Άρθρο 3 Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση:

• Στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

• Ομοίως και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).

• Αναστολή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.

• Μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.

• Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.

• Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Προβλέπεται η μη δέσμευση καταθέσεων και μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων εάν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους ταυτόχρονα έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου βέβαιη και εκκαθαρισμένη και εφόσον την απαίτηση αυτή δεν την έχει εκχωρήσει σε τρίτους.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 10:48 | KE

    Συγγνώμη, αλλά δεν γίνεται να ακούμε από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες φράσεις του τύπου: «πιάστε πρώτα τους μεγαλοαπατεώνες και μετά ασχοληθείτε με εμάς» ή «το κράτος είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης, άρα κι εμείς αυτομάτως νομιμοποιούμαστε να κλέβουμε το ΦΠΑ που πληρώνει ο καταναλωτής και να το βάζουμε στην τσέπη» και άλλα τέτοια απαράδεκτα.

    Το κράτος καλά κάνει ως ένα σημείο και καθυστερεί τις πληρωμές του σε προμηθευτές, από τη στιγμή που ο όγκος της προμήθειας είναι μεγάλος και από τη στιγμή που προσφέρει εγγύηση ότι τα λεφτά θα καταβληθούν στο ακέραιο. Έχετε συνειδητοποιήσει πόσοι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν στην ώρα τους και πόσοι δεν πληρώνουν όλο το ποσό, έχοντας αγοράσει πολύ μικρότερες ποσότητες προϊόντων? Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία αυτή. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τον τρόπο με τον οποίο πληρώνει το κράτος τους προμηθευτές του, αλλά είναι εντελώς απαράδεκτο να συμψηφίζεται με τη μη απόδοση του ΦΠΑ, αφού το ΦΠΑ το πληρώνει ο πολίτης, άρα ουσιαστικά κλέβει τον πολίτη (και άμεσα αναγκάζοντάς τον να αγοράσει ένα προϊόν σε μεγαλύτερη τιμή λόγω προσθήκης του ΦΠΑ, αλλά και έμμεσα, αφού ο πολίτης θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερους φόρους στο μέλλον, λόγω μειωμένων εσόδων του κράτους), αλλά και το κράτος κλέβει.

    Επίσης απαράδεκτο είναι οι επιχειρηματίες να λένε ότι καλά κάνουν και φοροδιαφεύγουν, γιατί δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει και ότι οι υπάλληλοι τους είναι σε αβεβαιότητα κτλ. Όταν το επιχειρηματικό ρίσκο τους αποδίδει τεράστια κέρδη είναι καλά? Ενώ όταν πέφτουν έξω οι δουλειές, τότε πρέπει να κλέψουν τους πολίτες και το κράτος για να μείνουν στον αφρό. Σε ποιο κράτος συμβαίνει αυτό μπορούν να μας πουν? Τελοσπάντων στήριξη της επιχειρηματικότητας και των υπαλλήλων τους είναι αντικείμενο άλλου νομοσχεδίου και όχι αντικείμενο του φορονομοσχεδίου, είναι αισχρό να τα συμψηφίζει αυτά κανείς. Οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν από τη φοροδιαφυγή είναι ουσιαστικά κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, που τους ταΐζει το κράτος και ο πολίτης (μέσα από το ΦΠΑ που τσεπώνουν αντί να το αποδόσουν), δηλαδή παρασιτικές και παράνομες. Ας φροντίσει το κράτος να τους στηρίξει με άλλους τρόπους, όχι με το να εθελοτυφλεί στη φοροδιαφυγή.

    Πολύ σημαντικό είναι να βάζετε τους φοιτητές των οικονομικών σχολών να κάνουν φορολογική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά των σχολείων, ώστε να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί μια οργανωμένη και ευνομούμενη φορολογικώς κοινωνία, τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματά τους.

    Η μη απόδοση του ΦΠΑ και η μη απόδοση του φόρου εισοδήματος από τη μη πραγματική δήλωση εισοδημάτων είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι καλές, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στο ότι το κράτος δεν έχει έσοδα από φόρους, ώστε να τα διαθέσει για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας? Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα του πόσο σημαντικό είναι να παίρνει ο καταναλωτής ακόμα και αυτή την «αποδειξούλα» που το θεωρεί λεπτομέρεια. Εκπαίδευση λοιπον! Φορολογική παιδεία! Με παραστατικά παραδείγματα, με ισχυρά επιχειρήματα. Και φυσικά μακροπρόθεσμα, ούτε ο επιχειρηματίας θα έχει όφελος από το ότι το κράτος δεν θα έχει έσοδα, αλλά πολλοί απαίδευτοι επιχειρηματίες κοιτάνε να κάνουν αρπαχτές και την τσέπη τους μόνο.

    Όσον αφορά τους εφοριακούς, να συνδεθεί ο μισθός τους με εισπράξεις φόρων και εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν, αλλά και να τους καλεί ένα υπηρεσιακό συμβούλιο για απολογία, όταν η απόδοσή τους δεν είναι η προβλεπόμενη, όταν δηλαδή το κράτος δεν έχει τα έσοδα από φόρους που υπολογίζει.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 09:02 | xristos

    Υπάρχει η βούληση να ταχθείτε απέναντι σε χρόνια προβλήματα και παγιωμένες τακτικές φοροδιαφυγής ? αν ναι είναι γνωστά σε όλους τα κανάλια μεγάλης φοροδιαφυγής. Παραπαιδεία!!!!!!!! Φοροδιαφυγή + αποσυντονισμός σχολείων. Όταν ο καθηγητής του δημόσιου σχολίου είναι και καθηγητής ιδιαίτερων στο σπίτι χάσαμε τη μπάλα και σε χρήμα και σε μάθηση! δεκάδες χιλιάδες σπίτια φιλοξενούν κάθε βράδυ καθηγητές των 40-150€ την ώρα, χωρίς αποδείξεις φυσικά!! Πάλι ο φτωχός την πληρώνει που ούτε ιδιαίτερα μπορεί να πληρώσει αλλά και δεν διδάσκεται το παιδί του στο σχολείο, εφόσον τα μαθήματα τα έχει διδάξει ο καθηγητής από βραδύς στα σπίτια των επίλεκτων της τάξης!!!
    Κανείς δεν κόβει αποδείξεις εφόσον κανείς δεν ελέγχει τα λόμπι γιατρών, δικηγόρων, αλλά και άλλων ομάδων που κατά εξακολούθηση δεν κόβουν και δύσκολα θα την ζητήσει ο πολίτης για <> λόγους.
    Ο μόνος εύκολος στόχος είναι ο μισθωτός που δεν θα αντέξει πολύ ακόμη!

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 09:48 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Α. Ν’ΕΚΛΗΨΕΙ Η ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.
    Β.ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΩΝ ΕΠΑΦΗ.
    Γ.Ν’ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΑ ΕΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ.
    Δ.ΝΑ ΔΗΝΩΝΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΣΟ ΦΠΑ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΤΟΥ Ε Π Ι Σ Τ Ρ Ε Φ Τ Α Ι.
    Ε.ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ Η» ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ.

    Ζ.Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ.ΔΗΛ.ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ.

    ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΓΥΡΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΩΛΗΤΕΣ.Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Π Ρ Ο Κ Λ Η Σ Η.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 08:46 | Λεβέντης Γεώργιος,Φυσικός

    Κανένα φορολογικό νομοσχέδιο made in Greece δεν θα έχει αποτέλεσμα. Παραδώσαμε που παραδώσαμε την χώρα στην τρώικα, δώστε τα κλειδιά του Υπουργείου οικονομικών στον κ. Σόιμπλε και θα δείτε πως γινόμαστε κράτος μέσα σε λίγους μήνες. Όχι πως στην Γερμανία δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά εκεί έκανε και σ’ έπιασαν, σου κόβουν τον κώ… φέτα.
    Ρωτήστε τι έπαθαν μερικοί ομογενείς μας στην Γερμανία, όταν τους έπιασαν…Θα το θυμούνται σ’ όλη τους την ζωή. Όλα τα άλλα είναι λόγια.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 03:01 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΗΓΑΣ

    Να προβλέψετε κίνητρα και την κατάλληλη τεχνική / φοροτεχνική διαδικασία βάσει της οποίας ο λήπτης υπηρεσίας ή προϊόντος κλπ να δικαιούται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ να πληρώσει το Φ.Π.Α. ο ίδιος πριν τη λήψη του στοιχείου. Π.χ. αν οφείλω 10.000 € και 2.300 €, να μπορώ να προπληρώσω το Φ.Π.Α. με σημαντική έκπτωση, δεδομένου ότι αν καθυστερήσει η απόδοση ή δεν πληρωθεί λόγω φοροδιαφυγής κλπ, το δημόσιο υφίσταται άμεση ΜΕΓΑΛΗ απώλεια εσόδων. Αν φερ’ ειπείν ως λήπτης μιάς υπηρεσίας έχω έκπτωση 5%, ευχαρίστως θα πάω να προπληρώσω ο ίδιος τον Φ.Π.Α. Τα άλλα τεχνικά ζητήματα ας τα λύση και ας τα εισηγηθεί η αρμόδια διεύθυνση.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 00:14 | Καντερές Δημήτριος

