Ερώτημα 1: Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ποιοι βασικοί στόχοι πρέπει να επιδιώκονται;

Ερωτήματα διαβούλευσης για «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012»

Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ποιοι βασικοί στόχοι πρέπει να επιδιώκονται;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 01:49 | eidimonas

    Κύριοι της δήθεν διαβούλευσης να το θυμάστε καλά! Η Ελλάδα και τα νιάτα της δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν πνευματικά! Πάψτε επιτέλους να λειτουργείτε ως φωτοσβέστες!

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 01:42 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΟΜΕΝΙΔΗΣ

    Φόβο βλέπω, φόβο και έλλειψη εμπιστοσύνης. (όχι αδικαιολόγητα)
    Μόνο έτσι εξηγείται η παντελής απόρριψη από πολλούς πολίτες κάθε πρότασης αναδιοργάνωσης σε κάθε κλάδο της δημόσιας ζωή.
    Απορρίπτουν ολοκληρωτικά και γενικόλογα οποιαδήποτε πρόταση. Επιμένουν να μην αλλάξει τίποτα ακόμη κι αν χρειασθεί να μειωθούν στην μέση οι μισθοί των εκπαιδευτικών.
    … αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει
    καλύτερα να μην τους πει κανένα…

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 01:29 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ &ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 56 Δ.Σ. ΑΘΗΝΩΝ

    Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί. Οι μεγάλοι εγκέφαλοι των υπουργίων θεωρούν το μισθό του διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας περιττό έξοδο και τις συνενώσεις ως λύση όλων των προβλημάτων της ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Το ίδιο έκαναν και με το διευρυμένο ενιαίο πρόγραμμα στα δημοτικά σχολεία. Έκαναν τα παιδιά μας εργάτες από πολύ μικρή ηλικία, χωρίς να έχουν τις ανάλογες απολαβές. Ούτε εργασιακό χώρο (αίθουσες διδασκαλίας), ούτε εκπαίδευση. Γιατί δυστυχώς τα παιδιά πηγαίνουν πλέον στο σχολείο για να κοκορεύοντε ορισμένοι ότι τα σχολεία μας λειτουργούν βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Δεν ξέρουν πως στο εξωτερικό (Γερμανία) τα πρωτάκια κάνουν 3-4 ώρες μάθημα την ημέρα και διδάσκονται μόνο τα βασικά μαθήματα (γλώσσα και μαθηματικά) και όχι τα αγγλικά και οι υπολογιστές; Οι διευθυντές των σχολείων εκτός από το διευρυμένο ωράριο (ειδικότητες)θα έχουν τώρα και τις συνενώσεις των σχολείων; Ειλικρινά έχετε σκεφτεί που θα στοιβαχθούν αυτά τα παιδιά για να αποδώσουν σε αυτό το απαιτητικό πλέον σχολείο; ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ; ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ; Δεν έχουμε αίθουσες διδασκαλίας, δεν έχουμε εκπαιδευτικό προσωπικό, ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ; Όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Την αποδυνάμωση και την αποχαύνωση των παιδιών μας. Στο τέλος θα κάνουμε φροντιστήριο στα παιδιά μας για να μάθουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ!
    ΔΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!!

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 01:09 | χωριάτης

    Δέν πείθεται η κοινωνία ότι όλα αυτά θα γίνουν για το καλό του μαθητή και η διαβούλευση γίνεται για τα μάτια του κόσμου.κάνω μιά τελευταία έκκληση άν υπάρχει φιλότιμο στους κυβερνόντες αν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ ο μαθητής άς φροντίσουν να βοηθήσουν τα μικρά σχολεία να μήν κλείσουν αλλά να λειτουργήσουν καλύτερα. οι τοπικές κοινωνίες μένουνε ζωντανές με την παρουσία του δάσκαλου του παππά του τοπικού άρχοντα.Και μη μου πείτε ότι ειμαι γραφικός αλλά εμείς που ζούμε στην επαρχία αυτά είναι που μας κρατάνε ακόμα εδώ κύριοι καρεκλοκένταυροι υπεύθυνοι τις ΄΄ολης μας κατάντιας που ξαφνικά σας πήρε ο πόνος για το καλό αυτήε της χώρας,Αφού την ρημάξατε οικονομικά θέλετε να την ΕΡΗΜΏΣΕΤΕ και απο ανθρώπους γιατί κλείνοντας ένα σχολειό αναγκάζετε όλη την οικογένεια να φύγεικαι αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα περί ενδιαφέρον σας για την νεολαία .Εχετε δώσει εξετάσεις και εχετε αποτύχει δέν μας πείθετε δέν πρόκειται να κάνετε τίποτα για το καλό του μαθητή που διατυμπανίζετε το μόνο που θέλετε ειναι εξοικονόμηση χρημάτων γιατί δέν μπορείτε να βρείτε από πουθενά αλλόυ.Και αυτά που γράφουμε δέν πρόκειται ούτε να τα κοιτάξετε απλά μας λέτε γράφτε και εμείς θα κάνουμε αυτό που θέλουμε .ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΎΟΥΜΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΈΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 01:01 | Γιάννης

    Για να διατυπώσει κάποιος χρήσιμη άποψη χρειάζεται γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας (πόσα είναι τα μικρά σχολεία, σε τι αποστάσεις κτλ).

    Με δεδομένο ότι σε κανένα σχολείο δεν υπάρχουν πλεονάζουσες υποδομές (αίθουσες, γυμναστήρια, αυλές, γήπεδα κτλ) σίγουρα στα σχολεία υποδοχής η κατάσταση θα επιδεινωθεί για τους μαθητές.

    Για τους δε φιλοξενούμενους μαθητές η μετακίνηση θα είναι τεράστιο μειονέκτημα σε κούραση και χρόνο αφού εάν η απόσταση απαιτεί 45 λεπτά οδήγησης αυτό για τους μαθητές θα σημαίνει πάνω από μια ώρα από πόρτα σε πόρτα. Δύο ώρες την ημέρα στον δρόμο είναι εξωπραγματικό.

    Προτείνω λοιπόν σαφώς μικρότερο χρόνο μετακίνησης και τεράστια προσοχή στις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής ώστε οι παιδαγωγικές θυσίες (που είστε αποφασισμένοι να κάνετε στο όνομα της οικονομίας) να μην είναι καταστροφικές.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 00:31 | Σπύρος

    Μάλιστα.
    Πρέπει δηλαδή να σας γράψουμε έκθεση ιδεών, πάνω σε ένα ερώτημα που εξ΄αρχής μας το δίνετε σαν κάτι το οποίο είναι τετελεσμένο και προαποφασισμένο. Με άλλα λόγια, μας ζητάτε να νομιμοποιήσουμε αυτά που ήδη έχετε προ-αποφασίσει, δίνοντας μια επίφαση «διαλόγου» με τους πολίτες στο διαδίκτυο, επιλογή εξαιρετικά ευφυής, μιας και είναι πασίγνωστο πως, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ.
    Άσε δε που έχουμε και άπλετο χρόνο (4 μέρες) για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Μετά, οι «σοφοί» θα αξιολογήσουν το τι είναι «αληθές» και τι όχι, το «τι θέλει ο κόσμος» και θα «αποφασίσει».
    Ωραίο το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο.

    Προσπαθείτε άτσαλα και χωρίς στάλα ντροπής να καλύψετε το ότι απλά ζητάτε από τους πολίτες να δώσουν άλλοθι «δημοκρατικότητας» σε –απ’ ότι μπορεί να καταλάβει κανείς- σχεδιασμούς «επί χάρτου», ανθρώπων που έχουν ευτελίσει την Παιδεία σε «εκπαίδευση», ανθρώπων που δεν έχουν κολλήσει ένα ένσημο στην ζωή τους και έχουν θαρρείς στο DNA τους το γονίδιο του χαρτογιακά-διεκπεραιωτή, ανθρώπων που δείχνουν να μην έχουν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα των σχολείων της χώρας και του τρόπου λειτουργίας των, οικονομολόγων και τεχνοκρατών που βλέπουν και προσπαθούν να αποτιμήσουν την Παιδεία με «δείκτες παραγωγικότητας», με «σχέσεις κέρδους-κόστους», με την οπτική της προσαρμογής στις «επιταγές και τάσεις της αγοράς», με την λογική της «εξοικονόμησης και ορθολογιστικής χρήσης των πόρων».
    Το ζητάτε αυτό, δήθεν για την «αναβάθμιση» της Παιδείας, την ώρα που έχετε συμβάλλει ποικιλοτρόπως και εσείς στην απαξίωση και το τέλμα της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και την έχετε καταντήσει εμπόρευμα και εμπορευματική αξία, επενδυτική «ευκαιρία» και συναλλακτικό μέσο, απομυζώντας την ουσία της.

