Άρθρο 1 Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής

1. Εκπονείται κάθε τρία χρόνια Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση και την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής εγκρίνεται με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην οποία μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, ως Πρόεδρος και οι Υπουργοί α) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, β) Προστασίας του Πολίτη και γ) Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

2. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εκπονείται από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εκτελεστικής Διυπουργικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, η οποία παρακολουθεί, αξιολογεί και ελέγχει την εφαρμογή του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής συγκροτείται στο Υπουργείο Οικονομικών και αποτελείται από:

α) τον Υπουργό Οικονομικών, με αναπληρωτή τον Υφυπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα στα έσοδα, ως Πρόεδρο.

β) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών

γ) τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων

δ) τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων

ε) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

στ) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ζ) τον Διοικητή, με αναπληρωτή τον έναν εκ των Υποδιοικητών της Ε.Υ.Π.

η) τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε.

θ) τον επικεφαλής Εισαγγελέα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ι) τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

ια) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ιβ) τον Γενικό Διευθυντή Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

ιγ) τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων.

Ιδ) τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας Εισοδήματος.

3. Η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα στο Υπουργείο Οικονομικών. Υποστηρίζεται γραμματειακά και διοικητικά από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. Ενημερώνει την Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος τουλάχιστον κάθε τρεις (3) μήνες.

4. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής περιλαμβάνει άξονες, ετήσιες ή και εξαμηνιαίες δράσεις και μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες για:

α) Τη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγραμμάτων προληπτικών και τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

β) Τη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγράμματος τεκμηρίων και πόθεν έσχες και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.

γ) Την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω αα) της παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και διευκόλυνσης προς τους φορολογούμενους, ββ) της άρσης αδικιών, της απλούστευσης και κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και γγ) της εφαρμογής των κειμένων διατάξεων για την ποινική καταστολή της φοροδιαφυγής.

δ) Τη βελτίωση και επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των βεβαιωθέντων εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ε) Την αναγνώριση, ταξινόμηση, κατάταξη, μεταχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων στα θέματα: α) του Φ.Π.Α. και λοιπών έμμεσων φόρων, β) της άμεσης φορολογίας και γ) της φορολογίας κεφαλαίου.

στ) Τη δημιουργία κριτηρίων για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων στα πεδία της φορολογίας και την ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου για τους φορολογούμενους υψηλού κινδύνου καθώς και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών. .

ζ) Τη συλλογή, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των πληροφοριών και στοιχείων που λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αμοιβαία διοικητική και δικαστική συνδρομή, των κρατών μελών της Ε.Ε., τρίτων χωρών, χωρών με τις οποίες έχουν συναφθεί Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας σχετικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου ή Συμβάσεις Ανταλλαγής Πληροφοριών καθώς και από διεθνείς υπηρεσίες και οργανισμούς.

η) Την ισχυροποίηση της φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

5. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής εκπονείται και εγκρίνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2011.

  • Παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου επί του προσχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

    Ο διακηρυσσόμενος ως κύριος στόχος του Προσχεδίου Νόμου για την «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών» φαίνεται να είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής με την επιβολή αυστηρότερων ποινών, την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τη βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Για το Υπουργείο Οικονομικών, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά μία προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα αυστηρό, δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τη συμμόρφωση και θα προστατεύει τον συνεπή φορολογούμενο και το Δημόσιο Συμφέρον. Ένα σύστημα που θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, διαμορφώνοντας ένα αυστηρό πλαίσιο ρυθμίσεων. Είναι απολύτως κατανοητή από όλους η ανάγκη να καταπολεμηθούν αυτές οι χρόνιες παθογένειες και εμείς, από την πλευρά μας, επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Ωστόσο, γιατί το ήδη αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο να γίνει ακόμα πιο αυστηρό, τη στιγμή, μάλιστα, που η αγορά «στενάζει» κάτω από το βάρος της διαρκώς διευρυνόμενης ύφεσης; Μήπως, αντίθετα, η περαιτέρω ποινικοποίηση ή η ενδεχόμενη αυτόφωρη διαδικασία για τη μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων και Φ.Π.Α. θα επιδεινώσει το υπάρχον πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων; Εν τέλει, πιστεύει κανείς ότι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου θα φέρει περισσότερα έσοδα στο Κράτος, ιδίως στις τρέχουσες και εξαιρετικά δύσκολες για το εμπόριο οικονομικές συνθήκες;

    Απεναντίας θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην Πολιτεία, που μάλλον θα πρέπει να μεριμνήσει για τις απαραίτητες υποδομές σε κτιριακό εξοπλισμό φυλακών, προκειμένου να στεγάσει τους «οικονομικούς εγκληματίες» που θα δημιουργήσει. Θεωρούμε ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει πρώτα προϊόν συνεργασίας και συνεννόησης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο από κάθε επιχείρηση φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Την ίδια στιγμή, όμως, η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει ότι η σημερινή κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο και εν γένει στην ελληνική οικονομία δεν βοηθά την άμεση καταβολή των οφειλομένων, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να βρει εκείνες τις φόρμουλες που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.

    Η αξιολόγηση των προτεινόμενων διατάξεων του προσχεδίου νόμου για το φορολογικό μας οδηγεί εν τέλει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις πολύμηνες εξαγγελίες του Υπουργείου περί εκ θεμελίων φορολογική μεταρρύθμιση και παρά τη σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων με στόχο την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του συνολικού φορολογικού πλαισίου, τα πραγματικά αποτελέσματα είναι τα εξής:

    -Διατήρηση, αν όχι επιδείνωση, της πολυπλοκότητας του συστήματος.
    -Ενίσχυση της αστάθειας του φορολογικού περιβάλλοντος.
    -Πλήρης ποινικοποίηση της σχέσης μεταξύ φορολογούμενων και κράτους.
    -Αναποτελεσματικότητα εσόδων.
    -Αναδρομικό φοροκαπέλωμα με οδηγό το άρθρο 10.
    -Ανασφάλεια για την τελική ερμηνεία που θα δοθεί σε διατάξεις «ήξεις αφήξεις» (περί ακύρωσης φοροαπαλλαγών, κλήσεων για φορο-ανάκριση, αναδρομικής ισχύος καταβολής ΦΠΑ και τεκμαρτού φόρου εισοδήματος κλπ.)

    Πιο συγκεκριμένα έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

    Άρθρο 1 – Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής
    Είναι σκόπιμο στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής να συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων είτε στη σύνθεση της Επιτροπής, είτε στη διαβούλευση με αυτή.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 12:14 | ΝΙΚΟΣ Α.

    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ:ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ:ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΞΙΩΜΑ ΔΗΛΩΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΞΑΝΑΔΗΛΩΝΕ.ΑΝ ΠΡΟΕΚΥΠΤΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΤΕ ΔΗΜΕΥΟΤΑΝ.ΙΔΟΥ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ.ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΔΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ. ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ;ΤΟ ΠΟΛΥ 5000 ΑΤΟΜΑ.ΞΕΚΙΝΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΣΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 10:18 | Παυλος

    Κυριε Υπουργε

    Σημερα τα δεδομενα αλλαζουν τοσο γρηγορα που δεν προλαβαινουμε να ανταποκριθουμε. Τι θελω να πω, πριν 3 χρονια ειχα ενα εισοδημα ικανο για να κανω αγορα πρωτης κατοικιας , τωρα που δεν υπαρχει εργασια (ειμαι Ελευθερος επαγγελματιας) και δεν γνωριζουμε εαν θα τα βγαλουμε περα ερχεστε και βαζεται τα τεκμηρια για πρωτη κατοικια , καιγια το στεγαστικο δανειο , ενω οταν εχεις ολα τα χρηματα δεν υπαρχει τεκμηριο , πως μπορω εγω με την αναδουλεια που υπαρχει να μπορεσω να ανταπροκριθω στις υποχρεωσεις μου? Τωρα μας λετε οτι οι Ελευθεροι επαγγελματιες εαν δηλωνουν κατω απο 25000€ θα τους γινεται ελεγχος. Σας ερωτω λοιπον, ποιοι πιστευετε οτι θα δηλωσουν 25000€,οταν μετα βιας μεσα σε ενα μηνα το εισοδημα μου δεν υπερβαινει τα 1000€; Πως μπορειτε λοιπον να θεωρεισετε οτι φοροδιαφευγω, εαν δεν δηλωσω 25000€, οταν δεν τα εχω. Νομιζω οτι για να πιασετε αυτους που φοροδιαφευγουν, θεωρειτε και τουε σωστους φοροφυγαδες, εφοσον σε περιοδο κρισης, και αυτοι παιρνανε κριση.
    » Ολους μας βαζετε στο ιδιο καζανι»

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 08:27 | ΑΡΗΣ

    Ειμαι εμπορος (εισαγωγεας) και φοροφυγας. Οφειλω περ. € 100.000,00 απο εισοδημα και ΦΠΑ και η ΔΟΥ εχει κατασχεσει το σπιτι μου. Φυσικα μπηκα σε ρυθμιση. Συμφωνα ομως με τον νεο νομο πρεπει να μπω στην φυλακη. Καλα μεχρι εδω.
    Καθε μερα ενημερωνομαστε οτι υπαρχουν εκατομυρια σφραγισμενων επιταγων στις λιστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Αυτες τις ακαλυπτες επιταγες τις εχουν καποιοι στα χερια τους. Εγω εχω πανω απο € 350.000,00, απο ανθρωπους που ειτε εχουν εξαφανισθει, ειτε λειτουργουν με αλλο ονομα, ειτε δεν υπαρχει τιποτε πια να διεκδικησω, με λιγα λογια δεν εχει νοημα να προχωρησω ουτε καν δικαστικα. Με δυο λογια εχω καταστραφει.
    Δεν ζητω απο το κρατος να μου δωσει τα χρηματα που απο δικη μου υπαιτιοτητα εχασα. Ειναι ομως σωστο να μου ζητα κερδη και φπα οταν εγω εχω χασει ακομα και το κεφαλαιο μου? Και πως ελπιζει το κρατος να εισπραξει απο εμενα, και αλλους χιλιαδες σαν εμενα, με την σημερινη κατασταση στην αγορα?

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 00:55 | SD

    κάποιοι αναφέρουν τα εξής:

    Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στο 40%, απλά όσο πληρώνουν οι μισθωτοί με πολυετία

    Να σταματήσει η απαλλαγή από το ΦΠΑ, για ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά νοσοκομεία, καζίνο, εφοπλιστές, για τους οποίους πρέπει να επανεξεταστούν οι 58 φοροαπαλλαγές

    Να φορολογείται η κατοχή μεγάλης περιουσίας και να μην είναι οι φόροι περιουσίας στην Ελλάδα στο 50% της ΕΕ

    Να καταβάλλουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες το 10% των κερδών τους με μορφή μετοχών στα ασφαλιστικά ταμεία

    Να φορολογηθεί η Eκκλησία

    Να δημιουργηθεί κρατική τράπεζα

    Να σταματήσει η φοροδιαφυγήμέσα από τις off shore εταιρείες

    Να πληρώσουν αυτά που έχουν κλέψει από το ελληνικό δημόσιο

    Να γίνει καθολική απογραφή του πλούτου και των περιουσιών σε ένα «περιουσιολόγιο» και να επιβληθεί ο αναλογικός φόρος με βάση τις φοροδοτικές δυνατότητες του καθενός, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 21:08 | http://www.bestconsumptiontax.com/

    μια πρόταση είναι η εξής: http://www.bestconsumptiontax.com/

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 19:52 | marie

    ποιος μισθωτός (δημόσιος ή ιδιωτικός) πλούτισε σε 10 χρόνια? μη λέμε ότι θέλουμε…

    ποια γνωστά προνόμια έχουν οι μισθωτοί? που μισθολογικά είναι καταδικασμένοι? πχ για να αγοράσουν σπίτι χρεώνονται 40 χρόνια με δάνειο…

    αν κάποιοι πράγματι πλούτισαν, είναι απειροελάχιστοι σε σχέση με όσους επιχειρηματίες πλούτισαν από φοροδιαφυγή και άλλες «επιχειρηματικές» τεχνικές…

    και αν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι διορίστηκαν κομματικά, πόσοι επιχειρηματίες δεν ευνοήθηκαν από κόμματα? αυτούς γιατί να τους ταΐζει ο έλληνας μισθωτός?

