Άρθρο 45: Ειδικά θέματα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ)

1. Η εθνική και η συμμετοχή του ΧΜ ΕΟΧ, για όλες τις πράξεις που εντάσσονται στα προγράμματα του ΕΟΧ είναι δημόσιες επενδύσεις κατά την οικεία νομοθεσία και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
2. Η απόφαση ένταξης πράξεων σε Πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σύστημα διαχείρισης του ΕΟΧ, αποτελεί αυτοδίκαια πρόταση εγγραφής σε ΣΑ του φορέα χρηματοδότησης.
3. Οι χρηματοδοτήσεις στους δικαιούχους πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό και στο συνολικό ποσό της δημόσιας συνεισφοράς. Κανένα ποσό και για οποιαδήποτε αιτία δεν παρακρατείται, ούτε εισπράττεται οποιαδήποτε ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσών αυτών.
4. Τα καθήκοντα της Αρχής Πιστοποίησης, όπως αυτά ορίζονται κάθε φορά στον κανονισμό για την εφαρμογή του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ και στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ΕΟΧ, ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πιστοποίησης και Εξακρίβωσης συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων.
5. Τα καθήκοντα της Αρχής Ελέγχου,όπως αυτά ορίζονται κάθε φορά στον κανονισμό για την εφαρμογή του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ και στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ΕΟΧ, ασκεί η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ).