ΜΕΡΟΣ Β΄ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ (άρθρα 286-305)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΥΣ Β’
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 286Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης
Άρθρο 287Σκοπός
Άρθρο 288Ορισμοί
Άρθρο 289Παροχή πληροφοριών
Άρθρο 290Όργανα Διοίκησης
Άρθρο 291Πόροι
Άρθρο 292Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών
Άρθρο 293Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής
 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Άρθρο 294Ακαδημαϊκή ισοδυναμία – Συνέπειες
Άρθρο 295Προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ισοδυναμίας
Άρθρο 296Κατάλογος τύπων τίτλων σπουδών με συμφωνία δικαιόχρησης
Άρθρο 297Αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών
Άρθρο 298Όργανα
Άρθρο 299Διαδικασία ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης
Άρθρο 300Αντισταθμιστικά Μέτρα
Άρθρο 301Ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών Ιατρικής και Οδοντιατρικής εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Άρθρο 302Αίτηση επανεξέτασης
Άρθρο 303Διακρατικές συμφωνίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης
 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 304Διάρθρωση Διοικητικών Υπηρεσιών
Άρθρο 305Αξιολόγηση

ΜΕΡΟΣ Β’
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 286
Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης

To νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΙΤΛΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) που ιδρύθηκε με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80) εδρεύει στην Αθήνα, εποπτευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στις διεθνείς του σχέσεις χρησιμοποιεί την επωνυμία: «Hellenic National Academic Recognition and Information Center (Hellenic NARIC)».
Άρθρο 287
Σκοπός
1. Σκοπός του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι:
α) η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής,
β) η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση στην ημεδαπή και αλλοδαπή.
2. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την επίτευξη του σκοπού του:
α) συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως σχετικά με την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και λειτουργεί ως Κέντρο ενημέρωσης για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης,
β) συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται διεθνώς στο χώρο αυτόν, ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα Πανεπιστήμια για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και παρέχει πληροφορίες σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ή αρμόδια Κέντρα και αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής, σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης,
γ) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και το Εθνικό Μητρώο τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με το άρθρο 293 του παρόντος.
δ) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του τους πίνακες βαθμολογικής αντιστοιχίας ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων σπουδών, καθώς και πίνακα αντιστοίχισης των συστημάτων πιστωτικών μονάδων αυτών,
ε) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει το Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών του άρθρου 292 του παρόντος,
στ) εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των αντίστοιχων κέντρων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης και πληροφόρησης (ENIC-NARIC), του οποίου είναι μέλος,
ζ) συνεργάζεται με όργανα που έχουν ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
3. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αποτελεί το «Κεντρικό Σημείο Επαφής» για τους ενδιαφερομένους και, ιδίως: Παρέχει στους Έλληνες και τους πολίτες των λοιπών κρατών – μελών και τρίτων χωρών, καθώς και στα σημεία επαφής των λοιπών κρατών – μελών και τρίτων χωρών, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την προβλεπόμενη στο παρόν ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών.
Άρθρο 288
Ορισμοί

Κατά την έννοια του νόμου αυτού:
α) «Ανώτατη εκπαίδευση» είναι η εκπαίδευση που παρέχεται από εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή ως αναγνωρισμένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.
β) «Αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα» είναι το ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής που αναγνωρίζεται από τα αρμόδια όργανα της χώρας του και το οποίο οργανώνει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης ή κατ’ ελάχιστον ενός (1) εκ των τριών (3) και απονέμει αντίστοιχους τίτλους σπουδών.
γ) «Τίτλος σπουδών» είναι πτυχίο ή δίπλωμα, με το οποίο πιστοποιείται ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα σπουδών πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης.
δ) «Πτυχίο» είναι ο τίτλος που απονέμει αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης το οποίο χορηγείται μετά από επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης και οδηγεί σε σπουδές δευτέρου ή τρίτου κύκλου στη χώρα απονομής του.
ε) «Μεταπτυχιακό Δίπλωμα» είναι ο τίτλος που απονέμει αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης το οποίο χορηγείται σε κατόχους πτυχίου μετά από επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών δεύτερου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης είτε οδηγεί σε σπουδές τρίτου κύκλου στη χώρα απονομής είτε όχι.
στ) «Διδακτορικό Δίπλωμα» είναι ο τίτλος που χορηγείται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κατόχους πτυχίου μετά από επιτυχή ολοκλήρωση τρίτου κύκλου σπουδών.
ζ) «Ακαδημαϊκή ισοδυναμία» αποτελεί η πιστοποίηση ότι ο τίτλος σπουδών που χορηγεί αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής οδηγεί στην απόκτηση συγκρίσιμων ακαδημαϊκών προσόντων με τίτλο σπουδών που χορηγείται από Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.
η) «Πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου» είναι πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών επιπέδου έξι (6) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον σε εκατόν ογδόντα (180) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα πιστωτικών μονάδων τρίτων χωρών.
θ) «Πρόγραμμα σπουδών δεύτερου κύκλου» είναι πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών επιπέδου επτά (7) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον σε εξήντα (60) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα πιστωτικών μονάδων τρίτων χωρών.
ι) «Πρόγραμμα σπουδών τρίτου κύκλου» είναι πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών επιπέδου οκτώ (8) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
ια) «Εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών πρώτου, δευτέρου και τρίτου κύκλου» είναι προγράμματα σπουδών που προσφέρονται εξ’ ολοκλήρου ή κατά το κύριο μέρος από απόσταση με ή χωρίς την υποστήριξη τεχνολογίας ή με συνδυασμό και των δύο.
ιβ) «Αναγνωρισμένη αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης» είναι κάθε αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (ENQA) και του Ευρωπαϊκού Μητρώου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (EQAR), καθώς και κάθε αρχή που αναγνωρίζεται επίσημα στη χώρα απονομής των τίτλων ως αρχή αξιολόγησης ή πιστοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.
Άρθρο 289
Παροχή πληροφοριών

1. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι η αρμόδια κρατική αρχή ενημέρωσης για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
2. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. παρέχει πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τα ιδρύματα, τα προγράμματα και τους τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, ακαδημαϊκά ισοδύναμους ή μη, όπως επίσης και για τα ισχύοντα και τις διαδικασίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων. Στόχος του είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, που προτίθενται ή που ήδη πραγματοποιούν σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής σχετικά με όλες τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση και το επίπεδο του τίτλου που θα τους απονεμηθεί.
3. Η ενημέρωση του κοινού γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων αλλά και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας, έντυπης και ηλεκτρονικής. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. έχει υποχρέωση να απαντά αιτιολογημένα στις έγγραφες αιτήσεις πληροφοριών.
Άρθρο 290
Όργανα διοίκησης

1. Όργανα διοίκησης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής.
2. Η διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ασκείται από το Δ.Σ., το οποίο είναι επταμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και πέντε (5) συμβούλους με τους αναπληρωτές τους. Καθήκοντα γραμματέα ασκεί διοικητικός υπάλληλος του φορέα κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) τον οποίο ορίζει το Δ.Σ του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και οι αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τέσσερα (4) από τα μέλη του Δ.Σ. είναι Καθηγητές Πανεπιστημίου. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι είτε υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη αυξημένων προσόντων δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα είτε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, με αυξημένα ειδικά προσόντα. Για τον διορισμό του Προέδρου απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία παρέχεται κατά τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.
3. Η θητεία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται μία (1) φορά. Μέλος που διορίζεται σε αντικατάσταση άλλου, διανύει το υπόλοιπο της θητείας του προκατόχου του.
4. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αμείβονται σύμφωνα με το άρθρο 57 του ν.4653/2020 (A’ 12) όπως ισχύει. Εάν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος είναι Καθηγητές Πανεπιστημίου δύναται να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν, άλλως τίθενται σε αναστολή καθηκόντων.
Η αποζημίωση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. και των αναπληρωτών τους για κάθε συνεδρίαση καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
5. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δικαστικά και εξώδικα, συγκαλεί το Δ.Σ. και προεδρεύει των συνεδριάσεών του, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται τα θέματά της μόνος ή με τη σύμπραξη αρμόδιων μελών του Συμβουλίου ή ορίζει εισηγητή τον Σύμβουλο ο οποίος έχει την ευθύνη του σχετικού με το θέμα τομέα. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι πειθαρχικώς προϊστάμενος στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Κατά τα λοιπά, πειθαρχική εξουσία ασκείται από τα αρμόδια όργανα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
6. Το Δ.Σ. λαμβάνει κάθε απόφαση και ασκεί κάθε εξουσία για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. όπως αναφέρονται στον παρόντα νόμο και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του και ιδίως:
α) συνομολογεί, υπογράφει και εκτελεί κάθε σύμβαση απαραίτητη για την εκπλήρωση των σκοπών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εισπράττει απαιτήσεις και έσοδα, αποδέχεται δωρεές, χορηγίες, και προβαίνει σε κάθε νόμιμη εκμετάλλευση εσόδων στο πλαίσιο των σκοπών του,
β) εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,
γ) καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και συντάσσει την ετήσια έκθεση και τον ισολογισμό και στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης διενεργεί έλεγχο νομιμότητας του έργου όλων των οργάνων διοίκησης,
δ) ορίζει την Επιτροπή Επανεξέτασης του άρθρου 302 του παρόντος,
ε) αποφασίζει για την κατάρτιση, ενημέρωση και δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του τους πίνακες βαθμολογικής αντιστοιχίας ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων σπουδών, καθώς και πίνακα αντιστοίχισης των συστημάτων πιστωτικών μονάδων αυτών, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης. Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται στους αλλοδαπούς τίτλους βαθμολογικός ή αξιολογικός χαρακτηρισμός, η απόφαση εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης, κατά συνεκτίμηση των λοιπών στοιχείων ή εγγράφων του αλλοδαπού εκπαιδευτικού ιδρύματος και αν αυτό δεν είναι εφικτό χαρακτηρίζεται ο σχετικός τίτλος ως αδιαβάθμητος,
στ) συντάσσει ετήσια έκθεση, στην οποία εκθέτει και αξιολογεί το έργο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η έκθεση υποβάλλεται τον Μάρτιο κάθε έτους στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον Πρόεδρο της Βουλής.
7. Το Δ.Σ. με απόφασή του, που λαμβάνεται σε ειδική συνεδρίαση μετά από εισήγηση του προέδρου, μπορεί να μεταβιβάζει ορισμένες από τις αρμοδιότητές του σε οποιοδήποτε από τα μέλη του. Ο Πρόεδρος δύναται να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του σε οποιαδήποτε από τα μέλη του Δ.Σ. Το Δ.Σ. με απόφασή του μπορεί να αναθέτει σε οποιοδήποτε από τα μέλη του ειδικά καθήκοντα της αρμοδιότητάς του, καθώς και καθήκοντα γραμματέα. Το μέλος του Δ.Σ. στο οποίο ανατίθενται αρμοδιότητες του Δ.Σ. ή ειδικά καθήκοντα σύμφωνα με την παρούσα αναπληρώνεται, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, από άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται για τον σκοπό αυτόν με την απόφαση της ανάθεσης των αρμοδιοτήτων ή των ειδικών καθηκόντων.
8. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τουλάχιστον μία (1) φορά τον μήνα στα γραφεία του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή με τηλεδιάσκεψη και είναι σε απαρτία αν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Η αντιπροσώπευση μέλους του Δ.Σ. στις συνεδριάσεις του από άλλο μέλος ή τρίτο πρόσωπο δεν επιτρέπεται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν υπάρχει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Σαράντα οκτώ (48) ώρες τουλάχιστον πριν από κάθε συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. απευθύνει στα μέλη έγγραφη πρόσκληση στην οποία αναγράφονται η ημέρα και η ώρα της συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις τηρούνται πρακτικά, που υπογράφονται από τους παρόντες στη συνεδρίαση και σε κάθε περίπτωση από τον πρόεδρο ή τον προεδρεύοντα και τον γραμματέα.
9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από προκήρυξη του Δ.Σ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζεται ο Εκτελεστικός Διευθυντής με τριετή θητεία. Με την προκήρυξη της θέσης καθορίζονται τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται. Για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή επιπέδου και με προσόντα Γενικού Διευθυντή επιλέγεται υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος αυξημένων προσόντων, με ανάλογη, αποδεδειγμένη, διοικητική εμπειρία.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο διορισμός του Εκτελεστικού Διευθυντή μπορεί να ανακαλείται και πριν από τη λήξη της θητείας του, αν ο ετήσιος απολογισμός του έργου του εκτελεστικού διευθυντή απορριφθεί από το Δ.Σ. πλήρως αιτιολογημένα με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) επί του συνόλου των μελών του.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) προΐσταται των διοικητικών υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία τους, επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ., των νόμων και του εσωτερικού κανονισμού, ασκεί επιπλέον αρμοδιότητες που του παραχωρεί το Δ.Σ., έχει δικαίωμα έγκρισης λειτουργικών δαπανών στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Δ.Σ. ετήσιου προϋπολογισμού, εισηγείται στο Δ.Σ. την ανάγκη πρόσληψης διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού και γενικά έχει κάθε αρμοδιότητα που έχει σχέση με τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
β) εισηγείται προς το Δ.Σ. οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με το διοικητικό προσωπικό,
γ) έχει την ευθύνη για τα θέματα λειτουργίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,
δ) υποβάλλει προς έγκριση κατ’ έτος απολογισμό του έργου του στο Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Άρθρο 291
Πόροι

1. Πόροι του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι:
α) Έσοδα από παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Το παράβολο συνοδεύει, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, την αίτηση που κατατίθεται από κάθε ενδιαφερόμενο στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για:
αα) την αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου,
αβ) την έκδοση βεβαίωσης βαθμολογικής αντιστοιχίας,
αγ) την εξέταση αίτησης επανεξέτασης κατά των πράξεων ή παραλείψεών του,
αδ) τη χορήγηση αποσπασμάτων πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.),
αε) τη χορήγηση ακριβούς αντιγράφου ή βεβαίωσης γνησιότητας εγγράφων που έχει εκδώσει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή που φυλάσσονται στο αρχείο του,
αστ) την παροχή κάθε είδους εγγράφων, πληροφοριών και βεβαιώσεων.
β) Επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ) Επιχορηγήσεις από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
δ) Χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς.
ε) Κληρονομιές, κληροδοσίες, δωρεές εν ζωή και αιτία θανάτου, καθώς και κάθε φύσεως παροχές φυσικών ή νομικών προσώπων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
στ) Πρόσοδοι από τη διαχείριση της περιουσίας του.
ζ) Έσοδα από άλλες πηγές.
2. Το ύψος του κάθε είδους παραβόλου του παρόντος καθορίζεται και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 292
Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών

1. Ιδρύεται Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών. Στο Μητρώο τηρείται κατάλογος αξιολογητών κατά επιστημονικό κλάδο.
2. Προσόντα εγγραφής στο Μητρώο είναι:
α) Πτυχίο ή δίπλωμα ελληνικού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής, που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της θέσης ή συναφές με αυτό γνωστικό αντικείμενο.
β) Επιστημονική εξειδίκευση στον επιστημονικό κλάδο της θέσης που αποδεικνύεται με:
βα) διδακτορικό δίπλωμα ελληνικού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής ή
ββ) μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού έτους ελληνικού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο της αλλοδαπής και αντίστοιχη εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) ετών μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου.
γ) Η άριστη ή πολύ καλή γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας.
Κατά την επιλογή λαμβάνεται πρόνοια ώστε να εκπροσωπούνται κατά το δυνατό περισσότεροι επιστημονικοί κλάδοι.
3. Για την εγγραφή στο Μητρώο προηγείται δημόσια πρόσκληση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., η οποία δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο (2) εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Με την προκήρυξη εξειδικεύονται κάθε φορά οι απαιτούμενοι τίτλοι σπουδών, βασικοί και μεταπτυχιακοί, και προσδιορίζονται η δεύτερη ευρωπαϊκή γλώσσα, το επίπεδο της γλωσσομάθειας της τελευταίας, η απαιτούμενη εμπειρία, η γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και για όλους ή μέρος των επιστημονικών κλάδων να απαιτούνται επιλεκτικά ορισμένα μόνο από τα προσόντα των υποπερ. βα) και ββ) της περ. β) της παρ. 2.
4. Η επιλογή των Αξιολογητών γίνεται με βάση τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων, με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του Προέδρου.
5. Η αποζημίωση των αξιολογητών, καθώς και οι δαπάνες για μετακινήσεις τους εκτός έδρας, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
6. Οι πράξεις που αφορούν στην επιλογή, τον ορισμό, τις μετακινήσεις εκτός έδρας και την αποζημίωση των αξιολογητών αναρτώνται στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» μετά τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.
7. Τα εγγεγραμμένα μέλη στο Μητρώο Αξιολογητών του παρόντος άρθρου δεν εμπίπτουν στο άρθρο 1 του ν. 3213/2003 (Α` 309) και δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, μόνο εκ της συμμετοχής τους σε διαδικασίες αξιολόγησης του παρόντος άρθρου, από την ημερομηνία σύστασης του Μητρώου.
Άρθρο 293
Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής

1. Θεσπίζεται Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
2. Στα Μητρώα της παρ. 1 εντάσσονται τα ιδρύματα της αλλοδαπής και οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Εντάσσονται επίσης αυτοδικαίως τα ιδρύματα της αλλοδαπής και οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν κατόπιν διακρατικής συμφωνίας.
3. Στο Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής εντάσσονται με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ιδρύματα, τα οποία:
α) απονέμουν τύπους τίτλων σπουδών που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 295 ή
β) πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
βα) η διδασκαλία και η εξέταση περιλαμβάνουν τα αναγκαία για την αντίστοιχη επιστήμη μαθήματα,
ββ) το ανώτατο ίδρυμα απονέμει ως τίτλους σπουδών πτυχία ή μεταπτυχιακά διπλώματα ή διδακτορικά διπλώματα. Θεωρούνται ως αναγνωρισμένα και τα ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και οι ανώτατες σχολές καλών τεχνών, εικαστικών τεχνών, μουσικής, θεάτρου, χορού, κινηματογράφου, που απονέμουν ως τίτλους σπουδών μόνο πτυχία,
βγ) η διάρκεια σπουδών είναι τουλάχιστον τριετής και αντιστοιχεί σεεκατόν ογδόντα (180) πιστωτικές μονάδες (ECTS) για το προπτυχιακό πρόγραμμα, και ενός (1) έτους και αντιστοιχεί σε εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες (ECTS), για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, οι δε σπουδαστές έχουν περατώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
βδ) η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως ή με συνδυασμό αυτών.
4. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα για τους σκοπούς: α) της αποδοχής αίτησης και εγγραφή για εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, β) για την αποδοχή αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΠΕΛΛΑ» για την πρόσληψη είτε ως μέλος του τακτικού προσωπικού ή για την αποδοχή αίτησης και πρόσληψη σε θέση μόνιμου ερευνητή σε δημόσια ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, γ) για την αποδοχή αίτησης και πρόσληψη σε θέση Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και δ) για την πλήρωση θέσης μεταδιδακτορικού ερευνητή (post-doc) σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, δεσμεύονται από τα Μητρώα του παρόντος άρθρου. Το ημεδαπό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο της ημεδαπής, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 296, επιπροσθέτως των λοιπών δικαιολογητικών που καθορίζει, οφείλει να ζητήσει Βεβαίωση Τόπου Σπουδών η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής για τις περ. α) και β), ενώ για την περ. γ) την υποχρέωση αυτή έχει ο φορέας εκπόνησης του ερευνητικού έργου. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός εάν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια έγιναν σε δημόσιο Α.Ε.Ι.
5. Αν ίδρυμα ή τίτλος σπουδών δεν έχει καταχωρηθεί από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στα μητρώα της παρ. 1 το Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. εξετάζει, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήματος των φορέων της παρ. 4, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος Κεφαλαίου και με απόφασή του τα εντάσσει στα μητρώα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ B’
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Άρθρο 294
Ακαδημαϊκή ισοδυναμία-Συνέπειες

Η ακαδημαϊκή αναγνώριση συνίσταται στην πιστοποίηση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής η οποία είναι απαραίτητη για τις περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 293 ή για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην ημεδαπή.
Άρθρο 295
Προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ισοδυναμίας

1. Οι τίτλοι σπουδών των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών της ημεδαπής, εφόσον το σύνολο των σπουδών έχει πραγματοποιηθεί εκτός Ελληνικής Επικράτειας ή μέρος αυτού έχει πραγματοποιηθεί εντός ελληνικής επικράτειας σε δημόσιο ίδρυμα ως ακολούθως:
α) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών πρώτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης, εφόσον ο τίτλος σπουδών κατατάσσεται στο επίπεδο έξι (6) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης ή του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον σε εκατόν ογδόντα (180) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα πιστωτικών μονάδων τρίτων χωρών,
β) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών δεύτερου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης, εφόσον ο τίτλος σπουδών κατατάσσεται στο επίπεδο επτά (7) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον σε εξήντα (60) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων,
γ) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών τρίτου κύκλου εφόσον ο τίτλος σπουδών κατατάσσεται στο επίπεδο οκτώ (8) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
2. Οι τίτλοι σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής που δεν έχουν αντιστοιχηθεί και καταταχθεί στα επίπεδα έξι (6), επτά (7) ή οκτώ (8) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης ή του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης ή δεν είναι γνωστός ο αριθμός των μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά ισοδύναμοι της ημεδαπής, εφόσον τα προγράμματα αξιολογούνται ή πιστοποιούνται από αναγνωρισμένες αρχές πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα απονομής του τίτλου σπουδών, ως ακολούθως:
α) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών πρώτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής εφόσον αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε εκατόν ογδόντα (180) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα άλλων χωρών και οδηγούν σε δεύτερο κύκλο σπουδών στη χώρα απονομής,
β) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών δεύτερου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής, εφόσον αντιστοιχούν κατ΄ ελάχιστον σε εξήντα (60) μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα άλλων χωρών και οδηγούν σε τρίτο κύκλο σπουδών στη χώρα απονομής,
γ) ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τίτλο σπουδών τρίτου κύκλου ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής, εφόσον αναγνωρίζονται ως τέτοιοι στη χώρα απονομής και οδηγούν σε θέση καθηγητή Πανεπιστημίου ή θέση ερευνητή σε αναγνωρισμένο Ερευνητικό Κέντρο στη χώρα απονομής.
3. Η ακαδημαϊκή ισοδυναμία τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης που δεν έχουν αντιστοιχηθεί και καταταχθεί στα επίπεδα έξι (6), επτά (7) ή οκτώ (8) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης ή του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης ή δεν είναι γνωστός ο αριθμός των μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Σώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων ή το ισοδύναμό τους στα συστήματα πιστωτικών μονάδων τρίτων χωρών, και τα προγράμματα σπουδών δεν αξιολογούνται ή πιστοποιούνται από αναγνωρισμένες αρχές πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα απονομής του τίτλου σπουδών, αναγνωρίζεται ως ακολούθως:
α) η ακαδημαϊκή ισοδυναμία πρώτου κύκλου σπουδών εφόσον ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται ως τέτοιος στη χώρα απονομής, αποκτάται μετά από διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον τριών (3) ετών και οδηγεί σε σπουδές δευτέρου ή τρίτου κύκλου στη χώρα απονομής,
β) η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δεύτερου κύκλου σπουδών, εφόσον ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται ως τέτοιος στη χώρα απονομής, αποκτάται μετά από διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον ενός (1) έτους και είτε οδηγεί σε σπουδές τρίτου κύκλου στη χώρα απονομής είτε όχι,
γ) η ακαδημαϊκή ισοδυναμία τρίτου κύκλου σπουδών, εφόσον ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται ως τέτοιος στη χώρα απονομής, αποκτάται μετά από διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον δύο (2) ετών.
4. Ως σύνολο σπουδών της παρ. 1 του παρόντος άρθρου νοούνται η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης.

Άρθρο 296
Κατάλογος τύπων τίτλων σπουδών με συμφωνία δικαιόχρησης

Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) τηρεί και επικαιροποιεί κατάλογο των τύπων τίτλων σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα. Για τη σύνταξη και επικαιροποίηση του καταλόγου συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και αντλεί σχετικά στοιχεία από το αρχείο του και κάθε πρόσφορο μέσο.
Άρθρο 297
Αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών

1. Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών συνίσταται στην έκδοση απόφασης αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης: α) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών, β) τουλάχιστον μονοετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και γ) τουλάχιστον διετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για διδακτορικό κύκλο σπουδών.
Αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών σύμφωνα με το παρόν είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των σπουδών πραγματοποιείται εκτός της ελληνικής επικράτειας, εκτός εάν οι σπουδές που έγιναν στην ελληνική επικράτεια έγιναν σε δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.).
2. Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση και να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός της περίπτωσης β) της παραγράφου 4 του άρθρου 293.
3. Για την εγγραφή του στον οικείο επαγγελματικό φορέα, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση εγγραφής, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών. Ο επαγγελματικός φορέας υποχρεούται να τον εγγράψει εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από την υποβολή της αίτησης, καθώς και την υποβολή ή τη συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων που απαιτούνται.

Άρθρο 298
Όργανα

1. Αρμόδια αρχή για να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων είναι ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων συνοδεύονται από παράβολο υπέρ του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Αρμόδια αρχή για να χορηγεί ή να δέχεται τα προβλεπόμενα στο παρόν έγγραφα καθώς και να παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες ορίζεται ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
2. Αρμόδιο όργανο να εκδίδει τις αποφάσεις αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών σπουδών είναι ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
3. Εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, η απόφαση αναγνώρισης του Προέδρου εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την υποβολή ή την περιέλευση της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών. Εφόσον απαιτείται πρακτική άσκηση ή γραπτή δοκιμασία, εκδίδεται εντός της ίδιας προθεσμίας απόφαση της αρμόδιας αρχής, που ορίζει τα σχετικά με την πρακτική άσκηση ή τη γραπτή δοκιμασία. Μετά την ολοκλήρωση της γραπτής δοκιμασίας ή της πρακτικής άσκησης, η απόφαση αναγνώρισης εκδίδεται από την αρμόδια αρχή εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της γραπτής δοκιμασίας ή της πρακτικής άσκησης σε αυτή.

Άρθρο 299
Διαδικασία ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης

1. Η αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης, γίνεται με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κατόπιν της διαδικασίας του παρόντος.
2. Η υποβολή αίτησης αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και η ανάρτηση όλων των σχετικών δικαιολογητικών που καθορίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., γίνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεών του. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. βεβαιώνει την παραλαβή της αίτησης και ενημερώνει τον αιτούντα για ελλείποντα έγγραφα, εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της αίτησης.
Η αίτηση, ο τύπος της οποίας καθορίζεται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., αποτελεί υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των πραγματικών γεγονότων που αναφέρονται σε αυτήν.
Με την αίτηση υποβάλλονται σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα ή στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα τα εξής έγγραφα:
α) επίσημο αντίγραφο του τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης,
β) επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων (official transcript) με αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών φοίτησης, ενυπόγραφο και με σφραγίδα του Ιδρύματος, το οποίο αναφέρει την ημερομηνία απονομής του τίτλου,
γ) αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου εν ισχύ.
Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μπορεί να ζητά πρόσθετα στοιχεία και να καλεί τον ενδιαφερόμενο για συμπληρωματικές επεξηγήσεις. Η αίτηση συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Το ύψος του παραβόλου αυτού καθορίζεται και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Σε περίπτωση που υπάρχει προηγούμενο αναγνωρίσεως ή μη αναγνωρίσεως όμοιων τίτλων, ο φάκελος εισάγεται στον Πρόεδρο, αρμόδιο να εκδώσει τη σχετική απόφαση αναγνωρίσεως ή μη αναγνωρίσεως.
4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει προηγούμενο αναγνωρίσεως ή μη αναγνωρίσεως όμοιων τίτλων για την κρίση της ύπαρξης ουσιωδών διαφορών, ο Πρόεδρος δύναται να αναθέτει το φάκελο του κάθε αιτούντος, σε έναν (1) αξιολογητή του ίδιου ή συναφούς κλάδου από τον κατάλογο του Εθνικού Μητρώου Αξιολογητών, ο οποίος οφείλει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών να υποβάλει στον Πρόεδρο γραπτή εισήγηση για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου ή την υποβολή του αιτούντα σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, η αίτηση ανατίθεται σε άλλον αξιολογητή του ίδιου ή συναφούς κλάδου από τον κατάλογο του Εθνικού Μητρώου, ο οποίος οφείλει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών να υποβάλει στον Πρόεδρο γραπτή εισήγηση. Αν κατά τη διαδικασία του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου υποβληθεί μία (1) τουλάχιστον εισήγηση και τηρούνται οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις, ο Πρόεδρος εκδίδει απόφαση για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου ή την υποβολή του αιτούντα σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα. Αν κατά τη διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου δεν υποβληθεί σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία μία (1) εισήγηση στον Πρόεδρο, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας υποβάλλει στο Δ.Σ. γραπτή εισήγηση και το Δ.Σ. εκδίδει απόφαση για την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου ή την υποβολή του αιτούντα σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα. Ο Πρόεδρος δύναται κατ΄ εξαίρεση να ζητά τη γνώμη του Δ.Σ. Η τελική πράξη υπογράφεται από τον Πρόεδρο.
5. Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται μόνον για τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου. Για τα προγράμματα δεύτερου και τρίτου κύκλου, ο φάκελος εισάγεται στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας, ο οποίος εισηγείται στον Πρόεδρο την αναγνώριση ή μη του τίτλου με βάση τα Μητρώα του άρθρου 293. Ο Πρόεδρος δύναται κατ’ εξαίρεση να ζητά τη γνώμη του Δ.Σ.
6. Σε περίπτωση αμφιβολιών σχετικά με τον τίτλο και το περιεχόμενο των σπουδών, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. επαληθεύει με το σημείο επαφής ή με τον αρμόδιο φορέα στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου:
α) κατά πόσον η εκπαίδευση στο ίδρυμα που παρέσχε την εκπαίδευση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος καταγωγής του τίτλου,
β) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος καταγωγής του τίτλου και
γ) εφόσον πρόκειται για ρυθμιζόμενο επάγγελμα στην ημεδαπή, κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης οδηγούν στα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα απονομής.
8. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ζητεί από τις αρμόδιες αρχές του κράτους απονομής επιβεβαίωση του γνησίου των υποβαλλόμενων εγγράφων και των τίτλων εκπαίδευσης που χορηγούνται σε αυτό το κράτος.
9. Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση σχετικά με την αναγνώριση ή μη του τίτλου ή με την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων στον αιτούντα, εντός μηνός από την υποβολή των εισηγήσεων και πάντως εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αίτησης και του πλήρους φακέλου. Εφόσον επιβάλλονται αντισταθμιστικά μέτρα, ο Πρόεδρος εκδίδει απόφαση αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλου, εάν τα επιβληθέντα μέτρα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς από τον αιτούντα, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την υποβολή στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. των σχετικών αποδεικτικών επιτυχούς ολοκλήρωσης.
10. Η διαδικασία εξέτασης αίτησης ακαδημαϊκής αναγνώρισης ισοδυναμίας τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του φακέλου του αιτούντος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
11. Ο ενδιαφερόμενος δύναται να ασκήσει άπαξ αίτηση επανεξέτασης ενώπιον του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και να ζητήσει την ακύρωση ή την τροποποίηση της απόφασης ή της παράλειψης έκδοσης της απόφασης της παρ. 1 εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή της. Η προσφυγή συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. γνωστοποιεί στον προσφεύγοντα την απόφασή του το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες.
12. Η απόφαση επί της αίτησης επανεξέτασης της παρ. 11 του παρόντος άρθρου ή η μη έκδοσή της, δύναται να προσβληθεί με ένδικα μέσα ενώπιον των αρμόδιων ελληνικών δικαστηρίων.
Άρθρο 300
Αντισταθμιστικά Μέτρα

1. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κατά τη διαδικασία αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών πρώτου κύκλου, πλην τίτλων ιατρικής και οδοντιατρικής που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, κατόπιν εξέτασης του φακέλου και της αίτησης του ενδιαφερόμενου, μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση για αντισταθμιστικά μέτρα που περιλαμβάνουν γραπτή δοκιμασία ή πρακτική άσκηση ή συνδυασμό αυτών, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους.
2. Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κατόπιν εξέτασης του φακέλου και της αίτησης, μπορεί να εκδώσει απόφαση για αντισταθμιστικά μέτρα, εφόσον από την εξέταση της αίτησης και του φακέλου προκύπτουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του προγράμματος σπουδών που παρακολούθησε ο αιτών και του προγράμματος σπουδών συγκρίσιμου τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής.
3. Η γραπτή δοκιμασία ακαδημαϊκής ισοδυναμίας σε επιστημονικά αντικείμενα – μαθήματα που καθορίζει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. λαμβάνει χώρα σε κάθε εξεταστική περίοδο, που ορίζεται για το συγκεκριμένο μάθημα – επιστημονικό αντικείμενο σε Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να επιλέξει το Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής όπου επιθυμεί να εξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα – επιστημονικό αντικείμενο και υποβάλλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Η αίτηση συνοδεύεται από την απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων. Ο Πρόεδρος του Τμήματος εκδίδει υποχρεωτικά ειδική άδεια συμμετοχής στις εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι γραπτές ή/και προφορικές, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ή της σχολής των συγκεκριμένων αντικειμένων. Παράλειψη της υποχρεώσεώς τους αυτής συνιστά παράβαση καθήκοντος. Αν το γνωστικό αντικείμενο – μάθημα περιλαμβάνει υποχρεωτική εργαστηριακή παρακολούθηση, με την άδεια του τέταρτου εδαφίου δίνεται και η δυνατότητα της παρακολούθησης στον ενδιαφερόμενο. Μετά την εξέταση, η Γραμματεία του Τμήματος εκδίδει βεβαίωση αποτελέσματος, με ένδειξη “επιτυχώς” ή μη και με βαθμολόγηση, την οποία ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι για την αναγνώριση που αποφασίστηκαν με την προηγούμενη απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
4. Για λόγους εφαρμογής του παρόντος, νοούνται ως «τομείς γνώσεων ουσιωδώς διαφορετικοί» οι τομείς των οποίων η γνώση, οι αποκτηθείσες δεξιότητες και ικανότητες είναι απαραίτητες για ακαδημαϊκή αναγνώριση και ως προς τους οποίους η εκπαίδευση που έχει λάβει ο αιτών παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά το περιεχόμενο σε σχέση με την εκπαίδευση που απαιτείται στην Ελλάδα.
5. Η πρακτική άσκηση για την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων, διενεργείται από την οικεία επαγγελματική οργάνωση, εφόσον αυτή είναι οργανωμένη ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή από δημόσια αρχή ή από Α.Ε.Ι., άλλως ο φορέας αυτής ορίζεται με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η πρακτική άσκηση διενεργείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που διενεργείται για τους φοιτητές των ημεδαπών Α.Ε.Ι.
6. Η απόφαση επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή αιτιολόγηση. Ειδικότερα, στον αιτούντα πρέπει να γνωστοποιούνται οι ουσιαστικές διαφορές που αναφέρονται στην παρ. 4 και οι λόγοι για τους οποίους οι εν λόγω διαφορές δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των σπουδών του.
7. Τα Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να δέχονται, μέσα στις δύο (2) επόμενες από την υποβολή στο ίδρυμα της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου εξεταστικές περιόδους, υποψηφίους που παραπέμπονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για εξέταση σε συμπληρωματικά μαθήματα ή σε πρακτική άσκηση σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) των εισακτέων στα αντίστοιχα Τμήματα κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Παράλειψη της υποχρεώσεώς τους αυτής συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Άρθρο 301
Ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών Ιατρικής και Οδοντιατρικής εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1. Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών Ιατρικής και Οδοντιατρικής που χορηγούνται από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διενεργείται ύστερα από εξετάσεις σε μαθήματα όπως ορίζεται στις παρ. 3 και 4 του παρόντος άρθρου. Εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή και υπαγωγή στον κανόνα του άρθρου 300 πραγματοποιούνται με ειδικά αιτιολογημένες αποφάσεις του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εφόσον πρόκειται για πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων διεθνούς κύρους με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια. Οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Επίσης εξαιρούνται από τη διαδικασία της αναγνώρισης οι τίτλοι σπουδών αναγνωρισμένων πανεπιστημίων, που ελήφθησαν από χώρες του εξωτερικού μετά την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και διενεργούνται δύο (2) φορές κάθε έτος σε εξεταστικά κέντρα που ορίζονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
3. Οι εξετάσεις διεξάγονται με σύστημα που να διασφαλίζει απολύτως το αδιάβλητο. Οι εξετάσεις μπορεί να γίνονται και με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, γραπτά ή ηλεκτρονικά, η δε βαθμολογία των δοκιμίων των εξεταζομένων μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικό τρόπο.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζονται μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ή τεχνολογικά ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης ή άλλα ερευνητικά ή επιστημονικά ιδρύματα ή άλλους δημόσιους φορείς ή αναγνωρισμένους επιστήμονες ή ερευνητές, το σύστημα, η διαδικασία, τα εξεταζόμενα μαθήματα, ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης, η εξεταζόμενη ύλη, το παράβολο και κάθε ειδικότερο θέμα σχετικά με τις εξετάσεις αυτές και τη διαδικασία εφαρμογής του παρόντος άρθρου. Με όμοια απόφαση, μπορεί το σύστημα εξετάσεων της προηγούμενης παραγράφου να επεκτείνεται και σε άλλες Σχολές και Τμήματα και να ορίζονται οι λεπτομέρειες για την προσαρμογή του στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης Σχολής ή Τμήματος. Με όμοια απόφαση, μπορεί να συνιστώνται και να συγκροτούνται επιτροπές επεξεργασίας θεμάτων για τη δημιουργία τράπεζας ερωτήσεων για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Άρθρο 302
Αίτηση επανεξέτασης

Οι αιτήσεις επανεξέτασης των αποφάσεων αναγνώρισης ή μη τίτλων σπουδών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ασκούνται υποχρεωτικά εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή τους στον ενδιαφερόμενο και εξετάζονται από την τριμελή Ειδική Επιτροπή Επανεξέτασης, η οποία αποτελείται από τρεις (3) αξιολογητές του ίδιου ή συναφούς κλάδου από το Μητρώο Αξιολογητών του άρθρου 292 με τους αναπληρωτές τους που ορίζονται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η Ειδική Επιτροπή εξετάζει το θέμα και εισηγείται σχετικά στο Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Στις ειδικές επιτροπές επανεξέτασης δεν συμμετέχουν αξιολογητές που εξέτασαν αρχικά το συγκεκριμένο θέμα. Το Δ.Σ. αποφαίνεται το ταχύτερο και πάντως εντός τριών (3) μηνών και πληροφορεί σχετικά τον ενδιαφερόμενο.
Άρθρο 303
Διακρατικές συμφωνίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης

Τα αναγνωρισμένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και οι ακαδημαϊκά ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών με τους τίτλους σπουδών της ημεδαπής που απονέμουν δύναται να καθορίζονται και με διακρατικές συμφωνίες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 304
Διάρθρωση Διοικητικών Υπηρεσιών

1. Στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ιδρύονται μία (1) Γενική Διεύθυνση με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Διευθυντή, τρεις (3) Διευθύνσεις και ένα (1) Αυτοτελές Γραφείο ως εξής:
α) Διεύθυνση Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης.
β) Διεύθυνση Ενημέρωσης.
γ) Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.
δ) Αυτοτελές Γραφείο Υποστήριξης Προέδρου.
ε) Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.
Οι Διευθύνσεις των περ. α) έως γ) υπάγονται στον Εκτελεστικό Διευθυντή και το Αυτοτελές Γραφείο και η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου υπάγονται στον Πρόεδρο.
2. Η Διεύθυνση Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης περιλαμβάνει α) το Τμήμα Ακαδημαϊκών Μητρώων και β) το Τμήμα Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας Τίτλων.
Η Διεύθυνση Ενημέρωσης περιλαμβάνει: α) το Τμήμα Διασύνδεσης με Α.Ε.Ι. και β) Το Τμήμα Διεθνούς Νομοθεσίας και Διεθνών Σχέσεων και γ) το Τμήμα Ενημέρωσης Πολιτών.
Η Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης περιλαμβάνει: α) το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, β) το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης, Προϋπολογισμού, Προμηθειών και Δαπανών και γ) το Τμήμα Ψηφιακών Εφαρμογών.
3. Στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. συνιστάται αυτοτελές Δικαστικό Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Δικαστικό Γραφείο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. έχει τις αρμοδιότητες και λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του ν. 4831/2021 (Α΄ 170) .
Με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μπορεί να ανατίθεται σε δικηγόρους ο χειρισμός συγκεκριμένων δικαστικών υποθέσεων του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
4. Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι και υπηρεσιακό συμβούλιο των υπαλλήλων του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
5. Με τη διαδικασία του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) σε κενές οργανικές θέσεις προσωπικού του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δύνανται να αποσπώνται υπάλληλοι του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
6. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των διοικητικών υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μπορεί να αποσπώνται εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διάρκεια της απόσπασης είναι πέντε (5) σχολικά έτη και μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2740/1999 (Α΄ 186). Με όμοια απόφαση μπορεί να διακόπτεται η απόσπαση των εκπαιδευτικών πριν από τη λήξη της. Με τη διακοπή ή τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης, οι αποσπασθέντες εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις. Ο φορέας μισθοδοσίας των αποσπασμένων εκπαιδευτικών είναι ο φορέας της οργανικής τους θέσης.
Άρθρο 305
Αξιολόγηση

Το έργο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αξιολογείται ανά τετραετία από πενταμελή Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη επιλέγονται από κατάλογο καθηγητών πανεπιστημίων και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων, που προτείνονται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αντίστοιχα. Η επιτροπή συνιστάται και καθορίζονται τα μέλη της κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται και οι λοιπές λεπτομέρειες της σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής αυτής, καθώς και η αποζημίωση των μελών της.

  • 2 Ιουνίου 2022, 12:10 | Κίνημα για Ευρωπαϊκο Σύστημα Αναγνώρισης Ακαδημαϊκών Τίτλων (ΚΕΣΑΑΤ)

    ΑΡΘΡΟ 295

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Διαφορετικά έχουμε πάλι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα, κάποιος για να αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, εάν δεν υπάρχει αποσαφήνιση ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει αυτοτελώς, δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, τότε ο ΔΟΑΤΑΠ (το παρών ή το εκάστοτε μελλοντικό ΔΣ) μπορεί να θέσει προϋπόθεση την αναγνώριση του προπτυχιακού και του μάστερ για να αναγνωρισθεί το διδακτορικό. Δηλαδή, η διαδικασία, αντί για 3 μήνες, θα είναι κάπου στους 9-12 μήνες (μέχρι να αναγνωρισθούν όλα με την σειρά). Οποτε αυτό θα είναι τροχοπέδη για την αντιστροφή του Brain Drain , διότι δεν θα μπουν σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, που επίσης θα έχει και τριπλάσιο κόστος (3 φορες παράβολο του ΔΟΑΤΑΠ). Οποτε, είναι ασφαλέστερο να υπάρχει αποσαφήνιση ότι η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δύναται να αποκτηθεί αυτοτελώς για το κάθε πτυχίο (βασικό, μάστερ, ή διδακτορικό), δίχως την εξέταση των λοιπών πτυχίων. Αυτό κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8, εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ENIC NARIC
    Αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Δεν αναφέρεται το τι γίνεται με τις μεταφερόμενες μονάδες (ECTS) για την Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα (π.χ. ERASMUS MUNDUS) οι μονάδες προέρχονται από τρία ή τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΜΕ ΗΜΕΔΑΠΗΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία γίνεται ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης των προγραμματων, άλλα με βάση το περιεχόμενο των τίτλων σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν. Δηλαδή, ένα πτυχίο και πρόγραμμα σπουδών από την αλλοδαπή το οποίο έγινε εξ αποστάσεως, ΔΕΝ θα πρέπει να συγκριθεί αναγκαστικά μόνο με κάποιο από τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ). Το ΕΑΠ, και γενικά τα ελληνικά ΑΕΙ, έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό και ποικιλία ειδικοτήτων οι οποίες γίνονται εξ αποστάσεως, οποτε δεν θα μπορεί να γίνεται σύγκριση και απόδοση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας και αναγνώρισης. Το άρθρο πρέπει να διευκρινίζει ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο την ειδικότητα και το περιεχόμενο των σπουδών, ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης (δια ζώσης, μεικτή, ή εξ αποστάσεως).