    ο μισθωτός όμως δεν έχει επιλογή να μην πληρώσει φόρους, όπως ο επιτηδευματίας που δεν το κάνει και σού λέει ότι έχει και τη συνείδησή του ήσυχη, μιας και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι παραγωγικοί

    η αλήθεια είναι στη μέση: και το δημόσιο θέλει νοικοκύρεμα και οι επιτηδευματίες θέλουν νοικοκύρεμα

    αυτό που είναι απαράδεκτο είναι να αντιδρούν στην όποια προσπάθεια νοικοκυρέματος

    άμα βρίσκεις συνεχώς δικαιολογίες για να μην αποδεχτείς το νοικοκύρεμα, τότε ή επικίνδυνα ιδιοτελής είσαι ή δεν έχεις καθόλου αίσθηση ότι ζεις σε μια κοινωνία

    στο κάτω κάτω, δεν μειώθηκαν οι μισθοί των υψηλόμισθων του δημοσίου; και καλώς έγινε, τώρα γιατί οι επιτηδευματίες αντιδρούν; πόσο μάλλον που οι δικές τους «ατασθαλίες» είναι παρανομίες (φοροδιαφυγή)

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 16:52 | ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΝΟΜΩΝ ΑΛΛΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ..ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ 10 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ,7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ »ΠΑΧΥΛΑ»ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ?ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ 3 ΦΟΡΕΣ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ..!!ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΞΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΒΕ..(410 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΕΟ ΣΑΣ)..ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ..ΑΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ..ΔΗΛ.ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ..?ΜΟΝΟ Η »ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ» ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ?
    ΚΑΙ ΤΟ 4 ΚΑΚΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΑΣ..ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ-ΓΙΑΤΡΟ,ΔΙΚΗΓΟΡΟ?ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ..!!ΕΜΕΙΣ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ..ΑΥΤΟΙ ΟΧΙ..
    ΠΟΘΕΣ ΕΣΧΕΣ..ΠΕΡΑΙΩΣΗ.. ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ?ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ(ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ=ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ)..ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ..ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ,ΟΥΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ »ΠΡΟΝΟΜΙΑ»..

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 16:10 | Ωρίων

    Πώς θα αναγκάσουμε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους να παίρνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους (να χτυπάνε τη φοροκάρτα τους) και με το πραγματικό ποσό της συναλλαγής?

    Ένας κρατικός τραπεζικός οργανισμός θα διαχειρίζεται τα οικονομικά δεδομένα όλων των μισθωτών και συνταξιούχων real time, αυτόματα, ηλεκτρονικά (τις καταθέσεις τους, τις πιστωτικές κάρτες τους, δάνεια, ενοίκια που παίρνουν ή δίνουν, κτλ)

    Στο τέλος κάθε μήνα/χρόνου, φοροκάρτα θα δείχνει το συνολικό ποσό των αγορών. Αν είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα, τότε εξετάζεται η ύπαρξη αδήλωτων εισοδημάτων. Αν είναι ίσο με τα έσοδα, τότε θεωρείται ότι έγινε μηδέν αποταμίευση, άρα δεν μπορεί τον επόμενο χρόνο να εμφανίσει καταθέσεις ή μακροπρόθεσμα να κάνει μεγάλες αγορές, γιατί θα ερωτηθεί «πόθεν έσχες». Αν είναι μικρότερο από τα έσοδα, τότε το υπόλοιπο θα πρέπει να κατατεθεί στην τράπεζα ή με κάποιο τρόπο να δικαιολογηθεί (τα έδωσε στον θείο του? θα έπρεπε να τα καταθέσει στον λογαριασμό του θείου του και μετά ο θείος του να κάνει ανάληψη από εκεί). Αν δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει, τότε θα υπάρχουν κυρώσεις, τέτοιες που να μην διανοηθούν ότι τους συμφέρει να δεχτούν έκπτωση για ένα προϊόν ή υπηρεσία αν δεν ζητήσουν απόδειξη, ή να ξεχάσουν να πάρουν απόδειξη.

    Με αυτό τον τρόπο, δεν θα διανοείται κανένας μισθωτός και συνταξιούχος να μην παίρνει απόδειξη, και μάλιστα για ολόκληρη την αξία των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    Μπορεί κάποιοι επιτηδευματίες να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να μην κόβουν απόδειξη ο ένας στον άλλο. Όμως όταν οι επιτηδευματίες βρεθούν να έχουν πολλά έσοδα (από τις συναλλαγές με μισθωτούς και συνταξιούχους) και μηδαμινά έξοδα (επειδή συνεννοούνται και δεν κόβουν μεταξύ τους αποδείξεις), τότε θα προκύπτει ένα μεγάλο πλεόνασμα χρημάτων, το οποίο θα το παρουσιάζουν ως αποταμίευση. Για να αποτραπεί αυτό, θα φορολογείται, τόσο που να μη συμφέρει να μην παίρνουν αποδείξεις.

    Αυτά τα μέτρα θα τονώσουν την κατανάλωση (ή και την αποταμίευση, αν πριμοδοτηθεί), θα βγάλουν τα λεφτά από τα συρτάρια των σπιτιών, θα κινητοποιήσουν την αγορά, θα εκμηδενίσουν τη φοροδιαφυγή.

    Τέλος, πρέπει να είμαστε υπέρ όλων των αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες και υπέρ κάθε μορφής ελέγχου. Μην ακούτε όσους λένε ότι αυτά θυμίζουν μαύρες εποχές κτλ, αυτά τα λένε όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Οι νομοταγείς δεν τους αφορά αν θα είναι μεγάλες ή μικρές οι ποινές και οι έλεγχοι, αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 14:37 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΤΙΝΑΡΙΟΣ

    Πρόσφατα (τον ΙΟΥΛΙΟ 2010) ταξίδεψα στην Σουηδία όπου ζει και σπουδάζει (μεταπτυχιακό στην Πληροφορική) ο γιος μου. Πολύ εύκολα διαπίστωσα ότι η κυκλοφορία μετρητών από τουρίστες (όπως εγώ) αλλά και ντόπιους ακόμα και στις καθημερινές τους συναλλαγές είναι σχεδόν μηδενική, αφού όλες σχεδόν οι συναλλαγές γίνονται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ακόμη και στα μικρά υπαίθρια μαγαζιά που πουλάνε hot dog μικρής αξίας δηλαδή κάτω από τρία ευρώ. Φυσικά με τον ίδιο τρόπο γίνονται οι συναλλαγές και σε όλα ανεξαιρέτως τα taxi, στα εστιατόρια, στους γιατρούς κλπ δηλαδή παντού. Αντιθέτως ακόμα και οι οδηγοί των taxi (συνήθως ΝΟΜΙΜΟΙ οικονομικοί μετανάστες) σε κοιτούν με καχυποψία αν προτιμάς να πληρώσεις με μετρητά. Όλα αυτά κατά τους ΣΟΥΗΔΟΥΣ δεν παραβιάζουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ούτε τα Προσωπικά Δεδομένα!!!!!!!!!!
    Η ευρεία χρήση «ηλεκτρονικών πληρωμών» (συνήθως με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) από τους πολίτες πέρα από την μείωση της φοροδιαφυγής παρουσιάζει και άλλες περαιτέρω ωφέλειες όπως πχ στην ασφάλεια των πολιτών που αποτελεί και στην χώρα μας ένα από τα μεγάλα προβλήματα. Όταν οι καθημερινές συναλλαγές των πολιτών γίνονται «ηλεκτρονικά» μειώνεται η «χαμηλή» εγκληματικότητα, αφού οι κλοπές τσαντών, πορτοφολιών κλπ δεν έχουν κανένα όφελος για τον κλέφτη, όπως επίσης και οι ληστείες των καταστημάτων αφού τα καταστήματα δεν έχουν στα ταμεία τους μετρητά αλλά ακόμα και οι ληστείες τραπεζών αφού και οι τράπεζες δεν είναι ανάγκη να διαθέτουν μεγάλο ποσά σε μετρητά. Αμέτρητες παραγωγικές ανθρωποώρες δαπανώνται για την καταμέτρηση και την ασφαλή μεταφορά των μετρητών!!!!Είναι επίσης περιττό να σας τονίσω πόσο συμβάλλει στην μείωση κυκλοφορίας «μαύρου χρήματος».
    Μία ακόμη από τις αφανείς θετικές επιπτώσεις από την ευρεία χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές είναι και ένας όχι ασήμαντος έλεγχος των τιμών των προιόντων, επειδή τα «χαλκινα» ρέστα, τα μικροποσά δηλαδή που σήμερα χάνοντε έχουν αξία για τους συναλασσόμενους. Υπολόγισα ότι προσωπικά από στρογγυλοποιήσεις στις συναλλαγές μου χάνω περίπου 30 Ευρώ μηνιαίως.
    Πιστεύω επομένως ότι στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής πρέπει να συμπεληφθούν συγκεκριμένες δράσεις για την ευρεία χρήση των παραπάνω μεθόδων πληρωμής και να ξεκινήσει όσο το δυνατό ταχύτερα μια τέτοια προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους για κάθε χρόνο.
    Από την 1/1/2011 εχω συνταξιοδοτηθεί έχοντας εργαστεί 35 χρόνια σαν στέλεχος πληροφορικής σε μεγάλες τράπεζες στην χώρα μας. Γνωρίζω δηλαδή και τα «τεχνολογικά» και τα «άλλα» εμπόδια που θα συναντήσει αυτή η προσπάθεια. Υπολόγισα ότι εργαζόμενος επί 35 χρόνια σαν μισθωτός (σχετικά καλά αμειβόμενος) έχω πληρώσει συνολικά φόρους τουλάχιστον όσο 100 επώνυμοι ελευθεροεπαγγελματίες. Επιπλέον θεωρώ ότι όταν η πατρίδα μας βρίσκεται σε κίνδυνο έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στην προσπάθεια ανάκαμψης της.
    Για τους λόγους αυτούς, θέλοντας να συμβάλλω στην πάταξη της φοροδιαφυγής, είμαι στην διάθεση σας (σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει) να συμβάλλω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε αυτή την προσπάθεια, φυσικά αφιλοκερδώς.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 12:29 | Γιώργος

    Συμφωνώ επίσης ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε εταιρίες και να αρθούν τα εμπόδια τα οποία υπάρχουν στην περαιτέρω εργασία του δημοσίου υπαλλήλου. Έτσι και εκείνος θα μπορεί να ανασάνει, διότι σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλόμισθος (βλ. εκπαιδευτικό) και το κράτος θα μπορεί να εισπράξει φορολογητέα ύλη από μία πηγή όπου κατά το παρελθόν δεν είχε ιδιαίτερες προσδοκίες.
    Να φορολογούνται όμως δίκαια και όχι τιμωρητικά επειδή θα δίνουν τόπο στην δημιουργικότητά τους.
    Ευχαριστώ.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 11:26 | Γιώργος

