8. Το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις μπορεί να συμβάλει στην αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και των υπηρεσιών;

  • 26 Απριλίου 2011, 08:05 | ΘΩΜΑΣ ΚΑΚΑΔΙΑΡΗΣ

    Κύριοι,

    Το προτεινόμενο πλαίσιο προσπαθεί να αντικειμενικοποιήσει τα κριτήρια μεταθέσεων και αποσπάσεων. Παραμένει όμως μακρυά από την προοπτική αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού. Το υφιστάμενο πλάισιο αλλά και το προτεινόμενο έχει -κατά τη γνώμη μου – δύο σοβαρότατες ελλείψεις.

    Υφιστάμενος και προτεινόμενος είναι «κανονισμοί» του «Θέλω να φύγω» δηλ. η «συλλογή» μορίων έχει σκοπό -για τους περισσότεροςυ εκπαιδευτικούς- την διαρκή φυγή προς τον επιθυμητό γεωγραφικό στόχο και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη του «θέλω να πάω και να μείνω». Νομίζετε ότι σε ένα Υπουργείο με τέτοια γεωγραφική διασπορά μονάδων ανά την επικράτεια, ένας κανονισμός κινήτρων εγκατάστασης και παραμονής/μόνιμης διαμονής, δεν χρειάζεται;

    Ο προτεινόμενος κανονισμός στην προσπάθειά του να αντικειμενικοποιήσει τα κριτήρια στελέχωσης καταφεύγει σε κριτήρια «εξωυπηρεσιακά» δηλ. μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πιστοποιητικά κλπ αποκτηθέντα εκτός της Υπηρεσίας.Το πτυχίο των ίδιων φορέων δεν αρκεί για την πρόσληψη- απαιτούνται εξετάσεις. Οι ίδιοι φορείς όμως είναι ικανοί να «προσθέσουν» στα προσόντα του εκπαιδευτικού μέσω των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών; Δεν καιροφυλακτεί μια αντίφαση;

    Και η αξιολόγηση του βιογραφικού του εκπαιδευτικού; Δεν μεγαλώσαμε όλοι «υπηρεσιακά» εντός του Υπουργείου Παιδείας. Έχουμε και άλλη πορεία με ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ σε άλλους φορείς. Αυτούς θα τους αξιοποιήσει το Υπουργείο; Μάλλον είναι μακρυά ακόμη η ώρα να αξιοποιηθεί γνώση και εμπειρία του προσωπικού που δεν εμπίπτει στα «κλισέ».

    Ευχαριστώ,
    Θωμάς Κακαδιάρης

  • 25 Απριλίου 2011, 21:42 | ZAXAΡΟΥΛΑ

    Δε θα έπρεπε να θίγει το υπό διαβούλευση ζήτημα και το «μετά» για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα απόσπασης όσο αφορά στη μοριοδότησή τους κατά τη χρονιά υπηρεσίας τους ως αποσπασμένοι;

  • 25 Απριλίου 2011, 19:53 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    πιστευω οτι η εντοπιοτητα πρεπει να παιρνει 100 μορια. Δεν μπορει
    καποιοι να θεωρουν καποια πόλη ως προσωρινό σταθμό μεταβασης στην πολη τους και να μη παίρνουν μετάθεση οικογενειαρχεες αυτής της πόλης οι οποίοι δε θα ζητούν απόσπαση κι ουτε θα υπάρχουν κενα.
    Δε μπορεί κάποιος επειδή γνώρισε μια γκόμενα και θέλει να πάει στην πόλη της , να μετατίθεται εκεί και να μένει αμετάθετος ένας οικογενειαρχης. Αμα έχει εντοπιότητα να πάει
    Μονο ετσι θα λιγοστεψουν τα κενα στα σχολεια
    Αλλωστε δεν είναι και λίγοι αυτοί που ξέρουμε πως μαζέψανε μόρια

  • 25 Απριλίου 2011, 16:04 | Α.Α

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΘΕΜΑΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΚΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΝΗ (Π.Χ Γ΄ Η΄ Δ΄), ΣΤΗΝ Α΄ ΖΩΝΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ Γ΄Η΄Δ΄.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ 10-15 Η ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

  • 25 Απριλίου 2011, 11:39 | Ιωάννης Ζαρναβέλης

    Κατ΄αρχήν η αδεια ανατροφής τεκνου θα πρέπει να παιρνει τα μόρια δυσμενών συνθηκών και όχι 1 μοριο. Η αδεια αυτη είναι ιερη και όχι καλοπέρασης ή βυσματικη για να μην μοριοδοτείται.

    Ακόμα και αν σταματησει η μοριοδότηση αυτή με βαση τα μορια δυσμενων συνθηκών, θα πρεπει να εχει αναδρομικη ισχύ αν θελουμε πραγματικη δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Αλλιώς μιλάμε πάλι για μεροληπτικη μεταχείριση καποιων που πρόλαβαν και καποιων που ατυχησαν. Με αναδρομικη ισχυ υπαρχει ισονομία αλλά και παλι κυρια θεση μου είναι η μοριοδοτηση ειδικών συνθηκων πρέπει να ισχύσει για την αδεια ανατροφης τεκνου και μόνο.

    Επίσης τεραστια προσοχη και ξεκαθαρισμα θα πρεπει να δωθεί στη μοριοδότηση στην εξής πονηρη περίπτωση:

    Αποσπασεις και διαθεσεις από «υπεραριθμίες για αναγκες της υπηρεσίας» τόσο από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ αλλά και ειδικά εντός ΠΥΣΔΕ. Ολες αυτές οι υπεραριθμίες είναι κατα 95% Βυσματικές και αδικουν ολους τους υπολοιπους που ταλαιπωρουνται εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας τους.
    Αν υπαρχει πραγματικη υπεραριθμία και καποιος αποσπαται ή διατιθεται στον τόπο κατοικίας του , να παιρνει τα μορια της περιοχής που αποσπαται ασχετα αν ηταν υπεραριθμος ή οχι. Επίσης η υπεραρριθμία να προκύπτει με καθαρα χαρτια , και να αναρταται στοιχειοθετημένα στο διαδικτυο.
    Αν γίνεται «μετακινηση με το ζορι» στον τόπο μονιμης κατοικιας, να δηλώνει υπευθυνα οτι δεν επιθυμει να μετακινηθεί και να αποσπαστει καποιος αλλος που δεν επιθυμει να παρει τα μορια. Είναι φαιδρο και σκανδαλώδες αυτο το παραθυρακι των υπεραριθμιων για αναγκες της υπηρεσίας. Και επειδη δεν εμπλεκεται το Υπουργειο σε αποσπασεις και διαθέσεις εντος ΠΥΣΔΕ θα οργιασει το ρουσφετι και θα αποτελεί τον κανονα για αποσπασεις και διαθεσεις για οσους δεν πηραν μεσω Υπουργειου και ταυτόχρονα παιρνοντας τα μορια δυσμενων συνθηκών.

    Δεν είναι δυνατον 3 εκπαιδευτικοι ιδιου κλαδου να είναι υπεραριθμοι στην Γ Αχαιας και να απασχολουνται 1 ημερα στην περιοχη τοποθετησης (Καλάβρυτα) αλλά τις υπολοιπες 4 ημερες να «διατίθενται για αναγκες της υπηρεσίας στην Πατρα» στον τοπο μονιμης κατοικια τους και να παιρνουν 9 μόρια. Ειναι αδικο και αισχρό.

    Αυτη η «χαραμαδα των υπεραριθμιων» αποτελει μεγαλη αδικία και πρεπει να σταματησει αν θελουμε να μιλαμε για αξιοκρατία και δικαιοσυνη σε μια χωρα που παλευει να γυρισει σελιδα στη δημοσια διοικηση.

  • 24 Απριλίου 2011, 21:48 | ΧΡΗΣΤΟΣ Τ.

    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ!!
    ΛΙΓΑ ΜΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ!!ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΔΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ;

  • Σαν σκεπτικό, παρουσιάζει αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία. Βέβαια πάντα υπάρχει η δυνατότητα προτάσεων:
    Α.Σε όλες τις αποσπάσεις, είτε κατ’ εξαίρεση είτε όχι, να αναφέρεται το σχολείο τοποθέτησης.
    Β. Η τοποθέτηση στο σχολείο που αναφέρεται να είναι δεσμευτική και να μην επιτρέπονται εκ νέου αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, σε διαφορετικό σχολείο ή Υπηρεσία.
    Γ. Να μην επιτρέπονται οι μετακινήσεις αποσπασμένων σε σχολεία εκπαιδευτικών, σε Δ/νσεις και Γραφεία εκπαίδευσης.
    Δ. Να μην επιτρέπονται «άτυπες» μετακινήσεις μονίμων εκπαιδευτικών σε Δ/νσεις, Γραφεία ή άλλες υπηρεσίες, που δημιουργούν νέα (κατ’ εξαίρεση;) λειτουργικά κενά στα σχολεία.
    Ε. Να μην λαμβάνονται οι υπεραριθμίες ως δικαιολογία για κατ’ εξαίρεση ή κατά προτεραιότητα αποσπάσεις.
    ΣΤ. Να τεκμηριώνονται οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών βάσει των κριτηρίων (εντός ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ) και να υλοποιούνται, μόνο μετά την κοινοποίηση στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την πρόβλεψη δυνατότητας ενστάσεων.

    Και φυσικά,
    Ζ. να προβλεφθεί η δυνατότητα καταγγελιών και ενστάσεων άμεσα στο Υπουργείο (ηλεκτρονική φόρμα) ώστε να γίνεται δυνατός και ο έλεγχος των αποφάσεων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
    Θα πρέπει να δεχτούμε επί τέλους ότι μόνο με τον απαραίτητο έλεγχο θα μπορέσει να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος των αποσπάσεων. Και φυσικά κάποτε θα πρέπει να ελεγχθούν και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για το πού και πώς τοποθετούν εκπαιδευτικούς, εάν διατηρούν μονίμως τους ίδιους εκπαιδευτικούς με μειωμένο ή καθόλου ωράριο, εάν παρουσιάζουν ανάγκες ενώ υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και εάν διατηρούν τη συνήθεια των «εξυπηρετήσεων» εις βάρος όσων δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

    Καλή Ανάσταση

  • Μάλον θα βελτιώσει τα πράγματα .Στο Ελληνικό δημόσιο για τίποτα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος διότι » φυτεύεις τριαντάφυλο και φυτρώνει αγκάθι «.

  • 23 Απριλίου 2011, 18:43 | Μάγδα

    Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, δεν βλέπουμε καμία πρόβλεψη για τις οικογένειες εκπαιδευτικών (αποσπάσεις σε κοινό τόπο εργασίας). Κρατάτε ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνον σε περιπτώσεις στρατιωτικών-δικαστικών. Έχετε προβλέψει κάτι, ούτως ώστε σε κάθε ακαδημαϊκό έτος να μην χωρίζουν οι οικογένειες εκπαιδευτικών;

  • 23 Απριλίου 2011, 12:08 | ΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΕΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ(1 ΜΟΝΟ ΜΟΡΙΟ) ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ(10 ΜΟΡΙΑ!!!) ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ «ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ» ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ Η ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΜΩΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ Η ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ 12 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ 2 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ 31 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΛΛΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 3 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, (ΣΧΕΔΟΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΣ),ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ 32 ΜΟΝΑΔΕΣ!

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η Η ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΤ΄ΕΤΟΣ(1 ΑΝΤΙ 2,5 ΣΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ)Η Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ(10 ΑΝΤΙ 4 ΣΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ).

  • 23 Απριλίου 2011, 11:10 | E.T.

    Δεν είναι ώρα να σταματήσουν οι αποσπάσεις στα Γραφεία, τις Διευθύνσεις και τις διοικητικές Υπηρεσίες του Υπουργείου; Κάθε χρόνο βλέπουμε φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, αδικιών απέναντι σε συναδέλφους, προβλημάτων σε λειτουργικότητες σχολείων (που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη συνολική διαδικασία των αποσπάσεων).Ας γίνουν (αξιοκρατικές) μετατάξεις όσων συναδέλφων επιθυμούν να γίνουν διοικητικοί, και ας λήξει το θέμα των αποσπάσεων σε υπηρεσίες, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αλλιώς το σύστημα των αποσπάσεων δεν θα χάσει ποτέ τον άδικο, πελατειακό, αδιαφανη του χαρακτήρα.

  • 22 Απριλίου 2011, 12:25 | K.T.

    ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΕΣ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ-ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ-ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ 1 ΜΟΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ,ΑΦΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΘΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΕΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ,ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΝΑΤΡΟΦΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ;
    Η ΟΥΣΙΑ ΑΣΦΑΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΟΥΤΕ ‘ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ’ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ-ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ’ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ’ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

  • 22 Απριλίου 2011, 11:15 | ΠΑΠ ΒΑΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ,ΚΑΘΩΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ Η ΠΑΙΔΙ.ΩΣΤΟΣΟ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ,ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ,ΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ’ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ’ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ.ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Κ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ(ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ).ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΑΔΕΚΤΟ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

  • 22 Απριλίου 2011, 01:31 | Κώστας

    Πρέπει να αλλάξουν και οι αμοιβαίες μεταθέσεις. Είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται άνθρωποι όταν με μια αμοιβαία μετάθεση θα λύνονταν το πρόβλημα και των δύο. Ως τώρα απαιτείται οργανική θέση (παράλογα-παράνομα για μένα, έχω απευθυνθεί και σε δικηγόρο και συμφώνησε ότι πουθενά στα ΠΔ και στους νόμους δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, έμπαινε αυθαίρετα στην εγκύκλιο της πρωτοβάθμιας και μπήκε 1η φορά ρητά επίσης αυθαίρετα φέτος στην εγκύκλιο της 2οβθμιας). Γνωρίζω 2 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νομό που θέλω να πάω, οι οποίου θέλουν να έρθουν στο νομό που υπηρετώ. Φυσικά ο αλγόριθμος των μεταθέσεων δεν είναι ικανός να το αντιληφθεί-επιλύσει. όμως εγώ δεν έχω οργανική (ελάχιστα σχολεία στην περιοχή μου δίνουν), παρότι έχω πλήρες ωράριο (άρα ΣΙΓΟΥΡΑ δεν περισσεύω). Απ’ τους 2 εκπαιδευτικούς στο νομό που θέλω να πάω ο ένας έχει οργανική ο άλλος όχι. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο αμοιβαία ΔΕΝ γίνεται δεκτή. Οπωσδήποτε θα έπρεπε να μπορούν 2 εκπαιδευτικοί στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ να ανταλλάξουν θέση. Αλλά και κάποιος με οργανική εφόσον είναι πρόθυμος να την αφήσει, γιατί να μη μπορεί επίσης να κάνει αμοιβαία με κάποιον που δεν έχει.
    Εξηγώ και το παράνομο του θέματος: στην εγκύκλιο γράφει ως όρο για αμοιβαία: «να έχει υπηρετήσει την οργανική.» Αυτό δε σημαίνει να ΕΧΕΙ οργανική οπωσδήποτε. Η πρόταση αυτή (όρος) υπάρχει και σε όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων, όμως μετάθεση μπορείς να πάρεις και ας μην έχεις οργανική γιατί στην αρχή του κεφαλαίου υπάρχει η εξήγηση: εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπηρέτησης ενός έτους της οργανικής οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ χωρίς δική τους υπαιτιότητα.Αυτό καλύπτει όλο το υπόλοιπο και δεν υπάρχει κάτι σε κανένα ΠΔ ή νόμο που να το αναιρεί συγκεκριμένα για τις αμοιβαίες. Φυσικά στο υπουργείο επειδή παραπονέθηκα φρόντισαν να το κοτσάρουν στην εγκύκλιο φέτος.. αλλά η εγκύκλιος στηρίζεται σε νόμους και όχι αυθαιρεσίες

  • 21 Απριλίου 2011, 22:36 | Μ. Βακονδίου

    Απαράδεκτο το 1 μόριο για την άδεια ανατροφής. Παρ΄όλα αυτά αν θεσπιστεί ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ για να υπάρχει δικαιοσύνη και ίσα κριτήρια για όλους οι οποίοι αιτούνται μετάθεση.Τη θέλουμε όμως την πραγματική δικαιοσύνη?…

  • 21 Απριλίου 2011, 20:15 | Μ.Ξ.

    Ναι, με επανεξέταση και ακύρωση:-αν ακυρωθεί η μοριοδότηση άδειας ανατροφής, αναδρομικά για όλους – μοριοδότηση άδειας ανατροφής (έστω περιορισμένη)-υποχρέωση υπηρέτησης θέσης έστω έτος αναδρομικά για όλους (πλην ιατρικών περιστατικών, βεβαίως), -αξιολόγηση υπηρεσιακών μεταβολών -των πραγματικών, πίσω από την έως πρότινος…αριθμητική τους αποτίμηση-των εκπαιδευτικών για τις περαιτέρω μετακινήσεις τους-ισότιμη μεταχείριση οικογενειακής κατάστασης συζύγων οποιασδήποτε ιδιότητας. Ασθενείς -πρώτα-και γονείς,βεβαίως να προηγούνται πάντα των υπολοίπων…

  • 21 Απριλίου 2011, 18:47 | Παναγιώτης Μάρκου

    Η εφαρμογή των νόμων μερικές φορές δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αν κρίνω από τους προηγούμενους νόμους και από τις περιπτώσεις ατόμων που με διάφορα κόλπα (με την ανοχή και της διοίκησης) κατάφερναν καιερχόταν στον τόπο κατοικίας τους αμέσως μετά τον διορισμό τους χωρίς να υπήρετήσουν ούτε μιά ώρα στην οργανική τους, δεν είμαι αισιόδοξος ούτε για αυτό τον νόμο.

  • 21 Απριλίου 2011, 18:04 | ΥΡΩ ΡΕΝΤΖΗ

    ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΙ ΑΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ.
    ΠΑΝΤΩΣ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.Π.Χ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΣΕ Σ.Μ.Ε.Α. ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΙΞΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕ ΛΙΓΟ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΟΤΕ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΟΜΩΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ!

    ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΗ δΙΕΎΘΥΝΣΗ Π.Ε., ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΟΙ 5 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΩ.ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΔΕΙ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΩ ΤΑ ΛΑΘΗ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΝ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΡΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΩ..ΚΙ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤ’ ΑΛΛΟ,ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ «ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.

    ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ Ο.Α. … ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ, ΩΣ ΕΠΙ ΤΩ ΠΛΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΔΑΦΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠ/ΣΗ. ΦΙΛΟΤΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ, ΑΚΟΜΑ(ΠΡΑΓΜΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ)ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ.

    ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ.

  • 21 Απριλίου 2011, 16:46 | Άννα Παπαδοπούλου

    Θα έπρεπε στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης αντί να δίνεται μονάδες στα μεταπτυχιακά κλπ, να δώσετε μονάδες σε αυτούς που γνωρίζουν ξένες γλώσσες όπως Ρωσσικά, Αλβανικά και άλλες γλώσσες που έχουν σχέση με το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που έχει δεχθεί η χώρα μας.

    Πώς θα συννενοηθεί ο δάσκαλος/καθηγητής όταν δεν γνωρίζει τη γλώσσα του μαθητή; Θα τον βοηθήσει το μεταπτυχιακό; Το αντίθετο μάλιστα, όταν αυτό θα έχει μάθει από το σπίτι του μια άλλη γλώσσα, την μητρική του, θα νοιώθει πολύ πιο άνετα αν ο εκπαιδευτικός μπορεί να του μιλήσει οικεία.

    Πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη γιατί μοριοδοτείτε με αυτόν τον τρόπο μια γενική εκπαίδευση κάποιων που εξασφάλισαν θέση σε κάποιο μεταπτυχιακό/σεμινάριο αλλά δεν μοριοδοτείτε αυτούς που μελέτησαν πέρα από τη γλώσσα και την κουλτούρα (σε ανώτερα επίπεδα) της χώρας προέλευσης του μαθητή.

    Η διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν πρέπει να κάνει τους μαθητές να νοιώθουν μειονεκτικά, όταν αυτοί δεν μπορούν να εκφραστούν σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους.

  • 21 Απριλίου 2011, 16:29 | knkn

    Χαίρομαι που το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις έχει σαν στόχο τη διαφάνεια .
    Θα χαρώ ακόμα πιο πολύ αν δω και την επιτυχή εφαρμογή του .

  • 21 Απριλίου 2011, 12:04 | Ιωάννα

    Παρά τις υποτιθέμενες «καλές προθέσεις» του νομοσχεδίου ωστε να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» του υπάρχοντος συστήματος, εξακολουθεί να κωφεύει σε αιτήματα χρόνων, όπως τη συμπληρωματική μοριοδότηση λόγω της απόστασης από τον τόπο κατοικίας ή «τοπο συμφερόντων» του εκπαιδευτικού. Πιστεύω πως λίγη σημασία έχει για τους περισσότερους το να βρίσκονται σε «πρωτεύουσα νομού» παίρνοντας 1 μόριο, από τη στιγμή που μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη της Ελλάδας, μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους.

  • 21 Απριλίου 2011, 10:24 | Νικολέτα

    Απαράδεκτη η μοροδιότηση ανατροφής με 1 μόριο.
    Οι κύριοι Υπουργοί φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχουν ζήσει αλλά και δεν έχουν καν επισκεφτεί περιοχές όπως η Ικαρία, οι Φούρνοι, ο Αγ. Ευστράτιος αλλά ακόμα και μεγαλύτερα νησιά παραμεθωρίου, απομακρυσμένες ορεινές περιοχές κοκ. Πώς μια μάνα θα υπηρετήσει τη θέση της εκεί κουβαλώντας ένα νεογέννητο παιδί; Σε ποιο νοσοκομείο ή σε ποιο γιατρό θα το πάει αν συμβεί οτιδήποτε; Ή θα το αφήσει πίσω; Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα κύριοι Υπουργοί να έχουν νταντάδες να τους κρατούν τα παιδιά. Φυσικά δε θα κάνουν παιδί.
    Ο κλάδος των εκπαιδευτικών ήταν από τους λίγους κλάδους που έκαναν παιδιά. Τώρα και αυτό θα σταματήσει.
    Τριετία στο νεοδιόριστο, διετία στις μεταθέσεις και τώρα αυτό. Ο θεσμός της οικογένειας πλήττεται από παντού. Σε λίγο δε θα υπάρχουν μαθητές για να ισχύσει το «Πρώτα ο μαθητής».

  • 21 Απριλίου 2011, 08:44 | Ευγενία Παλυβού

    Πιστεύω ότι τα αντικειμενικότερα κριτήρια για μεταθέσεις-αποσπάσεις
    είναι τα μόρια που έχουμε συγκεντρώσει κατά την πορεία της εργασίας
    μας.Όχι λοιπόν στην κατάργηση της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών,
    επειδή αποκτήθηκαν σε δυσμενείς συνθήκες.

  • 21 Απριλίου 2011, 08:23 | Thomas Spyrou

    Η ανάγκη για διαφάνεια στο θέμα αυτό είναι σημαντική. Από αυτή την άποψη το σημαντικότερο είναι η αυτόματη επιλογή κάθε φορά χωρίς την εμπλοκή ανθρώπων. Λόγω των συνθηκών (…) όταν εμπλέκονται άνθρωποι, τις περισσότερες φορές καταστρατηγούνται (ευθέως ή πλαγίως) οι καλές επί της αρχής προθέσεις.
    Η διαδικασία αυτή μάλλον θα πρέπει να γίνεται από πληροφοριακό σύστημα που θα είναι εύχρηστο, ουσιαστικά ενημερωτικό για τα κριτήρια και τους αλγόριθμους επιλογής, και θα δείχνει από την αρχή το αποτέλεσμα όπως εξελίσσεται, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσουν άλλοι αποφασίζοντες εκ των υστέρων (Υπουργοί, συμβούλια, παράγοντες…).
    Αν το μετρήσουμε, μάλλον θα διαπιστώσουμε ότι μέχρι τώρα ο ενδιαφερόμενος σκεφτόταν ως εξής:
    Επειδή δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει (τώρα και μέχρι το τέλος της διαδικασίας επιλογής) και επειδή σήμερα φαίνεται ότι τα κριτήρια δεν είναι το σημαντικότερο αλλά ο τρόπος εφαρμογής, ας εφαρμόσω και εγώ όλα αυτά που χρειάζονται για να αντιμετωπίσω τα δύο κρίσιμα αυτά προβλήματα σε σχέση με τον προσωπικό στόχο μου.
    Άρα, ας αποφασισθούν τα κριτήρια (τόση συνεισφορά στη διαβούλευση αυτή) και ας αυτοματοποιηθεί με διαδικασίες εύκολες, κατανοητές και διαφανείς, χωρίς εμπλεκόμενους μεσολαβητές…) Σήμερα δεν είναι και τόσο δύσκολο…
    Ευχαριστώ.

  • 21 Απριλίου 2011, 07:49 | ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων απαιτεί την παρουσία όλων των εκπαιδευτικών στην τάξη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις και οι αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες. Οποίος επιθυμεί να εργαστεί ως διοικητικός υπάλληλος είτε στο Υπουργείο Παιδείας είτε σε άλλα υπουργεία ας του δοθεί η δυνατότητα να κάνει μετάταξη.

  • 21 Απριλίου 2011, 07:16 | KALHMERIDHS

    όλα τα συστήματα μεταθέσεως ήταν δίκαια.
    Οι πολιτικοί είναι αυτοί που καταστρατηγούν αυτά που ψηφίζουν και καθιστούν ένα σύστημα άδικο.
    Αν οι Εθνοπατέρες μας δεν καταλάβουν ότι πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που ψηφίζουν τότε κανένα σύστημα δεν θα είναι δίκαιο.
    Δεν έχουμε ανάγκη από νέα συστήματα ,έχουμε ανάγκη από σεβασμό σε αυτά που υπάρχουν

  • 21 Απριλίου 2011, 01:02 | Eλένη Γ.Κ.

    Θα μπει μια τάξη στο σύστημα των αποσπάσεων,και μόνο σ’ αυτό, αν βέβαια δεν ισχύσουν ξανά οι αποσπάσεις χωρίς αίτηση κλπ κλπ με τα γνωστά «ρουσφετολογικά» αλισβερίσια.
    Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων χρειάζονται κι άλλα πολλά που εμείς, οι μάχιμοι, όχι μόνο δεν ελπίζομε πως θα γίνουν αλλά φοβόμαστε πως θα χάνουμε όλο και περισσότερο κι αυτά τα λίγα που είχαμε. Οι συμπτύξεις των τμημάτων άραγε βοήθησαν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων;Στο Λύκειο, όπου υπηρετώ λειτουργούσαμε πάντα με 23-24 μαθητές στα τμήματα. Φέτος για την εξασφάλιση 5 φιλολογικών ωρών , αναγκαστήκαμε σε συμπτύξεις των τμημάτων με 28 και 29 μαθητές. Για εύρυθμη λειτουργία,βέβαια, ούτε λόγος.Μόνο αν το ζείτε μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά των τμημάτων με 24 μαθητές και αυτών με 29.
    Όταν δεν υπάρχει καθηγητής Φυσικός μέχρι το Νοέμβριο για να διδάξει στην κατεύθυνση , για ποια εύρυθμη λειτουργία μιλάμε;
    Όταν το Υπουργείο πιέζει για κάλυψη των χαμένων ωρών από καταλήψεις κλπ και ορίζει την ημερομηνία έναρξης των Πανελληνίων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά για ποια εύρυθμη λειτουργία μιλάμε;
    Μιλήστε κυρία Υπουργέ με περισσότερη ειλικρίνεια. Το «Όλα για το μαθητή» το μόνο που πετυχαίνει είναι να μας θυμίζει το τραγούδι «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

  • 21 Απριλίου 2011, 00:11 | Μάνος

    Μετά το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων όπου τιμωρούνται μαθητές, γονείς και καθηγητές έρχεται η τιμωρία στην ανατροφή των παιδιών, στην τεκνοποίηση, στη μετεκπαίδευση του εκπαιδευτικού. Σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη στάση περί υποχρεωτικής τριετίας στο νεοδιόριστο, μέσα σε μια αφόρητη οικονομική κατάσταση που έφερε ο «σοσιαλισμός» οδηγούνται σε κατάρρευση τα όνειρα χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών. Περιμένω σύντομα την κατάρρευση της κυβέρνησής σας για να αρχίσω να ελπίζω σε κάτι καλύτερο… και πιο ανθρώπινο.

