Άρθρο 1 Σκοπός – Φορείς Εθνικού Στατιστικού Συστήματος

1. Σκοπός του νόμου αυτού, είναι η τροποποίηση και η θεσμική ενίσχυση του συστήματος παραγωγής των επίσημων στατιστικών της χώρας.

Φορείς του εθνικού στατιστικού συστήματος είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (Ε.ΣΤ.Α.), που συνιστάται με το επόμενο άρθρο, καθώς και οι κρατικές υπηρεσίες και οι φορείς του δημόσιου τομέα, που εκτελούν στατιστικές εργασίες με σκοπό την παραγωγή επίσημων στατιστικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

2. Ως επίσημες στατιστικές νοούνται οι στατιστικές που παράγονται από την Ε.ΣΤ.Α., καθώς και οι στατιστικές που παράγονται από κρατικές υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου τομέα και πιστοποιούνται από την Ε.ΣΤ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 2.
3. Οι στατιστικές εργασίες διέπονται από τις αρχές της αμεροληψίας, της αξιοπιστίας, της διαφάνειας, της εμπιστευτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της καταλληλότητας.
4. Για την παραγωγή των στατιστικών αποτελεσμάτων εφαρμόζεται ενιαίο σύστημα εννοιών, ορισμών, στατιστικών ενοτήτων, ονοματολογίας και κωδικών, σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους και τις πρακτικές του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.

  • 8 Δεκεμβρίου 2009, 12:17 | Ελευθερία

    Σύμφωνους μας βρίσκει το νέο νομοσχέδιο για την Εθνική στατιστική υπηρεσία σχετικά με τη τροποποίηση και τη θεσμική ενίσχυση του συστήματος παραγωγής των επίσημων στατιστικών της χώρας. Αναμφισβήτητη είναι η παροχή των υπηρεσιών της τόσο στο κράτος όσο και σε αρκετούς επαγγελματικούς φορείς.
    Πιστεύω όμως ότι από μόνα τους αυτά δεν αρκούν.
    -Το βασικό θέμα που δεν αφορά μόνο την Εθνική Στατιστική αλλά όλο τον δημόσιο τομέα είναι να υπάρχει αξιολόγηση των ικανοτήτων όλων των εργαζόμενων όχι μόνο στα τυπικά προσόντα (ανάλογα με τη θέση τους), αλλά και στην ύπαρξη επαγγελματικής συνείδησης (ωράρια, παραγωγικότητα). Εχω βαρεθεί να βλέπω δημόσιους υπαλλήλους στο σπίτι τους και όχι στην υπηρεσία τους. Εχω βαρεθεί να ξέρω ότι φεύγουν στις 8:00 (όταν δουλεύουν) από το σπίτι τους και στις 13::00 να επιστρέφουν σπίτι αφού έχουν πάρει και τα παιδιά από το σχολείο.
    -Ελεγχος στον αριθμό των εργαζόμενων με την έννοια αν χρειαζόμαστε 2 υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα σε ανάλογη θέση και στο δημόσιο τομέα να υπάρχει αυτή η αναλογια. Όχι υπεράριθμοι εργαζόμενο.
    Πιστεύω επίσης ότι ή Ε.ΣΤ.Α έχοντας την υποδομή και τα εργαλεία θα μπορούσε να αναλάβει και όλες τις έρευνες του δημοσίου που δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες έρευνας αγοράς. Με αυτό τον τρόπο και θα είναι περισσότερο παραγωγικοί αλλά και θα εξοικονομούν μεγάλα κονδύλια από κρατικά έξοδα.

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 22:31 | ΧρήστοςΤζήμος

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
    η μετονομασία της «Υπηρεσίας» σε «Αρχή» παραπέμπει (ετυμολογικά τουλάχιστο) σε Εισαγγελική ή Αστυνομική Αρχή και γενικώς σε δημόσια «Εξουσία».
    Η στατιστική όμως, όπως δείχνει η ετυμολογία της, συνδέεται με τη συγκρότηση του κράτους, την ενοποίησή και τη διοίκησή του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Desrosières (2005, p.216), η λέξη «στατιστική» γεννήθηκε στη Γερμανία τον 18ο αιώνα για να δηλώσει μια «επιστήμη του κράτους» (staatwissenschaft), περιγραφική και μη ποσοτική που αποτελεί πλαίσιο αναφοράς και ονοματολογία, προτεινόμενη από πανεπιστημιακούς στους ηγεμόνες των γερμανικών κρατιδίων. Η επίσημη στατιστική είναι μια διοικητική δραστηριότητα καταγραφής ποικίλων δεδομένων, που οδηγεί σε μη αμφισβητήσιμους αριθμούς, οι οποίοι τροφοδοτούν την κοινωνική συζήτηση και προσανατολίζουν τη δράση. Το στατιστικό έργο αποσκοπεί να ελαττώσει την πολλαπλότητα των καταστάσεων και να προσφέρει μια συνοπτική περιγραφή, απομνημονεύσιμη και χρησιμοποιήσιμη ως σημείο αναφοράς για τη δράση. Αυτό συνεπάγεται αφενός την κατασκευή ενός πολιτικού χώρου ισοδυναμίας εννοιών και κωδικογράφησης και αφετέρου μια μαθηματική επεξεργασία, στηριζόμενη συχνά στο λογισμό των πιθανοτήτων.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω πιστεύω ότι ή Στατιστική, έχει περισσότερο σχέση με «Υπηρεσία» και όχι με «Αρχή». Κυρίως πρέπει να υπηρετεί στη συγκρότηση, την ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Εκτός αν έχετε στο μυαλό σας να δημιουργήσετε κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα κάποια «Αρχή Ελέγχου και Εποπτείας» των στατιστικών εργασιών.
    Επίσης, όπως επισήμανε και ο κ. Καλδής, αν αναζητήσει κανείς πληροφορίες, μέσω των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο για το «ΕΣΤΑ» τον παραπέμπει στην «Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σε ένα μια ονομασία που ήδη υπάρχει.
    Επίσης πουθενά, σε καμιά άλλη χώρα τουλάχιστο σε αυτές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα (ΕΣΣ), δεν υπάρχει η έννοια της «Αρχής» σαν συνθετικό σε τίτλο «επίσημης στατιστικής». Εκτός αν επιθυμούμε εδώ μια πρωτοτυπία!
    Η «Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, ΕΣΥΕ», σαν συγκροτημένη υπηρεσία έχει μια ιστορία πάνω από μισό αιώνα, έχει επίσης ωραιότατο σήμα – λογότυπο, αυτή γνωρίζει ο κόσμος, αυτή εμπιστεύεται και δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα με τόση προχειρότητα στο όνομα της ανεξαρτησίας.
    Βιβλιογραφική αναφορά
    Desrosières Α., (2005), Η πολιτική των Μεγάλων Αριθμών, Ιστορία της στατιστικής αντίληψης, μετάφραση – επιστημονική επιμέλεια Αθανασιάδης Ηλίας, Μεταίχμιο Επιστήμες, Αθήνα.

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | Β.Μπενάκη

    Το νέο σχέδιο Νόμου θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ισχυρό και αδιάβλητο Εθνικό Στατιστικό Σύστημα και να προβλέπει με σαφήνεια και λεπτομέρεια όλο το φάσμα της λειτουργίας του νέου Συστήματος.
    Το Εθνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΣΣ) θα πρέπει να διασφαλίζει την ανάπτυξη ,παραγωγή και διάδοση της στατιστικής πληροφορίας με τρόπο που να καλύπτει τις εθνικές ανάγκες για τη χάραξη των διαφόρων πολιτικών και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους σε όλους τους τομείς και αντίστοιχα των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου (aquis communautaire),καθώς και λοιπών υποχρεώσεων σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και ινστιτούτα , ακαδημαϊκούς φορείς ,επιχειρήσεις και ιδιώτες.
    Το νέο Στατιστικό Σύστημα θα πρέπει να αναπτυχθεί στη βάση του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (Κανονισμός 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) ,αφού η χώρα μας αποτελεί Κράτος Μέλος της Ε.Ε. Ο εν λόγω Κανονισμός αποτελεί ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών στατιστικών και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση της στατιστικής πληροφόρησης.
    Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό Στατιστικό Σύστημα για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και στις υποχρεώσεις της χώρας ,όπως περιγράφονται παραπάνω, πρέπει να αποτελείται από τη Στατιστική Υπηρεσία ,η οποία θα παίζει τον κεντρικό ρόλο, δηλαδή θα αναπτύσσει ,παράγει και διαδίδει την επίσημη στατιστική πληροφόρηση και θα έχει τον απόλυτο συντονισμό και την εποπτεία με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, όλων των φορέων του δημοσίου που εκτελούν στατιστικές εργασίες σε εθνικό επίπεδο. Η ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση της στατιστικής πληροφόρησης θα πρέπει να διέπονται από τις επτά βασικές στατιστικές αρχές ,της επαγγελματικής ανεξαρτησίας ,της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας ,της αξιοπιστίας, του στατιστικού απορρήτου και της σχέσης κόστους –αποτελέσματος, όπως προβλέπεται στον παραπάνω Κανονισμό και αναλύονται στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής
    Η Στατιστική Υπηρεσία πρέπει να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της διάδοσης των πάσης φύσεως επίσημων στατιστικών και να ενεργεί, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ,ως σημείο επαφής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat)

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Για να είναι αξιόπιστη μια στατιστική ανάλυση πρέπει να βασίζεται σε αληθινά στοιχεία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε τα υποβαλλόμενα στοιχεία να είναι ακριβή. Ετσι μόνο θα αποφύγουμε το φαινόμενο που παρουσιάζεται σε περίπτωση αναξιόπιστων στοιχείων να καταλογίζουν τις ευθύνες οι μέν στους δε. Εφταιγε το Λογιστήριο που δεν μας έδωσε σωστά στοιχεία ή έφταιγε η στατιστική υπηρεσία που δεν ανέλυσε σωστά τα στοιχεία κλπ με αποτέλεσμα να γινόμαστε αναξιόπιστοι στην Ευρώπη και να μας προσβαλλουν.
    Προτείνω να γίνονται έλεγχοι στο Γενικό Λογιστήριο και όσον αφορά τα μεγέθη ειπράξεις πληρωμές ΦΠΑ Τελωνεία από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και από πιστοποιημένους ορκωτούς λογιστές.
    Επίσης οι παραπάνω μονάδες να ελέγχουν τις εισπράξεις των φόρων να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε φορολογικές δηλώσεις και να ελέγχουν τις ΑΕ.Επίσης θα μπορούσε να γίνεται με τον τρόπο αυτό και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
    Επίσης με το τρόπο αυτό να γίνεται διερεύνηση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ.

  • Παρ. 1 Μη πλήρης ορισμός.
    Παρ. 2 Ελλείπει στο όλο προσχέδιο ρύθμιση για τη συνεργασία και των συντονισμό των οριζόμενων από το άρθρο 1 παρ. 2 φορέων του εθνικού στατιστικού συστήματος, καθώς ρύθμιση για την επίλυση συγκρούσεων αρμοδιότητας κ.ο.κ.
    Παρ. 3 Βελτίωση ορισμού σύμφωνα με το εφαρμοστέο κοινοτικό δίκαιο.
    Παρ. 4 Οι αναφερόμενες αρχές δεν ορίζονται. Παραπομπή σε νομοθετικούς ή νομολογιακούς ορισμούς. Κανονισμός 223/2009.
    Παρ. 5 Χρήσιμη η παραπομπή στο εφαρμοστέο κοινοτικό δίκαιο.

    Σημείωση: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ ΕΣΥΕ ενδιαφέρεται για την διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΓΓ ΕΣΥΕ και την αξιοπιστία των δημοσίων στατιστικών στοιχείων. Διαφωνεί επί της αρχής με το σχολιαζόμενο προσχέδιο νόμου, διότι θεωρεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ ΕΣΥΕ προκρίνει την ενίσχυση του ήδη υφισταμένου Εθνικού Συμβουλίου Στατιστικής με εποπτικές αρμοδιότητες και τη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του, σύμφωνα και με τις σχετικές συστάσεις της E.E. (βλ. αναλυτικά υπόμνημα Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ ΕΣΥΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.esye.webs.com). Ο παρών σχολιασμός κατ’ άρθρο του προσχεδίου δεν αίρει την επί της αρχής επιφύλαξη του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ ΕΣΥΕ ως προς την όλη προτεινόμενη ρύθμιση.