    Να μου επιτρέψετε πρώτα να χαιρετίσω τη διαδικάσία και την ευκαιρία που επιτέλους δίνεται στον πολίτη να πει τη γνώμη του, έστω και αν δεν αυτή λαμβάνεται ή όχι σοβαρά υπόψιν.
    Για την εκπόνηση Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, καίτοι περί Προγράμματος πρόκειται, που εν τέλει η υλοποίησή του είναι εκείνη που μετράει, θα π΄ροτεινα να γίνεται κάθε δύο χρόνια με δεδομένο ότι τα συμαβαίνοντα στο φορολογικό τομέα μεταβάλλονται με ιλλιγγιώδη ταχύτητα και η πανουργία του Έλληνα να φοροδιαφεύγει τελεί πέραν πάσης περιγραφής…δύο και πολλά είναι!
    Απορώ πώς θα γίνει σύλληψη της φορολογητέας ύλης τη στιγμή που δεν υπάρχει ικανός αριθμός ελεγκτών αλλά και ευέλικτο φοροεισπρακτικό σύστημα. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να οδηγηθούν με μετάταξη και όχι με νέες προσλήψεις που θα επιβαρύνουν το δημόσιο έλλειμα, αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι και πρώτοι πρώτοι οι κυρίες και οι κύριοι της πρώην Ολυμπιακής, τους οποίους και χρυσοπληρώσαμε, όντας πολλοί από αυτούς βισματικοί προλετάριοι. Σίγουρα θα πρέπει και να παρακολουθήσουν και κάποια σεμινάρια τα οποία θα τους επιτρέψουν να γνωρίζουν πως ακριβώς να κάνουν τη δουλεία τους αλλά και να γνωρίσουν την υφή του νέου εππαγγέλματός τους. Επιμένω να οδηγηθούν εκεί οι της πρώην Ολυμιακής, διότι ήδη παίρνουν παχυλούς μισθούς, οι οποίοι δεν θα κάνουν contrast με τους νέους υψηλούς μισθούς ενός φοροελεγκτή, κάτι το οποίο θα συνέβαινε σε μία ενδεχόμενη μετάταξη ενός χαμηλόμισθου υπαλλήλου ο οποίος όμως στη νέα του εργασία θα παραλάβει νέο υψηλό μισθό με αποτέλεσμα να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση του μισθολογικού κόστους της χώρας.
    Αλλεπάλληλοι έλεγχοι θα βοηθούσαν αλλά και εναλλασσόμενοι από τη μια γωνιά της Ελλάδας στην άλλη που λέει ο λόγος, να μην μπορεί να διαισθανθεί η παράνομη επιχείρηση τον χρόνο του φορολογικού ελέγχου.
    Οι πολίτες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όταν με την δυνατότητα ενός ικανού αριθμού ελεγκτών, μπορέσει να κάνουν ανώνυμα την καταγγελία τους όταν έρθουν αντιμέτωποι με συνθήκη φοροδιαφυγής, γνωρίζοντας όμως ότι αμέσως θα δράσουν οι αρμόδιοι και θα επέμβουν αστραπίαία για να ελέγξουν την επιχείρηση που φοροδιαφεύγει.
    Να συμπληρώσω και να πω ότι πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά και οι επιχειρήσεις οι οποίες πασάρουν παλαιές αποδείξεις προσπαθούντας έτσι να γλιτώσουν τη νόμιμη φορολογία.
    Έχω να πω ότι δεν έχει να φοβηθεί κανένας επιχειρηματίας από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Συμφέρει και εκείνους διότι θα τους καθιστά αξιόπιστους στα μάτια των καταναλωτών.
    Εν τω μεταξύ όλοι γνωρίζουμε ότι οι φόροι αφορούν και επιβαρύνουν όσους βγάζουν και κάνουν χρήματα (με το καλό!), οπότε δεν μπορώ τις κλάψες…
    Είναι σίγουρο από την άλλη ότι τα νέα μέτρα μπορεί και να αναγκάσουν ορισμένους νεοέλληνες (και εγώ κάπου εκεί εντάσσομαι) να ρίχνους καλάθια, για να μη πω γαβάθες, λουλουδιών στα νυχτερινά και πολυαγαπημένα μου νυχτερινά κέντρα 3 φορές τη βδομάδα και όχι κάθε νύχτα…Τι να κάνουμε, υπάρχουν κάπου δίπλα μας και αυτοί που θα σκεφτούν την πιθανότητα να αγοράσουν ένα (το παντέρμο!) τραντάφυλλο για την καλή τους.
    Επιτέλους θέλω ένα ιλαρό και ταυτόχρονα αμείλικτο κράτος όπως είναι αυτό της Ελβετίας και λιγότερο εκείνο του Βελγίου, όπου έτυχε να περάσω δηλαδή και κάποια από τα φεγγάρια μου.
    Ιλαρό και ανοιχτό σε προτάσεις και σε πολίτες που συνεισφέρουν και έχουν διάθεση συνεργασίας για το κοινό καλό (σημαντικό να μη σκέφτεσαι σήμερα μόνο την πάρτι του…)
    Και αμείλιγκτο σε εκείνους που δεν σέβονται θεσμούς και συμπολίτες τους και φοροδιαφεύγουν, καταπατώντας έτσι και το ηθικόν αλλά και νόμιμον του πράγματος.
    Merci beaucoup pour l’accueil de mon point de vue!

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 11:59 | ΡΕΝΤΕΤΖΗΣ ΕΥΡΥΣΘΕΝΗΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ,ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
    ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΣΑΦΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ,ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΕΙΟΥΣ.
    ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΑΠΡΧΟΝΤΕΣ ΝΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΝΕΟΥΣ ΠΟΙΟ ΣΑΦΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ Φ.Π.Α ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑ ΥΠΟΘΕΙ.
    ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ Η’ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ π.χ ΑΡΘΡΟ 3
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ(ΟΠΩΣ ΠΕΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ.-

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 09:35 | Σεργιος

    Αναφορικα με τον ΦΠΑ δεν ξερω γιατι αυτος που εισπραττει ΦΠΑ (αρα κοβει αποδειξη) και λογω προβληματων ρευστοτητας βαζει προτεραιοτητα σε αλλες πληρωμες (και οχι στον ΦΠΑ)ειναι απατεωνας.Απατεωνας ειναι αυτος που δεν κοβει αποδειξη καθολου και ανικανες ειναι αυτες οι αρχες οι οποιες επειδη δεν τον γνωριζουν αυτον και επειδη δεν βρισκουν τον τροπο να τον πιασουν καταπιανονται ως συνηθως, με αυτον που γνωριζουν (βλεπε και την λογικη περαιωσης …). Οταν ειναι να πληρωθουν πολλες υποχρεωσεις μαζι, γιατι ο ΦΠΑ ειναι πιο σημαντικος για να πληρωθει απο οτι καποια αλλη υποχρεωση ? Αρα τα μετρα διευκολυνσης πληρωμης του ΦΠΑ ειναι σε σωστη κατευθυνση (καλυτερα με δοσεις παρα καθολου).Αν παλι αντιμετωπιζονται οι επιχειρησεις απλα σαν εισπρακτορες, ας βρει το κρατος εναν διαφορετικο τροπο εισπραξης η εναν αλλον εισπρακτορα.
    Αναφορικα με την αναπτυξη, μια επιχειρηση για να επεκταθει χρειαζεται χαμηλη φορολογια, σταθερη φορολογικη πολιτικη (εδω πραγματικα δεν ξερεις τι θα ακουσεις αυριο), και να υπαρχει καταναλωση (οχι σπαταλη, ουτε υπερκαταναλωση).Αυτο αν συνδυαζοτανε και με μειωση των υποχρεωτικων ασφαλισεων (αρα πιο μικρο κοστος στις επιχειρησεις), σιγουρα θα μειωνε την απασχοληση. Ο καθε εργαζομενος κοστιζει 50-60% παραπανω απο οσα παιρνει. Ο εργαζομενος να παιρνει τουλαχιστον οσα παιρνει, το κρατος να παιρνει πιο λιγα, γιατι αν δεν γινει ετσι, ο εργαζομενος θα ειναι ανεργος και το κρατος θα παιρνει μηδεν και θα του κοστιζει και οσα κοστιζει το ταμειο ανεργιας.
    Ευχαριστω

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 22:27 | Αθανάσιος Αντωνίου

    To Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής
    Να μην εκπονείται κάθε 3 χρόνια, αλλά να γίνεται ενημέρωση-βελτίωση κάθε αρχή του έτους σε μη βασικές διατάξεις

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 22:34 | Περγαντής Τρινατάφυλλος

    Κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές στις εταιρείες ανεξαρτήτου μορφής ΟΕ ΕΕ ΕΠΕ ΑΕ και φυσικά χωρίς αφορολόγητο
    θα μειωσει τις ατομικές επιχειρήσεις και θα κάνει ανούσια τη φοροδιαφυγή των επιχ. με μικρά κέρδη.

    Συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε εταιρείες ώστε να δηλώνουν το μαύρο χρήμα που ήδη βγάζουν συμμετέχωντας αφανώς

    Ακόμα θεωρώ βασικό πρόβλημα του φορολογικού συστήματος ότι ενώ κλέβει τουλάχιστον το 70% των φορολογούμενων η πιθανότητα να πιαστεί είναι κάτω του 10%. Αν όμως καλούνταν να πληρώσει το 10% και οι πιθανότητες να πιαστεί ήταν 70% τα έσοδα σίγουρα θα αυξάνονταν ακόμα και χωρίς την επίτευξη αυτόυ του 70%.

    Τέλος, είναι δυνατόν να υπάρχουν χιλάδες προφανείς (για μένα) άμυαλοι που δεν δηλώνουν τα πασιφανή εισοδήματα ή ακίνητά τους (πχ μισθωτοί και μεγαλοϊδιοκτήτες);;;
    ΝΑΙ είναι! γιατί υπάρχουν κάποιοι άλλοι ακόμα πιο άμυαλοι οι οποίοι δεν μπορούν να τους ελεγξουν.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 22:49 | Περγαντής Τρινατάφυλλος

    Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι η αναστολή εφαρμογής του πόθεν έσχες για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα αποτελεί εμπαιγμό για τα εμάς τα κορόιδα που δηλώνουμε το εισόδημά μας και πληρώνουμε φόρους. Ούτε τη κτηματαγορά θα κινήσει όπως πιστεύουν, ούτε φυσικά θα φέρει παραπάνω φόρους στα ταμεία.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 20:39 | elena

    Διαφωνώ ριζικά με την τελευταία ψήφιση του νομοσχεδίου, που καταργεί τις ποινές απο ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Εφορίες κάτω των 20000 και 10000 Ε.Απο την άλλη διαγράφονται οι ανεπείδεκτες οφειλές προς είσπραξη, εν τέλει απο που θα εισπραχθούν οφειλές?

