Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:03 | Δημήτρης Αδαμόπουλος

    Για όσους ζητούν δημοψήφισμα αλλά κατ’ ουσία απόρριψη του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες

    Στην περίπτωση που κερδίσει η άποψη να μην δίδεται ιθαγένεια στους εν δυνάμει δικαιούχους όπως αναφέρονται στις επί μέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, αυτό θα άντεχε σε βάθος χρόνου δεδομένων των Ελληνικών δημογραφικών στοιχείων του παρόντος; Θα μπορούσε να αντέξει επίσης στις συνέπειες που θα απέρρεαν από την εφαρμογή του νόμου μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα;
    Για παράδειγμα την μετέπειτα αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών από την Ελληνική πολιτεία. Την αντιμετώπιση της χώρας μας από τους διεθνείς οργανισμούς, την αντιμετώπιση των Ελλήνων μεταναστών σε χώρες του εξωτερικού, την αντιμετώπιση των ελληνικών μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες κλπ.

    Σε περίπτωση που κερδίσει η άποψη να δίδεται ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου στους εν δυνάμει δικαιούχους τότε μήπως η αναφερόμενη από κάποιους αλλοίωση του εκλογικού σώματος και αποτελέσματος είναι αλλοίωση του κακού μας εαυτού;
    Φαίνεται να μην καταλαβαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε όλοι μας συνυπεύθυνοι για τα παρακμιακά χαρακτηριστικά της σημερινής Ελληνικής μας κοινωνίας. Φαίνεται να μην καταλαβαίνουμε ότι οι μετανάστες μπορεί να αποτελούν την λύση για την αλλοίωση αυτών ακριβώς των παρακμιακών χαρακτηριστικών. Φαίνεται να μην καταλαβαίνουμε ότι οι μετανάστες αυτοί σήμερα πια δεν είναι αλλοδαποί.

    Τελικά φαίνεται να μην καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ξένοι που αγαπούν την Ελλάδα έμπρακτα περισσότερο από πολλούς Έλληνες. Αν δεν τα καταλαβαίνουμε όλα αυτά τότε ας προσπαθήσουμε να τα καταλάβουμε κοιτώντας απλά γύρω μας και όχι αποκλειστικά μέσα στο τετράγωνο πλαίσιο της LCD οθόνης του σαλονιού μας.

    Δημήτρης Αδαμόπουλος
    Τεχνολόγος Γεωπόνος
    Υποψήφιος διδάκτορας (University College Dublin)

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:28 | Βασίλης

    Κύριοι
    • Το ΠΑΣΟΚ δεν συναίνεσε στη ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού
    • Ισχυρίζεσθε ότι ήταν στο πρόγραμμά σας . Αυτά ίσως να μην τα είχαν διαβάσει ούτε οι βουλευτές του κόμματός σας. Είναι σαν τα ψιλά γράμματα των τραπεζών , πόσοι τα διαβάζουν ; Με το σκεπτικό αυτό θα έπρεπε , όλοι οι βουλευτές να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια των νόμων που έχουν ψηφίσει. Και όσα επικαλείστε , είναι γενικά και αόριστα . Στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και με τον κ. Καραμανλή δεν ειπώθηκε τίποτε . Ούτε σε καμιά προεκλογική σας ομιλία . Αν έχει ειπωθεί και υπάρχει σχετικό Video , αναρτήστε το.
    • Η Ελλάδα έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δεν πρέπει να παραβλεφθούν .Το ότι
    τα σύνορά μας είναι ξέφραγο αμπέλι είναι σε όλους μας γνωστό. Το σφράγισμα των συνόρων αποτελεί ανέκδοτο.
    • Υπάρχει η γειτονική μας Τουρκία , που αν και θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή ένωση , συνεχίζει τις προκλήσεις της. Εδιωξε τους ομογενείς από τη Κων/λη και σήμερα είναι μόνο 4.000 ενώ οι μουσουλμάνοι της Θράκης ξεπερνούν τις 150.000. Δεν κάναμε και εμείς τα ίδια γιατί είμαστε πολιτισμένη χώρα και είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι Ελληνες μουσουλμάνοι , αλλά βασικά νοιώθουν Τούρκοι. Ακούμε από τη τηλεόραση τι γίνεται με το προξενείο. Αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος αυτός , δεν θα ξοδεύαμε τόσα λεφτά για άμυνα .
    • Συμφωνώ με όσα έχουν ειπωθεί για την Αλβανία , το θέμα των Τσάμηδων και της Τσαμουριάς , τη δυνατότητα να προκύψει θέμα αλβανικής μειονότητας .
    • Επίσης και όσα έχουν αναφερθεί για τα Σκόπια και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί θέμα Μακεδονικής μειονότητας.
    • Αν σε λίγα χρόνια τα παιδιά των μεταναστών , εισχωρήσουν στις κρατικές υπηρεσίες και σε νευραλγικούς τομείς , (αστυνομία , στρατός ,δικαιοσύνη ,εκπαίδευση κ.λ.π) τι θα γίνει με την ασφάλεια της χώρας μας ;
    • Τι θα γίνει όταν σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν και βουλευτές από κάθε μειονότητα (Αφγανική , Ιρακινή , Ινδική , Αφρικανική);
    • Από τη 10ετία του 90 , γνωρίζουμε όλοι για την αύξηση της εγκληματικότητας. Ρωτήσατε τους κατοίκους των περιοχών Αθήνας που υποφέρουν.
    • Είναι δυνατόν να συζητείται απόδοση ιθαγένειας , σε ανθρώπους που εισήλθαν παρανόμως στη χώρα μας χωρίς κανένα έγγραφο ; To ότι μερικοί νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων δεν κάνει νόμιμο την είσοδό τους , αλλά την παραμονή τους .
    • Αν η πράσινη κάρτα είχε εκδοθεί από την Αστυνομία , τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει διαφθορά. Ετσι όπως έχει δοθεί πολλά έχουν ακουσθεί για διαφθορά .
    • Τόσα χρόνια και δεν έχουν καταγραφεί ακόμη . Να ξέρουμε πόσοι είναι .
    • Μπορεί να καταδικάζονται σε απέλαση , αλλά δεν φεύγει κανένας.
    • Η πλειοψηφία αυτών είναι μουσουλμάνοι και έχουν κουλτούρα πολύ διαφορετική από τη δική μας και δεν εντάσσονται ούτε αφομιώνονται . Δεν πρέπει να παραδειγματιστούμε από τους μουσουλμάνους της Θράκης ; Από τους τσιγγάνους που ζουν αιώνες στη χώρα μας και παρόλο που είναι και χριστιανοί , υπάρχει γκετοποίηση των περιοχών που ζουν ; Είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν ενταχθεί . Και οι μεν μουσουλμάνοι της Θράκης διδάσκονται και μιλούν μεταξύ τους την Τουρκική γλώσσα και οι τσιγγάνοι έχουν τη δικιά τους. Ελληνικά μιλούν μόνο με τους άλλους Ελληνες.
    • Θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε σχολεία όπου θα διδάσκεται η μητρική γλώσσα για κάθε μειονότητα.
    • Δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τους Ελληνες μετανάστες που πήγαν στην Γερμανία , που πήγαν με διακρατικές συμφωνίες και περνούσαν από κόσκινο. Για την Αμερική , Καναδά και Αυστραλία τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά . Οι χώρες αυτές , δεν αποτελούν έθνος , αλλά συνοθύλευμα εθνοτήτων . Αφού αφανίστηκαν οι γηγενείς πληθυσμοί , τα κράτη αυτά προσπάθησαν να φτιάξουν λαό , αλλά είχαν και κριτήρια και όρους και σε άλλες εποχές και άλλες συνθήκες . Και σήμερα η Αμερικανική υπηκοότητα δεν δίνεται εύκολα . Το τι γίνεται σήμερα στα σύνορα Αμερικής και Μεξικού έχει αναφερθεί προηγούμενη τοποθέτηση . Και μη ξεχνάμε . τα κράτη αυτά , βρέχονται από ωκεανούς και όχι από ένα Αιγαίο. Και έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τη χώρα μας.
    • Αν σε 5 χρόνια μόνο , παίρνουν την Ελληνική Ιθαγένεια , και μάλιστα με αυτούς τους αόριστους όρους που θέτετε , μόλις το μαθευτεί στην Ασία και την Αφρική , δεν θα προλαβαίνουμε να τους μαζεύουμε από τη θάλασσα . Οι δουλέμποροι θα κάνουν χρυσές δουλειές . Πριν από χρόνια ο κ. Παυλόπουλος είχε πει ότι τους ευχαριστεί που επέλεξαν την πατρίδα μας και είδαμε τα αποτελέσματα .
    • Για ρίξτε μια ματιά στο δάσος των δορυφορικών κεραιών εκεί που μένουν μετανάστες , με κάποια οικονομική δυνατότητα . Τη μουσική που ακούν στα στέκια τους και τα μαγαζάκια τους. Οι άνθρωποι αυτοί θα νιώθουν Ελληνες αν τους δοθεί η Ιθαγένεια;
    • Τα παιδιά των μεταναστών ανήκουν στις χώρες από τις οποίες κατάγονται οι γονείς τους .
    • Δεν φταίμε εμείς αν τα παιδιά των μεταναστών δεν γνώρισαν την πατρίδα τους . Είναι επιλογή των γονιών τους .
    • Εχετε αναλογισθεί την επιβάρυνση της Δημόσιας υγείας και παιδείας από τους μετανάστες ; Πόσοι από σας πήγατε σε δημόσιο νοσοκομείο και μάλιστα σε θαλάμους που νοσηλεύεται ο απλός κόσμος ; Είναι γνωστό πλέον , ότι οι περισσότερες γεννήσεις γίνονται σε ιδιωτικά μαιευτήρια και πολλοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Την οικονομική επιβάρυνση που έχει επωμιστεί σχεδόν κάθε Ελληνική οικογένεια , λόγω της υποβάθμισης της Δημόσιας και δωρεάν υποτίθεται παιδείας , είναι γνωστή.
    • Δεν έχω δει επιστημονικές μελέτες , στις οποίες να φαίνονται τα υπέρ και τα κατά αυτού του νομοσχεδίου.
    • Οι μόνοι που πλούτισαν από αυτούς είναι οι εργολάβοι οικοδομών και οι αγρότες .
    • Το ότι έχει αυξηθεί δραματικά η εγκληματικότητα και το παραεμπόριο δεν θα πρέπει να μας προβληματίσει ;
    • Υπάρχει τεράστια ανεργία , νέοι επιστήμονες , παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών , ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι . Πως θα δημιουργήσουν οικογένεια τα παιδιά αυτά ; Δεν είναι αντιληπτό ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση ;
    • Όταν δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία των Ελλήνων εργαζομένων , θα καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία των μεταναστών με την απόδοση Ιθαγένειας;
    • Η κυβέρνηση μπορεί να έχει νωπή λαϊκή εντολή , αλλά δεν έχει λευκή επιταγή.

