Β΄ Κρίση και Επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης

Η ελλιπής επιμόρφωση, η αναξιοκρατία και η έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος και στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές, ώστε να δοθεί οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις γνωστές παθογένειες του συστήματος, που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Κριτήρια επιλογής

* Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία. Βάση για την πρότασή μας θα αποτελέσουν και οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ( ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) καθώς και των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση.

Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.

* Τα στελέχη της εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν σε θέματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της θέσης που πρόκειται να καλύψουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν είτε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε με αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων, είτε με τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης.
* Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας, το οποίο θα αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | Γρηγόριος Κοκοράκης

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

    Από το νόμο ζητήται οι πτυχιούχοι του εξωτερικού να έχουν αναγνωρισμένο ως ΙΣΟΤΙΜΟ και ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ το πτυχίο τους με αυτά των Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω του ΔΟΑΤΑΠ.

    Υπάρχουν όμως τμήματα Πανεπιστημίων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Βρετανία που δεν χορηγούν τίτλους πτυχίων Bachelor, οι οποίοι δεν είναι αντίστοιχοι στην Ελλάδα, όπως Risk Management, Network Security, Business Planning κ.α.

    Επομένως όλοι αυτοί οι επιστήμονες είτε αναγκάζονται να μείνουν εκτός Δ/βάθμιας εκπαίδευσης ή να προσπαθούν δίνοντας κάποια μαθήματα από το ΔΟΑΤΑΠ να αλλάζουν τίτλος και κατεύθυνση σπουδών. π.χ οι πτυχιούχοι στο Risk Management κατευθύνονται προς το πτυχίο της Γενικής Διοίκησης Επιχειρήσεων, οι πτυχιούχοι της ασφάλειςας δικτύων, στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές κ.τ.λ.

    Στο ευρύτερο Δημόσιο, στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας, δεν απαιτείται παρόμοια αντιστοίχιση των πτυχιών.

    Κα. Υπουργέ θα πρέπει να διορθωθεί αυτό, διότι είναι άδικο.

    Μετά Τιμής,

    Γρηγόριος Κοκοράκης
    ΜΒΑ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:04 | M.E

    Χωρίς πολλά λόγια(και πάλι)..από λόγια έχουμε χορτάσει..

    1.Οι διευθυντές σχολείων να μη μένουν για πάνω από μια τεταρτοετή θητεία στην ίδια θέση ώστε να φτιάχνουν αυλές, αυλικούς και δικά τους φέουδα.Ανά τετραετία αλλαγή σχολείου.

    2.Οι σύμβουλοι να επανακριθούν μετά τα όσα φοβερά συνέβησαν στις τελευταίες κρίσεις και είδαν το φως της δημοσιότητας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 19:55 | Σωτήριος Χατζίνας

    Κα. Υπουργέ,

    Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να διοριστούμε σαν καθηγητές μας ζητούν σε όλους εμάς που έχουμε σπουδάσει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε Βρετανικά Πανεπιστήμια, να καταθέσουμε αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ περί ισοτιμίας και αντιστοιχίας του πτυχίου με αυτά των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Υπάρχουν όμως τμήματα στη Βρετανάι όπως το Τμήμα Hacker που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen της Σκωτίας, το τμήμα Business Planning, που υπάρχει στη Γλασκώβη και στα Πανεπιστήμια της Νότιας Αγγλίας, τα οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχα στην Ελλάδα.

    Άρα ένας πτυχιούχος θα αναγκαστεί να αλλαξει τον τίτλο σπουδών του και την κατεύθυνση του επιστημονικου του πεδίου, διότι προκειμένου να αποκτήσει την αντιστοιχία πρέπει να δώσει κάποια μαθήματα τα οποία τα καθορίζει το ΔΟΑΤΑΠ.

    Αύτό όμως είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί πλήθος επιστημόνων με σύγχρονα πτυχία δε βρήσκει επαγγλεματική διέξοδο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω αυτής της ρύθμισης. (Στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια στο θέμα που αφορά το βασικό τίτλο σπουδών, ζητούν μόνο αναγνώριση ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ). Φυσικά η ίδια ρύθμιση, δηλαδή αναγνώριση μόνο της ισοτιμίας βασικού τίτλου σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ, ισχύει για όλο το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, από όσο έχω παρακολουθήσει από όλες τις προκυρήξεις.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:

    Να υπάρχει μόνο η προϋπόθεση της ισοτίμησης του τίτλου σπουδών και όχι της αντιστοίχισης αυτού.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 19:44 | Κρομμύδας Αθανάσιος

    κυρία Υπουργέ
    ναι, τα κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέση που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία, όπως σπουδές και χρόνος προϋπηρεσίας σε ανάλογες θέσεις.
    Είναι σημαντικό όμως, για κάποιον που θα διοικεί συναδέλφους του και μικρά παιδιά ή εφήβους, καθώς και να επικοινωνεί με τους γονείς των παιδιών, να αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η προσωπικότητα του υποψηφίου, οι διοικητικές του ικανότητες, το ψυχογράφημα του, από έμπειρους και ειδικούς αξιολογητές. Θα μπορούσε μια συνέντευξη με συγκεκριμένα κοινά και μετρήσιμα για όλους ερωτήματα να δώσει απάντηση ή πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος που να αξιολογεί τα προηγούμενα;
    Η σκέψη για ίδρυση και λειτουργία ειδικών τμημάτων για την εκπαίδευση στελεχών στην εκπαίδευση, είναι πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΛΜΕ – ΔΟΕ) και θα γίνει δεκτή από όλους.

  • Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Σας απευθύνω μερικά σχόλια-προτάσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με το νευραλγικό ζήτημα Β΄.Κρίση & Επιλογή των Στελεχών της Εκπαίδευσης, νευραλγικό ακριβώς γιατί η σωστή στελέχωση του «μέσου κορμού» του συστήματος είναι αποφασιστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία σύνολου του εκπαιδευτικού συστήματος (ώστε και οι αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ να περνούν και να υλοποιούνται σωστά στη «βάση» και τα αιτήματα της βάσης να διοχετεύονται έγκαιρα προς τα «πάνω» για ανατροφοδότηση και βελτιώσεις). Από την ανάγνωση των υποβαλλόμενων προτάσεων, που έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά, προκύπτει ότι υπάρχουν στο σώμα της εκπαίδευσής μας, αυτή τη στιγμή, δύο πόλοι με αντικρουόμενα μεταξύ τους «συμφέροντα» (ο όρος εδώ χρησιμοποιείται στην πιο ουδέτερη δυνατή σημασία του και όχι απαξιωτικά). Ο πρώτος πόλος σχηματίζεται από τους λεγόμενους «παλαιούς» (όσους έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας αλλά δεν διαθέτουν μεταπτυχιακούς ή άλλους τίτλους, γιατί -όπως σωστά σημειώνει, λ.χ. ο κ. Γρηγόριος Παγώνης- στην εποχή τους «δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα»). Ο άλλος πόλος σχηματίζεται από τους «νεότερους» (οι οποίοι διαθέτουν μεν μεταπτυχιακούς τίτλους, ως και διδακτορικά, αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη «αρχαιότητα» που προβλέπει το υφιστάμενο καθεστώς για να διεκδικήσουν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, παρά μόνο αφού …γεράσουν, γεγονός «άδικο», όπως σημειώνει λ.χ. ο Ιωάννης, όταν «μπορεί να εκλέγεται βουλευτής, πολίτης στο 27ο έτος της ηλικίας του», αλλά για να γίνει Δ/ντής χρειάζεται 20 έτη υπηρεσίας).
    Θεωρώ, επομένως, αναγκαίο κατά τη λήψη των τελικών σας αποφάσεων (μια που αυτή τη στιγμή το «πλαίσιο αρχών» που έχει τεθεί είναι πολύ γενικό για να το συζητήσουμε) αυτή η αντίθεση «των δύο πόλων» να γίνει σύνθεση (ώστε να μείνουν κατά το δυνατόν ικανοποιημένα και τα δύο μέρη με τις εύλογες διεκδικήσεις τους). Και για να υπάρξει σύνθεση, θα πρέπει -για να θυμήσω τον Κοραή- να επιλεγεί μια «μέση οδός» στις αποφάσεις σας, συνδυάζοντας προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση που έχουν υποβάλει ήδη οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, «παλαιοί» και «νεότεροι».
    Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα «άδηλο» ζήτημα: όπως η «αρχαιότητα» δεν συνιστά de facto απόδειξη επάρκειας για τη στελέχωση νευραλγικών κόμβων του εκπαιδευτικού συστήματος (Δ/ντή, Προϊσταμένου Δ/νσης, Σχολικού Σύμβουλου, Περιφερειακού Δ/ντή), έτσι και η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (ακόμη και διδακτορικού), με τον τρόπο που αυτή τη στιγμή γίνεται στην Ελλάδα δεν αποτελεί εχέγγυο επάρκειας. Γιατί σήμερα, όπως καλά το γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και δη τα Παιδαγωγικά Τμήματα, η απόκτηση τέτοιων τίτλων γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, ιδίως σε ό,τι αφορά τίτλους σχετικούς με τη «διοίκηση σχολικών μονάδων», την «ηγεσία», τα «στέλεχη εκπαίδευσης», ακριβώς γιατί τέτοιοι τίτλοι «μοριοδοτούνται» (έχουν δηλαδή πέραση). Το πραγματικό στοίχημα, επομένως, για εσάς κυρία Υπουργέ και τους συνεργάτες σας, δεν είναι να βρείτε τεχνοκρατικά (τυπικά) μια «χρυσή τομή» για να ικανοποιήσετε τους δύο πόλους που λέγαμε, αλλά να βρείτε εκείνους τους π ο ι ο τ ι κ ο ύ ς τρόπους και τα π ο ι ο τ ι κ ά κριτήρια για να κρίνετε τους καταλληλότερους από όλους εκείνους που κατέχουν τα «τυπικά προσόντα» (είτε της αρχαιότητας είτε των επιπλέον τίτλων). Και αυτό μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη μου, όχι μέσω της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεπούσα «συνέντευξη», ούτε βέβαια αποκλειστικά (τυφλά) με ένα σύστημα μορίων τύπου ΑΣΕΠ, αλλά, π.χ., με το απαιτηθεί από τους υποψηφίους για τέτοιες θέσεις (τουλάχιστον Δ/ντή και Σχολικού Συμβούλου) να παρουσιάσουν την προσωπικότητά τους ενώπιον της «βάσης»: μπροστά σε ένα κοινό που να απαρτίζεται από μάχιμους εκπαιδευτικούς, νεότερους και παλαιότερους, οι οποίοι εν τέλει θα είναι και οι τελικοί αποδέκτες της αξίας (ή ανικανότητας) αυτών των στελεχών.
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να εκθέσω τις απόψεις μου. Εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και τη λήψη συνετών αποφάσεων για το καλό όλων μας.
    Με εκτίμηση,
    Αφροδίτη Αθανασοπούλου

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 19:12 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ

    Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για διάλογο .Πεποίθησή μου είναι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, δεδομένου ότι η εκπαίδευση δεν διοικείται, απλά κινείται λόγω αδράνειας. Στελέχη εναλλάσσονται ,ανάλογα με τις προτιμήσεις της κεντρικής διοίκησης, πολιτικών προσώπων της κάθε περιοχής ,συνδικαλιστών(σημαντικός και καθοριστικός ο ρόλος τους) κλπ.
    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Εκπαίδευση χρειάζεται σοβαρά και εμπνευσμένα στελέχη που να αποτελούν πρότυπα ηθικής στάσης,εργατικότητας και αξιοπρέπειας.Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές μας «δεν κάνουν επιλογή τύραννων, αρνούνται την τυραννία» για να θυμηθώ το Γέρο της Δημοκρατίας.
    Αντί άλλου σχολίου ή πρότασης ,θα ήθελα να παραθέσω ένα απόσπασμα από εργασία μου ,στα πλαίσια μεταπτυχιακού μου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη Θεματική ενότητα Διοίκηση της Εκπαίδευσης.

    Ο ρόλος του διευθυντή.
    Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα απαιτούν ένα σχολείο ευέλικτο, ικανό να προσαρμόζεται ανταγωνιστικά στις αλλαγές και να αντιμετωπίζει δημιουργικά την καινούρια γνώση στο πλαίσιο της κοινωνάς της πληροφορίας. Ο ρόλος του διευθυντή στην επίτευξη των παραπάνω στόχων καθίσταται σημαντικός. Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η αποτελεσματική συμμετοχή όλων στην επίτευξη ενός αποδοτικού σχολείου, ,συνθέτουν τις απαιτήσεις από τη θέση του διευθυντή. Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα, αν και σε ποιο βαθμό έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις σύνθετες και ποικίλες ανάγκες του σχολείου και να ξεπεράσει τον παραδοσιακό γραφειοκρατικό ρόλο του «διορισμένου» προϊσταμένου του σχολείου, που προσπαθεί να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προσδοκίες των ιεραρχικά ανώτερών του στην εκπαιδευτική βαθμίδα.

    Αρμοδιότητες

    Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του διευθυντή που προβλέπονται ,κυρίως, από την Αριθ.Φ.353.1./324/105657/Δ1/16-10-2002 Υ.Α σε συνδυασμό με την 6492/11-1-1983Υ.Α μπορούν να χωρισθούν σε τρείς βασικές κατηγορίες.
    Η πρώτη έχει σχέση με τις γραφειοκρατικές υποθέσεις του σχολείου ( αλληλογραφία, μισθοδοσία προσωπικού, μεταφορά μαθητών κ.ά.) , η δεύτερη με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να διαμορφώνεται το κατάλληλο εργασιακό και παιδαγωγικό κλίμα ,η τρίτη συνδέεται με την διοίκηση του σχολείου και την εκπροσώπησή του «σε όλες τις προς τρίτους σχέσεις του» . Επιπλέον, απαιτείται παιδαγωγική κατάρτιση για να δημιουργεί το κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι, ωστόσο, επαρκής η παιδαγωγική κατάρτισή του για την επίλυση ανάλογων προβλημάτων στο σχολείο; Για παράδειγμα, πόσο επαρκής μπορεί να νιώσει ο διευθυντής, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα πειθαρχίας, όπου καλείται να παίξει το ρόλο του ειδικού, του παιδαγωγού και του εκπαιδευτικού με νομοθετικές και δικαστικές εξουσίες. Έχει ,έστω και στοιχειώδη, Διοικητική Εμπειρία, γνώσεις Διοίκησης, διαχείρισης κρίσεων και προσωπικού; Επιλέγονται οι ,κατά τεκμήριο ,καταλληλότεροι και ικανότεροι;

    Κριτήρια επιλογής-Σχόλια
    Τα κριτήρια επιλογής(νόμος 3467/21 Ιουνίου 2006)κατά κατηγορία στελεχών της εκπαίδευσης, η αριθμητική αποτίμηση των αξιολογικών κριτηρίων και των επιμέρους στοιχείων κατά κατηγορία κριτηρίων έχουν ως εξής: Γ) Διευθυντές Σχολικών Μονάδων1)Υπηρεσιακή Κατάσταση εμπειρία 22 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο2)Επιστημονική παιδαγωγική συγκρότηση:14 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο 3)Προσωπικότητα -γενική συγκρότηση :20 αξιολογικές μονάδες4)Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου όπως αυτό συνάγεται από τις αξιολογικές εκθέσεις του υποψηφίου:44 αξιολογικές μονάδες
    Αξίζει να σημειωθεί ότι:
     Το τέταρτο κριτήριο είναι ανενεργό, δεδομένου ότι ουδέποτε έγινε αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
     Η άσκηση καθηκόντων διευθυντή σχολικής μονάδος αποτιμάται σε 0,5 μονάδες ανά έτος και μέχρι1.Η άσκηση καθηκόντων υποδιευθυντή σχολικής μονάδος αποτιμάται σε 0,25 μονάδες ανά έτος και μέχρι 0.5.
     Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει ασκήσει καθήκοντα διευθυντή και υποδιευθυντή σχολικής μονάδος, οι αξιολογικές μονάδες δεν αθροίζονται, αλλά λαμβάνονται υπόψη μόνο οι μονάδες που είναι περισσότερες.
     Στα κριτήρια επιστημονικής-παιδαγωγικής συγκρότησης αποτιμώνται με υψηλή μοριοδότηση , το διδακτορικό δίπλωμα, ο μεταπτυχιακός τίτλος, το δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ, πλην όμως δεν αποτιμώνται ανάλογα με τις
    απαιτήσεις του διοικητικού έργου που πρόκειται να επιτελέσει, με συνέπεια να μη βοηθούν στην επιλογή των ικανότερων υποψηφίων διευθυντικών στελεχών ( Σαΐτης Χ., 2002: 59). Από τις ενδοϋπηρεσιακές επιμορφώσεις, η επιμόρφωση Σ.Ε.Λ.Μ.Ε αποτιμάται σε 1 μονάδα,η εξάμηνη σε 0,5 μονάδες, η τρίμηνη σε 0,25 μονάδες, η πιστοποιημένη επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες σε 0,25. Δεν αποτιμώνται, καμιά άλλη επιμόρφωση ή εξειδίκευση που υλοποιούνται από το Π.Ι, το K.E.E,τα Πανεπιστήμια, συμμετοχή και υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων(in service training,CEDEFOP,ARION,COMENIUS) με αυστηρά κριτήρια συμμετοχής και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΥΠΕΠΘ.
    Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής και την κρίση των υπηρεσιακών συμβουλίων υπογραμμίζουμε την υπεργενικευμένη νομοθετική βάση, το θολό υποκειμενισμό, την έλλειψη ομοιογενών συγκρίσιμων και αυξημένης αξιοπιστίας στοιχείων. Τα υπηρεσιακά συμβούλια υλοποιούν το έργο τους αυτοσχεδιάζοντας ( Σταματάκης Μ., 1990). Εκφράζεται αμφιβολία για το πώς είναι δυνατόν τα προσόντα ενός υποψηφίου διευθυντή να γίνονται αντιληπτά μέσα από μια απλή διαδικασία συνέντευξης ( Γεωργογιάννης Π.,2005: 49).
    Ο τρόπος διεξαγωγής της συνέντευξης επιβάλλεται να είναι αντικειμενικός, διαφανής και αδιάβλητος. Ειδικότερα, θα πρέπει να καθορίζονται νόμιμα κριτήρια συγκριτικής και εξατομικευμένης αξιολόγησης και αποτίμησης του υποψηφίου και θα πρέπει να προβλέπεται τήρηση πρακτικών, στα οποία θα καταγράφονται οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις και γενικά τα τεκταινόμενα κατά τη διαδικασία της συνέντευξης ( Λώλη Ε., 2005: 124-127, Γεωργογιάννης Π., 2005: 71). Σε όλα τα νομοθετικά πλαίσια απουσιάζει η τεχνική περιγραφή της θέσης εργασίας των διευθυντών με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες προσδιορισμού και αξιολόγησης των θέσεων και των προσόντων που απαιτούνται για την πλήρωσή τους. ( Σαΐτης Χ., 2002 : 59-60).
    Εύστοχα επισημαίνεται ότι όταν η στελέχωση των διευθυντικών θέσεων του εκπαιδευτικού συστήματος δε στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, σε όρους γνώσεων και ικανοτήτων αλλά σε άλλου είδους επιλογή, τότε είναι εύλογο να συμπεράνουμε ότι η παραγωγικότητα του συστήματος αυτού δεν μπορεί να φθάσει σε επιθυμητό όριο ( Σαΐτης Χ., 2002: 50).