    Είμαι καθηγητής δευτεροβάθμιας, με 10ετή προηγούμενη εργασιακή εμπειρία εκτός Παιδείας και 13 μέσα σε αυτήν.
    Με μεταπτυχιακό που η ίδια η «υπηρεσία» πλήρωσε μέσω εκπαιδευτικής άδειας αλλα και που ποτέ δεν «αξιοποίησε», (κι ούτε που με ενδιαφέρει πλέον) επειδή ποτέ δεν χτύπησα «πόρτες», ούτε βρέθηκα σε προθαλάμους γραφείων και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να το πράξω.
    Λόγω (πρώιμης και αφελούς) συνδικαλιστικής ιδιότητας, βίωσα πολύ νωρίς την λογική του Υπουργείου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (και με τις δύο κυβερνήσεις), αλλά ακόμη και την συνδικαλιστική-συντεχνιακή λογική του ευρύτερου καθηγητικού κλάδου και γι’αυτά ακριβώς και παραιτήθηκα από όλα.

    Κύριοι,
    Ως απλό καθηγητή, με ενδιαφέρει πλέον μονάχα ένα:

    – Να μπορώ να κοιτάζω τους μαθητές μου στα μάτια.

    Αυτό και μόνο αυτό.
    Ευτυχώς που όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, ανακαλύπτω και άλλους συναδέλφους με την ίδια οπτική.
    Το παλεύουμε καθημερινά και αυτό είναι που δίνει -ψήγματα έστω- οράματος και ελπίδας σε εμάς και τους μαθητές μας.

    Όσες συγχωνεύσεις και καταργήσεις κι αν αποφασίσετε λοιπόν, κάποιοι από εμάς τους καθηγητές και τους δασκάλους, θα εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στα χαμόγελα των μαθητών μας, να αναζητούμε και να παλεύουμε για το πραγματικό νόημα της Παιδείας μέσα στις αίθουσες που θα στοιβάζετε όλο και περισσότερες παιδικές ψυχές και όνειρα, με οδηγό και πυξίδα το φιλότιμό μας και την αξιοπρέπειά μας
    Μόνο αυτό μας έμεινε και θα συνεχίζουμε, να το πράττουμε, ακόμη κι αν έχουμε την τύχη των 40 συναδέλφων στα Γιαννιτσά που διώκονται γιατί λειτούργησαν σαν παιδαγωγοί και όχι σαν δημόσιοι υπάλληλοι.

    Δεν περιμένουμε τίποτα από εσάς, μας αρκεί η από καρδιάς καλημέρα των μαθητών μας κι όσο αντέξουμε.

    (Στα υπόλοιπα ερωτήματα του διαγωνίσματος-«διαβούλεσης» που βάλατε δεν θα απαντήσω, ελπίζω να πιάνω την βάση με τα προφορικά)

    Σπύρος
    Καθηγητής κάποιας ειδικότητας σε κάποιο ΕΠΑ.Λ. που λόγω μεγέθους, μάλλον δεν θα συγχωνευθεί

  • Εν τέλει Υπουργό Πολιτισμού όπως και Υπουργό Παιδείας η Ελλάδα θα στερείται σταθερά !
    Εχετε μπερδέψει τούς μαθητές με τούς πελάτες και τήν παιδεία με τήν κερδοφορία.
    Η πρώτη απόδειξη για το αποτυχημένο μοντέλο που πασσάρετε είναι το οτι τα παιδιά σας παρακολουθούν ιδιωτικά σχολεία κι όχι δημόσια.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:40 | Λουκάς-Ανδρονίκη Μεσορόπη Καβάλας

    Είμασθε γονείς 5 παιδιών σε ένα χωριό της Καβάλας που αποτελείται κατ’ εξοχήν από πολύτεκνες οικογένειες.Ηρθαμε από αστικά κέντρα και στηρίξαμε την επαρχία,δημιουργώντας οικογένειες,που αριθμούν 5,6 ή και 9 παιδιά έκαστη,με όλες τις δυσκολίες,τις στερήσεις και τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό.Ποτέ δεν μετανιώσαμε για αυτήν την επιλογή μας.
    Η ανταμοιβή,η χαρά και η δικαίωση όλων υπήρξε το διθέσιο σχολείο μας, με τα 33 παιδιά και η ελληνική σημαία που κυματίζει σ’ αυτό,στα σπίτια μας και στην καρδιά μας.
    Και τώρα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ,ότι το σχολείο μας κλείνει όχι λόγω ελλείψεως μαθητών αλλά λόγω ελλείψεως ρευστών.Γιατί αυτή είναι η ουσία και όχι η δήθεν ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
    Εμείς είμασθε περήφανοι και απόλυτα ικανοποιημένοι και με τις επιδόσεις των μαθητών και με τη συνοχή του σχολείου και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας.
    Δεν χρειαζόμασθε ούτε άλλες καινοτόμες δράσεις ούτε πρωτοποριακά προγράμματα διδασκαλίας.Αυτό που χρειαζόμασθε είναι τα παιδιά στον τόπο μας και την ελάχιστη αναγνώριση από το κράτος της τεράστιας προσφοράς όλων των πολυτέκνων σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο.
    Κι αν το Υπουργείο δεν μπορεί να αναγνωρίσει την προσφορά μας αυτή, ας μας θεωρήσει μειονοτικό σχολείο, ως σχολείο πολυτέκνων κι ας μας εξαιρέσει από το πρόγραμμα συνενόσεων.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:22 | ΑΣΗΜΑΚΟΥ ΛΟΥΙΖΑ

    Μην κλεισετε σχολεια μην συγχωνεύεται σχολικες μοναδες θα χασουν τα σχολεια μας την προσωπικοτητα τους θα γινουν απροσωπα γκετο….μην καταδικαζεται το μελλον της χωρας …τα παιδια μας!!!!!!!!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:15 | ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΜΗ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΗΝ ΣΤΟΙΒΆΞΟΥΜΕ 30 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ 25 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΎΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ .

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:08 | Απόστολος Κασιφός

    Οι λόγοι που χρειάζονται οι συνενώσεις σχολείων είναι κύρια οικονομικοί, ιδίως σε συστεγαζόμενα σχολεία μεγάλων αστικών κέντρων. Είναι βέβαια και εκπαιδευτικοί για αυτονόητους λόγους. Στα μικρά χωριά όμως δεν λέγεται συνένωση αλλά κλείσιμο του σχολείου. Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στην κοινωνική ζωή του χωριού, για μια τεράστια υποβάθμιση που ανοίγει άμεσα συζητήσεις στις οικογένειες με μικρά παιδιά για μετακόμιση στο κοντινότερο αστικό κέντρο. Ξέρετε στις μέρες μας τα χωράφια και τα κτήματα μπορούν να γίνουν κι από μιά λογική απόσταση. Είναι αυτό ο στόχος του νομοσχεδίου; Νομίζω πως όχι. Είναι όμως μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Στόχος μπορεί να είναι να μεταφερθεί ένας μαθητής από ένα μικρό και ίσως μειονεκτικό σε ένα μεγάλο και σύγχρονο σχολείο άλλα είναι πιθανό αποτέλεσμα ένα παιδί από την άπλα και την ασφάλεια του χωριού να μεταφερθεί στην στενότητα του διαμερίσματος και την ανασφάλεια της αστικής ζωής.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:01 | Πέτρος

    Οι συγχωνεύσεις σχολείων σημαίνουν περιστολή σπατάλης λειτουργικών δαπανών, συγκεντρωτικές επενδύσεις σε κτιριακό εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή, δημιουργία ευρύτερων μαθητικών κοινοτήτων και συλλογικότερη σχολική ζωή – εκδηλώσεις. Αν το κράτος δεν είχε ξεκινήσει τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων πριν από τουλάχιστον μια εικοσαετία, μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης θα βρισκόταν ακόμα στην εποχή του μονοθέσιου «κρυφού» σχολειού.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:00 | ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 18 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

    Είμαστε αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις-συνενώσεις των σχολικών μονάδων. Ο βασικότερος λόγος που πιστεύουμε σε αυτό είναι ότι η προτεινόμενη συγχώνευση των σχολείων αποτελεί περιορισμό στο κοινωνικό δικαίωμα στην εκπαίδευση με τη δημιουργία σχολείων «αποθήκες».
    Με την συγχωνευση των σχολικών μονάδων υποβαθμίζεται η εκπαίδευση αφού με την δημιουργία πολυδύναμων τμημάτων γίνεται δυσκολότερη τόσο η διδασκαλία από την πλευρα των δασκάλων όσο και η μάθηση από την πλευρά των μαθητών. Μειώνεται ο χρόνος που θα θα αφιερώνει ο δάσκαλος σε κάθε παιδί(λόγω της αύξησης των μαθητών κάθε τάξης) για την κατανόηση του μαθήματος και οδηγούμαστε σε μαθητές δυο ταχυτήτων.
    Ξαναγυρίζουμε στο 70, τη στιγμή που η εξέλιξη της κοινωνίας και οι απαιτήσεις της ζωής προϋποθέτουν ένα σύστημα εκπαίδευσης καινοτόμο με στόχευση στον εμπλουτισμό της γνώσης και των νέων τεχνολογιών του 21ου αιώνα.

