Άρθρο 32 Εσωτερική διάρθρωση των Κέντρων Υγείας – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 4238/2014

 

Στο άρθρο 3 του ν. 4238/2014 (Α’ 38) περί κέντρων υγείας προστίθενται παρ. 11 και 12 ως εξής:

«11. Το Κέντρο Υγείας ως ενιαία αποκεντρωμένη οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης της οικείας Υ.Πε. διαρθρώνεται, εξαιρουμένων των άγονων και προβληματικών περιοχών Α΄ κατηγορίας, ως εξής:
α. Ιατρική Υπηρεσία και Ιατρικά Εργαστήρια, τα οποία στελεχώνονται από Ιατρούς/Οδοντιάτρους του κλάδου Ειδικευμένων Ιατρών/Οδοντιάτρων Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), Ιατρούς/Οδοντιάτρους κατηγορίας ΠΕ, καθώς και από άλλους επιστήμονες υγείας.
β. Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελματιών Υγείας, το οποίο στελεχώνεται από νοσηλευτικό προσωπικό, λοιπούς Επαγγελματίες Υγείας, καθώς και προσωπικό παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ των κλάδων Νοσηλευτικής, Επισκεπτών/τριών Υγείας, Μαιευτικής, Κοινωνικών Λειτουργών/Κοινωνικής Εργασίας, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων, Λογοθεραπείας, ή, στην περίπτωση έλλειψης, κατηγορίας ΤΕ των ως άνω κλάδων. Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 3528/2007 (Α΄26), με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), ορίζεται ως Προϊστάμενος Τμήματος υπάλληλος εκ των ως άνω κατηγοριών. Ο προϊστάμενος αναπληρώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
γ. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Μέριμνας, το οποίο στελεχώνεται από το λοιπό προσωπικό που δεν υπάγεται στα προαναφερόμενα τμήματα. Καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού ή, στην περίπτωση έλλειψης, κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ή ΤΕ κλάδου Διοικητικού-Λογιστικού. Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 3528/2007, με απόφαση του Διοικητή της Υ.ΠΕ., ορίζεται ως Προϊστάμενος Τμήματος υπάλληλος εκ των ως άνω κατηγοριών. Ο προϊστάμενος αναπληρώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
δ. Η ανωτέρω διάρθρωση σε Τμήματα δεν ισχύει για τα Κέντρα Υγείας, που ανήκουν στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ Κατηγορίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4486/2017 (A΄ 115).
12. Τη διεύθυνση του Κέντρου Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων του ασκεί ο Υπεύθυνος για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, ο οποίος οργανώνει και εποπτεύει το επιστημονικό και διοικητικό έργο αυτού. Ειδικότερα είναι αρμόδιος για τον συντονισμό και τη λειτουργία της Ιατρικής Υπηρεσίας και των Ιατρικών Εργαστηρίων και των Τμημάτων αυτού, καθώς και του συνόλου των Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων, Τοπικών Μονάδων Υγείας και Τοπικών Ιατρείων που υπάγονται στο Κέντρο Υγείας.
Ως Υπεύθυνος για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, καθώς και ο αναπληρωτής του και για το μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Υγείας του επομένου εδαφίου, ορίζεται, με απόφαση του Διοικητή της Υ.ΠΕ., ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ειδικευμένων Ιατρών/Οδοντιάτρων Ε.Σ.Υ., εκ των υπηρετούντων σε αυτό, με τριετή θητεία. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται η διαδικασία επιλογής των Υπευθύνων και των αναπληρωτών τους και τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, οι ειδικότερες αρμοδιότητες αυτών, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, σχετικά με τον ορισμό και την επιλογή του Υπεύθυνου για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας καταργείται.».

  • 17 Απριλίου 2022, 11:11 | K. G.

    Κατά τη γνώμη μου ορθά η Νοσηλευτική Υπηρεσία δύναται να προΐσταται και από άλλες ειδικότητες εκτός των νοσηλευτών εφόσον είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος για παράδειγμα στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας ή άλλου συναφούς τίτλου. Ο κάθε επαγγελματίας υγείας γνωρίζει σύμφωνα με τον κλάδο που ανήκει το αντικείμενο εργασίας του οπότε δεν τίθεται θέμα ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων. Παρά ταύτα οι ανάγκες των ιατρείων των ΚΥ δεν καλύπτονταν πάντοτε κατ’αποκλειστικότητα από νοσηλευτές αλλά και από άλλους κλάδους υγείας και αυτό τόσα χρόνια όχι μόνο ήταν αποδεκτό αλλά ήταν και απαίτηση από πλευράς νοσηλευτών. Καταλήγοντας η επιλογή του προϊστάμενου πρέπει να γίνεται συνεκτιμώντας εκτός του τίτλου σπουδών και άλλα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, επιμόρφωση, εμπειρία στην ΠΦΥ κ.λπ).Συνεπώς δεν υφίσταται προβάδισμα των ΠΕ έναντι των ΤΕ.

  • 16 Απριλίου 2022, 00:15 | Δανάη

    Απαράδεκτος ο διαχωρισμός των ΠΕ μόνο ως προϊστάμενους. Οφείλετε να σέβεστε όσους βρέθηκαν στην γκρίζα ζώνη και δεν τους μετονομαστεί από ΤΕ σε ΠΕ.Επιτέλους μετονομάστε τους επίσημα όλους σε ΠΕ.
    Επίσης μην βάζετε όλους τους επαγγελματίες υγείας στο ίδιο καζάνι. Σε κακό θα σας βγει…

  • 15 Απριλίου 2022, 22:13 | Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων

    • Στο Άρθρο 32 στη προστιθέμενη παράγραφο 11 σχετικά με τη διάρθρωση των Κέντρων Υγείας να προστεθεί στο τέλος της πρότασης της 5ης σειράς της παραγράφου η διευκρίνηση : «…όπως Βιοεπιστήμονες του Κλάδου Βιολόγων-Βιοχημικών»
    • Στο Άρθρο 32 στη προστιθέμενη παράγραφο 12, στην 8η σειρά της παραγράφου που αφορά τον Υπεύθυνο των Κέντρων υγείας μετά τις λέξεις « Ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ειδικευμένων Ιατρών/Οδοντιάτρων Ε.Σ.Υ.» να προστεθεί η φράση «.. ή Βιοεπιστήμονας του Κλάδου Βιολόγων-Βιοχημικών»

  • 15 Απριλίου 2022, 21:28 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ. Δ.

    Η Διοίκηση των Κ.Υ. πρέπει να γίνετε βάση της κείμενης Νομοθεσίας και βάση των προσόντων που έχουν θεσπιστεί. Διοίκηση ασκεί ο Προϊστάμενος Διοίκησης, από τους διοικητικούς ΠΕ με τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία και όχι Ιατρός ο οποίος προΐσταται της ιατρικής υπηρεσίας. Έτσι διοικούνται και τα Νοσοκομεία και όχι μόνο.

  • 15 Απριλίου 2022, 21:14 | NIKOS G.

    Ή Διοίκηση των Κ.Υ. πρέπει να γίνετε από προϊστάμενο Διεύθυνσης βάση των κείμενων διατάξεων, το οποίο γίνετε σε όλη την δημόσια διοίκηση και στα Νοσοκομεία, και όχι όπως προτείνετε από Ιατρό. Ο Ιατρός προΐσταται της Ιατρικής Υπηρεσίας. Βλέπετε νομοθεσία: Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE εφόσον:α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης επί ένα (1) έτος τουλάχιστον
    ή
    β) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον έξι (6) έτη στο βαθμό αυτόν
    ή
    γ) κατέχουν το βαθμό Α’ και έχουν ασκήσει συνολικά τουλάχιστον για τρία (3) έτη καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος
    ή
    δ) κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα (10) έτη στο βαθμό αυτόν.