    Η διαβούλευση για τα νομοσχέδια είναι χρήσιμη εάν τα αρμόδια Υπουργεία λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις που εκφράζονται από του πολίτες. Υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ότι οι παρατηρήσεις- προτάσεις δεν λαμβάνονται υπόψη ή ούτε καν διαβάζονται από κάποιον αρμόδιο.Πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να δίνετε έστω κάποια ένδειξη ότι οι απόψεις- προτάσεις τουλάχιστον διαβάστηκαν.
    Για το υπό διαβούλευση νομοσχέχιο.
    Βασικά κινείται προς σωστή κατεύθυνση. Συνεπικουρικά και συμπληρωματικά προτείνονται τα εξής:
    -Η δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμου ελέγχου κατ’ αρχή από αδιάφθορους υπαλλήλους. Το ‘αδιάφθορο’ του υπαλλήλου έχει ελάχιστη σχέση με το βαθμό του, την κομματική του ταυτότητα, την αμοιβή του, την οικονομική του κατάσταση και άλλα παρόμοια στοιχεία. Τουναμτίον έχει άμεση σχέση με τον χαρακτήρα του, τις αρχές και τα ιδανικά του που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται από την ανατροφή και την παιδεία του. Γι’ αυτό η εξεύρεση των υπαλλήλων οι οποίοι θα στελεχώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πρέπει να ανατεθεί σε ειδικές επιτροπές κατάλληλων επιστημόνων και με ειδικές δοκιμασίες- τεστ. Οι υπαλληλοι αυτοί να προέρχονται από όλους τους τομείς του κράτους, ακόμη και να είναι συνταξιούχοι ή άνεργοι , αρκεί οι ειδικοί να διαβλέπουν ότι αυτοί θα είναι αδιάφθοροι.
    -Η διαπαιδαγώγηση του λαού και κυρίως των νέων (σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης) ώστε να κατανοήσει πλήρως ότι το κράτος είναι δικό του και όχι των Υπουργών και της εκάστοτε Κυβέρνησης. Αυτό το δικό του κράτος ο κάθε πολίτης όχι μόνο δεν μπορεί και δεν πρέπει κατ΄αρχήν να το κλέβει ίδιος όπως γίνεται με την μη απόδοση ΦΠΑ, την μη έκδοση αποδείξεων και τις ψευδείς φολολογικές δηλώσεις, αλλά έχει όχι απλώς δικαίωμα αλλά ιερή υποχρέωση να το προστατεύει από την κλοπή άλλων πολιτών- όπως προστατεύει την οικογένειά του και το σπίτι του. Μόνο εάν η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων αποκτήσουν τη νοοτροπία αυτή και ενσυνείδητα είναι τίμιοι έναντι του κράτους τους θα πάψουν να το κλέβουν και ακόμη θα αποτρέπουν άλλους να κλέβουν.
    Βασικό στοιχείο στη διαπαιδαγώγηση του λαού είναι η τιμιότητα των καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση κρατικών λειτουργών. Αυτό επιβάλλει, το κράτος με πρώτη την Κυβέρνηση να είναι αμείλικτο έναντι της διαφθράς των λειτουργών του- όλων των λειτουργών του και πρωτίστως των υψηλόβαθμων. Τη σημαντικότερη συνισταμένη στην πάταξη όχι μόνο της διαφθοράς αλλά και της ανικανότητας και αδιαφορίας των κρατικών λειτουργών πρέπει να αποτελέσει η προσωπική οικονομική τιμωρία- πρόστιμα, δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ. Αυτό που ισχύει σήμερα, να αποζημιώνονται οι πολίτες (εάν και όσοι αποζημιώνονται) για λάθη,παραλείψεις, λανθασμένες αποφάσεις κλπ κρατικών αξιωματούχων από τον κρατικό προϋλπογισμό είναι παντελώς απαράδεκτο.
    -Η διαπαιδαγώγηση χρειάζεται πολύ χρόνο για να φέρει αποτελέσματα αλλά κάποτε θα φέρει και αυτά θα είναι θεαματικά.
    -Μέσα στο πλαίσιο της διαπαιδαγώγησης αλλά και για την σε σύντομο χρόνο επίτευξη αποτελεσμάτων επιβάλεται ο καλόπιστος, μεθοδικός, αντικειμενικός αλλά αυστηρός έλεγχος όλων των ενδεχόμενων οικομικών παραβατών και εγκληματιών (όσων αποκρύπτουν φορολογητέα εισοδήματα, παρακρατούν ΦΠΑ, δεν εκδίδουν αποδείξεις κλπ). Ο έλεγχος αυτός από τον αδιάφθορο μηχανισμό που προαναφέρθηκε να γίνεται δειγματοληπτικά, διάσπαρτα και ακόμη τυχαία αλλά σε όσους συλλαμβάνονται ως παραβάτες να επιβάλλονται τέτοιες κυρώσεις- κατ΄αρχήν και βάση οικονομικές- ώστε τελικά αυτοί να βγαίνουν ζημιωμένοι έστω και εάν έκλεβαν το κράτος για 30 και 40 συνεχή χρόνια. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των φορολογούμενων πολιτών ότι οι κυρώσεις που θα επιβάλλοντα (πρόστιμα, δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ποινικές ποινές κλπ) δεν θα επιβάλλονται για τη συγκεκριμένη παράβαση αλλά για παράβαση διαρκείας και ως μέσο παραδειγματισμού για του ενδεχόμενους άλλους μελλοντικούς παραβάτες.
    Φυσικό και εύλογο είναι ότι όλα αυτά θα γίνονται με πλήρη διαφάνεια- υπό το άπλετο φως της δημοσιότητας. Οι πολίτες έχουν πολλά δικαιώματα αλλά όλα αυτά θα τα χάνουν από τη στιγμή που θα αποδεικνύονται κλέφρες και εγκληματίες.
    Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα και λεπτρομερή αλλά πιστεύω ότι και αυτά είναι αρκετά και ικανά να σταματήσει η γάγγραινα της κλοπής του κράτους και κατ΄ ακολουθία του ελληνικού λαού.-

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 22:49 | Δημήτριος Καραγκιουμλέζης

    «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΟΙΩΣ ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 22:31 | Φώτης

    Πιστεύω ότι οι προτάσεις του Υπουργείου για ποινικοποίηση της μη απόδοσης φόρων και ειδικά αυτών που καταβάλλονται από τους πελάτες(ΦΠΑ) ή παρακρατούνται από υπαλλήλους (φόρος εισοδήματος), για να αποδοθούν στο Δημόσιο και δεν αποδίδονται βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αν και πιστεύω ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται αυστηρότερα ως καταχραστές του Δημοσίου.

    Θλίβομαι όμως, όταν ακούω για αγανάκτηση Υπουργών, λόγω τις αυστηρότητας των μέτρων, την οποία μόνο στην ιδιοτέλεια μπορώ να την αποδώσω. Γνωρίζουν ότι κανείς τίμιος πολίτης δεν έχει την ανάγκη συνδιαλλαγής μαζί τους και προσπαθούν να συνεχίσουν την χρόνια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, του προσεταιρισμού καθετί του παρασιτικού, πού μόνο μέσα από την αμοιβαία εξάρτηση μπορεί να επιβιώσει.

    Συγχαρητήρια στον Υπουργό των Οικονομικών και στους συνεργάτες του, κάποιος πρέπει επιτέλους να φροντίζει και για τον Νόμο και μέσα από αυτόν να επιβραβεύει τον τίμιο Πολίτη.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 22:13 | ΑΙΑΣ

    ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΊΑ.
    Παρατίθεται διάταξη του Ν.3842/2010 ΦΕΚ 58 Α΄/23-04-2010 « Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης, Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» τον οποίο ψήφισε η Ελληνική Βουλή.
    Άρθρο 83.
    Συγκρότηση Περιουσιολογίου. Στη Γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών συγκροτείται περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων Α.Φ.Μ.. Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. « Δεν συμπεριλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.»
    Το νομοθέτημα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου εάν, η πολιτεία και εν προκειμένω η εκάστοτε κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να εξουδετερώσει την αποτελεσματικότητά του με το να θέτει εξαιρέσεις (παραθυράκια κατά το κοινώς λεγόμενο), α) θεωρώντας ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν αποτελούν περιουσία, ερωτάται τι; αποτελούν, β) θεωρώντας ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού δεν αποτελούν περιουσία, ερωτάται τι; αποτελούν. Τα παραπάνω εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσον η πολιτεία ενδιαφέρεται πραγματικά να περιορίσει (προσοχή όχι να πατάξει) την φοροδιαφυγή όπως κατά καιρούς διατείνεται, να αντικειμενικοποιήσει τον έλεγχο, δεδομένου ότι εν έτη 2010 πλήρης απεικόνιση της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου την 31/12 εκάστου έτους δεν υπάρχει. Οι φορολογούμενοι βεβαίως θα έπρεπε κάθε χρόνο με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης να δηλώνουν το σύνολο της περιουσίας τους, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των τραπεζικών τους καταθέσεων καθώς και οι κάθε μορφής τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, μετοχές, παράγωγα και λοιπά επενδυτικά προϊόντα σε πίνακες στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται οι εν λόγω πληροφορίες. Ο έλεγχος λοιπόν αφού διασταυρώσει την ορθότητα αυτών ( προϋποτίθεται άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι του ελέγχου ) να προβαίνει στην σύγκριση κατά έτος των περιουσιακών στοιχείων και οι τυχόν προκύπτουσες διαφορές (σημαντική αύξηση της περιουσίας) εάν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τον φορολογούμενο να δημεύονται, ως περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής, και όχι να αντιμετωπίζονται ως τεκμήρια. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την υποχρεωτική διεξαγωγή όλων των εμπορικών συναλλαγών άνω των 300,00€ αποκλειστικά μα χρέωση / πίστωση επαγγελματικών λογαριασμών θα περιορίσουν σημαντικά σε πρώτη φάση τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
    Προς την κατεύθυνση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων θα μπορούσαν οι λογιστές – φοροτεχνικοί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ αρχεία με τις οριστικοποιημένες εγγραφές κάθε μήνα ώστε από αυτήν την βάση δεδομένων να δημιουργηθεί το προφίλ όλων των φορολογουμένων, φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων, Ν.Π.Δ.Δ κλπ, μετά από τα παραπάνω η πολιτεία μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών θα μπορεί να δώσει (αλλά αμφιβάλλω εάν ποτέ δώσει) νόημα στην περίφημη φράση(ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ).Εάν εφαρμόζονταν αυτά ή όποια άλλα προς αυτήν την κατεύθυνση μέτρα θα υπήρχαν Τσοχατζόπουλοι; Βουλγαράκηδες; Σιούφες; Μαντέληδες; Βατοπέδια; και άλλα ων ουκ έστι τέλος σκάνδαλα… Επί δεκαετίες η πολιτεία παραπλανούσε τον Έλληνα λέγοντάς του ότι{ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας είναι,(ήταν)η οικοδομική δραστηριότητα, δηλ. εργολάβοι οικοδομών, τεχνικές εταιρίες δημόσιων ή ιδιωτικών έργων. Πωλούσε και πωλεί ο εργολάβος οικία 92τ.μ με 22τ.μ από αυτά ημιυπαίθριους αντί195.000,00€, αντικειμενικής αξίας 67.500,00€, ο αγοραστής συνάπτει δάνειο διάρκειας 30 ετών, ο εργολάβος δηλώνει ως καθαρά κέρδη προς φορολόγηση 10.125,00€ το 15% και τώρα 20% της αντικειμενικής αξίας (67.500,00 χ 15%), έχει πωλήσει στη χρήση 5 τέτοια ακίνητα, έχει εισπράξει 975.000,00€ και θα φορολογηθεί για εισόδημα 50.625,00€ καταβάλλοντας ως φόρο το τεράστιο ποσό των 10.750,00€, το κόστος της ως άνω οικοδομής μαζί με την αγορά του οικοπέδου 475.000,00€, αποτέλεσμα: μαύρο χρήμα 489.250,00€ στην τσέπη του εργολάβου, 5 φουκαράδες μισθωτοί θα πληρώσουν σε βάθος 30ετίας στις τράπεζες 1.728.000,00€ ενώ η αγορά θα στερηθεί ρευστότητα 753.000,00€, αυτή είναι η περιβόητη ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας. Εργολάβοι δημοσίων έργων, τεχνικές επιχειρήσεις μέσω υπερτιμολογήσεων έχουν ζημιώσει την πολιτεία με εκατοντάδες εκατομμύρια €. Μεγαλο- Ιατροί,Δικηγόροι,Μηχανικοί…και εκατοντάδες άλλες οικονομικές ομάδες έχουν στήσει το δικό τους φαγοπότι στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου!!! ΕΛΕΟΣ..ΠΙΑ,ΕΛΕΟΣ ΩΣ ΠΟΤΕ;;;;;;;; Η Κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ απέσυρε από το σχέδιο νόμου τις διατάξεις περί αυτόφωρου με γελοίες δικαιολογίες ΑΊΣΧΟΣ!!!!!
    Για τους λόγους αυτούς, στους δύσκολους για την Χώρα και τον λαό καιρούς που διανύουμε, τα παραπάνω και άλλα πολλά ισοδυναμούν με ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. !!!!!!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 21:35 | ΚΑΡΑΜΠΙΚΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ . Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ , ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΡΒΑΝΑ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ , ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΙΖΕΡΙΑΣ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΣΗ , ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ.
    1ον, ΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΧΙΣ ΝΕΤ ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ Η ΟΧΙ ΕΤΣΙ ΥΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΤΟΥς ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΡΟΥΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ( ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟ Φ Π Α , ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥΣ),
    2ον. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΡΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ , ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΥ , ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΙΟΚΟΓΕΝΕΙΑ , ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΦΑΓΗΤΟ ΟΤΕ ΔΕΗ Κ Λ Π Κ Λ Π ΚΛ Π …..ΟΙ ΠΟΙΝΕς ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ , ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΡΩΣΤΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ. ΠΟΙΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ . ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΣΤΕ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΦΠΡΟΦΥΓΑΔΕΣ , Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ!!!!!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 21:42 | Τριώδας Δημήτρης

    1. ΄Οσο το ελληνικό Δημόσιο χρεώνει εμένα (δάσκαλο) και τη γυναίκα μου (τραπεζοϋπάλληλο)με εισόδημα 54.000 Ευρώ και με φορολογεί ανάλογα, προεισπράτοντας το φόρο κάθε πρώτη του μηνός και το γιατρό που με παρακολουθεί και έχει ένα σκάφος,σαν το σπίτι μου μεγάλο,ένα παλάτι που ξοδεύει για ΔΕΗ μόνο όσο ένα χωριό,ένα τζιπ κάποιων χιλιάδων κυβικών και δυο-τρια ακόμη μικρότερα αυτοκίνητα τον «υποχρεώνει» να δηλώνει στην Αθήνα 25.000 Ευρώ και στην Επαρχία 15.000, Ζήτω! στην Ελληνική φορολογική δικαιοσύνη!
    2. Όσο το κέρδος από τη μη καταβολή ΦΠΑ σε αποδείξεις Υδραυλικών,συνεργείων αυτοκινήτων,εργολάβων κλπ είναι μεγαλύτερο από την έκπτωση φόρου που μου γίνεται ε, δεν ζητώ απόδειξη.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 19:24 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ

    Ο νονός μπήκε φυλακή για φορογιαφυγή [δηλαδή φοροκλοπή] .Η κλοπή ειναι κλοπή και έτσι πρεπει να αντιμετοπίζεται,αρκεί το κράτος να ειναι εντιμο απέναντι στους πολίτες.Διότι αν το κρατος κανει καθε βδομάδα και μια περαιωση τοτε ο καθε επαγγελματίας εχει μια μονο λύση τη φοροκλοπή ,ειτε ΦΠΑ,ειτε ΦΜΥ κλπ,για να τα βγάλει πέρα.Να γίνει λοιπον το κρατος ,ΚΡΑΤΟΣ δικαίου ,και οι ποινές για κάθε ειδους φοροκλοπής,φοροδιαφυγής κλπ να γίνουν ακόμη αυστηρότερες.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 19:37 | ΝΙΚΟΣ

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις περιπτώσεις που η μη απόδοση του ΦΠΑ από επιχειρήσεις ως επί το πλείστον κατασκευαστικές, οφείλεται στην αργοπορία της είσπραξης από το Δημόσιο, τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις εκκαθαρισμένων και τιμολογημένων οφειλών. Που θα βρεις για να αποδώσεις κάτι που δεν εισέπραξες; Η καθυστέρηση αυτή στην είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων συχνά διαρκεί από μερικούς μήνες και σε πολλές περιπτώσεις διαρκεί ένα ή και περισσότερα χρόνια. Σαν πλέον ορατό παράδειγμα αυτής της εποχής είναι η καθυστέρηση πληρωμής έργων από τους Δήμους, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» που αφορά χιλιάδες ως επί το πλείστο μικρές επιχειρήσεις.
    Η μέριμνα που πρέπει κατά την γνώμη μου να ληφθεί είναι να ενταχθεί στο νόμο διάταξη που να προβλέπει να μην υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για όσο διάστημα καθυστερεί η εξόφληση των εκκαθαρισμένων και τιμολογημένων απαιτήσεων από το Δημόσιο τους Δήμους και τις επιχειρήσεις τους και να υπάρχει έναρξη της υποχρέωσης αμέσως μετά την καταβολή των εκάστοτε εκκαθαρισμένων οφειλών. Εναλλακτικά προτείνω στον νόμο να περιληφθέν διάταξη που να μην υποχρεώνονται οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις να τιμολογούν τις εργασίες που εκτελούν όταν εκδοθεί και υπογραφεί η πιστοποίηση (όπως ισχύει σήμερα) αλλά η τιμολόγηση να γίνεται μετά την κλήση του κατασκευαστή για να πληρωθεί από τις αρμόδιες ταμειακές υπηρεσίες, δηλαδή όταν ήδη έχει εξασφαλισθεί η πλήρης χρηματοδότηση της πιστοποίησης του προς εξόφληση έργου.
    Επίσης να περιληφθεί διάταξη συμψηφισμού των ληξιπροθέσμων, ρυθμισμένων και ενήμερων ακόμα χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ με τις απαιτήσεις από εκκαθαρισμένες οφειλές τόσο του Δημοσίου όσο και των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, αφού οι Δήμοι και οι Επιχειρήσεις τους είναι από τους μεγαλύτερους οφειλέτες προς τις μικρές κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Ο συμψηφισμός μόνο με τα χρέη του Δημοσίου δεν αρκεί, διότι ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις χιλιάδες μικρομεσαίες που εκτελούν Δημοτικά έργα και στενάζουν οικονομικά λόγω της οικονομικής κρίσης.
    Το να περιληφθούν αυτές οι διατάξεις στον υπό ψήφιση νόμο αποκαθιστά την τεράστια αδικία που γίνεται με την αυστηροποίηση των νόμων, η οποία αν εφαρμοστεί χωρίς τις ρυθμίσεις που προτείνω τόσο εγώ όσο και ολόκληρος ο κατασκευαστικός κόσμος θα έχουν ως συνέπεια να γεμίσουν οι ήδη κορεσμένες φυλακές από αθώους πολίτες, που είχαν την ατυχία να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Επίσης οι προτεινόμενες διατάξεις, που σε κάθε περίπτωση δεν είναι καθόλου χαριστικές κάθε άλλο μάλιστα, αφού τα μη συμψηφιζόμενα χρέη του Δημοσίου προς αυτές θα παραμένουν, αλλά με κάποιο τρόπο θα συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας και στην ανάπτυξη αφού θα απαλλαγούν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από χρέη προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ και τα πρόσθετα τέλη που ουσιαστικά δεν οφείλονται συμψηφιζόμενα με τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων προς αυτές και θα συνεχίσουν την εργασία τους προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 19:50 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΜΥΡΝΙΟΥΔΗΣ

    Τα αναφερομενα στο νομοσχεδιο ειναι στην σωστη κατευθυνση αλλα δεν θα αποδωσουν αν δεν =
    1)Συνοδευθουν απο αξιοποιηση και αναβαθμιση των υπαρχοντων εργαλειων ηλεκτρονικου ελεγχου.
    2) Στελεχωσιν των ελεγκτικων υπηρεσιων απο ΕΝΕΤΕΛΩΣ ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΑ ΑΤΟΜΑ ,που θα ειναι εκτος συστηματος και θα αναφερονται κατ’ευθειαν στο υπουργειο
    3) θεσπιση αυστηρων ανευ αναστολης ποινων ,αφαιρεσεις αδειων επαγγελματος,δημευσεις περιουσιων,φυλακισεις φοροφυγαδων ασχετως θεσης και αξιωματος.

    Σημερα δυστυχως βλεπουμε οτι η φοροδιαφυγη συνεχιζεται ανεξαρτητα της κρισης της χωρας: Ελευθεροιεπαγγελματιες ,δικηγοροι ,μηχανικοι ,γιατροι κλπ
    δηλωνουν με την ανοχη του κρατους εισοδηματα Μικροτερα ανειδικευτου εργατου, οι δε κατηγοριες ηλεκτρολογων ,υδραυλικων,βαφεων κλπ συνεχιζουν ευθαρσως να ζητουν αμοιβη= «140 με αποδειξη ,100 χωρις αποδειξη».
    Τα ερωτηματα των απλων πολιτων μισθωτων,συνταξιουχων ειναι=
    Γιατι δεν λειτουργειτο ποθεν εσχες;
    Γιατι δεν αξιοποιειται το ΤΑΧΙS ;
    Γιατι δεν αναλαμβανει μια αδιαφθορη ανεξαρτητη ομαδα να δουλεψει νυχθημερον να διασταυρωσει στοιχεια και να βρει τους φοροφυγαδες που ζουν και κινουνται μεταξυ μας; Ολοι τους ξερουμε ,πολλοι απο αυτους ειναι στο κυκλο μας ,φιλοι γνωστοι συνεργατες ,Το κρατος γιατι δεν τους βρισκει;Μηπως γιατι δεν θελει ; Γιατι κανεις πια δεν πιστευει οτι δεν μπορει.
    Δεν μπορει μονο οι μισθωτοι να σηκωνουν το βαρος.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 18:30 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ
    Στην παρ.1 η φραση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ εχει παραλειφθει.Η ακριβης φραση ειναι(Θεσπιση πραγματικου ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ)
    Ευχαριστω

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 18:40 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    1)Θεσπιση πραγματικου , σε ολα τα εμπλεκομενα με την εξουσια μερη, δηλ. σε πολιτικους,υπηρεσιακους παραγοντες,δημοσιους λειτουργους και και σε ολο το φασμα των δημοσιων υπαλληλων ειδικα δε σε αυτους που ασκουν ελεγχους.
    2)Ευρεση τροπου για αμεση καταβολη του ΦΠΑ κατα την ωρα της συναλλαγης, δια μεσου τραπεζης.(π.χ.με κωδικο του επιτηδευματια η με κωδικο καρτας).
    3)Συνεπεια του κρατους απεναντι στον πολιτη(εγκαιρη αποδοση ΦΠΑ στις επιχειρησεις,και φορολογικη δικαιοσυνη)

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 18:05 | ΣΥΝΕΠΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ

    1. Τα κατώτερα ποσά καθαρού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπει ο Νόμος είναι πολύ μικρά και οι φορολογούμενοι αυτοί θα φροντίζουν κάθε χρόνο να δηλώνουν κάτι παραπάνω από το ελάχιστο ποσό ώστε να έχουν ασυλία.
    Για τους καλλιτέχνες (τραγουδιστές, συνθέτες κλπ) που έχουν εταιρείες με άσχετους με το επάγγελμα συνεταίρους δεν πρέπει κάτι να προβλεφθεί;

    2. Τα τεκμήρια που έχουν προβλεφθεί με προηγούμενο νόμο είναι εξωφρενικά μικρά και δεν αγγίζουν τους φοροφυγάδες. Η προσπάθεια του κράτους δεν θα πρέπει να είναι ή κάτι παραπάνω είσπραξη από κάποιους που δεν πλήρωναν αλλά η φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων.

    3. Επειδή είναι εξωφρενικό να κυκλοφορούν στην Ελλάδα χιλιάδες πολυτελή αυτοκίνητα ενώ ο αριθμός των φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 100.000,00 € είναι ελάχιστος θα πρέπει:

    α. Στο εκκαθαριστικό της εφορίας να αναφέρονται τα αυτοκίνητα που κατέχει ο φορολογούμενος με τα πλήρη στοιχεία (μάρκα, κυβισμός κλπ).

    β. Το εκκαθαριστικό να βρίσκεται υποχρεωτικά στο αυτοκίνητο και να επιδεικνύεται σε κάθε έλεγχο συνεργείων της Εφορίας που θα βρίσκονται στα διόδια, πολυτελείς περιοχές, κέντρα διασκέδασης κλπ.

    γ. Υπάρχουν χιλιάδες πολυτελή τζιπ στην Αθήνα με αριθμούς κυκλοφορίας επαρχίας που δηλώνονται ως αγροτικά.

    4. Για τις εξοχικές κατοικίες (που δηλώνονται ως 100m2 και είναι 300-400m2) μήπως πρέπει στην ετήσια δήλωση να υπάρχει και μία εξωτερική φωτογραφία ή εάν αυτό είναι δύσκολο μία βεβαίωση της τοπικής Αρχής. Και η περίπτωση χρησιμοποίησης των Αρχείων της ΔΕΗ ως προς τις καταναλώσεις θα έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 17:06 | ΝΙΚΟΣ Κ.

