Άρθρο 06: Λειτουργία τις Κυριακές

1. Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
2) Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους των εμπορικών καταστημάτων με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και β) να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου « shops-in-a-shop».

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 08:13 | Μαρία Γ.

    Θεσμός αιώνων (από εποχής του Μ. Κωνσταντίνου) αλλά και αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου από το 1908 ισοπεδώνεται με στόχο υποθετικό και καθόλου βοηθητικό στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.Η άθεη Δύση, αλλά όχι και άθρησκη αφού έχει αντικαταστήσει την πίστη στον προσωπικό Θεό με την προσκύνηση στο βωμό του Χρήματος, ξεχνά πως η ημέρα αυτή ονομάστηκε έτσι αφού είναι αφιερωμένη στον Κύριο (Κυριακή), θυμίζοντας στον άνθρωπο από πού εξέπεσε,αλλά και πού να στοχεύει, ειδάλλως θα ονομαζόταν κάπως διαφορετικά.Σαν χριστιανικό έθνος δεν μας αντιπροσωπεύει η πρόταση αυτή και ζητώ να απορριφθεί.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 07:01 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΑΝΤΑΣ

    Το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν θα αλλάξει κάτι στην εικόνα της αγοράς οικονομικά, αλλά θα διασπάσει και την αρμονία που υπάρχει εδώ και χρόνια τόσο στην αγορά όσο και στις οικογένειες των ελλήνων.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 07:27 | Αθανασοπούλου Μαρία

    Διαφωνώ κάθετα με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Εάν ΜΠΟΡΩ να
    ψωνίσω βρίσκω το χρόνο τις άλλες μέρες της βδομάδας. Βέβαια εάν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν ελεύθερη ούτε μια ημέρα την εβδομάδα δεν θά έχουν και χρόνο να σκεφτούν. Μάλλον αυτό θέλουν οι ιθύνοντες!!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 02:48 | Γιώργος

    Νομίζω είναι προς λάθος κατεύθυνση η πρόταση αυτή: «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος!» δηλαδή ζωή χωρίς γιορτές, Κυριακές και σχόλες είναι μακρύς δρόμος χωρίς ούτε ένα πανδοχείο για να ξαποστάσει ο ταλαίπωρος ταξιδιώτης, όπως σοφά επεσήμανε κι άλλος «σχολιαστής» πριν απο μένα. Το θρησκευτικό κομμάτι είναι κι αυτό σοβαρό, τουλάχιστον από την άποψη των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων, όμως ο συνειδητός πιστός δεν «παζαρεύει» ζητήματα πίστεως. Αν θέλει να εκκλησιαστεί δε θα τον εμποδίσει κανένας κανόνας και κανένα ωράριο, ακόμα και με οικονομική ζημία.

    Διαφωνώ όμως δομικά με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, ακόμα και σε προαιρετική βάση. Είναι η αρχή για το «ξήλωμα» μιας μεγάλης κοινωνικής κοι οικογενειακής κατάκτησης! Δε θα προσφέρει ουσιαστικά οικονομικά οφέλη και ανοίγει το δρόμο για την κατάστράτηγηση και άλλων αργιών , τη θεσμοθέτηση «χαλαρών» κανόνων και διευρημένων ωραρίων χωρίς αντίλογο απο τους εργαζόμενους και χωρίς κεντρικό έλεγχο σε μερικά χρόνια από σήμερα. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Πολύ «ανόητη» πρόταση και χωρίς κοινωνική προοπτική, εκτός και γίνεται σκόπιμα στο βωμό της οικονομικής πανκυριαρχίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης.
    Αιδώς Αργείοι!!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 02:27 | Κωνσταντίνος Μανέτας

    ΟΧΙ στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Θα οδηγήση στο ξεχαρβάλωμα της οικογένειας και στην κατάργηση του εκκλησιασμού που τόσο έχει ανάγκη σήμερα ο Ελληνας.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 02:56 | Παναγιώτης

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ… Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

    ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ?

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΜΩΝ ΙΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΤΗΣΕΙ…

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 01:43 | Ειρήνη Βαβ.

    Για την κατάργηση της Κυριακής ας δούμε τι αναφέρει η Αγία Γραφή:»ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε έξι(6)μέρες και την έβδομη αναπάυτηκε.Από τότε έδωσε ΕΝΤΟΛΉ στον άνθρωπό να δουλεύει τις έξι(6) μέρες και την έβδομη να την αφιερώνει στον Θεό και στην ανάπαυαση της ψυχής και του σώματός του.Δεν είναι,λοιπόν,προαιρετική η τήρηση,αλλά ΕΝΤΟΛΉ!

    Θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα:Ποιο το νόημα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή,εφόσον ο κόσμος όχι μόνο δεν έχει λεφτά για να ψωνίσει,αλλά,πλέον,δουλεύει ΜΌΝΟ για αν πληρώνει τους λογαριασμούς του?Άρα,τα καταστήματα όχι μόνο κέρδος δεν θα έχουν,αλλά θα ζημιώνονται κιόλας από την παράταση της λειτουργίας τους,γιατί θα έχουν επιπλέον ρεύμα να πληρώσουν(φώτα,air condition κ.τ.λ.).Και γιατί,εφόσον υπάρχει μία ημέρα προαιρετικής αργίας,αυτή να είναι η Δευτέρα?