  • 15 Απριλίου 2022, 21:57 | Η.Δ.

    Η Διοίκηση των Κ.Υ. πρέπει να γίνετε βάση της κείμενης Νομοθεσίας και βάση των προσόντων που έχουν θεσπιστεί. Διοίκηση ασκεί ο Προϊστάμενος Διοίκησης, από τους διοικητικούς ΠΕ με τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία και όχι Ιατρός ο οποίος προΐσταταται.

  • 15 Απριλίου 2022, 21:10 | Δ.Δ.

    Η Διοίκηση των Κ.Υ. σε επίπεδο Διεύθυνσης πρέπει να είναι βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει όλη την Δημόσια Διοίκηση, και όχι με τον αναχρονιστικό θεσμό του Συντονιστή- Επιστημονικού υπευθύνου -Ιατρός-. Δηλαδή απο Διοικητικό με τα απαιτούμενα προσόντα.

  • 15 Απριλίου 2022, 20:45 | Παυλίδου Κατερίνα

    Σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου η νοσηλευτική υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να στελεχώνεται από άλλους επαγγελματίες υγείας πέρα από νοσηλευτές. Πολύ περισσότερο δε ο προϊστάμενος αυτής της υπηρεσίας να είναι από άλλο κλάδο (επισκέπτης υγείας, λογοθεραπευτής, μαία, διαιτολόγος κ.τ.λ) και δεν είναι γνώστης των παροχών υγείας, τα οποία προσφέρει ένας νοσηλευτής λόγω της εκπαίδευσής του, μόνο και μόνο επειδή κατέχει τίτλο ΠΕ.Ο άλλος επαγγελματίας υγείας δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση ως προς τον ασθενή που προσέρχεται στο χώρο του Κέντρου Υγείας, γιατί ο νοσηλεύτης είναι αυτός που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή υποδοχής. Η νοσηλευτική υπηρεσία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν άλλο κλάδο και αυτό είναι πάρα πολύ άδικο για εμάς γιατί οι περισσότεροι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, τα πτυχία των οποίων είναι συναφή με την ΠΦΥ. Επιπλέον κανένας άλλος κλάδος στα Κέντρα Υγείας δεν ακολουθεί το κυκλικό ωράριο και αυτό θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

  • 15 Απριλίου 2022, 15:03 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    Εσωτερική διάρθρωση Κ.Υ.: Οι επισκέπτες υγείας δεν πρέπει να ανήκουν στη Δ/νση Νοσηλευτικής αλλά να συσταθεί Τμήμα Κοινωνικής Φροντίδας ή Αγωγής Υγείας, Πρόληψης και Διασύνδεσης, στο οποίο να προΐσταται Επισκέπτης Υγείας με τη δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης.
    Σε κάθε περίπτωση είναι άστοχος ο διαχωρισμός ΠΕ Επισκεπτών ή, στην περίπτωση έλλειψης, ΤΕ Επισκεπτών για την θέση προϊσταμένου της παρ. 11β του άρθρου 3 του ν. 4238/2014
    Η διάρθρωση των τμημάτων να αφορά και στα Κέντρα Υγείας , που ανήκουν στις άγονες ια προβληματικές περιοχές

  • Στο άρθρο 3 του ν. 4238/2014 παρ.12 προτείνουμε την εξής αναδιατύπωση (μέσα σε ** οι παρατηρήσεις μας):
    12. …………. Ως Υπεύθυνος για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, καθώς και ο αναπληρωτής του και για το μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Υγείας του επομένου εδαφίου, ορίζεται, με απόφαση του Διοικητή της Υ.ΠΕ., ιατρός **και σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιατρός,** οδοντίατρος του κλάδου Ειδικευμένων Ιατρών/Οδοντιάτρων Ε.Σ.Υ., εκ των υπηρετούντων σε αυτό, με τριετή θητεία. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται η διαδικασία επιλογής των Υπευθύνων και των αναπληρωτών τους και τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, οι ειδικότερες αρμοδιότητες αυτών, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
    Κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, σχετικά με τον ορισμό και την επιλογή του Υπεύθυνου για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας καταργείται.

  • 15 Απριλίου 2022, 08:20 | Α.Α

    Ή Διοίκηση των Κ.Υ. πρέπει να γίνετε από προϊστάμενο Διεύθυνσης βάση των κείμενων διατάξεων, το οποίο γίνετε σε όλη την δημόσια διοίκηση και στα Νοσοκομεία, και όχι όπως προτείνετε από Ιατρό. Ο Ιατρός προΐσταται της Ιατρικής Υπηρεσίας. Βλέπετε νομοθεσία: Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE εφόσον:

    α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης επί ένα (1) έτος τουλάχιστον
    ή
    β) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον έξι (6) έτη στο βαθμό αυτόν
    ή
    γ) κατέχουν το βαθμό Α’ και έχουν ασκήσει συνολικά τουλάχιστον για τρία (3) έτη καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος
    ή
    δ) κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα (10) έτη στο βαθμό αυτόν.

  • 15 Απριλίου 2022, 00:50 | Κεφαλά Πένυ

    Η Νοσηλευτική Υπηρεσία δεν μπορεί να συμπεριλάβει άλλους επαγγελματίες υγείας, πόσο μάλλον αυτοί να προΐστανται. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της δομής υγείας διότι το φάσμα αρμοδιοτήτων της νοσηλευτικής δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από τους άλλους επαγγελματίες υγείας.
    Επιπλέον ορίζοντας προϊστάμενο μόνο κατηγορίας ΠΕ παραγκωνίζονται υπάλληλοι με πολυετή εργασιακή εμπειρία και πρόσθετη εκπαίδευση ( Master, PhD, πτυχία άλλων σχολών ).

  • 14 Απριλίου 2022, 20:35 | Βαγια

    Η Νοσηλευτική υπηρεσία όπως το δηλώνει και η ετοιμολογία της λέξεως πρέπει να διοικείται αποκλειστικά από Νοσηλευτές. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα Νοσοκομεία του κόσμου καθώς κ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Προς τι το όφελος να μπλέκουν στο εν λόγο νομοσχέδιο ειδικότητες που δεν έχουν ουδεμία σχέση με νοσηλευτική κ δεν έχουν ίδια εκπαίδευση, ίδια ωράρια εργασίας καθώς κ τις ίδιες ευθύνες αποτελεσματικής λειτουργίας της μονάδας. Το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η σύγκρουση εργαζομενων με αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Από την άλλη πλευρά η πρόκριση των ΠΕ έναντι των ΤΕ είναι αδικαιολόγητη από την στιγμή μάλιστα που όλες οι πρώην σχολές των ΤΕΙ έχουν μετασχηματιστεί σε πανεπιστημιακές χωρίς να δίνεται δικαίωμα στους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ να κάνουν αναβάθμιση των πτυχίων τους. . Με αυτόν τον τρόπο καταργείται ανεπίσημα ο κλάδος των αποφοίτων ΤΕΙ κ υποβαθμίζεται η Νοσηλευτική επιστήμη .

