Άρθρο 15 Επικουρικοί Πυροσβέστες

1. Στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού, με την ονομασία «Επικουρικοί  Πυροσβέστες», οι οποίοι καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη συνιστώνται, αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις των Επικουρικών Πυροσβεστών, με αντίστοιχη μείωση ή αύξηση των θέσεων των Πυροσβεστών.

2. Ως Επικουρικοί Πυροσβέστες προσλαμβάνονται με σχέση δημοσίου δικαίου επί 5ετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, Έλληνες πολίτες, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια), οι οποίοι έχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου και δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. Για τα κωλύματα, τα λοιπά προσόντα και τις προϋποθέσεις πρόσληψης, καθώς και τη διαπίστωση αυτών,  έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την κατάταξη ιδιωτών στο Πυροσβεστικό Σώμα, πλην αυτών που αναφέρονται στις γραπτές εξετάσεις και την προφορική συνέντευξη.

3. Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο βαθμός του απολυτηρίου τίτλου Γυμνασίου, η κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας, η επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄ κατηγορίας και άνω, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή στην προεδρική φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης, ο χρόνος  προϋπηρεσίας ως εποχικού πυροσβέστη ή εποχιακού εργατοτεχνικού προσωπικού (άρθρο 30 παρ. 20 ν.2538/1997, Α΄- 242) και η υπαγωγή στις διατάξεις των εδαφίων α΄ και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν.1481/1984 (Α΄- 152), όπως ισχύει σήμερα. Ο αριθμός των μορίων ανά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα και ο τρόπος διαπίστωσής τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκήρυξη των θέσεων, η διαδικασία πρόσληψης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

4. Κατ΄ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον  δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους : α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και β) το εποχιακό εργατοτεχνικό προσωπικό που προσελήφθη για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του ν.2538/1997. Το ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και του 49ου έτους, εφόσον για κάθε επιπλέον έτος ηλικίας έχουν εργασθεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων. Για την πρόσληψη αυτών δεν απαιτείται όριο αναστήματος, ούτε η υποβολή τους  σε αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, για τη διαπίστωση δε της σωματικής ικανότητας και υγείας τους εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους εν ενεργεία Πυροσβέστες. Οι κυρωμένοι πίνακες επιτυχόντων που αφορούν υποψηφίους εποχικούς πυροσβέστες ισχύουν για τρία έτη. Οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών. Για τη μεταφορά αυτή εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

5. Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από ένα αντιπρόεδρο ή νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ορίζεται από τον πρόεδρο αυτού, έναν εκπρόσωπο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που κληρώνεται μεταξύ των Συμβούλων αυτού και έναν Διευθυντή Διεύθυνσης των Κλάδων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που κληρώνεται μεταξύ των Διευθυντών των εν λόγω Διευθύνσεων. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και ως γραμματέας ορίζεται αξιωματικός του εν λόγω Σώματος.

6. Η ανανέωση της θητείας των Επικουρικών Πυροσβεστών, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπαίδευσης, γίνεται, μετά από αίτησή τους, η οποία  υποβάλλεται έξι τουλάχιστον μήνες πριν την συμπλήρωση της 5ετίας,  εφόσον κριθούν ικανοί από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσεων Πυροσβεστών. Η κρίση του Συμβουλίου βασίζεται στις εκθέσεις ικανότητας που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του παρόντος. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται ιδίως υπόψη η βαθμολογία της εργατικότητας και υπηρεσιακής απόδοσης, της πειθαρχικότητας και της υγείας των υποψηφίων.  Δεν επιτρέπεται η ανανέωση της  θητείας Επικουρικού Πυροσβέστη, ο οποίος δεν έχει αξιολογηθεί έστω και σε μία από τις εκθέσεις ικανότητας με το γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «καλώς». Κατά των αρνητικών αποφάσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του δευτεροβαθμίου Συμβουλίου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης ανανέωσης της θητείας και τα όργανα στα οποία υποβάλλεται, η προθεσμία άσκησης προσφυγής, τα όργανα και η διαδικασία ανανέωσης της θητείας ή της απόλυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα αντίστοιχα θέματα που αναφέρονται στην κατά την επόμενη παράγραφο ένταξη των Επικουρικών Πυροσβεστών στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

7. Επικουρικοί Πυροσβέστες, απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους,  να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, υπό τις προϋποθέσεις της προηγουμένης παραγράφου. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις Πυροσβεστών και τίθενται στο τέλος της επετηρίδας του βαθμού αυτού κατά το χρόνο ένταξης. Η μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται με βάση την ημερομηνία και τη σειρά αποφοίτησής τους από το οικείο κέντρο βασικής τους εκπαίδευσης. Οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για το πυροσβεστικό προσωπικό εφαρμόζονται και για τους εντασσόμενους. Όπου στις διατάξεις αυτές προβλέπεται προαγωγή με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξη, ο χρόνος αυτός υπολογίζεται από την ημερομηνία πρόσληψής τους ως Επικουρικών Πυροσβεστών.

8. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.  Επίσης, δύνανται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν στολή  και κατάλληλο εξοπλισμό. Το ύφασμα της στολής και τα λοιπά είδη ιματισμού και υπόδησης χορηγούνται από το δημόσιο. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται ο τύπος, το χρώμα και η σύνθεση της στολής, καθώς και τα αναγκαία ατομικά εφόδια που χορηγούνται στους Ειδικούς Πυροσβέστες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Για το χρόνο εργασίας και τις άδειες των Επικουρικών Πυροσβεστών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

9. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες, πριν την ανάληψη υπηρεσίας, υφίστανται κατάλληλη βασική εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον δύο  μηνών. Ο τόπος, ο χρόνος και το είδος αυτής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μετά την αποφοίτησή τους, τοποθετούνται και μετατίθενται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, σε περιφερειακές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος,  με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος.

10. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες δεν προάγονται βαθμολογικά. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους αξιολογούνται για τα ουσιαστικά τους προσόντα και συντάσσονται εκθέσεις ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την αξιολόγηση των προσόντων των Πυροσβεστών.

11. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες εφοδιάζονται με ειδικό δελτίο ταυτότητας, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

12. Στους Επικουρικούς Πυροσβέστες εφαρμόζονται οι πειθαρχικές διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες, με τη διαφορά ότι αντί της απόταξης επιβάλλεται σ΄ αυτούς η ποινή της απόλυσης, η οποία εκτελείται από το όργανο που είναι αρμόδιο για την πρόσληψή του.

13. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες απολύονται επίσης από την υπηρεσία στις εξής περιπτώσεις :

α. Αν αποτύχουν  στη βασική τους εκπαίδευση.

β. Ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας από την πρόσληψή τους.

γ. Με τη λήξη της 5ετούς θητείας, εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση ανανέωσής της ή ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό ή δεν κρίνονται ικανοί προς τούτο.

δ. Για λόγους υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

14. Για τα οικονομικά των Επικουρικών Πυροσβεστών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2622/1998 (Α΄- 183), όπως ισχύει σήμερα. Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρονται «Συνοριακοί Φύλακες», «δόκιμος αστυφύλακας», «Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας», «Υπαστυνόμος Β΄» και «αστυνομικό προσωπικό» νοούνται «Επικουρικοί Πυροσβέστες», «δόκιμος πυροσβέστης», «Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος», «Ανθυποπυραγός» και «πυροσβέστες», αντίστοιχα.

15. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασφαλίζονται για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το προσωπικό αυτό υπάγεται και στην ασφάλιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του πυροσβεστικού προσωπικού, με τους όρους και  τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το προσωπικό αυτό.

16. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες μόνιμοι ή επί θητεία, τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εφόσον κρίνονται σωματικά ανίκανοι για την εκτέλεση άλλης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό.

17. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες μόνιμοι ή επί θητεία τίθενται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που καθορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό. Όσοι τίθενται στην κατάσταση αυτή, εξελίσσονται μισθολογικά μέχρι την εξάντληση της μισθολογικής κλίμακας.

18. Για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος και των κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδομένων κανονιστικών πράξεων, εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:42 | hlias naxos

    ποιοι επανδρωνουν απολκειστικα ολα αυτα τα χρονια τα δασικα περιπολικα? ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ!! αρα ποιοι φτανουν πρωτοι σε αρκετα συμβαν? ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ!!μιας και η επανδρωση ξερουμε απο μονιμο προσωπικο στα δασικα θεωρειται υποτιμητικη!!!! ολα αυτα τα χρονια λοιπον ειμαστε καλοι εεεε???? τωρα ξαφνικα κοντυναμε παχυναμε και επεσαν και τα μαλλια μας!!!ΝΤΡΟΠΗ!!! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ!!!!!!!!!ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ!!!!!!!!!ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ………ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:18 | dimitris

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:06 | thomais

    Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:13 | ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

    Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας,

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:59 | Γιάννης Ν.