    Πρώτα η αλλοίωση της ιστορίας μας,έπειτα η κατάργηση της προσευχής στα σχολεία και η άρση των εικόνων από αυτά και από όλους τους δημόσιους χώρους,η ψήφιση νόμου για τη δολοφονία ανυπεράσπιστων πλασμάτων(για να καλύψουν όμορφα και πιο επιστημονικά αυτήν έκφραση,χρησιμοποιούν τον όρο «έκτρωση»),η μετατροπή του μαθήματος της Πίστης μας σε θρησκειολογική γνωσιολογία,η ανεμπόδιστη παρέλαση των ομοφυλοφίλων και τώρα η κατάργηση της Κυριακής(ημέρα Κυρίου),μας δείχνουν καθαρά ότι δεν κυβερνάμε,πλέον,εμείς αυτόν τον τόπο,αλλά αντίχριστες δυνάμεις,που έχουν βαλθεί να αφανίσουν ό,τι έχει σχέση με την Πίστη και την Πατρίδα μας.Αυτές οι αντίχριστες δυνάμεις είναι σίγουρα και εξωτερικές,αλλά το Ευαγγέλιο και η ιστορία μας έχουν διδάξει,ότι για να διαλυθεί μια πόλη(εν προκειμένω μια χώρα),καταστρέφεται πρώτα εκ των έσω:»Κάθε βασίλειον,το οποίον εχωρίσθη εις κόμματα εχθρικά,ώστε δι’εμφυλίου πολέμου να στραφή κατά του εαυτού του,καταλήγει εις ερήμωσιν.Τότε δε και κάθε σπίτι επιπίπτει εχθρικώς κατά του άλλου σπιτιού,δια να διαλυθή μόνον του το βασίλειο τούτο»(Κατά Λουκάν κεφ.ια’στίχ.17)

    Πρέπει,λοιπόν,να ενωθούμε όλοι από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό.Αλλά,βέβαια,αναρωτιέμαι ποιος είναι τελικά ο εχθρός?Μήπως είναι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι(δηλαδή αυτοί που μας κυβερνούν)?Το συμπέρασμα,λοιπόν,είναι ότι,δυστυχώς,κάποιοι λίγοι άνθρωποι κυβερνούν τη ζωή των εκατομμύρια Ελλήνων υποχρεώνωντάς μας στους αντιχριστιανικούς νόμους που ψηφίζουν.

    Οι ελπίδες μας στον Παντοδύναμο Θεό!Εκείνος θα νικήσει στο τέλος!

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 01:51 | Ιωάννης Σκηπητάρης

    Έτσι όπως εξελίσονται τα πράγματα τι θα μείνει όρθιο;
    Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατάφερε εν μέσω τουρκοκρατίας να μεταφέρει τα παζάρια (λαικές αγορές) από την Κυριακή στο Σάββατο, για να αφιερώνουν οι χριστιανοι την Κυριακή στο Θεό, την ημέρα του Κυρίου. Έμεις στην ελεύθερη και επίσημα ορθόδοξη Ελλάδα θα επιστρέψουμε σε εκείνη την εποχή;
    Άλλωστε όπου αυτό εφαρμόστηκε οδήγησε το κοινωνικό σύνολο σε μια μονότονη ζωή όπου καθημερινά πρέπει να εργάζεται βλέπε Ρωσία στα μέσα εικοστού αιώνα.
    Επιπλέον για αυτούς που το σκέφτηκαν ρώτησαν μαγαζάτορες και εργαζόμενους αν αντέχουν κάτι σαν αυτό; Γιατί ποιος μας εγγυάται αν σε λίγο καιρό δεν καταργηθεί η αργία της Κυριακής για όλους;
    ΔΕΝ ΣΥΜΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 01:34 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Προσπαθειτε να διαλυσετε εντελως την μεσαια ταξη….αν καταργηθει η αργια της κυριακης το καθε μικρομαγαζο θα πρεπει να ανοιγει ,να απασχολει υπαλληλο και μαλιστα με υπερωριες του 75% και με την ανυπαρκτη δουλεια που θα βρεθουν τα χρηματα για να πληρωθει…?
    Επισης ο καθε μικρομεσαιος που εχει ενα καταστημα θα πρεπει καποια στιγμη να ξεκουραστει,να επικοινωνησει με τα παιδια και την γυναικα του…με την οικογενεια του….αλλα αυτο θελετε να διαλυσετε…την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ….ειναι ενα εμποδιο ισως το σπουδαιοτερο – στα σχεδια της ΝΤΠ που εχετε προσκυνησει……ο Κολοκοτρονης ελεγε «φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους»….ισως δεν αργησει να ερθει αυτη η ωρα…

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 01:12 | Καραβάς Δημήτρης

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ΑΡΘΡΟ 6)

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:18 | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ!

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:08 | Χαρίλαος Αλεξάνδρου

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΘΕΟΥ. Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:59 | Ρουμελιωτης Δημητριος

    Η ημερα της Κυριακης απωτελει ιδιαιτερη αργια θελογικου χαρακτηρα για οσους εχουν επιλεξει την Ορθοδοξια.
    Για εμας τους Ορθοδοξους, η αργια της Κυριακης ενεχει δογματικο θεολογικο χαρακτηρα ιδιαιτερας σπουδαιοτητας.
    Η αληθεια αυτη κατανοηθηκε απο τις απαρχες της επιλεγομενης Βυζαντινης Αυτοκρατοριας και συνιστα πλεον μερος της παραδωσεως μας.

    Προσωπα ξενα της θεολογικης και εθνικης παραδοσεως, προσπαθουν να μας επιβαλουν αλλοτριες επιλογες, οι οποιες πλητουν την θεολογικη μας τουλαχιστον συνειδηση.

    Η επι κερδοφορια εργασια της Κυριακης ειναι πρακτικη ξενη της ταυτοτητας μας.

