Άρθρο 1 Σύσταση και Υπαγωγή

1. Συνιστάται Επικουρική Ακτοφυλακή (εφεξής ΕΠ.ΑΚΤ.), η οποία υπάγεται στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ν. 3922/2011, Α’ 35-εφεξής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) ως μηχανισμός που συνδράμει εθελοντικά στην εκτέλεση της αποστολής του.

2. Στις διεθνείς σχέσεις χρησιμοποιείται ο όρος «Hellenic Auxiliary Coast Guard».

  • 7 Αυγούστου 2011, 17:15 | zikos

    Κύριε υπουργέ, με εθελοντές και με μέσα ιδιωτών δεν μπορεί να δουλέψει μια υπηρεσία, ενισχύστε την «νέα» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ, που εσείς (σαν υπουργός) και η κυβέρνηση φτιάξατε, με υλικοτεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό και τότε μόνο τότε θα δείτε αποτελέσματα.
    Με πο…ες δεν βάφεις αυγά έλεγε η γιαγιά μου στο χωριό, γι’ αυτό με δεκανίκια του στυλ εθελοντικών ομάδων δεν μπορεί να δουλέψει μια υπηρεσία γιατί θα δημιουργούνται προβλήματα παρά λύνονται. Πάρτε το πίσω όσο ειναι νωρίς, στην Ελλάδα ζούμε κι έχουμε δει πολλά.

  • 6 Αυγούστου 2011, 19:00 | Ελένη Θανοπούλου

    Η προσπάθεια αυτή μπορεί να βοηθηθεί από τις ήδη προγραμματισμένες, για το καλοκαίρι του 2012, δράσεις του προγράμματος S.A.V.E. Τo S.A.V.E απότελεί σύλληψη ομάδας ερευνητών από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχ.Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία, με τη συνεργασία ερευνητών από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημουργία ενός δίκτυου ενημέρωσης των παράκτιων και νησιωτικών πληθυσμών σχετικά με καταστάσεις κρίσεων της ναυτιλίας όπως ατυχήματα πλοίων, πετρελαιοκηλίδες κλπ.
    Το χαρακτηριστικό ακρωνύμιο του προγράμματος S.A.V.E αποδίδει την εστίαση της πρωτοβουλίας αυτής στην αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και του ενδιαφέροντος για τα πλοία και τη θάλασσα που υπάρχει στις ναυτικές, αλιευτικές και τουριστικές κοινότητες των νησιωτικών και γενικά των παράκτιων περιοχών. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μηχανισμού υπεύθυνης ενημέρωσης για τους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων distress των πλοίων και αποσκοπεί στον περιορισμό φαινομένων πανικού στον πληθυσμό που δημιουργείται διαφορετικά μέσω διάχυσης ανεύθυνων ή λανθασμένων πληροφοριών. Για να ξεκινήσει το S.A.V.E, κινητοποιήθηκαν πολλά μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, στηρίζοντας με πολλαπλούς τρόπους αυτήν την προσπάθεια που αποβλέπει πέρα από την αρχική της στόχευση και γενικότερα στην κατανόηση της δράσης της ναυτιλίας όπως και ενισχύει υφιστάμενες προσπάθειες κινητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου.

  • Καλημέρα.
    Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια για την ενέργεια αυτή.
    Στη συνέχεια θα ήθελα να αναφέρω οτι μάλλον η ιδέα δεν είναι τόσο Ελληνική όσο θα την ήθελαν μερικοί.
    Την 4 Απριλίου 2011 μια ομάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας με την ιδιότητα του κοινωνικού φορέα 3 μέλη του Psarema.gr επιδώσαμε στην επιτροπή το παρακάτω υπόμνημα
    http://www.psarema.gr/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=15&id=194073&Itemid=240#194073

    Στη συνέχεια ο κ. Fabrizio Donatella είπε την παρακάτω φράση.

    «Θα ήθελα να έχω κάθε έναν από εσάς ως παρατηρητή σε κάθε ακτή της Ελλάδος»

    Πιστεύω ότι η αρχή έγινε τότε και ο κ. Fabrizio Donatella πέρασε το αυτονόητο.
    Ο ερασιτέχνης που αγαπά τόσο την γαλανή να γίνει ο επίσημος προστάτης της.