  • 2 Ιουνίου 2022, 11:45 | Κίνημα για Ευρωπαϊκο Σύστημα Αναγνώρισης Ακαδημαϊκών Τίτλων (ΚΕΣΑΑΤ)

    Είναι προφανές, και το επικροτούμε, ότι τα νομοθετήματα (ειδικότερα οι Λίστες με τα Αναγνωρισμένα Ιδρύματα και Προγράμματα) σχετικά με την λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ γίνονται συμφωνά με τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα για την δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου (βλέπε αυτοματη αυτοματη αναγνώριση σε όλη την ΕΕ για την συνέχιση της μάθησης και ερευνητικής δραστηριότητας):

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32018H1210(01)&from=EN

    Πάρα ταύτα, υπάρχει το έξης προβληματικό, η ακαδημαϊκή ισοδυναμία αναφέρεται ως προϋπόθεσή για την πρόσβαση στην Ελληνική αγορά εργασίας. Άμα διατηρηθεί αυτή η αποστολή της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας, τότε η διαδικασία αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας, θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32005L0036&from=EL

    Ειδικότερα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλες οι σχετικές διορθώσεις και οδηγίες

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:c11065&from=EL

    Δηλαδή, η διαδικασία αναγνώρισης της Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας θα πρέπει να είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της Επαγγελματικής Ισοδυναμίας του ΑΤΕΕΝ. Οπότε ΑΤΕΕΝ και ΔΟΑΤΑΠ θα πρέπει να είναι ένα, διότι μετά ερχόμαστε σε αντιφάσεις, οπού ένα πτυχίο παρέχει πρόσβαση στην Ελληνική αγορά εργασίας μέσω ΑΤΕΕΝ και όχι μέσω ΔΟΑΤΑΠ, και αντιστρόφως. Είναι ανούσια η ύπαρξη δυο δομών που έχουν ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Πρέπει να ενοποιηθούν οι δυο αυτές οδοί, διαφορετικά υπάρχει θέμα σύγχυσης με τους ΝΠΔΔ Επαγγελματικών Συλλόγων, και την εγγραφή των αποφοίτων σε αυτούς. Για παράδειγμα, ένας ΝΠΔΔ, μπορεί να ορίσει στο Δ.Σ. ότι δέχεται μόνο ΔΟΑΤΑΠ και όχι ΑΤΕΕΝ. Αυτό θα είναι βέβαια σε ΠΑΡΑΒΑΣΗ της ευρωπαϊκής οδηγίας, την οποία θα χρεωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, διότι η Ελληνική Δημοκρατία, ως υπόλογος που έχει ορίσει και ελέγχει αυτούς τους ΝΠΔΔ, θα πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα στην ΕΕ.

    Η μοναδική λύση Είναι να υπάρχει ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ όσων μελών ΝΠΔΔ δεν εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Οδηγία, και ταυτόχρονα να γίνει η ένωση Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Ισοδυναμίας!

  • 2 Ιουνίου 2022, 10:46 | Soti

    Να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνονται διακρίσεις για τις σπουδές εξ αποστάσεως και θα αναγνωρίζονται όπως όλα τα πτυχία. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο χορηγεί ισότιμους τίτλους προς τα συμβατικά πανεπιστήμια όμως έχει περιορισμένο εύρος προπτυχιακών τίτλων, αυτό δεν πρέπει να περιορίζει τις αναγνωρίσεις των πτυχίων από ευρωπαϊκά εξ αποστάσεως προγράμματα. Αναγνώριση τίτλων βάση του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων και του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων που αναφέρει και η ελληνική νομοθεσία αλλά δεν εφαρμόζει. Διορθώστε τις παθογένειες του συστήματος και δώστε σε όλους τους πτυχιούχους ευρωπαϊκών πανεπιστημίων τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν άμεσα τα πτυχία τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και γραφειοκρατία και κυρίως χωρίς την υποκειμενική κρίση εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Ταχύτητα, αξιοκρατία και διαφάνεια.

  • 2 Ιουνίου 2022, 10:17 | Ευάγγελος Καντουνάκης

    Θεωρώ ότι όλοι οι τριτοβάθμιοι τίτλοι είτε προέρχονται από φοίτηση με φυσική παρουσία είτε εξ’ αποστάσεως θα πρέπει αυτόματα να αναγνωρίζονται εφόσον υπάρχει αναγνώρισή τους από την ΕΕ που τους κατατάσσει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και εφόσον όλοι οι εκπρόσωποι τους έχουν υπογράψει την συνθήκη της Λισσαβόνας. Άλλωστε, η συνθήκη της Λισσαβόνας – The Lisbon Convention – δεσμεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

    Συνεπώς, τα πτυχία από το Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (The Open University) καθώς και άλλα Ανοιχτά πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνονται αυτόματα ακαδημαϊκά αναγνωρισμένα από το Ελληνικό κράτος, τα τριτοβάθμια ιδρύματα και συλλόγους ή επιμελητήρια. Η πλήρης αναγνώριση, ισοτιμία, και αντιστοιχία με αυτά των Ελληνικών τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων θα πρέπει να γίνεται χωρίς επιπρόσθετες εξετάσεις και χωρίς την προσθήκη μεταπτυχιακού ως απαραίτητη προϋπόθεση για ισοτιμία και αντιστοιχία ενός πτυχίου τριετούς φοίτησης (Bachelor).

    Αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο χωρίς ψιλά γράμματα ή άλλες προϋποθέσεις.

  • 1 Ιουνίου 2022, 15:18 | ΝΤΟΡΙΣ

    Δεν έχει καμία σημασία το που θα γίνουν τα μαθήματα. Όταν το Πανεπιστήμιο του εξωτερικού είναι παντού αναγνωρισμένο ακόμα και στο ΔΟΑΤΑΠ και τα πτυχία του γίνονται παντού δεκτά στον κόσμο δεν μπορείς να μη τα αναγνωρίσεις γιατί τα μαθήματα έγιναν εντός της Ελλάδας. Τιμωρούμε με αυτό τον τρόπο πρώτων τα παιδιά μας που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Πανελλαδικών εξετάσεων και κατέφυγαν στη λύση του κολλεγίου και δεύτερον τους γονείς που δεν άντεχαν οικονομικά να στείλουν τα παιδιά επαρχία ή στο εξωτερικό. Πραγματικά δεν ξέρω ποια η σκοπιμότητα να αφήνεις εκτός επαγγελματικών δικαιωμάτων παιδιά που απλά επέλεξαν άλλο δρόμο μόρφωσης που είναι αποδεκτός σε όλο το κόσμο πλην της Ελλάδας, κατά τα άλλα είμαστε ΕΕ

  • 1 Ιουνίου 2022, 13:57 | S. R.

    Για πιο λόγο γίνεται αναφορά στον τόπο και τον τρόπο εξετάσεων; Όταν αναγνώρισα το πτυχίο ΤΕΙ στην Αγγλία για να συνεχίσω σπουδές, το μόνο που ζήτησαν ήταν το πτυχίο και την αναλυτική βαθμολογία. Όταν γράφτηκα στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ζήτησαν επίσης τα ίδια. Εννοείται ότι αναγνωρισμενα πανεπιστήμια εντός μιας χώρας οργανώνουν τις εξετάσεις όπως προβλέπεται από την εσωτερική τους νομοθεσία. Όσο για πτυχία από Αγγλία όπου οι αξιολογήσεις των πανεπιστημίων είναι συστηματικές, θα ζητείται επιπλέον ο τρόπος εξετάσεων; Περιμένουμε ένα νόμο χωρίς τις παθογένειες του προηγούμενου. Αναγνώριση τίτλων σπουδών βάση του επιπέδου σπουδών που τον κατατάσσει η χώρα προέλευσης. Δυνατότητα αναγνώρισης σε όλους τους πτυχιούχους χωρίς την υποκειμενική και μεροληπτική εισήγηση διοικητικών υπαλλήλων. Η αναγνώριση πρέπει να εξετάζει μόνο την αυθεντικότητα του τίτλου και το επίπεδο σπουδών, σύμφωνα με τα οριζόμενα ευρωπαϊκά κριτήρια. Δηλαδή ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που χορηγεί πτυχίο ψυχολογίας, δεν θα αναγνωρίζεται επειδή θα συγκρίνονται προγράμματα σπουδών μεταξύ δύο χωρών; Εννοείται πως θα υπάρχουν διαφορές που θα είναι κυρίως στη διατύπωση και όχι στην ουσία του προγράμματος.

  • 1 Ιουνίου 2022, 12:44 | Κοφφας Στεφανος

    Λόγω της ύπαρξης πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια όσον αφορά την διασφάλιση της ποιότητας σπουδών και των τίτλων αποφοίτησης που παρέχουν. Η διασφάλιση της ποιότητας, αντικείμενο που απασχολεί χρόνια την ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να γίνει μέσω ενός εγκεκριμένου προγράμματος σπουδών που υπάρχει στα χαρτιά, αλλά κατά την διαδικασία δεν εφαρμόζεται ή είναι διαβλητό προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πελατών της επιχείρησης.

  • 1 Ιουνίου 2022, 12:18 | dionisia

    τι θα γίνει με τα master primo kai secondo livello της Ιταλίας; θα πρέπει να γίνουν διευκρινίσεις, θα αναγνωρίζονται;

  • 1 Ιουνίου 2022, 10:17 | Sonia

    Υπάρχουν δικηγορικά γραφεία που θησαύρισαν με τις αναγνωρίσεις πτυχίων επειδή άφηνε ο νόμος ΑΤΕΕΝ παραθυράκια για να οδηγούνται οι υποθέσεις στα δικαστήρια. Σπουδάσαμε, δεν είμαστε εγκληματίες για να χρειαζόμαστε δικηγόρους να μας αναγνωρίσουν τα πτυχία. Θέλουμε την ελληνική πολιτεία να αναγνωρίζει τα πτυχία που χορηγούν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με αμεροληψία και διαφάνεια, χωρίς να υπάρχουν μεσάζοντες είτε διοικητικοί είτε νομικοί.

  • 1 Ιουνίου 2022, 10:01 | Sonia

    Οι σπουδές εξ αποστάσεως δεν πρέπει να αξιολογούνται χωριστά από τα συμβατικά πανεπιστήμια. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο χορηγεί τίτλους σπουδών ισότιμους με όλα τα Πανεπιστήμια, συνεπώς δεν πρέπει να γίνονται διαχωρισμοί για τον τρόπο διδασκαλίας ή το περιεχόμενο των σπουδών, ούτε να περιορίζονται τα πτυχία που αποκτώνται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια από το περιορισμένο εύρος τίτλων του ΕΑΠ στο προπτυχιακό επίπεδο. Ζούμε στην εποχή που όλα γίνονται εξ αποστάσεως, είτε στην εκπαίδευση είτε στην εργασία.
    Το The Open University, UK, υπήρξε πρωτοπόρος στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αξιολογείται εδώ και δεκαετίες ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνοντας και το έναυσμα σε άλλες χώρες μία από αυτές και η Ελλάδα να συγκροτήσουν ανάλογες πανεπιστημιακές δομές. Αυτό που πρέπει να αξιολογείται με συνοπτικές και διαφανείς διαδικασίες ως προς την ακαδημαϊκή αναγνώριση και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι το επίπεδο σπουδών με βάση το Εθνικό πλαίσιο προσόντων. Επίπεδο σπουδών 6 αποτελεί τίτλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πανευρωπαϊκά και το εύρος πιστωτικών μονάδων αντιστοιχεί σε 180 – 240 μονάδες, οι δε πιστωτικές μονάδες μπορεί να έχουν χορηγηθεί από το ίδιο το ίδρυμα ή μέρος αυτών να έχει μεταφερθεί από άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν το πανεπιστήμιο που χορηγεί τον τίτλο έχει αξιολογήσει τις μεταφερόμενες πιστωτικές μονάδες ως σχετικές με τον τίτλο που χορηγεί αυτό εναπόκειται στην κρίση του Πανεπιστημίου. Ευελιξία, ταχύτητα και διαφάνεια στην αναγνώριση σπουδών και στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας πρέπει να διακρίνουν το νέο νόμο.

  • 1 Ιουνίου 2022, 09:24 | Sonia

    Με το Πτυχίο ΤΕΙ με δέχθηκαν στην Αγγλία να συνεχίσω σε δεύτερο Bachelor και στη Σουηδία για μεταπτυχιακό. Η ανάγνωριση του πτυχίου ΤΕΙ στην Αγγλία και η εγγραφή σε επιστημονικό σύλλογο έγινε μέσα σε 1 μήνα. Στην Ελλάδα 15 χρόνια μετά, ακόμα δεν μπορώ να αναγνωρίσω το Αγγλικό Bachelor (επειδή έχει μεταφερόμενες μονάδες από πτυχίο ΤΕΙ) το οποίο συμειωτέον είναι από τα λίγα πτυχία που χορηγούνται στην Αγγλία και επιτρέπουν την εγγραφή στον σχετικό επιστημονικό σύλλογο της χώρας. Γιατί τελικά αυτή η χώρα αδικεί συνεχώς τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όπου κι αν προέρχονται, Ελλάδα ή εξωτερικό; Είναι καιρός να διορθωθούν οι παθογένειες του συστήματος και να δίνεται η ευκαιρία σε όλους να συνεχίζουν την ακαδημαϊκή τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση χωρίς διακρίσεις και μεροληπτικές αποφάσεις που οδηγούν στα δικαστήρια.

  • 31 Μαΐου 2022, 19:49 | Konstantinos

    Ισότιμης των ΤΕΙ εδώ και τώρα, τα κολέγια με 2,5-3 χρόνια σπουδων και με αποφοίτους χωρίς επιστημοσυνη (είναι εμφανές σε όλους τους χώρους εργασίας) μια χαρά τα καταφέρατε. Είναι τυχαίο που δεν βλέπεις αποφοίτους από κολέγια να κάνουν μεταπτυχιακά σε ελληνικά πανεπιστήμια? Δεν είναι ότι δεν θέλουν αλλά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σπουδών. Σφύριζετε αδιάφορα αλλά δεν πειράζει έρχονται εκλογές…

  • 31 Μαΐου 2022, 17:31 | Αγγελος Π

    Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη λάβει απόφαση «Αντιστοιχίας – Ισοτιμίας τίτλων» μέσω συνεκτίμησης πτυχίου πρώτου κύκλου σπουδών (180 πιστωτικών μονάδων) και πτυχίου δεύτερου κύκλου σπουδών (120 πιστωτικές μονάδες) στην αλλοδαπή; Βάσει του παλιού νόμου, το πτυχίο δεύτερου κύκλου σπουδών δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο καθώς έχει συνεκτιμηθεί στην απόφαση «Αντιστοιχίας – Ισοτιμίας τίτλων». Πρακτικά, το άτομο αυτό δεν έχει μεταπτυχιακό για τους δημόσιους φορείς στην Ελλάδα, παρά μόνο βασικό πτυχίο. Θα μπορούσε να επαναλάβει τη διαδικασία βάσει του νέου νόμου, ώστε να λάβει ακαδημαϊκή ισοτιμία για κάθε έναν από τους δυο τίτλους;

  • 31 Μαΐου 2022, 17:26 | ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Υπάρχει ασάφεια.

