Καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις


ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις
α) Του Ν.Δ. 2396/1953 (ΦΕΚ 117/Α’) «Περί κανονισµού χρήσεως και κινήσεως αυτοκινήτων οχηµάτων του Δημοσίου, των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των εν γένει Νοµικών Προσώπων Δηµοσίου Δικαίου».
β) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Π.Δ/τος 63/2005 (ΦΕΚ 98/
Α΄)
γ) Των άρθρων 3 παρ. 4 και 5 περίπτ. β’ του Ν.Δ. 216/1974 (ΦΕΚ 367/Α’) «Περί συστάσεως Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως».
δ) Του άρθρου 2 παρ. 3 περ. δ’ του Ν. 851/1978 (ΦΕΚ 233/Α’) «περί της Εθνικής Σηµαίας, των Πολεµικών Σηµαι¬ών, κ.λ.π.».
ε) Των άρθρων 3 περ. γ΄ και 22 παρ. 3του Ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247/ Α’) «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις».
στ) Του άρθρου 19 παρ. 4του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107/Α’) «Διοίκηση, οργάνωση, στελέχωση της Περιφέρειας, ρύθµιση θεµάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις».
ζ) Του άρθρου 1 παρ. 1Α περ. 15 του Ν. 2647/1998 (ΦΕΚ 237/ Α’) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις».
η) Του Π.Δ. 373/1995 (ΦΕΚ 201/Α’) «Συγχώνευση των Υπουργείων Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εσωτερικών στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και καθορισµός των αρμοδιοτήτων του».
θ) Του Π.Δ. 400/1995 (ΦΕΚ 226/Α’) «Σύσταση Γενικής Γραµµατείας Δηµόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτε¬ρικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και καθο¬ρισµός των αρµοδιοτήτων της».
στ) Την απόφαση του Πρωθυπουργού με αρ. 2876/2009 (ΦΕΚ 2234/Β΄) «Αλλαγή τίτλων Υπουργείων», με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

2. Ότι παρίσταται ανάγκη επανακαθορισμού του κυβισμού των επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων συμβατικής και νέας τεχνολογίας (υβριδικά και ηλεκτρικά) και των προσώπων που δικαιούνται αποκλειστικής χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου, που εξυπηρετούνται με αυτοκίνητα της Γ.Γ.Δ.Δ. & Η.Δ. ή με τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών τους, καθώς και της ρύθμισης συναφών θεμάτων.

3. Το γεγονός ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού επειδή μειώνεται ο αριθμός και ο κυβισμός των επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων καθώς και η κατανάλωση βενζίνης.

  • Προτείνω να καταργηθεί πλήρως η χρήση δημόσιων αυτοκινήτων, με εξαίρεση τα πρόσωπα με κρατικό ή νομαρχιακό ή δημοτικό αξίωμα

    1) που χρειάζονται αστυνομική προστασία,
    2) που έχουν σωματική αναπηρία,
    3) που πρέπει να ταξιδέψουν εκτός έδρας.

    Όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα κυκλοφορούν με δικό τους όχημα ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εφόσον εισπράττονται ήδη έξοδα παραστάσεως, δεν χρειάζεται να εγκριθεί νέο σχετικό επίδομα.

    Όλα τα οχήματα κυκλοφορούν με κοινό αριθμό κυκλοφορίας, χωρίς καμία εξαίρεση, σε περίπτωση δε τροχαίας παραβάσεως ευθύνεται και πληρώνει ο επίσημος χρήστης του οχήματος.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 20:22 | ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    — Υπάρχει ο κίνδυνος να παρεξηγηθεί η έννοια και το περιεχόμενο της δημόσιας διαβούλευσης, αν μέσω αυτού θεωρηθεί ότι απαλάσσονταιοι θεσμικές και συνταγματικές εξουσίες με τους ρόλους της νομοθέτησης και την διακυβέρνησης.
    — Κατ΄αρχήν οι κανόνες που αφορούν στην χρήση και από ποιούς κρατικών αυτοκινήτων, προσδιορίζει αφενός την πολιτική κουλτούρα του ασκούντος προσώπου την εξουσία και αφετέρου τα περιθώρια και οι όροι μέσα στα οποία η κυβερνηση θεωρεί ότι υφίσταται αυτό το δικαίωμα.
    — Και τα δύο κρίνονται από τους πολίτες μέσα από άλλες διαδικασίες, ίσως όχι μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, που κινδυνεύει να δώσει και άλλοθι για μη σωστές και πολιτικές επιλογές.
    — Με άλλα λόγια υπάρχει ο κίνδυνος του λαϊκισμού μέσω αυτής της διαδικασίας ή της απόσεισης ευθυνών.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 20:35 | Δημήτης Χαρ.

    Πως δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός,και με τι θα αγοραστούν τα καινούρια αυτοκίνητα;
    Οι πολιτικοί μας, εφόσον μετακινούνται αποκλειστικά εντός πόλεως,θα μπορούσαν να αρκεστούν σε αυτοκίνητα ιδιαίτερα χαμηλού κυβισμού αλλά και μεγέθους..Το υβριδικό αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιεί ο κύριος Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ακριβό,παρ όλο τον μικρό κυβισμό του,γιατί η υβριδική τεχνολογία κοστίζει,και κατα την άποψη μου,δεν προσφερει όσα θα έπρεπε ακόμα..Υπάρχουν μικρά αυτοκίνητα με συστήματα εξοικονόμησης καυσίμου (π.χ start-stop σύστημα) τα οποία κοστίζουν αρκετά λιγότερα από τα υβριδικά..
    Και κάτι τελευταίο,αυτά που θα αποσύρετε ελπίζω οτι θα δωθούν προς πώληση ώστε να »γλυτώσουμε» και απο εκεί κάποια χρήματα..

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 20:34 | Νίκος Καφφές

    Πρώτα απ’ όλα επισημαίνω την ιστορικότητα της στιγμής για την πρώτη ουσιαστικά ανοιχτη δημόσια διαβούλευση ενός νόμου και για το ξεκίνημα αυτό νοιωθω συγκίνηση και δικαίωση. ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ λοιπόν !!!

    Πέρα από όλα τα θετικά του νομοσχεδίου είναι προφανές και το έθεσαν και άλλοι φίλοι ότι ο καθορισμός ορίων βάσει κυβ. εκ. μόνο και όχι και εκπεμπόμενων ρύπων είναι ανορθολογική και ασύμβατη με τον επιδιωκόμενο στόχο.
    Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει ένα πάνω όριο στα κυβ. εκ. ή στο κόστος για την αποφυγή προμήθειας πολυτελών αυτοκινήτων (τα οποία σήμερα γεμιζουν τα γκαράζ της Βουλής και των υπουργείων) αλλά η ρύθμιση που προτείνεται μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό κατάλληλων υβριδικών ή μονοδρόμηση για αγορά αυτοκινήτων μιας και μόνο μάρκας.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 20:56 | Βασιλική Ασημακοπούλου

    Προτείνω οι βουλευτές να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως και ο騻κοινοί θνητοί». Αυτός θα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για την βελτίωση των συγκοινωνιών προς όφελος του πολίτη, αφού θα αποκτήσουν άμεση και πραγματική αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στους δρόμους και όχι την εικονική που παρουσιάζεται από τους «ειδήμονες»

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 20:13 | MARIA

    ΔΙΑΦΑΙΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΤΗΝ
    ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    ΠΟΣΑ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΜΠΕ ΜΒΕ ΜΕΡΨΕΝΤΕΣ ΤΟΓΙΟΤΑ ΚΛΠ

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 20:33 | ΤΣΙΑΟΥΣΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    Είναι σημαντικό υπηρεσίες όπως εκείνες των σωμάτων ασφαλείας νς είναι εξοπλισμένες με οχήματα εκτάκτου ανάγκης π.χ. Αστυνομία με γρήγορα και ευέλικτα αυτοκίνητα, πυροσβεστικό σώμα με μεγάλα και δυνατα αυτοκίνητα για δύσβατες διαδρομές, στρατός οχήματα ικανά να μεταφέρουν ανδρώπινο δυναμικό γρήγορα και με ασφάλεια. Χρειάζεται μεγάλη μείωση οχημάτων που χρησιμοποιούνται από υπουργούς αλλά και βουλευτές αλλά και άλους δημόσιους λειτουργούς, αφού στο μόνο το οποίο εξυπηρετούν είναι η πολυτέλεια… Εντάξει δεν είπαμε να υποδεχθούμε τον Ομπάμα με ZASTAVA αλλά ο περιορισμός είναι σημαντικός… Χρειάζεται πολύ προσοχή στα νέα αυτοκίνητα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα αφού ναι μεν ο μικρότερος κυβισμός είναι οικονομικότερος αλλά όχι και η υβριδική τεχνολογία.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 20:14 | Αρ. Κοτσ.

    Κατ’ αρχή η πρωτοβουλία της διαδικτυακής διαβούλευσης είναι ένα θετικό βήμα και νομίζω ότι πρέπει να εφαρμοστεί παντού.

    Θέλω να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου για το ζήτημα της αντικατάστασης του κρατικού στόλου οχημάτων.

    Πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός στο στόλο των κρατικών οχημάτων. (α) Οχήματα που θα κινούνται μόνιμα μέσα στην πόλη και (β) οχήματα που θα κινούνται και εκτός της πόλης. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο. Επομένως το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα αλλά τα ποσοστά που πρέπει να αναλογούν σε αυτά τα οχήματα.

    Για την περίπτωση (α) ιδανικά είναι τα ηλεκτρικά οχήματα και για την περίπτωση (β) τα υβριδικά.

    Η αντικατάσταση του στόλου των κρατικών οχημάτων πρέπει να ενταχτεί ή να αποτελέσει τη βάση ενός γενικότερου σχεδίου για τις πράσινες μεταφορές.

    Στοιχεία αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι (α) η δημιουργία των υποδομών που θα απαιτούνται για τα ηλεκτρικά οχήματα – των οποίων η μαζική παραγωγή είναι ήδη γεγονός – όπως σταθμοί στάθμευσης και φόρτισης αυτών των οχημάτων, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.λπ. και (β) η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ας μου επιτραπεί η λέξη, ελληνικοποίηση της παραγωγής τους, δημιουργώντας έτσι νέες, σταθερές θέσεις εργασίας και απόκτηση τεχνογνωσίας.

    Τα βήματα που πρέπει να γίνουν, κατά τη γνώμη μου είναι:

    Άμεση αντικατάσταση ενός μέρους του στόλου των οχημάτων με τη μέθοδο leasing με υβριδικά (και αυτά πλέον δεν είναι μόνο τα Prius), ώστε να υπάρχει άμεση μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης και:

    Η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου διάρκεια δύο ετών το μέγιστο, που στόχο θα έχει σαν στόχο την άμεση δημιουργία υποδομών λειτουργίας και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα.

    Αυτά προς το παρόν.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:04 | cepdpp

    Καταρχήν χαιρετίζω την προσπάθεια!
    Το σχέδιο νόμου είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
    Κατά την δική μου ερμηνεία το νομοσχέδιο παρέχει την δυνατότητα επιλογής και για όλα τα αυτοκίνητα αντιρυπαντικής τεχνολογίας με περιορισμό α) στα κυβικά και β) στις εκπομπές ρύπων. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι μόνο για 1 μοντέλο της Honda όπως αναφέρουν οι περισσότεροι.
    Όποιος ξέρει την διαδικασία εταιρικών αυτοκινήτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ξέρει ότι υπάρχει όριο και στην αξία των αυτοκινήτων. Επειδή, κάποια μοντέλα που πληρούν τους όρους του νόμου μπορούν να φθάσουν σε αξία τα €50,000+ θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα δούμε πακέτα εξοπλισμού τύπου M-pack, AMG-pack, S-line κλπ.
    Πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το γεγονός ότι η επιστροφή των υφιστάμενων αυτοκινήτων του κρατικού χαρτοφυλακίου στον ΟΔΔΥ ή στις εταιρείες leasing θα δημιουργήσει πρόσθετες δαπάνες καθώς το Κράτος θα πρέπει να επομισθεί το κόστος της απαξίωσης τους σε τιμές αγοράς. Θα ήταν πιο λογικό από οικονομοτεχνικής σκοπιάς να διαταρηθούν αυτοκίνητα διετίας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ειδικές περιπτώσεις.
    Με την μέθοδο leasing το Κράτος, ενισχύει τις εταιρείες του χώρου, αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας αλλά από την άλλη «αφήνει και κάποια λεφτά στο τραπέζι» τα οποία αποτελούν τα κέρδη των τρίτων. Θα ήταν σκόπιμο να μελετηθεί κατά πόσο το Κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει την δική του βάση Τεχνικής Συντήρησης Κρατικών Οχημάτων εκμεταλευόμενο τις οικονομίες κλίμακας που υπάρχουν καθώς και προσωπικό που μπορεί να του πλεονάζει από άλλους φορείς.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:00 | Μαρία Σεφέρου

    Προς τη σωστή κατεύθυνση το μέτρο, αλλά ανεπαρκές. Όταν είναι δυνατόν να μειωθεί ο αριθμός των επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων, γιατί άραγε δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν εντελώς τα κρατικά αυτοκίνητα; Μήπως οι κρατικοί λειτουργοί δεν πληρώνονται αρκετά ώστε να μπορούν ν’ αγοράζουν οι ίδιοι τ’ αυτοκίνητά τους; Όσο υπάρχουν κρατικά αυτοκίνητα, θα υπάρχουν και ανεξέλεγκτες σπατάλες σε βενζίνη, κλπ. Όταν η χώρα μας βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, χρειάζονται δραστικές περικοπές των προνομίων των υψηλόβαθμων στελεχών.

  • Η απόφαση για στροφή των κρατικών αυτοκινήτων σε πιο οικολογικές μορφές σε συνδυασμό με τη μείωση των δικαιούχων είναι σίγουρα και αποδεκτή αλλά και στην κατεύθυνση της λειτουργίας της πολιτικής ως παράδειγμα για την μείωση των δημοσίων δαπανών.
    Σε περίπτωση που συνδυαστεί με την μορφή του leasing τότε θα μειώσει στο ελάχιστο το κόστος.
    Αυτό που χρειάζεται είναι να αποφασίσουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν κρατικά αυτοκίνητα να μην αναζητούν τρόπους να εκμεταλευτούν αυτή τη δυνατότητα να κερδίζουν ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο ακόμα και με αυτά τα χαρακτηριστικά κυβισμού ή ενεργειακής κλάσης.
    Το θέμα είναι ζήτημα πολιτισμού και πολιτικής ηθικής, που προσδίδει σε μια κοινωνία χαρακτηριστικά ισοπολιτίας και ισονομίας.
    Το μέτρο όπως είναι φανερό έγινε αποδεκτό και με σύνεση αλλά και με συναίνεση. Αυτά τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι δείγματα πολιτισμού και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:12 | Νικολάου Γιώργος

    Δεν θεωρώ σωστή κίνηση την αντικατάσταση των κρατικών αυτοκινήτων με υβριδικά (λόγω κόστους).Στη παρούσα φάση θα προτιμούσα όλα τα πολιτικά και κρατικά στελέχη να μετακινούνται με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, γιατί και την οικονομική άνεση έχουν και το μέγιστο μήνυμα θα περνούσαν στη κοινωνία. Μέρος των υπαρχόντων αυτοκινήτων θα μπορούσαν να διατηρηθούν αποκλειστικά και μόνο, για την εξυπηρέτηση επισήμων, Ελλήνων και ξένων στις επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:50 | Lela

    Πραγματικός περιορισμός σπατάλης θα γινόταν,μόνο εάν ο αριθμός των αυτοκινήτων μειώνονταν αισθητά, όπως λεγόταν αρχικά, κι όχι με την μείωση απλά των κυβικών. Δηλαδή η χρήση κρατικών αυτοκινήτων από δημάρχους, περιεφερειάρχες κλπ, έστω υβριδικών εώς 1400 κβ δεν αλλάζει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Όσο για τους αυστηρούς ελέγχους κατά την χρήση..δυστυχώς μας τα παν κι άλλοι. Άλλωστε θα υπάρχουν πάντα «επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες».

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:10 | ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Θα προτεινα να δωθει επιδομα χρησης αυτοκινητου εκτος βεβαια υπουργων και γ.γ. σε ολους τους αλλους κρατικους λειτουργους και να κυκλοφορουν με το δικο τους αυτοκινητακι οπως και ολοι οι αλλοι πολιτες. θα τους αποζημιωνεται η βενζινη και τα εξοδα συντηρησης συμφωνα με εναν υπολογισμο και ετσι:
    1. δεν θα δημιουργουμε περιττα κινητρα για μια διευθυντικη θεση.
    2. δεν θα αλλαζει ο δικαιουχος αυτοκινητου συνηθειες, θα οδηγει το δικο του οχημα.
    3. θα το προσεχει σα δικο του μιας και θα ειναι δικο του
    4. σιγουρα θα περιορισει τις μετακινησεις στο ελαχιστο μιας και οι δαπανες θα ειναι συγκεκριμενες και περιορισμενες.
    Ας υπαρχει σε καθε υπηρεσια και ενα οχημα σε διαθεση ολοκληρης της υπηρεσιας, χρεωμενο στον διευθυντη, διοικητη ή αλλο που να καλυπτει επειγουσες αναγκες, απολυτως ομως δικαιολογημενες.
    και βεβαια η χρηση της νεας τεχνολογιας: e-mail, skype κ.α σιγουρα μας φερνει πιο κοντα και μπορει να χρησημοποιηθει αντι των περιττων μετακινησεων.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:37 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ «ΚΑΘΑΡΑ».ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ «ΚΑΘΑΡΩΝ» ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΕΥΝΟΗΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:48 | Παναγιώτης Φωτόπουλος

    Δεν είναι απαραίτητο τα κρατικά αυτοκίνητα να είναι συγκεκριμένης τεχνολογίας. Μπορεί – και για λόγους διαφάνειας αλλά και ισων ευκαιριών στις εταιρείες αυτοκινήτου – να υπάρχει όριο ρύπων ανεξάρτητα από την τεχνολογία.

