ΜΕΡΟΣ Β΄ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ (άρθρα 286-305)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΥΣ Β’
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 286Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης
Άρθρο 287Σκοπός
Άρθρο 288Ορισμοί
Άρθρο 289Παροχή πληροφοριών
Άρθρο 290Όργανα Διοίκησης
Άρθρο 291Πόροι
Άρθρο 292Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών
Άρθρο 293Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής
 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Άρθρο 294Ακαδημαϊκή ισοδυναμία – Συνέπειες
Άρθρο 295Προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ισοδυναμίας
Άρθρο 296Κατάλογος τύπων τίτλων σπουδών με συμφωνία δικαιόχρησης
Άρθρο 297Αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών
Άρθρο 298Όργανα
Άρθρο 299Διαδικασία ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης
Άρθρο 300Αντισταθμιστικά Μέτρα
Άρθρο 301Ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών Ιατρικής και Οδοντιατρικής εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Άρθρο 302Αίτηση επανεξέτασης
Άρθρο 303Διακρατικές συμφωνίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης
 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 304Διάρθρωση Διοικητικών Υπηρεσιών
Άρθρο 305Αξιολόγηση

ΜΕΡΟΣ Β’
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 286
Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης

To νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΙΤΛΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) που ιδρύθηκε με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80) εδρεύει στην Αθήνα, εποπτευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στις διεθνείς του σχέσεις χρησιμοποιεί την επωνυμία: «Hellenic National Academic Recognition and Information Center (Hellenic NARIC)».
Άρθρο 287
Σκοπός
1. Σκοπός του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι:
α) η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής,
β) η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση στην ημεδαπή και αλλοδαπή.
2. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την επίτευξη του σκοπού του:
α) συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως σχετικά με την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και λειτουργεί ως Κέντρο ενημέρωσης για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης,
β) συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται διεθνώς στο χώρο αυτόν, ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα Πανεπιστήμια για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και παρέχει πληροφορίες σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ή αρμόδια Κέντρα και αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής, σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης,
γ) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και το Εθνικό Μητρώο τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με το άρθρο 293 του παρόντος.
δ) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του τους πίνακες βαθμολογικής αντιστοιχίας ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων σπουδών, καθώς και πίνακα αντιστοίχισης των συστημάτων πιστωτικών μονάδων αυτών,
ε) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει το Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών του άρθρου 292 του παρόντος,
στ) εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των αντίστοιχων κέντρων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης και πληροφόρησης (ENIC-NARIC), του οποίου είναι μέλος,
ζ) συνεργάζεται με όργανα που έχουν ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
3. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αποτελεί το «Κεντρικό Σημείο Επαφής» για τους ενδιαφερομένους και, ιδίως: Παρέχει στους Έλληνες και τους πολίτες των λοιπών κρατών – μελών και τρίτων χωρών, καθώς και στα σημεία επαφής των λοιπών κρατών – μελών και τρίτων χωρών, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την προβλεπόμενη στο παρόν ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών.
Άρθρο 288
Ορισμοί

Κατά την έννοια του νόμου αυτού:
α) «Ανώτατη εκπαίδευση» είναι η εκπαίδευση που παρέχεται από εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή ως αναγνωρισμένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.
β) «Αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα» είναι το ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής που αναγνωρίζεται από τα αρμόδια όργανα της χώρας του και το οποίο οργανώνει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης ή κατ’ ελάχιστον ενός (1) εκ των τριών (3) και απονέμει αντίστοιχους τίτλους σπουδών.
γ) «Τίτλος σπουδών» είναι πτυχίο ή δίπλωμα, με το οποίο πιστοποιείται ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα σπουδών πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης.
δ) «Πτυχίο» είναι ο τίτλος που απονέμει αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης το οποίο χορηγείται μετά από επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης και οδηγεί σε σπουδές δευτέρου ή τρίτου κύκλου στη χώρα απονομής του.
ε) «Μεταπτυχιακό Δίπλωμα» είναι ο τίτλος που απονέμει αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης το οποίο χορηγείται σε κατόχους πτυχίου μετά από επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών δεύτερου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης είτε οδηγεί σε σπουδές τρίτου κύκλου στη χώρα απονομής είτε όχι.
στ) «Διδακτορικό Δίπλωμα» είναι ο τίτλος που χορηγείται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κατόχους πτυχίου μετά από επιτυχή ολοκλήρωση τρίτου κύκλου σπουδών.
ζ) «Ακαδημαϊκή ισοδυναμία» αποτελεί η πιστοποίηση ότι ο τίτλος σπουδών που χορηγεί αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής οδηγεί στην απόκτηση συγκρίσιμων ακαδημαϊκών προσόντων με τίτλο σπουδών που χορηγείται από Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.
η) «Πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου» είναι πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών επιπέδου έξι (6) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον σε εκατόν ογδόντα (180) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα πιστωτικών μονάδων τρίτων χωρών.
θ) «Πρόγραμμα σπουδών δεύτερου κύκλου» είναι πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών επιπέδου επτά (7) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον σε εξήντα (60) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα πιστωτικών μονάδων τρίτων χωρών.
ι) «Πρόγραμμα σπουδών τρίτου κύκλου» είναι πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών επιπέδου οκτώ (8) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
ια) «Εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών πρώτου, δευτέρου και τρίτου κύκλου» είναι προγράμματα σπουδών που προσφέρονται εξ’ ολοκλήρου ή κατά το κύριο μέρος από απόσταση με ή χωρίς την υποστήριξη τεχνολογίας ή με συνδυασμό και των δύο.
ιβ) «Αναγνωρισμένη αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης» είναι κάθε αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (ENQA) και του Ευρωπαϊκού Μητρώου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (EQAR), καθώς και κάθε αρχή που αναγνωρίζεται επίσημα στη χώρα απονομής των τίτλων ως αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.
Άρθρο 289
Παροχή πληροφοριών

1. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι η αρμόδια κρατική αρχή ενημέρωσης για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
2. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. παρέχει πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τα ιδρύματα, τα προγράμματα και τους τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, ακαδημαϊκά ισοδύναμους ή μη, όπως επίσης και για τα ισχύοντα και τις διαδικασίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων. Στόχος του είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, που προτίθενται ή που ήδη πραγματοποιούν σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής σχετικά με όλες τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση και το επίπεδο του τίτλου που θα τους απονεμηθεί.
3. Η ενημέρωση του κοινού γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων αλλά και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας, έντυπης και ηλεκτρονικής. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. έχει υποχρέωση να απαντά αιτιολογημένα στις έγγραφες αιτήσεις πληροφοριών.
Άρθρο 290
Όργανα διοίκησης

1. Όργανα διοίκησης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής.
2. Η διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ασκείται από το Δ.Σ., το οποίο είναι επταμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και πέντε (5) συμβούλους με τους αναπληρωτές τους. Καθήκοντα γραμματέα ασκεί διοικητικός υπάλληλος του φορέα κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) τον οποίο ορίζει το Δ.Σ του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και οι αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τέσσερα (4) από τα μέλη του Δ.Σ. είναι Καθηγητές Πανεπιστημίου. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι είτε υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη αυξημένων προσόντων δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα είτε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, με αυξημένα ειδικά προσόντα. Για τον διορισμό του Προέδρου απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία παρέχεται κατά τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.
3. Η θητεία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται μία (1) φορά. Μέλος που διορίζεται σε αντικατάσταση άλλου, διανύει το υπόλοιπο της θητείας του προκατόχου του.
4. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αμείβονται σύμφωνα με το άρθρο 57 του ν.4653/2020 (A’ 12) όπως ισχύει. Εάν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος είναι Καθηγητές Πανεπιστημίου δύναται να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν, άλλως τίθενται σε αναστολή καθηκόντων.
Η αποζημίωση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. και των αναπληρωτών τους για κάθε συνεδρίαση καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
5. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δικαστικά και εξώδικα, συγκαλεί το Δ.Σ. και προεδρεύει των συνεδριάσεών του, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται τα θέματά της μόνος ή με τη σύμπραξη αρμόδιων μελών του Συμβουλίου ή ορίζει εισηγητή τον Σύμβουλο ο οποίος έχει την ευθύνη του σχετικού με το θέμα τομέα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι πειθαρχικώς προϊστάμενος στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Κατά τα λοιπά, πειθαρχική εξουσία ασκείται από τα αρμόδια όργανα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
6. Το Δ.Σ. λαμβάνει κάθε απόφαση και ασκεί κάθε εξουσία για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. όπως αναφέρονται στον παρόντα νόμο και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του και ιδίως:
α) συνομολογεί, υπογράφει και εκτελεί κάθε σύμβαση απαραίτητη για την εκπλήρωση των σκοπών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εισπράττει απαιτήσεις και έσοδα, αποδέχεται δωρεές, χορηγίες, και προβαίνει σε κάθε νόμιμη εκμετάλλευση εσόδων στο πλαίσιο των σκοπών του,
β) εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,
γ) καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και συντάσσει την ετήσια έκθεση και τον ισολογισμό και στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης διενεργεί έλεγχο νομιμότητας του έργου όλων των οργάνων διοίκησης,
δ) ορίζει την Επιτροπή Επανεξέτασης του άρθρου 302 του παρόντος,
ε) αποφασίζει για την κατάρτιση, ενημέρωση και δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του τους πίνακες βαθμολογικής αντιστοιχίας ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων σπουδών, καθώς και πίνακα αντιστοίχισης των συστημάτων πιστωτικών μονάδων αυτών, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης. Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται στους αλλοδαπούς τίτλους βαθμολογικός ή αξιολογικός χαρακτηρισμός, η απόφαση εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης, κατά συνεκτίμηση των λοιπών στοιχείων ή εγγράφων του αλλοδαπού εκπαιδευτικού ιδρύματος και αν αυτό δεν είναι εφικτό χαρακτηρίζεται ο σχετικός τίτλος ως αδιαβάθμητος,
στ) συντάσσει ετήσια έκθεση, στην οποία εκθέτει και αξιολογεί το έργο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η έκθεση υποβάλλεται τον Μάρτιο κάθε έτους στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον Πρόεδρο της Βουλής.
7. Το Δ.Σ. με απόφασή του, που λαμβάνεται σε ειδική συνεδρίαση μετά από εισήγηση του προέδρου, μπορεί να μεταβιβάζει ορισμένες από τις αρμοδιότητές του σε οποιοδήποτε από τα μέλη του. Ο Πρόεδρος δύναται να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του σε οποιαδήποτε από τα μέλη του Δ.Σ. Το Δ.Σ. με απόφασή του μπορεί να αναθέτει σε οποιοδήποτε από τα μέλη του ειδικά καθήκοντα της αρμοδιότητάς του, καθώς και καθήκοντα γραμματέα. Το μέλος του Δ.Σ. στο οποίο ανατίθενται αρμοδιότητες του Δ.Σ. ή ειδικά καθήκοντα σύμφωνα με την παρούσα αναπληρώνεται, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, από άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται για τον σκοπό αυτόν με την απόφαση της ανάθεσης των αρμοδιοτήτων ή των ειδικών καθηκόντων.
8. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τουλάχιστον μία (1) φορά τον μήνα στα γραφεία του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή με τηλεδιάσκεψη και είναι σε απαρτία αν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Η αντιπροσώπευση μέλους του Δ.Σ. στις συνεδριάσεις του από άλλο μέλος ή τρίτο πρόσωπο δεν επιτρέπεται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν υπάρχει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Σαράντα οκτώ (48) ώρες τουλάχιστον πριν από κάθε συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. απευθύνει στα μέλη έγγραφη πρόσκληση στην οποία αναγράφονται η ημέρα και η ώρα της συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις τηρούνται πρακτικά, που υπογράφονται από τους παρόντες στη συνεδρίαση και σε κάθε περίπτωση από τον πρόεδρο ή τον προεδρεύοντα και τον γραμματέα.
9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από προκήρυξη του Δ.Σ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζεται ο Εκτελεστικός Διευθυντής με τριετή θητεία. Με την προκήρυξη της θέσης καθορίζονται τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται. Για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή επιπέδου και με προσόντα Γενικού Διευθυντή επιλέγεται υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος αυξημένων προσόντων, με ανάλογη, αποδεδειγμένη, διοικητική εμπειρία.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο διορισμός του Εκτελεστικού Διευθυντή μπορεί να ανακαλείται και πριν από τη λήξη της θητείας του, αν ο ετήσιος απολογισμός του έργου του εκτελεστικού διευθυντή απορριφθεί από το Δ.Σ. πλήρως αιτιολογημένα με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) επί του συνόλου των μελών του.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) προΐσταται των διοικητικών υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία τους, επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ., των νόμων και του εσωτερικού κανονισμού, ασκεί επιπλέον αρμοδιότητες που του παραχωρεί το Δ.Σ., έχει δικαίωμα έγκρισης λειτουργικών δαπανών στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Δ.Σ. ετήσιου προϋπολογισμού, εισηγείται στο Δ.Σ. την ανάγκη πρόσληψης διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού και γενικά έχει κάθε αρμοδιότητα που έχει σχέση με τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
β) εισηγείται προς το Δ.Σ. οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με το διοικητικό προσωπικό,
γ) έχει την ευθύνη για τα θέματα λειτουργίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,
δ) υποβάλλει προς έγκριση κατ’ έτος απολογισμό του έργου του στο Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Άρθρο 291
Πόροι

1. Πόροι του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι:
α) Έσοδα από παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Το παράβολο συνοδεύει, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, την αίτηση που κατατίθεται από κάθε ενδιαφερόμενο στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για:
αα) την αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου,
αβ) την έκδοση βεβαίωσης βαθμολογικής αντιστοιχίας,
αγ) την εξέταση αίτησης επανεξέτασης κατά των πράξεων ή παραλείψεών του,
αδ) τη χορήγηση αποσπασμάτων πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.),
αε) τη χορήγηση ακριβούς αντιγράφου ή βεβαίωσης γνησιότητας εγγράφων που έχει εκδώσει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή που φυλάσσονται στο αρχείο του,
αστ) την παροχή κάθε είδους εγγράφων, πληροφοριών και βεβαιώσεων.
β) Επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ) Επιχορηγήσεις από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
δ) Χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς.
ε) Κληρονομιές, κληροδοσίες, δωρεές εν ζωή και αιτία θανάτου, καθώς και κάθε φύσεως παροχές φυσικών ή νομικών προσώπων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
στ) Πρόσοδοι από τη διαχείριση της περιουσίας του.
ζ) Έσοδα από άλλες πηγές.
2. Το ύψος του κάθε είδους παραβόλου του παρόντος καθορίζεται και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 292
Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών

1. Ιδρύεται Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών. Στο Μητρώο τηρείται κατάλογος αξιολογητών κατά επιστημονικό κλάδο.
2. Προσόντα εγγραφής στο Μητρώο είναι:
α) Πτυχίο ή δίπλωμα ελληνικού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής, που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της θέσης ή συναφές με αυτό γνωστικό αντικείμενο.
β) Επιστημονική εξειδίκευση στον επιστημονικό κλάδο της θέσης που αποδεικνύεται με:
βα) διδακτορικό δίπλωμα ελληνικού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής ή
ββ) μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού έτους ελληνικού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής και αντίστοιχη εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου.
γ) Η άριστη ή πολύ καλή γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας.
Κατά την επιλογή λαμβάνεται πρόνοια ώστε να εκπροσωπούνται κατά το δυνατό περισσότεροι επιστημονικοί κλάδοι.
3. Για την εγγραφή στο Μητρώο προηγείται δημόσια πρόσκληση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., η οποία δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο (2) εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Με την προκήρυξη εξειδικεύονται κάθε φορά οι απαιτούμενοι τίτλοι σπουδών, βασικοί και μεταπτυχιακοί, και προσδιορίζονται η δεύτερη ευρωπαϊκή γλώσσα, το επίπεδο της γλωσσομάθειας της τελευταίας, η απαιτούμενη εμπειρία, η γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και για όλους ή μέρος των επιστημονικών κλάδων να απαιτούνται επιλεκτικά ορισμένα μόνο από τα προσόντα των υποπερ. βα) και ββ) της περ. β) της παρ. 2.
4. Η επιλογή των Αξιολογητών γίνεται με βάση τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων, με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του Προέδρου.
5. Η αποζημίωση των αξιολογητών, καθώς και οι δαπάνες για μετακινήσεις τους εκτός έδρας, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
6. Οι πράξεις που αφορούν στην επιλογή, τον ορισμό, τις μετακινήσεις εκτός έδρας και την αποζημίωση των αξιολογητών αναρτώνται στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» μετά τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.
7. Τα εγγεγραμμένα μέλη στο Μητρώο Αξιολογητών του παρόντος άρθρου δεν εμπίπτουν στο άρθρο 1 του ν. 3213/2003 (Α` 309) και δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, μόνο εκ της συμμετοχής τους σε διαδικασίες αξιολόγησης του παρόντος άρθρου, από την ημερομηνία σύστασης του Μητρώου.
Άρθρο 293
Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής

1. Θεσπίζεται Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
2. Στα Μητρώα της παρ. 1 εντάσσονται τα ιδρύματα της αλλοδαπής και οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Εντάσσονται επίσης αυτοδικαίως τα ιδρύματα της αλλοδαπής και οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν κατόπιν διακρατικής συμφωνίας.
3. Στο Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής εντάσσονται με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ιδρύματα, τα οποία:
α) απονέμουν τύπους τίτλων σπουδών που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 295 ή
β) πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
βα) η διδασκαλία και η εξέταση περιλαμβάνουν τα αναγκαία για την αντίστοιχη επιστήμη μαθήματα,
ββ) το ανώτατο ίδρυμα απονέμει ως τίτλους σπουδών πτυχία ή μεταπτυχιακά διπλώματα ή διδακτορικά διπλώματα. Θεωρούνται ως αναγνωρισμένα και τα ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και οι ανώτατες σχολές καλών τεχνών, εικαστικών τεχνών, μουσικής, θεάτρου, χορού, κινηματογράφου, που απονέμουν ως τίτλους σπουδών μόνο πτυχία,
βγ) η διάρκεια σπουδών είναι τουλάχιστον τριετής και αντιστοιχεί σεεκατόν ογδόντα (180) πιστωτικές μονάδες (ECTS) για το προπτυχιακό πρόγραμμα, και ενός (1) έτους και αντιστοιχεί σε εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες (ECTS), για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι δε σπουδαστές έχουν περατώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
βδ) η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως ή με συνδυασμό αυτών.
4. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα για τους σκοπούς: α) της αποδοχής αίτησης και εγγραφή για εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, β) για την αποδοχή αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΠΕΛΛΑ» για την πρόσληψη είτε ως μέλος του τακτικού προσωπικού ή για την αποδοχή αίτησης και πρόσληψη σε θέση μόνιμου ερευνητή σε δημόσια ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, γ) για την αποδοχή αίτησης και πρόσληψη σε θέση Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και δ) για την πλήρωση θέσης μεταδιδακτορικού ερευνητή (post-doc) σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, δεσμεύονται από τα Μητρώα του παρόντος άρθρου. Το ημεδαπό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο της ημεδαπής, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 296, επιπροσθέτως των λοιπών δικαιολογητικών που καθορίζει, οφείλει να ζητήσει Βεβαίωση Τόπου Σπουδών η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής για τις περ. α) και β), ενώ για την περ. γ) την υποχρέωση αυτή έχει ο φορέας εκπόνησης του ερευνητικού έργου. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός εάν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια έγιναν σε δημόσιο Α.Ε.Ι.
5. Αν ίδρυμα ή τίτλος σπουδών δεν έχει καταχωρηθεί από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στα μητρώα της παρ. 1 το Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. εξετάζει, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήματος των φορέων της παρ. 4, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος Κεφαλαίου και με απόφασή του τα εντάσσει στα μητρώα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ B’
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Άρθρο 294
Ακαδημαϊκή ισοδυναμία-Συνέπειες

Η ακαδημαϊκή αναγνώριση συνίσταται στην πιστοποίηση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής η οποία είναι απαραίτητη για τις περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 293 ή για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην ημεδαπή.
Άρθρο 295
Προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ισοδυναμίας

1. Οι τίτλοι σπουδών των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών της ημεδαπής, εφόσον το σύνολο των σπουδών έχει πραγματοποιηθεί εκτός Ελληνικής Επικράτειας ή μέρος αυτού έχει πραγματοποιηθεί εντός ελληνικής επικράτειας σε δημόσιο ίδρυμα ως ακολούθως:
α) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών πρώτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης, εφόσον ο τίτλος σπουδών κατατάσσεται στο επίπεδο έξι (6) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης ή του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον σε εκατόν ογδόντα (180) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα πιστωτικών μονάδων τρίτων χωρών,
β) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών δεύτερου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης, εφόσον ο τίτλος σπουδών κατατάσσεται στο επίπεδο επτά (7) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον σε εξήντα (60) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων,
γ) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών τρίτου κύκλου εφόσον ο τίτλος σπουδών κατατάσσεται στο επίπεδο οκτώ (8) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
2. Οι τίτλοι σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής που δεν έχουν αντιστοιχηθεί και καταταχθεί στα επίπεδα έξι (6), επτά (7) ή οκτώ (8) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης ή του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης ή δεν είναι γνωστός ο αριθμός των μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά ισοδύναμοι της ημεδαπής, εφόσον τα προγράμματα αξιολογούνται ή πιστοποιούνται από αναγνωρισμένες αρχές πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα απονομής του τίτλου σπουδών, ως ακολούθως:
α) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών πρώτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής εφόσον αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε εκατόν ογδόντα (180) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα άλλων χωρών και οδηγούν σε δεύτερο κύκλο σπουδών στη χώρα απονομής,
β) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών δεύτερου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής, εφόσον αντιστοιχούν κατ΄ ελάχιστον σε εξήντα (60) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα άλλων χωρών και οδηγούν σε τρίτο κύκλο σπουδών στη χώρα απονομής,
γ) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών τρίτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής, εφόσον αναγνωρίζονται ως τέτοιοι στη χώρα απονομής και οδηγούν σε θέση καθηγητή Πανεπιστημίου ή θέση ερευνητή σε αναγνωρισμένο Ερευνητικό Κέντρο στη χώρα απονομής.
3. Η ακαδημαϊκή ισοδυναμία τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης που δεν έχουν αντιστοιχηθεί και καταταχθεί στα επίπεδα έξι (6), επτά (7) ή οκτώ (8) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης ή του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης ή δεν είναι γνωστός ο αριθμός των μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα πιστωτικών μονάδων τρίτων χωρών, και τα προγράμματα σπουδών δεν αξιολογούνται ή πιστοποιούνται από αναγνωρισμένες αρχές πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα απονομής του τίτλου σπουδών, αναγνωρίζεται ως ακολούθως:
α) η ακαδημαϊκή ισοδυναμία πρώτου κύκλου σπουδών εφόσον ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται ως τέτοιος στη χώρα απονομής, αποκτάται μετά από διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον τριών (3) ετών και οδηγεί σε σπουδές δευτέρου ή τρίτου κύκλου στη χώρα απονομής,
β) η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δεύτερου κύκλου σπουδών, εφόσον ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται ως τέτοιος στη χώρα απονομής, αποκτάται μετά από διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον ενός (1) έτους και είτε οδηγεί σε σπουδές τρίτου κύκλου στη χώρα απονομής είτε όχι,
γ) η ακαδημαϊκή ισοδυναμία τρίτου κύκλου σπουδών, εφόσον ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται ως τέτοιος στη χώρα απονομής, αποκτάται μετά από διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον δύο (2) ετών.
4. Ως σύνολο σπουδών της παρ. 1 του παρόντος άρθρου νοούνται η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης.

Άρθρο 296
Κατάλογος τύπων τίτλων σπουδών με συμφωνία δικαιόχρησης

Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) τηρεί και επικαιροποιεί κατάλογο των τύπων τίτλων σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα. Για τη σύνταξη και επικαιροποίηση του καταλόγου συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και αντλεί σχετικά στοιχεία από το αρχείο του και κάθε πρόσφορο μέσο.
Άρθρο 297
Αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών

1. Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών συνίσταται στην έκδοση απόφασης αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης: α) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών, β) τουλάχιστον μονοετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και γ) τουλάχιστον διετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για διδακτορικό κύκλο σπουδών.
Αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών σύμφωνα με το παρόν είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των σπουδών πραγματοποιείται εκτός της ελληνικής επικράτειας, εκτός εάν οι σπουδές που έγιναν στην ελληνική επικράτεια έγιναν σε δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.).
2. Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση και να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός της περίπτωσης β) της παραγράφου 4 του άρθρου 293.
3. Για την εγγραφή του στον οικείο επαγγελματικό φορέα, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση εγγραφής, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών. Ο επαγγελματικός φορέας υποχρεούται να τον εγγράψει εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από την υποβολή της αίτησης, καθώς και την υποβολή ή τη συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων που απαιτούνται.

Άρθρο 298
Όργανα

1. Αρμόδια αρχή για να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων είναι ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων συνοδεύονται από παράβολο υπέρ του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Αρμόδια αρχή για να χορηγεί ή να δέχεται τα προβλεπόμενα στο παρόν έγγραφα καθώς και να παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες ορίζεται ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
2. Αρμόδιο όργανο να εκδίδει τις αποφάσεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών σπουδών είναι ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
3. Εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, η απόφαση αναγνώρισης του Προέδρου εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την υποβολή ή την περιέλευση της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών. Εφόσον απαιτείται πρακτική άσκηση ή γραπτή δοκιμασία, εκδίδεται εντός της ίδιας προθεσμίας απόφαση της αρμόδιας αρχής, που ορίζει τα σχετικά με την πρακτική άσκηση ή τη γραπτή δοκιμασία. Μετά την ολοκλήρωση της γραπτής δοκιμασίας ή της πρακτικής άσκησης, η απόφαση αναγνώρισης εκδίδεται από την αρμόδια αρχή εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της γραπτής δοκιμασίας ή της πρακτικής άσκησης σε αυτή.

Άρθρο 299
Διαδικασία ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης

1. Η αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης, γίνεται με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κατόπιν της διαδικασίας του παρόντος.
2. Η υποβολή αίτησης αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και η ανάρτηση όλων των σχετικών δικαιολογητικών που καθορίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., γίνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεών του. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. βεβαιώνει την παραλαβή της αίτησης και ενημερώνει τον αιτούντα για ελλείποντα έγγραφα, εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της αίτησης.
Η αίτηση, ο τύπος της οποίας καθορίζεται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., αποτελεί υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των πραγματικών γεγονότων που αναφέρονται σε αυτήν.
Με την αίτηση υποβάλλονται σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα ή στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα τα εξής έγγραφα:
α) επίσημο αντίγραφο του τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης,
β) επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων (official transcript) με αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών φοίτησης, ενυπόγραφο και με σφραγίδα του Ιδρύματος, το οποίο αναφέρει την ημερομηνία απονομής του τίτλου,
γ) αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου εν ισχύ.
Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μπορεί να ζητά πρόσθετα στοιχεία και να καλεί τον ενδιαφερόμενο για συμπληρωματικές επεξηγήσεις. Η αίτηση συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Το ύψος του παραβόλου αυτού καθορίζεται και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Σε περίπτωση που υπάρχει προηγούμενο αναγνωρίσεως ή μη αναγνωρίσεως όμοιων τίτλων, ο φάκελος εισάγεται στον Πρόεδρο, αρμόδιο να εκδώσει τη σχετική απόφαση αναγνωρίσεως ή μη αναγνωρίσεως.
4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει προηγούμενο αναγνωρίσεως ή μη αναγνωρίσεως όμοιων τίτλων για την κρίση της ύπαρξης ουσιωδών διαφορών, ο Πρόεδρος δύναται να αναθέτει το φάκελο του κάθε αιτούντος, σε έναν (1) αξιολογητή του ίδιου ή συναφούς κλάδου από τον κατάλογο του Εθνικού Μητρώου Αξιολογητών, ο οποίος οφείλει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών να υποβάλει στον Πρόεδρο γραπτή εισήγηση για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου ή την υποβολή του αιτούντα σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, η αίτηση ανατίθεται σε άλλον αξιολογητή του ίδιου ή συναφούς κλάδου από τον κατάλογο του Εθνικού Μητρώου, ο οποίος οφείλει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών να υποβάλει στον Πρόεδρο γραπτή εισήγηση. Αν κατά τη διαδικασία του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου υποβληθεί μία (1) τουλάχιστον εισήγηση και τηρούνται οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις, ο Πρόεδρος εκδίδει απόφαση για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου ή την υποβολή του αιτούντα σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα. Αν κατά τη διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου δεν υποβληθεί σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία μία (1) εισήγηση στον Πρόεδρο, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας υποβάλλει στο Δ.Σ. γραπτή εισήγηση και το Δ.Σ. εκδίδει απόφαση για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου ή την υποβολή του αιτούντα σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα. Ο Πρόεδρος δύναται κατ΄ εξαίρεση να ζητά τη γνώμη του Δ.Σ. Η τελική πράξη υπογράφεται από τον Πρόεδρο.
5. Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται μόνον για τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου. Για τα προγράμματα δεύτερου και τρίτου κύκλου, ο φάκελος εισάγεται στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας, ο οποίος εισηγείται στον Πρόεδρο την αναγνώριση ή μη του τίτλου με βάση τα Μητρώα του άρθρου 293. Ο Πρόεδρος δύναται κατ’ εξαίρεση να ζητά τη γνώμη του Δ.Σ.
6. Σε περίπτωση αμφιβολιών σχετικά με τον τίτλο και το περιεχόμενο των σπουδών, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. επαληθεύει με το σημείο επαφής ή με τον αρμόδιο φορέα στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου:
α) κατά πόσον η εκπαίδευση στο ίδρυμα που παρέσχε την εκπαίδευση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος καταγωγής του τίτλου,
β) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος καταγωγής του τίτλου και
γ) εφόσον πρόκειται για ρυθμιζόμενο επάγγελμα στην ημεδαπή, κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης οδηγούν στα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα απονομής.
8. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ζητεί από τις αρμόδιες αρχές του κράτους απονομής επιβεβαίωση του γνησίου των υποβαλλόμενων εγγράφων και των τίτλων εκπαίδευσης που χορηγούνται σε αυτό το κράτος.
9. Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση σχετικά με την αναγνώριση ή μη του τίτλου ή με την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων στον αιτούντα, εντός μηνός από την υποβολή των εισηγήσεων και πάντως εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αίτησης και του πλήρους φακέλου. Εφόσον επιβάλλονται αντισταθμιστικά μέτρα, ο Πρόεδρος εκδίδει απόφαση αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλου, εάν τα επιβληθέντα μέτρα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς από τον αιτούντα, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την υποβολή στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. των σχετικών αποδεικτικών επιτυχούς ολοκλήρωσης.
10. Η διαδικασία εξέτασης αίτησης ακαδημαϊκής αναγνώρισης ισοδυναμίας τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του φακέλου του αιτούντος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
11. Ο ενδιαφερόμενος δύναται να ασκήσει άπαξ αίτηση επανεξέτασης ενώπιον του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και να ζητήσει την ακύρωση ή την τροποποίηση της απόφασης ή της παράλειψης έκδοσης της απόφασης της παρ. 1 εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή της. Η προσφυγή συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. γνωστοποιεί στον προσφεύγοντα την απόφασή του το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες.
12. Η απόφαση επί της αίτησης επανεξέτασης της παρ. 11 του παρόντος άρθρου ή η μη έκδοσή της, δύναται να προσβληθεί με ένδικα μέσα ενώπιον των αρμόδιων ελληνικών δικαστηρίων.
Άρθρο 300
Αντισταθμιστικά Μέτρα

1. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κατά τη διαδικασία αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών πρώτου κύκλου, πλην τίτλων ιατρικής και οδοντιατρικής που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, κατόπιν εξέτασης του φακέλου και της αίτησης του ενδιαφερόμενου, μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση για αντισταθμιστικά μέτρα που περιλαμβάνουν γραπτή δοκιμασία ή πρακτική άσκηση ή συνδυασμό αυτών, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους.
2. Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κατόπιν εξέτασης του φακέλου και της αίτησης, μπορεί να εκδώσει απόφαση για αντισταθμιστικά μέτρα, εφόσον από την εξέταση της αίτησης και του φακέλου προκύπτουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του προγράμματος σπουδών που παρακολούθησε ο αιτών και του προγράμματος σπουδών συγκρίσιμου τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής.
3. Η γραπτή δοκιμασία ακαδημαϊκής ισοδυναμίας σε επιστημονικά αντικείμενα – μαθήματα που καθορίζει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. λαμβάνει χώρα σε κάθε εξεταστική περίοδο, που ορίζεται για το συγκεκριμένο μάθημα – επιστημονικό αντικείμενο σε Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να επιλέξει το Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής όπου επιθυμεί να εξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα – επιστημονικό αντικείμενο και υποβάλλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Η αίτηση συνοδεύεται από την απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων. Ο Πρόεδρος του Τμήματος εκδίδει υποχρεωτικά ειδική άδεια συμμετοχής στις εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι γραπτές ή/και προφορικές, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ή της σχολής των συγκεκριμένων αντικειμένων. Παράλειψη της υποχρεώσεώς τους αυτής συνιστά παράβαση καθήκοντος. Αν το γνωστικό αντικείμενο – μάθημα περιλαμβάνει υποχρεωτική εργαστηριακή παρακολούθηση, με την άδεια του τέταρτου εδαφίου δίνεται και η δυνατότητα της παρακολούθησης στον ενδιαφερόμενο. Μετά την εξέταση, η Γραμματεία του Τμήματος εκδίδει βεβαίωση αποτελέσματος, με ένδειξη “επιτυχώς” ή μη και με βαθμολόγηση, την οποία ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι για την αναγνώριση που αποφασίστηκαν με την προηγούμενη απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
4. Για λόγους εφαρμογής του παρόντος, νοούνται ως «τομείς γνώσεων ουσιωδώς διαφορετικοί» οι τομείς των οποίων η γνώση, οι αποκτηθείσες δεξιότητες και ικανότητες είναι απαραίτητες για ακαδημαϊκή αναγνώριση και ως προς τους οποίους η εκπαίδευση που έχει λάβει ο αιτών παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά το περιεχόμενο σε σχέση με την εκπαίδευση που απαιτείται στην Ελλάδα.
5. Η πρακτική άσκηση για την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων, διενεργείται από την οικεία επαγγελματική οργάνωση, εφόσον αυτή είναι οργανωμένη ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή από δημόσια αρχή ή από Α.Ε.Ι., άλλως ο φορέας αυτής ορίζεται με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η πρακτική άσκηση διενεργείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που διενεργείται για τους φοιτητές των ημεδαπών Α.Ε.Ι.
6. Η απόφαση επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή αιτιολόγηση. Ειδικότερα, στον αιτούντα πρέπει να γνωστοποιούνται οι ουσιαστικές διαφορές που αναφέρονται στην παρ. 4 και οι λόγοι για τους οποίους οι εν λόγω διαφορές δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των σπουδών του.
7. Τα Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να δέχονται, μέσα στις δύο (2) επόμενες από την υποβολή στο ίδρυμα της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου εξεταστικές περιόδους, υποψηφίους που παραπέμπονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για εξέταση σε συμπληρωματικά μαθήματα ή σε πρακτική άσκηση σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) των εισακτέων στα αντίστοιχα Τμήματα κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Παράλειψη της υποχρεώσεώς τους αυτής συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Άρθρο 301
Ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών Ιατρικής και Οδοντιατρικής εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1. Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών Ιατρικής και Οδοντιατρικής που χορηγούνται από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διενεργείται ύστερα από εξετάσεις σε μαθήματα όπως ορίζεται στις παρ. 3 και 4 του παρόντος άρθρου. Εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή και υπαγωγή στον κανόνα του άρθρου 300 πραγματοποιούνται με ειδικά αιτιολογημένες αποφάσεις του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εφόσον πρόκειται για πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων διεθνούς κύρους με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια. Οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Επίσης εξαιρούνται από τη διαδικασία της αναγνώρισης οι τίτλοι σπουδών αναγνωρισμένων πανεπιστημίων, που ελήφθησαν από χώρες του εξωτερικού μετά την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και διενεργούνται δύο (2) φορές κάθε έτος σε εξεταστικά κέντρα που ορίζονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
3. Οι εξετάσεις διεξάγονται με σύστημα που να διασφαλίζει απολύτως το αδιάβλητο. Οι εξετάσεις μπορεί να γίνονται και με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, γραπτά ή ηλεκτρονικά, η δε βαθμολογία των δοκιμίων των εξεταζομένων μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικό τρόπο.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζονται μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ή τεχνολογικά ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης ή άλλα ερευνητικά ή επιστημονικά ιδρύματα ή άλλους δημόσιους φορείς ή αναγνωρισμένους επιστήμονες ή ερευνητές, το σύστημα, η διαδικασία, τα εξεταζόμενα μαθήματα, ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης, η εξεταζόμενη ύλη, το παράβολο και κάθε ειδικότερο θέμα σχετικά με τις εξετάσεις αυτές και τη διαδικασία εφαρμογής του παρόντος άρθρου. Με όμοια απόφαση, μπορεί το σύστημα εξετάσεων της προηγούμενης παραγράφου να επεκτείνεται και σε άλλες Σχολές και Τμήματα και να ορίζονται οι λεπτομέρειες για την προσαρμογή του στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης Σχολής ή Τμήματος. Με όμοια απόφαση, μπορεί να συνιστώνται και να συγκροτούνται επιτροπές επεξεργασίας θεμάτων για τη δημιουργία τράπεζας ερωτήσεων για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Άρθρο 302
Αίτηση επανεξέτασης

Οι αιτήσεις επανεξέτασης των αποφάσεων αναγνώρισης ή μη τίτλων σπουδών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ασκούνται υποχρεωτικά εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή τους στον ενδιαφερόμενο και εξετάζονται από την τριμελή Ειδική Επιτροπή Επανεξέτασης, η οποία αποτελείται από τρεις (3) αξιολογητές του ίδιου ή συναφούς κλάδου από το Μητρώο Αξιολογητών του άρθρου 292 με τους αναπληρωτές τους που ορίζονται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η Ειδική Επιτροπή εξετάζει το θέμα και εισηγείται σχετικά στο Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Στις ειδικές επιτροπές επανεξέτασης δεν συμμετέχουν αξιολογητές που εξέτασαν αρχικά το συγκεκριμένο θέμα. Το Δ.Σ. αποφαίνεται το ταχύτερο και πάντως εντός τριών (3) μηνών και πληροφορεί σχετικά τον ενδιαφερόμενο.
Άρθρο 303
Διακρατικές συμφωνίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης

Τα αναγνωρισμένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και οι ακαδημαϊκά ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών με τους τίτλους σπουδών της ημεδαπής που απονέμουν δύναται να καθορίζονται και με διακρατικές συμφωνίες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 304
Διάρθρωση Διοικητικών Υπηρεσιών

1. Στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ιδρύονται μία (1) Γενική Διεύθυνση με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Διευθυντή, τρεις (3) Διευθύνσεις και ένα (1) Αυτοτελές Γραφείο ως εξής:
α) Διεύθυνση Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης.
β) Διεύθυνση Ενημέρωσης.
γ) Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.
δ) Αυτοτελές Γραφείο Υποστήριξης Προέδρου.
ε) Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.
Οι Διευθύνσεις των περ. α) έως γ) υπάγονται στον Εκτελεστικό Διευθυντή και το Αυτοτελές Γραφείο και η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου υπάγονται στον Πρόεδρο.
2. Η Διεύθυνση Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης περιλαμβάνει α) το Τμήμα Ακαδημαϊκών Μητρώων και β) το Τμήμα Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας Τίτλων.
Η Διεύθυνση Ενημέρωσης περιλαμβάνει: α) το Τμήμα Διασύνδεσης με Α.Ε.Ι. και β) Το Τμήμα Διεθνούς Νομοθεσίας και Διεθνών Σχέσεων και γ) το Τμήμα Ενημέρωσης Πολιτών.
Η Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης περιλαμβάνει: α) το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, β) το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης, Προϋπολογισμού, Προμηθειών και Δαπανών και γ) το Τμήμα Ψηφιακών Εφαρμογών.
3. Στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. συνιστάται αυτοτελές Δικαστικό Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Δικαστικό Γραφείο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. έχει τις αρμοδιότητες και λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του ν. 4831/2021 (Α΄ 170) .
Με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μπορεί να ανατίθεται σε δικηγόρους ο χειρισμός συγκεκριμένων δικαστικών υποθέσεων του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
4. Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι και υπηρεσιακό συμβούλιο των υπαλλήλων του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
5. Με τη διαδικασία του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) σε κενές οργανικές θέσεις προσωπικού του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δύνανται να αποσπώνται υπάλληλοι του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
6. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των διοικητικών υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μπορεί να αποσπώνται εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διάρκεια της απόσπασης είναι πέντε (5) σχολικά έτη και μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2740/1999 (Α΄ 186). Με όμοια απόφαση μπορεί να διακόπτεται η απόσπαση των εκπαιδευτικών πριν από τη λήξη της. Με τη διακοπή ή τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης, οι αποσπασθέντες εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις. Ο φορέας μισθοδοσίας των αποσπασμένων εκπαιδευτικών είναι ο φορέας της οργανικής τους θέσης.
Άρθρο 305
Αξιολόγηση

Το έργο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αξιολογείται ανά τετραετία από πενταμελή Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη επιλέγονται από κατάλογο καθηγητών πανεπιστημίων και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων, που προτείνονται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αντίστοιχα. Η επιτροπή συνιστάται και καθορίζονται τα μέλη της κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται και οι λοιπές λεπτομέρειες της σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής αυτής, καθώς και η αποζημίωση των μελών της.

  • 16 Ιουνίου 2022, 17:06 | Νικολέττα

    Σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» που έχει αναρτηθεί για διαβούλευση είναι σκόπιμο να επισημάνουμε :

    Ο ΔΟΑΤΑΠ πρέπει να καταργηθεί, ως συνέχεια του αμαρτωλού ΔΙΚΑΤΣΑ αφού χαρακτηρίζεται εξίσου «αμαρτωλό» καθυστερήσεις, μεροληψίες, εμπλοκές αγανάκτηση.
    Να καταργηθούν και τα προβλεπόμενα παράβολα.
    Να ισχύσει η αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων χωρών – κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση του πίνακα των ομοταγών και ισότιμων πανεπιστημίων.
    Με την Κύπρο να υπογράφει διμερής συμφωνία αφού άλλωστε η Κύπρος έχει διμερείς συμφωνίες για τις αμοιβαίες αναγνωρίσεις των πτυχίων με μια σειρά κρατών.
    Να υπάρξει μεταβατική διάταξη με την οποία να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις σε εκκρεμότητα σε οποιοδήποτε στάδιο ακόμα και ενώπιον της δικαιοσύνης.

  • 16 Ιουνίου 2022, 12:47 | Δημήτρης Τ.

    Η υποβολή στις διαδικασίες της αναγνώρισης των τίτλων που απονέμονται από αναγνωρισμένα ΑΕΙ κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι ατελέσφορη και άνευ οποιουδήποτε σημαντικού νοήματος όταν μάλιστα η διαδικασία αυτή είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και απαιτεί και την καταβολή παραβόλου δημιουργώντας αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία των πτυχιούχων.
    Επιπλέον, είναι λογικό να υποβάλλονται τα ως άνω τα πρόσωπα στους οποίους έχει απονεμηθεί τίτλος από ΑΕΙ αναγνωρισμένο της Ε.Ε. στην ανωτέρω διαδικασία και στην ίδια διαδικασία -με πιθανότητα αναγνώρισης- να υποβάλλονται κάτοχοι τίτλων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής που δεν έχουν αναγνωριστεί από την χώρα απονομής του τίτλου (άρθρο 295 παρ. 3); Πως είναι δυνατόν να αναγνωριστεί από την Ελλάδα τίτλος Ιδρύματος της αλλοδαπής όταν το ίδιο το Κράτος απονομής , μέσω των αρμόδιων αρχών πιστοποίησης, δεν το έχει αναγνωρίσει;

    Πρόταση: Για τις περιπτώσεις τίτλων ΑΕΙ της Ε.Ε. που είναι αναγνωρισμένα (π.χ. της Κύπρου) θα πρέπει η αναγνώριση να είναι τυπική-διαπιστωτική διαδικασία και να θεσπιστεί με διάταξη ανώτατο όριο για έκδοση της πράξης (π.χ. 1 μήνας) και συνάμα να καταργηθεί η υποχρέωση καταβολής παραβόλου. Όσον αφορά στην παρ. 3 του άρθρου 295, θα πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση αναγνώρισης η χρονικώς προγενέστερη αναγνώριση από τις αναγνωρισμένες αρχές πιστοποίησης της χώρας απονομής του τίτλου σπουδών.

  • 16 Ιουνίου 2022, 01:19 | Σοφία

    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

  • 15 Ιουνίου 2022, 17:24 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

  • 15 Ιουνίου 2022, 12:13 | Ρένα

    Το νομοσχέδιο είναι μεγάλη ευκαιρία για απόδοση δικαιοσύνης, πρέπει να αναγνωρίζονται ως INTEGRADED MASTER τα πτυχία του εξωτερικού προηγούμενων ετών πενταετούς φοίτησης, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως ισότιμα και αντίστοιχα από το ΔΙΚΑΤΣΑ και τον ΔΟΑΤΑΠ και είναι επιπέδου 7 EQF στη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ληφθεί.

  • 15 Ιουνίου 2022, 10:06 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Επιστολή πρός αποφοίτους ΙΕΚ, σπουδαστές ΙΕΚ εκπαιδευτές ΙΕΚ και αποφοίτους άλλων σχολών Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

    Η Κεραμέως επι 3 χρόνια παρόλες τις συνεχείς αναβαθμίσεις που διαφήμιζε όσον αφορά το δικαίωμα των Ελλήνων στην εργασία

    Παρόλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και του ίδιου Προέδρου της προσωπικά όσον αφορά την αναβάθμιση της Επαγγελματικές κατάρτισης

    οι Διπλωματούχοι ΙΕΚ επιστημονικών ειδικοτήτων παραμένουν στην βαθμίδα του Λυκείου τόσο σε επαγγελματικά δικαιώματα όσο και ακαδημαικά.

    Η Κα Αναστασία Ανεξοπούλου κατέθεσε ερώτηση, την δεύτερη προς την κεραμέως η οποία ούτε στην πρώτη απάντησε και θα αγνοήσει και την δεύτερη.
    Δεν την συμφέρει.

    Η ερώτηση αφορά την άνιση μεταχείριση αλλοδαπών μελών της ΕΕ με απολυτήρια λυκείου και 1ετων ΙΕΚ που έρχονται και ασκούν επάγγελμα στην Ελλάδα μιας και προστατέυονται απο Ευρωπαικές οδηγίες
    και των Ελληνών αποφοίτων ΙΕΚ που τους απαγορέυεται να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχει ο απόφοιτος 1ετους ΙΕΚ της Γαλλίας.

    Εχουνμε ευθέια παραβίαση του Ελληνικου Συνταγματος και της Χάρτας δικαιωμάτων του ανθρώπου.
    Η Κεραμέως είναι παράνομη.

    Η ερώτηση της Βουλευτή
    Προσφάτως, φέρατε προς ψήφιση την Οδηγία 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018, σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσής των επαγγελμάτων (ΕΕ L 173). Κατά το σημείο (7) της ως άνω Οδηγίας, ορίζεται ρητώς πως: “Η παρούσα οδηγία αποσκοπεί στη θέσπιση κανόνων για τη διενέργεια αξιολογήσεων αναλογικότητας από τα κράτη μέλη πριν από τη θέσπιση νέων, ή την τροποποίηση υφιστάμενων, επαγγελματικών ρυθμίσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, με παράλληλη διασφάλιση διαφάνειας και υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών”.

