Άρθρο 34:Πληρωμές στους Δικαιούχους

1. Οι δικαιούχοι όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 6, που εκτελούν έργα ενταγμένα στα ΕΠ του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 δικαιούνται το σύνολο της ενωσιακής και εθνικής συμμετοχής που ορίζεται στην απόφαση ένταξης μέσω του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Οι χρηματοδοτήσεις, οι προκαταβολές και οι πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους κατάσχεση ή παρακράτηση ούτε συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν εισπράττεται καμιά ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος που θα επέφερε μείωση των ποσών επιλέξιμης χρηματοδότησης για τους δικαιούχους. Οι ανωτέρω δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης, κατά την πληρωμή, αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
2. Εξαιρούνται οι τελικές πληρωμές προς δικαιούχους έργων κρατικών ενισχύσεων μετά την ολοκλήρωση του έργου, οι οποίες δύνανται να κατάσχονται, συμψηφίζονται, παρακρατούνται ή να αποδίδονται για λογαριασμό του δικαιούχου και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ο διατάκτης της πληρωμής κατά την έκδοση της απόφασης έγκρισης πληρωμής ορίζει ρητά ότι η ενίσχυση αυτή εμπίπτει στις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου και αν η πληρωμή αφορά προκαταβολή, ενδιάμεση ή τελική πληρωμή.
3. Οι διαχειριστικές αρχές διασφαλίζουν ότι ο δικαιούχος λαμβάνει πλήρως το συνολικό ποσό της οφειλόμενης επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης το αργότερο σε ενενήντα (90) μέρες μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής από το δικαιούχο.
4. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης, κατά την πληρωμή, αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας οι δικαιούχοι:
α) Της παραγράφου 1 με την επιφύλαξη των τελικών πληρωμών κρατικών ενισχύσεων της παραγράφου 2
β) άμεσων ενισχύσεων στους οποίους οι ενισχύσεις καταβάλλονται βάσει έκτασης, ζώων ή παραγωγής, και ειδικών μέτρων στήριξης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) που χορηγούνται εν όλω από την Ευρωπαϊκή Ένωση
γ) ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), στους οποίους οι ενισχύσεις καταβάλλονται βάσει έκτασης, ζώων ή παραγωγής και
δ) ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και Θάλασσας (ΕΤΘΑ), οι οποίοι δεν είναι επιτηδευματίες.
5. α) Οι χορηγήσεις οικονομικής ενίσχυσης προς τους ωφελούμενους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων/πράξεων, μέχρι του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου ή του ωφελούμενου, προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ως εκ τούτου απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, οι υπόχρεοι ωφελούμενοι, κατά την πληρωμή.
β) Η διάταξη της παραγράφου α΄ εφαρμόζεται και στις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις/πράξεις που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και απαιτούν την προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να καταβληθεί η χορήγηση της προβλεπόμενης οικονομικής ενίσχυσης.
6. Το παρόν άρθρο ισχύει και για την καταβολή χρηματοδοτήσεων δικαιούχων εις βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων για πράξεις/έργα που είναι ενταγμένα ή εντάσσονται στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-13.

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 10:06 | Ξυλάς Γεώργιος

    Θεωρώ ότι θα υλοποιούνταν πολύ περισσότερα έργα αν δίνονταν το ποσό της επιχορήγησης ως προκαταβολή στον επενδυτή, προσκομίζοντας φυσικά αποδεικτικά κάλυψης της ιδίας συμμετοχής του και υπογράφοντας σύμβαση υλοποίησης σε μικρό χρονικό διάστημα, ανάλογα και με τις δαπάνες.

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 18:05 | ΠΚ

    Για την παράγραφο 1: Στις συμβάσεις που υπάγονται στο Ν.4013/2011 όπως ισχύει, υποβάλλεται κράτηση ύψους 0,10% επί της αξίας της σύμβασης άνευ ΦΠΑ, για την κάλυψη αναγκών της Ανεξέρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Θα συνεχίσει να ισχύει;