Άρθρο 06: Λειτουργία τις Κυριακές

1. Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
2) Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους των εμπορικών καταστημάτων με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και β) να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου « shops-in-a-shop».

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 10:48 | ΜΑΡΙΟΣ

    Ας αφήσουμε μια ημέρα της εβδομάδος ήσυχη και ας είναι η Κυριακή.
    1 μέρα είναι μόνο…
    και τα καταστήματα δεν πρόκειται να ρεφάρουν ούτε να ξεπεράσουν την κρίση με το να είναι την Κυριακή ανοιχτά.
    Αντιθέτως σε μια περίοδο που ο τζίρος μειώνεται θα προστεθούν τα έξοδα λειτουργίας για ακόμα μια ημέρα.
    Οι κυβερνώντες ψάχνουν πυρετωδώς ιδέες για να βοηθήσουν την αγορά,αλλά πρέπει να υπάρχει μια διάκριση για το ποιες από αυτές θα λειτουργήσουν και ποιες όχι…
    Το να επιβαρύνεις τους εργαζόμενους ακόμα μια μέρα και να τους απομακρύνεις από τις οικογένειες τους ,σίγουρα δεν θα βοηθήσει την αγορά.
    Ας αφήσουμε λοιπόν την Κυριακή για τον Θεό,την οικογένεια και για εμάς.

    Με ελπίδα,
    Μάριος Β.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 10:02 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ

    Θα υποκύψουμε ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου; Η ΑΞΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ δεν παίζει κανένα ρόλο στη σύγχρονη μνημονιακή Ελλάδα; Ποιος αποφασίζει πέρα από το λαό ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;
    ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:48 | Γεώργιος Αναστασούλης

    Διαφωνώ διότι, αφ΄ενός αντιβαίνει με τούς κανόνες της επίσημης κατά τό Σύνταγμα θρησκείας και αφ΄ετέρου, διότι προάγει την κοινωνία ειλώτων με πενιχρά για το δημόσιο οφέλη.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:24 | Μ.Δ.Κ.

    Ποτέ την Κυριακή

    Θυμηθείτε και τη Μερκούρη…..

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:12 | ΜΑΡΙΑ

    πρεπει να το σκεφτήκατε πάρα πολύ προτού καταλήξετε πως φταίει η κυριακη για την μείωση των τζίρων των εμπορικών καταστημάτων….. δεν φταίει το ότι δεν υπαρχει ρευστό στην αγορά….. αν νομίζετε πως ο κόσμος εχει χρήματα κ δεν του φτάνουν οι ημέρες κ οι ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα τότε πρέπει πιθανότατα να κατοικείται σε άλλη χώρα…. Τον κόσμο που εργάζεται στα εμπορικά καταστήματα όλη την εβδομάδα πάντως σίγουρα δεν τους σκεφτήκατε…. μια μέρα θέλουν να είναι με τις οικογενειές τους, να ξεκουραστούν…. αλλα αυτα είναι έννοιες και λόγια που δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο σας…. το μόνο που σας νοιάζει είναι η τροϊκα σας και το τι θα σας υπαγορεύσει να κάνετε…. και το μόνο σιγουρο είναι πως πιθανότατα θα το κάνετε…. εδω δεν κωλώσατε να ξεπουλήσετε την πατρίδα μας….. στην κυριακή θα κωλώσετε!!!????????? ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:12 | Γ.Γ.

    Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους πως όλα αυτά που περνάμε είναι γιατί απομακρυνόμαστε από τον Θεό μας;

    Μόνο την Κυριακή μπορούμε ήρεμοι πέρα από άλλες ασχολίες να δοθούμε σε Εκείνων είναι απαράδεκτη η εργασία κάθε φύσης εκείνης την ημέρας! Πόσο μάλλον η εργασία για να μας επιφέρει και έσοδα!

    Πρέπει όλοι μας να ξυπνήσουμε και να αντισταθούμε, είναι ένα ακόμα τέχνασμα στην περίοδο της κρίσης να ΄΄δώσουν την ευκαιρία’’ για περισσότερα έσοδα στους επιχειρηματίες χωρίς να μετρήσουν τον άνθρωπο που χρειάζεται την ψυχολογική του ηρεμία και την σωματική του ανάπαυση, γιατί αυτό που θέλουν πραγματικά είναι να απομακρύνουν όλους μας από τα μυστήρια της εκκλησίας μας αλλά και από τις οικογένειες μας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:33 | Πέτρος Ροδίτης

    Το θέμα είναι ο τεράστιος περιορισμός της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών λόγω των δυσβάστακτων μέτρων και όχι η ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
    Σε μια προσπάθεια ισοπέδωσης των παραδόσεων μας, εν ονόματι της επικρατούσας έναντι πάσης άλλης αξίας οικονομίας (της οποίας και σε αυτή απέτυχαν παταγωδώς και οδεύουμε δουλικά προς την καταστροφή γιατί δεν υπάρχει πατριώτης).
    Αφήστε κάτι όρθιο!!!!!!!!!!!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:22 | monomaxos

    Είμαι και εγώ όπως και πολλοί γνωστοί εναντίον του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή.

    Πέραν του προφανούς, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, της οποίας είμαι μέλος, είναι ενάντια σε αυτό το μέτρο βάση τη Θεολογία που υπηρετεί και αυτό θα έπρεπε να είναι σεβαστό και από τα μέλη της κυβέρνησης, που θεωρώ ότι υπηρετούμε το ίδιο δόγμα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι:

    1. Το μέτρο δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων. Οι βολεμένοι υπάλληλοι των μη εμπορικών εταιρειών και οι Δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι και θα απολαμβάνουν το Σαβατοκύρικακό τους και οι πληβείοι-δούλοι καταστηματάρχες, οι οποίοι θα είναι τα κορόϊδα που θα δουλεύουν. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει αδικία.

    2. Θα μειώσει κάθετα τις εισπράξεις «αναψυχής». Η Αργία της Κυριακής θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα από τουριστικές περιοχές, όπου διασκεδάζουν οι εργαζόμενοι στον ελεύθερο χρόνο τους (καφέ, κοντινά ταξίδια, διόδια, βενζίνες, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.) οπότε η Κυβέρνηση από τη μία τσέπη θα βάζει αλλά από την άλλη θα βγάζει λεφτά. Μην ξεχνάμε ότι οι μισθωτοί υπάλληλοι είναι περί τα 3 εκατομύρια, με μόλις 700.000 Δημοσίους υπαλλήλους που σίγουρα έχουν αργία το Σκύριακο.

    3. Θα φέρει τεράστια κοινωνική αναστάτωση. Οι οικογενειάρχες εργαζόμενοι τις καθημερινές μπορούν να κάνουν χρήση ευκολιών όπως παιδικών σταθμών και σχολείων όπου τα παιδιά τους απασχολούνται όσο οι ίδιοι εργάζονται. Τις Κυριακές, ενώ θα είχαν την ευκαιρία να χαρούν και να δεθούν με την οικογένειά τους και να κάνουν κοινές δραστηριότητες όλοι μαζί όπως είναι το κοινωνικά και συναισθηματικά για την παιδική ψυχολογία ορθό, αυτοί όχι μόνο θα είναι και πάλι αποκομμένοι αλλά δεν θα ξέρουν και που να αφήσουν τα παιδιά τους όταν θα πάν για να εργαστούν.

    Κύριοι της Κυβέρνησης, ο λαός σας έκλεξε για να τον υπηρετείται και να τον φροντίζεται.

    Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει όταν προσπαθείτε κόντρα στο 90% των Ελλήνων που είναι Ορθόδοξοι να εισαγάγετε την Κυριακάτικη εργασία.

    Όταν διαμελίζετε τον οικογενειακό ιστό της χώρας, δημιουργώντας μόνο εργαζόμενους και όχι γονείς.

    Όταν εκμεταλλεύεστε μία κοινωνική τάξη (τους καταστηματάρχες – εμπορουπάλληλους) ως ανθρώπους κατώτερης μοίρας αφού δεν μπορούν να απολαύσουν τα προνόμια και τη ζωή που κάνουν οι περισσότερο ευνοούμενοι εργασιακοί κλάδοι.

    Εν κατακλείδι, η ανωτέρω ρύθμιση δεν εξυπηρετεί τον λαό, άλλα ξένα και αλλότρια συμφέροντα ως προς αυτόν. Επειδή ότι αντιλαϊκό μέτρο πάρετε, θα φέρει και άλλη αναταραχή στην Οικονομία της χώρας και εσάς στην αντιπολίτευση, αν δεν σκέφτεστε εμάς, τουλάχιστον σκεφτείτε την υστεροφημία τη δική σας και της οικογένειάς σας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:08 | Ελένη Θανάση

    Διαβάστε τι λέγει ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για την εργασία την Κυριακη, και θα καταλάβετε γιατί πρέπει να πούμε ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:33 | Βασίλειος Λιάκος

    Συμφώνως προς το σύνταγμα της Ελλάδος, η επικρατούσα θρησκεία είναι η του Χριστού Ορδόδοξος Ανατολική. Αυτό καθορίζει και την εθνική μας ταυτότητα.Κατόπιν αυτού, η Κυριακή ημέρα (του Κυρίου δηλαδή) είναι σ’ αυτόν αφιερωμένη, και η επίσημη πολιτεία δεν θα πρέπη με νόμους, πράξεις και ενέργειες να εξωθή τούς πολίτες να ενεργούν αντίθετα πρός τις εντολές του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Πολύ δε περισσότερο, όταν συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας είναι, μεταξύ των άλλων, η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση τν Ελλήνων!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:51 | Γ. ΤΣΕΓΓΕΝΕΣ

    Από τη στιγμή που το Σύνταγμα αναφέρει ως επίσημη επικρατούσα θρησκεία των Ελλήνων την Ορθόδοξη πίστη, η Κυριακή είναι υποχρεωτική αργία. Δε συζητιέται αυτό. Εκ του πονηρού και από τα ξένα κέντρα η πρόθεση κατάργησής της λοιπόν, που μας θυμίζει το πως ο Σημίτης υποσχέθηκε την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες και το εφάρμοσε χωρίς διάλογο. Χουντική θα είναι αν εφαρμοστεί και η συγκεκριμένη κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αν δούμε πως το συντριπτικό ποσοστό του λαού διαφωνεί εντονότατα. Αποσύρετε άμεσα την πρόταση λοιπόν για να μπορείτε να λέτε πως σέβεστε τη δημοκρατία και το λαό που σας ψηφίζει! Όποιες δικαιολογίες καταρρίφθησαν από τους προηγούμενους σχολιαστές ευκολότατα.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:05 | κωνσταντινος

    ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΟΧΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ… ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:48 | Νίκος Νίκου

    Το ότι προσπαθείτε να περάσετε συμφέροντα ξένων πολυεθνικών εταιρειών σε βάρος των μικρομεσαίων ελληνικών, είναι πλέον πασιφανές!
    Είναι δυνατόν σε μια χώρα με πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους (που καθημερινά αυξάνεται κατά 1000 άτομα), που το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει στα όρια της φτώχειας, που εμείς οι ίδιοι που ακόμη νιώθουμε τυχεροί που εργαζόμαστε, έχουμε περιορίσει τις αγορές μας καθαρά σε βιοποριστικά είδη, να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μέτρο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη;
    Χρόνος δεν υπάρχει; Υπάρχει απεριόριστος, για κάποιον που κάνει σωστό προγραμματισμό. Λεφτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
    Το να είμαστε σε λίγο καιρό όλοι άνεργοι, με απεριόριστο ελεύθερο χρόνο δικό μας, αλλά χωρίς ούτε 1 ευρώ στην τσέπη, και λειτουργόντας τα πάντα ανοιχτά επί 24ωρου βάσεως, λυπάμαι πολύ, είναι μια περίπτωση που νομίζω ότι δεν είναι αυτό που μας χρειάζεται αυτή την στιγμή!