    Δημοψήφισμα , να αποφασίσει ο λαός

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 08:57 | Νικος Μπήλιος

    Αγαπητοί κυρίες/κύριοι

    Καταρχήν συμφωνώ ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ιθαγένειας για τα παιδιά των ΝΟΜΙΜΩΝ μεταναστών.
    Κατά την γνώμη μου όμως θα πρέπει να δίνεται η ιθαγένεια στα παδιά που όχι μόνο έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά έχουν τελειώσει και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς αυτό είναι που θα τους γνωρίσει την Ελληνική παιδεία.
    Φυσικά δεν συμφωνώ να δίνεται η ιθαγένεια στα παιδιά των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ μεταναστών, οι οποίοι το 2008 ήτανε περισσότεροι απο 200.000 με αυξητικές τάσεις, οι περισσότεροι δε εξ αυτών έχουν παραμείνει στην Ελλάδα καθώς δεν τους δέχεται πίσω η Τουρκία και μας τους επιστρέφουν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Για αυτούς θα πρέπει αφού γίνει ο έλεγχος για πολιτικά διωκόμενους να υπάρξει πολιτική άμεσου επαναπατρισμού, όπως συζητηείται στα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
    Σε αντίθετη περίπτωση οι ακραίες απόψεις για την λύση αυτού του προβλήματος θα αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς, γεγονός θλιβερό αλλά κατανοητό για αυτούς που αντιπετωπίζουν τα προβλήματα αυτής της κυβερνητικής αδράνειας.

    Σας ευχαριστώ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 06:53 | Ελενη

    . από Γιώργος – — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 13:55
    Είμαι η Ελένη απο την Αλβανία. Αν και δεν ήθελα να μπω σε διάλογο θέλω να απαντήσω στο Γιώργο και ελπίζω αυτή τη φορά να μην παεί στα σκουπίδια το σχόλιο μου. Φίλε Γιώργο όπως είπα παρακάτω ζω 19 χρόνια στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τους νόμους της Αλβανίας ούτε καν ποιος κυβερναεί την χώρα. Το μόνο που έχω ακούσει από συγγενείς μου που ζουν μόνιμα στην Αλβανία είναι οτί πολλοί Ρώσοι, Ιταλοί έχουν χτίσει πολυτελή ξενόδοχεία και μαγάζια και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό οι Αλβανοί. Αφού έχουν περισσότερο μυαλό από τους Αλβανούς και έχουν τις επιχειρήσεις τους εκεί μπράβο τους. Μακάρι η Αλβανία να γίνει αναπτυγμένη χώρα και γιατί όχι να έρθουν μετανάστες για ένα καλήτερο μέλλον. Αναφέρεις ότι το ’22 και οι Έλληνες αντιμετώπισαν ρατσισμό. Συγγνώμη αλλά τώρα έχουμε 2010. Έχεις μείνει λίγο πίσω. Ας κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά και ας μη μας νοιάζει μόνο πως να βγάλουμε το μάτι του άλλου. Έλεος λίγη ανθρωπιά από όλους μας!!!
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
    Φιλικά
    Ελένη

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 04:31 | Πέτρος

    Είμαι αντίθετος με την προωθούμενη ρύθμιση και πιστεύω οτι για ένα τόσο σημαντικό θέμα με μη αναστρέψιμες συνέπειες πρέπει οπωσδήποτε να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 04:20 | ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ ΑΗΜΝΗΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΝΕΣ!!!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 04:29 | ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΤΕ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!

