ΜΕΡΟΣ Α’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 Σκοπός

Οι ρυθμίσεις του Μέρους Α΄ αποσκοπούν στην ενίσχυση και την ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας που εκδηλώνεται με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή έχοντας ως υπόβαθρο την αντιπαλότητα μεταξύ υποστηρικτών αθλητικών ομάδων με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση του γηπέδου ως χώρου επικοινωνίας, συλλογικής έκφρασης και θεάματος.

  • 19 Ιανουαρίου 2024, 06:30 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η ατομική ευθύνη και η παραδειγματική τιμωρία αυτής είναι η λύση για την οπαδική βία. Διαχρονικά έχουν τιμωρηθεί ομάδες έχουν κλείσει γήπεδα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
    Ο λόγος είναι ότι δεν έχει προφυλακισθεί κάποιος για ρίψη αντικειμένων στο γήπεδο, έστω για ένα μπουκάλι νερό, ώστε να δοθεί μήνυμα μηδενικής ανοχής και να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα.
    Με την παραδειγματική τιμωρία της ατομικής ευθύνης οι κάθε είδους επίδοξοι εκφραστές της βίας, είναι σίγουρο ότι θα συμμορφωθούν η θα σταματήσουν να έρχονται στα γήπεδα.
    Άλλωστε οι ομάδες επί της ουσίας δεν τους ενδιαφέρουν οπότε ούτε και η τιμωρία των ομάδων.
    Το κλείσιμο των γηπέδων είναι επί της ουσίας τιμωρία αυτών που δεν έχουν καμμία σχέση με την βία.
    Επίσης κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να ισχύουν τα προσωπικά δεδομένα σε άτομα που συλλαμβάνονται με μολότοφ και φωτοβολίδες, καθώς τα αντικείμενα αυτά μπορούν να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές και φυσικά αυτονόητη η προφυλάκιση τους μόνο και μόνο για κατοχή.

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 22:43 | gthomakos

    ΄»Που νομίζεις ότι βρίσκεσαι; Στο γήπεδο;» Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν ακουγοντας τέτοιες εκφράσεις. Ολοι «συνηθίσαμε» λοιπόν ότι εκείνα που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλού , π.χ να βρίσουμε τη μάνα κάποιου , να σπάσουμε , να φτύσουμε, να δείρουμε κάποιον μπορούμε να τα κάνουμε στο γήπεδο!
    Εξω κύριοι , μέσα αλητήριοι!
    Τώρα κάμερες και καταστολή.Συμφωνώ, εδώ που φτάσαμε δεν γινεται αλλιως.Οχι μονο για τους οπαδούς αλλά και για τους παράγοντες και τους δημοσιογράφους που πλειοδοτούν στη ρητορική μίσους.Η καταστολή όμως δεν κρίνεται στα λόγια αλλά στην πράξη.Πάλι στην αστυνομία πέφτει το μπαλάκι (τι να πρωτοκάνει;), εκτός αν αυταπατάσθε νομίζοντας πως τα μεγάλα σωματεία θέλουν την αυτοκάθαρση. Ο μονος τρόπος να αναγκαστούν να συνεργαστούν είναι αν αυξηθεί πολυ το κόστος της μη συμμορφωσης. Αυτο όμως θέλει βούληση και ο κόσμος γνωρίζει ότι οι μεγαλοπαράγοντες διαπλέκονται στενά με την πολιτική εξουσία.Κάπου εκεί θα κλεισει και πάλι ο φαύλος κύκλος μιας ακόμα απόπειρας.
    Τουλάχιστον επενδύστε στον μακροπρόθεσμο στόχο Την αλλαγή της οπαδικής παιδείας.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 13:15 | ΣΚΑΒΑΤΣΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

    Έλεγχος των γηπέδων λίγες ώρες πριν την έναρξη των αγώνων για φωτοβολίδες και κροτίδες .

    Έλεγχος των εισερχομένων και απομάκρυνση όσων έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν επεισόδια.

    Έλεγχος καμερών παντού. και απαγόρευση οινοπνευματωδών ποτών από τα κυλικεία .

    Έλεγχος στις λέσχες.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 12:54 | ΣΚΑΒΑΤΣΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

    Έλεγχος των λεσχών.
    Έλεγχος των γηπέδων λίγες ώρες πριν τον αγώνα για φωτοβολίδες , κροτίδες κ.λ.π.
    Έλεγχος εισερχομένων οπαδών και απομάκρυνση όσων έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενα επεισόδια.
    Εφαρμογή παντού καμερών.
    Απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών ποτών από τα κυλικεία .