  • 14 Απριλίου 2022, 13:32 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

    Άρθρο 32
    Παρ. 11β. Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελματιών Υγείας, το οποίο στελεχώνεται από νοσηλευτικό προσωπικό, λοιπούς Επαγγελματίες Υγείας, καθώς και προσωπικό παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ των κλάδων Νοσηλευτικής, Επισκεπτών/τριών Υγείας, Μαιευτικής, Κοινωνικών Λειτουργών/Κοινωνικής Εργασίας, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων, Λογοθεραπείας, ή, στην περίπτωση έλλειψης, κατηγορίας ΤΕ των ως άνω κλάδων. Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 3528/2007 (Α΄26), με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), ορίζεται ως Προϊστάμενος Τμήματος υπάλληλος εκ των ως άνω κατηγοριών. Ο προϊστάμενος αναπληρώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    Προτείνω , το Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να στελεχώνεται, όπως είναι προφανές και απο τον τίτλο, αμιγώς από Νοσηλευτές ΤΕ/ΠΕ, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών , με προϊστάμενο κρινόμενο απο Μεταπτυχιακές / Διδακτορικές σπουδές, προϋπηρεσία και αξιολογήσεις. Ακριβώς όπως κρίνονται οι προϊστάμενοι απο τα υπηρεσιακά συμβούλια.
    Όσον αφορά τις άλλες ειδικότητες , μπορούν να στελεχώσουν τμήματα που αφορούν τα εκάστοτε αντικείμενα εργασίας τους.

  • 14 Απριλίου 2022, 11:16 | ΜΠΟΥΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Στη Νοσηλευτικη υπηρεσια δε δυναται να προισταται αλλος επαγγελματιας υγειας εκτος απο ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ.Οι νοσηλευτες δεν εχουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα,το ιδιο ωραριο καθως και τις ιδιες γνωσεις με αλλους κλαδους οπως Διαιτολογους-Διατροφολογους,Επισκεπτες Υγειας,Κοινωνιολογους και αλλες ειδικοτητες.Ο Νοσηλευτης αποτελει το συνδετικο κρικο μεταξυ ασθενη και ιατρου και μονο αυτος θα πρεπει να προισταται στη Νοσηλευτικη Υπηρεσια.Ειναι απαραδεκτη η καλυψη των θεσεων προισταμενων νοσηλευτικης υπηρεσιας απο ΠΕ και ελλειψει αυτων απο ΤΕ.Η υπαρξη του νομου 4600/2019 κατηργησε το διαχωρισμο μεταξυ ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτων.Νοσηλευτες ΤΕ με πολλα χρονια υπηρεσιας, μεταπτυχιακους και διδακτορικους τιτλους,εμπειρια στην κοινοτητα,στην ανακουφιστικη φροντιδα και την κατ΄οικον φροντιδα ειναι αδικο και απαραδεκτο να αποκλειονται απο την ηγεσια της νοσηλευτικης υπηρεσιας εναντι των ΠΕ.

  • 14 Απριλίου 2022, 10:57 | Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσηλευτών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΣΥΝΟ ΠΦΥ-

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΥΝΟ ΠΦΥ – ΕΠΙ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

    Επί του άρθρου 32, παράγραφος 11β:
    Η Νοσηλευτική Υπηρεσία των ΚΥ πρέπει να υφίσταται ως αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη, καθώς οι νοσηλευτές των ΚΥ που αποτελούν και την πλειονότητα των επαγγελματιών υγείας, στελεχώνουν διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο ανεξάρτητες νοσηλευτικές υπηρεσίες και τμήματα. Προτείνεται η άμεση τροποποίηση σε: «Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με την θέση του προϊστάμενου να καταλαμβάνεται από νοσηλευτή ΠΕ ή ΤΕ με πρόσθετα προσόντα τα έτη εργασίας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και συναφείς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές».

  • 13 Απριλίου 2022, 21:36 | ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

    Στην παράγραφο β του άρθρου 32-Εσωτερική διάρθρωση των Κέντρων Υγείας – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 4238/2014 , του προτεινόμενου νομοσχεδίου, παρόλο που στη στελέχωση των Κ.Υ προβλέπεται φυσικοθεραπευτής, για τα καθήκοντα του προϊσταμένου του τμήματος νοσηλευτικής και λοιπών επαγγελματιών υγείας δεν προβλέπεται φυσικοθεραπευτής και προτείνεται:

    β. Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελματιών Υγείας, το οποίο στελεχώνεται από νοσηλευτικό προσωπικό, λοιπούς Επαγγελματίες Υγείας, καθώς και προσωπικό παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ των κλάδων Νοσηλευτικής, Επισκεπτών/τριών Υγείας, Μαιευτικής, Κοινωνικών Λειτουργών/Κοινωνικής Εργασίας, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας.

    Το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία στο άρθρο 26 παρ. 2 του ν.4272/2014 με την εξής διατύπωση: Για τις θέσεις ευθύνης όλων των οργανικών μονάδων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, για τις οποίες προβλέπεται να καταλαμβάνονται από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, ισχύει η διαζευκτική δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων αυτών.

    Λυμπερίδης Πέτρος
    Πρόεδρος πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

  • 13 Απριλίου 2022, 21:35 | ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Στην παράγραφο β του άρθρου 32-Εσωτερική διάρθρωση των Κέντρων Υγείας – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 4238/2014 , του προτεινόμενου νομοσχεδίου, παρόλο που στη στελέχωση των Κ.Υ προβλέπεται φυσικοθεραπευτής, για τα καθήκοντα του προϊσταμένου του τμήματος νοσηλευτικής και λοιπών επαγγελματιών υγείας δεν προβλέπεται φυσικοθεραπευτής και προτείνεται:

    β. Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελματιών Υγείας, το οποίο στελεχώνεται από νοσηλευτικό προσωπικό, λοιπούς Επαγγελματίες Υγείας, καθώς και προσωπικό παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ των κλάδων Νοσηλευτικής, Επισκεπτών/τριών.

    Επίσης το θέμα της προτεραιότητας των υπαλλήλων ΠΕ ή όχι το έχει λύσει ο Νομοθέτης στο αρθρο 26 παρ. 2 του ν. 4272/2014 με την εξής διατύπωση: Για τις θέσεις ευθύνης όλων των οργανικών μονάδων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, για τις οποίες προβλέπεται να καταλαμβάνονται από υπαλλήλους των κατηγοριών
    ΠΕ και ΤΕ, ισχύει η διαζευκτική δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων αυτών.

  • 13 Απριλίου 2022, 12:05 | Αθηνά Λάτση

    Σχετικά με το άρθρο 32 είναι λάθος το να βάλετε τη νοσηλευτική υπηρεσία μαζί με τους λοιπούς επαγγελματίες και άδικο για όλους. Επιτέλους οι προϊστάμενοι τμημάτων να λάβουν το επίδομα που τους αξίζει για την θέση ευθύνης τους καθώς όλα αυτά τα χρόνια ήταν ρατσιστικό οι προϊστάμενοι τμημάτων μόνο στα νοσοκομεία να παίρνουν επίδομα.
    Μακάρι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να πάρει τη θέση που της αξίζει δίπλα από την δευτεροβάθμια και οι υπάλληλοι της να έχουν την ίδια αντιμετώπιση από το υπουργείο Υγείας

  • 13 Απριλίου 2022, 09:00 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΙΑΔΗ Γενική Ιατρός, τ. Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.

