Άρθρο 18

1. Κατά την πρώτη εφαρμογή των άρθρων 1 έως και 6 του παρόντος, η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 6 λήγει την 30η Ιουνίου 2010. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να χορηγηθεί παράταση της προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το μήνα.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 1 έως και 6 του παρόντος.

3. Σχετικά με τα όρια ηλικίας, τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν, τα κωλύματα, ασυμβίβαστα και λοιπούς περιορισμούς του δικαιώματος του εκλέγεσθαι καθώς κάθε άλλο ζήτημα δεν ρυθμίζεται ειδικά από τις διατάξεις των άρθρων 1 έως και 6 του παρόντος, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του π.δ/τος 133/1997 (ΦΕΚ Α΄ 121), της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως κάθε φορά ισχύουν.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 16:48 | Leda-P

    Είναι επανάληψη του σχολίου για το α. 11 του παρόντος Σχεδίου. Αλλά έτσι και εδώ υπό 2. αναρωτιέμαι… Γιατί;; Γίνεται επιτέλους προσπάθεια να φτιαχθεί ένα ξεκάθαρο, ολοκληρωμένο νομοσχέδιο και αυτό είναι αξιέπαινο. Και ξαφνικά ανοίγει μία τεράστια θύρα για επιμέρους ρυθμίσεις και αμέτρητες μελλοντικές επιμέρους μεταβολές στις «λεπτομέρειες» (πολλές φορές αυτές κάνουν τη διαφορά) που θα ρυθμίζονται με επερχόμενες Υ.Α., όπου η μία θα μεταβάλλει την άλλη και εν τέλει τίποτα δεν θα είναι μετά από 5 χρόνια ξεκάθαρο;;;; Γιατί;;; Αφού φαίνεται ότι έχει γίνει ήδη η προσπάθεια όλα να ρυθμίζονται εδώ. Ας ολοκληρωθεί η προσπάθεια εδώ!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | Mόσχος Δημ. Γεώργιος

    Αρθρο 18-21. Συμφωνώ. Όλα τα άλλα ειναι κρεσέντο ρατσιστικό που δυστυχώς το ζήσαμε στην Πάτρα και από ανθρώπους του προοδευτικού χώρου. Δήμαρχος, νομάρχης κ.ά.επιφανείς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:17 | Anna Triandafyllidou

    Στα σχόλια επί του νομοσχεδίου αυτού πολλοί στην ουσία εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με ζητήματα οικονομικά και εργασιακά – απορρόφηση μεταναστών από την αγορά εργασίας, ασφαλιστικό κ.λ. Τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν τους μετανάστες εργαζόμενους μόνο αλλά όλους τους κατοίκους της χώρας. Το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζει την πλήρη κοινωνική και πολιτική ένταξη των αλλοδαπών που το επιθυμούν στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία υπό ορισμένες, σωστα τοποθετημένες και εφικτές προϋπόθέσεις. Ο μακρόχρονος αποκλεισμός ανθρώπων που συμμετέχουν κοινωνικά, οικνομικά, πολιτισμικά σε μια χώρα από την πολιτική ζωή και την λήψη αποφάσεων (που τους αφορούν) αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικου πολιτεύματος. Η Ελλάδα σαν μια σύγχρονη δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα δεν μπορεί να επιμένει στον αποκλεισμό αυτό που έχει εφαρμοστεί κατ’ουσίαν ως τώρα με τον υπάρχοντα νόμο πολιτογράφησης και την ως τώρα εφαρμογή του.
    Εξάλλου χρει΄ζεται πλεόν και μια ενδοσκόπηση της ελληνικής κοινωνίας και η συνειδητοποίηση ότι οι αλλοδαποί συμπολίτες μας έιναι κομμάτι της ζωής μας όχι μόνο σαν κακοπληρωμένοι χειρωνάκτες εργαζόμενοι όποως υπήρξαν για πολλά χρόνια αλλά σαν συμμαθητές και συμφοιτητές των παιδιών μας, σαν συνάδελφοι, άνθρωποι με τους οποίους συανανστρεφόμαστε καθημερινά, που μας εξυπηρετούν και τους εξυπηρετούμε ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός. Πόσες φορές δεν ακούμε επαινετικά λόγια και λόγια ευγνωμοσύνης για την συμβολή τους στην καθημερινή μας ζωή; ήρθε πια από καιρό η ώρα να τους δώσουμε και πολιτικά, σε όσους το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, μια ΙΣΟΤΙΜΗ θέση στην κοινωνία μας. το χρωστάμε στα παιδιά μας, στα παιδιά όλων των κατοίκων της ΕΛλάδας για να τους παραδώσουμε μεθαύριο μια κοινωνία ενωμένη, συγκροτημένη, δημοκρατική και όχι μια κοινωνία ρατσιστική και φοβισμένη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:44 | ΜΑΤΖΙΑΡΑΚΗΣ Ζ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ). ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ? ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΞΕΝΟΥΣ? ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΛΕΙΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ?
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝΕ ΣΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΦΙΛΟΞΕΝΟ ΠΛΕΟΝ ΚΡΑΤΟΣ.ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΜΙΣΗΣΟΥΝ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:09 | Στεφανος Σωτηριου