    Εκτιμώ οτι ο περιορισμός των κυβικών είναι χρήσιμος αλλά νομίζω οτι τα όρια είναι μικρά. Αλλωστε ενα αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού σήμερα καταναλώνει λιγότερο καύσιμο από το αντίστοιχο 1400 ή 1600.Πιστεύω οτι το να αυξηθούν τα όρια των κυβικών δεν δημιουργεί πρόβλημα αν αποφύγουμε τις υπερβολές.

    Η μείωση του κόστους χρήσης μπορεί να γίνει με περιορισμούς που μπορούν να τεθούν στη χρήση των αυτοκινήτων. Αλλωστε τα αυτοκίνητα δίνονται για υπηρεσιακή χρήση και οχι προσωπική. Ετσι μπορεί κάθε ένας που δικαιούται υπηρεσιακό αυτοκίνητο να έχει περιορισμό χιλιομέτρων και βενζίνης και αν υπερβαίνει τα όρια να καταβάλλει από την τσέπη του το επιπλέον κόστος.

    π.χ. αν κάποιοο στέλεχος διαμένει στη Γλυφάδα και εργάζεται στο κέντρο να δικαιούται δωρεάν χιλιόμετρα την απόσταση αυτή για 5 ημέρες την εβδομάδα. Σε περίπτωση που τα υπερβαίνει θα πρέπει να δικαιολογεί την υπέρβαση (π.χ. υπηρεσιακοί λόγοι) διαφορετικά θα πληρώνει το κόστος χρήσης των επιπλέον χιλιομέτρων και φυσικά την αντίστοιχη βενζίνη.

    Καλή επιτυχία και ευχαριστώ για το χώρο.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:00 | Νικόλαος Μύστρας

    1) Να καθοριστεί ποιες υπηρεσίες χρειάζονται οχήματα, πόσα χρειάζονται και τι τύπου. Έτσι θα καθοριστεί ο αριθμός τους. Επίσης να συμπεριληφθούν όλα τα κρατικά οχήματα. Από ασθενοφόρα και περιπολικά μέχρι οχήματα Βουλευτών και Υπουργών.
    2) Τα οχήματα να είναι πετρελαιοκίνητα για να μην κλέβουν τα καύσιμα, καθώς και για οικονομία καυσίμου. Αυτό ακόμη και στην Αθήνα. Να επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα για κρατικά οχήματα.
    3) Να επιλεγούν όσο το δυνατό λιγότεροι τύποι οχημάτων για να μειωθεί το κόστος κτήσης και συντήρησης. (ενιαίος τύπος)
    4) Να προκηρυχθεί διαγωνισμός – πρόσκληση προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποβάλουν προσφορές για την τιμή πώλησης των οχημάτων προς το κράτος καθώς και για τη συντήρησή τους για μια πενταετία. Μετά από πέντε χρόνια τα οχήματα να αποσύρονται και να αγοράζονται καινούρια.
    5) Εναλλακτικά μπορεί να προβλεφθεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα παρέχουν το όχημα για 5 χρόνια και θα λαμβάνουν το ανάλογο τίμημα γι αυτό το χρονικό διάστημα και με τη λήξη της πενταετίας θα επαναπροκηρύσσεται διαγωνισμός για τα καινούρια.
    6) Car Sharing. Στο εξωτερικό υπάρχει ο θεσμός του car sharing. Περισσότεροι πολίτες μοιράζονται ένα αυτοκίνητο. Αυτό λειτουργεί με την ώρα. Για τα κρατικά οχήματα αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι όμορες υπηρεσίες θα μοιράζονται κάποια οχήματα. Έτσι τα οχήματα δε θα κάθονται και θα χρησιμοποιούνται. Δυνατή είναι η παραχώρηση του οχήματος με την ημέρα. Μια ημέρα στη μια υπηρεσία, μια στην άλλη κοκ. Το όχημα δε θα είναι δηλ. ιδιοκτησία καμιάς υπηρεσίας. Βλ. και υπό (7)
    7) Το κράτος η κεντρική διοίκηση δηλ. θα αγοράζει τα οχήματα και θα τα παρέχει σε όλες τις υπηρεσίες. Ακόμη και στις ανεξάρτητες όπως Δήμους, Νομαρχίες κλπ. Έτσι δεν έχεις πολυτυπία και δε μπορεί να αυθαιρετεί κανείς. (Δήμαρχοι, Νομάρχες κλπ).
    8) Να μην αγοραστούν υβριδικά. Το κόστος κτήσης και συντήρησης είναι υψηλότερο.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:05 | Κωνσταντίνος

    Τα κρατικά οχήματα χρειάζονται και οδηγούς δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι εάν δεν έχουν δρομολόγιο θα κάθονται.

    Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για την μεταφορά των δικαιούμενων κρατικών λειτουργών (σαν τα γραφείο κινήσεως του στρατού) ώστε να μην έχει ο κάθε δικαιούμενος από ένα ή περισσότερα οχήματα-οδηγούς αλλά να στελεχωθεί η υπηρεσία με λιγότερα οχήματα-οδηγούς και να αναλάβει την μετακίνηση τους όταν χρειάζεται μιας και αποκλείεται όλοι να μετακινούνται ταυτόχρονα.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:27 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είμαι στρατιωτικός και έχω βαρεθεί να βλέπω τους ανώτατους (και όχι μόνο) αξιωματικούς του στρατού ξηράς να κάνουν βόλτες με τα πολυτελή υπηρεσιακά αυτοκίνητα τους. Στρατηγοί και ταξίαρχοι με τα MERCEDES αλλά και τα FORD MONDEO τους αλωνίζουν τους δρόμους όλες τις ώρες της ημέρας χωρίς ουδέποτε να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο, για της δήθεν υπηρεσιακές βόλτες επίσης οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν και τα πολυτελή τζιπάκια TERANNO. Με αυτά τα αυτοκίνητα μετακινούνται οι σύζυγοι τους, με αυτά ο Χ στρατηγός στέλνει τα κηνυγόσκυλα του στον κτηνίατρο του σε 150 χιλιόμετρα απόσταση και χρησιμοποιόντας τον οδηγό του ως προσωπικό υπηρέτη (χωρίς τήρηση κανενός ωραρίου εννοείτε ποιός αλλωστε θα τολμούσε να διαμαρτυρηθεί).
    Επίσης είναι »απολαυστικό» θέαμα η χρήση τζιπακίων MERCEDES για τις προσωπικές μετακινήσεις κάθε διοικητή μονάδας (αρκεί να πώ ότι μόνο στην Ρόδο υπάρχουν περίπου 40 μονάδες και κάθε διοικητής έχει προς καθημερινή χρήση ένα όχημα με έναν οδηγο για τις μετακινήσεις από και προς το σπίτι του και ότι αλλο προκύψει). Ποιος πληρώνει τα καυσιμα και τα ανταλλακτικά αυτά; οι σαράντα οδηγοί μόνο στην περιοχή της Ρόδου είναι προσωπικοί υπηρέτες; αυτοί δεν αναγκαιούν στις καθημερινές εργασίες στις μονάδες;.
    Αγαπητοί Κύριοι αν θέλετε να ξεκινήσετε τις περικοπές κρατικών αυτοκινήτων ξεκινήστε από τον στρατό ξηράς, θα εντυπωσιαστείτε από το τι σπατάλες σε χρήμα, μέσα και προσωπικό γίνονται.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:26 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ .
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΕΧΩΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
    ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
    ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΚΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ.
    ΙΣΩΣ ΝΑ ΒΛΕΠΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΟΧΗΜΑ .

  • Κατ’ αρχή, μπράβο για τα εγκαίνια της διαβούλευσης. Στην ουσία τώρα.
    Λείπει από το σχέδιο νόμου η εισηγητική έκθεση η οποία θα ξεκαθάριζε πολλά σημεία και θα μείωνε τα σχόλια. Κατά τη γνώμη μου ο στόχος ενός τέτοιου σχεδίου νόμου δεν είναι η τιμωρία όσων έκαναν κακή χρήση των κρατικών αυτοκινήτων. Οι στόχοι είναι (ή πρέπει να είναι) οι παρακάτω:
    1. περιορισμός της σπατάλης δημόσιου χρήματος από την αγορά και τη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων χωρίς να μειώνεται η επιχειρησιακή ικανότητα του κρατικού μηχανισμού
    2. η προστασία του περιβάλλοντος με την υιοθέτηση και χρήση προδιαγραφών στην προμήθεια κρατικών οχημάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επίσης, ο νομοθέτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομοθετεί λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επικαιρότητα ούτε με βάση τη συγκυρία. Πρέπει να συντάσσει το νόμο με τέτιοι τρόπο ώστε να μπορεί να σταθεί και να είναι εφαρμόσιμος σε βάθος χρόνου.

    Αν έχουμε υπόψη αυτούς τους δύο κανόνες και την τελευταία παρατήρηση, πολλά πράγματα ξεκαθαρίζουν ή γίνονται ευκολότερα.

    Η άποψή μου, με βάση τα παραπάνω, είναι ότι κριτήρια για την προμήθεια των κρατικών αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι η κατανάλωση καυσίμου, οι εκπομπές ρύπων και η αγοραία αξία του. Για την κατανάλωση καυσίμου, καλό θα είναι να γίνει αναγωγή σε ένα καύσιμο αναφοράς ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση ανάμεσα σε διάφορους τύπους καυσίμων.