    Κύριοι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
    Αλλά μέτρα κατά των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν θα τα αντέξουμε (και άλλος δίπλα μας ως ελ.επαγγελματίας να κλέβει), θα γίνει της Τυνησίας.
    Φροντίστε (και είναι η μόνη λύση)να πιάσετε την φοροδιαφυγή την εισφοροαποφυγή και την κλοπή ΦΠΑ.
    Δεν χρειάζεται φυλακή , το μόνο που χρειάζεται είναι συνοπτικές διαδικασίες δήμευσης περιουσιακών στοιχείων ανάλογα μ΄αυτά που χρωστάει ο καθένας μας.
    Τα εργαλεία που έχετε, μέσω Η/Υ, το έτος 2011 είναι επαρκέστατα, θέληση να υπάρχει.
    Ο κόσμος είναι μαζί σας όταν βλέπει ότι επικρατεί αξιοκρατία.
    Οι λαμογιές τέλειωσαν.
    Στις ΗΠΑ είναι να μην κλέψεις το κράτος αν το κλέψεις την έβαψες.
    Κάτι τελετυταίο,όλοι θα πρέπει να θεωρούνται αθώοι ενάντια στην εφορία αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορεί να ελεγχθεί κάποιος μία φορά σ΄όλη τη ζωή του αλλά αν πιαστεί να έχει κλέψει,δήμευση των πάντων.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 17:56 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΑ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ. ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΧΡΩΣΤΑΩ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΙΩΝ ΕΤΩΝ (750€ ΣΥΝΟΛΙΚΑ). ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; EΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΨΙΦΙΣΘΕΙ ΠΑΩ ΜΕΣΑ; ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΣ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 17:53 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΗΣ

    Στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

    Οταν αποδεδειγμενα (εξοδικο, ασφαλιστικα μετρα , αγωγη κλπ ) ο τριτος στο ονομα του οποιου εκδοθηκε το τιμολογιο η το ΔΠΥ δεν εχει καταβαλει το ΦΠΑ , δεν ειναι ορθον ο επαγγελματιας ο οποιος εκανε σωστα ολες τις διαδικασιες να κατηγορειται για κακουργημα.
    Ο επαγγελματιας εξεδοσε παραστατικο ,εκανε την περιοδικη του δηλωση , ομως δεν εισεπρξε απο τον πελατη το ΦΠΑ και δεν εχει να αποδοσει εξ ιδιων χρηματων . Σημερα αυτο που συμβαινει εναι οτι οποιος εχει εκδοσει παραστατικο καρδιοχτυπα αν θα του δωσει ο πελατης του το ΦΠΑ για να μπορεσει να το αποδοσει. Διεκδικει απο τον πελατη ,τσακωνεται βριζεται τρεχει στους δικηγορους για να εισπραξει και να αποδοσει στο δημοσιο , οχι για να το οικιοποιηθει δηλαδη λειτουργει σαν ενδιαμεσος εισπρακτορας για το δημοσιο .
    Ε λοιπον ειναι αδικο αυτος να χαρακτηριζεται σαν κακουργος και και ο πελατης που δεν πληρωσε το ΦΠΑ ,δεν εξοφλισε το τιμολογιο ,αυτος να μην εχει καμια συνεπεια.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 15:12 | Διονύσης

    1.Η μη απόδοση ΦΠΑ ουσιαστικά είναι είτε φοροδιαφυγή (αν δεν αποδοθεί ποτέ) είτε δάνειο (αν αποδοθεί καθυστερημένα) και μάλιστα από τους πολίτες/καταναλωτές. Το επιχείρημα ότι ένας ελεύθερος επιχ. / έμπορος δεν το καταβάλλει λόγω κρίσης\χρήση ως κεφ.κίνησης είναι παντελώς άστοχο. Έχει το ίδιο νόημα με το να αγοράσει ένας πελάτης κάτι, να πληρώσει το ποσό χωρίς το ΦΠΑ, και να πει ότι θα το δώσει αργότερα γιατί λόγω κρίσης δεν έχει λεφτά, και φυσικά να απαιτήσει να κοπεί κανονικά η απόδειξη.

    2.Για την είσπραξη του ΦΠΑ (και μόνο), αντί να σκεφτόμαστε τις φυλακές, ας σκεφτούμε το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εάν ο άλλος έχει περιουσία, εκποίηση μέχρι να καλυφθεί το ποσό. Εάν πλέον δεν μπορεί να πληρώσει ή έχει μόνο μία πρώτη κατοικία, πληρώνει ένα ελάχιστο και κάνει νέα αρχή.

    3.Για να έχει νόημα το (2) θα πρέπει να φροντίσουν οι μηχανισμοί να μην αφήνουν να δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ειδικά για το ΦΠΑ, λόγω του είδους του φόρου, είναι εντελώς παράλογο να υπάρχει η έννοια του ληξιπρόθεσμου.

    4.Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να υπάρχει κάποια σοβαρότητα στο φορολογικό μηχανισμό. Η συλλογή αποδείξεων και η καθιέρωση απίθανων μηχανισμών όπως η φοροκάρτα (μάλλον η μεγαλύτερη πατάτα της δεκαετίας) δείχνουν όμως το αντίθετο. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε εάν ο Αγγλος, ο Δανός ή ο Σουηδός συλλέγουν αποδείξεις. Γενικά η εφεύρεση του τροχού έχει νόημα μόνο την πρώτη φορά. Από τη δεύτερη και μετά η διαδικασία γίνεται γραφική. Ας βρούμε τι γίνεται στις πολιτισμένες χώρες και ας αντιγράψουμε. Η παραγωγή «καινοτόμων» ιδεών από εμάς τους ίδιους ή η «προσαρμογή» στα ελληνικά δεδομένα είναι αδύνατη, γιατί είμαστε πλέον λαός αμόρφωτος και τεμπέλης. Η μόνη λύση είναι η αντιγραφή από κάποιους άλλους. Μπορεί να είναι σκληρή, αλλά τουλάχιστον θα είναι πιο δίκαιη, από την παρούσα κατάσταση όπου κάποιοι κατακλέβουν το κράτος.

    5.Φυσικά εάν κάποιος έχει απαίτηση από το Δημόσιο, προφανώς θα πρέπει να συμψηφίζεται με το χρέος του, και ας βρει μετά το Δημόσιο τι θα κάνει με τις εσωτερικές του λογιστικές διαδικασίες.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 15:55 | Ζυγάκης Ν.

    Είναι άδικο, μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρα, όπως λέει ο λαός.
    Η σκληρή τρέχουσα κατάσταση απαιτεί την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και όχι γενικόλογων στόχων και αφορισμών για το διαχωρισμό αυτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν η φοροαποφεύγουν, για να καρπωθούν το προιόν, από αυτούς που συγκυριακά αδυνατούν να είναι συνεπείς, όσο και αν το θέλουν, επειδή π.χ. προτίμησαν να πληρώσουν το προσωπικό τους, η τον προμηθευτή τους, κ.λ.π. αφίνοντας το Δημόσιο Ταμείο για αργότερα, ρίχνοντας όμως το οφειλόμενο ποσό στην αγορά, με αυτούς τους τρόπους.
    Τελικά και με λίγα λόγια νομίζω ότι πρέπει να χρησισμοποιηθεί προγραμμα, να το πώ, «ελεγχόμενης καύσης» γιατί η ανεξέγκτη θα κάψει, μόνο τα χλωρά, της δεύτερης ως άνω κατηγορίας που δεν έχουν διέξοδο. Το θέλομε; και μετά…;

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 15:00 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΑΣ

    Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις των συντακτών του υπόψη Νομοσχέδιου, είναι προφανές ότι δεν έχουν απαλλαγεί από το πνεύμα της γραφειοκρατίας, που καταδυναστεύει το Δημόσιο και δεν επιτρέπει την επίτευξη των επιθυμητών κάθε φορά στόχων. Ετσι αναλίσκονται με την εισαγωγή νέων διαδικασιών, αυστηρότερων προφανώς των υφισταμένων, χωρίς όμως καμμία διασφάλιση για την εφαρμογή τους, όπως εξάλλου συμβαίνει με το σύνολο της Νομοθεσίας μας!!
    Είναι απολύτως απαραίτητο, αν πράγματι θέλουμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή, πέραν όσων προτείνει το Νομοσχέδιο, να προβλεφθούν:
    1. Η άμεση απόδοση του ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος από κάθε επιτηδευματία στην πηγή, ήτοι κατά την έκδοση του σχετικού στοιχείου της ταμειακής του μηχανής. Αυτό επιτυγχάνεται άμεσα με την σύνδεση της ταμειακής μηχανής με την συνεργαζόμενη Τράπεζα του επιτηδευματία και με την σύνδεση των Τραπεζών με τα Δημόσια Ταμεία. Ο μεν ΦΠΑ θα προκύπτει ευθέως από την συναλλαγή, ο δε Φόρος Εισοδήματος από τους κατά δραστηριότητα συντελεστές. Οι επιτηδευματίες θα δικαιούνται έτσι επιστροφών ΦΠΑ, με βάσει τις αγορές τους και τις σχετικές προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ , καθώς και τυχόν επιστροφών Φόρου Εισοδήματος με την υποβολή της ετήσιας Φορολογικής Δήλωσης.
    2. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η έκδοση των σχετικών στοιχείων, να θεσπισθεί η πλήρης έκπτωση κάθε πραγματοποιούμενης δαπάνης από το εισόδημα του φορολογουμένου, εφόσον αυτή πραγματοποιείται μέσα από το σύστημα της αυτόματης καταγραφής της (ηλεκτονική κάρτα).
    3. Τα εντεταλμένα όργανα για την δίωξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα:
    – Δέσμευσης της περιουσίας του φοροδιαφεύγοντος,
    – Απαγόρευση της άσκησης της δραστηριότητας, προσωρινά η/και μόνιμα,
    – Επιβολή της ποινής στέρησης της προσωπικής ελευθερίας.
    Οι τυχόν προσφυγές δεν αναστέλουν την εκτέλεση των παραπάνω. Σε περίπτωση δικαίωσης του χαρακτηρισθέντος ως φοροδιαφεύγοντος, του αποδίδεται η επιδικασθείσα αποζημίωση, η οποία βαρύνει τα κακώς ενεργήσαντα όργανα.
    4. Σε κάθε περίπτωση τα εντεταλμένα όργανα για την δίωξη της φοροδιαφυγής έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν τυχόν καταγγελίες πολιτών σχετικές με φοροδιαφυγή και να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 15:12 | κωνσταντινος στεργιόπουλος

    Γιά την καταβολή του ΦΠΑ πιστεύω ότι πρέπει την στιγμή που η κάρτα μου(πιστωτική ή νεα ηλεκτρονική) χρεώνεται με την αξία της συναλλαγής, αυτόματα με την ίδια διαδικασία να ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ απ΄ευθείας ο καταβαλλόμενος από εμέ ΦΠΑ στον ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΄Ετσι ο επιτηδευματίας δεν θα τον βάζει στην τσέπη του έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι δικά του χρήματα που μπορεί να τα χρησιμοποιεί σε άλλους προορισμούς και δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί στο τέλος του μηνός ότι» δεν έχω να πληρώσω το ΦΠΑ» που έχει προεισπράξει από τον καθένα μικροεισοδηματία μικροσυνταξιούχο, μισθωτό άνεργο κλπ.

  • Κύριε Υπουργέ
    Τα μέτρα ενάντια στην φοροδιαφυγή για να είναι πρόσφορα θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τις αιτίες που την γεννούν.
    Η φοροδιαφυγή έχει δύο διαστάσεις.
    α)Η φοροδιαφυγή των «φτωχών». Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας «σπρώχθηκε» από τις καταστάσεις για να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας. Όμως σε ένα κράτος όπου η ύπαρξη βασικών κανόνων ήταν μέχρι τώρα απλά ένα ανέκδοτο κανείς δεν τους σταμάτησε όταν ξεκίνησαν χωρίς κεφάλαιο και γνώσεις. Αποτέλεσμα απλό. Το σύνολό τους σχεδόν απέτυχε.Ξεπούλησε όσο-όσο αν είχε κάποια μικρή ακίνητη περιουσία και πνίγηκε στα χρέη ή και να δεν πνίγηκε ακόμη μόνο η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιφυγή τον κρατάει ακόμη ζωντανό.
    Λύση; Σταθερούς κανόνες ίδρυσης με πραγματικό, αναγκαίο, κεφάλαιο. Υποχρεωτική εκπαίδευση για στοιχειώδη γνώση του αντικειμένου και ίσως δραστηριοποίηση υπηρεσιών για υποβοήθηση στην ύπαρξη μελέτης βιωσιμότητας. Αυτό μπορεί να περιορίσει τις ενάρξεις αλλά θα γλυτώσει πολλούς από μελλοντική καταστροφή και ως έτσι είναι το πιο κοινωνικό μέτρο για ένα σοσιαλιστικό κίνημα.
    β)Η φοροδιαφυγή για αύξηση των κερδών.
    Αυτή πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής σας.
    Δεν θα αναφερθώ σε μέτρα που έχετε ήδη πάρει αλλά σε νέα ξεκινώντας από το πως γίνεται όσον αφορά τους εκτός παροχής υπηρεσιών κλάδους.
    Το μυστικό εκεί είναι διπλό.
    β1)Τα Β’ κατηγορίας βιβλία. Αυτά από μόνα τους σε προκαλούν για να κλέψεις. Είχατε υποσχεθεί για κατάργηση αλλά…
    β2)Ο μη έλεγχος των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών.
    Τα ποσοστά που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται είναι στην πλειονότητά τους υπερβολικά. Αυτό δίνει ένα μεγάλο περιθώριο στις βιομηχανίες για παραγωγή μαύρων υλικών που στην συνέχεια το διακινούν στους πελάτες τους κλπ με αποτέλεσμα τεράστια ζημιά.
    Λύσεις: Σύγκριση με τα διεθνή στάνταρ αλλά και μεπιτόπιο έλεγχο την ώρα της παραγωγής.Απαλλαγή μέσα από το φορολογικό του κόστους ενοικίου και εργατικού δυναμικού.Απαλλαγή και ενός ποσού για διαβίωση και ταυτόχρονα αύξηση των προστίμων και ποινών. Αυτό θα μειώσεις δραματικά τον αριθμό των «φτωχών» αλλά και πολλών μικρών επιχειρηματιών που διαφεύγουν.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:12 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥΡΩΝΗΣ

    Θεωρω πως το προβλημα του ΦΠΑ εχει δυο οψεις. Την μη αποδοση απο οσους δεν το εισπρατουν γιατι οι συναλλαγες τους ειναι ανευ παραστατικων (μαυρες)και την μη αποδοση απο οσους εκδιδουν παραστατικα κανονικα αλλα δεν το αποδιδουν. Στην πρωτη περιπτωση θεωρω πως καθε αυστηροποιηση των ποινων ειναι απολυτα λογικη. Ομως στην δευτερη περιπτωση η μη αποδοση πιστευω πως στη συντριπτικη της πλειοψηφια ειναι προιον οικονομικης δυσπραγιας. Αλλωστε αν εχει εκδοθει το παραστατικο αργα η γρηγορα σε καποιον ελεγχο θα βρεθει η παραβαση και θα ληφθουν τα αναγκαια μετρα εισπραξης. Αυτη η περιπτωση της μη αποδοσης με αποδεδειγμενη οικονομικη δυσπραγια δεν μπορει να εξισωθει ουτε με την μη αποδοση απο επιχειρηση που μπορει αλλα επιλεγει να μην το κανει, ουτε με την μη εισπραξη και αποδοση λογω μη εκδοσης παραστατικων. Σε αυτη την περιπτωση της αντικειμενικης αδυναμιας τα μετρα με τις νεες ποινες ειναι παντελως ανεδαφικα.

    Μετρα που μπορουν να βοηθησουν στην αποδοση του ΦΠΑ ειναι η νομοθετικη ρυθμιση της αποδοσης του ΦΠΑ σε ικανο αριθμο δοσεων οπως και η νομοθετικη ρυθμιση του τροπου αποδοσης του ΦΠΑ μεταξυ των επιχειρησεων.

    Οι 3 δοσεις δεν προσφερουν καμια ουσιαστικη βοηθεια στη ρευστοτητα αφου μετα την παροδο των 3 μηνων η μηνιαια καταβολη θα ειναι 3 φορες απο 1/3 του καθε μηνα αρα ακριβως το ιδιο οπως πριν. Αντιθετα η θεσπιση 12 δοσεων (εστω μονο σε περιπτωση υπαρξης καποιας αντικειμενικης συνθηκης οπως μειωση τζιρου)θα μπορουσε να προσφερει ουσιαστικη βοηθεια.

    Τελος πρεπει να απαγορευθει με νομο η καταβολη ΦΠΑ μεταξυ επιχειρησεων με μεταχρονολογημενες επιταγες. Πρεπει για να μπορει να καταχωρηθει στα βιβλια ενα τιμολογιο ως εγκυρο το ΦΠΑ που αναλογει να εχει καταβληθει μεσω Τραπεζης ως τις 20 του επομενου μηνα απο την εκδοση του. Σε αυτη την περιπτωση οι επιχειρησεις θα το αποδωσουν γιατι απλα θα το εχουν εισπραξει μετρητοις και οχι με μεταχρονολογημενη επιταγη. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΦΠΑ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:59 | MIΧΑΛΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΣΚΗΣ

    Σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν υπάρχει μεζούρα μέτρησης της φοροκλοπής τουλάχιστον.
    Επομένως η μη καταβολή ΦΠΑ εισπραχθέντος μέχρι και ενός ευρω να επισύρει αυστηρότατη κύρωση.
    Δεν υπάρχει ελαστικότητα σε οποιονδήποτε κλέφτη σε ευνομούμενα κράτη.
    Η δεσμευση περιουσίας κινητής και ακίνητης και καταθέσεων ακόμη και εντος της ΕΕ να ειναι μέτρο ΕΠΙΒΑΛΛΌΜΕΝΟ αποτρεπτικό και δρακόντειο.
    Ηδη διαπιστώνω ότι ατονεί η έκδοση αποδείξεων από ωρισμένους ιδιαιτερα για μικρά ποσά.
    Ένα μέτρο χρησιμο θα ηταν τα στατιστικά στοιχεια εισπραξεων της πρώτης περιόδου επιβολής των μετρων.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:44 | Στάθης Ζωγραφάκης

    Δεν θα σχολιάσω τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, που τελικά θα επιβληθούν, όμως θα ήθελα να παρατηρήσω ότι κάποιος κάνει φοροδιαφυγή, εκτός των άλλων και όταν η φορολογία είναι βαριά. Αν λοιπόν κάνουμε πιό λογική τη φορολογία, τότε ένας αριθμός φορολογουμένων θα την αποφύγει καθώς θα τη θεωρήσει δίκαια και μέσα στις δυνατότητές του.
    Δεν αναφέρομαι στο ΦΠΑ, καθώς αυτός είναι φόρος που εισπράττεται για λογαριασμό του κράτους και επιβάλλεται να αποδίδεται άμεσα. Αναφέρομαι σε φόρους που επιβάλλονται αυθαίρετα από την πολιτεία και ως εκ τούτου μπορούν να μειωθούν. Τέτοιος φόρος είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας δεδομένου ότι πολλοί έχουμε κληρονομήσει ακίνητα που δεν δίνουν έσοδα, π.χ. είναι ερειπωμένα, ακατοίκητα κ.λ.π. και δεν έχουμε τα χρήματα να τα επισκευάσουμε, για να τα νοικιάσουμε. Όμως επιβάλλεται φόρος μόνο και μόνο επειδή τα κατέχουμε. Παλιά δεν υπήρχε κανείς τέτοιος φόρος, επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια (ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ κ.λ.π.). Καταλαβαίνω τους φόρους που επιβάλλονται σε κάθε είδους εσόδημα, δεν καταλαβαίνω όμως τους φόρους που επιβάλλονται σε μη εισόδημα. Τουλάχιστον θα μπορούσαν να επιβάλλονται με μιά πιό προοδευτική κλίμακα, ήτοι σε ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:24 | Κώστας Μπέσης

    Επανέρχομαι σε προτάσεις που έχω ξανακάνει αλλά….

    1.ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, και όχι ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Μια διασταύρωση των δηλώσεων Ε9 και Ε1 καθώς και το άνοιγμα Τραπεζικών λογαριασμών εντός και εκτός Ελλάδας βάζει τα πράγματα στή θέση τους και ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ. Τυχόν απόκρυψη στοιχείων από τούδε και στο εξής να χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα (κακούργημα) κατά περίπτωση.

    Με ενοχλεί αφάνταστα να βαφτίζουμε «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» την απλή καταγραφή περιουσιακών στοιχείων. Υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

    2.Μετά την έναρξη εργασιών, για κάθε επιχείρηση,από Έλληνα επιχειρηματία, να ερευνάται η προέλευση των χρημάτων που επενδύθηκαν.

    3.Τυχόν επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί να απολύονται και όχι να παραπέμπονταισε Ε.Δ.Ε.

    4.Μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα .Σε συνδυασμό με άλλα φορολογικά κίνητρα,το μέτρο θα συμβάλει στην τόνωση της αγοράς,της ανταγωνιστικότητας,και της ανάπτυξης.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:06 | Στέφανος

    Α)Συμφωνώ με το κλίμα των περισσότερων σχολίων περί αυστηροποίησης για όλους για τη μη απόδοση ΦΠΑ, αλλά καλό θα ήταν να θεσπιστεί και ενός τύπου Point system που θα αφορά τόσο τον αριθμό των παρανόμων πράξεων όσο και το ποσό της πράξης αυτής, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση να βρεθεί στη φυλακή κάποιος ο οποίος δεν κατάφερε μία φορά να αποδώσει το κάποιο μικρό ποσό ΦΠΑ. Έτσι θα δοθεί ουσιαστικά ο χρόνος μίας μεταβατικής περιόδου ώστε να μπορέσει η αγορά αλλάξει τη λανθασμένη νοοτροπία της αλλά να σταματήσουν και οι λαϊκίστικες φωνές που κυρίως χρησιμοποιούσαν παρανόμως ως κομμάτι των εσόδων τους το ΦΠΑ να διαμαρτύρονται.

    Β) Επιτέλους ας γίνει μία λίστα με το τί ακριβώς θα πρέπει να ελέγχει ο εφοριακός σε κάθε είδους επιχείρηση (Α.Ε, Ε.Π.Ε, Ο.Ε κλπ)χωρίς να μπορεί να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από αυτή (να ελέγχει και να σημειώνει τα αποτελέσματα του ελέγχου για κάθε σημείο της λίστας) ο οποίος θα συνδυάζεται με ένα σαφή κατάλογο προστίμων και ποινών που δε θα μπορεί να ερμηνεύεται από τον κάθε εφοριακό – ελεγκτή κατά τη δική του βούληση, ώστε να ξέρει ο καθένας τι θα πληρώσει ως πρόστιμο αλλά και τι θα του αποδοθεί ως ποινή τη στιγμή που τελεί την παράβαση αυτή και όχι να περιμένει να έρθει (αν πάει ποτέ) ο έλεγχος και να του πει ότι αυτά που προκύπτουν ως πρόστιμο είναι 10Χ, δώσε σε εμένα 1Χ και θα σου το κάνω το πρόστιμο 2Χ ή να πάει και να ελέγξει μόνο 2 από τις 10 παραβάσεις που έχει κάνει η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν οι διάφοροι ελεγκτές να βάζουν ό,τι πρόστιμο θέλουν (κακοπροαίρετα ή καλοπροαίρετα), θα σταματήσει ο κάθε ελεγχόμενος να ελπίζει ότι θα τα «βρει» με τον ελεγκτή όταν γίνει ο έλεγχος και τέλος θα διευκολύνει και τη δικαστική επίλυση των όλων ζητημάτων.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:23 | Άγγελος Μανουσίδης

    Ποιοί θα διορθώσουν την φοροδιαφυγή;
    Αυτοί οι ίδιοι που εδώ και δεκαετίες κυβερνούν και οι ίδιοι δημιούργησαν το χρέος στην Ελλάδα; Αυτοί τώρα θα ζητάνε από εμάς να πληρώσουμε τις αυδοσίες τους;
    Υπάρχουν ακόμα και μερικοί από εμάς που δεν τρώμε κουτόχορτο.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:16 | Γ.Π.