    Βεβαιως, ειναι δεδομενο, οτι πολοι εξ ημων, ειτε με προσωπικη επιλογη τους, ειτε εξ καθηκοντως εργαζωνται την Κυριακη.
    Η πρακτικη αυτη ειναι απολυτως κατανοητη μεσα στα ορια του προσωπικου αυτεξουσιου εκαστου, και ειναι υπο ελευθερα αιρεση.

    Η οποιαδηπωτε νομικη υποχρεωση εκ της πολιτειας προς εργασια την ημερα της Κυριακης, θα φερει την (ΤΡΕΧΟΥΣΑ) πολιτεια σε αντιθεση με την αιωνιοτητα της θεοθεν θεολογικης πιστεως , και οχι μονον, μετα της πληψειοφιας των πολιτων.

    Η προσπαθεια επιβολης αλλοτριων πρακτικων εκ μερους αθεων και ετεροδοξων, μονον ταραχη θα επιφερει στην Ελληνικη κοινωνια.

    Εαν, η επιβολη αυτης της ταραχης, ειναι πολιτειακη επιλογη, τοτε προφανως, η ταυτοτητα και η ποιοτητα της πολιτειας, αυτοδικαιως τιθεται υπο εναν ακομη θεολογικο και εθνικο προβληματισμο.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:18 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΔΥΛΑΣ

    Τό νομοσχέδιο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Προσπαθεί νά δώσει μιά κινητικότητα στήν αγορά, άλλά χτυπάει στά ίσα την οικογένεια.
    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ!

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:56 | ΕΥΔΟΚΙΑ

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ…ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ , ΒΕΒΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ….ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ??? Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ?…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΗ…

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:20 | Ηρακλής

    Διαφωνώ απόλυτα. Δε θα προσφέρει τίποτα στα καταστήματα. Όποιος θέλει να ψωνίσει το κάνει τις άλλες μέρες όπως εδώ και τόσα χρόνια. Η Κυριακή είναι μέρα ανάπαυσης για όλους και, ειδικά για όσους πιστεύουν, ημέρα αφιερωμένη στο Θεό.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:49 | Νικήτας Αποστόλου

    Επειδή οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού, επειδή οι Χριστιανοί πρέπει να πειθαρχούν στις εντολές του Θεού και όχι των ανθρώπων και η εντολή του Θεού είναι έξη ημέρες να εργαζόμαστε και την έβδομη να ξεκουραζόμαστε και να την αφιερώνουμε σε Εκείνον, επειδή η παραγωγή αγαθών πρέπει να γίνεται χάριν του ανθρώπου και ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε για να είναι το όργανο που αποσκοπεί μόνο στην παραγωγή των μεγαλυτέρων δυνατών ποσοτήτων υλικών αγαθών, επειδή η σύλληψη της ιδέας κατάργησης της Κυριακής αργίας πηγάζει από την υλιστική βιοαντίληψη που αναπτύσσει τον υλιστικό σύστημα του ανθρωποκτόνου Καπιταλισμού, ως μέλος της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού είμαι αντίθετος με την κατάργηση της Αργίας της Κυριακής.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:57 | Κώστας Κωστουράκης

    Βρε θεομπαίχτες και μεσίτες της Ελλάδος,
    δεν αρκούσε η κακοδιαχείριση των τελευταίων δεκαετιών που μας οδήγησε στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, δεν αρκούσε η προδοτική σας στάση στα εθνικά μας θέματα και τη λαθρομετανάστευση, δεν αρκούσε η διαπόμπευση της πατρίδας μας στο εξωτερικό και η μετατροπή της σε προτεκτοράτο των σιωνιστών, τώρα σας φταίει και η Κυριακή Αργία; Λες και η εμπορική κίνηση είναι τόσο μεγάλη που δεν αρκούν οι υπόλοιπες εργάσιμες; Ποιους κοροϊδεύετε βρε; Ποιους; Σωστά! Αυτούς που σας ψηφίζουν! Απατεώνες! Θυμηθείτε ότι υπάρχει και η Θεία Δίκη!

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:45 | Δημήτρης Βλαχοστέργιος

    Διαφωνώ με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τους εξής λόγους:
    1. Η αργία της Κυριακής είναι θεολογικά και εκκλησιαστικά θεσμοθετημένη για τους Χριστιανούς που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού ιστού της χώρας μας. Συνεπώς, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής αποτελεί προσβολή προς την πίστη του σύνολου σχεδόν των πολιτών της χώρας και οι συνέπειες της θα είναι νομοτελειακά αρνητικές.
    2. Ο άνθρωπος-πολίτης πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κράτος ως πρόσωπο, ως ψυχοσωματική οντότητα που εκτός από δυνατότητες και δυνάμεις έχει βασικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο που έχει ανάγκη από ξεκούραση και ευκαιρίες επικοινωνίας.
    3. Η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει σταδιακά σε μια άτυπη υποχρεωτική λειτουργία των περισσοτέρων καταστημάτων μέσω της ψυχολογίας του ανταγωνισμού, υποβαθμίζοντας έτσι τον τρόπο ζωής χιλιάδων πολιτών χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.
    4. Η αργία της Κυριακής όπως και οι αργίες όλων των μεγάλων θρησκευτικών και εθνικών εορτών αποτελούν ένα στοιχείο του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής κουλτούρας το οποίο είναι συνυφασμένο με τον καθημερινό τρόπο ζωής των Ελλήνων. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να στοχεύουν σε μέτρα που θα δημιουργούν αίσθημα ελπίδας και θα ενώνουν τους πολίτες με βάση τις σύγχρονες αλλά και τις ιστορικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Δυστυχώς, το προτεινόμενο μέτρο δρα αντίθετα σε όλα τα παραπάνω.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 00:21 | Σωτήριος Μουντζούρης