  • 6 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

    Το νομοσχέδιο διακρίνεται από ασάφεια, αποσπασματικότητα και προχειρότητα. Παρά τις διακηρύξεις του, αποτυγχάνει να δημιουργήσει έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό οργανισμό. Ταυτόχρονα, δεν πείθει ότι θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας στην παραγωγή των εθνικών στατιστικών.

    Θα ήθελα να προσθέσω ορισμένα στοιχεία στους προβληματισμούς και τις επισημάνσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στα πλαίσια της διαβούλευσης

    1. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για κάποιο μηχανισμό ελέγχου ή αξιολόγησης εξωτερικού της Ε.ΣΤ.Α, αν και αυτή ακριβώς η έλλειψη εξωτερικού ελέγχου βρίσκεται στη ρίζα όλων των προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΣΥΕ τα προηγούμενα έτη.

    2. Το διοικητικό συμβούλιο, παρόλο που χαρακτηρίζεται «ανώτατο όργανο διοίκησης της Ε.ΣΤ.Α» έχει γνωμοδοτικό κυρίως ρόλο: δεν εισηγείται θέματα στην ημερήσια διάταξη, αποδέχεται ή όχι τον προϋπολογισμό και δεν ορίζονται τακτές συνεδριάσεις του. Τέλος, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων μόνο με τη ψήφο ενός από μη οριζόμενα από τον υπουργό μέλη, αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το ρόλο του.

    3. Οι επίσημες στατιστικές «ορίζονται» με κυκλική αναφορά: αφενός στο Άρθρο 1 αναφέρεται ότι «Ως επίσημες στατιστικές νοούνται οι στατιστικές που παράγονται από την Ε.ΣΤ.Α» και εν συνεχεία, στο Άρθρο 2, ορίζεται ως σκοπός της Ε.ΣΤ.Α. η συστηματική παραγωγή επίσημων στατιστικών. Πουθενά δεν προσδιορίζεται ποιες είναι αυτές, πως ορίζονται, με ποιο τρόπο ανανεώνονται ή πως επανακαθορίζονται.

    4. Στο Άρθρο 1, παράγραφος 4 αναφέρεται ότι «Για την παραγωγή των στατιστικών αποτελεσμάτων εφαρμόζεται ενιαίο σύστημα εννοιών, ορισμών, στατιστικών ενοτήτων, ονοματολογίας και κωδικών, σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους και τις πρακτικές του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.»

    Σε ποιο σημείο του σχεδίου νόμου καθορίζεται ο φορέας και ο τρόπος δημιουργίας αυτού του ενιαίου συστήματος εννοιών; Στο άρθρο 2, παράγραφος 2, όπου περιγράφονται οι σκοποί του νέου μορφώματος, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε αυτό το ζήτημα. Με δεδομένο ότι η σημαντικότερη κριτική που έχει ασκηθεί στο ελληνικό στατιστικό σύστημα σχετίζεται ακριβώς με το θέμα των εννοιών, ορισμών, κλπ, η ασάφεια του νομοσχεδίου στο θέμα αυτό προβληματίζει.

  • 6 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | KM

    Στη σημερινή πραγματικότητα η παραγωγή επίσημων στατιστικών κάθε χώρας αποτελεί μια σημαντική οικονομική και κοινωνική διαδικασία μιας και οι στατιστικές – και ειδικότερα αυτές που αφορούν στα μακροοικονομικά και στα δημοσιονομικά μεγέθη, στους βραχυχρόνιους δείκτες, στο ισοζύγιο πληρωμών και στην απασχόληση – δεν αξιοποιούνται μόνο προς την κατεύθυνση της παροχής στοιχείων για την ανάλυση των εξελίξεων και στη συνέχεια για τη χάραξη και αξιολόγηση εθνικών πολιτικών αλλά και για την αξιολόγηση των οικονομιών σε διεθνές επίπεδο. Το επίπεδο μιας οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα της, ο βαθμός ανάπτυξης της και η δυναμική που εμπεριέχεται σε αυτόν καθώς και η διατηρησιμότητα της ανάπτυξης, αποτελούν ορισμένα κριτήρια που προσδιορίζονται από τα στατιστικά της στοιχεία.
    Για τα Κ-Μ της ΕΕ τα παραπάνω στοιχεία πέραν του ότι είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό αυτών των κριτηρίων σε επίπεδο ΕΕ, έχουν πρόσθετη χρηστικότητα μιας και αποτελούν «οιονεί φορολογικές δηλώσεις» των Κ-Μ και προσδιορίζουν τις πληρωμές και τις εισπράξεις των ΚΜ προς και από την ΕΕ.
    Επιπρόσθετα όμως για τα ΚΜ της ΟΝΕ τα στατιστικά στοιχεία «μετασχηματίζονται» σε κρίσιμα οικονομικά μεγέθη που το μέγεθός του, οι εξελίξεις τους και ο συσχετισμός τους αποτελούν το θεματοφύλακα και τον εγγυητή του κοινού νομίσματος.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπίζεται η όποια επιδιωκόμενη τροποποίηση και η θεσμική ενίσχυση του συστήματος παραγωγής των επίσημων στατιστικών της χώρας και κατά συνέπεια θα πρέπει να προηγηθεί, πριν από την κατάθεση όποιου σχετικού νομοσχεδίου, ουσιαστική διαβούλευση με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΣΥΕ, εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΣΥΕ, εκπροσώπων των Υπουργείων, οικονομικών και κοινωνικών φορέων, εκπροσώπων των ΑΕΙ οικονομικής και στατιστικής κατεύθυνσης και ενδεχομένως εκπροσώπων της Eurostat ή και στατιστικών υπηρεσιών ΚΜ της ΕΕ. Σκοπός αυτής της διαβούλευσης πρέπει να είναι η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, της αξιολόγησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, προτάσεων για βελτίωσή του και της σκοπιμότητας για αλλαγή ή όχι του νομικού προσώπου της ΕΣΥΕ.

    Όσον αφορά το προτεινόμενο σχέδιο, επισημαίνονται τα εξής κατά παράγραφο.

    1. Δεν αναγράφεται ως σκοπός του νόμου αυτού η ανεξαρτησία της παραγωγής των επίσημων στατιστικών από κάθε πολιτική ή άλλη επιρροή, που σύμφωνα με τις προθέσεις του νομοθέτη αποτελεί τον ουσιαστικό λόγο για το παρόν νομοσχέδιο.

    2. Η έννοια του «εθνικού στατιστικού συστήματος» εκτός από τη συμμετοχή της ΕΣΤΑ, περιγράφεται γενικά και αόριστα. Επιπλέον δεν γίνεται σαφής επισήμανση του άλλου πυλώνα παραγωγής επίσημων στατιστικών, που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος με αρμοδιότητες για τις νομισματικές και χρηματοοικονομικές στατιστικές καθώς και για τις στατιστικές του ισοζυγίου διεθνών συναλλαγών. Το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα συντίθεται από δύο επιμέρους συστήματα: τη Eurostat και τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των Κ-Μ και την ECB και τις κεντρικές τράπεζες των Κ-Μ. Αυτά τα δύο συστήματα αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Κατά συνέπεια θα πρέπει στον προσδιορισμό του «εθνικού στατιστικού συστήματος» να επισημαίνεται η ΤτΕ ως φορέα του «εθνικού στατιστικού συστήματος».

    3. Δεν γίνεται περιγραφή της οριοθέτησης των επισήμων στατιστικών που παράγονται από την ΕΣΤΑ με εκείνες που παράγονται από άλλους κρατικούς φορείς. Θα είναι στατιστικές σε διαφορετικούς θεματικούς χώρους, συμπληρωματικές ή και «ανταγωνιστικές»? Και στην τελευταία περίπτωση ποιά στατιστική θα ορίζεται ως επίσημη?
    Οι εκτός ΕΣΤΑ στατιστικές σύμφωνα με το άρθρο 2 πιστοποιούνται από την ΕΣΤΑ. Όμως στο άρθρο 2 δεν γίνεται σχετική αναφορά. Επιπλέον σε κανένα άρθρο του νομοσχεδίου δεν προβλέπεται ποιες θα είναι οι διαδικασίες και τα ποια τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα για μια τέτοια πιστοποίηση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο υφιστάμενο μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχει ανάλογη ρύθμιση, θα πρέπει αυτή η νέα αρμοδιότητα της ΕΣΤΑ να περιγραφεί με κάθε δυνατή λεπτομέρεια.

    4. Οι στατιστικές εργασίες ενός κράτους μέλους της ΕΕ πρέπει να διέπονται (με βάση τον Κανονισμό223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) από τις αρχές του κώδικα ορθής πρακτικής που περιλαμβάνει: την επαγγελματική ανεξαρτησία, την εντολή συλλογής δεδομένων, την επάρκεια των πόρων, τη διασφάλιση της ποιότητας, το στατιστικό απόρρητο, την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα, την ορθή μεθοδολογία, τις κατάλληλες στατιστικές διαδικασίες, τη μη υπερβολική επιβάρυνση των συμμετεχόντων, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, την καταλληλότητα, την ακρίβεια και την αξιοπιστία, την επικαιρότητα και τη χρονική συνέπεια, τη συνοχή και τη συγκρισιμότητα, την προσβασιμότητα και τη σαφήνεια. Οι παραπάνω αρχές με τον εννοιολογικό προσδιορισμό τους πρέπει να περιληφθούν στο σχέδιο νόμου ώστε να είναι η ΕΣΤΑ απόλυτα σύμφωνη και συνεπής με αυτές και να εφαρμόζει τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.
    Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον αυτές οι αρχές διασφαλίζονται από οποιοδήποτε άλλο παραγωγό επίσημων στατιστικών εκτός ΕΣΤΑ και αυτό συνδυάζεται οπωσδήποτε με την αναφερόμενη (αλλά μη προσδιοριζόμενη) διαδικασία πιστοποίησης από την ΕΣΤΑ. Ειδικότερα πως διασφαλίζεται η πρώτη αρχή από υπηρεσίες Υπουργείων και Κρατικών Υπηρεσιών που λειτουργούν υπό την πολιτική επιρροή. Διαφαίνεται λοιπόν η αντίφαση: πως υπηρεσίες Υπουργείων στις οποίες ασκείται πολιτική επιρροή θα μπορούν να παράγουν στατιστικές που θα είναι συγχρόνως ανεξάρτητες από κάθε πολιτική επιρροή ώστε να πιστοποιούνται ως επίσημες από την ΕΣΤΑ.

    5. Για την παραγωγή των στατιστικών αποτελεσμάτων εφαρμόζονται οι Νόμοι του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωκοινοβουλίου, οι Κανονισμοί και οι Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Διεθνών Οργανισμών και οι σχετικές προτεινόμενες μεθοδολογίες. Με βάση αυτό το θεσμικό και μεθοδολογικό πλαίσιο, η ΕΣΤΑ λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων στατιστικών πληροφοριών, τον τρόπο συλλογής τους και τον τρόπο επεξεργασίας τους, καταρτίζει εθνική μεθοδολογία για την παραγωγή στατιστικών αποτελεσμάτων.

  • 6 Δεκεμβρίου 2009, 12:17 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Κάθε μια έννοια που αναφέρεται στο άρθρο 1 Φορείς Εθνικού Στατιστικού Συστήματος είναι βγαλμένη από την επιστήμη της στατιστικής.
    Πρόταση να τεθεί και ένας Πανεπιστημιακός Ελεγχος του συστήματος από συμβούλιο καθηγητών εκ των οποίων ένας τακτικός καθηγητής της στατιστικής.
    Επίσης να ελέχεται από φορέα του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος η παραγωγή των Στατιστικών στοιχείων ανα πάσα στιγμή ¨ωστε να μη ευρεθούμε προ εκπλήξεως.
    Καλό θα είναι στο συμβούλιο να συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
    Στις συνεδριάσεις να συμμετέχουν φορείς του Υπουργείου Οικονομικών ανάλογα με τα υπό εξέταση θέματα.
    Στο ΥΠΟΙΚ να δημιουργηθεί δομή συνεργασίας με τη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
    Ισχυρή μηχανογραφική υποστήριξη.