    Σε ότι αφορά τον κυβισμό των αυτοκινήτων, ας μπεί μια οροφή ανά κατηγορία που να καλύπτει το λαϊκό αίσθημα περί δικαίου.

    Πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και για υπηρεσίες που, λόγω της φύσης των, απαιτούν τη χρήση ειδικών οχημάτων ή οχημάτων ειδικών κατηγοριών (π.χ. οχήματα με δυνατότητα κίνησης σε χωμάτινους αγροτικούς ή δασικούς δρόμους).

    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα και περιμένω καλύτερα στο μέλλον.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:57 | BAΡΣΑΜΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ

    ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΛΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ.ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΒΡΙΔΙΚΟ Ι.Χ. 1400 CC ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ 1600 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΕΡΙ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:53 | Μανόλης Ορφανουδάκης

    1. Είναι λάθος να καθορίζονται τα αυτοκίνητα μόνο με βάση τον κυβισμό τους ειδικά όταν μικρά σε κυβισμό αυτοκίνητα μπορεί να είναι περισσότερο ενεργοβόρα λόγω άλλων συντελεστών κίνησης (βενζίνη, μεγάλη ιπποδύναμη).
    2. Είναι λάθος να στραφούμε σε μια τεχνολογία (υβριδικά)που τώρα εξελίσσεται, ενώ υπάρχουν αποδεδειγμένα μεγάλα προβλήματα από την εφαρμογή της σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Προκύπτει ως θέμα για παράδειγμα η ανταλλαγή και καταστροφή των χρησιμοποιημένων μπαταριών του ηλεκτροκινητήρα, που εμπεριέχουν υλικά που δεν ανακυκλώνονται και προκαλούν πολλαπλάσιες καταστροφές στο περιβάλλον.
    3. Η επιλογή υβριδικών αυτοκινήτων περιορίζει την επιλογή σε 2-3 αυτοκινητοβιομηχανίες κυρίως Ιαπωνικές κι έτσι τόσο το κόστος τους αυξάνεται λόγω δασμών, όσο και η αποτελεσματικότητα του μέτρου τίθεται σε αμφιβολία καθώς αποκλείονται πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες που μπορούν να εγείρουν αξιώσεις ακύρωσης των διαγωνισμών, μέσω των επιτροπών που επιβλέπουν τους κανόνες του ανταγωνισμού.
    4. Στους ίδιους ρύπους μπορούν να κατέβουν και άλλες μηχανές που ενδεχόμενα τροφοδοτούνται με άλλες μορφές καυσίμων. Αυτές πως θα αξιολογηθούν; Παράλληλα πολλές μηχανές πετρελαίου diesel μπορούν να αποδειχθούν πολύ φιλικές στο περιβάλλον με πολύ χαμηλούς ρύπους.

    Νομίζω λοιπόν ότι όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την προμήθεια ενός μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων.

    Καλή επιτυχία στην αποστολή σας. Ευχαριστώ για τον χρόνο και τον χώρο

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 19:09 | Βαγγέλης Γεωργίου

    σε κάθε περίπτωση είναι θετικό να μπουν περιορισμοί στην χρήση, τον κυβισμό κλπ των κρατικών αυτοκινήτων. οχι μόνο για λόγους οικονομίας, προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και για την ενίσχυση της διαφάνειας στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος και εν τέλει στον σεβασμό του πολίτη που πληρώνει για αυτά τα αυτοκίνητα.

    συνεχίστε έτσι

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:12 | Κωνσταντινος Γαλανης

    Παρα πολυ καλο το μετρο ,,πρεπει να συνηθισουμε σε αυτην εδω τη χωρα που ζουμε και αγαπαμε ,σε αυτη που γεννηθηκε η δημοκρατια ,να συμβαλουμε ολοι μας να ξεπερασουμε τις μεγαλες δυσκολιες που εχει η χωρα να την κανουμε δυνατη και αξιοπιστη ,γι αυτο ας κανουμε ολοι μας τη σκεψη να σηκωσουμε ψηλα την ελλαδα ,γιατι το αξιζει.-
    Οσο για τα αυτοκινητα που πρεπει να κινουνται οι δημοσιοι λειτουργοι ,εκτος απο τα μελη της κυβερνησης προεδρου δημοκρατιας,πρωθυπουργου,αρχηγων κομματων ,ολοι οι αλλοι ας δοκιμασουνε με τα δικα τους αυτοκινητα ,τοσα χρηματα παιρνουν μπορουν να το αλλαξουνε οποτε μπορουνε ,να ειναι και λιγο υπευθυνοι ως προς την συντηρηση τους ,,δεν ειναι κακο !!!!και αν δεν μπορουνε υπαρχουνε τα ΜΜΕ με ανεση και απλοτητα μπορουνε να μετακινηθουνε ,εμεις οι απλοι πολιτες θελουμε να τους βλεπουμε ,και να τους λεμε και την καλημερα μας ,γι αυτο ολοι μαζι για την ΕΛΛΑΔΑ να νοιωσουμε περηφανοι για την ελλαδα που θα αφησουμε στα παιδια μας

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:56 | Σταύρος Χήρας

    Η καθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού των οχημάτων στα 1600cc εως 1400cc εκτιμώ ότι δεν θα έχει καταρχήν ουσιαστική συνεισφορά στην εξοικονόμηση χρηματικών πόρων (αν γίνεται για αυτό το λόγο). Άλλωστε θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί με μεγάλη άνεση, ως σύγχρονη και οικονομικά εύρωστη χώρα (αρκεί να συγκριθούμε με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της γης και θα καταλάβουμε πόσο πλούσιοι είμαστε) να παρέχει σε μερικές εκατοντάδες τουλάχιστον άτομα (βουλευτες, υπουργούς και πιθανόν νομάρχες) τα κατάλληλα μέσα για γρήγορη, άνετη και κυρίως ασφαλή μεταφορά. Θα ήταν ίσως αστείο να σκεφτόμαστε ότι ένας υπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ για παράδειγμα θα μπορεί να επισκεφτεί με ένα αυτοκινητο των 1600cc τα έργα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ π.χ από την Καβάλα μέχρι την Κοζάνη σε μια μέρα με άνεση, ταχύτητα και ασφάλεια.

    Τα πολυτελή αυτοκινητα που φέρουν την αλεξίσφαιρη θωράκιση, τη μεγάλη ιπποδύναμη και την άνεση στο εσωτερικό τους δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν ένα σκοπό σχετικά με την μετακίνηση κάποιων ανθρώπων και δεν βλέπω καθόλου ενοχλητικό το γεγονός της χρήσης τους από κάποιους ανθρώπους που το δικαιούνται βάσει των νόμων του κράτους.

    Αν θέλετε ίσως ο περιορισμός των αυτοκινήτων αυτών μόνο σε υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτείας μας, ίσως να είναι θεμιτός και όντως να συμβάλλει στην εξοικονόμηση κάποιων χρηματικών πόρων.

    Όμως η γενίκευση του περιορισμού παντού δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί τίποτα σπουδαίο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι σε μια εποχή όπου η εικόνα και η επικοινωνία βρίσκονται ανάμεσα στα σημαντικότερα κεφάλαια που μπορεί να διαθέτει κάποιος, η εικόνα βουλευτών, υπουργών και πρωθυπουργών να βγαίνουν από πολυτελείς λιμουζίνες ίσως αν θέλετε γοητεύει τα μάτια και διαφημίζει με τον τρόπο της κάτι από την Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή απλώς για marketing.

    Αν ενδιαφερόμαστε πάντως όντως για των περιορισμό της κατάχρησης των προνομίων από τους εκλεγμένους «αρχοντές» απλώς ας ρυθμίσουμε το νόμο ώστε να μην γίνεται κατάχρηση και φυσικά να αποδίδονται οι ευθύνες όταν διαπιστώνεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

    Και αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η αλλαγή σε αυτό το θέμα τόσο από άποψη οικονομική όσο και συμβολική τότε άμεσα ας καθιερωθούν υποχρεωτικά τα φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα (υβριδικά, ηλεκτρικά ή με κινητήρες αερίου) , όπου ο «κυβισμός» ξαφνικά δε θα μας απασχολεί καθόλου ως παράμετρος (παρόλο που μπορεί να είναι εξίσου ακριβά με τα συμβατικά αυτοκίνητα) και ας περιορίσουμε τα βενζινοκίνητα μόνο για ειδικές περιπτώσεις.