    Ο Θεός δεν έχει ανάγκη από την αργία της Κυριακής.Εμείς έχουμε ανάγκη από τον Θεό και γι` αυτό μία ημέρα αξίζει να την αφιερώνουμε σ` Εκείνον,στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας.
    ΄Ολα για την ύλη και τίποτε για το πνεύμα;Δύσκολο είναι να το αντιληφθεί κανείς ότι με το υπο ψήφιση νομοσχέδιο θα κτυπηθεί η πίστη των Ορθοδόξων και η Ορθόδοξη Ελλάδα; Οι Ισραηλίτες για το Σάββατο και οιι Μουσουλμάνοι για την Παρασκευή,ούτε καν το σκέφθηκαν να καταργήσουν την αργία τους και την προσευχή τους.Ας συνέλθουμε ΟΛΟΙ μας.Ο Θεός θα βοηθήσει σε αυτό,αρκεί να αλλάξουμε μυαλά.Σιγά-σιγά,αλλά σταθερά,εκθεμελιώθηκαν τα πάντα και συνεχίζουμε.Να αποσυρθεί η διάταξη αυτή και όλοι όφελος θα έχουμε.Πρώτα εμείς και η οικογένειά μας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:49 | Μιλτιάδης Σταυρόπουλος

    Καταργώντας την Κυριακάτικη αργία
    1) στερούμε από τους πιστούς να προσέλθουν στη Θεία Λειτουργία αφού θα πρέπει να βρίσκονται έγκαιρα στο κατάστημα που εργάζονται
    2) στερούμε από την οικογένεια τη δυνατότητα να τρώνε μαζί έστω 1 φορά την εβδομάδα

    Τα μικρά παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να φάνε μαζί με τους γονείς τους
    Οι γέροντες δεν θα δέχονται επισκέψεις από τα παιδιά και τα εγγόνια αφού όλο και κάποιος θα πρέπει να πάει στη δουλειά
    Δεν θέλουμε να διαλύσουμε τις οικογένειές μας.

    Στο Σύνταγμα αναγράφεται ότι επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη ανατολική Εκκλησία. Σεβαστείτε το.

    Θέλουμε να μπορούμε να έχουμε ΑΡΓΙΑ την Κυριακή που είναι ημέρα Κυρίου.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:07 | ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Διαφωνώ απόλυτα για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:23 | Ευάγγελος Σουλδάτος

    Εκτιμώ ότι δεν θα προσφέρει τίποτα σημαντικό στη λειτουγία της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα και θα βάλει επιπλέον βάρη στην πλάτη των ήδη βεβαρυμένων εμπόρων. Επίσης, διαφωνώ και για λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Πιστεύω ότι η αργία της Κυριακής πρέπει να τιμάται.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:22 | AZ

    Διαφωνώ με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Τα λόγια είναι περιττά, το ξέρετε το γιατί και αφήστε τις ευρωπαϊκούρες και τα συμφέροντα. Η Ελλάδα ήταν Ορθόδοξη 2,000 χρόνια και έτσι θα μείνει. Κάποιοι υπουργοί, που βγήκαν για ένα φεγγάρι στην κυβέρνηση και θα φύγουν και των οποίων τα σώματα, θα είναι τροφή για τα σκουλήκια, όταν πεθάνουν, όπως όλων των ανθρώπων, (όσο για τη ψυχή τους, μόνο ο Θεός γνωρίζει), φιλοδοξούν να κάνουν κάτι που ούτε οι Οθωμανοί ΔΕΝ κατάφεραν να κάνουν τα 400 χρόνια σκλαβιάς: να διαλύσουν ένα Χριστιανικό-Ορθόδοξο έθνος. Δεν συνειδητοποίησαν ότι τα πολλά χρήματα και η δόξα δεν σώζουν τον άνθρωπο και όλα αυτά είναι μάταια, εκτός από το Λόγο του Θεού. Αγαπητοί Υπουργοί, σας εύχομαι καλή Μετάνοια και Καλά και Ευλογημένα Χριστού-Γεννα!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:10 | ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ

    Είναι απαράδεκτη η καταστρατήγηση της Κυριακής αργίας. Θα δημιουργήσει πλήθος κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων ,αντι να τα λύσει. ΠΡΩΤΟΝ : Οι επιχειρήσεις, που απέμειναν όρθιες και οι «ημιθανείς», δεν μπορούν να υποστούν και αυτό το επιπλέον κόστος λειτουργίας , προκειμένου να κρατηθούν ανταγωνιστικές
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ : ο νόμος του Θεού, που γνωρίζει πολύ περισσότερα από μας (και από σας τους υποτιθέμενους «ειδικούς») ορίζει την Κυριακή για ξεκούραση του ανθρώπου, ως ημέρα αληθινής «κοινωνίας» και επικοινωνιας με τον Θεό και τους συνανθρώπους του.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ και για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων (που σημειώνω ότι έχει χάσει την υπομονή της), δεν έχετε δικαίωμα να προβείτε σε αυτό το νέο τερατούργημα.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:37 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά την ΚΥΡΙΑΚΗ.Μα απολύτως κανένας.
    1ΟΝ.Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. (δείτε τι γράφει για την εργασία της Κυριακής ο πατροΚοσμάς ο Αιτωλός, οτι το κέρδος της Κυριακής είναι κατηραμένο)
    2ΟΝ.Είναι ΑΠΑΤΗ να πιστεέψουμε ότι με την την εργασία της Κυριακής θα υπάρξει περισσότερο κέρδος για τον οποιονδήποτε, εργοδότες και εργαζόμενους.Διότι όποιος έχει χρήματα, ψωνίζει οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας. Δεν είναι η ημέρα το πρόβλημα, αλλά τα χρήματα. ή μήπως της άλλες μέρες δεν έχουμε χρήματα, αλλά θα τα βρούμε την Κυριακή;
    3ΟΝ είναι ένα ακόμη υποψηφιο μέτρο για την εξαθλίωση των ανθρώπων.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:01 | νικολ