  • 6 Δεκεμβρίου 2009, 02:47 | anonymos

    Βλέπω ότι υπαρχουν πολλα και ποικίλα σχόλια ως προς την αποτελεσματικότητα η μη του παρόντος νομοσχεδίου. Ελπίζω κάποια στιγμή να δουμε και τις απαντησεις του υπουργειου σ’ αυτά τα σχόλια και καποιες διορθώσεις σ’ αυτο το προχειρο και επαίσχυντο κατασκεύασμα (για να μην πω οτι πρεπει να το αποσυρουν τελειως και να ξεκινησουν με μια καινουργια προταση πιο ολοκληρωμενη, σοβαρη και τεκμηριωμένη). Ελπίζω οι συντακτες του αλλα και οποιοι αποφασισαν να το προωθησουν για διαβούλευση να καταλάβουν οτι καποτε πρεπει να σταματησουν να εμπαιζουν τον ελληνα πολιτη αλλα και τους ευρωπαιους εταιρους. Και πριν αποφασιζουν να «αποδείξουν» το μαγειρεμα των στοιχείων της εκαστοτε προηγούμενης κυβέρνησης στα ευρωπαϊκα όργανα να σκεφτονται την τριτη επιτήρηση στην οποία θα μπεί η ελλάδα (ηδη μπηκαμε στη δευτερη).

  • 5 Δεκεμβρίου 2009, 10:04 | john hand

    Με δυσκολεια βλεπο το ανυγμα της κυβερνησης , ειναι το ερωτιματικο
    για την εμπιστευτικιτητα και την ασφαλεια του κρατους .
    Η δυαφανεια ειναι η ευκαιρια της τουρκιας να σας παρακολουθη
    στενα για ολα τα θεματα και ειδικα με της εφημεριδες
    ετνα, δεν υπαρχη στη χωρα με πολυ διαφανεια και γενικολογειες
    βρισκη την Ελλαδα σε ασχημη κατασταση……………το μελλον
    πολθ ασχημο .

  • 5 Δεκεμβρίου 2009, 06:58 | ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    αγαπητε κε ευαγγελε Πετροπουλε
    Στην παρακατω διευθυνση
    http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/Statistikes_ergasies_2006_2007_gr.pdf
    στον ιστοχωρο τις Γ.Γ. ΕΣΥΕ μπορειτε να βρειτε τις ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ
    της γ.γ. ΕΣΥΕ και στο σημειο
    http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-statworks?inputA=all_divisions&inputB=all_depts
    ετησιο και τρημηνιαιο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των εργασιων αυτών

    Νομιζεται οτι αυτα δεν ειναι επαρκως διαφανη;
    Μηπως αραγε δεν ειναι επαρκως γνωστο το εργο της Γ.Γ. ΕΣΥΕ;

    Αντιστοιχα στους ιστοχωρους του εθνικου λογιστηριού ,του ΚΕΠΕ , του υπουργειου Γεωργιας ,του υπεχωδε κλπ που επισης παραγουν στατιστικα στοιχεία αναζητηστε μεθοδολογιες και απολογισμους.

    Αυτο ειναι το προβλημα των ελληνικων στατιστικων στοιχείων
    Οτι η γ.γ. εσυε υποχρεωνεται να συμπληρωνει τους πινακες της με στοιχεια που δεν γνωριζει την αξιοπιστία τους
    Ο π σ εσυε προτεινει τη δημιουργια ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
    ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ
    ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗς ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΏΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

  • 5 Δεκεμβρίου 2009, 01:31 | stidis

    Αχ κε dimitri..

    «..Διαβλεπω εναν φοβο στο μηνυμα σας…»
    Συγχαρητήρια με καταλάβατε αμέσως

    Τώρα δε που κατόπιν εύστοχης υπόδειξεώς σας ανακάλυψα ότι ζω σε κομμουνιστικό καθεστώς σκιάχτηκα…τόσα χρόνια και να μην το πάρω χαμπάρι…..
    «..Γιατι ενα τεραστιο κομματι του πληθυσμου ζει υπο κομμουνιστικο καθεστως (δημοσιο)…»

    Κατόπιν τούτου δεν αποτολμώ αντίλογο στην φοβερή σας οικονομική ανάλυση της οποίας η κατακλείδα είναι ότι για την κακοδαιμονία της οικονομίας ευθύνεται η κακή διάθεση του κάθε Δ.Υ.

    «..Το κακο δημιουργηθηκε οταν αρχισαν οι ΑΔΙΚΙΕΣ ξερετε, οταν αντιμετωπιζεις τον καθε ΔΥ που λογω κακης διαθεσης..»

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 22:47 | Στάθης

    Ειναι ηλίου φαεινότερο γιατι ο Σύλλογος των Εργαζομένων δεν θέλει με τίποτα την ανεξαρτησία της Στατιστικής και αντίθετα να υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών…
    Μα για τα επιδόματα φυσικά..
    Γιατί τώρα απολαμβάνουν τα επιδόματα του Υπουργείου Οικονομικών που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα…
    Γιαυτά κουβέντα,λέξη, ο λαλίστατος στην επιστολή του Σύλλογος…
    Που ήταν αλήθεια τόσα χρόνια όταν δίνονταν προς τα έξω τα στοιχεία μαιμού και παραπλανητικά με τα οποία γίναμε αναξιόπιστοι στην Υφήλιο;;
    Πού κρύβονταν;;;Πισω απτα παχυλά επιδόματα;;;;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | dimitris

    @stidis
    «Τους είστε πολύ εύκολος και βολικός κε dimitri»

    Αχ κυριε stidi. Ειμαι σχετικα νεος αλλα μπορω να αντιληφθω (οπως παρα πολλοι αλλωστε), γιατι φτασαμε εδω που φτασαμε. Διαβλεπω εναν φοβο στο μηνυμα σας, και δεν ειναι καλος συμβουλος ξερετε.

    «που οι μισθοί μειώνουν την πραγματική οικονομική δραστηριότητα»
    Καλα απορειτε κιολας? Γιατι ο έλλην δεν θελει πλεον να κανει τιποτα αλλα να βολευτει (παγκοσμια πρωτοτυπια) ? Γιατι υπαρχει αυτη το τεραστιο νομοθετικο πλεγμα που καταπνιγει πολλα ? Γιατι ενα τεραστιο κομματι του πληθυσμου ζει υπο κομμουνιστικο καθεστως (δημοσιο) που θα ειχε καταρευσει οπως ΟΛΑ μεχρι τωρα, ΕΑΝ δεν υπηρχε ενα υγιες κομματι συγχρονης επιχειρηματικοτητας το οποιο αντιμετωπιζει ΚΑΙ προβληματα κι απο πανω απο αυτο ακριβως το κομματι το οποιο και συντηρει ? Ποια ειναι η πραγματικη παραγωγικοτητα του δημοσιου τομεα αγαπητε κυριε stidi η οποια εχει κανει τοσο καλο ? Το οτι δεν φοροδιαφευγει ? Χεχε, μα ηδη οι τοσοι μισθοι ειναι ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ το οτι επιστρεφονται καποιοι πισω ειναι το θεμα ? ΠΟΙΟΣ εν τελει προσθετει στον πραγματικο πλουτο της χωρας? Οι οποιοι 100 συνδικαλιστες που δεν το χουν σε τιποτα να σταματανε τα παντα οποτε τους καπνισει?
    Τις απαντησεις τις γνωριζουν ολοι και σεις μαζι ειμαι βεβαιος, αλλα πρεπει να ξεβολευτουν οι παντες πως θα γινει δλδ?

    Εχουν γινει αποκρατικοποιησεις επι Σημιτη και δεν ηταν ξεπουληματα, οι διαδικασιες πρεπει να εντατικοποιηθουν το ξερετε καλα αυτο. Οσοι χρειαζονται να μεινουν οι υπολοιποι «χρυση συνταξη» η δεν ξερω τι αλλο.

    Θα υπαρχουν αντιδρασεις (και με τους stagier ειχαμε). O δρομος ειναι δυσκολος ωστοσο θα βοηθησουν πλεον και οι Βρυξελλες προς την εξυγιανση οπου εμεις δεν μπορουμε, τι να κανουμε. Πιστευω οτι ηδη η χωρα εχει αρχισει να παιρνει μπρος. Μου αρεσε αυτο με την επιδοτηση της ασφαλισης εργαζομενων του ιδιωτικου τομεα. Η κυβερνηση δειχνει να λαμβανει σοβαρα υπ΄ οψιν τη μικρομεσαια επιχειρηση της Ελλαδας.

    Το κακο δημιουργηθηκε οταν αρχισαν οι ΑΔΙΚΙΕΣ ξερετε, οταν αντιμετωπιζεις τον καθε ΔΥ που λογω κακης διαθεσης δεν σε εξυπηρετει και σε τρεχει, οταν σε υποτιμα και δε σε λογαριαζει. Τα ζουν καθε μερα κ. stidi αυτα οι ελ. επαγγελματιες.

    Με τον κομμουνισμο δεν παμε πουθενα. Ας το καταλαβουν ολοι. Ειναι κακο το οτι θα μπορουσαμε να ειχαμε ωθηθει πολυ μπροστα τωρα, και γυρναμε στο σημειο μηδεν. Δεν πειραζει, στο σημειο 0 γινονται και πιο ευκολα οι τομες. Ξεκινησαν και θα ολοκληρωθουν.

    Εγω δεν εχω να φοβαμαι τιποτα εν αντιθεσει με εσας. Ελπιζω και δεν θα διαψευσθω. Σιγουρα η πολιτικη δεν ειναι θεωρια, αλλα ηδη οσμιζομαι πολλα. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 19:45 | stavros

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιές είναι οι εγγυήσεις οτι το νέο σχήμα θα πετύχει εκεί που δεν τα κατάφερε η Γ.Γ. ΕΣΥΕ; Ποιά προβλήματα θα επιλύσει με επιτυχία και πώς;
    Και μια αφελής ερώτηση. Η Διαβούλευση πως ακριβώς συνεισφέρει στην πιθανή βελτίωση του σχεδίου νόμου.Δεν θάπρεπε να υπάρχει ενα θετικό σχόλιο απο το γραφείο του υπουργου στην περίπτωση που υπάρχουν σχόλια που θα μπορούσαν να συμβάλλουν κατα την άποψη του υπουργείου στην βελτίωση του σχεδίου νόμου ,που βέβαια δεν θα αποτελούν δεσμευση του υπουργου για υιοθέτηση των συγκεκριμμένων απόψεων αλλά τουλάχιστον ενδειξη οτι κάποιος απο το υπουργείο παρακολουθεί την διαβούλευση και δεν είναι προσχηματική οπως θα μπορούσε ενας κακοπροαίρετος να υποθέσει;

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 18:29 | stidis

    Για να δούμε τα ξεκάθαρα επιχειρήματα του κου dimitri που επιπλέον δεν επιτρέπει «..κανένα περιθώριο ειρωνίας..» σε αυτά που λέγει.

    «..Οταν εγω, που λογω επαγγελματος αντιμετωπιζω καθημερινα το γραφειοκρατικο τερας, βλ. τα χαλια, γιατι να θελω να το στηριξω? Αν μπορουσα να το διαλυσω θα το εκανα….»

    «..Φυσικα και το να πληρωνω περισσοτερους φορους, οταν βλεπω οτι δαπανουνται σε πραγματα που εν τελει δεν ειναι και τοσο δωρεαν (πχ υγεια), αλλα σε μισθους εργαζομενων (που χωρις να ευθυνονται σιγουρα οι ιδιοι), μειωνουν ολη την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομικη δραστηριοτητα, θα θελω να φοροδιαφευγω..»

    Ο κος dimitris μας λοιπόν δεν θέλει να πληρώνει φόρους όταν θεωρεί ότι αυτοί πηγαίνουν σε μισθούς εργαζομένων (που οι μισθοί μειώνουν την πραγματική οικονομική δραστηριότητα !!!!)
    και επιπλέον θεωρεί δίκαιο και σωστό να θέλει να διαλύσει το κράτος όχι κάνοντας τίποτα φοβερό και τρομερό απλά κλέβοντάς το μη πληρώνοντας φόρους.

    Και όταν αυτό το κράτος φτάνει στα πρόθυρα της διάλυσης τι κάνουμε κε dimitri ? Τα βάζουμε με αυτούς που δεν έχουν την δικιά σου πολυτέλεια να κλέβουν το κράτος και τους παίρνουν τον φόρο προκαταβολικά την στιγμή που καταβάλουν τους μισθούς τους. Να τους κοπούν τα επιδόματα, να τους κοπούν οι αυξήσεις κλπ. Εύγε κε dimitri.