  • με την παρεμβαση μου θελω να κανω γενικη τοποθετηση επι του καυτου αυτου θεματος.
    ειμαστε μια κοινωνια που στουρθοκαμηλιζει αφου ειναι υπαρκτο θεμα και οποιες φωνες ακουγονται και γραφονται προερχονται απο αγνοια,φοβο και σε αυτα επενδυουν οι κραυγες οσων ακραιων παλευουν για περιχαρακωση στην δηθεν ορθοδοξη ελληνικη φωνη.ειναι οι ιδιες αλλα ευτυχως λιγοτερες φωνες που και στο προσφατο παρελθον χωρισαν τους ελληνες σε εθνικα σκεπτομενους και μιασματα με ολα τα κακα αποτελεσματα που πολλα απο αυτα ακομη αντιμετωπιζουμε βλ κυπριακο.Αυτες οικραυγες οσο και να εχουν σημερα ενα δηθεν δημοκρατικο περιβλημα και προσπαθουν να ακουμπησουν ευστοχα ,ειναι αληθεια αλλα και παραπλανητικα πλατια λαικα στρωματα της κοινωνιας βασισμενες στο πατριωτισμο και την υπαρκτη ξενοφοβια των ανθρωπων αυτων παραμενουν το ιδιο αναχρονηστικες και ειναι υποχρεωση της πολιτειας αλλα και της κοινωνιας να τις δινει το βημα που αναλογικα μονο αντιστοιχει και η γυμνια των επιχειρηματων τους θα τους διατηρουν στο περιθωριο ,εκει που πραγματικα ανηκουν.Καθηκον και της αριστερας ειναι να παρει θεση ανοικτα στηριζοντας την προσπαθεια αυτη γιατι η ιστορια θα την κρινει οπως την εχει κρινει για τοσα αλλα.
    στην ουσια τωρα του θεματος εχω να πω οτι υπαρχει προηγουμενο αντιμετωπισης απο αλλες κοινωνιες που σεβομενες τα ανθρωπινα δικαιωματα δημιουργησαν το αντιστοιχο νομοθετικο πλαισιο και μπορει να ειναι ο μπουσουλας στον οποιο θα πρεπει να βασισθει και η δικη μας καθηστερημενη πρωτοβουλια.
    Το βαθος της νομοθετικης ρυθμισης θα ειναι αντιστοιχο με την οριμοτητα της κοινωνιας να δεχθει αυτη την αλλαγη οσο λοιπον αυτη η πρωτοβουλια μενει στα χαρτια και δεν γινεται στα πλαισια ανοικτου διαλογου μεσω των ΜΜΕ τοσο οι δυνατοτητες και προθεσεις της οποιας κυβερνησης μειονονται.
    απο την αλλη πλευρα η ιστορια εχει δειξει οτι τα ημιμετρα ουτε στοχους εχουν ουτε ουσιαστικες λυσεις δινουν.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:21 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Τον καιρό που άλλα ευρωπαϊκά κράτη παίρνουν μέτρα εναντίον της μετανάστευσης και δυσκολεύουν την απόδοση ιθαγένειας εμείς όχι μόνο ανεχόμαστε ποσοστό μεταναστών πάνω από 20% όχι μόνο επιτρέπουμε την είσοδο και άλλων αλλά και προσπαθούμε να τους ελληνοποιήσουμε. Είναι απίστευτο! Η κυβέρνηση από τι μια εκτελεί εντολές ξένου παράγοντα (το αμιγές ελληνικό έθνος ενοχλεί) και από την άλλη εξασφαλίζει την μακρόχρονη παραμονή της στην εξουσία μια και το εκλογικό σώμα με αυτή τι ρύθμιση δεν αλλοιώνεται αλλά αλλάζει ριζικά.

    Και φυσικά ούτε λόγος προεκλογικά! Όπως και το 2000 με την αναγραφή του θρησκεύματος. Το ίδιο έργο! Ενάντια στη λογική και τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Να σκεφτεί κανείς ποιους υποψηφίους θα στηρίξουν όλοι αυτοί.
    Δεν είναι δυνατό μετανάστης να αποκτήσει ίδια δικαιώματα με Έλληνα πολίτη ο οποίος και στρατό έχει υπηρετήσει και φορολογείτε βαριά αλά και έχει συμμετάσχει αυτός η οικογένεια του και οι προγονοί του σε αγώνες εθνικούς.

    Η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχονται από γειτονική εχθρική χώρα η οποία έχει εδαφικές βλέψεις εναντίον μας και όχι μόνο. Αυτοί λοιπόν θα πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Εισπράττοντας αφορολόγητο χρήμα και έχοντας ανεβάσει την εγκληματικότητα στα ύψη. Στον αντίποδα έχει αρχίσει ο διωγμός τις ελληνικής πολύτεκνης οικογένειας. Ο ορισμός του ελληνοφοβικού ρατσισμού!
    Δεν φαίνεται προς το παρόν διάθεση και από την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει το αυτονόητο: Δημοψήφισμα. Αυτό γεννά άλλα ερωτηματικά.
    Ο Θεός να τους φωτίσει μήπως και αποφύγουμε την άλωση εκ των έσω.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:37 | Frank O.

    Τελικά είμαι τις άποψης ότι ο συγκεκριμένος νομός έχει αργήσει , και θα φέρει πολλά στην επιφάνεια, σε μια χωρά σαν την Ελλάδα που εμένα με δίδασκε ότι η Δημοκρατία και Φιλοτιμία πηγάζει σε αυτήν. Σαφώς δεν υπάρχει λέξη φιλοτιμία στις άλλες γλώσσες , αλλά τελικά μήπως ήταν ένας μύθος ? γιατί έχω ακούσει πολλά σχόλια στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες , επίσης κάποιες απόψεις που εκφράστηκαν εδώ μέσα με κάνουν να ανησυχώ.

    Μήπως έχουμε μένει στο παρελθόν?., γιατί θέλοντας η όχι η παγκοσμιοποίηση σήμερα παίρνει άλλες διαστάσεις, και πιστεύω ότι πρέπει να την εκμετάλλευση και η Ελλάδα.

    Γνωρίζω πολύ καλά, ότι πολλά από τα πλούτη των Ελλήνων πηγάζουν σε χώρες σαν την Αφρική ( λεγόμενοι τρίτες χώρες) , που σήμερα είναι στην πεινά, από κλιματικές αλλαγές, τι θα απογίνουν?, Το Νταφουρ, είναι τουλάχιστον μια δεκαετία ακυβέρνητη, έκανε κανείς κάτι?……» πάλι σκοτώνονται οι μαύροι ?»

    Ξενοφοβία είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με αναλφαβητισμού και κοινωνικές ανασφαλείς . Πιστεύω ότι η Ελλάδα με όλα όσα εχει διδάσκει με την ιστορία της δεν ανήκει εκεί .

    Οι νόμοι έως τωρα ήταν «όλοι στην δουλεία και χώρια στην μάσα» στις υποχρεώσεις όλα καλα και μηδέν στα δικαιώματα. Εως ποτε….

    Πρόκειται για 250. 000 άτομα που οι πλειοψηφία τους είναι αρκετά χρόνια εδώ ( άνω 20 χρόνια) , και μερικοί δεν έχουν πια καμία ταυτότητα με το καθεστώς που ίσχυσε.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:31 | Γιάννης Α.

    Δεν είναι «ανθρώπινο δικαίωμα» η υπηκοότητα, ούτε βέβαια και η μετανάστευση, παράνομη ή ακόμα και νόμιμη. Όσοι τα θεωρούν έτσι θα πρέπει να υποστηρίζουν και την κατάργηση των συνόρων και των επιμέρους κρατών. Λίγη σοβαρότητα επιτέλους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:56 | ΝΙΚΟΣ από την ΜΑΝΗ

    Σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος και με την τροποποιηση του Κώδικα περι Ιθαγένειας πρέπει να υποθει και η εξής ιστορική αδικία .
    Όταν οι Έλληνες αναζήτησαν μια καλύτερη οικονομική τύχη σε χώρες του εξωτερικού, όπου γινόντουσαν δεκτοί με σοβαρούς και αυστηρούς κανόνες, γίνονταν δεκτοί από χώρες που είχαν ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό (βλ. Γερμανία μετά τον Β’ΠΠ).
    ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΔΕΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΒΑΣΕΙ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΝΟΜΙΜΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΕΙΡΝΑΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.