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 16:54 | οδυσσέας εσκιτζής

    ως κοινωνιολόγος και μάλιστα με ειδικότητα στις αθλητικές σπουδές θα ήθελα να σχολιάσω για τα μέτρα ότι θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένη κοστολόγηση για κάθε ένα από τα επτά. θα έπρεπε να δούμε τι ισχύει σε ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αγγλία και να το αντιγράψουμε. θα έπρεπε να βγουν ευρώ κέρματα με την μία όψη τα πρόσωπα των δεκατεσσάρων θυμάτων οπαδικής βίας στην Ελλάδα. θα έπρεπε οι ομάδες (ΠΑΕ) να φτιάξουν τα μνημεία των οπαδών τους που σκοτώθηκαν και να δίνονται αγώνες τουρνουά στη μνήμη τους. θα έπρεπε να γίνουν τραγούδια και ταινίες με την ιστορία τους ίσως και μια ημέρα αργίας πχ 2 Μαΐου. θα έπρεπε οι οπαδοί να έχουν υποχρεωτικά μια ιστοσελίδα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, facebook, instagram, tiktok, X (πρώην twitter) ή web radio ή web tv ή κανάλι στο youtube κτλ θα έπρεπε η συμμετοχή των μαθητών σε αθλητικά ή πολιτιστικά σωματεία να ήταν υποχρεωτική. επίσης θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη χρονική πχ τρία ή τέσσερα ή πέντε χρόνια πότε θα αξιολογηθεί αυτός ο νόμος κατά της οπαδικής βίας ώστε να γίνουν βελτιώσεις – προσαρμογές στην κοινωνική πραγματικότητα και να μην περιμένουμε πότε θα σκοτωθεί πάλι κάποιος οπαδός ή πότε θα αδικηθεί μια μεγάλη ομάδα για να ασχοληθεί ξανά σοβαρά η Πολιτεία με αυτό το θέμα.

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 12:13 | Φωτεινή Μηνάκη

    Το σχέδιο νόμου δείχνει ότι η Πολιτεία θα αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει σε ρήξεις και για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας συνολικά και ουσιαστικά, τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά. Ειδικά τα μέτρα για την ηλεκτρονική εποπτεία (κάμερες) και την ταυτοπροσωπία κατόχου εισιτηρίου κρίνονται ως πρωτοποριακά για τη δική μας έννομη τάξη.

    Το 2ο σκέλος των μέτρων (κατασταλτικά), ωστόσο, εγείρει σοβαρούς νομικούς προβληματισμούς, κυρίως αναφορικά με τις νέες αρμοδιότητες της ΔΕΑΒ, η οποία πλέον αναδεικνύεται σε ένα ΥΠΕΡΔΙΚΑΙΟΔΟΤΙΚΟ-ΚΡΑΤΙΚΟ όργανο για την αντιμετώπιση της βίας σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό (επαγγελματικό και ερασιτεχνικό). Το πρώτο, λοιπόν, ζητούμενο είναι αν ως μία Επιτροπή της ΓΓΑ έχει τις προϋποθέσεις για το έργο αυτό.

    Πιο συγκεκριμένα:
    α) Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, η ΔΕΑΒ καλείται να υπερκαλύψει τη δικαιοδοσία των πειθαρχικών οργάνων του ν.2725/1999, τόσο αυτών που απαρτίζονται από τακτικούς δικαστές, όσο και των έτερων πειθαρχικών οργάνων των λοιπών αθλητικών ομοσπονδιών. Άρα καταρχήν εγείρεται ζήτημα de facto κατάργησης των οργάνων αυτών κάτι που δημιουργεί ζητήματα ενδεχομένως «προσβολής αυτοδιοίκητου» ή / και «συνεταιρίζεσθαι», καθόσον τα όργανα αυτά λειτουργούν βάσει πειθαρχικών κανονισμών ομοσπονδιών και επαγγελματικών ενώσεων στο πλαίσιο κανόνων αυτοδέσμευσης των αθλητικών φορέων (άρθρα 27 και 96 επ. ν.2725/99) σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα.

    β) Εγείρεται, επίσης, ζήτημα συνολικής νομιμότητας των αποφάσεων (ΔΕΑΒ και δικαιοδοτικών οργάνων) κατά το ότι θα επιβάλλονται οι ίδιες ποινές (πχ αποκλεισμός έδρας ή πρόστιμο) για την ίδια παράβαση, σε βάρος του ιδίου, κατά περίπτωση, φυσικού ή νομικού προσώπου κάτι που απαγορεύεται από το νόμο. Η διάκριση του εάν η ίδια ποινή αφορά διοικητική ή πειθαρχική αρμοδιότητα δεν παίζει κανένα ρόλο, αφού, όπως προαναφέρθηκε, μιλάμε για ίδια ποινή, κατά του ιδίου προσώπου και για την ίδια παράβαση κάτι που είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργεί αθροιστικά.

    γ) Συνακόλουθα εγείρεται και ζήτημα τρόπου έκτισης των ποινών αυτών (παραλλήλως και ταυτοχρόνως επιβαλλομένων) ενδεχόμενα και σε διαφορετικούς μεταξύ τους, χρόνους και από διαφορετικά όργανα, τόσο σε 1ο όσο και σε 2ο βαθμό διαδικασίας (ΔΕΑΒ και Διοικητικά Δικαστήρια αφενός και αθλητικοί δικαστές και ΑΣΕΑΔ αφετέρου) με ενδεχόμενο την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων σε διαφορετικούς χρόνους και συνακόλουθα τη διακύβευση της ομαλής διεξαγωγής των πρωταθλημάτων!

