Άρθρο 29 Υλοποίηση προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία

  1. Η εκτίμηση των εξατομικευμένων αναγκών των ατόμων με αναπηρία γίνεται από Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα, που αξιολογούν σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια και εργαλεία την ανάγκη, τη διάρκεια και την περιοδικότητα παροχής εξατομικευμένης προσωπικής βοήθειας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας καθορίζονται τα επιστημονικά και άλλα προσόντα των μελών των Ειδικών Επιτροπών Αξιολόγησης, η σύνθεσή τους και ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο, τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα για τη λειτουργία τους. Με όμοια απόφαση γίνεται η συγκρότηση των Επιτροπών αυτών.
  2. Αρμόδιος φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, ελέγχου και αναφοράς του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της.
  3. Καταρτίζεται ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού, το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Η αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού για την παροχή της σχετικής υπηρεσίας καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ.
  4. Συστήνεται και λειτουργεί στον ΟΠΕΚΑ πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των αιτημάτων λήψης της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού και των αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού της παρ. 3 του παρόντος, το οποίο διασυνδέεται με τα Κέντρα Κοινότητας του άρθρου 4 του ν. 4445/2016 (Α΄ 236), καθώς και με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του δημόσιου τομέα. Υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος ορίζεται ο ΟΠΕΚΑ, κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α` 137).
  • Θα περιμέναμε για ένα τόσο σοβαρό πρόγραμμα που έχουμε διεκδικήσει χρόνια τώρα να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε με σοβαρότητα να εκφράσουμε την άποψη μας?
    Δεν αναφέρετε ούτε τον αριθμό των πολιτών με αναπηρια που το δικαιούνται, ούτε με ποια κριτήρια θα μπουν στο πρόγραμμα,από ποιες περιοχές της χώρας?Και πόσο καιρό!
    Οι επιτροπές αξιολόγησης ώστε να εκτιμηθούν οι ανάγκες από ποιους θα απαρτίζεται και η επιτροπή θα είναι μέσω Οπεκα, υπουργείου η από εξωτερική επιτροπή εκτός των παραπάνω φορέων?Ο ΟΠΕΚΑ έχει χρεωθεί πολλα πράγματα με μειωμένο προσωπικό κλπ η θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις η θα πρέπει η αρμοδιότητα να δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση που και εκεί υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.Σκεφτοσαστε να κάνετε επιπλέον προσλήψεις?

  • 3 Σεπτεμβρίου 2021, 18:10 | Αικατερίνη Θεοχάρη

    Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ελλείψεις και έτσι αδυνατούμε στην ουσία να συμμετέχουμε . Λείπουν όλα τα στοιχεία σε ένα τόσο σοβαρό πρόγραμμα.Δηλαδη αριθμός δικαιούχων, κριτήρια, Περιφέρειες, χρόνος εφαρμογής .Δεν γίνεται όλα μα αναφερθούν σε μια ΚΥΑ!

  • Όπως βλέπουμε Υπαρχουν μεγάλες έλλειψεις στις διατάξεις.Δεν Υπαρχουν όλα τα στοιχεία όπως δικαιούχοι, κριτήρια, χρόνος εφαρμογής και σε ποιες περιφέρειες κλπ ενός τέτοιου σοβαρού προγράμματος.Αδυνατουμε πραγματικά να εκφράσουμε την άποψη μας σήμερα.Ειναι δυνατόν σε μια ΚΥΑ να ορίζεται όλη η δομή του προγράμματος? Απαξίωση δηλαδή της όλης διαβούλευσης. Επίσης όσο αφορά τις επιτροπές αξιολόγησης ώστε να εκτιμήουν τις πραγματικές ανάγκες θα είναι μέσω Οπεκα, υπουργείου η από άλλη επιτροπή?Από ποιους θα απαρτίζεται αυτή η επιτροπή.Δυστυχως πάλι το παραπέμπεται σε ΚΥΑ?

