Άρθρο 2 – Πεδίο Εφαρμογής – Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

1. Στο πεδίο εφαρμογής και στο καθεστώς ενισχύσεων του παρόντος νόμου υπάγονται επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, εκτός από :

α) τους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008, καθώς και των Κατευθυντηρίων Γραμμών σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις Περιφερειακού Χαρακτήρα 2007-2013 (EE C 54, της 4.3.2006, σ.13), ήτοι:

i) Της χαλυβουργίας, όπως ορίζεται στο Παράρτημα Ι των Κατευθυντηρίων Γραμμών σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις Περιφερειακού Χαρακτήρα 2007-2013.

ii) Των συνθετικών ινών, όπως ορίζεται στο Παράρτημα ΙΙ των Κατευθυντηρίων Γραμμών σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις Περιφερειακού Χαρακτήρα 2007-2013.

iii) Της βιομηχανίας άνθρακα, όπου ως «άνθρακας» νοείται ο άνθρακας υψηλής, μέσης ή χαμηλής κοκομετρικής διαβάθμισης, της κατηγορίας Α ή Β, κατά την έννοια της διεθνούς κωδικοποίησης που έχει θεσπισθεί από την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ.

β) τους ακόλουθους τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της «Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων – Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας 2008» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, οι οποίοι εξαιρούνται από τις χορηγούμενες ενισχύσεις του παρόντος νόμου, ήτοι :

– 35.11.10.09 – Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα

– 41 – Κατασκευές κτιρίων

– 42 – Έργα πολιτικού μηχανικού, με εξαίρεση την κατασκευή παράκτιων και λιμενικών έργων και τις κατασκευαστικές εργασίες για παράκτιες και λιμενικές κατασκευές

– 43 – Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες

– 45 – Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

– 46 – Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

– 47 – Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

– 56 – Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης

– 60 – Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών

– 64 – Δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία

– 65 – Ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση

– 66 – Δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες

– 68 – Διαχείριση ακίνητης περιουσίας

– 77 – Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης

– 80 – Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας

– 85 – Εκπαίδευση

– 86 – Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, εκτός των επενδύσεων τουρισμού υγείας, κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, μονάδων παροχής στέγης αυτόνομης διαβίωσης σε άτομα με ειδικές ανάγκες και παροχής ιατρικών υπηρεσιών εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας.

– 88 – Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος

– 90 – Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση,

– 92 – Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα

– 94 – Δραστηριότητες οργανώσεων

– 96- Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών

– 97- Δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών οικιακού προσωπικού

– 98- Δραστηριότητες ιδιωτικών νοικοκυριών, που αφορούν την παραγωγή μη διακριτών αγαθών -και υπηρεσιών- για ίδια χρήση

-99- Δραστηριότητες εξωχώριων οργανισμών και φορέων

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μπορούν να υπάγονται ή να εξαιρούνται και άλλοι τομείς και κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας.

2. Δεν υπάγονται επίσης στις διατάξεις του παρόντος Νόμου :

α) Επενδυτικά σχέδια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των θυγατρικών εταιρειών τους, στις οποίες συμμετέχουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Επίσης, επενδυτικά σχέδια εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α` και β` βαθμού με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% του μετοχικού τους κεφαλαίου ή επιχορηγούνται τακτικά ή έκτακτα από αυτά και η επιχορήγηση υπερβαίνει το 50% των ετήσιων εσόδων τους.

β) Επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρίας του

αστικού δικαίου ή της κοινοπραξίας.

γ) Επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ..

δ) Επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου από ιδιώτη βάσει σχετικής συμβάσεως εκτελέσεως έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

ε) Ενισχύσεις σε φορείς επενδυτικών σχεδίων, για τους οποίους εκκρεμεί εντολή ανάκτησης ενισχύσεων κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, με την οποία οι ενισχύσεις κηρύσσονται παράνομες και ασυμβίβαστες με την Κοινή Αγορά.

3. Είδη επενδυτικών σχεδίων στους κάτωθι τομείς, στους οποίους δεν εφαρμόζεται, εν όλω ή εν μέρει, ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008, καθώς και οι Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις Περιφερειακού Χαρακτήρα 2007-2013, και οι οποίοι τομείς διέπονται από ειδικούς κανόνες που έχουν τεθεί με άλλες νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μπορούν να υπαχθούν στις ενισχύσεις του παρόντος νόμου με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον τέτοια έγκριση απαιτείται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σύμφωνα με τα κατωτέρω αναφερόμενα.

Ειδικότερα :

α) Στον ναυπηγικό και ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, όπως ορίζεται στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία (2003/C317/06), μπορούν να υπαχθούν είδη επενδυτικών σχεδίων με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές, πρόσθετοι όροι, περιορισμοί, προϋποθέσεις και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια της περίπτωσης αυτής, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στον ναυπηγικό και ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα.

β) Στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, όπως ορίζεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές για την εξέταση κρατικών ενισχύσεων στο τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (2001/C19/05), μπορούν να υπαχθούν είδη επενδυτικών σχεδίων με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές, πρόσθετοι όροι, περιορισμοί, προϋποθέσεις και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια της περίπτωσης αυτής, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

γ) Στον τομέα της γεωργίας, όπως τα «γεωργικά προϊόντα» ορίζονται στις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας (2000/C 28/02), μπορούν να υπαχθούν είδη επενδυτικών σχεδίων με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές, πρόσθετοι όροι, περιορισμοί, προϋποθέσεις και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια της περίπτωσης αυτής, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας.

δ) Στον τομέα των μεταφορών ή και σε άλλους τομείς, που διέπονται από ειδικούς κανόνες που έχουν τεθεί με άλλες νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μπορούν να υπαχθούν είδη επενδυτικών σχεδίων με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές, πρόσθετοι όροι, περιορισμοί, προϋποθέσεις και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια της περίπτωσης αυτής, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς αυτούς.

4. α) Το καθεστώς περιφερειακών ενισχύσεων του παρόντος νόμου είναι σύμφωνο με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 (ΕΕ L 214 της 9-8-2008, σ. 3), για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την κοινή αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης (Γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία), με τις Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις Περιφερειακού Χαρακτήρα 2007-2013 (EE C 54, της 4.3.2006, σ.13), καθώς και με τον εγκεκριμένο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (2006/C 286/04, 23.11.2006).

β) Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, επανεξέταση ή τροποποίηση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Με απόφαση του ίδιου Υπουργού εξειδικεύονται ως εθνικό καθεστώς ο παραπάνω εγκεκριμένος Χάρτης, καθώς και οι κατευθυντήριες Γραμμές και οι Κανονισμοί σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού Χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • 19 Αυγούστου 2010, 13:06 | Αντώνιος Καπλάνης

    Εκτιμώ ότι θα πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρη η διάρθρωση των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων και ειδικότερα να ορίζονται με αντιστοίχηση όπως στον Ν. 2601/98 τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια με τους τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα και προσδιορίζονται βάσει της «Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων – Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας 2008» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος.
    Σε σχέση με τον τουρισμό θα πρέπει να ενισχύονται οι εκσυγχρονισμοί ολοκληρωμένης μορφής τουλάχιστον τριών αστέρων και αυτό διότι τα περισσότερα καταλλύματα είναι σε αυτές τις κατηγορίες και σε περίπτωση μη εκσυγχρονισμού θα δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός μη εκσυγχρονισμένων τουριστικών καταλυμάτων.
    Σε σχέση με την ανέγερση νέων τουριστικών μονάδων θα πρέπει στον Νέο Αναπτυξιακό να μην υπάρχει το καθεστώς κορεσμού και για τις μονάδες 4 αστέρων σε περιοχές που ο προηγούμενος νόμος δεν επιδοτούσε και αυτό διότι από την μία πλευρά σε κάποια νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά κ.α.) υπάρχουν πολλές παλαιές μονάδες και δεν υπάρχει ανεπτυγμένο τουριστικό προϊόν και από την άλλη πλευρά σε παραμεθόριες περιοχές όπως η νήσος Κως. κ.α.
    Ευχαριστώ

  • 19 Αυγούστου 2010, 13:45 | Δημήτρης

    H χρησιμοποίηση των δυψήφιων κωδικών δεν αντιστοιχει πάντα με αυτά που φαίνεται να θέλετε να εξαιρέσετε ! παράδειγμα οι ΒΕΠΕ έχουν ως κωδικό 41 και 68 διότι αναγκαστικά κάνουν και κατασκευή κτιρίων και διαχείρηση ακίνητης περιουσίας και όμως εξαιρούνται απο τον Νόνο, ενω αποτελούν στην Ελλάδα κύριο μοχλό ανάπτυξης τόσο στην βιομηχανία όσο και στην υψηλή τεχνολογία με τα Τεχνολογικά πάρκα. Γι’ αυτό μάλιστα και τυγχάνουν ενίσχυσης στο άρθρο 11 ! Γενικά οι κατασκευές του 2545/1997 πρέπει να περιληφθούν στον Νόμο μάλλον που το νέο νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα – που περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή !!!- ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ. Τουλάχιστον Ας ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΊ ο αναπτυξιακός ΤΩΡΑ για να καλυφθεί το κενό ! Πρέπει στους κωδικούς 41 και 68 να εξαιρεθούν οι ΒΕΠΕ.