    Κύριε Υπουργέ,
    Αφού έχετε δηλώσει τις προθέσεις σας, γιατί δεν προχωράτε στις παρακάτω ρυθμίσεις.
    Το ΠΔ 124/2003 βάσει του οποίου έγινε η πρόσληψη των συμβασιούχων πυροσβεστών ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και είναι μέσω ΑΣΕΠ και με αντικειμενικά κριτήρια. Συνεπώς:
    Α) Τροποποιήστε εκεί που λέει –Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου- σε, -Σύμβαση Δημοσίου Δικαίου.
    Β) Τροποποιήστε τον χρόνο απασχόλησης κατά έτος από 8μήνες σε 12μηνη απασχόληση
    Γ) Το 10 συμβατικές περιόδους, μετατρέψτε το σε 15 ή 20 συμβατικές περιόδους.
    Έτσι με μικροτροποποίηση το Πυροσβεστικό Σώμα αλλάζει τις θέσεις που θέλει, δεν αδικείτε κανείς και έχετε και όλων τον κόσμο με το μέρος σας.
    Για σκεφτείτε το κύριε Υπουργέ
    Ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:59 | ALFONSO

    ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΔΟΥΝ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.
    Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ, ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ(ΔΑΣΟ)ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΟΠΩΣ ΠΡΩΗΝ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (20% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ),ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ, ΚΛΠ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΩΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ? ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ (ΔΑΣΟ)ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ.
    ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΔΟΚΙΜΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΔΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΗΛ. ΕΙΧΕ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ?
    ΟΧΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΩΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ.
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ. ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:42 | ALFONSO

    ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΦΙΣΙΕΝΣΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΤΟΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΣΙΕΝΣΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΟΥΕΡ. ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΑΥΤΟ?
    ΤΑ ΛΟΟΥΕΡ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΟΥΠΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΟΟΥΕΡ ΑΝ ΗΞΕΡΕ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:02 | giannis

    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:49 | ΚΩΝ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΤΙΠΩΣΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.ΗΜΟΥΝ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2009 ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ.ΕΧΩ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΜΗΧΑΝΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ.ΕΙΜΑΙ 30 ΕΤΩΝ.ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ.ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΩΤΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΟ?ΕΓΩ ΤΟ2007 ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ.ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η Ν.Δ. ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΤΛ.ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑ 32 ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ.ΤΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 2008 ΕΩΣ ΤΟ 2010 ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΥΧΡΙΣΤΩ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:10 | dimitrios

    Σχετικά με το σχέδιο νόμου που αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες και τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε κύριε Υπουργέ, για την θετική αντιμετώπιση του προβλήματος που ταλανίζει χρόνια τώρα το Πυροσβεστικό Σώμα, αρκεί να μην αποδειχθεί και πάλι πυροτέχνημα της πολιτείας σε βάρος των εποχικών πυροσβεστών και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλυφθούν τα απαραίτητα κενά κυρίως από εποχικούς πυροσβέστες αλλά και ένα μικρό ποσοστό από πολίτες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:47 | ΓΩΓΩ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΛΟΙ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΜΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΣΕΠ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ Η ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΝ.ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΣΤΑ 30 ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΗΝΕΣ ΣΑΝ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΗΘΕΤΑΙ 1 ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:08 | Γιαννης

    Γιατί μιλάμε για κριτήρια πρόσληψης αφού η «επικουρικότητα» δεν είναι «μονιμότητα».Δε λέω ότι δεν είναι καλό αυτό που πάει να γίνει (αν θα γίνει) αλλά στην ουσία το μόνο που αλλάζει είναι ότι το 8μηνο-7μηνο γίνεται 12μηνο και αυτό για μερικούς.Οι υπόλοιποι;5μηνο ή απόλυση;Εφόσον ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΛΛΑ 5ΕΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ να ισχύουν τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν το 2003 όταν έγινε η 5ετια.Αρα «επικουρικότητα» για ΟΛΟΥΣ τους εν ενεργεία 5.385 συμβασιούχους πυροσβέστες χωρίς καμία υποχώρηση.Μονιμότητες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτή την εποχή και ίσως για πολλά ακόμη χρόνια.Για να γίνει κάποιος μόνιμος στο δημόσιο και ειδικά στα σωματα ασφαλείας υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που δεν μπορούν να αλλάξουν όπως το λύκειο,ο στρατός,η ηλικία,το ποινικό μητρώο κ.τ.λ.Μετά το πέρας της 5ετίας όσοι τα έχουν και υπάρχουν οι θέσεις να μπορούν να κάνουν τα χαρτιά τους για μονιμότητα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:09 | NIKOS

    ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ…ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙΤΟ 2009 ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΤΟΥ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΕΤΕ;ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΟΛΟΙ Η ΚΑΝΕΙΣ; ΑΠΟ 5500 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ 1500 ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ…ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;Η ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΩΝ;ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ;ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ 176 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ;ΘΑ ΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΩΣ ΤΩΡΑ…ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!
    ΠΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΟΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ 1 Η 2 ΧΡΟΝΙΑ…ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ…Η ΠΟΣΠΥΔ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ….

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:09 | Γιώργος

    Όσον αφορά την πυροσβεστική γενικότερα, θα πρέπει κάποια στιγμή κ.Υπουργέ να σταματήσει αυτή η αηδία των συγκεκριμένων προκηρύξεων. Μοριοδότηση της συνέντευξης και μάλιστα επί του συνολικού αριθμού των μορίων του υποψηφίου (πολλαπλασιασμός με έναν συντελεστή από 0.8 έως 1.2).Το ρουσφέτι σε όλο του το μεγαλείο!Γιατί να μην μπει παρακαλώ και η Πυροσβεστική στις Πανελλήνιες;
    Αλλά βέβαια, μετά πως θα βολευτούν όλα αυτά τα παιδιά.Και φυσικά ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση όταν προκυρήσσσονται θέσεις για Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.Κρίμα, γιατί αν πραγματικά θέλατε διαφάνεια, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να αλλάξετε είναι αυτά (και άλλα πολλά φυσικά).Θεσμοί όπως αυτός της συνέντευξης πρέπει να απαγορευτούν διά ροπάλου…

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:04 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Aγαπητοι συμπολιτες,

    συγχαρητηρια σε οσους αγωνιστηκαν και καταφεραν να δικαιωσουν τους αγωνες των δασοπυροσβεστων! Τοσοι συμβασιουχοι ταλαιπωρουνται εδω και χρονια με αβεβαιοτητα για το εργασιακο τους μελλον. Μια τοσο σημαντικη ειδικοτητα οπως οι δασοπυροσβεστες ειναι απαραιτητη στη χωρα μας για το πυροσβεστικο σωμα,ιδιως τους καλοκαιρινους μηνες που η χωρα απειλειται απο επικινδυνες φωτιες.
    Επιτελους αυτοι οι ανθρωποι που διαθετουν πειρα και θεληση, αναμενουν ενα καλυτερο μελλον. Μαζι με αυτους, το πυροσβεστικο σωμα θα καλυψει τα μεγαλα του κενα σε οργανικες θεσεις.
    Με αυτη την εξελιξη υπρε των εποχικων δασοπυροσβεστων,δικαιωνονται και οι συναδελφοι που καηκαν εν ωρα καθηκοντος!
    Ελπιζουμε την ιδια τυχη να εχουν και αλλοι συμβασιουχοι!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:17 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠ.ΠΥΡ.

    διαβαζω τα διαφορα σχολια πολιτων και διακρινω οτι κανουν αρνητικα σχολια για τον αγωνα δικαιωσης μας.τοσα χρονια με ποριες τοσα χρονια στις φωτιες με κινδυνο τις ζωες μας.εσεις δεν ησασταν στις μεγαλες φωτιες του 2007 που μας αποκαλουσατε ηρωες?εσεις δεν ησασταν?αν θυμαστε καλα και τοτε υπηρχαν ηλικιες συναδελφων 40
    45,47,49,50,55.εκει δεν ειχατε προβλημα με την ηλικια τους?ξεχνατε μηπως τα λογια σας?αν ναι υπαρχει και το YOUTUBE.ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!τελως θα ηθελα να αναφερθω σε μια μικρη μεριδα πολιτων για να μην πω μια να μην μας αποκαλει τεμπελιδες,να μην μας αποκαλει αγραματους επιδη υπαρχουν τελειοφοιτοι γυμνασιου.δεν ζητησαμε θεση γραφειου ουτε να γινουμε γιατροι,το μονο ποθ ζηταμε ειναι η μακροχρονια εμπειρια να δικαιωθει….. τα λογια στο ντιμπειτ ας γινουν πραξη.κρατηστε την υποσχεση σας ΠΛΗΡΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.ΔΗΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΟΜΗΡΕΙΑΣ ΜΑΣ.ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 17:32 | Γουρδουράκος Γεώργιος

    ΓΟΥΡΔΟΥΡΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    Γραμματέας Σωματείου Πυρόσβεσης Διασωσης Ελλάδος ( Μεγάρων )