    Τα δε βασικά μέσα για την επίτευξη του σκοπού της Οδηγίας είναι τα ακόλουθα: α) ο έλεγχος της αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση κάθε σχετικής ρύθμισης, με αντικειμενικό και ανεξάρτητο τρόπο, β) η επανεξέταση της αναλογικότητας ύστερα από τη θέσπιση της ρύθμισης, με βάση τα αποτελέσματά της εφαρμογής της και τις μεταγενέστερες εξελίξεις, γ) η απαγόρευση της εισαγωγής διακρίσεων λόγω ιθαγένειας ή τόπου διαμονής, δ) η υποχρέωση αιτιολόγησης της ρύθμισης βάσει στόχων δημόσιου συμφέροντος, ε) η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την εξέταση της αναλογικότητας, στ) η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων μερών πριν από τη θέσπιση της ρύθμισης, καθώς και η παροχή της δυνατότητας συμμετοχής και έκφρασης των απόψεών τους.

    Εν τούτοις, και παρά τα ανωτέρω, εξακολουθεί να υφίσταται ανισότητα μεταχείρισης ως προς τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, και την απόκτηση αυτών, ανάμεσα σε αποφοίτους μονοετούς φοίτησης σε ΙΕΚ της αλλοδαπής (χώρας-μέλους της Ε.Ε.) και σε αποφοίτους φοίτησης υπερτριπλάσιου χρόνου (3,5 ετών) ΙΕΚ της ημεδαπής, μεροληπτικά δρώντας υπέρ των πρώτων.

    Έτσι, παρατηρείται πρακτικά το παράδοξο φαινόμενο, απλώς και μόνο επειδή μας υποχρεώνει η Ε.Ε., απόφοιτος ΙΕΚ της αλλοδαπής με 1 (έναν) χρόνο σπουδές να μπορεί να ασκήσει πλήρως το επάγγελμά του, ενώ αντίστοιχος απόφοιτος ΙΕΚ της Ελλάδας με 2,5 χρόνια σπουδές και 1 χρόνο μελέτη στην αδίδακτη ύλη της Πιστοποίησης, ήτοι σύνολο 3,5 χρόνια σπουδών, να λαμβάνει απλώς μία αδεια εμπειρικού Λυκείου. Γεγονός, που όπως είναι εύλογο, προκαλεί σαφή συνταγματική αντινομία, εφ’ όσον κατά τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ρητώς το Σύνταγμα της Ελλάδας, δηλαδή τα άρθρα 4 (“Ισότητα των Ελλήνων”), 5 (“Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία”) και 22 (“Προστασία της εργασίας”).

    Το θέμα, άλλωστε, το είχαμε θέσει υπ’ όψη σας, με την Ερώτησή μας με θέμα “Ανισότητα ως προς την απόκτηση πλήρων επαγγελματικών δικαιωμάτων ανάμεσα σε αποφοίτους μονοετούς ́ ́ΙΕΚ ́ ́ της αλλοδαπής και αποφοίτους ́ ́ΙΕΚ ́ ́ της ημεδαπής πιστοποιημένων σπουδών διαρκείας 3,5 ετών” (Αθήνα, 5/7/2021, Αριθμ. Πρωτ. Ερωτήσεων της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων 7828). Το κείμενο της
    Ερώτησης εκείνης, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε εκ μέρους του Υπουργείου σας, το επισυνάπτουμε ως συνημμένο διά της παρούσης.

    https://aalexopoulou.gr/wp-content/uploads/2022/06/%CE%9C%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%AE-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%AF%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%99%CE%95%CE%9A…pdf

  • 14 Ιουνίου 2022, 12:29 | Δημήτρης Γκλώτσος, μέλος ΔΕΠ

    ΔΟΑΤΑΠ + εγγραφή σε ΠΜΣ.

    Σχόλιο: Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς υπάρχει ένα σημαντικό κενό για το τι γίνεται στην περίπτωση υποψηφίων που α/ έχουν πρώτο πτυχίο από Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, β/ έχουν κάνει αίτηση στο ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση γιατί θέλουν να εγγραφούν σε ΠΜΣ στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων), γ/ η αίτηση στο ΔΟΑΤΑΠ βρίσκεται σε εκκρεμότητα όταν εκπνέει η προθεσμία εγγραφής στο ΠΜΣ. Το ερώτημα είναι αν οι υποψήφιοι με το ανωτέρω προφίλ μπορούν να εγγραφούν στο ΠΜΣ ή θα πρέπει πρώτα να τελεσφορήσει η γνωμοδότηση/αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ. Αυτή την στιγμή τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, κάποια ΠΜΣ δέχονται τέτοιου είδους υποψηφίους ζητώντας τους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αν δεν τύχουν αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ, δεν θα τους απονεμηθεί το δίπλωμα του ΠΜΣ. Άλλα ΠΜΣ απορρίπτουν τέτοιου είδους υποψηφίους, καθώς πάντα θα υπάρχει το ενδεχόμενο να απορρίψει το ΔΟΑΤΑΠ το αίτημα αναγνώρισης, οπότε μετά θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη σε κάποια διάταξη για το σενάριο αυτό. Το μητρώο αναγνωρισμένων Α.Ε.Ι. που εισάγεται στο παρόν σχέδιο νόμου θα βελτιώσει το ανωτέρω, όμως, αναπόφευκτα, θα παραμένουν περιπτώσεις υποψηφίων από πανεπιστήμια εκτός μητρώου ΔΟΑΤΑΠ για τους οποίους η διαδικασία αναγνώρισης θα εξακολουθεί να είναι χρονοβόρα. Είναι σημαντικό να μην κατευθύνουμε αυτούς τους υποψηφίους λόγω της γραφειοκρατίας σε ΠΜΣ εκτός Ελλάδος, αλλά να βρούμε τρόπους να τους κρατήσουμε στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.

    Πρόταση: Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για αυτές τις περιπτώσεις. Να αναφέρει ο νέος νόμος αν επιτρέπεται ή απαγορεύεται η εγγραφή σε Π.Μ.Σ. υποψηφίων με εκκρεμή την αναγνώριση του πρώτου τους πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ. Σε περίπτωση που τελικά θα επιτρέπεται η εγγραφή, να αναφέρεται ρητά ότι αν οι υποψήφιοι αυτοί δεν εξασφαλίσουν την αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ δεν τους απονέμεται δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (αλλά π.χ. μια βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος).

    Να δοθεί η δυνατότητα στον εσωτερικό κανονισμό σπουδών του εκάστοτε ΠΜΣ να αποφασίζει αν θα δέχεται ή όχι για εγγραφή υποψηφίους με εκκρεμή την αναγνώριση του πρώτου τους πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ, με σαφή αναφορά στον νόμο, ότι δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, για την απονομή μεταπτυχιακού διπλώματος είναι απαραίτητη η αναγνώριση του πρώτου πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ, διαφορετικά εκδίδεται βεβαίωση παρακολούθησης. Επίσης, ο κανονισμός σπουδών του ΠΜΣ θα πρέπει να έχει σαφή αναφορά στο τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος/α εγγραφεί στο ΠΜΣ αλλά τελικά δεν εξασφαλίσει την αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

    Τέλος, θα μπορούσε να προβλεφθεί το εκάστοτε ΠΜΣ να έχει την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να κάνει μια αρχική συμβουλευτική εισήγηση προς το ΔΟΑΤΑΠ για τυχόν υποψήφιους που αιτούνται εγγραφής στο ΠΜΣ και έχουν πρώτο πτυχίο από πανεπιστήμια της αλλοδαπής εκτός μητρώου ΔΟΑΤΑΠ. Στις περιπτώσεις που θα υπάρχει συνοδευτική αρχική εισήγηση από μέλη ΔΕΠ του ΠΜΣ προς το ΔΟΑΤΑΠ, να δεσμεύεται το ΔΟΑΤΑΠ να απαντάει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, π.χ. εντός 60 ημερών, για να διευκολύνεται η εγγραφή των υποψηφίων στα ΠΜΣ. Με αυτόν τον τρόπο όλοι θα ωφεληθούν, και το ΔΟΑΤΑΠ που θα έχει έτοιμη μια πρώτη αποδελτίωση και εισήγηση που θα βοηθήσει το έργο της αναγνώρισης, και τα ΠΜΣ που θα κρατήσουν τους υποψηφίους τους, και οι υποψήφιοι που θα γνωρίζουν σε εύλογο χρονικό διάστημα αν μπορούν να εγγραφούν στο ΠΜΣ της επιλογής τους στην Ελλάδα.

  • 13 Ιουνίου 2022, 16:17 | Αντωνια Φ. Εκπαιδευτικος

    Οι προτάσεις του ΚΕΣΑΑΤ με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη! Θα πρέπει να ενσωματωθούν στον παρών νόμο, ώστε να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τις οδηγίες (και την χρηματοδότηση που έχει λάβει γι αυτό) για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025, άλλα και την αναστροφή του Brain Drain πρέπει να συμπεριληφθούν ΟΛΕΣ οι προτάσεις μας στον νέο νόμο για το ΔΟΑΤΑΠ:

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Διαφορετικά έχουμε πάλι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα, κάποιος για να αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, εάν δεν υπάρχει αποσαφήνιση ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει αυτοτελώς, δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, τότε ο ΔΟΑΤΑΠ (το παρών ή το εκάστοτε μελλοντικό ΔΣ) μπορεί να θέσει προϋπόθεση την αναγνώριση του προπτυχιακού και του μάστερ για να αναγνωρισθεί το διδακτορικό. Δηλαδή, η διαδικασία, αντί για 3 μήνες, θα είναι κάπου στους 9-12 μήνες (μέχρι να αναγνωρισθούν όλα με την σειρά). Οποτε αυτό θα είναι τροχοπέδη για την αντιστροφή του Brain Drain , διότι δεν θα μπουν σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, που επίσης θα έχει και τριπλάσιο κόστος (3 φορες παράβολο του ΔΟΑΤΑΠ). Οποτε, είναι ασφαλέστερο να υπάρχει αποσαφήνιση ότι η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δύναται να αποκτηθεί αυτοτελώς για το κάθε πτυχίο (βασικό, μάστερ, ή διδακτορικό), δίχως την εξέταση των λοιπών πτυχίων. Αυτό κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8, εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ENIC NARIC
    Αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Δεν αναφέρεται το τι γίνεται με τις μεταφερόμενες μονάδες (ECTS) για την Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα (π.χ. ERASMUS MUNDUS) οι μονάδες προέρχονται από τρία ή τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΜΕ ΗΜΕΔΑΠΗΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία γίνεται ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης των προγραμμάτων, άλλα με βάση το περιεχόμενο των τίτλων σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν. Δηλαδή, ένα πτυχίο και πρόγραμμα σπουδών από την αλλοδαπή το οποίο έγινε εξ αποστάσεως, ΔΕΝ θα πρέπει να συγκριθεί αναγκαστικά μόνο με κάποιο από τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ). Το ΕΑΠ, και γενικά τα ελληνικά ΑΕΙ, έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό και ποικιλία ειδικοτήτων οι οποίες γίνονται εξ αποστάσεως, οποτε δεν θα μπορεί να γίνεται σύγκριση και απόδοση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας και αναγνώρισης. Το άρθρο πρέπει να διευκρινίζει ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο την ειδικότητα και το περιεχόμενο των σπουδών, ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης (δια ζώσης, μεικτή, ή εξ αποστάσεως).

  • 13 Ιουνίου 2022, 11:03 | Δημήτρης Γεωργίου

    Είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος ωθεί τους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικο και στην πληρωμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προωθεί την τριετή βασική εκπαίδευση στο εξωτερικό όταν στο ελληνικό πανεπιστημιο είναι τουλαχιστον καθαρη τετραετια. Αναγνωρίζει το διετές διδακτορικό όταν στην Ελλάδα χρειάζονται τουλάχιστον 3 έτη για να ολοκληρωθεί. Είναι παράδοξο όλο αυτό.

  • 12 Ιουνίου 2022, 15:34 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΙΑΣ

    Το άρθρο 296 καθορίζει πως τηρείται και επικαιροποιείται από τον ΔΟΑΤΑΠ ο κατάλογος των αναγνωρισμένων ως ισότιμων με τα ελληνικά ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των αντιστοίχων τίτλων σπουδών ανά επιστημονικό κλάδο.
    Υποθέτω πως θα υπάρχει μια βάση δεδομένων από τα μέχρι τώρα αιτήματα για αναγνώριση αλλά και μια βάση δεδομένων από διεθνείς οργανισμούς, τουλάχιστον για τα ΑΕΙ της Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας κτλ.
    Μάλιστα με την ΕΕ υπάρχουν και αντιστοιχίες λόγω και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας μετακίνησης για εργασία εδώ και τόσες δεκαετίες, επομένως θα υπάρχει πιο στέρεα γνώση για τα πτυχία της ΕΕ.
    Επομένως από μία σύγχρονη εφαρμογή πληροφορικής, που θα έπρεπε εδώ και τόσα χρόνια να έχει αναπτύξει ο ΔΟΑΤΑΠ, σε συνδυασμό με μια αυτοματοποιημένη διαδικασία ενημέρωσης για νέα Πανεπιστήμια και νέα πτυχία (που όλοι καταλαβαίνουμε ότι ποσοστιαία θα είναι ελάχιστα κάθε χρόνο), θα ήταν θέμα ελαχίστων ημερών, για να μην πω ωρών, η αναγνώριση του ‘’ξένου’’ (αλλοδαπού ΑΕΙ) τίτλου και η αντιστοίχιση με τους πλησιέστερους ελληνικούς. Αντιλαμβάνομαι μια σημαντική καθυστέρηση αν είχαμε πτυχίο από Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα, Μπουρκίνα Φάσο, Μυανμάρ κτλ, αλλα πόσα τέλος πάντων προέρχονται από παρόμοιες χώρες;
    Μετά τα παραπάνω είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ο χρόνος των 3 Μήνων του άρθρου 298 για οριστική απάντηση. Για τα γνωστά ιδρύματα λαμβάνοντας υπόψη, επαναλαμβάνω, και την προεργασία της αυτοματοποιημένης διαδικασίας και η 1 ημέρα είναι αρκετή.
    Ακόμα πιο υπερβολικός είναι ο χρόνος του 1 μηνός του άρθρου 299 για να ενημερώσει τον ΑΙΤΟΥΝΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΕΠΟΝΤΑ ΈΓΓΡΑΦΑ. Και εδώ 1 ημέρα είναι αρκετή. Αφού το μηχανογραφημένο σύστημα ‘’γνωρίζει’’ ποια έγγραφα απαιτούνται για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της αντιστοίχισης, συνεπώς άμεσα διαπιστώνει και ειδοποιεί πιο έγγραφο λείπει.
    Σκεφτείτε την ταλαιπωρία των ανδρών πτυχιούχων που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν την θητεία τους σαν πτυχιούχοι και να αξιοποιηθούν ανάλογα από τον Ελληνικό Στρατό, και λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης να θεωρούνται απόφοιτοι μέσης η και μερικοί άτυχοι να θεωρούνται στοιχειώδους εκπαίδευσης. Μέχρι δε να ολοκληρωθεί η ατέλειωτη διαδικασία να έχουν περάσει 4-5 θητείες 12μηνης διάρκειας. Δεν είναι αυτό ακόμη μια μεγάλη αδικία;
    Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, αν και δεν έχει σχέση άμεσα με τον ΔΟΑΤΑΠ, θα πρέπει να αναγνωρίζονται αυτόματα από υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας ή Ανάπτυξης, αυτά βλέπω να έχουν συνάφεια, τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι άδειες άσκησης επαγγέλματος ανάλογα με την αντιστοίχιση σε ΣΥΝΑΦΗΣ τίτλους πτυχίων ελληνικών ΑΕΙ που δίνουν αντίστοιχα δικαιώματα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει το ‘’καλαμπούρι’’ της έγκρισης από επιμελητήρια. Η δουλεία τους είναι διαφορετική από το εγκρίνουν-απονέμουν με αμφισβητούμενα κριτήρια άδειες άσκησης επαγγέλματος. Αντιγράψτε τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή ένας Γερμανός διπλ. Μηχανολόγος που σχεδιάζει κινητήρες στην BMW, θα πρέπει να ζητήσει άδεια από το επιμελητήρια για να εργαστεί στην Ελλάδα; Ένας με οικονομολόγος με mastrer η bachelor από Αγγλικό ή Ολλανδικό ΑΕΙ, θα πρέπει να ζητήσει άδεια από επιμελητήριο για να εργαστεί εδώ. Θα μας αποτρελάνετε; Η λύση είναι ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ. Τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να τα έχει και όταν εργάζεται εδώ.
    Και μια γενική παρατήρηση. Αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να είναι από τα πρώτα που θα ψήφιζε η κυβέρνηση, εδώ και χρόνια. Άργησε δυστυχώς. Ομιλώ για τα περί αναγνώρισης πτυχίων και ΔΟΑΤΑΠ. Οι διατάξεις για την οργάνωση των Πανεπιστημίων ασφαλώς ήταν πιο σύνθετο θέμα και δικαιολογείται μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας. Αλλά τέλος καλό, υπάρχουν και ελαφρυντικά λόγω της 2ετους πανδημίας, ας μην είμαι μόνο γκρινιάρης, ευχαριστώ την Υπουργό που τελικά τα κατάφερε να το έφερε στην Βουλή για ψήφιση.