  • 19 Αυγούστου 2010, 13:32 | Θοδωρής

    Μάλιστα. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ανέβηκε για δημόσια διαβούλευση το πιο ισχυρό χαρτί σας (μας?) την περίοδο που οι μισές επιχειρήσεις είναι κλειστές και ο κόσμος είναι σε άδεια, δεν βλέπω τη σκοπιμότητα που καθυστέρησε τόσο πολύ να βγει. Διότι, ενώ προσθέτετε μερικά πεδία -κατηγορίες με ερευνητικο-τεχνικό προσαντολισμό και αφαιρείτε μερικά (ορθώς για τα Φ/B με μια μικρή επιφύλαξη για τους παλιούς επενδδυτές), δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να καταργήσετε ξαφνικά τον παλιό. Διότι η αναμονή δεν δικαιολογεί το απλό αναμάσημα του προηγούμενου, ούτε προωθεί κάτι καινοτόμο. Εκτός αν έπρεπε στο όνομα του Νεόυ της Αλλαγής και του Σοσιαλισμού να αλλάξουμε το όνομα του νόμου και να τροποποιήσουμε πράγματα τα οποία χρειάζονται μια απλή υπυργική απόφαση. Επίσης είναι τραγικό να συζητάμε για τον νέο οταν ακόμα δεν έχετε αξιολογήσει (δεν μιλάμε για εγκρίσεις φυσικά…) προτάσεις του παλιού από το 2008 (με εξαίρεση φυσικά αυτούς που πρόλαβαν να δώσουν το δωράκι τους). Τέλος, έμφαση θα πρέπει να δωθεί στην άμεση εκταμίευση των επιδοτήσεων με αυστηρό έλεγχο της υλοποίησης, διότι το πρόβλημα δεν είναι οι επιλέξιμοι κλάδοι και οι δραστηριότητες αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σας (ως κρατικός μηχανισμός), οι καθυστερήσεις, οι μίζες και η γραφειοκρατία. Χωρία αυτά, και με χαμηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων, οι επενδυτές θα έδειχναν μεγάλύτερο ενδιαφερον. Το γεγονός επίσης πως η απαλλαγή φορολόγησης αντί επιδότησης φαντάζει πιο συμφέρουσα λύση θα πρέπει τουλάχιστον να σας προβληματίσει για το πόσο αφίλοξενο επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργήσατε και δημιουργείτε με την υψηλή φορολόγηση, έκτακετες εισφορές κτλ. Φωνάζετε για νέες επενδύσεις ενώ είστε οι πρώτοι που ποινικοποιήσατε το νόμιμο κερδος. Εύχομαι παρ΄ όλα αυτά να εκπληρώσει το σκοπό του για το καλό όλων μας.

  • 19 Αυγούστου 2010, 11:40 | ΚΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η ανάπτυξη του τουρισμου βασίσθηκε στις μικρές μονάδες οι οποίες και είναι διάσπαρτες και εναρμονίζονται με το Ελληνικό και ειδικά με το νησιωτικό περιβαλλον.
    Η υποστήριξη μόνον των Ξενοδοχείων 4-5 αστεριών θα δημιουργήσει τεράστια ζημιά στο περιβαλλον και τελικά και στις μεγάλες επιχειρήσεις.Χρειάζεται ειδική μεταχείριση και οχι αποκλεισμός.Θα τολμούσα να πώ οτι η επιδότηση θα πρέπει να ειναι 10% παραπάνω για αυτες τις επιχειρήσεις που μπορούν και πρέπει να ξαναμπούν δυναμικά στο τουριστικό γίγνεσθαι με την νέα αισθητική που επιβαλουν οι καιροί και με την δυνατότητα που έχουν γιά ενίσχυση της ταυτότητας του κάθε τόπου.Οι μονάδες 20-30-40 δωματίων 2 αστέρων που είναι η πλειονότητα των κλινών στη χώρα μας δεν είναι καθόλου σωστό να αποκλείονται απο τον αναπτυξιακό νόμο.Παράλληλα είναι αδύνατον να μετατραπουν σε 4 ****,διότι πρέπει να γκρεμισθούν και να δημιουργηθούν απο την αρχή,χάνοντας δυναμικότητα,αλλά και υπερπηδώντας την επόμενη τάξη,δηλαδή αν καποια μονάδα είναι 2 αστέρων θα πρέπει να γίνει 4 αστέρων με μείωση της δυναμικότητας στο μισό και βεβαίως με την τρομέρη πίεση των τιμών των μεγάλων μονάδων που η οικονομία κλιμακος τα κάνει να δίνουν προσφορές 1 αστέρος.
    ΠΡΕΠΕΙ να ξαναδεί το Υπουργείο την κατηγορια μπουτικ σαν ξεχωριστη κατηγορία σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμου-Πολιτισμου.Υπάρχει πρόταση απο την ΠΟΞ γιά αυτή τη λύση.Μπορούν να είναι μπουτικ 2,3,4,5 αστέρων με βασικά χαρακτηριστικά που συνάδουν με την περιοχή τους.

  • 19 Αυγούστου 2010, 10:40 | A. MOYREΛΑΤΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΑΠΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΔΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Ή ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ.

  • 18 Αυγούστου 2010, 17:34 | Nasos-T

    Απογοήτευση…
    Στο συγκεκριμένο άρθρο, λέτε περίπου τα ίδια πράγματα με τον προηγούμενο νόμο, άλλα με διαφορετικά λόγια…
    Αναφέρετε αρχικά ότι εντάσσονται «επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας» και κατόπιν εξαιρείτε περίπου τους ίδιους κλάδους που εξαιρούσε και ο προηγούμενος νόμος… απλά εσείς κάνετε τον κόπο να τους αναφέρετε κιόλας… Επίσης, το γεγονός ότι εξαιρείτε τα ΚΑΔ σε επίπεδο διψήφιου αριθμού (!) με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί τσουβαλοποίησης και ότι η δουλειά που έγινε, είναι της πλάκας… (που καιρός για εξιδείκευση!!)…
    Σχετικά με τα Φ/Β, νομίζω ότι δικαίως δεν επιχορηγούνται μέσω του παρόντος Νόμου, ΑΛΛΑ:
    1) θα πρέπει να εξαιρεθούν και τελικά να επιχορηγηθούν μόνο όσοι υπέβαλλαν αιτήσεις στην ΡΑΕ από το 2007 και μετά (και πριν από το 2010). Εκείνη την εποχή τα Φ/Β ήταν επιχορηγούμενα και για το γεγονός ότι η ΡΑΕ απάντησε 2 χρόνια μετά, δεν ευθύνονται οι επενδυτές.
    2) θα πρέπει, για ευνόητους λόγους, να επιχορηγηθούν μόνο τα αυτόνομα συστήματα Φ/Β (για την κάλυψη μόνο των ιδίων αναγκών)… (καμία αναφορά γι’ αυτό στο άρθρο 5).
    Αναμένουμε τις αποφάσεις λεπτομερειών που θα ακολουθήσουν (για κλάδους όπως η γεωργία) με την ελπίδα ότι δεν θα μας επιφυλάσσουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις του παρελθόντος…

  • Άρθρο 2
    Στην απαρίθμηση ειδικών περιπτώσεων κάτω από την φράση «ειδικότερα» θα πρέπει να περιληφθούν ονομαστικά και δύο κατηγορίες που εκφεύγουν από την κατηγορία των κλασικών επενδύσεων. Πρόκειται:

    α. για τα σκάφη τουρισμού δυναμικότητας μέχρι 49 επιβατών, που υπάγονται στην Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, τόσο για την κατασκευή νέων όσο και για την ανακαίνιση υφισταμένων και
    β. για τους τουριστικούς λιμένες που κατασκευάζονται με έγκριση του ΕΟΤ μπροστά από ξενοδοχεία με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μικρών «μαρινών» πλαισιωμένων από ξενοδοχειακές υποδομές.

