτονιάς του. Να επισημάνω εδώ, ότι οι μαθητές ανήκαν σε όλα τα οικονομικά στρώματα και κυρίως στα μεσαία και κατώτερα, καθώς η Ιωνίδειος εδρεύει στον Πειραιά και επιλέγεται κατά κύριο λόγο από μαθητές του Πειραιά και τον συνοικιών του.

    Σήμερα, μετά από πορεία πολλών ετών τόσο στην Ιδιωτική εκπαίδευση όσο και σε διάφορα Δημόσια σχολεία: Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ, έφτασα να υπηρετώ σε Πειραματικό Σχολείο. Διδάσκω σ΄αυτό καθώς κρίθηκα «αυξημένων προσόντων», προσόντα που κοπίασα πολύ να αποκτήσω (πχ δεύτερο πτυχίο) αλλά που δυστυχώς δεν μπορώ να αξιοποιήσω κατά την διδακτική πράξη. Ιδού ο λόγος: Οι μαθητές μου είναι 2 επιπέδων. Καλοί μαθητές που επέλεξαν συνειδητά να φοιτήσουν σε Πειραματικό για να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και μαθητές που το επέλεξαν με βάση γεωγραφικά και άλλα μη ακαδημαϊκά κριτήρια. Όλοι αυτοί μπήκαν μαζί στην ίδια κλήρωση και εισήχθησαν οι πιο τυχεροί. Είναι επόμενο η διδασκαλία να μην μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Δεν μπορώ ούτε εγώ, ούτε οι υπόλοιποι συνάδελφοι να αποκλείσουμε από την μαθησιακή διαδικασία τους μαθητές που δεν καταλαβαίνουν, ακόμη κι αν αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην δική τους ελλιπή προσπάθεια. Δεν είναι σωστό παιδαγωγικά… Οπότε κατεβάζουμε το επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί που χάνουν τελικά είναι οι καλοί μαθητές. Αυτούς ισοπεδώνουμε. Σ΄αυτούς δεν δίνουμε τις ευκαιρίες που τους αξίζουν, ευκαιρίες που στους μαθητές των γνωστών ιδιωτικών (…) δίνονται απλόχερα.

    Το θέμα μας λοιπόν είναι τι είδους σχολεία θέλουμε. Αν θέλουμε σχολεία που να προάγουν τις δυνατότητες των δυνατών μυαλών που έχει αυτή η χώρα, άσχετα από την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους, τότε θέλουμε Πρότυπα Σχολεία και σαφώς θα πρέπει να θεσπίσουμε εξετάσεις. Αν πάλι θέλουμε σχολεία που απλά θα πειραματίζονται σε διάφορες καινοτόμες μεθόδους, με σκοπό να ελέγξουμε αν οι μέθοδοι αυτές μπορούν να εφαρμοστούν καθολικά σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία, τότε ναι, θα πρέπει να έχουμε ένα τυχαίο δείγμα μαθητών που θα έχει επιλεγεί με κλήρωση.

    Η εμπειρία μου πάντως, δεν μου αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε Πρότυπα Σχολεία στα οποία δεν μπορεί παρά να υπάρχουν εξετάσεις.