    δ) Τέλος η ΔΕΑΒ ως επιτροπή Υπουργείου οφείλει να εφαρμόζει το Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Το γεγονός αυτό καθιστά λίαν αμφίβολο αν με βάση τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων μπορεί να έχει αποφασιστικό, παρά μόνον γνωμοδοτικό, χαρακτήρα (γνώμη ή πρόταση). Άρα η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για «αυτοματοποιημένες» ποινές, χωρίς καν προηγούμενη κλήση και ακρόαση, ελέγχεται τόσο για τη νομιμότητα, όσο και κυρίως, για την συνταγματικότητά της.
    Το ίδιο ισχύει και ως προς τις λοιπές “fast truck” προβλεπόμενες, διαδικασίες επιβολής ποινών με βάση τις υπερβολικά μικρές (και μάλλον ανέφικτες στην πράξη) προβλεπόμενες, προθεσμίες, οι οποίες ουσιαστικά καταργούν το Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
    Συμπερασματικά το όλο πλαίσιο περί δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων της ΔΕΑΒ θεωρούμε πως, πριν γίνει νόμος, χρήζει επανεξέτασης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος οι σχετικές ποινές να «πέφτουν» στα διοικητικά δικαστήρια, γεγονός που μπορεί να καταστήσει την όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, για ακόμα μία φορά, αναποτελεσματική.

    Φωτεινή Π. Μηνάκη
    Δικηγόρος

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 19:05 | Suspect

    Δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψουμε το πήγαινε – έλα στον Κένταυρο 8 σε πέντε δευτερόλεπτα. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί.
    Στην Αμερική όταν έπρεπε να συνθέσουν ετερόκλητους ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, όχι μόνο τα κατάφεραν αλλά έφτιαξαν το καλύτερο κράτος του κόσμου.
    Ο λόγος είναι ότι στηρίχθηκαν σε ένα απλό δόγμα.
    LAW AND ORDER.
    Αν το κάνουμε, σωζόμαστε. Αλλιώς να χαμε να λέγαμε.

    Συγκεκριμένα

    1. Όποιος αλλοδαπός συλληφθεί για χουλιγκανικά επεισόδια, λήψη DNA και άμεση απέλαση. Με την παράγραφο με τα ψιλά γράμματα πως αν ξανασυλληφθεί στην Ελλάδα, θα γίνει δωρητής οργάνων.
    2. Όποιος ημεδαπός συλληφθεί, κατευθείαν χωρίς δικαστήριο, 1 χρονο στη φυλακή. Αν ξαναπιαστεί, ως υπότροπος, 5 χρόνια.

    Αυτό που γίνεται τώρα, να τους αφήνουν αμέσως ελεύθερους, να ορίζεται μια δίκη στην οποία πιάνουν οι δικοί τους την αίθουσα από νωρίς και μόλις προσέρχεται ο αστυνομικός ως μάρτυρας να του κουνάνε το μεσαίο δάκτυλο και να του φωνάζουν τη διεύθυνση του και το σχολείο που πάει το παιδί του, ε, τι να κάνει ο άνθρωπος λέει ότι δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, μάλλον όχι, οπότε η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος.

    Αν πρέπει να γίνει δίκη, ο αστυνομικός να καταθέτει υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Ούτε να φαίνεται, ούτε να ξέρουν το όνομα του.
    Όλα αυτά που διαβάζω περί λεσχών φιλάθλων είναι μια αποτυχία. Δεν έχουν κανένα νόημα. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι πως θα υπάρχει ένας επίσημος σύνδεσμος οπαδών και τις ζημιές που γίνονται σε δημόσια περιουσία, θα τις χρεώνεται και οι επικεφαλεις τους θα είναι υπευθυνοι κατά τον νομο για τις καταστροφες.

    Επίσης θα πρέπει να μαζευτούν και οι εφημερίδες του χώρου. Άρθρα ανυπόγραφα θα πρέπει να απαγορεύονται. Όλοι οι δημοσιογράφοι σε μισθολόγιο και ασφαλισμένοι και τα κείμενα τους με το όνομα τους από κάτω.
    Στην αλητεία, η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί να απαντήσει με χαρταετό αλλά με αυστηρή καταστολή. Όλα όσα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι γιατί η αίσθηση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας, δημιουργεί τερατώδεις ζούγκλες.

    Εσεις που νομοθετειτε, εχετε αναρωτηθει γιατι οι ιδιοι καφροι όταν βγαινουν στο εξωτερικο είναι χαρες και τραγουδια και υποδειγμα πολιτισμου; Για ένα απλο λογο : Με τη Γερμανικη, την Ιταλικη, τη Γαλλικη, την Ισπανικη και τη Βρετανικη Αστυνομια δεν παιζεις. Ουτε τα αδερφια μας, ουτε μην πειραξετε τα παιδια. Βαλτε οσες καμερες θελετε. Αν όμως ο Ελληνας πιστευει πως δεν θα τιμωρηθει αν σηκωσει χερι, δεν θα πετυχετε τιποτα.