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 20:01 | Σεργιος

    πιστευω πως θα πρεπει να δωσετε ερεθισματα φοροαπαλλαγης για το συνολο και για τις πασης φυσεως δαπανες (ουτως ωστε η αποδειξη να πρεπει να ζητιεται παντου και παντοτε) βρισκοντας τον τροπο να μην γινει εμπορια των αποδειξεων. Το ιδιο ισχυει για την φορολογια – οσο πιο χαμηλη ειναι τοσο πιο λιγο ενδιαφερει καποιο φυσικο/νομικο προσωπο να φοροδιαφευγει. Οσον αφορα την ευρεση των φοροφυγαδων, νομιζω πως δεν θα εβλαπτε να ειχε το κρατος πληρη προσβαση σε τραπεζικους λογαριασμους σε ανυποπτο χρονο, αρκει παλι να εβρισκε τον τροπο, αυτο να μην γινει προιον εκμεταλλευσης/εκβιασμων. Αρα ειτε το που βρηκε καποιος τα χρηματα, ειτε ο τροπος που ζει, ειναι σιγουρα ενδεικτικα του εισοδηματος του.Αναφερω επισης δυο παραδειγματα που βρισκω οτι απλως ενισχυουν την φοροδιαφυγη (1) το να επιτρεπεται να φερει καποιος τα χρηματα του απο το εξωτερικο με ενα προστιμο – θα μπορει με τον τροπο αυτο υποθετω να τα φερει και καποιος που παρανομα τα απεκτησε και τα εβγαλε στο εξωτερικο ….. (2) δεν εχω καταλαβει γιατι υπαρχει η αντικειμενικη αξια στα ακινητα. Τοσο ανευ γνωσεων τιμων πραγματικων ειναι οι ελεγκτες μιας μεταβιβασης ακινητου ? Επισης εαν θελετε να βρειτε τους εχοντες που δεν δηλωνουν τιποτε, προσλαβετε μερικους ανεργους για λιγο καιρο και στειλτε τους να καταγραψουν πορτα-πορτα τους διαμενοντες στις πιο ευπορες περιοχες και στις παραθεριστικες περιοχες, αλλα και καποια βραδυα εξω απο νυκτερινα κεντρα για να ελεγξουν τις Ferrari κλπ. Ευχαριστω.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 18:32 | Καλλιρρόη Μπουτσικάκη

    Καταρχήν, το παρόν νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά στοιχεία. Παρ’ όλ’ αυτά, στο εισαγωγικό σημείωμα για το σκοπό της δημόσιας διαβούλευσης του προσχέδιου νόμου, φαίνεται ότι δεν έχουν οριοθετηθεί οι βασικοί άξονες που θα πρέπει να κινηθείτε και με βάση τις ανάγκες της χώρας. Δηλαδή, αντί να λέτε γενικά ότι ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών – δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα φοροεισπρακτικά μέτρα και στην τιμωρία αυτών που φοροδιαφεύγουν –θα πρέπει να ορίσετε τους παρακάτω άξονες:

    Α) Μέτρα ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ της φοροδιαφυγής και μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών

    Β) Μέτρα ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ της φοροδιαφυγής

    Γ) Εκσυγχρονισμός εφοριών και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού

    Δ) Εργασιακά Κίνητρα στους ελεγχτές να κάνουν τη δουλειά τους
    αποτελεσματικά και ηθικά

    Ε) Φορολογικά μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης (ποιες συναλλαγές με την εφορία αυξάνουν το γραφειοκρατικό κόστος για μία επιχείρηση και εαν θα μπορούσαν να μειωθούν ή ποιες δαπάνες θα μπορούσαν να εκπίψουν από τη φορολόγηση δεδομένου ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας κλπ)

    Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν οι ακόλουθοι διαχωρισμοί:

    Διαχωρισμός μεταξύ της φοροδιαφυγής στις εμπορικές συναλλαγές στην εγχώρια αγορά και της φοροδιαφυγής που επιτυγχάνεται μέσω των διεθνών καναλιών π.χ με offshore εταιρείες και άλλες μεθόδους που ίσως χρησιμοποιούνται. Πρέπει να καταλάβετε ποιοι παράγοντες οδηγούν στη φοροδιαφυγή στη κάθε περίπτωση και πώς αυτή επιτυγχάνεται για να καθορίσετε και τα ανάλογα μέτρα είτε αποτροπής είτε καταστολής. Για παράδειγμα, τί γίνεται όταν μαύρα χρήματα κατευθύνονται στο Liechtenstein; Πολύ σωστά αναφέρεστε στο Άρθρο 8 για την ενίσχυση της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας. Όμως δεν έχουν υπογράψει όλοι διακρατικές συμφωνίες για την ανταλλαγή πληροφοριών!

    Επίσης διαχωρισμός μεταξύ των πολιτών που δεν πληρώνουν φόρους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (οπότε αυτοί θα μπορούσαν να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν μέσω των μέτρων αποτροπής της φοροδιαφυγής) και εκείνων που εκουσίως και επανειλημένως φοροδιαφεύγουν και είναι κακούργημα.

    Στο άρθρο 1 μιλάτε για εκπόνιση εθνικού επιχειρησιακού προγράμματος αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής κάθε 3 χρόνια! Δε νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό δεδομένου ότι ένα κόμμα δεν είναι εσαεί στην εξουσία! Γι’αυτό το καλύτερο θα ήταν να πάρετε υπόψιν σας και τις θέσεις/προτάσεις φορέων και κομμάτων για τη δημιουργία ενός ποιο μακροπρόθεσμου, απλού, κατανοητού φορολογικού πλαισίου.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 15:07 | diaskonos

    Εφαρμογή του πόθεν έσχες.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 12:11 | Στέφανος

    Κύριοι κυβερνώντες.
    Προτού πάρετε φορολογικά μέτρα για αυτόν έρημο λαό (για πολλοστή φορά στην ζωή μου το αισθάνομαι στο πετσί μου ) Πρώτα, μήπως, λέω εγώ τώρα, πρέπει να ξεκαθαριστεί επιτέλους με το πόθεν έσχες όλων των πολιτικών, δημοσιών λειτουργών, προμηθευτών και κατασκευαστών μεγάλων δημοσίων έργων; Από το 1976 μέχρι σήμερα!! Γιατί επί 35 χρόνια όλοι αυτοί μαζί με το 60% της σημερινής βουλής έχετε κατασπαταλήσει το δημόσιο χρήμα επ’ αυτού συγκαλύπτεστε και υποστηριζόσαστε λες και είστε από το ίδιο κόμμα. Με έναν και σημαντικό σκοπό να πλουτίζετε σε βάρος του του ελληνικού λαού. Κύριοι, σοβαρευτείτε. Κυβερνήστε τον κόσμο της χώρας σας και όχι τον κόσμο που εσείς ζείτε. Επιτέλους ενεργείστε και σκεφτείτε σαν Έλληνες με Δημοκρατία και αλληλεγγύη με σεβασμό και ειλικρίνεια. Να είστε βέβαιοι θα λάβετε περισσότερα από τους Έλληνες – Έλληνες.
    Και μετά φτιάξτε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με διαφάνεια και συμμετοχή όλων των πολιτών με σωστές αναλογίες.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 11:24 | Νικόλαος Ψύλλας

    Κύριε Υπουργέ

    Στο φορολογικό «καζάνι» της χώρας «βράζουν» μέχρι σήμερα οι ίδιοι και οι ίδιοι… Για να κάνεις ένα εύγευστο φαγητό δεν αρκεί να έχεις τη θέληση να μαγειρέψεις (πολιτική βούληση), όπως δεν αρκεί μόνο να έχεις την καλή συνταγή και τα κατάλληλα σκεύη(νομοθετικό πλαίσιο και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς). Είναι εξίσου βασικό και κατά τη γνώμη μου σπουδαιότερο να έχεις τα κατάλληλα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις (φορολογουμένους). Η χώρα μας δίνει την εικόνα μιας υπερσύγχρονης και υπερεξοπλισμένης κουζίνας, η οποία όμως δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα είτε γιατί οι μάγειρες (φοροεισπρακτικός μηχανισμός) δεν ξέρουν να μαγειρέψουν, είτε γιατί τα υλικά που έχουν στη διάθεση τους είναι ακατάλληλα (συνήθως είναι πολυχρησιμοποιημένα). Άραγε ποσό ζωμό μπορούμε να έχουμε από ένα υλικό που το βράζουμε και το ξαναβράζουμε συχεχώς ??? Χρειάζονται νέα υλικά προς επεξεργασία. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε και όχι τόσο η ικανότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, οι οποίοι ακολουθώντας βήμα – βήμα την κατάλληλη συνταγή αργά ή γρήγορα θ’ αποδώσουν τα δέοντα. Μπορεί να μην πάρουν αστέρια μισελέν αλλά πάντως το φαγητό τους (αποτέλεσμα – απόδοση) θα είναι ικανοποιητικό.

    καλή όρεξη

    [Η καθιέρωση των τεκμηρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται και άλλα. Προχωρείστε στην υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής : κάθε πολίτης συμμετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.]

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 11:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ

    Λογω της εργασιας μου επικοινωνω με πολους μικρομεσαιους επιχειρηματιες καθημερινα. Το συμπέρασμα ειναι οτι υπαρχει μεγαλο προβλημα στην αγορα και περιμενουν εναν απο μηχανης Θεό (ΕΤΕΑΝ, ΤΕΜΠΜΕ η κατι αλλο ). Δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρωσουν, την εφορία , το ΙΚΑ, το ενοικιο, τους Οργανισμους, την Τραπεζα, το πρωσοπικο δανειο ή το δανειο της εταιρειας η το στεγαστικο.
    Τωρα οσον αφορα την φοροδιαφυγη υποστηριζω πάλι απο τη φυση της δουλειάς μου οτι πρεπει αν ειναι δυνατο να εξαφανιστει η χρηση ζωντανου χρηματος. Οσο κυκλοφορει χρημα πανω στ τραπεζι αλλαζει συνεχως χερια τα οποια αποκτουν κερδος (ισως και υπερκερδος) τα οποια δεν τα βλεπει η εφορια και κανουν παρα πολυ μεγαλο κακο στην αγορα-οικονομια-κρατος.
    Ενα πολυ ωραιο μετρο (θα ειμαι απο τους πρωτους που θα εφαρμοσω) ειναι η καρτα που ερχεται.
    Στην προσπαθεια που προανεφερα (εξαφανιση μετρητων) ενα μετρο που πρεπει να γινει ειναι η απαγορευση πανω απο 1500 ευρω αναληψη μετρητων απο την Τραπεζα. Αλλα η Τραπεζικη επιταγη που θα χορηγηται να εχει αξια μετρητων απο οποιοδηποτε αλλο πιστωτικο ιδρυμα. (τωρα οι εμποροι ειτε σπανε τις αναληψεις μετρητων ωστε να χωρουν ειτε γυρνανε απο Τραπεζα σε Τραπεζα, παντως τους εχει ζωρισει λιγο, αλλα θελει πιο πολυ).
    Ακομα θα ελεγα για καθε συναλλαγη που παιρνα τουλαχιστον απο καποια Δημοσια υπηρεσια (Εφοριες, Συγκοινωνιων, Πολεοδομιες κλπ) να υπαρχει καταλογος των ΑΦΜ που συμμετεχουν στην ολοκληρωση της εμπορικης πραξης, αλλιως η πραξη δεν ολοκληρωνεται. Και μεσα απο μια υπηρεσια νε εμπλουτιζεται το ΑΦΜ των συμμετεχοντων.
    ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ) ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΚΟΝΤΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΦΩΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 10:43 | Θεόδωρος

    Για να αντιμετωπίσετε τη Φοροδιαφυγή, πρέπει να κάνετε τις ακόλουθες ενέργειες:

    1. Να πείσετε τους Φορολογούμενους πως είσθε ειλικρινείς. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν γίνεται με ένα νόμο. Απαιτεί να αλλάξει το κλίμα, δηλαδή θέλει χρόνια.

    2. Πρέπει να κινηθείτε ηλεκτρονικά και όχι να κυνηγάτε μάγισες στους δρόμους.

    Σας κάνω μία πρόταση, που αν υλοποιηθεί, θα σας βοηθήσει πολύ.