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:39 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η Κυριακή είναι η ημέρα που αφιερώνουμε αποκλειστικά στο Θεό.Διαφωνώ κάθετα με αυτό που επιχειρείται να περάσει.Θα γίνουμε τελικά χώρα άθεων.Ο Θέος να μας φιλάει.
    Το τονίζω άλλη μία φορά.Διαφωνώ να μετατραπεί η Κυριακή σε μέρα εμπορίου.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 09:45 | Αικατερίνα

    Η Κυριακή από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου είναι αργία, αφιερωμένη στον Κύριο και Θεό μας. Μετά από τόσα χρόνια, χρόνια άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο δύσκολα, ίσως και πιο δύσκολα από τα σύγχρονα, οι νεοέλληνες αποφασίσαμε ότι αυτό θα λύσει τα προβλήματά μας; Μάλλον θα προσθέσει περισσότερα!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:44 | Χρήστος

    Η Κυριακή ανήκει στο Θεό. Η οικονομία της χώρας όχι μόνο δεν θα αναπτυχθεί αλλά θα βουλιάξει ακόμα περισσότερο αν επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αφού η ύφεση στην αγορά δεν οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν έχει ΧΡΟΝΟ να αγοράσει. ΧΡΗΜΑ δεν έχει. Το υπουργείο πρέπει να παίρνει σοβαρά την εντολή του λαού υπόψη του, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί ένα τέτοιο μέτρο.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:48 | ΝΤΟΥΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η Κυριακάτικη αργία πρέπει να παραμείνει ως έχει. Δεν θα τονώσει την αγορά διότι το αγοραστικό κοινό δεν είναι ότι δεν βρίσκει χρόνο να ψωνίσει, είναι που δεν έχει χρήματα πια.

    Η απελευθέρωση θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τις μικρές επιχειρήσεις που ούτως η άλλως τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα. Υπό την πίεση της αγοράς ακόμα και κάποιος που δεν προσβλέπει καμία κίνηση Κυριακάτικα θα αναγκαστεί να ανοίξει το κατάστημα του επιβαρύνοντας το εξοδολόγιο του με τα λειτουργικά. Για τους εναπομείναντες υπαλλήλους θα είναι το τελειωτικό χτύπημα μιας που πλέον θα χάσουν την μοναδική μέρα ξεκούρασης διότι με τα σπαστά ωράρια και η μέρα του ρεπό είναι μισή!

    Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις ευνοούν τις μεγάλες αλυσίδες οι οποίες θέλουν να βγάλουν από την μέση τις μικρές επιχειρήσεις για να μείνουν κυρίαρχες και να μονοπωλήσουν την αγορά. Θέλουν σκλάβους για να μειώσουν τα λειτουργικά τους και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων τους το προσφέρατε και αυτό.

    Είμαι αντίθετος με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για όλους τους παραπάνω λόγους.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:15 | ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΛΑΥΤΗ

    Ένα βροντερό ΟΧΙ στην εργασία της Κυριακής απ’όλους τους ορθόδοξους Έλληνες, είτε εργάζονται κατά την ημέρα αυτή είτε όχι!!
    Πρέπει επιτέλους να τηρηθεί από τους κυβερνώντες το Σύνταγμα, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει παραβιαστεί κατάφωρα!! Ας ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και ας αντιδράσουμε υπεύθυνα και σοβαρά στη νέα λαίλαπα που έρχεται!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:17 | γεωργιος ΓΚΙΚΑΣ

    Η Κυριακη ειναι αφιερωμενη στον Θεο που εσεις δεν πιστευετε!!!
    Ολη η οικογενεια θα παει στην εκκλησια και ολοι μαζι το μεσημερι θα καθησουν στο τραπεζι για να φανε.
    Ετσι ειναι εδω και παρα πολλα χρονια η Χριστιανικη παραδοση που εσεις θελετε να μας την καραργησετε.
    Δεν ειναι δυνατον να ανοιγουμε τα μαγαζια μας και να μην απολαμβανουμε τις στιγμες αυτες που περιμενουμε ολη την εβδομαδα…

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:44 | Σταυρούλα Μαντά

    Δεν θα ήθελα με κανέναν τρόπο να καταργηθεί η αργία της Κυριακής.
    Όπως λέει και το ονομά της η Κυριακή είναι η μέρα του Κυρίου, δηλαδή είναι αφιερωμένη στην λατρεία του Κυρίου και θεού μας, όπως θεσπίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Θεωρώ απαράδεκτο να καταργηθεί.
    Ευχαριστώ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:31 | Κολιός

    Καταστροφικό το αντιλαικό αυτό μέτρο. Συνάμμα και αντιχριστιανικό. Πανάρχαιες συνήθειες πάνε να ξεριζωθούν, στο πλαίσιο της ιδέας ο εργαζόμενος να γίνει κτήνος. Μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μόνο άνθρωποι που θέλουν να είναι κτήνη, θα δέχονταν για τον εαυτό τους τέτοιο μέτρο.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:05 | Χ. Μανώλης

    Επιτέλους θα καταργηθεί η αργία της Κυριακής που τόσα ..δεινά επήλθαν στον τόπο εξαιτίας της!!!

    Από την ώρα δε που θα εφαρμοστεί, οι ατέλειωτες ουρές στα καταστήματα θα οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση της απασχόλησης και στην πολυπόθητη ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος.