  • Διαβούλευση για τα υβριδικά αυτοκίνητα μέσω τεχνολογικά προηγμένου υβριδικού συστήματος διακυβέρνησης που σέβεται το δικαίωμα συμμετοχής του πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν άμεσα ή έμμεσα. Αυτό είναι πραγματική συμμετοχική δημοκρατία, δηλαδή η πρακτική εκείνη της Κυβέρνησης που δεν εγκαταλείπει την διακυβέρνηση σε μία επαγγελματική ολιγαρχία.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:20 | Σπύρος Γιακουμάκης

    Σωστή απόφαση. Αλλά και τα υβριδικά ρυπαίνουν και πιάνουν χώρο οδοστρώματος. Το καλύτερο θα ήταν όμως κρατικοί λειτουργοί όπως οι γενικοί γραμματείς υπουργείων π.χ. να χρησιμοποιούν τη συγκοινωνία ώστε να δίνουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα και να συμβάλλουν έτσι στην περιστολή της κρατικής σπατάλης. Η Αθήνα δε να γίνει τραμούπολη με ποδηλατόδρομους πλάϊ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι δεινός ποδηλάτης. Τη Δανία δεν έχει ως πρότυπο; Αμ έπος αμ έργον!

  • Η κυβερνητική πρακτική κινείται και σε ποσότητα και σε συχνότητα σε καλά επίπεδα.
    Ευελπιστώ ότι αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας που είναι για πρώτη φορά από συστάσεως του Ελληνικού κράτους να συνεχιστούν , αυξάνοντας την συχνότητα , την ποσότητα και διατηρώντας την ποιότητα .
    Σχόλια επί της απόφασης
    1.Τεχνικά
    Α. «είναι αυτές που περιλαμβάνονται στο δημόσιο Τομέα της παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101/Α΄), όπως το άρθρο αυτό ισχύει.»

    Επί πολλά χρόνια αυτού του στυλ οι παραπομπές είναι ουσιαστικά ανεθάρμοστες για την σωστή αξιολόγηση των γραφομένων
    Εκτός εάν δημοσιεύεται σαν Link για να έχω την δυνατότητα να δώ τι περιλαμβάνεται στο άρθρο και εν γένει στις παραπομπές

    Β. «1. Η στάθμευση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων ρυθμίζεται με την κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης με αριθμό 5750/32572/1994 (ΦΕΚ894/Β` και διόρθωση σφάλματος ΦΕΚ935/Β`).

    2. Όπου στο κείμενο της κοινής απόφασης της παρ. 1 του παρόντος άρθρου
    αναφέρονται πρόσωπα και υπηρεσίες του Κεφαλαίου Β` της Γ.Υ. 2783/1989 (ΦΕΚ 730/Β`), που εξυπηρετούνται με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, νοούνται εφεξής τα πρόσωπα και υπηρεσίες των άρθρων 2, 3 και 5

    Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 9 του Ν. Δ/τος 2396/1953 (ΦΕΚ 117/Α` ) και της 40.009/1953 απόφασης του Προέδρου της Κυβέρνησης, που έχει κυρωθεί με το άρθρο 10 του ίδιου Ν. Δ/τος.¨»

    Σε αυτές τις παραγράφους είναι προφανές αδιαφανές και αδύνατο να ελέγξω σαν πολίτης την παράγραφο της παραγράφου και βάλε, και όπως γνωρίζεται αυτό του στυλ οι περιγραφές προάγουν την αδιαφάνεια και πρέπει να αλλάξουμε να γυρίσουμε σελίδα εάν θέλουμε να προχωρήσουμε.
    Για αυτό επανέρχομαι στην πιο πάνω πρόταση μου έτσι ώστε να αποκτήσει περιεχόμενο και ουσία η διαβούλευση και να μην ξεχασθεί

    2. Στην απόφαση

    «1. Τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών της απόφασης αυτής πρέπει:
    α. Να είναι εφοδιασμένα κατά την κυκλοφορία τους με διαταγή πορείας και δελτίο κίνησης.
    β. Να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη υπηρεσιακών
    αναγκών.

    δ. Να μην κινούνται εκτός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας ή της ζώνης
    ευθύνης στην οποία ασκεί τα καθήκοντά του το εξυπηρετούμενο πρόσωπο ή η υπηρεσία.

    1. Η κατανάλωση καυσίμων των υπηρεσιών του άρθρου 1 της παρούσας ρυθμίζεται από την απόφασή μας 1450/550/1982 (ΦΕΚ93/Β`).

    2. Για την περιστολή των δημόσιων δαπανών που προκαλείται και από την κίνηση υπηρεσιακών αυτοκινήτων , μειώνουμε κατά 30% τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης καυσίμων, που προβλέπονται στην προαναφερόμενη απόφασή μας, των αυτοκινήτων οχημάτων στα υπουργεία, περιφέρειες, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, καθώς και στα εν γένει νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από το δημόσιο, περιλαμβανομένων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων υπηρεσιών του άρθρου 1 της παρούσας.

    Ο έλεγχος για τη νόμιμη χρήση και κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς και ο
    έλεγχος για τη διαπίστωση της εφαρμογής των διατάξεων του Ν. Δ. 2396/1953 ασκείται από εξουσιοδοτημένους προς τούτο υπαλλήλους της Περιφέρειας, συνεπικουρούμενους από όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας.»

    Η Χρήση και ό έλεγχος είναι δυνατόν και πρέπει να γίνεται με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής.
    Δυστυχώς η απόφαση δεν προβλέπει η δεν αναφέρει ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην σωστή εφαρμογή της απόφασης αλλά και αποτρεπτικά προς εκείνους οι οποίοι περιμένουν στην γωνιά.
    Όπως είπε και ο Πρόεδρος
    αν δεν αλλάξουμε θα εξαφανιστούμε
    και εμείς θα αλλάξουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά κόντρα σε όλους που ίσως θέλουν να αποτύχει αυτή η προσπάθεια
    Γιαυτό θα πρέπει να ακούγεται η φωνή τών πολιτών και να προωθείται η συμετοχή τους
    Αυτά για αρχή καλή δύναμη

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:08 | Αθανάσιος Αντωνίου

    Είναι μια ενέργεια που αυξάνει τις ελπίδες όλων των ελλήνων για γενικό νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών.Θα είναι προτιμότερο να καθυστερήσει προκειμένου να γίνει πληρέστερο και αυστηρότερο προς την κατεύθυνση της περιστολής δαπανών χωρίς να γίνει προβληματική η λειτουργία της κρατικής μηχανής.
    Συγχαρητήρια!

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:15 | Παπαγεωργίου Ν.

    1) Να σταματήσει η συστηματική παραβίαση του Κ.Ο.Κ. από τους χρήστες των κρατικών αυτοκινήτων. Για τους παραβάτες από δέκα φορές πιο υψηλά πρόστιμα έως και αφαίρεση δια παντώς του κρατικού αυτοκινήτου.

    2) Το κράτος πρέπει να κάνει μαζικές προμήθειες αυτοκινήτων διαφορετικών κατηγοριών ανάλογα με τη χρήση που θα γίνεται (πόλη, αγροτικοί δρόμοι, ταξίδια εντός / εκτός νομού, μεταφορά ξένων αντιπροσωπιών, θωρακισμένα οχήματα κλπ ).

    3) Προέχει πάντα η ασφάλεια των επιβαινόντων. Το αυτοκίνητο πρέπει να έχει αρκετή υποδύναμη ανάλογα με την χρήση.

    4) Το θέμα της διαχείρισης του κόστους χρήσης των οχημάτων αλλά και των υπόλοιπων αγαθών του δημοσίου θα προσπίπτει πάντα στην ισοπέδωση των υπαλλήλων και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας τους. Κανένα κατασταλτικό μέτρο δεν πρόκειται να τους βάλει να δουλέψουν όπως μπορούν και όπως πρέπει. Θα τους κλίσει στο καβούκι τους και θα τους εξοργίσει. Ειδικά όσον αφορά τους υπαλλήλους στις θέσεις που απαιτούν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης το κόστος μιας και μόνο νόμιμης αλλά λανθασμένης απόφασης ή μιας έλλειψης πρωτοβουλίας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος 10 αυτοκίνητων.

    Οι επί δεκαετίες ρουσφετολογικές προσλήψεις έχουν δημιουργήσει σε όλους τους δημ. οργανισμούς και τις ΔΕΚΟ στρατιές τεμπέληδων, απαίδευτων και ανήθικων που αλλολουποστηρίζονται και καταπνίγουν όλους τους νέους (και κυρίως τους προσληφθέντες από ΑΣΕΠ).

    Ίσως να θιγούν οι λίγοι άξιοι και εμπειροι ανάμεσα στους πολλούς αλλά πλέον λύση θα δώσουν μόνο τα παρακάτω:
    – Απλό σύστημα πρόσθετων αμοιβών ανάλογα με α) εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο β)Μετρήσιμων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Μετακίνηση όσων σε άλλη θέση όσων δεν έχουν αντικείμενο.
    – Αξιολόγηση των διευθυντών από μικτές επιτροπές με συμμετοχή αντίστοιχων επαγγελματιών από τον ιδιωτικό τομέα που θα επιλέγονται κάθε φορά με κλήρωση.
    – Άμεση κατάργηση της προυπηρεσίας ως κριτήριο για την εξέλιξη και την κατάληψη θέσεων ευθύνης.
    – Μεγαλύτερη εξειδίκευση των τυπικών προσόντων ανά οργανική θέση. Είναι δυνατόν το 2009 να μην μπορεί κανένας απόφοιτος ΑΕΙ πληροφορικής ή μηχανικών Η/Υ να έχει θέση ευθύνης σε τμήματα και διευθύνσεις πληροφορικής γιατί δεν προσλήθφηκε πριν από 20-30 χρόνια, όταν δεν υπήρχε πληροφορική ; Είναι δυνατό να έχει προισταμένους ακόμα και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολύ μεγαλύτερη «προυπηρεσία»;

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:42 | kostas

    Το μέτρο σαφώς κινείται στην σωστή κετεύθυνση, και δίνει ένα ουσιαστικό στίγμα μιας νέας οπτικής στην λειτουργία του κράτους. Πριν όμως το μέτρο εφαρμοστεί πρέπει να μελετηθεί διεξωδικά και να ζητηθεί η γνώμη ειδικών, έτσι ώστε η οποαδήποτε απόφαση να έχει αντικειμενικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα και όφελος.