  • 20 Απριλίου 2011, 23:50 | Θεολόγος

    Είναι θετικό ότι επιτέλους «ανοίγει» ένα τέτοιο σημαντικό θέμα, υπάρχουν όμως ορισμένες αδικίες που καλό ήταν να διορθωθούν πριν την ψήφισή του. Κυρίως αναφέρομαι στα εξής:
    Α. Δεν υποστηρίζει την οικογένεια. Όπως αναφέρθηκε ήδη από πολλούς είναι άδικο να αφαιρούνται τα μόρια όσων λαμβάνουν άδεια ανατροφής, αλλά και να μην ευνοούνται οι οικογένειες να είναι ενωμένες έστω και με απόσπαση.
    Β. Αφήνει μερικά κενά στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων στα ειδικά, μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία.
    Γ. Δεν κάνει λόγο για την μοριοδότηση όσων αποσπαστούν σε γραφεία και υπηρεσίες.
    Δ. Δεν λαμβάνει υπόψη την απόσταση του σχολείου που υπηρετεί ο εκπαιδευτικό από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του που είναι και το κυριότερο αγκάθι αφού κοστίζει και σε χρόνο και σε χρήμα.
    Αν βελτιωθούν αυτά τα κενά τότε θα αποτελέσει σταθμό για την υπηρεσιακή ζωή των εκπαιδευτικών.

  • 20 Απριλίου 2011, 23:24 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Έχει αποδειχθεί ότι είναι μετρήσιμο ικανοποιεί τη συνθήκη της διαφάνειας και δικαιοσύνης
    αυτά τα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν ύπόψη για τις αποσπάσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών κατά σειρά προτεραιότητας είναι:
    1 Η μητέρα που θα είναι σε εγγυμοσύνη αυτοδίκαια θα πρέπει να πάρει απόσπαση σε σχολείο της περιοχής της. Ο χρόνος αυτός να υπολογιστεί σαν να υπηρέτησε στο σχολείο διορισμού της
    2 Ο αριθμός παιδιών ( πάνω απο τρεία παιδιά) ,κάθε παιδί να δίνει ένα μόριο στον υπολογισμό των μορίων απόσπασης ή μετάθεσης
    3 Η συνυπηρέτηση, είτε ό ενας απο τους δύο συζύγους υπηρετεί στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα
    4 Η Μοριοδότηση των νεόνυφων με αυτό το τρόπο δίνεται η δυνατότητα στα ζευγάρια να είναι κοντά για να αποκτήσουν τέκνα γιατί η υπογεννητικότητα έχει πλήξει το τόπο μας σε μέγιστο βαθμό
    5 και επειδή μιλάμε και για σωτή λειτουργεία των σχολείων καλό είναι να μοριοδοτείται ο μεταπτυχιακός και διδακτορικός τίτλος.

  • 20 Απριλίου 2011, 22:54 | Μαριάννα Αγροκώστα

    Για το θέμα της μοριοδότησης της άδειας για ανατροφή τέκνου είχα στείλει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετική αναφορά την οποία κοινοποιώ στη συνέχεια. Το κείμενο αυτό είχε σταλεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, σε γυναικείες οργανώσεις κομμάτων, σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες κλπ. Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει αντίδραση – διάβημα μόνο από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

    —————————–

    Το κείμενο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

    Αντισυνταγματικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες
    στις προτάσεις της Επιτροπής
    για τις αποσπάσεις & μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2011

    Κυρία
    Άννα Διαμαντοπούλου
    Υπουργό Παιδείας
    Μαρούσι, Αττικής
    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Όπως είναι γνωστό για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ισχύει και εφαρμόζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες ένα αδιάβλητο και ευρύτερα αποδεκτό σύστημα, βασιζόμενο σε συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία αποτιμώνται, κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, σε μονάδες μετάθεσης (‘μόρια μετάθεσης’ στην καθομιλουμένη). Ανάμεσα στα κριτήρια μεταθέσεων (άρθρο 16 του Π.Δ. 50/96, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει σήμερα) είναι και το επίπεδο / ο βαθμός των ‘δυσμενών συνθηκών’ των σχολικών μονάδων στις οποίες υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί, το οποίο αξιολογείται και αποτιμάται με τη χρήση μιας δεκάβαθμης (για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση) ή δωδεκάβαθμης (για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) κλίμακας, με μία (1) έως και δέκα (10) ή δώδεκα (12) μονάδες μετάθεσης κατά έτος αντίστοιχα. Για τους εκπαιδευτικούς που δεν υπηρετούν στη σχολική μονάδα όπου ανήκουν οργανικά, είτε επειδή βρίσκονται σε απόσπαση είτε επειδή βρίσκονται σε άδεια, σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται να αποδίδονται πλήρως οι μονάδες μετάθεσης που αντιστοιχούν στη σχολική μονάδα της οργανικής τους θέσης και σε άλλες περιπτώσεις προβλέπεται να λαμβάνουν είτε τις μονάδες της σχολικής μονάδας όπου πραγματικά υπηρετούν ή απλά και μόνο μία μονάδα μετάθεσης.

    Με βάση τα μέχρι σήμερα προβλεπόμενα, ο χρόνος άδεια ανατροφής τέκνου που θεσπίσθηκε από τον προϊσχύσαντα υπαλληλικό κώδικα [Ν. 2683/1998, άρθρο 53, παρ. 2: « …. Η μητέρα υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου»] και προβλέπεται και από τον ισχύοντα σήμερα υπαλληλικό κώδικα [Ν. 3528/2007, άρθρο 53, παρ. 2: « … Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου ….»], λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική θέση όχι μόνο για τη θεμελίωση του δικαιώματος για μετάθεση αλλά και για τον υπολογισμό και την απόδοση των μονάδων μετάθεσης που αντιστοιχούν στη σχολική μονάδα όπου έχει οργανική θέση η / ο εκπαιδευτικός που εμπλέκεται. Δηλαδή μέχρι σήμερα, ο χρόνος της άδειας ανατροφής τέκνου (γονική άδεια εννέα μηνών) αντιμετωπίζεται όπως και οι κάθε είδους αναρρωτικές άδειες με αποδοχές καθώς επίσης οι άδειες μητρότητας ( κυοφορίας, τοκετού και λοχείας), η τρίμηνη άδεια με αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου τέκνου κλπ ( Εγκύκλιοι για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2010-11: (α) 140338/Δ2/08-11-20011/Υπουργείο Παιδείας / Διεύθυνση Προσωπικού Δ.Ε. και (β) 140341/Δ1/08-11-2010/Υπουργείο Παιδείας / Διεύθυνση Προσωπικού Π.Ε.)

    Πριν από μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο ( http://www.alfavita.gr, http://www.esos.gr, http://www.mpratis.gr ) το τελικό σχέδιο της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Ανάμεσα στις προτεινόμενες από την Επιτροπή ρυθμίσεις – τροποποιήσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις μεταθέσεις περιλαμβάνεται και μία ρύθμιση σύμφωνα με την οποία στο εξής για το χρόνο αδείας για ανατροφή τέκνου θα υπολογίζονται όχι οι μονάδες δυσμενών συνθηκών που αντιστοιχούν στη σχολική μονάδα της οργανικής θέσης αλλά ο ελάχιστος δυνατός αριθμός μονάδων μετάθεσης, δηλαδή μία (1) μονάδα κατά έτος, όπως αυτό συμβαίνει μέχρι σήμερα για τις εκπαιδευτικές άδειες και τις άδειες άνευ αποδοχών των εκπαιδευτικών [ενότητα Β’ (θέματα μεταθέσεων) των προτάσεων, περίπτωση 4: «Για το χρόνο που αφορά σε εκπαιδευτικές άδειες, άδειες χωρίς αποδοχές και άδειες ανατροφής τέκνου δεν υπολογίζονται περισσότερες της μιας (01) μονάδες μετάθεσης λόγω δυσμενών συνθηκών»]. Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, για την τροποποιητική αυτή ρύθμιση έχει προβληθεί ένσταση και έχει καταγραφεί σχετική επιφύλαξη / διαφωνία από την ΟΛΜΕ [«η άδεια ανατροφής τέκνου να λαμβάνεται κανονικά υπόψη για τη μοριοδότηση λόγω δυσμενών συνθηκών»]. Ενόψει της επικείμενης διαμόρφωσης των τελικών ρυθμίσεων – τροποποιήσεων από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και της επισημοποίησής τους είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης είτε μέσω της έκδοσης κανονιστικής απόφασης είναι επιβεβλημένο να διαγραφεί η προτεινόμενη ρύθμιση αναφορικά με την άδεια για ανατροφή τέκνου διότι αυτή συνιστά έμμεσα διάκριση των δύο φύλων, αναγόμενη στη μητρότητα και την ανατροφή των τέκνων, η οποία αντίκειται στις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Οδηγία 2006/54/ΕΚ και Οδηγία 2010/18/ΕΕ], τις προβλέψεις του ισχύοντος ελληνικού Συντάγματος 1975 / 1986 / 2001 [άρθ. 4, παρ. 2 και άρθ. 21, παρ. 1] και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις [ Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ 191Α / 11 – 09 – 2006) και Ν. 3896/2010 (ΦΕΚ 207Α / 08 – 12 -2010)].

    Ειδικότερα, με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση οι μητέρες εκπαιδευτικοί, οι οποίες, λόγω του ειδικού φυσικού δεσμού που συνδέει το νεογέννητο με τη μητέρα του, κατά κανόνα αποτελούν σχεδόν αποκλειστικά στην πράξη τους δικαιούχους της ευεργετικής αυτής ρύθμισης για την άδεια ανατροφής τέκνου (έστω και αν δυνητικά αυτή χορηγείται και στους άρρενες εκπαιδευτικούς που είναι πατέρες), περιέρχονται σε δυσμενέστερη θέση και τυγχάνουν λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Και τούτο διότι λόγω της μητρότητας και των υποχρεώσεών τους για την ανατροφή του παιδιού τους, για το χρόνο κατά τον οποίο θα κάνουν χρήση της αδείας ανατροφής του τέκνου τους θα στερούνται τις μονάδες μετάθεσης για δυσμενείς συνθήκες της σχολικής τους μονάδας και θα λαμβάνουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, πολύ μικρότερο αριθμό μονάδων μετάθεσης, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στις επαγγελματικές τους προοπτικές, εκ μόνου του γεγονότος ότι ο χρόνος αυτός διατίθεται για την ανατροφή του τέκνου τους. Είναι πασίγνωστο και αδιαμφισβήτητο ότι η άδεια ανατροφής τέκνου δεν αποτελεί χρονική περίοδο ανάπαυσης, ή ακόμα και διασκέδασης, για τη μητέρα ενός νεογέννητου τέκνου, ώστε να δικαιολογείται αυτή η επαχθής και ‘τιμωρητική’ μεταχείριση και αντιμετώπιση των γυναικών που αποκτούν και ανατρέφουν παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Υπ’ αυτήν την έννοια, η προτεινομένη από την επιτροπή για τις μεταθέσεις ρύθμιση, ως «λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση γονέων λόγω άδειας ανατροφής, φροντίδας, υιοθεσίας ή αναδοχής» συνιστά έμμεση διάκριση σε βάρος των γυναικών μητέρων, όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 18 του νόμου 3896/2010 (ΦΕΚ 207Α / 08 – 12 -2010).

    Ως λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση εκπαιδευτικού η οποία συνιστά έμμεση διάκριση λόγω φύλου έχει ήδη κριθεί στο παρελθόν και χαρακτηρισθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη ανάλογη περίπτωση αποσπασμένης στο εξωτερικό εκπαιδευτικού, στην οποία δεν καταβαλλόταν το ειδικό επιμίσθιο κατά τη διάρκειας άδειας κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνου (ΣτΠ, υπόθεση 6942 / 2007). Κατά τη διερεύνηση της σχετικής αναφοράς, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στους συναρμόδιους φορείς, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και επισήμανε ότι η ρύθμιση, με βάση την οποία γινόταν η παρακράτηση του επιμισθίου, συνιστούσε έμμεση διάκριση λόγω φύλου και τελούσε σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονταν από το τότε ισχύοντα νόμο 3848/2006 [ο οποίος αντικαταστάθηκε στη συνέχεια με το νόμο 3896/2010], και ειδικότερα το άρθρο 5, σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου, όσον αφορά τις συνθήκες και τους όρους απασχόλησης, καθώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων γονέων που κάνουν χρήση γονικής άδειας ανατροφής παιδιού. Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, συμμεριζόμενη τις επισημάνσεις της Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, απάντησε τότε ότι είχε την πρόθεση να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση σχεδίου ΚΥΑ για την τροποποίηση της σχετικής διάταξης και την καταβολή του επιμισθίου στην ανωτέρω αναφερόμενη περίπτωση. [www.synigoros.gr/diakriseis/logoi_06.htm].

    Ενόψει όλων των ανωτέρω είναι επιβεβλημένο να μη υιοθετηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή για τις μεταθέσεις ρύθμιση αναφορικά με τον αριθμό των μονάδων μετάθεσης για δυσμενείς συνθήκες που θα αποδίδονται στις μητέρες κατά το χρονικό διάστημα που κάνουν χρήση της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία άδειας ανατροφής τέκνου και να διατηρηθούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις. Είναι αυτονόητο ότι η προτεινομένη ρύθμιση, εφόσον τελικά επισημοποιηθεί, θα κριθεί τελικά άκυρη από τα ελληνικά δικαστήρια και τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές της χώρας. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποτραπεί και να προληφθεί η επισημοποίηση και η θεσμοθέτησή τους, ώστε και οι άμεσα ενδιαφερόμενες να αποφύγουν τη σχετική ταλαιπωρία και τις αντίστοιχες δικαστικές δαπάνες αλλά και τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας αλλά και οι διοικητικές υπηρεσίες της σχολικής εκπαίδευσης να μη φορτωθούν χωρίς ουσιαστικό λόγο επιπρόσθετο όγκο εργασίας.