    ζουμε σε τρελους καιρους πια..ας μην τα ισοπεδωσουμε ολα επιτελους..ας αφησουμε και κατι ορθιο..δε συμφωνω με την καταργηση της αργιας της Κυριακης!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:34 | ΠΑΥΛΙΝΑ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ.
    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΜΙΓΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΟΝΟ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:51 | Μαρία

    Διαφωνώ απόλυτα με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής! Τα αποτελέσματα του καπιταλισμού τα είδαμε μέσα στην ιστορία και τα βιώνουμε πολύ έντονα και σήμερα.Ποιός μπορεί να οφεληθεί από μία τέτοια κατάσταση;Εδώ τις καθημερινές ημέρες αδυνατούμε να ψωνίσουμε οτιδήποτε εξαιτίας της ανεργίας (αφού ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων πολιτών, μεταξύ αυτών και η οικογένειά μου έχουνε χάσει την δουλειά τους), αφού με τα χρήματα που παλιότερα ξοδεύαμε μέσα σε μία ημέρα, έχουμε αναγκαστεί να ζουμε μία,δύο εβδομάδες,ίσως και μήνα.Και την ίδια στιγμή, όλοι οι λογαριασμοί που έχουν φτάσει στα ύψη λόγω της φορολογίας, τρέχουν.Για κάποιους ανθρώπους τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’όσο φαίνονται.Λόγω της συμπεριφοράς μας γευόμαστε τώρα την ταλαιπωρία, η οποία ήταν στα σχέδια των «ισχυρών» προκειμένου να μας σακατέψουν ηθικά και σωματικά και να μας απομακρύνουν από Τον Δημιουργό μας.Έχω όμως να δηλώσω σ’αυτούς τους «δυνατούς» πως μέσα από τη θλίψη και την ταλαιπωρία ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που μέχρι τότε ζούσαμε μακρυά από Τον Θεό,λόγω αυτής της κρίσης έχουμε βρεί καταφύγιο στον Πατέρα και Λυτρωτή μας, Κύριο Ιησού Χριστό.Ανήκω στην νεολαία την οποία μεγαλώσατε με χαρούπια και ξηλοκέρατα και σήμερα έχοντας στην κατοχή μας 2 και 3 πτυχία είμαστε άνεργοι!Αφήστε, επομένως, την Κυριακή που μόνο βάρος μπορεί να προσθέσει και ασχοληθείτε, όσοι αγαπάτε έστω και λίγο την Ελλάδα και ανήκετε στην κυβέρνηση, με τους τρόπους που θα βοηθήσουν την χώρα μας να ανακάμψει σε όλους τους τομείς και κυρίως στους πνευματικούς.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:35 | Ανυσια

    Την Κυριακη εργαζομαι για τον Κυριο Ιησου Χριστο. Δεν γνωριζω αλλο αφεντικο.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 23:32 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΟΥΡΑΣΗ , ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ , ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:46 | ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

    Η Κυριακή δεν είναι για shopping therapy. 6 μέρες είναι αρκετές.

    Μήπως νομίζετε ότι ‘λεφτά υπάρχουν’ και δεν προλαβαίνουμε να τα ξοδέψουμε σε 6 μέρες;; Εκτός τόπου και χρόνου ο νομοθέτης!!!

    Οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων ΔΕΝ έχουν οικογένειες;
    Εκτός εάν συντόμως θα εργάζονται την Κυριακή και οι υπόλοιποι υπάλληλοι!!!
    Εκεί το πάτε;;

    Το καλοκαίρι στα τουριστικά μέρη είναι ανοιχτά όσα πρέπει να είναι – ή μήπως όχι;;

    ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    Προσέχτε διότι συσσωρεύονται επικίνδυνα.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:33 | prodromos

    Κυριακή = ημέρα Κυρίου

    Σεβασμός στους χριστιανους. Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.

  • Χαίρετε πάντοτε.

    Αν και δε νομίζω να ακουστεί η φωνή μας τόσο εύκολα & απλά χρησιμοποιώντας τα δικά σας μέσα(φωνή βοόντος εν τη ερήμω, αφού από αλλού λαμβάνετε εντολές κύριοι υπουργοί)…

    …εντούτοις και επειδή ακόμα υπάρχει ελευθερία λόγου και επειδή ποτέ δεν ξέρεις πως δρα η κάθε ψυχή σε αυτά που διαβάζει…

    …και δεν πάψατε ακόμα να ζείτε και να σας δίνει ο Καλός Θεός ευκαιρία αλλαγής και έμπρακτης μετάνοιας..

    …μεταφέρω όχι δικά μου λόγια, αλλά χιλιοειπωμένη ιστορία για όποιον ΔΕΝ την ξέχασε ακόμα με όλη αυτή τη λάσπη που πετιέται συνέχεια από τα κανάλια και φτάνει δυστυχώς να λερώνει μέχρι και τα σχολικά βιβλία..

    «Ο μεγάλος Άγιος και Εθναπόστολος της Εκκλησίας μας Πατροκοσμάς ο Αιτωλός (π.σ.: δρούσε σε καιρό της μεγάλης Τουρκικής Σκλαβιάς, κάτι σαν την σημερινή σκλαβιά), δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στις 24 Αυγούστου 1779, μην αντέχοντας το φλογερό κήρυγμα του Αγίου και την ζημιά που έκανε με το σταμάτημα των παζαριών κάθε Κυριακή..»

    Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται…

    ..εύχομαι και προσεύχομαι και ζητώ να μας φωτίσει όλους ο Θεός και να φωτίσει και εσάς εκεί πάνω να αλλάξουμε όλη πλεύση και να Τον αφήσουμε να κυβερνήσει το ταλαιπωρημένο καράβι της αγαπημένης μας Ελλάδας, γιατί το καταντήσαμε σπασμένο σαπιοκάραβο με όλες αυτές τις δήθεν προοδευτικές κουταμάρες..!

    Και στην τελική…και αν ξεχάσει κανείς τα περί πίστεως (γιατί με τη λογική μόνο μάθατε να λειτουργείτε και είναι μεγάλη μιζέρια αυτό..και να με συγχωράτε..αλλά ο Θεός να σας κάνει λιγάκι πιο καρδιακούς και να μην κοιτάτε μόνο νούμερα, αλλά ανθρώπινες ψυχές)…

    ..ΟΎΤΕ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ! Υποκρισία στο μεγαλείο της!

    Διυλίζετε το κουνούπι και καταπίνετε την καμήλα! ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ, ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΈΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ (ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ = ΚΥΡΙΑΚΉ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ..! ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ? ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..???

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ…!!!

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!

    Με αγάπη ελληνική…

    …που ξεχάσαμε και μας μάθανε ότι αγάπη είναι ό,τι παίζετε στο Hollywood και στα παραμύθια του Disney…

    Χαράλαμπος Κ. Καλόθετος

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:55 | Γιώργος

    Απαράδεκτη η κατάργηση της Κυριακής ως αργίας. Η περίπτωση 2 σίναι αδιανόητο να τεθεί προς συζήτηση.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:01 | Παναγιώτης

    Η προς διαβούλευση πρόταση της κυβέρνησης προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα του ελληνικού λαού, ο οποίος την ημέρα της Κυριακής, την έχει εδώ και 2000 χρόνια αφιερωμένη στον αναστάντα Κύριο Ιησού Χριστό.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:35 | ΤΑΤΙΑΝΑ

    Η ΑΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΤΕΛΟΣ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΠΡΟΚΟΠΗ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:26 | Φώτιος

    Αν νομίζετε ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της αγοράς και της αναπτυξης κάνετε μέγα λάθος.
    Είναι καταρχήν σκλαβιά για τους καταστηματάρχες, επίπονη και χωρίς αντίκρυσμα εργασία αλλά προπαντός χωρίς ευλογία.
    Το κέρδος της Κυριακής είναι καταραμένο. Μόνο κάποια νοσηρά μυαλά, άλλων θρησκειών και δογμάτων θα σκεφτόντουσαν κάτι τέτοιο.
    Μπορεί για τους καταναλωτές να είναι βολικό, αλλά πρέπει επιτέλους να επικρατήσει ο σεβασμός στην Κυριακάτικη αργία, είναι σεβασμός στον ίδιο τον Θεό.
    Ακόμα κι αν περάσει ένα τέτοιο σατανικό μέτρο θα πρέπει να μήν επιτρέψουμε όλοι εμείς να εφαρμοστεί στην πράξη. Δηλαδή οι καταστηματάρχες να μην ανοιγουν και οι καταναλωτές να μην αγοράζουν ημέρα Κυριακή.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:15 | βησσαριων

    Αδυνατώ να καταλάβω πως χωρίς χρήματα και με τόσα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα λειτουργήσει η αγορά καλύτερα καταστρατηγώντας την αργία της Κυριακής. Απλά το όποιο κέρδος θα επιμεριστεί και σε μια ακόμη ημέρα.
    Το δημόσιο άραγε γιατί να μην λειτουργεί και αυτό Κυριακή για την εξυπηρέτηση των πολιτών;;
    Ας μη γελιόμαστε, μετά τις αυτοκτονίες θ αυξηθούν και οι οικογενειακές κρίσεις, καθώς οι «μικροί» που θ ανοίγουν Κυριακές θα τινάξουν αντοχές και οικογένειά τους στον αέρα..
    Αλήθεια πόσο καιρό και πόσοι φωστήρες διαβουλεύθηκαν για το έκτρωμα τούτο;

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:35 | ΕΛΕΝΗ ΡΕΓΚΟΥΖΑ

    Ως ορθόδοξη χριστιανή θεωρώ χρέος μου να γράψω δυο λόγια στην παρούσα διαβούλευση. Ως τέτοια. Όχι μόνο ως πολίτης της Ελληνικής -θεμελιωμένης συνταγματικώς σε ορθόδοξες βάσεις και προϋποθέσεις-Δημοκρατίας, αλλά κυρίως ως χριστιανή ορθόδοξη.