    Κατόπιν της από 01-12-2010 έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ του Σωματείου μας σε πλήρη απαρτία και ομόφωνα, σας αποστέλλουμε τις θέσεις μας και τις επισημάνσεις μας επί της νομοθετικής ρύθμισης:
    Παράγραφος 1 Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνουμε τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης». Επίσης δεν αποσαφηνίζονται ούτε πόσα είναι τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε οι υπό προκήρυξη θέσεις. Ως εκ τούτου θεωρούμε σκόπιμο να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι:
    i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων). Τι ποσοστό θα καλυφθεί από τις ως άνω κατηγορίες;
    ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385.
    iii) το άρθρο 8 του Ν. 1951/1991 καθιερώνει υποχρέωση κάλυψης ποσοστού 20% των κενών οργανικών θέσεων του Π.Σ. που προκηρύσσονται προς κάλυψη από την κατηγορία των εθελοντών.
    Παράγραφος 2 Δεν διευκρινίζεται με πόσα μόρια θα μοριοδοτούνται οι πολίτες καθώς και το ποσοστό των θέσεων που θα καλύψουν. Δηλαδή αν υποβληθούν 3.000 αιτήσεις πολιτών με βαθμό απολυτηρίου 19, επαγγελματικό δίπλωμα Δ’ κατηγορίας, αγγλικά και κάποιοι είναι και εθελοντές, εμείς θα πάμε σπίτια μας;
    Επίσης, αναφορικά με τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 25 του ΠΔ 50/2001 ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου). Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους φοιτούν ήδη στα σχολεία 2ης ευκαιρίας και τελειώνουν φέτος ή του χρόνου. Είναι δίκαιο και πρέπει να ενταχθούν και αυτοί οι συνάδελφοι στη ρύθμιση, συνεκτιμώντας ότι οι συνάδελφοι σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία και παρ’ όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τον περιορισμένο χρόνο και το αυξημένο οικονομικό κόστος, προσπαθούν να αποφοιτήσουν. Άλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα έχει δεσμευτεί προσωπικά και ο πρώην Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης στις 03/12/2009. Τέλος, θα πρέπει να ρυθμιστεί και το ζήτημα με τους συναδέλφους που το 2009 κλήθηκαν από την πατρίδα να υπηρετήσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Είναι άδικο να παραμείνουν εκτός ρύθμισης οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι.
    Παράγραφος 3 Αναφέρεται ότι ο αριθμός των μορίων ανά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα κλπ θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο μη συγκεκριμένος καθορισμός των μορίων, όμως, δημιουργεί αρκετά μεγάλες προβληματικές. Έχετε υπόψη ότι π.χ. ένα πολίτης με βαθμό απολυτηρίου 19, κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας και επαγγελματικής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Δ’ κατηγορίας θα υπερισχύει ενός συμβασιούχου πυροσβέστη με απολυτήριο βαθμό 12; Επίσης, αν κάποιος κατέχει επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Δ’ κατηγορίας θα έχει παραπάνω μόρια από τον κάτοχο άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Γ’ κατηγορίας;
    Για τους λόγους αυτούς, η σχετική ρύθμιση για τον καθορισμό των μορίων πρέπει να είναι δίκαιη. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. τον αριθμό των μορίων ανά κριτήριο. Δεν ορίζεται επίσης αν ο ακριβής αριθμός των μορίων θα υπολογίζεται ανά αντιπυρική περίοδο ή ανά μήνα. Θεωρούμε δίκαιο να υπολογίζεται ανά μήνα, καθώς δεν διαρκούσαν οι αντιπυρικές περίοδοι τον ίδιο αριθμό μηνών (π.χ. άλλοτε η αντιπυρική περίοδος διαρκούσε 4 μήνες, άλλοτε 3 ½ μήνες, άλλοτε 4 ½ μήνες, άλλοτε 5 μήνες). Επίσης δεν διευκρινίζεται αν θα μοριοδοτείται το ίδιο η προϋπηρεσία του Δασαρχείου με την προϋπηρεσία στην Πυροσβεστική.
    Παράγραφος 4 Η προτεινόμενη από μέρους σας διατύπωση «Κατ’ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους…» να τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Κατ’ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες προσλαμβάνονται εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους…».
    Στο εδάφιο (α) είναι δίκαιο να μην αποκλειστούν από τη ρύθμιση και οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν ως συμβασιούχοι πυροσβέστες το έτος 2009, δεδομένου ότι πρόκειται για 185 περίπου συναδέλφους που διαθέτουν μεγάλη προϋπηρεσία τόσο στη Δασική Υπηρεσία όσο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, απλά το 2008 δεν απασχολήθηκαν στο Π.Σ. Είναι άδικο συνεπώς οι συνάδελφοι αυτοί να μείνουν εκτός ρύθμισης.
    Επίσης το εδάφιο (β) που αναφέρεται στο εργατοτεχνικό προσωπικό που προσλήφθηκε για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του Ν. 2538/1997 να διευκρινιστεί ότι αφορά τους εν ενεργεία συμβασιούχους πυροσβέστες, διότι σε αντίθετη περίπτωση δίνεται η ευκαιρία σε όσους προσελήφθησαν βάσει της ως άνω διάταξης και δεν ξαναπασχολήθηκαν έκτοτε στην Π.Υ. να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.
    Αναφορικά με τους πίνακες επιτυχόντων πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αρχικοί πίνακες επιτυχόντων πρέπει να παραμένουν ίδιοι, ανεξάρτητα από την ηλικία που θα έχουν οι συνάδελφοι τη χρονική στιγμή της απορρόφησής τους στο Π.Σ. Ειδάλλως, κάθε έτος υπάρχει σαφής κίνδυνος να μένουν εκτός ρύθμισης λόγω ηλικίας 300 περίπου συνάδελφοι. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι το ανώτατο όριο ηλικίας παραμείνει το 49ο και κάποιος επιτυχών συνάδελφος είναι 48 ετών όταν εισαχθεί στους πίνακες επιτυχόντων, αλλά απορροφηθεί στο 2012 που θα είναι 50 ετών, τι θα γίνει, θα αποκλειστεί από τη ρύθμιση; Πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί το σημείο αυτό.
    Επίσης, αν κάποια χρονιά δεν προσληφθεί προσωρινά ή προσληφθεί μειωμένο προσωπικό λόγω οικονομικών προβλημάτων π.χ. αντί για 1.000 άτομα το 2011, 1.000 άτομα το 2012, 1.000 άτομα το 2013 προσληφθούν 1.000 άτομα το 2011, 500 άτομα το 2012, 500 άτομα το 2013 τι γίνεται τότε; Στη πρώτη περίπτωση μπαίνουν 3.000 άτομα στην δεύτερη 2.000. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής αριθμός και χρονοδιάγραμμα.
    Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση δόθηκε μέριμνα 40% για κάλυψη συμβασιούχων πυροσβεστών στο Π.Σ. Μπήκε λιγότερο από 15%. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο νομοθέτης όριζε ότι εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις από την κατηγορία των συμβασιούχων πυροσβεστών, θα καλυφθούν από εκείνη των πολιτών, με αποτέλεσμα τελικά όλως τυχαίως οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να μείνουν εκτός ρύθμισης για μια ακόμα φορά.
    Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι η διατύπωση «οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών», ουσιαστικά αφήνει πάντα ΑΝΟΙΚΤΟ το ενδεχόμενο να προσληφθούν ανά πάσα στιγμή μόνιμοι πυροσβέστες για λόγους που το Π.Σ. θα κρίνει, βάσει του ΠΔ 19/2006.
    Παράγραφος 5 Αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης, να ισχύσει η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόσληψη πυροσβεστών στο Π.Σ.
    Παράγραφος 7 Ζητάμε την απάλειψη του ορίου των 35 ετών και ζητούμε ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς.
    Δηλαδή συνάδελφοι που έχουν μετακομίσει από τη μόνιμη κατοικία τους, γιατί εντάχθησαν στη ρύθμιση και το Π.Σ. τους τοποθέτησε σε άλλη πόλη, οπότε έχουν νοικιάσει σπίτια, αν είναι 35 ετών τώρα θα παραμείνουν στο Π.Σ ως μόνιμοι, ειδάλλως σε περίπτωση που είναι 36 ετών θα πάνε σπίτια τους;
    Παράγραφος 8 Αναφορικά με τα καθήκοντά μας, τούτα πρέπει από τώρα να διευκρινιστούν και να είναι σαφή, καθ’ ότι σήμερα τελικά οι συμβασιούχοι πυροσβέστες εκτελούν πάσης φύσεως εργασίες [χρέη πυρόσβεσης στα δάση, στα σπίτια, αντλήσεις υδάτων, διασώσεις, απεγκλωβισμούς, από τροχαία ατυχήματα, τηλεφωνητές, καθαριότητα, αποψιλώσεις περιβαλλόντων χώρων, βαφές κτιρίων, επισκευές πυροφυλακίων, επισκευές οχημάτων, οδηγοί διοικητών, οδηγοί λεωφορείων, οδηγοί δικύκλων (Ομάδα ΗΦΑΙΣΤΟΣ) κ.λ.π.].
    Παράγραφος 10 Σχετικά με το δικαίωμα προαγωγής μας, δίκαιο και εύλογο είναι να ισχύσει ό,τι ισχύει και για τους μόνιμους πυροσβέστες, δηλαδή όσοι συνάδελφοί μας κατέχουν απολυτήριο λυκείου, ή πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ να προάγονται βαθμολογικώς.
    Από τα στοιχεία που έχουμε λάβει από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και από την Ομοσπονδία, στο Π.Σ. υπηρετούσαν έως και τις 30-10-2010 5.387 πυροσβέστες. Εξ αυτών:
    Σύνολο συμβασιούχων πυροσβεστών 5.387
    49 ετών( έως 31-12-2010) έως 50 ετών 108
    50 ετών έως 55 ετών 338
    55 ετών έως 62 ετών 162
    Προσληφθέντες το έτος 2009 185
    Στρατιωτικές υποχρεώσεις το 2009 55
    Απολυτήριο Δημοτικού προ του 1980 440
    Απολυτήριο Δημοτικού μετά το 1980 386
    ΣΥΝΟΛΟ 1.674

    Στους ανωτέρω δεν συνυπολογίζουμε τους 250 συναδέλφους μας που φοιτούν σε σχολεία 2ης ευκαιρίας και θα αποκτήσουν απολυτήριο τίτλο γυμνασίου το έτος 2011. Συνεπώς, 3.713 περίπου συμβασιούχοι πυροσβέστες (5.387 – 1.672= 3.713) πληρούν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης, χωρίς να υπολογίζουμε όσους συναδέλφους αποκλειστούν από τη ρύθμιση εξαιτίας απολυτηρίου στρατού και ποινικού μητρώου.
    Αν επομένως προκηρυχθούν μόνο 3.000 θέσεις, από τη στιγμή που ένα πιθανό ποσοστό 10 % περίπου θα καλυφθεί από πολίτες (πολύτεκνους, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, κλπ), τότε 1.000 περίπου συνάδελφοι που καλύπτουν τα κριτήρια του νόμου θα παραμείνουν εκτός ρύθμισης. Συνολικά, δε θα αποκλειστούν από τη ρύθμιση 2.687 συνάδελφοι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Συνεπώς, οι θέσεις που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε συμβασιούχους πυροσβέστες θα πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.000, για το λόγο αυτό πρέπει να διευρυνθεί τόσο το ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης όσο και ο απολυτήριος τίτλος σπουδών.
    Κύριε Υπουργέ επικροτούμε την προσπάθεια σας περί ρύθμισης τους εργασιακού μας ζητήματος, θεωρούμε όμως ότι το δίκαιο και σωστό είναι η ρύθμιση που θα ψηφιστεί να αφορά και τους 5.387 συμβασιούχους συναδέλφους μας, γιατί όπως μας είπε και ένας συνάδελφος «κανένα δέντρο ποτέ δεν μου ζήτησε δίπλωμα σπουδών ούτε γαλλικά ούτε πιάνο για να με αφήσει να το σβήσω, το μόνο που νικάει τη φωτιά είναι το τσαγανό που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ΟΛΟΙ».

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 14:49 | thodwris

    Μόνιμη δουλεία για όλους, χωρίς διαχωρισμούς και με αλλαγή ονομασίας .Οχι επικουρικοί.
    Ονομασιες που προτείνω ειναι
    -ειδικοί πυροσβέστες
    -δασοπυροβέστες διάσωσεις

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 13:46 | LAKIOU MARIA

    Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 13:41 | PETRI FILIW

    Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 12:52 | ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ.