    Με την βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε προσωπικά του θέματος αυτού, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Μαριάννα Αγροκώστα
    Εκπαιδευτικός

    —————————-

    Το διάβημα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Αθήνα, 15-4-2011
    Αριθμ. Πρωτ.:ΓΓΙΦ/1714

    Ταχ.Δ/νση

    Πληροφορίες

    Fax
    e-mail :

    :
    :
    :
    : Δραγατσανίου 8
    10559 Αθήνα

    Ν.Χριστοδούλου
    Νομ.συνεργάτις ΓΓΙΦ
    213.1511160
    210.3231316
    n_christodoulou@isotita.gr ΠΡΟΣ: Την Υφυπουργό Παιδείας,
    δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
    κ.Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Θέμα: Έμμεση διάκριση σε βάρος των γυναικών εκπαιδευτικών στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας για τα κριτήρια στις αποσπάσεις-τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Κυρία Υφυπουργέ

    Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας, την συνημμένη καταγγελία που έφθασε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και αφορά στην έμμεση διάκριση των γυναικών εκπαιδευτικών στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας, που έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο σας, για τα κριτήρια των αποσπάσεων και μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
    Συγκεκριμένα, στις προτεινόμενες από την Ομάδα Εργασίας τροποποιήσεις περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για το χρόνο άδειας για ανατροφή τέκνου. Εφεξής, θα υπολογίζονται όχι οι μονάδες δυσμενών συνθηκών που αντιστοιχούν στη σχολική μονάδα της οργανικής θέσης αλλά ο ελάχιστος δυνατός αριθμός μονάδων μετάθεσης, δηλαδή μία (1) μονάδα κατά έτος, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για τις εκπαιδευτικές άδειες και τις άδειες άνευ αποδοχών των εκπαιδευτικών.[ενότητα Β΄(θέματα μεταθέσεων) των προτάσεων, περίπτωση 4: «Για το χρόνο που αφορά σε εκπαιδευτικές άδειες, άδειες χωρίς αποδοχές και άδειες ανατροφής τέκνου δεν υπολογίζονται περισσότερες της μιας (01) μονάδες μετάθεσης λόγω δυσμενών συνθηκών»].
    Όμως, η προτεινόμενη ρύθμιση, αναφορικά με την άδεια για ανατροφή τέκνου, συνιστά έμμεση διάκριση σε βάρος των γυναικών εκπαιδευτικών, ως «λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση γονέων λόγω άδειας ανατροφής, φροντίδας, υιοθεσίας ή αναδοχής», όπως προσδιορίζεται τόσο από το άρθρο 18 του ν.3896/2010 (ΦΕΚ207/Α) όσο και από τις Οδηγίες 2006/54/ΕΚ και 2010/18/ΕΚ. Επί πλέον δε αντίκειται και στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας των φύλων (άρθρο 4 παρ.2) και της προστασίας της μητρότητας (άρθρο 21 παρ.4).
    Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να μην υιοθετηθεί η προτεινόμενη από την Ομάδα Εργασίας για τις μεταθέσεις ρύθμιση και να παραμείνει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς σε ότι αφορά τα μόρια μεταθέσεων στις περιπτώσεις χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου (9μηνη).

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

    ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ

    Εσωτερική διανομή
    1.Γραφείο Υφυπουργού κ.Θ.Τζάκρη
    2.Γενική Διεύθυνση Συντονισμού ΓΓΙΦ
    3.Νομικό τμήμα

    Κοινοποίηση
    Μαριάννα Αγροκώστα
    Εκπαιδευτικό

    Συνημμένη: Καταγγελία

  • Κυριακή, 17 Απριλίου 2011Υπόμνημα – Ανοιχτή Επιστολή: «Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία» : Κριτική επί του νομοσχεδίου – Παιδαγωγική κριτική.
    Υπόμνημα – Ανοιχτή Επιστολή
    Προς
    Κύριο Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου
    Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας
    Κυρία Φώφη Γεννηματά, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
    κ. Γιάννη Πανάρετο, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Παιδείας
    Κοινοποίηση: κ.κ. Βουλευτές, Πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Καθηγητές Παιδαγωγικών Τμημάτων, Διευθυντές Πειραματικών, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, Εκπαιδευτικούς, Μ.Μ.Ε.
    Κοινοποίηση: Εισηγήτρια: κ. Όλγα Νικολάου Ρενταρή – Τέντε
    «Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία» :
    Κριτική επί του νομοσχεδίου – Παιδαγωγική κριτική.
    Επιστημονική συμβολή στην εποικοδομητική κριτική του νέου κατατεθειμένου και ψηφισθέντος ‘επί της αρχής’ Νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το «Θεσμικό πλαίσιο των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων». Παρατηρήσεις, Κριτική, Συμπεράσματα, Προτάσεις.

    Γενικά: Έχει βελτιωθεί σημαντικά το νομοσχέδιο, σε σχέση με το προσχέδιο, αλλά, παρότι ότι έχει ψηφιστεί επί της αρχής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χρειάζονται μερικές βασικές τροποποιήσεις, για να είναι εύχρηστο, λειτουργικό, επιστημονικό και αποδεκτό από όλους! !
    Αν η κ. Υπουργός ήθελε να δείξει την νέα ψηφιακή εποχή των νέων σχολείων, θα μπορούσε να τα ονομάσει Πειραματικά Ψηφιακά ή Πρότυπα Ψηφιακά σχολεία. Ποτέ, όμως, δεν μπορεί να τα ονομάσει Πρότυπα Πειραματικά (και με τους δύο αντικρουόμενους επιστημονικά όρους ταυτόχρονα).
    Πιθανά, η Υπουργός είναι θύμα κάποιων Συμβούλων, που της «τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια της» και όταν «φύγει», θα αναγνωρίσουν οι ίδιοι ότι είναι «άλλο Πρότυπα άλλο Πειραματικά σχολεία», ενώ το Προτεινόμενο «Πρότυπο –Πειραματικό» δεν υπάρχει σε καμιά χώρα και το γνωρίζουν!! Οι ίδιοι οι Υπουργοί μαζεύουν δικούς τους Συμβούλους και «ψευτο-Πανεπιστημιακούς», χωρίς πραγματικά προσόντα, τους δίνουν θέσεις σε Πανεπιστήμια και μετά ζητάνε από τους «αγράμματους Πανεπιστημιακούς» συμβουλές! Ποιος να συμβουλεύσει ποιον!
    Έτσι αναπαράγεται ο «φαύλος κύκλος των αγραμμάτων» Συμβούλων Πανεπιστημιακών, μη σοβαρών συμβουλών προς Υπουργούς και νομοσχέδιων – εκτρωμάτων, όπως το παρόν! Για όλα αυτά, φταίει. Δήθεν, ο έντιμος εκπαιδευτικός του Πειραματικού, που έκανε καλά την δουλειά του και πάνε να τον «ξεσπιτώσουν», για να φέρουν πάλι τους «αγράμματους – φίλους», ακόμα και από τα ιδιωτικά, και να ξαναμπούμε στον «φαύλο κύκλο της αμάθειας και ακυβερνησίας»!
    Θα πρέπει πρώτα να «καθαρίσει το Πανεπιστήμιο» από τους ανίκανους, την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό και μετά να μιλήσουμε για αξιοκρατία στην Μέση Εκπαίδευση. Θα πρέπει να προστεθεί στο νομοσχέδιο διάταξη ότι για την ανύψωση των νέων σχολείων, χρειάζεται πρώτα ανύψωση του επιπέδου των ΑΕΙ και ΤΕΙ και του επιστημονικού – μορφωτικού επιπέδου των μελών ΔΕΠ. Εισάγεται ρύθμιση «για τις κρίσεις μελών ΔΕΠ», ότι «ουδείς μπορεί να κριθεί ως Καθηγητής Α’ Βαθμίδας ΑΕΙ και ΤΕΙ αν δεν έχει διεθνή παρουσία, εκπαίδευση και
    συνεργασία, τουλάχιστον δύο ετών, όπως Μεταπτυχιακό Τίτλο, Διδακτορικό τίτλο, μετα-διδακτορικό τίτλο, δημοσιεύσεις σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ. Έχει γεμίσει το Ελληνικό Πανεπιστήμια από «ψευτο-Καθηγητές», που ποτέ δεν πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα και ζουν « ως αγράμματοι και απομονωμένοι» από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή επιστημονική Κοινότητα!

    Περίληψη
    Τα πειραματικά και τα Πρότυπα είναι δύο αντίθετα σχολεία που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Τα πρώτα Πειραματικά είναι τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων, δηλ, είναι κτήμα – μέρος των πανεπιστημίων και υπάρχει Επόπτης Καθηγητής που ορίζει το Πανεπιστήμιο. Τα υπόλοιπα Πειραματικά «συνδέονται» με το Πανεπιστήμιο, και δεν είναι κτήμα – μέρος των Πανεπιστημίων και σε αυτά δεν υπάρχει Επόπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου. Η εισαγωγή γίνεται με κλήρωση.
    Τα πρότυπα σχολεία είναι τα σχολεία της «Αριστείας». Έχουν δηλαδή στόχο την εκπαίδευση αρίστων μαθητών που να αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία και τους άλλους μαθητές, με αμφίβολα αποτελέσματα. Στα πρότυπα σχολεία (όπως παλιά στο Βαρβάκειο, Ζωσιμαία, στην Ιωνίδειο κλπ…) η επιλογή μαθητών φυσικό είναι να γίνεται με εξετάσεις αφού στόχος τους είναι η εκπαίδευση των δήθεν αρίστων, όπως επίσης και διακοπή της φοίτησης όσων δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς τους. Είναι τα σχολεία της συντήρησης, της «ψευτο ελίτ». Η
    εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις.
    Τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία μπορούν να διακριθούν σε:
    a. – Τα Πειραματικά του Παν/μιου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις).
    b. – Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας κλπ… Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις).
    c. – Τα πειραματικά που «συνδέονται» με τα Π.Ε.Κ. (αλλά δεν είναι του πανεπιστημίου) και σε αυτά εντάχτηκαν με το νόμο του 1985 τα ιστορικά τα τότε «πρότυπα» Βαρβάκειο κλπ.. που μετονομάστηκαν το 1985 σε «πειραματικά» και τα λοιπά Πειραματικά των Νομών και συνδέονται με τα Π.Ε.Κ. Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις). , και
    d. – Τα νέα Πρότυπα σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης (που θα ιδρυθούν με τον νέο νόμο. Αν στα σχολεία αυτά υπάρχουν εξετάσεις τότε η λέξη «πειραματικά» δεν ισχύει και προστίθεται για να δημιουργεί σύγχυση)

    Παρατήρηση. Επιβάλλεται να υπάρχει ένας ορισμένο αριθμός «Πειραματικών των Πανεπιστημίων» (Α.Ε.Ι), γιατί δεν εννοούνται Πανεπιστήμια χωρίς Πειραματικά Σχολεία, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση. Παραμένει η ίδια δομή του εξαετούς ενιαίου Γυμνασίου – Λυκείου και παραμένει ο Επόπτης Καθηγητής Επιστημών Αγωγής.
    Οι εκπαιδευτικοί των Πειραματικών των ΑΕΙ έχουν υψηλά προσόντα και εξ’ορισμού παραμένουν στην οργανική θέση τους για να μην διαλυθούν και αυτά που υπάρχουν! Να ιδρυθούν Πειραματικά των ΑΕΙ εκεί που δεν υπάρχουν.

    Επιβάλλεται επίσης να υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός Πειραματικών που «συνδέονται με τα Πανεπιστήμια» και Τ.Ε.Ι., (πέραν των Πειραματικών των Α.Ε.Ι.), για την σωστή εφαρμογή των ερευνών, των διδακτικών ασκήσεων, της επιμόρφωσης των νέων εκπαιδευτικών κλπ. Η ΑΣΠΑΙΤΕ οφείλει να πρωτοπορήσει και σε αυτόν το τομέα ιδρύοντας τα πρώτα Πειραματικά της ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Θράκη.

    Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τον νέο νόμο και με Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται:
    α) Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα (5) πέντε Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας.
    β) Πειραματικό που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), που θα είναι μερικά από αυτά που ορίζονται από τον νόμο του 1985.
    γ) Πρότυπο Σχολείο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις). Αυτά απλά θα μπορούν με τον νέο νόμο, να «συνεργάζονται» με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
    Σε κανένα σχολείο δεν πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα και οι δύο όροι π.χ. Πρότυπο-Πειραματικό. Με Υπουργική Απόφαση δίδεται ο τίτλος στο κάθε σχολείο ανάλογα αν οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση = Πειραματικό ή οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις = Πρότυπο. Στο νομοσχέδιο φαίνεται ότι σε όλα τα Λύκεια θα εισάγονται οι μαθητές με εξετάσεις, πράγμα που δεν είναι σωστό και καλό είναι, η ρύθμιση αυτή να γίνεται με Υπουργική Απόφαση!
    Τα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων, που ίδρυσε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Ανδρέας Παπανδρέου κινδυνεύουν να αφανιστούν από το νέο νομοσχέδιο! Η Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πιθανά, να είχε αγαθές προθέσεις και να ήθελε να δημιουργήσει νέα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», και νέα Πειραματικά που «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια (στη θέση αυτών που συνδεόντουσαν από τον νόμο 1566/1985 με τα Π.Ε.Κ.), αλλά η εισαγωγή του όρου «Πρότυπο» και οι «κρίσεις εκπαιδευτικών ανά πενταετία» και ο τρόπος
    παρουσίασης των «αλλαγών», περιέπλεξε τα πράγματα. Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται να επαναφέρει τα Πρότυπα, τα σχολεία της Χούντας και της Συντήρησης! Τρίζουν τα κόκκαλα των αγωνιστών της δημοκρατίας!
    Πειραματικό και Πρότυπο δύο διαφορετικές και αντίθετες έννοιες… που οι δήθεν ειδικοί δεν αντιλαμβάνονται! Επίσης, άλλο Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου και άλλο «Πειραματικό» Σχολείο (του Νομού λειτουργίας, που εντάσσεται στα Π.Ε.Κ. από τον νόμο 1566/1985) και άλλο Πειραματικό που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο!
    1. Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου : Είναι ειδική κατηγορία και οφείλει να εξαιρεθεί από τον νέο νόμο. Ανήκει στο πανεπιστήμιο, η Σύγκλητος ασχολείται με τα βασικά θέματα λειτουργίας του, έχει πανεπιστημιακό άσυλο, έχει Επόπτη Πανεπιστημιακό Καθηγητή των Επιστημών Αγωγής. Το ΠΣΠΑ, το καλύτερο σχολείο σε όλη την Ελλάδα, αποτελείται από εξατάξιο δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο Λύκειο και κρατάει ακόμα και σήμερα αυτή την δομή. Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις).
    2. Πειραματικά Σχολεία: η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις).
    3. Πρότυπα Σχολεία: η εισαγωγή γίνεται μόνο με εξετάσεις (Σχολεία της Συντήρησης και της Χούντας). Η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις.
    4. Πρότυπα-Πειραματικά: Δεν υπάρχουν και αν η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με εξετάσεις, τότε θα είναι Πρότυπα και δίπλα ό όρος «Πειραματικά θα υπάρχει για να δημιουργεί σκόπιμη σύγχυση»!
    5. Πειραματικό Σχολείο που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο: Δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο. Δεν έχει επόπτη Καθηγητή Πανεπιστημιακό, απλά συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο.
    Συμπαραστεκόμαστε στο δύσκολο έργο της εργατικότατης κ. Άννας Διαμαντοπούλου και του Υπουργείου και για το λόγο αυτό κάνουμε την παρούσα εποικοδομητική κριτική και γράφουμε την αληθινή σκληρή πραγματικότητα, για να διαφυλάξουμε και την ίδια και το Υπουργείο και το «αύριο» της παιδείας!
    Στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης ιδρύθηκαν και λειτουργούν, από το έτος 1930, τα πρώτα δύο (2) Πειραματικά Σχολεία των ΑΕΙ, αποτελούμενα από σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων της γενικής εκπαίδευσης (Ν. 4376/29 και Ν. 4600/30).
    Στη συνέχεια ιδρύθηκε και λειτουργεί και το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πάτρας, βάσει της αρ. 80852/14.8.72 Απόφασης τους ΥΠΕΠΘ.
    Τέλος τα υπαγόμενα στις πρώην Παιδαγωγικές Ακαδημίες και τις Σχολές Νηπιαγωγών Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, μετονομάστηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 91, του Ν. 1566/85 Πειραματικά Σχολεία και με αυτή τη μορφή εξακολουθούν να λειτουργούν, σύμφωνα και με την παρ. 1, του άρθρου 111, του Ν. 1892/90 (ΦΕΚ 101Α΄). Τα Πειραματικά Σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων εποπτεύονται επιστημονικώς από το Εποπτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) που αποτελείται από τον Επόπτη και δύο αναπληρωτές επόπτες μέλη ΔΕΠ. Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικότητας των
    Επιστημών της Αγωγής που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από την Γενική Συνέλευση του οικείου Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου, η οποία συγκαλείται για το λόγο αυτό από τον Πρόεδρο του Τμήματος.
    Τα πειραµατικά και τα πρότυπα είναι δύο αντίθετα σχολεία που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Η υπουργός Παιδείας φέρεται να δηλώνει ότι µε τα πειραµατικά σχολεία θα επανέλθει η µίµηση προς την «Αριστεία».
    Το Πειραµατικό σχολείο είναι ταυτόσηµο µε πειραµατική διδασκαλία, δηλαδή δοκιµασία νέων παιδαγωγικών και διδακτικών µεθόδων, τη σύνδεση µε το πανεπιστήµιο. ∆εν έχει να κάνει µε την «Αριστεία» αλλά µε τον πειραµατισµό σε νέες παιδαγωγικές µεθόδους (χωρίς να αποκλείεται και η άριστη επίδοση των µαθητών). Τα πειραµατικά σχολεία ποτέ δεν καταργήθηκαν, άλλαξε απλά ο τρόπος εισαγωγής µαθητών σε αυτά (µε κλήρωση), κάτι εντελώς συµβατό µε τον τίτλο τους. Η σύνδεση µε το πανεπιστήµιο είναι απαραίτητη, γιατί δεν δοκιµάζεις
    παιδαγωγικές και διδακτι κές µεθόδους µόνο σε µαθητές που είναι ήδη άριστοι ή έχουν έναν πολύ υψηλό δείκτη γνώσεων, για να βγάλεις αντικειµενικά συµπεράσµατα. Εποµένως αν στα υπάρχοντα Πειραµατικά σχολεία του Πανεπιστηµίου βάλουµε «εξετάσεις εισαγωγής», τότε οποιαδήποτε πανεπιστηµιακή έρευνα ή διδασκαλία δεν θα είναι πλέον αντικειµενική και επιστηµονική!
    Τα Πρότυπα σχολεία είναι τα σχολεία της «Αριστείας». Έχουν δηλαδή στόχο την εκπαίδευση άριστων µαθητών που να αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία και τους άλλους µαθητές, µε αµφίβολα αποτελέσµατα. Στα Πρότυπα σχολεία η επιλογή µαθητών, φυσικό είναι να γίνεται µε εξετάσεις, αφού στόχος τους είναι η εκπαίδευση των αρίστων, όπως επίσης και διακοπή της φοίτησης, όσων δεν µπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθµούς τους.
    Η αποσαφήνιση του σκοπού των δύο αντίθετων τύπων σχολείων, του Πειραµατικού και του Προτύπου, που για επιστηµονικούς λόγους δεν ταυτίζονται, είναι απαραίτητη προκειµένου να οργανωθούν και να λειτουργήσουν σωστά, αλλά και να βοηθήσουν γονείς και µαθητές να επιλέξουν τον έναν ή τον άλλο ή τον απλό τύπο σχολείου. Εποµένως εάν η υπουργός ιδρύσει πρότυπα – πειραµατικά σχολεία απλά όλα θα είναι «πρότυπα», αφού ο πειραµατισµός σε αυτά εξ ορισµού δεν µπορεί να υπάρξει γιατί το «δείγµα του µαθητικού πληθυσµού» είναι µη ασφαλές
    επιστηµονικά, αφού η εισαγωγή σε αυτά θα είναι µε εξετάσεις!
    Είναι αναγκαίο η υπουργός να κρατήσει έναν ορισµένο αριθµό Πειραµατικών που θα συνδέονται µε τα Πανεπιστήµια (η εισαγωγή θα γίνεται με κλήρωση) και τα υπόλοιπα να τα κάνει Πρότυπα που θα συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια.(η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις. Ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα Πειραματικά των ΑΕΙ, που θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως έχουν! Η θέση για πρότυπα – πειραµατικά είναι αντιεπιστηµονική. Τα πρότυπα -πειραµατικά δεν υπάρχουν. Θα είναι µια αντιεπιστηµονική πρωτοτυπία! Αν η Υπουργός ήθελε να
    δείξει την νέα ψηφιακή εποχή των νέων σχολείων θα μπορούσε να τα ονομάσει Πειραματικά Ψηφιακά ή Πρότυπα Ψηφιακά σχολεία.
    Οι πιο σημαντικές παρατηρήσεις:
    1. Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τον νέο νόμο και με Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται:
    α) Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας.
    β) Πειραματικό που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), που θα είναι μερικά από αυτά που ορίζονται από τον νόμο του 1985.
    γ) Πρότυπο Σχολείο που θα «συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις).
    2. Αν η κ. Υπουργός ήθελε να δείξει την νέα ψηφιακή εποχή των νέων σχολείων, θα μπορούσε να τα ονομάσει Πειραματικά Ψηφιακά ή Πρότυπα Ψηφιακά σχολεία. Επίσης, θα μπορούσε να τα ονομάσει Νέα Πειραματικά ή Νέα Πρότυπα σχολεία. Ποτέ, όμως, δεν μπορεί να τα ονομάσει Πρότυπα Πειραματικά (και με τους δύο αντικρουόμενους επιστημονικά όρους ταυτόχρονα).
    3. Οι εκπαιδευτικοί των Πειραματικών των ΑΕΙ (όπως το ΠΣΠΑ οδός Σκουφά, που πέρυσι είχε την μεγαλύτερη επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις) έχουν υψηλά προσόντα και εξ’ορισμού παραμένουν στην οργανική θέση τους για να μην διαλυθούν και αυτά που υπάρχουν! Να ιδρυθούν Πειραματικά των ΑΕΙ εκεί που δεν υπάρχουν, γιατί είναι τα καλύτερα σχολεία..
    4. Η «κρίσεις ανά (5) πενταετία» είναι εξωπραγματικές, ανεδαφικές, αντιεπιστημονικές και καταρρακώνουν το κύρος του εκπαιδευτικού και δηλητηριάζουν τον χώρο της παιδείας. Δεν μπορεί να υπάρξει «κρίση» χωρίς μετεξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα. Πιθανά πολλοί εκπαιδευτικοί με προσόντα δεν θα θελήσουν να μπουν σε αυτή την 5ετή κρίση και ανασφάλεια και να μείνουν σε ένα απλό σχολείο! Αν δεχτούμε ότι μετά από δύο κρίσεις 5+ 5 = 10 ο εκπαιδευτικός θα εκδιωχτεί από το σχολείο αυτό για να πάει σε απλά σχολεία είναι αντιφατικό. Η ίδια ρύθμιση
    πρέπει τότε να ισχύσει για αποσπασμένους Συμβούλους Υπουργών, Βουλευτών, για Σχολικούς Συμβούλους, για Καθηγητές Πανεπιστημίων κλπ…
    5. Προσοχή, στο νέο νομοσχέδιο άρθρο 44 παράγραφος 5 πρέπει να προστεθεί η εισαγωγή στα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» (ΠΣΠΑ), πρέπει να συνεχίζεται να γίνεται με κλήρωση και για το Δημοτικό και για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο.
    6. Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο άρθρο 44 παράγραφος 5 για τα μη Πειραματικά των ΑΕΙ, το προτεινόμενο άρθρο αυτό να τροποποιηθεί « Η εισαγωγή στο Πειραματικό ή Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο» μπορεί να γίνεται με κλήρωση ή με εξετάσεις ανάλογα τον τύπο του Σχολείου (πειραματικό = κλήρωση, πρότυπο= με εξετάσεις) και την πρόταση του ΕΠ.ΕΣ, με Υπουργική Απόφαση. Μόνο σε μερικά νέα Πρότυπα Λύκεια θα υπάρχουν εξετάσεις και θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.
    7. Στο άρθρο 51 και 52 του νέου νόμου, και στις Μεταβατικές διατάξεις, προστίθεται η διάταξη: « Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας, Αλεξανδρούπολης, οφείλουν να λειτουργούν με το υπάρχον νομικό καθεστώς, που ορίζει τη δομή λειτουργία, μεταθέσεις κλπ.. (Νόμος4376/16-08-1929 και τον νόμο 4600/2-05-1930 και 1985 εδάφιο 10 του Ν.1566/1985 άρθρο 31. Μάλιστα στην παράγραφο 10 του νόμου Ν.1566/1985,
    γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των «Πειραματικών των Πανεπιστημίων», που συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν!
    8. Στα άρθρα 50 και 51 καλύτερα οι ημερομηνίες να διαγραφούν και να οριστούν οι αλλαγές με Υπουργικές Αποφάσεις μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, για να γίνει πιο ευέλικτο! Ας αρχίσουν οι αλλαγές με λίγα σχολεία που θα λειτουργήσουν πιλοτικά.
    9. Η εφαρμογή των «αλλαγών» να γίνει σταδιακά, σε βάθος χρόνου και με επίβλεψη επιστημονικής επιτροπής από σοβαρούς ειδικούς και εκπαιδευτικούς.

    Τελικές Παρατηρήσεις Συμπεράσματα Προτάσεις.
    Έχει βελτιωθεί σημαντικά το νομοσχέδιο σε σχέση με το προσχέδιο
    10. Τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία μπορούν να διακριθούν σε
    a. – Τα Πειραματικά του Παν/μιου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση. Αυτά τα σχολεία πρέπει να εξαιρεθούν από τον νέο νόμο! Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων να παραμείνουν ως έχουν.
    b. – Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας, Αλεξανδρούπολης κλπ.. η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση. Αυτά τα σχολεία πρέπει να εξαιρεθούν από τον νέο νόμο!
    c. – Τα Πειραματικά που «συνδέονται» με τα Π.Ε.Κ. (αλλά δεν είναι του πανεπιστημίου) και σε αυτά εντάχτηκαν με το νόμο του 1985 τα ιστορικά τα τότε «πρότυπα» Βαρβάκειο κλπ.. που μετονομάστηκαν το 1985 σε «πειραματικά» και τα λοιπά Πειραματικά των Νομών και συνδέονται με τα Π.Ε.Κ. , η εισαγωγή γίνεται με κλήρωση. Μερικά από αυτά μπορεί να μετατραπούν σε «Πρότυπα» και η εισαγωγή να γίνεται με εξετάσεις.
    d. – Τα νέα Πρότυπα σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης, στα οποία ο όρος Πειραματικά δίπλα δεν πρέπει να υπάρχει( η εισαγωγή να γίνεται με εξετάσεις). Η εισαγωγή είναι με εξετάσεις.

    e. Οπότε στο άρθρο 36 πρέπει να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ Προτύπων και Πειραματικών και τα σχολεία θα είναι ή Πρότυπα ή Πειραματικά ή Πειραματικά των ΑΕΙ (τα οποία θα πρέπει να συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν), ποτέ όμως και με τους δύο τίτλους π.χ. Πρότυπα-Πειραματικά!

    11. Επιβάλλεται να υπάρχει ένας ορισμένο αριθμός «Πειραματικών των Πανεπιστημίων» (Α.Ε.Ι), γιατί δεν εννοούνται Πανεπιστήμια χωρίς Πειραματικά Σχολεία, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση. Παραμένει η ίδια δομή του εξαετούς ενιαίου Γυμνασίου – Λυκείου και παραμένει ο Επόπτης Καθηγητής Επιστημών Αγωγής. Αυτό το καθορίζει ως ένα σημείο το νέο νομοσχέδιο αλλά πρέπει να γίνει πιο σαφές, ειδικά στην εισαγωγή στο Λύκειο που πρέπει να γίνεται με κλήρωση.
    12. Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τον νέο νόμο και με Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται:
    α) Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας.
    β) Πειραματικό που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), που θα είναι μερικά από αυτά που ορίζονται από τον νόμο του 1985.
    γ) Πρότυπο Σχολείο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις).
    Σε κανένα σχολείο δεν πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα και οι δύο όροι π.χ. Πρότυπο-Πειραματικό.