    Το χρέος θα αποπληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας και τότε θα καταπιούν τη γλώσσα τους όσοι κατηγόρησαν με τόση κακία τόσο τον κ. Παπανδρέου, όσο τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά που έβαλαν τα στήθια τους μπροστά, για να σώσουν την πολύπαθη πατρίδα μας, από τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που αλόγιστα σπατάλησαν τόσα χρήματα και οδήγησαν τον τόπο στο χείλος της καταστροφής…
    Σαν δεν ντρεπόμαστε υποκριτές…

    Καταλάβετε το, ΑΝΑΠΤΥΞΗ με ΗΡΩΔΗ δεν γίνεται…

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:37 | GIORGOS

    ΔΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΑΝΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
    ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ,ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ..
    ΜΟΝΟ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ..
    ΑΛΛΑ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ..
    ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΑΛΙΟ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΠΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΗΔΙΕΣ ΤΩΡΑ ,ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ?
    ΔΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΒΑΖΕΥΕ ΦΟΡΟΥΣ!!
    ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΑΔΙΚΑ ,ΣΚΛΗΡΑ ΦΕΡΟΤΑΝ Π.Χ.ΕΝΑΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ Η ΕΝΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ,ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ 10ΠΛΑΣΙΑ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ!!
    ΜΗΝ ΓΕΛΙΕΣΤΕ …ΑΠΟ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ,!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:39 | ΜΑΡΙΑ

    Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να λειτουργούν τα μαγαζιά της Κυριακές.! Το ωράριο των κατάστημάτων ως έχει μέχρι τώρα είναι μια χαρά. Το πρόβλημα δεν είναι οι περισσότερες ώρες και μέρες αλλά ότι ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα.!
    Το μόνο που θα καταφέρεται στην περίπτωση που λειτουργήσουν τα μαγαζιά είναι να ωφεληθούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και να κλείσουν μια και καλή οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις.
    Θα έπρεπε να εστιάσετε σε άλλου είδους λύσεις αν σας ενδιέφερε ο επαγγελματίας έλληνας.
    Δυστυχώς οι αποφάσεις σας μέχρι τώρα δεν ωφέλησαν κανένα απλό Έλληνα πολίτη αυτής της χώρας…. να είσαστε έτοιμοι λοιπόν να υποστείτε τις πολιτικές συνέπειες τις πρακτικής σας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:16 | ΝΙΚΟΣ

    ΕΛΕΟΣ! Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ! ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!
    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΧΑΝΕΥΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
    «ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΝ ΔΕΙ ΘΕΩ ΜΑΛΛΟΝ Ή ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ»!
    ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΕΙΤΕ…..

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 08:50 | Π ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 07:26 | ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΟΥ

    Ε, όχι και την Κυριακή. Μας έχουν κάνει να σκεφτόμαστε όλο το 24ωρο τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ μας. Δεν θα επιτρέψουμε και την Κυριακή να διαλύσουν το νου και την ψυχή μας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 07:34 | Αθανάσιος

    …Ας μάθουμε να δουλεύουμε σωστά (8 – 10 ώρες γεμάτες) τις καθημερινές και ας αφήσουμε την Κυριακή για τον Δημιουργό μας…

    …μου θυμίζει τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό που για το ίδιο θέμα νουθετούσε τον λαό και τον έπνιξαν…τώρα ο λαός νουθετεί τους κυβερνώντες και θα τον εκτελέσουν….το κάνουν ήδη εδώ και 2-3 χρόνια…δε πειράζει…θα αγιάσει…

    Υ.Γ. υπάρχει πελατεία που χάνεται τις καθημερινές γιατί δεν πρόλαβε ανοιχτά τα καταστήματα τις καθημερινές;…χρήματα δεν έχει ο κόσμος τι και που να πάει να ψωνίσει;…και θα αποκτήσει ως δια μαγείας την Κυριακή;

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 07:01 | ΓΑΠ

    Δεν ανοίγετε το Νομισματοκοπείο καλλίτερα για να κόψει δραχμούλες αντίχριστα κομματόσκυλα παρά καταργείτε την Κυριακή αργία του Κυρίου.Αλλά τι περιμένεις από δαιμονισμένους.

  • Χαίρετε εν Κυρίω
    Αν έχετε Θεόν αυτή η ευχή είναι Ευλογία, κι αν δεν έχετε κοιτάξτε να τον βρείτε πριν βρεί την «Ευλογημένη χώρα» μας η «Οργή Του». Με ποιό δικαίωμα θέλετε να ανατρέψτε την «τάξη των πραγμάτων», που από αιώνων έχει καθορισθεί να είναι έτσι. Αν ο ‘Αγιος Κωνσταντίνος εκλήθη Μέγας είναι και γιατί επέβαλε δια νόμου και την λατρείαν του Θεού κατά την Κυριακήν ημέραν, δηλαδή την «Κυριακήν Αργίαν». Και δεν είναι η «Κυριακή Αργία» για να δούμε τα σπίτια μας και τους φίλους μας… αλλά για να «μας δεί ο Θεός». Πάρτε πίσω αυτόν τον νόμο. Και αν δεν έχετε Θεόν καιρός να φύγετε από την χώρα των Αγίων και των Μαρτύρων. Δεν έχετε καμμιά δουλειά. Αρκετή ζημιά κάνατε μέχρι τώρα…
    Και πάλιν σας λέγω Χαίρετε αλλά εν Κυρίω.
    π. Φώτιος Βεζύνιας

