Άρθρο 14: Ένταξη πλωτών προβλητών ή μόλων έμπροσθεν σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων βάσει της διαδικασίας του ν. 2160/1993

Η παράγραφος 5 του άρθρου 5 «Ειδικές διατάξεις για οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» του ν. 4179/2013 τροποποιείται ως εξής:

«5. Επιτρέπεται η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, έμπροσθεν σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών καταλυμάτων πέντε (5) αστέρων ή τεσσάρων (4) αστέρων δυναμικότητας τουλάχιστον τριακοσίων (300) κλινών ή οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων για την κατασκευή ή μετασκευή υφισταμένων εξέδρων επί πασάλων ή πλωτών προβλητών ή μόλων, μήκους έως 30 μέτρα, πλάτους έως 3 μέτρα και ύψους από την επιφάνεια της θάλασσας έως 1 μέτρο για την επιβίβαση και αποβίβαση, από σκάφη μήκους έως 8 μέτρων, πελατών του τουριστικού καταλύματος. Εφόσον η κατασκευή είναι μόνιμη τηρούνται οι διατάξεις της οικείας περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η χωροθέτηση και αδειοδοτησή της διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2160/1993, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Στην περίπτωση που η κατασκευή ενσωματώνεται σε υφιστάμενο τουριστικό κατάλυμα με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, υποβάλλεται στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή φάκελος τροποποίησης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του τουριστικού καταλύματος σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4014/2011.»

  • 28 Φεβρουαρίου 2014, 13:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΝΙΤΗΣ

    Το ολικό μήκος των σκαφών που θα προσεγγίζουν στις πλωτές προβλήτες για την εξυπηρέτηση (αποεπιβίβαση) πελατών του τουριστικού καταλύματος είναι μικρό με ότι αυτό δυσμενές και για το τουριστικό κατάλυμα συνεπάγεται δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός σκαφών που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2743/1999 και του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθ. 38 δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Θεωρώ ότι το ολικό μήκος θα πρέπει να αυξηθεί στα δώδεκα μέτρα αφού άλλωστε το μήκος της πλωτής κατασκευής μπορεί να φθάνει στα 30 μέτρα.
    Εφόσον η κατασκευή δεν θα είναι μόνιμη αλλά εποχιακού χαρακτήρα και θα αποσύρεται κατά το χειμώνα και δεν θα υπάρχει, από την τοποθέτησή της, μεταβολή του αιγιαλού τότε θα πρέπει να προβλεφθεί απλός τρόπος αδειοδότησής της αόριστης χρονικής ισχύος. Ειδικότερα για την τοποθέτησή της να απαιτείται άδεια της αρμόδιας κατά τόπο Λιμενικής Αρχής και ως δικαιολογητικό η υποβολή βεβαίωσης ναυπηγού μηχανικού για την πλευστότητα και αντοχή της πλωτής εξέδρας καθώς και αναλυτική περιγραφή της (ακριβείς διαστάσεις, τρόπος και υλικά κατασκευής, τρόπος ασφα­λούς αγκυροβολίας κ.λπ.).

  • 28 Φεβρουαρίου 2014, 00:59 | Ελένη Παλαιολόγου

    Αλλάξτε την αδειοδοτική διαδικασία. Όσο κι αν έχετε καλή πρόθεση, για τον ξενοδόχο που θέλει να φτιάξει μια μικρή ξύλινη προβλήτα για να τοποθετεί το καλοκαίρι 10-20 ξαπλώστρες..είναι σκέτος Γολγοθάς..να αναγκάζετε είτε να μην τον κάνει ποτέ είτε να παρανομήσει…είναι δώρον άδωρο.

  • 28 Φεβρουαρίου 2014, 00:09 | Λάμπρος Κριαράς

    Πότε θα μπει τέρμα στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας που σήμερα ισχύει? Είμαι ιδιοκτήτης μικρής πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην Κέρκυρα με τουρίστες κάθε χρόνο από Γερμανία και Ρωσία. Μπροστά από το ξενοδοχείο υπάρχει ένας μικρός κόλπίσκος που κατεβαίνουν σε μια μικρή παραλία και κολυμπάνε. Γιατί να μην μπορώ να τοποθετώ μια μικρή κινητή εξέδρα για να μπορούν κάθονται άνετα στην παραλία? Επειδή έχω μόλις 60 κλίνες και όχι 300 όπως λέει ο νόμος σας μου απαγορεύετε αυτη τη δυνατότητα. Να το κάνω δηλαδή παράνομα? Είναι καλύτερο αυτό?

  • 26 Φεβρουαρίου 2014, 10:38 | Μίλτος Ιωάννου – Επιχειρηματίας Ξενοδοχειακής Επιχείρησης στις Κυκλάδες

    Συμφωνώ με το σχόλιο!
    Έχετε αντιληφθεί ότι δίχως υπερβολή χρειάζονται 7.000 υπογραφές από υπηρεσίες και αρμοδίους για να μπορέσει κάποιος σήμερα να βγάλει άδεια για εξέδρα ή προβλήτα?!!! Παντού στον κόσμο που ο τουρισμός δεν αναπτύσσεται ως ευκαιρία, αλλά οργανωμένα, 5άστερα και 6άστερα ξενοδοχεία έχουν την αυτονόητη δυνατότητα στην παραλία να έχουν και μία μικρή εξέδρα για να μπαίνουν ξαπλώστρες! Η πιο απλή και αυτονόητη παροχή προς τους πελάτες μιας υψηλών προδιαγραφών 6αστερη ξενοδοχειακή μονάδα, στη χώρα μας την κάνουμε όσο πιο πολύπλοκη γίνεται! Με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας αμφιβάλω αν θα βρεθεί επιχειρηματίας να βγάλει τελικά άδεια! Άρα, πολύ απλά απλοποιείστε την αδειοδοτική διαδικασία. Επίσης, ανέμενα το ακατανόητο που έχει το άρθρο 4 του 4179/2013, που περιορίζει τη δυνατότητα κατασκευής ή μετασκευής εξεδρών σε ξενοδοχεία δυναμικότητα τουλάχιστον 300 κλινών, να αλλάξει!
    Δηλαδή στο δικό μου 5άστερο ξενοδοχείο που είναι σε νησί και έχει 170 κλίνες γιατί να μην μπορών να κάνω ξύλινη εξέδρα και να τοποθετήσω ξαπλώστρες!!!??? Πείτε μας πραγματικά πόσα ξενοδοχεία 5άστερα ή 6άστερα υπάρχουν σε νησιά με «τουλάχιστον 300 κλίνες» όπως λέει ο νόμος σας!!

  • 24 Φεβρουαρίου 2014, 12:30 | Μαρίνα Θεοδοσίου

    Η μόνη αλλαγη που μπαίνει είναι ότι η αδειοδότηση γίνεται με βάσει τις «διατάξεις του ν. 2160/1993″….αυτό είναι αλήθεια το ουασιατικό?
    Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω…..καλό να μπορούν τα ξενοδοχεία να κάνουν μικρής κλίμακας εξέδρες και προβλήτες, αναβαθμίζουν τον τουριστικό προιον, αλλά καμμια σκέψη για τη γραφειοκρατία και τον λαβύριμθο υπηρεσιών και υπογραφών για ένα τόσο απλό πράγμα? Δυστυχώς νομοθετούμε έχοντας άγνοια του τι συμβαίνει στην αγορά, εκτός κι αν νομοθετούμε για τα μάτια του κόσμου…