    Από την μια, το άρθρο 293 παράγραφος 4 λέει ότι για θέσεις ΔΕΠ και λοιπές σε πανεπιστήμια, για θέσεις ΕΠ σε ερευνητικά κέντρα, και μεταδιδακτορές σε ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα, ότι δε χρειάζεται διαδικασία αναγνώρισης του διδακτορικού μέσω αίτησης στον ΔΟΑΤΑΠ, άλλα να ελεγχθεί ότι το διδακτορικό είναι από ίδρυμα το οποίο είναι στο Μητρώο των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

    Μέτα όμως στο άρθρο 294 λέει:
    Η ακαδημαϊκή αναγνώριση συνίσταται στην πιστοποίηση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής η οποία είναι απαραίτητη για τις περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 293 ή για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην ημεδαπή.

    Αργότερα, στο άρθρο 297 παράγραφος 2 λέει:
    εκτός της περίπτωσης β) της παραγράφου 4 του άρθρου 293.

    Δηλαδή, έχουμε τα άρθρα 293 και 297, τα οποία λένε ότι ΔΕΝ χρειάζεται να γίνει αίτηση αναγνώρισης για το διδακτορικό, άλλα το άρθρο 294 ότι χρειάζεται.

    Πρέπει να γίνει διευκρίνηση, έχω την εντύπωση ότι τα άρθρα 293 και 297 είναι τα ορθά, και ότι το άρθρο 297 είναι τυπογραφικό λάθος. Είναι πολύ σημαντικό για το BRAIN GAIN να μη χρειάζεται αίτηση αναγνώρισης του διδακτορικού για την πρόσληψή ως ΔΕΠ ή/και ΕΠ!

  • 31 Μαΐου 2022, 17:08 | Manos_ΑΠΚΥ

    Αναφορικά με τα εξ αποστάσεως πτυχία της Αλλοδαπής, εντοπίζονται ασάφειες, τόσο στον τρόπο αναγνώρισης όσο και στην ισοδυναμία τίτλου σπουδών.

    Στο Άρθρο 293
    «Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και Εθνικό» Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής»
    Αναφέρεται στην παράγραφο 4 αυτολεξεί «. Αν
    ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός εάν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια έγιναν σε δημόσιο Α.Ε.Ι.»

    Στο Άρθρο 294 στην παράγραφο 1. «Οι τίτλοι σπουδών των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρίζονται
    ως ακαδημαϊκά ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών της ημεδαπής, εφόσον το σύνολο των σπουδών έχει πραγματοποιηθεί εκτός Ελληνικής Επικράτειας ή μέρος αυτού έχει πραγματοποιηθεί εντός ελληνικής επικράτειας σε δημόσιο ίδρυμα»

    Στο Άρθρο 297 «Αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών» παράγραφος 1. «Αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών σύμφωνα με το παρόν είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των σπουδών πραγματοποιείται εκτός της ελληνικής επικράτειας, εκτός εάν οι σπουδές που έγιναν στην ελληνική επικράτεια έγιναν σε δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.).»

    Θα πρέπει να είναι σαφές αυτό που υπονοείται και να υπάρχει διακριτή αναφορά στα εξ αποστάσεως προγράμματα. Είναι άμεση ανάγκη, ο νομοθέτης να το κάνει ξεκάθαρο ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας του νόμου (όπως στο παρελθόν), καθώς η φοίτηση στα εξ αποστάσεως, είναι φύση και θέση αδύνατον να έχει πραγματοποιηθεί εκτός της ελληνικής επικράτειας.

    Συμπληρωματικά, στο Άρθρο 299 «Διαδικασία ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης» παράγραφος 4. Γίνεται λόγος περί «ουσιωδών διαφορών» μεταξύ των προγραμμάτων της ημεδαπής με αυτά της αλλοδαπής τα οποία είναι προς αναγνώριση.

    «4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει προηγούμενο αναγνωρίσεως ή μη αναγνωρίσεως όμοιων τίτλων για την κρίση της ύπαρξης ουσιωδών διαφορών»

    Από την στιγμή που καταργούνται οι αντιστοιχίες με τμήματα της ημεδαπής, για ποιον λόγο συνεχίζει να γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με βάση τα προγράμματα σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ και όχι με τα μαθήματα που προβλέπει ο παγκόσμιος κώδικας της Unesco για την κάθε επιστήμη; Εν ολίγοις, πολλά προγράμματα εξ αποστάσεως παρέχουν πολλά παραπάνω μαθήματα και ειδικότητες από αυτά των «αντίστοιχων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Τι θα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; ο απόφοιτος θα χάνει μέρος των σπουδών και των κόπων του και εκ των πραγμάτων θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην επαγγελματική του καριέρα;

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚυ), το οποίο, εκτός του δικαιώματος εργασίας στην μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος, που εξασφαλίζει στους αποφοίτους του στη Κύπρο, παρέχει τρεις (3) κατευθύνσεις ειδικότητας, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να κάνουν πολλά παραπάνω μαθήματα και πολύ πιο εξειδικευμένα από αυτά που προσφέρει το «Αντίστοιχο» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Αυτού του είδους η αυθαίρετη αντιστοιχία, έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει εντελώς η φύση του αντικειμένου που σπουδάσαμε. -Το ίδιο θα συμβαίνει και με άλλες ειδικότητες-. Επομένως, ο νομοθέτης θα πρέπει να προβεί σε ουσιαστικές διευκρινίσει ώστε να αποφευχθεί τυχόν παρερμηνεία του νόμου.

  • 31 Μαΐου 2022, 15:38 | Λαμπρος Ανδριανακης

    Σας αποστέλλουμε εν συντομία τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και 40 χρονιά οι Μηχανικοί απόφοιτοι πρώην ΤΕΙ και τις λύσεις που απαιτούμε :
    1. Νομοθετική αναγνώριση ενιαίου τίτλου Bachelor (κύριο πτυχίο) για τους αποφοίτους ΤΕΙ όπως προστάζει το International Standard Classification of Education (ISCED) . Όπως αναφέρει και η σελίδα Wikipedia “Σύμφωνα με τη Διαδικασία της Μπολόνια (Bologna Process), τα πτυχία που χορηγούνταν από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, αντιστοιχούσαν πλήρως στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πτυχία Bachelor και κατέτασσαν τους Πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. στο 6ο Επίπεδο Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, μαζί με τους Πτυχιούχους Α.E.I.”
    2. Νομοθετική έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών βάσει του προγράμματος σπουδών, χωρίς να ληφθεί υπόψη τυχούσα «συνάφεια» με πολυτεχνικές σχολές ή συντεχνιακές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και λομπινγκ. Αντιστοίχιση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποκαλούμενων «διπλωματούχων» μηχανικών.
    3. Άρση των ρατσιστικών και απαράδεκτων διαχωρισμών σε Διπλωματούχους και Πτυχιούχους αλλά και Π.Ε. και Τ.Ε. οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε παγκόσμιες ακαδημαϊκές κλίμακες (ISCED).
    4. Δυνατότητα επέκτασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν αποκτηθεί από συναφείς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
    5. Άρση του απαράδεκτου και παράνομου αποκλεισμού των Μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Κράτους (όπως το e-adeies, για τα αυθαίρετα, για την ηλεκτρονική ανάρτηση τοπογραφικών διαγραμμάτων, του Κτηματολογίου κτλ.). Πρακτικά το ΤΕΕ που διαχειρίζεται τις πλατφόρμες του Κράτος, παράνομα και κατά το δοκούν και δεν επιτρέπει σε Μηχανικούς απόφοιτους ΤΕΙ είτε να έχουν πρόσβαση είτε να ‘ανεβάσουν’ αρχεία.
    6. Άρση του αποκλεισμού των Μηχανικών απόφοιτων ΤΕΙ από τις Β και Γ τάξεις Ενεργειακών Επιθεωρητών.

  • 31 Μαΐου 2022, 11:40 | Γιώργος

    Από την στιγμή που ένα πτυχίο είναι αναγνωρισμένο κανονικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει πλήρες πρόγραμμα σπουδών και έχει τις απαραίτητες μονάδες (credits) για να αναγνωριστεί στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, ποιος ο λόγος για τον οποίο δεν αναγνωρίζετε στην Ελλάδα; Η ειδικότητα της νοσηλευτικής παίρνει την αντιστοιχία στην υπόλοιπη Ευρώπη κανονικά, με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά για κάποιο λόγο στην Ελλάδα είναι στις «ειδικότητες προς τροποποίηση». Ποιος ο λόγος για το που έχουν γίνει οι σπουδές από την στιγμή που το εν λόγο πανεπιστήμιο εξωτερικού αναγνωρίζει και το πρόγραμμα και την βαθμολογία;

  • 31 Μαΐου 2022, 11:29 | Αλέξανδρος Καζάκος

    Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάτι για τα πτυχία που αποκτούνται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European Universities Initiative), στόχος της οποίας είναι η απόκτηση τίτλου σπουδών που θα αναγνωρίζεται ισάξια σε όλη την ΕΕ χωρίς την ανάγκη αναγνώρισης από τον εκάστοτε εθνικό φορέα.

    Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο να προστεθεί μια διάταξη που να ορίζει ότι αυτά τα πτυχιά θα αναγνωρίζονται χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε επιπλέον διαδικασίας όπως ορίζει η Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52022DC0017) και όπως προβλέπεται και στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πανεπιστήμια που πρόσφατα δημοσιεύθηκε (https://education.ec.europa.eu/sites/default/files/2022-01/communication-european-strategy-for-universities-graphic-version.pdf).

  • 31 Μαΐου 2022, 11:11 | Κίνημα για Ευρωπαϊκο Σύστημα Αναγνώρισης Ακαδημαϊκών Τίτλων (ΚΕΣΑΑΤ)

    άρθρο 295

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
    Για τα εξ αποστάσεως προγράμματα υπάρχει ασάφεια, ως προς τον τόπο εξέτασης. Στον ορισμό λέει ότι μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ή δια ζώσης. Εκεί πρέπει να διευκρινισθεί ότι άμα η εξέταση είναι στον Ελλαδικό χώρο, σε χώρους που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (π.χ., Κύπρου ή Ιταλίας) τότε το πτυχίο αναγνωρίζεται κανονικά! Διαφορετικά θα έχουμε τα ιδιά προβλήματα που είχαμε το 2020, όπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικά ακύρωσε όλα τα εξ αποστάσεως πτυχία τα οποία είχαν τόπο εξέτασης σε ενοικιαζόμενους χώρους στην Ελλάδα!

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    Δεν αναφέρεται το τι γίνεται με τις μεταφερόμενες μονάδες (ECTS) για την Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία. Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι που έχουν μεταφερόμενες μονάδες από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα (π.χ. ERASMUS MONDUS) οι μονάδες προέρχονται από τρία ή τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ χρειάζεται όλες οι μονάδες να προέρχονται από το πανεπιστήμιο που χορηγεί το πτυχίο. Το άρθρο πρέπει να αποσαφηνίζει ότι απλά το σύνολο των μονάδων (ανεξαρτήτως μεταφερομένων ή όχι) να είναι 180 ECTS το λιγότερο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΜΕ ΗΜΕΔΑΠΗΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών για την ακαδημαϊκή ισοδυναμία γίνεται ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης των προγραμματων, άλλα με βάση το περιεχόμενο των τίτλων σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν. Δηλαδή, ένα πτυχίο και πρόγραμμα σπουδών από την αλλοδαπή το οποίο έγινε εξ αποστάσεως, ΔΕΝ θα πρέπει να συγκριθεί αναγκαστικά μόνο με κάποιο από τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ). Το ΕΑΠ, και γενικά τα ελληνικά ΑΕΙ, έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό και ποικιλία ειδικοτήτων οι οποίες γίνονται εξ αποστάσεως, οποτε δεν θα μπορεί να γίνεται σύγκριση και απόδοση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας και αναγνώρισης. Το άρθρο πρέπει να διευκρινίζει ότι η σύγκριση πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο την ειδικότητα και το περιεχόμενο των σπουδών, ανεξαρτήτως του τρόπου φοίτησης (δια ζώσης, μεικτή, ή εξ αποστάσεως).

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ENIC NARIC
    Αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ
    Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Διαφορετικά έχουμε πάλι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα, ένας ερευνητής ή επίκουρος καθηγητής σε ίδρυμα της αλλοδαπής επιθυμεί να εργασθεί στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του για να δεχτεί η επιτροπή την αίτηση του. Εάν δεν υπάρχει αποσαφήνιση ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει αυτοτελώς, δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, τότε ο ΔΟΑΤΑΠ (το παρών ή το εκάστοτε μελλοντικό ΔΣ) μπορεί να θέσει προϋπόθεση την αναγνώριση του προπτυχιακού και του μάστερ για να αναγνωρισθεί το διδακτορικό. Δηλαδή, η διαδικασία, αντί για 3 μήνες, θα είναι κάπου στους 9-12 μήνες (μέχρι να αναγνωρισθούν όλα με την σειρά). Οποτε αυτό θα είναι τροχοπέδη για την αντιστροφή του Brain Drain , διότι πολλοί ακαδημαϊκοί του εξωτερικού, δεν θα μπουν σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, που επίσης θα έχει και τριπλάσιο κόστος (3 φορες παράβολο του ΔΟΑΤΑΠ). Το ίδιο θα ισχύει και για διάφορα άλλα επαγγέλματα, όπου η ακαδημαϊκή αναγνώριση χρειάζεται. Οποτε, είναι ασφαλέστερο να υπάρχει αποσαφήνιση ότι η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δύναται να αποκτηθεί αυτοτελώς για το κάθε πτυχίο (βασικό, μάστερ, ή διδακτορικό), δίχως την εξέταση των λοιπών πτυχίων. Αυτό κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8, εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής.

  • 31 Μαΐου 2022, 07:50 | Στυλιανος

    Δεν υπαρχει κανενας λογος να υπαρχει η διαταξη για τον τοπο που εγιναν τα μαθηματα, το μονο σημαντικο ειναι το ιδρυμα που απονειμει τον τιτλο και οχι πως και που το εκανε, τα πτυχια μεσω κοινοχρησιας σε συνεργασια με κολλεγια πρεπει να αναγνωριστουν ακαδημαικα. Τα περισσοτερα συνεργαζομενα πανεπιστημια ειναι δημοσια και ειναι ηδη στα αναγνωρισμενα πανεπιστημια του ΔΟΑΤΑΠ. Δεν τιθεται θεμα συνταγματικοτητας το αρθρο 16 λεει οτι απαγορευεται η ιδρυση τριτοβαθμιας εκπαιδευσης απο ιδιωτες, το κολλεγιο δεν ιδρυει τριτοβαθμιο ιδρυμα, το μονο που κανει ειναι να παρεχει την υποδομη, το προγραμμα την εξεταση και το πτυχιο παρεχεται απο το ξενο πανεπιστημιο.
    Αυτα τα πτυχια ειναι αναγνωρισμενα σε ολο τον κοσμο, ο αποκλεισμος ερχεται αντιθετος με το οραμα της ΕΕ για ενιαιο ευρωπαϊκο χωρο.