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 16:03 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ

    Διαλύστε άμεσα την Εγκληματική Οργάνωση εντός της ΕΠΟ.
    Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η βία.
    Όσο προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα από μαφιόζους, τόσο περισσότερη βία θα υπάρχει στα ελληνικά γήπεδα.

    Με εκτίμηση

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 14:27 | Άκης

    Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν από τα κάτω προς τα πάνω. Από το προφίλ αυτών που πηγαίνουν στο γήπεδο, το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά τα όσα έχουν γίνει π.χ. ονομαστικά εισιτήρια κτλ.
    – Είναι γνωστό ότι σε πολλά ελληνικά γήπεδα στο ημίχρονο των αγώνων μπαίνουν οπαδοί χωρίς εισιτήριο.
    – Είναι γνωστό ότι κανένας έλεγχος δεν γίνεται στις εισόδους των γηπέδων. Εμένα τουλάχιστον δεν μου έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσα να είχα περάσει μέσα στο γήπεδο ότι ήθελα.
    – Είναι γνωστή η αδυναμία και η έλλειψη θέλησης εκ μέρους των ομάδων να ελέγξουν αυτούς που μπαίνουν στο γήπεδο. Είναι παροιμιώδης η απάντηση μέσω email που έλαβα από κορυφαίο ελληνικό αθλητικό οργανισμό πέρυσι, όταν είπα ότι στο γήπεδο οι συνθήκες είναι τραγικές από την άποψη ότι ο καθένας κάθεται σε όποια θέση θέλει ή ότι δεν κάθεται στη θέση του αλλά στα σκαλοπάτια, στα κάγκελα, στον περιβάλλοντα χώρο και ότι οι υπεύθυνοι γηπέδου δεν κάνουν απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα να υπάρχουν τσακωμοί μεταξύ των θεατών και περιστατικά όπου δυσκολεύεται να βγει από το γήπεδο κάποιος που έχει πάθει κάτι. Από τον οργανισμό, οι υπεύθυνοι διαχείρισης εισιτηρίων μου απάντησαν ότι δεν θα ρισκάρει κανείς τη σωματική του υγεία κάνοντας υποδείξεις στα άτομα που πάνε στο γήπεδο σχετικά με το που θα κάτσουν κτλ. Είναι σαν να μου είπαν ότι τους ενδιαφέρει απλά να πληρώσεις το εισιτήριό σου, από εκεί και πέρα δεν μπορείς να έχεις καμία άλλη απαίτηση πέρα από το να δεις τον αγώνα. Υπάρχει ελπίδα με αυτή τη νοοτροπία;
    – Να γνωρίζετε ΟΛΟΥΣ όσους βρίσκονται μέσα σε ένα γήπεδο. Όποιος κάνει επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου να απαγορεύεται δια βίου η είσοδός του σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ γήπεδο, έτσι ώστε να χάνεται μακροπρόθεσμα η σύνδεσή του με οποιαδήποτε ομάδα και με ομάδες χούλιγκανς.

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 00:33 | Πάνος Συνοδινός

    Οι αθλητικες συναντησεις, ειτε αυτες ειναι μεταξυ ΠΑΕ/ΚΑΕ και λοιπων ανωνυμων εταιρειων, ειτε μεταξυ ερασιτεχνικων σωματείων, θα πρεπει να εποπτευονται μεν απο το κρατος, αλλα η ευθυνη για τα οσα συμβουν στον εκαστοτε αθλητικο χωρο θα πρεπει να βαρυνει τις ΑΕ και τα σωματεια.

    Προς τουτο, θα πρεπει και αυτα να εχουν αυξημενη δικαιοδοσια για ενεργειες εντος του γηπεδου προκειμενου να προστατεψουν την διεξαγωγη αγωνων.