    Διευθυντές, με στημένη συνέντευξη
    Η κομματική περγαμηνή του υποψηφίου υπερτερεί των ουσιαστικών προσόντων «Στη διαδικασία επιλογής διευθυντών για τα ελληνικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, η συνέντευξη έγινε, για μία ακόμη φορά στο ελληνικό Δημόσιο, το μέσο για να προαχθούν οι «ημέτεροι» έναντι των «ουδέτερων» που ελπίζουν στην αξιοκρατική επιλογή. Μάλιστα, όπως φαίνεται, οι ενδιαφερόμενοι διασφάλισαν «ομερτά» μεταξύ των ισχυρών. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του κλάδου, της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) και της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ),αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στην Ανατολική Αττική(δική μου επισήμανση), είχαν αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, αλλά κυρίως με τους προέδρους και τα λοιπά μέλη των ΠΥΣΔΕ, ώστε να πριμοδοτηθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι ευνοούμενοι υποψήφιοι της κάθε πλευράς και της Διοίκησης, χωρίς να υπάρξει κατόπιν γκρίνια. Είναι ενδεικτικό, ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η «Κ», η συντριπτική πλειονότητα των αιρετών εκπροσώπων των συνδικαλιστών στα υπηρεσιακά συμβούλια που ήταν υποψήφιοι για θέσεις διευθυντών βαθμολογήθηκαν στη συνέντευξη με άριστα (20). Τι απαντά σε όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας; Tι είδους διευθυντή θέλουμε; Διεκπεραιωτικό, πειθήνιο εκτελεστικό όργανο με μόνο στόχο την επανεκλογή του ή μήπως έναν δυναμικό διευθυντή, που να εμπνέει, να βάζει στόχους, να προστατεύει, να αξιολογεί; Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ) κατέδειξε ότι οι περισσότεροι διευθυντές των σχολείων μετατρέπονται σε γρανάζια του γραφειοκρατικού συστήματος και δεν έχουν ουσιαστικό διοικητικό ή παιδαγωγικό έργο» ( Απόστολος Λακασάς , εφημερίδα Καθημερινή 11 Νοεμβρίου 2007) .

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | ΕΦΗ ΤΑΤΣΗ

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
    1. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΧΡΟΝΩΝ.
    2.ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΓΝΩΣΗ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ) Η/Υ.
    3.ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
    4.ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ/ΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
    5.ΓΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ .
    6.ΚΑΛΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ.
    7.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
    8.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
    9.ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.
    ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
    1.ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
    2.ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ Η/Υ.
    3.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ.
    4.Η ΘΗΤΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 4ΕΤΗΣ.
    5.ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.
    6.ΚΑΛΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.
    7.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ , ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ , ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 18:49 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΜΠΟΝΙΑΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
    ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΠΡΟΤΑΣΗ:ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΩΣ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ{ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ-ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ-ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ}

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:Πρωτεύουσα η διδακτική ετοιμότητα και ικανότητα του εκπ/κού.
    Αυτή βαθμολογείται από τα τεστ αξιολόγησης διδακτικής ετοιμότητας {τι έμαθαν και πως το έμαθαν} των μαθητών της τάξης{ τα οποία συνθέτει ο διευθυντής σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο} του ,αρχικό το Σεπτέμβριο,ενδιάμεσο τον Ιανουάριο,τελικό τον Ιούνιο.Από τα προγράμματα{αγωγής υγείας,πολιτιστικών,περιβαλλοντικά} και τις εκπαιδευτικές απογευματινές ημερίδες που οργάνωσε με τους μαθητές του,από το χρόνο εργασίας στην βιβλιοθήκη του σχολείου και τους υπολογιστές με τους μαθητές του .Επίσης από τον αριθμό των συνθετικών εργασιών που εκπόνησαν οι μαθητές του καθοδηγούμενοι από τον δάσκαλο.Από πόσες εξατομικευμένες εργασίες παρείχε και το ποσοστό βελτίωσης στους αδύνατους μαθητές.Το έργο που παρείχε στα καθήκοντα που του ανέθεσε ο διευθυτής {βιβλιοθήκη,εθνικές γιορτές ,εποπτικό υλικό}.Οι γονείς αξιολογούν με ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνουν και παραδίδουν στο σχολικό σύμβουλο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΟΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΝΑ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ .

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:Η Πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν έχει διαβάσει ποτέ το νόμο 1566 βασικό νόμο που διέπει την εκπαίδευση.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:2 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠ/ΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ {ΑΓ.ΥΓΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ}
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ.ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:Καταπληκτικές εργασίες ,ώρες εργασίας ,ικανότητα πρωτοτυπία κι όμως χάθηκαν χωρίς να μπορούν να αποδειχτούν ,αλλά και να εμπνεύσουν άλλους εκπαιδευτικούς .

    ΠΡΟΤΑΣΗ:2 ΜΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ .ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ .ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΙΑΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ.

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:είναι απίστευτο το πόσες ώρες χάνονται κατ έτος ,ιδίως στη δευτεροβάθμια για ασήμαντους λόγους{ακόμα και για τοκετό σκύλου…ναι πέρσι στο Ελληνικό}.Προκαλείται αναστάτωση μια και τα παιδιά μένουν σπίτι ή επιβαρύνουν άλλες τάξεις.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ Δ.Σ. ΕΚΠ/ΚΩΝ.ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΑΝΑΙΤΙΑ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:Η Εθελοντική προσφορά,ο χρόνος,χωρίς την ανταμοιβή που δίδεται σε άλλους συνδικαλιστές άλλων φορέων οι οποίοι σταματούν να εργάζονται. Στους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπ/κών οι εκπρόσωποι στα Δ.Σ. εργάζονται στο σχολείο κανονικά.Επίσης δεν λαμβάνουν οδοιπορικά ή κάποια άλλη αμοιβή για τη συμμετοχή τους.Το πλέον σημαντικό ,έχουν αξιολογηθεί από το σύνολο των εκπ/κών ότι μπορούν να τους εκπροσωπούν .Έχουν ασκήσει ήδη διοίκηση ,μια που είναι δύσκολη αποστολή και είναι διοίκηση ,η συμμετοχή σε Δ.Σ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:2 ΜΟΡΙΑ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΕ ΚΕΚ -ΙΕΚ-ΙΔΕΚΕ-ΕΠΙΨΥ.

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:Υπήρχε και πριν την έλευση της Ν.Δ. στην εξουσία.Η εμπειρία από την επαφή και τριβή με τους ενήλικες πολύ σημαντική για όσους θέλουν να ασκήσουν διοίκηση και να διαχειριστούν ενηλίκους εκπαιδευτικούς και γονείς.Οι εκπαιδευτικοί ενηλίκων έχουν περάσει από το ΕΚΕΠΙΣ ειδική επιμόρφωση-εκπαίδευση{βιωματικές μικροδιδασκαλίες ,ενδιαφέρον μοντέλο για την βιωματική σε ομάδες επιμόρφωση των εκπαιδευτικών} με μαθητές άλλους εκπαιδευτικούς που έκριναν και αξιολογούσαν κάθε διδασκαλία και 2 ειδικές επιτροπές του υπ.εργασίας που αξιολόγησαν ,αφού βιντεοσκόπησαν κάθε διδασκαλία για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να ενταχθούν στο μητρώο των εκπαιδευτών .

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΠΟΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΗΡΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ.ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ .ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.ΠΟΣΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΜΑΘΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΠΟΣΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ.ΠΟΣΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ{ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΜΠΑΣΚΕΤ -ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΒΟΛΛΕΥ}.ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΟΥΣ.ΤΕΛΟΣ ΠΟΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ.ΠΟΣΟ ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΓΑΛΗΣΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΙΔΙΟΙΣ ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ 5000 ΤΟΜΟΥΣ.

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:Από τον Κριαρά όταν τον ερώτησαν πως θα περιοριστούν τα μαθήματα στα φροντιστήρια,μα με καλύτερη οργάνωση της εκπαίδευσης απάντησε.Έχει δομηθεί ένα ιδιαιτέρως ελιτίστικο,αυταρχικό αντιδημοκρατικό σχολείο τα τελευταία χρόνια μια και δεν είναι οργανωμένο και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον μαθητή τον μη προικισμένο από τη φύση ή τον κοινωνικοοικονομικό οικογενειακό περίγυρο,το σχολείο εργάζεται μόνο με τους πιο ικανούς μαθητές κι ενώ πετάγονται δις για τη μη εκμάθηση της αγγλικής στο σχολείο,εισάγεται η διδασκαλία κι άλλων γλωσσών…..ελλαδικό όχι ελληνικό παράδοξο…γιατί στην Κύπρο μαθαίνουν όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες αγγλικά στο σχολείο.Εκεί όμως υπάρχουν στελέχη της εκπαίδευσης που ασχολούνται με το τι και πως μαθαίνουν οι μαθητές-τριες ,μπαίνοντας και απροειδοποίητα στις τάξεις …και οι εκπ/κοί το επιζητούν γιατί είναι το τρίτο μάτι που τους βοηθά να κάνουν έτσι καλύτερα πιο αποτελεσματικά την εργασία τους.

    ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ .ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ….ΝΕΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ή ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ..ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΑΝ ΔΙΕΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ..ΑΝ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΕΙ ΟΛΗ Η ΑΛΥΣΙΔΑ{ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΣΤΕΛΕΧΗ} ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟ Ή ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ….ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ.ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ.

    ΣΤΑΥΡΟΣ Σ.ΣΜΠΟΝΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑ -3-12-2009 697-2959282
    STAVROSSMPONIAS@GMAIL.COM.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 18:34 | ΚΩΣΤΑΣ

    Η επιλογή όλων των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει μέσω εξετάσεων όμοιες με αυτές που έγιναν το 2007.
    Και τούτο γιατί δυστυχώς δεν έχει αξιολογηθεί κανένας μας στα τόσα χρόνια υπηρεσίας.
    Εφόσοσον είναι επιτυχόντες τότε να μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία.
    Κάποιοι στη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους υπηρεασίας προτιμούσαν αντι της τάξης να προσφεύγουν στα γνωστά μέσα και να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες. Μην επιβραβεύεται την αποχή τους απο την ενεργό δράση.
    Καποιοι δεν αφησαν σεμινάριο για σεμινάριο , ημερίδα για ημερίδα. Δεν έχουν παραπάνω γνώσεις απο αυτούς που καθημερινά δίνουν τη ψυχή τους στην τάξη και στο σχολείο γενικώτερα.
    Καποιοι οταν βλέπουν εξωδιδακτικές εργασίες την κάνουν με ελαφρα πηδηματάκια. Σε κάθε σχολειο μόλις το 10% ασχολειται με τα καθημερινά θέματα της διοίκησης.
    Θα επιβραβεύσετε λοιπόν αυτούς που μοναδικό τους στόχο έχουν την προσωπική τους ικανοποίηση?
    Τα θέματα της διοίκησης της εκπαίδευσης τα μαθαίνεις μετα απο πολύ προσπάθεια εργασία και συμμετοχή. Η εμπειρία με αυτό τον τρόπο αποκτάται και με εξετάσεις πιστοποιείται.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 18:29 | Girogos

    h paideia apotelei th vash ths koinonias. sto sxoleio sunteleitai h proth epafh tou paidiou me th koinonia, sto plaisio ths opoias tha klhthei sto mellon na apotelesei energo melos. oi luseis sta diafora provlhmata kai ta metra pou lamvanontai se sxesh me to xoro ths paideias mporoun na ephreasoun se megalo vathmo olous tous tomeis ths anthropinhs zohs kai ths koinonikhs ekselikshs kai anaptukshs. oi egklhmatikes prakseis, h tash gia diafthora, h euaisthhsia se themata tou perivallontos, h kritikh skepsh sxetika me ta politika dromena kai genika me to ti sumvainei guro mas einai ola thema paideias. epomenos h proslhpsh alla kai h metepeita aksiologhsh ton ekpaideutikon apotelei idiaitera krisimo thema. epi tou thematos exo tis ekshs apopseis

    proton: h aksiologhsh ton upopshfion ekpaideutikon den prepei na lamvanei mono upopsh tis gnoseis pou exoun alla kai thn ikanothta tous na metadosoun tis gnoseis autes sta paidia
    deuteron: logo akrivos tou shmantikou ergou pou epitelei o ekpaideutikos, h aksiologhsh tou se monimh vash einai anagkaia kathos epishs kai h sunexhs epimorfosh tou kai eksikoiosh tou me nea ekpaideutika protupa kai methodous

    exontas os vash ola auta gnomh mou einai oti prepei na kathierothei mia diadikasia proslhpshs se 3 stadia. sto proto stadio oi ekpaideutikoi tha diagonizontai sta plaisia tou asep kai pano se themata genikhs h akoma kai eidikhs gnoshs ton antikeimenon tous (analoga me thn eidikothta tous: px filologoi, istorikoi, fusikoi ktl). afou epilegoun oi protoi kaluteroi, analoga me tis theseis pou xreiazontai, tha akolouthei to deutero stadio sto opoio oi dokimoi pleon ekpaideutikoi tha ekpaideuontai pano se themata paidikhs psuxologias, ekpaideutikon methodon, alla tha aksiologeitai kai h metadotikothta tous eno tha mporoun na emvathinoun tis gnoseis tous. auto mporei na ginei me thn dhmiourgia mia Ethnikhs Sxolhs Dhmosias Ekpaideushs sthn opoia tha eiserxontai oi epituxontes tou asep. gia oso diasthma oi dokimoi ekpaideutikoi tha foitoun sthn akadhmia tha plhronontai opos akrivos sumvainei me tous ekpaideuomenous ths ethnikhs sxolhs dhmosias dioikhshs.
    meta to peras ths foithshs sth nea auth sxolh, tha ksekinaei to trito stadio ths praktikhs askhshs, opou oi dokimoi ekpaideutikoi tha topothetountai sta sxoleia gia ena diasthma enos etous opou tha aksiologountai kai sto telos ths xronias tha apofasizetai an plhroun ta krithria gia monimo diorismo, lamvanontas upopsh kai tis epidoseis tous kata th foithsh sth sxolh. se periptosh apotuxias tha mporoun na epanalavoun thn foithsh sth sxolh ton epomeno xrono kai na perasoun pali th diadikasia ths praktikhs askhshs. se periptosh deuterhs apotuxias tha apokleiontai apo thn ekpaideush h toulaxiston tha prepei na perasei ena diasthma gia na epanalavoun thn olh diadikasia, arxizontas pali apo to proto stadio.
    h nea sxolh dhmosias ekpaideushs tha einai armodia kai gia thn diorganosh epimorfotikon semhnarion gia tous hdh diorismenous ekpaideutikous alla kai gia th sunexh aksiologhsh tous. sto plaisio ths sxolhs tha dienergeitai diagonismos apo ton opoion tha pernane oloi oi hdh diorismenoi ekpaideutikoi kathe px 5 h 10 xronia oste na krithei an eksakolouthoun na einai ikanoi na parameinoun sto xoro ths paideias. se periptosh pou krithei oti enas ekpaideutikos tha parousiazei kena mporei na tithetai se diatheshmothta, na tou dinetai o xronos na proetoimastei kalutera kai na aksiologhthei ek neou. an apotuxei pali e tote sorry alla to oti einai dhmosios upallhlos kai einai monimos de shmainei oti prepei na ton plhronoume adika kai tha apoluetai.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | Γεώργιος

    Στον Νομό που υπηρετώ εδώ και χρόνια, συνηθισμένο φαινόμενο είναι, η συμμετοχή συνδικαλιστών ή και αιρετών μελών (τακτικών ή αναπληρωματικών) Υπηρεσιακών Συμβουλίων, στις κρίσεις στελεχών Διοίκησης.
    Κατά κανόνα αξιολογούνται θετικά.
    Το γεγονός αυτό δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης, συναλλαγής, και είναι δεσμευτικό για την αξιοπιστία των αποφάσεων αυτών των συναδέλφων τόσο στη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, όσο και στη συμμετοχή τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
    Θεωρώ ως μη ηθικά αποδεκτό, αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ ή στέλεχος συνδικαλιστικού οργάνου να θέτει υποψηφιότητα για Διοικητικό Στέλεχος Εκπαίδευσης.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | EMY

    1 ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ, ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ,ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ,ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.
    Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ,Δ/ΝΤΗ Δ.Ε., ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ , ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ , ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΕΣ, ΔΕ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ . ΟΙ ΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ.
    2 ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ . ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Δ/ΝΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Δ.Ε., ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΣΔΕ ….Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ;

    3 Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΠΥΣΔΕ ,ΚΥΣΔΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ .Ο ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

    4 ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ. ΟΔ/ΝΤΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ Δ. Σ. ΕΛΜΕ Η ΟΛΜΕ

    5 ΟΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ Δ/ΝΤΕΣ ,ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ,ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ [ΠΡΑΞΕΙΣ….]ΟΤΙ ΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΑΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔ/ΝΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΣΧΟΛ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΟΤΙ ΣΥΓΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ,ΟΤΙ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ , ΟΤΙ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ, ΟΤΙ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΑΝ ΠΛΕΙΟΔΟΤ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛ. ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ , ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΛΕΙΔΩΝΑΝ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ….. ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΙ,…………………………………

  • Μια πρόταση για την εκπαίδευση.Δείτε την στην ιστοσελίδα του φροντιστηρίου…κι ας είναι από παλιά. Είναι περισσότερο επίκαιρη τώρα.

    http://www.efklidis.edu.gr/general/107718619350148.shtml

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 17:10 | Νεκταρία

    Συμφωνώ κι εγώ ότι καλό θα ήταν να υπάρξει ένα μεταπτυχιακό με αντκείμενο τη διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων (αρκεί οι εκπαιδευτικές άδειες να δίνονται για να το παρακολουθήσουν αυτοί που έχουν πραγματική όρεξη και όχι οι βυσματούχοι). Νομίζω επίσης ότι είναι καλή ιδέα να δημιουργηθεί ξεχωριστός τομέας για την εκπαίδευση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
    Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της εκπαίδευσης, θεωρώ ότι και τα μεταπτυχιακά (και κάθε είδους επιμόρφωση) είναι χρήσιμα και η εμπειρία. Ούτε το μεταπτυχιακό από μόνο του κάνει κάποιον κατάλληλο, ούτε η εμπειρία από μόνη της. Θεωρώ πάντως βασικό όλοι όσοι κατέχουν τέτοιες θέσεις, από διευθυντές έως συμβούλους, να μη χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα της τάξης. Δε μπορεί να συμβουλεύσει και να βοηθήσει αποτελεσματικά κάποιος που έχει χρόνια να μπει σε τάξη, κάποιος που δε μπορεί να νιώσει τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί. Οι περισσότεροι έχουμε την εμπειρία κάποιων υποδειγματικών διδασκαλιών από συμβούλους που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν στις καθημερινές συνθήκες του σχολείου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 16:10 | παρασκευή

    Σχολικοί σύμβουλοι φυσικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Ως εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με πολυετή διδακτική εμπειρία προτείνω τη θέσπιση του θεσμού συμβούλων φυσικής αγωγής πρωτ/θμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά. Μέχρι σήμερα ο σύμβουλος της δευτεροβάθμιας είχε την ευθύνη και της πρωτοβάθμιας στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Οι σύμβουλοι αυτοί δεν έχουν διδακτική εμπειρία στη βαθμίδα αυτή, ούτε είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για το σκοπό αυτό.Είναι επιτακτική ανάγκη στα πλαίσια της αναβάθμισης του θεσμού των συμβούλων να αναλάβουν σύμβουλοι φυσικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση άτομα που έχουν πολυετή διδακτική εμπειρία στο δημοτικό και κατέχουν διδακτορικά διπλώματα.