    Καταργείται το αρ.47 του Ν.4368/2016: «Υπεύθυνος για το Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας ή της Μονάδας Υγείας ορίζεται εκ των υπηρετούντων, με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. ή οδοντίατρος με βαθμό Διευθυντή και, εν ελλείψει αυτού, Επιμελητής Α’ με τριετή θητεία.» Δεν ορίζονται τα προσόντα του Υπευθύνου, η βαθμολογική του θέση στην ιατρική ιεραρχία.
    Καταργείται η πρόβλεψη για έως και δύο διαδοχικούς ορισμούς του ιδίου Υπευθύνου.
    Σε συνδυασμό με το αρ.45, σύμφωνα με το οποίο καταγγέλλεται η ‘σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.’ όποιου ιδιώτη ιατρού δεν ανταποκριθεί για να καλύψει ‘έκτακτες’ ανάγκες του Κέντρου Υγείας της περιοχής του προκύπτει ορισμός με αδιαφανή κριτήρια (κομματικά διαπλεκόμενου, μήπως;) Υπευθύνου στον οποίο υπάγονται συνολικά οι ιατροί της περιοχής ευθύνης του υπό την απειλή της καταγγελίας των συμβάσεων τους!

  • 13 Απριλίου 2022, 07:46 | Ισίδωρος Αμοργιανός

    Η νοσηλευτική υπηρεσία σχετίζεται μόνο με νοσηλευτές καθότι αυτοί κατέχουν τις προβλεπόμενες γνώσεις! Εφόσον είναι ανέφικτο ο κοινωνικός λειτουργός π.χ να λαμβάνει οδηγίες για το έργο του από νοσηλευτές πως γίνεται οι νοσηλευτές να παρακινούνται για το δικό τους έργο από επισκέπτες υγείας πχ?! Δεν είμαστε ενιαίος κλάδος… Η κάθε ειδικότητα έχει τον δικό της σημαντικό ρόλο για την υγεία του ατόμου! Μη μπερδεύεστε με τον όρο πως είμαστε επαγγελματίες υγείας, δε σημαίνει πως όλοι είμαστε για όλα!

  • 13 Απριλίου 2022, 00:06 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΙΑΔΗ Γενική Ιατρός, τ. Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.

    Στο άρθρο 32 δεν προβλέπονται τα προσόντα για τον ορισμό του Υπευθύνου για την Επιστημονική Λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Δεν προβλέπεται ούτε η ειδικότητα του Υπευθύνου. Μόνον καταργούνται όλες οι σχετικές διατάξεις.
    Καταργείται η πρόβλεψη για τον ορισμό του ιδίου υπευθύνου έως δύο φορές.

    Υπάγεται το σύνολο των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρών στον με απροσδιόριστα προσόντα ορισθέντα Υπεύθυνο Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, ο οποίος και αποκτά το δικαίωμα να εισηγηθεί την καταγγελία της σύμβασης του ιδιώτη ιατρού με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην περίπτωση που ο ιατρός αυτός δεν ανταποκριθεί να καλύψει «έκτακτες» ανάγκες του Κέντρου Υγείας (άρθρο 45).
    Πρόκειται για την υπαγωγή του συνόλου των ιατρικών λειτουργών μιας περιοχής σε κομματικά διορισμένο διαπλεκόμενο «Υπεύθυνο»;

  • 12 Απριλίου 2022, 22:33 | ΤΣΟΠΑΝΕΛΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Με τη δημιουργία του κλάδου <> υποβαθμίζεται τόσο ο νοσηλευτικός κλάδος που χρόνια στελεχώνει αυτοδιοίκητα νοσηλευτικά τμήματα, όσο και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας. Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να αποτελείται και να διοικείται από λοιπούς επαγγελματίες υγείας δεδομένου της διαφορετικής εκπαίδευσης, των διαφορετικών δεξιοτήτων και των διαφορετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.

  • 12 Απριλίου 2022, 19:01 | ΝΤΙΑ

    Το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργεί αδικίες και ανισότητες.
    1. Υπεύθυνος για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, καθώς και ο αναπληρωτής του ορίζεται ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ειδικευμένων Ιατρών/Οδοντιάτρων Ε.Σ.Υ., χωρίς γνώσεις διοίκησης, αποκλείοντας άλλους επαγγελματίες υγείας με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη διοίκηση.
    2. Προϊστάμενος στη νοσηλευτική υπηρεσία μπορεί να τοποθετηθεί διαιτολόγος, διατροφολόγος ή ψυχολόγος, μόνο και μόνο επειδή είναι ΠΕ, υποβαθμίζοντας το ρόλο του νοσηλευτή, την προϋπηρεσία- εμπειρία του, τους μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς του τίτλους.

  • 12 Απριλίου 2022, 19:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠ

    Δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται η νοσηλευτική υπηρεσία με τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας.
    Είναι φύση αδύνατον και μια παγκόσμια πρωτοτυπία! Δηλ. αν εγώ θελήσω να ρωτήσω κάτι σχετικό με ένα φάρμακο μου ή με μια νοσηλευτική πράξη πχ, την κολοστομία μου, θα πάω να ρωτήσω τον ψυχολόγο ή το διαιτολόγο, μόνο και μόνο επειδή είναι ΠΕ;
    Δεν υπάρχει λογική σε αυτό.
    Γιατί, για άλλη μια φορά πάμε να υποβιβάσουμε το ρόλο του νοσηλευτή:
    Αυτό είναι το ΜΠΡΑΒΟ και η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ στους νοσηλευτές από την κυβέρνηση για την καθημερινή προσφορά τους αλλά και όλο αυτό τον καιρό με την πανδημία:
    Γιατί εμείς οι πολίτες άλλα θυμόμαστε !!!

  • 12 Απριλίου 2022, 09:23 | Χριστοδούλου Δαβίδ

    Ο καθένας μας έχει διαφορετική γνώση κι δεξιότητες. Το ‘ Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελματιών Υγείας’ είναι λάθος. Ο καθένας μας έχει διαφορετική γνώση κι έχουμε διαφορετικές δεξιότητες. Έτσι πχ ένας ψυχολόγος που δεν έχει κάνει ποτέ νοσηλευτική δεν μπορεί να κατανοήσει την εργασία και τις απαιτητικές ανάγκες που έχει το αντικείμενο, πως θα μπορεί να το διοικήσει;
    Οι νοσηλευτές πρέπει να είμαστε ξεχωριστή κατηγορία όπως κι οι υπόλοιποι και να διοικούμαστε από νοσηλευτές κι αντίστοιχα και οι υπόλοιποι από τους ομοίους τους. Το άρθρο αυτό μας υποβιβάζει ως επαγγελματίες όλους μας.