    Εδώ η μόνη ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΆΞΕΙΣ περίπτωση «οικονομικών» μεταναστών ήταν η περίπτωση των Αλβανών γειτόνων μας μετά την πτώση του κομμουνισμού. Σημειωτέον όμως οτι ούτε τότε είχαμε τόση ανάγκη για εργατικό δυναμικό. Ηταν μια περιεργη περίπτωση που οι μετανάστες είχαν περίσσοτερο την ανάγκη για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μετά από χρόνια κομμουνιστικής εξαθλίωσης από το καθεστώς Αλία και Χότζα παρά εμείς περισσότερα εργατικά χέρια. ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

    Ναι, όντως βοήθησαν στην διεκπεραίωση των Ολύμπιακών Εργων. όμως η ανάπτυξη αυτή δεδομένης της μηδενικής μεταολυμπιακής εκμετάλλευσης πήγε στράφι και την εισέπραξαν κυρίως οι εργολάβοι.Και παρατηρήθηκε απλά τα πιο «βαριά » επαγγέλματα οπως επι παραδειγματι οικοδομή κλπ να τα αναλαμβάνουν αυτοί και ο Ελληνας να γίνεται οπαδός της καφετέριας και του καναπέ. Η δεκαετία του 90 ήταν χαρακτηριστική με την άνοδο του clubbing και την μετατροπή των καφε σε χρυσορυχεία. Πλέον οι πρώην Ελληνες κατάλληλοι για οικοδόμοι και αγρότες (επαγγέλματα που αν τα πιστέψει;ς έχουν αρκούντως καλές απολαβές) έχουν γίνει οι σημερινοί χλιδάνεργοι.
    Τώρα όμως και βλέποντας τα πράγματα πολύ καθαρά η σύγκριση της αθρόας εισόδου των Αλβανών με την αντίστοιχη σημερινή από σχεδόν όλες τις χώρες Αφρικής και Ασίας είναι αποκαρδιωτική. Είναι πλέον από σαφές οτι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ από τέτοιες χώρες (ανεξαρτήτως του αν ο καθένας ως προσωπικοτητα μπορεί να είναι φιλοτιμοι ή εργατικοι) δεν έρχονται για να εργασθούν αλλά καρτά κύριο λόγο για να γλιτώσουν από πολέμους πείνα κακουχίες και από πολιτικούς διωγμούς. Δεν έρχονται επειδή ξέρουν οτι στην Ελλάδα συγκριτικά με την Γαλλία ή την Αγγλία θα βρούν πιο εύκολα εργασία ή θα προκόψουν αλλά γιατί τους έχουν πεί οτι είναι τα πιο εύκολα προσπελάσιμα σύνορα όλης της Ευρώπης. Δεν έρχονται γιατί η Ελλάδα έχει προοπτικές ανάπτυξης βιομηχανίας και εργοστασίων ώστε να έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό έστω και με μειωμένη κατάρτιση αλλά γιατί δεν μπορούν να μπουκάρουν πουθενά αλλού απρόσκλητοι ωστε να σωθούν.
    Τουλάχιστον αφού ήρθαν και αφού από οτι φαίνεται δεν έχουν τα κότσια οι πολιτικοί ταγοί να φύγουν ας φτιάξουν βαριά βιομηχανία (π.χ. αυτοκινητα μέχρι και η Τσεχία τόσα χρόνια έχει). Αλλά ούτε αυτό πρόκειται να κάνουν.
    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟ 99% ΕΙΣΗΛΘΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ Η ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΑΛΙΝ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΑΦΟΡΗΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.
    Ας σκεφτούμε διπλά και τετραπλά λοιπόν πριν αποφασίσουμε να περάσει αβρόχοις ποσί η αλλαγή και η καθιέρωση του ius soli ειδικά για τις τελευταίες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είναι οικονομικοι μετανάστες αλλά ξεκάθαρα πλέον ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ !!

    ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ !!!!!!!!!

    Με το παρόν σχέδιο νόμου θα συμβούν τα εξής : 1) Αλλοίωση των εθνικών – θρησκευτικών και γλωσσολογικών χαρακτηριστικών της χώρας 2) μαζική πρόσθεση νέων ψηφοφόρων – άρα αλλαγή και αλλοίωση του εκλοκικού σώματος της τάξης τουλάχιστον του 5 %.

    Παρατηρείται δε και ενα οξύμωρο σχήμα. Το κυβερνητικό κόμμα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ΔΕΝ ψήφισε υπέρ της ψήφου των αποδήμων ΕλΛηνωΝ (περίπου 300.000) ένα νομοσχέδιο που λόγω συνταγματικής επιταγής χρειαζόταν αυξημένη πλεοψηφία και χρειαζόταν η απελθούσα κυβέρνηση και τις ψηφους του ΠΑΣΟΚ. Το Συνταγμα προβλέπει την αυξημένη πλειοψηφία διότι μια τέτοια εξέλιξη (ψήφος ομογενών) θα αλλοιωνε το εκλογικό σώμα.

    Σήμερα όμως προοωθεί ένα νομοσχέδιο (το οποίο μπορεί να περάσει εύκολα με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων) το οποίο αφένος αλλοιώνει την σύσταση του εκλογικού σώματος και αφετέρου προξενέι εντύπωση γιατί δεν είχε τις ίδιες εκλιογικές ευαισθησίες για τους ομογενείς μας.

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ! ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΕΚΦΕΥΓΕΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ . ΕΙΔΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:05 | Μπεζος

    Πολλα ατομα εδω μεσα βλεπω να κανουν την αδικη συγκριση με τους Ελληνες του εξωτερικου και με τους Λαθρομεταναστες η διαφορα ειναι αυτη ακριβος.
    Οι ελληνες δεν πηγαν απροσκλητοι αλλα μετα απο διακρατικες συμφωνιες και μετα απο ΤΕΣΤ που υπεστησαν πολλες φορες ακρως Ρατσιστικα οπως συνεβεναι στο ελις αιλαντ στην ΑΜΕΡΙΚΗ.
    ΟΠΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΑΝ.
    Αλλα δουλεψαν και παντα σεβαστηκαν την χωρα που τους ταιζε οως το απεδειξαν σε ολους τους πολεμους στης ΗΠΑ.
    Εδω μιλαμε για μια κατασταση η οποια ειναι τελειος διαφορετικη.
    Οι λαθρομεταναστες ειρθαν απροσκλητΟΙ ο μονος λογος που δεν ειρθαν ως εισβολης αλλα ως επετες εχει να κανει με το οτι δεν εχουν την στρατιωτικη δυναμη και αυτο διοτι οταν βρισκουν την δυνατοτητα να κλεψουν το κανουν χωρις να σεβονται οτι ειναι φιλοξενουμενοι εδω.
    Οσο για το εαν θα υπερασπιζονταν ποτε την χωρα μας?
    θα σας πω μονο αυτο ετσι και γινει πολεμος με το ισχυων Συνταγμα οποιοσδηποτε ΑΛΛΟΔΑΠΟς ΘΑ παει να καταταγει στον ελληνικο στρατο και πολεμησει θα αποκτηση το δικαιωμα να ειναι ελληνας αρα ο νομος ειναι μια χαρα και ετσι.
    Οι ανθρωποι αυτοι δεν θελουν μιαν αλλη πατριδα αλλα δουλεια αυτο πρεπει να φροντισετε κυριε Παπανδρεου.
    ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕς.
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:18 | johnny

    Είναι ν᾽απορεί κανείς πώς μερικοί που ισχυρίζονται ότι υπήρξαν… μετανάστες επικαλούνται την τάχα «νόμιμη» είσοδο στις χώρες όπου μετανάστευσαν, μερικοί μάλιστα φαίνεται ότι έχουν πλήρως αποδεχθεί όλων των ειδών τις ταπεινώσεις τις οποίες υπέστησαν στις χώρες που τους «φιλοξένησαν», (δηλ. που τους ήπιαν το αίμα).