    Πάντως μην νομίζεις ότι έχουν ανάγκη το χιλιάρικο ή το πεντοχίλιαρο του φόρου σου.
    Την άποψή σου έχουν ανάγκη…την άποψή σου που όταν κλέβουν και ρημάζουν το σύμπαν και αδειάζουν τα ταμεία ψάχνουν να βρουν τον κάθε κο dimitri (που τον αφήνουν να κάνει και αυτός την μικροκλεψιά του)να τα βάζει με τους εργαζόμενους της ΕΣΥΕ, τους λιμενεργάτες και τον κάθε έναν που ζητά τα αυτονόητα.

    Τους είστε πολύ εύκολος και βολικός κε dimitri.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 17:44 | Ευαγγελος Πετρόπουλος

    Στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας, ίσως θα έπρεπε να εξετασθεί το ενδεχόμενο της δημοσίευσης στο διαδίκτυο της μεθοδολογίας που ακολουθείται σε κάθε έρευνα. Αυτονόητη είναι, πιστεύω, η δημοσίευση του ενιαίου συστήματος εννοιών, ορισμών, στατιστικών ενοτήτων, ονοματολογίας και κωδικών, που αναφέρει το προσχέδιο. Αλλά και η κάθε έρευνα πρέπει να ακολουθείται από επιστημονική τεκμηρίωση ως προς την ακολουθηθείσα μεθοδολογία, η οποία πρέπει να είναι προσιτή σε όλους.
    Σε επίπεδο αρχής, ίσως θα έπρεπε να επανεξετασθεί η συνεχής μετατροπή υπηρεσιακών σχηματισμών του Κράτους σε ανεξάρτητες αρχές, διότι τούτο αποτελεί πλήγμα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η συγκεκριμένη, πάντως, μετατροπή νομίζω ότι είναι ενδεδειγμένη.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 13:23 | dimitris

    προς κ. Ελενη,

    θρασυτατος δεν ειναι ο τροπος που το λεω εγω, εφ οσον απεικονιζει μια πραγματικοτητα που την γνωριζουν ολοι. Μην πιανεστε απο τις λεξεις και λετε για μεγαλοψυχια των ελ. επαγγελματιων κλπ.

    Αυτο που λεω με αρκετη σαφηνεια, που δεν αφηνει περιθωριο ειρωνιας ειναι:

    οτι, για να συντηρηθει το τεραστιο κρατος που εχουμε σημερα χρειαζονται χρηματα. Σε εναν τετοιο τεραστιο μηχανισμο ΤΕΡΑΣΤΙΑ ειναι και η νομοθεσια. Αυτο εχει αμεση συνεπεια την μειωση της πραγματικης παραγωγικοτητας των παντων. Το λεω αυτο γιατι συμβαινει να ειμαι μελετητης μηχανικος, και βλεπω οτι η σπαταλη χρονου στις διαδικαστικες εργασιες καταπνιγει πορους, χρονο, δημιουργικοτητα.

    Φυσικα και το να πληρωνω περισσοτερους φορους, οταν βλεπω οτι δαπανουνται σε πραγματα που εν τελει δεν ειναι και τοσο δωρεαν (πχ υγεια), αλλα σε μισθους εργαζομενων (που χωρις να ευθυνονται σιγουρα οι ιδιοι), μειωνουν ολη την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομικη δραστηριοτητα, θα θελω να φοροδιαφευγω. Προσωπικα εγω ουτως η αλλως δεν μπορω να αποκρυψω τιποτα και δεν ομιλω για το ατομο μου αλλα γενικα.

    Αυτα, για την αποσαφηνιση καποιων πραγματων. Ειναι ασκοπο να καταφευγουμε σε γενικοτητες και μεγαλοστομιες, χωρις να εχουμε ξεκαθαρα επιχειρηματα σε εναν διαλογο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 10:03 | Ιωάννης Καναρίδης

    Διαβαζοντας το σχετικό άρθρο αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχει η αρχή της νομιμότητας και η αρχή της ελευθερίας?

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 10:37 | Ιωάννης Καναρίδης

    Εκτιμώ ότι οι αρχές «της αποτελεσματικότητας και της καταλληλότητας» χρήζουν διευκρίνισης γιατί αναφέρονται σε στατιστική που εμπεριεχει το τυχαίο και την απροσδιοριστία.Πως μπορεί να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα μιας στατιστικής εργασίας?Η καταλληλότητα αναφέρεται ως προς τη χρήση του αποτελέσματος ή ως προς την εκπόνηση αυτής καθεαυτής της εργασίας ?

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 00:36 | Νάνσυ Ξενάκη

    Μεταξύ αυτών που πραγματικά χρειάζεται η χώρα για την θεσμική ενίσχυση των επίσημων στατιστικών της είναι ένας Στατιστικός Νόμος που να αποτελεί στην ουσία «Διακήρυξη της Ποιότητας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος» αντίστοιχη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης (Eurostat:http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/quality/documents/DECLARATIONS.pdf). ΄Εναν Νόμο που επίσης να ενσωματώνει και τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ορθής Πρακτικής.

    Στην προκειμένη περίπτωση προτείνεται να συμπεριληφθούν, η διακήρυξη και ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής, στο προτεινόμενο σχέδιο Νόμου.

    Αναφορικά με τους άλλους παράγοντες που θα συνέβαλαν στην παραγωγή ποιοτικών στατιστικών δηλαδή στατιστικών που παράγονται με επαγγελματική, επιστημονική ανεξαρτησία και ανεξαρτησία από την πολιτική ηγεσία της χώρας, αυτοί είναι οι ίδιοι όπως και για όλα τα Προϊόντα και τις Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, δηλαδή: η θεσμική ενίσχυση για την εξασφάλιση της Αξιοκρατίας και την αποφυγή της Αναξιοκρατίας και της Φαυλοκρατίας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ

    ΜΑΛΛΟΝ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΩΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΣΟΟΕ ΑΛΛΑ ΩΣ ΜΕΣΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΝΠΔΔ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ;ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ.ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ Ν.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙ ΑΝΕΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΑΡΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΝΠΔΔ-ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΣ ΝΔ.ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:46 | Νάνσυ Ξενάκη

    Μεταξύ αυτών που πραγματικά χρειάζεται η χώρα για την θεσμική ενίσχυση των επίσημων στατιστικών της είναι ένας Στατιστικός Νόμος που να αποτελεί στην ουσία » Διακύρηξη της Ποιότητας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος» αντίστοιχη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Διακύρηξης (Eurostat:http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/quality/documents/DECLARATIONS.pdf). ΄Εναν Νόμο που επίσης να ενσωματώνει και τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ορθής Πρακτικής.

    Στην προκειμένη περίπτωση προτείνεται να συμπεριληφθούν, η διακύρηξη και ο Κώδικας, στο προτεινόμενο σχέδιο Νόμου.

    Αναφορικά με τους άλλους παράγοντες που θα συνέβαλαν στην παραγωγή ποιοτικών στατιστικών δηλαδή στατιστικών που παράγονται με επαγγελματική, επιστημονική ανεξαρτησία και ανεξαρτησία από την πολιτική ηγεσία της χώρας, αυτοί είναι οι ίδιοι όπως και για όλα τα Προϊόντα και τις Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, δηλαδή: η θεσμική ενίσχυση για την εξασφάλιση της Αξιοκρατίας και την αποφυγή της Αναξιοκρατίας και της Φαυλοκρατίας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 14:26 | ελενη

    προς τον κ. Δημήτρη
    κατ’ αρχήν εγώ δεν αναφέρθηκα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Σε αυτούς ανήκω και εγώ. Μέσα από το επάγγελμά μου (λογίστρια) έχω προσωπική πείρα για το γραφειοκρατικό τέρας και συμφωνώ σε αυτό. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν εμφανίζει τα πραγματικά του εισοδήματα για να μην κάνει ζημιά στο κράτος! Τί μεγαλοψυχία Θεέ μου!!! Επίσης είναι άξιος συγχαρητηρίων ο θρασύτατος τρόπος με τον οποίο παραδέχεστε ότι ο ΚΑΝΟΝΑΣ είναι «ο κλέψας τους κλέψαντος». Και μετά θέλουμε να προκόψει αυτή η ταλαίπωρη χώρα και μας φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για το κατάντημά μας. Ας σοβαρευτούμε λίγο…

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:51 | Κ.Ι.

    Είναι μια κίνηση η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Το γιατί δεν έγινε είναι νομίζω προφανές. Η Στατιστική Υπηρεσία αλλά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες αρχές χωρίς την καθοδήγηση των εκάστοτε κυβερνώντων. Για να αποφευχθούν ανάλογα ρεζιλίκια και στο μέλλον.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:15 | elmpo

    Από τη στιγμή που η ΕΣΥΕ αναπαράγει τα στοιχεία που της διαβιβάζει το ΓΛΚ, τουλάχιστον για τη κεντρική κυβέρνηση, η ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ όσον αφορά τη νομική της υπόσταση και μόνο, τίποτα δεν θα προσδώσει στην αξιοπιστία και διαφάνεια των στοιχείων. Για την επίτευξη των τελευταίων ποιοτικών χαρακτηριστικών, ο μόνος τρόπος είναι η αναδιοργάνωση του συστήματος εκτέλεσης του προυπολογισμού και του νόμου περί δημόσιου λογιστικού και η κατανόηση της ανάγκης για σύγκλισης του δήθεν «ταμειακού» λογιστικού, με το πραγματικό ταμειακό αποτέλεσμα που καθορίζει και το έλλειμα.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:23 | Κωνσταντίνος Καρλής

    Όπως έχει ήδη σχολιασθεί και από άλλο συμμετέχοντα, γίνεται αναφορά στην πιστοποίηση στατιστικών που διενεργούνται από άλλους φορείς , αλλά στα επόμενα άρθρα δεν υπάρχει ρύθμιση που να αναφέρεται στις προυποθέσεις ή διαδικασία αυτής της πιστοποίησης.
    Προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, αλλά δεν υπάρχει προηγούμενη συνταγματική θεσμική αναγνώριση της αρχής αυτής. Άλλωστε εξακολουθεί να υπάγεται στην εποπτέια του Υπουργείου Οικονομικών. Φαίνεται στην ουσία να είναι απλώς μετονομασία με «τυπική»αλλά όχι «ουσιαστική»αλλαγή του νομικού καθεστώτος. Μπορεί να θεωρείται ότι η υπάρχουσα στατιστική υπηρεσία έχει απωλέσει μέρος της αξιοπιστίας της λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων, αλλά η δημιουργούμενη αρχή υποκείμενη σε κυβερνητική εποπτεία δεν εγγυάται τον περιορισμό των παρεμβάσεων. Η εποπτεία από υπουργείο δεν σημαίνει βέβαια οπωσδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της αρχήςμ αλλά δεν υπάρχουν στο σχέδιο ασφαλιστικές δικλείδες που να αποκλείουν την δυνατότητα τέτοιας παρέμβασης.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 19:48 | STIDIS

    Περί μνησικακίας.

    «..είναι δικαίωμά μας να μην συμφωνούμε με εσάς, τους υπαλλήλους ενός υπουργείου που τα επιδόματά σας είναι περισσότερα του μισθού μου..»

    Για τον αγαπητό κύριο αλλά και άλλους που μεμφονται δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να κατωχυρώσουν τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους, λες και πράττουν κάτι ανήθικο και παράνομο, και ομιλούν περί ρετιρέ και χαμηλών μισθών που αυτοί έχουν δεν θα τους πω το γνωστό ανέκδοτο του μακαριστού Χριστόδουλου «…να ψοφήσει ο σκύλος του γείτονα..» ούτε ότι εάν θέλουν «εξίσωση» θα πρέπει και ο δικός τους μισθός να πάει όσο και η σύνταξη του ΟΓΑ της γιαγιάς μου.
    Εικάζω ότι γνωρίζουν το ύψος της….