    Τέλος η παιδεία αποτελεί βασικό παραγόντα ανάπτυξης σε περιόδους κρίσης και η προτινόμενη αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικά είναι οπισθοδρόμηση.

    Χρυσούλα&Βασίλης Νασιάκος
    Ρένα Γιαννακοπούλου
    Χαρά Ιντζου
    Σπύρος Κατσάρης
    Ντίνα Τσόρακα

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:54 | jimkoutr!

    Υ π ο κ ρ ι σ ί ε ς!!
    Οι προθέσεις σας ελέγχονται ως ύποπτες κύριοι του υπουργείου της Παιδείας. Ψηφίσατε το μνημόνιο και βάλατε ταφόπλακα στα όνειρα των ελληνοπαίδων και των εγγονιών τους και θέλετε να πιστέψουμε στις αγνές προθέσεις σας για τη δημόσια παιδεία…!! Θα΄μαστε πάντα απέναντί σας! Μια σπίθα χρειάζεται και τότε να δείτε τι τρίξιμο θα κάνει η καρέκλα σας και οι »αγνές-άδολες» προθέσεις σας…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:03 | maria

    ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ .ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ…ΟΛΟΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙ?ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΒΑΒΥΛΩΝΕΣ?ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙ?ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΩΝ?ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΙΣΣΟΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ…ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΛΠ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΑΛΛΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ…ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ?ΥΓΙΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ Η ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΣ…ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΤΕ?ΑΛΛΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΙΔΕΩΔΗ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:55 | ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Είμαι μαθήτρια του εσπερινού λυκείου Αιγάλεω.
    Έγγαμη,εργαζόμενη και μητέρα δύο παιδιών.Παρακαλώ θερμάνα διατηρηθεί η έδρα του λυκείου μας, ως έχει και να μη χρειαστεί να αλλάξουμε σχολείο και περιοχή.Έχουμε μπει σε μια σειρά και θα μας είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξουμε οποιαδήποτε δεδομένα στη φοίτηση μας.
    Ο δεσμός που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε εμάς και τους καθηγητές μας,είναι αυτός που μας δίνει καθημερινά κουράγιο να συνεχίσουμε την πορεία της μάθησης,παράλληλα με την εργασία και τις οικογενειακές μας
    υποχρεώσεις.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:36 | ΕΛΕΝΗ ΠΙΠΙΝΤΑΚΟΥ

    ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ να προστατευτούν οι μαθητές των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ να προστατευθούν οι ανθρωποι όλοι μεγάλοι και μικροί που τους δώθηκε μια 2η ευκαιρια να έχουν προσβαση στη μορφωση.
    ουτως ή άλλως όλα αυτά αφορούν τους φτωχούς και αμόρφωτους και πολύ φοβάμαι ότι μας θέλουν όλοι ακόμα πιο ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ γιατί απο όλα αυτά δεν κινδυνεύουν οι ΠΛΟΥΣΙΟΙ αυτοί έχουν τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    Το κράτος δεν έχει λεφτά και αργει να κανει συμβασεις με λεωφορεία για μεταφορά μαθητών τώρα που δεν εχει τοσες μετακινησεις ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΤΗΩΝ?????
    προβληματισμοί μιας εργαζόμενης-ακριβά φορολογούμενης και μαμάς πάνω απ΄όλα ΓΥΝΑΊΚΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:30 | ΚΟΥΡΤΗΣ ΤΑΣΟΣ

    ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΣΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 60 κ ΤΟΥ 70.ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ . ΕΧΕΤΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΡΗΜΑΞΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    Η ΤΡΟΙΚΑΤΖΗΔΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ?

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:15 | Πλακίδας Γεώργιος

    Είμαι καθηγητής Λυκείου εδώ και 24 χρόνια. Προφανώς δεν κινδυνεύει η θέση μου, δεν καταθέτω λοιπόν τις απόψεις μου ιδιοτελώς.
    1. Είναι η 7η, αν θυμάμαι καλά, φορά που αναγγέλλεται πομπωδώς στα χρόνια αυτά ένα σχέδιο αναμόρφωσης και σωτηρίας της παιδείας.
    2. Είναι η 7η φορά που αυτό γίνεται χωρίς καμια ουσιαστική προετοιμασία.
    3. Είναι η 7η φορά που δε ζητήθηκε η γνώμη των καθηγητών.
    4. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν σε αδιέξοδο ή αποτυχία.
    5. Είναι προφανές ότι κύριος στόχος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων.
    6. Με τις συγχωνεύσεις θα χάσουμε τα πλεονεκτήματα των μικρών σχολικών μονάδων χωρίς να εξασφαλίσουμε ένα σίγουρο αποτέλεσμα.
    7. Σχολεία με σαφές στίγμα και παιδαγωγική στόχευση θα εξαφανιστούν μέσα σε σχολεία μαμούθ.
    8. Τελειώνω με ένα παράδειγμα. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το μεγάλο σχολείο θα παρέχει περισσότερες δυνατότητες στους μαθητές. Στο υπάρχον σχολείο παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέξουν τα ιταλικά ως 2η ξένη γλώσσα. Στο σχολείο μας λοιπόν 17 παιδιά επέλεξαν τα ιταλικά. Την προηγούμενη χρονιά ο Καθηγητής της Ιταλικής ήλθε το Νοέμβριο. Φέτος, μόλις τον Ιανουάριο μας ενημέρωσαν ότι δε θα έρθει καθόλου. Προφανώς λοιπόν οι δυσλειτουργίες του σχολείου δεν είναι θέμα μεγέθους. Φοβάμαι πως το νέο σχολείο θα είναι ένα ανεξέλεγκτο γκέτο χωρίς αρχή και τέλος.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:11 | Μοναδικός

    Η συγχώνευση των σχολείων δεν είναι αποτελεσματική, λαμβάνοντας υπόψη μας τα παρακάτω – η δαπάνη μεταφοράς των μαθητών είναι πολύ μεγαλύτερη απο την δαπάνη λειτουργίας των σχολείων (πρόσφατη η δήλωση του Κου Προβόπουλου τα χρήματα που δίνονται για μεταφορά μαθητών ισούται με αγορά αυτοκινήτου 10.000€ για κάθε μαθητή) – η ημερήσια κόπωση, αφου θα υπάρξουν μαθητές που θα είναι στο δρόμο τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα (περισότεροι μαθητές περισσότερες στάσεις) – μη ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση(σε σχέση με το συμμαθητή που δεν μεταφέρεται).
    Επίσης η λειτουργία των σχολείων ανήκει στους Ο.Τ.Α., οι οποίοι με τη διεύρηνση των γεωγραφικών συνόρων τους θα έχουν μείγμα σχολικών μονάδων δηλαδή μικρές και μεγάλες, άρα τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κάποιες απο αυτές ως πηγές χρηματοδότησης (π.χ διάθεση σε συλλόγους των αιθούσών, των γυμναστηρίων των αμφιθεάτρων των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, των εργαστηρίων πληροφορικής τους χώρους άθλησης κ.α.)και να καλύψουν τις ανάγκες της δαπάνης για την λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων.

  • ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΘΟΣΟΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ , ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ/ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
    ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ/ΔΗΜΟ ΩΣ 5ΘΕΣΙΑ Ή 7ΘΕΣΙΑ Ή ΟΚΤΑΘΕΣΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 12ΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ 14 ΚΑΙ 15 ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ , ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΤΛ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ.
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ-ΔΗΜΟΥΣ ΑΥΣΤΗΡΑ 6ΘΕΣΙΑ Ή 12ΘΕΣΙΑ. ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ 6 Ή 12 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ, ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΙΘΟΥΣΑ 2ΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ&ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ 12ΘΕΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ.
    ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5ΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 2013 ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;

    ΜΑΡΙΟΣ ΛΟΥΚΑΤΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΟΙΞΗΣ

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:11 | ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝΕ?

    Πολύ ωραία ερώτηση, σε ένα πολύ ωραίο διάλογο!! Πού την είδατε κ. Υπουργέ την «αναγκαιότητα»; Πιθανόν να θέλατε ο «διάλογος» να γίνει μόνο μεταξύ αυτών που την βλέπουν. Ωστόσο πιστεύω πως έχουμε δικαίωμα λόγου και οι διαφωνούντες. Πρώτα – πρώτα:
    1. Να εξεταστεί με τίνος απόφαση και με ποια κριτήρια ιδρύθηκαν τα σχολεία που θέλετε να κλείσετε. Επειδή υπήρχε ανάγκη ή για να κερδίσει πόντους κάποιος τοπικός κομμάρχης; Και να ανακοινώνεται κάθε φορά ποια αλλαγή στον μαθητικό πληθυσμό της περιοχής δικαιολογεί την κατάργηση του σχολείου;
    2. Μιλάτε για δυσλειτουργίες λόγω του μικρού αριθμού μαθητών αλλά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοείτε.
    2α. «παράγοντες» του υπουργείου μίλησαν για δυσκολία στην κατανομή του προσωπικού. Το γεγονός πως οι διορισμοί – αποσπάσεις γίνονται τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ακόμα και Νοέμβριο δεν προκαλεί δυσκολία στην κατανομή του προσωπικού; Άλλοι ( πχ Κύπρος) που ανακοινώνουν τους διορισμούς απο τον προηγούμενο Φλεβάρη είναι χαζοί;
    2β. μήπως εννοείτε πως μένουν εκπαιδευτικοί με μειωμένο ωράριο; Δηλαδή τι περιμένετε να γίνει με την θέσπιση μαθημάτων τα οποία διδάσκονται για μία ώρα την εβδομάδα ( αυτό βρήκατε πολλούς να σας το πουν παιδαγωγικά ορθό; ) Καταργήστε τα μονόωρα μαθήματα έτσι ώστε να διδάσκεται π.χ. η Τεχνολογία του Γυμνασίου, μόνο σε μία τάξη για 2 ώρες την εβδομάδα και θα δείτε.
    2γ. Μήπως νομίζετε πως τα μικρά σχολεία είναι η αιτία που μένουν κάποιοι καθηγητές χωρίς ωράριο; (υπεράριθμοι). Μάλλον δεν ξέρετε τότε πως γίνονται η κατανομή των διοριζόμενων και μετατιθέμενων, θα σας πω εγώ: Έστω στην Χ Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι διευθυντής ο κύριος Α. Ο κύριος Α έχει έναν ανηψιό που είναι καθηγητής και έχει ζητήσει μετάθεση για την διεύθυνση Χ. Δυστυχώς όμως η περιφέρεια Χ δεν έχει κενά στην ειδικότητα του ανηψιού και επιπλέον ο ανηψιός είναι δέκατος στην σειρά μετάθεση για την περιφέρεια Χ. Κανένα πρόβλημα, ο κύριος Α θα δηλώσει πως έχει 11 κενά (έτσι για ξεκάρφωμα). Ποιος θα τον «καρφώσει»; Οι προηγούμενοι δέκα;
    3. Αν ο λόγος είναι η συντήρηση λιγότερων κτηρίων, θα πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά και τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών. ( που δεν είναι καθόλου λίγα)
    4. Γιατί δεν κάνετε το διάλογο για τον εκσυγχρονισμό (ή τη θέσπιση) των κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας σχολείων ώστε να έχουμε για πάντα και για όλους τα ίδια κριτήρια, αλλά μιλάτε απ’ ευθείας για συνενώσεις;
    5. Με την ευκαιρία, δείτε και το εξής: σχεδόν σε όλα τα απομακρυσμένα και αποδυναμωμένα απο μαθητές αυτά σχολεία που θέλετε να καταργήσετε, είναι τοποθετημένοι πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί (πολύ περισσότεροι απο όσοι θα χρειάζονταν ) που ενώ παίρνουν τα μόρια της απομακρυσμένης περιοχής είναι αποσπασμένοι σε άλλες περιοχές καθόλου απομακρυσμένες.
    6. Έχετε στα χέρια σας καμμιά συγκριτική μελέτη για τον τρόπο λειτουργίας των μικρών σχολείων, σε σχέση με τα μεγάλα και καταλήξατε στο «παιδαγωγικά ορθό» της συνένωσης; Μη μας κοροϊδεύετε. Τα κίνητρα για την συζήτηση αυτή δεν είναι εκπαιδευτικά. Είναι οικονομικά και μόνο. Μήπως όταν λέγατε «πρώτα ο μαθητής» εννοούσατε θα κόψουμε πρώτα τα λεφτά που διαθέτουμε για τον μαθητή;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:09 | ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Α΄ΕΛΜΕ ΑΧΑΙΑΣ

    ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Πάτρα 20-1-2011
    Α΄ΕΛΜΕ ΑΧΑΙΑΣ

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    Η ΠΑΣΚ Καθηγητών αλλά και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής είναι αντίθετες με καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων από θέση αρχής , πολύ περισσότερο σήμερα που η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται χωρίς καμμιά θεσμική νομιμοποίηση και με την απουσία των τοπικών κοινωνιών.
    Α. Η συγχώνευση σχολείων στην περιφέρεια θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μαθητών, οι οποίοι καθημερινά θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο σχολείο τους , πράγμα που δυνητικά θα επηρεάσει και τη σχολική τους επίδοση. Παράλληλα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να αυξηθεί η σχολική διαρροή κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ,ιδίως για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος , που ζούν σε απομακρυσμένες περιοχές , όπου το σχολείο αποτελεί το μοναδικό ζωντανό κύτταρο κοινωνικοποίησης. Είναι επίσης γνωστό ότι την τελευταία 10ετία διάφοροι πλούτισαν χάρη στη κερδοφόρα επιχείρηση μεταφοράς μαθητών , πολλές φορές σε βάρος και της ασφάλειας των παιδιών και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και αναθέσεις. Με την κατάργηση σχολικών μονάδων και τη συνακόλουθη μαζική μεταφορά χιλιάδων μαθητών όχι μόνο δε θα εξοικονομηθούν πόροι, αλλά αντίθετα υπάρχει κίνδυνος το δημόσιο να επιβαρυνθεί περαιτέρω και κάποιοι επιτήδειοι να θησαυρίσουν εκ νέου. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που υφίσταται σε πολλά επαρχιακά σχολεία της περιοχής μας λόγω του σεισμού του 2008 και τις μικρές σχολικές τάξεις που είναι αποτρεπτικά στοιχεία για συγχωνεύσεις σχολείων. Παρ’όλα αυτά, στα πλαίσια ενός καλύτερου σχεδιασμού, παιδαγωγικά ορθού ,κοινωνικά αποδεκτού, που να εξυπηρετεί τις γεωγραφικές ιδιομορφίες και να απαντά στις υπάρχουσες υποδομές , θα μπορούσε να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή των παραγόντων της εκπαίδευσης , των τοπικών κοινωνιών και των φορέων των εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων και την αυτόματη ίδρυση εύρωστων και δυναμικών Λυκείων .

    Β. Στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα ,όπως η Πάτρα, μια επιχειρούμενη σχεδίαση καταργήσεων-συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα που αφορούν τη μετακίνηση και την ασφάλεια των μαθητών , συνυπολογίζοντας την απώλεια χρόνου και τους αυξημένους κινδύνους του αστικού περιβάλλοντος. Η υπερσυγκέντρωση δε , μαθητικού πληθυσμού σε σχολεία –μαμούθ , τύπου Γκράβας , με πολυπληθή τμήματα 30 μαθητών και άνω είναι απαράδεκτη από παιδαγωγική άποψη και ατελέσφορη για την παρεχόμενη γνώση. Είναι ήδη έντονο το κτιριακό πρόβλημα και μέσα στην πόλη και σε συνδυασμό με τον όγκο του μαθητικού δυναμικού έχει δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις υπερμεγέθη σχολικά συγκροτήματα. Ο τρόπος ανάπτυξης του πολεοδομικού ιστού της πόλης επιβάλλει πλέον νέες ιδρύσεις σχολείων .