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 06:21 | salto mortale

    Είναι ντροπή σας κύριοι και κυρίες να θέλετε να καταργήσετε την Αργία της Κυριακής. Είναι ντροπή σας για πολλούς λόγους.
    1) Γιατί παρόλο που εσείς δεν πιστεύετε στον Κύριο Ιησού Χριστό, που αναστήθηκε την Κυριακή, το 99% των Ελλήνων είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιβάλλεται να τιμάμε την ημέρα της Ανάστασης του Κυρίου, από όπου και το όνομα -Κυριακή-.
    2) Με τις πολιτικές σας που αγγίζουν ή μάλλον ξεπερνούν τα όρια της εσχάτης προδοσίας έχετε φτωχοποιήσει το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού Λαού με συνέπεια να μην μπορεί να αγοράσει βασικά προϊόντα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να μένουν καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές εκτός και αν θελήσετε τελικά να κλείσουν όλες τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες. Αφού ο κόσμος δεν έχει αγοραστική δυνατότητα ποιος είναι τόσο ασύνετος και άμυαλος ώστε να νομίζει ότι θα λυθεί το πρόβλημα προσθέτοντας άλλη μια ημέρα;
    3) Ακόμη και στη χώρα των 2 Παγκοσμίων πολέμων οι άνθρωποι εκεί εκτός από νόμο περί κτηνοβασίας έχουν ορίσει και σέβονται την Κυριακή ως Προτεστάντες. Λοιπόν εσείς δεν είστε ούτε τόσο ευσεβείς όσο οι κτηνοβάτες γκαουλάιτέρ σας;
    4) Ακόμη δείχνετε με τέτοιους νόμους πόσο θέλετε να ωφελήσετε τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος της μικρομεσαίας τάξης ή έστω ότι έχει μείνει από αυτή. Διότι οι οικογενειακές, μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν και δε θέλουν να δουλεύουν τις Κυριακές. Όμως παρόλο που αρχικά, για τα μάτια των ανόητων που ακόμη σας πιστεύουν, δεν θα μπουν στο κόλπο οι σπόνσορές σας, εντέλει τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες θα είναι οι μόνες που θα παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές.
    5) Αφού το σύνολο του Εμπορικού Κόσμου διαφωνεί…εσείς γιατί επιμένετε; Ποιους εξυπηρετείτε; Δεν είστε εκπρόσωποι του Ελληνικού Λαού; Το ξέρουμε αλλά μη μας το δείχνετε τόσο έντονα…μη ξεχνάτε ότι υπάρχει Δικαιοσύνη και άλλοι τρόποι και οι δολοφόνοι των Ελλήνων και της Ελληνικής Οικογένειας θα πληρώσουν…
    6)…Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς..αλλά γιατί; Αφού ότι κάνετε είναι προσχηματικό και λειτουργείτε αυτονομημένοι από την Κοινωνία;
    Γι’αυτό όπως έστειλε ο Ελληνικός Λαός το 70% των Πασόκων στην ανεργία έτσι θα στείλει στην ανεργία το 80% των ΝΔουλων και θα χαθεί μια για
    πάντα το σάπιο πολιτικό σύστημα. Τελικά δεν θα υπάρχει κανένας από εσάς στην Ελλάδα και οι Έλληνες θα ξαναχτίσουν την Ελλάδα από τα συντρίμια που δημιουργείτε εσείς.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 06:25 | ΑNTWNIA

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ . ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΔΕΛΦΙΑ .

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 04:12 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΩ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.
    ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΜΕ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΩ ΒΓΑΖΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΖΥΓΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΦΟΡΕΣΑΤΕ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΟΥΛΟΣ ΣΑΣ.
    ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΕΝΑ-ΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 03:24 | Μιχάλης Τσαγκαράκης

    Θα πρέπει να υπάρχει μία ημέρα αργίας την εβδομάδα για λόγους ποιότητας ζωής. Αυτή η μέρα είναι παραδοσιακά η Κυριακή και θα πρέπει να παραμείνει για θρησκευτικούς λόγους.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 02:25 | Ι. Κανελλόπουλος

    Η αποψή μου είναι’
    ότι για θρησκευτικούς, κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς λόγους ο νόμος που προτείνεται, είναι άδικος αλλά και ατελέσφορος.
    Αυτό είναι τόσο προφανές, ώστε να διαφαίνεται η ύπαρξη σκοπιμότητας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 02:46 | Πρόδρομος

    Τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει η προαιρετική λειτουργία κάποιων καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, από τη στιγμή που:

    1. Το μόνο που θα αλλάξει θα είναι τα ψώνια του Σαββάτου να γίνονται το πολύ-πολύ σε δύο δόσεις: μισά το Σάββατο, μισά την Κυριακή. Αυξάνεται ο τζίρος; Όχι!

    2. Θα προκληθεί αναστάτωση στους ιδιωτικούς υπαλλήλους που μια Κυριακή είχαν οι άνθρωποι να καθίσουν, τους την αφαιρούμε κι αυτήν;

    3. Μεγάλο μέρος του κόσμου για λόγους πίστης στην αγία εντολή της αργίας της εβδόμης ημέρας (για τους Χριστιανούς της Κυριακής=της ημέρας του Κυρίου) ή για λόγους παράδοσης κάποιοι, δεν θα ψωνίζουν τις Κυριακές.

    4. Οι επιχειρήσεις τελικά θα έχουν περισσότερα λειτουργικά έξοδα που δεν θα καλύπτονται από τα λιγοστά έσοδα της Κυριακής και επομένως θα βγουνν ζημιωμένες!

    5. Καταλύουμε την πατροπαράδοτη Κυριακάτικη μεσημεριανή σύναξη της οικογένειας, που είναι η μόνη που έχει μείνει να κρατάει ενωμένες τις οικογένειες. Αν οι μισοί εργάζονται και οι άλλοι μισοί είναι για ψώνια, πως θα κρατηθεί ο συνεκτικός δεσμός του κυττάρου της κοινωνίας που είναι η οικογένεια;

    Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μην γινόμαστε περισσότερο προκλητικοί ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι απέναντι στο έλεος του Μεγαλοδύναμου Θεού που είναι ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει στην περίπωσή μας, καλύτερα είναι να μην επεκταθεί στην Κυριακή το ωράριο των καταστημάτων.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 02:55 | Δημήτριος

    Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Τριαδικό Θεό… όσο και να προσπαθείτε δεν θα χαθεί η πίστη μας…!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 02:44 | kosmas

    ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΉ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΎΩ… ΥΜΝΟΛΟΓΏ ΤΟΝ ΚΎΡΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΌ ΜΟΥ .