    Καταργήστε τα Λογιστικά Βιβλία !!! Δεν είναι πλάκα, είναι εύκολο και αποτελεσματικό.

    Αντί για Λογιστικά Βιβλία, βα δημιουργήσετε ένα Site, όπου ο κάθε Φορολογούμενος Επαγγελματίας, ιδιαίτερα όσοι έχουν Βιβλία Εσόδων Εξόδων, θα καταχωρεί σε μία Φόρμα τα Εσοδα και τα Εξοδά του.

    Με το τρόπο αυτό, θα εξοικονομηθούν χιλιάδες εργατοώρες.
    Θα έχετε στα χέρια σας όλα τα στοιχεία στη πηγή.
    Θα μπορείτε να κάνετε κάθε έλεγχο.
    Θα απαλλάξετε του επαγγελματίες από την υποχρέωση να κρατάνε τόσα χαρτιά, να τα διατηρούν για χρόνια κλπ.

    Τολμήστε …

    Αυτό το μέτρο σε συνδυασμό με άλλα, θα φέρει αποτέλεσμα.

    Ευχαριστώ

    Θόδωρος

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 10:16 | Αριστείδης

    οι φτωχοί επιχειρηματίες, κάθε σάββατο γεμίζουν τα μπουζούκια, πάνε στο εξοχικό τους, εχουν αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού κλπ. ποιά κρίση τους χτυπάει; έχουμε μάτια και βλέπουμε. έλεος κύριοι. ρημάξατε τη χώρα, εκμεταλλεύεστε το κάθε εργαζόμενο και δεν θέλετε και να φορολογείστε. και που το συζητάμε, κάνουμε έγκλημα κατά της χώρας. πληρώστε κύριοι ή κλείστε!

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 10:26 | Αριστείδης

    κομίζω γλαύκα εις Αθήνας αλλά εκφράζω τη βεβαιότητα μου ότι η πολιτική ηγεσία για λόγους ψηφοθηρικούς και μόνο δεν θέλει να λύσει το θέμα της φοροδιαφυγής. διαφορετικά θα το είχε κάνει εδώ και χρόνια. και ιδού πως: η κάθε είδους φοροδιαφυγή θα θεωρείται έγκλημα κατά της επιβίωσης της πατρίδας, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά που συμβαίνει όταν στερώ «το ψωμί» του κράτους. η ελάχιστη τιμωρία να είναι τουλάχιστο δύο έτη φυλάκισης άνευ εξαγοράς και ελαφρυντικών. κι όποιος θέλει ας το ρισκάρει. αλλά τα ψηφαλάκια μάλλον είναι πάνω και από την επιβίωση της πατρίδας. ευχαριστώ.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 09:33 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ.

    ΕΛΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 02:13 | παναγιωτης τριανταφυλλου

    ΕΠΙ ΤΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΩΡΑ

    ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΟΡΑΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΧΕΙΣ ΥΠΕΡΚΕΡΔΟΣ
    ΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΟΙ ΤΟ 2011 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ …………

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 01:09 | παναγιωτης τριανταφυλλου

    ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

    ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

    ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΓΙΑ ΚΑΘΕ Χ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΝΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ,ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΔΑΝΕΙΑ
    ΝΑ ΔΕΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΟΜΟΙΟΣ ΕΝΑ Χ ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΤΕΤΑ

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 19:33 | ανδρέας

    Αξιότιμοι, όποιος δεν αντιλαμβάνετε την κρίση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά τότε καλύτερα να μην συμμετέχει σε αυτή την διαβούλευση,και η αγορά αυτή την στιγμή είναι καζάνι που έχει βράσει και απο στιγμή σε στιγμή θα εκραγεί-ρωτήστε όποιον επιχειρηματία μεσαίο και κάτω τυχαίνει να γνωρίζετε πόσο ρευστά πλέον είναι τα πράγματα στην επιχείρησή του και πώς βλέπει οικονομικά το μέλλον του και θα καταλέβετε.Προτείνω να ξανασκευτείτε πολύ σοβαρά τις εξοντοτικές ποινές με τις οποίες το μόνο που θα κερδίσετε είναι:
    1) υπερφόρτωμα δικαστηρίων
    2) κάποια ακίνητα βιοπαλεστών (μικροαπατεώνων στην καλύτερη ή εντίμων και εξαπατημένων είτε απο κακό λογιστή είτε απο επειτήδιους στην χειρώτερη) που θα κατασχέσετε και θα πουλήσετε σε πληστηριασμούς για ευτελή ποσά
    απο την αλλη θα κλείσετε επιχειρήσεις που απλά δεν θα μπορούν να πληρώσουν,θα ταίζετε κόσμο στην φυλακή,θα εξαθλιώνετε οικογένειες και εργαζομενους που μενουν πίσω χωρίς δουλειά,θα χάνετε μελλοντικά φ.π.α και ταυτόχρονο θα πληρώνετε επιδόματα ανεργίας και το χειρώτερο η ύφεση θα γιγαντώνετε.
    Κάθε επιχείρηση που κλείνει κύριοι είναι ακόμα ένα σκαλί προς τα κάτω και έχει ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
    Απο την άλλη γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες στα δελτία ειδήσεων προκλητικής ατιμωρησίας πολιτικών προσώπων και διαπιστώνουμε πόσο διαφορετική αντιμετώπιση έχει σε αυτη την χώρα ο πολίτης απο τον πολιτικό.
    ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- Η ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΛΑΘΗ- ΟΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤ ΑΙΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 18:59 | Κώστας

    Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

    Με η χωρίς νομοσχέδιο, αν δεν γίνει ένα από τα παρακάτω:
    1) Κλειστούν φοροφυγάδες φυλακή (τουλάχιστον μερικές χιλιαδες)
    2) Κατασχεθούν περιουσίες (αξίας τουλάχιστων μερικών δισεκατομυρίων)
    3) Αυξηθεί ο εισπραττόμενος φόρος εισοδήματος από το 4% του ΑΕΠ σε τουλάχιστον 8%.

    … τότε ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και οι πολιτικοί θα κάνετε παρέα στους φοροφυγάδες κάτω απο τους φανοστάτες της Εθνικής οδού.

    Προσέξτε.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 17:57 | Αλεξης

    Συπληρωματικα αναφερω.

    Τι γινεται με τις εισηγμενες εταιριες οι οποιες εχουν εως και 10 ετη ανελεγκτα ιδιως με εικονικα ? Που ειναι ο νομος? Πως προστατευονται οι μικρομέτοχοι ?

    Επισης η φοροδιαφυγη υπαρχει στους κατασκευαστες ακινητων . οσοι εχουμε αγορασει σπιτι το 50% της αξιας ειναι μαυρο . Οι εργολαβει που το πηραν τι το εκαναν ? το δηλωσαν?

    Φτιαξτε οσους νομους θελετε . Εαν δεν υπαρχει πολιτικη βουληση για την παταξη της φοροδιαφυγης παιδευομαστε ολοι χωρις λογο.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 16:31 | Αλεξης

    Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ευχαριστούμε πολύ για την δυνατότητα μου μας δίνεται ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Αρκεί όμως μόνο να τις διαβάσετε, δεν απαιτούμε να τις υιοθετήσετε , Ολες οι τοποθετήσεις είναι σοβαρές και τεκμηριωμένες .
    Συμπληρώνω τις απόψεις προηγούμενου σχολιαστή.

    1 Δεν χρειάζονται νέοι νόμοι . Υπάρχουν. Δεν ξέρουμε πλέον τι ισχύει . Κωδικοποιήστε τους προηγούμενους ,χωρίς παραπομπές στην εποχή του Τρικούπη . Δεν είναι δυνατόν μετά την ψήφιση του νόμου να περιμένουμε ερμηνευτικές εγκύκλιους , ΠΟΛ για να μάθουμε τι ισχύει τελικά αλλά και η μια ΠΟΛ να καταργεί την άλλη πχ. ΠΟΛ 1009 21/1/2011 ανέτρεψε την ΠΟΛ 1003 3/1/2011 . Έλεος πια . Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Γιατί απαιτείτε να εφαρμοστούν οι νόμοι με τέτοιες ασάφειες? Γιατί να ρωτάμε συνέχεια στο Υπουργείο εννοεί ο νόμος? Και καθε υπευθυνος να εχει αλλη αποψη. Δεν είναι τραγικό? Γιατί να τρέχουμε σε σεμινάρια ? Γιατι υπαρχουν διαφοορετικες αποψεις μεταξυ Εφοριών ?
    Γραψτε σωστα τους νομους με καλα Ελληνικα, κωδικοποιημενους επι- τελους .

    Μονο στην Ελλαδα υπαρχει τοση πολυνομια με τετιοα ασαφεια .

    Μερικές σκέψεις για την φοροδιαφυγή.

    Ασχοληθείτε με αυτούς που έχουν περιουσίες .Μόνον με αυτούς και οχι τους φτωχούς Ακίνητα, σκάφη , εταιρίες ακινήτων , καταθέσεις , τρόπο ζωής κλπ. Επίσης βάλτε τεκμήρια στις καταθέσεις μετόχων, εταίρων κλπ ιδίως για εταιρίες ακινήτων. Έλεγχος σε μεταβιβάσεις στα εκτός σχεδίου με χαμηλή αντικειμενική αξία ιδιως σε Αττικη και νησιά .

    Πόθεν εσχες, βάσει της περιουσίας ,για δημάρχους , υπουργούς ,νομάρχες συνδικαλιστές , πολεοδόμους, παπάδες ιδιοκτήτες κέντρων ,τραγουδιστές κλπ.

    Νομίζω ότι είναι αρκετά

    Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 16:33 | Σεφεριαδης Δημητρης

    Για πιό λόγο πάρθηκαν πίσω τρείς σοβαρές διατάξεις του νομοσχεδίου και ποιοί διαφώνησαν με αυτές; Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι νόμοι αλλά η ερμηνεία που επιδέχονται και η τήρησή τους.Άρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δικαιοσύνη. Πολλές φορές μοιάζει οι δικαστές να πάσχουν απο νοητική στέρηση και οι δικηγόροι να είναι ευφυέστατοι όλων. Οι ανώτατοι δικαστικοί θα πρέπει να εκλέγονται άμεσα απο το λαό και σύμφωνα με το έργο τους.Ποιός εγγυάται ότι οι δικαστικοί που θα ελέγχουν τους πολιτικούς θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Έχουν αποδείξει το αντίθετο ως τώρα. Απο πού ελέγχεται το ΣΤΕ και οι δικαστές των οικονομικών εγκλημάτων; Δηλώνουν ποθεν έσχες;Γιατί να ισχύει οι προστασία προσωπικών δεδομένων για οικονομικές απάτες και ωφειλές; Άν δεν βάλλετε αυστηρούς κανόνες συτους εαυτούς σας ως πολιτικοί και στους δικαστές, όπως άρση του ασύλου για οικονομικές παρατυπίες διαρκή ενημέρωση των πολιτών για τις αλλαγές του πόθεν έσχες,κατάσχεση περιουσιών ειναι αυτονόητο ότι δεν θέλετε δικαιοσύνη.Μας λέτε ότι υπάρχει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα αλλά δεν είδαμε έστω για συμβολικούς λόγους, βουλευτές να ρευστοποιούν τις μισές περιουσίες τους για συμμετοχή τους στη μείωση του χρέους.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 12:51 | Γρηγόρης

    Εκτός από τα όσα γράφετε ότι θα κάνετε για την αποφυγή της φοροδιαφυγής που είναι βεβαίως εντελώς απαραίτητα και γιατί δεν έγιναν μέχρι τώρα, θα πρέπει να κάνετε κάτι και για τη γραφειοκρατία των ΔΟΥ ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης χωρίς να αγανακτεί και να διερωτάται «μα πού ζούμε».
    Συγκεκριμένα πήγα στο Τμήμα Μητρώου να πάρω «κλειδάριθμο» και η σειρά προτεραιότητός μου ήταν τέτοια που ίσως να μην εξυπηρετούμουν εντός της ημέρας και ας πήγα κατά τις 10:00 η ώρα. Επίσης χρειαζόμουν μία βεβαίωση ότι δήλωσα στο εισόδημά μου, ειδικότερα στο Ε2, το μίσθωμα από κάποιο ενοίκιο που εισπράττω και επειδή υπέβαλα τη δήλωσή μου Ε1 ηλεκτρονικά, γύρισα σπίτι και έφερα στη ΔΟΥ όλα τα δικαιολογητικά των δύο προηγούμενων ετών τα οποία μου ζήτησαν από το αρμόδιο γραφείο και κατόπιν τούτου μου ανεκοίνωσαν ότι τη βεβαίωση θα την πάρω μετά από μια βδομάδα.
    Σας παρακαλούμε να κάνετε κάτι και για τη γραφειοκρατεία. Έτσι ίσως συμπαθήσουμε τη ΔΟΥ όχι αναγκαστικά αλλά έχοντας τη συναίσθηση ότι τουλάχιστον έχουμε γρήγορη εξυπηρέτηση και δεν χάνουμε ώρες και ημέρες εργασίας για απλές εξυπηρετήσεις.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 12:03 | Ευσταθιάδης Ευστάθιος

    Από την μεταπολίτευση και μετά όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν τάχα να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή. Μηδενικό όμως πάντα το αποτέλεσμα και η φοροδιαφυγή όλο αυξάνεται, άκουσα μάλιστα ότι αν εισπράτταμε τους διαφυγόντες φόρους δεν θα χρειαζόταν σήμερα το μνημόνιο. Άρα μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, ότι ένα κράτος που ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη και είναι μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιορίσει,δεν λέω να πατάξει, την φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να ελεγχθούν με σοβαρό τρόπο οι έχοντες και κατέχοντες,διότι οι πολιτικοί υποκύπτουν στις πιέσεις τους. Δεν θα σας υποδείξω εγώ τον τρόπο, έχετε ικανά στελέχη να εφαρμόσουν χίλιους δύο τρόπους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πολιτική βούληση χρειάζεται. Και φτιάξτε παρακαλώ ένα μόνιμο μηχανισμό ελέγχου, ώστε να μην έχουμε πάλι το γνωστό φαινόμενο κάθε υπουργός οικονομικών με βαρύγδουπες δηλώσεις να βάζει τέλος δήθεν σε αυτό το φαινόμενο. Ποίοι φοροδιαφεύγουν κυρίως? οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί,δικηγόροι,μηχανικοί κ.λ.π. και μάλιστα με επαίσχυντο τρόπο, δηλώνοντας εισοδήματα πείνας, αλλά οδηγώντας πόρσε και εξοχικό στην Μύκονο π.χ. Άν εισπράτταμε αυτούς τους φόρους δεν θα χρειαζόταν τόσες περικοπές στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Δεν το καταλαβαίνετε αυτό?
    Άκουσα επίσης ότι απαλείφθηκαν αυστηρές ποινές από το νέο φορολογικό και ότι δεν θα είναι διαρκές το έγκλημα. Σε κάποιον που φοροδιαφεύγει συστηματικά,συνειδητά και εσκεμμένα γιατί να μην τιμωρείτε ακόμα και με φυλάκιση? διαφορετικά θα το ξανακάνει, πρέπει οι ποινές να είναι αυστηρές για είναι και αποτρεπτικές.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 11:50 | κυριακος μητροπουλος

    φτιαξτε κυριοι ενα φορολογικο,που να ισχυει για πολλα χρονια,ολοκληρωτικο και μην αρχιζετε τις τροποποιησεις και τις παραπομπες σε αλλους παλιους φορολογικους νομους,μας εχετε ζαλισει με την πολυνομια και την προχειροτητα,δεν μπορουμε και δεν προλαβαινουμε να παρακολουθουμε τις χιλιαδες τροποποιησεις,εγκυκλιους κλπ,ελεος πια,τι σχολια να κανει ο πολιτης,δεχτειτε τις προτασεις των επιμελητηριων-ειδικων-επαγγελματιων του χωρου..

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 11:37 | γεωργιος γ

    ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ λιγο τα αντικειμενικα κριτηρια ,αλλα σε σωστες βασεις,π.χ. ο κ. βαρδινογιανης η ο κ. λατσης εχουν περιουσιες δις ευρω σε ανωνυμες κλπ οι ιδιοι τι δηλωνουν? ενας δικηγορος τι δηλωνει? εχετε δει ποτε να κοβει αποδειξεις? ενας χειρουργος του εσυ ζητει μαυρα καποια χιλ. ευρω ,βαλτε του ταριφα οπως κανουν στο ωνασειο δεν μπορω να καταλαβω γιατι μια πισινα η ενα σκαφος η μια βιλα ειναι τεκμηριο εδω και στο εξωτερικο οχι,[αφου π.χ εωα σκαφος κανει καποια εκ.ευρω οταν το αγοραζει καποιος πληρωνει και το φορο του ,τα πετρελαια τον ελιμενισμο τη συντηρηση ολα αυτα δεν ειναι εσοδα? η μηπως τα ιδια δεν ισχυουν για ενα καλο αυτοκινητο αλλα σε μικροτερη κλιμακα ] Η αυξηση του φπα οδηγει σε μαυρη συναλαγη η σε τιμολογια πολυ χαμηλωτερης αξιας , ολα ειναι θεμα παιδειας ισως και πατριωτισμου εχετε τοσους χιλιαδες υπαληλους που ουσιαστικα κοπριζουν ο κ παγγαλος εχει δικιο ,χριστε μερικες χιλιαδες απο αυτους ελεγκτες να ελεγξουν ολους εμας τους φορολογουμενους απο την αρχη με νεες βασεις να ξερετε επιτελους τι βγαζει ο καθενας απο εμας εστω και στο περιπου και βαλτε αντικει μενικα κριτηρια να ξερετε τι εισπρατετε στα σιγουρα και μεις να ξερουμε τι πληρωνουμε. Ενας που κερδιζει στο χρηματιστηριο αμα θελει δηλωνει τα κερδη του και ο κερδιζμενος και ο χαμενος πληρωνουν ομως τον ιδιο φορο δεν ειναι αδικο? Το ΘΕΜΑ ομως δεν ειναι μονο να εισπρατεις ειναι και που παει το χρημα ποιος το διαχειριζεται και ποιους επιτελους πληρωνει και γιαποιο λογο!

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 10:52 | Στέφανος

    Προφανώς η πρόσθεση ακόμη περισσότερων ελέγχων αυξάνει την πολυπλοκότητα οποιουδήποτε θέματος (πχ εδώ η φοροδιαφυγή), οπότε και δυσχεραίνει την καλή λειτουργία του συστήματος.

    Στη μητέρα της ελεύθερης οικονομίας (ΗΠΑ), η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων γίνεται ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ από ιδιωτικές εταιρείες, και την χρησιμοποιεί το 70% του πληθυσμού ( http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_Revenue_Service ). Μετά, γίνονται διασταυρώσεις. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.

    Η εφορία καλέ μου κ. Υπουργέ, χωρίς να έχουμε προχωρήσει στην ηλεκτρονική υποβολή των ΠΑΝΤΩΝ, πως θα κάνει τις διασταυρώσεις; Με τους ..ελέγχους των εφοριακών; Δηλαδή με αυτό το νόμο θα αυξηθούν κατά 10% τα έσοδα του κράτους και κατά 40% το ..μπαχτσίσι των εφοριακών, αφού θα τους λαδώνουμε περισσότερο λόγω αυξημένων προστίμων!! Καλό κόλπο για να κινείται το χρήμα ;-)

    Είστε κυβέρνηση χωρίς στρατηγική, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς εμπειρία. Που είναι οι Σύμβουλοι από το εξωτερικό; Δεν τους θέλουμε τώρα, γιατί θα μας πουν το ..αυτονόητο: ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, με προγραμματισμό. Χωρίς χάρες. Σε συνδικαλιστές, κοπρίτες, ανίκανους, ημέτερους, διαπλεκόμενους, ΜΙΖΕΝΣ…

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 02:29 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΗΓΑΣ

    Eστω ότι στις 6-7-2011 συγκροτείται η επιτροπή και αναλαμβάνει δράση. Και ας υποθέσουμε ότι στις 13-11-2011 ή 4-3-2012 έχουμε εκλογές και κατόπιν διαφορετική κυβέρνηση, με άλλο κόμμα και άλλο υπουργό οικονομικών. Λόγω της άμεσης σύνδεσης των περισσότερων μελών με την εκάστοτε κομματική / κυβερνητική ηγεσία, τα μέλη θα αδρανήσσουν αναμένοντας την αντικατάστασή τους. Το έως τότε προγραμματισμένο έργο θα βαλτώσει και η ΝΕΑ επιτροπή θα χάσει ΠΟΛΥ χρόνο α) να μελετήσει τους φακέλους β) να ενημερωθεί εξ αρχής γ) να αλλάξει προγραμματισμένη δράση επί συγκεκριμένων περιπτώσεων λόγω κομματικών πιέσεων ή λόγω διαφορετικής θεώρησης δ) να ματαιώσει οριστικά προγραμματισμένη δράση επί συγκεκριμένων περιπτώσεων γιά τους ίδιους λόγους. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ δεν εξασφαλίζεται διαχρονική σταθερότητα στο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής και έτσι θα έχουμε α) ανάλωση εργασίας και προσώπων και β) επιβάρυνση των κρατικών εσόδων γιά την πληρωμή όλων των εμπλεκομένων προσώπων / υπαλλήλων, με εκπληκτικά αρνητικό και δυσανάλογο αποτέλεσμα. Αυτά πρέπει να τα προβλέψετε πριν την τελική ψήφιση, διαφορετικά θα έχουμε μία ολοκληρωτική σπατάλη δημοσίου (ιερού) χρήματος…

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 00:11 | Σαββας

    Αγαπητοί κύριοι,

    θα ήθελα να ξεκινήσω με την πλήρη διαφωνία μου σχετικά με τον φοβο του αυτοφώρου – φυλάκιση σχετικά με την αδυναμία πληρωμής των οφειλών του ΦΠΑ και των ληξηπρόθεσμων οφειλών. Θα ήταν παράλογο σε ένα δημοκρατικό και δικαιο κράτος σαν το δικό μας, να θέτουμε όρους φυλάκισης σε εργαζόμενους μικρους επιχειρηματίες, όπου με αγώνα και καθημερινή υπερπροσπάθεια επιχειρούν μέσα σε ένα τόσο αντίξωο περιβάλλον όπως το σημερινό λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Και φυλάκιση για πιο πράγμα κύριοι? Επειδή οι τζίροι της κάθε επιχείρησης έπέσαν 40-50% και δεν μπορεί να καλύψει όπως στο παρελθον τις ανάγκες επιταγών, ενικοίων, μισθών, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ? Τι θα πρέπει να πει δηλαδη, για να μην πάω φυλακή θα πληρώσω το ΦΠΑ αλλά δεν θα πληρωσω τους μισθούς (αφου δεν τα έχω) οπότε οι υπάλληλοι ή θα απολυθούν ή θα πεινάσουν? Τι θα πει δηλαδή, θα πληρώσω το ΦΠΑ αλλά δεν θα πληρώσω τις επιταγες αρα θα μπω στον τειρεσία άρα τερμα τυχον χρηματοδτήσεις,τέρμα μλοκ επιταγών και φυσικό επακόλουθο τέρμα και η επιχείρηση και επομένως τέρμα και το ΦΠΑ στο μέλλον ως εισόδημα του κράτους. Ή μήπως να μην πλήρωθούν το ΙΚΑ και ΟΑΕΕ οπότε τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα ένα μηδέν εις το πηλικο.