    Η ΠΑΣΚ εκφράζει την εντονότατη ανησυχία της για τις κυοφορούμενες αλλαγές. Χωρίς να είναι αντίθετη σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν κάποιες πιθανές προβληματικές περιπτώσεις, που τυχόν υπάρχουν, δε θεωρεί ότι η συγχώνευση σχολείων πρέπει να είναι προτεραιότητα σήμερα .Αντίθετα πρώτιστο μέλημα της πολιτείας πρέπει να είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, μέσα από την πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, η ενίσχυση των μαθητών με προγράμματα αντισταθμιστικής εκπ/σης , η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων κτιριακής υποδομής που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια στην περιοχή μας .

    Ο χώρος της Παιδείας δε μπορεί να υπακούει σε οικονομίστικες λογικές και στις επιταγές της Τρόικας.

    Ένας σοβαρός σχεδιασμός επιβάλλει τη συνεξέταση πάμπολλων παραγόντων, πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Γι΄αυτό α) δεν αποδεχόμαστε καμία συζήτηση χωρίς τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και τη θεσμική της νομιμοποίηση. β)είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων που θα αποτελούνται από πολυπληθή τμήματα- άμεση καθιέρωση των 25 μαθητών ανά τμήμα γ) ζητούμε την ίδρυση νέων σχολείων στην πόλη ,σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν και άμεση επίλυση όλων των κτιριακών προβλημάτων δ) είναι επιβεβλημένο να προχωρήσει άμεσα η χωροταξική αποτύπωση , η νέα χωροθέτηση και στη συνέχεια η κατανομή των μαθητών στις δυο βαθμίδες της εκπ/σης για να έχουμε σαφή εικόνα των αναγκών μας ε) θα αντιδράσουμε άμεσα σε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης οργανικών θέσεων.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:09 | Νίκος Κ.

    Το κλείσιμο σχολείων σίγουρα είναι μια ακραία κατάσταση. Ακόμα και η φράση κλείνουμε σχολείο είναι αποκρουστική. Να ανασταλεί η λειτουργία ναί. ΝΑ βάλετε ελάχιστο αριθμό μαθητών για να είναι το σχολείο αυτόνομο. Με Διευθυντή,γραμματεία κ.λ.π. Εάν χάσει την αυτονμία του, να γίνετε παράρτημα. Έτσι μειώνουμε το λειτουργικό κόστος. Να καταργήσετε τα γραφεία που είναι σαν περίπτερα. Να κρατήσετε όσα γραφεία και Διευθύνσεις χρειάζονται και να στεγστούν σε σχολεία. Έτσι μειώνετε πολύ το λειτουργικό κόστος. Όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών να είναι 30, μάλλον είναι πρόταση ανεγγέφαλων γραφειοκρατών που η τελευταία τους επαφή με την τάξη ήταν πρίν από 30 χρόνια.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:07 | πέτρος παύλου

    «Κύριε δικαστά, είναι σωστό να μαθευτεί ότι χτυπάτε τη γυναίκα σας…;»

    Κύριοι. Υπάρχουν ερωτήσεις που εννοούν ότι κάποια ερωτήματα έχουν ήδη απαντηθεί. Η ερώτηση «Ποιοι είναι οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για Συνενώσεις και ποιοι οι βασικοί στόχοι που πρέπει να επιδιώκονται;» ΠΡΟ’Υ’ΠΟΘΕΤΕΙ οτι έχουμε συμφωνήσει με τις συνενώσεις και ότι από κει και πέρα συζητάμε για το τι μας οδήγησε σε αυτη μας την απόφαση.

    Λυπάμαι που η άποψη μου -ότι δηλαδή διαφωνώ με τις συνενώσεις σχολείων- δεν χωρά σε αυτή τη διαβούλευση. Ίσως κάποιος θεωρούσε κάτι τέτοιο μέχρι και προσβλητικό. Αλλά έστω. Αυτή είναι η χώρα μου.

    Είμαι εκπαιδευτικός και διαφωνώ με τις συνενώσεις. Εργάζομαι σε σχολείο ακριτικής περιοχής και χαμηλώνω το βλέμμα, όταν οι μαθητές ρωτάνε αν του χρόνου θα πηγαίνουν στο παραδίπλα χωριό, αφού «έτσι λέγανε στο καφενείο κύριε». Χρειάζονται περισσότερα σχολεία, όχι λιγότερα. Περισσότερες αίθουσες. Περισσότερα εργαστήρια. Περισσότερες επιμορφώσεις. Περισσότερη εμπιστοσύνη. Περισσότερη αξιοκρατία. Περισσότερος χρόνος.

    Όμως όλα αυτά, εκτός απο καλη διάθεση χρειάζονται και λεφτά. Και λεφτά, ένα χρόνο μετά, ξαφνικά δεν υπάρχουν. Οι βασικοί στόχοι που επιδιώκονται με τις συνενώσεις είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω με αυτούς. Είπαμε. Είμαι παιδαγωγός. Όχι οικονομολόγος.

    Ευχαριστώ
    Πέτρος Παύλου

    ΥΓ. Αφού δίπλα στο «συνενώσεις» χώρεσε το «ιδρύσεις», μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί δεν χώρεσε το «καταργήσεις»…?

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:06 | margor

    Η επιτυχία θα είναι να κρατήσετε ολα τα σχολεία και να βελτιώσετε την λειτουργία τους. Να εξοικονομήσετε κονδύλια απο άλλους τομείς και να τα αξιοποιήσετε στον τομέα της Παιδείας.
    Εκτιμώ ότι δεν έχετε εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες για να αποφύγετε την ενοποίηση σχολείων. Δίνετε την εντύπωση οτι δεν έχετε κάν υπολογίσει με ακρίβεια το οικονομικό κόστος αυτής της ενοποίησης.
    Προχειρότητα και βιασύνη που δεν επιτρέπονται. Οσο για το κοινωνικό κόστος φαίνεται οτι αδιαφορείτε!

  • Η διαδικασία των συγχωνεύσεων καταργήσεων των σχολικών μονάδων πρέπει να ξεκινά από τις αρχές Νοεμβρίου κάθε σχολικού έτους και να καταλήγει κάθε τέλη Ιανουαρίου του ίδιου σχολικού έτους. Έτσι θα γίνεται η διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ολοκληρωμένα και Δημοκρατικά.
    Επίσης το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του προς την πολιτική ηγεσία.
    Όσον αφορά τα κριτήρια για τη βιωσιμότητα των σχολικών μονάδων προτείνω τα εξής:
    1. Κάθε περιφέρεια να έχει ειδικά όρια για κάθε περιοχή της.
    2. Να υπάρχουν όλοι οι τύποι Λυκείων σε κάθε Δήμο.
    3. Να μην επιτρέπεται να υπάρχουν τάξεις πάνω από 25 μαθητές και κάτω από 10 μαθητές.
    4. Να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να ιδρύουν ευέλικτες μορφές κατάρτισης ως λύση στην τοπική ανεργία και ανάπτυξη της περιοχής.
    Για φέτος να δοθεί η προτεραιότητα στη συγχώνευση σχολείων που οι μαθητές είναι κάτω από 5 μαθητές ανά τάξη.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:52 | ΑΔΑΜ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Κύριοι,
    Όσο και να προβάλλονται παιδαγωγικοί λόγοι για τις συγχωνεύσεις, στο μυαλό όλων των εμπλεκομένων στην παιδαγωγική διαδικασία (εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, δεν μπορεί να περάσει ότι το μάθημα σε 30 μαθητές θα είναι καλύτερο από αυτό σε 20 μαθητές. Συγχώνευση σημαίνει κλείσιμο σχολείων, και σίγουρα αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας σας. Απορώ από ποια παιδαγωγική επιστημονική σχολή ή ρεύμα απορρέει μια τέτοια αντίληψη. Συνεργατικότητα, διαθεματικότητα ΤΠΕ, πάνε στο βρόντο; Άλλα μας δίδαξαν στα Πανεπιστήμια και στις Επιμορφώσεις. Δεν ισχύουν αυτά πια;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:41 | Βαγγέλης Κ

    Είναι προφανές ότι η αναγκαιότητα είναι το κόστος λειτουργίας. Ολόκληρο το μοντέλο ανάπτυξης, καθώς και το μεταπολιτευτικό μοντέλο πολιτικής (με κύριους εκφραστές τους πολιτικούς όλων των κομμάτων), το αφόρητο μείγμα λαϊκισμού και κοινωνικού εγωισμού με στόχο στην ιδιοποίηση δημόσιων πόρων από μικρά και μεγάλα τοπικά συμφέροντα , που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποτύχει και οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.
    Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδιωχθεί η υποστήριξη μικρών και απομονωμένων κοινοτήτων καθώς και η συγκέντρωση περισσοτέρων των 25 μαθητών σε μια τάξη.
    Η μετακίνηση των παιδιών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει χρονικά τη μισή ώρα.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:37 | ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    1o βημα συγχωνευση σχολειων

    2ο βημα αυξηση ωραριου

    3ο βημα χιλιαδες υπεραριθμοι

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    απολυσεις εκπαιδευτικων

    με ποια κριτηρια?