  • 12 Ιουνίου 2022, 14:06 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ορθή εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων. Αυτόματη αναγνώριση της Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών .

  • 12 Ιουνίου 2022, 14:01 | ΜΑΡΙΑ

    Αυτόματη αναγνώριση πτυχίων . Εφαρμογή και ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία.
    Να διευκρινιστεί τι συμβαίνει στην ακαδημαϊκή αναγνώριση όταν υπάρχουν μεταφερόμενες μονάδες από ελληνικά ή μη πανεπιστήμια. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι το σύνολο των μονάδων ανεξαρτήτως μεταφερομένων μαθημάτων να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

  • 12 Ιουνίου 2022, 09:51 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

  • 11 Ιουνίου 2022, 14:43 | Χ.Γ.

    Άρθρο 292, παρ. 3
    Η δημόσια πρόσκληση εγγραφής στο μητρώο αξιολογητών θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε σε ηλεκτρονικά μέσα κεντρικής πληροφόρησης για αυτό το σκοπό όπως στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, καθώς και στον ιστότοπο του ίδιου το φορέα, τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων. Επίσης πρέπει να διευκρινίζεται ότι όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται κατά προτεραιότητα ηλεκτρονικά, δηλαδή χωρίς την υποχρέωση φυσικής αποστολής μέσω ταχυδρομείου ή κατάθεσης αυτοπροσώπως, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος.

    Άρθρο 295, παρ. 3
    Η διατύπωση ως προς τις προϋποθέσεις αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας στην περίπτωση αυτή, δηλαδή εκτός των “Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης ή του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης”, είναι εντελώς ασαφής και δεν καθορίζει κανένα αντικειμενικό κριτήριο επάρκειας, πέρα από την αντίστοιχη αναγνώριση στη χώρα προέλευσης (όχι από ανεξάρτητο φορέα της ΕΕ). Συνεπώς η συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να διαγραφεί εντελώς και να ενταχθεί εννοιολογικά στις προβλέψεις του άρθρου 299 παρ. 4, δηλαδή εξέταση κατά περίπτωση.

    Άρθρο 297, παρ. 3
    Το δικαίωμα ή μη εγγραφής σε οικείο επαγγελματικό ή επιστημονικό φορέα καθορίζεται από το αναγνωρισμένο Καταστατικό του φορέα αυτού. Κανένας τέτοιος φορέας δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εγγράφει ως μέλη άτομα με δικαιολογητικά που εν γένει μπορεί να μην προβλέπονται στις αντίστοιχες απαραίτητες προϋποθέσεις του Καταστατικού του. Συνεπώς η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν είναι σύννομη.

    Άρθρο 300, παρ. 7
    Η πρόβλεψη για “για εξέταση σε συμπληρωματικά μαθήματα ή σε πρακτική άσκηση σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) των εισακτέων στα αντίστοιχα Τμήματα” είναι εκτός πραγματικότητας. Τα ΑΕΙ έχουν ήδη πάρα πολλές ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό προσωπικό, συνεπώς κάτι τέτοιο επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα αυτά. Συνεπώς η πρόβλεψη του ποσοστού θα πρέπει να γίνει “το πολύ 5%”, τουλάχιστον μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες στα ΑΕΙ, με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου.

  • 10 Ιουνίου 2022, 21:19 | Στρατής

    Κατά τη γνώμη μου ο νέος νόμος υποβαθμίζει το Ελληνικό πανεπιστήμιο και προωθεί τα λεφτά του Έλληνα πολίτη στο εξωτερικό στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί? Γιατί ο Έλληνας πολίτης με το νέο νόμο μπορεί να πληρώσει στο εξωτερικό ένα βασικό (3 χρόνια), ένα μεταπτυχιακό (1 χρόνο) και ένα διδακτορικό (δύο χρόνια) και να διεκδικήσει θέση καθηγητή πανεπιστημίου στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα με σύνολο 6 χρόνια (πληρωμένα στην «ιδιωτική εκπαίδευση» του εξωτερικού). Ενώ αντίστοιχα ένας φοιτητής στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο ακόμα και στο ΕΑΠ θέλει 9 χρόνια το λιγότερο να βγει με διδακτορικό.
    Προτείνω τη βελτίωση της Ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (πχ μείωση των βασικών σπουδών σε 3 έτη και τη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών στα Ελληνικά πανεπιστήμια) με σκοπό την αύξηση ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο, την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς, την αποφυγή του brain drain και γιατί όχι την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Σε τι υστερούμε από την Αγγλία δηλαδή? Και ξακουστά πανεπιστήμια έχουμε, και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό, και υποδομές σε πανεπιστημιακές πόλεις. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

  • 10 Ιουνίου 2022, 14:01 | Σπύρος

    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

  • 10 Ιουνίου 2022, 10:54 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ

    Αναφορικά με το «άρθρο 288», ειδικότερα δε για το «Πρόγραμμα σπουδών δεύτερου κύκλου’ κρίνεται νομικά σκόπιμο και εκπαιδευτικά εύλογο, έτι περαιτέρω κατά την αρχή της αναλογικότητας, να υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης και έτερων τίτλων σπουδών του αυτού επιπέδου (π.χ., Post-graduate certificates), προφανώς κατά την ονομασία που τους αντιστοιχεί και όχι κατ’ ανάγκην ως το εξαιρετικώς συσταλτικώς εννοούμενο «μεταπτυχιακό δίπλωμα». Διότι τούτο θα είναι σε πλήρη συμφωνία με τις αντίστοιχες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις οποίες «A postgraduate certificate is a postgraduate qualification at the level of a master’s degree», πολλώ δε μάλλον όταν στην πράξη τα πτυχία αυτά είναι αναγνωρισμένα ότι αφορούν πρακτικά «first year exam of a PhD-course and aims at making sure that the student has learnt the necessary knowledge for successfully working on their PhD».
    Εξάλλου, στην κατηγορία αυτοί υπάγονται πολλοί μηχανικοί, εκπαιδευτικοί κλπ που νιώθουν εγκλωβισμένοι από την παραπάνω συσταλτική ερμηνεία του «μεταπτυχιακού διπλώματος».

  • 10 Ιουνίου 2022, 08:59 | οικονομου

    Το παρόν Νομοσχέδιο εκπονήθηκε απο μία ανίκανη ηγεσία πλήρως υποτακτική στις συντεχνίες και στα κλειστά επαγγέλματα.

    Καλω τους νέους σπουδαστές ΙΕΚ αλλά και τους παλιούς Διπλωματούχους επιστημονικών ειδικοτήτων να τιμωρήσουν την σημερινή Υπουργό για μη τήρηση των συμφωνηθέντων πριν τις εκλογές.

    Η Κα Αλέξοπούλου Αναστασία κατέθεσε δεύτερη φορά ερώτηση στην κεραμεως για το ίδιο θέμα
    και αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου που σου αποδίδει το ΙΕΚ μιας και η κεραμέως απολογείται μονο στους κουμουνιστες για τα τει της αμάθειας.
    Σε μία χώρα που δικαίωμα να εργασθείς αποκτάς μόνο αν εισαι απο ΚΑΤΕΕ ΤΕΙ ή ΑΕΙ. .

    Η ερώτηση εδώ
    https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11984942.pdf

    Το συμφέρον μας είναι με αυτούς που μας βοηθάνε και έχουν την τόλμη να αψηφούν συντεχνιακές αντιλήψεις.
    Οι απόφοιτοι ΙΕΚ λένε ΩΣ ΕΔΩ
    Η Κεραμέως μας οδηγεί στην φτώχεια και στην εξαθλίωση 3 χρόνια τώρα, οι δε κατατακτηριες που ευαγγελίζεται στα νέα παιδιά δεν θα γίνουν ποτέ.
    Σας κοροιδεύει με ενα νομο 2 ετων που ακόμα δεν ισχύει…

    Απαιτούμε την παραίτηση κεραμεως ΑΜΕΣΑ

  • 10 Ιουνίου 2022, 08:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Δεν αναφέρεται το τι γίνεται με τις μεταφερόμενες μονάδες (ECTS) για την Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

  • 10 Ιουνίου 2022, 02:00 | Θεοδωροπουλος Ιωάννης

    Όσον αφορά το Αρθρο 292:

    Θεωρώ οτι η δημιουργία ενός εθνικού μητρώου αξιολογητών είναι ανούσια. Καταρχήν δεν θα υπάρχει η σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα οι υπάλληλοι του ΔΟΑΤΑΠ. Εγγυμoνεί πολλές διακυμάνσεις η κρίση διαφορετικών ανθρώπων που δεν έχουν ξανακρίνει τίτλους Πανεπιστημίων εξωτερικού. Εκτός αυτού δεν υπάρχει πλέον στο νέο νομοσχέδιο η σταθερή ρήτρα των 6 μαθημάτων ως αντισταθμιστικά μέτρα. Ετσι ένας εξωτερικός αξιολογητής μπορεί να επιβάλλει 5 μαθήματα για ένα βασικό πτυχίο εξωτερικού Αγγλίας και ενας άλλος 15 μαθήματα για παρόμοιο πτυχίο στην ίδια χώρα. Εκτός αυτού θεωρώ οτι θα δαπανηθούν άσκοπα χρήματα για εργασία την οποία έκαναν μέχρι τώρα πεπειραμενοι υπάλληλοι του ΔΟΑΤΑΠ.

  • 9 Ιουνίου 2022, 16:57 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Δεν αναφέρεται το τι γίνεται με τις μεταφερόμενες μονάδες (ECTS) για την Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

  • 9 Ιουνίου 2022, 15:48 | ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΜΗΧΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Αναφερόμαστε στο θέμα της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας για πρόσβαση στην αγορά εργασίας σύμφωνα με το Ν/Σ και βρίσκουμε την ευκαιρία να προβούμε σε σχετικές διαπιστώσεις, σχόλια αλλά και σε προτάσεις, εξειδικεύοντας στα επαγγέλματα των μηχανικών:

    1.0 Διαπιστώσεις:
    • Οι διατάξεις του Ν/Σ είναι εκτός του πνεύματος και του γράμματος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005 ΕΕ όπως ισχύει. Και τούτο είναι εξαιρετικά λυπηρό. Δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται οι ρυθμίσεις της Οδηγίας που αναφέρονται σε εξατομικευμένα επαγγελματικά και όχι αποκλειστικά ακαδημαϊκά προσόντα απαιτούμενα για την άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος και μάλιστα νομοθετικά ρυθμιζόμενου. Ο όρος ‘’Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία’’ για πρόσβαση στην αγορά εργασίας δεν υφίσταται στην Οδηγία και οι σχετικές ρυθμίσεις του Ν/Σ απλά επιβεβαιώνουν τη διατήρηση των υφιστάμενων στρεβλώσεων του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού στη χώρα μας.
    • Σύμφωνα με την τράπεζα δεδομένων για τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Regulated Professions Database), οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα διάφορα επαγγέλματα διακρίνονται σε ρυθμίσεις για κατοχύρωση μόνον του τίτλου ή σε κατοχύρωση μόνον της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας ή σε κατοχύρωση συγχρόνως του τίτλου και της επαγγελματικής δραστηριότητας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι διακρίσεις αυτές πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε νομοθετική ρύθμιση που αναφέρεται σε πρόσβαση η/και άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και βέβαια να ισχύουν τόσο για τους ημεδαπούς όσο και για τους μηχανικούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Σύμφωνα με το Άρθρο 59 της Οδηγίας 36/2005 όπως ισχύει (και Άρθρο 59ε του ΠΔ 38/2010 όπως ισχύει) με τίτλο «Διαφάνεια», έπρεπε η χώρα να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή κατάλογο των υφιστάμενων νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων, στον οποίο να προσδιορίζονται οι δραστηριότητες που καλύπτονται από κάθε επάγγελμα και κατάλογο νομοθετικά ρυθμιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης με ειδική διάρθρωση όπως αναφέρεται στο Άρθρο 11 στοιχείο (γ) σημείο (ιι) της Οδηγίας στην Ελληνική επικράτεια.
    Η χώρα μας έστειλε κατάλογο με τους τίτλους 154 επαγγελμάτων αλλά χωρίς καμία άλλη αναφορά στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το ψηφισμένο άρθρο 59ε του ΠΔ 38/2010 ‘’Περί Διαφάνειας’’
    Ο μύθος δειλοί ότι η Ελληνική Πολιτεία αρνείται να προσαρμοσθεί στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το θέμα της πρόσβασης και της άσκησης νομοθετικά ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων και το γεγονός αυτό δεν προκαλεί μόνον τη λύπη μας αλλά και τη λύπη των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σε ανακοινώσεις τους (Report) για την υλοποίηση της Οδηγίας 36/2005 όπως ισχύει στα διάφορα Κράτη Μέλη, επισημαίνουν την άρνηση της χώρας μας να ανταποκριθεί σε δεσμεύσεις της Οδηγίας για συνεργασία με την Επιτροπή στο θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
    Διερωτώμεθα δεν υπάρχει μεταξύ των αξιωματούχων ένας χριστιανός για να αναφωνήσει: Επιτέλους γιατί να παρακάμπτουμε τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και έως πότε θα ταλαιπωρούμε τους πολίτες της χώρας μας και ιδιαίτερα τη νέα γενιά με τις διατηρούμενες στρεβλώσεις στο θέμα της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων???
    • Αν κάποιος προσπαθούσε να αντιληφθεί την επιχειρούμενη από το Ν/Σ ακαδημαϊκή ισοδυναμία για πρόσβαση στην αγορά εργασίας και άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων μηχανικών θα διαπίστωνε:

    -Οι ρυθμίσεις του Ν/Σ θα μπορούσαν να εμπίπτουν στα Άρθρα του Κεφαλαίου ΙΙΙα με τίτλο ‘’Αυτόματη αναγνώριση βάσει κοινών αρχών εκπαίδευσης’’. Όμως τούτο δεν είναι δυνατόν διότι δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις αυτών των Άρθρων και ειδικότερα οι αντίστοιχοι Ακαδημαϊκοί Τίτλοι των μηχανικών της χώρας μας (πλην Αρχιτεκτόνων) δεν συνδέονται με την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων στο πλήθος των Kρατών μελών της Ένωσης, όπως τούτο προκύπτει με απλή περιήγηση στη τράπεζα δεδομένων της ΕΕ.

    -Δεν γνωρίζουν τα Άρθρα του Κεφαλαίου ΙΙΙα οι συντάκτες του Ν/Σ, ούτε τι προκύπτει από την τράπεζα δεδομένων της ΕΕ?
    Θα υπάρξουν άραγε κάποιοι Βουλευτές που θα αξιολογήσουν τις προωθούμενες ρυθμίσεις του Ν/Σ για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες?

    • Πέραν από τα προηγούμενα σημειώνουμε για τις ρυθμίσεις του Ν/Σ:

    -Δεν προκύπτει δυνατότητα σύγκρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών και επομένως ακαδημαϊκή ισοδυναμία για πρόσβαση στην αγορά εργασίας αποφοίτων με ECTS μικρότερες από 240 ή χρόνο φοίτησης μικρότερο από 4 χρόνια. Δεν δίνεται επομένως λύση στο επί δεκαετίες πρόβλημα αναγνώρισης του ρόλου των ΤΕΙ τριετούς εκπαίδευσης, ομού με τους αντίστοιχους αποφοίτους Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τυπικής ανώτερης εκπαίδευσης, όταν μάλιστα σύμφωνα με τις Οδηγίες και τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη η μερική αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.