    13. Επιβάλλεται επίσης να υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός Πειραματικών που «συνδέονται με τα Πανεπιστήμια» και Τ.Ε.Ι., (πέραν των Πειραματικών των Α.Ε.Ι.), για την σωστή εφαρμογή των ερευνών, των διδακτικών ασκήσεων, της επιμόρφωσης των νέων εκπαιδευτικών κλπ… Η ΑΣΠΑΙΤΕ οφείλει να πρωτοπορήσει και σε αυτόν το τομέα ιδρύοντας τα πρώτα Πειραματική της ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Θράκη.
    14. Είναι αναγκαίο η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου:
    α) να κρατήσει ως έχουν τα υπάρχοντα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας, Αλεξανδρούπολης κλπ..)
    β) να δημιουργήσει νέα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» και Τ.Ε.Ι. εκεί που δεν υπάρχουν (Θράκη. Θεσσαλία, Ήπειρος, ) στα Παιδαγωγικά Τμήματα κλπ..
    γ) να δημιουργήσει ένα αριθμό «Πειραματικών» που θα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. (πέραν των Πειραματικών των Α.Ε.Ι και
    δ) μερικά – αν θέλει – να τα κάνει «Πρότυπα» (που θα «απλά θα συνεργάζονται» με τα Π.Ε.Κ. και τα Τ.Ε.Ι. και τα Πανεπιστήμια και μόνο σε αυτά θα υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής ).

    15. Από τα υπόλοιπα σχολεία – αν θέλει η Υπουργός – να πάρει έναν μικρό αριθμό και να τα κάνει Πρότυπα, αλλά χι να κάνει όλα τα σχολεία Πρότυπα!. Πειραματικά – Πρότυπα δεν υπάρχουν!!! Θα είναι μια αντιεπιστημονική πρωτοτυπία! Από τα Πρότυπα θα ξεπηδήσουν οι αυριανοί νέο-φασίστες!
    16. Η επιλογή των νέων Προτύπων, πρέπει να γίνει με κάποια κριτήρια από τα λεγόμενα «ιστορικά» Πειραματικά Σχολεία, όπως το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν με το νόμο του Γεωργίου Παπανδρέου (Γέρου της Δημοκρατίας) και έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
    17. Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων, όπως το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν με το νόμο 4376/16-08-1929 και τον νόμο 4600/2-05-1930 του Γεωργίου Παπανδρέου (Γέρου της Δημοκρατίας) εξαιρούνται του νέου νόμου και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν!
    18. Δεν πρέπει να διαταραχτούν οι «οργανικές θέσεις» των ήδη διδασκόντων στα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων (ΠΣΠΑ και ΑΠΘ) και να προωθηθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους.
    19. Όσον αφορά νέους τους εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται σε Πειραματικά σχολεία προτείνουμε να επιλέγονται με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από το ΚΥΣΔΕ. Τυπικά προσόντα θεωρούνται εκτός του βασικού πτυχίου, μεταπτυχιακοί τίτλοι συναφείς με το αντικείμενο διδασκαλίας. Η εισαγωγή της «συνέντευξης» θα επιφέρει κακά και δεν θα είναι «αντικειμενική».
    20. Εκτός από τους «Ομίλους Αριστείας», πρέπει να υπάρχουν και «Όμιλοι υποβοήθησης ασθενέστερων μαθητών» ή «μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες». Οι διδακτική των μαθημάτων πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη σε κάθε μαθητή που έχει ανάλογες ανάγκες. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών, αλλά η εισαγωγή να γίνεται με «κλήρωση».
    21. «Δικαίωμα σε όλους στη δημόσια δωρεάν Παιδεία»! «Σωστή η κατάργηση της η «ταξικής» βάσης του 10 για τα Πανεπιστήμια! «Μαθητοκεντρική παιδεία»!. «Τέλος η οικογενειοκρατία και η ρουσφετολογία στα σχολεία και ΑΕΙ και ΤΕΙ» ! Να σταματήσει η πίεση των Αποφοίτων και Συλλόγου γονέων στην διοίκηση του σχολείου, γιατί τα κίνητρά τους δεν είναι αθώα, ουδέτερα ή επιστημονικά. Συχνά παρεμβαίνουν στις διοικήσεις των σχολείων και συμπεριφέρονται ως υπερ-διευθυντές «κοτζαμπάσηδες».
    22. Θετικό κρίνεται το πολυνομοσχέδιο, σε γενικές γραμμές, για την εκπαίδευση. Χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, προσθήκες και διευκρινήσεις, αλλά προσοχή στα «κεκτημένα του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού», που στην πλειοψηφία του είναι «δημοκρατικό».!
    23. Με το νομοσχέδιο, η σχέση του εκπαιδευτικού με την εκπαίδευση επαναπροσδιορίζεται υπηρετώντας την αρχή ‘’Πρώτα ο Μαθητής’’. Στόχος είναι η ανάδειξη του εκπαιδευτικού σε πρωταγωνιστή των αλλαγών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης για αυτό και προωθείται μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σύνολο της εργασιακής διαδρομής των εκπαιδευτικών.
    24. Το νομοσχέδιο οφείλει να εμπνέει στους μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αναγνώριση της «προσπάθειας» και ανάπτυξη της «κριτικής σκέψης».
    25. Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών είναι θετικότατη, αλλά με «μέτρο» για να μη διαταραχτεί η ψυχική ισορροπία των μαθητών. Τέλος, τα επιστημονικά επιτεύγματα και συμπεράσματα της σύγχρονης ψυχολογίας, παιδαγωγικής και των επιστημών της αγωγής, μπορούν να συνεισφέρουν ένα σοβαρό επιστημονικό υπόβαθρο με πανελλήνια, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια και αποδοχή! Σωστή η εισαγωγή Ψυχολόγων στα σχολεία και θα μπορούσαν να μπουν και ειδικοί Παιδαγωγοί. Αν κάποιο από τα υπάρχοντα «Πειραματικά» δεν μπορεί να ενταχθεί στον νέο Νόμο
    λόγω των κριτηρίων συνεχίζει να λειτουργεί ως Πειραματικό σχολείο, που «απλά συνεργάζεται» με το Πανεπιστήμιο. Στο άρθρο 36 πρέπει να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ των Προτύπων και Πειραματικών! ! Αν η Υπουργός ήθελε να δείξει την νέα ψηφιακή εποχή των νέων σχολείων θα μπορούσε να τα ονομάσει Πειραματικά Ψηφιακά ή Πρότυπα Ψηφιακά σχολεία. Τα Πειραματικά των ΑΕΙ είναι ιδιαίτερη κατηγορία και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν.
    26. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανά 5ετία με σκοπό το αν παραμείνουν στο Σχολείο είναι ανεδαφική και θα περιπλέξει την λειτουργία των Σχολείων, αφού θα είναι έρμαιο εξωθεσμικών παρεμβάσεων (μέσον, «ρουφιανιά», η μίζα, η σκόπιμη σπίλωση συναδέλφων, ο παραγοντισμός κλπ)… Κανείς εκπαιδευτικός δεν θα δεχτεί την « νέα κρίση», αν δεν υπάρχει ταυτόχρονη μετεξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα! Αυτή η διάταξη μπορεί να προκαλέσει απροθυμία εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν τα νέα σχολεία. Επιτρέπεται μετά από διετή διδασκαλία η απόσπαση του
    εκπαιδευτικού (χωρίς το ειδικό επιμίσθιο θέσης).
    27. Πριν καν ψηφιστεί ο νέος Νόμος κυκλοφορούν ήδη ονόματα Διευθυντών, μελών Επιστημονικών Επιτροπών, κλπ… Πανεπιστημιακών, που θα στελεχώσουν την νέα δομή! Άραγε που είναι η αξιοκρατία, η αδιαβλητότητα του νέου συστήματος;
    28. Με το νέο νόμο να υπάρξει «ρύθμιση των ορίων» των δραστηριοτήτων των «Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων» και «συλλόγων Αποφοίτων», γιατί η κατάσταση ‘έχει ξεφύγει’ και πολλές φορές παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στην λειτουργία και διοίκηση του σχολείου. Επίσης στην επιλογή του Διευθυντών και Σχολικών Συμβούλου να έχουν λόγο και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.
    29. Να σταματήσει η υποχώρηση του Υπουργείου, στην πίεση των «Συλλόγων Αποφοίτων» και των «Συλλόγων Γονέων» στην διοίκηση και λειτουργία του σχολείου, γιατί τα κίνητρά τους δεν είναι αθώα, ουδέτερα ή επιστημονικά, αλλά κατάφωρα ιδιοτελή.
    30. Καλό είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στα περί «μεγάλης μεταρρύθμισης» γιατί αναστατώνεται, χωρίς λόγο, η εκπαιδευτική Κοινότητα και να υιοθετηθεί ο όρος «αλλαγή». Δεν μπορούμε να κάνουμε ποιοτικότερη την Εκπαίδευση με λιγότερη χρηματοδότηση!
    31. Θα πρέπει πρώτα να «καθαρίσει το Πανεπιστήμιο» από τους ανίκανους, την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό και μετά να μιλήσουμε για αξιοκρατία στην Μέση Εκπαίδευση. Θα πρέπει να προστεθεί στον νόμο «για κρίσεις μελών ΔΕΠ», ότι, «ουδείς μπορεί να κριθεί ως Καθηγητής Α’ Βαθμίδας ΑΕΙ και ΤΕΙ αν δεν έχει διεθνή παρουσία, εκπαίδευση και συνεργασία, τουλάχιστον δύο ετών, όπως Μεταπτυχιακό Τίτλο, Διδακτορικό τίτλο, μετα-διδακτορικό τίτλο, δημοσιεύσεις σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ. Έχει γεμίσει το Ελληνικό Πανεπιστήμια
    από «ψευτο-Καθηγητές», που ποτέ δεν πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα και ζουν « ως αγράμματοι και απομονωμένοι» από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή επιστημονική Κοινότητα!
    32. Να προσέχουν οι Υπουργοί τους «Συμβούλους» και «καλοθελητές», γιατί και οι ίδιοι «συμβούλευαν», πριν λίγα χρόνια την κ. Μαριέττα Γιαννάκου με τα γνωστά αποτελέσματα.
    33. Δεν μπορεί να καταργηθούν ούτε να τροποποιηθούν τα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και Θεσσαλονίκης ΑΠΘ και αν το κάνει είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, διότι υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια! Και αυτά τα σχολεία έχουν άριστες επιδόσεις χωρίς να υπηρετούν μόνο την ολιγαρχία, αλλά όλους τους πολίτες! Οι εκπαιδευτικοί αυτών των Σχολείων πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
    34. Δεν μπορεί να τεθούν σε νέα «κρίση» οι οργανικές θέσεις των διδασκόντων τα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και Θεσσαλονίκης και αν το κάνει είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, διότι υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια, γιατί με την ίδια λογική θα πρέπει να κρίνει πάλι από την αρχή όλο το Πανεπιστημιακό προσωπικό όλων των βαθμίδων (ενώ οι καταγγελίες, για αναξιοκρατία στα Πανεπιστήμια δεν ερευνώνται)!.
    35. Στο νεοσυσταθέν όργανο Δ.Ε.Π.Π.Σ. (Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών) άρθρο 40, να μην υπάρχουν ως μέλη της Δ.Ε.Π.Π.Σ. δύο άτομα «προσωπικότητες κατά προτίμηση απόφοιτοι των Προτύπων Σχολειών»! Έτσι οι ανεπάγγελτοι νέο-φασίστες βρήκαν και δουλειά και μισθό και ισχύ να διοικούν την παιδεία, από το «πουθενά», που ήταν πριν λίγο και κανείς δεν διαμαρτύρεται για αυτήν την έκνομη, αντισυνταγματική, ρατσιστική, αντι-επιστημονική, αντι-δημοκρατική διάταξη!
    36. Καλούμε την Υπουργό να αποσύρει ατή την «φωτογραφική διάταξη» (άρθρο 40, ε) κατά προτίμηση «απόφοιτοι των Προτύπων Σχολειών» και να την αντικαταστήσει με «δύο διδάκτορες επιστημών αγωγής – εκπαιδευτικούς, έναν Πρωτοβάθμιας και έναν Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» ή δύο αιρετοί. Δεν μπορούν να συμμετέχουν άτομα της ιδιωτικής εκπαίδευση!
    37. Στο νεοσυσταθέν όργανο Δ.Ε.Π.Π.Σ. (Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών) άρθρο 40, να αλλάξει η φράση « το Δ.Ε.Π.Π.Σ. αποφασίζει» με τη φράση « το Δ.Ε.Π.Π.Σ. γνωμοδοτεί» στο ΚΥΣΔΕ ή στον Υπουργό. Δηλαδή η λειτουργία του Δ.Ε.Π.Π.Σ. να είναι μόνο «γνωμοδοτική, συμβουλευτική, αλλά όχι «δεσμευτική». Δεν μπορεί το Δ.Ε.Π.Π.Σ. να αποφασίζει για Διευθυντές, Συμβούλους, Εκπαιδευτικούς, χωρίς την τελική απόφαση του ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ.
    38. Οι όροι στο νέο νόμο (άρθρο 37) «Πρότυπο Πειραματικό» να αντικατασταθούν με τους όρους «Πρότυπο ή/και Πειραματικό» με το «ή» διαζευκτικό στην μέση ή κτο «και», που σημαίνει ότι ένα σχολείο είτε θα είναι Πρότυπο ή θα είναι Πειραματικό. Την τελική απόφαση μετά από γνωμοδότηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. θα έχει το ΚΥΣΔΕ ή ΚΥΣΠΕ ανάλογα και μετά ο Υπουργός.
    39. Το πιο σημαντικό είναι εκτός από τους «Ομίλους Αριστείας», πρέπει να υπάρχουν και «Όμιλοι υποβοήθησης ασθενέστερων μαθητών» ή «μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες». Οι διδακτική των μαθημάτων πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη σε κάθε μαθητή που έχει ανάλογες ανάγκες. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών, αλλά η εισαγωγή να γίνεται με «κλήρωση», όπως γίνεται και να είναι αδιάβλητη.
    40. Προσοχή, στο νέο νομοσχέδιο άρθρο 44 παράγραφος 5 πρέπει να προστεθεί η εισαγωγή στα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» (ΠΣΠΑ), πρέπει να συνεχίζεται να γίνεται με κλήρωση και για το Δημοτικό και για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο. Η εισαγωγή στα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» (ΠΣΠΑ), πρέπει να συνεχίζεται να γίνεται με κλήρωση.
    41. Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο άρθρο 44 παράγραφος 5, για τα μη Πειραματικά των ΑΕΙ, το προτεινόμενο άρθρο αυτό να τροποποιηθεί « Η εισαγωγή στο Πειραματικό ή Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο» μπορεί να γίνεται με κλήρωση ή με εξετάσεις ανάλογα τον τύπο του Σχολείου (πειραματικό = κλήρωση, πρότυπο= με εξετάσεις) και την πρόταση του ΕΠ.ΕΣ, με Υπουργική Απόφαση. Μόνο σε μερικά νέα Πρότυπα Λύκεια θα υπάρχουν εξετάσεις και θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.
    42. Το προτεινόμενο άρθρο 44 παράγραφος 5, να τροποποιηθεί « Η εισαγωγή στο Πειραματικό ή Πρότυπο Λύκειο» μπορεί να γίνεται με κλήρωση ή με εξετάσεις ανάλογα τον τύπο του Σχολείου (πειραματικό = κλήρωση, πρότυπο= με εξετάσεις) και την πρόταση του ΕΠ.ΕΣ, με Υπουργική Απόφαση. Μόνο σε μερικά νέα Πρότυπα Λύκεια θα υπάρχουν εξετάσεις και θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.
    43. Στα παλαιά Πρότυπα Σχολεία, αυτά υπάρχει μια μειοψηφία αποφοίτων που δημιουργούν «συλλόγους», με σκοπό τον συντηρητικό – φασιστικό έλεγχο της εκπαίδευσης και θέλουν μέσω του νέου νόμου να μπουν και στα Δ.Ε.Π.Π.Σ..(άρθρο 40). Επομένως τα νέα όργανα δεν πρέπει να έχουν ΚΑΝΕΝΑΝ εκ των προτέρων, απόφοιτο των Προτύπων ή Πειραματικών Σχολείων. Στο νέο νόμο άρθρο 46 του νέου νόμου πρέπει να προστεθεί « Τα υπάρχοντα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης Μακεδονίας συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν, τόσο
    στην δομή, όσο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό τους
    44. Στο άρθρο 48 του νέου νόμου περί «διδακτικού προσωπικού»: α) το Δ.Ε.Π.Π.Σ. (μόνο εισηγείται στο ΚΥΔΣΕ για Διευθυντές, σχολικούς Συμβούλους, εκπαιδευτικούς, β) η τελική απόφαση είναι του ΚΥΣΔΕ, όπου μπορεί να προσφύγει όποιος αδικήθηκε.
    45. Στο άρθρο 48 του νέου νόμου περί «διδακτικού προσωπικού»: Δεν διαταράσσεται η οργανική θέση για τους ήδη υπηρετούντες στα Πειραματικό του Πανεπιστημίου και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα (5) πέντε Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας.
    46. Στο άρθρο 48 του νέου νόμου περί «διδακτικού προσωπικού»: Για τους νέους εκπαιδευτικούς που μετατίθενται μετά από πρόταση του Δ.Ε.Π.Π.Σ.. και τελική γνωμοδότηση του ΚΥΣΔΕ μετατίθενται νέοι εκπαιδευτικοί κάτοχοι διδακτορικών τουλάχιστον με πενταετή προϋπηρεσία και χωρίς «συνέντευξη». Το σύνολο των μορίων να είναι 50 πενήντα και προέρχεται από την επιστημονική 20 μονάδες, παιδαγωγική επάρκεια, προϋπηρεσία, 20 μονάδες από δημοσιεύσεις, βιβλία κλπ., 10 μονάδες, σύνολο 50 μονάδες. Να διαγραφεί η «συνέντευξη».
    47. Στο άρθρο 48 του νέου νόμου περί «διδακτικού προσωπικού»: Οι εκπαιδευτικοί που μετατέθηκαν και συμπλήρωσαν επιτυχώς, (2) διετή διδακτική υπηρεσία σε Πειραματικό σχολείο, αυτόματα εντάσσονται στην σχολική μονάδα, και διατηρούν την θέση αυτή χωρίς νεότερη «κρίση». Η «κρίσεις ανά (5) πενταετία» είναι εξωπραγματικές, ανεδαφικές, αντιεπιστημονικές και καταρρακώνουν το κύρος του εκπαιδευτικού και δηλητηριάζουν τον χώρο της παιδείας. Δεν μπορεί να υπάρξει «κρίση» χωρίς μετεξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα. Πιθανά πολλοί
    εκπαιδευτικοί με προσόντα δεν θα θελήσουν να μπουν σε αυτή την 5ετή κρίση και ανασφάλεια και να μείνουν σε ένα απλό σχολείο! Αν δεχτούμε ότι μετά από δύο κρίσεις 5+ 5 = 10, ο εκπαιδευτικός θα εκδιωχτεί από το σχολείο αυτό για να πάει σε απλά σχολεία είναι αντιφατικό. Η ίδια ρύθμιση πρέπει τότε να ισχύσει για αποσπασμένους Συμβούλους Υπουργών, Βουλευτών, για Σχολικούς Συμβούλους , για Καθηγητές Πανεπιστημίων κλπ..
    48. Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τον νέο νόμο θα πρέπει να καθορίζεται:
    α) Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας, Αλεξανδρούπολης κλπ..
    β) Πειραματικό που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), που θα είναι μερικά από αυτά του νόμου του 1985.
    γ) Πρότυπο Σχολείο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις).
    49. Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας., θα συνεχίσουν να έχουν Επόπτη Καθηγητή, είναι εξατάξια (ενιαίο Γυμνάσιο Λύκειο) ανεξάρτητα του νέου νόμου και θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ως έχουν.
    50. Στο άρθρο 50 και 51 του νέου νόμου, προστίθεται η διάταξη: « Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα (5) πέντε Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας, λειτουργούν με το υπάρχον νομικό καθεστώς, που ορίζει τη δομή λειτουργία, μεταθέσεις κλπ.. (Νόμος4376/16-08-1929 και τον νόμο 4600/2-05-1930 και 1985 εδάφιο 10 του Ν.1566/1985 άρθρο 31. Μάλιστα στην παράγραφο 10 του νόμου αυτού γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των «Πειραματικών των
    Πανεπιστημίων», που συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν, και των «Πειραματικών», που απλά «συνδέονται με τα Π.Ε.Κ.».).
    51. Η Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου καλό είναι να δημιουργήσει και νέα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», στα Πανεπιστήμια που δεν υπάρχουν, όπως στην Θράκη, στα Ιωάννινα, στο Αιγαίο, στη Θεσσαλία κλπ.. και να λειτουργούν όπως τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ) και Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
    52. Επίσης, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αριθμό «πειραματικών» (χωρίς τον όρο πρότυπο»), που θα «συνδέονται» με τα Πανεπιστή