    1) εχεις οργανικη ΝΑΙ ΟΧΙ

    2) εχεις παιδαγωγικη καταρτιση ΝΑΙ ΟΧΙ

    Υ/Γ
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΤΑΞΕΤΕ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!!!!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:29 | Λεβέντης Γεώργιος,Φυσικός

    Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για μια ακόμα φορά. Ο σκοπός της συνένωσης σχολείων έχει καθαρά ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ όφελος για την κυβέρνηση.
    Φυσικά και δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για καλύτερο σχολείο. Τα είδαμε και τα μεγάλα σχολεία, πόσο καλά λειτουργούν.
    Το πρόβλημα της Παιδείας στην χώρα μας είναι καθαρά πολιτικό και οικονομικό. Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα που δεν μπορεί να εξαντληθεί εδώ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 18:43 | ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Με λένε Μαρία και φοιτώ στην τρίτη τάξη του εσπερινού γενικού λυκείου Αιγάλεω. Μόλις εχθές πληροφορηθήκαμε από τους καθηγητές μας ότι υπάρχει μια πιθανότητα να κλείσει το σχολείο μας για οικονομικούς λόγους όπως μας ανέφεραν. Αυτή η απόφαση θα αναγκάσει πολλούς από τους μαθητές να σταματήσουν το σχολείο ακόμα και αν βρίσκονται ένα χρόνο πριν από την αποφοίτηση τους. Είναι πολύ δύσκολο να ξαναρχίσει κάποιος το σχολείο σε προχωρημένη ηλικία παρόλα αυτά το κάναμε όμως χωρίς να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε και πως θα αντιμετωπιστούμε. Στο σχολείο αυτό φοιτούν άνθρωποι με οικογένειες, άνθρωποι κάποιας ηλικίας που θέλουν να πάρουν αυτό το πολυπόθητο απολυτήριο, άνθρωποι που είδαν στην πορεία ότι μπορούν να ονειρεύονται ακόμα και κάποιες ανώτατες σχολές. Δεν μπορείτε να μας στερήσετε αυτήν την προσπάθεια, δεν μπορείτε να μην επιτρέψτε στους καθηγητές μας μετά από τόσα χρόνια που μας διδάσκουν και μας βοηθούν να σταματήσουν να τα κάνουν όλα αυτά για τους «οικονομικούς λόγους» όπως αναφέρατε. Είναι το μόνο σχολείο κτιριακά που εξυπηρετεί τους μαθητές που μένουν στις περιοχές που βρίσκονται κοντά αλλά και ποιο μακριά. Το σχολείο μας πρέπει να παραμείνει ανοιχτό για τους λόγους που σας ανέφερα αλλά και για να δώσει σε πολλούς ανθρώπους τις ευκαιρίες που δίνει σε εμάς.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 18:00 | kalliopi karampini

    Ξέρω οτι οι υποδομές στα σχολικά κτήρια δεν επαρκούν αλλα θέλοντας να γίνει η συνένωση διαφόρων σχολείων θα είναι αρκετά δύσκολη η μάθηση με περισσότερους μαθητές Έχω 2 παιδία που φοιτούν στο δημοτικό και ιδιως ο μικρός μου που είναι στην 1η ταξη του δημοτικού και είναι ήδη δύσκολη η διδασκαλία με 15 παιδία. Τα σημερινά παιδιά θέλουν αλλο τρόπο προσέγγισης , εκτός αν δεχτούμε το γεγονός πως η χώρα μας προτιμά να έχει αμόρφωτους πολίτες χώρίς καλλιεργημένη άποψη για να μπορεί να μας πουλά χωρίς να το πέρνουμε χαμπάρι.Επίσης θέλω να σας ενημερωσω πως και γω παρα τα 40 μου χρόνια πίστεψα σε αυτό που λέμε 2η ευκαιρία μάθησης και αποφάσισα να ξαναγυρίσω στα θρανία ετσι γράφτηκα στο νυχτερινο λύκειο του αιγάλεω .Θέλοντας τώρα εσείς να μεταφέρετε σε άλλη περιοχή μου το πέρνετε αυτό το δικαίωμα ,το ξαναλέω , δικαίωμα που μου δώσατε εσείς, γιατί ο χρόνος που θα χρειάζεται για να φτάσω στο σχολείο καθώς και ο χρόνος του γυρισμου δεν θα μου φτάνεικαι έτσι θα με αναγκάσετε να το αφήσω για άλλη μία φορά.Αλλα ξέχασα είπαμε οτι αυτό θέλετε.ΑΜΟΡΦΩΤΟ ΛΑΟ !!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το χώρο που μας δίνεται για να εκφέρουμε τη γνωμη μας και ελπίζω να την λάβετε ΣΟΒΑΡΆ υπόψη σας. Μια μαθήτρια καθως και μητέρα 2 μελλοντικών πολιτών.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 17:49 | Εκπαιδευτικός και γονιός

    Κατ’ αρχήν όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το σημερινό σύστημα έχει αποτύχει. Το επίπεδο των περισσότερων μαθητών (δυστυχώς και εκπαιδευτικών) είναι ιδιαίτερα χαμηλό, οπότε κάτι πρέπει να αλλάξει. Τη σημερινή εποχή που η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι από απαραίτητη έως υποχρεωτική, ένα υπερεξοπλισμένο σχολείο είναι σίγουρα καλύτερο από τρία μετρίως εξοπλισμένα σχολεία. Επίσης, η κοινωνικοποίηση των μαθητών σε μικρά σχολεία είναι μεν περισσότερο ελεγχόμενη, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αργά ή γρήγορα αυτά τα παιδιά θα υποστούν ένα πολτισμικό σοκ, οπότε πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από το σχολείο. Αν οι μετακινήσεις των μαθητών δεν υπερβαίνουν στην πράξη την μισή ώρα, τότε δεν τίθεται το θέμα των αποστάσεων. Ούτως ή άλλως στα μεγάλα αστικά κέντρα οι μετακινήσεις κάποιων μαθητών μπορεί να διαρκούν περισσότερη ώρα! Εν κατακλείδι αν δεν δοκιμαστεί το νέο σύστημα, δε θα μάθουμε ποτέ αν έγινε η σωστή επιλογή.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 17:37 | ΠΕΤΡΟΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ Κα ΚΑΛΙΟΠΗ:ΜΠΟΡΕΙ ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΙΟΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 16:43 | Ειρήνη Βρεττού

    Μα τι λέτε; Συγχωνεύσεις; Αυτό λείπει για να επέλθει η «ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης;». Δηλαδή πόσα παιδιά θα προσπαθούν να μορφωθούν ανά τμήμα; Και μάλιστα με τα σύγχρονα δεδομένα, δηλαδή πολλά παιδιά με διαφορετική μητρική γλώσσα και θρησκεία. Σε ποσα παιδιά θα πρέπει να επιβληθούν οι δάσκαλοι, πόσες ταυτόχρονες αδυναμιες και ιδιαιτερότητες να προσέξουν; Οι διαφημίσεις των φροντιστηρίων τονίζουν πάντα τα ολιγομελή τμήματα γιατί ξέρουν ότι είναι βασική προϋπόθεση καλης διδασκαλίας. Το δημόσιο σχολείο γιατί αγνοεί αυτήν την παράμετρο; Και κάτι άλλο. Πόσα παιδιά θα προαυλίζονται ταυτόχρονα στις σχολικές αυλές; Με ασφάλεια βέβαια. Και ποιος εγγυάται την ασφάλεια του παιδιού που θα πρέπει να περπατήσει-πόσο λέτε;- 30′ ή 45′ λεπτά στην επαρχία; Και στις μεγάλες πόλεις; Πόσοι γονείς έχουν την πολυτέλεια να πηγαίνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχοελίο; Ξέρω, αυτοί που απολύονται.
    Για σοβαρευτείτε! Συγχωνεύσεις σχολείων! Λες και μιλάμε για επιχειρήσεις! Τις βουλευτικές σας έδρες να συγχωνεύσετε, εσείς πλεονάζετε! Λυπάμαι που δεν θυμάμαι ποιος το είπε: «Όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Συγχαρητήρια κα. Υπουργέ! Εσείς δουλεύετε για το αντίθετο!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 16:32 | ΗΛΙΑΣ