    1. Πρώτα πρέπει να καθοριστεί, ποιος κρατικός λειτουργός δικαιούται κρατικού αυτοκινήτου και για ποιο λόγο ( πχ το κρατικό ατοκίνητο εξυπηρετει ανάγκες μετακίνησης, θεωρείται είδος παροχής ή χορηγείται για λόγους ασφάλειας ). Η συγκεκριμενοποίηση των κατηγοριών χρήσης θα βοηθήσει αφ’ ενός στην επιλογή των δικαιούχων αλλά αφ’ ετέρου και στην επιλογή των τύπων των αυτοκινήτων.
    2. Η αντικατάσταση υπαρχόντων αυτοκινήτων με αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας πρέπει να γίνει βάσει μελέτης και μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που η οικονομία που θα προκύψει από το κόστος χρήσης θα καλύψει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα το κόστος κτήσης των νέων αυτοκινήτων. (Να ληφθεί υπ’ όψιν και το κόστος συντήρησης που συχνά υποτιμάται).
    3. Για λόγους έξωθεν καλής μαρτυρίας, πρέπει να εκτιμηθεί το γεγονός ότι η στρόφή σε υβριδικά αυτοκίνητα, πριμοδοτεί 2 συγκεκριμένες εισαγωγικές εταιρίες.
    4. Το όριο του κυβισμού από μόνο του, είναι ξεπερασμένο. Αντί αυτού πρέπει να γίνει υιοθέτηση ορίων κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων.
    5. Με αυτή την ευκαιρία, ήρθε η ώρα να επανεκτιμηθεί η χρήση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα, τώρα που πλεόν η αυτοκινητοβιομηχανία παραγει οχήματα πετρελαίου, με ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις και χαμηλές εκπομπες ρύπων. ( Απαραίτητη προυπόθεση βέβαια είναι η σωστή ποιότητα καυσίμων και η σωστή συντήρηση ). Ας γίνει η αρχή από τα κρατικά αυτοκίνητα.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:32 | ανώνυμος

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.

    Κάποιες παρατηρήσεις.

    1) Για την συνεργατική δημιουργία κειμένου όπως είναι τα άρθρα ενός νομοσχεδίου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν άλλες πλατφόρμες, σαν το wiki ή το digg.

    2) Επειδή με τις ατελείωτες συζητήσεις δεν βγαίνει συχνά συμπέρασμα, πρέπει να υποστηριχθεί η δυνατότητα ψηφοφορίας ανά άρθρο.

    3) Η δημόσια διαβούλευση καλό είναι να γίνει νόμος του κράτους και να ισχύει για όλα τα νομοσχέδια.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:46 | Σουρέλης Σπυρίδων

    Σίγουρα για τα σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το θέμα της ασφάλειας, ίσως υβριδικά μεγάλου κυβισμού να ικανοποιούσαν τις προυποθέσεις οικονομίας, προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας.

    Απλά μπορεί να περιοριστούν και αυτοί στα άκρως απαραίτητα αυτοκίνητα και όχι να έχουν και βουλευτικό, υπουργικό κ.λ.π.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:54 | Βασίλης

    Παρακαλούμε πολύ να εξασφαλίσετε την διαχρονικότητα αυτης της απόφασης. Δηλαδή για ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο και με ΚΑΝΕΝΑΝ τρόπο να μπορεί κάποιος να ανακατασκευάσει τροποποιήσει αυτη την αποφαση και να επιστρέψουν δήμαρχοι, γραμματεις, στελεχη, κλπ σε πολυτελεστατα αυτοκινητα..

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:24 | Γιάννης Κατσούλης

    1.Ναι συμφωνώ οι υπηρεσίες του δημοσίου να χρησημοποιούν αυτοκίνητα μικρού κυβισμού,για λόγους οικονομίας και προστασίας του περιβάλοντος.
    2.η αποκέντρωση τω υπηρεσιών του δημοσίου , θα είχε καλλήτερα αποτελέσματα.
    3.Θέλω να μάθω και πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο;

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:53 | Γιάννης Κατσούλης

    1.Ναι συμφωνώ οι υπηρεσίες του δημοσίου να χρησημοποιούν αυτοκίνητα μικρού κυβισμού,για λόγους οικονομίας και προστασίας του περιβάλοντος.
    2.η αποκέντροση τω υπηρεσιών του δημοσίου , θα είχε καλλήτερα αποτελέσματα.
    3.Θέλω να μάθω και π’ως θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο;

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:22 | Γενηδουνιάς Κωνσταντίνος

    Εχω υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τα κρατικά αυτοκίνητα στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

    Μεταξύ πολλών προτάσεων, για τα κρατικά αυτοκίνητα έχω γράψει:

    «»»Επίσης να γίνει εκποίηση όλων των πολυτελών Ι.Χ. αυτοκινήτων του Δημοσίου με ισχύ πάνω από 2000 κ.ε. με νόμιμες διαδικασίες δια του διαδικτύου.»»»

    Θεωρώ ότι η αγορά άλλω αυτοκινήτων, οικονομικών, ή ακόμη και με leasing την τρέχουσα περίοδο δεν βοηθεί το οικονομικό επιτελείο που θέλει περιορισμό των δαπανών, οδηγεί όμως σε πονηρές σκέψεις.

    Μόνιμη χρήση κρατικών αυτοκινήτων, ως άνω από τα υπάρχοντα, να κάνουν μόνον τα ανώτατα στελέχη των Υπουργείων.

    Τα λοιπά αναφερόμενα πρόσωπα να χρησιμοποιούν κρατικά αυτοκίνητα μόνον όταν μετακινούνται για σκοπούς που αφορούν το κράτος.

    Υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις γκαράζ όπου μπορεί να σταθμεύει μικρός αριθμός αυτοκινήτων,και να λειτουργούν με κλήση όπως τα ραδιοταξί.

    Εξυπακούεται ότι θα καταγράφεται σε υπολογιστή η κλήση και ο χρόνος χρήσης και ο σκόπος της μετακίνησης.

    Αυτά είναι απλά και θα υπάρξει σημαντική οικονομία.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:40 | Βασίλης Τούντας

    Είμαι ένας «χαμηλόβαθμος Δημοσίου, κινούμενος με ιδιωτικό αυτοκίνητο κατά την υπηρεσία».
    Μερικές απόψεις και ερωτήσεις προς σκέψη:
    Θεωρώ λαϊκίστικη έως τραγική την άποψη, οι υπουργοί και «υψηλόβαθμοι» να κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
    Για το άν χρειάζεται να μετακινούνται υπάλληλοι με κρατικό αυτοκίνητο, ας μήν ξεχνάμε ότι, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ότι η συγκοινωνία στην επαρχία είναι σχεδόν προϊστορική από άποψη δρομολογίων.
    Κάποιοι «χαμηλόβαθμοι» κινούνται με οδηγό επειδή τους απαγορεύεται να οδηγήσουν οι ίδιοι το κρατικό όχημα, ακόμη κι αν έχουν επαγγελματικό δίπλωμα.
    Εάν χρησιμοποιήσουν το δικό τους αυτοκίνητο, είναι σχεδόν πάντα «ακάλυπτοι» από την υπηρεσία σε περίπτωση ατυχήματος. Άσε που για να πάρουν το αντίτιμο της βενζίνης είναι αναγκασμένοι να δίνουν μάχη μέχρι να αηδιάσουν και να μην το ξαναχρησιμοποιήσουν για υπηρεσιακούς λόγους.
    Τα κρατικά οχήματα «πάσχουν» από την έλλειψη καθημερινής μικροσυντήρησης που έκαναν οι παλαιότεροι οδηγοί στα οχήματα, με αποτέλεσμα οι μικρές βλάβες να γίνονται γρήγορα μεγάλες και με μεγάλο κόστος. Κάποιο κίνητρο προς τους οδηγούς «μη παρουσίασης βλαβών» θα οφελούσε πρώτα απ’ όλα τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Από την άλλη:
    Η αιτιολόγηση για την αναγκαιότητα κατοχής άνω των 5 οχημάτων θα πρέπει να δημοσιεύεται , καθώς και το σκεπτικό των εγκρίσεων!! Αλλιώς, θα γίνει κανόνας η εξαίρεση.
    Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ και να συνταχθώ με την πρόταση για αυτοκίνητα 1400 και 1600 κυβικών! Περιμένω κι εδώ να μην υπάρξουν εξαιρέσεις. Για τα αυτοκίνητα άνω των 1600 κ. που υπάρχουν στις υπηρεσίες, θα πρέπει είτε να εκποιηθούν μέσω ΟΔΔΥ είτε με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς νομαρχιακού επιπέδου, δημοσιευμένους σε ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ εφημερίδες και όχι σε ευκαιριακές τοπικές που τις διαβάζουν 10-20 άτομα.
    Όμως , γιατί τόση βιασύνη για «πράσινα αυτοκίνητα»;
    Για τους γνωρίζοντες, η «πράσινη πολιτική» έχει διπλάσιο τουλάχιστον κόστος από την «κανονική». Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι τα «πράσινα» αυτοκίνητα θα έχουν οικονομικό όφελος για την χώρα. Όπως δεν έχουν και οι λεγόμενες «οικονομικές» λάμπες, συνυπολογιζομένων των φθορών. (Ενδεχόμενα, αυτές να έχουν κάποιο απειροελάχιστο όφελος, ανάλογα από τις παραδοχές του καθενός)
    Ας μην πέρνουν φόρα οι ιθύνοντες. Δεν είμαστε διατεθιμένοι να πληρώνουμε τον διπλάσιο λογαριασμό ΔΕΗ, το διπλάσιο τελικά κόστος για τις μεταφορές, το διπλάσιο κόστος παραγωγής, την μείωση δηλαδή κατά 30% τουλάχιστον των αποδοχών μας. Όταν αναπτυχθούμε στο επίπεδο της Γερμανίας, ας το ξανασκεφτούμε. Προς το παρόν, η αναγκαιότητα για πράσινα αυτοκίνητα στην ΧΩΡΑ μας, μου φαίνεται σαν αναγκαιότητα για πράσινα άλογα.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 18:56 | N. Psalti