    Θυμίζουν λίγο τον ελληνικό, και κάθε στρατό, όπου οι παλαιότεροι (οι λεγόμενοι «παλιοσειρές») έκαναν καψώνια στους νεώτερους, αφού τα είχαν υποστεί κι αυτοί, για να διαιωνίζεται το βάρβαρο καθεστώς και ο παραλογισμός. Πόσο συμπλεγματικός πρέπει να είναι κάποιος, που θέλει να βλέπει τους μεταγενέστερους να υφίστανται ό,τι αδίκως αυτός υπέστη; Πόσο θλιβερή είναι αυτή η υποταγή (για να μη πεί κανείς ο θαυμασμός) στην εξουσία του κάθε ανθρωποφύλακα και του κάθε «immigration office», όπως με σεβασμό (και με τα λίγα αγγλικούλια τους) αποκαλούσαν τους δυνάστες τους;
    Θέλουν δηλαδή, πάση θυσία, να πληρώσουν οι σημερινοί μετανάστες για τα δικά τους μαρτύρια;
    Εκτός αν οι περισσότεροι δηλώνουν πρώην μετανάστες για ευνοήτους λόγους δημιουργίας εντυπώσεων. Είμαι βέβαιος πάντως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που γνώρισαν την ξενητειά και τις κακουχίες της βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση μ᾽αυτούς.
    Κύριοι της Κυβέρνησης. Δεν είμαι ψηφοφόρος σας. Αναγνωρίζω όμως ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιό σας είναι σε καλό δρόμο. Θυμηθείτε τους μετανάστες συμπατριώτες μας (και δικούς σας). Κρατείστε την υπόσχεσή σας. Προχωρείστε. Οι έλληνες δημοκράτες θα είναι ολόψυχα μαζί σας.
    Ευχαριστώ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:42 | Δημήτριος

    Όσο γι’ αυτό το θέμα πρέπει να γίνει Δημοψήφισμα,την Ελλάδα την έχουν για πλάκα,κανείς απ’ την Ε.Ε. δε την παίρνει σοβαρά.Έχουμε και τις φορολογίες που πληρώνουμε άδικα,το όποιο οι μετανάστες παίρνουν μαύρο χρήμα και το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι?Παίρνουν και επίδομα βοήθημα το όποιο μένουν την Ελλάδα μόνο λίγα χρόνια,σημειώνω λίγα χρόνια και βεβαία δικαίως που παίρνουν άλλοι το όποιο μένουν πάνω από 10χρόνια στην Ελλάδα ως νόμιμα.Σκεφτείτε καλά πριν φτιάξετε το σχέδιο με τα επιδόματα,γιατί τα χρήματα είναι ιερά.Αν θέλετε να λέγεται Δημοκρατία να το ψηφίσει ο Λαός πάρα οι 300 στην Βουλή.

    Ευγενία,σε αυτά που λες συμφωνώ,εγώ μιλάω για τους παράνομους και επίσης που έρχονται στην Ελλάδα μέχρι σήμερα,όχι αυτούς που έχουν δικαιώματα και πληρώνουν,όπως πληρώνουν εμείς οι Έλληνες.Σε αυτό ναι έχεις δίκιο για το εξωτερικό του ομογενείς Έλληνες που υπάρχουν,αλλά είναι χώρες το όποιο είχαν το δικό τους σχέδιο,το όποιο η Ελλάδα ακόμα στα χαρτιά μένει και γι’ αυτό η Ε.Ε. δε μας παίρνει ποτέ σοβαρά όλα αυτά τα χρόνια!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:37 | Agamemnon

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για ένα νομοσχέδιο που ακόμη μια φορά προωθεί συστηματικά στην αλλοτρίωση του ελληνικού γένους και έχει έως μοναδικό όφελος την συγκομιδή ψηφοφόρων. Ντροπή σας κύριοι τις κυβερνήσεως που ταυτίζεται σε αυτό το νομοσχέδιο το ελληνικό έθνος με κάθε αλλοδαπό που παράνομα εισέβαλε στην χωρά.

    Έλληνας δεν γίνεσαι, κύριε πρόεδρε, άλλα γεννιέσαι!

    Και αυτούς που πάτε δήθεν να κάνετε Έλληνες γεννήθηκαν, Αφρικανοί, Πακιστανοί, Αλβανοί, Κινέζοι, Ινδοί και Τούρκοι όπου και αν έχουν γεννηθεί!

    Eδώ και τώρα ΔΗΜΟΨΉΦΙΣΜΑ!

    Ρωτήστε τον ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΛΑΌ, ρωτήστε τους Έλληνες εάν θέλουν να να παραμείνουν και στο μέλλον Έλληνες,η εάν θέλουν να αποτελούν ένα μείγμα από πολίτες την Ελλάδος!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:50 | Λευτέρης

    » Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» Ανδρέας Παπανδρέου…

    Μία τέτοια απόφαση ο μόνος που μπορεί να τη πάρει είναι ο ελληνικός λαός και μόνο! Τι ποιο δημοκρατικό από ένα δημοψήφισμα. Να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός και ότι αποφανθεί να εφαρμοστεί.Δεν μπορεί κανένα ΠΑΣΟΚ στο όνομα του ελληνικού λαού να εφαρμόσει ένα τέτοιο αντισυνταγματικό νόμο μόνο και μόνο για τις πελατειακές του σχέσεις.Δεν μπορεί κανείς να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα και το Έθνος.Μιλάτε συνεχώς για Ευρώπη,δείτε πρώτα τη ισχύει στη Γερμανία και μιλάτε μετά για Ευρώπη.

    Δημοψήφισμα τώρα!!!

    Λευετέρης Γ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:53 | bo

    Eimai alvanida metanastria. Zo stin Ellada 15 hronia. Ola ayta ta hronia doylevo dioti axizo kai plirono oles tis ypohreoseis moy pros to Elliniko kratos, eno ekeino den ypologize pote to logo moy os simera. Kai pistepste me oi metanastes ehoyn poly dinato logo… Fysika, loipon, symfono me tin ythageneia sta paidia ton metanaston. Paidia poy megalonoyn stin Ellada, me Elliniki paidia… poios o logos na fovizei toy Karatzaferiotes? Mallon epidi gnorizoyn poly kala oti oi metanastes mallon agapane poio poly tin Ellada.

    Episis na dieykolinthei i diadikasia ythageneias se oloys toys metanastes poy to epithimoyn.

    Ola ayta ta hronia apofasizoyn gia mas horis emas… OHI PIA!
    Fysika symfono me to politiko logo ton metanaston. THa ithela omos na min yparhei kanenas apoklismos sti nomothosia oson afora sto na eklegoyn kai oi matanastes dimarhoys, antidimarhoys i dimotikoi symboylioy.

    PLIRI DIKAIOMATA TORA GIA OLOYS TOYS METANASTES! OHI PIA DIAKRISEIS! ANTHROPINA DIKAIOMATA GIA OLOYS! I ELLADA MILISE ME TI PSIFO TIS STIS 4 OKTOMVRIOY OPOY PSIFISE KAI GIA TA DIKAIOMATA TON METANASTON POY PROEKLOGIKA DILOSE TO PASOK.

    ta xanaleme… stis ekloges

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:22 | Δημήτριος

    ‘Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της
    ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν
    την αυθάδεια ως δικαίωμα,την παρανομία ως ελευθερία,
    την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.’
    Ισοκράτης (436 -338 π.χ. )
    Πόσο επίκαιρο είναι και σήμερα άλλα ξέχασε, εσείς δεν έχετε ιδία τη σημαίνει να είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:55 | Δημήτριος

    Σχέδιο νόμου για άμεση επαναπροώθηση αλλοδαπών που τέλεσαν κάποιο έγκλημα στην ελληνική επικράτεια.

    Άρθρο 1
    Εάν κάποιος αλλοδαπός νόμιμος ή παράνομος τελέσει ποινικό αδίκημα στην ελληνική επικράτεια θα εκτίσει την ποινή του εφόσον καταδικαστεί σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους.

    Άρθρο 2
    Όταν τελείωση η ποινή του θα απελαθεί στην χώρα προέλευσης του χωρίς να έχει δικαίωμα να ξαναέρθει στην Ελλάδα εφ όρου ζωής.

    Άρθρο 3
    Ένα τώρα επανέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος τότε θα τιμωρείτε με δέκα χρόνια καθείρξεις χωρίς να έχει το δικαίωμα να μειωθεί η ποινή του. Αυτό θα ισχύει και για πολίτες που προέρχονται και από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης εάν το δικαστήριο κρίνει ότι είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:09 | Γιώργος

    πολλοί κάνουν το λάθος να συγκρίνουν τους Έλληνες μετανάστες του τότε με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο τώρα… καμία σχέση δεν έχει για πολλούς λόγους ούτε τότε, ούτε τώρα. Εδώ στην Ελλάδα επικρατεί ένα μπάχαλο με το θέμα τον μεταναστών, πρέπει να λυθούν πολλά και ουσιώδη προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη εισροή, οι συνθήκες διαβίωσης, η υποβάθμιση που δέχεται η κάθε περιοχή στην οποία καταλήγουν, οι αυξήσεις ιών και μεταδιδόμενων νοσημάτων που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί κτλ.κτλ. Κανείς δεν φταίει αλλά εδώ επικρατεί το ρητό που λέει όταν βλέπεις κάποιους να πνίγονται έναν θα πιάσεις να σώσεις αν πιάσεις περισσότερους θα πνιγείς και εσύ και αυτήν την στιγμή για όσους δεν το έχουν καταλάβει πνιγόμαστε!! Με άλλα λόγια ας αφήσουμε κατά μέρους τους μελλοντικούς ψηφοφόρους και ασχοληθούμε λίγο με εμάς που πνιγόμαστε στο κάτω κάτω και εμείς θα σωθούμε και περισσότερους απο αυτούς θα μπορέσουμε στην τελική να βοηθήσουμε

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:31 | αννα

    Το νομοσχέδιο το βρίσκω απαράδεκτο, όπως προωθείται.
    Πιστεύω ότι πρέπει να συζητηθεί δημόσια και να αποφασισθεί με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το αν πρέπει να παραχωρηθεί και εκχωρηθει τόσο επιπολαια το δικαίωμα του Ελληνα πολιτη σε ανθρώπους που αγνοουν τον ελληνικό πολιτισμο, τη ελληνικη γλωσσα και την ελληνική ιστορια και δεν έχουν ενταχθει στην ελληνικη κοινωνια.
    Για να παρει κάποιος την ιδιότητα αυτή θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμενα κριτηρια που θα αποδεικνύουν την ενταξη του στον ελληνικο πολιτισμο.

    Ο πρωθυπουργος και η κυβερνηση οφείλουν να ακούσουν τη φωνη του λαου που τους ψήφισε.

    Τα ανθρωπινα δικαιώματα προστατεύονται ουτως ή αλλως από το Σύνταγμα της Ελλαδος και ειναι αναφαίρετα και ίδια τόσο για τους έλληνες πολιτες όσο και τους αλλοδαπούς.

    Ειναι κοροιδια να λεγεται οτι ετσι θα λυθει το ασφαλιστικο.
    Αλλα πραγματα χρειάζονται για αυτο. Και πρωτα απο όλα η σοβαρότητα του ελληνικου κρατους και των υπηρεσιων του.

    Τυχόν μαζικές ελληνοποιήσεις θα δώσουν το μήνυμα οτι η Ελλάδα θελει και προωθει την παρανομη μεταναστευση.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:41 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Ειναι αδιανόητο και θα μας βρεί αντίθετους αν πρώτα δεν αναλυθούν τα κάτωθι και δεν τεθεί η διαδικασία σε δημοψήφισμα.Αναλυτικά :
    1.Θα πρέπει να εφαρμόσει ότι εφαρμόζεται για την ιθαγένεια και λοιπά δικαιώματα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά και της Αμερικής.
    2.Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποσόστωση των αλλοδαπών σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων πριν την τελική απόφαση.
    3.Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς??

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:08 | Γ.Σ

    Προς Τ.Π. – — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 15:56
    Αγαπητέ φίλε, δεν είμαι νομικός, αλλά είμαι βέβαιος ότι το πρόβλημά σου λύνεται δικαστικώς. Αφού οι γονείς είναι ΄Ελληνες υπήκοοι και υπάρχουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη γονεϊκή τους σχέση με την κοπέλα σου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το λάθος είναι των γονέων που άργησαν να νομιμοποιήσουν τα παιδιά τους.
    Καταλαβαίνεις ότι η περίπτωσή σου δεν έχει σχέση με την αντίδραση στην επιχειρούμενη μαζική απόδοση ιθαγένειας σε άτομα ουσιαστικά ανέντακτα με δική τους κοσμοθέαση, εντελώς ξένη με την Ελληνική. Μόνος σου ανέφερες τις φοβερές συνέπειες που θα είχε η πεθερά σου, επειδή αποποιήθηκε το Μουσουλμανισμό. Σκέψου μια Ελλάδα με μια τεράστια μουσουλμανική κοινότητα ουσιαστικά απομονωμένη, με υπέρτατο νόμο τη Σαρία (Αποφυγή ανάμειξης με απίστους, λιθοβολισμός, μπούργκες κ.λ.π.) και ετοιμάσου να μεταναστεύσεις.
    Κανένας λογικός άνθρωπος δεν έχει αντίρρηση στην απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους έχουν ουσιαστικά ενσωματωθεί στην Ελληνική κοινωνία και θεωρούν μοναδική τους πατρίδα την Ελλάδα. Αντίρρηση υπάρχει στη δημιουργία ξένων σωμάτων και μειονοτήτων από το πουθενά στο μέχρι πρό τινος συμπαγές Ελληνικό ΄Εθνος και στα μεγάλα προβλήματα που νομοτελειακά θα δημιουργηθούν στο εγγύς μέλλον.
    Καταλήγοντας θα έλεγα, ΝΑΙ σε όσους νιώθουν ΄Ελληνες, ΟΧΙ στους άλλους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:19 | Λάμπρος Γεωργίου

    Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί για μια ακόμα φορά την παρανομία και συγκεκριμένα την λαθρομετανάστευση, το δουλεμπόριο, την παράνομη απασχόληση και την μαύρη εργασία. Και πάλι με το πρόσχημα «τι να γίνει τώρα, μπλέξαμε…».