  • 31 Μαΐου 2022, 00:10 | Γιώργος

    Το κενό που υφίσταται αυτή τη στιγμή στη νομοθεσία σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων νοσηλευτικής εκ του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστά τα πτυχία αναξιοποίητα, ειδικότερα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που διανύουμε εν μέσω κοροναϊού. Επιπροσθέτως, λαμβάνετε γνώση επί της σημαντικής έλλειψης νοσηλευτών, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα υγείας και εμείς οι απόφοιτοι πανεπιστημίου με τίτλο σπουδών από χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούμε να συνδράμουμε από την πλευρά μας στην ανακούφιση και αποσυμφόρησή του τομέα υγείας της χώρας μας. Το ζήτημα του κοροναϊού έχει επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό το υπάρχων νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξάντλησης και υπερκόπωσης λόγω του ανεπαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού. Κατά συνέπεια, οι νοσηλευτές ωθούνται να εργάζονται ακατάπαυστα με σκοπό να καλύψουν τις υπάρχουσες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό υπό ακραίες συνθήκες εξουθένωσης, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους, όσο και την ασφάλεια των ασθενών.

    Ως εκ τούτου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ενέργεια της αναγνώρισης των πτυχίων της νοσηλευτικής δεν αφορά μόνο τους αποφοίτους, αλλά αποτελεί μια ενέργεια εξυγίανσης του τομέα υγείας η οποία ΣΥΜΠΝΕΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ που χρήζει ενίσχυσης από νέο νοσηλευτικό προσωπικό με ανεξάντλητη όρεξη να προσφέρει, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του τομέα υγείας στην Ελλάδα.

    Με βάση τα ανωτέρω, επιτρέψτε μου παρακαλώ να θέσω δύο ερωτήματα:

    1. Εφόσον υπάρχει νέο νοσηλευτικό προσωπικό, γεμάτο ενέργεια και ζωντάνια, με πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών και άρτια εκπαιδευμένο σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου, για ποιο λόγο να μη συμβάλλετε στην αξιοποίησή του, ειδικότερα σε μια εποχή όπου υπάρχει σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μη αναγνώρισης του πτυχίου μας, να δώσετε τη δυνατότητα σε κάποια άλλη χώρα όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι αυτό που θα μπορούσε να μας αξιοποιήσει από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε διακαώς να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τα προσόντα στην ίδια μας την χώρα;

    2. Έχει συνδεθεί το όνομα του Πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη, ως ο Πρωθυπουργός ο οποίος επιθυμεί και επιδιώκει τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν τα προηγούμενα έτη σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επί του παρόντος θέματος, δράττομαι της ευκαιρίας από πλευράς μου να θέσω το ερώτημα ότι εφόσον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιδιώκει τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων, τότε για ποιο λόγο να επιτρέψετε – ωθήσετε ειδικά σε νέο μάχιμο νοσηλευτικό προσωπικό με πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών να μεταναστεύσει αξιοποιώντας τις γνώσεις και τα προσόντα του σε διαφορετική χώρα από αυτή της Ελλάδος κατά την περίπτωση στην οποία δεν συμπεριληφθεί και το εν λόγω επάγγελμα στην επικείμενη ρύθμιση του νομοσχεδίου;

  • 31 Μαΐου 2022, 00:06 | Ευθύμιος Ζ

    1) Ποιός ο λόγος ύπαρξης του ΔΟΑΤΑΠ, για τα πτυχία, μεταπτυχιακά κλπ που αποκτώνται εντός ευρωπαϊκού Χώρου(δηλ. Χωρών, που υπέγραψαν τη συνθήκη της Μπολόνια), από τη στιγμή που η ένταξη των πτυχιούχων στο Εθνικό Πλαίσιο του κράτους μέλους του Ευρωπαϊκού Χώρου που αποκτήθηκε ο τίτλος σπουδών, εκ των πραγμάτων, οδηγεί στην Ακαδημαϊκή Αναγνώριση στο κράτος κτήσης του πτυχίου, άρα αυτομάτως και στο κράτος υποδοχής του πτυχιούχου.
    2) Επειδή και οι λέξεις παίζουν την σημασία τους και ενίοτε,
    δεικνύουν ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, των ιθυνοντων, δεν νοείται η αναφορά σε πτυχία της «αλλοδαπής» για πτυχία του Ευρωπαϊκού Χώρου.
    3) όπως γνωρίζετε, εκεί που βάλατε την υπογραφή σας, Υπάρχουν τίτλοι σπουδών (διπλώματα, πτυχία) του πρώτου κύκλου, του δεύτερου κύκλου ( μεταπτυχιακό και επαγγελματικές ειδικευσεις) και τρίτου κύκλου (διδακτορικό) που αποκτώνται εντός μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και όχι της αλλοδαπής.
    4) Γιατί λοιπόν δεν προχωράτε και στην εναρμόνιση της εσωτερικής αγοράς των πτυχιούχων ΤΕΙ με τους ΑΕΙ, δηλαδή την εξομοίωση ΑΤΕΙ/ΑΕΙ, πριν κάνετε τα σύντομα ή major διπλώματα / πτυχία
    5) Επίσης, δεν υπάρχει μια σαφή θέση για τα κολλέγια που με βάση ισχύοντα Ευρωπαϊκά Κριτήρια, θα πρέπει να τα την αναγνωρίσετε. Αντί αυτού, έχετε ολόκληρο και ξεχωριστό άρθρο για τη Δικαιόχρηση. Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι θα υπάρξουν προσφυγές σε εθνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα υπάρχουν εκ νέου καταδικαστικές αποφάσεις για την Χώρα μας. Η έστω και άτυπη επίκληση στο Σύνταγμα θα καταπέσει.
    6) Το ως άνω σημείο 4 και σημείο 5, θα μπορούσε εύκολα να λυθεί βάζοντας στο παιγνίδι και τις Επαγγελματικές/ επιμελητηριακές ενώσεις της Χώρας. Βέβαια, θα ήμουν άδικος, να πω ότι ως Υπουργείο παιδείας, δεν το προσπαθήσατε, το προσπαθήσατε, αλλά θα πρέπει να επιμείνετε και να μην ακούτε απειλές τύπου ότι θα προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
    7) Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, δηλαδή το ΕΠΠ πάει πακέτο σε όλες τις Χώρες με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, δηλαδή το ΕΠΕΠ, που κατά βάση δίδεται από τις ενωσιακες επαγγελματικές/ επιμελητηριακές ενώσεις. Αυτό στη πράξη σημαίνει, ότι εάν κάποιος αποφοιτήσει από κολλέγιο και κατόπιν εξετάσεων ή/ και πρακτική άσκηση εγγραφεί σε κάποιο ενωσιακό επαγγελματικό/ επιμελητηριακό σύλλογο, τότε αποκτά επαγγελματικό δικαίωμα και η συζήτηση τότε πάει αλλού, δηλαδή στην εμπόδιο της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων στην ΕΕ.
    8) Λόγο, σε άρθρα που άπτονται επαγγελματικών / εργασιακών δικαιωμάτων θα έπρεπε, να είχε και το υπουργείο εργασίας
    9) Ο προτεινόμενος νόμος δεν παρέχει πλήρως την αίσθηση ότι ποντάρει σ ‘ένα ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα, όπου δίνει εναλλακτικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες μάθησης και μονοπάτια δια βίου εκπαίδευσης που θα πρέπει να ακολουθούνται (για παράδειγμα μέσω της επιμόρφωσης/συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κτλ), εν προκειμένου για την εναρμόνιση του ΕΠΠ και του ΕΠΕΠ, στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Τριτοβάθμιας Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναγνώρισης.
    10) Τέλος, διακρίνει κάποιος την πρόθεση του νόμου για την βελτίωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εναρμόνισή της με τον Ευρωπαϊκό Χώρο. Όμως, προσοχή ελλοχεύει κίνδυνος déjà vu για τον εν λόγω νόμο.

  • 30 Μαΐου 2022, 23:48 | Σαββας

    Παράδειγμα σχολιασμού: Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Διαφορετικά έχουμε πάλι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα, ένας ερευνητής ή επίκουρος καθηγητής σε ίδρυμα της αλλοδαπής επιθυμεί να εργασθεί στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του για να δεχτεί η επιτροπή την αίτηση του. Εάν δεν υπάρχει αποσαφήνιση ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει αυτοτελώς, δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, τότε ο ΔΟΑΤΑΠ (το παρών ή το εκάστοτε μελλοντικό ΔΣ) μπορεί να θέσει προϋπόθεση την αναγνώριση του προπτυχιακού και του μάστερ για να αναγνωρισθεί το διδακτορικό. Δηλαδή, η διαδικασία, αντί για 3 μήνες, θα είναι κάπου στους 9-12 μήνες (μέχρι να αναγνωρισθούν όλα με την σειρά). Οποτε αυτό θα είναι τροχοπέδη για την αντιστροφή του Brain Drain , διότι πολλοί ακαδημαϊκοί του εξωτερικού, δεν θα μπουν σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, που επίσης θα έχει και τριπλάσιο κόστος (3 φορες παράβολο του ΔΟΑΤΑΠ). Το ίδιο θα ισχύει και για διάφορα άλλα επαγγέλματα, όπου η ακαδημαϊκή αναγνώριση χρειάζεται. Οποτε, είναι ασφαλέστερο να υπάρχει αποσαφήνιση ότι η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δύναται να αποκτηθεί αυτοτελώς για το κάθε πτυχίο (βασικό, μάστερ, ή διδακτορικό), δίχως την εξέταση των λοιπών πτυχίων. Αυτό κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8 , εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής. Τέλος, αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  • 30 Μαΐου 2022, 23:46 | Ανδριάνα

    Όντας απόφοιτη κολλεγίου του τμήματος νοσηλευτικής από το 2020, χωρίς καμία αναγνώριση επαγγελματική και ακαδημαϊκή, βρίσκομαι σε θλιβερή θέση και όχι μόνο εγώ αλλά και οι υπόλοιποι συμφοιτητές μου, αντιμετωπίζοντας ένα μείζον θέμα. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πτυχία των κολλεγίων απονέμονται από δημόσια ξενόγλωσσα πανεπιστήμια και όχι από τα ίδια τα κολλέγια. Καταλήγοντας λοιπόν, ότι το άρθρο 16 δεν παραβιάζεται! Η ίδια υπουργός παιδείας έχει αναφέρει ότι τα πτυχία των ξενόγλωσσων πανεπιστημίου είναι ίδια, τότε ποιος ο λόγος να γίνεται διάκριση εκπαίδευσης και πόσο μάλλον με την αιτιολογία την τοποθεσία σπουδών. Δεν υπάρχει σημασία που θα επιλέξει το παιδί να πραγματοποιήσει τις σπουδές του, αλλά ότι επέλεξε να σπουδάσει το αντικείμενο που πραγματικά ήθελε και όχι επειδή έτυχε να περάσει με επιτυχία σε κάποια τυχαία σχολή της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται να κόβετε το νήμα του παιδιού επειδή απέτυχε ή απλά επειδή δεν ήθελε να πραγματοποιήσει την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή του σε δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Είναι επιλογή του καθενός αν θέλει να σπουδάσει σε δημόσια ή ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση. ΌΛΟΙ έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση με σεβασμό και με ισότιμη αντιμετώπιση. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται από το κράτος και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το Άρθρο 1659. Ωστόσο, η Παράγραφος 7 του ίδιου άρθρου επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών Επαγγελματικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γιατί λοιπόν επιτρέπετε την λειτουργία των ιδιωτικών ιδρυμάτων, από την στιγμή που τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα; Από την στιγμή που χορηγήσατε άδεια λειτουργίας στο ιδιωτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι πληρεί τις προδιαγραφές των ακαδημαϊκών σπουδών. Η ανεργία και οι θέσεις εργασίας αυξάνονται και τα νέα παιδιά που ανυπομονούν να μπουν στην αγορά εργασίας δυστυχώς δεν μπορούν. Το μόνο που ζητάμε είναι η επαγγελματική ισοδυναμία και η ακαδημαϊκή αναγνώριση. Να μπορέσουμε επιτέλους να εξασκήσουμε το επάγγελμα που επιλέξαμε να σπουδάσουμε 4 χρόνια με κόπο.

  • 30 Μαΐου 2022, 23:12 | Lachev Georgi

    Καλησπέρα σας. Είμαι φοιτητής κολλεγίου και γω όπως και οι περισσότεροι εδώ μέσα. Το υπουργείο παιδείας έχει αδειοδοτήσει κολλέγια, που αυτό σημαίνει πως αυτόματα θα έπρεπε να εγκρίνει και τα προγράμματα σπουδών που παρέχουν. Πρέπει να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το θέμα αναγνώρισης των νοσηλευτών, των μαιών και όσων άλλων ειδικοτήτων αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
    Προσωπικά εγώ αλλά και συμφοιτητές μου, επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματος μας σε περίπτωση που δεν διορθωθεί το θέμα.

  • 30 Μαΐου 2022, 22:15 | Αλίκη

    Αγαπητή κ. Κεραμέως,

    Με βάση τα παραπάνω θα ήθελα με τη σειρά μου να σας ρωτήσω εάν θα μπορούσατε να διευκρινήσετε τα εξης:

    1) Με βάση ποιούς κανονισμούς θα πραγματοποιείται η επαγγελματική αναγνώριση πρώτου κύκλου σπουδών Ψυχολογίας (Συνολικές πιστωτικές μονάδες 180 και 3 έτη) από δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού (συγκεκριμενα απο την Γερμανια)? Θα ήταν κατά την γνώμη σας εφικτό η πραγματοποίηση εξτρα γραπτής εξέτασης σε μαθήματα που υπολοιπονται μεχρι τις 240 πιστωτικες μοναδες που χρειαζονται στην Ελλαδα για να ασκησει καποιος το επαγγελμα του ψυχολογου?

    2) Θα γίνονται δεκτοί αποφοιτοι Ψυχολογιας δημοσιου πανεπιστημιου του εξωτερικου σε μεταπτυχιακα προγραμματα στην Ελλαδα των οποίων το προπτυχιακο ισοδυναμει σε 180 πιστωτικες μοναδες και 3 χρονια? Θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση ίσως να πραγματοποιουνται εξετασεις σε καποια μαθηματα ή θα αναγνωριζονται αυτοματα συγκεκριμενα τα πτυχια ψυχολογιας της αλλοδαπης?