    Συγχαρητήρια για τη δημοσιοποίηση και τη δυνατότητα άσκησης κριτικής στις υπουργικές αποφάσεις. Κάνατε ένα μεγάλο βήμα προς τη δημοκρατία.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 17:49 | ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ , ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΡΕΙΕΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ( ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ, ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΛΠ)

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 17:28 | Χριστόπουλος Επαμεινώνδας

    Άτομα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, οι Υπουργοί, κλπ έχουν τον πρόσθετο λόγο της ασφάλειας. Γι’ αυτό θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει πώς είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. να αντέξει το πρόσθετο βάρος της αλεξίσφαιρης θωράκισης και με τι ταχύτητα διαφυγής θα προστατεύει τον επιβαίνοντα, αφού θα έχει τόσο πρόσθετο βάρος. Από την άλλη μεριά, τόσο πρόσθετο βάρος αλλάζει τη δύναμη της αδράνειας του αυτοκινήτου κι έτσι κινδυνεύουν οι επιβαίνοντες σε στροφές και φρεναρίσματα. Εκτός εάν θεωρείτε ότι τα προαναφερόμενα πρόσωπα δεν χρήζουν πρόσθετης ασφάλειας από αλεξίσφαιρα οχήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, θα διακινδυνεύατε να γίνει στην Ελλάδα η δολοφονία ενός επίσημου καλεσμένου αυτής, για παράδειγμα.
    Νομίζω ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει εξαίρεση και ότι η γενικευμένη ανακοίνωση ήταν επιπόλαιη.

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 17:40 | simos

    να οριστεί ανώτατο όριο της αξίας των νέων – προς αγορά – αυτοκινήτων, καθώς και το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπών των ρύπων τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς περιττά λόγια. Πάμε παρακάτω (που έγραψε και κάποιος άλλος)…!

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 17:47 | Σπύρος Μανιατόπουλος

    Με την εν λόγω κίνηση το ΥΠΕΣ αποδεικνύει ότι θέτει σε κίνηση ένα μηχανισμό που στοχεύει στο να αντιμετωπίσει τη «ριζική» αιτία του προβλήματος, δηλαδή τις υπέρμετρες δημοσιονομικές δαπάνες που προέκυπταν από τα κρατικά αυτοκίνητα.

    Αυτό όμως σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες του ΥΠΕΣ πρέπει εφεξής να έχουν ως γνώμονα τη φύση του προβλήματος στην αντιμετώπισή του, δηλαδή στην «περικοπής δαπανών» πρωτίστως και δευτερευόντως σε περιβαλλοντικά θέματα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Το εν λόγω σχέδιο απόφασης ΔΕΝ κινείται στην κατεύθυνση αυτή, αφού δεν «επικεντρώνεται» στον χαρακτήρα περικοπής δαπανών, αλλά απλώς είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα σε σχέση με το πώς η αντικατάσταση θα υλοποιηθεί.

    Εάν δεν ληφθεί υπ` όψη ο σκοπός για τον οποίον η αντικατάσταση προχωρά, δηλαδή η περικοπή δαπανών, τότε είναι μοιραίο ότι το μέτρο θα είναι ανεπιτυχές. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει άμεσα το ΥΠΕΣ να διευκρινίσει άμεσα τα εξής ΕΚΚΡΕΜΗ ζητήματα:

    1. Να διευκρινίσει με ποιες διαφανείς, αδιάβλητες και οικονομικά μη ζημιογόνες διαδικασίες θα διασφαλιστεί το πού θα καταλήξουν τα προς απόσυρση αυτοκίνητα, κατά τρόπο που το εν λόγω μέτρο να μην θεωρηθεί «Περιβαλλοντικό» και μόνον επικουρικά «Περικοπής Δαπανών». Στο εν λόγω θέμα πρέπει να διατηρηθούν οι κανόνες διαφάνειας ώστε να μην μπορεί σε οποιοδήποτε σημείο να ακουστεί η σοβαρότατη κατηγορία ότι τα παλαιά αυτοκίνητα κατέληξαν σε «λάθος» χέρια.

    2. Να διευκρινίσει ποιος θα καλύπτει τα έξοδα συντήρησης και καυσίμων των αυτοκινήτων κατά τρόπο συγκεκριμένο και πλήρη: Ειδικότερα η διάταξη του άρθρου 10 «Κατανάλωση Καυσίμων» είναι ελλιπής, αόριστη ενώ παραπέμπει σε άλλη διάταξη απόφασης του 1982. Πώς μπορεί όμως μία απόφαση 27 ετών να εξυπηρετεί τις νεώτερες ανάγκες που προκύπτουν από μία δημοσιονομική κρίση? Και ακόμη και εάν τις καλύπτει, από πού προκύπτει ότι το εν λόγω ζήτημα αξιολογήθηκε? Και εν τέλει γιατί το Δημόσιο να καλύπτει πλέον το 70% των εν λόγω εξόδων? Και γιατί το 70% και όχι το 80% ή το 50%? Με βάση τον εντυπωσιασμό ή κάποια στατιστική μελέτη?

    Και πώς υπολογίζεται το όφελος για τα δημοσιονομικά από την εν λόγω μέτρηση? Θυμίζω ότι επιχειρείται να δοθεί λύση σχετική με την περικοπή δημοσίων δαπανών. Πώς λοιπόν περικόπτετε την εν λόγω δαπάνη χωρίς πρώτα να έχετε αξιολογήσει/μετρήσει το ύψος της σπατάλης με το ισχύον καθεστώς ?

    Μπορεί τα ανωτέρω να είναι γνωστά σε κάποιους αλλά δεν τούτο δεν προκύπτει από την προς διαβούλευσης απόφαση.

    3. Σημαντικότερο όλων, τέλος, είναι να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος κατά τρόπο που να συνδυάζεται με κατανόηση εκ μέρους ΟΛΩΝ ΜΑΣ ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε επαρκώς και αποτελεσματικά.

    Η επίλυση ενός μείζονος θέματος περικοπής δημοσίων δαπανών δεν γίνεται με ένα κανονισμό/νομοσχέδιο αλλά με την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ εκ μέρους του Υπουργείου ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ αντιμετώπισης της διαδικασίας ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ του παλαιού στόλου κατά τρόπο οικονομικά επικερδή (ή πάντως μη ζημιογόνο) με τον νεώτερο, Περιβαλλοντικά φιλικό στόλο.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση, η «δωρεά» / πέταγμα / «εξαφάνιση» ενός τεράστιου στόλου πολυτελών αυτοκινήτων μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες για αδιαφανείς και ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ μεθοδεύσεις).

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 17:44 | Αλέξανδρος

    Ασφαλώς και είναι σωστό το μέτρο του περιορισμού τόσο του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων όσο και των κυβικών τους. Ομως θα πρέπει σοβαρά να ληφθούν υπόψη:

    1. Μέλη της κυβέρνησης. Προέχει η ασφάλεια τους. Ασφαλώς και θα μπορούσαν να μετακινούνται και με ποδήλατο αλλά δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικά υπεύθυνο να μη φυλάσσονται επαρκώς. Μακάρι στο μέλλον να μη χρειαζονται μέτρα ασφαλείας. Αρα τα αυτοκίνητα που θσ χρησιμοποιούν θα πρέπει να εκπληρούν κάποιες απαιτήσεις ταχύτητας και ιπποδύναμης που δεν εκπληρούν εκείνα των 1600 κυβικών.

    2. Βουλευτές. Πρωτίστως μη ρυπογόνα αυτοκίνητα.