    Μόνο ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο θέλω να τους αφιερώσω :

    «..ο μνησίκακος ξυπνά και κοιμάται και ονειρεύεται τη Δικαιοσύνη – εννοώντας βέβαια τη δική του αποκλειστικά δικαιοσύνη – δηλαδή την εκδίκηση (πραγματική η φανταστική) . αυτή η εμμονή με την δικαιοσύνη -εκδίκηση τον εμποδίζει από το να χαρεί το παρόν!
    Τον πληγώνει και τον αναγκάζει να ξύνει διαρκώς τις πληγές του.
    Είναι σαν να πέφτεις σε μια δίνη και να βουλιάζεις όλο και περισσότερο, σαν να αγκομαχάς πνιγμένος μέσα στο δικό σου τραύμα.
    Με αυτή την έννοια η δικαιοσύνη -εκδίκηση κατατρώγει κάθε άλλη ζωντανή ικμάδα , κάθε δημιουργικότητα και μετατρέπει τον άνθρωπο σε μνησίκακο άνθρωπο . Κάθε του λέξη αντανακλά το βάθος της οποίας πληγής του κάθε του πράξη αναπαράγει και πολλαπλασιάζει το οποίο τραύμα του…
    …Η μνησικακία είναι ένας ψυχολογικός αυτό-δηλητηριασμός με προσδιορισμένες αιτίες και αποτελέσματα. Είναι μια ψυχολογική διάθεση με κάποια διάρκεια , η οποία , δια συστηματικής απωθήσεως , απελευθερώνει ορισμένες συγκινήσεις και αισθήματα , που είναι αφ’ εαυτών φυσιολογικά και εγγενή στην ανθρώπινη φύση, και τείνει να προκαλέσει μια λίγο πολύ διαρκή διαστρέβλωση του νοήματος των αξιών, όπως επίσης και της κριτικής ικανότητας.
    Ανάμεσα στις συγκινήσεις και στα συναισθήματα που υπονοούμε, πρέπει να αναφέρουμε προπάντων τα εξής : τη μνησικακία και τη λαχτάρα για εκδίκηση, το μίσος , τη μοχθηρία , τη ζηλοτυπία, το φθόνο και τη κακεντρέχεια…»

    Ελπίζω να τους φανεί χρήσιμο και να καλυτερέψει την ζωή τους…

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | tatsiona alexandra

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ.ΕΙΜΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΗΚΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ( ΠΧ 6ΜΗΝΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΥΕ).ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ.ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΤΕΛΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΠΧ ΣΟΥΗΔΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΧ ΙΝΔΙΑ) ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΡΥΝΕΣ.ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ?ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ?.ΟΧΙ
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΘΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΣΥΕ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η EUROSTAT ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ 10ΕΤΙΕΣ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 16:54 | Giorgos

    katarxhn na po oti sumfono me thn aneksartitopoihsh ths ethnikhs statistikhs uphresias. alla tha pao ena vhma parapano. ego tha protina th plhrh katarghsh ths kai se sunergasia me thn europaikh enosh na sthrizame thn enisxush ths europaikhs statistikhs uphresias kai th dhmiourgia grafeion ths se kathe xora pou tha htan upeuthino gia th sugkentrosh olon ton stoixeion pou aforoun thn oikonomia ths xoras sthn opoia vrisketai. etsi kai oi vrukselles den tha mporoun na kathgoroun tis ethnikes kuvernhseis gia alxhmeies alla kai oi ethnikes kuvernhseis den tha mporoun na provoun se alxhmeies. vasei ton stoixeion auton h kathe kuvernhsh tha suntasei ton proupologismo kai tha provainei stis anagkaies politikes. theoro oti den einai idiaitera duskolo na ginei auto dedomenou oti ta krath dexthkan thn metafora armodiothton pros thn koinothta se epipedo kentrikon trapezon. epomenos h metafora armodiothton kai malista apokleistikon sthn koinothta sto tomea ton dhmosion statistikon einai entelos anodino.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 13:41 | STIDIS

    Ναι..
    Όταν ο δείκτης πληθωρισμού λέει 0,5% και η ακρίβεια έξω τρέχει με 10% και 15% με τι point of reference ο ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος θα διεκδικήσει προσαρμογή των αμοιβών του ?
    Τα point of reference μας μαράνανε….

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 12:08 | Κατερίνα

    Αλήθεια τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει μια πραγματικά ανεξάρτητη ΕΣΥΕ από τη στιγμή που αναφέρει ξεκάθαρα πως όλα θα εποπετεύονται από τον Υπουργό Οικονομικών;
    Το πραγματικό πρόβλημα των πολιτών δυστυχώς δεν είναι η αξιοπιστία της χώρας μας. Αυτό που τους προβληματίζει όλους είναι οι μισθοί των συγκεκριμένων υπαλλήλων και πραγματικά απορώ γιατί;Μόνο οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ είναι καλοπληρωμένοι;Αλήθεια εμείς πως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το μισθό των συγκεκριμένων ανθρώπων;; Και στην τελική γιατί πρέπει να φθονούμε τον συνάνθρωπο που πληρώνεται καλύτερα από εμας και να υποστηρίζουμε την προοπτική να χάσει τα χρήματά του, αντί να παλεύουμε να πετύχουμε κι εμείς ανάλογη οικονομική μεταχείριση;Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω και να επικροτήσω το φθόνο και τη μικροψυχία ορισμένων ανθρώπων.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | Dimitris Goranitis

    Epitelous. Itan kairos. I statistiki ipiresia ofeilei na einai aneksartiti arxi gia na apotelei point of reference gia ton dimosio alla kai idiwtiko tomea.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 11:50 | Κωνσταντίνος

    Σχόλιο επί των αναγραφομένων στο
    http://www.opengov.gr/minfin/?p=83&cp=1#comment-913
    Λέτε πως:

    «Επίσης θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:
    – την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην ΕΣΥΕ
    – την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας
    – την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
    – την ένταξη των επιδομάτων στο μισθό»

    Είναι δικαίωμά σας να διεκδικείται ότι θέλετε και είναι δικαίωμά μας να μην συμφωνούμε με εσάς, τους υπαλλήλους ενός υπουργείου που τα επιδόματά σας είναι περισσότερα του μισθού μου.

    Και ερωτώ. Γιατί θα πρέπει να παραμείνετε στο υπουργείο; Μήπως για να μη χάσετε τα επιδόματα;

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 10:51 | lypon

    Προς τους συντάξαντες το νομοσχέδιο:

    Αγαπητοί Κύριοι, αποδελτιώνοντας τις απαντήσεις, θα πρέπει να διαισθάνεστε κι εσείς ότι η πρόταση αυτή είναι πρόχειρη και μη λειτουργική.

    Πρόχειρη είναι γιατί προσπαθεί εκ των ενόντων να δημιουργήσει μια επίφαση ανεξαρτησίας, διατηρώντας παράλληλα την υπάρχουσα κατάσταση κάτω από καλύτερο (;;) έλεγχο. Γιατί αυτός θεωρώ πως είναι ο ρόλος της Μονάδας Ερευνών και Μελετών. Και δεν ασχολείται επί της ουσίας με τη λειτουργία και τις ανεπάρκειες της σημερινής ΕΣΥΕ, τη μη ανανέωση προσωπικού επί χρόνια, τους σκανδαλώδεις διαγωνισμούς και τόσα άλλα. Επίσης, δίνετε στην ΕΣΤΑ αρμοδιότητες πιστοποίησης των στατιστικών του υπόλοιπου δημόσιου τομέα (Άρθρο 1 – Σκοπός), χωρίς όμως να λέτε σε τι συνίσταται η πιστοποίηση και πως γίνεται αυτή. Τέλος, δεν διευκρινίζετε αν διατηρείτε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ως κριτή υπηρεσιακών θεμάτων ή μεταβιβάζετε την αρμοδιότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο.

    Μη λειτουργική είναι, γιατί η Μονάδα Ερευνών και Μελετών, λειτουργώντας ως χωροφύλακας των στατιστικών, θα είναι σε μόνιμη προστριβή με τους υπάλληλους της ΕΣΥΕ. Και, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, είναι απλά θέμα χρόνου να ξεφύγει ο έλεγχος από τη Μονάδα και να συμβεί το επόμενο ξεμπρόστιασμα από τη EUROSTAT… Που θα χρεωθεί εξολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς δυνατότητα δικαιολογίας.

    Από την άλλη μεριά, θα συμφωνήσω μαζί σας πως η ΕΣΥΕ χρειάζεται αναδόμηση. Έχει μείνει στο δημοσιοϋπαλληλικό τέλμα πολλά χρόνια και έχει αρχίσει πια να φαίνεται η σήψη.

    Όπως τα βλέπω εγώ, έχετε μια γκάμα λύσεων να επιλέξετε.

    Η πρώτη είναι να επιμείνετε στη λύση που έχετε προτείνει, επιλύοντας κατά το δοκούν τα προβλήματα που έχω επισημάνει. Δε μπορώ να πω πως μου αρέσει, έχει πολύ αρπακόλα μέσα. Αλλά προφανώς, δεν αποφασίζω εγώ.

    Μια άλλη λύση είναι εκείνη που έχει προτείνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΣΥΕ. Και η οποία είναι λειτουργική, πράγμα παράξενο για πρόταση συνδικαλιστικού συλλόγου! Γιατί επιτέλους ξεκαθαρίζει το τοπίο των στατιστικών στην Ελλάδα και μπαίνει έλεγχος και στις (ασύδοτες) εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ουσιαστικά δηλαδή η ΕΣΥΕ και κάθε παραγωγός στατιστικής πληροφόρησης αποκτά επιτηρητή, αλλά και ένα ανώτερο όργανο, στο οποίο μπορεί να προσφύγει κάθε θιγόμενος.

    Η τρίτη είναι ένας συμψηφισμός των δύο προηγουμένων: Η Μονάδα Ερευνών και Μελετών διατηρείται, αλλά ως Ανώτατο Στατιστικό Συμβούλιο. Έτσι, αφενός εξυπηρετείται από την υποδομή της ΕΣΥΕ, αφετέρου ελέγχει άμεσα τόσο την ΕΣΥΕ όσο και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Αν είχα επιλογή, αυτή τη λύση θα διάλεγα.

    Κλείνοντας, δύο σημαντικές παρατηρήσεις. Ναι, οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ έχουν τα επιδόματα του Υπουργείου Οικονομικών και ναι, φοβούνται να μην τα χάσουν. Δεν εξετάζω πως έφτασαν οι μισθοί να γίνουν τόσο άνισοι, αυτό ανάγεται στην παράνοια της Ελληνικής πραγματικότητας. Το γεγονός είναι ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ανθρώπινους μισθούς, τους οποίους καλά θα κάνει να διεκδικήσει και κάθε άλλος μισθωτός.

    Η τελική μου παρατήρηση είναι ότι κάθε μεταβολή στη νομική μορφή της ΕΣΥΕ θα πρέπει να συνοδευτεί από αναδιάρθρωση θέσεων και προσωπικού. Οι θέσεις ευθύνης έχουν καταληφθεί, στη μεγάλη τους πλειονότητα, από άτομα με βασικό προσόν το Ναι, σε όλες τις απαιτήσεις και σε κάθε κομματικό χρώμα. Αυτό τους έφτασε εδώ που βρίσκονται. Αυτό, και η απέραντη σιωπή όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων μπροστά στη διαφθορά που βλέπανε μπροστά τους. Σιωπή, για να μη χάσουν το επίδομα…

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 10:37 | dimitris

    κ. Ελενη,

    η οικονομια μιας χωρας πλητεται, οταν ΠΡΩΤΑ διαραγει ο κοινωνικος ιστος της. Η αδικια ειναι ο σημαντικοτερος παραγοντας προς αυτο το δρομο. Στη δικη μας περιπτωση αυτο εχει συντελεσθει προ πολλου.

    Οι εργαζομενοι του ιδιωτικου τομεα μην εχοντας τα «εργαλεια» πιεσης που χρησιμοποιουν οι υπηρετες του δημοσιου, αποτελουν παντα ευκολα χειραγωγισιμη μαζα. Αυτα τα «εργαλεια» ειχαν ΚΑΠΟΤΕ ενα νοημα κοινωνικης δικαιοσυνης και οντως μπορει να κατακτηθηκαν με αγωνες (δεν το γνωριζω). Αυτο που βλεπω εγω ειναι οτι εχουν μετατραπει σε εργαλεια ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (βλ. προσφατο παραδειγμα, λιμενεργατες). Ετσι λοιπον πριν φτασουμε στα νουμερα και απο που θα μειωθει το ελλειμα προηγουνται αυτα.