    Κι όμως, κάθε άνθρωπος που αποφάσισε να έρθει σε αυτή τη χώρα, να παντρευτεί και να κάνει παιδιά ξέρει από που προέρχεται, σε ποιας χώρας τα μητρώα υπάρχει, ποιος ήταν ο παππούς του και η γιαγιά του, τι γλώσσα μιλάει και σε τι θεό πιστεύει. Να τακτοποιήσει την κατάστασή του μέσα από τους νόμους που υπάρχουν και είναι αρκετοί.

    Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ζούμε μαζί, αλλά το να είσαι Έλληνας είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι ένα χαρτί με μια σφραγίδα.

    Βέβαια για να προστατεύσεις μια τέτοια αξία χρειάζεται πρώτα να την έχεις μάθει, να την έχεις ενστερνιστεί, να έχεις πονέσει, δακρύσει και να έχεις αισθανθεί περηφάνεια γι’αυτή.

    Τώρα αν Ελλάδα δε σημαίνει κάτι για σένα, καθώς έζησες σε ακριβά οικοτροφεία του εξωτερικού τα εφηβικά σου χρόνια και τη νεότητά σου, έχεις διπλή υπηκοότητας και κράτησες κι άλλες εθνικές σημαίες και χαριεντίστηκες μαζί τους είναι λογικό να μην καταλαβαίνεις τι συμπυκνώνει αυτή η έννοια. Δε σε παρεξηγώ.

    Πιθανώς να βλέπεις στην έννοια αυτή μόνο χαρτιά, πράσινες κάρτες, δελτία ταυτότητας, δελτία ανεργίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και τα συναφή, οπότε δε σου χρειάζεται και η έννοια της υποηκοότητας και της ιθαγένεις. Πείτε τους «Εν Έλλάδι Κοινοτικούς» να τελειώνουμε.

    κ. Παπανδρέου, φοβάμαι ότι το σχέδιο εξόντωσης της Ελληνικότητας προχωράει ακάθεκτο (επιβεβαιώνεται και από την «Εθνική» Παιδεία). Οι πραγματικοί Έλληνες που έδωσαν κυριολεκτικά την ζωή τους για να ενσαρκώσουν την ιδέα αυτή θα ντρέπονται για τους απογόνους τους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:21 | Δημητρης

    Ειναι σοβαρο το θεμα και το ξερετε.Δεν νομιζω ομως οτι σας ενδιαφερει.
    Σε εσας το λεω κυριοι της κυβερνησης,που το τεραστιο προβλημα της
    λαθρομεταναστευσης το κανετε χειροτερο με ανεξελεκτες διαστασεις.Οχι
    δεν θελουμε αυτο το νομοσχεδιο.Αν εχετε αμφιβολια για το τι θελει
    ο Ελληνικος λαος καντε δημοψηφισμα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:00 | γιώργος

    Παρακολουθώ την συζήτηση και πραγματικά εκπλήσσσομαι με την τρικυμία εν κρανίω που διακατέχει πολλούς επαγγελματίες ‘ευαίσθητους’ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Ναι, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε διαδικασία δημοψηφίσματος.
    Αλλά η απόδοση της ιθαγένειας δεν ανήκει στα ανθρώπινα δικαιώματα, πώς να το κάνουμε;
    Άλλο πράγμα είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία σαφώς ανήκει στον στενό πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και για την οποία δεν πιστεύω στα σοβαρά κανείς να διαφωνεί και άλλο η συμμετοχή μέσω της πολιτογράφησης σε ένα προϋπάρχον ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο.

    Φαίνεται ότι αυτές οι απλές διακρίσεις είναι δύσκολα κατανοητές σε πολλούς.

    Όσο γι’ αυτούς που προτάσσουν την ιστορική δήθεν αναγκαιότητα που προκύπτει από τις μετακινήσεις των οικονομικών (λαθρο)μεταναστών τους προτρέπω να ερευνήσουν πώς αντιμετωπίζουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη το θέμα απόδοσης της ιθαγένειας. Ειδικά τους προτρέπω να ερευνήσουν τις νομοθεσίες της Δανίας, της Ολλανδίας που τόσο τις θαυμάζουν καθώς και της Γερμανίας. Αν μάλιστα δουλεύουν και για κάποια ΜΚΟ είναι ευκαιρία να συνδυάσουν τυχόν ταξιδάκι τους σε αυτές τις χώρες με το επαναστατικό καθήκον τους.

    Το νομοσχέδιο είναι ελλειπέστατο. Δεν είναι δυνατόν να δίδεται υπηκοότητα με 5 μόνο χρόνια παραμονής σε πρώην λαθρομετανάστες. Η υπηκοότητα και η συνεπακόλουθη συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή ενός έθνους δεν είναι υπόθεση λίγων μόνο ετών παραμονής χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται έστω και στοιχειωδώς ο έλεγχος για την προσαρμογή του υποψήφιου στα ελληνικά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα, την γνώση της γλώσσας και της ιστορίας της χώρας.

    Για να μην μιλήσουμε για την αστεία προϋπόθεση των 3 ετών (ή 6 αναλόγως την περίπτωση) συμμετοχής στην εκπαίδευση. Έχετε επίγνωση του τι είχε γίνει στο παρελθόν με πλαστές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς; Υπάρχουν οι ανάλογες κρατικές δομές που θα επωμιστούν το κόστος εφαρμογής του προτεινόμενου νομοσχεδίου;

    Έχετε σκεφτεί έστω πώς θα αντιμετωπίσετε το πιθανό πρόβλημα εμφάνισης πλαστών πιστοποιητικών από σχολεία;

    Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να παραπεμφθείσε δημοψήφισμα. Τι φοβάστε άλλωστε; Μην το χάσετε; Ή έχετε άλλη κρυφή ατζέντα την οποία επιμελώς εφαρμόζετε και δεν θέλετε να το ριψοκινδυνέψετε;

    Τέλος θα ήθελα να πω σε όσους συναισθηματικά εκφράζονται και ζητούν την απόδοση υπηκοότητας σε αλλοδαπούς (λαθρο)μετανάστες ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με συναισθηματισμούς. Άλλα κράτη με σοβαρές κρατικές δομές δεν απετόλμησαν να κάνουν αβασάνιστα κάτι παρόμοιο όπως επιχειρείται να γίνει με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το οποίο μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε πληθυσμιακή αλλοίωση της χώρας.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:22 | nuramo