    3) Πρόταση: Για να πραγματοποιηθουν τα παραπανω θα ηταν σαφως ευλογο να αυξησετε τις θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς, τις θεσεις των μεταπτυχιακων/διδακτορικων που προκηρυσσονται, εφόσον αναμενεται αύξηση του ενδιαφέροντος από Έλληνες (και οχι μονο)του εξωτερικού στην περάτωση των σπουδών τους στην Ελλάδα, καθως επισης και το ανθρωπινο δυναμικο/ακαδημαϊκό προσωπικο στα πανεπεπιστημια για να επιτευχθει πιο γρηγορα και αποτελεσματικα το brain gain. Τέλος θα συμφωνησω με εναν προλλαλησαντα οτι χρειαζομαστε περισσοτερους σχολικους ψυχολογους στην Ελλαδα, παρακαλεισθε οπως αυξησετε τις θεσεις αυτες για να βοηθησουμε όλοι την κοινωνια μας!! Υπαρχει πραγματικη ανάγκη σε αυτο το πλαισιο.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 30 Μαΐου 2022, 20:30 | dionisia

    Να δοθούν διευκρινίσεις για τα μεταπτυχιακα της Ιταλίας καθώς υπάρχουν τα laurea magistrale και τα master di primo -secondo livello.Ποια θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ;θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό από την αρχή.

  • 30 Μαΐου 2022, 18:03 | Χρύσα Μ.

    Είναι το λιγότερο κοροϊδία αυτό που συμβαίνει σε βάρος των αποφοίτων πανεπιστημίων του εξωτερικού που συνεργάζονται με κολλέγια στην Ελλάδα! Δεν γνωρίζετε ότι τα κολλέγια, με βάση την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, ως πάροχοι προγραμμάτων σπουδών, ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ;;; Στο παρόν νομοσχέδιο δεν γίνεται ούτε μία αναφορά, ούτε μία προσπάθεια αποκατάστασης της κατάφωρης αδικίας σε βάρος χιλιάδων αποφοίτων! Γιατί δεν αποφασίζετε να κλείσετε όλα τα κολλέγια στην Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε στο σύνολό τους τα αναφαίρετα, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δικαιώματα των αποφοίτων τους; Ρητορικό το ερώτημα. Όλοι ξέρουμε την απάντηση. Σταματήστε λοιπόν να εμπαίζετε σε μόνιμη βάση νέους ανθρώπους που επέλεξαν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, παραμένοντας στη χώρα τους. Σταματήστε επιτέλους να τους δημιουργείτε διαρκώς εμπόδια στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, αλλά και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Σταματήστε αυτή την ανεξέλεγκτη παράνοια σε βάρος τους που πηγάζει καθαρά και μόνο από ιδεοληψίες, αναχρονιστικές αντιλήψεις και συντεχνιακά συμφέροντα. Ως πότε θα υφίσταται αυτή η ελληνική πατέντα περί διαχωρισμού του ακαδημαϊκού από το επαγγελματικό σκέλος των πτυχίων των εν λόγω αποφοίτων; Υποτίθεται ότι μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να συμμετέχουμε στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, διασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμά μας για ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε; Για ποια ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας μιλάμε και για ποια αναγνώριση των νομίμων δικαιωμάτων μας, όταν μας αναγκάζετε με εκβιαστικό τρόπο να δηλώνουμε βαθμό βασικού πτυχίου «5», ανεξάρτητα από την πραγματική μας βαθμολογία! Σε ποια άλλη τριτοκοσμική χώρα αυτού του πλανήτη ισχύει κάτι τέτοιο και πώς είναι δυνατόν να στέκει νομικά κάτι τέτοιο;;; Μέχρι πότε θα διαχωρίζονται οι φοιτητές με βασικό κριτήριο τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να σπουδάσουν; Αναγνωρίζετε ακαδημαϊκά, ως οφείλετε, τη δια ζώσης και την εξ αποστάσεως φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και σας «ενοχλεί» η φοίτηση σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια, αμφισβητείτε ως κράτος και ως πολιτεία την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των τίτλων σπουδών που χορηγούν διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της αλλοδαπής μέσω των ελληνικών κολλεγίων! Ο αντίστοιχος ΔΟΑΤΑΠ της Μεγάλης Βρετανίας αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών μας ως απόλυτα ισότιμους με εκείνους που χορηγούνται στους αποφοίτους των συνεργαζόμενων βρετανικών πανεπιστημίων που σπούδασαν με φυσική παρουσία σε αυτά. Εδώ στην Ελλάδα τι συμβαίνει; Είστε ανώτεροι όλων και νομοθετείτε κατά το δοκούν; Έλεος πια με αυτόν τον προκλητικό εμπαιγμό σε βάρος μας! Κλείστε επιτέλους τα κολλέγια, από τη στιγμή που με τα απαράδεκτα νομοσχέδια που φέρνετε προς διαβούλευση αμφισβητείτε τις συνεργασίες τους με ξένα πανεπιστήμια, αμφισβητείτε τα προγράμματα και τους τίτλους σπουδών διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστήμιων του εξωτερικού και βασικά αμφισβητείτε τη νοημοσύνη μας!

  • 30 Μαΐου 2022, 17:47 | Νεκταρία Τσόντζου

    Τα πτυχία των κολλεγίων πρέπει να λάβουν ακαδημαϊκή αναγνώριση. Σε όλα τα κράτη της Ευρώπης αναγνωρίζονται παρά μόνο στην Ελλάδα οχι. Τα κολλέγια δεν είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν δίνουν τα ιδια τίτλους σπουδών.
    Το ΑΤΕΕΝ δεν μας δίνει την αναγνώριση πτυχίων νοσηλευτών αποφοίτων κολλεγίου.Πρέπει να συμπεριληφθεί και το δικό μας θέμα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί οριστική λύση.

  • 30 Μαΐου 2022, 17:45 | Δήμητρα Λαζάρου

    Αναγνώριση πτυχίων νοσηλευτών αποφοίτων κολλεγίων. Το ΑΤΕΕΝ δεν μας δίνει την αναγνώριση. Πρέπει να συμπεριληφθεί και το δικό μας θέμα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο , ώστε να δοθεί οριστική λύση.Τα πτυχία των κολλεγίων πρέπει να λάβουν ακαδημαϊκή αναγνώριση. Σε όλα τα κράτη της Ευρώπης αναγνωρίζονται εκτός από την Ελλάδα. Τα κολλέγια δεν είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν δίνουν τους ίδιους τίτλους σπουδών. Είναι ντροπιαστικό με τόση έλλειψη σε προσωπικό στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα τομέα να μην αφήνουν να εργαστούν τόσοι απόφοιτοι.

  • 30 Μαΐου 2022, 17:24 | Γκλόρια

    Από τη στιγμη που τα ιδιωτικά κολέγια τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν ζητηθεί από το ελληνικό κράτος ,όπως, το να διδαχθεί η ίδια ύλη με τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και τα έτη φοίτησης να είναι ίσα, δεν θεωρώ πως υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται τόσοι απόφοιτοι που έχουν βρετανικό τίτλο σπουδών χωρίς λόγο. Το γεγονός ότι πολύ φοιτητές προτίμησαν την ιδιωτική εκπαίδευση δεν τους κάνει λιγότερο ικανούς διότι προσπάθησαν εξίσου σκληρά για να αποκτήσουν το πτυχίο που έχουν τώρα ακριβώς όπως θα γινόταν εάν επέλεγαν να σπουδάσουν σε μια χώρα του εξωτερικού. Απλά και μονό επειδή επέλεξαν η σπουδές τους να έχουν έδρα στην Ελλάδα όμως δεν συναινεί ότι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις που θα έπρεπε. Το θεωρώ άδικο λοιπόν για τόσους φοιτητές που δούλεψαν τόσο σκληρά να μην μπορούν να αναγνωριστούν στην χώρα που επέλεξαν να σπουδάσουν αλλά να μπορούν να αναγνωριστούν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, πότε πιστεύετε θα επιλυθεί το ζήτημα αυτό; Πότε θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι απόφοιτοι επιτέλους να ξεκινήσουν να εργάζονται στον χώρο που επιθυμούν με το πτυχίο που απέκτησαν;

  • 30 Μαΐου 2022, 17:19 | Γκλόρια

    Από τη στιγμη που τα ιδιωτικά κολλέγια τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν ζητηθεί από το ελληνικό κράτος ,όπως, το να διδαχθεί η ίδια ύλη με τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και τα έτη φοίτησης να είναι ίσα, δεν θεωρώ πως υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται τόσοι απόφοιτοι που έχουν βρετανικό τίτλο σπουδών χωρίς λόγο. Το γεγονός ότι πολύ φοιτητές προτίμησαν την ιδιωτική εκπαίδευση δεν τους κάνει λιγότερο ικανούς διότι προσπάθησαν εξίσου σκληρά για να αποκτήσουν το πτυχίο που έχουν τώρα ακριβώς όπως θα γινόταν εάν επέλεγαν να σπουδάσουν σε μια χώρα του εξωτερικού. Απλά και μονό επειδή επέλεξαν η σπουδές τους να έχουν έδρα στην Ελλάδα όμως δεν συναινεί ότι δεν εχουν τις απαραίτητες γνώσεις που θα έπρεπε. Το θεωρώ άδικο λοιπόν για τόσους φοιτητές που δούλεψαν τοσο σκληρά να μην μπορούν να αναγνωριστούν στην χώρα που επέλεξαν να σπουδάσουν αλλά να μπορούν να αναγνωριστούν σε ολες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό το λόγο όλοι οι απόφοιτοι ιδιωτικών πανεπιστημίων που σπουδάσαμε στην Ελλάδα ζητάμε να λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα της αναγνώρισης για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε στον τομέα που μας ενδιαφέρει και σπουδάσαμε στην χώρα που επιλέξαμε.

  • 30 Μαΐου 2022, 17:01 | Νένα

    Οι νοσηλευτές που τελειώσαμε από το 2020 και μετά μέσω κολλεγίων σε βρετανικά δημόσια ιδρύματα δεν αναγνωριζομαστε από ΑΤΕΕΝ λόγω Brexit και εξαιτίας της συνθήκης της Μπολόνια μείναμε έξι επαγγέλματα εκτός αναγνώρισης. Πρέπει να διευθετηθεί το θέμα γιατί βγαίνουν καινούριοι απόφοιτοι και εμείς πρέπει επιτέλους να αποκατασταθούμε!!

  • 30 Μαΐου 2022, 16:51 | Σάρα

    Να δοθεί νομοθετική λύση στα παραϊατρικά επαγγέλματα που δεν μπορούν να εργαστούν μόνιμα στην χώρα μας, αφορά επαγγέλματα που μπορούν να πάρουν επαγγελματική αναγνώριση όπως η φυσικοθεραπεία αλλά και επαγγέλματα όπως η μαιευτική και η νοσηλευτική που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αρμόδιος φορέας

  • 30 Μαΐου 2022, 16:50 | ΜΑΡΙΑ

    Παρακαλούμε όπως εντάξετε στις ειδικότητες απόδοσης επαγγελματικης ισοδυναμίας μέσω ΑΤΕΕΝ τους Νοσηλευτές και τις Μαιες. Σπουδασαμε 4 έτη, αφήσαμε τα χρήματα στην χώρα μας και αντί αυτού απλά δεν έχει συσταθεί επιτροπή ελέγχου για εμάς.

  • 30 Μαΐου 2022, 16:45 | ΒΑΙΟΣ

    Απογοήτευση από όλους τους απόφοιτους κολλεγίων, διατάξεις για ΙΕΚ, διατάξεις ΔΟΑΤΑΠ, παντου διατάξεις και εμείς στο έλεος των δικηγόρων και των δικαστικών.
    Κρίμα και μόνο κρίμα. Χιλιάδες απόφοιτοι στην ταλαιπωρία για να ευχαριστήσετε τις συντεχνίες των ΝΠΔΔ και επιμελητηρίων. Με τον 4763/20 καλώς επιστρεψατε την αναγνωρίση ισοδυναμίας ή προσοντων στο ΑΤΕΕΝ, αλλά τα ΝΠΔΔ συνεχίζουν ανενόχλητα να καταπατουν την νομοθεσία οπως γνωρίζετε και να μην εγγραφούν στα μητρώα τους αναγνωρισμένους απιφοιτους απο το ΑΤΕΕΝ του υπουργειου παιδείας , με αποτελεσμα να μην εκδίδονται στους απόφοιτους άδειες εργασίας.Κρίμα που μένετε θεατής σ αυτήν την αδικία που καταστρέφει ζωές στην κυριολεξία. Άμεσα διάταξη η οποια θα δίνει την δυνατότητα σε αναγνωρισμένους απόφοιτους των κολλεγίων από το Ατεεν, την δυνατότητα να εκδίδουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κατευθείαν απο τις περφερειες σε περιπτωση που τα ΝΠΔΔ αρνηθουν να εγγραφούν στο μητρώο απόφοιτους μετά την διορία του ενός μήνα. Τα άλλα όλα είναι ημίμετρα που εξυπηρετούν τις συντεχνίες των ΝΠΔΔ. Τέλος πτρωτη φορά είδα αναγνωρισμένα πτυχια από τον Enic Naric να μην αναγνωρίζονται από δοαταπ που είναι μέλος του. Σημασία εχει υπουργέ το πρυχιο το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτους που αποφοίτησαν στο εξωτερικό και όχι η γεωγραφική θέση. Κριμα

  • 30 Μαΐου 2022, 14:31 | Γιώτα

    Αναγνώριση πτυχίων ΜΑΙΩΝ αποφοίτων κολλεγίων. Το ΑΤΕΕΝ δεν μας δίνει την αναγνώριση. Πρέπει να συμπεριληφθεί και το δικό μας θέμα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο , ώστε να δοθεί οριστική λύση.

  • 30 Μαΐου 2022, 14:23 | panos

    Έχουμε αναγνώριση από ΑΤΕΕΝ και δεν μας εγγραφει ο σύλλογος Φυσιοθεραπευτών.
    Τι θα κάνετε με αυτούς που στερούν από τόσα παιδιά το δικαίωμα στην εργασία;
    Θα συνεχιστεί το ίδιο έργο;
    Δεν αντέχετε άλλο αυτή η κατάσταση.

  • 30 Μαΐου 2022, 14:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ.

    Για τα εξ αποστασεως προγραμματα υπαρχει ασαφεια, ως προς τον τοπο εξετασης. Στον ορισμο λεει οτι μπορει να ειναι ηλεκτρονικα ή δια ζωσης. Εκει πρεπει να διευκρινισθει οτι αμα η εξεταση ειναι στον Ελλαδικο χωρο, σε χωρους που ενοικιαζει το Πανεπιστημιο της αλλοδαπης (π.χ., Κυπρου ή Ιταλιας) τοτε το πτυχιο αναγνωριζεται κανονικα! Διαφορετικα θα εχουμε τα ιδια προβληματα που ειχαμε το 2020, οπου το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ ουσιαστικα ακυρωσε ολα τα εξ αποστασεως πτυχια τα οποια ειχαν τοπο εξετασης σε ενοικιαζομενους χωρους στην Ελλαδα!

  • 30 Μαΐου 2022, 14:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ.

