Άρθρο 17 Τήρηση και ενημέρωση ειδικών εκλογικών καταλόγων. Ειδικές περιπτώσεις διαγραφής

1. Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, τη διαγραφή, τις μεταβολές και τις ενστάσεις εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 7 έως και 20 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
2. Οι εκλογείς του άρθρου 1 παραγρ. 1 του παρόντος νόμου διαγράφονται από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους:
α. Με αίτησή τους.
β. Εάν εκλείψουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν.
γ. Σε περίπτωση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.
Η Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υποχρεούται να ενημερώνει εγκαίρως τη Διεύθυνση Εκλογών σχετικά με διενεργηθείσες πολιτογραφήσεις ομογενών και αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών.
3. Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μεριμνά για τη διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αυτών που στερήθηκαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής τα γραφεία ποινικού μητρώου και τα Πρωτοδικεία στέλνουν στις αρχές κάθε διμήνου στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταστάσεις με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αναγνώριση των εκλογέων αυτών στους εκλογικούς καταλόγους και γνωστοποιούν την άρση των σχετικών συνεπειών, λόγω ανάκλησης των οικείων αποφάσεων ή λήξης των ποινών.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:31 | Σταματία Ν.

    Μετά πλήρους βεβαιότητας θεωρώ ότι η διαδικασία ενημέρωσης των ειδικών εκλογικών καταλόγων είναι αδύνατη με την εμπλοκή στην διαδικασία τόσων δημοσίων υπηρεσιών. Ακόμα αντιμετωπίζονται προβλήματα με τους κανονικούς εκλογικούς καταλόγους, με τις διπλοεγγραφές, έλλειψη ενημέρωσης για τις διαγραφές που θα έπρεπε να γίνονται, που μετά από τόσες εκλογές δεν έχουν καταφέρει να λυθούν.Πόσο ουτοπικό είναι να πιστεύουμε ότι είναι δυνατή η διαγραφή ατόμων που δεν θα πληρούν πια τις προϋποθέσεις; και καλά τα πρωτοδικεία να στέλνουν τα ποινικά μητρώα και τις αποφάσεις, αν κάποιος δεν ανανεώσει για κάποιο λόγο την άδεια διαμονής του;αν απορριφθεί ή ανακληθεί η άδεια του; ενώ επίσης το υπουργείο θα ενημερώνει για όσους απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια, όταν τώρα πια η αρμοδιότητα θα περιέλθει σε μεγάλο ποσοστό στις περιφέρειες τί στοιχεία θα έχει το υπουργείο εσωτερικών για να ενημερώνει;Το ζητούμενο δεν είναι να γίνει μία νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει σε όλες αυτές τις κατηγορίες να ψηφίζουν (με την τυχόν αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης αυτής) αλλά πρακτικά να μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς να επικρατήσει για ακόμα μία φορά το χάος. Πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν οι σχετικοί παράμετροι, με τη δημιουργία ενός on line υπηρεσιακού συστήματος, μίας βάσης δεδομένων όπου θα καταχωρούνται αυτά, γιατί αν περιμένουμε με την υφιστάμενη δομή του συστήματος να έχουμε επιτυχία πολύ φοβάμαι ότι αυτό ξεπερνά κάθε προσδοκία ακόμα και του πιο αισιόδοξου. Το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις αλλά επιτυχείς και ενόψει εκλογών σε 10 μήνες με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί τί μελέτες να γίνουν και τί βάσεις δεδομένων να δημιουργηθούν. Το παρόν νομοσχέδιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα μεγάλης και ώριμης σκέψης και όχι επιπόλαιων και ψηφοθυρικών κινήσεων…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:36 | Γιάννης

    Γράφω το σχόλιο μου στο τέλος γιατί δεν μπορώ να εκφράσω θετική ή αρνητική γνώμη για όλο το νομοσχέδιο. Νομίζω ότι πολλοί συμπολίτες μας γράφουν το σχόλιο τους περισσότερο συναισθηματικά γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν τι θέλει να πετύχει το νομοσχέδιο. Εδώ υπάρχει ευθύνη της πολιτείας.

    Όμως για ένα τόσο σοβαρό θέμα νομίζω ότι χρειάζεται πρώτα ενημέρωση των πολιτών και να γίνει ουσιαστικός και όχι τυπικός διάλογος.

    Ενημερωτικές εκπομπές σε τηλεόραση (να ακουστούν όλες οι απόψεις), άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, να πουν την γνώμη τους όσοι γνωρίζουν τα θέματα σχετικά με τη μετανάστευση και την παροχή ιθαγένεια, πως αυτό το θέμα ως χώρα πρέπει να το λύσουμε σε σχέση με τις υποχρεώσεις προς την Ε.Ε.(π.χ. σχετική οδηγία 2003/109/ΕΚ όπως έχει αναφερθεί) και τις διεθνείς συμβάσεις, ώστε να σχηματίσουμε σωστή άποψη και να μπορέσουμε να εκφέρουμε γνώμη. Εκτός εάν όλοι είμαστε ειδικοί για όλα. Και απόψεις ειδικών αιτιολογημένες υπάρχουν ελάχιστες.

    Γιατί τόση βιασύνη, όπως αναφέρουν και άλλοι, για τόσο σημαντικά θέματα και μέχρι τις 07/01/09 η δημόσια διαβούλευση;

    Πάντως θα περίμενα να ασχοληθείτε πρώτα με τον απλό ΠΟΛΙΤΗ εργαζόμενο και τα θέματα που τον καίνε (φορολογικό, ασφαλιστικό, ανεργία, υγεία, παιδεία, διαφθορά, δημόσια διοίκηση) και μετά με τα υπόλοιπα.

    Συμφωνώ ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική σχετικά με τους μετανάστες. Πρώτα από όλα να αποκτήσουν «ταυτότητα» τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα. Αλλά ασχοληθείτε με τους Έλληνες εργαζόμενους πρώτα γιατί σε λίγο θα ΞΑΝΑγίνουμε και εμείς μετανάστες.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 03:32 | ΑΝΘΗ ΡΙΖΟΥ

    Το ότι η μία υπηρεσία στην Ελλάδα δεν ξέρει τί κάνει η άλλη και οι περισσότερες είναι ανίκανες ακόμη και να βρουν οι ίδιες κάτι στο αρχείο τους (και σου ζητάνε να φέρεις το δικό σου αντίγραφο), πόσο μάλλον να ενημερώσουν άλλες, το έχετε λάβει υπ’ όψιν;

    Γιατί είστε αρνητικοί (κυβέρνηση και λοιποί «δημοκράτες» υποστηρικτές του νομοσχεδίου) για την διενέργεια δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο θέμα, την στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως αντιπολίτευση ζητούσε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό; Μήπως επειδή εν γνώσει σας προωθείτε αλλαγές που ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός δεν εγκρίνει; Αυτοί που ζητούν δημοψήφισμα είναι σε μεγάλο ποσοστό αυτοί που ονομάζετε «ακροδεξιούς» ή ακόμη και «φασίστες» και αυτοί που το αρνούνται είναι οι «αριστεροί» και οι «δημοκράτες». Οξύμωρο;