    Διευθυντές σχολείων πρωτ/θμιας εκπαίδευσης
    Ο ρόλος του Διευθυντή του δημοτικού σχολείου είναι κορυφαίος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Είναι άδικο για μαθητές γονείς αλλά κυρίως για τους εκπαιδευτικούς να υφίστανται τον κάθε δημόσιο υπάλληλο που αναλαμβάνει αυτή τη θέση για να ξεκουραστεί από τη τάξη.Θα πρέπει ο διευθυντής να έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία και να έχει επιμορφωθεί κατάλληλα.
    Επίσης να αναβαθμιστεί ο ρόλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων έχοντας ενεργό βοηθητικό αλλά θεσμοθετημένο ρόλο στο σχολείο για ένα πραγματικά
    ‘ανοιχτό σχολείο’στην τοπική κοινωνία.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 15:40 | Ι. Κατσαρός

    1. Η επιλογή των στελεχών της εκπ/σης αποτελεί βασική πτυχή της στελέχωσης του εκπ/κού συστήματος. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά γενικότερα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της στελέχωσης.
    Α. Σαφή Προσδιορισμό των θέσεων που σημαίνει ανάλυση της κάθε εργασίας – θέσης, ώστε να συγκεντρωθούν, να οργανωθούν και να παρουσιαστούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε μια επικαιροποιημένη (το πολύ ανά πενταετία) περιγραφή της εργασίας και της απαιτούμενης εξειδίκευσης. Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ο καθορισμός των διαφοροποιημένων κριτηρίων πρόσληψης του προσωπικού, των προσόντων των στελεχών, των τεχνικών και των κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων και των αμοιβών.
    Δεδομένου λοιπόν ότι αναμένεται διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» είναι απαραίτητο η επιλογή των στελεχών να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης. Σαφής προσδιορισμός των θέσεων σε ένα ασαφές τοπίο δε μπορεί να γίνει. Διότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί:
    α) να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των περιφερειακών δ/ντών εκπ/σης με αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν από τις δ/νσεις εκπ/σης (επίπεδο νομού) ή θα αποκεντρωθούν από το υπουργείο,
    β) να υπάρξουν μεταβολές στις αρμοδιότητες των προϊσταμένων γραφείων, τα οποία θα ήταν σκόπιμο να αντιστοιχίζονται με τους μητροπολιτικούς δήμους,
    γ) να υπάρξει μεταβολή στις αρμοδιότητες των σχολικών συμβούλων,
    δ) να υπάρξουν νέες θέσεις, αν για παράδειγμα γίνει δεκτή η πρόταση της ΔΟΕ για συντονιστές σχολικούς συμβούλους που συνεργάζονται με το ΠΙ, αποτελούν περιφερειακό προσωπικό του αποκεντρωμένου ΠΙ και του ΠΕΚ και έργο τους είναι η εποπτεία, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου των σχολικών συμβούλων
    Β. Ένα νέο πλαίσιο προσέλκυσης υποψηφίων. Αυτό συνδέεται αφενός με την αποσαφήνιση του ρόλου κάθε στελεχιακής θέσης και αφετέρου με την καλλιέργεια νοοτροπίας και στάσεων στους εκπ/κούς που θα τους επιτρέψουν να αποστούν από λογικές διαχείρισης εξουσίας και προσωπικής προβολής και ανέλιξης ως πρώτων και βασικών κινήτρων και να αντιληφθούν την ουσία του ρόλου ενός στελέχους, ο οποίος έχει στο κέντρο του τη διαμόρφωση του μέλλοντος, τη δημιουργία οράματος, την έμπνευση, πρόκληση, κινητοποίηση και ενδυνάμωση των συνεργατών προς το όραμα, την καλλιέργεια αίσθησης κοινού σκοπού, την ανάπτυξη αίσθησης ευθύνης. Πρόβλημα στο σημείο αυτό αποτελεί η έλλειψη προγραμμάτων ανάπτυξης στελεχών και ιδιαιτέρως των ηγετικών ικανοτήτων τους, όσο και συστηματικής επιμόρφωσής τους. Τέλος θέμα προς εξέταση αποτελεί η άρση εμποδίων και στεγανών στην εξέλιξη και γενικότερα στην κάθετη κινητικότητα των εκπ/κών, τα οποία παρεμποδίζουν κυρίως νέους συναδέλφους με προσόντα και ικανότητες και στερούν την εκπ/ση από το δυναμισμό και τη φρεσκάδα τους. Ως τέτοια μπορούν να θεωρηθούν το υψηλό κατώφλι προϋπηρεσίας, η θέσπιση της προϋπηρεσίας σε θέση στελέχους ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, η μονιμότητα (δε νομίζω πως είναι στις προθέσεις του υπουργείου, αλλά ακούγεται από καιρού εις καιρόν), οι φωτογραφικές ρυθμίσεις που προβάλλονται από διάφορες ομάδες.
    Γ. Διαδικασία επιλογής. Είναι το σημείο στο οποίο δίνεται η μεγαλύτερη σημασία, το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται όλες οι αλλαγές και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και της κριτικής. Κριτικής που συνήθως εστιάζει στην υποκειμενικότητα που εμφιλοχωρεί μέσα από τη διαδικασία των συνεντεύξεων, στη βαρύτητα των επιμέρους μετρήσιμων κριτηρίων, στη μη συμμετοχή των εκπ/κών στη διαδικασία. Δε θα είμαι αναλυτικός, αλλά θα αναφερθώ σε ορισμένα σημεία που χρειάζονται προσοχή:
    α) Η συνέντευξη με τη βαρύτητα που της αποδίδεται μέχρι σήμερα (αποτελεί το 50% του συνόλου των μορίων των υποψηφίων) υποβαθμίζει όλα τα υπόλοιπα κριτήρια και επιτρέπει την αλλοίωση της σειράς κατάταξης και την επιλογή ημετέρων. Πρέπει λοιπόν, εφόσον διατηρηθεί, να συνιστά ένα ποσοστό έως 20% του μέσου συνόλου των μορίων που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι (σε αριθμό μορίων σε ένα σύστημα όπως το υπάρχον το πολύ έως 10). Πρέπει επίσης να παρέχει εχέγγυα πλήρους διαφάνειας.
    β) Η αρχαιότητα στο υπάρχον σύστημα αποτελεί ίσως το βασικότερο κριτήριο επιλογής στελεχών. Και βέβαια στο βαθμό που η αρχαιότητα συνδέεται με εμπειρία είναι σημαντική παράμετρος, αλλά η υπερβολική μοριοδότησή της λειτουργεί εις βάρος της ικανότητας.
    γ) Οι σπουδές, η επιστημονική κατάρτιση και η συνεχής επιμόρφωση του υποψηφίου αποτελούν κατά τη γνώμη μου τον παράγοντα που μπορεί περισσότερο από κάθε άλλον να συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση του συστήματος διοίκησης της εκπ/σης. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση της μοριοδότησης των σπουδών με βάση τη συνάφειά τους με το έργο που θα επιτελέσει ο υποψήφιος (για παράδειγμα αν το συναφές διδακτορικό μοριοδοτείται με 8, το μη συναφές να μοριοδοτείται με 6). Παράλληλα πρέπει να προσεχθεί το ύψος της μοριοδότησης επιμέρους τίτλων, ώστε να αποδίδεται η δέουσα βαρύτητα σε κάθε επίπεδο (για παράδειγμα στην Α/θμια το άθροισμα μεταπτυχιακού και διδασκαλείου να είναι μικρότερο του διδακτορικού).
    δ) Απαιτείται προσεκτική εκτίμηση για τον προσδιορισμό της εμπειρίας που μοριοδοτείται, προκειμένου να μην αδικούνται εκπ/κοί που από διάφορες θέσεις έχουν αποκτήσει ουσιαστική διοικητική εμπειρία (για παράδειγμα στους αιρετούς που δεν είναι διευθυντές πρέπει να αναγνωρίζεται διοικητική εμπειρία).
    Δ) Η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου διαδικασιών τοποθέτησης και υποδοχής των στελεχών που επιλέγονται, διαδικασιών που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην προσαρμογή του στελέχους στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Kαθοδήγηση, συμβουλευτική αξιολόγηση, συναδελφικότητα δεν μπορεί να επαφίενται σε άτυπες διαδικασίες και στη λειτουργία του παραδείγματος και των μηχανισμών συμμόρφωσης που αναπτύσσονται.
    2. Η επιμόρφωση των στελεχών της εκπ/σης αποτελεί έναν ακόμα τομέα στον οποίο οι επιδόσεις του εκπ/κού μας συστήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Θεωρώ ότι οι προτάσεις του υπουργείου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Θέλω όμως να επιμείνω στην ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων ανάπτυξης των ηγετικών ικανοτήτων των στελεχών. Προγραμμάτων που θα βασίζονται στην αντίληψη ότι «οι ηγέτες δεν γεννιούνται, αλλά γίνονται» και θα έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τους τα εξής:
    α) θα λαμβάνουν υπόψη τους το γενικό πλαίσιο (σχολικό, τοπικό, περιφερειακό, εθνικό) στο οποίο εργάζεται το στέλεχος και θα προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω εμπειρίας στον χώρο εργασίας,
    β) θα λαμβάνουν υπόψη τους τις προσωπικές εμπειρίες και τις ανάγκες των στελεχών, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη διοικητική θέση και με το στάδιο της σταδιοδρομίας,
    γ) θα συνδέονται με την πρακτική και θα με τις συνθήκες που επικρατούν, όπως η ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων με τη βοήθεια μέντορα ή προγυμναστή, αφού έχει φανεί ότι τέτοια προγράμματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και προκαλούν ποιοτική διαφοροποίηση της ηγετικής συμπεριφοράς,
    δ) θα προσφέρουν ευκαιρία για ανάπτυξη τόσο γνώσεων όσο και ικανοτήτων,
    ε) θα αξιοποιούν άτυπες μορφές ανάπτυξης της ηγεσίας, κυρίως με τη διάχυση του ηγετικού ρόλου στο πλαίσιο συμμετοχικών μορφών οργάνωσης και διοίκησης, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους να αναπτύσσουν σταδιακά ηγετικές ικανότητες και συμπεριφορές. Αυτή η λογική συνδέεται με τη συνολική αντίληψη των εκπαιδευτικών οργανισμών ως οργανισμών με αναπτυγμένη κουλτούρα μάθησης και ανάπτυξης (learning organizations), η οποία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων που διαθέτουν ηγετικές ικανότητες, στην καλλιέργειά τους και στην προώθησή τους.
    στ) θα αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη της ηγεσίας ως μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης και βελτίωσης των στελεχών καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής.

    Γιάννης Κατσαρός, δρ διοίκησης στην εκπ/ση, δ/ντής δημ. σχολείου

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 15:34 | ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Μερικες σκεψεις για τον τροπο επιλογης των στελεχων της εκπαιδευσης.

    Δικαιωμα για διεκδικηση θεσης στελεχους της εκπαιδευσης εχουν μονον οσοι εκπαιδευτικοι συγκεντρωνουν 10ετη διδακτικη προϋπηρεσια.

    1)Καταθεση αιτησης εκδηλωσης ενδιαφεροντος για στελεχωση της εκπαιδευσης.
    2)Συμμετοχη σε γραπτη εξεταση μεσω Η/Υ με 20 ερωτησεις πολλαπλης επιλογης που αφορουν τη λειτουργια, οργανωση και διοικηση του σχολειου και της εκπαιδευσης γενικοτερα.
    Η εξεταση αυτη δινει 1 μοριο για καθε σωστη απαντηση-συνολικα 20 μορια το μεγιστο.
    Γινεται με κοινα θεματα πανελλαδικα ωστε ολοι οι υποψηφιοι να εχουν ισες ευκαιριες να επιδειξουν τις γνωσεις τους σε διοικητικα θεματα.
    Απαραιτητη προϋποθεση για τη συνεχιση της διαδικασιας ειναι να συγκεντρωσει ο υποψηφιος 10 μορια.
    3)Οσοι περασουν την αρχικη διαδικασια καταθετουν δικαιολογητικα και μοριοδοτουνται ως εξης:
    Α)Μορια προϋπηρεσιας: Για καθε χρονο διδακτικης προϋπηρεσιας περαν των 10 αρχικων μοριοδοτειται με 1 μοριο και μεχρι 10 συνολικα.
    Β)Μορια θεσης:Αν εχει καποιος υπηρετησει σαν διευθυντης,υποδιευθυντης σε εκπαιδευτικη μοναδα (σχολειο, ΙΕΚ) να παιρνει 2 μορια για καθε χρονο υπηρεσιας και μεχρι 10 συνολικα.
    Γ)Μορια επιμορφωσης: Σεμιναρια σε θεματα διοικησης και οργανωσης της εκπαιδευσης μοριοδοτουνται με 1 μοριο ανα 50 ωρες σεμιναριου και μεχρι 3 μορια συνολικα.
    Δ)Μορια πτυχιων:Ι)Μεταπτυχιακο με θεμα σχετικο με την οργανωση-λειτουργια-διοικηση της εκπαιδευσης παιρνει 5 μορια.
    ΙΙ)Μεταπτυχιακο με θεμα της ειδικοτητας του εκπαιδευτικου 2 μορια.
    ΙΙΙ)Διδακτρορικο με θεμα σχετικο με την οργανωση-λειτουργια-διοικηση της εκπαιδευσης παιρνει 10 μορια.
    IV)Διδακτορικο με θεμα της ειδικοτητας του εκπαιδευτικου 4 μορια.
    V)Πτυχιο 1 ξενης γλωσσας επιπεδου Α (First Certificate) 2 μορια και επιπεδου Β (Proficiency) 4 μορια.
    Ε)Μορια θεσης: Αν ο εκπαιδευτικος προτιθεται να υπηρετησει σε σχολειο που δεν βρισκεται σε μεγαλο αστικο κεντρο πριμοδοτειται με 5 μορια. Αν προτιθεται να υπηρετησει σε παραμεθορια περιοχη παιρνει 10 μορια.
    ΣΤ)Μορια συνεντευξης:Συνεντευξη σε επιτροπη αποτελουμενη απο:
    2 εκπροσωπους του ΥΠΕΠΘ, 2 προϊσταμενους Δ/σης ή Γραφειου Δ.Ε., 2 αιρετους και 2 ψυχολογους.Καθε μελος της επιτροπης βαθμολογει τον υποψηφιο με 0 εως και 3 μορια δηλ. η συνεντευξη δινει συνολικα 24 μορια το μεγιστο. Σκοπος της συνεντευξης ο ελεγχος της προσωπικοτητας, της κοινωνικης προσφορας, της ικανοτητας επικοινωνιας,συνθεσης αποψεων,ασκησης διοικητικου εργου,…..