    Το νομοσχέδιο αυτό επιτέλους θα αποκαταστήσει μια τεράστια αδικία εναντίον αυτών ανθρώπων, των εποχιακών πυροσβεστών, που τους θυμόμαστε όλοι μας μόνο τα καλοκαίρια. Και για να μήν συνεχιστεί η αδικία, προτεραιότητα στην πρόσληψη θα πρέπει πρώτα να έχουν αυτοί που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να μην κινδυνέψει κανένας τους να υπερβεί το όριο ηλικίας, αν και το σωστό θα είναι να μην υπάρχει όριο. Σε περίπτωση που δεν αλάξει το όριο ηλικίας πρός τα πάνω να έχουν δικαίωμα 12μηνης απασχόλησης, όσοι μείνουν απέξω, μέχρι την συνταξιοδότησή τους.
    Κύριοι της Κυβέρνησης αφού το αρχίσατε κάντε σωστά, μην αδικήσετε κανένα.
    Ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 11:44 | ΚΟΛΤΕΡ ΚΡΙΣΤΙΑΝ

    Είμαι εποχικός υπάλληλος στο πεζοπόρο τμήμα της Π.Υ. Αργοστολίου Κεφαλονιάς από συστάσεώς του και η άποψή μου είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να απορροφηθούν σταδιακά όλοι οι εποχικοί συνάδελφοι και να λυθεί οριστικά αυτό το ζήτημα το οποίο μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια. Ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε να εκφράσω την απόψή μου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 11:02 | Giorgos

    Όσοι συμβασιούχοι πυροσβέστες πληρούν τις προϋποθέσεις κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως αυτές ισχύουν μέχρι και σήμερα, να εισέλθουν απευθείας στην Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών και με την έξοδό τους απο αυτή να τοποθετηθούν ανά την επικράτεια, βάση των αναγκών που έχει σε προσωπικό το Πυροσβεστικό Σώμα. Καμία υποχώρηση σε ότι αφορά τα κριτίρια κατάταξης.Υπαρχούν συμβασιούχοι, που εάν και δεν έχουν την τόση μεγάλη προϋπηρεσία, λόγο του νεαρού της ηλικίας τους, πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις, αυτοί λοιπόν πρέπει να απορροφηθούν απο το Π.Σ. γιατί θα τους έχει στις τάξεις του για τα επόμενα 30 χρόνια. Το Π.Σ. πρέπει να εξακολουθήσει να στελεχώνεται από ικανά άτομα, τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και σε σωματικό. Δεν γίνεται 45 χρονών άνθρωποι, αμόρφωτοι να είναι νεοπροσληφθέντες επειδή είχαν 5 παιδιά και δίπλωμα από νταλίκα για να οδηγούν το τρακτερ στο χωρίο τους. Μόνο κακό θα κάνουν στην εικόνα του Σώματος. ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ… ΚΟΒΕΤΑΙ. Ας σταθεί γενναία η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτό το θέμα και ας δώσει επιτέλους μια λύση. Σπαθί.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 10:49 | ΚΩΣΤΑΣ Π

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
    ΕΔΡΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΛ.- FAX: 22960 29144
    Δ/ΝΣΗ :ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ 21 & ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 6 – ΤΚ 19100 ΜΕΓΑΡΑ
    ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
    (ΑΡ.ΚΑΤ..ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2454/5460/2003)
    ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ.

    Α. Π. 86 Μέγαρα: 02/12/2010
    Προς:
    1) Αξιότιμο Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ.
    κ. Χρ. Παπουτσή.
    2) Αξιότιμο Υφυπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Εμ. Όθωνα.
    Kοιν.:
    ΠΟΣΠΥΔ

    Κύριε Υπουργέ,
    Κατόπιν της από 01-12-2010 έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ του Σωματείου μας σε πλήρη απαρτία και ομόφωνα, σας αποστέλλουμε τις θέσεις μας και τις επισημάνσεις μας επί της νομοθετικής ρύθμισης:
    Παράγραφος 1 Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνουμε τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης». Επίσης δεν αποσαφηνίζονται ούτε πόσα είναι τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε οι υπό προκήρυξη θέσεις. Ως εκ τούτου θεωρούμε σκόπιμο να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι:
    i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων). Τι ποσοστό θα καλυφθεί από τις ως άνω κατηγορίες;
    ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385.
    iii) το άρθρο 8 του Ν. 1951/1991 καθιερώνει υποχρέωση κάλυψης ποσοστού 20% των κενών οργανικών θέσεων του Π.Σ. που προκηρύσσονται προς κάλυψη από την κατηγορία των εθελοντών.
    Παράγραφος 2 Δεν διευκρινίζεται με πόσα μόρια θα μοριοδοτούνται οι πολίτες καθώς και το ποσοστό των θέσεων που θα καλύψουν. Δηλαδή αν υποβληθούν 3.000 αιτήσεις πολιτών με βαθμό απολυτηρίου 19, επαγγελματικό δίπλωμα Δ’ κατηγορίας, αγγλικά και κάποιοι είναι και εθελοντές, εμείς θα πάμε σπίτια μας;
    Επίσης, αναφορικά με τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 25 του ΠΔ 50/2001 ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου). Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους φοιτούν ήδη στα σχολεία 2ης ευκαιρίας και τελειώνουν φέτος ή του χρόνου. Είναι δίκαιο και πρέπει να ενταχθούν και αυτοί οι συνάδελφοι στη ρύθμιση, συνεκτιμώντας ότι οι συνάδελφοι σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία και παρ’ όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τον περιορισμένο χρόνο και το αυξημένο οικονομικό κόστος, προσπαθούν να αποφοιτήσουν. Άλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα έχει δεσμευτεί προσωπικά και ο πρώην Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης στις 03/12/2009. Τέλος, θα πρέπει να ρυθμιστεί και το ζήτημα με τους συναδέλφους που το 2009 κλήθηκαν από την πατρίδα να υπηρετήσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Είναι άδικο να παραμείνουν εκτός ρύθμισης οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι.
    Παράγραφος 3 Αναφέρεται ότι ο αριθμός των μορίων ανά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα κλπ θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο μη συγκεκριμένος καθορισμός των μορίων, όμως, δημιουργεί αρκετά μεγάλες προβληματικές. Έχετε υπόψη ότι π.χ. ένα πολίτης με βαθμό απολυτηρίου 19, κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας και επαγγελματικής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Δ’ κατηγορίας θα υπερισχύει ενός συμβασιούχου πυροσβέστη με απολυτήριο βαθμό 12; Επίσης, αν κάποιος κατέχει επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Δ’ κατηγορίας θα έχει παραπάνω μόρια από τον κάτοχο άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Γ’ κατηγορίας;
    Για τους λόγους αυτούς, η σχετική ρύθμιση για τον καθορισμό των μορίων πρέπει να είναι δίκαιη. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. τον αριθμό των μορίων ανά κριτήριο. Δεν ορίζεται επίσης αν ο ακριβής αριθμός των μορίων θα υπολογίζεται ανά αντιπυρική περίοδο ή ανά μήνα. Θεωρούμε δίκαιο να υπολογίζεται ανά μήνα, καθώς δεν διαρκούσαν οι αντιπυρικές περίοδοι τον ίδιο αριθμό μηνών (π.χ. άλλοτε η αντιπυρική περίοδος διαρκούσε 4 μήνες, άλλοτε 3 ½ μήνες, άλλοτε 4 ½ μήνες, άλλοτε 5 μήνες). Επίσης δεν διευκρινίζεται αν θα μοριοδοτείται το ίδιο η προϋπηρεσία του Δασαρχείου με την προϋπηρεσία στην Πυροσβεστική.
    Παράγραφος 4 Η προτεινόμενη από μέρους σας διατύπωση «Κατ’ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους…» να τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Κατ’ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες προσλαμβάνονται εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους…».
    Στο εδάφιο (α) είναι δίκαιο να μην αποκλειστούν από τη ρύθμιση και οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν ως συμβασιούχοι πυροσβέστες το έτος 2009, δεδομένου ότι πρόκειται για 185 περίπου συναδέλφους που διαθέτουν μεγάλη προϋπηρεσία τόσο στη Δασική Υπηρεσία όσο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, απλά το 2008 δεν απασχολήθηκαν στο Π.Σ. Είναι άδικο συνεπώς οι συνάδελφοι αυτοί να μείνουν εκτός ρύθμισης.
    Επίσης το εδάφιο (β) που αναφέρεται στο εργατοτεχνικό προσωπικό που προσλήφθηκε για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του Ν. 2538/1997 να διευκρινιστεί ότι αφορά τους εν ενεργεία συμβασιούχους πυροσβέστες, διότι σε αντίθετη περίπτωση δίνεται η ευκαιρία σε όσους προσελήφθησαν βάσει της ως άνω διάταξης και δεν ξαναπασχολήθηκαν έκτοτε στην Π.Υ. να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.
    Αναφορικά με τους πίνακες επιτυχόντων πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αρχικοί πίνακες επιτυχόντων πρέπει να παραμένουν ίδιοι, ανεξάρτητα από την ηλικία που θα έχουν οι συνάδελφοι τη χρονική στιγμή της απορρόφησής τους στο Π.Σ. Ειδάλλως, κάθε έτος υπάρχει σαφής κίνδυνος να μένουν εκτός ρύθμισης λόγω ηλικίας 300 περίπου συνάδελφοι. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι το ανώτατο όριο ηλικίας παραμείνει το 49ο και κάποιος επιτυχών συνάδελφος είναι 48 ετών όταν εισαχθεί στους πίνακες επιτυχόντων, αλλά απορροφηθεί στο 2012 που θα είναι 50 ετών, τι θα γίνει, θα αποκλειστεί από τη ρύθμιση; Πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί το σημείο αυτό.
    Επίσης, αν κάποια χρονιά δεν προσληφθεί προσωρινά ή προσληφθεί μειωμένο προσωπικό λόγω οικονομικών προβλημάτων π.χ. αντί για 1.000 άτομα το 2011, 1.000 άτομα το 2012, 1.000 άτομα το 2013 προσληφθούν 1.000 άτομα το 2011, 500 άτομα το 2012, 500 άτομα το 2013 τι γίνεται τότε; Στη πρώτη περίπτωση μπαίνουν 3.000 άτομα στην δεύτερη 2.000. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής αριθμός και χρονοδιάγραμμα.
    Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση δόθηκε μέριμνα 40% για κάλυψη συμβασιούχων πυροσβεστών στο Π.Σ. Μπήκε λιγότερο από 15%. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο νομοθέτης όριζε ότι εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις από την κατηγορία των συμβασιούχων πυροσβεστών, θα καλυφθούν από εκείνη των πολιτών, με αποτέλεσμα τελικά όλως τυχαίως οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να μείνουν εκτός ρύθμισης για μια ακόμα φορά.
    Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι η διατύπωση «οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών», ουσιαστικά αφήνει πάντα ΑΝΟΙΚΤΟ το ενδεχόμενο να προσληφθούν ανά πάσα στιγμή μόνιμοι πυροσβέστες για λόγους που το Π.Σ. θα κρίνει, βάσει του ΠΔ 19/2006.
    Παράγραφος 5 Αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης, να ισχύσει η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόσληψη πυροσβεστών στο Π.Σ.
    Παράγραφος 7 Ζητάμε την απάλειψη του ορίου των 35 ετών και ζητούμε ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς.
    Δηλαδή συνάδελφοι που έχουν μετακομίσει από τη μόνιμη κατοικία τους, γιατί εντάχθησαν στη ρύθμιση και το Π.Σ. τους τοποθέτησε σε άλλη πόλη, οπότε έχουν νοικιάσει σπίτια, αν είναι 35 ετών τώρα θα παραμείνουν στο Π.Σ ως μόνιμοι, ειδάλλως σε περίπτωση που είναι 36 ετών θα πάνε σπίτια τους;
    Παράγραφος 8 Αναφορικά με τα καθήκοντά μας, τούτα πρέπει από τώρα να διευκρινιστούν και να είναι σαφή, καθ’ ότι σήμερα τελικά οι συμβασιούχοι πυροσβέστες εκτελούν πάσης φύσεως εργασίες [χρέη πυρόσβεσης στα δάση, στα σπίτια, αντλήσεις υδάτων, διασώσεις, απεγκλωβισμούς, από τροχαία ατυχήματα, τηλεφωνητές, καθαριότητα, αποψιλώσεις περιβαλλόντων χώρων, βαφές κτιρίων, επισκευές πυροφυλακίων, επισκευές οχημάτων, οδηγοί διοικητών, οδηγοί λεωφορείων, οδηγοί δικύκλων (Ομάδα ΗΦΑΙΣΤΟΣ) κ.λ.π.].
    Παράγραφος 10 Σχετικά με το δικαίωμα προαγωγής μας, δίκαιο και εύλογο είναι να ισχύσει ό,τι ισχύει και για τους μόνιμους πυροσβέστες, δηλαδή όσοι συνάδελφοί μας κατέχουν απολυτήριο λυκείου, ή πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ να προάγονται βαθμολογικώς.
    Από τα στοιχεία που έχουμε λάβει από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και από την Ομοσπονδία, στο Π.Σ. υπηρετούσαν έως και τις 30-10-2010 5.387 πυροσβέστες. Εξ αυτών:
    Σύνολο συμβασιούχων πυροσβεστών 5.387
    49 ετών( έως 31-12-2010) έως 50 ετών 108
    50 ετών έως 55 ετών 338
    55 ετών έως 62 ετών 162
    Προσληφθέντες το έτος 2009 185
    Στρατιωτικές υποχρεώσεις το 2009 55
    Απολυτήριο Δημοτικού προ του 1980 440
    Απολυτήριο Δημοτικού μετά το 1980 386
    ΣΥΝΟΛΟ 1.674