  • 17 Αυγούστου 2010, 17:57 | Φίλιππος Ι. Καρυπίδης

    Σελίδα 4 (β) (γ) -προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ. Εξυπακούεται ότι αυτή θα καθορίζει προϋποθέσεις και διαδικασίες και δε θα ασχολείται με έγκριση –υπαγωγή των σχεδίων. Δηλαδή, ότι τελικά, δεν θα απαιτείται υπογραφή δύο Υπουργών για την έγκριση….
    Σελίδα 5 (δ) -γίνεται αναφορά σε ΚΥΑ με τον αρμόδιο Υπουργό: Μήπως χρειάζεται περισσότερη αποσαφήνιση και συγκεκριμενοποίηση, ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές σε στιγμές που πρέπει να «κυλούν» οι εγκρίσεις των σχεδίων ανεμπόδιστα;
    Φίλιππος Ι. Καρυπίδης, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

  • 17 Αυγούστου 2010, 11:14 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να συμπεριλάβει και την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων από τέσσερα(4)αστέρια και πάνω ακόμα και στις περιοχές που χαρακτηριζόταν από τον παλιό αναπτυξιακό νόμο ως τουριστικά κορεσμένες περιοχές, ο λόγος είναι ότι στις περιοχές αυτές (Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά , Λευκάδα κ.τ.λ.π)οι υφιστάμενες μονάδες (3*,4*)όχι μόνο είναι απαρχαιωμένες μετά από τόσα χρόνια χρήσης και λειτουργίας αλλά και δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες του σύγχρονου τουρισμού και των εκπροσώπων αυτού.
    Πολλά ξενοδοχεία φέρουν τα 3 και τα 4 αστέρια αλλά στην πλειοψηφία τους η κατάσταση που επικρατεί εσωτερικά και εξωτερικά είναι απαράδεκτη.
    Επειδή η μεγάλη βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός δώστε την ευκαιρία σε νέους και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στον κλάδο και στην χώρα με ξενοδοχειακές μονάδες υψηλής προστιθεμένης αξίας ,έτσι θα θωρακίσουμε και θα αναπτύξουμε την οικονομία και θα αποκτήσουμε δυναμικό προφίλ στις υπηρεσίες που προσφέρουμε με συγκριτικό πλεονέκτημα .
    Επιπλέον ανοίγοντας ο κύκλος κατασκευής ξενοδοχειακών μονάδων από 4 αστέρια και πάνω θα ξεκινήσει ένας θεμιτός ανταγωνισμός από όλες τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να αναγκαστούν να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες τόσο στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα τους όσο και στην αναβάθμιση των περιοχών που δραστηριοποιούνται με τεχνικά έργα ,καθαριότητα ,και αναπλάσεις.

  • 17 Αυγούστου 2010, 11:14 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Με τα λύπης διαπιστώνω στο προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου ότι έχουν μείνει εκτός αναπτυξιακού νόμου η ΑΠΕ , κάτι συμβαίνει όμως ή ο πρωθυπουργός της χώρας μιλάει για πράσινη ανάπτυξη σε Αμερικανούς πολίτες στην Αμερική , ή κάποια άλλα συμφέροντα κρύβονται και δεν αφήνουν τον τόπο την Ελλάδα να προκόψει και να αναπτυχθεί ,τελικά ένα χρόνο που ακούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να λέει καθημερινά ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει από την πράσινη ανάπτυξη εσείς δεν το ακούτε ,δεν το βλέπετε ,εάν είναι να απευθυνθούμε κατευθείαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό για να μας λύση τον γρίφο ή για ποιους πολίτες απευθύνεται όταν μιλάει για την πράσινη ανάπτυξη, νομίζω ότι νερό στο κρασί τους θα πρέπει να βάλουν αυτοί που καταρτίζουν τον νέο αναπτυξιακό και να μην μειοδοτούν εις βάρος της Ελληνικής οικονομίας ,της ανάπτυξης και το μέλλον αυτού του τόπου, ο τόπος χρειάζεται καθημερινά να γίνονται νέες επενδύσεις ανεξάρτητα του κλάδου που ανήκει , η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια ,μακάρι να ήμασταν όλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι και να μην χρειαζόμασταν κανένα αναπτυξιακό και παραγωγικό νόμο.

  • 16 Αυγούστου 2010, 12:45 | Τάσος Ρεντούμης

    Σύμφωνα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, υπάγονται σε αυτόν οι υπηρεσίες τουρισμού υγείας. Πολύ σωστά και μπράβο.

    Όμως, σε αντίθεση με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, δεν υπάρχει σχετική διάταξη που να καθορίζει από ποιά συνυπεύθυνα υπουργεία θα εκδοθεί η ΚΥΑ ή ο νόμος για τις προδιαγραφές οργάνωσης και λειτουργίας των κέντρων τουρισμού υγείας.

    Και αν δεν υπάρχουν αυτές οι προδιαγραφές αυτές, ποιος Γερμανός, Αυστριακός ή άλλος τουρίστας υγείας θα έρθει στην Ελλάδα να πάρει το ¨πακέτο¨ διακοπών και υγείας; Όλα θα πρέπει να βασίζονται σε τυποποιημένα πρωτόκολλα καi έτσι να ξεκαθαρίζουν το πεδίο χωρίς ίχνος και σκιά αδιάφάνειας.

    Είναι λάθος λοιπόν να αφήνεται το θέμα αυτό ανοιχτό. Πιστεύω ότι το Υπουργείο Τουρισμού και ειδικά ο κος Νικητιάδης κατανοεί το αντικείμενο και θα πρέπει να είναι το Υπουργείο Τουρισμού, επικεφαλής υπουργείο για την έκδοση των σχετικών προδιαγραφών.

    Αλλιώς ο τουρισμός υγείας θα μείνει ένα κέλυφος κενό, απλώς για να ευλογάμε τα γένια μας όπως έγινε την προηγούμενη χαμένη πενταετία.

    Και κάτι άλλο. Δείτε το θέμα των Μονάδων Αποκατάστασης Ηλικιωμένων για να μπεί στον αναπτυξιακό. Μπορούν να απευθύνονται σε ηλικιωμένους και υπερήλικες από το εξωτερικό, σαν μια μορφή τουρισμού υγείας. Ο Ηλίας Μοσσιαλος έχει ήδη γράψει σχετικά στο ΒΗΜΑ. Ακούστε τον, ο άνθρωπος ξέρει πολλά.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 16 Αυγούστου 2010, 12:02 | ΝΤΙΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Είναι αβάσταχτα λυπηρό (για να μην πω εξοργιστικό) ότι για άλλη μια φορά ο «αναπτυξιακός» βάζει ή βγάζει ολόκληρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με κριτήρια ασαφή και τουλάχιστον ύποπτα. Το ίδιο ύποπτα είναι και τα κίνητρα διαμαρτυρίας όλων αυτών που γκρινιάζουν γιατί η «δική τους» επιχείρηση θα εξαιρεθεί. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε σε αυτήν την χώρα ακόμα και με δέκα τρόικες και άλλους είκοσι αναπτυξιακούς. Ας προσπαθήσω όμως, με λίγα λόγια, να περιγράψω το αυτονόητο: Επιλέξιμοι όλοι και έγκριση κατόπιν βαθμολογίας με βάση τα ακόλουθα κριτήρια (όχι απαρραίτητα κατά σειρά βαρύτητας): 1. Ενεργειακό αποτύπωμα 2. Καινοτομία 3. Αύξηση απασχόλησης 4. Λόγος απόδοσης επένδυσης / Κόστος συμμετοχής δημοσίου ταμείου (βιωσιμότητα) 5. Αναμενόμενη κερδοφορία 6. Αντίκτυπος οικονομικός & περιβαλλοντικός στην τοπική κοινωνία 7. Ίδια κεφάλαια συμμετοχής και άλλα που δεν έχω τη νημοσύνη να παραθέσω. Προφανώς και θα έπρεπε να είναι όλα ποσοτικοποιημένα με βάση εθνικές πρότυπες οικονομοτεχνικές μελέτες….. αλλά μονίμως ξεχνάω ότι ακόμη ζω σε χώρα όπου ο κανόνας είναι η τελευταία στιγμή, η ατιμωρησία, η επίδειξη εύκολου και παράνομου πλουτισμού και όπου η διαβούλευση για τον «ελπιδοφόρο αναπτυξιακό» γίνεται όταν ο λαός κάνει μπάνια…..Καλυνήχτα σας κύριοι, εγώ το τρένο το έχασα, ορκίζομαι όμως πως δεν θα σας επιτρέψω να κάνετε το ίδιο στα παιδιά μου, θα μάθουν βέβαια να αγαπάνε τη χώρα που γεννήθηκαν αλλά από μακριά… πολύ μακριά και αγαπημένα.

  • 15 Αυγούστου 2010, 23:01 | Βαγγέλης Κ

    Τέσσερα χρόνια περιμένουμε τους καρεκλο-Κένταυρους για να ξεμπλοκάρουμε από την γραφειοκρατία για τα Φωτοβολταϊκά πάρκα (ακόμα περιμένουμε από την αρχαιολογία μια απάντηση εδώ και κοντά ένα χρόνο) πληρώσαμε ένα κάρο χρήματα δημιουργώντας εταιρίες, αγοράζοντας χωράφια, πληρώντας μελέτες, επιμελητήρια, ΤΕΒΕ, λογιστές, και διαθέτοντας πολύτιμο προσωπικό χρόνο και μετά από τόση κωλυσιεργία, έρχεται η Μπιρμπίλη (πράσινη) και αλλάζει τις τιμές και εσείς μας πετάτε έξω από τον αναπτυξιακό (ανάπτυξη) ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΦΕΡΑΤΕ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ.

  • 15 Αυγούστου 2010, 20:52 | ΤΣΙΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ RAMSAR ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΒΙΟΠΙΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ. ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΑΥΤΩΝ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΩΣ NATURA 2000 ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
    ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥN ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ RAMSAR KAI NATURA 2000.
    ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΥΠΟ ΤΗΝ ΙΔΟΚΤΗΣΙΑ ΜΟΥ 700 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA 2000 ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ. ΔΙΑΤΙΘΕΜΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ) ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΦΙΚΤΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;
    ΤΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ;
    ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΦΑΝΕΙ.ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000.

