Άρθρο 02 Υποχρέωση αναφοράς περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων

  1. Οι Φορείς Παιδικής Προστασίας υποχρεούνται να μεριμνούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης των ανηλίκων που τελούν υπό την προστασία τους, τα οποία είτε καταγγέλλονται είτε υποπίπτουν στην αντίληψη των απασχολούμενων σε αυτούς.
  2. Ειδικότερα, οι Φορείς Παιδικής Προστασίας δια του Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων υποχρεούνται να γνωστοποιούν αμελλητί στις αρμόδιες αρχές:α) κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη, αναφορά περιστατικού κακοποίησης, η οποία προέρχεται ενδεικτικά από τους ωφελούμενους των Μονάδων που τελούν υπό την ευθύνη λειτουργίας των Φορέων Παιδικής Προστασίας, από μέλη του προσωπικού τους, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους, από εθελοντές, από μέλη της οικογένειας των ωφελούμενων, καθώς και από οποιονδήποτε τρίτο, ή

    β) κάθε περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου που περιέρχεται με άλλο τρόπο στην αντίληψή τους.

  3. Η γνωστοποίηση της παρ. 2 καταλαμβάνει κάθε περιστατικό κακοποίησης, οπουδήποτε και αν λαμβάνει χώρα, συμπεριλαμβανομένων όσων λαμβάνουν χώρα κατά την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας από τους Φορείς Παιδικής Προστασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 6 και στην παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 3500/2006 (Α’ 232).
  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 20:14 | ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

    Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου ως εξής με την προσθήκη της παραγράφου: «4. Οι φορείς παιδικής προστασία δια του Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων υποχρεούνται να δημιουργήσουν κανονισμό παιδικής προστασίας σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία, να ορίσουν εσωτερική διαδικασία αναφοράς και διαχείρισης περιστατικών και να μεριμνήσουν για την ορθή και έγκαιρη εκπαίδευση επωφελούμενων και επαγγελματιών/εθελοντών/μελών οικογένειας και τρίτων σχετικά με την διαδικασία αναφοράς και διαχείρισης περιστατικών.»

  • Στις περιπτώσεις που η αναφορά περιστατικού κακοποίησης προέρχεται από ωφελούμενους με αναπηρία, θα πρέπει να εφαρμόζονται μέθοδοι εναλλακτικής επικοινωνίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο και να αναγνωρίζονται και να αξιολογούνται ανάλογα οι αντιδράσεις του ωφελουμένου ή η τυχόν μεταβολή στη συμπεριφορά του.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:14 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 2:
    Η καταχώρηση των αναφορών κακοποίησης στο μητρώο του ΕΚΚΑ δεν μπορεί να έχει απλώς στατιστικούς σκοπούς. Έργο του ΕΚΚΑ θα πρέπει να είναι και η συμβολή στην παραπομπή για αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού, σε συνεργασία με την Εισαγγελία ανηλίκων και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή άλλων αρμόδιων φορέων. Για αυτό, το ΕΚΚΑ θα πρέπει να αναβαθμιστεί με πρόσληψη κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού, κάτι που ισχύει οπωσδήποτε και για τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:27 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 2:
    Η μόνη λύση για την όσο το δυνατόν διασφάλιση των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές είναι να περνάει κάθε υποψήφιος εργαζόμενος από ειδική συνέντευξη σε ομάδα ειδικών (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί), ικανών να διακρίνουν πιθανές αποκλίσεις στη συμπεριφορά του υποψηφίου εργαζόμενου. Η αναφορά περιστατικών κακοποίησης παιδιών όπου κι αν αυτά λαμβάνουν χώρα και από όποιον και αν αναφέρονται είναι σωστό μέτρο, δεν αποτελεί όμως πανάκεια.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 20:21 | ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS

    Παρότι η πρόληψη της κακοποίησης είναι το πιο σημαντικό μέλημα όλων, το βάρος στους Εισαγγελείς από την αναφορά όλων των περιστατικών θα είναι ενδεχομένως δύσκολο. Θα ήταν σκόπιμο να θεσμοθετηθεί ένα εθνικό πλαίσιο πρώτης διερεύνησης των περιστατικών, με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίες διαδικασίες και πρωτόκολλα, εσωτερικά σε κάθε δομή, από τον Υπεύθυνο Προστασίας και τη Διεύθυνση σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 10:29 | Γεωργία Βασιλακοπούλου

    Θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο 1 και ως μορφή παιδικής κακοποίησης και ανηλίκου και η διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ γονέα και τέκνου ή αλλιώς ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΈΝΩΣΗ. Οπότε το άρθρο θα πρέπει να γραφτεί όπως παρακάτω

    Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται ως:

    α) «Κακοποίηση ανηλίκου»: όλες οι μορφές σωματικής ή συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΈΝΩΣΗΣ, σεξουαλικής κακοποίησης, παραμέλησης, αμελούς θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, οι οποίες καταλήγουν σε πραγματική ή δυνητική βλάβη της υγείας, της ζωής, της ανάπτυξης ή της αξιοπρέπειας του ανηλίκου, στο πλαίσιο μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης ή εξουσίας.