    Ο λόγος που σας ωθεί να προβείτε σε συνενώσεις είναι χωρίς αμφιβολία οικονομικός. Προσπαθείτε και πάλι να περικόψετε τα κονδύλια για την παιδεία. Τα γραφεία των διευθύνσεων εξακολουθούν να είναι γεμάτα με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. 18.000 δεν είχατε καταγράψει; Ενημερώστε μας για το τι κάνατε μ’ αυτούς.
    Έχουμε από άποψη κτηριακής υποδομής τα χειρότερα σχολεία της Ευρώπης. Χωρίς εργαστήρια, χωρίς αίθουσες ειδικοτήτων, χωρίς προαύλια, χωρίς πράσινο, με δασκάλους εξαχρειωμένους απ’ τον πενιχρό μισθό που τους δίνετε, κυκλωμένα από δρόμους που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών, με οδηγούς που δε σέβονται στις διαβάσεις ούτε τα μικρά παιδιά του δημοτικού, μ’ ένα πρόγραμμα που προβλέπει 2 ώρες θρησκευτικά την εβδομάδα, κι ας λέτε εσείς «ο μαθητής πρώτα»…
    Δε γίνεται εκπαιδευτική πολιτική με σλόγκαν. Θέλει πράξεις.
    Κινηθείτε επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 16:00 | ΜΑΡΙΑ

    ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΤΑΙ ΕΣΤΩ ΑΥΤΟ!! ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΤΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΣΤΩ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ!!!!!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:49 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ/ΓΟΝΕΑΣ

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,ΤΟΥΔΝΤ,ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ,ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ,ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ,ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΖΑΝ ΝΑ ΒΟΛΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ Δ/ΝΤΩΝ,ΥΠΟΔ/ΝΤΩΝ,ΑΔΙΑΦΟΡΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ……

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:47 | Soc K.

    Κλείστε τις ΕΠΑΣ.
    Εικονικές εγγραφές ενηλίκων, εικονικα μαθήματα, καθηγητές χωρίς αντικείμενο.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:44 | ΑΘΗΝΑ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΔΩΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΩ ΜΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΟΥ.ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΑ.ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!! ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ!!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:39 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

    ΜΕΣΑ ΣΤΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟ, ΕΝΩΣΗ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΑΣΓΜΕ, ΕΣΥΠ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΚΡΑΒΑΣ) ΑΠΟΚΟΜΙΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝ Ο ΠΑΡΑΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ. ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ. ΣΕ ΠΗΓΑΔΑΚΙ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟΤΕ ΕΠΛ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΟΤΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗς Β ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΔΕΧΘΗΚΑ ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ Β ΘΜΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ !!!!!!! Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΤΟΝΙΖΩ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΟΧΙ ΠΑΙΔΟΝΟΜΟΣ.Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 2013 ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ? ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. ΜΟΝΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ. Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ 20 ΦΟΙΤΟΥΝΤΩΝ ΣΤΗΝ Α’ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 30 ΣΤΗΝ Β ΒΑΘΜΙΑ ΜΕ ΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ 10% ΔΗΛ. 22 ΣΤΗ Α΄ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ 33 ΣΤΗΝ Β ΒΑΘΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.ΤΕΛΟΣ ΘΕΩΡΩ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΛ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:37 | Μια μαθητρια…

    …επισεις σκεφτειτε λιγο ποσα παιδια θα παρατησουν τον σχολειο υπο αυτες τις συνθηκες! Κι αν θυμηθω κι εκεινο που ακουμε απο μικρα παιδια (μαλιστα καποτε το ειχαμε κι ως θεμα εκθεσης…) «οταν κλεινει ενα σχολειο,ανοιγει μια φυλακη.»
    Συγχωνευστε λοιπον τις καρεκλες σας κι αφηστε τα σχολεια ησυχα!!
    Και κατι ακομα…Καθε μερα μου δινετε κι απο ενα λογο να εγκαταλειπω απο αυτο που θελω να κανω απο μικρη: Να γινω εκπαιδευτικος.
    Σας…»ευχαριστω»…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:42 | ΝΟΜΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΙΑ ΟΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ 1960-1970 ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΠΑΡΑΓΚΑ ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΝΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕ 40-50 ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΕΙΧΕ.
    ΕΖΗΣΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1974 ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ «»ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙ»» ΚΑΠΟΙΩ ΟΝΕΙΡΟ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ????

    ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ…..ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.ΓΙΑΤΙ (ΛΕΙΤΩΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ…ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟ-ΠΡΑΣΙΝΟ-ΜΠΛΕ)

    ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ…
    ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΟΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΛΟΓΟ ΚΑΚΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Η ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ.
    ΚΑΙ ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΛΠ. ΑΣ ΜΗΝ ΠΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΟΠΟΥ ΓΟΝΕΙΣ ΒΑΖΟΥΝ «»ΜΕΣΩΝ»» ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ…..( ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΡΟΙΣΤ. ΠΡΩΤ./ΔΕΥΤΕΡ. ΔΙΕΥΝΘΥΣΕΩΣ ΝΑ ΔΕΧΤΗΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΨΗΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ…)

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ….ΚΑΤΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΟΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ. ΠΟΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΕΜΕ ΚΥΡΙΟΙ?????
    ΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΤΟΥ 2011 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ 1970 …….

    ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ,ΔΙΚΑΙΟ,ΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΙΓΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ (ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΩΤΕ ΚΥΒΕΡΝ. ΚΟΜΜΑΤΟΣ)ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟ & ΠΛΟΥΣΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…..
    ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΣΤΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΩΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ «»ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ»» ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΟΙΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 1974… ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΣΤΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΚΕΦΤΗΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ…..ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2011._

    ΝΟΜΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
    ΝΑΥΤΙΚΟΣ.
    ΕΛΛΗΝΑΣ.
    ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
    ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ
    (ΣΥΝΝΕΝΟΧΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΙΑΣ ΟΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ)

  • Τα σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) δεν είναι άμεσος πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, αφού εξυπηρετούν ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και δεν λειτουργούν ως πόλος έλξης για μαθητές από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως γίνεται με τα πανεπιστήμια (τριτοβάθμια εκπαίδευση), οπότε δεν τίθεται θέμα μαρασμού των τοπικών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά οι σχολικές υποδομές συμβάλλουν καθοριστικά στην απόφαση μιας οικογένειας για αποκέντρωση. Στην παρούσα φάση, βάση της οικονομικής συγκυρίας, πρέπει να δούμε ρεαλιστικά ποιες είναι οι μονάδες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια, πολυσυλεκτικότητα – εύκολη πρόσβαση, υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, ελλειπής πληρότητα και να τις βοηθήσουμε να λειτουργήσουν ως ελκυστές για τις γύρω περιοχές. Επίσης είναι θετικό, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, η ίδρυση μεγαλύτερων δομών. Από τη στιγμή που τα σχολεία, είτε βρίσκονται στην επαρχία είτε σε αστικά κέντρα, καλύπτουν υπάρχουσες ανάγκες οι εκπαιδευτικοί τους δεν αντιμετωπίζουν εργασιακή ανασφάλεια, θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες, αλλά με την συνένωση των σχολείων θα εξοικονομηθούν πόροι από την συντήρηση των κτιρίων.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:38 | Μια μαθητρια…