  • 20 Απριλίου 2011, 21:30 | Θερσίτης

    Ναι, μπορεί να συμβάλει. Αρκεί βεβαίως να μην αρχίσουν οι παρατυπίες και οι παρανομίες από ψηλά και από χαμηλά.
    Και όπου βρίσκονται παρανομίες να τιμωρούνται, για να σφίξουν και λίγο τα κρέατα. Όχι στο κουκούλωμα, όχι στην άρρωστη συναδελφική αλληλεγγύη. Προέχει το δημόσιο σχολείο και ο μαθητής.

  • 20 Απριλίου 2011, 19:27 | alex

    ναι αρκεί να εφαρμοστούν και στην πράξη γι’ αυτό οι υπεύθυνοι δε θα πρέπει να ψηφίζονται από κανένα αλλιώς θα βρεθεί πάλι τρόπος για «ρουσφέτια».

  • 20 Απριλίου 2011, 18:16 | sssss

    tο 1 μόριο σε περιπτώσεις ανατροφής τέκνου είναι εγκληματικό!
    Θα καταστραφούν οικογένειες, παιδιά κλπ. Το χειρότερο είναι ότι έχει ύπουλο σκοπό.

  • 20 Απριλίου 2011, 17:50 | Παναγιώτης Ψ

    Δεν συμφωνώ με την μοριοδότηση ανατροφής τέκνου με 1 μόριο.

    Και αν το σκεπτικό της επιτροπής είναι όπως υποθέτω πως δυο ευεργερσίες για ένα πράγμα(9μηνη άδεια + μόρια) είναι αντίθετες προς το γράμμα του νόμου, κατά την προσωπική μου γνώμη βρισκόμαστε στην εξαίρεση του κανόνα.

    Οι γυναίκες που διορίζονται στην πλειοψηφια τους γυρω στα 30 τους χρόνια θα πρέπει να αναβάλλουν για τα 35 την εγκυμοσύνη για να πάρουν μετάθεση, με γεωμετρική αύξηση των πιθανοτήτων να γεννηθεί παιδί με συνδρομο Down κλπ(ρωτήστε ενα γυναικολόγο). Αλλά και αν κάποιες κάνουν παιδί μόλις διοριστούν θα πρέπει για να κυνηγησουν την μετάθεση να πάνε με ενα νεογέννητο μωρό πχ στον Αγιο Ευστράτιο με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του νέου βρέφους.

    Ελπίζω το θέμα αυτό να εξεταστεί ανθρωπιστικά και οχι τεχνοκρατικά. Είναι ιδιάζουσα περίπτωση.

    Ευχαριστώ.

  • 20 Απριλίου 2011, 16:38 | Μαρία

    Δεν αμφιβαλλω ότι ο νέος τρόπος μεταθέσεων και αποσπάσεων θα βάλει μια τάξη στο χάος, θα είναι πιο δίκαιος και πιο αντικειμενικος. Ωστόσο, δεν βλέπς τι εση έχει αυτό με την εύρρυθμη λειτουργία των σχολείων.Χωρίς να έχω πρόθεση να προσβάλλω καμιά ομάδα συναδέλφων η δική μου προσωπική εμπειρία σε σχολείο με 22 άτομα σύλλογο ήταν η εξής:2 διευθυντής και υποδιευθυντής,3 τρίτεκνοι και άνω,2 με πρόβλημα υγείας, 2 πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα..αποτέλεσμα περίσσευαν 13 καθηγητες να κάνουν όλες τις δουλειές (και πάλι όχι και οι 13, γιατί κάποιο λουφάραν μέσω κλίκας κτλ)και τους φέρονταν και σαν παρακατιανά σκουπίδια, γιατί ήταν οι νεότεροι..άρ¨α ρωτώ¨τι σχέση έχουν τα κριτήρια αποσπάσεων με την εύρρυθμη λειτουργία των σχολείων; όσοι λυμαίνονται το χώρο,άνετα μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους…

  • 20 Απριλίου 2011, 16:35 | Δημήτρης

    Ναι, συμβάλλουν προς την αξιοκρατία. Τώρα μένει να εφαρμοστούν, αφού ψηφιστούν.

  • 20 Απριλίου 2011, 15:56 | Μαρία

    Παρατηρώ με έκπληξη συναδέλφους, οι οποίοι είναι θετικοί στη μοριοδότηση για τις μεταθέσεις των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και της πιστοποίησης Β επιπέδου. Επιθυμώ να σχολιάσω δύο πράγματα:1. αν τύχει να βρεθώ μπροστά σε πίνακα μοριοδότησης της επιμόρφωσης Β θεωρώ δεδομένο ότι θα κινηθώ δικαστικά εναντίον της μοριοδότησης αυτής, καθώς δεν δόθηκε ταυτόχρονα το δικαίωμα σε όλες τις ειδικότητες, σε όλες τις πόλεις, σε όλους τους εκπαιδευτικούς να επιμορφωθουν και να εξετασθούν στο Β επίπεδο.Με ποιο δικαίωμα το υπουργείο μοριοδοτεί κάτι, στο οποίο δεν είχαμε ολοι ίσο δικαίωμα συμμετοχής???Αυτό είναι εντελώς παράλογο και αντισυνταγματικό, γι’αυτό χρήζει δικαστικών κινήσεων.
    Επίσης, όσον αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές για απλές μεταθέσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ θεωρώ ότι είναι άδικο να μοριοδοτούνται. Δεν έχουμε όλοι την ίδια οικονομική δυνατότητα να πληρώσουμε 5000-15000 ευρώ για μεταπτυχιακό, ούτε κατοικούσαμε σε πόλεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα, γιατί διοριστήκαμε στην άνω ραχούλα και «κολλήσαμε» εκεί επί χρόνια, ούτε ήμασταν τόσο τυχεροί ώστε να κληρωθούμε στο ΕΑΠ ή κάναμε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, αλλά ο ΔΟΑΤΑΠ αρνείται να το αναγνωρίσει λόγω έλλειψης αντιστοιχου τίτλου στην Ελλάδα (όλα είναι περιπτώσεις αξιόλογων συναδέλφων με εκπληκτικό έργο, οι οποίοι απλά ήταν «άτυχοι»). Κατά τη γνώμη μου η επιπλέον μοριοδότηση μεταπτυχιακών για απλές μεταθέσεις είναι απλά παράλογη και αποτελεί στοιχείο κατάφωρης αδικίας και διάκρισης.

  • 20 Απριλίου 2011, 15:54 | Χριστίνα Ε

    Η προσπάθεια που γίνεται για ένα αντικειμενικότερο σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων είναι αίτημα όλων των εκπαιδευτικών εδώ και χρόνια. Αίτημα για να διορθωθούν αδικίες και παραλείψεις του παρελθόντος, όπως οι αποσπάσεις οι οποίες που πραγματοποιούνταν χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. Όμως, η μοριοδότηση με ένα μόριο του χρόνου άδειας ανατροφής είναι εντελώς άδικη. Ουσιαστικά μειώνοντας τα μόρια των δυσμενών συνθηκών σε ένα(1) το Υπουργείο Παιδείας τιμωρεί την τεκνοποίηση και μητρότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών(σήμερα το 75% των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση είναι γυναίκες) θα αναβάλει την τεκνοποίηση, αφού πρώτα πάρει τη μετάθεση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, το οποίο είναι αντιεπιστημονικό και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τη δυνατότητα τεκνοποίησης της γυναίκας σε μεγάλη ηλικία. Αίτημά μας είναι ο χρόνος ανατροφής του τέκνου να μοριοδοτείται με τα μόρια δυσμενών συνθηκών της σχολικής μονάδας.

  • 20 Απριλίου 2011, 14:57 | michael

    Κατά την άποψή μου όσον αφορά τα κριτήρια μετάθεσης, θα πρέπει ο εκπαιδευτικός που έχει πάρει άδεια ανατροφής να λαμβάνει το σύνολο των μορίων δυσμενής τοποθέτησης που αντιστοιχούν στο σχολείο που υπηρετεί.
    Και αυτό διότι είναι ένα κίνητρο ώστε οι εκπαιδευτικοί να κάνουν παιδιά που τόσο πολύ έχει το έθνος μας.

  • 20 Απριλίου 2011, 14:22 | Κώστας

    Να μην ξεχνάμε ότι η αναβολή της τεκνοποιήσης πέρα από θέματα υγείας συνεπάγεται και με γήρανση του πληθυσμού, λιγότερα εργατικά χέρια άρα λιγότερες ελπίδες να ορθοποδήσουμε σαν χώρα.

  • 20 Απριλίου 2011, 14:21 | Ανωνυμος

    Απαραδεκτη η μοριοδοτηση με 1 μοριο για την ανατροφη τεκνου. Χτυπάει τις νέες γυναίκες που θέλουν να κάνουν οικογένεια, τρομερο αντικίνητρο για την τεκνοποίηση. Βλέπω με τα λύπης μου πως γύναικες υπουργοί δέχονται κάτι τέτοιο, τί απανθρωπιά είναι αυτή….

  • 20 Απριλίου 2011, 14:18 | Κώστας

    το 1 μόριο σε περιπτώσεις ανατροφής τέκνου είναι εγκληματικό! Πολύ σωστός ο Θεοδωρής Παναγιώτης παραπάνω.
    Θα καταστραφούν οικογένειες, παιδιά κλπ. Το χειρότερο είναι ότι έχει ύπουλο σκοπό. Να αναγκάσετε τις γυναίκες να μην παίρνουν άδεια ανατροφής ώστε να εξοικονομήσετε προσωπικό. Το πιθανότερο είναι ότι απλά θα καθυστερούν την εγκυμοσύνη με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερα παιδιά με γενετικά προβλήματα, σύνδρομα κλπ και εκεί που πάτε να εξοικονομήσετε χρήματα θα τα πληρώσετε πολλαπλάσια σε άλλους τομείς.Αλλά στην Ελλάδα όπως πάντα κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Λέμε πρώτα ο μαθητής, αλλά ξεχνάμε ότι το μικρό παιδί όσο μεγαλύτερο διάστημα περάσει χωρίς είτε τον ένα (δεν παίρνω άδεια ανατροφής-ξενιτεύομαι) είτε και τους 2 γονεις, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να γίνει και χειρότερος μαθητής, και με ψυχολογικά προβλήματα κλπ κλπ. Ρωτήστε κύριοι κανένα ψυχολόγο-ερευνητή να δείτε ότι ο χρόνος που περνάει ένας πατέρας με το παιδί του στο 1ο έτος της ζωής του επηρεάζει μέχρι και τις πιθανότητες να γίνει αυτό επιθετικό και βίαιο.

  • 20 Απριλίου 2011, 13:38 | Δημήτρης Κ

    Η μοριοδότηση των αποσπάσεων όντως θα περιορίσει την αδιαφάνεια, τις υποψίες για αθέμιτες πρακτικές και όλα όσα γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν τόσα χρόνια. Δεν εξαφανίζεται όμως η αιτία όλων αυτών: η πελατειακή σχέση αιρετών και εκπαιδευτικών, με συμμετοχή πολιτικών κομμάτων ή μη.
    Οι συμμετέχοντες στα συμβούλια θα συνεχίζουν να παρέχουν «διευκολύνσεις» με τον τρόπο που κάνανε ως τώρα: στις «πρώτες» αποσπάσεις ικανοποιούνταν κυρίως αυτοί που επρεπε να αποσπασθούν και στη συνέχεια…
    Άλλωστε η δυνατότητα τους παρέχεται : η κατ’ εξαίρεση απόσπαση για εξαιρετικούς λόγους. Τουλάχιστον ας καθοριστεί ρητά ότι τέτοιου είδους αποσπάσεις θα δίνονται με κατάθεση γραπτών δικαιολογητικών και μόνο. Και δεν είναι άσχημη ιδέα ανεξάρτητη αρχή να ελέγχει έστω δειγματοληπτικά την ακρίβεια των δικαιολογητικών.

  • 20 Απριλίου 2011, 13:27 | Π. Τ.

    Συγχαίρω την προσπάθεια για την εξασφάλιση δικαιοσύνης και ισότητας ευκαιριών σε τόσα φλέγοντα θέματα όπως οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Προσωπικά έχω να παρατηρήσω:
    1. Δεν μοριοδοτείται ο μεταπτυχιακός ή διδακτιρικός τίτλος ούτε στις απλές μεταθέσεις ούτε στις απλές αποσπάσεις. Ως γνωστό οι μεταπτυχιακές σπουδές και χρόνο (συχνά καθυστέρηση διορισμού) και κόπο και στερήσεις για κάθε συνάδελφο συνεπάγονται. Η μοναδική ανταμοιβή από το Υπουργείο Παδείας για την προσπάθεια και το ενδιαφέρον για αρτιότερη κατάρτιση είναι ένα πενιχρό και ήδη πετσοκομμένο επίδομα. Από την άλλη μέχρι πρότινος και για μόνιμο διορισμό αλλά και μετάθεση ιδιαίτερη θέση στην μοριοδότηση κάθε συναδέλφου κατείχε η ευγονία, λες κι αυτή εξασφαλίζει καλύτερη επάρκεια στο έργο. Δεν θα έπρεπε να μοριοδοτούνται και οι μεταπτυχιακές (4 μόρια) και δικτατορικές (8 μόρια) σπουδές για τις κανονικές μεταθέσεις και αποσπάσεις αναλόγως όταν κανείς γι’αυτές κανείς αναβάλει και το διορισμό και την τεκνοποϊα;
    2. Παρατηρώ ότι στα τελευταία νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδεία (π.χ. Πειραματικά, Διαπολισμικά, κ.λ.π.) για κάποιες θέσεις «ιδιαιτέρων προσόντων» υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα. Συγκεκριμένα φωτογραφίζονται οι τίτλοι νεόδμητων πανεπιστημιακών τμημάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση ή μοριοδοτούνται με περιοσσότερα μόρια έναντι των μεταπτυχιακών και δδιδακτορικών σπουδών που έκανε κάποιος εκπαιδευτικός στο αντικείμενό του (π.χ. Φιλολογία. Μαθηματικά, Φυσική κ.λ.π.). Τι σημαίνει; Υπάρχουν σπουδές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, ή μπαγιάτεψαν οι προηγούμενες πανεπιστημιακές σχολές σε σχέση με τις μοντέρνες π.χ. Διοίκηση Προσωπικού, Παιδαγωγικής Ειδικής και μη, Νέες Τεχνολογίες και τρέχα γύρευε που μέχρι χτες ήταν ανύπαρκτες. Το θέμα αυτοί αγγίζει ιδιαίτερα τους αρχαιότερους συναδέλφους για ευνόητους λόγους.
    3. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας αν και στα τελευταία νομοσχέδια θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την απόκτηση τιτλου Σπουδών ή εξειδίκευσης ή μεταπτυχιακού ή μετεκπαίδευσης στον τομέα της Παιδαγωγικής ή της Ψυχολογίας ή της Συμβουλευτικής ή Διοίκησης Σχολικής Μονάδας, ωστόσο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει και αντίστοιχα να μην λαμβάνει υπόψη ως προσόν και να μοροδοτεί αντίστοιχο Τίτλο σπουδών από Γερμανικό Πανεπιστημιακό Ιδρυμα όπως η «Ακαδημία για την Eπιμόρφωση και Μετεκπαιδευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης του Dillingen» που θεωρείται ο βασικότερος επιμορφωτικός οργανισμός των Γερμανών-Βαυαρών συναδέλφων εκπαιδευτικών και στην οποία είχαν την ευκαιρία 100 περίπου Έλληνες εκπαιδευτικοί αποσπασθέντες σε σχολεία του εξωτερικού να φοιτήσουν. Τα πτυχία της «Ακαδημίας για την Eπιμόρφωση και Μετεκπαιδευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης του Dillingen» είναι πανευρωπαϊκά και διεθνώς ακόμη, αναγνωρισμένα αλλά η Ελλάδα τα αγνοεί όπως και τις προσπάθειες των Ελλήνων εκπαιδευτικών και στο εξωτερικό να καταρτιστούν καλύτερα και να παρακολουθήσουν τις διεθνείς εξελίξεις στην παιδαγωγική.
    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας

  • 20 Απριλίου 2011, 11:27 | Θεοδωρής Παναγιώτης

    Η πρόταση στο Β΄κεφάλαιο(θέματα μεταθέσεων) παράγραφος 4. αναφέρει ότι για άδειες εκπαιδευτικές, άνευ αποδοχών και ανατροφής τέκνου υπολογίζεται μόνο μια μονάδα μετάθεσης λόγω δυσμενών συνθηκών ανά έτος.
    Όσον αφορά την άδεια ανατροφής τέκνου ο νόμος 3488 του 2006 (εναρμόνιση κοινοτικών οδηγιών με τελευταία την 2002/73)στο άρθρο 5 παράγραφος 3 σημεία β και γ αναφέρει:
    β) Η εργαζόμενη που έχει λάβει άδεια μητρότητας
    δικαιούται, μετά το πέρας της άδειας αυτής, να επι−
    στρέψει στη θέση εργασίας της ή σε ισοδύναμη θέση,
    με τους ίδιους επαγγελματικούς όρους και συνθήκες,
    και να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των
    συνθηκών εργασίας, την οποία θα εδικαιούτο κατά την
    απουσία της.
    γ) Η ανωτέρω προστασία ισχύει και για τους εργαζό−
    μενους γονείς που κάνουν χρήση γονικής άδειας ανα−
    τροφής παιδιού.
    Είναι λοιπόν πρόδηλη η ασυμβατότητα της πρότασης του υπουργείου με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (όχι μόνο στο επίπεδο του γράμματος του νόμου αλλά και στην ουσία αυτού) καθώς και το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο προστασίας της οικογένειας και της μητρότητας, το οποίο η οδηγία 2006/54 που ακολούθησε διατηρεί και επεκτείνει και στον πατέρα.
    Εκτός όμως από ασύμβατη με την υφιστάμενη νομοθεσία, είναι πραγματικά εξωφρενική η πρόταση του υπουργείου να τιμωρείται η/ο καθηγήτρια/της – δάσκαλα/δάσκαλος γιατί γίνεται γονέας και κάνει χρήση των νόμιμων αδειών του, καμία κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υιοθέτηση αντικινήτρων για την τεκνοποίηση, που αποτελεί άλλωστε και την μόνη λύση στο βασικό οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας που είναι το δημογραφικό.

  • 20 Απριλίου 2011, 10:13 | ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αν
    α) διαγραφούν οι ρουσφετολογικές τελευταίες περιπτώσεις για μεταθέσεις σε ειδικά/διαπολιτισμικά/καλλιτεχνικά/μουσικά και επιτρέπεται η μετάθεση ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ύστερα από την …. κρίση του Υ.Σ. μετά από …. συνέντευξη,
    β) αποσαφηνιστεί ότι τα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ δεν μπορούν να τοποθετούν αποσπασμένους από άλλη περιφέρεια στα ειδικού τύπου σχολεία (να ειπωθεί ρητά ότι μόνον τα ΑΠΥΣΔΕ/ΑΠΥΣΠΕ είναι αρμόδια για τούτο)
    γ) προστεθεί ότι οι έκτακτες ειδικές αποσπάσεις δίνονται ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ και μόνον για λόγους που προέκυψαν αποδεδειγμένα εκτάκτως,

    τότε

    πράγματι μιλάμε για ένα πολύ καλό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο.

    Τέλος θα έπρεπε να εξεταστεί το θέμα της 3ετίας των νεοδιορίστων καθώς από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς δεν παραμένουν στο ίδιο σχολείο, μάλλον σαν τιμωρία μοιάζει παρά σαν λόγος ουσίας και συνέχειας του εκπαιδευτικού έργου.

    ΑΥΤΑ

  • 19 Απριλίου 2011, 23:44 | Ανώνυμος

    Είναι ένα θετικό βήμα. Όμως χεριάζεται κάποιες βελτιώσεις.Για παράδειγμα, θα ήταν πιο δίκαιο το σύστημα των μεταθέσεων αν οι ενδιαφερόμενοι έπαιρναν και κάποια μόρια ανάλογα με την απόσταση του τόπυ εργασίας τους από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Έτσι θα ήταν πιο εύκολο για αυτούς να γυρίσουν πιο σύντομα στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Επίσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στο θέμα με τις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης. Καλό θα ήταν να συμπεριληφθούν και άλλες ασθένειες σε αυτό το καθεστώς για να μην ταλαιπωρούνται άδικα κάποιοι εκπαιδευτικοί.

  • 19 Απριλίου 2011, 22:28 | Μαρία Μετζιδάκη

    Διαφωνώ με την μοριοδότηση ανατροφής τέκνου με 1 μόριο. Αναγκάζει τις μητέρες να αναβάλλουν την εγκυμοσύνη για μεγαλύτερη ηλικία, θέτωντας σε κινδυνο την δυνατότητα τεκνοποίησης.

    Σε κάθε περίπτωση, αν η επιτροπή κρίνει πως είναι λάθος η άποψη μου, πρέπει τουλάχιστον να αφαιρεθούν τα μόρια αναδρόμικα και για αυτούς που έχουν πάρει τα μόρια ανατροφής τέκνου μέχρι σήμερα, για να υπάρχει μια στοιχειώδης δικαιοσύνη.

    Ευχαριστώ.