  • 15 Αυγούστου 2010, 19:08 | Γιάννης Γ.

    Απάντηση στην ερώτηση για την τιμή της Kwh στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

    Η απάντηση είναι πολύ απλή και εύκολη για όσους έχουν απορίες και θέλουν να μάθουν ολόκληρη την αλήθεια.
    Η γερμανία αυτό που κάνουμε εμείς τώρα το ξεκίνησε πρίν 10-15 χρόνια με αντίστοιχη τιμή 0,45 και επιδοτούμενο επιτόκιο δανείο 1,9% και αφού εδώ και έναν χρόνο πέτυχε και πέρασε κατά πολύ τους στόχους του 2020 άρχισε να μειώνει την τιμή και απο τον Ιούλιο 2010 πληρώνει 0.325 ευρω και επιτόκιο δανεισμού 1.9%.

    Το τρείς φορές ακριβότερο λοιπόν είναι ανακριβές!!!!

    Και το επιτόκιο δανεισμού είναι αληθινό 1.9%.

    Με εκτίμηση
    Γαλάνης Ιωάννης
    Επενδυτής φωτοβολταικών στην Ελλάδα και κάτοικος Γερμανίας!

  • 14 Αυγούστου 2010, 18:30 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ

    ΚΡΙΝΩ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΒΕΠΕ ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΝΟΜΟ 2545/97.
    Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ:

    1.ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
    ΜΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
    2.ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ Η ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ.
    3.ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΔΙΟΤΙ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ,ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο 2545/97,ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
    4.Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΥΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΕΣΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΒΕΠΕ.

  • 14 Αυγούστου 2010, 01:11 | dimitrios

    ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΛΕΕΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΛΕΕΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΑ ΦΤΙΑΞΟΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΑΛΟΜΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ; ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ; Η ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΣΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ ΑΕΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΣΟΜΕ ; ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΔΟΜΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧHΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ

  • 13 Αυγούστου 2010, 15:07 | αννα

    Μια ερώτησή προς τούς υπεύθυνους του Υπουργείου

    Πώς είναι δυνατόν μια χώρα πιο πλούσια από την Ελλάδα όπως είναι η Γερμανία να πληρώνει πιο λίγο την kwh και -60% λιγότερο ήλιο και εμείς να πλερώνουμε 3 φορές πιο πάνω? που θα βρούμε τα λεφτά????

  • 13 Αυγούστου 2010, 12:26 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Προετείνεται να ενταχθούν και μη κερδοσκοπικοί φορείς που προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο όπως κοινωνικοί συνεταιρισμοί κλπ. Επίσης ασφαλιστικά ταμεία για την επέκταση κοινωνικών υπηρεσιών.

  • 12 Αυγούστου 2010, 19:26 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ Π.

    Η εξαίρεση των Φ/Β συστημάτων από την ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ είναι πονηρή και η κυβέρνηση ελέγχεται σ΄αυτό το μεγάλο θέμα. Ουσιαστικά είναι ό θάνατος των μεγάλων Φ/Β εγκαταστάσεων, το χάσιμο μιας ευκαιρίας και ο μαρασμός μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων του τομέα.

    Δείτε κύριοι την ΑΥΣΤΡΙΑ που διαθέτει μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση ΣΗΜΕΡΑ από αυτή που θα έχει η Ελλάδα το 2020 !!! και εμείς ακόμη συζητάμε αν η αγορά των πάνελ θα οφελήσει την Γερμανία ή την Κίνα…
    λες και το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών που αγοράζουμε δεν προέρχεται από αυτές (ξεχνάμε τις Mercedes, BMW, VW, AUDI και τον κατακλύσμό της αγοράς από κινεζικά παιχνίδια, ηλεκτρικά, ρούχα κλπ). Αυτό μας πείραξε τώρα;

    Γιατί δεν κοιτάμε πιο πλατυά και χωρίς συμπλέγματα, ώστε να κάνουμε την πλούσια σε ηλιακή ενέργεια χώρα μας ένα πρότυπο σαν την ΑΥΣΤΡΙΑ.

    Γιατί μεγενθύνουμε σε κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης τα αρνητικά και όχι τα θετικά και ποινοικοποιούμε το κέρδος;

    Γιατί διαχωρίζουμε την αιολική ενέργεια από την Φ/Β;

    Δυστυχώς με τέτοια αναπτυξιακά προγράμματα χάνουμε άλλη μια ευκαιρία να αναδείξουμε την Ελλάδα σαν πρότυπο, που έχει και τα βασικά προσόντα – άφθονη ηλιακή ενέργεια.

  • 12 Αυγούστου 2010, 16:24 | Γιάννης Γ.

    Για κάποιους που γνωρίζουν επιφανειακά μόνο τις επενδύσεις των φωτοβολταικών και λενε ΜΕΓΑΛΑ λόγια καλά θα κάνουν να ενημερωθούν και μετα να μιλάνε.

    1) Το κόστος ενος πάρκου δεν είναι μόνο τα Panels, είναι οι βάσεις-trackers που κατα 80% είναι Ελληνικά είναι τα εργατικά χέρια, είναι τα συμβόλαια συντήρησης απο Ελληνικές εταιρείες, είναι οι 10αδες μικρες εταιρείες που θα δουλεψουν πάνω σε ένα πάρκο(τοπογράφοι, μηχανολόγοι, περιφράξεις μπετα κτλ).
    2) Το κόστος (εκτός των panels) δεν έπεσε κατα 50% αλλα αυξήθηκε κατα 20%.
    3)Το κόστος του δανεισμού αυξήθηκε κατα 80%
    Και μην ξεχνάμε οτι επενδύει κάποιος μικρός επενδυτης μισο εκατομμύριο ευρώ, και κάθε χρόνο θα δίνει στο κράτος το 45% των κερδών του(φόρο) κάτι που ελαχιστοι το κάνουν στην Ελλάδα.

    Αλλα η Ελλάδα γέμισε έξυπνους με λογια και υπολογισμούς του ποδαριού που θέλουν να εντυπωσιάζουν!
    Εδω πρέπει να γράφουμε προτάσεις και ΟΧΙ ΖΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΙΕΣ

  • 12 Αυγούστου 2010, 16:50 | K. Βασιλικός-Mηχ. Μηχανικός

    Σωστά δεν επιδοτούνται τα ΦΒ.
    Το κόστος του ΦΒ έχει φτάσει σήμερα τα 2,7 €/W και συνεχίζεται πτωτικό με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι η μείωση της επιδοτούμενης τιμής. Προς το τέλος του χρόνου αναμένεται σημαντική επιπλέον πτώση των τιμών των ΦΒ με τα καινούργιας τεχνολογίας πανελ που θα βγούν στην αγορά.
    Η επένδυση ενός μικρού ΦΒ, με 25% ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα δάνειο αποσβένεται σε 7-9 χρόνια περίπου. Γιατί θα πρέπει να επιδοτηθεί επιπλέον? Ποιο θα είναι το όφελος? Για να δούμε αναλυτικά:
    Η συμμετοχή στο ισοζύγιο της ενέργειας? Ακόμη και μερικές χιλιάδες MW από ΦΒ να μπουν στο σύστημα η ενέργεια που θα παράγεται το 2020 δεν θα αντιπροσωπεύει παρά πάνω από 3-4% τη συνολικής.
    Ήδη πληρώνει το κράτος 5,5 φορές παραπάνω την παραγόμενη από ΦΒ kwh σε σχέση με τις άλλες ΑΠΕ. Η επιβάρυνση αυτή μετακυλείεται αυτούσια στον τελικό καταναλωτή δηλαδή σε όλους εμάς. Να επιδοτήσουμε και από πάνω το κόστος κατασκευής? Γιατί? τι κερδίζουμε ως χώρα?
    Την αύξηση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας ή κάποιου ισοζυγίου που θα βοηθήσει τη χώρα? όχι αφού το 90% της αξίας των ΦΒ εξάγεται στη Γερμανία κ στην Κίνα.

    Η μόνη δικαιολογία που μένει είναι ότι πρέπει να επιδοτήσουμε τα ΦΒ απλώς για να δημιουργήσουμε κερδοφόρες επενδύσεις με απόσβεση κεφαλαίου της τάξεως των 3-4 ετών. Μόνο αυτή είναι η απάντηση. Κανείς δεν νοιάζεται για την πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον ή τη χώρα. Γιατί με την ίδια λογική δεν επιδοτούμε και άλλες μορφές ΑΠΕ (π.χ. κυματική, ηλιοθερμική, κα) που δεν είναι βιώσιμες σήμερα? Και να τις επιδοτήσουμε καλά να βγεί κέρδος σε 2-3 χρόνια, οχι αργότερα.

    Όσοι κόπτονται για την πράσινη ανάπτυξη, να κάνουν κάτι γι΄αυτό και όχι να προσπαθούν να γίνουν πλούσιοι στις πλάτες της χώρας και των ελλήνων. Γιατί θα ρθει στιγμή που το κράτος δεν θα μπορεί να πληρώσει την πολλαπλάσια τιμή επιδότησης της kWh του ΦΒ, γιατί απλά δεν θα έχει. Καί τότε να δούμε τι θα γίνει….