    -Δεν είναι βέβαιο ότι το ΤΕΕ θα συμφωνήσει για την εγγραφή ως μέλος του αποφοίτου του Πανεπιστημίου ή πολυτεχνικής Σχολής με ECTS=240 ή τέσσερα χρόνια φοίτησης, στο μέτρο που έως σήμερα δέχεται ως μέλη του μόνον ισότιμους και αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς τίτλους με τους τίτλους των ημεδαπών Ανώτατων Σχολών (Integrated Master) με ECTS 300. Πέραν τούτου πως είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται τα κριτήρια εγγραφής στο ΤΕΕ όταν οι ημεδαποί μηχανικοί λαμβάνουν Άδεια άσκησης του επαγγέλματος?

    • Το γενικό συμπέρασμα από τα προηγούμενα είναι τουλάχιστον η ανεπαρκέστατη προσέγγιση του Ν/Σ στο θέμα της άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων από τους αποφοίτους της τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης.

    2.0 Προτάσεις:

    Αναφερόμαστε στην ανάγκη ορθολογικών ρυθμίσεων του επαγγέλματος του μηχανικού ανώτατης τυπικής εκπαίδευσης και σημειώνουμε σχετικές προτεινόμενες κατευθύνσεις, όπως προκύπτουν από τη διαχρονική ενασχόληση μας με το θέμα και τα διεθνώς κρατούντα:

    2.1 Οι ρυθμίσεις πρέπει να αναφέρονται σε αξιολογημένα με διεθνή κριτήρια ακαδημαϊκά προσόντα αλλά και στην ανάγκη απόκτησης εμπειρίας προκειμένου να χορηγηθεί από πιστοποιημένο επαγγελματικό φορέα ο επαγγελματικός τίτλος του διπλ. μηχανικού ή του τεχνολόγου μηχανικού. Η διάκριση των τίτλων προσδιορίζεται από τον προορισμό των κατόχων τους και είναι διεθνώς γνωστό ότι:
    Οι διπλωματούχοι μηχανικοί προορίζονται κυρίως για σχεδιασμό και συντονισμό για την κατασκευή σύνθετων έργων, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων αναλαμβάνοντας σχετικό ρίσκο σε περιπτώσεις ανεπάρκειας δεδομένων, ενώ οι τεχνολόγοι μηχανικοί προορίζονται κυρίως για τις εφαρμογές του σχεδιασμού, για την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και για την επίβλεψη του έργου των τεχνιτών.
    Ως αναλυτικά κείμενα για την αιτιολογία της ως άνω διάκρισης και για τα αντίστοιχα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα αναφέρονται τα εξής:

    • Η διάκριση και περιγραφή των επαγγελμάτων σύμφωνα με τη Διεθνή Κατάταξη των επαγγελμάτων ILO/ISLO 2008 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
    • Τα κείμενα των Βρετανικών Ινστιτούτων για τους τίτλους Engineering Technician (Eng Tech), Incorporated Engineer (IEng), Chartered Engineer (CEng) και ICT Technician (ICT Tech).
    • Τις συμφωνίες των μελών του Οργανισμού IEA (International Engineering Alliance) για την αμοιβαία αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων και της επαγγελματικής ικανότητας των μηχανικών διαφόρων επιπέδων.
    • Η εκ των ουκ άνευ ανάγκη απόκτησης εμπειρίας για την χορήγηση επαγγελματικού τίτλου Ευρωπαίου μηχανικού (με διάκριση θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης) προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μηχανικών (FEANΙ) σύμφωνα με τον κανόνα των «Επτά ετών» και ειδικότερα οι απαιτήσεις έχουν ως εξής:
    ‘’Ελάχιστη χρονική διάρκεια: Ανώτερης εκπαίδευσης τρία έτη και Εμπειρίας δύο έτη. Επιπροσθέτως επιπλέον είτε δύο έτη εκπαίδευσης, είτε δύο έτη κατάρτισης είτε δύο έτη εμπειρίας’’.

    Το ΤΕΕ είναι μέλος της FEANΙ και διερωτόμεθα: Πώς εξηγείται μια ακατανόητη εσωστρέφεια στο θέμα της ρύθμισης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των μηχανικών μας?

    2.2 Η διάκριση επαγγελματικών τίτλων προβλέπεται από την Οδηγία 36/2005 όπως ισχύει και η σχετική παράγραφος 2 του Άρθρου 3 θα μπορούσε να επιλύσει χρόνια προβλήματα μεταξύ των διπλ. μηχανικών και των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ με την κατάλληλη οργάνωση και λειτουργία του ΤΕΕ για την απονομή των τίτλων μετά σχετική ενημέρωση και έγκριση της ΕΕ. Και τούτο διότι σύμφωνα με την Οδηγία ‘’Εξομοιώνεται προς νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, το επάγγελμα που ασκείται από τα μέλη της ένωσης και οργάνωσης του Παραρτήματος Ι’’. Όμως:

    • Με το ΠΔ 51/2017 δεν μεταφέρθηκε αυτούσια η παρ. 2 του Άρθρου 3 της οδηγίας και διαγράφηκε η επιβαλλόμενη ενημέρωση και έγκριση από την ΕΕ για το ρόλο του ΤΕΕ, δηλαδή για την εξομοίωση προς νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα του επαγγέλματος των μελών του.
    • Πέραν της παρ. 2 του Άρθρου 3 της Οδηγίας 36/2005 δεν υφίσταται κατά τη γνώμη μας καμία άλλη ρύθμιση της Οδηγίας στην οποία να θεμελιώνεται το Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος των μηχανικών της τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

    2.3 Στο καυτό ερώτημα πως πρέπει να ρυθμισθεί το θέμα των ‘’Επαγγελματικών δικαιωμάτων’’ μεταξύ αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σημειώνουμε:
    • Είναι επί τέλους απαραίτητο να εγκαταλειφθεί ο όρος ‘’επαγγελματικά δικαιώματα’’ και η συζήτηση να αφορά αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
    • Η διάκριση και κατοχύρωση των επαγγελματικών τίτλων των μηχανικών της τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης άνευ σύνδεσης με δραστηριότητες, πρέπει να συνοδεύεται από ορισμούς που θα την αιτιολογούν και προς τούτο εξυπηρετεί η αναφορά σε διεθνώς κρατούντα πρότυπα.
    • Από το Άρθρο 16 του Κεφαλαίου ΙΙ της Οδηγίας 36/2005 ΕΕ, ‘’Αναγνώριση της Επαγγελματικής Πείρας’’ και το συνδεδεμένο με αυτό Παράρτημα IV προκύπτει ότι για την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων της μεταποίησης, των κατασκευών και των εγκαταστάσεων, αναγνωρίζεται η επαγγελματική πείρα και επικουρικά η σχετική επαγγελματική εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι για το πλήθος των ειδικοτήτων των μηχανικών ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά απόκτηση της πείρας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Οδηγίας και σχετικό έλεγχο, θα υπάρχει διέξοδος για την άσκηση ρυθμιζόμενων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως η ανάληψη κατασκευαστικών εργασιών (π.χ. με εγγραφή σε μητρώα) ή εργασιών επίβλεψης και λειτουργίας εγκαταστάσεων της μεταποίησης.
    • Για ρυθμιζόμενες δραστηριότητες κρίσιμες για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών ή για την προστασία του περιβάλλοντος, απαιτείται η αυστηρή τήρηση Κανονισμών και Προδιαγραφών. Στις περιπτώσεις αυτές και μετά τον κανόνα των «Επτά ετών» της FEANI είναι απαραίτητο να γίνεται εξέταση επί των Κανονισμών και Προδιαγραφών από τον επαγγελματικό φορέα προς πιστοποίηση των απαιτούμενων επαγγελματικών προσόντων.
    • Σύμφωνα με τα προηγούμενα θεωρούμε ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των επαγγελματικών δραστηριοτήτων για αποκλειστική άσκηση τους υπό ορισμένους επαγγελματικούς τίτλους, όπως αντίθετα τούτο ισχύει σήμερα.

    Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες για την εφαρμογή των όποιων προτάσεων που θα μεταβάλουν ένα περιοριστικό καθεστώς “επαγγελματικών δικαιωμάτων’’ σ’ ένα ρυθμιστικό πλαίσιο βασισμένο στην αξιολόγηση επαγγελματικών προσόντων.

    Ευελπιστούμε ότι επί τέλους η οργανωμένη πολιτεία θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού στη χώρα μας με κατάλληλη ιεράρχηση μέτρων και μεταβατικότητα.

  • 9 Ιουνίου 2022, 12:34 | Γεώργιος

    Ο ΔΟΑΤΑΠ χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις και μεροληψίες και να καταργηθούν τα παράβολα.

  • 9 Ιουνίου 2022, 12:33 | Μιχάλης

    Πρέπει να ισχύσει η αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων χωρών – κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση του πίνακα των ομοταγών και ισότιμων πανεπιστημίων!
    Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να πρέπει να μαζέψω χίλια δυο δικαιολογητικά για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού μου ενώ το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται όπως προκύπτει από τον πίνακα των ομοταγών και ισότιμων πανεπιστημίων.

  • 8 Ιουνίου 2022, 18:22 | Γαρυφαλια A.

    Άρθρο 297
    Θεωρώ τον ορισμό «ελάχιστης διάρκειας» για διδακτορικό τίτλο σπουδών αυθαίρετο, ειδικά για Ιατρούς. Πράγματι, τα PhD της αλλοδαπής έχουν ελάχιστη διάρκεια τα 3 έτη συνήθως, είναι όμως οργανωμένα προγράμματα σπουδών, η παρακολούθηση των οποίων συνήθως απαιτεί τουλ 80% του χρόνου κάποιου, είναι δηλ σχεδόν αδύνατο να τα παρακολουθήσει κάποιος που εργάζεται full time.
    Στην Ελλάδα περιγράφεται μεν ως ελάχιστη διάρκεια σπουδών η τριετία, πουθενά όμως δεν τίθεται ως προθπόθεση η αποκλειστική (ή σχεδόν αποκλειστική) ενασχόληση του υποψηφίου με το διδακτορικό.
    Στη Γερμανία και Ελβετία, οι ιατροί συνήθως έχουν τον τίτλο Dr. med. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια είναι 1 έτος, στη συνέχεια μπορούν να κάνουν το «διδακτορικό υφηγεσίας» (habilitation) με το οποίο δύνανται να διεκδικήσουν πανεπιστημιακή θέση.
    Το παράδοξο στην Ελλάδα είναι ότι το μεν Dr. med. δεν αναγνωρίζεται (ελάχιστη διάρκεια 1 έτος), το δε Habilitation δεν προβλέπεται πουθενά…
    Το περιγραφέν παράδοξο δε φαίνεται να αποκαθίσταται με το παρόν νομοσχέδιο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    – Ακυρώστε την ελάχιστη διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής (άλλωστε ποιά η αξία της, τη στιγμή που και στην Ελλάδα ο χρόνος αυτός ΔΕΝ είναι πραγματικός αλλά πλασματικός, καθώς ο υποψήφιος διδάκτορας μπορεί να εργάζεται κανονικά).
    – Θεσπίστε ενδεχομένως περαιτέρω ακαδημαικά κριτήρια (δημοσιεύσεις, δείκτες αξιολόγησης ερευνητή κτλ).
    – Προβλέψατε για το Habilitation.

  • 8 Ιουνίου 2022, 15:39 | Μαριάνα

    Ο ΔΟΑΤΑΠ αποτελεί έναν φορέα που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα καθώς οι αποφάσεις του καθυστερούν υπερβολικά. Η κατάργησή του θεωρώ ότι θα αποτελούσε την καλύτερη λύση. Επιπροσθέτως, καθώς την τελευταία δεκαετία η ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία μας είναι δυσβάστακτη, έρχεται δε νέο κύμα ακρίβειας να προστεθεί στο ήδη υπάρχον, αποτελεί μονόδρομο να καταργηθούν τα προβλεπόμενα παράβολα.
    Η πιο ορθή και δίκαιη λύση θα ήταν να ισχύσει η αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων χωρών – κρατών μελών της Ε.Ε.. Αναφορικά με την Κύπρο, με δεδομένο ότι υπογράφει διμερείς συμφωνίες για αμοιβαίες αναγνωρίσεις των πτυχίων, θα μπορούσε να συνεχίσει στο πλαίσιο αυτό. Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει μία μεταβατική διάταξη με την οποία να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις σε εκκρεμότητα σε οποιοδήποτε στάδιο, ακόμη και ενώπιον της Δικαιοσύνης.

  • 8 Ιουνίου 2022, 14:04 | Κωνσταντίνος

    Αρχικά , μιλάμε για έναν ΔΟΑΤΑΠ δυσκίνητο, δύσχρηστο και υπερβολικά αργό στις αποφάσεις του.
    Με μια διαδικασία αναγνώρισης απαράδεκτη . Με έναν e-doatap που τον παρομοίαζαν ως την μεγάλη μεταρρύθμιση για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της αίτησης αναγνώρισης αλλά στην πραγματικότητα με μια πλατφόρμα που δεν προσφέρει τίποτα. Με τόσα βήματα άχρηστα προκειμένου να καλυφθεί η ανικανότητα τους.
    Με μια αδύνατη επικοινωνία ή όταν απαντάνε με μια δύσκολη συνεννόηση. Πρέπει να αλλάξει από το μηδέν ο εν λόγω φορέας. Ο μεν πρόεδρος λέει ότι δεν υπάρχει υποστελεχωση , οι δε υπάλληλοι ότι δεν έχουν προσωπικό.
    Από προσωπική εμπειρία πρόκειται για έναν από τους χειρότερους φορείς της χώρας.

  • 8 Ιουνίου 2022, 12:58 | Γεώργιος Χλούπης

    Ο ΔΟΑΤΑΠ εχει μεγάλες καθυστερήσεις δεν ξέρω αν εξυπηρετεί ή απλώς δημιουργεί προβλήματα μόνο. Θα μπορούσε να υπάρχει μια λίστα με πανεπιστήμια αυτοματα που να επικαιροποιείται κάθε χρόνο και αυτόματα να υπάρχει αναγνώριση.

    Καλό θα είναι να καταργηθούν τα παράβολα του ΔΟΑΤΑΠ.

    Γιατί δεν ισχύει η αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων χωρών – κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση του πίνακα των ομοταγών και ισότιμων πανεπιστημίων;
    Δεν αποτελεί ενωσιακή πρακτική και δίκαιο;

    Μπορεί να υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες πχ με Κύπρο που σπουδάζουν ένα σωρό Ελληνες φοιτητές για αμοιβαίες αναγνωρίσεις των πτυχίων.

    Τι γίνεται με τις εκκρεμείς περιπτώσεις του ΔΟΑΤΑΠ; Θα προβλεφθεί κάτι σε μεταβατική διάταξη;

  • 8 Ιουνίου 2022, 09:12 | Στέφανος

    Συμφωνώ απολύτως με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου και τις διατάξεις για τον ΔΟΑΤΑΠ. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία και προχειρότητα των αποφάσεων του οργανισμού. Αποφάσεις όπως αυτή που πάρθηκε τον Απρίλιο 2022 από το ΔΣ για τις κλινικές ασκήσεις φοιτητών Ιατρικής στις χώρες όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο αντιβαίνει στο πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η ενλόγω απόφαση προβλέπει κινητικότητα μόνο μέσω ΕΡΑΣΜΟΥΣ και αγνοεί την ύπαρξη δεκάδων διαπανεστημιακών συμφωνιών και πανεπιστημιακών δικτύων στην ΕΕ. Λ.χ. το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο “EPICUR”, στο οποίο συμμετέχει και ελληνικό ίδρυμα. Θα αμφισβητηθεί η φοίτηση των φοιτητών των Ελληνικών πανεπιστημίων στο δίκτυο και οι εγκυρότητα των σπουδών τους?