    Είναι σαφές ότι το άρθρο 3 του παρόντος έχει συνταχθεί είτε από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη νομική επιστήμη είτε από ανθρώπους που τα νομικά τα διάβαζαν σε προθαλάμους κομμωτηρίων.
    Συγκεκριμένα: Είναι παράνομη η κράτηση για μη απόδοση ΦΠΑ, εφόσον δεν πληρούνται οι διατάξεις του 375 ΠΚ,καθώς ο ίδιος ο νομοθέτης χαρακτηρίζει την μη απόδοση ΦΠΑ ως υπεξαίρεση, και 275 ΚΠΔ. Η δε υπαξαίρεση δεν είναι διαρκές έγκλημα, καθώς αποτελεί τυπικό παράδειγμα στιγμιαίου εγκλήματος. Σημείωνεται δε ότι ότι δεν καθίσταται ένα έγκλημα στιγμιαίο, επειδή «έτσι το θέλει» ο όποιος Νομοθέτης αλλά καθίσταται τέτοιο από τη φύση του (υπάρχει σχετική βιβλιογραφία και άφθονες δικαστικές αποφάσεις περί τούτου). Ομοίως ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, ποιο είναι άραγε αυτό;,ιδιαίτερα δε που συνδέεται – εντελώς αυθαίρετα – με χρονικό διάστημα ανοχής! Όσον αφορά δε να μην επιτρέπται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους, να μν επιτρέπεται η μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι και ότι η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται, όλα τα παραπάνω προσκρούουν σε συνταγματικές και άλλες διατάξεις, οι αναλύσεις των οποίων δεν έχουν σημασία, καθώς όσοι συντάσσουν τους παραπάνω νόμους δεν τα κατανοούν… Οι περισσότερες δε από αυτές τις διατάξεις είναι αμφίβολο αν μπορούν να διασωθούν του δικαστικού ελέγχου. Είναι απλώς λυπηρό για το νομικό μας πολιτισμό και λυπηρό γιά όλους μας…

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:21 | Σάκης

    διαβάζουμε στις εφημερίδες «Στροφή 180 μοιρών κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του φορολογικού νομοσχεδίου, όσον αφορά στη θέσπιση αυτόφωρης διαδικασίας για τη μη απόδοση του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, αλλά και την επιβολή αυστηρών ποινών φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ.»

    κρίμα, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή, είναι η κυβέρνηση βρήκε επιτέλους τα κότσια να βάλει τάξη!!!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:40 | Σ.Τ. ΓΙΑ ΤΟ ΦΜΥ

    Στο νομοσχέδιο που έχει βαριές ποινές για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ) προβλέπεται παράλληλα ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ (3 ΔΟΣΕΙΣ) του ΦΠΑ ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν αδυναμία εισπράξεων να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
    ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ Φ.Μ.Υ.? (αφού οι ποινές είναι ίδιες, η λύση δεν πρέπει να είναι ίδια?)

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:57 | ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πρέπει κάποτε στην Ελλάδα να υπάρξει ένα μόνιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα πρέπει να είναι σκληρό ως προς τις παραβάσεις. Και το σημαντικότερο, ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ από σωστούς δημόσιους λειτουργούς, στους οποίους θα επιβάλλονται σκληρότερες ποινές για παράβαση καθήκοντος. Μόνο έτσι μπορεί να ορθοποδήσουμε κάποτε. Το να επικαλείσαι τα κακώς κείμενα σε άλλους τομείς όπως στις μισθοδοσίες , στο ωράριο εργασίας κ.τ.λ. δεν αποτελεί δικαιολογία για να απαιτείς από το νόμο να σε αφήνει να τον παραβαίνεις ατιμώρητα. Δηλαδή είναι ηλίθιοι αυτοί που πληρώνουν κανονικά; Η κλοπή δημοσίου χρήματος πρέπει να τιμωρείται αυστηρά ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Και να μην παραγράφεται… Μακάρι να μπορούσε το αυτόφωρο να ισχύσει και για τους βουλευτές…..

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:35 | ΗΡΩ ΚΑΡΤΑΛΗ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:

    ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΦΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΠΟΣΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 150.000 € ΠΟΥ ΘΕΤΕΤΕ ΩΣ ΟΡΙΟ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ.
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ Ή ΟΤΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΦΟΡΟΓΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘ΄ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ Φ.Π.Α.?
    ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ?
    ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ – ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ. ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ. ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ 1/3 ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΕΙ.
    ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΤΟΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ, Η ΟΦΕΙΛΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ.
    ΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΑΛΛΑ ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ Φ.Π.Α Κ.Λ.Π., ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΟΥΝ, ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΦΕΙΛΩΝ.
    ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2008, ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ, ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ, ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΒΟΗΘΕΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!
    ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΦΥΛΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ. ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΧΩΡΕΣΟΥΝ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:36 | ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 11 Ν.3888/2010 ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΥΨΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ π.χ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΙΩΣΕΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:26 | Κώστας

    Κύριοι,
    Εκτιμώ ότι δεν επιθυμείτε τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, αφού επιτρέπετε σε όσους διαθέτουν μαύρο χρήμα και όλους αυτούς τους γνωρίζετε πολύ καλά.
    α)Να κατασκευάζουν βίλες εκατομμυρίων και εσείς να τους ζητάτε να δικαιολογήσουν το κόστος της κατασκευής με το εξευτελιστικό «Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής» που δεν αρκεί ούτε για τα μπετά.
    β) Να αγοράζουν ακίνητα σε αντικειμενικές αξίες, που υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών.
    γ)Να διατηρούν καταθέσεις που δεν δικαιολογούν τα δηλωθέντα εισοδήματα.
    δ)Να αγοράζουν στο χρηματιστήριο μετοχές και ομόλογα, χωρίς να δικαιολογούν τα χρήματα των αγορών.

    Κύριοι,
    κατανοείτε πιστεύω, ότι με όλα τα παραπάνω, κανέναν που δεν διαθέτει μαύρο χρήμα δεν εξυπηρετείτε.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:45 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ

    ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΣΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΟΤΙ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η «ΤΑΡΙΦΑ» ΤΟΥΣ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΟΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΦΟΥ Η ΑΔΕΔΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ. ΑΝ ΚΑΝΕΙ!!! ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ!!! ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ!!! ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΘΟΥΣ.-

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:21 | σρ

    δεν πρέπει η φοροδιαφυγή να ενθαρρύνεται με τη δικαιολογία ότι έτσι βοηθάμε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν

    όσες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να επιβιώσουν μέσα από τη φοροδιαφυγή, καλύτερα να κλείσουν, γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων και ταυτόχρονα θίγουν τα συμφέροντα πολλών, ή ακόμα καλύτερα να γίνει ρυθμιστής τους το κράτος, κατ’ αναλογία όπως κάνει το ΔΝΤ με τις παραπαίουσες χώρες

    στην Ελλάδα έχουμε το εξής τραγελαφικό, πλούσιους επιχειρηματίες με παραπαίουσες επιχειρήσεις

    ας φροντίσει επιτέλους το κράτος να κάνει στενό μαρκάρισμα στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ώστε να ξεκαθαρίσει ο τόπος και να μείνουν οι ικανοί και άξιοι που βγάζουν λεφτά για τον εαυτό τους, αλλά και προσφέρουν στην κοινωνία, όχι που μόνο βγάζουν, επιβαρύνοντας την κοινωνία

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_avoidance_and_tax_evasion

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:47 | Κώστας Δερμούσης

    Πρέπει να υπάρχει αυστηροποίηση των νόμων αλλά και της εφαρμογής τους. Ωστόσο, αυτή η αυστηροποίηση πρέπει να ισχύει για όλους και ιδίως για όσους κρύβονται πίσω από διάφορους μανδύες ασυλίας και δεν αναφάρομαι μόνο σε πολιτικούς. Από την άλλη πλευρά, η όποια επιβεβλημένη πλέον από τις συνθήκες,αυστηροποίηση πρέπει να είναι ρελασιτική και να μην εξαντλείται σε θεωρητικά μοτίβα νόμων και αποφάσεων τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά.

    Διαβάζω, για παράδειγμα, ότι θα υπάρχει προσωποκράτηση για μη καταβολή χρεών, ΦΠΑ, κλπ. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό είναι απολύτως σωστό και μακάρι να εφαρμόζοταν. Ωστόσο, σε περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης, τι θα κάνει Δικαιοσύνη αν έχει να αντιμετωπίσει χιλιάδες επαγγελματιών οι οποίοι όντως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν; Αν υπάρξει προσωποκράτηση Θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο την οφειλή;Είναι απίθανο. Θα κατασχεθεί το σπίτι του οφειλέτη από το Δημόσιο; Ο οφειλέτης έχει ήδη προσημειώσει το ακίνητο του σε κάποια τράπεζα και το θεωρεί ήδη «χαμένο». Δεν ενδιαφέρεται αν θα το πάρει η τράπεζα ή το Δημόσιο.

    Ο αντίλογος μπορεί να είναι ότι η αυστηρότητα των νόμων θα λειτουργήσει εκφοβιστικά. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι που μπορούν και έχουν, θα πληρώσουν. Ωστόσο, αυτοί που πραγματικά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν, δεν θα το κάνουν. Φοβάμαι ότι οι τελευταίοι είναι πάρα πολλοί και ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει για όσους έχουν πραγματικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης. Αν δεν βοηθηθούν να ορθοποδήσουν προκειμένου να πληρώνουν τα χρέη τους, πραγματικά δεν βλέπω άλλο τρόπο είσπραξης. Η ίδια λογική ισχύει και στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Αν ένας πελάτης μου χρωστάει χρήματα, δεν τον φτάνω στα άκρα.Προσπαθώ να τον στηρίξω, στο βαθμό του εφικτού, προκειμένου να εισπράξω τα χρήματα μου έστω και με καθυστέρηση.

    Τέλος, σε καμία περίπτωση, η Κοινωνία δεν πρέπει να βρεθεί απέναντι από τη Πολιτεία.Δεν θέλω να σκεφθώ τις παρενέργειες που θα προκληθούν αν, αρχικά σε επικοινωνιακό επίπεδο και αργότερα σε επίπεδο δράσεων, «κάποιοι φουκαράδες φυλακιστούν για λίγες χιλιάδες ευρώ ενώ όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα, κλπ., κλπ.. πολλών εκατομμυρίων ….». Θα μπορούμε τότε να μιλάμε για Κράτος Δικαίου;

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:27 | Γ. Κοντογεώργος

    Διάβασα τις αρχικές προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών για τις ποινικές κυρώσεις όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ και ενθουσιάστηκα, αφού το φωνάζω από το έτος 2000 ότι αν δεν θεσπιστούν αυστηρότατες ποινές και δεν μπουν μερικοί φυλακή για να φοβηθούν οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στην Ελλάδα.
    Όμως κανείς δεν μας ακούει εμάς τους απλούς πολίτες…
    Και «πριν λαλήσει ο πετεινός…», άκουσα σήμερα ότι ο Υπουργός τα πήρε όλα πίσω μετά από πιέσεις άλλων Υπουργών και μ΄ έπιασε πάλι η γνωστή απογοήτευση. Μισό βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω.
    Ένα πιθανό επιχείρημα ότι θα γεμίσουν οι φυλακές από μικροοφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες θεωρώ πως δεν είναι παρά μία πρόφαση για να μην αγγίξουμε τα κακώς κείμενα.
    Η εφαρμογή των αυστηρών κυρώσεων δεν θα έστελνε πολλούς στη φυλακή, γιατί μόλις έμπαιναν οι πρώτοι, όλοι οι υπόλοιποι θα έσπευδαν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με κάθε τρόπο. Πράγμα που δεν κάνουν τώρα, αλλά αντίθετα, συνεχίζουν τον πολυτελή βίο τους, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση. Το πολύ-πολύ να κληθούν και πάλι στην επόμενη «περαίωση»… ως επιβράβευση!
    Πολύ θα ήθελα να μεταφέρω αυτούσια μια συζήτηση περί απόδοσης ΦΠΑ που τυχαία άκουσα σε πεζοδρόμιο γνωστού βορείου προαστίου μεταξύ δύο ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά η χυδαιότητα της φρασεολογίας δεν μου το επιτρέπει. Είχε περίπου ως εξής: ερώτηση του ενός: «και δεν θα αποδώσεις ΦΠΑ;» Απάντηση του άλλου: «θα αποδώσω ένα ******».
    Δυστυχώς αυτή είναι η νοοτροπία που κυριαρχεί. Ας αποφασίσουμε κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ακόμη κι αν κάποιοι φυλακιστούν ή μείνουν «άνεργοι», γιατί αυτές οι μίζερες επιλογές της διατήρησης των «λεπτών» ισορροπιών τελικώς θεωρώ ότι θα μας οδηγήσουν στη χρεωκοπία, καθ΄ ότι το «κούρεμα» των μισθών και των συντάξεων δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να την αποτρέψει και τότε θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυτά που τώρα πάμε να αποφύγουμε, όπως κάναμε τα τελευταία 20 χρόνια, και πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος θα ακολουθήσει το χάος της ωμής βίας.
    Προτείνω να ξεχάσουμε ότι υπάρχει η φράση «πολιτικό κόστος» στην ελληνική γλώσσα. Γιατί αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο άλλο που έρχεται…