    4)Οσοι τελικα επιλεγουν ( +20% επιλαχοντες) να στελεχωσουν τις διοικητικες θεσεις της εκπαιδευσης να επιμορφωθουν στις ιδιαιτερες απαιτησεις των θεσεων τους ωστε να τις γνωριζουν λεπτομερως και να μη χρειαστει μαζικη επιμορφωση ατομων που τελικα δε θα αξιοποιηθει στην πραξη.
    Ευχαριστω για τη φιλοξενια.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 15:28 | Girogos

    h paideia apotelei th vash ths koinonias. sto sxoleio sunteleitai h proth epafh tou paidiou me th koinonia, sta plaisia ths opoias tha klhthei sto mellon na apotelesei energo melos. oi luseis sta diafora provlhmata kai ta metra pou lamvanontai se sxesh me to xoro ths paideias mporoun na ephreasoun se megalo vathmo olous tous tomeis ths anthropinhs zohs kai ths koinonikhs ekselikshs kai anaptukshs. oi egklhmatikes prakseis, h tash gia diafthora, h euaisthhsia se themata tou perivallontos, h kritikh skepsh sxetika me ta politika dromena kai genika me to ti sumvainei guro mas einai ola thema paideias. epomenos h proslhpsh alla kai h metepeita aksiologhsh ton ekpaideutikon apotelei idiaitera krisimo thema. epi tou thematos exo tis ekshs apopseis

    proton: h aksiologhsh ton upopshfion ekpaideutikon den prepei na lamvanei mono upopsh tis gnoseis pou exoun alla kai thn ikanothta tous na metadosoun tis gnoseis autes sta paidia
    deuteron: logo akrivos tou shmantikou ergou pou epitelei o ekpaideutikos, h aksiologhsh tou se monimh vash einai anagkaia kathos epishs kai h sunexhs epimorfosh tou kai eksikoiosh tou me nea ekpaideutika protupa kai methodous

    exontas os vash ola auta gnomh mou einai oti prepei na kathierothei mia diadikasia proslhpshs se 3 stadia. sto proto stadio oi ekpaideutikoi tha diagonizontai sta plaisia tou asep kai pano se themata genikhs h akoma kai eidikhs gnoshs ton antikeimenon tous (analoga me thn eidikothta tous: px filologoi, istorikoi, fusikoi ktl). afou epilegoun oi protoi kaluteroi, analoga me tis theseis pou xreiazontai, tha akolouthei to deutero stadio sto opoio oi dokimoi pleon ekpaideutikoi tha ekpaideuontai pano se themata paidikhs psuxologias, ekpaideutikon methodon, alla tha aksiologeitai kai h metadotikothta tous eno tha mporoun na emvathinoun tis gnoseis tous. auto mporei na ginei me thn dhmiourgia mia Ethnikhs Sxolhs Dhmosias Ekpaideushs sthn opoia tha eiserxontai oi epituxontes tou asep. gia oso diasthma oi dokimoi ekpaideutikoi tha foitoun sthn akadhmia tha plhronontai opos akrivos sumvainei me tous ekpaideuomenous ths dhmosias sxolhs dioikhshs.
    meta to peras ths foithshs sth nea auth sxolh, tha ksekinaei to trito stadio ths praktikhs askhshs, opou oi dokimoi ekpaideutikoi tha topothetountai sta sxoleia gia ena diasthma enos etous opou tha aksiologountai kai sto telos ths xronias tha apofasizetai an plhroun ta krithria gia monimo diorismo, lamvanontas upopsh kai tis epidoseis tous kata th foithsh sth sxolh. se periptosh apotuxias tha mporoun na epanalavoun thn foithsh sth sxolh ton epomeno xrono kai na perasoun pali th diadikasia ths praktikhs askhshs. se periptosh deuterhs apotuxias tha apokleiontai apo thn ekpaideush h toulaxiston tha prepei na perasei ena diasthma gia na thn epanalavoun, arxizontas pali apo to proto stadio.
    h nea sxolh dhmosias ekpaideushs tha einai armodia kai gia thn diorganosh epimorfotikon semhnarion gia tous hdh diorismenous ekpaideutikous alla kai gia th sunexh aksiologhsh tous. sto plaisio ths sxolhs tha dienergeitai diagonismos apo ton opoion tha pernane oloi oi hdh diorismenoi ekpaideutikoi kathe px 5 h 10 xronia oste na krithei an eksakolouthoun na einai ikanoi na parameinoun sto xoro ths paideias. se periptosh pou krithei oti enas ekpaideutikos tha parousiazei kena mporei na tithetai se diatheshmothta, na tou dinetai o xronos na proetoimastei kalutera kai na aksiologhthei ek neou. an apotuxei pali e tote sorry alla to oti einai dhmosios upallhlos kai einai monimos de shmainei oti prepei na ton plhronoume adika kai polu apla pairnei ton….you know what.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 15:19 | Ιωάννης-Εκπαιδευτικος Μ.Ε.

    ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ τίτλων με περισσότερες μονάδες από τις ισχύουσες. Το πιο δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι των νέων εκπαιδευτικών έχει αρκετές γνώσεις και προσόντα που πρέπει να ανταμειφθούν.
    Πολλοί εκπαιδευτικοί που διορίζονται είτε από τον πίνακα των αναπληρωτών
    είτε από το ΑΣΕΠ ειδικά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι γύρω στα 30-35 χρονών. Με το υφιστάμενο καθεστώς μοριοδότησης θα μπορούν να καρπωθούν το σύνολο των μορίων για να γίνουν Διευθυντές όταν θα βρίσκονται στο 55ο έτος της ηλικίας τους!!
    Δε μπορεί να εκλέγεται βουλευτής πολίτης στο 27ο έτος τησ ηλικίας του και Διευθυντής σχολείου να μοριοδοτείται μέχρι το 20ο έτος υπηρεσίας!!!
    Με το ισχύον καθεστώς ένα έτος υπηρεσίας ισοδυναμεί με έναν ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ τίτλο!!!!
    Επιτέλους αξιοκρατία!
    Αν για κάθε έτος υπηρεσίας αντιστοιχεί ένα 1 μόριο τότε για το ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ τέσσερα (5) και για το ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ οκτώ (9).
    Επίσης για κάθε άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό 1 μόριο (όσοι έχουν δημοσιεύσει γνωρίζουν τον κόπο και την εργασία).
    Να γίνεται τρίμηνη επιμόρφωση σε όσους θέλουν να γίνουν στελέχη τους θερινούς μήνες για να μην διακόπτεται η σχολική χρονιά.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 15:13 | Γ. Οικονόμου

    Όσον αφορά τους Σχολικούς Συμβούλους:α)6ετής θητεία θα είχε νόημα. β)τα μεταπτυχιακά δεν έχουν κανένα νόημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μεταπτυχιακά απέκτησαν οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα και όχι οι εξυπνότεροι. Έτσι, θα πρέπει να αντικατασταθούν με το τεστ νοημοσύνης. γ)η συμμετοχή σε σεμινάρια ΔΕΝ θα πρέπει να μετράει εκτός κι αν είναι ατομική, δ)το επίδομα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο διπλάσιο. ε)πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης εξουσίας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 14:42 | Ευστρατία Λιακοπούλου

    Πολύ μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο που γίνεται η επιλογή. Έχω κάνει και σχετική διπλωματική εργασία, αλλά δε μου δίνεται εδώ η δυνατότητα να την αναρτήσω.
    Ένα σημαντικό είναι πως όταν μοριοδοτείται ένας τίτλος, π.χ. ένα μεταπτυχιακό, να μοριοδοτείται περισσότερο όταν ο τίτλος είναι σχετικός π.χ. μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση σε σχέση με το μεταπτυχιακό στην ελληνική γλώσσα.
    Επίσης, κάπως πρέπει να αξιολογείται το διευθυντικό έργο που έχει ήδη ασκηθεί. Π.χ. ένας αποτελεσματικός διευθυντής και ένας μη αποτελεσματικός μοριοδοτούνται με τα μόρια της άσκησης του διευθυντικού έργου και οι δύο το ίδιο.
    Πολύ καλή η πρόταση του Υπουργείου για επιμόρφωση όσων επιλεγούν.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 13:26 | ΑΣΗΜΙΝΑ ΒΕΡΓΟΥ

    Είμαι απόφοιτος του τμήματος Περιβαλλοντος, Πανεπιστημίου Αιγαίου και βρίσκομαι στη φάση ολοκλήρωσης της διδακτορικής διατριβής μου στο πεδίου της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιου του Bath στην Αγγλία. Έχοντας εμπειρία και εξοικίωση μέσω του διδακτορικού μου στο Αγγλικό σύστημα εκπαίδευσης και στο πως εφαρμόζεται η περιβαλλοντική/αειφόρος εκπαίδευση οφείλω να σημειώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εξειδικευμένο τμήμα που ασχολείται με την ανάπυξη πρωτοβουλιών και την πραγματοπίση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα Βρετανικά σχολεία. Ευελπιστώ ότι με τις δυσατερεστες εξελίξεις στο χώρο των κλιματικών αλλαγών και η Ελληνική κυβέρνηση θα αναπύξει ανάλογα την πολιτική συμπεριλαμβανόμενου ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για τν ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι το κατάλλα καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Περιβάλλοντος προσφέρει την κατάλληλη εκπαίδευση στους φοιτητές ώστε να μπορούν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να το λάβει αυτό σοβαρά υπόψη. Σίγουρα σεμινάρια επιμόρφωσης σε θέματα περιβαλλοντική εκπαίδευσης είναι απαραίτητα για τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν στα σχολεία αλλά πολύ πιο σημαντικότερο είναι να αξοποιηθούν απόφοιτου που έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και διαθέτουν τις γνώσεις αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον να ευαισθητοποιήσουν τον Ελληνικό πληθυσμό σε περιβαλλοντικά θέματα.
    Ευελπιστώ ότι το αίτημά μας και τα επιχειρήματά μας θα λάβουν την απαράιτητη προσοχή όπως αρμόζει στα καίρια περιβαλλοντικά θέματα που επηρεάζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες σε όους του τομείς παγκοσμίως.

    Με εκίμηση
    Ασημίνα Βέργου
    Υποψήφιος διδάκτορας
    Πανεπιστήμιου του Bath
    Μεγάλη Βρετανία

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 13:21 | Αποστόλης-Δάσκαλος

    Συνάδελφοι,ας επιτραπεί και σε έναν μαχόμενο δάσκαλο της τάξης να γράψει δύο λόγια από την καρδια του.Διαβάζω σχεδόν όλα τα σχόλια των συναδέλφων σχετικά με τις επιλογές των στελεχών εκπ/σης.Θλίβομαι πραγματικά.Συνάδελφοι με τρία χρόνια υπηρεσίας να θέλουν να γίνουν Δ/ντές.Πότε θα προσφέρουν στην τάξη.Ποτέ.Συνάδελφοι να «μισούν»όσους συναδέλφους έχουν πτυχία,λες και τα αγοράσαν από τις» λαικές».Απλώς μόνο ρωτάω ,όταν μπαίνουμε στην τάξη μας ,ΤΙ ΑΞΙΕΣ,θέλουμε να αποκτήσουν οι μαθητές μας.Ποιόν επιβραβέουμε περισσότερο.Τιδείχνουμε στην κοινωνία ,όταν εμείς δεν προκρίνουμε τον καλύτερο.ΑΥΤΟΙ ΟΙ συνάδελφοι που απέκτησαν κάποιο πτυχίο δεν μόχθησαν.ΙΣΟΠΈΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΆΝΤΩΝ΄.Κυρία Υπουργέ, τραβήξτε τον δρόμο που χαράξατε.Μην ακούτε κανέναν.Ούτε τους συνδικαλιστές πού έχουν χρόνια να μπούνε στην τάξη.Επιβραβεύστε τους αξιότερους και εμείς οι μαχόμενοι εκπ/κοί θα τους αγκαλιάσουμε και θα τους αποδεχτούμε.Καλή σας επιτυχία.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | niksta1000

    οι αιρετοί να μην αξιολογουν. είναι θεματοφύλακες διαδικασίας
    πρώτα τα μόρια και μετά να δηλώνουν προτιμήσεις σχολείων οι διευθυντές kαι μέσα από τη σχ.μονάδα
    αυτοί που πηγαίνουν μαράσλειο υποχρεωτικά 5 χρόνια τάξη και μετά μόρια

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | ΠΑΓΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    ΕΠΙΛΟΓΗ Δ/ΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    1)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Δ/ΝΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ :35/2=17,5 (18)ΕΤΗ.
    2) Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
    3) ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ(ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ)ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
    4) ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ Δ/ΝΤΕΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ(ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ),ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
    α)ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΑ ΗΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΜΑΛΛΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ(ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ – Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΔΕ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ).
    β) ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.
    ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ,ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ «ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΑ« ΤΗ ΛΕΞΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ (ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ…)ΚΑΙ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙ` ΑΥΤΟ !
    γ)ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ Μ`ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 12:41 | Γιάννης