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 02:25 | Αντώνης

    Κύριοι…
    Κατ’ αρχήν, ομολογουμένως θα σας συγχαρώ για το απίθανο και απύθμενο θράσος σας, μα και το υπέρμετρο θάρρος σας να υποτιμάτε ως τέτοιο σημείο την νοημοσύνη αυτού του καταταλαιπωρημένου μα ακόμα ανεκτικού και ακόμα υπομονετικού Έλληνα πολίτη…
    Μην ανησυχείτε κύριοι… δεν είμαστε τελείως βλάκες…
    Έχουμε αντιληφθεί το πόσο ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ είστε και τι πασχίζετε να πετύχετε…
    Όμως τα υποχθόνια σχέδιά σας εναντίον του Ελληνισμού, θα ‘ρθει η ώρα που θα ανατραπούν και τότε θα τρέχετε να κρυφτείτε…
    Πανηλίθιοι………….

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 01:40 | Ηλιας Παπανικολοπουλος

    Η κακοβουλη προθεσης των υπερασπιστων της καταργησεως της Κυριακης
    ως αργιας, αποβλεπει
    -στην περαιτερω αποσαθρωση της οικογενειας και αλλων κοινωνικων
    δομων/δραστηριοτητων που αναφερονται στην πνευματικη,ηθικη και
    γενικοτερα ιδεαλιστικη πλευρα της ζωης των ανθρωπων/κοινωνιων.
    -στην διαλυση των μικρων επιχειρησεων και επικρατηση των μεγαλων
    πολυεθνικων.
    -στην προωθηση τροπου ζωης και κοινωνικων συνθηκων ευνοουντων την
    παγκοσμιοποιηση/υλιστικη θεωρηση του ανθρωπου.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 01:27 | Καρακατσάνης Πολύκαρπος

    Χαίρετε. Η αργία της Κυριακής δε θα πρέπει να καταργηθεί επειδή η τήρησή της είναι εντολή δοσμένη από το Θεό. Ας θυμηθούμε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, το διδάσκαλο του γένους που έλεγε: «Όποιος εργάζεται την Κυριακή διώχνει την ευλογία του θεού από το σπιτικό του». Ας μη τη διώξουμε λοιπόν κι εμείς από το μεγάλο σπτικό μας που λέγεται Ελλάδα, όλως δι’ όλου.

    Σε όσους όμως δεν αρκεί αυτό το επιχείρημα, υπάρχουν κι άλλα:

    1) Αν πρόκειται για κάποια βασική ανάγκη, υπάρχουν παντού ανοιχτά mini market που μας εξυπηρετούν… Με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, όλες αυτές οι κατά τόπους μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα (αν δεν αντιμετωπίζουν ήδη).

    2) Αν δεν πρόκειται για κάποια βασική ανάγκη, ποιος άνθρωπος που επιθυμεί να αγοράσει ένα παλτό ή ένα κινητό δε θα πάει άλλη μέρα να το αγοράσει;

    3) Θα αυξηθούν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων με δυσανάλογη αύξηση της πελατείας.

    4) Η «προαιρετική» λειτουργία είναι μάλλον διακοσμητικό στοιχείο της διατύπωσης του νόμου, καθώς όλοι μας γνωρίζουμε ότι έστω κι ένα κατάστημα που πουλάει το προϊόν x να ανοίξει, τότε θα ανοίξουν και τα περισσότερα αντίστοιχα καταστήματα. Είναι κάτι ανάλογο με την παραπαιδεία… Το να στέλνουμε τα παιδιά μας σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα «προαιρετικό» είναι, αλλά έστω κι ένας από τον κοινωνικό μας περίγυρο να στέλνει το παιδί του, θα το στείλουμε κι εμείς. Αν κανείς δεν το έστελνε, θα θυσιάζαμε τόσο εύκολα μερικές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο; Ψυχολογία της μάζας…

    5) Φαίνεται πως η τακτική των σύγχρονων κυβερνήσεων είναι να απομακρύνουν όλο και περισσότερο τα μέλη της οικογενείας το ένα από το άλλο… Η νομοθετική εγκατάλειψη της εργαζόμενης στον ιδιωτικό τομέα μητέρας, τα ολοήμερα σχολεία, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής… Αν δεν αφήσουμε χρόνο στην οικογένεια για να νιώθει και να είναι οικογένεια, τότε στραβά αρμενίζουμε, πάρα πολύ στραβά…

    6) Εκτός όμως από μέλη μιας οικογένειας είμαστε και πολίτες. Εκτός αν τώρα, αντί για πολλά γήπεδα και πολλά γυμναστήρια που έχτιζαν κάποιοι προ 40-45 ετών, έχουμε τις εργασίες μας να μας απασχολούν 7 ημέρες την εβδομάδα και έτσι δε θα μπορούμε να ασχολούμαστε με τα κοινά. Απεύχομαι πραγματικά να υπάρχει τέτοια πρόθεση εκ μέρους των αντιπροσώπων μας στο κοινοβούλιο, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα το ίδιο.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, καλώ κάθε πολίτη αυτού του κράτους να αντιτεθεί στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 01:19 | ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Δεν θα οφελήσει κανέναν η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, έστω και για κάποιες ημέρες του χρόνου. Ο στόχος είναι να στερήσει τον εκκλησιασμό αυτής της ημέρας σε κάποιους εργαζόμενους.Είναι ηλίου φαηνότερο ότι μεθοδεύεται και η κατάργησή της, μια και στην αρχή θα ισχύει προεραιτικά.
    Πάντως αποδεικνύεται για μιά άλλη φορά ότι τον τόπο αυτόν τον κυβερνούν αντίχριστοι πολιτικοί. Είναι ντροπή σε μια καθαρώς ορθόδοξη χώρα οι πολιτικοί της, να επιβάλλουν » θέσεις και απόψεις » διαμετρικά αντίθετες με τον λαό της.

