Άρθρο 47:Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υποδομών ΣΔΙΤ

1. Συνιστάται Υπηρεσία στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την ονομασία «Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υποδομών ΣΔΙΤ» η οποία είναι ανεξάρτητη διοικητική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης Υπουργείου και υπάγεται διοικητικά στον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ.
2. Στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υποδομών ΣΔΙΤ δύναται να ανατίθεται η υλοποίηση Μέσων Χρηματοοικονομικής Τεχνικής για την χρηματοδότηση δράσεων βιώσιμων αναπτυξιακών επενδύσεων και υποδομών ΣΔΙΤ στο πλαίσιο της χωρικής και αστικής ανάπτυξης. Για την άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, διαχειρίζεται πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014 – 2020 σύμφωνα με τα άρθρα 37 – 45 του Κανονισμού.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθορίζεται η διάρθρωση της Ειδικής Υπηρεσίας σε μονάδες επιπέδου τμήματος Υπουργείου και οι αρμοδιότητες κάθε μιας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 12:44 | Σπύρος Παναγόπουλος

    Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται εξαιρετικά επιτυχής, δεδομένου ότι δημιουργεί μία εξειδικευμένη δομή που θα αναπτύξει σύγχρονες τεχνικές αξιοποίησης των πόρων των ευρωπαϊκών και διαρθρωτικών ταμείων σε συνδυασμό με κεφάλαια ιδιωτών. Επιπλέον, η υπαγωγή της δομής αυτής στην ΕΓΣΔΙΤ, η οποία ήδη έχει επιτελέσει σημαντικό έργο σ’ αυτήν την κατεύθυνση, μέσω της μεθοδικής ανάπτυξης κατά την τελευταία 10ετία ενός πολύπτυχου προγράμματος έργων ΣΔΙΤ, κάποια από τα οποία ακολουθούν την φιλοσοφία της “μεικτής” χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ-ιδιωτικά κεφάλαια) σε νευραλγικούς τομείς της κρατικής δράσης και της οικονομίας (διαχείριση απορριμάτων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανάπτυξη δημόσιων υποδομών) εξασφαλίζει τον αναγκαίο συντονισμό και την αξιοποίηση της συσσωρευθείσας μέχρι τούδε εμπειρίας για την περαιτέρω εξέλιξη των παραπάνω τεχνικών. Με βάση τα ανωτέρω, η προτεινόμενη ρύθμιση αναμένεται με βεβαιότητα να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του ΣΕΣ και στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, που πρέπει να αποτελέσει κεντρική πολιτική επιλογή.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 11:20 | Panos Kazanelis

    Εύχομαι τέτοια νομοσχέδια να μην γίνουν έρμαια πολιτικών σκοπιμοτήτων και να παγιωθούν ως φιλοσοφία ανεξάρτητα από τις όποιες κομματικές επιδιώξεις.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 10:49 | N.A

    Οποιαδήποτε νέα υπηρεσία που θέτει τη βιώσιμη ανάπτυξη ως ένα βασικό πυλώνα για τις πυλώνες, μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να είναι.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 10:10 | Κωνσταντίνος Νοδάρας

    Έμαθα για τις μεγάλες επιτυχίες που έχει ο συγκεκριμένος φορέας από ένα άρθρο στις Βρυξέλες και πραγματικά ένιωσα υπερήφανος. Χαίρομαι που ένας επιτυχημένος φορέας ενισχύεται. Νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 10:44 | Γεωργία Κωνσταντίνου-Γιαννουλάκη

    H περιβόητη «ανάπτυξη» την οποία πολλοί ευαγγελίζονται, γίνεται πράξη μέσα από τη γόνιμη συνεργασία Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, όπως ήδη έχει φανεί από αρκετά θετικά παραδείγματα. Οργανωτική επάρκεια, διαφάνεια, και ευελιξία είναι καθοριστικοί παράγοντες για την καλύτερη συνέχεια.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 07:19 | Βαγγέλης Μιχαλόπουλος

    Μια σωστή κίνηση υποστήριξης σε έναν τομέα που φέρνει συνεχείς επιτυχίες στο εσωτερικό και διεθνείς βραβεύσεις.