  • 11 Απριλίου 2022, 21:06 | Σπύρος Μάρκου

    Το ως άνω άρθρο, του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, πάσχει νομιμότητας αφού:
    1. Δεν ορίζει το απαιτούμενο βαθμό του επιστημονικά υπευθύνου του Κ.Υ. με προτεραιότητα στην κατοχή οργανικής θέσης Διευθυντού.
    2. Δεν ορίζει την ειδικότητα, με προτεραιότητα στην Γενική Ιατρική, η οποία είναι και η κύρια ειδικότητα των ιατρών που υπηρετούν στα Κ.Υ. και καλύπτει όλα τα ιατρικά συμβάντα.
    3. Δεν προβλέπει εισήγηση του επιστημονικού οργάνου, δηλαδή του Επιστημονικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

  • 11 Απριλίου 2022, 19:03 | Kalemikerakis

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΑΔΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

    Σύμφωνα με την επιστημονική γνώμη των μελών ΔΕΠ του Τομέα μαθημάτων Κοινοτικής Νοσηλευτικής & Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προτείνονται ομόφωνα οι παρακάτω τροποποιήσεις επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:

    Άρθρο 32 παράγραφος 11β

    Στην παράγραφο 11β αναφέρεται η διάρθρωση σε «Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελματιών Υγείας» γεγονός που δεν συνάδει με την οργάνωση του νοσηλευτικού κλάδου. Οι νοσηλευτές σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα αποτελούν πάντα ξεχωριστή υπηρεσία και στελεχώνουν ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα νοσηλευτικά τμήματα και υπηρεσίες, όπως ακριβώς και ο ιατρικός κλάδος. Τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας όταν δεν μπορούν αριθμητικά να αποτελέσουν αυτόνομο τμήμα για κάθε ξεχωριστή ειδικότητα, τότε συνενώνονται μεταξύ τους σε ένα τμήμα αλλά ποτέ με τα νοσηλευτικά τμήματα. Η διάρθρωση πρέπει να αλλάξει άμεσα και να προβλέπεται ανεξάρτητη και αυτοδιοίκητη νοσηλευτική υπηρεσία που θα αποτελείται από ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα τμήμα/τμήματα νοσηλευτικής όπως δηλαδή συμβαίνει και με την ιατρική υπηρεσία.
    Συνεπώς προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής:
    «Νοσηλευτική Υπηρεσία η οποία στελεχώνεται μόνο από νοσηλευτικό προσωπικό. Καθήκοντα Προϊστάμενου ασκεί υπάλληλος της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ του κλάδου Νοσηλευτικής, με επιπλέον κριτήρια, τα έτη υπηρεσίας, τις νοσηλευτικές ειδικότητες, τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, καθώς και τις ετήσιες αξιολογήσεις».

    Οι «Λοιποί Επαγγελματίες Υγείας» προτείνεται να αποτελούν ξεχωριστή υπηρεσία/τμήμα και να ασκεί χρέη προϊσταμένου υπάλληλος ενός εκ των κλάδων αυτών.

  • 11 Απριλίου 2022, 17:48 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ….α. Ιατρική Υπηρεσία και Ιατρικά Εργαστήρια, τα οποία στελεχώνονται από Ιατρούς/Οδοντιάτρους του κλάδου Ειδικευμένων Ιατρών/Οδοντιάτρων Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), Ιατρούς/Οδοντιάτρους κατηγορίας ΠΕ, καθώς και από άλλους επιστήμονες υγείας.
    Να γίνει σαφής αναφορά όλων των ειδικοτήτων, προτείνω όλοι εκείνοι οι επιστήμονες υγείας, που ανήκουν στην ιατρική υπηρεσία των νοσοκομείων.

  • 11 Απριλίου 2022, 16:31 | ΜΑΡΙΟΣ

    Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν ξεχωριστές υπηρεσίες στα κέντρα υγείας. Πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ενιαίες διευθύνσεις επειδή
    1. Έχουν μικρό αριθμό προσωπικού
    2. Είναι οικονομικά ασύμφορο να δημιουργηθούν απαιτήσεις για επιπλέον επιδόματα θέσης ευθύνης
    3. Δεν επιλύουν κάποιο πρόβλημα

  • 11 Απριλίου 2022, 13:00 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΛΑΠΠΑ

    Σχετικά με τη διάρθρωση των υπηρεσιών στα Κ.Υ., δεν αντιλαμβάνομαι πως τόσοι επαγγελματίες υγείας με διαφορετική εκπαίδευση και κουλτούρα μπορούν να αναφέρονται ως «Λοιποί επαγγελματίες υγείας» στο τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας!!
    Ο ορισμός του Τμήματος Κοινωνικής Φροντίδας με τους Επισκέπτες Υγείας, τους Κοινωνικούς Λειτουργούς και τους Διατροφολόγους, θα έπρεπε να είναι δεδομένος. Δεν μπορεί να θεωρούμαστε όλοι μέλη της Νοσηλευτικής υπηρεσίας ενώ είμαστε εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας επαγγελματίες υγείας. Ακόμη και νοσηλευτές με ειδικότητα Δημόσιας ή Κοινοτικής Νοσηλευτικής που προκύπτουν τώρα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επαγγελματίες με άλλα επαγγελματικά δικαιώματα!!!

  • 11 Απριλίου 2022, 11:53 | Πρόεδρος

    Δεν μπορείτε να βάζετε την ειδικότητα που συνεργάζεται αμεσα με τους ιατρούς σε ένα Κέντρο Υγείας στο καλάθι με όλους τους άλλους. Δηλαδή ο ΠΕ Διαιτολογίας θα βγάζει προγραμμα για τους νοσηλευτές που είναι 24ωρο;;; Με τι προσόντα;;; Αφου δεν έχει δουλέψει ποτέ 24ωρο…

    Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν μόνο με δύο ειδικότητες: Ιατρούς και Νοσηλευτές!!
    Ολα τα άλλα επαγγέλματα υπάρχουν δεν υπάρχουν, δεν επηρεάζουν την λειτουργία μιας μονάδας υγείας.
    Επίσης είναι λάθος να επιβάλετε προιστάμενο ως ΠΕ εφόσον δεν έχει λυθεί το θέμα της εξίσωσης πτυχίων. Να περιμένετε να λυθεί πρώτα αυτο το ζήτημα και μετά να κάνετε το αντίστοιχο νομοσχέδιο.

  • 11 Απριλίου 2022, 11:33 | Ελίνα

    Στπ αρθρο 32 η παράγραφος 11β είναι λάθος. Η νοσηλευτική υπηρεσία δεν ενσωματώνεται ποτε με άλλα επαγγελματα γιατι διαχειρίζεται το φαρμακευτικό υλικο μιας Μονάδας Υγείας.
    Ξεχωρίστε την νοσηλευτικη απο τους λοιπούς επαγγελματίες.
    Επίσης αναφέρετε ως προιστάμενο μόνο όποιον επαγγελματία υγείας είναι ΠΕ.
    Αυτοι που είναι ΑΤΕΙ και είχαν ονομαστεί έτσι τι θα απογίνουν; Είναι ΠΕ;ΕίναιΤΕ; Τι είναι αυτοι οι άνθρωποι. Εχετε βγάλει απόφαση για αυτούς;;
    Σας υπενθυμίζω οτι στην πλειοψηφία τους οι ΑΤΕΙ με εμπειρία ανω των 20 χρόνων εκτελούν χρέη προιστάμενου. Μετατρέψτε τους επίσημα σε ΠΕ για να μην υπάρξουν προβλήματα.