    1. Δικαιωμα στα σωματεια να απαγορευουν την εισοδο στον οποιονδηποτε θεωρουν τα ιδια οτι θετει σε κινδυνο την ασφαλεια του αγωνα με την παρουσια του.
    2. Δικαιωμα να ασκουν τα ίδια σωματικο ελεγχο με οποιονδηποτε τροπο, παρουσια αστυνομικου προκειμενου να διασφαλιστει η ευπρεπεια κατα τον ελεγχο.
    3.Δικαιωμα να επιτηρουν με κλειστο κυκλωμα οποιονδηποτε χωρο του γηπεδου το οποιο θα πρεπει να βρισκεται σε λειτουργεια 24/7/365 εντος του γηπεδου.
    4. Δικαιωμα να υποδεικνυουν σε αστυνομικο ποιοι επιθυμουν να ελεγχθουν για κατοχη παρανομων υλων και υλικων.
    5. Δικαιωμα να βγαζουν εξω οποιονδηποτε επιθυμουν, εφοσον εχει καταγραφει απο το κλειστο κυκλωμα καποια ενεργεια του που θετει σε κινδυνο την ασφαλεια του αγωνα.
    6. Σε περιπτωση επεισοδιων, οι ποινες να ειναι εξοντωτικες, εφοσον το γηπεδουχο σωματειο δεν καταφερει να εντοπισει τον/τους υπευθυνους και να τους υποδειξει στην ΕΛΑΣ.
    7. Σε περιπτωση υποτροπης με ευθυνη του σωματειου, να υπαρχει 5πλασιασμος της αρχικης ποινης και σε επαναληψη της υποτροπης αφαιρεση της αδειας λειτουργιας του σωματειου για 3 ετη.
    8. Οι συλλογοι οργανωμενων οπαδων θα πρεπει πριν απο καθε αγωνα να υποβαλλουν στη γηπεδουχο σωματειο κατασταση των μελων τους καθως και κατασταση των παρευρισκομενων μελων τους στον αγωνα.
    9. Η φιλοξενουμενη ομαδα θα εχει δικαιωμα να φερει φιλαθλους της στην εδρα του γηπεδουχου εφοσον παραδωσει σχετικη λιστα και ταυτοποιηθουν ενας ενας κατα την εισοδο τους.
    10. Η φιλοξενουμενη ομαδα συμφωνει οτι φερει πληρη ευθυνη για επεισοδια που θα προκληθουν απο τους οπαδους της, εφοσον εισηλθαν στο γηπεδο συμφωνα με το 9. και οτι θα της επιβληθουν οι αναλογες ποινες. Σε περιπτωση προκλησης ζημιων, θα αποζημιωσει την γηπεδουχο ομαδα αποκαθιστωντας τις βλαβες μονη της και καταβαλλοντας επιπλεον αποζημιωση ιση με το διπλασιο του κοστους των ζημιων.
    11. Σε περιπτωση εκτεταμενων επεισοδιων που θα χρειαστουν παρεμβαση αστυνομιας, ΜΑΤ κτλ, τα υπευθυνα σωματεια θα καταβαλλουν αποζημιωση στην ΕΛΑΣ ιση με 10 φορες το ημερομισθιο καθε απασχολουμενου οργανου της ταξης.

  • 13 Ιανουαρίου 2024, 23:46 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΤΣΑΤΣΙΝΗΣ

    Ως προπονητής αλλά και ως φίλαθλος, παρακολουθώ εδώ και χρόνια κάθε κυβέρνηση να προσπαθεί να εξαλείψει το θέμα της βίας , αλλά δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η ευκαιρία βρίσκεται μπροστά μας σήμερα που το υφυπουργείο αθλητισμού ενσωματώθηκε στο υπουργείο παιδείας.
    Στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής αγωγής να γίνει υποχρεωτική η διδασκαλία – κουβέντα με τους μαθητές για τα θέματα της αθλητικής βίας, αλλά και η υποχρεωτική επίσκεψη όλων των μαθητών σε αθλητικές διοργανώσεις ή συναντήσεις στα λεγόμενα «μικρά αθλήματα», ούτως ώστε να μάθουν οι μαθητές ότι υπάρχουν και άλλοι υγιείς χώροι στον αθλητισμό , χωρίς βία και επεισόδια . Έτσι μέσα από τη σχολική ζωή θα γνωρίσουν τον υγιή αθλητισμό και τι πρεσβεύει αυτός, αλλά και το πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει η βία μέσα όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους, αλλά παντού.
    Σας ευχαριστώ

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 20:12 | Χρυσοστομίδης Χρήστος

    Τα Σχολικά πρωταθλήματα να διεξάγονται χωρίς φιλάθλους, στα ομαδικά αθλήματα.
    Τα περισσότερα επισόδεια παρατηρούνται στους Σχολικούς αγώνες.

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 18:25 | Νίκος

    Το ποδόσφαιρο και κάθε άθλημα είναι θέαμα και προσφέρεται από ΠΑΕ , ΚΑΕ και ερασιτεχνικά σωματεία με πρωταγωνιστές τους αθλητές, διαιτητές κλπ.. Οι φίλαθλοι είναι οι θεατές του θεάματος. Η λογική τιμωρίας των εταιρειών για κακή συμπεριφορά των θεατών είναι παράλογη. Για σκεφτείτε να τιμωρούνταν οι θεατές ενός θεάτρου; Η ευθύνη και στα αθλήματα είναι ατομική και όχι συλλογική. Η διαφορετική άποψη για την ποιότητα μιας θεατρικής παράστασης ή αθλητικής εκδήλωσης δεν επιτρέπει σε κάθε ασχολούμενο με το θέατρο ή εκπροσωπεί ΠΑΕ/ΚΑΕ κλπ να προκαλεί και να υβρίζει τους έχοντες αντίθετη άποψη. Βέβαια η τήρηση των μέτρων απόλυτης και αυστηρής ταυτοποίησης των εισερχομένων θεατών είναι αναγκαία. Αλλά οι χώροι που δίνονται οι παραστάσεις γήπεδα δε πρέπει να φυλάσσονται μόνο κατά την ημέρα και ώρα που δίνεται η παράσταση αλλά όλο το χρόνο ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα να «μπάζουν» σε αυτούς όλοτο πολεμικό υλικό.