    Επίσης μην ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό που δεν το άκουσα απο κανένα genious δημοσιογράφο. Οταν αγοράζει τα προιόντα το μαγαζί έχει ήδη πληρώσει το μισό ή και παραπάνω το ΦΠΑ που θα πληρώσουν οι μελλοντικοί πελάτες λιανικής. ΣΩΣΤΟ?!?! Αρα έχει ήδη πληρώσει τουλάχιστον το μισό. Και μια άλλη ερώτηση σημαντική κύριοι ειδήμονες?! Εαν έχει αγοράσει 1000τμχ εμπορεύματος και υποθετικά έχει πληρώσει ήδη 1 ευρώ ανα τεμάχιο ΦΠΑ (1000 ευρώ) και λόγω κρίσης πουλήσει τα 2/3 των προιόντων με 2 ευρώ αποδιδόμενο ΦΠΑ δηλαδή εισέπραξε 1332 ευρώ ΦΠΑ πόσο έχει πληρώσει η επιχείρηση στο ελληνικό κράτος, 1332 ευρώ ή 332ευρώ ή 1332+333(απο αυτά που του μείναν απούλητα αλλά τα έχει πληρώσει με ΦΠΑ). Φυσικά το τρίτο. Για να μην σας βάλω και το κόστος του stock όπου εκεί θα τρομάξετε το πόσα λεφτα έχει χάσει η επιχείρηση.

    Οπότε μέσα σε αυτόν τον πανικό, όπου χάνει πωλήσεις λόγω κρίσης, πλήρώνει περισότερο ΦΠΑ απο τις πραγματικές πωλήσεις του, πληρώνει μετα βίας τους μισθούς για να συνεχίσουν να ζουν κάπως νορμαλ οι εργαζόμενοι, πληρώνει τα δάνεια στους κλέφτες-τράπεζες, πληρώνει ασφαλιστικά ταμεία για να παιρνουν την σύνταξη του ο ηληκιωμένος, τώρα θα του πούμε κοίτα θα πας και στο αυτόφωρο – φυλακή και να ξεφτιλιστεις στην οικογένεια και στην κοινωνία λες και φταει ο μικροεπιχειρηματίας που δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του. Κύριοι να σοβαρευτούμε!!!!!!!!!!!!

    Δεν λεω να υπάρχει ασυδοσία και απάτη. ΟΧΙ!!! Αλλά να μην πάμε και στο άλλο άκρο. Να φτιάξετε τρόπους σωστης αξιολόγησης (εδω εγώ και ξέρω 10 διαφορετικούς) ώστε να κρίνεται πότε ο άλλος μπορεί και ποτε όχι και πάντα με κριτήριο τα μεγέθη. Δεν είναι το ίδιο 3000 ΦΠΑ με 300.000 ΦΠΑ. Αυτόν μάλιστα να τον κυνηγήσετε πιο σκληρά!!

    Κάντε τη ζωή εύκολη στους αδύνατους και τη ζωή των μεγάλων που τα ποσά είνα πολύ μεγαλύτερα πιο ευκολα ελεγχόμενη κάτω όμως απο ένα καθεστώς συννενόησης, ουσιαστικού ελέγχου και απόδοση δικαιοσύνης με μέτρα διευκόλυνσης αλλά όχι φυλάκισης.

    Σας ευχαριστώ θερμά

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 00:11 | ΑΣΤΗΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ολα αυτά καλά υπουργοι-εισαγγελείς κλπ.Το θέμα είναι ένα,έλεγχος μόνο
    έλεγχος στην μη έκδοση φορολογικών στοιχείων,γιατί μετά αν τα κλεμμένα απο το κράτος χρήματα τα βγάλει ο άλλος στο εξωτερικό αντε πιάστον γραφιοκρατεία,εργατοώρες και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα.
    Επίσης η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι στα καύσιμα,εκει πρεπει να υπάρξει καταβολή του φπα κλπ στην πρώτη έναρξη της διακίνησης απο τα
    διυλιστήρια ,που δεν είναι δα και χιλιάδες,και μετά τα καυσιμα ας τα κάνει ο καθένας οτι θέλει.Επιπλέον μήπως πρέπει κάποιος να σκεφτεί
    τα χρήματα που φεύγουν καθημερινά απο τη χώρα απο τους νόμιμους και μη μετανάστες ,αν υποθέσουμε οτι όλοι αυτοί οπως μας λένε που εργάζονται οτι είναι 650000 επι 30ευρώ την ημέρα=19500000,απο αυτά
    ο καθε ένας κρατά καθημερινά γ΄υρω στα 5 ευρώ ,για να περάσει,αφου μένουν 20-30 μαζί σε ένα σπιτι.Τα υπολοιπα τα βγάζουν στις χώρες τους
    δηλ.650000 επι 25=16250000 την ημέρα,ητοι 487.500.000 το μήνα και δείχνοντας οτι είμαστε και πλουσια χωρα για να έρθουν και άλλοι,5.850.000.000 το χρόνο,αν υπάρξει ένα 20-30% φορος =1.500.000.000,
    εξαλλου δεν πληρώνουν και τίποτα άλλο,αφου τους καλυπτουμε και νοσοκομιακά κλπ,συνήθως είναι χωρίς ασφάλεια.Οι τράπεζες και ίσως τα ανταλλακτήρια θα πρέπει να υποχρεωθούν για αυτή την παρακράτηση.Το ίδιο ισχύει και για όσους έβγαλαν και συνεχίζουν να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό πχ εβγαλαν εως τώρα 50,000,000,000 επι 20%
    10,000,000,000 αρα σύνολο 11,500,000,000 νάτα τα λεφτά.Ακόμη μην τρελενόμαστε για το πόθεν έσχες για τους επιχειρηματίες,γιατί αν βγάλουν χρημα και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν και ας τα φάνε όλα,αλλα εντός της χώρας ,οπότε το χρήμα θα γυρίζει και το κρατος θα παίρνει φπα κλπ και όλα καλά.
    Προτείνω πλήρη κατάγρηση πόθεν έσχες,για κάποιο διαστημα, για οποιαδήποτε αγορά εντός της χώρας πχ ακίνητα κλπ,και για τα χρήματα που θα φερουν απο το εξωτερικό με 2% φόρο για επαναπατρισμό.
    Το πρώτο πράγμα που έμαθα μπαινοντας στην ΑΣΟΕΕ ηταν προγραμματισμός,οργάνωση και προπάντως έλεγχο.Εδώ είναι Ελλαδα και όχι ΗΠΑ κλπ,για να εφαρμόζουμε τις ίδιες μεθόδους.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 23:42 | ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

    Κυριοι του Υπουργειου Οικονομικων,

    Σαν οικονομολογος αλλα και σαν επιχειρηματιας, θεωρω τεραστιο λαθος τον νεο προτεινομενο τροπο φορολογησης των διανεμομενων μερισματων των Α.Ε.,με τελικη υπαγωγη του μερισματος στην φορολογικη κλιμακα των φυσικων προσωπων, που ετσι μπορει να φθασει και σε ποσοστο φορου 45% περαν και επιπλεον του 20% του αρχικου συντελεστη φορολογησης των Α.Ε.. Δηλαδη με τον τροπο αυτον, η φορολογηση του Ελληνα μετοχου μπορει να φθασει και το 65%, συν εκτακτη εισφορα(που εχει γινει τακτικη και ετησια…), συν εμμεσους φορους και τελη καθε λογης (παραβολα για ισολογισμους, δημοσιευσεις, ΦΜΥ,κλπ, κλπ…). Ολες οι επιβαρυνσεις που προανεφερα, μπορει τελικα να υπερβαινουν το 75% σε ποσοστο επι των κερδων!!!
    Επισης η διαταξη περι απαλλαγης απο την φορολογηση των μερισματων, των αλλοδαπων εταιρειων (αληθεια με τους μετοχους που ειναι φορολογικοι κατοικοι εξωτερικου δεν αναφερεται τιποτα στο νομοσχεδιο) που κατεχουν ποσοστο μετοχών μεγαλυτερο του 10% σε ημεδαπη Α.Ε. περαν του οτι δεν μου φαινεται και πολυ συμβατο με το Ελληνικο Συνταγμα,ειναι και εντελως παραλογο: φοροαπαλλαγη για τα χρηματα απο τα μερισματα που φευγουν εκτος Ελλαδας στους αλλοδαπους μετοχους-επενδυτες, και τιμωρια με φορολογηση μερισματων μεχρι και 45% στους Ελληνες ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ…
    Εν κατακλειδι καλο θα ειναι να γνωριζουν οι Ελληνες επιχειρηματιες(που οπως εχει φανει τοσα χρονια στην πραξη,ειναι και αυτοι που σε συντριπτικη πλειοψηφια επενδυουν στην Ελλαδα, αφου εδω γεννηθηκαν, εδω θελουν να ζουν την οικογενεια τους και αυτη τη χωρα αγαπανε και πονανε),αν ειναι επιθυμητοι επενδυτες στη χωρα τους. Γιατι οπως βλεπω, η ψυχρη λογικη υπαγορευει την ατακτη φυγη τους απο την χωρα αυτη που τρωει τα παιδια της, προς τοπους γειτονικους, πιο φιλικους και αποδοτικους, τους οποιους ολοι γνωριζουμε…
    Ενας οχι και πολυ ευφανταστος οραματιστης του επιχειρηματικου μελλοντος αυτης της χωρας, αυτο που βλεπει ειναι, αλλοδαπους επενδυτες που θα επιβαλλουν τις επιχειρηματικες συνθηκες που θα τους συμφερουν, καιτους ιδιωτικους και δημοσιους Ελληνες υπαλληλους τους.

    Δεν θελω να παρεξηγηθω, αντιλαμβανομαι πληρως οτι εδω που φθασαμε δεν εχουμε πολλα περιθωρια επιλογων, και εν πολλοις συρομαστε σε «λυσεις» εκόντες άκοντες. Σιγουρα οι Ελληνες πρεπει να αποκτησουν επιτελους φορολογικη συνειδηση, και υστερα να μαθουν να απαιτουν και να διεκδικουν τα λογικα και τα δικαια. Εχουμε μια ιστορικη ευκαιρια να γκρεμισουμε τη σαπιλα δεκαετιων, να γινουμε σοβαροι, ανταγωνιστικοι, να ξανααγαπησουμε τη χωρα μας και να μας αγαπησει και αυτη…
    Ετσι, οπως τοσα χρονια ολοι εβγαζαν ενα λιθαρακι απο το οικοδομημα που τωρα εφθασε να καταρρεει, με τον ιδιο τροπο και παλι ολοι εχουν υποχρεωση να το στηριξουν. Αυτο ειναι υποθεση κυριως της ντοπιας επενδυτικης δραστηριοτητας (αφου οι ξενοι επενδυτες ακουνε Ελλαδα και βγαζουν σπυρια), που δεν νομιζω οτι μπορει να ανθισει με τετοια νοοτροπια σαν αυτη που αντικατοπτριζεται στην προς ψηφιση νομοθεσια.