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:48 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    1. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί γίνεται τόσος θόρυβος γύρω από το θέμα της απόδοσης του ΦΠΑ. 0 ΦΠΑ αποτελεί δημόσιο έσοδο που εισπράττει ο επιχειρηματίας για λογαριασμό του κράτους. Οταν δεν τον αποδίδει, καταχράται δημόσιο πόρο, συνεπώς, πρέπει να διώκεται με τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου.
    2. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων προς το Δημόσιο πρέπει να είναι άμεσα απαιτητές (χωρίς περίοδο χάριτος)
    3. Επιχειρηματίες που επιβιώνουν με κατάχρηση δημοσίων πόρων (φοροκλοπή) ή/και ληξιπρόθεσμων οφειλών (φοροδιαφυγή) νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και λειτουργούν εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητος και της κοινωνίας
    4. Η επίκληση «πιάστε πρώτα τους κλέφτες-λαμόγια πολιτικούς και τους εργοδότες αυτών μεγαλο-επιχειρηματίες» και μετά ασχοληθείτε με τα μικρά ψάρια, μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Οταν συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων αποτελεί το καλύτερο όπλο εναντίον εκείνων που ισχυρίζονται ότι «μαζί τα φάγαμε», θα έχουμε κατακτήσει την ποιότητα που αρμόζει σε ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:03 | ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΡΤΖΙΑΔΟΥ

    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΔΟΛΙΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΓΩ ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ (το μεγαλύτερο ποσό ανήκε σε πολιτικό κόμμα) ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΧΕΔΟΝ 10 ΕΤΗ!! Η ΕΦΟΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΟΚΤΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ (σήμερα υπάλληλοι των 800 ευρώ) ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΟΙΗΘΟΥΝ ή ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ. ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ «ΦΕΡΕΓΓΥΟΥΣ» ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ (μη δόλια χρεωκοπία), ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΔΙΞΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΔΟΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΕΑΝ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 11:37 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Μήπως πρέπει να εξετάσετε και την ποινή της κοινωνικής εργασίας όπως π.χ. εργασία στην καθαριότητα των Δήμων, έως του ποσού της οφειλής, για όσους καταδικάσουν τα δικαστήρια !

    Πρέπει όμως σίγουρα να εκσυγχρονιστεί ο ΚΒΣ, να γίνει απλός και σαφής έτσι ώστε ο κάθε ένας πολίτης, να μπορεί να συμπληρώσει τα φορολογικά του έντυπα με σαφήνεια και βεβαιότητα, χωρίς την συνδρομή λογιστή. Σε ένα λαβύρινθο νομοθεσίας, εγκυκλίων, ερμηνευτικών διατάξεων κλπ είναι σχεδόν αδύνατο για έναν έντιμο πολίτη, να μήν κάνει λάθος.

  • ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

    Η εφαρμογη συνοπτικά βασίζεται ι) στην ξεχωριστή αναγραφή της αξίας του ΦΠΑ από την τιμή προϊόντος ή υπηρεσίας στις αποδείξεις λιανικής, ξεκαθαρίζοντας τι ανήκει στον πωλητή και τι στο Ελληνικό Δημόσιο σε συνδυασμό με ιι) την καθιέρωση πληρωμής του ΦΠΑ με διαφορετικό τραπεζογραμμάτιο (νόμισμα) που θα έχει ήδη ανταλλαχτεί με ευρώ από τον ίδιο τον καταναλωτή, εξασφαλίζοντας την χρήση του αποκλειστικά για συναλλαγές ΦΠΑ (χωρίς την δυνατότητα άλλης χρήσης).

    1ο Σενάριο Υποχρεωτικής Εφαρμογής χωρίς την αύξηση του ΦΠΑ

    Απαιτούμενες ενέργειες

    i) Παράλληλη κυκλοφορία νομίσματος π.χ. δραχμής μόνο για τις πληρωμές ΦΠΑ. Καθιέρωση μονόδρομης ανταλλαγής από ευρώ σε δραχμές σε τράπεζες, περίπτερα, ή/και καταβολή μέρος των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων σε δραχμές. Ισοτιμία συναλλαγής 1 ευρώ προς 1 δραχμή.

    ii) Μετατροπή προγραμματισμού ταμειακών μηχανών ώστε να τυπώνουν αποδείξεις οι οποίες αναγράφουν ξεχωριστά την τιμή πώλησης του προϊόντος ή υπηρεσίας σε ευρώ και ξεχωριστά το ποσό του αποδιδόμενου ΦΠΑ σε δραχμές

    iii) Αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων ξεχωριστά η αξία του προϊόντος ή υπηρεσίας σε ευρώ και ξεχωριστά το ποσό του ΦΠΑ σε δραχμές

    iv) Κατά την αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας από τον καταναλωτή η αξία του προϊόντος ή υπηρεσίας να πληρώνεται σε ευρώ και το ποσό του ΦΠΑ σε δραχμές.

    Παράδειγμα

    Αγορά προϊόντος αξίας 100 € με απόδοση 11 δραχμών (11%) ΦΠΑ από τον καταναλωτή

    • Ο καταναλωτής μαζί με το ποσό των 100 €, παραδίδει στον πωλητή και τις 11 δραχμές ΦΠΑ που έχει προαγοράσει και το αντίτιμο τους σε ευρώ βρίσκεται ήδη στα Ταμεία του Κράτους

    • Ο πωλητής λαμβάνοντας τις 11 δραχμές θα έχει την δυνατότητα χρήσης τους μόνο ως καταβολή αποπληρωμής ΦΠΑ στην Εφορία ή για την καταβολή ΦΠΑ κατά την αγορά προϊόντων χονδρικής.

    • Περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης
    Θεωρούμε δεδομένο ότι κανένας καταναλωτής, γνωρίζοντας σαφέστατα την τιμή του προϊόντος άνευ ΦΠΑ, όπως αυτές θα εμφανίζονται στους τιμοκατα-λόγους ή στις αναρτώμενες τιμές, δεν θα είναι διευθετημένος να καταβάλει περισσότερα ευρώ από αυτά που αναγράφονται ως αξία του προϊόντος ή υπη-ρεσίας στην περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης.

    Συμπεράσματα

    Από όσα αναφέρθησαν είναι προφανές ότι με την εφαρμογή της περιγραφόμενης μεθόδου, ο πωλητής είτε κόψει είτε δεν κόψει απόδειξη, δεν θα μπορεί να καρπωθεί το ΦΠΑ.

    Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή αυτής της μεθόδου θα κατευθύνει τους πωλητές στην κοπή αποδείξεων μειώνοντας τα κίνητρα για την μη κοπή τους, μιας και το ρίσκο της μη κοπής δεν θα οδηγεί σε οικονομικά οφέλη για αυτούς, οικονομικά οφέλη που εάν υπήρχαν ίσως άξιζαν για να ρισκάρουν την επιβολή υψηλών προστίμων. Με την ε-φαρμογή της αναφερόμενης μεθόδου, εάν δεν κόψουν αποδείξεις οι πωλητές θα έ-χουν μόνο να χάσουν και τίποτα να κερδίσουν.

    Έχουμε την άποψη ότι ο συνδυασμός των δύο αναφερόμενων μεθόδων:

    • της χωριστής αναγραφής της αξίας ενός προϊόντος από το ποσό ΦΠΑ που του αντιστοιχεί και
    • της έκδοσης διαφορετικού χρήματος για την πληρωμή του ΦΠΑ
    μειώνει κατά πολύ τα κίνητρα φοροκλοπής του ΦΠΑ

    Μεγαλύτερη ρευστότητα

    Είναι φανερό ότι η κυκλοφορία χρημάτων σε δραχμές για την καταβολή ΦΠΑ, μέσω ανταλλαγής τους με ευρώ, απελευθερώνει ίσα ποσά χρημάτων σε ευρώ προς το Δημόσιο για άλλες χρήσεις, αυξάνοντας την ρευστότητα.

    Θα λέγαμε ότι τα χρήματα που αφιερώνονται για ανταλλαγή ΦΠΑ διπλασιάζονται, αφού πλέον κυκλοφορούν παράλληλα και ως δραχμές και ως ευρώ.

    Σύμφωνα με τα Μέσα Επικοινωνιών, το ποσό χρημάτων το οποίο αντιστοιχεί στο μη καταβεβλημένο ΦΠΑ είναι ίσο με το πρώτο δάνειο που λάβαμε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με την εφαρμογή της παραπάνω αναφερόμενης μεθόδου:

    • Ένα ποσό αντίστοιχο του δανείου των ΔΝΤ-ΕΕ θα μπορούσε να εξασφαλι-στεί, με εσωτερική άντληση κεφαλαίων χωρίς να επιφέρει στράγγισμα στην ρευστότητα της αγοράς

    • Προσφέρεται ένας επιπροσθέτως μηχανισμό αυτοελέγχου της αγοράς για την καταβολή του ΦΠΑ άνευ κόστους, με την συμμετοχή του ίδιου του κατανα-λωτή.

    • Δεν απαιτείται πλέον η συλλογή αποδείξεων ΦΠΑ και μια υψηλού κόστους και εργατοωρών γραφειοκρατική δομή για τον έλεγχό τους, απελευθερώνο-ντας πρόσθετους πόρους σε τομείς που η κοινωνία έχει περισσότερο ανάγκη.

    Εάν υπάρχει το ενδεχόμενο τα αναφερόμενα σενάρια να δημιουργήσουν φόβο περί επιστροφής στην δραχμή, η ανταλλαγή των ευρώ θα μπορούσε να γίνεται με τραπεζογραμμάτια τα οποία θα ονομάζονται κουπόνια και όχι δραχμές.

    2ο Σενάριο Εθελοντικής Εφαρμογής με διπλασιασμό του ΦΠΑ από 11% σε 22%

    Το 1ο Σενάριο της μεθόδου θα μπορούσε εναλλακτικά να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση, διπλασιάζοντας το ΦΠΑ αλλά προσφέροντας παράλληλα έκπτωση 50% σε όσους επιλέξουν την ανταλλαγή με δραχμές για το ΦΠΑ (ανταλλαγή ενός ευρώ με δύο δραχμές).

    Σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να προβλεφθεί η διπλή λειτουργία των ταμειακών μη-χανών, να έχουν την δυνατότητα επιλογής, είτε εκτύπωσης απόδειξης αξίας προϊόντος σε ευρώ + και ΦΠΑ σε ευρώ είτε εκτύπωσης απόδειξης αξίας προϊόντος σε ευρώ + και ΦΠΑ σε δραχμές

    Ελπίζουμε η πρότασή μας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση των Δημόσιων Οικονομικών και να καταστήσει μη αναγκαία την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 09:20 | Βλάχου Αναστασία-Άννα

    Συμφωνώ απόλυτα με τις αυστηρές ποινές για την μη καταβολή -παρακράτηση ΦΠΑ.
    Υπό την προυπόθεση όμως ότι το κράτος, ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην χώρα, θα πληρώνει τις επιχειρήσεις στις οποίες οφείλει στην ώρα τους, με βάση τις συμβάσεις που υπογράφει μαζί τους, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 08:17 | Αναστασία

    για να αποδίδεται το ΦΠΑ στο κράτος:
    – θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει ΚΙΝΗΤΡΑ για να ζητά απόδειξη λιανικής
    – θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει ΚΥΡΩΣΕΙΣ σε περίπτωση που δεν παίρνει απόδειξη λιανικής
    – θα πρέπει για τον καταναλωτή η όλη διαδικασία να είναι ΕΥΚΟΛΗ (πχ αν έρχεται ο ντελίβερυ και δεν έχει απόδειξη? αν ο καταναλωτής βιάζεται να πάρει κάτι από το περίπτερο και φύγει? κτλ)
    – τα ίδια και για τους επιτηδευματίες

    1) ΚΙΝΗΤΡΟ: όλες οι αποδείξεις λιανικής θα πρέπει να εκπίπτουν από το φορολογικό εισόδημα, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ, όχι αποδείξεις συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών, ή αποδείξεις μέχρι ενός συνολικού αθροίσματος (νομίζω έτσι γίνεται σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη, όπως Σουηδία), γεγονός που καθιστά σπουδαίο κίνητρο και πολύ συμφέρον για το κράτος (γιατί μπορεί να χάνει από φόρους εισοδήματος, αλλά θα κερδίσει και το ΦΠΑ και από τους φόρους εισοδήματος όσων εμφανίζονται σήμερα με μικρότερο εισόδημα λόγω φοροδιαφυγής)

    2) ΚΥΡΩΣΕΙΣ: αν ο πολίτης δηλώνει εισοδήματα πχ 10.000 ευρώ το χρόνο και εμφανίζει αποδείξεις 1.000 ευρώ το χρόνο, το κράτος θα πρέπει να αναρωτιέται που πήγαν τα υπόλοιπα λεφτά! θα πρέπει να υποχρεώνει τον πολίτη να φέρνει αποδείξεις ότι τα κατέθεσε στην τράπεζα ή ότι τα έχει στο σπίτι του κτλ, γιατί αλλιώς, ο πολίτης κατανάλωνε χωρίς να παίρνει αποδείξεις, άρα και αυτό θα πρέπει να έχει κάποιες κυρώσεις!

    όλοι μας είμαστε στην πιάτσα ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει: ο πχ υδραυλικός λέει θα σου φτιάξω τη βρύση με 100 ευρώ αν δεν θες απόδειξη ή με 130 αν θέλεις! πρέπει να πείσουμε τον καταναλωτή ότι όση έκπτωση και αν του κάνει ο υδραυλικός, αν τελικά αποφασίσει να πάρει απόδειξη, όχι μόνο θα κερδίσει περισσότερα, αλλά και δεν θα έχει κυρώσεις!
    πρέπει φυσικά το κέρδος να είναι πραγματικό και εύκολα υπολογίσιμο από τον κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας καταναλωτή, και όχι ένα θεωρητικό κέρδος που είναι μικρό ή που βασίζεται στο ότι «συμβάλλει στο κοινό καλό» κτλ
    και οι κυρώσεις φυσικά πρέπει να είναι πραγματικές, βαριές και απόλυτα πιθανές, όχι να μην παίρνει απόδειξη και να μένει ήσυχος ότι είναι σπάνιο να τον πετύχει ο ελεγκτής έξω από το μαγαζί!

    3) ΕΥΚΟΛΙΑ: η ηλεκτρονική κάρτα θα είναι ως ένα βαθμό πιο βολική, ας εφεύρουμε όμως κι άλλους πιο εύκολους τρόπους, η τεχνολογία έχει προοδεύσει πολύ

    όσον αφορά τώρα το να πείσουμε τον καταναλωτή να χρησιμοποιεί την κάρτα, ας ενσωματώσουμε στην κάρτα και άλλες χρήσεις, ώστε να γίνει μέρος της ζωής του (πχ να έχει πρόσβαση με αυτή σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να είναι και σαν ταυτότητα, να κάνει άλλες συναλλαγές, πιστωτική κτλ)
    επίσης ίσως να υπάρχουν και κάποια bonus από τη χρήση της, γιατί δλδ να κάνουν έτσι οι ιδιωτικές τράπεζες και όχι το κράτος?

    για την πάταξη της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ και στο εξής:
    έχουμε τον ελαιοχρωματιστή που βάφει ένα σπίτι και δεν δίνει απόδειξη… χρησιμοποιεί όμως 10 τενεκέδες χρώμα, τους οποίους παίρνει από ένα μαγαζί! θα πρέπει λοιπόν να πηγαίνει το κράτος (αυτόματα και ηλεκτρονικά) να βλέπει που έχει δώσει τον κάθε τενεκέ με χρώμα! έτσι θα πάει στον ελαιοχρωματιστή και θα του πει, εσύ έχεις αγοράσει 10 τενεκέδες χρώμα και δεν έχεις παρουσιάσει καμία απόδειξη, τι τους έκανες??? αν τώρα είναι μέσα στο κόλπο και το μαγαζί, τότε θα πάμε στο επίπεδο του χονδρέμπορου ή του εργοστασίου ή του εισαγωγέα! δλδ να ξέρει το κράτος ο κάθε τενεκές με χρώμα σε ποιον έχει καταλήξει! προφανώς ελπίζω ξέρει ήδη το κράτος πόσες ποσότητες εισάγονται και πόσες ποσότητες παράγονται στην Ελλάδα (πχ από το πόσες πρώτες ύλες αγοράζονται, από εκτελωνισμούς, κτλ)

    έτσι ελέγχοντας μόνο τους παραγωγούς και εισαγωγείς (οι οποίοι είναι πιο λίγοι και άρα πιο εύκολο να τους ελέγχει), και μετά με ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολουθώντας την πορεία των προϊόντων, θα είναι σε θέση το κράτος να ξέρει ποιος τελικός επιτηδευματίας ή καταναλωτής φοροδιαφεύγει!

    πχ δεν μπορεί η καφετέρια να παίρνει 100 κιλά καφέ κάθε μήνα και να λέει ότι πουλάει μόνο 100 καφέδες το μήνα! αυτό ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να γίνει για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα (πχ αγροτικά) ή υπηρεσίες (πχ υγείας), αλλά και εκεί μπορούν να βρεθούν λύσεις!

    και τέλος, βασικό είναι να υπάρχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ και ΒΑΡΙΕΣ κυρώσεις για τη φοροδιαφυγή, όχι κάτι που ακούσαμε πρόσφατα, ότι έκλεισαν κάτι μαγαζιά διασκέδασης για μια και δυο μέρες… να κλείνει για κανα μήνα, τρίμηνο κτλ!!! να αφαιρείται η άδεια!!! να πληρώνει πολλαπλάσια πρόστιμα!!! το κράτος δεν πρέπει να θέλει αρρωστημένη επιχειρηματικότητα της αρπαχτής και της κλεψιάς, παρά μόνο υγιή επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην καινοτομία, την εργατικότητα και το fair play!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 05:37 | Ζ.

    Αν όποιος καταλαμβάνεται οποτεδήποτε να έχει διαπράξει το αδίκημα φοροδιαφυγής κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη, αυτό σημαίνει ότι το αδίκημα μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων φόρων είναι διαρκείας!!!!!!
    Αν το αδίκημα μη απόδοσης ΦΠΑ εξομοιούται με την υπεξαίρεση, τότε και η υπεξαίρεση του κοινού ποινικού δικαίου είναι έγκλημα διαρκείας??????
    Αν η υπεξαίρεση είναι έγκλημα διαρκείας, αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου που κατηγορήθηκαν για πλείστα όσα αδικήματα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το αδίκημα της υπεξαίρεσης πρέπει να κρατηθούν και να οδηγηθούν σε δίκη!!!!!!!!
    Τότε πώς απαγγέλθηκε η παραγραφή των αδικημάτων που είχαν ως αντικείμενο εκατομμύρια ευρώ?????????
    Σε ένα κράτος δικαίου δεν νομοθετούμε κατά το δοκούν του καθενός, αλλά με βάση νομικούς κανόνες και με σεβασμό στα συνταγματικώς κατοχυρωμένα αξιώματα και δικαιώματα
    Επιτέλους αφουγκραστείτε τη λογική του μέσου συνετού ανθρώπου.Αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει τους φόρους που του βεβαιώνονται είναι δυνατόν να μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές του όντας κρατούμενος στη φυλακή?
    Κι αν τελικά εκτίσει την ποινή του, που δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται, θα έχει αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία και θα διαφύγουμε του κινδύνου της πτώχευσης?????????
    Σκοπός σας πρέπει να είναι η ανάπτυξης και η καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης μέσω διαλογικής σχέσης!Πρέπει ο πολίτης να εμπιστευτεί τους κρατούντες και διοικούντες, να απολαυσει έργα ανταποδοτικά των οικονομικών θυσίων του, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο θεσμό της δικαιοσύνης, να δει ότι αποδίδονται ευθύνες σε πολιτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους που λεηλάτησαν τα κρατικά ταμεία, να συναισθανθεί ότι ο νόμος υπηρετεί τον άνθρωπο και δεν τον καταδιώκει

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 02:40 | JEDI

    Αλήθεια , υπάρχει κάποιος λογικός?

    Κάτω από τις παρούσες συνθήκες ανεβάζετε τέτοια νομοσχέδια?

    Αλήθεια τι πιστεύετε ότι γίνεται αυτήν την στιγμή έξω στην αγορά?

    Πιστεύετε ότι οι επιχειρηματίες αυτήν την περίοδο , δεν έχουν αρκετό άγχος βλέποντας τον αγώνα και κόπο ετών να διαλύονται ?

    Πιστεύετε μήπως ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσετε λαμόγια? Τα λαμόγια κύριοι δεν πιάνονται… Είναι πολύ πιο έξυπνα και επιβιώνουν πάντα. Είναι στην κυριολεξία χαμαιλέοντες.
    Αν θέλετε να πιάσετε λαμόγια κάντε ένα πόθεν έσχες στους εφοριακούς – πολιτικούς σας και ακόμη καλύτερα κάντε και επιτόπιο έλεγχο στα σπίτια τους.

    Τέλος πάντων.

    Αυτήν την στιγμή έχει καταλυθεί κάθε ένοια οικονομίας ή αγοράς. Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην πλειονότητα ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΝ.

    Κράτος και τράπεζες και οι οι δύο κάκιστοι επιχειρηματίες (αποδεδειγμένα πλέον) , δανείζονται ο ένας από τον άλλον και οι δύο μαζί από την ΕΚΤ αμύθητα ποσά , χρεώνοντας τα με την εφεύρεση των ομολόγων ακόμη και στα αγέννητα παιδιά μας, προκειμένου σε βαθος 1,2… 1000 χρόνια να καταφέρουν να συμαζευτούν.

    Οι επιχειρήσεις ληστεύονται καθημερινά και από τς Τράπεζες και από το κράτος με δυσβάσταχτους φόρους , επιτόκια , πρόστιμα κλπ. , ο ιδιωτικός τομέας στην κυριολεξία ΣΦΑΓΙΑΖΕΤΑΙ, άνθρωποι οδηγούνται στην εξαθλίωση χάνοντας τις δουλειές τους κάθε μέρα, ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ τώρα , θέλετε να χώσετε και μέσα τους επιχειρηματίες ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ????????????????

    ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ !!!!!!!!! ΟΧΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ.
    ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

    Αλήθεια , σας έχει τύχει ποτέ να φοβάστε να ξημερώσει η επόμενη μέρα?

    ΥΓ.
    Αίνιγμα για τους σοφούς της κυβέρνησης.
    Έχουμε ένα κατάστημα που δουλεύει 9-9 κάθε μέρα Σάββατο 9-4.
    Κάι 4 υπαλλήλους.
    Επειδή υπάρχουν κάποια ψήγματα δουλειάς ακόμη , την Παρασκεύη και το Σάββατο το κατάστημα χρειάζεται και τους 4 παρόντες.
    Οι υπάλληλοι δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα . 5 ημέρες + 1 ρεπό.

    Μπορεί κάποιος να μου βγάλει πρόγραμμα εργασίας που να είναι νόμιμο για κατάθεση στην Επιθεώρηση Εργασίας?

    Μπορεί?

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ…

    Ελλάδα μου καλή , είσαι μιά χώρα μαγική…