Άρθρο 24 Απόδειξη

1. Όταν ένας διάδικος έχει προσκομίσει ευλόγως διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και επαρκή προς στήριξη των ισχυρισμών του περί προσβολής του σήματος, παράλληλα δε επικαλείται αποδεικτικά στοιχεία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του αντιδίκου, ο πρόεδρος, ύστερα από αίτηση του διαδίκου, μπορεί να διατάξει την προσκόμιση των αποδεικτικών αυτών στοιχείων από τον αντίδικο. Η ύπαρξη ικανής ποσότητας προϊόντων με το προσβάλλον σήμα θεωρείται βάσιμο αποδεικτικό στοιχείο.

2. Αν συντρέχει προσβολή του σήματος σε εμπορική κλίμακα, το δικαστήριο μπορεί επίσης, εφόσον το κρίνει πρόσφορο, ύστερα από αίτηση διαδίκου, να διατάξει την κοινοποίηση τραπεζικών, χρηματοοικονομικών ή εμπορικών εγγράφων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του αντιδίκου, σχετικών με το θέμα της προσβολής του δικαιώματος.

3. Το δικαστήριο, σε κάθε περίπτωση κατ’ αίτηση του υπόχρεου προς παροχή πληροφοριών, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών.

4. Επί προσβολής σήματος ο πρόεδρος επί πολυμελούς πρωτοδικείου ή ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου, ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του διαδίκου που υποβάλλεται με την αγωγή ή και αυτοτελώς στο πλαίσιο δίκης ασφαλιστικών μέτρων, μπορεί και πριν από την ορισμένη δικάσιμο, να διατάσσει την παροχή από τον αντίδικο πληροφοριών για την προέλευση και τα δίκτυα διανομής των εμπορευμάτων ή της παροχής των υπηρεσιών που προσβάλλουν το σήμα. Το ίδιο μπορεί να διατάσσεται και κατά οποιουδήποτε άλλου προσώπου, το οποίο: α) βρέθηκε να κατέχει παράνομα τα εμπορεύματα σε εμπορική κλίμακα, β) βρέθηκε να χρησιμοποιεί τις παράνομες υπηρεσίες σε εμπορική κλίμακα, γ) διαπιστώθηκε ότι παρείχε, σε εμπορική κλίμακα, υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες για την προσβολή σήματος ή δ) ευλόγως υποδείχθηκε από πρόσωπο των τριών προηγούμενων περιπτώσεων ως ενεργά εμπλεκόμενο στην παραγωγή, κατασκευή ή διανομή των εμπορευμάτων ή στην παροχή των υπηρεσιών που παράγονται ή προσφέρονται σε εμπορική κλίμακα.

5. Οι πληροφορίες της παραγράφου 4 περιλαμβάνουν, εφόσον ενδείκνυται: α. τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις των παραγωγών, κατασκευαστών, διανομέων, προμηθευτών και λοιπών προηγούμενων κατόχων του προϊόντος ή της Υπηρεσίας, καθώς και των παραληπτών χονδρεμπόρων και των εμπόρων λιανικής, β. πληροφορίες για τις ποσότητες που παρήχθησαν, κατασκευάστηκαν, παραδόθηκαν, παραλήφθηκαν ή παραγγέλθηκαν, καθώς και για το τίμημα που αφορά στα εν λόγω εμπορεύματα ή υπηρεσίες.

6. Τα αναφερόμενα στα άρθρα 401 και 402 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πρόσωπα δικαιούνται να αρνηθούν να παράσχουν τις αιτούμενες ως άνω πληροφορίες.

7. Οι παράγραφοι 3 και 4 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται με την επιφύλαξη άλλων διατάξεων, οι οποίες: α) παρέχουν στο δικαιούχο δικαιώματα πληρέστερης ενημέρωσης, β) διέπουν τη χρήση, στο πλαίσιο αστικής ή ποινικής διαδικασίας, των πληροφοριών που γνωστοποιούνται βάσει των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, γ) διέπουν την ευθύνη για καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος ενημέρωσης ή δ) διέπουν την προστασία της εμπιστευτικότητας των πηγών πληροφοριών ή την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

8. Αν ο διάδικος κληθεί και αδικαιολόγητα δεν προσκομίσει τα αποδεικτικά στοιχεία κατά τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, οι αντίστοιχοι προς απόδειξη ισχυρισμοί του διαδίκου που ζήτησε την προσκόμιση ή την κοινοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων θεωρούνται ομολογημένοι. Όποιος αδικαιολόγητα παραβεί διαταγή του δικαστηρίου κατά τις παραγράφους 1 έως 3 του παρόντος άρθρου, καταδικάζεται, εκτός από τα δικαστικά έξοδα και σε χρηματική ποινή ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) έως εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

9. Εφόσον ο υπόχρεος προς πληροφόρηση παράσχει ανακριβείς πληροφορίες από δόλο ή από βαρειά αμέλεια, ευθύνεται για τη ζημία που εκ του λόγου τούτου προξένησε.