    Στους ανωτέρω δεν συνυπολογίζουμε τους 250 συναδέλφους μας που φοιτούν σε σχολεία 2ης ευκαιρίας και θα αποκτήσουν απολυτήριο τίτλο γυμνασίου το έτος 2011. Συνεπώς, 3.713 περίπου συμβασιούχοι πυροσβέστες (5.387 – 1.672= 3.713) πληρούν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης, χωρίς να υπολογίζουμε όσους συναδέλφους αποκλειστούν από τη ρύθμιση εξαιτίας απολυτηρίου στρατού και ποινικού μητρώου.
    Αν επομένως προκηρυχθούν μόνο 3.000 θέσεις, από τη στιγμή που ένα πιθανό ποσοστό 10 % περίπου θα καλυφθεί από πολίτες (πολύτεκνους, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, κλπ), τότε 1.000 περίπου συνάδελφοι που καλύπτουν τα κριτήρια του νόμου θα παραμείνουν εκτός ρύθμισης. Συνολικά, δε θα αποκλειστούν από τη ρύθμιση 2.687 συνάδελφοι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Συνεπώς, οι θέσεις που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε συμβασιούχους πυροσβέστες θα πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.000, για το λόγο αυτό πρέπει να διευρυνθεί τόσο το ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης όσο και ο απολυτήριος τίτλος σπουδών.
    Κύριε Υπουργέ επικροτούμε την προσπάθεια σας περί ρύθμισης τους εργασιακού μας ζητήματος, θεωρούμε όμως ότι το δίκαιο και σωστό είναι η ρύθμιση που θα ψηφιστεί να αφορά και τους 5.387 συμβασιούχους συναδέλφους μας, γιατί όπως μας είπε και ένας συνάδελφος «κανένα δέντρο ποτέ δεν μου ζήτησε δίπλωμα σπουδών ούτε γαλλικά ούτε πιάνο για να με αφήσει να το σβήσω, το μόνο που νικάει τη φωτιά είναι το τσαγανό που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ΟΛΟΙ».

    Με τιμή,
    για το Δ.Σ. του Σωματείου

    -Ο- -Ο-
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΓΟΥΡΔΟΥΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 10:59 | ΚΙΜΩΝΑΣ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
    ΕΔΡΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΛ.- FAX: 22960 29144
    Δ/ΝΣΗ :ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ 21 & ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 6 – ΤΚ 19100 ΜΕΓΑΡΑ
    ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
    (ΑΡ.ΚΑΤ..ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2454/5460/2003)
    ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ.

    Α. Π. 86 Μέγαρα: 02/12/2010
    Προς:
    1) Αξιότιμο Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ.
    κ. Χρ. Παπουτσή.
    2) Αξιότιμο Υφυπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Εμ. Όθωνα.
    Kοιν.:
    ΠΟΣΠΥΔ