  • Δεν σέβεστε τίποτα πλέον;;;Υπάρχουν κ τα ιερά κ τα όσια αυτής της χώρας.Θα φάτε τα μούτρα σας.Θα καταργήσουμε στην πράξη αυτή την άνομη ενέργεια.Σέβεστε τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων κ όχι των Ελλήνων.Έλεος!!!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 01:27 | GIANNIS

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΛΥ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΣ , ΕΞΥΠΝΟΣ , ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ , ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΛΟΧΕΙΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕ Ο ΘΕΟΣ

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 01:14 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

    1. Στην χρονική αὐτή στιγμή, τό ἂνοιγμα τῶν καταστημάτων τίς Κυριακές δέν θά προσφέρει τόνωση στήν ἀγορά. Τό πρόβλημα εἶναι ἡ χαμηλή ἀγοραστική δύναμη. Δέν εἶναι ἡ κυριακή. Ὃπου ἒχει ἐμπορικό ἐδιαφέρον, ἢδη τό ἂνοιγμα τίς κυριακές γίνεται, οὒτως ἢ ἂλλως.

    2. Ἀντίθετα εἶναι πολύ πιθανό οἰ μικρότεροι καταστηματάρχες νά πιεστοῦν, καθώς τά ἐμπορικά κέντρα θά ἀπορροφήσουν τόν περισσότερο κόσμο, καθώς θά συνδιαστεῖ μέ τή μορφή τῆς ἐξόδου, ὃπως ἂλλωστε γίνεται καί τό Σάββατο.

    3. Ἐπίσς εἶναι καλό ἠ οἱκογένεια νά ἒχει τήν εὐκαιρία νά βρίσκεται μαζί τουλάχιστον μιά μέρα τήν ἑβδομάδα, τήν Κυριακή, μετά τήν τρεχάλα τῆς ἑβδομάδας καί νά μην τρέχει στήν ἐργασια καί πάλι ὁ ἓνας ἢ ὁ ἂλλος γονιός ἢ καί οἱ δύο.

    4. Τέλος ἠ Κυριακή εἶναι θρησκευτικά ἀργία. Καλό θά ἦταν νά τό σεβαστοῦμε αὐτό, καθώς δέν ἒχουμε σχεδόν κανέναν λόγο νά μᾶς ἀναγκάζει νά τό ἀγνοήσουμε…

    5. Κατ’ ἐξαίρεσιν, βέβαια, ἐλάχιστες κυριακές τό χρόνο, μπορεῖ τά καταστήματα, κατ’ οἰκονομίαν, νά εἶναι ἀνοιχτά.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 01:50 | Γεώργιος Χατζηβαντσίδης

    Η Κυριακάτικη εργασία θα διευρύνει στην κοινωνία μας το φαινόμενο ενός ιδιότυπου θρησκευτικού ρατσισμού και θα συντελέσει, έτσι, ακόμη περισσότερο στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστοὐ της πατρίδας μας.
    Ο/Η υπάλληλος που για λόγους συνειδήσεως θα αρνηθεί να εργαστεί κατά την ημέρα της Κυριακής θα διωχθεί από τον εργοδότη. Εισάγονται, έτσι, κριτήρια «φρονήματος» στην διαδικασία της πρόσληψης, αφού κατά αυτήν ο υποψήφιος εργαζόμενος, γνωστοποιώντας την άρνησή του για το ενδεχόμενο απασχόλησής του την ημέρα της Κυριακής, δεν θα γίνεται δεκτός από τις επιχειρήσεις.

    Το υπό διαβούλευση μέτρο, θα πλήξει, επίσης, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
    Οι ηλικιωμένοι καταστηματάρχες και εργαζόμενοι – ένα βήμα πριν την συνταξιοδότηση – οι ασθενείς που υποχρεούνται να εργασθούν για να βιοπορισθούν, οι έγκυες, οι νέες μητέρες, οι οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουν σε τρίτους τη φροντίδα των παιδιών τους, θα θιγούν άμεσα και καθοριστικά.

    Παιδαγωγικά, το υπό εξέταση άρθρο, δεν είναι σώφρον. Τα πρακτικά προβλήματα που θα ανακύψουν θα έχουν ανυπολόγιστες, έμμεσες συνέπειες σε μακροπρόθεσμη προοπτική.
    Στις οικογένειες στερείται από τα παιδιά η, μοναδική για πολλούς, ευκαιρία ψυχαγωγίας και κοινωνίας με τους γονείς, ενώ στην εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των διαζευγμένων συζύγων στερείται η όντως μοναδική δυνατότητα επικοινωνίας του μη-έχοντος την επιμέλεια των παιδιών με αυτά.