10. Οι πληροφορίες που ελήφθησαν σύμφωνα με το παρόν άρθρο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την ποινική δίωξη του υπόχρεου προς πληροφόρηση.

  • 20 Μαΐου 2011, 21:35 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΔΑΜΑΚΟΥ – Δικηγόρος

    Προτείνουμε τα εξής σχετικά με το παρόν Άρθρο:
    – Να αφαιρεθεί ως αόριστη ή να αναδιατυπωθεί η παρ. 1εδ.2 του Άρθρου 24 : «Η ύπαρξη ικανής ποσότητας προϊόντων με το προσβάλλον σήμα θεωρείται βάσιμο αποδεικτικό στοιχείο».
    – Να διευκρινίζεται ποια είναι τα «κατάλληλα μέσα» ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών που προβλέπεται στο Άρθρο 24 παρ.3 και 7 , στο άρθρο 26 παρ.3 και στο άρθρο 27 παρ.2.
    – Να απαληφθεί η παρ. 10 του άρθρου 24 («Οι πληροφορίες που ελήφησαν σύμφωνα με το παρόν άρθρο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την ποινική δίωξη του υπόχρεου προς πληροφόρηση») .

  • 19 Μαΐου 2011, 21:19 | Λ.ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Να απαλειφθεί η παρ. 10 του άρθρου 24.

  • 19 Μαΐου 2011, 21:22 | Άλκηστις-Ειρήνη Μαλάμη

    Πάλι προς συμμόρφωση με τις επιταγές της Οδηγίας 2004/48/EC και κατ’ αναλογία με το Ν. 2121/1993 για την πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει να ψηφισθεί ως έχει το άρθρο αυτό.

    Κατ’αρχήν η παράγραφος 1 εδάφιο 1ο δεν είναι διατυπωμένη σωστά:
    «ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ύστερα από αίτηση του διαδίκου, μπορεί να διατάξει την προσκόμιση των αποδεικτικών». Μήπως εννοεί «ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ»;

    Ποιά είναι τα «κατάλληλα μέσα» για να διασφαλίζεται η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών που προβλέπεται στο Άρθρο 24 παρ.3; Αυτή η έκφραση της Οδηγίας είναι κατευθυντήρια, πρέπει η Ελλάδα να θέσει ποιά είναι αυτά τα μέτρα. Μήπως η τήρηση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, ή άλλο τι;

    Δεν έχει λογική ύπαρξης η παρ. 10 του άρθρου 24 «Οι πληροφορίες που ελήφησαν σύμφωνα με το παρόν άρθρο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την ποινική δίωξη του υπόχρεου προς πληροφόρηση».

  • 19 Μαΐου 2011, 13:20 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ, Δικηγόρος

    Στην παράγραφο 1, εδάφ.β του ως άνω άρθρου υπάρχει αοριστία. Ευλόγως ανακύπτει το ερωτημα ποια θεωρείται ικανή ποσότητα , έτσι ώστε να αποτελέσει στη συνέχεια βάσιμο αποδεικτικό στοιχείο.Επίσης, από την ελλιπή διατύπωση της παραγράφου 3 δεν γίνεται κατανοητό ποια είναι τα κατάλληλα μέσα που κρίνονται ικανά να διασφαλίσουν την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών.

  • 19 Μαΐου 2011, 11:51 | Γεωργία Σταγάκη, Δικηγόρος

    Αναφορικά με τη παρ. 10 του εν λόγω άρθρου να απαλειφθεί.

  • 19 Μαΐου 2011, 11:56 | Γεωργία Σταγάκη, Δικηγόρος

    Είναι σημαντικό να επανεξεταστεί η παρ. 1 εδ.2 «Η ύπαρξη ικανής ποσότητας προϊόντων με το προσβάλλον σήμα θεωρείται βάσιμο αποδεικτικό στοιχείο».
    Ποια θεωρείται ικανή ποσότητα?
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί έμποροι διαθέτουν αρχικά λίγα τεμάχια (10 -20), προκειμένου να εξετάσουν τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού προς το συγκεκριμένο σήμα, δεν αναιρείται η ύπαρξη γνώσης έστω και με λίγα.