    Το θέμα είναι όμως πως?
    Με τόνους από χαρτιά δικαιολογητικών?
    Με εθελοντικές εισφορές των εθελοντών?
    Με τόσα ασαφή και γεμάτα παράθυρα κείμενα που θα καταλήξουν στα σκονισμένα γραφεία του δημοσίου?

    Και αυτόματα γενάτε το ερώτημα.
    Βλέπω μια μεγάλη παρανομία εις βάρος της γαλανής σας Εθελοντής Ακτοφύλακας. Και?
    Θα έχω δικαίωμα επιβολής του νόμου? Μάλλον όχι.
    Απλά θα το καταγγέλλω στο Λ.Σ. Και?
    Πάλι η κλασικές δικαιολογίες …
    Δεν έχουμε σκάφος…
    Δεν έχουμε βενζίνη…
    Δεν έχουμε προσωπικό…
    Ναι κ. Τσεντελιέρο σε μισή ώρα θα είμαστε εκεί και φυσικά ΠΟΤΕ δεν έχει εμφανιστεί ΚΑΝΕΝΑΣ λιμενικός όπου και και όποτε έκανα ΕΠΏΝΥΜΗ καταγγελία.

    Δυστυχώς δεν βλέπω να εφαρμόζεται στην πράξη ( όπως και άπειρα άλλα σε αυτή τη χώρα )
    Μήπως πρώτα θα έπρεπε να νοικοκυρέψετε το Λιμενικό Σώμα?
    Μήπως πρώτα θα έπρεπε να διώξετε ή να τιμωρήσετε τους επίορκους Λιμενικούς?
    Μήπως πρώτα θα έπρεπε να νοικοκυρέψετε το σπίτι σας?
    Μήπως πρώτα θα έπρεπε να εφαρμόσετε ΠΙΣΤΑ την κοινοτική νομοθεσία και να σταματήσουν επιτέλους οι τράτες κάθε είδους να καταστρέφουν την Γαλανή μας?
    Την Γαλανή που δεν ανήκει σε εσάς αλλά στα παιδιά μας?

    Κάντε αυτά τουλάχιστο και μετά ζητήστε από τον Έλληνα Ερασιτέχνη Ψαρά να σας βοηθήσει και φυσικά όχι με ένα τέτοιο τρόπο, αλλά με κάτι πολύ ποιο βατό και εύκολο για τους εκατομμύρια ερασιτέχνες σε όλη την επικράτεια.

    Λυπάμαι αλλά αν κάποιος διαβάσει ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ όλα αυτά που ζητάτε από έναν ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΑ θα διαπιστώσει ότι πολύ απλά του απαγορεύετε να προσφέρει.

    Με τιμή και αγάπη για την Γαλανή
    Τσεντελιέρος Γιώργος
    Διαχειριστής του http://www.psarema.gr

  • 3 Αυγούστου 2011, 23:05 | Μ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΝΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ.

  • 3 Αυγούστου 2011, 14:45 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΗΚΟΣ

    ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΟΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΔΡΑΜΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΕΔΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΟΠΩΣ (ΑΥΤΟΔΥΤΕΣ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ-ΝΑΥΑΓΩΣΟΣΤΕΣ ) ΤΟΤΕ ΣΥΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ.

  • 2 Αυγούστου 2011, 11:02 | Πιτταράς Κωνσταντίνος

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή, όμως ήθελα να επισημάνω και ένα άλλο θέμα που λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών πρέπει να διευθετηθεί με τον παρόντα νόμο, απαιτείται η ίδρυση αμίσθων Προξενικών Λιμεναρχείων που θα στελεχώνεται από εθελοντές από το έμπειρο προσωπικό του Λ.Σ. που αποστρατεύεται σχετικά νέο, έτσι θα γίνουν σημαντικές οικονομίες στη χώρα και θα βοηθηθεί σημαντικά η ποντοπόρος Ναυτιλία αφού θα μπορούν να δημιουργηθούν σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου. Άλλωστε υπάρχουν ήδη σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου πολυάριθμα Ελληνικά άμισθα προξενεία, γιατί να μην υπάρξουν και πολυάριθμα άμισθα Προξενικά Λιμεναρχεία!
    Όσο αφορά για θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος η συγκρότηση και στελέχωση των υπό ίδρυση υπηρεσιών με τον παρόντα νόμο, πρέπει να είναι σύμφωνη με τον Εθνικό Σχεδιασμό καταπολέμησης της ρύπανσης που έγινε από τον σημερινό Υπουργό όταν ήταν ΥΕΝ.