  • 11 Απριλίου 2022, 00:36 | ΜΠΑΚΙΡΤΖΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ

    Η νοσηλευτική υπηρεσία σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα στελεχώνεται μόνο από επαγγελματίες που ανήκουν στον κλάδο αυτό. Στα νοσοκομεία η αντίστοιχη υπηρεσία δεν παρουσιάζει ανομοιογένεια, ως προς την σύνθεσή της και φυσικά δεν εμπλέκονται άλλες ειδικότητες άσχετες με με το νοσηλευτικό επάγγελμα, όσο και με την κουλτούρα αυτού. Γιατί θα πρέπει λοιπόν, να υπάρξει αυτή η πρωτοτυπία στην Π.Φ.Υ.; Είναι αδύνατο και ασύμβατο να προΐσταται της νοσηλευτικής υπηρεσίας, επαγγελματίας άσχετος με το νοσηλευτικό έργο! Η ομοιογενοποίηση άσχετων κλάδων όχι μόνο αποτελεί κατάφορη αδικία προς τον νοσηλευτικό κλάδο, αλλά ενέχει κινδύνους ως προς τον ασφαλή προγραμματισμό και άσκηση του νοσηλευτικού έργου.

  • 10 Απριλίου 2022, 20:43 | ΜΑΡΙΟΣ

    Τα κέντρα υγείας πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ενιαία διεύθυνση. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν προβλήματα από τη λειτουργία τους ως ενιαία διεύθυνση και επομένως δεν εξυπηρετεί τίποτε η δημιουργία ιατρικής, νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας σε αυτά. Επιπλέον θα δημιουργηθούν επιπλέον δαπάνες από τα επιδόματα θέσεως ευθύνης των προισταμένων σε περίπου 300 κέντρα υγείας, δηλ 600 επιπλέον επιδόματα.

  • 10 Απριλίου 2022, 20:37 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Από την στιγμή που τα Κ.Υ. θα είναι επιπέδου Διεύθυνσης, η διοίκηση ασκείται από προϊστάμενο επιλέγεται με την ισχύουσα νομοθεσία με μοριόδοτηση βάση του Ν.3528/07, κ αρθ. 84-86 Υ.Κ. κ Ν.4670/2020. Το μοντέλο διοίκησης με Ιατρό ‘Συντονιστή’ έχει αποτύχει. Διοίκηση των Κέντρων Υγείας από Διοικητικούς βάση προσόντων και εμπειρίας, όπως σε όλη την Δημόσια Διοίκηση και ειδικά στο Χ΄ρο της Δημόσιας Υγείας, βλέπεται, Νοσοκομεία.

  • 10 Απριλίου 2022, 16:10 | Κεραμιδά Λουκία

    1. Στη Νοσηλευτική υπηρεσία των Κέντρων Υγείας δεν μπορεί να ενσωματωθούν άλλοι επαγγελματίες υγείας καθώς δεν έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασίας αλλά και εκπαίδευσης, πόσο μάλλον να προΐστανται.
    Η αυτοδύναμη και ανεξάρτητη δράση και επέμβαση του νοσηλευτή( είναι η πολυπληθέστερη ομάδα επαγγελματιών υγείας), τον διακρίνει από τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας, αποτρέποντας κάθε δυνατότητα παρέμβασης των τελευταίων στο νοσηλευτικό έργο. Στην ολιστική φροντίδα του ασθενή όλο το 24ωρο δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι λοιποί επαγγελματίες υγείας.

    2. Νοσηλευτές ΤΕ με πολλά χρόνια υπηρεσίας, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κοινοτική Νοσηλευτική είναι άτοπο και άδικο να αποκλείονται από την ηγεσία της νοσηλευτικής υπηρεσίας έναντι των ΠΕ.
    Τόσα χρόνια και δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα των ΑΤΕΙ, ΑΕΙ στη Νοσηλευτική!

  • 10 Απριλίου 2022, 16:38 | Ειρήνη

    Όσον αφορά το Άρθρο 32.
    Θεωρώ απαράδεκτο εν έτει 2022 να συνεχίζεται να γίνεται λόγος για
    «Τμήμα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Λοιπών Επαγγελματιών Υγείας».
    Η Νοσηλευτική υπηρεσία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας ενός Κέντρου υγείας (όπως καθορίστηκαν από το Ν.1397/83 που διέπει τη λειτουργία των Κέντρων υγείας) και θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη, αυτόνομη και να στελεχώνεται αποκλειστικά από νοσηλευτές.

  • 10 Απριλίου 2022, 10:41 | ΚΑΜΠΟΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1.Είναι απαραίτητο να γίνει αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με την ευκαιρία των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού 2021, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, ώστε άλλα περιφερειακά ιατρεία (ΠΙ) να κλείσουν και άλλα να ενισχυθούν με ιατρικό προσωπικό, αφού η κατανομή του πληθυσμού έχει δραματικά μεταβληθεί σε σχέση με το 1980 όταν σχεδιάσθηκε η διάρθρωση και κατανομή των Π.Ι..
    2.Είναι σωστό η στελέχωση των ΚΥ να γίνεται κατά περίπτωση και όχι κατά προτεραιότητα από οδοντιάτρους. Αυτό αποκομίζω από την 20 χρονια εργασιακή εμπειρία μου σε ΚΥ αγροτικής περιοχής. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη στελέχωση με Γενικούς Ιατρούς, νοσηλευτές (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ), ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών, ΤΕ/ΔΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕ Επισκεπτών/-τριών Υγείας. Είναι απαραίτητο οι εφημερίες των οδοντίατρων στα ΚΥ να γίνουν εφημερίες ετοιμότητας και κατά προτεραιότητα να καλύπτονται οι αργίες όταν τα ιδιωτικά οδοντιατρεία παραμένουν κλειστά και ο πληθυσμός έχει διέξοδο μόνο σε δημόσιες δομές υγείας.
    3.Είναι αναγκαίο και επιτακτικό η κατάργηση οριστικά των μετατάξεων υπαλλήλων με ΥΕ,ΔΕ,ΤΕ προσόντα κυρίως νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμων, θυρωροί, κηπουροί, οδηγοί, πληρώματα ασθενοφόρων σε θέσεις διοικητικού προσωπικού. Είναι μια τοξική πληγή του ΕΣΥ μέσω της οποίας διαιωνίζεται, η αναξιοκρατία, η διαφθορά «το πολιτικό ρουσφέτι», και βασική τροχοπέδη για την εξέλιξη του ΕΣΥ.
    4.Είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση της δυνατότητας ο Γενικός Ιατρός να εφημερεύει και να εργάζεται στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και να δημιουργηθούν θέσεις για τον διορισμό τους εκεί, αφού όπως έχει δείξει η πραγματικότητα την τελευταία 10ετία, οι Γενικοί Ιατροί είναι αυτοί που λειτουργούν τα επείγοντα ιατρεία των νοσοκομείων της επαρχίας είτε είναι οργανωμένα ΤΕΠ είτε όχι (μέχρι σήμερα ο Γενικός Ιατρός έχει δυνατότητα διορισμού μόνο σε οργανωμένα ΤΕΠ νοσοκομείων).

    ΚΑΜΠΟΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Κ.Υ.ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  • 10 Απριλίου 2022, 10:05 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΤΟΥΚΑΣ

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για την προσπάθεια αναβάθμισης της ΠΦΥ.
    Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διακριτά τμήματα εντός των Κέντρων Υγείας με δικό τους προϊστάμενό.
    Θα πρέπει όμως να γίνει αναβάθμιση του ρόλου του τμήματος διοικητικής υποστήριξης όπως και σε κάθε διεύθυνση .
    Στην πραγματικότητα στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των Κέντρων Υγείας όλες οι επιμέρους ειδικότητες ιατρικές νοσηλευτικές κλπ απευθύνονται στο διοικητικό τμήμα για την επίλυση των προβλημάτων .Το διοικητικό τμήμα είναι υπεύθυνο για την τήρηση προγραμμάτων ,για τις προμήθειες υλικών πάσης φύσης ,για την καταχώρηση των αδειών,για την επίλυση των προβλημάτων ,για τα αιτήματα όλων των υπαλλήλων και των πολιτών ,για την λειτουργία των ραντεβού , για την ερμηνεία νόμων και εγκυκλίων ,για την τήρηση στατιστικών και εν κατακλείδι για την εφαρμογή των στρατηγικών πολιτικών της κυβέρνησης .
    Αν και την τελική ευθύνη για την λειτουργία των ΚΥ την φέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος λόγω της ιδιότητας του ως ιατρός (30 ραντεβού την ημέρα για συνταγογράφηση πλέον των έκτακτων περιστατικών ) περιορίζεται ο χρόνος του για την ενασχόληση με τα επιμέρους ζητήματα .
    Το διοικητικό τμήμα αναλαμβάνει πρακτικά να εισηγείται στον επιστημονικά υπεύθυνο για τα ζητήματα αυτά με εμπεριστατωμένες εκθέσεις και σχόλια ώστε να διευκολύνεται η εύρυθμη και σωστή λειτουργία της μονάδας .
    Επομένως είτε θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός του επιστημονικού και του διοικητικού υπεύθυνου είτε θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του διοικητικού τμήματος με αρμοδιότητες σε θέματα που δεν άπτονται συγκεκριμένων επιστημονικών γνώσεων . Κριτήριο δε της επιλογής προϊσταμένων δεν πρέπει να είναι μόνο ο τίτλος σπουδών , σχετικός με το τμήμα, αλλά να λαμβάνονται υπόψιν και τίτλοι σπουδών σε διοίκηση , βιογραφικό των υποψηφίων και συνέντευξη .
    Τέλος είναι άδικο η εξαίρεση των ΚΥ που έχουν χαρακτηριστεί ως άγονα Α από την προτεινόμενη δομή διότι δεν διαφέρουν καθόλου ως προς την οργάνωση από τα υπόλοιπα ΚΥ και πολλές φορές εξυπηρετούν και πολύ μεγαλύτερο όγκο πολιτών και είναι πιο πλήρης σε προσωπικό .

  • 9 Απριλίου 2022, 22:32 | A.T.

    Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί νοσηλευτική υπηρεσία και να έχουν τα κέντρα υγείας δομή που μοιάζει με τα νοσοκομεία. Αρκεί η ενιαία διεύθυνση, όπως ισχύει μέχρι στιγμής. Η δημιουργία νοσηλευτικής υπηρεσίας, εκτός του ότι δεν εξυπηρετεί σε κάτι, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν θέματα, δεν επιλύει κάποιο πρόβλημα και επιπλέον δημιουργεί μια οικονομική απαίτηση για την πολιτεία, καθώς θα πρέπει για 300 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα να δοθούν ισάριθμα επιδόματα ευθύνης.

  • 8 Απριλίου 2022, 23:31 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η Διοίκηση των Κ.Υ. πρέπει να γίνετε βάση της κείμενης Νομοθεσίας και βάση των προσόντων που έχουν θεσπιστεί. Διοίκηση ασκεί ο Προϊστάμενος Διοίκησης, από τους διοικητικούς ΠΕ με τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία και όχι Ιατρός ο οποίος προΐσταται της ιατρικής υπηρεσίας. Έτσι διοικούνται και τα Νοσοκομεία και όχι μόνο.

  • 8 Απριλίου 2022, 08:19 | Μαρία Παπαδημητρίου

    Στην Νοσηλευτική Υπηρεσια δεν μπορεί να προΐσταται άλλη ειδικότητα πλην της Νοσηλευτικής.
    Δεν έχουμε το ίδιο αντικείμενο οι επαγγελματίες Υγείας και σίγουρα, από το βασικό πρόγραμμα σπουδών μας και μόνο, είναι ξεκάθαρο ότι μόνο οι νοσηλευτές μπορούν να προσφέρουν ολιστική παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επιπεδα.
    Επίσης απαράδεκτη είναι η κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων απο ΠΕ και ελλείψη αυτών απο ΤΕ.Με αυτό τον τρόπο καταργείται στην ουσία ο νόμος 4600/2019 ο οποίος κατήργησε την ύπαρξη προβαδίσματος μεταξύ ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτών.
    Τέλος,όσον αφορά την διοίκηση των ΚΥ, ένας μεταπτυχιακός ή διδακτορικος τιτλος σπουδών σχετικά με την Διοίκηση Μονάδων Υγείας, θα έπρεπε να είναι ανώτερος από ένα απλό πτυχίο ιατρικής.Τα ΚΥ πρέπει να πάψουν πια να είναι ιατροκεντρικα και εκτός από την συνταγογράφηση και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικων, να δώσουν έμφαση στην προαγωγή και αγωγή υγείας, στις δράσεις στην κοινότητα, στην κατ’οικον νοσηλεία και στην ανακουφιστική φροντίδα ασθενών.

  • 7 Απριλίου 2022, 23:16 | Αθανάσιος Νανοσιάδης

    Η παραγρ. 11.Β στο Αρθρο 32 είναι λάθος.
    Δεν γίνεται να συγχωνευτεί η Νοσηλευτική Υπηρεσία με κανέναν άλλο επαγγελματια υγείας. Οι ανάγκες ενός Κέντρου υγείας ελέγχονται απο την νοσηλευτική υπηρεσία. Απο την γάζα μέχρι το πιό εξειδικευμένο φάρμακο…καμία άλλη ειδικότητα δεν γνωρίζει να το κάνει αυτο γιατι μόνο το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτων το προβλέπει αυτο.
    Θα παραγείλει φάρμακα ο ΠΕ διαιτολόγος;; Γιατι τα μπλέκετε;;;;
    Τα Κέντρα υγείας (και όλες οι μονάδες υγείας) παγκόσμια θέλουν 2 ειδικότητες για να λειτουργήσουν μόνο: Ιατρούς + Νοσηλευτές ΜΟΝΟ.
    Αφήστε αυτές τις δύο υπηρεσίες καθαρές κ ολα τα άλλα επαγγελματα που δεν εργάζονται στηρίζοντας την υπαρξη της δομής υγείας αλλά υποστηρικτικά σε αυτην ενώστε τα. Αλλιως δεν θα προχωρήσει καθόλου ουτε σαν σκέψη δεν προχωράει.
    Οσο για τους ΠΕ σεβαστο αλλά πρέπει να εξισωθούν επισημα και οι ΑΤΕΙ επαγγελματιες υγείας αλλιώς αυτο θεωρείται νομικά κενο απο πλευράς κυβερνήσεως. Δηλάδή αναβαθμίζετε τους ΠΕ ΜΟΝΟ, ενω οι ΑΤΕΙ ειχαν αποφοιτήσει ως μελλοντικοί ΠΕ και ΤΕΛΙΚΑ δεν τους κάνατε ποτέ. Γιατι αυτο το λαθος;;;

  • 7 Απριλίου 2022, 20:32 | Ειρήνη Μπροτζάκη

    Τη διεύθυνση του Κέντρου Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων του, σύμφωνα με το παρόν άρθρο του σχεδίου νόμου, ασκεί ο Υπεύθυνος για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας (ο οποίος πρέπει να είναι ιατρός). Το Κέντρο Υγείας όμως ως ενιαία αποκεντρωμένη οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης της οικείας Υ.Πε. προτείνεται να διευθύνεται από στελέχη κατηγορίας ΠΕ με πτυχίο στη διοίκηση, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και άσκησης διοικητικού έργου. Σε όλες τις Διευθύνσεις των Υ.ΠΕ. η ιατρική ειδικότητα δεν αποτελεί προϋπόθεση επιλογής για την θέση Προϊσταμένου Δ/νσης. Θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί η θέση Υπευθύνου για τον Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας για την οποίο θα απαιτείτο πτυχίο Ιατρικών και συναφών ειδικοτήτων από τη θέση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης (Διευθυντή) του Κέντρου Υγείας για την οποίο θα απαιτείτο η κατοχή προπτυχιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη διοίκηση και η εμπειρία σε θέση ευθύνης. Οι τίτλοι σπουδών στην Ιατρική δεν δύναται να παρακάμπτουν σπουδές στην διοίκηση ειδικά όταν πρόκειται για θέσεις διοίκησης υπηρεσιών.