    Κύριε Υπουργέ,
    Κατόπιν της από 01-12-2010 έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ του Σωματείου μας σε πλήρη απαρτία και ομόφωνα, σας αποστέλλουμε τις θέσεις μας και τις επισημάνσεις μας επί της νομοθετικής ρύθμισης:
    Παράγραφος 1 Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνουμε τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης». Επίσης δεν αποσαφηνίζονται ούτε πόσα είναι τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε οι υπό προκήρυξη θέσεις. Ως εκ τούτου θεωρούμε σκόπιμο να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι:
    i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων). Τι ποσοστό θα καλυφθεί από τις ως άνω κατηγορίες;
    ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385.
    iii) το άρθρο 8 του Ν. 1951/1991 καθιερώνει υποχρέωση κάλυψης ποσοστού 20% των κενών οργανικών θέσεων του Π.Σ. που προκηρύσσονται προς κάλυψη από την κατηγορία των εθελοντών.
    Παράγραφος 2 Δεν διευκρινίζεται με πόσα μόρια θα μοριοδοτούνται οι πολίτες καθώς και το ποσοστό των θέσεων που θα καλύψουν. Δηλαδή αν υποβληθούν 3.000 αιτήσεις πολιτών με βαθμό απολυτηρίου 19, επαγγελματικό δίπλωμα Δ’ κατηγορίας, αγγλικά και κάποιοι είναι και εθελοντές, εμείς θα πάμε σπίτια μας;
    Επίσης, αναφορικά με τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 25 του ΠΔ 50/2001 ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου). Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους φοιτούν ήδη στα σχολεία 2ης ευκαιρίας και τελειώνουν φέτος ή του χρόνου. Είναι δίκαιο και πρέπει να ενταχθούν και αυτοί οι συνάδελφοι στη ρύθμιση, συνεκτιμώντας ότι οι συνάδελφοι σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία και παρ’ όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τον περιορισμένο χρόνο και το αυξημένο οικονομικό κόστος, προσπαθούν να αποφοιτήσουν. Άλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα έχει δεσμευτεί προσωπικά και ο πρώην Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης στις 03/12/2009. Τέλος, θα πρέπει να ρυθμιστεί και το ζήτημα με τους συναδέλφους που το 2009 κλήθηκαν από την πατρίδα να υπηρετήσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Είναι άδικο να παραμείνουν εκτός ρύθμισης οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι.
    Παράγραφος 3 Αναφέρεται ότι ο αριθμός των μορίων ανά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα κλπ θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο μη συγκεκριμένος καθορισμός των μορίων, όμως, δημιουργεί αρκετά μεγάλες προβληματικές. Έχετε υπόψη ότι π.χ. ένα πολίτης με βαθμό απολυτηρίου 19, κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας και επαγγελματικής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Δ’ κατηγορίας θα υπερισχύει ενός συμβασιούχου πυροσβέστη με απολυτήριο βαθμό 12; Επίσης, αν κάποιος κατέχει επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Δ’ κατηγορίας θα έχει παραπάνω μόρια από τον κάτοχο άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Γ’ κατηγορίας;
    Για τους λόγους αυτούς, η σχετική ρύθμιση για τον καθορισμό των μορίων πρέπει να είναι δίκαιη. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. τον αριθμό των μορίων ανά κριτήριο. Δεν ορίζεται επίσης αν ο ακριβής αριθμός των μορίων θα υπολογίζεται ανά αντιπυρική περίοδο ή ανά μήνα. Θεωρούμε δίκαιο να υπολογίζεται ανά μήνα, καθώς δεν διαρκούσαν οι αντιπυρικές περίοδοι τον ίδιο αριθμό μηνών (π.χ. άλλοτε η αντιπυρική περίοδος διαρκούσε 4 μήνες, άλλοτε 3 ½ μήνες, άλλοτε 4 ½ μήνες, άλλοτε 5 μήνες). Επίσης δεν διευκρινίζεται αν θα μοριοδοτείται το ίδιο η προϋπηρεσία του Δασαρχείου με την προϋπηρεσία στην Πυροσβεστική.
    Παράγραφος 4 Η προτεινόμενη από μέρους σας διατύπωση «Κατ’ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους…» να τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Κατ’ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες προσλαμβάνονται εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους…».
    Στο εδάφιο (α) είναι δίκαιο να μην αποκλειστούν από τη ρύθμιση και οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν ως συμβασιούχοι πυροσβέστες το έτος 2009, δεδομένου ότι πρόκειται για 185 περίπου συναδέλφους που διαθέτουν μεγάλη προϋπηρεσία τόσο στη Δασική Υπηρεσία όσο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, απλά το 2008 δεν απασχολήθηκαν στο Π.Σ. Είναι άδικο συνεπώς οι συνάδελφοι αυτοί να μείνουν εκτός ρύθμισης.
    Επίσης το εδάφιο (β) που αναφέρεται στο εργατοτεχνικό προσωπικό που προσλήφθηκε για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του Ν. 2538/1997 να διευκρινιστεί ότι αφορά τους εν ενεργεία συμβασιούχους πυροσβέστες, διότι σε αντίθετη περίπτωση δίνεται η ευκαιρία σε όσους προσελήφθησαν βάσει της ως άνω διάταξης και δεν ξαναπασχολήθηκαν έκτοτε στην Π.Υ. να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.
    Αναφορικά με τους πίνακες επιτυχόντων πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αρχικοί πίνακες επιτυχόντων πρέπει να παραμένουν ίδιοι, ανεξάρτητα από την ηλικία που θα έχουν οι συνάδελφοι τη χρονική στιγμή της απορρόφησής τους στο Π.Σ. Ειδάλλως, κάθε έτος υπάρχει σαφής κίνδυνος να μένουν εκτός ρύθμισης λόγω ηλικίας 300 περίπου συνάδελφοι. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι το ανώτατο όριο ηλικίας παραμείνει το 49ο και κάποιος επιτυχών συνάδελφος είναι 48 ετών όταν εισαχθεί στους πίνακες επιτυχόντων, αλλά απορροφηθεί στο 2012 που θα είναι 50 ετών, τι θα γίνει, θα αποκλειστεί από τη ρύθμιση; Πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί το σημείο αυτό.
    Επίσης, αν κάποια χρονιά δεν προσληφθεί προσωρινά ή προσληφθεί μειωμένο προσωπικό λόγω οικονομικών προβλημάτων π.χ. αντί για 1.000 άτομα το 2011, 1.000 άτομα το 2012, 1.000 άτομα το 2013 προσληφθούν 1.000 άτομα το 2011, 500 άτομα το 2012, 500 άτομα το 2013 τι γίνεται τότε; Στη πρώτη περίπτωση μπαίνουν 3.000 άτομα στην δεύτερη 2.000. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής αριθμός και χρονοδιάγραμμα.
    Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση δόθηκε μέριμνα 40% για κάλυψη συμβασιούχων πυροσβεστών στο Π.Σ. Μπήκε λιγότερο από 15%. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο νομοθέτης όριζε ότι εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις από την κατηγορία των συμβασιούχων πυροσβεστών, θα καλυφθούν από εκείνη των πολιτών, με αποτέλεσμα τελικά όλως τυχαίως οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να μείνουν εκτός ρύθμισης για μια ακόμα φορά.
    Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι η διατύπωση «οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών», ουσιαστικά αφήνει πάντα ΑΝΟΙΚΤΟ το ενδεχόμενο να προσληφθούν ανά πάσα στιγμή μόνιμοι πυροσβέστες για λόγους που το Π.Σ. θα κρίνει, βάσει του ΠΔ 19/2006.
    Παράγραφος 5 Αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης, να ισχύσει η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόσληψη πυροσβεστών στο Π.Σ.
    Παράγραφος 7 Ζητάμε την απάλειψη του ορίου των 35 ετών και ζητούμε ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς.
    Δηλαδή συνάδελφοι που έχουν μετακομίσει από τη μόνιμη κατοικία τους, γιατί εντάχθησαν στη ρύθμιση και το Π.Σ. τους τοποθέτησε σε άλλη πόλη, οπότε έχουν νοικιάσει σπίτια, αν είναι 35 ετών τώρα θα παραμείνουν στο Π.Σ ως μόνιμοι, ειδάλλως σε περίπτωση που είναι 36 ετών θα πάνε σπίτια τους;
    Παράγραφος 8 Αναφορικά με τα καθήκοντά μας, τούτα πρέπει από τώρα να διευκρινιστούν και να είναι σαφή, καθ’ ότι σήμερα τελικά οι συμβασιούχοι πυροσβέστες εκτελούν πάσης φύσεως εργασίες [χρέη πυρόσβεσης στα δάση, στα σπίτια, αντλήσεις υδάτων, διασώσεις, απεγκλωβισμούς, από τροχαία ατυχήματα, τηλεφωνητές, καθαριότητα, αποψιλώσεις περιβαλλόντων χώρων, βαφές κτιρίων, επισκευές πυροφυλακίων, επισκευές οχημάτων, οδηγοί διοικητών, οδηγοί λεωφορείων, οδηγοί δικύκλων (Ομάδα ΗΦΑΙΣΤΟΣ) κ.λ.π.].
    Παράγραφος 10 Σχετικά με το δικαίωμα προαγωγής μας, δίκαιο και εύλογο είναι να ισχύσει ό,τι ισχύει και για τους μόνιμους πυροσβέστες, δηλαδή όσοι συνάδελφοί μας κατέχουν απολυτήριο λυκείου, ή πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ να προάγονται βαθμολογικώς.
    Από τα στοιχεία που έχουμε λάβει από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και από την Ομοσπονδία, στο Π.Σ. υπηρετούσαν έως και τις 30-10-2010 5.387 πυροσβέστες. Εξ αυτών:
    Σύνολο συμβασιούχων πυροσβεστών 5.387
    49 ετών( έως 31-12-2010) έως 50 ετών 108
    50 ετών έως 55 ετών 338
    55 ετών έως 62 ετών 162
    Προσληφθέντες το έτος 2009 185
    Στρατιωτικές υποχρεώσεις το 2009 55
    Απολυτήριο Δημοτικού προ του 1980 440
    Απολυτήριο Δημοτικού μετά το 1980 386
    ΣΥΝΟΛΟ 1.674

    Στους ανωτέρω δεν συνυπολογίζουμε τους 250 συναδέλφους μας που φοιτούν σε σχολεία 2ης ευκαιρίας και θα αποκτήσουν απολυτήριο τίτλο γυμνασίου το έτος 2011. Συνεπώς, 3.713 περίπου συμβασιούχοι πυροσβέστες (5.387 – 1.672= 3.713) πληρούν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης, χωρίς να υπολογίζουμε όσους συναδέλφους αποκλειστούν από τη ρύθμιση εξαιτίας απολυτηρίου στρατού και ποινικού μητρώου.
    Αν επομένως προκηρυχθούν μόνο 3.000 θέσεις, από τη στιγμή που ένα πιθανό ποσοστό 10 % περίπου θα καλυφθεί από πολίτες (πολύτεκνους, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, κλπ), τότε 1.000 περίπου συνάδελφοι που καλύπτουν τα κριτήρια του νόμου θα παραμείνουν εκτός ρύθμισης. Συνολικά, δε θα αποκλειστούν από τη ρύθμιση 2.687 συνάδελφοι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Συνεπώς, οι θέσεις που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε συμβασιούχους πυροσβέστες θα πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.000, για το λόγο αυτό πρέπει να διευρυνθεί τόσο το ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης όσο και ο απολυτήριος τίτλος σπουδών.
    Κύριε Υπουργέ επικροτούμε την προσπάθεια σας περί ρύθμισης τους εργασιακού μας ζητήματος, θεωρούμε όμως ότι το δίκαιο και σωστό είναι η ρύθμιση που θα ψηφιστεί να αφορά και τους 5.387 συμβασιούχους συναδέλφους μας, γιατί όπως μας είπε και ένας συνάδελφος «κανένα δέντρο ποτέ δεν μου ζήτησε δίπλωμα σπουδών ούτε γαλλικά ούτε πιάνο για να με αφήσει να το σβήσω, το μόνο που νικάει τη φωτιά είναι το τσαγανό που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ΟΛΟΙ».