    1. Θα έπρεπε να μοριοδοτείται και το δεύτερο μεταπτυχιακό όπως ήδη προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση.
    2. Να μειωθεί το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου αρχίζουν να μοριοδοτούνται τα έτη υπηρεσίας. Να οριστεί στα 8 έτη υπηρεσίας.
    Ένας νεος εκπαιδευτικός με 8 έτη υπηρεσίας, ειδικά στη Δευτεροβέθμια εκπαίδευση είναι κατά μέσο όρο γύρω στα 40 ετών, να μπορεί να υποβάλει αίτηση για Διευθυντής σχολείου.
    Επιπλέον να μειωθεί το ανώτερο ηλικιακό όριο μέχρι του οποίου μοριοδοτούνται τα χρόνια υπηρεσίας π.χ. 15 έτη (σήμερα είναι τα 20 έτη υπηρεσίας).
    3. Να αυξηθεί η μοριοδότηση στα πτυχία ξένων γλωσσών.
    4. Επειδή πολλοί νέοι επιστήμονες έχουν εισέλθει στην εκπαίδευση με δημοσιεύσεις σε συνέδρια και έγκυρα επιστημονικά περιοδικά να μοριοδοτούνται επαρκώς και ξεχωριστά. Με το υφιστάμενο καθεστώς ‘χάνονται’ μέσα στην ευρύτερη αξιολόγηση της προσωπικότητας.
    Με αυτόν τον τρόπο νέοι,με ενθουσιασμό θα συμμετάσχουν στη διαμόρφωση μιας πιο εμπνευσμένης,σύγχρονης,πολυδιάστατης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    Ευχαριστώ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 12:32 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    α. Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 267/9–7–1993 έχοντας ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει την έρευνα στην εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική και ιδιαίτερα στους τομείς της συνεχούς εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, των εκπαιδευτικών τεχνολογιών και της ανάπτυξης, διαμόρφωσης και αξιολόγησης θεσμών κοινωνικής πολιτικής. Επρόκειτο για μια πρωτοποριακή κίνηση που συνέπιπτε τόσο με τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
    β. Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 391/25–10–1995 θεσμοθετήθηκαν οι κατευθύνσεις .α) Συνεχούς Εκπαίδευσης και .β) Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οι οποίες προσδιορίζουν το ενιαίο πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα και λειτουργούν μέχρι σήμερα. Το Τμήμα δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1997–1998 και όρκισε τους πρώτους πτυχιούχους του το 2001. Σήμερα, οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Συνεχούς Εκπαίδευσης ξεπερνούν τους 160. Ωστόσο, η ενιαία φύση του πτυχίου καθυστέρησε την αναγνώριση του τίτλου από την αγορά εργασίας και την αποκρυστάλλωση της επαγγελματικής ταυτότητας των δύο κατηγοριών αποφοίτων, απουσία κλάδου Π.Ε.
    γ. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 76/21–3–2002 «κατοχυρώθηκαν» τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το παραπάνω Π.Δ., οι πτυχιούχοι Συνεχούς Εκπαίδευσης έχουν:
    «ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση (i) τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση, ανάπτυξη, διαμόρφωση και αξιολόγηση προγραμμάτων συνεχούς εκπαίδευσης ενηλίκων ιδιαίτερα στα δεδομένα των νέων τεχνολογιών και (ii) την οργάνωση και διοίκηση μονάδων ιδρυμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων.
    Ο πτυχιούχος της παραπάνω κατεύθυνσης με τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του ασχολείται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: .α) Σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης ενηλίκων, .β) Σε οργανισμούς, φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό ή απασχόληση και την επαγγελματική και κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων, .γ) Σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) ως μάνατζερς και σύμβουλοι, και δ) Σε μελέτες και σχεδιασμό επιχειρησιακών προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση ενηλίκων και ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες».
    δ. Εντούτοις, την παραπάνω θέσπιση δεν ακολούθησαν οι ανάλογες ενέργειες και ρυθμίσεις για τη διασύνδεση των εξειδικευμένων επιστημόνων με τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας στους αρμόδιους φορείς παροχής δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως αυτοί περιγράφονται μερικώς (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης, Σχολές Γονέων, Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ.ά.) στο άρθρο 2 του νόμου περί Συστηματοποίησης της Δια Βίου Μάθησης , στον οποίο προέβει η Πολιτεία έχοντας διαπιστώσει την αναγκαιότητα οριοθέτησης του πεδίου.
    ε. Μέχρι πρότινος οι απόφοιτοι του τμήματος «εξαιρούνταν» επί της ουσίας από τους περισσότερους δημόσιους διαγωνισμούς του κλάδου, ενώ υπέβαλαν αιτήσεις σε ορισμένες μόνο προκηρύξεις συμπαρασυρόμενοι από την απλή αντιστοιχία του πτυχίου με αυτό του μεταγενέστερου Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου . Η αγνόηση του πτυχίου – και κατ’ επέκταση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών – διαφαίνεται από το γεγονός ότι σε σχετικές θέσεις δημοσίων οργανισμών επιλέγονται συστηματικά πτυχιούχοι γενικής κατεύθυνσης και όχι εξειδικευμένοι απόφοιτοι του Τμήματός μας με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα .i) τη Μονάδα Υποστήριξης Εθνικής Επιτροπής Διά Βίου Μάθησης που στελεχώθηκε από Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο γενικά και .ii) το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που για θέση μόνιμου παρέδρου ειδικού σε θέματα επιμόρφωσης απαιτούσε πτυχίο οποιουδήποτε τμήματος με μεταπτυχιακό σε θέματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών . Μόλις πρόσφατα δε η δημιουργία δύο ξεχωριστών κατηγοριών Π.Ε. έδωσε πρακτική λύση στο ενδεχόμενο σύγχυσης της επαγγελματικής ταυτότητας των αποφοίτων των δύο διακριτών κατευθύνσεων του Τμήματος , οι οποίοι σημειωτέον συμμετείχαν από κοινού σε ορισμένες προκηρύξεις στον κλάδο Π.Ε. Παιδαγωγικής , παρότι δεν αναγνωριζόταν παιδαγωγική επάρκεια στους αποφοίτους μας
    στ. Έτσι, λοιπόν, στο Νόμο περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συνιστάται νέος κλάδος Π.Ε. 72 – Εκπαιδευτικών Ενηλίκων ο οποίος προστίθεται στους λοιπούς, ουκ ολίγους, κλάδους εκπαιδευτικών – ανάμεσά τους και οι απόφοιτοι της έταιρης κατεύθυνσης – σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.). Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί εν μέρει, αφού για πρώτη φορά οι απόφοιτοί μας, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2001, αποκτούν κάποια προοπτική να εργαστούν στα νεοσύστατα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ωστόσο, η αναλυτική περιγραφή του Π.Ε. 72 και η σύνδεση των πτυχιούχων του με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας κρίνονται ανεπαρκείς.
    ζ. Υπό τις παρούσες συνθήκες οι απόφοιτοί μας δεν δύνανται να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε φορείς και οργανισμούς που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση, ενώ και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος με κατεύθυνση Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, που αποδίδει το Τμήμα, μένουν αναξιοποίητοι.
    η. Βάσει, λοιπόν, όσων προβλέπονται στο Π.Δ. 76/21-3-2002 διεκδικούμε την κατά κανόνα συμμετοχή των αποφοίτων μας σε διαγωνισμούς που αφορούν θέσεις εργασίας :
    • σε φορείς που αναπτύσσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες για Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, δημόσιες υπηρεσίες και τοπική αυτοδιοίκηση.
    • σε φορείς που εμπλέκονται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.), ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.), τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.), η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.ά.
    • σε φορείς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση ενηλίκων, όπως το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), οι Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.), οι Σχολές Γονέων κ.ά.
    • σε υπηρεσίες, διευθύνσεις, επιτροπές και αρχές διαχείρισης και παρακολούθησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο πεδίο της Σ.Ε.Κ
    • στα Γραφεία διασύνδεσης και στις Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Ανωτάτων και Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
    • σε φορείς εκπαιδευτικής και κοινωνικής έρευνας, όπως το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
    θ. Στην υφιστάμενη νομοθετική βάση με την εκτίμηση πως οι πτυχιούχοι του κλάδου μας αποτελούν συσσωρευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο για τη χώρα και πως οι συνθήκες είναι ώριμες για μια οριστική και κοινωνικά συμφέρουσα επίλυση του ζητήματός μας αιτούμαστε:
    • Τη σύσταση επιτροπής μελέτης του ζητήματος για την πλήρη αποτύπωση των επιστημονικών – επαγγελματικών δυνατοτήτων των αποφοίτων μας στο Π.Ε. 72 με σκοπό τη σύνδεση των εν λόγω πτυχιούχων με συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης στις προαναφερθείσες δομές.
    • Την κατάρτιση επαγγελματικού περιγράμματος του Π.Ε. 72 από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. με ταυτόχρονη δημιουργία πίνακα αντιστοιχίας τμημάτων του εξωτερικού, προκειμένου να διασφαλίζεται η καταλληλότητα όσων δραστηριοποιούνται μέσω αυτού στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.
    • Την κατοχύρωση δικαιώματος εγγραφής των κατόχων του πτυχίου σε όλα τα σχετικά μητρώα και ειδικότερα στα μητρώα πιστοποιημένων στελεχών Σ.Ε.Κ. Σ.Υ.Υ. του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. και της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. με ισοστάθμιση απαιτούμενης εμπειρίας και πτυχίου, όπως και στα εισαγωγικά μητρώα εκπαιδευτών ενηλίκων και εκπαιδευτών εκπαιδευτών του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με περιορισμό της απαιτούμενης διδακτικής εμπειρίας
    • Την απόδοση αυξημένης μοριοδότησης ίσης με ένα (1) έτος (ή δύο εξάμηνα) συναφούς επαγγελματικής εμπειρίας στις σχετικές θέσεις για τους κατόχους του πτυχίου βάσει της υποχρεωτικής πρακτικής τους άσκησης σε φορείς του αντικειμένου, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή μας στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού.
    • Την αναγνώριση παιδαγωγικής επάρκειας στους κατόχους του τίτλου βάσει του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του Τμήματος.
    • Την διατήρηση της συμμετοχής μας στο Π.Ε. 10 – Κοινωνιολόγων για όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς.
    • Την ανάθεση της διδασκαλίας του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε πτυχιούχους Π.Ε. 72
    • Τη συμμετοχή του πτυχίου μας στους πίνακες προτεραιότητας για θέσεις του Π.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού ιδιαίτερα σε φορείς του αντικειμένου
    • Την κατακύρωση στους κατόχους του πτυχίου ιδιότητας επιστημονικού υπευθύνου υλοποίησης προγραμμάτων υπογράφοντος τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κατάρτισης σε δημόσια και ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
    • Τη στελέχωσή των Ινστιτούτων Δια Βίου Εκπαίδευσης σε Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. από έναν ή περισσότερους πτυχιούχους Συνεχούς Εκπαίδευσης οι οποίοι διαθέτουν το απαιτούμενο υπόβαθρο.
    • Την απορρόφηση ενός τουλάχιστον πτυχιούχου σε κάθε Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), σε θέσεις (οργανικές ή αναπληρωτών) υπευθύνων υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ενηλίκων με ή χωρίς αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ώστε να αξιοποιούν άμεσα τις επιστημονικές τους γνώσεις, προάγοντας το έργο των φορέων.
    Οφείλουμε να καταδείξουμε πως οι θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στους αποφοίτους μας καλύπτονται από ανειδίκευτους επιστήμονες άλλων κλάδων, οι οποίοι ως επί τω πλείστον αγνοούν τις αρχές και την πρακτική της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, γεγονός που επιδρά στην αποτελεσματικότητα των ενεργειών κατάρτισης με αδιαμφισβήτητο κόστος για τους ωφελούμενους και το κοινωνικό σύνολο.
    Εν κατακλείδι επιθυμούμε να επισημάνουμε πως η επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων Συνεχούς Εκπαίδευσης θα συμβάλει αποφασιστικά στην προαγωγή των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης χάρη στη στελέχωση των αρμόδιων φορέων και ιδιαιτέρως της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, από άρτια εξειδικευμένο προσωπικό με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση της Δια Βίου Εκπαίδευσης, ανάγκη που καταδεικνύεται και από τις σχετικές δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:54 | Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Ν. Αχαϊας, πρόεδρος: Παπαλεξίου Γιώργος

    Οι γονείς της Αχαϊας απο χρόνια είχαμε συνειδητοποιήσει τον σπουδαίο ρόλο που έχουν στην Εκπαιδευτική διαδικασία οι διευθυντές σχολείων και γενικότερα τα στελέχη Εκπαίδευσης.
    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων έχει διαμορφώσει μια πρόταση για την αλλαγή του Εκπαιδευτικού μας συστήματος και μια σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία σχολής στελεχών εκπαίδευσης. Οι προτάσεις μας υπάρχουν στο site της ομοσπονδίας (http://achaia-goneis.blogspot.com/). Τις προτάσεις αυτές έχουμε καταθέσει στο διάλογο παιδείας και φυσικά στις ημερίδες και διημερίδες παιδείας που έχουμε κατά καιρούς διοργανώσει.
    Προφανώς η υοθέτηση της πρότασης αυτής απο την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, δεν χρειάζεται να πούμε πόσο μας χαροποιεί.
    Για την υλοποίηση της πρότασης αυτής εκτιμούμε ότι συντονισμένα πρέπει να καθοριστούν και να τρέξουν γρήγορα τα τρία παρακάτω στάδια.
    1. Ποιοί εκπαιδευτικοί θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για να παρακολουθήσουν τη σχολή επιμόρφωσης.
    Προτάσεις:
    Οι γονείς εκτιμούμε ότι επειδή οι εκπαιδευτικοί σήμερα διορίζονται σε μεγάλη ηλικία (για να μην αποκλείονται παραγωγικές ηλικίες), επειδή η εμπειρία είναι σημαντικός παράγοντας, όμως,επειδή ένας εκπαιδευτικός με πολλά χρόνια υπηρεσίας, ίσως έχει βαλτωθεί, ίσως έχει αποκτήσει ¨δημοσιουπαλληλική νοοτροπία¨, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα αίτησης όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν τον βαθμό Α.
    Εάν οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές στην διαδικασία επιλογής να προσμετρώνται και τα άλλα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, κλπ). Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτά, ήδη έχουν λεχτεί πολλά.
    Σχόλιο: Δεν πρέπει να θεωρείται προσόν η τυχόν συνδικαλιστική δράση, όχι γιατί δεν είναι σημαντικό, αλλά το πρώτο που έχει ως στόχο η πρόταση αυτή είναι να ξεφύγουμε απο τον κοματισμό, που επικρατεί σήμερα.

    2. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος επιμόρφωσης – μαθήματα -αξιολόγηση.
    Εκτιμούμε ότι εκτός από τα μαθήματα που θα αφορούν στη διοίκηση σχολικών μονάδων (διαχείρηση ενηλίκων –ανηλίκων, συνεργασία με φορείς), τη νομοθεσία, αρμοδιότητες κλπ, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ψυχοδιαγνωστικά τεστ και να κρίνεται η καταλληλότητά τους – δεν μπορεί να είναι διευθυντές άτομα με ψυχικές διαταραχές. Εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό, να ελέγχεται και η ικανότητα διοίκησης, η ικανότητα λήψης αποφάσεων κλπ.

    3. Αποφοίτηση – πιστοποίηση ικανότητας διοίκησης
    Όσοι αποφοιτούν θα έχουν επάρκεια διοίκησης. Η τοποθέτησή τους θα γίνεται με κάποια άλλα κριτήρια, που θα αφορούν προσωπικές επιλογές, τόπο κατοικίας, βαθμό αποφοίτησης, χρόνια υπηρεσίας, κλπ

    Επειδή εκτιμούμε ότι το θέμα επείγει,έτσι, θα πρέπει άμεσα να ζητηθεί να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, όσοι έχουν τα προσόντα και φυσικά όσοι θέλουν, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η επιλογή των πρώτων που θα επιμορφωθούν .
    Χρειάζεται χρονοδιάγραμμα, σε σχέση με το πότε θα είναι έτοιμος ο φορέας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, πόσοι μπορούν να επιμορφωθούν, πόσους διευθυντές έχει άμεσα ανάγκη η εκπαίδευση, πότε θα πρέπει να αναλάβουν υπηρεσία.
    με τιμή
    Γιώργος Παπαλεξίου
    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Ν. Αχαϊας

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:50 | panos

    Η επιλογή στελεχών να γίνεται για σύντομο χρονικό διάστημα ένα ή δύο χρόνια ή θητίες. Οι διευθυντές θα πρέπει να έχουν πολλά χρόνια προυπηρεσίας πάνω από 25 ή 30 χρόνια προυπηρεσίας, με αυτό τον τρόπο
    δε θα έχουμε συναδέλφους που απουσιάζουν από την τάξη .
    Το διδασκαλείο θα πρέπει να είναι για να επιμορφώνει δασκάλους για την τάξη και όχι για να φεύγουν από την εκπαίδευση.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:46 | Ελένη

    «άφωνος» παρακολουθώ αυτές τις μέρες τη μάχη στη διαβούλευση μεταξύ αυτών που έχου τυπικά προσόντα (πτυχία) και αυτών που διαθέτουν προσόντα που έχουν αποκτηθεί από εμπειρία. Ποια προσόντα υπερτερούν των άλλων; Ποιος μπορεί να το εγγυηθεί αυτό; Νομίζω κανείς. Μόνο μια διαδικασία θα μπορούσε να εγγυηθεί την επιλογή των καταλληλότερων. Η αξιολόγηση. Αξιολόγηση λοιπόν των πτυχίων – αξιολόγηση της εμπειρίας – αξιολόγηση της εκπαιδευτικής προσφοράς. Και ο Θεός βοηθός…
    1. Με την Παρατήρηση ότι ο νέος νόμος για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης θα πρέπει να πριμοδοτεί ισότιμα την εμπειρία στη διοίκηση, τα διάφορα πτυχία αλλά και την προσφορά του εκπαιδευτικού στο στίβο της μάχιμης εκπαίδευσης, προτείνω τα εξής, τα οποία πιστεύω ότι προσδίδουν έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, περιορίζοντας την δυνατότητα αυθαιρεσίας κατά την συνέντευξη.
    Η συνέντευξη να χωρίζεται σε:
    Α) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα υποψηφίου. Να αποτιμάται έως και 10 μετρήσιμες μονάδες περιορίζοντας έτσι τις 20 αυθαίρετες μονάδες της συνέντευξης σε 10. Θεωρώ ότι τα μετρήσιμα αυτά συνιστούν εν μέρει αξιολόγηση και θα μπορούσαν να αναφέρονται σε:
    Σπουδές, σεμινάρια, οργανωτικές ικανότητες, εισηγήσεις, συμμετοχή ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια Επιστημονικών-Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ή και Συλλόγων, υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, πιστοποιητικό εξειδίκευσης πανεπιστημίου σε θέματα εκπαιδευτικά και θέματα Οργάνωσης Διοίκησης σχολικών μονάδων, συνεργασία με φορείς, κοινωνική δράση και προσφορά & οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αξιολογηθεί όσο ταπεινό κι αν είναι αρκεί να είναι χρήσιμο για την εκπαίδευση.
    Β) Προσωπική συνέντευξη Οι ερωτήσεις προς τους υποψηφίους να γίνονται από τράπεζα ερωτήσεων του Υπουργείου και στις οποίες θα έχουν πρόσβαση άπαντες!!! Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να τηρούνται πρακτικά στα οποία θα μπορεί να καταφεύγει όποιος νιώθει αδικημένος.
    Μέσα από τη διαδικασία του βιογραφικού κυρίως αλλά και της αντικειμενικής συνέντευξης τα μόρια της διευθυντικής θητείας όσο και των πτυχίων, είναι δυνατό να ενδυναμώσουν ή να αποδυναμώσουν κάθε υποψηφιότητα….

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:42 | ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

    – 5 χρόνια τουλάχιστον διδακτική εμπειρία στη βαθμίδα που θα γίνει στέλεχος.
    – διοικητική εμπειρία ή σχετικές σπουδές (στη διοίκηση).
    – όραμα για το μέλλον της εκπαιδευτικής βαθμίδας (Αβάθμια, Ββάθμια, Γβάθμια) που θα γίνει στέλεχος.
    – θετική αξιολόγιση από τους αντίστοιχους κριτές για τα ανωτέρω (μαθητές-φοιτητές, υφιστάμενους-καθηγητές, ΑΣΕΠ αντίστοιχα).

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:27 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ

    ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
    Τα Μουσικά σχολεία από την φύση τους είναι πολύπλοκοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας πρέπει:
    • Να διευθύνει εξατάξιο σχολείο
    • Να οργανώσει το πλέον πολύπλοκο πρόγραμμα σχολείου
    • Να διοικήσει πολλά άτομα με ποικίλες ειδικότητες
    • Να προωθήσει το σχολείο του στην τοπική κοινωνία
    • Να συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής που εδρεύει το σχολείο
    • Να οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις των μαθητών του σχολείου.
    Συνεπώς επιβάλλεται να είναι κάτοχος ποικίλων γνώσεων και δεξιοτήτων, όχι κατά δήλωση, αλλά αποδεικνυόμενων με μουσικούς ή οτιδήποτε άλλους τίτλους που θα παρουσιάζουν την καλλιτεχνική του δραστηριοποίηση.
    Μετά το 2006 οι σχετικές διατάξεις που σε γενικές γραμμές έδιναν μια τέτοια κατεύθυνση στην επιλογή των διευθυντών των Μουσικών σχολείων αντί να βελτιωθούν καταργήθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Στο σύνολο των 36 παλαιών σχολείων που λειτουργούν στην Ελλάδα μουσικές γνώσεις έχουν συνάδελφοι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ένεκα τούτου παρατηρούνται προβλήματα επικοινωνίας με τους καθηγητές μουσικών ειδικοτήτων, εφαρμογή , συχνά, πολιτικής διακρίσεων σε βάρος των Μουσικών που δυναμιτίζουν το κλίμα της σχολικής Μονάδας.
    Προτείνω η επιλογή των διευθυντών των μουσικών σχολείων να ακολουθεί τα πιο κάτω:
    1. Ο διευθυντής του Μουσικού σχολείου θα πρέπει να είναι καθηγητής Γενικής ειδικότητας, κάτοχος οποιουδήποτε Μουσικού Τίτλου, ή ΜΟυσικής ειδικότητας κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου.
    2. Επίσης θα πρέπει να κατέχει τα αυξημένα προσόντα για την επιλογή διευθυντών πειραματικών σχολείων, δηλαδή MBA ή διδακτορικό δίπλωμα.
    3. Θα πρέπει να αξιολογείται η καλλιτεχνική του διαδρομή και η συμμετοχή του σε δράσεις πολιτισμού.
    Η αξιολόγηση αυτών των προσόντων πρέπει να γίνεται απευθείας από ΚΥΣΔΕ με σύμφωνη γνώμη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ΥΠΕΠΘ, όσον αφορά την αξιολόγηση των Μουσικών – Καλλιτεχνικών προσόντων.
    Αν επαναληφτεί για μια φορά ακόμη η διαδικασία επιλογής διευθυντών Μουσικών σχολείων σε τοπικό επίπεδο από τα ΠΥΣΔΕ αρκετά σχολεία θα … αναστείλουν την λειτουργία τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι δεν μπορεί ο καθένας να οργανώσει και να διευθύνει μουσικό σχολείο. Δεν είναι μια απλή θέση διευθυντή αλλά ένας θεσμός πολιτισμού που πολλοί δεν κατανοούν αλλά τουλάχιστον δεν πρέπει να υποβαθμίζουν .

  • Με αφορμή της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τα θέματα προσλήψεως εκπαιδευτικών, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας (ΕΠΠΕ) θίγει το θέμα πρόσληψης Περιβαλλοντολόγων στην τυπική εκπαίδευση. Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί με επιστολές και διαβήματα προς το Υπουργείο.