  • 1 Αυγούστου 2011, 22:27 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ

    Συγχαρητηρια ειναι σε καλο δρομο επιτελους θα υπαρχρει και εθελοντικη σθμμετοχη πολιτων

  • 1 Αυγούστου 2011, 08:01 | Αλέξανδρος ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

    Συγχαρητήρια!
    Το ίδιο να γίνει και για τη Δασική Υπηρεσία.-

  • 30 Ιουλίου 2011, 10:34 | Μανώλης Κουτρούλης

    Συγχαρητήρια! Είναι ενα νομοσχέδιο που θα βοηθήσει πολύ το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Τέτοιες Οργανωμένες-Νόμιμες προτοβουλίες της πολιτείας,σήγουρα δεν θα πέσουν στο κενό, είναι σήμαντικό,ότι αυτές η οργανωμένες δραστηριότητες ,έχουν σκοπό τήν Εθελοντική υπηρεσία πρός την Πατρίδα μας! Επίσης τα κριτίρια για τους αλλοδαπούς θα πρέπει να είναι λίγο πιο αυστηρά όπως για παράδειγμα (γλώσσα, γνώση, και ο χρόνος παραμονής που μένουν νόμιμα στην Ελλάδα).
    Και πάλι συγχαρητήρια!

    Με τιμή.

    Μανώλης Κουτρούλης
    Αξιωματικός Ε/Ν.

  • 29 Ιουλίου 2011, 11:06 | Γεωργακόπουλος Ανδρέας

    Πολύ καλό το νομοσχέδιο! Συγχαρητήρια στην πολιτεία και στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την πρωτοβουλία αυτή! Επιτέλους εκσυγχρονίζεται η χώρα μας ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών.

    Βλέπω ότι υπάρχουν και αρκετές βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία σε σύγκριση με το νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και των εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών». Θεωρώ ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να μελετήσει αυτές τις βελτιώσεις και να τις ενσωματώσει και στο νομοσχέδιο των εθελοντών πυροσβεστών ώστε να υπάρχει ομογένεια και στους δυο εθελοντικούς κλάδους.

    Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους! Επιτέλους φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο καθως η πολιτεία αρχίζει να παίρνει στα σοβαρά την οργανωμένη, ομογενοποιημένη, εκπαιδευμένη, πιστοποιημένη και ασφαλισμένη εθελοντική συμμετοχή πολιτών στις κρατικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

    Με τιμή,

    Ανδρέας Γεωργακόπουλος
    Εθελοντής Πυρονόμος Π.Σ.

  • 28 Ιουλίου 2011, 20:13 | Σεραφειμ Τσιουγκρης

    Συγχαρητηρια στο υπουργειο προστασιας του πολιτη,για αυτη την πρωτοβουλια,την χρειαζοταν η πατριδα μας και σιγουρα θα προσφερει,τα μεγιστα,σε δρασεις,που εχει αναγκη το θαλλασιο περιβαλλον.Επισης ειναι σημαντικο,που μια τετοια δραστηριοτητα γινεται οργανωμενα με την καλυψη της πολιτειας,και οι εθελοντες που θα κληθουν να προσφερουν,θα το κανουν οργανωμενα,νομιμα και θα εχουν και ασφαλιστικη καλυψη.Επιτελους μπαινει ταξη σε θεματα εθελοντισμου,οπου χρονια ολοκληρα,ο καθενας δηλωνε οτι ηθελε,και το μονο που γινοταν ηταν να δημιουργειται συγχηση στον πολιτη για το ποιος ειναι τι; εκτος ολα τα αλλα δες ΜΚΟ.