Άρθρο 43:Στελέχωση Κοινών Γραμματειών (ΚΓ)

1. Η συγκρότηση και η λειτουργία των Κοινών Γραμματειών (ΚΓ) των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, χρηματοδοτούνται από τους πόρους της Τεχνικής Υποστήριξης των αντίστοιχων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, όπως αυτοί διατίθενται και απολογίζονται από τις αντίστοιχες Επιτροπές Παρακολούθησης. Για το προσωπικό των ΚΓ, ανεξαρτήτως προέλευσης, ισχύει πλήρως ο εκάστοτε κανονισμός του προσωπικού της ΜΟΔ α.ε., συμπεριλαμβανομένων όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων (π.χ. άδειες, αξιολόγηση κλπ)
2. Το προσωπικό των ΚΓ που προσλαμβάνεται από τη ΜΟΔ ΑΕ, κατατάσσεται στους βαθμούς και στα μισθολογικά κλιμάκια του μισθολογίου των άρθρων 28 & 29 του Κεφαλαίου Β΄ του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α) έχοντας ως βάση υπολογισμού τον συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας, ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο έχει διανυθεί.
3. Στο προσωπικό των ΚΓ που προέρχεται από χώρες εκτός Ελλάδας χορηγείται, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του αντίστοιχου Ε.Π., με απόφαση του Δ.Σ. της ΜΟΔ αε. μηνιαίο επίδομα εξωτερικού/μετανάστευσης (expatriation) ως ποσοστό επί του μεικτού μισθού τους. Επιπλέον, με την ίδια διαδικασία χορηγείται και εφάπαξ επίδομα μετεγκατάστασης ως ποσοστό επί του μεικτού ετήσιου μισθού τους, για την κάλυψη των σχετικών εξόδων.
4. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις που αφορούν στις ΚΓ και το προσωπικό τους εφαρμόζονται και στα Γραφεία ή Παραρτήματα ή Σημεία τα οποία ιδρύονται ή/και λειτουργούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (π.χ. διακρατικά, κλπ.) τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA II) και το Μηχανισμό Γειτονίας (ENI), με την επιφύλαξη της σχετικής Απόφασης της Επιτροπής Παρακολούθησης κάθε Προγράμματος.
5. Για τη στελέχωση των ΚΓ, θα διενεργηθεί διαγωνισμός μέχρι το τέλος του 2015. Τα στελέχη των Κοινών Τεχνικών Γραμματειών των Ε.Π. Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2007-2013 καλούνται από τις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 σε ειδική διαδικασία αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής, των Χωρών – Εταίρων των Ε.Π. και της ΜΟΔ α.ε. προκειμένου να στελεχώσουν τις αντίστοιχες δομές της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
6. Για το διάστημα από την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Διακρατικού Προγράμματος Συνεργασίας «Balkan – Mediterranean 2014-2020» έως τη συγκρότηση και τη λειτουργία των προβλεπόμενων δομών διαχείρισης (συγκρότηση Τεχνικής Γραμματείας), οι αρμοδιότητες της εφαρμογής, της διαχείρισης και της παρακολούθησής του, ανήκουν στη Μονάδα Β1 της ΕΥΔ ΕΠ Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Η σχετική διαδικασία εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 11:35 | Ε Μ

    Σχετικά με το Άρθρο 43.5, προτείνεται για τη στελέχωση των ΚΓ, να διενεργηθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός μέχρι το τέλος του 2015. Λόγω της ειδικής φύσης των Ε.Π. Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, τα κριτήρια επιλογής του προσωπικού θα εκπονούνται από τη ΜΟΔ σε συνεργασία με την ΕΥΔ και θα εγκρίνονται από την αντίστοιχη Επιτροπή Παρακολούθησης.
    Τα στελέχη των Κοινών Τεχνικών Γραμματειών των Ε.Π. Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2007-2013 που ήδη υπηρετούν, θα μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τη στελέχωση των αντίστοιχων δομών της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
    Η υφιστάμενη διατύπωση αποτελεί παραβίαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου μετατρέποντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου 2ετους διάρκειας ουσιαστικά σε αορίστου. Η διαδικασία πρόσληψής τους δεν ήταν αντίστοιχη των υπολοίπων εργαζομένων στη ΜΟΔ (ανοιχτός γραπτός διαγωνισμός).