  • 27 Αυγούστου 2021, 15:21 | Ελένη Γεώργαρου ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΝΕΙΑ»

    Στην παρ. 1 καλό είναι να προστεθεί ότι οι φορείς π.π. «πρέπει να μεριμνούν για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ….». Και αυτό γιατί συχνά παρατηρείται σε χώρους ομαδικής διαβίωσης παιδιών να υπάρχουν κάποια από αυτά που εκδηλώνουν εξ αρχής αδυναμία αυτοπροστασίας και αντίδρασης σε πράξης βίας εναντίον τους. Πρέπει συνεπώς εξαρχής οι αρμόδιοι να λαμβάνουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδιών και να λαμβάνουν έγκαιρα μέτρα διαφύλαξης της ασφάλειάς του. Στις πράξεις πρόληψης πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε ενημέρωση των παιδιών με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους και την πνευματική τους ανάπτυξη της έννοιας της κακοποίησης, από την πρώτη στιγμή που εισέρχονται σε φορέα π.π. ενώ αντίστοιχη πρέπει να είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού των φορέων.

  • 24 Αυγούστου 2021, 08:14 | Διονύσης Λυδάκης

    Όπου υπάρχουν κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία να ζητείται ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ψυχιατρική και ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη και να επεμβαίνουν και οι κοινωνικές υπηρεσίες να ελέγχουν την ορθότητα αυτών των κατηγοριών. Πολλές φορές η ενδοοικογενειακή βία ασκείται από διαταραγμένες προσωπικότητες, οι οποίες μάλιστα κατηγορουν εκείνες για ενδοοικογενειακή βία απέναντι στα παιδιά και στις ίδιες. Υπάρχει πολλή αρρώστια γύρω μας και όλοι κωφεύουμε. Είμαστε, όμως, έτσι, συνένοχοι στο έγκλημα.

  • 23 Αυγούστου 2021, 08:13 | Παναγιώτης Κακουλίδης

    H ενδοοικογενειακή ψυχική και σωματική βία είναι ανεπίτρεπτη. Όπου υπάρχουν υπόνοιες για τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να άρεται το απόρητο των τηλεφωνικών κλήσεων και οποιονδήποτε αποδεικτικών στοιχείων και να λάμπει η αλήθεια. Δεν υφίστανται προσωπικά δεδομένα όταν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία. Η κακοποίηση του ενός συζύγου από τον άλλο, είτε ψυχολογική είτε σωματική, εντάσσεται στην ενδοοικογενειακή βία και επηρεάζει άμεσα και τα παιδιά που είναι μάρτυρες. Φυσικά, οι ψευδείς κατηγορίες να τιμωρούνται. Άμεση ψυχιατρική γνωμάτευση σε περιπτώσεις βίας και αφαίρεση γονικής μέριμνας.

  • 21 Αυγούστου 2021, 21:43 | Ιωάννης Πουλικάκης

    Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. Όποιος αντιληφθεί την άσκηση οποιουδήποτε είδους ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης, ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής οφείλει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Η απόκρυψη της κακοποίησης θεωρείται συνέργεια σε αυτήν και τιμωρείται ανάλογα.
    Παρατηρείται συνεχώς το φαινόμενο έναν κακοποιητικό γονέα να τον γνωρίζουν αρκετοί άνθρωποι του περιγύρω του, που, όμως, φοβούνται να μιλήσουν για να μην μπλέκουν με δικαστήρια. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Όσοι δε μιλάνε ή όσοι καταθέτουν ψέμματα να τιμωρούνται αυστηρά. Έχει παρατηρηθεί σε γείτονες του κακοποιητή γονέα, σε τροφούς, σε συγγενείς του θύτη και στον ευρύτερο περίγυρω του, να καλύπτεται ο θύτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή συνέχιση της κακοποίησης. Η ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, τόσο στα παιδιά, όσο και στον άλλο γονέα και στους συγγενείς του θεωρείται ενδοοικογενειακή και αποβαίνει επικίνδυνη με μακροχρόνιες δυσμενείς επιδράσεις, κυρίως στα παιδιά, αλλά και στους γονείς-θύματα.

  • 21 Αυγούστου 2021, 21:21 | Δήμητρα Πουλικάκη

    Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. Οποιοσδήποτε αντιληφθεί την άσκηση οποιουδήποτε είδους ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης, ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής οφείλει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Η απόκρυψη της κακοποίησης θεωρείται συνέργεια σε αυτήν και τιμωρείται ανάλογα.