    Γραφω εδω το σχολιο μου για νa ατυχει αναγνωσης.
    Το ολο εγχειρημα ειναι Τρυκιμια εν Κρανιω.
    Ειναι μια πρaξη ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ενατια στα οικονομικα συμφεροντα του κρατους (στα εθνικα συμφεροντα αναφερθηκαν αλλοι).
    Οταν το ΙΚΑ ζηταει αυξηση των εισφορων μεσω της αυξησης των ελαχιστων ενσημων για να αντεπεξελθει, και μονο το 10-15% εκ των νομιμων μεταναστων μπορουν να αντεξουν αυτο το βαρος, πως θα παρουν αδειες παραμονης οι υπολοιοι;
    Γιατι αλλες υπηρεσις του κρατους οπως το ΥΠ.Ε. πιεζουν σε αντιθετη καυευθυνση απο το ΙΚΑ, να μειωθουν δηλαδη τα ενσημα των μεταναστων για να συνεχισουν να κατεχουν αδεια παραμονης; Για να προσφερουν ηρθαν στην Ελλαδα, η για να τους τρεφουμε;
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ
    Οταν το Υπ.ΕΣ και το ΙΜΕΠΟ, εχουν εκδοσει μελετη, συμφωνα με την οποια, 200.000 μεταναστες επιλεον θα μειωναν το μεσροοκαματο τοσο (απλοι οικονομικοι νομοι, μεγαλη προσφορα εργατων- μικρο μεροκαματο), ωστε η γενια των 700 Ευρω να μετατραπει τα επομενα χρονια σε γενια των 500 Ευρω, πως θα κατορθωσει αυτος η γηγενης Ελληνας να επιβιωσει, να κανει οικογενεια, παιδια, να πληρωσει φορους και να ελπιζει σε συνταξη καποτε;
    Τριτον
    Και καλα οι ανιθαγενεις Αφρικανοι κ.λ.π. Ας παρουν Υπηκοτητα.
    Οι Αλβανοι; Πριν ενα μηνα οι 27 εκαναν αποδεκτο το αιτημα της Αλβανιας για υποψηφιοτητα στην Ε.Ε. Το πολυ σε 4-5 χρονια η Αλβανια θα γινει μελος της Ε.Ε. και οι Αλβανοι δεν θα εχουν κανενα προβλημα παραμονης…(Οχι οτι τωρα εχουν ή τους ρωταει κανενας- τα κανουν ολα με τον τσαμνπουκα τους, ουτε Γιατρος σε νοσοκομειο δεν τολαμνει να ζητησει βιβλιαριο, ουτε υπαλληλος του ΟΑΕΔ…).
    Ποιος ο λογος να δημιουργησεις μειονοτητα γειτονικου εθνους μεσα στο κρατος σου; Ποιος ο λογος να δωσεις το δικαιωμα σε χιλιαδες Αλβανους Ανθελληνες να αγορασουν οικοπεδα στην ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ!!!,οταν εχεις το παραδειγμα γαι το πως εγινε εθνικα Αλβανικο το Κοσοβο ( με την προγραμματισμενη αγορα της γης). Γεγονος που απαγορευει το ελληνικο Συνταγμα για τους βορειους Γειτονες στα παραμεθορια κι εσεις περι αλλων τυρβαζετε;
    Ανθρωπινα δικαιωματα ειναι αυτα ή πονηρες και υποβολιμαιες σκεψεις;
    Τρικυμια εν Κρανιω.
    Μισος για την Ελλαδα και τον Ελληνα. Δεν νομιζω οτι πρεπει να περασει, ακομα κι αν περασει απο την Βουλη. Η αντιδραση μας πρεπει να ειναι καθημερινη και στον δρομο. Στην πραξη. Δεν μπορει να γινει κι αλλιως οταν μου συρικνωνετε τα 700 σε 500 Ευρω. Οταν μου καταστρεφετε το μελλον, το δικαιωμα να ελπιζω στην γη που οι πατερες και οι παππουδες μου θυσιαστηκαν.
    Στεφανος Σωτηριου
    Ιστορικος Βαλκανιολογος & Δημογραφος

    Λογοκρισια γιοκ!