    Με τιμή,
    για το Δ.Σ. του Σωματείου

    -Ο- -Ο-
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΓΟΥΡΔΟΥΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 10:18 | γκρινιάρης

    Σ’αυτούς που διαφωνούν με την προτεινόμενη ονομασία «επικουρικός» θεωρώντας ότι είναι υποτιμητική, τους λέω ότι έχουν δίκιο αλλά από τη στιγμή που πολλοί ζητάνε να μονιμοποιηθούν ακόμα κι οι απόφοιτοι Δημοτικού, άνευ ιατρικών εξετάσεων και αθλητικών δοκιμασιών, χωρίς το κριτήριο ελάχιστου αναστήματος, χωρίς ψυχοτεχνικές εξετάσεις κλπ κλπ τότε σίγουρα πρέπει να ονομαστούν «επικουρικοί» γιατί σίγουρα θα είναι β΄ διαλογής (βοηθητικοί) και υποδεέστεροι των μονίμων συναδέλφων τους.Και λόγω του παραπάνω μειονεκτήματος θα είναι και σε κατώτερο μισθολογικό και βαθμολογικό καθεστώς αφού στο Δημόσιο ο μισθός κι ο βαθμός συνδέονται με τους τίτλους εκπαίδευσης του καθενός.
    Για μένα πιο σωστό θα ήταν να βγουν τα οργανικά κενά της Πυροσβεστικής αμέσως μετά τη κατάργηση των ΠΚ και την αναδιοργάνωση που θα ακολουθήσει και μόνο για θέσεις μονίμων ώστε να προσληφθούν πχ 1000-1500 εποχικοί ως μόνιμοι και να τελειώσει μια για πάντα το θέμα.Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι θα μείνουν απέξω αλλά αυτοί που θα μονιμοποιηθούν δε θα μεονεκτούν έναντι των μονίμων.Δεν υπάρχει χειρότερο μέσα σε μια Υπηρεσία να εργάζονται άτομα διαφορετικών ταχυτήτων.
    Τους υπόλοιπους εποχικούς που δεν θα μονιμοποιηθούν (οι περισσότεροι) μπορούν σταδιακά να τους χρησιμοποιήσουν ανάλογα και με τα προσόντα τους, σε διάφορες άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου όπου υπάρχουν ανάγκες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 10:59 | KOSTAS

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ.ΕΧΩ ΘΥΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ..ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ….ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΣ = 1.ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΗ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ ΑΛΛΟ .ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΣΕ 5ΕΤΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.ΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ,ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ,ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 09:38 | STERGIOS.S

    ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΡΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.ΟΤΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ.ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.Ο ΕΝΑΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ…. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ……..

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 09:11 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Θέλω να τονίσω πως το σωστό είναι να απορροφιθούν όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες, ανεξάρτητα με τα κριτίρια που πληρεί ο καθένας από εμάς. Έτσι κι αλλιώς το έχουμε αποδείξει περίτρανα εδώ και χρόνια ότι έχουμε τη ψυχή και το θάρρος να ανταπεξέλθουμε σε οποιοδήποτε τύπο συμβάντος (δασικές πυρκαγιές, αστικές πυρκαγιές, τροχαία, παροχές βοηθείας και πολλά άλλα) ως κανονικοί πυροσβέστες και όχι ως βοηθητικοί. Τυχαίνει πολλές φορές βρισκόμαστε στον τόπο ενός συμβάντος μόνο εποχικοί πυροσβέστες και να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και υπεύθυνα. Το έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά του ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ, άσχετα με το χρώμα της στολής που φοράει ο καθένας μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 02:42 | Δημητρης

    Ως συμβασιούχοι πυροσβέστες αυτή την στιγμή υπηρετούν περί τους 250 πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ διαφόρων ειδικοτήτων. Καλό είναι να μοριοδοτηθούν επιπλέον αυτοί ώστε να αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους στην συνέχεια στο έπακρο από το Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπλέον μοριοδότηση να δοθεί στους κάτοχους οποιοδήποτε τύπου Λυκείου.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 01:24 | FANI K.

    ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΤΥΧΕ, ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ή ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΑΥΤΑ. ΔΕΝ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 01:39 | εφη κοττα

    Η μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών δεν έχει να κάνει μόνο με την συναισθηματική και επαγγελματική αποκατάσταση όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι επί σειρά ετών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και βρίσκονται όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης.
    Η μονιμοποποίηση των εποχικών πυροσβεστών έχει κυρίως να κάνει με εμάς τους πολίτες τη στιγμή που περιμένουμε να απεγκλωβίσουν τους συγγενείς μας σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τη στιγμή που περιμένουμε να σώσουν το σπίτι μας από τις φλόγες που πέρασε μια ζωή για να το αποπληρώσουμε, να έρθουν να αντλήσουν τα νερά από τις πλημμύρες. Η αναγκαιότητα μονιμοποίησης των πυροσβεστών δεν τίθεται αμφισβήτησης για όποιον έχει βρεθεί σε δυστύχημα, εγκλωβισμό, πυρκαγιά, σεισμό κλπ , γιατί και αν δεν έχει τύχει σε κάποιον ακόμα είναι στατιστικά βέβαιο ότι θα του συμβεί(είτε σε αυτόν είτε στο συγγενικό του περιβάλλον). Ο αριθμός των πυροσβεστών είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών. Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη δημόσια υπηρεσία και πρώτα για το δικό μου καλό εύχομαι να μονιμοποιηθούν όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:56 | ΜΑΡΙΑ

    Χαίρομαι που ύστερα από τις τόσες υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς από πολλούς πολιτικούς, επιτέλους ίσως να γίνει κάτι και με τους εποχικούς πυροσβέστες. Τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες πυρκαγιές βλέπουμε πάντα πρώτους τους εποχικούς πυροσβέστες να ρίχνονται στη μάχη της πυρόσβεσης, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκε κάτι γι’ αυτούς. Καιρός ήταν λοιπόν η πολιτεία, αφού βόλεψε τόσους και τόσους σε διάφορες, μη αναγκαίες, θέσεις, επιτέλους προσπαθεί να κάνει και κάτι σωστό για ειδικότητες τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος μας. Όσον αφορά τα κριτήρια πρόσληψής τους, και συγκεκριμένα οι γραμματικές γνώσεις που απαιτούνται, δεν νομίζω να έχει σχέση το αν κάποιος που έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο είναι ικανότερος πυροσβέστης από έναν που έχει απολυτήριο γυμνασίου. Από που μετράει σε αυτές τις ειδικότητες είναι η ψυχή και η θέληση που έχει κάποιος για να προστατέψει τον πολίτη και το περιβάλλον. Το αν κάποιος από αυτούς έχει βλέψεις για ανώτερα αξιώματα, τότε λογικό είναι να απαιτείται από αυτόν να κατέχει τα ανάλογα πτυχία και τις ανάλογες γραμματικές γνώσεις. Επίσης σωστό είναι στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων αυτών να έχουν προτεραιότητα οι εποχικοί πυροσβέστες.
    Εύχομαι καλή τύχη σε όλους τους εποχικούς πυροσβέστες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:21 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Χαίρομαι με την προσπάθεια που κάνει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής σχετικά με την επίλυση του θέματος των εποχικών πυρεσβεστών. Θέλω να τονίσω πως το σωστό είναι να απορροφιθούν όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες, ανεξάρτητα με τα κριτίρια που πληρεί ο καθένας από εμάς. Έτσι κι αλλιώς το έχουμε αποδείξει περίτρανα εδώ και χρόνια ότι έχουμε τη ψυχή και το θάρρος να ανταπεξέλθουμε σε οποιοδήποτε τύπο συμβάντος (δασικές πυρκαγιές, αστικές πυρκαγιές, τροχαία, παροχές βοηθείας και πολλά άλλα) ως κανονικοί πυροσβέστες και όχι ως βοηθητικοί. Τυχαίνει πολλές φορές βρισκόμαστε στον τόπο ενός συμβάντος μόνο εποχικοί πυροσβέστες και να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και υπεύθυνα. Το έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά του ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ, άσχετα με το χρώμα της στολής που φοράει ο καθένας μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:58 | maria

    Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ, ΟΜΩΣ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:55 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ Β.

    Χαιρετίζω κι εγώ την προσπάθεια της κυβέρνησης για την εργασιακή αποκατάσταση μεγάλου μέρους των συμβασιούχων πυροσβεστών.
    Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες αποτελούν ένα πρώτης τάξεως εργατικό δυναμικό, εκπαιδευμένο και εξοικειωμένο, κοινώς δοκιμασμένο στην πράξη, ικανό να ανταπεξέλθει στις εκάστοτε αντίξοες συνθήκες. Εργάζεται με ζήλο και αυτοθυσία χωρίς καμία ανταπόδοση. Αν μη τι άλλο θα ήταν ηθικώς ορθό να υπήρχε μια δικαιότερη αντιμετώπιση προς μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι προσφέρουν ακόμη και τη ζωή τους όταν χρειάζεται. Εφ’ όσον συνιστάτε την ίδρυση μιας ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού, με την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες», θα πρέπει να προχωρήσετε στην πρόσληψή τους, χωρίς περιορισμό θέσεων.
    Ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Πώς μπορείτε να κρίνετε κάποιους ως ακατάλληλους να προσληφθούν (γιατί δεν έχουν τίτλο απολυτηρίου Γυμνασίου, ή είναι άνω των 49 ετών) ενώ μέχρι τώρα ως εποχικοί είναι κατάλληλοι και υπηρετούν 20 και 25 χρόνια στο Π.Σ.!!!
    ΖΗΤΑΜΕ: εργασία όλο το χρόνο διότι α) η εκπαίδευση που κάνουμε κάθε χρόνο,β)η πολύχρονη εμπειρία μας, είναι δύο πολύτιμα προσόντα που έχουμε και μπορούμε να υπηρετήσουμε και να τα διαθέσουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα με τον ίδιο Ζήλο, με υπευθυνότητα και αυτοθυσία όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:35 | ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:22 | Πετρος Σιούτης

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

    8. Αυξημένη μοριοδότηση στην προυπηρεσία – εμπειρία, έτσι ώστε να αποκλείεται η είσοδος σε ανθρώπους που καμία ιδέα δέν έχουν τι πάει να πει φωτιά και διάσωση!

    9. Επιπλέων μοριοδότιση στους Εποχικούς που έχουν απολυτήριο ΑΕΙ – ΤΕΙ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:08 | Λευτερης.Στεφ.