    Με πολλές προσδοκίες διαπιστώνουμε την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να δώσει επιτέλους περισσότερη σημασία στα Περιβαλλοντικά Θέματα. Η ΕΠΠΕ όμως, όπως και όλη η σχετική επιστημονική κοινότητα, υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προωθηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη χωρίς μια σωστή Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, που θα καταφέρνει να ευαισθητοποιήσει τους αυριανούς πολίτες και να τους καταστήσει υπεύθυνους, ικανούς και ενεργούς να προσφέρουν τα μέγιστα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Σήμερα, όμως, η Π.Ε. διδάσκεται στα σχολεία μόνο ως επιλεγόμενο μάθημα από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων , χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένης γνώσης ή συνάφειας με τις επιστήμες του περιβάλλοντος και τις αρχές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή όμως η Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση, όπως ορίζει και το Π.Δ. 405/95, ΦΕΚ228/6-11-95, Άρθρο1, είναι μέρος του επιστημονικού αντικειμένου και των αρμοδιοτήτων των Περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι έχουν την αντίστοιχη και κατάλληλη κατάρτιση ήδη από τις προπτυχιακές σπουδές τους. Παρά ταύτα, ο κλάδος των Περιβαλλοντολόγων αποκλείεται από το χώρο της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης (σχολεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και άλλα).

    Οι Πτυχιούχοι Περιβαλλοντολόγοι ζητάμε:

    1ον: την αυτόματη αναγνώριση της εκπαιδευτικής μας ιδιότητας και
    2ον: κατ’ επέκταση, το διορισμό Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ως υπευθύνων για το Μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και για τη διδασκαλία συναφών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με Α΄ ή Β΄ ανάθεση,
    3ον: την ένταξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως κανονικό Μάθημα,
    4ον: τη στελέχωση των κατά τόπους Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) με Πτυχιούχους Περιβαλλοντολόγους, με στόχο το διεπιστημονικό χαρακτήρα στη σύνθεση της παιδαγωγικής ομάδας, την εφαρμογή των βασικών αρχών και μεθόδων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τη σωστότερη ενημέρωση των επισκεπτών και την αρτιότερη λειτουργία των Κέντρων.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | Ελένη

    H προυπηρεσία σε θέση διευθυντή σχολικής μονάδας,

    για υποψήφιο σχολικό σύμβουλο, είναι αυτοωόητο οτι θα πρέπει να

    μοριοδοτείται.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:56 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ

    Η επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα. Διάβασα σε προηγούμενο σχόλιο ότι φταίνε οι συνδικαλιστές, και κάπου αλλού ότι αρκεί το συναίσθημα για να διευθύνεις ένα σχολείο.
    Το πρώτο δεν απέχει και πολύ της αληθείας επειδή αν ανατρέξουμε στα ισχύοντα μόρια για την επιλογή διευθυντών θα παρατηρήσουμε ότι είναι ρυθμισμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποθαρρύνονται όσοι έχουν γνώσεις και σπουδές εκπαιδευτικής διοίκησης και ειδικά οι κάτοχοι MBA στην διοίκηση της εκπαίδευσης. Αφενός υποχρεώνονται να δίνουν εξετάσεις σε αντικείμενα για τα οποία θα έπρεπε να είναι αξιολογητές και αφετέρου διαπιστώνουν ότι τόση προσπάθεια σπουδών και κόπου πήγε στον βρόντο αφού προηγούνται οι αρχαιότητες, οι συνδικαλιστές, οι έχοντες προσβάσεις.
    Είναι αλήθεια ότι οι καλοί διευθυντές συχνά διακρίνονται λόγω φυσικού ταλέντου ως προς την άσκηση διοικητικών καθηκόντων αλλά αυτό δεν αρκεί. Η διοίκηση της εκπαίδευσης είναι πλέον επιστημονικός κλάδος και πρέπει έτσι να αντιμετωπίζεται από την Νομοθεσία.
    Όσοι έχουν άλλωστε την εμπειρία της διαδικασίες που έχει εφαρμοστεί τις δύο τελευταίες φορές θα συμφωνήσουν μαζί μου ακόμη και αν, μέσω των διαδικασιών, ευεργετήθηκαν.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | Γεώργιος Ντιγκμπασάνης

    Διευθυντές με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση

    Διαβάζω αρκετά σχόλια που έχουν αναρτηθεί, αλλά κυρίως συζητώ και παρατηρώ εδώ και είκοσι χρόνια που είμαι στην εκπαίδευση, για τα προβλήματα της επιλογής στελεχών. Θα σταθώ μόνο στην περίπτωση των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.
    Σε όλες τις υπηρεσίες/οργανισμούς/εταιρείες/ιδρύματα παροχής υπηρεσιών, όπως είναι και ένα σχολείο, ο/η διευθυντής/ντρια είναι φυσικά γνώστης του αντικειμένου – στην περίπτωσή μας των παιδαγωγικών και διδακτικών διαδικασιών – αλλά ταυτόχρονα είναι και manager με πολλαπλούς ρόλους.
    Έτσι κατ’ αρχήν, ο διευθυντής πρέπει να έχει τουλάχιστον 12ετή διδακτική εμπειρία, με παράλληλη συμμετοχή σε όσο γίνεται περισσότερες εκδηλώσεις του σχολείου ( γιορτές, εκδρομές, προγράμματα περιβαλλοντικής, ΣΕΠ, αγωγής υγείας , επιτροπές εξετάσεων, συμμετοχές σε διαγωνισμούς κλπ).
    Θα ήταν πολύ σημαντικό, επίσης, να είναι ενεργό μέλος της επιστημονικής κοινότητας του κλάδου του/της ή και γενικότερα των παιδαγωγικών, με παρουσίες ή/και ανακοινώσεις σε συνέδρια/ημερίδες, άρθρα κλπ.
    Το πιο σημαντικό όμως για ένα διευθυντή, τουλάχιστον από δω και πέρα, είναι η πρόσκτηση γνώσεων διοίκησης, προγραμματισμού, ελέγχου, βασικών οικονομικών και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων. Γι’ αυτό η κατοχή ενός μεταπτυχιακού στο πεδίο της Διοίκησης πρέπει να είναι απαραίτητο προσόν για τον υποψήφιο διευθυντή.
    Συνεπώς, προτείνω να συμπεριλάβετε στα προσόντα των διευθυντών ένα τέτοιο τίτλο, με την παράλληλη δημιουργία ενός διατμηματικού μεταπτυχιακού με θέμα τη «Διοίκηση Σχολικών Μονάδων» κάτι που λείπει από τη χώρα μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:13 | Αλεξάνδρα Μαζάνη

    Κυρία Διαμαντοπούλου,
    Αφορμή για την επιστολή μου αυτή, στάθηκε το γεγονός οτι εδώ και κάποια χρόνια επισημαίνω μια έλλειψη σχετικά με την εγκύκλιο πρόσληψης εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Ανήκώ στην κατηγορία εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής και εργάζομαι ως αναπληρώτρια εδώ και 2 χρόνια σε ειδικά σχολεία. Επίσης είμαι αδελφός και κηδεμόνας ατόμου με αναπηρία 67% και άνω. Στην εγύκλιο που αφορά στην ένταξη μας στους πίνακες ειδικής αγωγής, δεν μοριοδοτείται ο αδελφός ή ο κηδεμόνας ατόμου με αναπηρία, σε αντίθεση με την εγκύκλιο για το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό όπου αναφέρεται το εξής : » Οι υποψήφιοι που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία ή έχουν αδέλφια με αναπηρία 67 % και άνω δύο (2) μονάδες». Στην δική μας εγκύκλιο μοριοδοτείται μόνο ο γονέας ατόμου με αναπηρία 67% και άνω (και όχι ο αδελφός αλλά ούτε και ο κηδεμόνας). Πρόκειται για μια άδικη μεταχείρηση ή ενδεχομένως και έλλειψη σχετικά με τις δυο εγκυκλίους, αν σκεφτείτε οτι και οι δυο κατηγορίες εκπαιδευτικών εργαζόμαστε σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.

    Σας ευχαριστώ θερμά.

  • Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    σας καταθέτω στη δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις μου για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να οριοθετηθεί ένα βιώσιμο, αντικειμενικό, αξιοκρατικό, έγκυρο, δίκαιο και ανοικτό σε όλους τους εκπαιδευτικούς θεσμικό πλαίσιο.

    Αρχικά πρέπει να ορισθούν οι προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση θέσης στελέχους εκπαίδευσης:
    1. Η απαιτούμενη εκπαιδευτική προϋπηρεσία δεν πρέπει να αποκλείει τους νέους, με σπουδές και δημιουργικές ανησυχίες, εκπαιδευτικούς που θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σαν στελέχη της εκπαίδευσης.
    2. Τα προς επιλογή στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να διαθέτουν πιστοποιημένες γνώσεις στην εκπαιδευτική νομοθεσία, την οργανωτική δομή και λειτουργία της εκπαίδευσης, καθώς και γενική παιδαγωγική – επιστημονική κατάρτιση. Η πιστοποίηση αυτή μπορεί να παρέχεται περιοδικά (μετά από επιμορφωτικά προγράμματα) από τον ΟΕΠΕΚ ή το ΕΚΔΔΑ.
    3. Τα προς επιλογή στελέχη πρέπει να διαθέτουν πιστοποιημένες γνώσεις χρήσης των νέων τεχνολογιών, πιθανόν με τη διαδικασία που μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν αποκτήσει.
    4. Η επιλογή τους πρέπει να βασίζεται σε αξιολογική έκθεση της προηγούμενης θητείας τους σαν στελέχη ή σαν απλοί εκπαιδευτικοί (Ν. 2986/2002).

    ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    – 12ετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία με 10ετή διδακτική εμπειρία σε σχολεία για τους σχολικούς συμβούλους, διευθυντές και προϊσταμένους γραφείων εκπαίδευσης. 8ετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία με 6ετή διδακτική εμπειρία για τους διευθυντές σχολικών μονάδων.
    – Πιστοποιημένη επιμόρφωση στην εκπαιδευτική νομοθεσία, την οργάνωση της εκπαίδευσης, τη γενική παιδαγωγική και τη διαχείριση προβλημάτων της εκπαίδευσης.
    – Πιστοποιημένη γνώση χρήσης των νέων τεχνολογιών (ΚτΠ)
    – Αξιολογική έκθεση, μετά από αίτησή των υποψηφίων, σύμφωνα με το αρθ. 5, παρ. 2 του Ν. 2986/2002

    Στη συνέχεια τα κριτήρια επιλογής πρέπει να διασφαλίζουν: την αναγκαία εμπειρία που παρέχει η προϋπηρεσία, τα εφόδια που παρέχουν οι μεταπτυχιακές ή οι επιπλέον σπουδές, καθώς και η ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα. Πρέπει επίσης να συνεκτιμάται η εμπειρία της θητείας σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης, η αξιολογική έκθεση, το βιογραφικό και η προσωπικότητα του υποψηφίου.

    ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

    Α) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (σε ποσοστό 26%)

    – Διδακτορικός τίτλος 8 μόρια
    – Μεταπτυχιακός τίτλος ή διδασκαλείο 4 μόρια
    – Δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ/ ΤΕΙ 3/ 2 μόρια
    – Μονοετή επιμόρφωση 1 μόριο
    – Εξάμηνη επιμόρφωση 0.5 μόρια
    – Τρίμηνη επιμόρφωση 0.3 μόρια
    Προσμετρείται μόνο η υψηλότερη τιμή (μέχρι 8 μόρια)

    – Γνώση 1ης ξένης γλώσσας (ανώτερου Β2) 1 μόριο
    – Γνώση 1ης ξένης γλώσσας (Β2) 0.5 μόρια
    – Γνώση 2ης ξένης γλώσσας (τουλάχιστον Β2) 0.5 μόρια

    – Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
    (με διαδικασία κρίσης) μέχρι 1.5 μόριο
    – Συγγραφή βιβλίων μέχρι 2 μόρια

    σύνολο μέχρι 13 μόρια

    ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (σε ποσοστό 24%)

    – Εκπαιδευτική υπηρεσία πέραν της απαιτούμενης 0.5/έτος μέχρι 8 μόρια
    – Διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 0.5/έτος μέχρι 2 μόρια
    – Διδασκαλία σε επιμορφωτικά προγράμματα (ΠΕΚ,
    ΕΚΔΔΑ, ΟΕΠΕΚ, κλπ) 0.01/ώρα μέχρι 1 μόριο
    – Συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια 0.25/έτος μέχρι 1 μόριο

    σύνολο μέχρι 12 μόρια

    ΘΗΤΕΙΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (σε ποσοστό 10 %)

    – Άσκηση καθηκόντων σχολικού συμβούλου 0.5/έτος μέχρι 2 μόρια
    – Άσκηση καθηκόντων διευθυντή εκπαίδευσης ή
    προϊσταμένου γραφείου εκπαίδευσης 0.5/έτος μέχρι 2 μόρια
    – Άσκηση καθηκόντων διευθυντή σχολικής μονάδας ή
    Σ.Ε.Κ. 0.5/έτος μέχρι 2 μόρια
    – Άσκηση καθηκόντων υποδιευθυντή ή προϊσταμένου
    σχολικής μονάδας 0.25/έτος μέχρι 1 μόριο

    σύνολο μέχρι 5 μόρια

    ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (σε ποσοστό 30 %)

    Για τους σχολικούς συμβούλους
    – Υπηρεσιακή – διοικητική αξιολόγηση 50 μονάδες
    (μονάδες πλέον των 25 Χ 0.8 Χ 0.3 ) μέχρι 6 μόρια
    – Παιδαγωγική – επιστημονική αξιολόγηση 50 μονάδες
    (μονάδες πλέον των 25 Χ 1.2 Χ 0.3) μέχρι 9 μόρια
    Για τα στελέχη διοίκησης
    – Υπηρεσιακή – διοικητική αξιολόγηση 50 μονάδες
    (μονάδες πλέον του 50% Χ 1.2 Χ 0.3) μέχρι 9 μόρια
    – Παιδαγωγική – επιστημονική αξιολόγηση 50 μονάδες
    (μονάδες πλέον του 50% Χ 0.8 Χ 0.3) μέχρι 6 μόρια

    σύνολο μέχρι 15 μόρια

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (σε ποσοστό 10%)

    – Δομημένη συνέντευξη επί του βιογραφικού μέχρι 3 μόρια
    (ιδιαίτερα στα σημεία που δεν μοριοδοτούνται)
    – Συνέντευξη σε θέματα διαχείρισης προβλημάτων
    στην εκπαίδευση μέχρι 2 μόρια

    σύνολο μέχρι 5 μόρια

    Η μοριοδότηση είναι ενδεικτική. Ουσιαστικό ρόλο παίζει η ποσοστιαία βαρύτητα των ομαδοποιημένων κριτηρίων, η οποία πρέπει να διασφαλίζει α) την επιδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών και άλλων αποκτηθέντων προσόντων (με τη δυνατότητα επιλογής και νέων εκπαιδευτικών), β) την συνεκτίμηση της εμπειρίας στην εκπαίδευση, αλλά και σε θέση στελέχους εκπαίδευσης, γ) την σημαντικότητα της αξιολογικής έκθεσης και δ) τον περιορισμό του ρόλου της συνέντευξης. Έτσι θα προκύπτουν αξιοκρατικές επιλογές, χωρίς πολιτικές αλλοιώσεις.

    ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ που προκύπτουν:

    1. Η υλοποίηση της επιμόρφωσης και πιστοποίησης στις απαραίτητες γνώσεις, που είναι προϋπόθεση για την υποψηφιότητα, απαιτούν χρόνο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί. Η γρήγορη λύση της εξέτασης, που εφαρμόσθηκε στην επιλογή του 2007, δεν ικανοποιεί τη δεοντολογία: η πιστοποίηση να προέρχεται από επιμόρφωση.
    2. Η εφαρμογή της αξιολόγησης σύμφωνα με το αρθρ. 5 του Ν. 2986/2002, ακόμα και στην περίπτωση που το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διαθέσει άμεσα τις φόρμες αξιολόγησης, απαιτεί επίσης χρόνο. Προκύπτουν επίσης ερωτηματικά για την πολιτικά ανεπηρέαστη υπηρεσιακή – διοικητική αξιολόγηση. Ωστόσο η αξιολογική έκθεση πρέπει να είναι βασικό κριτήριο επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης και πρέπει κάποτε να ξεκινήσει.
    3. Μια γρήγορη διαδικασία επιλογής στελεχών (πριν τη λήξη της θητείας τους το 2011) προδικάζει την παράληψη των δύο παραπάνω. Η επιλογή του 2007 με το Ν. 3467/2006 των διευθυντών και προϊσταμένων εκπαίδευσης βασίστηκε κυρίως στην προϋπηρεσία και στη συνέντευξη, ενώ ζητούμενο είναι και τα στελέχη της διοίκησης να διαθέτουν επιστημονική συγκρότηση (με μεταπτυχιακούς τίτλους και σπουδές στη διοίκηση ή συναφή αντικείμενα), όπως και οι σχολικοί σύμβουλοι. Η παραμονή των στελεχών της διοίκησης μέχρι τη λήξη της θητείας τους και η εμπλοκή τους στη διαδικασία της αξιολόγησης αλλοιώνει την αξιοπιστία της αξιολόγησης.

    Συμπερασματικά λοιπόν για μια αξιοκρατική και σωστή επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης υπάρχουν από τη μια πλευρά παράμετροι που χρήζουν χρόνου για να οργανωθούν οι δομές και να λειτουργήσουν (επιμόρφωση με πιστοποίηση και αξιολόγηση) και από την άλλη ζήτημα μη αμφισβήτησης των στελεχών που θα κάνουν την αξιολόγηση.

    κυρία Υπουργέ

    η πρότασή μου περικλείει το πλαίσιο αξιοκρατικής επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε: Αν εμπιστεύεστε τα υπηρετούντα στελέχη της διοίκησης κάντε τη νομοθετική ρύθμιση, οργανώστε τις δομές επιμόρφωσης και αξιολόγησης και κάντε τις κρίσεις των στελεχών μετά τη λήξη της θητείας τους. Αν όχι, αντικαταστήστε τους ή αντικαταστήστε μας όλους, άμεσα, με βάση μόνο τα μετρήσιμα κριτήρια και το βιογραφικό, προκειμένου τα νέα στελέχη σε ένα μεταβατικό στάδιο 2 ετών να εφαρμόσουν τις διαδικασίες πιστοποίησης και αξιολόγησης που θα οδηγήσουν στο τελικό ολοκληρωμένο πλαίσιο επιλογής.