  • 3. Άρθρο 29 «Υλοποίηση προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία»
    – Ο τίτλος του άρθρου να τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Άρθρο 29 Υλοποίηση Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία».
    -Οι παρ. 1, 3 και 4 να τροποποιηθούν/συμπληρωθούν ως ακολούθως:
    1. Η εκτίμηση των εξατομικευμένων αναγκών των ατόμων με αναπηρία γίνεται από Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα, στις οποίες συμμετέχουν επίσης άτομα με αναπηρία που ορίζει η Ε.Σ.Α.μεΑ., οι οποίες αξιολογούν σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια και εργαλεία την ανάγκη, τη διάρκεια και την περιοδικότητα παροχής της εξατομικευμένης προσωπικής βοήθειας. Στους αιτούντες παρέχεται το δικαίωμα ένστασης επί της απόφασης της Επιτροπής. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στις προαναφερθείσες Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης άτομα με ή χωρίς αναπηρία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, και σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., καθορίζονται τα επιστημονικά και άλλα προσόντα των μελών των Ειδικών Επιτροπών Αξιολόγησης, η σύνθεσή τους και ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο, τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα για τη λειτουργία τους. Με όμοια απόφαση γίνεται η συγκρότηση των Επιτροπών αυτών.
    […]
    3. Καταρτίζεται ηλεκτρονικό Μητρώο Παροχών Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού, το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Το εν λόγω μητρώο πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας που η υφιστάμενη νομοθεσία ορίζει. […]
    4. Συστήνεται και λειτουργεί στον ΟΠΕΚΑ πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των αιτημάτων λήψης της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού και των αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Προσωπικού Βοηθού της παρ. 3 του παρόντος, το οποίο διασυνδέεται με τα Κέντρα Κοινότητας του άρθρου 4 του ν.4445/2016 (Α΄236), καθώς και με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του δημόσιου τομέα. Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας που η υφιστάμενη νομοθεσία ορίζει. […]».
    Αιτιολόγηση: Οι προτεινόμενες συμπληρώσεις στην παρ. 1 βασίζονται στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για τον Προσωπικό Βοηθό, στο οποίο αναφέρεται το εξής: «Προτείνεται η συγκρότηση νέων Ειδικών Επιτροπών Αξιολόγησης (διεπιστημονικού χαρακτήρα με συμμετοχή και ατόμων με αναπηρία ή των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων τους) οι οποίες θα εκτιμούν βάσει καθορισμένων κριτηρίων και εργαλείων την ανάγκη και το χρόνο (ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα) παροχής εξατομικευμένης προσωπικής βοήθειας. Επιπρόσθετα, πρέπει να παρέχεται στους δυνητικά ωφελούμενους η δυνατότητα υποβολής ένστασης επί του αποτελέσματος» (βλ. σελ. 53). Η προτεινόμενη συμπλήρωση ως προς τον περιορισμό στη συμμετοχή στις Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα εξασφαλίζει την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων. Η συνεργασία για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση του αναπηρικού κινήματος της χώρας, επιβάλλεται από την παρ. 3 του άρθρου 4 «Γενικές Υποχρεώσεις» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
    Οι προτεινόμενες συμπληρώσεις στις παρ. 3 και 4 βασίζονται στις απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσία για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα (βλ. ν.4488/2017-παρ. 1 άρθρου 61, ν.4272/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις»-Κεφάλαιο Η΄ και παρ. 27, 28 και 30 του άρθρου 107, με το οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα σε ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα προκειμένου οι υπηρεσίες τους να καταστούν προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία) και στην κατευθυντήρια αρχή «κατάργηση των αποκλεισμών και καθολική προσβασιμότητα» της «Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025».

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 21:31 | ΑΡΗΣ ΚΕΦ.

    Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις βασικές αρχές και προδιαγραφές που πρέπει να ισχύσουν και όλα ανατίθενται σε μελλοντική και παντελώς αγνώστου περιεχομένου ΚΥΑ.
    Με το νόμο πρέπει εξ αρχής και για το πιλοτικό πρόγραμμα να εξασφαλισθεί η πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα της λειτουργίας του μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, και να καθορισθούν οι βασικές παράμετροι προδιαγραφές του προγράμματος όπως ενδεικτικά τα παρακάτω:
    1) Τα κριτήρια και ο τρόπος επιλογής του προσωπικού βοηθού (ηλικία, ειδικότητα, υπηκοότητα κ.λ.π.) από τον ανάπηρο και η διαδικασία ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
    2) Να προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής και συγγενικού προσώπου με διασφάλιση της πιστοποίησης της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.
    3) Το εύρος των δικαιούχων και τα κριτήρια προτεραιότητας σε περίπτωση συγκεκριμένου αριθμού. Σαφής καθορισμός των κατηγοριών αναπήρων που θα ενταχθούν αρχικά στο πρόγραμμα και κριτηρίων προτεραιοποίησης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας, την ηλικία του ανάπηρου και το εισόδημά του.
    4) Τα κριτήρια επιλογής των περιοχών του πιλοτικού προγράμματος.
    5) Σαφής προσδιορισμός αν η προσφορά των υπηρεσιών του προσωπικού βοηθού θα αφορά βοήθεια στη κοινωνική του ζωή ή και φροντίδα υγείας;
    6) Με ποια κριτήρια και από ποιόν θα εγκρίνονται οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης προσωπικού βοηθού.
    7) Οι όροι και η χρονική διάρκεια της σύμβασης του προσωπικού βοηθού.
    8) Το μηνιαίο ποσό αμοιβής του προσωπικού βοηθού.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 18:27 | Stavroula Tarabouka

    Προσωπικός βοηθός για άτομα με Αναπηρία.