    Οσο για την φορολογια. Ο εκαστοτε πολιτης δαπανα (θεωρητικα και εξαρχης) με τη θεληση του, καποια ποσα (φορος) ωστε να απολαυσει καποια αγαθα του κοινωνικου κρατους. Οταν βλεπει οτι αυτα τα χρηματα, εν τελει κανουν και ΖΗΜΙΑ στον ιδιο και στη χωρα του, ο ΚΑΝΟΝΑΣ και ΟΧΙ η ΕΞΑΙΡΕΣΗ, θα ειναι η παρανομια. Δεν υπαρχει κανενα νοημα τοτε να κυνηγας τους ΠΑΝΤΕΣ, κατι αλλο μαλλον θα σου φταιει.

    Οταν εγω, που λογω επαγγελματος αντιμετωπιζω καθημερινα το γραφειοκρατικο τερας, βλ. τα χαλια, γιατι να θελω να το στηριξω? Αν μπορουσα να το διαλυσω θα το εκανα να στε σιγουρη, εγω και η πλειονοτητα των συμπολιτων.

    Αυτα ολα ειναι γνωστα στις κυβερνησεις. Ενω ειχα (και εχω) αρκετες ελπιδες για τη νεα κυβερνηση βλεπω οτι ΦΟΒΑΤΑΙ να κανει τα ελαχιστα στον δημοσιο τομεα (προσφατο παραδειγμα τα 2000 μικτα/καθαρα). Εαν δεν υπαρχει ΣΘΕΝΟΣ ουτε για τα πιο απλα, τι να ελπιζουμε?

    ΔΗΛΑΔΗ φτανουμε στο σημειο να παρουν αλλοι τον ελεγχο (Ε.Ε.) για να μας βαλουν σε ταξη. ΝΑΙ τελικα το θελω αυτο, αφου εμεις ειμαστε ανικανοι να συγκρουστουμε με τον οποιονδηποτε.

  • Επιτέλους να μπει μια αρχή σε αυτό που ονομάζετε ΕΣΥΕ.Μέχρι τώρα η συμβολή της ήταν να «υποστηρίζει» στατιστικά την κάθε κυβέρνηση.Πρέπει λοιπόν να αλλάξει ο πραγματικός της ρόλος και να γίνει μοχλός ανάπτυξης.
    Θα αναφερθώ μόνο σε ένα κομμάτι της μελλοντικής,όπως την φαντάζομαι, λειτουργίας.Η Στατιστική υπηρεσία θα πρέπει ως σκοπό να υπηρετεί και την ανάπτυξη με τον εξής τρόπο:
    Γίνεται ένας χάρτης οικονομικής ανάπτυξης ποιοτικά και ποσοτικά και έτσι σε πρώτη φάση μαθαίνουν όλοι οι υποψήφιοι μικροί οι μεγάλοι επενδυτές τον τόπο και το είδος της επένδυσης που θα την κάνει πιο προσοδοφόρα.
    Στην συνέχεια θα πρέπει να μπορεί να προτείνει, σε συνεργασία με άλλους φορείς τις πιθανές νέες επενδύσεις κματά τόπους. Έτσι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
    Θα μπορούσε μάλιστα η γνώμη της να είναι υποστηρικτική για την δανειοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και την ένταξη επιχειρήσεων σε επενδυτικά προγράμματα.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 08:32 | Ομάδα εργαζομένων στη Γ Γ ΕΣΥΕ( Παρέμβαση…)

    Κε Χατζή, το θέμα που θέτετε για τις διακρίσεις εις βάρος του ιδιωτικού τομέα είναι ένα μεγάλο θέμα για να συζητηθεί με αυτόν τον τρόπο. Εγώ συμφωνώ στο εξής: ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα θα πρέπει μαζί να διεκδικήσουν μια ανθρωπινότερη ζωή.Με το να καταδικάσουμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο δε λύνεται το πρόβλημα.Δηλαδή αν δουλεύαμε όλοι με τις δύσκολες συνθήκες του ιδιωτικού τομέα τι θα κέρδιζε η κοινωνία;
    Επίσης θα σας συμβούλευα να είστε πιο προσεκτικός στις εκτιμήσεις σας περί υποκρισίας και για το αν ενδιαφερόμαστε για το καλό της χώρας διότι δεν μας γνωρίζετε προσωπικά, επομένως προβαίνετε σε αξιολογικές κρίσεις για ανθρώπους που δε γνωρίζετε τα έργα και τις ημέρες τους. Η αντιπαράθεση είναι γόνιμη όταν αφορά πολιτικές απόψεις και όχι αξιολογικές κρίσεις.

    Χρυσούλα Μονιάκη μέλος της «Παρέμβασης» εργαζομένων στη Γ Γ ΕΣΥΕ

  • Ερώτηση προς την Παρέμβαση εργαζομένων στη Γ Γ ΕΣΥΕ:

    Εγώ να δεχτώ ότι είναι λάθος οι διοικούντες την αρχή να διορίζονται από τον υπουργό. Αν λοιπόν κατατεθεί το νομοσχέδιο τροποποιημένο και οι εν λόγω διορίζονται από π.χ. το κοινοβούλιο ή την τράπεζα της Ελλάδος, εσείς θα πάψετε να διαμαρτύρεσθε;

    Υποψιάζομαι πως όχι, γιατί βεβαίως ποσώς σας ενδιαφέρει το καλό της χώρας. Επιδιώκετε όχι απλώς να διατηρήσετε το σημερινό υπαλληλικό σας καθεστώς, αλλά να μην υπάρξει ούτε καν υπόννοια ότι θα θιχτούν έστω κατά κεραία τα προνόμιά που απολαμβάνετε.

    Δεν διαβλέπω αυτά τα προνόμια να θίγονται άμεσα με αυτή την μετατροπή, αλλά αν το αντίθετο ισχύει πολύ καλά θα κάνει!

    Και μια γενική τοποθέτηση. Σε μια κατάσταση κρίσης που όλος ο ιδιωτικός τομέας αναγκάζεται στις θυσίες, τα «ρετιρέ» του δημοσίου απειλούν με θρασύτητα τις εκλεγμένες με συντριπτική πλειοψηφία κυβερνήσεις για τα «κεκτημένα» τους. Ο ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος και σας πληρώνει γιατί δεν έχει τέτοιου είδους κεκτημένα; Είναι κατώτερο ον; Και γιατί κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν προκλητικά μεγάλες αμοιβές για τα προσόντα και την δουλειά που κάνουν σε σχέση όχι μόνο με τους ιδιωτικούς, αλλά και με αυτούς τους ίδιους τους συναδέλφους τους άλλων υπουργείων.

    Είναι προφανές ότι η κοινωνία είναι εναντίον σας, γιατί είσθε υποκριτές. Επικροτούμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι ωστόσο προφανές ότι πρέπει να διορθωθούν πάραυτα ρυθμίσεις που δίνουν σε κάποιους επιχειρήματα εναντίον της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 23:04 | eon

    ΚΥΡΙΕ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟ ΚΟΙΤΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.ΒΡΙΣΚΕΙς ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ?

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 22:46 | Γιάννης

    Νομίζω είναι ένα θετικό μέτρο υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη αρχή και όχι ένα ακόμη όργανο οικονομικής προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης και βολέματος ημετέρων.
    Επιτρέψατε μου να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις – προτάσεις:
    – Γιατί η έδρα της ΕΣΤΑ να είναι ο Πειραιάς; Χάθηκαν επαρχιακές πόλεις έστω κοντά στην Αττική; (π.χ. Κόρινθος, Χαλκίδα, Θήβα)
    – Γιατί το Δ.Σ. να είναι 9μελές και όχι 7μελές ή και 5μελές;
    – H στατιστική είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη, νομίζω ότι βασικές της αρχές θα έπρεπε να διδάσκονται από το Δημοτικό.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, καλή επιτυχία.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 20:35 | ΜΑΡΙΑ

    Το πρόβλημα δεν είναι να αλλάξει το όνομα και η νομική μορφή της Υπηρεσίας, αλλά να γινει κατανοητό σε όλους ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ. Η σωστή στατιστική πρϋποθέτει σωστά στατιστικά στοιχεία,τα οποία δίνονται απο ΙΔΙΩΤΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθεί κάποιος ο οποίος θα ήθελε πραγματικά να βοηθήσει το έργο αυτής της Υπηρεσίας και όχι σε αλλαγές χωρίς κανένα πραγματικό όφελος.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 20:12 | ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ.

    ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΠΑΝΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΟΥ Ή ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΤΑ ΑΓΝΟΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΛΙΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ( ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΠΟΥΤΙΕΡΑΚΙΑ)

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΕΡΩΤΩΤΝΤΑΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΦΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ . ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Π.Χ ΑΡΧΕΙΑ ΙΝΤΡΑΣΤΑΤ)ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | Yota

    Με τα στατιστικά του χώρου της υγείας τι γίνεται που δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε έναν αξιόπιστο δείκτη για μια υπηρεσία πόσω μάλλον για το σύστημα;
    Δημιουργείστε μονάδες συλλογής, επεξεργασίας και ελέγχου στη βάση(σε κάθε οργανισμό), βάλτε αξιόπιστη τεχνολογία-πετάξτε τα ΠΣΝ που υπάρχουν ήδη, εκπαιδεύστε άμεσα αυτούς που πρέπει.ΔΕν χρειάζεται Αρχή για αυτό. Η σύσταση Αρχών που θα κάνουν 2 χρόνια να οργανωθούν με experts χωρίς εμπλοκή της βάσης….. garbage in—garbage out στα δεδομένα θα είναι πάλι

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 15:01 | ελενη

    κυριε Δημητρη

    Μάλλον σας διαφεύγει ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι (και οι συνταξιούχοι)είναι οι μόνοι φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Πού στηρίζετε το ότι εσείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες στηρίζετε την οικονομία της χώρας; Μήπως θέλετε να μας πείτε ότι εσείς δηλώνετε στην εφορία τα πραγματικά σας εισοδήματα; Δέστε λίγο πόσα δις ευρώ χρωστάτε από μη καταβολή φπα, φόρους εισοδήματος και πολλά άλλα. Εκμεταλλευτήκατε την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να σας ελέγξει και χρησιμοποιείτε την καραμέλα της κρίσης με αποτέλεσμα να χρεώσετε ακόμα και τις τράπεζες με επίσης δις ευρώ ακάλυπτων επιταγών. Έτσι καταρέει η οικονομία της χώρας κύριε Δημήτρη. Όταν έχουν φτάσει οι συνταξιούχοι να δηλώνουν περσσότερο ετήσιο εισόδημα από τους γιατρούς και κάθε είδους επιχειρήσεις, τί περιμέντε; Να ορθοποδήσει το σύστημα; Δεν σας φταίνε οι υπάλληλοι. Μην είστε μονόπλευρος.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 13:40 | Παπακώστας Γεώργιος

    Η ΕΣΥΕ να μείνει όπως είναι. Ανήκει στο κράτος και εκεί πρέπει να παραμείνει.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 12:36 | Ομάδα εργαζομένων στη Γ Γ ΕΣΥΕ( Παρέμβαση…)

    Η μόνη πραγματικά ανεξάρτητη Στατιστική είναι η Στατιστική που υπηρετεί τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας

    « Η υποκρισία είναι το ηθικό ελάττωμα μέσω του οποίου εκδηλώνεται η διαφθορά»
    (Hannah Arendt)

    Η Εθνική Στατιστική υπηρεσία λειτουργεί ως Γενική Γραμματεία του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και κατόπιν Οικονομικών από τη δεκαετία του ΄90. Επί υπουργίας Χριστοδουλάκη ( 2003) της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τέθηκε το θέμα της «ανεξαρτητοποίησης» της Υπηρεσίας. Το νομοσχέδιο τότε προέβλεπε τη μετατροπή της υπηρεσίας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Μετά από τη δίμηνη απεργία των εργαζομένων το νομοσχέδιο έμεινε στα συρτάρια του Υπουργού. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευτεί να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς και δεν τόλμησε να αθετήσει την υπόσχεσή της.
    Η υπηρεσία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό τόσο για τις αμοιβές των υπαλλήλων όσο και για τα λειτουργικά έξοδά της. Επίσης χρηματοδοτείται για κάποιες έρευνες από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ( Eurostat). Δεν έχει ιδίους πόρους ούτε καμιά περιουσία. Επίσης η ΕΣΥΕ λειτουργεί με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat και τη διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία. Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τους διεθνείς οργανισμούς.
    Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών με το πρόσχημα της αναξιοπιστίας των στοιχείων που αφορούν κυρίως τα οικονομικά μεγέθη και της δυσαρέσκειας στη Eurostat, μας έστειλε ένα νομοσχέδιο που μοιάζει με εκείνο το παλιό με το οποίο αλλάζει νομική μορφή η υπηρεσία. Μετατρέπεται σε ΝΠΔΔ και διοικείται από ένα Δ Σ του οποίου ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος διορίζεται μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών. Για ποια ανεξαρτησία μιλάμε;
    Επίσης είναι τόσο αόριστο και γενικό όσον αφορά τον καθορισμό αρμοδιοτήτων της ΕΣΤΑ (του νέου μορφώματος), τη χρηματοδότησή της και την οργανική της διάρθρωση ώστε μας γεννιέται η σκέψη ότι είναι σκόπιμα έτσι ώστε να μπορεί ο εκάστοτε πρόεδρος του υπό σύσταση νομικού προσώπου να χειρίζεται τα πάντα κατά το δοκούν. Από τις προσλήψεις μέχρι τις έρευνες.
    Η πολιτική ανάγνωση του νομοσχεδίου λέει ότι η δημόσια υπηρεσία διαλύεται, δένεται περισσότερο στην πολιτική βούληση του Υπουργείου αφού το τελευταίο διορίζει ουσιαστικά τον πρόεδρο ( του οποίου καθορίζει και το ύψος των αποδοχών), και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ. Επίσης στο ΔΣ συμμετέχουν ο ΣΕΒ μέσω του Ινστιτούτου Οικονομικών και βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Τράπεζα Ελλάδος κλπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από έναν αντιπρόσωπο σε εννεαμελές συμβούλιο.
    Η δικαιολογία για όλα αυτά είναι ότι τα στοιχεία που παράγει η Στατιστική «μαγειρεύονται» και είναι αναξιόπιστα. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα οικονομικά στοιχεία τα χειρίζονται οι κυβερνήσεις όπως τους συμφέρει. Επίσης είναι γνωστό ότι η υπηρεσία παράγει στοιχεία με βάση τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
    Παρόλα αυτά, αυτή η υπηρεσία παράγει μια πληθώρα στοιχείων που αποτυπώνουν δυσάρεστες, για την εξουσία, πλευρές της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, το 2006, το 13% των εργαζομένων στην Ελλάδα ζούσε κάτω από το όριο φτώχιας ενώ ο μέσος όρος των 27 χωρών της Κοινότητας είναι 8%. Το συνολικό ποσοστό των Ελλήνων-εργαζομένων και ανέργων- που βρίσκονται το 2007 κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν 20%, δηλαδή ένας στους πέντε, δεύτεροι κατά σειρά στην Κοινότητα. Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό (7,5%) των πολιτών που πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατρική τους περίθαλψη κλπ. Αυτά και άλλα τέτοια στοιχεία (που δεν είναι ανέκδοτα) υπάρχουν στα αρχεία της Στατιστικής και θα μπορούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση να τα μελετήσει αν ήθελε να ασκήσει κοινωνική πολιτική.
    Μια στατιστική υπηρεσία όμως που θα δεθεί στενότερα με τα συμφέροντα της αγοράς και των εκπροσώπων της σε κάθε κυβέρνηση δεν θα παράγει ούτε αυτά. Θα παράγει ό,τι θέλει ο ΣΕΒ και η Τράπεζα της Ελλάδας. Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ελεύθερη έρευνα γενικά εξοστρακίζεται ακόμα κι από την Ανώτατη Εκπαίδευση συμπεραίνουμε εύκολα ότι αυτό θα ισχύσει πολύ περισσότερο για τη στατιστική πληροφορία.
    Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα δουλεύουν ρολόι και ότι έχουμε τη στατιστική πληροφορία που επιθυμεί η κοινωνία. Όμως κανείς δεν μας έχει πείσει ως σήμερα ότι επιδιώκει αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε η σοσιαλίζουσα φρασεολογία του Υπουργού. Για να αποκτήσουμε μια τέτοια υπηρεσία πρέπει να αποφασίσει η εξουσία να βάλει τη Στατιστική στη λογική της έρευνας για όλα τα κοινωνικά θέματα, να την ενισχύσει οικονομικά για να μπορεί να ερευνά ανεμπόδιστα και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα για να ασκεί κοινωνική πολιτική, δηλαδή μιλάμε για μια άλλη εξουσία με άλλο προσανατολισμό.
    Επειδή αυτό δε συμβαίνει εμείς επιμένουμε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Αν πραγματικά υπάρχει η πρόθεση για ανεξάρτητη Στατιστική να ιδρυθεί το Στατιστικό Συμβούλιο που υπάρχει ούτως ή άλλως στο νόμο που ρυθμίζει τη λειτουργία της Υπηρεσίας αλλά η συγκεκριμένη διάταξη, για κάποιους λόγους, έχει μείνει ανενεργή. Επίσης να ορίζεται ο Γ Γραμματέας από τη Βουλή και όχι να ορίζεται πάλι από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών.
    Αλλά περισσότερο επιμένουμε ότι πρέπει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για τη στατιστική πληροφορία που χρειάζονται οι χρήστες και η κοινωνία της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τα στοιχεία ,τα συνδικάτα , όσοι τα χρησιμοποιούν, οι άνθρωποι της εκπαίδευσης, της διανόησης και της στατιστικής επιστήμης έχουν κατά κύριο λόγο θέση σ΄ αυτό το διάλογο. Έχουμε προτείνει αρκετές φορές ένα συνέδριο μ΄ αυτό το περιεχόμενο.

    Επίσης θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:
    – την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην ΕΣΥΕ
    – την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας
    – την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
    – την ένταξη των επιδομάτων στο μισθό

    Ζητούμε να σταθείτε αλληλέγγυοι στον αγώνα μας για να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της στατιστικής πληροφορίας και τη βελτίωσή της ούτως ώστε να αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα.

    Παρέμβαση…
    εργαζομένων στη Γ Γ ΕΣΥΕ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 11:40 | lypon

    Αγαπητέ Δημήτρη, αν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το κείμενο του νομοσχέδιου θα δεις οτι το μόνο που ΔΕΝ διασφαλίζεται είναι η ανεξαρτησία της ΕΣΥΕ.

    Αν επίσης μπεις στον κόπο να διαβάσεις την άποψη του Συλλόγου, θα δεις οτι με αυτή ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ η ανεξαρτησία της στατιστικής πληροφόρησης στη χώρα μας, πράγμα που τελικά είναι το ζητούμενο.

    Αλλά νομίζεις πως θέλουν ανεξάρτητες στατιστικές οι κυβερνήσεις; Τις συμφέρει;

    Αγαπητέ Δημήτρη, είναι πολύ εύκολο να βρίζεις Δημόσιους Υπάλληλους. Μήπως όμως θα ήταν προτιμότερο να φωνάξεις για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες να κάνουν ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ τη δουλειά τους;

    Γιατί σήμερα, λίγο – πολύ, εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία προς όφελος κάποιας κυβέρνησης, και όχι προς όφελος της Ελλάδας…

  • 1. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (στο εξής: ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ) έχει εκφράσει με επιστολές – υπομνήματά του απευθυνόμενα προς το Υπουργείο Οικονομικών τη θέση του:
    (α) ότι η λειτουργική ανεξαρτησία της ΓΓ ΕΣΥΕ, όπως αυτή επιβάλλεται από την κοινοτική νομοθεσία, δύναται να διασφαλισθεί χωρίς μεταβολή της νομικής μορφής της ΕΣΥΕ ως Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Οικονομικών,
    (β) ότι δεν υφίσταται νομική υποχρέωση προς μεταβολή της νομικής μορφής της ΓΓ ΕΣΥΕ,
    (γ) ότι συνεπώς πριν τη λήψη (μη υποχρεωτικής) απόφασης περί μεταβολής της νομικής μορφής και του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της ΓΓ ΕΣΥΕ πρέπει να προηγηθεί μελέτη σκοπιμότητας και επιπτώσεων τέτοιας μεταβολής, με συμμετοχή του ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ και ευρύτερη διαβούλευση, ώστε να κριθεί καταρχάς εάν μία τέτοια μεταβολή είναι σκόπιμη και ωφέλιμη ή μη.

    2. Την 10.11.2009 δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στον ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ ένα «Προσχέδιο νόμου για διαβούλευση – Σύστασης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ε.ΣΤ.Α.) ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής – Ν.Π.Δ.Δ.» (στο εξής: το Προσχέδιο), προκειμένου να υπάρξουν παρατηρήσεις επ’ αυτού. Την 17.11.2009 το Υπουργείο Οικομικών ενημέρωσε τον ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ ότι οι παρατηρήσεις του πρέπει να έχουν κατατεθεί έως και την 19.11.2009. Το εν λόγω χρονικό περιθώριο δεν είναι βεβαίως επαρκές για διεξοδική αντιμετώπιση των σημαντικών επιμέρους ζητημάτων που ανακύπτουν.

    3. Ως αρχική παρατήρηση, πρέπει να σημειωθεί ότι το Προσχέδιο αφορά σε μεταβολή της νομικής μορφής της ΕΣΥΕ από Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών σε ν.π.δ.δ., ούτως ώστε η εν λόγω απόφαση εμφανίζεται ήδη ειλημμένη από το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, δεν νοείται ουσιαστική διαβούλευση, με συμμετοχή των εργαζομένων, επί ήδη ειλημμένης απόφασης, η οποία μάλιστα λαμβάνεται χωρίς να υπάρχει νομική υποχρέωση μεταβολής της νομικής μορφής της ΓΓ ΕΣΥΕ και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη σκοπιμότητας και επιπτώσεων της σκοπούμενης μεταβολής.

    4. Συνεπώς, και για τους λόγους που έχει ήδη αναπτύξει στις προηγούμενες επιστολές – υπομνήματά του προς το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και δημοσίως, ο ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ είναι υποχρεωμένος να διαφωνήσει επί της αρχής με το προτεινόμενο Προσχέδιο, σημειώνεται δε ότι με την παράδοση αυτού ως ήδη ειλημμένης απόφασης μόνο προς κατάθεση παρατηρήσεων δεν υφίσταται πραγματική διαβούλευση ούτε εξυπηρετείται ο σκοπός του δημοσίου διαλόγου, που είναι να διερευνάται διεξοδικά ένα ζήτημα από όλες τις απόψεις και με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, ιδίως των άμεσα ενδιαφερομένων, προκειμένου να εντοπίζονται τα ενδεχόμενα προβλήματα και να προτείνονται δυνατές λύσεις συνολικά και όχι επί προειλημμένων αποφάσεων.

    5. Η επί της αρχής διαφωνία του ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ με τη σκοπούμενη μεταβολή της νομικής μορφής της ΓΓ ΕΣΥΕ σε ν.π.δ.δ., όπως αυτή παρουσιάζεται στο Προσχέδιο, συνεπάγεται ότι παρέλκει η εξέταση των επιμέρους προτεινόμενων ρυθμίσεων από το εν λόγω Προσχέδιο.

    6. Επιγραμματικά, ωστόσο, χρήσιμο είναι να σημειωθεί ότι κατά την άποψη του ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ οι προτεινόμενες στο Προσχέδιο ρυθμίσεις:
    (α) σε καμμία περίπτωση δεν συνεπάγονται και δεν διασφαλίζουν λειτουργική ανεξαρτησία της προτεινόμενης προς σύσταση Ε.ΣΤ.Α. ν.π.δ.δ., παρά μόνο νομική αυτοτέλειά της (ως ν.π.δ.δ.),
    (β) δεν προβλέπουν μηχανισμούς ελέγχου της αξιοπιστίας των πρωτογενών στατιστικών δεδομένων στο στάδιο παραγωγής τους από τις διοικητικές και άλλες πηγές που τα παρέχουν,
    (γ) δεν διασφαλίζουν τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας και αποτελεσματικής εσωτερικής οργάνωσης της προτεινόμενης προς σύσταση Ε.ΣΤ.Α. ν.π.δ.δ., ούτε προβλέπουν τον τρόπο συνεργασίας και συντονισμού της με τους λοιπούς φορείς που συμμετέχουν στην παραγωγή δημοσίων στατιστικών,
    (δ) δεν διασφαλίζουν την τήρηση της αρχής του στατιστικού απορρήτου,
    (ε) δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς την κατάρτιση και εφαρμογή του στατιστικού προγράμματος,
    (στ) δεν διασφαλίζουν επαρκώς τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΓΓ ΕΣΥΕ, τόσο εκείνων που υπηρετούν στην κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Υπηρεσίες Στατιστικής Νομών.