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας

    Δρ. Απόστολος Ντάνης
    Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
    Ν.Σερρών και Κιλκίς

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:43 | Κώστας

    Συμφωνώ απόλυτα με τις διαπιστώσεις σας περί έλλειψης επιμόρφωσης, αναξιοκρατίας κ.λ.π. καθώς και με τις απόψεις σας για την αναμόρφωση του συστήματος επιλογής στελεχών.
    Θα ήθελα με τη σειρά μου να τονίσω την ανάγκη ύπαρξης αξιοκρατίας που θεωρώ ότι είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης , όσο και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
    Γι’ αυτό θεωρώ απαραίτητο όλοι οι υποψήφιοι για στελέχη εκπαίδευσης να περνάνε από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή αντίστοιχο σοβαρό φορέα για επιμόρφωση και απόκτηση Πιστοποιητικού Διοικητικής Επάρκειας και μετά να μπαίνουν στη διαδικασία επιλογής. Φυσικά θα πρέπει να εξασφαλισθεί όλη η «ποιότητα» της διαδικασίας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:26 | Ελένη

    Έξω οι συνδικα-ληστές (και δη οι μόνιμοι), απο τα συμβούλια επιλογής.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:23 | Ελένη

    Οι σχολικοί σύμβουλοι μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνοι παιδαγωγικής ευθύνης σχολικών μονάδων.

    Αυτό σημαίνει οτι:

    «Οταν καλούνται απο τη σχολική μονάδα για παροχή παιδαγωγικής βοήθειας πρέπει να γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα σχολείο.

    Αυτό σημαίνει οτι η προυπηρεσία σχολικού συμβούλου ως διευθυντή σχολικής μονάδας πρέπει να μοριοδοτείται!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:12 | daskalos

    Κα Υπουργέ,
    Κα & Κε Υφυπουργοί,
    Παρακολουθώ εδώ και αρκετές ημέρες τη δημόσια διαβούλευση που εσείς για πρώτη φορά προσπαθείτε να καθιερώσετε στο χώρο της εκπαίδευσης και ειλικρινά επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να σας ζητήσω να επιμείνετε προς αυτήν τη κατεύθυνση.
    Για τον τρόπο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, θα ήθελα να επισημάνω μερικά θέματα, με επιφανειακές προσεγγίσεις, ωστόσο ευελπιστώ ότι θα δώσω ένα σαφές στίγμα.
    Πολλή κουβέντα για τα μετρήσιμα μόρια, μετράω πολλά κείμενα με μετρήσιμα μόρια, τόσα που έχω χάσει τον λογαριασμό. Μα αγαπητοί μου συνομιλητές, μήπως θα έπρεπε να επιχειρήσουμε να ξεκινήσουμε κάπως «ανάποδα», δηλ. να απαντήσουμε σε ερωτήματα, όπως ποιο είναι το σχολείο στο οποίο θα πρέπει να ασκεί διοίκηση ο υποψήφιος διευθυντής; Ποια μορφή και ποια η φιλοσοφία των γραφείων εκπαίδευσης τα οποία θα κληθούν όχι να διεκπεραιώνουν μόνο καθημερινές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό (ανέφερα μόνο μία παράμετρο)οι υποψήφιοι προϊστάμενοι και διευθυντές εκπ/σης και να λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα ποιοτικά χαρακτηριστικά; Δίνοντας απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα, θα αποδομήσουμε και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων που θα κληθούν να στελεχώσουν την εκπαίδευση και να υλοποιήσουν ανάλογη πολιτική.
    Ωστόσο, με βάση παλαιότερα νομοσχέδια με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι επιλογές στελεχών θα ήθελα να επικεντρωθώ σε μερικές αδυναμίες παραλείψεις, που κατά τη γνώμη μου, παρουσίαζαν.
    1. Διαβαθμισμένη κλίμακα μοριοδότησης όλων των τίτλων ανάλογα με τη ΣΥΝΑΦΕΙΑ η οποία θα πρέπει να είναι απόλυτη με τη θέση του υποψήφιου στελέχους. Διαφορετικός ο ρόλος του διοικητικού στελέχους από τον καθοδηγητικό και συμβουλευτικό (παιδαγωγικό) ρόλο των σχολικών συμβούλων. Ένας διευθυντής (είναι η ψυχή του συλλόγου διδασκόντων και του σχολείου) συνδυάζοντας εμπειρία και γνώσεις μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός στο έργο του.
    2. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ η οποία και θα κληθεί να ελέγξει λεπτομερώς την αντιστοιχία βιογραφικών με τους τίτλους σπουδών, ώστε να αποφευχθούν στο μέτρο του δυνατού λάθη στους υπολογισμούς των μορίων.
    3. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: οι ερωτήσεις να υποβάλλονται από συγκεκριμένη θεματολογία και οι απαντήσεις να καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια από τους γραμματείς των συμβουλίων. Αν υπάρξει η δυνατότητα να μοριοδοτείται μόνο με του 10% της συνολικής αποτίμησης της υποψηφιότητας θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση.
    4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: μετά την α΄επιλογή (α΄θητεία) ως στέλεχος να υπάρξει αξιολόγηση του έργου που έχει επιτελέσει ο εκπαιδευτικός και να μην προσμετρούνται ξανά μόρια παρά μόνο αν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή στους τίτλους σπουδών του ( δια βίου μάθηση). Περίπου το 40% της συνολικής αποτίμησης.
    5. Για πρώτη φορά όσοι επιθυμούν να κριθούν ως στελέχη εκπ/σης να συμμετάσχουν σε εξετάσεις (γραπτές, πολλαπλής επιλογής). Τις εξετάσεις να τις έχει αναλάβει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΑΔΙΑΒΛΗΤΗ ΑΡΧΗ η οποία με το κύρος της θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα του όλου εγχειρήματος. Τα θέματα των εξετάσεων θα είναι γνωστά στους υποψήφιους από συγκεκριμένη τράπεζα θεμάτων. Η ανεξάρτητη αρχή μπορεί να είναι ή το ΑΣΕΠ ή το ΕΚΔΔ ή κάποιος άλλος φορέας που μπορεί η πολιτεία να στελεχώσει ανάλογα.
    Θέλω να πιστεύω ότι συνέβαλα, κι εγώ με τη σειρά μου, θετικά στην όλη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με τις αναγραφόμενες σκέψεις που σας κατέγραψα.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ…
    Με εκτίμηση
    Α.Τ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | Φ.Μ

    Η σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών έχουν αφεθεί στην τύχη τους! Μία ακόμη απόδειξη της εγκατάλειψης και υποβάθμισης των ΕΠΑ.Λ , είναι η αντιμετώπιση από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας των Γραφείων Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, γνωστά ως ΓΡΑΣΥ!

    Τα Γραφεία αυτά για πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα περιγράφονται στο εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την Παιδεία και ονομάζονται Γραφεία Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας, δηλαδή Γραφεία Ε.Π.Σ.Α. Επίσημα από πλευράς ΥΠΕΠΘ δημιουργούνται με την Υπουργική απόφαση 130807/Γ2/5-12-02 και ονομάζονται Γραφεία Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού δηλαδή Γραφεία Σ.Υ.Ε.Π.. Σήμερα είναι γνωστά ως Γραφεία Σύνδεσης. Παρά το μακροσκελές του αρχικού τίτλου τους, η επιλογή ως μοναδικού τίτλου του όρου «Γραφείο Σύνδεσης» σηματοδοτεί την εγκατάλειψη πολιτικά του επαγγελματικού προσανατολισμού,(ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο κύριος ρόλος τους) και την μονομερή κατεύθυνσή τους προς την αγορά εργασίας.
    Όμως, ακόμη και αν κάποιος παραβλέψει αυτή την πολιτικά και ιδεολογικά νεοφιλελεύθερη στροφή, είναι αδύνατο να μην επισημάνει την αδυναμία των Γραφείων να επιτελέσουν ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες τους, υπό τους όρους και τις συνθήκες υπό τους οποίους αυτά λειτουργούν.
    Τα σημερινά ΓΡΑΣΥ ιδρύθηκαν και στελεχώθηκαν από το ΥΠΕΠΘ στο πλαίσιο της πράξης 2.3.2.δ. (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) με αποτέλεσμα να μην ανήκουν στην Δ/νση ΣΕΠΕΔ του ΥΠΕΠΘ. Έτσι παρότι ορισμένα στελέχη υπηρετούν από την έναρξη του θεσμού στα ΓΡΑ.ΣΥ δεν αμείβονται με το ειδικό επίδομα των ΓΡΑ.ΣΕΠ, γεγονός που δείχνει για μια ακόμη φορά την άνιση μεταχείριση των εκπαιδευτικών από πλευράς Υπουργείου.
    Η επιμόρφωση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που η επίλυσή του συντελεί καθοριστικά για να «σταθεί» ένα στέλεχος αξιοπρεπώς στον χώρο του ΓΡΑΣΥ.. Για τη στελέχωση των Γραφείων αυτών προβλεπόταν επιμόρφωση 520 ωρών, η οποία ξεκίνησε μόλις στις 6/10/2008 και συνεχίστηκε ως τις 12.12.2008, οπότε έληξε αναγκαστικά ,λόγω λήξης του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ στο τέλος του παρόντος έτους.
    Με αυτά τα δεδομένα, η επιμόρφωση των στελεχών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΓΡΑ.ΣΥ. έμεινε ημιτελής και είχε διαρκέσει, αντί για τις προβλεπόμενες 520 ώρες μόλις 408, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ΥΠΕΠΘ και οι υπεύθυνοι τα θέματα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και της «πολυδιατυμπανιζόμενης» αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αλλά και την κατασπατάληση κοινοτικών πόρων ελλείψει έγκαιρου προγραμματισμού.
    Η συγκεκριμένη έκπτωση των ωρών επιμόρφωσης των στελεχών ΓΡΑ.ΣΥ «οδηγεί σε ουσιαστική και τυπική υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», είναι, όμως και άνευ αντικρίσματος, γιατί τους στερεί τόσο το δικαίωμα να εκτιμώνται ισάξια με τα αντίστοιχα στελέχη των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ), όσο και τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν αναθέσεις ΣΕΠ, που προϋποθέτουν σεμινάρια τουλάχιστον 500 ωρών, επι πλέον η υπερεντατική και σχεδόν «τραυματική» αυτή επιμόρφωση δεν μοριοδοτείται.
    Σε ποιες άμεσες, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες προτίθεται να προέλθει το Υπουργείο Παιδείας, ώστε έστω και τώρα, να «θεραπευθούν» οι παραπάνω ελλείψεις και να λειτουργήσουν αποδοτικά για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ τα Γραφεία Σύνδεσης; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα προκειμένου να σταματήσει αυτός ο παράλογος διαχωρισμός και να εξασφαλιστεί η ισοτιμία και ισονομία των στελεχών(!) ΓΡΑ.ΣΥ προς τους συναδέλφους τους των ΓΡΑΣΕΠ;

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:13 | ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗ

    κ. υπουργέ,
    είναι καταρχήν ικανοποιητικό το γεγονός ότι ζητείται για πρώτη φορά η άποψη, έστω και με αυτόν τον τρόπο, των μαχόμενων εκπαιδευτικών για τα υπηρεσιακά τους θέματα.Πρέπει να γνωρίζετε ότι μας πληγώνει αφάνταστα η ισοπέδωση την οποία βιώνουμε στον εργασιακό μας χώρο. Ο εργοδότης μας, δηλ. το ΥΠΕΠθ, δε γνωρίζει, ούτε ενδιαφέρεται να μάθει ποιόν αγώνα δίδουμε καθημερινά στην τάξη, έξω από την τάξη, στην κοινωνία(όσοι τον δίνουμε!).Στους υπηρεσιακούς μας φακέλους δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο οι λιγοστές άδειες μας και τα μισθολογικά μας κλιμάκια.Ελπίχουμε σε καλύτερες μέρες!!!
    Κατά τη γνώμη μου τα στελέχη της εκπαίδευσης είναι αναγκαίο να έχουν εκτός από το αυτονόητο πτυχίο τους
    α) επιμόρφωση σχετική με το αντικείμενο
    β) επιμόρφωση διαρκή στον επιστημονικό τους κλάδο(σεμινάρια, συνέδρια)
    γ) πραγματική εκπαιδευτική υπηρεσία 15ετή τουλάχιστον
    δ) συμμετοχή σε όλες τις καινοτόμες δράσεις της σχολικής πράξης(εκπόνηση προγραμμάτων, σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, εκπαιδευτικές δράσεις εντός και εκτός των τειχών του σχολείου, δειγματικές διδασκαλίες κλπ)
    ε)συμμετοχή σε επιστημονικά σωματεία (Συνδέσμους φιλολόγων, Παραρτήματα ΕΜΕ, Ε.Ε.Φυσικών κλπ)
    στ)Συνεχή παρουσία στο ΥΠΕΠΘ (όχι αποσπάσεις σε άλλα υπουργεία)
    ζ)κοινωνική δράση τέτοια που να τα καθιστά θετικά αναγνωρίσιμα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ώστε να είναι αποδεκτές και οι πρωτοβουλίες τους για τα εκπαιδευτικά ζητήματα.
    η)συγγραφική δραστηριότητα, αρθρογραφία στον ημερήσιο ή περιοδικό τύπο για εκπαιδευτικά θέματα.
    Η συνέντευξη είναι απαραίτητη,προκειμένου να διαπιστωθεί η ισορροπία του ατόμου η οποία δεν είναι εμφανής από το φάκελλο του, αρκεί να γίνεται από ένα συμβούλιο επιλογής τέτοιο που να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα της κρίσης.
    Σας ευχαριστώ, Μαρία Κωστάκη, φιλόλογος με 26 χρόνια στο δημόσιο σχολείο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:56 | Δασκάλα Αγγλικών

    Κυρία Υπουργέ,
    σας εύχομαι γόνιμη και δημιουργική θητεία και παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας το παρακάτω σχόλιο.

    Είναι καιρός να αποκατασταθεί η εξόφθαλμη αδικία εις βάρος των εκπ/κών ειδικοτήτων (αγγλικών, γυμναστές, μουσικοί, καλλιτεχνικών) που υπηρετούν στην A΄/θμια Εκπ/ση και στους οποίους δεν επιτρέπεται (γιατί άραγε;) να παρακολουθήσουν τα 2ετή προγράμματα μετεκπαίδευσης (Διδασκαλεία) τα οποία, όμως, μοριοδοτούνται αδρά κατά τη διαδικασία επιλογών στελεχών της εκπ/σης.

    Πως είναι δυνατόν να μοριοδοτείται ένα πτυχίο/πιστοποιητικό, και μάλιστα αδρά, τη στιγμή που σε μια μερίδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα, δεν παρέχεται η δυνατότητα να το αποκτήσουν;

    Επισημαίνω ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τα Διδασκαλεία, σκοπός τους είναι ‘η επιμόρφωση των εκπ/κών της A΄/θμιας Εκπ/σης’ και όχι δηλ. αποκλειστικά και μόνο των δασκάλων και νηπιαγωγών καθώς εκπαιδευτικοί της A΄/θμιας είναι και οι προαναφερόμενοι εκπ/κοί ειδικοτήτων.

    Δώστε ίσες ευκαιρίες για όλους! Είναι το αυτονόητο…..

    Καλή επιτυχία στο έργο σας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:47 | από Παύλο Ν. Δάσκαλος

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Παύλος Δάσκαλος (Μια διαφορετική άποψη )

    Και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε αν συνεχίσουμε την επιλογή των στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης με τον υπάρχοντα νόμο ή με κάποιον παρόμοιο που απλώς θα αλλάζει τον τρόπο μοριοδότησης των πτυχίων .
    Οι στρεβλώσεις και οι αδικίες του τωρινού συστήματος πολλές .
    Όλη η διαδικασία της αξιολόγησης στηρίζεται σε δυο κυρίως άξονες, την συνέντευξη και τα πτυχία.
    Και οι δυο άξονες προσέβαλλαν και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού, ο καθένας από διαφορετική πλευρά.
    Η συνέντευξη για τον τρόπο που γινόταν και τους κομματικούς σκοπούς που εξυπηρετούσε.
    Τα πτυχία γιατί ο σκοπός της απόκτησής τους είναι λάθος ( η θέση του Δ/ντή) αλλά και γιατί η επένδυση τόσων χρημάτων της πολιτείας για την αναβάθμιση της παιδείας πάει χαμένη αφού η αποκτηθείσα γνώση δε φτάνει στη σχολική τάξη.
    Μεγάλη συζήτηση για το πόσα μόρια θα παίρνει το κάθε πτυχίο. Μετεκπαίδευση, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πτυχία σχολών άσχετων με την εκπαίδευση, ετήσιες , εξάμηνες, τρίμηνες επιμορφώσεις κ.α.) και πόσο θα μετράνε τα άλλα δήθεν αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την κοινωνική δράση και τις διάφορες άλλες ασχολίες και ενδιαφέροντα του κάθε εκπαιδευτικού.

    Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι μπορεί να συμβάλλει στη διοίκηση ενός σχολείου το διδακτορικό στην διδακτική των μαθηματικών ή το μεταπτυχιακό στην διδασκαλία των θρησκευτικών ή το μεταπτυχιακό στην ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας;
    Ακόμη σε τι θα συμβάλλει στην διοίκηση ενός σχολείου η αποτυχημένη ή μη θητεία στη διοίκηση ενός συλλόγου ή ενός σωματίου άσχετου με τον κλάδο ή η αποτυχημένη θητεία ενός αιρετού μέλους στην τοπική αυτοδιοίκηση .

    Γιατί οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται σε κυνήγι μαγισσών και να τρέχουν πίσω από όλα αυτά προκειμένου να αποκτήσουν τον τεράστιο φάκελο βιογραφικού με την ελπίδα να πάρουν κάποια μόρια για τη συγκεκριμένη θέση;

    Ο κλάδος και η πολιτεία πρέπει να πάρουν θέση και να απαλλάξουν τον εκπαιδευτικό από αυτό τον ευτελισμό.