    3. Διοικητές ΔΕΚΟ. Εξαρτάται ποιούς θέλει να προσελκύσει το κράτος. Αν θέλει ανθρώπους της αγοράς που θα δεχτούν να φύγουν απο τον ιδιωτικό τομέα και να δουλέψουν για το καλό του τόπου, ασφαλώς και θα πρέπει να τους παρέχει ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο (Toyota Prius) να κινούνται (όπως κάνει κάθε ιδιωτική εταιρεία σε ένα στελεχός της απο το οποίο έχει σοβαρές απαιτήσεις). Μου ακούγεται περίεργο ένας διοικητής ΔΕΚΟ να ψάχνει να βρεί διαθέσιμο αυτοκίνητο για να πάει στο σπίτι του το βράδυ. Αν πάλι το κράτος θέλει αλλου είδους managers η συζήτηση αυτή δεν έχει νόημα.

  • Πολύ καλή αρχή έχετε κάνει και αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω πέρα από τις γκρίνιες κάποιων.Βρήκα πολλές ιδέες ενδιαφέροντες και θέλω να τις επαναφέρω προσθέτοντας και τις δικές μου.
    Για να απαντήσει λοιπόν κάποιος στο ερώτημα αν και κατά πόσο χρειάζονται αυτοκίνητα και τι είδους πρέπει να χωρίσουμε τις κινήσεις που γίνονται. Πρώτα και ως μεγαλύτερη ομάδα είναι οι κινήσεις που γίνονται εντός λεκανοπεδίου για παράδειγμα ή και των άλλων πόλεων. Αυτές είναι συνήθως μικρές σε απόσταση και βέβαια σε συνθήκες κίνησης και άρα αυτό που χρειάζονται είναι αυτοκίνητα ηλεκτρικά και όχι βενζίνης.
    Δεύτερο είδος οι εκτός πόλεως. Για τις κινήσεις αυτές προτείνω, μια και είναι ελάχιστες για κάθε υπηρεσία, αν υπάρχουν να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που να χορηγεί τα αυτοκίνητα καταγράφοντας τον λόγο και την διαδρομή.Έτσι και την πιθανότητα χρήσης μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκινήτων θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε και οικονομία ταυτόχρονα να κάνουμε μια και δεν θα χρειάζεται ένα ή δυο αυτοκίνητα κάθε υπηρεσία αλλά με ένα σωστό προγραμματισμό υποπολλαπλάσιο αριθμό.
    Τέλος στα αυτοκίνητα που θα χρειάζονται για την υποδοχή ξένων αποστολών κλπ εκεί θα πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Κλείνοντας θα ήθελα να ξεχωρίσω την κατηγορία των αυτοκινήτων, όπως του Πρωθυπουργού, που για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να είναι Θωρακισμένα και βέβαια αντίστοιχου κυβισμού.
    Έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε και οικονομία να κάνουμε και να προωθήσουμε ελληνικής κατασκευής ηλεκτρικά και να είναι πάντα σε άψογη κατάσταση όλα.

  • 1. Θεωρώ πως ο όρος κρατικά αυτοκίνητα καταχρηστικά (και άδικα) περιλαμβάνει κατηγορίες όπως μητροπολίτες, χήρες πρωθυπουργών κλπ. Το κρατικό έργο και οι αντίστοιχες ανάγκες δεν βρίσκω τι σχέση μπορεί να έχουν με μία σύζυγο πρώην πρωθυπουργού.Θεωρώ επίσης πως οι μετακινήσεις ενός μητροπολίτη εξυπηρετούν το έργο της Εκκλησίας και όχι του Κράτους. (Και η Εκκλησία έχει αρκετή περιουσία). Τέτοιες περικοπές δεν είναι αναγκαίες στα πλαισία της λιτότητας αλλά της Δημοκρατίας

    2. Η προκλητική ως σήμερα λειτουργία κρατικών προσώπων με πολυτελή αυτοκίνητα ίσως να δείχνει δικαιολογημένη την απόφαση για μικρό κυβισμό, αλλά το κριτήριο δεν μπορεί να είναι ο κυβισμός. Πρέπει να συνυπολογίζονται ανάγκες, κόστος, ρύποι και πιθανόν ασφάλεια (1.600 κυβικά δεν σηκώνουν θωράκιση)

    3. Αναρωτιέμει και εγώ μήπως τελικώς πρέπει να γίνει στην Ελλάδα ό,τι και σε χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή να σταματήσουν προνόμια στο όνομα μιας αόριστης αλλά όχι λογικής παράδοσης. Το να κυκλοφορούν οι βουλευτές,αξιωματικοί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί με το Μετρό,ίσως να είναι μια ευκαιρία να συναναστραφούν με τον κόσμο. Σήμερα φαίνεται υπερβολικό ή και λαικιστικο αλλά νομίζω πως είναι ουσιαστικό.

    Χαίρομαι που ξεκινά ένας διάλογος και επιτέλους ικανοποιούνται τα αυτονόητα. Για να πετύχει πρέπει να υπάρξει και το δεύτερο σκέλος, δηλαδή να εισακουστεί…

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 17:34 | Antonis Urselmann

    Επιτέλους να ακούστει και η φωνή του πολίτη!!! (αρκεί κάποιος να την ακούσει). Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής άν η άποψη μου μετρούσε σε αυτήν τη χώρα και να μην με θυμούνται κάθε φορά που έρχονται εκλογές.

    Θετικότατα τα πρώτα βήματα όπως το παρόν site αρκεί να το μελετήσει κάποιος.

    Όσο αφορά τα κρατικά αυτοκίνητα πιστεύω ότι θα πρέπει να περιοριστουν στα απολύτως απαραίτητα, με έλεγχο για το που πηγαίνουν κάθε φορά που κινούνται και ποιοί τα χρησιμοποιούν.
    Διαφωνώ με το ύψος του κυβισμού, τα 1600cc είναι πολλά. Υπάρχουν αυτοκίνητα 1600 κυβικών πολύ ακριβά και κάνουν ακριβώς την δουλειά με αυτά των 1400 κυβικών ή 1200 κυβικών που είναι και πιο φθηνά και καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο.

    Θεωρώ πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία, που αιτιολογημένα χρειάζεται όχημα, ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών και τα υπόλοιπα 1200 κυβικών. Σαφώς η χρήση υβρύδικών και όχι ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ήταν η ενδεδειγμένη. Τα ηλεκτρικά καταναλώνουν σχεδόν όσο και τα συμβατικά αν αναλόγιστεί κανείς το πως παράγεται το ρεύμα σε αυτή τη χώρα.

    Καλή επιτυχία στις επιλογές σας, ελπίζω να λάβεται και εμάς υπόψη…

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 17:12 | Γιώργος Φεβρωνίδης

    Θεωρώ πολύ χρήσιμη την πρωτοβουλία σας για δημόσια διαβούλευση επί των υπουργικών αποφάσεων. Δεν παραβλέπω τις δυσκολίες, που θα συναντήσετε στο μέλλον, αλλά θα ήθελα να λαμβάνετε ουσιαστικά υπόψιν σας τις παρατηρήσεις των πολιτών και να προβαίνετε στις αντίστοιχες τροποποιήσεις των κειμένων, όπου αυτό είναι εφικτό. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να ακολουθείται η ίδια διαδικασία και επί ορισμένων – τουλάχιστον – νομοσχεδίων κρίσιμης σημασίας για την διαβίωση του πολίτη. Ευχαριστώ

  • 19 Οκτωβρίου 2009, 17:26 | Π.ΚΑΛΔΗΣ

    Αγαπητοί κύριοι,
    Αφού σας συγχαρώ για τον συμβολισμό έστω της ανοικτής διαβούλευσης, για την αποτίμηση και αξιοποίηση της οποίας ευελπιστώ ότι το ισοζύγιο θα είναι θετικό, θα ήθελα να μοιραστώ τις παρακάτω σκέψεις/προτάσεις.
    Είναι προς το κοινό συμφέρον ο εξορθολογισμός και η χρηστή διαχείριση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων.
    Επίσης η αποφυγή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, της σπατάλης πόρων, της άσκοπης επίδειξης και της πρόκλησης της ευαισθησίας των πολιτών που χειμάζονται σε μεγάλο ποσοστό από την γενικότερη οικονομική κρίση.
    Ο κρατικός τομέας οφείλει να δίνει παραδείγματα ήθους.
    Προς τούτο:
    Τα κρατικά αυτοκίνητα θα όφειλαν να επιλέγονται με βάση τα εξής περιοριστικά κριτήρια (που θα συμμετέχουν με συγκεκριμένα ποσοστά στη διαμόρφωση ενός τελικού αποτελέσματος):
    1. Μέγεθος δηλ. διαστάσεις και βάρος διότι οι παράμετροι αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την κυκλοφορία σε αστικά κέντρα
    2. Εκπομπές ρύπων
    3. Κατανάλωση καυσίμου
    4. Τιμή αγοράς
    5. Κυβισμός κινητήρα
    Με άλλα λόγια ένα πολύ απλοποιημένο κριτήριο π.χ. το προταθέν <1600cc προφανέστατα δεν εγγυάται την περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστη επιλογή.
    Με τιμή