    Ο νεος νομος ΔΟΑΤΑΠ δεν αναφερει τι γινεται με τις μεταφερομενες μοναδες για την Ακαδημαικη Ισοδυναμια. Υπαρχουν παρα πολλοι αποφοιτοι που εχουν μεταφερομενες μοναδες απο αλλα πανεπιστημια, σε καποια προγραμματα (π.χ. ERASMUS MONDUS) οι μοναδες προερχονται απο τρια ή τεσσερα διαφορετικα πανεπιστημια. Πρεπει να ειναι ξεκαθαρο οτι ΔΕΝ χρειαζεται ολες οι μοναδες να προερχονται απο το πανεπιστημιο που χορηγει το πτυχιο, απλα το συνολο στις μοναδες (ανεξαρτητως μεταφερομενων η οχι) να ειναι 180 ECTS το λιγοτερο.

  • 30 Μαΐου 2022, 14:00 | Στέφανος

    Αναγνώριση πτυχίων ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ , ΜΑΙΩΝ αποφοίτων ελλ.κολλεγίων παρόχων ξένων πανεπιστημίων.
    Το ΑΤΕΕΝ δεν δίνει αναγνώριση

  • 30 Μαΐου 2022, 13:03 | ΑΓΓΕΛΟΣ. Π

    Κυρία υπουργέ όλοι γνωρίζουμε ότι τα πτυχία των πανεπιστημίων που παρέχονται μέσο τον κολεγίων είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που απονέμονται στην έδρα τους, μόνο η τοποθεσία φοίτησης αλλάζει. Είναι μεγάλη αδικία αυτό που συμβαίνει με τους απόφοιτους κολεγίων, αν και δεν είμαστε απόφοιτοι κολεγίων όπως μας αναφέρουν όλοι, αλλά τελειόφοιτοι του συνεργαζόμενου πανεπιστημίου με τις ίδιες προδιαγραφές προγράμματος σπουδών και με την ευλογία του υπουργείου αυτά τα προγράμματα σπουδών θεωρούνται εν μέρη η επαγγελματικά πανεπιστημιακά. Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι υπάρχει κόλλημα Στο άρθρο 16, που μόνο στην δική μας χώρα συμβαίνει αυτός ο διαχωρισμός. Όμως παρατηρούμε δεν υπάρχει καμιά διάταξη για την επίλυση των προγραμμάτων σπουδών επαγγελμάτων υγείας που προσφέρουν τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια –κολέγια, καθώς κάποιοι απόφοιτοι δεν μπορούμε να λάβουμε καθόλου αναγνώριση απο το ΑΤΕΕΝ, ούτε άδεια άσκησης επαγγέλματος , με αποτέλεσμα δεν μπορούμε να εργαστούμε όπως στην νοσηλευτική, μαιευτική, αρχιτεκτονική και επιπροσθέτως κάποια άλλοι κλάδοι, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεια που έχουν προβλήματα με τα ΝΠΔΔ. Παρακαλούμε πολύ γνωρίζουμε ότι μπορούν να επιλυθούν τέτοια σοβαρά προβλήματα με την προσθήκη ρυθμίσεων -τροπολογίας σε κάποιο άρθρο σε αυτόν τον νόμο καθώς απασχολεί δεκάδες απόφοιτους και νυν φοιτητές των ΑΕΙ-κολεγίων. ευχαριστώ

  • 30 Μαΐου 2022, 12:47 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    1. Οι Πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις να ασχολούνται μόνο με ακαδημαϊκά θέματα. Αν ασχολούνται με επιτροπές, με τεχνικές προδιαγραφές και τοποθέτηση διοικητικού προσωπικού, δεν αλλάζεται τίποτα μα τίποτα απολύτως από το υπάρχων σύστημα. Από το «κεφάλι βρωμάει το ψάρι» καθώς δεν αφήνουν τους διοικητικούς να κάνουν σωστά την δουλειά τους από την στιγμή που υπάρχει εξάρτηση.
    2. Επιτέλους δώστε φωνή στα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π και Ε.ΤΕ.Π.. συμμετέχοντας με την ψήφο τους σε όλα τα όργανα άνευ εκπροσώπων, αφού γνωρίζετε ότι υπάρχει εκμετάλλευση. Διαφορετικά, δώστε δικαίωμα για συμμετοχή στην κινητικότητα σε όλο τον δημόσιο τομέα.
    3. Αξιολόγηση ΔΕΠ από εξωτερικά μέλη με κλήρωση από λίστα που συντάσσεται από όλα τα ομοειδή τμήματα των πανεπιστημίων, όχι με αντιγραφή και επικόλληση φωτογραφικού γνωστικού αντικειμένου που δεν αλλάζουν ούτε τα σημεία στίξης.
    4. Απασχόληση στον Ε.Λ.Κ.Ε προσωπικού εκτός δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με έμφαση στους φοιτητές που έχουν ανάγκη και συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ. για απασχόληση ανέργων. Τόση άνεργοι πτυχιούχοι αξιοποιήστε τους επιτέλους!! Όχι διπλούς και τριπλούς μισθούς στους ίδιους και τους ίδιους.

  • 30 Μαΐου 2022, 12:20 | Αντωνης

    Τα πτυχία των κολλεγίων πρέπει να λάβουν ακαδημαϊκή αναγνώριση. Σε όλα τα κράτη της Ευρώπης αναγνωρίζονται παρά μόνο στην Ελλάδα οχι.
    Είναι άδικο χωρίς νομική αιτιολόγηση, δεν παραβιάζεται το άρθρο 16 και αποκλείονται κατά το δοκούν.
    Η ίδια η υπουργός παραδέχεται ότι τα πτυχία είναι ίδια αιτιολογώντας την προστασία του συντάγματος μόνο που αυτό είναι λανθασμένο και δεν παραβιάζεται το σύνταγμα, τα κολλέγια δεν είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν δίνουν τα ιδια τίτλους σπουδών.
    Αναγκάζονται νεοι άνθρωπο να μεταναστεύσουν χωρίς επιστροφή γιατί επέλεξαν να σπουδάσουν στην χώρα τους και να αφήσουν τα χρήματα τους στον τόπο τους!
    Είναι ντροπιαστικό το ίδιο το κράτος να απαγορευθεί απο εναν πολίτη να σπουδάσει παραπάνω αν το θέλει, να μην ξεχνάμε οτι τα μεταπτυχιακά έχουν και αυτά δίδακτρα.
    Θα υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα με την ΕΕ αν δεν υπάρξει λύση.

  • 30 Μαΐου 2022, 11:52 | Researcher_CNRS

    Πρέπει να διευκρινισθεί στο άρθρο 295 ότι η αναγνώριση του τίτλου σπουδών μπορεί να γίνει αυτοτελώς. Διαφορετικά έχουμε πάλι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα, ένας ερευνητής ή επίκουρος καθηγητής σε ίδρυμα της αλλοδαπής επιθυμεί να εργασθεί στην Ελλάδα. Θα πρέπει να αποκτήσει ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του για να δεχτεί η επιτροπή την αίτηση του. Εάν δεν υπάρχει αποσαφήνιση ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει αυτοτελώς, δηλαδή να εξετασθεί μόνο η ακαδημαϊκή ισοδυναμία του διδακτορικού του, τότε ο ΔΟΑΤΑΠ (το παρών ή το εκάστοτε μελλοντικό ΔΣ) μπορεί να θέσει προϋπόθεση την αναγνώριση του προπτυχιακού και του μάστερ για να αναγνωρισθεί το διδακτορικό. Δηλαδή, η διαδικασία, αντί για 3 μήνες, θα είναι κάπου στους 9-12 μήνες (μέχρι να αναγνωρισθούν όλα με την σειρά). Οποτε αυτό θα είναι τροχοπέδη για την αντιστροφή του Brain Drain , διότι πολλοί ακαδημαϊκοί του εξωτερικού, δεν θα μπουν σε αυτή την χρονοβόρα διαδικασία, που επίσης θα έχει και τριπλάσιο κόστος (3 φορες παράβολο του ΔΟΑΤΑΠ). Το ίδιο θα ισχύει και για διάφορα άλλα επαγγέλματα, όπου η ακαδημαϊκή αναγνώριση χρειάζεται. Οποτε, είναι ασφαλέστερο να υπάρχει αποσαφήνιση ότι η ακαδημαϊκή ισοδυναμία δύναται να αποκτηθεί αυτοτελώς για το κάθε πτυχίο (βασικό, μάστερ, ή διδακτορικό), δίχως την εξέταση των λοιπών πτυχίων. Αυτό κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δηλαδή, εάν ο υποψήφιος είναι επίπεδο 8 , εξετάζουμε μόνο το πτυχίο που τον θέτει σε επίπεδο 8, και ούτω καθεξής. Τέλος, αφού ο ΔΟΑΤΑΠ (Hellenic NARIC) είναι μέλος του του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC, θα μπορούσε να δεχτεί αιτήσεις (με παράβολο φυσικά) οπού το δικαιολογητικό για την αναγνώριση να είναι μια προηγουμένη αναγνώριση του ίδιου πτυχίου από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ENIC NARIC (π.χ., Γαλλίας, Γερμανίας, ή Βελγίου), οπου φαίνεται και σε ποιο επίπεδο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων έχουν κατατάξει το πτυχίο και τα προσόντα του αιτούντος. Αυτό, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνισθεί και να ενταχθεί στον νόμο, αφού κιόλας συμφωνεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  • 30 Μαΐου 2022, 11:34 | Αναστάσιος

    Άρθρο 303 Διακρατικές συμφωνίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης.

    Το άρθρο αυτό πρέπει να καταργηθεί καθώς επιτρέπει πολιτικές παρεμβάσεις σε διαδικασίες που πρέπει είναι καθαρά ακαδημαϊκές. Τα κριτήρια αναγνώρισης τίτλων πρέπει να είναι κοινά για όλα τα πτυχία.
    Έτσι θα αποφευχθούν και μελλοντικές προσφυγές στη δικαιοσύνη από διακρίσεις στη διαδικασία.

  • 30 Μαΐου 2022, 09:28 | Αλεξανδρος

    Δεν υπαρχει κανενας λογος να υπαρχει η διαταξη για τον τοπο που εγιναν τα μαθηματα, το μονο σημαντικο ειναι το ιδρυμα που απονειμει τον τιτλο και οχι πως και που το εκανε, τα πτυχια μεσω κοινοχρησιας σε συνεργασια με κολλεγια πρεπει να αναγνωριστουν ακαδημαικα.

    Τα περισσοτερα συνεργαζομενα πανεπιστημια ειναι δημοσια και ειναι ηδη στα αναγνωρισμενα πανεπιστημια του ΔΟΑΤΑΠ.

    Δεν τιθεται θεμα συνταγματικοτητας το αρθρο 16 λεει οτι απαγορευεται η ιδρυση τριτοβαθμιας εκπαιδευσης απο ιδιωτες, το κολλεγιο δεν ιδρυει τριτοβαθμιο ιδρυμα, το μονο που κανει ειναι να παρεχει την υποδομη, το προγραμμα την εξεταση και το πτυχιο παρεχεται απο το ξενο πανεπιστημιο.
    Αυτα τα πτυχια ειναι αναγνωρισμενα σε ολο τον κοσμο, ο αποκλεισμος ερχεται αντιθετος με το οραμα της ΕΕ για ενιαιο ευρωπαϊκο χωρο.

    Ο αποκλεισμος ενισχυει το Brain drain και αποτρεπει καποιον να γυρισει στην χωρα του, τιμωρει την μεσαια ταξη που δεν ειχε την οικονομικη δυνατοτητα να σπουδασει στο εξωτερικο ή σε καποια αλλη πολη, ειναι παραλογο και ταξικο.

    Στην τελικη αν παραβιαζε η αναγνωριση αυτων των πτυχιων το συνταγμα, δεν θα επρεπε να εχουν επαγγελματικα δικαιωματα. Δεν γινεται το κρατος να σου λεει οτι ενταξει μπορεις να δουλεψεις αλλα σου απαγορευω να συνεχισεις να μορφωνεσαι και να εξελιξεις τον εαυτο σου με προσχημα την παρερμηνευση του αρθρου 16.

  • 30 Μαΐου 2022, 08:30 | Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος

    Στο άθρο 297, παράγραφο 1, ορίζεται ως ελάχιστη διάρκεια του διδακτορικού τα 2 έτη. Στη περίπτωση των διδακτορικών υπάρχει μία τεράστια ποικιλία προσέγγισης του ερευνητικού θέματος. Σε πολλές περιπτώσεις η κύρια έρευνα γίνεται στα πλαίσια της εργασίας (σε βιομηχανία ή ερευνητικό κέντρο) με αποτέλεσμα ο χρονικός περιορισμός να δημιουργεί προβλήματα. Γενικά οι χρονικοί περιορισμοί στα διδακτορικά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη λογική ενός διδακτορικού που είναι η παραγωγή νέας γνώσης (το οποίο κρίνει η επιτροπή του διδακτορικού και βάσει των δημοσιεύσεων) και όχι η διάρκεια (δεν διδάσκεται ύλη).

  • 29 Μαΐου 2022, 14:14 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ.

    Δεν προβλέπεται πουθενά ξεκάθαρα στον Νόμο πώς μπορεί να αναγνωριστεί η ακαδημαϊκή ισοτιμία των ενιαίων και αδιάσπαστων τίτλων σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated master) που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό (πτυχία επιπέδου 7 EQF, πενταετούς διάρκειας σπουδών, π.χ. Μηχανικών).
    Αυτός ο Νόμος πρέπει αντιμετωπίσει και να λύσει το θέμα στα πλαίσια της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών, δεδομένου της μοριοδότησης των integrated masters σε διαγωνισμούς, θέσεις ευθύνης κ.λ.π.

  • 29 Μαΐου 2022, 13:34 | Ολγα

    Αποδοση δευτερης ειδικοτητας σε εκπαιδευτικους απο πανεπιστημια εξωτερικου και με αποφαση ΑΤΕΕΝ.Υπαρχουν πολλοι εκπαιδευτικοι που διαθετουν δευτερο πτυχιο ψυχολογιας και μπορουν να χρησιμοποιηθουν ως ψυχολογοι στα σχολεια τους,ειδικα με τα τοσα κρουσματα σχολικης βιας που υπαρχουν.Σε καποιες περιπτωσεις δεν μπορει να τους αποδοθει η δευτερη ειδικοτητα ειτε γιατι εχουν πτυχιο εξωτερικου αλλα αποφαση ΑΤΕΕΝ και οχι Δοαταπ ειτε γιατι ανηκουν στη Γενικη Αγωγη,ενω οι ψυχολογοι ειναι διορισμενοι ΜΟΝΟ σε σχολεια ειδικης αγωγης και ετσι δεν μπορουν να ασκησουν καθηκοντα ψυχολογου.Απαιτειται πια ο ψυχολογος στα σχολεια,ενισχυστε ολους τους μονιμους με δευτερο πτυχιο.Δευτερη ειδικοτητα χωρις περιορισμο σε ποια κατηγορια (γενικη η ειδικη αγωγη) ανηκουν