  • 7 Ιουνίου 2022, 13:31 | Κίνημα για Ευρωπαϊκο Σύστημα Αναγνώρισης Ακαδημαϊκών Τίτλων (ΚΕΣΑΑΤ)

    Όσο διαβάζουμε τον νόμο (ειδικά τα άρθρα 297 και 300) και τις διατυπώσεις που έχουν γίνει, όλο και περισσότερο πιστεύουμε στην σημαντικότητα των προτάσεων μας για αποσαφηνίσεις και αλλαγές. Για να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τις οδηγίες (και την χρηματοδότηση που έχει λάβει γι αυτό) για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025, άλλα και την αναστροφή του Brain Drain πρέπει να συμπεριληφθούν ΟΛΕΣ οι προτάσεις μας στον νέο νόμο για το ΔΟΑΤΑΠ:

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Διαφορετικά έχουμε πάλι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα, κάποιος για να αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, εάν δεν υπάρχει αποσαφήνιση ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει αυτοτελώς, δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, τότε ο ΔΟΑΤΑΠ (το παρών ή το εκάστοτε μελλοντικό ΔΣ) μπορεί να θέσει προϋπόθεση την αναγνώριση του προπτυχιακού και του μάστερ για να αναγνωρισθεί το διδακτορικό. Δηλαδή, η διαδικασία, αντί για 3 μήνες, θα είναι κάπου στους 9-12 μήνες (μέχρι να αναγνωρισθούν όλα με την σειρά). Οποτε αυτό θα είναι τροχοπέδη για την αντιστροφή του Brain Drain , διότι δεν θα μπουν σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, που επίσης θα έχει και τριπλάσιο κόστος (3 φορες παράβολο του ΔΟΑΤΑΠ). Οποτε, είναι ασφαλέστερο να υπάρχει αποσαφήνιση ότι η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δύναται να αποκτηθεί αυτοτελώς για το κάθε πτυχίο (βασικό, μάστερ, ή διδακτορικό), δίχως την εξέταση των λοιπών πτυχίων. Αυτό κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8, εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ENIC NARIC
    Αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Δεν αναφέρεται το τι γίνεται με τις μεταφερόμενες μονάδες (ECTS) για την Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα (π.χ. ERASMUS MUNDUS) οι μονάδες προέρχονται από τρία ή τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΜΕ ΗΜΕΔΑΠΗΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία γίνεται ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης των προγραμματων, άλλα με βάση το περιεχόμενο των τίτλων σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν. Δηλαδή, ένα πτυχίο και πρόγραμμα σπουδών από την αλλοδαπή το οποίο έγινε εξ αποστάσεως, ΔΕΝ θα πρέπει να συγκριθεί αναγκαστικά μόνο με κάποιο από τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ). Το ΕΑΠ, και γενικά τα ελληνικά ΑΕΙ, έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό και ποικιλία ειδικοτήτων οι οποίες γίνονται εξ αποστάσεως, οποτε δεν θα μπορεί να γίνεται σύγκριση και απόδοση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας και αναγνώρισης. Το άρθρο πρέπει να διευκρινίζει ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο την ειδικότητα και το περιεχόμενο των σπουδών, ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης (δια ζώσης, μεικτή, ή εξ αποστάσεως)

  • 7 Ιουνίου 2022, 10:47 | Σοφία

    Σε σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο περί αναγνώρισης των ξένων Πανεπιστημίων με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων και το Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Τίτλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που χορηγούνται από αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, είτε με συμβατική διδασκαλία είτε εξ αποστάσεως, πρέπει να αναγνωρίζονται άμεσα όταν έχουν τουλάχιστον 180 ects και κατάταξη 6 στο πλαίσιο προσόντων χωρίς σύγκριση προγραμμάτων σπουδών με ελληνικά πανεπιστήμια. Εννοείται πως μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, χορηγεί πτυχία που έχουν αξιολογηθεί από το εσωτερικό της σύστημα εκπαίδευσης και έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση.

  • 7 Ιουνίου 2022, 10:39 | Διπλχος ΙΕΚ Παπαφραγκου Ν.

    επι τρία χρόνια η σημερινή κυβέρνηση, θεωρητικά Φιλελεύθερη και υπέρμαχος του επιχειρείν

    έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο κλείσιμο επαγγελμάτων ή διατηρεί τα ήδη παρανόμως κλειστά για να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα επιμελητηρίων , επαγγελματικών συλλόγων κτλ

    Σας υπενθυμίζω οτι το 2014 το ΔΝΤ αποχώρησε απο το πρόγραμμα επι εποχής Σαμαρά διότι η τότε Κυβέρνηση τους κορόιδευε.

    Δεν άνοιγε τα κλειστά επαγγέλματα. Εχουμε ομολογία ενός εκ των υπεύθυνων τότε υπουργών που ομολόγησε ότι όντως προσπαθήσαμε να τους κοροιδέψουμε. ( Το ΔΝΤ)

    Απο την ιστοσελίδα του δείτε εδώ
    https://www.mitarakis.gr/press/83-web/462-synenteyksi-mitaraki-sto-taxheavengr-gia-epaggelma-logistwn

    «Το Ο.Ε.Ε. στην πιο πρόσφατη επιστολή του προτείνει να ενταχθούν στη Β’ τάξη. Με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, οι Λογιστές Φοροτεχνικοί της Γ ειδικής τάξης είχαν ήδη το δικαίωμα, παρότι δεν είναι πτυχιούχοι,* να τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Δηλαδή με την υπάρχουσα νομοθεσία είχαμε αποδεχθεί περισσότερα δικαιώματα σε μη πτυχιούχους, σε σχέση με τον νόμο του 2013. Και μόνο το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι είναι άδικη η πρόσφατη κριτική. Αναζητούμε τώρα την πιο δίκαιη λύση, την οποία θα καταθέσουμε άμεσα στην Βουλή.»

    * Ο υπουργός αναφέρεται σε πτυχιούχους πανεπιστημίων. Ειτε με πτυχία εμπορίας διαφήμισης,είτε ναυτιλιακα, είτε πληροφορικής, είτε ασφαλιστικης που όσο είχαν αυτοί σχέση με λογιστική είχαμε εμείς με την ιατρική.

    Τι μας λέει ο Υπουργός ευθαρσώς,

    οχι μόνο δεν άνοιξαν το επάγγελμα του λογιστή ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!.

    «Δηλαδή με την υπάρχουσα νομοθεσία είχαμε αποδεχθεί περισσότερα δικαιώματα σε μη πτυχιούχους, σε σχέση με τον νόμο του 2013.»

    Η σημερινή Κυβέρνηση συνεχίζει ένα τρελό παραλήρημα υπέρ συντεχνιών βάζοντας εμπόδια σε Ελληνες πολίτες με εξειδίκευση.

    Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου προς κυβερνητικούς βουλευτές ότι αυτή η πολιτική ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ αυτοί με αγνοούσαν.

    Αποστείλαμε καταγγελίες στην Ευρωπαική επιτροπή επώνυμα, για Αντισυνταγματικές πρακτικές συγκεκριμένων υπουργών υπό την έγκριση του Πρωθυπουργού.

    Συνάμα καταγγείλαμε τις αθέμιτες πρακτικές της κυβέρνησης ενάντια στο Ενωσιακό αλλά και εγχώριο δίκαιο,

    και του δικαιώματος μας στην επαγγελματική ελευθερία.

    Η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει το συνταγματικό μας δικαίωμα να ζήσουμε τα παιδιά μας.

    Η Ε.Ε. εγκαλεί την Ελλάδα λόγω μη ορθής εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων

    δείτε εδώ
    https://www.taxheaven.gr/news/57211/h-ee-egkalei-thn-ellada-logw-mh-orohs-efarmoghs-twn-enwsiakwn-kanonwn-sxetika-me-ton-elegxo-analogikothtas-prin-apo-th-oespish-neas-nomooetikhs-katoxyrwshs-twn-epaggelmatwn

    Ερωτάστε,

    Συνάδει η σημερινή πολιτική της Κυβέρνησης, με το φιλελευθερο πρόσωπο της ΝΔ που την χαρακτήριζε σαν ιδεολογία απο την ίδρυση της?

    Θέλετε να συμμορφωθείτε με τις ενστάσεις του Κου Φίλη ώστε σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση να αναλάβετε Υπουργείο?

    Η ανιση εντιμετώπιση Ελληνων με αλλοδαπούς είναι στην ατζέντα σας?

    Η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα πρόστιμα θα πληρωθούν απο τον μισθό σας?

    με εκτίμηση

  • 7 Ιουνίου 2022, 08:36 | ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

    1.Σχετικά με την αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής, και πιο συγκεκριμένα αυτών των Γεωτεχνικών και των Μηχανικών, η διάρκεια των οποίων είναι 5ετής, πρέπει να γίνει τροποποίηση στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ έτσι να προβλέπονται τίτλοι τύπου INTEGRADED MASTER.
    2. Να γίνει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα της μη-αναγνωρίσης ως INTEGRADED των πτυχίων του εξωτερικού προηγούμενων ετών, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως ισότιμα και αντίστοιχα από το ΔΙΚΑΤΣΑ και τον ΔΟΑΤΑΠ. Σχετικά αιτήματα έχουν γίνει τόσο από το ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΓΕΔΥ και ΤΕΕ και προτείνεται η συμπλήρωση της παρ.2 του άρθρου 46 του Ν.4485/17 ως εξής: ¨Το αυτό ισχύει και για τους απόφοιτους Τμημάτων ή Σχολών Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής των οποίων τα πτυχία – διπλώματα έχουν κριθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα των οικείων Τμημάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί διαπιστωτικές πράξεις.¨

  • 6 Ιουνίου 2022, 16:15 | Μαριάννα

    Ο ΔΟΑΤΑΠ πλέον μετατρέπεται σε οργανισμό που προστατεύει τα πανεπιστήμια της αλλοδαπής και όχι την ελληνική δημόσια παιδεία. Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς όταν οι τίτλοι των τριετών προγραμμάτων θα αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με αυτούς των ελληνικών πανεπιστημίων; Γιατί ένα παιδί να μην προτιμήσει το τριετές του εξωτερικού, γλιτώνοντας την ψυχοφθόρα και πολυδάπανη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων και αποκτώντας τη δυνατότητα να κάνει πιο γρήγορα μεταπτυχιακό; Το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο για τα ελληνικά ΑΕΙ. Αυτό το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σε 3 χρόνια τίτλο ισότιμο με αυτούς των ελληνικών πανεπιστημίων χωρίς να σηκωθεί από την καρέκλα του σπιτιού του. Τα εξ αποστάσεως είναι εδώ πια και πολύ ισχυρά!!
    Άρθρο 297

  • 6 Ιουνίου 2022, 14:07 | Βηθλεέμ Ρ.

    – Σε σχέση με το Άρθρο 300 για τα Αντισταθμιστικά Μέτρα, θα πρέπει να διευκρινιστεί με ποια κριτήρια θα εκδίδονται τα αντισταθμιστικά μέτρα. Εφόσον τα προγράμματα σπουδών της ημεδαπή αφορούν 240 ects και άρα 4ετή φοίτηση, ενώ τα προγράμματα σπουδών της αλλοδαπής συνήθως αφορούν 180 ects και άρα 3ετή φοίτηση, τότε προκύπτει μια ουσιώδης διαφορά 60 ects που σύμφωνα με την διατύπωση του νόμου είναι στην ευχέρεια του αξιολογητή αν θα θεωρήσει ότι υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων.

    Συγκεκριμένα για την παράγραφο 2 και 4,θα πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοείται με την έννοια ουσιώδεις διαφορές καθώς ακόμα και η διαφορά των 60 ects μεταξύ των προγραμμάτων της αλλοδαπής με την ημεδαπή θα μπορούσε να θεωρηθεί ουσιώδης διαφορά και άρα κάποιος να χρειάζεται να καλύψει την διαφορά του ενός έτους με έξτρα μαθήματα.

    Συνεπώς η σύγκριση ΔΕΝ θα πρέπει να γίνεται βάση των διαφορών στα ECTS και στα χρόνια σπουδών αλλά ούτε βάση διαφορών που έμμεσα πηγάζουν από απόκλιση στα ECTS. Η σύγκριση ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται βάση του ουσιαστικού περιεχομένου του προγράμματος σπουδών και της σχέσης του με την επαγγελματική επάρκεια αλλά και βάση της εργασιακής και ακαδημαϊκής επάρκειας που δίνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ENIC NARIC.

    – Επίσης βάση του άρθρου 300 αλλά και του άρθρου 295 θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών θα αφορά τον τρόπο φοίτησης αλλά και εξέτασης. Για παράδειγμα ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα εξακολουθεί να συγκρίνεται με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος λόγω της ύπαρξης του εξ αποστάσεως ή θα μπορεί να συγκριθεί και με δια ζώσης προγράμματα της ημεδαπής? Σε περίπτωση που εξακολουθήσει να υπάρχει η σύγκριση αποκλειστικά με το ΕΑΠ (το οποίο αποτελείται από πού μικρό αριθμό σχολών) τότε οδηγούμαστε ξανά στην κατάσταση του 2020 που ουσιαστικά ακύρωνε όλα τα εξ αποστάσεως και το περιεχόμενό τους.
    Επιπλέον για τα εξ αποστάσεως θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι θα είναι ο αποδεκτός τρόπος φοίτησης και εξέτασης.

    ΔΕΝ θα πρέπει λοιπόν τα εξ αποστάσεως προγράμματα να συγκρίνονται μόνο με τα προγράμματα του ΕΑΠ, αλλά ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ οι τίτλοι να είναι ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τους αντίστοιχους της ημεδαπής ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης.
    Επίσης ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται δεκτές οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε οποιοδήποτε χώρο εντός της ημεδαπής και εκτός των ελληνικών ιδρυμάτων (δηλαδή νοικιασμένους χώρους από το ίδιο το πανεπιστήμιο) και κατ’ ελάχιστο ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να είναι πλήρως αποδεκτές οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου μέσω ηλεκτρονικών μέσων ανεξαρτήτου τοποθεσίας.

    -Εξίσου σημαντικό είναι η μη ύπαρξη αναφοράς στις μεταφερόμενες μονάδες. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα (π.χ. ERASMUS MONDUS) οι μονάδες προέρχονται από τρία ή τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

    -Τέλος θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την ισοτιμία. Μέχρι και σήμερα ο ΔΟΑΤΑΠ χορηγεί ισοτιμία και αντιστοιχία πτυχίων και σε περιπτώσεις μη ύπαρξης σχετικού αντικειμένου μπορεί να χορηγήσει απλώς ισοτιμία. Ωστόσο στην καινούργια νομοθεσία υπάρχει μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία η οποία δίνει την πρόσβαση στην ελληνική αγορά. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει σαφές πως για την επίτευξη της εργασίας στο γνωστικό αντικείμενο των σπουδών η ισοδυναμία να δίνεται βάση του περιεχομένου των σπουδών και να δίνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν στον τόπο που προήλθαν. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι περιπτώσεις brain drain αλλά και υποτίμησης πτυχίων.

    -Μια αξιόλογη πρόταση, που έχει διατυπωθεί και από άλλους σχολιαστές αλλά έχει αναφερθεί και παραπάνω, είναι η άμεση συνεργασία του ΔΟΑΤΑΠ με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ENIC NARIC.
    Αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  • 6 Ιουνίου 2022, 14:06 | Margarita

    Άρθρο 297
    ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ 2 ΕΤΩΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΕΠΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΙΤΛΟΥ? ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΟΜΟΙ?

  • 5 Ιουνίου 2022, 08:22 | Μαρία

    Υπάρχει ασάφεια για τα εξ αποστάσεως προγράμματα για τον τόπο εξέτασης. Λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης.Πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

  • 4 Ιουνίου 2022, 13:06 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ.

    Συμφωνώ Απολυτά με τις Προτάσεις του ΚΕΣΑΑΤ για το ΑΡΘΡΟ 295.