  • 7 Απριλίου 2022, 18:44 | Νάννου Ειρήνη

    Σχετικά με το άρθρο 32 παρ. 11.β.:
    Η Νοσηλευτική Υπηρεσία σε κανένα κράτος του κόσμου δεν έχει ενσωματωθεί με λοιπούς επαγγελματίες υγείας καθως:
    1.Είναι το μοναδικό τμήμα που λειτουργεί όλο το 24ωρο (εκτός αν αναφέρεστε μονάχα στα Αστικου τύπου Κέντρα Υγείας αφήνοντας εκτός τα Κ.Υ. της μισής Ελλάδας)συνεπώς δεν συνάδει με τις βάρδιες των λοιπών Επαγγελματιών Υγείας.
    2. Ο διαχειριστικός έλεγχος μιας Μονάδας υγείας (παραγγελλίες φαρμάκων, καταγραφή αυτών και χορήγηση- καταγραφή ανα ασθενή)γίνεται αποκλειστικά απο την Νοσηλευτική Υπηρεσία.
    3. Έχει ευθύνη της ενημέρωσης,τήρησης και φύλαξης, από κοινού με την ιατρική υπηρεσία, των φακέλων νοσηλείας των ασθενών.
    4. Σε άμεση συνεργασία με την ιατρική υπηρεσία στοχεύει στην θεραπεία του ασθενή, ο ρόλος της είναι απαραίτητος σε κάθε ασθενή και όχι υπο συνθήκες.
    5. Ενσωματώνοντας την με λοιπούς Επαγγελματίες Υγείας χάνεται ο ξεκάθαρος ρόλος του Νοσηλευτή, αγνοείται η συμβολή των υπολοίπων επαγγελμάτων υγείας στην ολιστική θεραπεία ή παρακολούθηση.
    Τέλος θέτοντας ως προιστάμενο μόνο υπάλληλο της κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων, αγνοούνται και παραμερίζονται οι χιλιάδες Επαγγελματίες Υγείας που έχουν πτυχίο ΑΤΕΙ και επιμόρφωση MSc, PHd κτλ..Είναι τραγικό να μην έχει λυθεί αυτο το ζήτημα των ΑΤΕΙ…

  • 7 Απριλίου 2022, 14:09 | Χρυσοβαλάντης

    Θα συμφωνήσω ότι τη διοίκηση του κέντρου υγείας μπορεί να την αναλάβει και ένας ΠΕ ή ΤΕ με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους ο οποίος είναι πιο ειδικευμένος πάνω στο αντικείμενο από έναν ιατρό.
    Επίσης όταν βγαίνουν προκηρύξεις 2022 όπως του λοιπού επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών .καλό είναι να αξιοποιούνται αυτά τα άτομα γνωρίζοντας ότι δεν είναι προκήρυξη ,απλά απορροφά άτομα ,όταν χρειαστούν εν ελλείψει.

  • 7 Απριλίου 2022, 13:47 | Μαργαρίτα Σουρρή

    Όσον αφορά το Άρθρο 32.
    Στην παράγραφο α θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι ΠΕ Βιολόγοι καθώς 1). στην με Αρ. Απόφ. 5 της Ολομέλειας 125-1-89, του ΚΕΣΥ, <>, αναφέρεται ότι το επιστημονικό
    προσωπικό του Βιοχημικού, Ανοσολογικού, Αιματολογικού κλπ εργαστηρίου
    που αποτελείται εκτός από Ιατρούς και από Βιολόγους διεκπεραιώνει την
    αναλυτική διαδικασία, αξιολογεί και ελέγχει τα αποτελέσματα μέχρι και
    την αποστολή τους και 2). Οι ΠΕ Βιολόγων ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία των Νοσοκομείων, ισότιμα με τους άλλους επιστήμονες που την απαρτίζουν (άρθρο 56 παρ.2 του νόμου 2071/15-7-92).

    Στην παράγραφο β θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και ο κλάδος Τ.Ε Φυσικοθεραπευτών καθώς είναι αρκετοί που ήδη υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και θα ήταν άνιση η αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους αν δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν εξίσου στις κρίσεις για την επιλογή προϊστάμενου.

  • 7 Απριλίου 2022, 09:52 | Αντώνιος Αθανασιάδης

    Γιατί η διεύθυνση του Κέντρου Υγείας να αφορά μόνο το ιατρικό προσωπικό; Μπορούν να θεσμοθετηθούν προσόντα τα οποία να είναι σχετικά με την διοίκηση όπως μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών από εργαζόμενο στη δομή υγείας. ‘Ενας τίτλος σποδών είναι πιο σχετικός με την διοίκηση από το πτυχίο ιατρικής.

  • 6 Απριλίου 2022, 19:44 | ΜΠΕΓΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Η Νοσηλευτική Υπηρεσία δεν δύναται να στελεχώνεται από νοσηλευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας καθώς δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, το ίδιο κυκλικό ωράριο καθώς και την ίδια κουλτούρα και εκπαίδευση ως προς την φροντίδα του ασθενή ή του υγιή που προσέρχεται στο Κέντρο Υγείας Το μέτρο αυτο θα επιφέρει κακή συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας με αντίκτυπο στον πολίτη.
    Εξάλλου είναι άδικο ο προϊστάμενος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να είναι επαγγελματίας υγείας οποιουδήποτε κλάδου κι όχι της νοσηλευτικής επιστήμης μια που η νοσηλευτική υπηρεσία είναι ένας νευραλγικός κλάδος και δεν δύναται να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο κλάδο επαγγελματιών υγείας λόγω της εκπαίδευσης των νοσηλευτών από τις σχολές τους στην ολιστική παροχή υπηρεσιών υγείας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο λογοθεραπευτής ή η μαία, ο ψυχολόγος ή ο διαιτολόγος.
    Επιπλέον είναι άδικο να μη δύναται η δυνατότητα σε νοσηλευτές ΤΕ να προΐστανται στην διοίκηση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ειδικά εάν είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών συναφών με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Κοινοτική Νοσηλευτική και τη Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας. Εξάλλου με την ισοβάθμηση των πτυχίων ΤΕ και ΠΕ νοσηλευτικής αποκλείονται μόνο νοσηλευτές που έχουν εμπειρία 20 και άνω ετών στην ΠΦΥ από την ηγεσία της νοσηλευτικής γεγονός που εντείνει την κοινωνική και επαγγελματική ανοσιότητα.