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 01:24 | Κώστας

    Σχετικά με τις ρυθμίσεις για την αποτροπή των επεισοδίων στους αθλητικούς χώρους,θα ήταν χρήσιμη η προβολή video σε κάθε γήπεδο πριν απο την έναρξη του αγώνα η οποία θα έδειχνε την ουσία κάθε αθλητικής δραστηριότητας και η οποία είναι η ευγενής άμιλλα και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των φιλάθλων,η σπουδαιότητα και η ομορφιά που έχει κάθε αθλητικό γεγονός.Θα ήταν ωραίο να ακούγονται απο τα μεγάφωνα του κάθε γηπέδου προτροπές για σεβασμό προς τον αντίπαλο και οτι ο αθλητισμός υπάρχει για να ενώσει και όχι να δημιουργήσει διχόνοια.Θα πρέπει η κυβέρνηση να κατανοήσει οτι οι περισσότεροι φίλαθλοι που πηγαίνουν στο γήπεδο είναι οικογενειάρχες και εργαζόμενοι και ενδιαφέρονται μόνο για το αθλητικό γεγονός που πρόκειται να παρακολουθήσουν και να μην τους εξισώνει με τα άτομα που δημιουργούν τα επεισόδια και δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό και τις ομάδες.Τα συγκεκριμένα άτομα που δημιουργούν επεισόδια για διάφορους δικούς τους λόγους και πιθανόν είναι γνωστά στις αστυνομικές αρχές θα πρέπει να εντοπίζονται και να απομακρύνονται απο τα γήπεδα και σε αυτά να υπάρχουν μόνο πραγματικοί φίλαθλοι οι οποίοι αγαπούν τον αθλητισμό και την ομάδα τους.

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 00:08 | ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Πλησιάζοντας τα 60 προσπαθώ να θυμηθώ πόσες φορές οι πολιτικοί αυτής της χώρας πήραν μέτρα κατά της βίας στους αθλητικούς χώρους. Σίγουρα πάνω από 15-20 φορές έχουν ανακοινωθεί μέτρα-ημίμετρα-αλλαγές στις ποινές κατά των οπαδών κλπ. Όλες όμως οι παρεμβάσεις αφορούν τους οπαδούς οι οποίοι και «δημιουργούν τα επεισόδια » κατά τους πολιτικούς που μας κυβερνούν . Ο όρος ηθικός αυτουργός χρησιμοποιείτε κατά το δοκούν από αυτούς σε υποθέσεις άσχετες με τον αθλητισμό. Στα τεκταινόμενα όμως στους αγωνιστικούς χώρους για όλα φταίνε οι οπαδοί. Υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι που όχι απλά υποκινεί αλλά και συμμετέχει με προτροπές στους τηλεθεατές του υπέρ της βίας. Τι προβλέπει για τέτοιου είδους συμπεριφορές η πολιτεία; Ποινές χάδια. Πρόεδροι αντιπρόεδροι παράγοντες που τους βλέπουμε μέσω των καναλιών σε απευθείας μεταδόσεις αγώνων μπουκάρουν μέσα στο γήπεδο εναντίον διαιτητών κλωτσάνε μπάλες μέσα στο γήπεδο.
    Τι προβλέπει για τέτοιου είδους συμπεριφορές η πολιτεία; Ποινές χάδια.
    Ο εξεφτελισμός και διασυρμός των βασικών αθλημάτων (ποδόσφαιρο-μπάσκετ βόλευ)προέρχεται και πηγάζει απο αυτούς. Είδατε ποτέ κάποιον πρόεδρο-παράγοντα κλπ απο τα Ευρωπαικά πρωταθλήματα(ποδοσφαίρου και μπασκετ)να μπουκάρει σε γήπεδο ή ακούσατε ποτέ να επιτίθενται σε διαιτητές στα αποδυτήρια;Πουθενά .Τι περιμένετε να κάνουν οι οπαδοί ; Νομίζω πάλι στραβά το πιάνετε το πρόβλημα.Με 5000 και 10000 πρόστιμο σε παράγοντες δεν λύνετε το πρόβλημα.Εδώ είμαστε στο 2024 και υπάρχουν ακόμα πρωταθλήματα αθλημάτων χωρισμένα σε Βορρά και Νότο.Σε ποιό προηγμένο αθλητικό σύστημα στην Ευρώπη ισχύει αυτό;Για να γίνουν τα χατήρια των παραγόντων και κατ επέκταση των πολιτικών(βλέπε ψηφαλάκια) δεν θεσπίζουμε ενιαίες κατηγορίες στα αθλήματα αλλά τις χωρίζουμε σε Βορρά και Νότο .Φτιάχνεται ένα νομοσχέδιο για την τιμωρία ουσιαστικά των οπαδών που κάνουν επεισόδια χωρίς να προσπαθήσετε να καταλάβετε και να καταλάβουμε όλοι γιατί αυτά τα παιδιά αλληλομαχαιρώνονται. Και το ωραίο είναι οτι τιμωρείτε εγκληματικές συμπεριφορές οπαδών χωρίς ποτέ να κάνετε εναν τυπικό και ουσιαστικό διάλογο με τους οργανωμένους συνδέσμους όλων των ομάδων για να κατανοήσουμε όλοι ποιό είναι τελικά το πρόβλημα. Αλλά είναι δυνατό εσείς οι σπουδαίοι πολιτικοί να πέσετε στο επίπεδο των οπαδών; Οπαδούς θέλετε μόνο για να σας ψηφίζουν. Εκει το οπαδικό κίνημα ζει και βασιλεύει. Ναι!! οι ποινές για αυτούς που κάνουν ζημιά σε άνθρωπο για οπαδικούς λόγους να είναι μεγάλες. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμωρούνται γιατί είναι κοινοί εγκληματίες. Μάλλον απο το κεφάλι πρέπει να ξεκινήσετε χωρίς να ισοπεδώνεται τα πάντα. Δεν είναι όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι ίδιοι. Δεν είναι όλα τα σωματεία τοξικά.Απο την επομένη του νομοσχεδίου τα νομικά επιτελεία των σωματείων θα ψάχνουν να βρούν (και θα βρούν)παράθυρα-κενά κλπ τα οποία θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν. Πέφτει μέσα στο γήπεδο κροτίδα, τραυματίζεται ποδοσφαιριστής και το υπεύθυνο για την ενέργεια σωματείο προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο οτι κάνει ο παίκτης θέατρο. Όχι μηδενισμό και -1 βαθμό .-10 βαθμούς. Στην Αγγλία οι ομάδες ελέγχονται ως πρός το ύψος των εξόδων που μπορούν να κάνουν σε μεταγραφές σε σχέση με τα έσοδα τους. ΠΟΙΝΉ -10 βαθμοί (βλέπε Εβερτον) για παραβίαση κανόνων financial fair play.. Εδώ στην αρχή μιας ποδοσφαρικής σεζόν αν μια ομάδα εμφανίσει κενό φάκελλο (πραγματικά κενό φάκελλο) παίρνει πιστοποιητικό συμμετοχής με απαγόρευση μεταγραφών και κάποιες ανούσιες ποινές. Γιατί αυτές οι ομάδες πρέπει σώνει και καλά να παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής. Για ψήφους φυσικά. Και τόσα άλλα που στην κυριολεξία κουράζομαι να τα γράφω. Αγαπητοί πολιτικοί. Βρήκατε ενα σύστημα που σας βολεύει.Ενα σύστημα που βολεύει και αυτούς που εμπλέκονται στον αθλητισμό .Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε νόμους. Απλά δεν θέλετε.