    Για να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τις οδηγίες (και την χρηματοδότηση που έχει λάβει γι αυτό) για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025, άλλα και την αναστροφή του Brain Drain πρέπει να συμπεριληφθούν ΟΛΕΣ οι προτάσεις του ΚΕΣΑΑΤ στον νέο νόμο για το ΔΟΑΤΑΠ:

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Διαφορετικά έχουμε πάλι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα, κάποιος για να αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, εάν δεν υπάρχει αποσαφήνιση ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει αυτοτελώς, δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, τότε ο ΔΟΑΤΑΠ (το παρών ή το εκάστοτε μελλοντικό ΔΣ) μπορεί να θέσει προϋπόθεση την αναγνώριση του προπτυχιακού και του μάστερ για να αναγνωρισθεί το διδακτορικό. Δηλαδή, η διαδικασία, αντί για 3 μήνες, θα είναι κάπου στους 9-12 μήνες (μέχρι να αναγνωρισθούν όλα με την σειρά). Οποτε αυτό θα είναι τροχοπέδη για την αντιστροφή του Brain Drain , διότι δεν θα μπουν σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, που επίσης θα έχει και τριπλάσιο κόστος (3 φορες παράβολο του ΔΟΑΤΑΠ). Οποτε, είναι ασφαλέστερο να υπάρχει αποσαφήνιση ότι η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δύναται να αποκτηθεί αυτοτελώς για το κάθε πτυχίο (βασικό, μάστερ, ή διδακτορικό), δίχως την εξέταση των λοιπών πτυχίων. Αυτό κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8, εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ENIC NARIC
    Αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Δεν αναφέρεται το τι γίνεται με τις μεταφερόμενες μονάδες (ECTS) για την Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα (π.χ. ERASMUS MUNDUS) οι μονάδες προέρχονται από τρία ή τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΜΕ ΗΜΕΔΑΠΗΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία γίνεται ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης των προγραμματων, άλλα με βάση το περιεχόμενο των τίτλων σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν. Δηλαδή, ένα πτυχίο και πρόγραμμα σπουδών από την αλλοδαπή το οποίο έγινε εξ αποστάσεως, ΔΕΝ θα πρέπει να συγκριθεί αναγκαστικά μόνο με κάποιο από τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ). Το ΕΑΠ, και γενικά τα ελληνικά ΑΕΙ, έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό και ποικιλία ειδικοτήτων οι οποίες γίνονται εξ αποστάσεως, οποτε δεν θα μπορεί να γίνεται σύγκριση και απόδοση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας και αναγνώρισης. Το άρθρο πρέπει να διευκρινίζει ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο την ειδικότητα και το περιεχόμενο των σπουδών, ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης (δια ζώσης, μεικτή, ή εξ αποστάσεως)

  • 3 Ιουνίου 2022, 14:55 | Soni

    Στο άρθρο 298 αναφέρει ότι απαιτείται παράβολο με την υποβολή της αίτησης και προθεσμία 3 μηνών για την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης. Το παράβολο θα πρέπει να είναι συμβολικό το πολύ μέχρι 50 ευρώ και όχι 200+ που είναι το τωρινό. Επίσης, η απόφαση αναγνώρισης θα πρέπει να εκδίδεται το πολύ μέσα σε 1 μήνα. Οι 3 μήνες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • 3 Ιουνίου 2022, 13:17 | Kostas

    Ο τόπος εξέτασης για τα πτυχία εξ αποστάσεως (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) παραμένει ακόμα ασαφείς! Πρέπει να διευκρινισθεί ο τόπος δια ζώσης εξέτασης καθώς υπάρχουν οι ενοικιαζόμενοι χώροι από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής για τη διεξαγωγή εξετάσεων στην Ελλάδα.

  • 3 Ιουνίου 2022, 11:10 | οικονομου

    Η Κα Κεραμέως έφερε σε Δημόσια διαβούλευση την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (EE L 173) την 25 Νοεμβρίου 2020

    Σκοπός της Οδηγίας είναι η θέσπιση ενός κοινού πλαισίου κανόνων για τη διενέργεια αξιολογήσεων αναλογικότητας από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη θέσπιση νέων, ή την τροποποίηση υφιστάμενων, ρυθμίσεων για τον περιορισμό της πρόσβασης σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ή της άσκησης των επαγγελμάτων αυτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

    Τα βασικά μέσα για την επίτευξη του σκοπού της Οδηγίας είναι:

    α) ο έλεγχος της αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση κάθε σχετικής ρύθμισης, με αντικειμενικό και ανεξάρτητο τρόπο,

    β) η επανεξέταση της αναλογικότητας ύστερα από τη θέσπιση της ρύθμισης, με βάση τα αποτελέσματά της εφαρμογής της και τις μεταγενέστερες εξελίξεις,

    γ) η απαγόρευση της εισαγωγής διακρίσεων λόγω ιθαγένειας ή τόπου διαμονής,

    δ) η υποχρέωση αιτιολόγησης της ρύθμισης βάσει στόχων δημόσιου συμφέροντος,

    ε) η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την εξέταση της αναλογικότητας,

    Η συγκεκριμένη οδηγία νομοθετήθηκε και πέραν αυτού ΚΕΝΟ..ΜΗΔΕΝ. Απλά νομοθετήθηκε.

    Τίποτα δεν άλλαξε.

    Τα κλειστά επαγγέλματα παραμένουν θεόκλειστα, ουδείς ασχολείται και η ζωή συνεχίζεται.

    Η σημερινή κυβέρνηση βέβαια όπως και η Κυβέρνηση Σαμαρά έχει μακρά προιστορία στο να θέτει συνέχεια αγκυλώσεις στους Ελληνες πολίτες για πρόσβαση τους σε επαγγέλματα (ορά Λογιστές).

    Το αποτέλεσμα αυτών των αγκυλώσεων ήταν να αποχωρήσει το ΔΝΤ το 2014 για μη συμμόρφωση της χώρας μας με την υποχρέωση της όσον αφορά το ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Ενα χρόνο μετά

    Η Ε.Ε. εγκαλεί την Ελλάδα λόγω μη ορθής εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων

    Read more at Taxheaven: ΕΔΩ
    https://www.taxheaven.gr/news/57211/h-ee-egkalei-thn-ellada-logw-mh-orohs-efarmoghs-twn-enwsiakwn-kanonwn-sxetika-me-ton-elegxo-analogikothtas-prin-apo-th-oespish-neas-nomooetikhs-katoxyrwshs-twn-epaggelmatwn

    Θεωρείτε ότι επιτελείται το καθήκον σας σαν Yπουργός, ιδίως όταν

    το ίδιο το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης μίλαγε για άρση των αγκυλώσεων σε Ελληνες πολίτες υπέρ του επιχειρείν και εν τοις πράγμασι εφαρμόζεται ακριβώς το αντίθετο.

    Εχετε διαβάσει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και θεωρείτε ότι εφαρμόζεται στο ελάχιστο?

  • 3 Ιουνίου 2022, 08:11 | Ιωάννης

    Υπάρχει ασάφεια για τα εξ αποστάσεως προγράμματα για τον τόπο εξέτασης. Λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης.Πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

  • 3 Ιουνίου 2022, 02:39 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

    Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Κάποιος για παράδειγμα με διδακτορικό εξωτερικού να μην χρειαστεί να αναγνωρίσει προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό εξωτερικού ειδικότερα σε περιπτώσεις που τον ενδιαφέρει η πρόσβαση στην ακαδημία και την έρευνά δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του. Συνεπώς, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8, εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής. Η αναγνώριση προπτυχιακού να ειναι απαραίτητη μονο εαν ο ενδιαφερόμενος Θέλει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε επάγγελμα που απαραίτητη προϋπόθεσή ειναι εγγραφή σε σύλλογο, σωματείο, επιμελητήριο κ. α.

    ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΝΚΑΣΤΕΡ

  • 2 Ιουνίου 2022, 18:45 | Νικόλας

    Απαραίτητα πρέπει να γίνουν σαφείς επεξηγήσεις όπως πολύ σωστά αναφέρει και το ΚΕΣΑΑΤ:

    1) Διευκρίνηση του άρθρου 295 σχετικά με την αναγνώριση του τίτλου σπουδών η οποία πρέπει να γίνεται αυτοτελώς γιατί πάλι θα αυξηθούν οι χρόνοι αναγνώρισης και θα επιστρέψουμε στις παλιές χρονοβόρες διαδικασίες.
    2) Βάσει του ENIC NARIC πρέπει να γίνεται διευκρίνηση σχετικά με την κατάταξη ενός αναγνωρισμένου πτυχίου στο αντίστοιχο επίπεδο του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων.
    3) Η ακαδημαϊκή ισοδυναμία αναφέρεται ως προϋπόθεσή για την πρόσβαση στην Ελληνική αγορά εργασίας. Άμα διατηρηθεί αυτή η αποστολή της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας, τότε η διαδικασία αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας, θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία του ENIC
    4) Ο τόπος εξέτασης για τα πτυχία εξ αποστάσεως (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) παραμένει ακόμα ασαφείς! Πρέπει να διευκρινισθεί ο τόπος δια ζώσης εξέτασης καθώς υπάρχουν οι ενοικιαζόμενοι χώροι από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής για τη διεξαγωγή εξετάσεων στην Ελλάδα.
    5) Να διευκρινιστεί τι συμβαίνει στην ακαδημαϊκή αναγνώριση όταν υπάρχουν μεταφερόμενες μονάδες από ελληνικά ή μη πανεπιστήμια. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι το σύνολο των μονάδων ανεξαρτήτως μεταφερομένων μαθημάτων να είναι 180 ECTS το λιγότερο.
    6) Από την στιγμή που καταργούνται οι αντιστοιχίες με τμήματα της ημεδαπής, για ποιον λόγο συνεχίζει να γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με βάση τα προγράμματα σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ και όχι με τα μαθήματα που προβλέπει ο παγκόσμιος κώδικας της Unesco για την κάθε επιστήμη; Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία γίνεται ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης των προγραμμάτων, άλλα με βάση το περιεχόμενο των τίτλων σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν.

  • 2 Ιουνίου 2022, 17:09 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
    Υπάρχει ασάφεια για τα εξ αποστάσεως προγράμματα για τον τόπο εξέτασης. Λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης.Πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

  • 2 Ιουνίου 2022, 15:49 | Νικόλαος

    Προς : 31 Μαΐου 2022, 19:49 | Konstantinos

    Είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Κι εγώ των ΤΕΙ είμαι αλλά μια στοιχειώδη γνώση επί του θέματος την έχω.

  • 2 Ιουνίου 2022, 15:48 | Νικόλαος

    Προς : 31 Μαΐου 2022, 19:49 | Konstantinos

    Είσαι εκτός τόπου και χρόνου.

  • 2 Ιουνίου 2022, 13:13 | Κίνημα για Ευρωπαϊκο Σύστημα Αναγνώρισης Ακαδημαϊκών Τίτλων (ΚΕΣΑΑΤ)

    άρθρο 295

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Διαφορετικά έχουμε πάλι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα, ένας κάτοχος διδακτορικού επιθυμεί να εργασθεί στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, εάν δεν υπάρχει αποσαφήνιση ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει αυτοτελώς, δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, τότε ο ΔΟΑΤΑΠ (το παρών ή το εκάστοτε μελλοντικό ΔΣ) μπορεί να θέσει προϋπόθεση την αναγνώριση του προπτυχιακού και του μάστερ για να αναγνωρισθεί το διδακτορικό. Δηλαδή, η διαδικασία, αντί για 3 μήνες, θα είναι κάπου στους 9-12 μήνες (μέχρι να αναγνωρισθούν όλα με την σειρά). Οποτε αυτό θα είναι τροχοπέδη για την αντιστροφή του Brain Drain , διότι πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, δεν θα μπουν σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, που επίσης θα έχει και τριπλάσιο κόστος (3 φορες παράβολο του ΔΟΑΤΑΠ). Οποτε, είναι ασφαλέστερο να υπάρχει αποσαφήνιση ότι η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δύναται να αποκτηθεί αυτοτελώς για το κάθε πτυχίο (βασικό, μάστερ, ή διδακτορικό), δίχως την εξέταση των λοιπών πτυχίων. Αυτό κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8, εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ENIC NARIC
    Αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Δεν αναφέρεται το τι γίνεται με τις μεταφερόμενες μονάδες (ECTS) για την Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα (π.χ. ERASMUS MONDUS) οι μονάδες προέρχονται από τρία ή τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΜΕ ΗΜΕΔΑΠΗΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία γίνεται ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης των προγραμματων, άλλα με βάση το περιεχόμενο των τίτλων σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν. Δηλαδή, ένα πτυχίο και πρόγραμμα σπουδών από την αλλοδαπή το οποίο έγινε εξ αποστάσεως, ΔΕΝ θα πρέπει να συγκριθεί αναγκαστικά μόνο με κάποιο από τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ). Το ΕΑΠ, και γενικά τα ελληνικά ΑΕΙ, έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό και ποικιλία ειδικοτήτων οι οποίες γίνονται εξ αποστάσεως, οποτε δεν θα μπορεί να γίνεται σύγκριση και απόδοση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας και αναγνώρισης. Το άρθρο πρέπει να διευκρινίζει ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο την ειδικότητα και το περιεχόμενο των σπουδών, ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης (δια ζώσης, μεικτή, ή εξ αποστάσεως).

  • 2 Ιουνίου 2022, 13:05 | Ροζίνα

    Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη λάβει απόφαση «Αντιστοιχίας – Ισοτιμίας τίτλων» μέσω συνεκτίμησης πτυχίου πρώτου κύκλου σπουδών (180 πιστωτικών μονάδων) και πτυχίου δεύτερου κύκλου σπουδών (120 πιστωτικές μονάδες) στην αλλοδαπή; Βάσει του παλιού νόμου, το πτυχίο δεύτερου κύκλου σπουδών δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο καθώς έχει συνεκτιμηθεί στην απόφαση «Αντιστοιχίας – Ισοτιμίας τίτλων». Πρακτικά, το άτομο αυτό δεν έχει μεταπτυχιακό για τους δημόσιους φορείς στην Ελλάδα, παρά μόνο βασικό πτυχίο. Θα μπορούσε να επαναλάβει τη διαδικασία βάσει του νέου νόμου, ώστε να λάβει ακαδημαϊκή ισοτιμία για κάθε έναν από τους δυο τίτλους;

  • 2 Ιουνίου 2022, 12:16 | Ανεστης

    Είναι προφανές, και το επικροτούμε, ότι τα νομοθετήματα (ειδικότερα οι Λίστες με τα Αναγνωρισμένα Ιδρύματα και Προγράμματα) σχετικά με την λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ γίνονται συμφωνά με τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα για την δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου (βλέπε αυτοματη αυτοματη αναγνώριση σε όλη την ΕΕ για την συνέχιση της μάθησης και ερευνητικής δραστηριότητας):

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32018H1210(01)&from=EN

    Πάρα ταύτα, υπάρχει το έξης προβληματικό, η ακαδημαϊκή ισοδυναμία αναφέρεται ως προϋπόθεσή για την πρόσβαση στην Ελληνική αγορά εργασίας. Άμα διατηρηθεί αυτή η αποστολή της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας, τότε η διαδικασία αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας, θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32005L0036&from=EL

    Ειδικότερα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλες οι σχετικές διορθώσεις και οδηγίες

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:c11065&from=EL

    Δηλαδή, η διαδικασία αναγνώρισης της Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας θα πρέπει να είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της Επαγγελματικής Ισοδυναμίας του ΑΤΕΕΝ. Οπότε ΑΤΕΕΝ και ΔΟΑΤΑΠ θα πρέπει να είναι ένα, διότι μετά ερχόμαστε σε αντιφάσεις, οπού ένα πτυχίο παρέχει πρόσβαση στην Ελληνική αγορά εργασίας μέσω ΑΤΕΕΝ και όχι μέσω ΔΟΑΤΑΠ, και αντιστρόφως. Είναι ανούσια η ύπαρξη δυο δομών που έχουν ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Πρέπει να ενοποιηθούν οι δυο αυτές οδοί, διαφορετικά υπάρχει θέμα σύγχυσης με τους ΝΠΔΔ Επαγγελματικών Συλλόγων, και την εγγραφή των αποφοίτων σε αυτούς. Για παράδειγμα, ένας ΝΠΔΔ, μπορεί να ορίσει στο Δ.Σ. ότι δέχεται μόνο ΔΟΑΤΑΠ και όχι ΑΤΕΕΝ. Αυτό θα είναι βέβαια σε ΠΑΡΑΒΑΣΗ της ευρωπαϊκής οδηγίας, την οποία θα χρεωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, διότι η Ελληνική Δημοκρατία, ως υπόλογος που έχει ορίσει και ελέγχει αυτούς τους ΝΠΔΔ, θα πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα στην ΕΕ.

    Η μοναδική λύση Είναι να υπάρχει ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ όσων μελών ΝΠΔΔ δεν εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Οδηγία, και ταυτόχρονα να γίνει η ένωση Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Ισοδυναμίας!