    καλησπερα κ.υπουργε,μια ερωτηση.Αφου αυτο το νομοσχεδιο γινεται για το καλο το δικο μας,πως γινεται να θελετε να βαλετε και απλους πολιτες?μαλλον θελετε να βαλετε ΠΟΛΙΤΕΣ <> σας και μερικους συμβασιουχους και ολα καλα…εβαλα και τα παιδια μας,εβαλα και συμβασιουχους..ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ κ.ΥΠΟΥΡΓΕ!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:06 | LYKAS NIKOLAOS

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΙΡΕΘΗ. ΓΙΑ ΟΛΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ. ΜΕ ΚΑΠΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΠΩΣ ΚΑΠΟΥ ΟΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Η ΛΙΓΟ ΑΛΛΙΩΣ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 23:02 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΠΟΥ ΔΕΙΞΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΧ/ΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ:
    1.ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ.
    2.ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΜΕΧΡΙ 45 ΕΤΩΝ.Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ
    ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ.
    3.ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΟΣΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΑΠΟΡΟΦΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ.ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΕΩΣ ΕΧΟΥΝ.
    4.ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΧΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΕΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟ 45 ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ,ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟΛΗΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑ ΑΠΟΡΙΦΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΑΝ ΔΑΣΟΠ.ΔΙΑΣΩΣΗΣ.
    5.ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 49 ΕΤΩΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΧΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 23:32 | apostolis

    paidia kairos einai pia na min ethelotifloyme kai na doyme ta pragmata opos einai.einai pollu diskolo mallon adynato na entaxtoyn sto swma synadelfoi xwris apolluturio lykeioy opos episis kai oi megaloi se ilikia.tin perasmeni fora pou mas protathike to idio omofona eipame h oloi h kanenas.twra pia pistevw oti tha prepei na dextoyme oti mas prosferoyn arkei na min APOLYTHEI OYTE ENAS SYNADELFOS alla na xrisimopoiithoyn oloi.oloi san epikourikoi meta na entaxtoyn sto p.s.osoi plhroyn tis proypotheseis kai oi ypoloipoi na ananewnoyn tis symvaseis toys ws epikourikoi.oloi gnwrizoym thn makroxronia kai epiponi prosfora mas kai sto telos tha vrethei o tropos na ikanopooithoyn ta dikaia aithmata mas kai na exasfalistei h asfaleia twn ellinwn politwn kai o dasikos mas ploutos.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 22:14 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΤΟ 2009 ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΠ ΕΞΩ;;;;;;ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΕΡςΤΗΜΑ ΜΟΥ….ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 22:25 | BAΣΙΛΗΣ

    Επικροτώ και εγώ το εγχείρημα σας που αφορά την μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών. Πιστεύω πως είναι κρίμα και άδικο να τους πετάξετε έξω, με το πρόσχημα της ηλικίας και τις γραμματικές γνώσεις (δεν θέλω να γράψω κάτι για εκείνους που λένε μην παίρνεται τους συμβασιούχους, γιατί δεν έχουν τις γραμματικές γνώσεις, ή είναι μεγάλοι σε ηλικία. Καθώς επίσης ζητούν επίμονα να μην μετρήσει η προϋπηρεσία Τον εποχιακών πυροσβεστών αλλά να πάρετε τους εθελοντές και τους πτυχιούχους ). Θέλω να τους ρωτήσω θα έχετε την συνείδηση σας ήσυχη όταν γνωρίζετε πως νέα παιδιά έχασαν την ζωή τους στην Κρήτη ,στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο και ενδεχόμενος να υπάρξουν και άλλες απώλειες . Θα κοιμάστε ήσυχα το βράδια όταν θα γνωρίζετε ότι πήρατε την δουλεία κάποιου άλλου που προσπαθούσε να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένεια του. Που ήταν όλα αυτά τα χρόνια όλοι αυτοί με τα πτυχία; Γατί δεν κατέθεσαν τα χαρτιά τους όταν γινόταν προκηρύξεις στο πυροσβεστικό σώμα; Μήπως τους πήραν τη θέση κάποιοι άλλοι ή δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους γιατί δεν είχαν τελειώσει ακόμα το καφεδάκι του; Σωστό είναι να μην βγάζουν τα απωθημένα τους σε ανθρώπους του μόχθου και να ασκούν κριτική καθήμενοι στον καναπέ τους .
    Διάβασα πριν την ανεκδιήγητη φράση κάποιου ‘’κυρίου’’ – Να γνωρίζουν από GPS – Απ’ όσο ξέρω σε κανένα σχολειό δεν διδάσκουν κάτι τέτοιο και όσο για τους ασύρματου TETRA, πιστεύω πως μια χαρά συνεννοούμαστε τόσα χρόνια και αυτό γιατί έχουμε την εμπειρία, που για να την αποκτήσει κάποιος πρέπει να πάρει μέρος σε πολλά συμβάντα. Σας ρωτάω κύριοι ποιος από εσάς γνωρίζει από διασωστικές , κλίμακες, φορητές μπουκάλες οξυγόνου, αρπάγια, αλυσοπρίονα , αντλήσεις υδάτων. Θα σας πω εγώ! Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες γνωρίζουν!!!
    `Θα ήθελα εδώ να προσθέσω για το θέμα της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει και την δική μας πόρτα , πως αν μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, η χώρα μας θα γλιτώσει τα χρήματα της εκπαιδεύσεις νέων και ανίδεων , σε αντίθεση με τα παιδιά που τόσα χρόνια εκτελούν τα καθήκοντα τους με αυταπάρνηση και υπερβάλλον ζήλο ενώ ανταμείβονται με ψίχουλα.

    Από καρδίας άνεργος συμβασιούχος πυροσβέστης.
    ΒΑΣΙΛΗΣ 2ος ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 22:25 | Mπινίκου Μαρία

    Οι εποχικοί πυροσβέστες πρέπει να καλύψουν τις οργανικές θέσεις σταδιακά στην πυροσβεστική ,γιατί αυτοί διαθέτουν πείρα και αυτή είναι αναντικατάστατη σε αυτόν τον ειδικό τομέα.Η δουλειά του πυροσβέστη δεν είναι μια δουλειά που μπορεί να κάνειο καθένας ,αλλά η ψυχραιμία, το θαρρος, η αυτοθυσία ,η τόλμη, ηικανότητα δοκιμάζονται και αποτελούν σημαντικά προσόντα για την αντιμετώπιση της επόμενης πυρκαγιάς για τους ανθρώπους αυτούς που κάνουν όχι α
    πλά αυτή τη «δουλειά»,αλλά θά έλεγα βρίσκονται σε αυτή την αποστολή.
    Αν δεν έχουν πρόβλημα υγείας, πρέπει να απορροφηθούν όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες, γιατί όπως προείπα,
    ούτε τα νιάτα, ούτε η μόρφωση είναι σ¨αυτή την περίπτωση τα βασικά προσόντα,αλλά ό,τι μέχρι τώρα έχουν αντιμετωπίσει.Αυτή η προϋπηρεσία τους μπορεί να εγγυηθεί την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους πολίτες που προστατεύουν, γιατί έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και έχουν δει στην πράξη τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφεύγουν.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 21:01 | tsoupras eustratios

    ΜΠΡΑΒΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ,,,,ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΝΟΜΑ,,,,,,,,ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ,,,ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ..ΘΑ…. ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ,,,,,ΣΩΣΤΗ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ,,,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ 35 ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ….ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ,ΑΦΟΥ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 15 ΚΑΙ ΠΛΕΩΝ ΕΤΗ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ 33 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 43 ΑΥΤΟΣ?ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕ? ΔΕΝ ΠΑΛΕΨΕ? ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ? ΓΙΑΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ?ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ,,ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4200 ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ,ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.ΔΕΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ,,,,,ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ….ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΤΟΣΟ ΕΤΩΝ .ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ….

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 20:25 | galatsanos themis

    να συμπεριλιφθουν και οι αποφητοι δημοτικου ειναι αδικο για καποιους που ειναι χρονια στο σωμα και εχουν προσφερει τα μεγιστα να μεινουν εξω ας το σκεφτει καλα ο υπουργος στους δυσκολους οικονομικα καιρους εχω παει σε φωτια με αποφοιτουσ δημοτικου και και δεν διαφερουν τιποτα απο τουσ μονιμους

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 20:51 | ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    Μελετήσαμε όλες τις παραγράφους του σχεδίου που προτείνετε και θέλουμε να καταθέσουμε τις ενστάσεις μας.
    Κατ’ αρχήν με το συγκεκριμένο σχέδιο, από το σωματείο μας μόνο, τίθενται εκτός ρύθμισης οι 40 συνάδελφοι από τους 92 συνολικά ήτοι ποσοστό 43%.
    Οι λόγοι είναι: 1ον Απολυτήριο Δημοτικού ,2ον Είναι πάνω από 49 ετών και 3ον 2 συνάδελφοι προσεληφθήκαν το 2009.
    Η πλειοψηφία των 40 συναδέλφων όμως είναι αυτή που διαθέτει την μεγαλύτερη προϋπηρεσία και εμπειρία.
    Γνωρίζουν την περιοχή ευθύνης τους καλύτερα από τον καθένα, ξέρουν πώς να επεμβαίνουν σε κάθε συμβάν αποτελεσματικά, και αυτή την γνώση την μεταδίδουν με τον χρόνο και στους νεότερους συναδέλφους.
    Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ιδιαιτερότητα αυτών των ανθρώπων, εφόσον μείνουν εκτός, για εξεύρεση εργασίας στις παρούσες συνθήκες, την στιγμή που έχουν αφιερώσει τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής τους στο έργο της αντιπυρικής προστασίας της χώρας .
    Είναι άδικο να εγκαταλειφθούν αυτοί οι άνθρωποι στο έλεος της ανεργίας σαν «στημένες λεμονόκουπες» ενώ μπορούν να προσφέρουν ακόμα πολλά και να θεμελιώσουν στο τέλος δικαίωμα συνταξιοδότησης.
    Η επόμενη ένσταση είναι στην μοριοδότηση των δικαιούχων πολιτών έναντι υμών, γιατί δεν διευκρινίζετε και μας ανυσηχεί ιδιαιτέρα .
    Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα ερωτήματα –προτάσεις που ούτως ή άλλως έχουν κατατεθεί από την ΠΟΣΠΥΔ αφορούν το σύνολο του κλάδου και μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.
    Ευελπιστούμε ότι θα σκύψετε πραγματικά στα προβλήματα και θα αντιμετωπίσετε δίκαια όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων ανάλογα με τα προσόντα και τα κριτήρια κάθε κατηγορίας, ουτοσώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Π.Σ. στην πυρόσβεση άλλα και το δικαίωμα μας στην εργασία, στο αντικείμενο που γνωρίζουμε και αγαπάμε!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 20:05 | @@@@

    Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ!!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 20:12 | diamantis

    Na ενταχθουν στο σχέδιο νόμου οι εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.