    Δεν έχω τίποτε με τα ΦΒ. Είναι μια πράσινη τεχνολογία που απλώς είναι ακριβή σήμερα σε σχέση με τις άλλες ΑΠΕ. Κι αν λάβει κανείς το συνολικό κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι για να εντάξουμε στο σύστημα τα MW που απαιτούνται για να πιάσουμε το στόχο του 2020 θα συμφωνήσει μαζι μου στο ότι πρέπει να επιλέξουμε τις τεχνολογίες που θα επιτύχουν αυτό το στόχο με το μικρότερο κόστος.

  • 12 Αυγούστου 2010, 15:50 | Ηλίας Κακιόπουλος

    Ορθώς δεν περιλαμβάνονται τα ΦΒ συστήματα.

    Το 90% της αξίας τους εξάγεται στη Γερμανία κ στην Κίνα. γιατί το Ε.Δ. να επιδοτεί τα ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ των ξένων βιομηχανιών?

    Θυμίζω πως μέσα σε 2 έτη οι τιμές των πανέλων πέσανε κατά 50%. Προφανώς, και επειδή ακόμη πουλάνε με κέρδος οι βιομηχανίες πανέλων, όλη η πτώση αντιπροσωπεύει το ΥΠΕΡΚΕΡΔΟΣ τους, που το επιδότησε αδρά (και) το Ε.Δ.

    Εξάλλου, το ΦΒ είναι απλούστατο να γίνει, θέλει 3 βδομάδες δουλειά όλο και όλο, και ως πρότζεκτ είναι εντελώς ακίνδυνο και εξαιρετικά κερδοφόρο.

    Επιδοτείται ήδη μέσω της Feed In Tariff. Δε χρειάζεται να απολαμβάνει και επιδότηση κεφαλαίου.

    Μπράβο στο υπουργείου που δεν τα συμπεριέλαβε στο νέο Αναπτυξιακό νόμο.

    Ηλίας Κακιόπουλος

  • Οικονομικοί δείκτες για επενδύσεις σε ΦΒ
    1) Επένδυση 400.000ΕURO ,Kινούμενα 100KW, Απόδοση 175000KWh/y Eπιτόκιο 6%
    Ίδιο κεφάλαιο 25%
    1)Τιμή KWh=0,441EURO
    IRR=4.06% ,NPV=-72.000EURO ΕΠΑ 8,53 ΈΤΗ Bαθμολογία βιωσιμότητας 4,3
    ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

    2)Τιμή KWh=0,419EURO
    IRR=3.25% ,NPV=-101000EURO ΕΠΑ 12,09 ΈΤΗ Bαθμολογία βιωσιμότητας 0

    ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ κλπ),ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΉ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΓΝ

  • 11 Αυγούστου 2010, 14:04 | Νικόλαος Κ.

    Σχετικά με τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια έχω τα παρακάτω σχόλια:

    Δεν είναι σαφές με ποια κριτήρια έχουν αποκλειστεί επιχειρηματικές δραστηριότητες. Διότι αν ισχύουν αυστηρά τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο ένα περί «διαμόρφωσης ενός νέου επιχειρηματικού προτύπου, το οποίο θα βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την παραγωγή, μεταφορά και αξιοποίηση της νέας γνώσης, την καινοτομία, την παραγωγική αναδιάρθρωση, την πράσινη επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα», δεν μου είναι κατανοητό τι από τα παραπάνω περιλαμβάνουν οι δραστηριότητες του πεδίου «46 – Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, – 47 – Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» που εξαιρούνται.»

    Ζητώ τα περιληφθούν οι δραστηριότητες που εμπίπτουν στη κατηγορία «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καθόσον η χώρα μας έχει σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά τη δημόσια παροχή των υπηρεσιών αυτών. Ειδικότερα ζητώ να συμπεριληφθεί η κατηγορία 88 «Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος». Η δραστηριότητα αυτή εκτός από το κενό που θα καλύψει από τη σημαντική έλλειψη δημοσίων/δημοτικών σταθμών που ήδη υπάρχει και αναμένεται να αυξηθεί με τις περικοπές στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, θα συμβάλει σημαντικά και στην απασχόληση. Ένας σταθμός απασχολεί τουλάχιστον 4-5 άτομα άμεσα και άλλα τόσα περιφερικά (υπηρεσίες που προσφέρονται από εξωτερικούς συνεργάτες, καθαρίστριες, τροφοδοσία, υπηρεσίες υποστήριξης, κλπ). Επιπλέον η δαπάνη χρηματοδότησης που θα καταβάλει το κράτος για την ενίσχυση, θα επιστροφή με τη μορφή διαφόρων φόρων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (απόσβεση δαπάνης του κράτους 2-3 χρόνια). Θα αποτελεί δε, στη συνέχεια μια σταθερή πηγή εσόδων. Και σαν παράδειγμα αναφέρω το παρακάτω:

    Κόστος κατασκευής ενός βρεφονηπιακού σταθμού (120 τ.μ.) 300.000 € (ΦΠΑ που θα λάβει το κράτος 69.000 €)

    ΦΠΑ από τα ΔΠΥ (αποδείξεις) για 20 άτομα/μήνα Χ 12 μήνες Χ 500 €/άτομο Χ 23% = 27.600 €/έτος

    Φόρος από μισθούς 4 άτομα Χ 14 Χ 700 €/μήνα Χ 25% = 8.500

    Φόρος από τα έσοδα της επιχείρησης 50.000 €/έτος Χ 25% = 12.500 €

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ 117.600 € από την κατασκευή μέχρι το πρώτο έτος λειτουργίας

    Επιδότηση από το ΝΑΝ 300.000 (Β Ζώνη) 30% = 90.000 €.

    Με αυτά τα απλά μαθηματικά (που έχουν γίνει απλοποιημένες παραδοχές για την περίπτωση) προκύπτει ότι για το κράτος το όφελος θα είναι άμεσο (Δεν θα κοστίσει ουσιαστικά τίποτα, αφού θα επιστραφεί η επιδότηση μέσω των φόρων). Επιπλέον θα έχει όφελος από τη δημιουργία πηγής εσόδων για φορολόγηση και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

    Τα δύο, του εμπορίου μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών και των βρεφονηπιακών σταθμών, αποτελούν δύο ακραία παραδείγματα όπου στο πρώτο φαίνεται ο ΝΑΝ ενισχύει δραστηριότητες απλά εκμετάλλευσης του περιθωρίου του εμπορικού κέρδους που πιθανά να υπάρξει, ενώ στο δεύτερο απορρίπτει δραστηριότητες που δημιουργούν πρωτογενές κέρδος από την παροχή υπηρεσιών και μάλιστα κοινωνικών.

  • 11 Αυγούστου 2010, 11:34 | Xrictod

    Νομίζω πρέπει να κοιτάξουμε και το θέμα της ανάπτυξης της Γεωθερμικής ενέργειας η οποία είναι ενέργεια βάσης. Έπρεπε να κατέχουμε την 1η θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή ΜW, με βάση τα γεωθερμικά πεδία μας. Φτάνει πια με το εθνικό καύσιμο!
    Τα ΦΒ-Αιολικά είναι συμπλήρωμα στο ισοζύγιο, δεν αποτελούν ασφαλείς πηγές λόγω εξάρτησης από ήλιο-αέρα. Η επιδότηση στην τιμή πώλησης από ΦΒ είναι ήδη υψηλή ωστε να ζητάνε κάποιοι περαιτέρω επιδότηση!

  • 11 Αυγούστου 2010, 08:25 | Χρήστος Ν.

    Θα έπρεπε τα φωτοβολταϊκά και κυρίως οι μικρές επενδύσεις να επιδοτούνται. Καταλαβαίνω το να μην επιδοτηθεί ένας μεγάλος επενδυτής την δύσκολη (οικονομικά) περίοδο που διανεύουμε αλλά για πιο λόγο να μην επιδοτηθούν μικροί επενδυτές π.χ. μέχρι 100 Kw έτσι ώστε το όφελος να πάει σε πολλούς και όχι να τα κονομήσουνε κάποιοι λίγοι και λεφτάδες. Νομίζω πως το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να αλλάξει και να συμπεριλάβει τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έως 100 Kw.

  • 10 Αυγούστου 2010, 21:03 | Γιωργος Α

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ,ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν 3851/2010.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ Η ΧΡΕΩΛΥΤΙΚΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.ΑΛΛΩΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΣΥΜΦΩΡΗ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΙΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

  • 10 Αυγούστου 2010, 18:45 | dimitrios

    ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΕΤΕΡΩΣ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΚΑΠΙΟΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΕΤΕΡΩΣ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • 10 Αυγούστου 2010, 18:49 | Γιάννης Γ.

    Φωτοβολταϊκά ! ! ! ΛΑΘΟΣ η εξαίρεση απο των Αναπτυξιακό.