    7. Ο ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ έχει εκφράσει επανειλημμένως την αγωνία του για τη σπίλωση της αξίας και του έργου της ΓΓ ΕΣΥΕ από ορισμένους κύκλους και έχει με τον εντονότερο τρόπο δηλώσει το ενδιαφέρον του για βελτίωση της λειτουργίας της ΓΓ ΕΣΥΕ, για τη διασφάλιση της λειτουργικής ανεξαρτησίας της, καθώς και για την αξιοπιστία των ελληνικών δημοσίων στατιστικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την έλλειψη νομικής υποχρέωσης προς μεταβολή της νομικής μορφής της ΓΓ ΕΣΥΕ και λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τις πρακτικές κρατών μελών της Ε.Ε., ο ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ προτείνει την επίτευξη των προαναφερθέντων δημοσίου συμφέροντος σκοπών δια της αξιοποίησης και βελτίωσης σε επιμέρους ζητήματα του ήδη υφισταμένου νομικού πλαισίου, χωρίς μεταβολή της νομικής μορφής της ΓΓ ΕΣΥΕ.

    8. Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί ότι με το άρθρο 8 του Ν. 1819/1988 «Σύσταση οργάνων εφαρμογής της λογιστικής τυποποίησης και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 256) έχει προβλεφθεί η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Στατιστικής.
    Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, όπως ισχύει τροποποιημένο:
    «1. Στη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας συνιστάται συλλογικό όργανο γνωμοδοτικής – συμβουλευτικής αρμοδιότητας με την ονομασία Εθνικό Συμβούλιο Στατιστικής (Ε.ΣΥ.Σ.).

    2. Αρμοδιότητες του Ε.ΣΥ.Σ. είναι:
    α. Η επεξεργασία και ο καθορισμός βασικών αρχών μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στατιστικής πολιτικής της χώρας και η διατύπωση προτάσεων για τη σύνταξη προγράμματος στατιστικών εργασιών.
    β. Η ορθολογική ιεράρχηση των στατιστικών αναγκών κατά τομέα, η αξιολόγηση του τρόπου κάλυψής τους και η διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωσή τους.
    γ. Η σύνδεση και η συνεργασία του κρατικού φορέα στατιστικής πληροφόρησης με τους χρήστες στατιστικών στοιχείων, τις επαγγελματικές οργανώσεις, τις κοινωνικές ομάδες και τους άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η εξασφάλιση ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης στα στατιστικά θέματα.
    δ. Η γνωμοδότηση για την αποδοχή ή την απόρριψη προτάσεων διενέργειας από τη Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε. στατιστικών ερευνών για λογαριασμό άλλων φορέων.
    ε. Η εισήγηση για την έγκυρη και έγκαιρη παροχή των στατιστικών προϊόντων και υπηρεσιών και η διάχυσή τους στο ευρύτερο κοινό και
    στ. Η διατύπωση προτάσεων για κάθε άλλο σχετικό θέμα που εισάγεται για συζήτηση στο Ε.ΣΥ.Σ.

    3. Το Ε.ΣΥ.Σ. αποτελείται από: α) το Γενικό Γραμματέα. Προϊστάμενο της ΓΓ. Ε.Σ.Υ.Ε, ως Πρόεδρο β) το Γενικό Διευθυντή, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικής της Γ.Γ. Ε.Σ.Υ.Ε. γ) τρεις (3) Καθηγητές ή Αναπληρωτές Καθηγητές ημεδαπών Α.Ε.Ι., από τους οποίους δύο (2) Στατιστικής και ένας Οικονομικών δ) τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών ε) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, στ) δύο (2) Προϊσταμένους Διευθύνσεων της Γ.Γ Ε.Σ.Υ.Ε., ξ) δύο (2) εκπροσώπους υπουργείων σε επίπεδο Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης η) τον Πρόεδρο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος θ) ανά έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) πουορίζονται από τις διοικήσεις των οικείων φορέων, ως μέλη.»
    [Η παρ. 3 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 2392/1996 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 60)]

    4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας διορίζονται τα μέλη και ο γραμματέας του Ε.ΣΥ.Σ. με τους αναπληρωτές τους.
    [Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 καταργήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 2392/1996 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 60)]

    5. Για την υποβοήθηση του έργου και την αποτελεσματική λειτουργία του Ε.ΣΥ.Σ. και της Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε. γενικότερα, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού, μπορεί να ορίζονται:α. Μόνιμες επιτροπές για τη μελέτη και επεξεργασία επί μέρους θεμάτων, όπως οικονομικές και κοινωνικές στατιστικές και β. Ομάδες εργασίας για τη μελέτη και επεξεργασία εξειδικευμένων θεμάτων, όπως στατιστικές περιβάλλοντος, διαβίωσης και ρύπανσης.

    6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η αποζημίωση του προέδρου, των μελών και του γραμματέα του Ε.ΣΥ.Σ., η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των απολαβών που ορίζεται στο άρθρο 6 του ν. 1256/1982, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη σχετική με τη λειτουργία του. Με όμοια απόφαση καθορίζεται και η αμοιβή των επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

    7. Τα έξοδα λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Σ., των επιτροπών και των ομάδων εργασίας βαρύνουν τον προϋπολογισμό εξόδων της Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε.».

    9. Ήδη, επομένως, με το άρθρο 8 του Ν. 1819/1988, όπως έχει τροποποιηθεί από τον Ν. 2392/1996, προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Στατιστικής (Ε.ΣΥ.Σ.), στο πλαίσιο της ΓΓ ΕΣΥΕ, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας της και τη διασφάλιση της ποιότητας των παραγομένων δημοσίων στατιστικών δεδομένων. Ωστόσο, ως γνωστόν, το Ε.ΣΥ.Σ. στην πραγματικότητα δεν έχει ποτέ λειτουργήσει, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, με συνέπεια να μην έχει επιτελέσει τον οριζόμενο από τον νόμο σκοπό του. Η θέση του ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ είναι ότι θα ήταν εύλογο και αναλογικό, και σύμφωνο με τον κανόνα της χρηστής διοίκησης, προτού εξετασθεί άρδην μεταβολή της νομικής μορφής της ΓΓ ΕΣΥΕ να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και δοκιμασθεί στην πράξη στο σύνολό του το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που προβλέπει τη λειτουργία του Ε.ΣΥ.Σ., ενδεχομένως μετά και από επιμέρους τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

    10. Κατά την άποψη του ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ, είναι επομένως αναγκαίο να λειτουργήσει το Ε.ΣΥ.Σ., το οποίο δύναται να ενισχυθεί, κατόπιν και σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, με εποπτικές αρμοδιότητες, ούτως ώστε να διασφαλίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία της ΓΓ ΕΣΥΕ και την ποιότητα των παραγόμενων στατιστικών δεδομένων. Η πρόβλεψη εποπτικών αρμοδιοτήτων του Ε.ΣΥ.Σ. επί της ΓΓ ΕΣΥΕ δύναται να συνοδευθεί:
    (α) με την πρόβλεψη συγκρότησής του από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, κατάρτισης και εμπειρίας, τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από τη ΓΓ ΕΣΥΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, η δε ανεξαρτησία τους θα διασφαλίζεται με την πρόβλεψη διαδικασίας επιλογής τους με συμμετοχή της Βουλής (όχι μόνο γνωμοδοτικής φύσης) κατά το πρότυπο του άρθρου 101Α του Συντάγματος και με την πρόβλεψη επαγγελματικών (ή και προσωπικών) ασυμβιβάστων με άλλες ιδιότητες. Στα μέλη του ΕΣΥΣ δύναται να προβλεφθεί η συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων,
    (β) με την πρόβλεψη ελέγχου του έργου του από τη Βουλή, με την κατάθεση σε αυτή ετησίως έκθεσης πεπραγμένων,
    (γ) με την πρόβλεψη της αρμοδιότητάς του για τον έλεγχο της τήρησης των μεθόδων ανάλυσης, επεξεργασίας και αξιολόγησης των στατιστικών δεδομένων, σύμφωνα και με τους κανόνες της Eurostat,
    (δ) με την πρόβλεψη ειδικών μηχανισμών προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου, ενδεχομένως σε συνεργασία και με άλλους συναρμόδιους φορείς.

    11. Περαιτέρω, ο ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ κρίνει πως, με επιμέρους τροποποιήσεις και βελτιώσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, είναι δυνατή η διασφάλιση της πλήρους εναρμόνισής της με τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής που συστήνεται από την Eurostat, καθώς και η διασφάλιση της αξιοπιστίας των πρωτογενών στατιστικών δεδομένων, μέσω της πρόβλεψης μεθόδων ελέγχου των διοικητικών πηγών που τα παρέχουν.

    12. Επίσης, ο ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ προτείνει την αλλαγή του προβλεπόμενου τρόπου επιλογής του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ. ΕΣΥΕ, με τη συμμετοχή και της Βουλής, καθώς και την πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, της πρόσληψης και ένταξης επιπλέον εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στη Γ.Γ ΕΣΥΕ και τη συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού της.

    13. Ο ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ θεωρεί ότι με τις ως άνω προτεινόμενες ρυθμίσεις θα διασφαλίζεται πλήρως η ήδη προβλεπόμενη από το ν.δ. 3627/1956 λειτουργική ανεξαρτησία της ΓΓ ΕΣΥΕ, όπως και η παραγωγή αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων.

    14. Είναι αναμφισβήτητη η ειλικρινής προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, δια της διασφάλισης της παραγωγής αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων, προσπάθεια στην οποία ο ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ είναι και θα παραμείνει συμμέτοχος και αρωγός. Ωστόσο, προς επίτευξη αυτού του σκοπού, δεν είναι αναγκαία, αλλά ούτε ωφέλιμη εν τέλει, η μεταβολή της νομικής μορφής της ΓΓ ΕΣΥΕ, καθώς δι’ αυτής αφενός δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και αφετέρου θα επέλθει σημαντική και μη αναγκαία δυσλειτουργία της Υπηρεσίας και δυσχέρεια στην εκτέλεση του έργου της.

    15. Ο ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για εγκαθίδρυση ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο του εξαγγελθέντος διαλόγου, προκειμένου να ευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο υπό εξέταση ζήτημα, προτίθεται να διοργανώσει Διημερίδα, στην οποία και θα υπάρξει η δυνατότητα παρουσίασης επιστημονικών θέσεων και προτάσεων. Θα είναι τιμητική για τον ΠΣ / ΓΓ ΕΣΥΕ και απαραίτητη για τις εργασίες της Διημερίδας η συμμετοχή σας σε αυτή.

    Για τους προαναφερθέντες λόγους, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε την αντίθεσή μας επί της αρχής στο προτεινόμενο Προσχέδιο.

    Διαβεβαιώνοντάς σας για το ενδιαφέρον μας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, σας καλούμε να συμμετάσχετε σε ουσιαστικό διάλογο, από τον οποίο και είμαστε βέβαιοι πως θα καταδειχθεί ότι ο σκοπός της παραγωγής αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων δύναται να επιτευχθεί μέσω της υφιστάμενης νομικής μορφής της ΓΓ ΕΣΥΕ, με την πρόβλεψη εποπτικών αρμοδιοτήτων και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ε.ΣΥ.Σ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 08:20 | dimitris

    Ελεύθεροι επαγγελματίες:

    Επειδή τα δικά μας συνδικαλιστικά όργανα δεν υπάρχουν, ήρθε η ώρα να εκφράσουμε την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.

    Ο καιρος για να δώσουμε ένα ηχηρό ΡΑΠΙΣΜΑ σε αυτούς που τολμούν να αγνοούν ότι ΕΜΕΙΣ και ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ στηρίζουμε την οικονομια αυτης της πολύπαθης χώρας.

    ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ:

    ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ Δ.Υ.

    ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΠΑΓΩΜΑ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

    http://apothesis.wordpress.com/2009/11/30/manifest-for-civil-servants-in-greece/

    ΩΣ ΕΔΩ ΤΑ ΧΑΙΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΑΣ.

    ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ.

    Ολοι μαζι μπορούμε να ασκήσουμε ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΙΕΣΗ. Αρκεί να ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΜΕ.

    ΕΞΩ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ. ΤΕΛΟΣ.