    Μια μαθήτρια…
    Είμαι φέτος στην τελευταία τάξη του λυκείου… Τελειώνω δηλαδή, οπότε θα μου πείτε τι με νοιάζει εμένα αν το σχολείο απλά… καταστραφεί! Γιατί περί καταστροφής πρόκειται!
    Ζω σε νησί, όλα τα χρόνια μου λοιπόν φοιτώ σε ένα μικρό περιφερειακό σχολείο. Και νιώθω πολύ τυχερή για αυτό! Η ατμόσφαιρα στο σχολείο άνετα χαρακτηρίζεται «οικογενειακή» : Μικρά τμήματα (μέχρι 20 μαθητές), υπέροχη σχέση με όλους τους καθηγητές, ανθρώπινη, προσωπική… Κάθε έναν ξεχωριστά τον βλέπαμε πάντα πρώτα ως άνθρωπο κι ύστερα ως καθηγητή. Αρκετοί λένε ότι μια τέτοια σχέση «Δεν αποδίδει» Εγώ έχω να πω ότι πάντα εχουμε άψογη συνεργασία και πολύ αποδοτική. Το δέσιμο μεταξύ των μαθητών ισχυρό, ευννοει και το έργο των εκπαιδευτικών και φυσικά την απόδοση μας! Άλλωστε, από πότε η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων εξασφαλίζει καλύτερη συνεργασία με καλυτέρα αποτελεσματα; Δεν μπορω να φανταστω το σχολειο μου με τετραπλασιο αριθμο μαθητων! Εχω φιλους σε πολεις, που φοιτουν σε μεγαλα σχολεια με πολλους μαθητες, καθηγητες που, τελειωνει η σχολικα χρονια και δεν θυμουνται καλα καλα τα ονοματα των μαθητων που ειχαν απεναντι τους τοσους μηνες! Ψυχρα σχολεια, απροσωπα. Απλα «ντουβαρια», που ο μονος τους ρολος είναι να κρατησουν μεσα τα παιδια, να ακουν μια «κασετα»-καθηγητη να αναπαραγει πληροφοριες. Ενας εφιαλτης,δηλαδη, που απλα απομακρινει τα παιδια από την εκπαιδευση. Γιατι εργο του σχολειου δεν είναι μονο να μας βαζει στο κεφαλι πληροφοριες (συνηθως υπερβολικα πολλες και το χειροτερο αχρηστες,αλλα αυτό είναι ένα άλλο θεμα.) και να μας μαθαινει να τις αποστηθιζουμε ωσπου να ερθει η ωρα των Πανελλαδικων, να πουμε το ποιηματακι που μαθαμε και τελος. Είναι να μας μαθει να καλλιεργουμε σχεσεις ανθρωπινες, δυνατες, προσωπικες. Και με τους καθηγητες. Υπαρχουν τοσοι ανθρωποι στην εκπαιδευση που μπορουν να δωσουν πολλα περισσοτερα και κυριως πιο ουσιαστικα από εκεινα που κλεινουν μεσα τους τα-περισσοτερα αθλια-σχολικα βιβλια. Αυτό οι ανθρωποι αυτοι δεν μπορουν να το κανουν σε τμηματα 40 μαθητων, πρακτικα δεν γινεται!
    Οσο για την μεταφορα μας σπιτι-σχολειο, σχολειο-σπιτι…Ηδη κανω τρια τεταρτα διαδρομη,ενώ η πραγματικη αποσταση του σχολειου από το σπιτι μου είναι λιγοτερο από ένα τεταρτο! Γιατι, για να χρεισιμοποιηθουν οσο λιγοτερα λεωφορεια γινεται, ξεκινωντας από το χωριο οπου μενω, κανουμε ένα μεγααααλο κυκλο, να μαζευτουν παιδια από την άλλη μερια, να φτασουμε σχολειο-περιπου 20 λεπτα πριν αρχισει το μαθημα, γιατι το ιδιο λεωφορειο πρεπει να κανει κι άλλο δρομολογιο! Και το αναλογο γινεται και το μεσημερι. Μπορειτε να φανταστειτε τι μας κανει ολη αυτή η διαδρομη; Τωρα θελετε να φερετε παιδια στο σχολειο μου που ηδη η αποσταση τους από αυτο είναι μια ωρα; Δεν κατανοειτε την ταλαιπωρια;
    Η μονη σκοπιμοτητα της συγχωνευσης των σχολειων είναι καθαρα και ΜΟΝΟ οικονομικη. Οποτε τι «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» λεμε; Να κλεισουν σχολεια σημαινει λιγοτερες θεσεις εργασιας για τους εκπαιδευτικους (που ας μην θιξουμε ποσες χιλιαδες τελειωνουν πανεπιστημια και είναι ανεργοι χρονια ολοκληρα),λιγοτερα χρηματα για τους μισθους τους,δηλαδη και λιγοτερα λειτουργικα εξοδα (τελειωνει ομως ο Γεναρης και στο δημοτικο εδώ δεν εχουν ακομα πετρελαιο για τα καλοριφερ!) Ταυτοχρονα σημαινει ένα σχολειο εντελως ΑΧΡΗΣΤΟ, αφου εγγυημενα δουλεια ΔΕΝ θα γινεται ΣΩΣΤΑ.Ο πραγματικα εκπαιδευτικος χαρακτηρας του παει περιπατο…
    Οποτε, μην ακουσω ξανα το ΕΙΡΩΝΙΚΟ «Πρωτα ο μαθητης»…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:37 | alexandros

    ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ-ΣΥΝΘΗΜΑ.ΖΗΤΩ Η ΠΑΙΔΕΙΑ!!!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:25 | σωτηριου ιωαννα

    επειδη ακουσα πως θελουν να κλεισουν το νυχτερινο λυκειο αιγαλεου το οποιο εξυπηρετει ολους οσους βρισκομαστε στις γυρω περιοχες !!μην το κλεισετε τουλαχιστον αυτο εχει και πιο πολλους μαθητες, και οι πιο πολλοι ειμαστε γονεις με παιδια δεν γινετε να ερχομαστε αυτοι που δεν εχουμε μεσον στις 12 το βραδυ εκτος αυτου σταματατε ετσι την σταδιοδρομια μας σε κατι που θελουμε πολυ να πετυχουμε δεν νομιζω πως ειναι το σωστο αυτη η ιδεα το να κλεινετε σχολια χωρις να ρωτησετε εμας τους πολιτες !θελουμε το νυχτερινο σχολειο του αιγαλεω ανοιχτο !!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:17 | Κωστας Ξ

    Πρώτα πρεπει να αξιοποιηθεί το μέγιστο η κτιριακή και υλική υποδομή.
    Στο κτίριο που διδάσκω λειτουργούν 2 ΕΠΑΛ νια ΕΠΑΣ και ενα ΙΕΚ με αλληλοκαλυπτόμενα ωράρια που στερεί από τις άλλες σχολικές μονάδες αίθουσες και εργαστήρια που του έχουν μόνιμα παραχωρηθεί. Υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός σε ειδικότητα Υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων του τομέα ηλεκτρονικής (μεγάλες προσδοκίες απασχόλησης) και οι μαθητές μας έχουν πρόβλημα στο να γράψουν σωστά το ονομά τους και να κάνουν μια απλή αφαίρεση. Κάτι να γίνει με τα ΙΕΚ και το θεσμικό πλαισιό τους ώστε να μην στερεί πόρους από την τεχν. εκπαίδευση. Να δοθεί ώθηση στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και των πολιτών και ειδικά στις ειδικότητες με πρόσφορο εργασιακό μέλλον.
    Καλύτερα και σύγχρονα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, συνεχή ενημέρωση και εξειδίκευση των τεχνολόγων εκπαιδευτικών σε νέες τεχνολογίες (οικολογία,ενεργεια υπολογιστές).Τέλος δε γίνεται εκπαιδευτικά πρότυπα όπως η Φινλανδία με χαρακτηριστικά μεγέθη όπως εμείς να έχει το 10% των νέων της να σπουδάζουν στα Α.Ε.Ι και εμείς να θέλουμε το 70% των ελλήνων άνεργους και με μεταπτυχιακά σε κορεσμένα εργασιακά πεδία.Πρωτεραιότητα στην τεχνολογία εκτός κι αν θέλουμε μαθηματικούς,θεολόγους σερβιτόρους και φιλόλογους ξεναγούς.Κάτι να γίνει και με το αστείο μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία.Στην ποσότητα και στην ποιότητα που διδάσκεται φαιά ουσία αφαιρεί παρά προσθέτει.Ας σταματήσει το φαινόμενο σοσιαλιστική κυβέρνηση να συνεχίζει να εξομολογείται στον πνευματικό της.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:13 | ΜΑΡΙΑ

    ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ
    ΚΟΨΤΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΟΨΤΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΜΠΡΑΒΟ Η ΤΡΟΙΚΑ!
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!
    http://syllogosepensmyrnis.fforumfree.com/