    Τελειωνοντας θα ηθελα να παρακαλεσω τους συμβουλους του Υπουργειου να αρχισουν να αποβαλλουν σιγα-σιγα την ιδεα οτι ολοι οι Ελληνες επιχειρουντες ειναι απατεωνες, να απενοχοποιησουν το κερδος, να σκεφθουν και να προτεινουν με οραμα και φαντασια, και οχι με μικροτητα και καχυποψια. Ας προσπαθησουν να βρουν ποια σημαντικη δημοσια επενδυση δεν επεσε θυμα της πολιτικης σκοπιμοτητας, των πελατειακων σχεσεων και των συντεχνιακων συμφεροντων, και ας τις αντιπαραβαλουν με αντιστοιχες ιδιωτικες…. Δεν ειμαι οπαδος της χωρις ορια και ελεγχο ιδιωτικης δραστηριοποιησης, ομως εχει πια αποδειχθει οτι το Ελληνικο κρατος ειναι κακος επιχειρηματιας. Και επειδη τα λεφτα που χανει ανηκουν σε ολους μας, καλο ειναι να μαθει και η κρατικη μηχανη να σεβεται τον Ελληνα φορολογουμενο, και να μη διασπαθιζει τον ιδρωτα του. Οι αποφασεις λοιπον που εκφραζονται μεσα απο την νομοθεσια να λαμβανονται με γνωμονα την πορεια προς το καλο παρον και το καλυτερο μελλον.
    Στην προκειμενη περιπτωση για παραδειγμα, αντι οι ντοπιοι επιχειρηματιες και υποψηφιοι επενδυτες να σπευδουν να σωσουν τα χρηματα τους απο το «πλοιο που βυθιζεται», αντι να σκεπτονται πως θα απαλλαγουν απο τις μετοχες των Α.Ε. που υπερφορολογουνται, αντι να σχεδιαζουν πως θα μεταφερουν την εδρα τους εξω απο το Ελληνικο επιχειρηματικο «ναρκοπεδιο», αν ειχαν ενα σταθερο και απλο φορολογικο πλαισιο με αναπτυξιακη πνοη που να προεβλεπε οτι οποιο ποσον απο τα προς φορολογηση κερδη τους σαν νομικα η φυσικα προσωπα στην περιπτωση που επενδυθουν θα απαλλαγουν φορολογικα, και αν η φορολογικη κλιμακα φυσικων προσωπων σταματουσε στο 35%,με τα ηδη δρομολογουμενα προς τη σωστη κατευθυνση παραλληλα μετρα για την καταπολεμηση της φοροδιαφυγης αλλα και του ορθολογικου ελεγχου της λειτουργιας της κρατικης μηχανης, με παραλληλη ιδια εκμεταλλευση των πλουσιων φυσικων της πορων και της μοναδικης φυσικης ομορφιας της,τοτε πιστευω οτι η χωρα αυτη θα ηταν μια απο τις πιο περιζητητες για επενδυσεις, και οχι μονο δεν θα χρειαζοταν να ξεπουληθει φτηνα, αλλα σε 4-5 χρονια θα δανειζε, αντι να δανειζεται… Πιστεψτε με, γινεται!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 23:16 | nikos tsap

    Δυστυχως μας απογοητευετε καθημερινως αφανιζετε τους ΕΛΛΗΝΕΣ [ εργαζομενους,δημοσιους υπαλληλους,φαρμακοποιους,γιατρους,μηχανικους,συνταξιουχουςκοκ..κοκ..καιφερνετε συνεχως μεταναστες να μας αντικαταστησουν,διοτι δεν μας χρειαζεσθε πλεον ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΤΕ,ΣΑΝ…..
    Η ΕΛΛΑΔΑ θα ειναι χωρα λαθρομεταναστων ισως αλλαξει και ονομα ελλαδιστ..

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 22:09 | ΑΔ

    Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΟΔΟΔΙΔΕΙ.

    Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΕΧΕΙΝΟΗΜΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ/ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ/ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΠΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΛΠ)

    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ/ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΦΠΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥ????

    ΑΣ ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΝΕ…. ΧΑΡΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ, ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΕΣΙΑ.

    ΚΑΜΙΑ ΧΑΡΗ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 21:22 | DIMITRIS

    ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ.ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΑΠΟ 4-6 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ,ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ε Ξ Ω Τ Ε Ρ Ι Κ Η Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η (ΟΠΩΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ).ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΤΟΜΑ (4-6) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΠΟΛΗ 50.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΝΑ ΔΩ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ.ΝΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΔΗΜΗΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 20:52 | ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΜΙΚΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ?
    ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΒΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
    ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΑΛΙ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΑΝ ΣΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΝ ΠΑΛΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΒΑΨΕΣ.
    ΤΟ ΦΠΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ.
    ΡΩΤΑΤΕ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ? ΟΧΙ. ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΦΑ.
    Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΕΥΡΩ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΖΕΤΕ ΟΛΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.
    ΝΤΡΟΠΗ

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 20:09 | Ιωάννης

    Προτείνω απλοποίηση και δικαιοσύνη σε όλες τις φορολογικές διατάξεις, ώστε να είναι κατανοητές, εύκολα εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες και δίκαιες.
    Το σύνταγμα λέει, όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα κοινά βάρη στο ποσοστό των δυνατοτήτων τους,
    ο νόμος ορίζει αυτό το ποσοστό, που πρέπει να είναι ενιαίο για όλους τους πολίτες και για όλους τους φόρους. Δεν χρειάζονται νόμοι των 50 ή 100 ή 200 σελίδων για να ορίσουμε αυτό το ποσοστό,ή συνολικά φορολογικές διατάξεις των 5000 σελίδων, που κανένας δεν τα διαβάζει, ούτε είναι δυνατόν να τα διαβάσει και πολύ περισσότερο να τα κατανοήσει, εκτός από αυτούς που τα γράφουν.
    Κατά την γνώμη μου όλες οι φορολογικές διατάξεις, μαζί με τον Κ.Β.Σ. δεν πρέπει να είναι πάνω από 50 σελίδες και οι εγκύκλιοι ΠΟΛ πάνω από 2 σελίδες και σε περιορισμένο αριθμό.
    Έτσι που κάθε πολίτης να μάθει πρώτα ότι κάθε χρόνο πρέπει να δίνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του στο Κράτος και όχι ότι το Κράτος κάθε χρόνο θα του παίρνει ένα ποσοστό από το εισόδημά του.Άλλο δίνω και άλλο μου παίρνουν. η απλότητα και η δικαιοσύνη διαμορφώνουν την φορολογική συνείδηση και μαζί με την δημοσιότητα, ανάρτηση όλων των φορολογικών δηλώσεων στο διαδίκτυο,συνιστούν λύση.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 19:23 | ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Διάβασα το σχέδιο νόμου που καταθέσατε. Είναι γεμάτο από αστυνομικά μέτρα, ποινές, πρόστιμα, εισαγγελείς, επιτροπές. Θυμίζει νόμους περισσότερο του ’60. Σαν να γράφτηκε από άτομα της ηλικίας του μπαμπά μου που ζούσαν σε μία χώρα όπου φοβόσουν να κάνεις κάτι προκειμένου να μην σου επιβληθεί το πρόστιμο. Αφορά μια χώρα που βασίζεται περισσότερο στα πρόστιμα παρά στην λειτουργία των θεσμών και των νόμων.
    Ένα φορολογικό νομοσχέδιο δύο είναι οι άξονες στους οποίους θα πρέπει να αναφέρεται:
    ο πρώτος είναι οι παρακρατούμενοι φόροι που εισπράτει μια επιχείρηση από τρίτους και οι οποίοι οφείλουν να αποδίδονται στον κράτος υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση.
    ο δεύτερος άξονας αφορά τον φόρο εισοδήματος.

    Όσον αφορά τους παρακρατούμενους φόρους, ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρος μερισμάτων, φόρος εργολάβων κτλ., ο μόνος τρόπος προκειμένου να αποδίδονται πράγματι στο κράτος είναι οι διασταυρώσεις. Όλα αυτά τα έντυπα θα πρέπει να προσκομμίζονται ηλεκτρονικά σε βάσεις δεδομένων του υπουργείου οικονομικών όπου σε άμεσο χρόνο θα γίνονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις. Η λογική του κάνω ελέγχους για να κάνω ελέγχους δεν έχει νόημα. Μόνο όταν θα διαπιστώνονται διαφορές στις διασταυρώσεις θα γίνονται και οι αναγκαίοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Ας μην ξεχνάμε ότι οι όποιοι έλεγχοι έχουν κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το δημόσιο.

    Ο δεύτερος άξονας των ελέγχων αφορούν τον φόρο εισοδήματος. Μια επιχείρηση που πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές της, πληρώνει τις αμοιβές στους εργαζόμενούς της, πληρώνει τους παρακρατούμενους φόρους είναι μια υγιής επιχείρηση. Είναι μια επιχείρηση που θέλουμε να έχουμε στην Ελλάδα. Είναι μια επιχείρηση που δεν θέλουμε να πάει ούτε Βουλγαρία, ούτε Κύπρο ούτε και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συντελεστές της τάξης του 20%+25% δεν ξέρω αν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον ή τις γύρω χώρες. Μειώστε το συντελεστή στο 10% για όλες αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις φορολογικές και στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Καμία παρακράτηση στα μερίσματα απλά θα φορολογούνται μετά με την κλίμακα στον μέτοχο είτε είναι ξένος ή Έλληνας.Ο ξένος με το φορολογικό σύστημα που ισχύει στη χώρα του και ο Έλληνας με το σύστημα που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.

    Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει και ο ΚΒΣ. Επιτέλους, καταργήστε τον.

    Γενικότερα, το φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να αφορά ξεκάθαρους κανόνες ελεγκτών και ελεγχόμενων. Όσοι περισσότεροι νόμοι και πρόστιμα υπάρχουν τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα διαφθοράς και κρυφών συναλλαγών. Αυτό μας έχει διδάξει η μέχρι τώρα εμπειρία. Η μάστιγα στην Ελλάδα είναι το μαύρο χρήμα και αυτό δεν πρόερχεται μόνο από τις επιχείρησεις. Και οι δημόσιοι λειτουργοί είναι μέρος του προβλήματος. Οι άνευ όρου εξουσίες που τους δίνονται για παντός τύπου ελέγχους κατά το δοκούν δεν λύνει το πρόβλημα άλλα το γιγαντώνει. Οι έλεγχοι πρέπει να βασίζονται σε ξεκάθαρους κανόνες, αμοιβαία αποδεκτούς και από τις δύο πλευρές και με πρόστιμα που είναι λογικά και αποτελεσματικά. Ούτε το να καρφώνει ο ένας τον άλλον είναι λύση, ούτε οι εισαγγελείς και τα συμβούλια είναι λύση. Η λύση είναι να μην χρειάζεται να συνδιαλλαχθείς με τον εκάστοτε δημόσιο λειτουργό γιατί ξέρεις ότι από τη στιγμή που πληρώνεις τους φόρους σου δεν σε νοιάζει. Είσαι εντάξει. Πρόστιμα του ΚΒΣ άνευ λόγου και ουσίας και φορολογικοί συντελεστές 20%+25%= 45% καλλιεργούν περισσότερο κλίμα διαφθοράς παρά απλοποίησης κανόνων και εύρυθμης λειτουργίας.
    Επιτέλους, εσείς οι Βουλεύτες που σας ψηφίσαμε, ελευθερώστε μας από τα βαρίδια που έχουν βάλει σε όλους εμάς όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι εφοριακοί και ελεγκτές που μέσα σ’αυτήν την πολυνομία του φορολογικού συστήματος ούτε και ίδιος ο Θεός θα ήταν νόμιμος!