    Άρθρο 29
    Η εκτίμηση και αξιολόγηση των αναγκών για προσωπικό βοηθό θα γίνεται από ειδικές επιτροπές αξιολόγησης.
    Από ποιους θα απαρτίζονται και με ποια κριτήρια θα αξιολογούνται οι ανάγκες των ατόμων με Αναπηρία.
    Πχ Ποσοστό αναπηρίας
    Ηλικιακά κριτήρια κλπ.
    Καμμία διευκρίνηση

    Το πρόγραμμα ανατίθεται στον ΟΠΕΚΑ
    Θα υπάρξει ενίσχυση εξειδικευμένου προσωπικού? Πότε θα ξεκινήσει και αν η υλοποίηση του προγράμματος καμμία διευκρίνηση και σε αυτό.
    Όλες οι διατάξεις είναι ασαφείς και άοριστες με πολλές ελλείψεις είναι δύσκολο σε κάποιον να σχολιάσει και να εκφράσει την άποψη του σε ένα Σ/Ν που δεν υπάρχει καμμία διευκρίνηση και δέσμευση.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 14:09 | Αλεξάνδρα

    Στον θεσμό του προσωπικού βοηθού θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αυτισμός, καθώς και σύνδρομα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύονται από νοητική αναπηρία. Έτσι θα δοθούν στα άτομα αυτά ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί κάποιος ελεύθερος χρόνος για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη αυτή συνθήκη.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 14:18 | ΒΑΣΩ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Οι «Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα, που θα αξιολογούν σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια και εργαλεία την ανάγκη, τη διάρκεια και την περιοδικότητα παροχής εξατομικευμένης προσωπικής βοήθειας», από ποιόν θα συστήνονται; Θα είναι εσωτερικές του ΟΠΕΚΑ, θα είναι στα ΚΕΠΑ, στον ΕΦΚΑ, στην Ειθνική Αρχή Προσβασιμότητας, πού; Δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο καμια πληροφορία για όλα αυτά, όλα πάλι παραπέμπονται σε ΚΥΑ. Θα πρέπει οι ανάπηροι να έχουν μέσα από το νομοσχέδιο τουλάχιστον μια πρώτη εικόνα για το τι θα είναι αυτές οι επιτροπές

  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 12:59 | Νικη

    Αυτισμος και νοητικη στερηση πρεπει να συμπεριλαμβανονται οπωσδηποτε.
    δεν μπορουμε να αφησουμε το παιδι μας ουτε 1 λεπτο μονο του χωρις επιβλεψη

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 15:52 | Ιωαννης

    Υλοποίηση προγράμματος Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία είναι ένα χρόνιο αίτημα των χρονιάς αναπηρίας ασθενών και η ενεργοποίηση του θα συμβάλει άμεσα και αποτελεσματικά στην βελτίωση της ελάχιστης ποιότητας ζωής των ΑΜΕΑ
    Μακάρι να γίνει πραγματικότητα για όλους τους πασχοντες απο προοδευτικες ασθενειες και όχι φωτογραφικά για κάποιους.

  • 31 Αυγούστου 2021, 18:29 | ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Και ο αυτισμός είναι μια αναπηρία που μπορεί να αξιοποιήσει αυτόν τον θεσμό! Όχι κάθε μορφή του ίσως μιας και μιλάμε για ευρύ φάσμα, αλλά σίγουρα κάποιες περιπτώσεις!! Τον έχουμε ανάγκη τον προσωπικό βοηθό όλες οι οικογένειες ΑΜΕΑ!

  • 31 Αυγούστου 2021, 13:43 | Ευαγγελία

    📌 Όλα τα άτομα με αυτισμό πρέπει να έχουν τον προσωπικό τους βοηθό! Είναι η πιο εξουθενωτική αναπηρία. Στις υπόλοιπες αναπηρίες ,ο προσωπικός βοηθός θα είναι αυτός που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΑμεΑ, θα είναι η γέφυρα του με την κοινωνία ( πόσο λυτρωτικό !). Βοηθήστε όλες εμάς τις μάνες που είμαστε επιφορτισμένες με την φροντίδα των παιδιών μας όλο το 24ωρο – όλο το χρόνο, μέχρι το τέλος της ζωής μας! Δεν υπάρχει κανένας να μας βοηθήσει στη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητά μας για τα αυτονόητα! Μεριμνήστε ώστε τα άτομα με αυτισμό να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία μας! Βοηθήστε όλα τα αυτιστικά άτομα να αποκτήσουν τον προσωπικό τους βοηθό!

  • 30 Αυγούστου 2021, 22:19 | ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΚΑΡΑΠΑΠΑΣ

    Επιτακτικη η καθιέρωση του προσωπικού βοηθού για ΑΜΕΑ από χθες.Ειδικα για πάθηση όπως Βαρειά Νοητική υστέρηση .

  • 29 Αυγούστου 2021, 18:36 | Δήμητρα Γκασούκα

    Στις Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης να συμμετεχει κι ανάπηρο άτομο γνώστης/τρια του προγράμματος independent living

  • 28 Αυγούστου 2021, 17:25 | Χριστίνα Καραγιάννη

    Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη, ότι τα ενήλικα άτομα με τετραπληγία που ζουν εκτός οικογενειακής εστίας και δε λαμβάνουν υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, χρειάζονται παραπάνω από έναν προσωπικό βοηθό, οι οποίοι θα αλλάζουν βάρδιες, εφόσον τα άτομα αυτά δεν αυτοεξυπηρετούνται και χρήζουν 24ωρης υποστήριξης και παροχής φροντίδας, προκειμένου να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό οι σύνθετες και πολύπλευρες ανάγκες τους. Ούσα η ίδια φοιτήτρια με τετραπληγία κι ελλείψη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος, αντιμετωπίζω καθημερινά ποικίλες προκλήσεις σε ζητήματα επιβίωσης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

  • 27 Αυγούστου 2021, 19:21 | ΦΛΩΡΑ

    Ας μη μπούμε σας παρακαλώ στην ταλαιπωρία άλλης μιας επιτροπής. Τα παιδιά με Αυτισμό ταλαιπωρούνται απίστευτα από αυτές τις διαδικασίες. Όταν η απόφαση του ΚΕΠΑ η της ΑΣΥΕ είναι εφ’ορου ζωής και αναφέρεται υπάρχει η ανάγκη ετέρου προσώπου, τι άλλο χρειάζεται;Ευχαριστώ.

  • 26 Αυγούστου 2021, 20:48 | Σταυρουλα

    Καταρχήν υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες με γονέα με βαριά αναπηρια’και με παιδί αμεα στην οικογένεια.Εκει τι θα γίνει.Υα δοθεί ο προσωπικός βοηθος.Για σκεφτείτε και αυτά τα παιδιά σ αυτές τις οικογένειες που παίζουν ρόλο του βοηθού που 9αιζουν το ρόλο του βοηθού αγογγυστα’απο πόλη μικρή ηλικια.Τελικα σε ποια άτομα με αναπηρία θα δοθούν.Οι γονείς αυτοί μεγαλώνουν ‘οι αντοχές τους’στερεουν’και κάθε μέρα η μέρα τους είναι μια δοκιμασιαμΕχουν ν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους και μ βοηθήσουν το παιδί τους αμεα

  • 26 Αυγούστου 2021, 03:10 | Σταυρουλα

    Τα παιδια’με αναπηρίες υπόκεινται σε εσωτερικό διαχωρισμο’σε βαρια’και ελαφριά περιστατικά.Οταν δεν του δίνεις παράλληλη στηριξη’και επιδεινώνεται το μαθησια κι του προβλημα’δεν του επιδεινώνει τη μαθησιακή του ικανοτητα’και παράλληλα το πρόβλημα υγείας που έχει.Δεν υπάρχουν κονδυλια’μας λετε’πως υπάρχουν κονδυλθα’για τον προσωπικό βοηθο

  • 24 Αυγούστου 2021, 12:47 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ο ΟΠΕΚΑ είναι ένας τεράστιος οργανισμός που ασχολείται και με άλλα θέματα , μήπως θα ήταν καλύτερα να δώσετε περισσότερο ρόλο στα προγράμματα »βοήθεια στο σπίτι» των Δήμων , που είναι ήδη επανδρωμένα, μας γνωρίζουν προσωπικά , ξέρουν τις ανάγκες μας και έχουν εμπειρία στην παροχή βοήθειας σε εμάς τους ΑμεΑ ??

  • 23 Αυγούστου 2021, 12:01 | Βασίλης

    Μπράβο συνεχίστε