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 13:51 | Κωνσταντινος

    Καλημέρα σας.
    Ως αστυνομικός από επαρχία με γνώση και εμπειρία πάνω στα μέτρα στα γηπεδα, θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου.
    Σε παιχνίδια που υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεις φιλάθλων για λόγους ασφαλείας , παρατηρείται το φαινόμενο αυτό να μην το λαμβάνουν υπόψη οι φίλαθλοι να προσέρχονται μεμονωμένα γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους για την αποτροπή μετακινήσεις.
    Αποτέλεσμα είναι να συγκεντρώνονται εξωτερικά του γηπέδου πολύ μεγάλος αριθμός της φιλοξενούμενης ομάδας και να απαιτούν να εισέλθουν στον γήπεδο ,γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ένταση η οποία καταλήγει σε επεισόδια εξωτερικά του γηπέδου και.
    Σε παρόμοιες περιπτώσεις που φίλαθλοι δεν 2σουν συμμορφωθεί με την εκάστοτε απόφαση και συγκεντρώνονται στο γήπεδο η κάπου αλλού ώστε να μεταβούν στο γήπεδο χωρίς να έχουν εισητηρια , να πορεία η Αστυνομική αρχή με απόφαση του επικεφαλή να μην ξεκινάει ο Αγώνας.
    Θεωρώ ότι αν το συγκεκριμένο μέτρο είναι σε γνώση δεν θα υπάρχει μετακίνηση φιλάθλων

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 13:47 | Αλέξανδρος Κοτσανάς