    Η κατάργηση-αρχικά προαιρετικώς και κατόπιν ίσως υποχρεωτικώς- της Κυριακής αργίας, με βρίσκει τελείως αντίθετη, όχι μόνο για κοινωνικοοικονομικούς και εθνικούς λόογους (αύξηση κόστους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σταδιακά αύξηση πληθωρισμού, αναποτελεσματικότητα σε επίπεδο ανάπτυξης, πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, αύξηση της κούρασης-επιδείνωση δημ. υγείας, χαλάρωση οικογενειακών δεσμών κλπ), οι οποίοι είναι βεβαίως σοβαρότατοι, αλλά κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι πλήττει τη χριστιανική μου αυτοσυνειδησία. Όχι κάποια «θρησκοληψία» μου, όπως κάποιοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν όσους χριστιανούς κατέθεσαν την αντίθεσή τους.
    Τη ζωή μου την ίδια, την οντολογική μου υπόσταση, η οποία είναι σε πλήρη εξάρτηση από την όντως Ζωή-τον Κύριο Ιησού Χριστό και δεν μπορεί να αυτονομηθεί από αυτήν, όπως η κυοφορούμενη αίρεση της εκκοσμίκευσης και του Οικουμενισμου, ως οχήματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων θέλουν να προβάλλουν. Όπως οι ίδιοι οι έλληνες ορθόδοξα βαπτισμένοι έχουν πιστέψει μετά άπό πολυετή «πλύση» εγκεφάλου και προπαγάνδα των media κ.α.
    Η Κυριακή ημέρα δεν είναι μια απλή ημέρα. Αποτελεί, κατά τον άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, τη γενέθλιο ημέρα της ανθρωπίνης φύσεως. Και αυτό διότι εν εκείνη τη ημέρα έλαβε χώρα η Ανάσταση του Κυρίου, που απεκατέστησε την πεπτωκυία φύση του ανθρώπου και της ξαναέδωσε τη δυνατότητα της κατά χάριν θεώσεως. Συνεπώς, εκείνη την ημέρα ευχαριστούμε τον Χριστό μας για την άκρα συγκατάβασή Του, για την άπειρο αγάπη και συγχωρητικότητά Του, για τη θεία Του κένωση και Άνάσταση! Η Κυριακή είναι δική Του! Και ο χριστιανός νιώθει εσωτερική ανάγκη να Τον λατρεύσει και να Τον δοξολογήσει ακόμα πιο πολύ την ημέρα αυτή.
    Είναι επίσης εντολή η αργία αυτή. Ο συνειδητοποιημένος χριστιανός ενδεχομένως να απολυθεί επί τη αρνήσει του/της να εργαστεί την Κυριακή, προτιμώντας να υπακούσει στο θέλημα του Θεού΄, όχι των ανθρώπων.
    Η άρση της αργίας της Κυριακής θα επιφέρει στην ήδη εκουσίως διώκουσα την χάρη του Θεού Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση της θείας χάριτος. Η περιφρόνηση της ευλογημένης αυτής ημέρας θα έχει πνευματικές συνέπειες.
    Κάνω έκκληση προς όσους αποφασίζουν για τόσο σοβαρά ζητήματα χωρίς να αφουγκραστούν τον παλμό του λαού (και μην πει κανείς για την παρούσα διαβούλευση, διότι ο κόσμος δε την πήρε εγκαίρως έιδηση και διαρκεί μόλις μερικές ημέρες, όπως πάντα για τέτοια ζητήματα).
    Ενόψει του εορτασμού της γεννήσεως του Κυρίου εύχομαι καλή μετάνοια σε όλους μας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:00 | Παναγιώτης

    Η προς διαβούλευση πρόταση της κυβέρνησης, δείχνει αφενός σε τι πιστεύει η ίδια και αφετέρου μεγάλη ασέβεια από την ίδια προς τους χριστιανούς Έλληνες πολίτες που δυστυχώς τους ξαναψήφισαν και τώρα.Ας πρόσεχαν…

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:17 | Παναγιώτης

    Η προς διαβούλευση πρόταση της κυβέρνησης, δείχνει αφ’ενός μεν σε τι πιστεύει η ίδια και αφ’ετέρου ασέβεια από αυτή προς τους χριστιανούς Έλληνες πολίτες που τους ξαναψήφισαν.Ας πρόσεχαν…

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:06 | Μυλωνάς Ιωάννης

    ΟΧΙ εργασία την Κυρική.

    Κάθε Κυριακή εκκλησιαζόμαστε, μελετάμε Αγία Γραφή παραπάνω απ τις καθημερινές και γενικά η μέρα είναι αφιερωμένη στον Τριαδικό Θεό.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 21:39 | ΑΛΕΞΗΣ

    ΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 21:37 | ΣΟΜΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Ἐπανέρχομαι μέ τό σχόλιό μου τό ὀποῖο ἐνῶ εἶχε ἀναρτηθεῖ, ἀπό σήμερα τό ἀπόγευμα δέν φαίνεται, ὅπως καί πολλλά ἄλλα, προφανῶς λόγω κάποιου τεχνικοῦ σας προβλήματος.
    Παρακαλῶ γιά τήν ἐκ νέου ἀνάρτησή του
    Εὐχαριστῶ
    Ἀναστασία Σόμογλου

    KYΡΙΑΚΗ Ρίξτε μιά ματιά στήν ετυμολογία τῆς λέξης… ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ἡ Κυριακή. Δέν εἶναι μιά μέρα σάν τίς ἄλλες· εἶναι μέρα τοῦ ΚΥΡΙΟΥ! Τό λέει ἡ λέξη!
    Κι’ ἀφοῦ … ὄνομα δέν τῆς ἀλλάξατε, ἀκόμη…, Σέ ποιόν Κύριο θέλετε νά ἀφιερώσετε αὐτή τή μέρα; Ποιός εἶναι ὁ δικός σας ΚΥΡΙΟΣ;
    Στήν Ἑλλάδα ΜΑΣ εἶναι ὁ Ἰησοῦς Χριστός, τό Δεύτερο Πρόσωπο τῆς Ἁγίας καί Ὁμοουσίου Τριάδος, πού ἐνηνθρώπησε γιά τήν δική μας Σωτηρία καί Θέωση, καί τήν Γέννησή Του ἑορτάζουμε σέ λίγες ἡμέρες, τά ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! Καί σ’ Αὐτόν εἶναι ἀφιερωμένη ἡ ΚΥΡΙΑΚΗ· καί εἶναι ἡμέρα ἀργίας ἡ Κυριακή, ἀργίας ἀπό τίς βιοποριστικές ἐνασχολήσεις, καί ἡμέρα Θείας Εὐχαριστίας καί Θείας Λειτουργίας και ΟΧΙ Λειτουργίας Καταστημάτων.
    Ἄς ξυπνήσουμε ἐπιτέλους! Δέν εἴμαστε αὐτόνομοι! Δέν εἴμαστε κυήματα τοῦ … Κατά τύχην!