    Δεν είναι λογικό να εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά απο τον αναπτυξιακό. Απο την άλλη δεν είναι λογικό να μιλάνε συνάδελφοι οτι θέλουν να επενδύσουν στον χώρο αυτό επειδή έχουν το «Οικόπεδο» αλλά δεν έχουν το 25%, χωρις ιδία συμμετοχή δεν νομίζω ότι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

    Συμφωνώ να απαιτείται το 25% σε ιδία κεφάλαια γιατι διαφορετικά πάμε για άλλη μια «αρπαχτή» αλλά με την ιδία συμμετοχή θα πρέπει να υπάρξει και μια μορφή οικονομικής βοήθειας, (σε μια όχι και τόση φθηνή επένδυση) ή σε μορφή:

    α)επιδότησης 20-25% είναι αρκετό για να μπορέσουμε να πάρουμε δάνειο(γιατί η τράπεζες απαιτούν 40-45% ιδία κεφάλαια)

    ή σε μορφή:
    β)επιδότηση επιτοκίου (πχ μέσου ΤΕΜΠΤΕ γιατι οι τράπεζες ζητάνε επιτόκια 8-9%) και εξασφάλιση δανείου απο την τράπεζα με το 25% ιδία κεφάλαια.

    Με εκτίμηση
    Μελλοντικός επενδυτής με 3 άδειες ΡΑΕ, σύμβαση ΔΕΣΜΗΕ. Μέχρι τώρα έχω είδη πληρώσει απο ιδία κεφάλαια 75.000 Ευρω (Σύνδεση ΔΕΗ 14.000 για το καθένα και Μελετητές τα υπόλοιπα) και έχω διαθέσει 3 χρόνια δουλειά, αναμονή και ταλαιπωρία απο το δημόσιο για να ολοκληρώσω την γραφειοκρατεία, αλλά δεν είμαι διαθετιμένος να βάλω το 45% και να πληρώσω και 8% επιτόκιο στην τράπεζα. Αυτό είναι κλοπή!!!

  • 10 Αυγούστου 2010, 17:45 | byronangelo

    Είναι δυνατόν να ζητάμε επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταικών;
    Με ποια λογική το ελληνικό κράτος θα επιδοτήσει την εργασία του κινέζου εργάτη που κατασκευάζει κυψέλες κάπου έξω από το Πεκίνο;
    Από την άλλη βέβαια, είναι επίσης παράλογο να μην επιχορηγούνται δράσεις εγχώριας κατασκευής ενεργειακών συστημάτων. Μόνο τότε η πράσινη ανάπτυξη θα είναι για την Ελλάδα. Προς το παρόν η διαδρομή του χρήματος των φωτοβολταικών είναι: ελληνική επιδότηση τιμής> έλληνας μεσάζοντας> γερμανός μεσάζοντας> κινέζικο εργοστάσιο. Τέτοια πράσινη ανάπτυξη να τη χαίρεστε.
    Ευχαριστώ.

  • 10 Αυγούστου 2010, 17:47 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα χωροθέτησης και χαρακτηρισμού άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων (οι οποίες όμως σχηματίστηκαν πάντοτε με τις οδηγίες και ευλογίες της πολιτείας, χωρίς η τελευταία να βάλει ποτέ ούτε ευρώ). Παρακολούθησα επανειλημμένα ανακοινώσεις της κας Υπουργού, περί ενίσχυσης δημιουργίας Β.Ε.ΠΕ., πράξη η οποία θεωρώ ότι με τις υφιστάμενες στην Ελλάδα συνθήκες είναι η πλέον πράσινη από τις ενέργειες που μπορεί να κάνει η διοίκηση.

    Παραδόξως, στο υποβληθέν ήδη σχέδιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για επιδοτήσεις συγκεκριμένων ενεργειών, είτε από μεμονωμένους ιδιώτες ή επιχειρήσεις, είτε από οργανωμένες ομάδες επιχειρηματιών.

    Δεν συγκινείται άραγε η διοίκηση από τις τεράστιες συγκεντρώσεις βιομηχανιών σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα, η Μαγούλα, το Κορωπί και τα Οινόφυτα, οι οποίες συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή παραπάνω από το 60% της Βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, χωρίς να έχουν καν το χαρακτηριστικό των επίσημων Βιομηχανικών Περιοχών;

    Η κατά τα άλλα ευαισθητοποιημένη διοίκηση στο τομέα των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» , και αφού μέχρι τώρα επί δεκάδες χρόνια, δεν έδωσε ούτε ευρώ για τη δημιουργία αυτών των βιομηχανικών περιοχών, δεν θα πρέπει επιτέλους να επιδοτήσει και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη επιδότησης τις περιοχές αυτές, οι οποίες χωρίς στην ουσία σταθερό πλαίσιο λειτουργίας, είναι ευάλωτες τόσο στις ορέξεις των κακών επιχειρηματιών (γιατί υπάρχουν και αυτοί), όσο και στις τρομερές αυθαιρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης;

  • 10 Αυγούστου 2010, 16:58 | Δημήτριος Ζαφειρόπουλος

    Είναι όντως αξιόλογο ή αν θέλετε αξιοπερίεργο το έξής:
    ζω και εργάζομαι στο χώρο των Α.Π.Ε. και γενικά της ενέργειας – ηλεκτρολόγος μηχανικός δη στο επάγγελμα – εδώ και 15 χρόνια. Αυτό το μεγάλο όνειρο που είχα από μικρός θα έλεγα δεν το έχω αντικρύσει ακόμη, μιλάω βέβαια για το να γίνει η χώρα μου – ΜΑΣ – μια χώρα «καθαρή» πράσινη και πρωτοπόρα τέλος πάντων σε κάτι ρε παιδί μου…
    Πίστευα, οραματιζόμουνα και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε ΝΑΙ και έχουμε κάποια δύναμη να κάνουμε κάτι στο χώρο των Φ/Β (για την αλήθεια του πράγματος η ενασχόλισή μου έχει να κάνει με άλλες μορφές Α.Π.Ε. αλλά αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία). Ναι ρε παιδί μου να γίνουμε η ΜΕΚΚΑ των Φ/Β κ.λ.π. κ.λ.π. Όλο αυτό «ενδυναμώθηκε» μέσα μου όταν το Νοέμβριο του 2006 πήγα σε ένα διεθνές συνέδρειο για τις ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ στο Welz στην Αυστρία και μάλλιστα αυτό μου το ζήτησε αρμόδιος υπάλληλος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διότι η υπηρεσία τους δεν τους επέτρεπε κάτι τέτοιο…
    Ναι λοιπόν πηγαίνοντας ΕΚΕΙ, θαμπωμένος από το μέγεθος της παράλληλης έκθεσης για τις Α.Π.Ε., διαπίστωσα ότι τις 4 ημέρες της συνεχής παρουσίας μου και ενασχόλισής μου με το χώρο και με τα συνεδριακά του, ΗΜΟΥΝ Ω! ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΝΕΔΡΟΣ!!! ή τέλος πάντων αφού έψαξα τη λίστα είδα και κανά δυο άλλα ονόματα που όμως ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΔΙ ΚΑΘΟΛΟΥ… Καλά από Πολιτική Ηγεσία κ.λ.π. δεν το συζητώ βεβαίως, βεβαίως… Και από την άλλη, κοσμοσυρροή ανθρώπων, αγροτών, ελευθέρων επαγγελματικών, απλών πολιτών όλων των ηλικιών, οι οποίο εψαχναν να κάνουν κάτι ΠΡΑΣΙΝΟ… όπως όλοι καταλάβατε ήταν οι ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, οι Αυστριακοί ντε…
    Όταν γύρισα πίσω είπα να τα γράψω να τα πω να κάνω γράμμα στον τότε Πρωθυπουργό κ.λ.π., έμεινα στη σκέψη…
    Όπως στη σκέψη μάλλον έμεινε – του κάθε απλού ΕΛΛΗΝΑ και η αλήθεια είναι όχι μόνο – το να κάνει κάποιου είδους επένδυση σε Φ/Β μικρά, μεσαία, μεγάλα η ότι μπορούσε ο καθείς… Δεν ξέρω αλλά νομίζω ότι, οι εταιρείες Φ/Β θα «σπρώχνονται» σε λίγο στις «ταράτσες» των σπιτιών μας ή και των δικών τους σπιτιών για να βάλουν κανά πανέλο… Όχι ότι και αυτές είναι καλλίτερες από επαγγελματισμό αλλά λέμε τώρα!
    Αν όλα τα προαναφερόμενα δεν είναι ΤΟ «αξιόλογο» και ΤΟ «αξιοπερίεργο» τότε τι είναι… Βαστάτε όμως ακόμη, άιντε να δούμε πάλι…
    σ.σ. πριν 15 χρόνια ήμουν πιο νέος και φιλόδοξος, φιλόδοξος παραμένω νέος όμως όχι για πολύ…

  • 10 Αυγούστου 2010, 16:52 | aaa

    Α δ ι κ ο ,αλλα Τυχαιοοο???? Δεν νομιζω

  • 10 Αυγούστου 2010, 15:26 | Κωνσταντίνος

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟ 25% ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ «ΓΗΠΕΔΟ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΔΩΣΕ/ΔΙΝΕΙ Η ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.