    Αλήθεια η επένδυση που έκανε η πολιτεία σ’ αυτούς τους συναδέλφους απαλλάσσοντάς τους από τα διδακτικά τους καθήκοντα και δίνοντάς τους την δυνατότητα να επιμορφωθούν στις νέες διδακτικές μεθόδους ,τις παιδαγωγικές αρχές αλλά και σε νέες γνώσεις ήταν για να τις βάλλουν στο συρτάρι του Διευθυντή; ή για να τις μεταφέρουν και να τις εφαρμόσουν στη σχολική τάξη και γενικότερα να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παιδείας ;

    Έχω την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα πάνε χαμένα αφού ο στόχος πολλών σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της πολιτείας να τους αξιοποιήσει σωστά είναι η καρέκλα του προϊσταμένου ή του διευθυντή του σχολείου.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνεχιστεί αυτό το κυνήγι μαγισσών στα πτυχία; όταν γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε διάφορα Πανεπιστήμια;

    Είναι τόσο δύσκολο να καθορίσουμε τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας προϊστάμενος γραφείου, ή ένας διευθυντής μιας σχολικής μονάδας και στη συνέχεια να ιδρυθούν σχολές μετεκπαίδευσης αποκλειστικά για διοικητικά στελέχη που θα παρέχουν αυτές τις γνώσεις;
    Μήπως αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα κατεστημένα που θέλουν την εκπαίδευση υπό χειραγώγηση;

    Προτείνω λοιπόν την ίδρυση σχολών μετεκπαίδευσης που θα αφορά την διοίκηση της εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων.
    Η είσοδος σ΄ αυτές θα είναι ελεύθερη σε όλους τους συναδέλφους αφού θα έχουν συμπληρώσει κάποια χρόνια υπηρεσίας και ξεκινώντας πάντα από τους αρχαιότερους αρκεί να έχουν ακόμη μπροστά τους μετά την αποφοίτησή τους να διανύσουν μια πλήρη θητεία στη θέση του διευθυντή.

    Η υποχρεωτική πραγματική υπηρεσία κάποιων χρόνων μέσα σε σχολική τάξη, η επιτυχής αποφοίτηση από τη σχολή διοίκησης, η αρχαιότητα, η αξιολόγηση από το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου στο οποίο υπηρετεί ο κάθε υποψήφιος, η συνέντευξη από τράπεζα ερωτήσεων και η προϋπηρεσία στη διοίκηση να είναι τα κύρια κριτήρια επιλογής στις διοικητικές θέσεις και τις θέσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων βεβαίως θα προσμετρούνται και τα πτυχία σε περιπτώσεις ισοβαθμίας των υπολοίπων κριτηρίων.

    Μόνο τότε θα κοπεί το άσκοπο κυνήγι πτυχίων και η υποβάθμισή τους αφού μοναδικός σκοπός απόκτησή τους είναι οι διοικητικές θέσεις. Πολλές φορές κάποιος φτάνει στη θέση του διευθυντή αξιοποιώντας τα πτυχία του με ελάχιστη προσφορά μέσα σε σχολική τάξη αφού τα μισά χρόνια της υπηρεσίας του είναι εκπαιδευτικές και άλλες άδειες .
    Τότε θα σπουδάζουν αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην παιδεία και θα συμβάλλουν στην αναβάθμισή της .
    Το σχολειό έχει πραγματικά ανάγκη τις γνώσεις τους και ας βρούμε τρόπο να δούμε πως θα τις αξιοποιήσουμε μέσα στο σχολείο και να αμειφθούν και οι συνάδελφοι για την προσφορά τους .
    Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για τον τρόπο μοριοδότησης γιατί θεωρώ ότι είναι τεχνοκρατικό και εύκολα λύνεται απλά θέλω να καταγραφεί η διαφορετική άποψη και φιλοσοφία που συζητείτε πολύ έντονα στα σχολεία.

    Στο θέμα των υποδιευθυντών και των υπεύθυνων Ολοήμερου πιστεύω ότι πρέπει να επιδιωχθεί η μείωση του διδακτικού τους ωραρίου στο μισό λαμβάνοντας υπόψη το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό. Δεν μπορώ να φανταστώ δάσκαλο στο παιδί μου 60 και 65 ετών όταν η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι δάσκαλοι των 55 και 58 ετών δύσκολα γίνονται αποδεκτοί από μαθητές και γονείς.
    Πρέπει λοιπόν να δούμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους μέσα από θέσεις που δε θα φέρνουν σε δύσκολη θέση και τους ίδιους αλλά και τους μικρούς μας μαθητές.
    Για την επιλογή σ’ αυτές τις θέσεις πρέπει να δοθεί και εκεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχαιότητα και να υπάρχουν και εκεί μόρια στα οποία θα προσμετρούνται και αυτά που θα προέρχονται από την ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων και όχι απλά να ωφελείται μόνο αυτός που πλειοψήφησε στο σύλλογο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:16 | από Παύλο Ν. Δάσκαλος

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Παύλος Δάσκαλος (Μια διαφορετική άποψη )

    Και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε αν συνεχίσουμε την επιλογή των στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης με τον υπάρχοντα νόμο ή με κάποιον παρόμοιο που απλώς θα αλλάζει τον τρόπο μοριοδότησης των πτυχίων .
    Οι στρεβλώσεις και οι αδικίες του τωρινού συστήματος πολλές .
    Όλη η διαδικασία της αξιολόγησης στηρίζεται σε δυο κυρίως άξονες, την συνέντευξη και τα πτυχία.
    Και οι δυο άξονες προσέβαλλαν και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού, ο καθένα από διαφορετική πλευρά.
    Η συνέντευξη για τον τρόπο που γινόταν και τους κομματικούς σκοπούς που εξυπηρετούσε.
    Τα πτυχία γιατί ο σκοπός της απόκτησής τους είναι λάθος ( η θέση του Δ/ντή) αλλά και γιατί η επένδυση τόσο χρημάτων της πολιτείας για την αναβάθμιση της παιδείας πάει χαμένη αφού η αποκτηθείσα γνώση δε φτάνει στη σχολική τάξη.
    Μεγάλη συζήτηση για το πόσα μόρια θα παίρνει το κάθε πτυχίο. Μετεκπαίδευση, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πτυχία σχολών άσχετων με την εκπαίδευση, ετήσιες , εξάμηνες, τρίμηνες επιμορφώσεις κ.α.) και πόσο θα μετράνε τα άλλα δήθεν αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την κοινωνική δράση και τις διάφορες άλλες ασχολίες και ενδιαφέροντα του κάθε εκπαιδευτικού.

    Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι μπορεί να συμβάλλει στη διοίκηση ενός σχολείου το διδακτορικό στην διδακτική των μαθηματικών ή το μεταπτυχιακό στην διδασκαλία των θρησκευτικών ή το μεταπτυχιακό στην ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας.
    Ακόμη σε τι θα συμβάλλει στην διοίκηση ενός σχολείου η αποτυχημένη ή μη θητεία στη διοίκηση ενός συλλόγου ή ενός σωματίου άσχετου με τον κλάδο ή η αποτυχημένη θητεία ενός αιρετού μέλους στην τοπική αυτοδιοίκηση .

    Γιατί οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται σε κυνήγι μαγισσών και να τρέχουν πίσω από όλα αυτά προκειμένου να αποκτήσουν τον τεράστιο φάκελο βιογραφικού με την ελπίδα να πάρουν κάποια μόρια για τη συγκεκριμένη θέση;

    Ο κλάδος και η πολιτεία πρέπει να πάρουν θέση και να απαλλάξουν τον εκπαιδευτικό από αυτό τον ευτελισμό.

    Αλήθεια η επένδυση που έκανε η πολιτεία σ’ αυτούς τους συναδέλφους απαλλάσσοντάς τους από τα διδακτικά τους καθήκοντα και δίνοντάς τους την δυνατότητα να επιμορφωθούν στις νέες διδακτικές μεθόδους ,τις παιδαγωγικές αρχές αλλά και σε νέες γνώσεις ήταν για να τις βάλλουν στο συρτάρι του Διευθυντή; ή για να τις μεταφέρουν και να τις εφαρμόσουν στη σχολική τάξη και γενικότερα να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παιδείας ;

    Έχω την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα πάνε χαμένα αφού ο στόχος πολλών σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της πολιτείας να τους αξιοποιήσει σωστά είναι η καρέκλα του προϊσταμένου ή του διευθυντή του σχολείου.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνεχιστεί αυτό το κυνήγι μαγισσών στα πτυχία; όταν γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε διάφορα Πανεπιστήμια;

    Είναι τόσο δύσκολο να καθορίσουμε τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας προϊστάμενος γραφείου, ή ένας διευθυντής μιας σχολικής μονάδας και στη συνέχεια να ιδρυθούν σχολές μετεκπαίδευσης αποκλειστικά για διοικητικά στελέχη που θα παρέχουν αυτές τις γνώσεις;
    Μήπως αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα κατεστημένα που θέλουν την εκπαίδευση υπό χειραγώγηση;

    Προτείνω λοιπόν την ίδρυση σχολών μετεκπαίδευσης που θα αφορά την διοίκηση της εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων.
    Η είσοδος σ΄ αυτές θα είναι ελεύθερη σε όλους τους συναδέλφους αφού θα έχουν συμπληρώσει κάποια χρόνια υπηρεσίας και ξεκινώντας πάντα από τους αρχαιότερους αρκεί να έχουν ακόμη μπροστά τους μετά την αποφοίτησή τους να διανύσουν μια πλήρη θητεία στη θέση του διευθυντή.

    Η υποχρεωτική πραγματική υπηρεσία κάποιων χρόνων μέσα σε σχολική τάξη, η επιτυχής αποφοίτηση από τη σχολή διοίκησης, η αρχαιότητα, η αξιολόγηση από το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου στο οποίο υπηρετεί ο κάθε υποψήφιος, η συνέντευξη από τράπεζα ερωτήσεων και η προϋπηρεσία στη διοίκηση να είναι τα κύρια κριτήρια επιλογής στις διοικητικές θέσεις και τις θέσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων βεβαίως θα προσμετρούνται και τα πτυχία σε περιπτώσεις ισοβαθμίας των υπολοίπων κριτηρίων.

    Μόνο τότε θα κοπεί το άσκοπο κυνήγι πτυχίων και η υποβάθμισή τους αφού μοναδικός σκοπός απόκτησή τους είναι οι διοικητικές θέσεις. Πολλές φορές κάποιος φτάνει στη θέση του διευθυντή αξιοποιώντας τα πτυχία του με ελάχιστη προσφορά μέσα σε σχολική τάξη αφού τα μισά χρόνια της υπηρεσίας του είναι εκπαιδευτικές και άλλες άδειες .
    Τότε θα σπουδάζουν αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην παιδεία και θα συμβάλλουν στην αναβάθμισή της .
    Το σχολειό έχει πραγματικά ανάγκη τις γνώσεις τους και ας βρούμε τρόπο να δούμε πως θα τις αξιοποιήσουμε μέσα στο σχολείο και να αμειφθούν και οι συνάδελφοι για την προσφορά τους .
    Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για τον τρόπο μοριοδότησης γιατί θεωρώ ότι είναι τεχνοκρατικό και εύκολα λύνεται απλά θέλω να καταγραφεί η διαφορετική άποψη και φιλοσοφία που συζητείτε πολύ έντονα στα σχολεία.

    Στο θέμα των υποδιευθυντών και των υπεύθυνων Ολοήμερου πιστεύω ότι πρέπει να επιδιωχθεί η μείωση του διδακτικού τους ωραρίου στο μισό λαμβάνοντας υπόψη το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό. Δεν μπορώ να φανταστώ δάσκαλο στο παιδί μου 60 και 65 ετών όταν η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι δάσκαλοι των 55 και 58 ετών δύσκολα γίνονται αποδεκτοί από μαθητές και γονείς.
    Πρέπει λοιπόν να δούμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους μέσα από θέσεις που δε θα φέρνουν σε δύσκολη θέση και τους ίδιους αλλά και τους μικρούς μας μαθητές.
    Για την επιλογή σ’ αυτές τις θέσεις πρέπει να δοθεί και εκεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχαιότητα και να υπάρχουν και εκεί μόρια στα οποία θα προσμετρούνται και αυτά που θα προέρχονται από την ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων και όχι απλά να ωφελείται μόνο αυτός που πλειοψήφησε στο σύλλογο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:13 | Γιώργος Κατσογιάννης

    Απορώ γιατί στην επιλογή των στελεχών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν λαμβάνεται υπόψην ως διδακτική η προύπηρεσία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ λαμβάνεται η προϋπηρεσία στην Πρωτοβάθμια. Ισως παλιότερα να μην υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά σήμερα με την επέκταση του αριθμού των απασχολουμένων με προσωρινές συμβάσεις στην Τριτοβάθμια (π.χ. με βάση το Προεδρ. Διάταγμα ΠΔ407/1980) υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι.

    Επίσης δεν λαμβάνουν διδακτική προϋπηρεσία οι Υπεύθυνοι ΕΚΦΕ, που από τον νόμο διδάσκουν την εργαστηριακή διδασκαλία σε μαθητές (είτε στο χώρο των σχολείων είτε στην έδρα του ΕΚΦΕ) ενώ λαμβάνουν διδακτική προϋπηρεσία οι υπεύθυνοι βιβλιοθήκης, διευθυντές μεγάλων σχολικών μονάδων και σχολικοί σύμβουλοι που δεν κάνουν ούτε μια ώρα μάθημα.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | Γιάννης Τ.

    Συνάδελφοι έλεος. Δεν διαβουλευόμαστε εδώ για να γίνουμε νομοθέτες, ούτε να γράψουμε εργασία στην Διοίκηση της εκπαίδευσης ή την αξιολόγηση στα πλαίσια κάποιων μεταπτυχιακών μαθημάτων ή διπλωματική διατριβή.
    Από ότι είδα ο κάθε εκπαιδευτικός κόβει και ράβει τις προτάσεις του με βάσει τα προσόντα που έχει ο ίδιος μοριοδοτώντας με επιπλέον μόρια τα προσόντα που έχει, είτε εκπαιδευτικά (μεταπτυχιακά κλπ.) είτε υπηρεσιακά.
    Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στους άξονες επιλογής των στελεχών και όχι κατά πόσο πρέπει να μοριοδοτείται κάθε προσόν ξεχωριστά. Δέκα εκπαιδευτικούς να ρωτήσουμε δέκα διαφορετικές προτάσεις θα καταγράψουμε!!!.
    Απλές προτάσεις
    1. Μόνο αντικειμενικά μετρήσιμα προσόντα είτε είναι επιπλέον σπουδές ή επιμορφώσεις ή εξειδικεύσεις είτε διδακτική ή εκπαιδευτική υπηρεσία είτε ότι οτιδήποτε άλλο που αναδεικνύει την θετική δράση του εκπαιδευτικού.
    2. Διδακτική υπηρεσία να θεωρείται μόνο αυτή που αποκτά ο εκπαιδευτικός στις σχολικές αίθουσες και όχι στα γραφεία γιατί μόνο αυτή ΕΙΝΑΙ διδακτική.
    3. ΟΧΙ στην προφορική συνέντευξη. Πρέπει να καταργηθεί ως προς τα μόρια γιατί απλά ΔΕΝ είναι αντικειμενική και μπορεί να αλλοιώσει καταστάσεις.
    4. ΟΧΙ στην οποιοδήποτε μοριοδότηση της συνδικαλιστικής δράσης.
    5. Όχι στα «στημένα» παιγνίδια δηλ. στην πλήρη εύνοια για επιλογή κατά προτεραιότητα κάποιας ομάδας (π.χ ημετέρων ή συνδικαλιστών ).

    Τέλος χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και συζήτησης:
    1. Η πρόταση για σύσταση επιτροπής ως προς την γνωμάτευση της καταλληλότητας ή μη του εκπαιδευτικού για την θέση του στελέχους αλλά με διαφορετική σύνθεση (π.χ απαρτιζόμενη από ειδικούς επιστήμονες αλλά και εκπαιδευτικούς χωρίς κομματικά κριτήρια αλλά μόνο με επιστημονικά). Πράγματι όλα τα άτομα που έχουν αντικειμενικά μετρήσιμα μόρια δεν σημαίνει ότι είναι και ικανοί για στελέχη.
    2. Ο διαγωνισμός τύπου ΑΣΕΠ

    Ως προς την μοριοδότηση κάθε προσόντος υπάρχει η δυνατότητα π.χ. να συγκροτήσει το υπουργείο μια επιτροπή (αποτελούμενη κυρίως και από εκπαιδευτικούς και όχι μόνο από κάποιους τεχνοκράτες που δεν έχουν σχέση με την Α/βάθμια και Β/θμια εκπαίδευση) που μπορεί να συγκεράσει όλες τις προτάσεις μας και να καταλήξει στο ποσοστό μοριοδότησης κάθε κατηγορίας προσόντων. Βέβαια είναι προφανές ότι δεν θα ικανοποιούνται όλες οι «απαιτήσεις» κάθε ομάδας εκπαιδευτικών (νεότερων-παλιότερων-νυν στελεχών κλπ.)

    Φιλοσοφία γενικά του νέου συστήματος επιλογής να είναι: να έχουν ελπίδες επιλογής και οι νεότεροι εκπαιδευτικοί με αντικειμενικά μετρήσιμα εκπαιδευτικά προσόντα (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, δεύτερο πτυχίο, ξένες γλώσσες, ΤΠΕ κλπ), και οι παλιότεροι με αρκετά χρόνια υπηρεσίας και λιγότερα επιπλέον εκπαιδευτικά προσόντα, και οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη εμπειρία στελέχους και επιπλέον κάποια εκπαιδευτικά προσόντα.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 21:37 | ΧΑΡΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.

    ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
    1. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
    ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)
    2. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ
    3. ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ
    ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΠΔΣ , ΓΡΑΣΕΠ ,ΓΡΑΣΥ )ΚΑΙ ΤΟΥ
    ΒΑΘΜΟΥ.
    4. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ Μ.Κ. ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ
    ΤΟΥ 3 (ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΟΥ
    ΟΔΕΥΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ )
    5. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΜΟΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ
    ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
    6. ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ
    ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΩΣΤΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ.