ΜΕΡΟΣ Δ’ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ Άρθρο 21 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 19:32 | ΣΚΚΑ

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ
    ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

    *************************

    Δια της παρούσης σας υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά με την προσθήκη στον αθλητικό νόμο της αναγνώρισης ως αθλητικών φορέων των Συνδέσμων Κριτών Ομαδικών Αθλημάτων.
    Σε πρόσφατη γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι Σύνδεσμοι Κριτών Καλαθοσφαίρισης δεν θεωρούνται αθλητικός φορέας και δεν θεωρείται ότι υφίσταται ως τέτοιοι ενώ το άρθρο 44 του Ν.2725/99 πριν την τροποποίησή του αναγνώριζε στους κριτές τα ιδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτά των διαιτητών. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι συνδεσμοι κριτών ατομικών αθλημάτων αναγνωρίζονται από το Νόμο ως αθλητικοί φορείς. Ως εκ τούτου, παραθέτουμε την αιτιολόγηση της πρότασής μας ώστε οι σύνδεσμοι κριτών ομαδικών αθλημάτων να αναγνωρίζονται ως αθλητικοί φορείς και να αντιμετωπίζονται όπως οι συνδεσμοι διαιτητών ομαδικών αθλημάτων και ειδικά για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης αναφέρουμε τα εξής:
    – Ο Ν.2725/1999, στις διατάξεις του περί Διαιτησίας Αθλημάτων (άρθρα 43 επ.) ορίζει ένα γενικό πλαίσιο και γενικές οδηγίες για τη λειτουργία της διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων αυτών για τους παρατηρητές, επόπτες, χρονομέτρες, σημειωτές και κάθε άλλο όργανο που ασκεί έργο διαιτησίας ή κρίσης σε ομαδικό ή ατομικό άθλημα. Φυσικά, ο νόμος δεν είναι δυνατόν να εξειδικεύσει στις διατάξεις του τις διαφοροποιήσεις του κάθε αθλήματος ούτε να αναφερθεί λεπτομερώς στα επιμέρους χαρακτηριστικά που διέπουν τους ασκούντες έργο διαιτησίας ή κρίσης σε κάθε άθλημα, τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξής τους. Αυτός ο τρόπος διαμορφώνεται εν τοις πράγμασι μέσα από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος, τα δε αποτελέσματα της ορθής ή όχι λειτουργίας του μηχανισμού αυτού κρίνονται μέσα από τη διαδρομή τους στο χρόνο.
    – Ειδικά για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, το οποίο επισημαίνουμε ότι αποτελεί το άθλημα με τους περισσότερους κανονισμούς μετά το ποδόσφαιρο, από την 1-12-1891 (ημερομηνία δημιουργίας του) ή έστω από την ημερομηνία που έγινε ο πρώτος επίσημος αγώνας μπάσκετ στην Ελλάδα έως σήμερα, λειτουργεί ως προς τους διαιτητές και τη γραμματεία των αγώνων του ως εξής: Τα πρόσωπα που αποτελούν το σώμα των διαιτητών δεν μπορούν ταυτόχρονα να αποτελούν και τα πρόσωπα της γραμματείας δηλαδή να ασκούν καθήκοντα σημειωτή, χρονομέτρη αγώνα, χρονομέτρη 24’’, όχι τουλάχιστον για την ίδια χρονική περίοδο.
    Απ’ τους ίδιους τους κανονισμούς παιδιάς του αθλήματος προκύπτουν σαφώς ποιά είναι τα καθήκοντα των διαιτητών καλαθοσφαίρισης και ποια είναι τα καθήκοντα των κριτών (σημειωτών – χρονομετρών). Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων τους και εν τοις πραγμάσι, κατέστη απαραίτητος κατά την πολυετή πορεία του αθλήματος στη χώρα μας και για την αντιμετώπιση των αναγκών του, όπως αυτές διαμορφώθηκαν υπό τις συνθήκες, ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας στο χώρο της Καλ/σης. Πραγματικότητα η οποία οδήγησε την Καλ/ση σε διεθνείς διακρίσεις και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό αθλητών τις τελευταίες δεκαετίες.
    Έτσι λοιπόν τα καθήκοντα των Κριτών Καλ/σης είναι διαφορετικά απ’ αυτά των διαιτητών καλαθοσφαίρισης και δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να είναι οι κριτές ταυτόχρονα και διαιτητές ή το αντίστροφο καθώς τα καθήκοντα τους καθορίζονται από διαφορετικό πεδίο γνώσεως και εμπειρίας των κανονισμών και των Νόμων, παρακολουθούν διαφορετικές σχολές κατάρτισης και τους χορηγούνται διαφορετικά διπλώματα. Αλλωστε τον ίδιο διαχωρισμό χρησιμοποιεί και η FIBA (REFEREES – TABLE OFFICIALS).
    Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε το έτος 1977 στη δημιουργία του πρώτου Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης (ΣΚΚΑ) και ακολούθησαν πολλοί Σύνδεσμοι Κριτών ανά την Ελλάδα. Μέσα από τη λειτουργία των Συνδέσμων αυτών διδάχθηκαν, επιμορφώθηκαν, αξιολογήθηκαν οι κριτές που σήμερα αποτελούν το Σώμα των Κριτών που χρησιμοποιείται σε όλους τους αγώνες καλαθοσφαίρισης ανά την Ελλάδα.
    – Oι λειτουργούντες σήμερα Σύνδεσμοι Κριτών Καλαθοσφαίρισης αποτελούν δικαστικώς αναγνωρισμένα σωματεία, όσοι δεν εξ αυτών αιτήθηκαν τη χορήγηση ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, την έχουν λάβει με απόφαση του αρμοδίου Υπουργού επί τη βάσει των διατάξεων του Ν.2725/99, ο οποίος σε κανένα σημείο του δεν απαγορεύει τη δημιουργία Συνδέσμων κριτών, αντίθετα σε ατομικά αθλήματα στα οποία υπάρχουν μόνο κριτές αναφέρονται ρητώς οι Σύνδεσμοι κριτών.
    – Οι Σύνδεσμοι Κριτών Καλαθοσφαίρισης επί 45 συναπτά έτη εργάζονται για την παραγωγή, επιμόρφωση, έλεγχο και αξιολόγηση των κριτών-μελών τους και πλαισιώνουν όλα τα επίσημα πρωταθλήματα σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Διαιτητών, τις Ενώσεις, την Ομοσπονδία του Αθλήματος και όλους τους συνδεόμενους με το έργο τους αθλητικούς φορείς.
    – Οι κριτές Καλαθοσφαίρισης που στηρίζουν με το έργο τους όλα τα πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης είναι μέλη των Συνδέσμων Κριτών και ουδέποτε έχει εμπλακεί στη λειτουργία τους οιοσδήποτε άλλος φορέας ή όργανο ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής και πλήρης συνεργασία με όλους του αρμόδιους αθλητικούς φορείς για το βέλτιστο αποτέλεσμα κατά τη διεξαγωγή των αγώνων
    Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως λάβετε υπ’ όψιν τα ανωτέρω προκειμένου οι σύνδεσμοι κριτών ομαδικών αθλημάτων να αποτελούν (όπως και στο παρελθόν) αναγνωρισμένους και αθλητικά φορείς

    Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες
    ΣΚΚΑ