  • 10 Αυγούστου 2010, 14:58 | atma

    Καλησπέρα,

    Γνωρίζει κάποιος πιο έμπειρος αν στην:
    ——
    – 86 – Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, εκτός των επενδύσεων τουρισμού υγείας, κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, μονάδων παροχής στέγης αυτόνομης διαβίωσης σε άτομα με ειδικές ανάγκες και παροχής ιατρικών υπηρεσιών εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας.
    ——

    εμπίπτουν οι οίκοι ευγηρίας;

    Ευχαριστώ,

    ps. Περίμενα πολλά παραπάνω από τον καινούριο αναπτυξιακό, αλλά η κα. Κατσέλη είναι μόνο για να κάνει δηλώσεις τελικά, στην πράξη χωλαίνει…

  • 10 Αυγούστου 2010, 13:31 | ferox1964

    Θα προσθέσω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου επειδή στο πεδίο εφαρμογής και στο καθεστώς ενισχύσεων του εν λόγω νομοσχεδίου ΔΕΝ υπάγονται τα επενδυτικά σχέδια που έχουν να κάνουν με την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα!!! Τόσον καιρό περιμέναμε το νομοσχέδιο της κυρίας Κατσέλη και αυτό ήταν το αποτέλεσμα; Κρίμα, διότι, όπως φαίνεται, «ώδινεν όρος και έτεκε μυν», κοινώς «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ένα ποντίκι»!!! Αλλά έτσι είναι: Είτε στην κυβέρνηση μιλούν για πράσινη ανάπτυξη (και πράσινα άλογα θα προσέθετα!) για τα μάτια του κόσμου, είτε έχουν «γραμμάτια» να εξαργυρώσουν σε κάθε λογής επιχειρηματίες, οι οποίοι πρέπει ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ (και απερίσπαστοι από τις τυχόν επενδύσεις της πλέμπας!) να επενδύσουν στον τομέα των φωτοβολταικών συστημάτων… Αιδώς Αργείοι!!!

  • 10 Αυγούστου 2010, 12:00 | Ηλίας Θ.

    Σε μία μη παραγωγική χώρα όπως η Ελλάδα είναι τουλάχιστον περίεργο να μην δίνονται κίνητρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Η μη επιδότηση των μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, μέχρι 200Kw, των μικρών επενδυτών, ευνοεί για ακόμα μια φορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά.
    Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος όταν δεν εκμεταλλευόμαστε τον μοναδικό πλούτο της Ελλάδας που είναι ο Ήλιος;
    Πρόσφατα ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και συνομιλητής του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, Τ. Ρίφκιν δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει Σαουδική Αραβία των Α.Π.Ε και να εκμεταλλευτεί την ηλιοφάνεια της.
    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να επιδοτεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Α.Π.Ε, του εναλλακτικού τουρισμού, της μεταποίησης ιδίως όταν εξάγεται μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και καινοτόμες επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη εξωστρέφεια και ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων.

  • 10 Αυγούστου 2010, 12:25 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟ 25% ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ «ΓΗΠΕΔΟ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑ, ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ?

    ΣΦ
    ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  • 10 Αυγούστου 2010, 12:23 | Μανώλης Νικολαίδης

    Στον προηγούμενο Νόμο 3299/2004 υπήρχε σαφής αναφορά για την «Ενίσχυση Επενδυτικών Σχεδίων Παροχής Υπηρεσιών εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας». Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Άρθρο 1, παρ. δ, περ. viii του Ν.3299/2004, στον οποίο η ΚΥΑ με Πρωτ. 4355 ΕΦΑ (ΦΕΚ 428 /Β/ 4.4.2005) όριζε τα επιμέρους κριτήρια και τις προδιαγραφές αλλά και προϋποθέσεις αξιολόγησης και βαθμολόγησής τους.
    Επειδή το συγκεκριμένο πεδίο είναι πολύ σημαντικό αφού υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:
    – Λειτουργούν ως αυτόνομες Μονάδες Έρευνας και Ανάπτυξης (Research and Development (R&D) Units) με παραγωγικές δραστηριότητες που βασίζονται στις απαιτήσεις εταιρειών – πελατών του εξωτερικού σε συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (Β2Β με αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό) ή άλλους τομείς προηγμένων τεχνολογιών.
    – Παράγουν ενδιάμεσα και όχι τελικά προϊόντα (κατά παραγγελία οίκων εξωτερικού) που παραδίδονται π.χ. στη μορφή πακέτων λογισμικού) συμβάλλοντας στην δημιουργία προϊόντων τα οποία λαμβάνουν τελική μορφή από την εταιρεία-πελάτη σε χώρα του εξωτερικού
    – Τα οικονομικά αποτελέσματα δεν αποτιμώνται στην βάση επίτευξης λειτουργικών κερδών, αλλά στην βάση διεύρυνσης της απασχόλησης και της παραγόμενης υπηρεσίας (αύξηση των παραγγελιών, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και κάλυψη του αντιστοίχου κόστους απασχόλησης).
    – Απασχολούν μεγάλο αριθμό επιστημόνων τηλεπικοινωνιών σε τομείς προηγμένων τεχνολογιών,
    – Λειτουργούν υπό την διαρκή απειλή της υποκατάστασης των δραστηριοτήτων τους από τις άμεσα ανταγωνιστικές μονάδες των αγορών της Ινδίας, της Πολωνίας, κ.ά.
    – Θα μπορούσαν να προσκαλέσουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη προϊόντων ή υποπροϊόντων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, με αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης, εάν εκμεταλλευόντουσαν μέρος των επενδυτικών κινήτρων που ισχύουν στην χώρα μας για συμβατικές επενδύσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.
    – Ο τομέας που αφορά την προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη αποτελεί κατ’ εξοχήν τομέα εντάσεως εργασίας και ως εκ τούτου τα κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξή του πρέπει να βασίζονται στην ενίσχυση της εξειδικευμένης απασχόλησης, σε σχέση με την επένδυση σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, η οποία συνάδει με τις συμβατικές επενδύσεις.
    Για όλους αυτούς τους λόγους οι οποίοι είναι βάσιμοι και μη εξαντλητικοί (θα μπορούσα αν ζητηθεί να παρέχω περισσότερη εξειδίκευση), ερωτάσθε για την συμπερίληψη αυτής της κατηγορίας επενδυτικών σχεδίων στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο και εάν ναι, τότε προτείνουμε τις ακόλουθες αλλαγές:
    – Να περιληφθεί ο όρος της παραγωγής ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων για τις επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας
    – Ως εμπορεύσιμο αποτέλεσμα (βάσει της ΚΥΑ Πρωτ. 4355 ΕΦΑ (ΦΕΚ 428 /Β/ 4.4.2005) να χαρακτηρίζεται και η παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων λογισμικού, τα οποία εξάγονται και συμπεριλαμβάνονται στα τελικά προϊόντα τα οποία πωλούνται διεθνώς,
    – Να συμπεριληφθεί στα κριτήρια καθορισμού των προϊόντων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, ο τομέας της ανάπτυξης και διάθεση προηγμένων προϊόντων (ενδιάμεσων ή τελικών) ή/ και υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
    Οι προτάσεις μας είναι ουσιαστικές, εξειδικευμένες σε ότι αφορά ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα ως 100% εξαγωγικού χαρακτήρα, απασχολώντας εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιπέδου και – κυρίως – αντιμετωπίζουν άμεσα τον ανταγωνισμό από ανταγωνιστικές χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ως εντάσεως εργασίας.
    Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό αναφέρονται ως εκ τούτου σε πρόσληψη επιστημόνων και δεν αφορούν κεφαλαιουχικές επενδύσεις (στο μεγαλύτερο μέρος τους). Περαιτέρω κίνητρα στις επιχειρήσεις αυτές (ιδίως για κίνητρα στο απασχολούμενο προσωπικό), νομίζουμε ότι θα μεταβάλλουν σταδιακά την Ελληνική οικονομία σε ένταση γνώσης και εξειδίκευσης, αυξάνοντας την παραγόμενη υπεραξία, τόσο για τους νέους επιστήμονες, όσο και για την χώρα στο σύνολό της.

    Ευχαριστώ

  • 10 Αυγούστου 2010, 10:31 | ΑΝΤΩΝΙΑ

    ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ?Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ.ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ.

  • 10 Αυγούστου 2010, 09:16 | George_kap

    Καλημέρα σας, και σε αυτό τον Νόμο υπάρχει κάποια εξήγησει γιατί η «Εκπαίδευση» και οι «88 – Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος» είναι εκτός?? Πολές φορές πολοί έχουν πεί οτι στην ελλάδα εκτός απο υπηρεσιες υγείας θα μπορούσαμε στις γριτονικές χώρες να εξάγουμε και υπηρεσίες εκπαίδευσης, γιατί όμως να μην το στηρίζουμε κιόλας. Επίσης τεράστιο είναι το κενό τον θέσεων σε Νηπιαγωγία, παιδικου σταθμούς κλπ. Οι Δήμοι και το αντίστοιχο υπουργείο δεν φένεται στο κοντινό μέλλον να το λύνουν δημιουργόντας νέες μονάδες. Γιατί να μην επιχορηγηθούν οι επιχειριματίες και σε αυτόν τον κλάδο??
    Υπάρχει κάποια Εξήγησει? Υπάρχει κανείς να απαντήσει??

    Ευχαριστώ

  • 10 Αυγούστου 2010, 08:21 | panos

    Μπορει καποιος να μου εξηγησει γιατι οι κοινωνιες εξαιρουνται απο τον αναπτυξιακο?εχω μαζι με τον αδερφο μου 2 φδχ σε συνιδιοκτησια 60-40% με μορφη κοινωνιας.Δεδομενων των προθεσεων της κυβερνησης να μπουμε στον αναπτυξιακο πως θα γινει αυτο αφου μας εξαιρει?Σημειωνω οτι εως τωρα ειμαστε σε καθεστως αυτοτελους φορολογησης για να πει κανεις οτι ειναι θεμα φορολογιας η εξαιρεση τουλαχιστον στην περιπτωση μας.Πως πχ θα μπορεσουμε να φτιαξουμε χωρους σταθμευσης η αποθηκευτικους σε ιδιοκτητο οικοπεδο?Πολυ μπλεγμενα τα εχουν τα πραγματα και θα επρεπε τουλαχιστον να απλοποιησουν πολλα απο αυτα.

  • 9 Αυγούστου 2010, 22:10 | dimitrios

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΟΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΠΡΩΤΑ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΣΤΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ Η ΕΛΛΔΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΟΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

  • 9 Αυγούστου 2010, 21:11 | ΝΤΟΥΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ OI ΕΞΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    – ΣΤΟ Β-41 (ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΙΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ»), ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΕ ΜΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ), ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΚΛΠ), ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ)

    – ΣΤΟ Β.64 (ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΙΣ «ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ») , ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:

    Α) ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΩΝ (ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΔΗΓΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)
    Β) ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΕΡΓΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΛΠ ( ΠΧ ΗΘΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ)

    – ΣΤΟ 2.Β ( «ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ή ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ»), ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ή ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ).ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ή ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ή ΟΙ Κοι.Σ.Π.Ε Ή ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ή ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    DD

  • 9 Αυγούστου 2010, 20:30 | Manuso1

    Για ποιόν λόγο εξαιρούνται έτσι γενικά κλάδοι όπως για παράδειγμα οι χρηματοοικονομικπές υπηρεσίες? Σήμερα υπάρχουν τρόποι χρησιμοποίοντας τις Web 2.0 τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να παρέχουν δανεισμό σε ΜΜΕ και ιδώτες με πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς την διαμεσολάβηση τράπεζας. Μην τις προστατευεται άλλο τις τράπεζες. Εγώ θα έλεγα να απαγορευτεί στις τράπεζες και στις θυγατρικές να κατεβάσουν προτάσεις στον αναπτυξιακό.

    Επίσης θα ήθελα να πω πως όταν μιλάμε για καινοτομία θα πρέπει να κατανοήσουμε πως κάποιοι παραδοσιακοί κλάδοι θα πρέπει να επανασχεδιαστουν και αναγκαστικά να θιγούν, αυτό είναι παγκοσμίος αποδεκτό. Δεν θα είναι καλύτερα να μην αποκλείονται γενικά κλάδοι αλλά μόνο οι προτάσεις που δεν είναι καινοτόμες?

  • 9 Αυγούστου 2010, 19:48 | makoutin

    Γιατί παρακαλώ να επιδοτείται το λιανικό ή και χοντρικό «εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών»; έχουμε υποχρεώσεις στην πιάτσα;;

  • 9 Αυγούστου 2010, 17:34 | Γιάννης Γ.

    Δεν έχω καταλάβει τον λόγο που εξαιρούνται τα φωτοβολταικά απο τον αναπτυξιακό νόμο. Ειδικά τώρα που οι τράπεζες «εκβιάζουν» τους επενδυτές και απαιτούν απο αυτούς ιδία κεφάλαια 35%-45% προκειμένου να δώσουν δάνειο με επιτόκιο 7-9% και επιπλεόν εγγύηση του επενδυτή!

    Αφου λοιπόν εξαιρείται η επένδυση των φωτοβολταικών απο τον αναπτυξιακό, τι κάνετε για την σωστή χρηματοδότηση των επενδυτών?

    Γιατί με 45% ιδία κεφάλαια και επιτόκια της τάξεως του 7% – 9% δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απο τις επενδύσεις που περιμένετε.
    Προτείνω λοιπόν αφού δεν υπάρχει επιδότηση για την επένδυση αυτή να υπάρχει τουλάχιστον κάποια λογική στο επιτόκιο και στα απαιτούμενα ιδία κεφάλαια.

    Δεν γίνετε πράσινη ανάπτυξη στον τομέα αυτών με τις τράπεζες να αλλάζουν τα δεδομένα κάθε εβδομάδα και να ζητάνε ότι θέλουν.

    Νομίζω ιδία κεφάλαια 25% είναι αρκετά και μια επιδότηση επιτοκίου απαραίτητη (επιτόκιο πάνω απο 5% είναι απαγορευτικό) για να υλοποιηθούν τέτοια έργα απο μικρούς και παράλληλα σοβαρούς επενδυτές.

  • 9 Αυγούστου 2010, 16:40 | Γιώργος

    Θα ήθελα να αναφέρω μια διαπίστωση που οδηγεί σε ένα από τα παράδοξα του σχεδιασμού του νόμου. Έχω μια καινοτόμα επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην υπηρεσία φαρμακευτικής συμμόρφωσης. Σαν κύριο αντικείμενο έχει την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης ασθενών ώστε να τηρούν την αγωγή που έχει καθορίσει ο θεράπων ιατρός τους. Μεταξύ άλλων, μια υπηρεσία είναι η παροχή νοσηλευτικής υποστήριξης στους ασθενείς που τη χρειάζονται για την ομαλή και απρόσκοπτη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής (π.χ. η αγωγή περιλαμβάνει υποδόρια ένεση φαρμάκου ανά τακτά χρονικά διαστήματα).
    Κατά την έναρξη της εταιρίας στην αρμόδια ΔΟΥ, δεν υπήρχε (ούτε νομίζω ότι ακόμη υπάρχει) σχετικός κωδικός δραστηριότητας με το κύριο αντικείμενο της εταιρίας μου. Έτσι, ως κύρια δραστηριότητα δηλώθηκε η 86901203 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ.
    Διαβάζω ότι η κατηγορία 86 είναι εκτός του αναπτυξιακού νόμου, εκτός πολύ ειδικών εξαιρέσεων. Διερωτόμαι λοιπόν, πως μια εταιρία σαν τη δικιά μου, όπου η καινοτομία είναι προφανής (στη διάθεσή σας πολλές από τις εκατοντάδες αναφορές της παγκόσμιας βιβλιογραφίας για τα οφέλη του κοινωνικού ιστού αλλά και των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων από τη συγκεκριμένη υπηρεσία) θα μπορούσε να αναπτυχθεί με την αρωγή του κράτους, αφού λόγω της απαρχειωμένης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και της άκαμπτης γραφειοκρατείας, στα τυπικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης δεν είναι δυνατόν να φανεί ούτε η καινοτομία ούτε καν η ουσιαστική υπηρεσία που δραστηριοποιείται.
    Συμφωνώ λοπόν με τον Στέφανο, ότι πρέπει να αξιολογείται μια πρόταση σύμφωνα με την καινοτομία και όχι να αποκλείονται ολόκληροι κλάδοι. Καθώς το νεό σκεπτικό παρακολούθησης της επένδυσης φαίνεται να είναι ορθό (επιδότηση με παραδοτέα υπό τη μορφή project management), είναι κρίμα να μπαίνουν εξ’ αρχής περιορισμοί παλαιών «αρχών», όπου δεν μπορούσε το κράτος να ελέγξει την ορθότητα των υποβληθησών προτάσεων.

  • 9 Αυγούστου 2010, 12:47 | Στέφανος

    Μπορεί κάποιος να εξηγήσει για ποιον λόγο μερικές δραστηριότητες, όπως πχ οι κατασκευαστικές εργασίες ή οι υπηρεσίες εστίασης εξαιρούνται από τον αναπτυξιακό; Αυτό οδηγεί πχ στο ακόλουθο παράδοξο:

    Αν θέλεις να ιδρύσεις μια τεχνική εταιρεία που να αναγείρει οικοδομές από προκατασκευασμένα φύλλα μπετόν στο μισό χρόνο από μια συμβατική κατασκευή, αυτή δ ε ν ε π ι δ ο τε ί τ α ι.

    Ωστόσο, τα κτιριακά είναι επιλέξιμη δαπάνη για τον Αναπτυξιακό. Δηλαδή, η επίσημη πολιτική είναι ότι ο κατασκευαστικός τομέας είναι ανεπτυγμένος, και δεν χρειάζεται άλλη επιδότηση. Αλλά, αν προχωρήσουμε το παράδειγμα, η τεχνολογία ανέγερσης κτηρίων στην Ελλάδα είναι πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο.

    Προτείνω αντί να απαγορεύεται κάποιου είδους επένδυση να απαιτείται η καινοτομία να είναι σημαντικό μέρος για την έγκριση, ειδικά εκεί όπου θεωρείται κορεσμένη η αγορά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην χρηματοδοτούμε ιδιωτικά έργα. Χρειαζόμαστε επενδύσεις.