  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Μόνο σε πολύ προσεκτική διατύπωση εξαιρέσεων (απολύτου ανάγκης) και όχι για εμπορικά καταστήματα. Ακόμα σε όσες περιπτώσεις εξαιρούνται και είναι δυνατόν αυτά να ανοίγουν μόνο μετά το τέλος της Κυριακάτικης Λειτουργίας. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος ΔΕΝ έχει χρήματα και όχι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Δεν θα προσφέρει τίποτε στην απασχόληση αφού οι «ελαστικές» ρυθμίσεις εργασίας επιτρέπουν την περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων που θα δουλεύουν ακόμα περισσότερο ΧΩΡΙΣ να αμείβονται επιπλέον. Με τον εκβιασμό της απολύσεως κάθε τέτοια αλλαγή συμβάλει περισσότερο στην εξόντωση των υπαλλήλων αλλά και των μικρών επιχειρήσεων που ΔΕΝ μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό.
    Λόγω της ύφεσης για να μπορέσουν να κερδίζουν τα πολυκαταστήματα ακολουθούν πολιτική εξόντωσης των μικρών καταστημάτων με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση φοροδοτικής ικανότητας αλλά και την μεγαλύτερη ασφυξία της αγοράς σε ρευστότητα αφού τα κέρδη των πολυεθνικών φεύγουν έξω σε αντίθεση με τα μικρά καταστήματα που αν δεν έκλειναν τα χρήματά τους θα ανατροφοδοτούσαν την αγορά.
    Η Κυριακή είναι και πρέπει να μείνει αργία ως μέρα αφιερωμένη στο Θεό που ο καθένας μας ελεύθερα μπορεί να αποφασίσει πως θα την διαθέσει για να καλύψει τις ανάγκες του (εκκλησιασμός, ανάπαυση, διασκέδαση, χαλάρωση, χόμπι, εκδρομή κτλ)

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 00:49 | Κώστας Παπαθανασίου

    Είναι απίστευτη υποκρισία ο ισχυρισμός ότι οι οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κερδίσουν. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι άρχικά οι υπάλληλοι που θα εξαναγκαστούν, αργα ή γρήγορα, να δουλεύουν ασταμάτητα και τελικά οι πάντες.
    Εκτός από το να εργάζεται, ο άνθρωπος χρειάζεται χρόνο να μαζεύει τα κομμάτια του ώστε, ανάμεσα στα άλλα, να μπορεί να επεξεργαστεί την επόμενη -και επιχειρηματική, αν θέλετε – κίνησή του. Άλλως, μετατρέπεται η ζωή του σε μια εναλλαγή μέρας-νύχτας που απομυζεί κάθε διάθεση για πρωτοτυπία και δημιουργικότητα χωρίς χαρά και επομένως χωρίς νόημα. Άνθρωπος χωρίς νόημα είναι, το πολύ, ένα καλό υποζύγιο. Κανένα κέρδος δεν προκύπτει για το υποζύγιο από τον ζυγό του. (κι αν το σκεφτεί κανείς βαθύτερα, ούτε για τον ζευγά του). Ίσως μάλιστα θα ευχαριστά αν τυχόν τού προσφερθεί ευθανασία όταν, τέλος, γεράσει.
    Χωρίς χαρά, το όποιο κατόρθωμα μιας κοινωνίας, οικονομικό, τεχνολογικό ή άλλο, ανάγεται τελικά σε ένα κοινωνικό – και αυτοκαταστροφικό – κρεματόριο, ένα κοινωνικό Άουσβιτς. Είναι ευνόητο ότι καμιά οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει χάρη σε τέτοιες ιδέες.
    Πρόκειται επομένως για πρόταση-κλειδί και είναι εξαιρετικά κρίσιμη: ανοίγει πολύ έντεχνα την κερκόπορτα του μεσαίωνα πάσης φύσεως.
    Για την καταστροφική επίδραση στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή , απαρραίτητα στοιχεία της ανθρωπιάς, -και επομένως και της όποιας ευημερίας- έχουν ήδη μιλήσει οι προλαλήσαντες. Είναι τόσο αυτονόητο, πού θα αρκούσε για να εν-δείξει την εκ του πονηρού σύλληψη και προώθηση της απαράδεκτης αυτής πρότασης.

  • Η αργία της Κυριακής καθιερώθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και άγιο προστάτη των ελληνικών οικογενειών.

    Δηλαδή η κατάργηση της Κυριακής αργίας μας στείλει χίλια εφτακόσια χρόνια πίσω.

    Συγχαρητήρια! Βρήκαμε τον νόμο να προσπεράσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα και να βυθιστούμε ακόμη πιο πολύ στο σκοτάδι της βαρβαρότητας και της άγνοιας!

    Με την κατάργηση της Κυριακής αργίας ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου να επανέλθουν οι φυλετικές διακρίσεις, η δουλεία και να γκρεμιστούν όλες οι κατακτήσεις του πολιτισμού μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία τόσο ανθρώπινο αίμα έχει χυθεί με αγώνες και θυσίες.

    Έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε την ημέρα της Κυριακής για να πηγαίνουμε το πρωί στην εκκλησία και να υμνούμε τον Πανάγαθο Δημιουργό μας, γιατί ζωοποιείται η ψυχή μας. Αυτά μας διδάσκουν οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι Άγιοι που ζήσανε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού, όπως ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

    Όταν δεν σεβόμαστε τίποτα, πως περιμένουμε να σας σεβαστούν; Χωρίς σεβασμό καταργείται κάθε έννοια κοινωνικότητας, με αποτέλεσμα φαινόμενα ανομίας όπως η βία και το έγκλημα.

    Με όλο τον σεβασμό λοιπόν, αν δεν μπορείτε να υπηρετήσετε το γένος μας, την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ιδανικά μας, παραιτηθείτε.

    Κουράζεστε και κουράζετε.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 00:59 | Ιωάννης Λύκος

    Αναρωτιέμαι σε ποιά θέση βάζει αυτό τους Χριστιανούς Ορθόδοξους εργαζόμενους οι οποίοι πιστεύουν ότι η Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Θεό. Δεν θα φτάσουν να αρνηθούν να εργαστούν εκείνη την ημέρα? Και ποιές θα είναι γι’αυτούς οι συνέπειες? Ακόμη, άραγε ο εργοδότης δεν θα φτάσει να κάνει διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα των εργαζομένων του?
    Πιστεύω ότι η Κυριακή θα πρέπει να μείνει ημέρα αργίας.