    Παντελώς φασιστικός νόμος, έχει εμφανή στοιχεία συλλογικής ευθύνης. Τιμωρεί τις ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ για πράξεις ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν μαζί τους. Που και να είχαν, δεν μπορεί να τιμωρείται μια εταιρεία γιατί ένας υπάλληλος της έκανε μια βίαιη πράξη. Πολύ δε περισσότερο ένας τυχαίος άνθρωπος που πήγε να δει ένα ματς. «Αναθέτει» στις εταιρείες (ή στα ερασιτεχνικά σωματεία) την τήρηση της τάξης στα γήπεδα και τις τιμωρεί αν δεν τα καταφέρουν. Την ίδια στιγμή ο νόμος απαγορεύει σε «σεκιουριτάδες» να επιβάλουν την τάξη με συλλήψεις κλπ, δηλαδή εφαρμογή βίας.
    Επίσης «φορτώνει» τις εταιρείες (ή τα ερασιτεχνικά σωματεία) με την ευθύνη παρανόμων πράξεων των μελών των λεσχών!!! Αδιανόητα πράγματα, ένα άτομο ή μία εταιρεία να έχει την ευθύνη αν κάποιο άλλο άτομο κάνει παράνομη πράξη! Αυτά ούτε ο Χίτλερ δεν τα έκανε.
    Ας αφήσουμε δε το ότι η «λέσχη» του μπάσκετ θα είναι … παράρτημα αυτών του ποδοσφαίρου, και θα ψάχνεται πχ ο Αλαφούζος πως θα συνεννοηθεί με τον Γιαννακόπουλο.
    Οπότε κατ΄ επέκταση την επόμενη φορά που σε ένα εστιατόριο θα κάνει φασαρία ένας επλάτης και πχ θα δείρει κάποιον άλλο, θα πρέπει να κλείσει το εστιατόριο για κάποιες μέρες και ο μαγαζάτορας να πληρώσει και πρόστιμο.
    Και αν ένας παίκτης σε μία χαρτοπαικτική λέσχη κλέβει, θα κλείσει η λέσχη, αν ένας κυνηγός σκοτώσει έναν άλλο με την καραμπίνα, τότε θα τιμωρηθεί ο κυνηγετικός σύλλογος που ανήκουν και να απαγορευτεί στους υπόλοιπους κυνηγούς του συλλόγου να κυνηγούν για Χ ημέρες, αν κάποιος φοιτητής κάνει κάτι παράνομο θα τιμωρηθεί η φοιτητική παράταξη που ανήκει κλπ.
    Οπότε βάλτε και άλλη μια διάταξη για τα κόμματα. Όποιο στέλεχος κόμματος παρανομήσει, θα πέφτει πρόστιμο στο κόμμα, μπορεί και να κλείνουν τα γραφεία του. Και γιατί όχι, να αποβάλεται από την βουλή για ορισμένες ημέρες.
    Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο «μνημείο» ανευθυνότητας μιας κυβέρνησης, η οποία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να εμπλακεί με το δύσκολο θέμα της βίας και προσπαθεί να το «κάνει πάσα» σε ιδιώτες, «εκμεταλλευόμενη» την παραβατικότητα των οπαδικών συλλόγων.

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 13:37 | Παναγιωτης Ιωαννου

    ολοι γνωριζουμε οτι η βια προκαλει βια Επισεις γνωριζουμε, αν το γνωριζουμε ,οτι το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι Λοιπον νομοθετειτε ξεκοινωντας απο την ουρα η βια δεν θα καταπολεμειθει αν δεν γινουν τα βασικα που πρεπει να γινουν καταπολεμεισει και εξαλειψει της εγγλιματικης οργανωσεις που διοικει το ποδοσφαιρο η αμεση παραπομπη των στειμενων αγωνων στην δικαιωσυνη και η επιβολη των τιμωριων που προβλεπονται γενικα στην ευρωπη και οχι αυτων που ψηφισε η ΕΠΟ το καλοκαιρι ειναι καιρος οι υποωεσεις να βγουν απο τα σιταρια του εισαγγελεος Επιτελους να εφαρμοστει η οληστικη μελετη Αφου γινουν αυτα που ειναι το κεφαλι του ψαργιου μετα παμε στην ουρα που ειναι η βια Ο υπουργος πρεπει να σπασει αυγα αν θελαι να κανει κατι καλο για το ποδοσφαιρο Εξαλου ειπε ο προθηπουργος πρωτα κοιταμε το αλογο και μετα την αμμαξα Ευχαριστω !!!

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 11:28 | Θανος Κολυβηρας

    Πέρα από την αυστηριοποίηση των μέτρων και των ποινών θεωρώ πως θα πρέπει να μεριμνήσετε
    και στην πρόληψη μέσω της παιδείας των φιλάθλων με διάφορες δράσεις.
    Πριν την έναρξη των αγώνων η κάθε ΠΑΕ να ειναι υποχρεωμένη να προβάλλει βίντεο που να ευαισθητοποιούν τους φιλάθλους απέναντι στο θέμα της βίας, όπως υπάρχουν αντίστοιχα και στην τηλεόραση αλλα μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο.
    Επίσης η κάθε ΠΑΕ να είναι υποχρεωμένη να παρουσίαζει συγκεκριμένες δράσεις για τους φιλάθλους της, οι οποίες θα έχουν σαν στόχο στην εξάλειψη των φαινομένων ρατσισμού , πχ στην Γερμανία κάνουν επισκέψεις στο Αουσβιτς προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι φίλαθλοι. Θα πρέπει η καθε ΠΑΕ να παρουσιάζει ενα ετησιο πρόγραμμα προς αυτή τη κατεύθυνση , εστω μία δωρέαν επίσκεψη σε Μουσείο.
    Συμπερασματικά θεωρώ πως στα μέτρα που προτείνετε πρέπει απαραιτήτως να μπουν και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η αυστηριοποίηση των ποινών από μόνη της δεν ειναι ποτέ αρκετή.

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 09:00 | Vasily Psarommatis

    Bravo