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 21:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ Π. Δάσκαλος

    ΟΧΙ, γιατί:
    1. Είναι ασέβεια για την ημέρα του Κυρίου στην Ορθόδοξη Ελλάδα.
    2. Είναι «Δούρειος Ίππος» για να επιτραπεί αργότερα στα μεγάλα μαγαζιά – πολυεθνικές να λειτουργούν Κυριακές, αφού αυτοί το θέλουν και το μπορούν.
    3. Εξουθενώνει τους μικρομαγαζάτορες και τις οικογένειές τους, όπως και τους εργαζόμενους σ’ αυτά.
    4. Μας δουλεύουν. Μακάρι να είχαμε χρήματα και μια χαρά θα ψωνίζαμε (όπως μέχρι τώρα) τις υπόλοιπες μέρες.
    5. Με αφορμή την κρίση που δημιούργησαν και μας εγκλώβισαν και για το …καλό μας δήθεν και την ανάπτυξη της χώρας που μέχρι τώρα λεηλατούσαν, θα τα διαλύσουν όλα -ιερά και όσια.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 21:54 | Δημήτρης

    Διαφωνώ…ας βάλει ο Θεός το χέρι του

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 21:34 | π. Διονύσιος Γκόλιας

    Η Κυριακή πρέπει να παραμείνει πάση θυσία ημέρα αργίας! Αυτό θέλει η Μάνα μας Εκκλησία, αυτό παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Μια ημέρα της εβδομάδος ανήκει στον Πλάστη και Δημιουργό μας. Ας μην είμαστε αχάριστοι σ’Αυτόν που οφείλουμε τη ζωή μας και το είναι μας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 21:03 | Χρήστος Λιάμπας

    6 ημέρες εργάσου και την 7η αναπαύσου! Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο! Η εργασία την Κυριακή θα λύσει το πρόβλημα; Άλλες είναι οι λύσεις…και για όσους δεν γνωρίζουν, η Κυριακή στα αγγλικά λέγεται Sunday, δηλαδή Sun-day, η ημέρα του ήλιου. Μήπως εδώ στην Ελλάδα θέλουμε να την καταντήσουμε μέρα του φεγγαριού;

  • 18 Δεκεμβρίου 2012, 21:54 | ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

    Από τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπως τις διασώζει ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος…

    «ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΩΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟ»

    «Επήγεν ο Κύριος εις την κόλασιν και έβγαλε τον Αδάμ, την Εύαν και το γένος του. Ανέστη την τρίτην ημέραν. Εφάνη δώδεκα φοράς εις τους Αποστόλους του. Έγινε χαρά εις τον ουρανόν, χαρά εις την γην και εις όλον τον κόσμον. Φαρμάκι και σπαθί δίστομον εις την καρδίαν του διαβόλου. Πρέπει και ημείς, αδελφοί μου, να χαιρώμεθα πάντοτε, μα περισσότερον την Κυριακήν, οπού είναι η Ανάστασις του Χριστού μας. Διότι Κυριακή ημέραν έγινεν ο Ευαγγελισμός της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Κυριακήν ημέραν μέλλει ο Κύριος να αναστήσει όλον τον κόσμον.

    Πρέπει και ημείς να εργαζώμεθα τας εξ ημέρας δια ταύτα τα μάταια, γήινα και ψεύτικα πράγματα, και την Κυριακήν να πηγαίνωμεν εις την εκκλησίαν και να στοχαζώμεθα τας αμαρτίας μας, τον θάνατον, την κόλασιν, τον παράδεισον, την ψυχήν μας οπού είναι τιμιωτέρα από όλον τον κόσμον, και όχι να πολυτρώγωμεν, να πολυπίνωμεν και να κάμνωμεν αμαρτίας, ούτε να εργαζώμεθα και να πραγματευώμεθα την Κυριακήν. Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι αφωρισμένο και κατηραμένο, και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν. Και ή σε θανατώνει ο Κύριος παράκαιρα, ή την γυναίκα σου, ή το παιδί σου, ή το ζώον σου ψοφά, ή άλλον κακόν σου κάμνει.

    Όθεν, αδελφοί μου, δια να μη πάθετε κανένα κακό, μήτε ψυχικόν μήτε σωματικόν, εγώ σας συμβουλεύω να φυλάγετε την Κυριακήν, ωσάν οπού είναι αφιερωμένη εις τον Θεόν. Εδώ πώς πηγαίνετε, χριστιανοί μου ; Την φυλάγετε την Κυριακήν; Αν είσθε χριστιανοί, να την φυλάγετε. Έχετε εδώ πρόβατα; Το γάλα της Κυριακής τί το κάμνετε; Άκουσε, παιδί μου, να το σμίγεις όλο και να το κάμνεις επτά μερίδια. Και τα έξ μερίδια κράτησέ τα δια τον εαυτό σου, και το άλλον μερίδιον της Κυριακής, αν θέλεις δώσε το ελεημοσύνην εις τους πτωχούς, ή εις την εκκλησίαν δια να ευλογήσει ο Θεός τα πράγματά σου. Και να τύχει ανάγκη και θέλεις να πωλήσεις πράγματα φαγώσιμα την Κυριακήν, εκείνο το κέρδος μη το σμίγεις εις την σακκούλα σου, διότι την μαγαρίζει. Αλλά δώσε το ελεημοσύνην, δια να σας φυλάγει ο Θεός».