    Το cWho σύνταξε τους λογαριασμούς, έχει δει τη σημασία των αλλοδαπών στα οικονομικά χωρών, παίρνει ένα αγαθό κοιτάζει στην υπηκοότητα UK.British μπορεί να αποκτηθεί με τους ακόλουθους τρόπους: soli 1.lex: Εκ γενετής στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν γονέα που είναι βρετανικός πολίτης κατά την διάρκεια της γέννησης, ή σε έναν γονέα που εγκαθ:ιστώ στο Ηνωμένο Βασίλειο sanguinis 2.lex: Από την κάθοδο εάν ένας από τους γονείς είναι βρετανικός πολίτης ειδάλλως απ’ό, τι από την κάθοδο (παραδείγματος χάριν εκ γενετής, υιοθέτηση, εγγραφή ή εγκλιματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο). 3.By εγκλιματισμός, για εκείνους που παντρεύονται με έναν βρετανικό πολίτη που ο υποψήφιος πρέπει: να κρατήσει την αόριστη άδεια για να παραμείνει στο UK (ή ένα » equivalent» (για αυτόν το λόγο) όπως το δικαίωμα της διανομής, της ιρλανδικής υπηκοότητας, ή της μόνιμης αρμοστείας ως μέλος πολιτών ή οικογενειών ενός ΕΕ/ΕΟΞ) έχει ζήσει νόμιμα στο UK για τρία έτη. Για εκείνους που δεν παντρεύονται με έναν βρετανικό πολίτη οι απαιτήσεις είναι: πέντε έτη νομικών κατοικιών στο UK, αόριστη άδεια για να παραμείνει ή » equivalent» για αυτόν το λόγο (δείτε ανωτέρω) πρέπει να έχει ισχυθεί για 12 μήνες 4.By εγγραφή: τα παιδιά γεννημένα στο UK όπου ένας γονέας λαμβάνει τη βρετανική υπηκοότητα ή την αόριστη άδεια για να παραμείνει μετά από το παιδί γεννιούνται, παιδιά γεννημένα στο UK που ζουν στο UK μέχρι την ηλικία 10. Στα ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ η υπηκοότητα μπορεί να αποκτηθεί από τον εγκλιματισμό από εκείνους με τη μόνιμη κατοικία που έχουν ζήσει στη Γερμανία για 8 έτη. Οι πρόσθετες απαιτήσεις περιλαμβάνουν μια επαρκή εντολή της γερμανικής γλώσσας και μιας δυνατότητας να είναι αυτοφερόμενες χωρίς προσφυγή στην ευημερία. Στο πλαίσιο των μεταβατικών συμφωνιών στις μεταρρυθμίσεις του 1999 (αποτελεσματικές 1 Ιανουαρίου 2000), τα παιδιά που ήταν γεννημένα στη Γερμανία το 1990 ή πιό πρώην, και θα ήταν γερμανικά είχαν την αλλαγή νόμου όντας σε ισχύ τότε, είχαν δικαίωμα για να πολιτογραφηθούν ως γερμανικό citizens.SPAIN, δέκα έτη, ή πέντε έτη εάν το άτομο είναι πρόσφυγας, ή δύο έτη εάν το άτομο είναι υπήκοος μιας χώρας Iberoamerica, Ανδόρα, Φιλιππίνες, Ισημερινή Γουινέα, Πορτογαλία, ένα έτος είναι παντρεμένο, Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει αυτής;

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:02 | G.L

    Με προσοχή καί σύνεση, μακρυά από δημαγωγίες καί προσδωκόμενα μικροπολιτικά οφέλη. Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία δέν ανέπτυξε ποτέ σταθερούς πυλώνες. Είναι φτερό στόν άνεμο στήν κυριολεξία. Ολα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.
    Σκεφθείτε επίσης τό αύριο,ποιός σάς είπε ‘οτι οι μουσουλμάνοι θ΄αφομοιωθουν, πού έχει συμβει κάτι τέτοιο?
    Οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν γιά όλο τό Ν/σχέδιο.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:18 | Διηνέκης Ποντικός

    33 κοφτές απαντήσεις για την πολιτογράφηση των μεταναστών

    1. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπορούν να αποφασίζονται με δημοψήφισμα

    Η Ελληνική ιθαγένεια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
    Αλλά ακόμα κι αν ήταν ανθρώπινο δικαίωμα, αφού μπορεί να αποφασίζει η Βουλή με 151 βουλευτές για το νομοσχέδιο, μπορούν και τα εκατομμύρια των πολιτών με δημοψήφισμα.

    2. Όσοι θέλετε δημοψήφισμα είστε ακραίοι

    Θέλουμε να παραμείνει ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας.
    Είμαστε τόσο ακραίοι όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν το 2004

    3. Είστε ρατσιστές

    Ο ισχύων Κώδικας δεν ασχολείται με την φυλή του πολίτη. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Ελληνο-Αφρικανός στην καταγωγή), ο Ζυλ Ντασέν (0% Έλληνας στην καταγωγή), ο Γιώργος Παπανδρέου (25% Έλληνας στην καταγωγή) είναι και οι τρεις Έλληνες με το ισχύον δίκαιο.

    4. Είστε ξενοφοβικοί, θέλετε να διώξετε τους μετανάστες

    Ο μετανάστης δεν χρειάζεται ιθαγένεια για να ζήσει στην Ελλάδα, του αρκεί η άδεια παραμονής.

    5. Δουλεύουν, πληρώνουν φόρους και εισφορές, γιατί να μην έχουν ψήφο;

    Αμοίβονται για την δουλειά τους και απολαμβάνουν τζάμπα τις υποδομές της χώρας (νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, δίκτυα), χάρη στις οποίες έχουν δουλειά. Όταν συγκεντρώσουν 10 χρόνια στα τελευταία 12 νόμιμης διαμονής μπορούν να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης.

    6. Γεννήθηκαν εδώ, πήγαν σχολείο, μεγάλωσαν και δεν έχουν άλλη πατρίδα

    Οι Έλληνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία και την Αμερική έχουν ξεχάσει τελείως την Ελλάδα; Πώς την ξέχασαν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι που μπορούν να πάνε στην πατρίδα τους σε λίγες ώρες;

    7. Να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και έχουν Ελληνική παιδεία

    Ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, διαμένει εδώ μόνιμα, μπορεί να ζητήσει πολιτογράφηση στα 18 με τον ισχύοντα Κώδικα. Όποιο δεν γεννιέται εδώ αλλά μεγαλώνει στη χώρα μπορεί να τη ζητήσει αφού συγκεντρώσει 10 στα τελευταία 12 χρόνια νόμιμης διαμονής.

    8. Είναι σωστό να παίρνουν την ιθαγένεια όσοι «μετέχουν της Ελληνικής παιδείας»

    Τα σχολεία μας είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη με βάση τις επιδόσεις των μαθητών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς (PISA). Αυτά τα σχολεία έχουν τη δύναμη να φτιάξουν Έλληνες με τρία χρόνια στο Δημοτικό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ;

    9. Το νομοσχέδιο αφορά τους νόμιμους μετανάστες άρα δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη λαθρομετανάστευση

    Τα Ελληνικά σχολεία εγγράφουν παιδιά ανεξαρτήτως άδειας παραμονής ή όχι γονέα. Τα παιδιά αυτά αποκτούν ιθαγένεια με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Οι γονείς τους παίρνουν άδεια παραμονής ως γονείς Έλληνα υπηκόου. Το νομοσχέδιο δίνει «παραθυράκι» για νομιμοποίηση σε λαθρομετανάστες

    10. Μεγάλωσαν και ζουν μαζί μας, ας γίνουν Έλληνες

    Αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για όσους μεγάλωσαν και ζουν μαζί μας, γιατί δίνει υπηκοότητα σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα; Αν φύγουν αυτά μετά, συνεχίζουν να είναι κανονικότατοι Έλληνες υπήκοοι. Απ’ ό,τι γνωρίζω ο άνθρωπος συνεχίζει να μεγαλώνει και αφού φύγει από το μαιευτήριο…

    11. Οι Έλληνες του εξωτερικού πήραν ιθαγένεια γιατί να μην πάρουν οι ξένοι της Ελλάδας;

    Μπορούν να την πάρουν με τις προϋποθέσεις του ισχύοντος κώδικα. Γιατί να κάνουμε την χορήγηση της ιθαγένειας την ευκολότερη στην Ευρώπη;

    12. Πολλοί ξένοι ρίζωσαν πια εδώ και έφτιαξαν τις ζωές τους. Ας τους δώσουμε την ιθαγένεια επιτέλους

    Μπορούν να πάρουν άδεια αορίστου χρόνου ή να ζητήσουν ιθαγένεια με τον ισχύοντα Κώδικα.

    13. Είναι απαράδεκτο να μην διαιολογείται η απόρριψη των αιτήσεων πολιτογράφησης

    Η μη αιτιολόγηση γίνεται για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Δεν μπορούμε να πολιτογραφούμε κάποιον που είναι ύποπτος για παράνομη συμπεριφορά ή να υποχρεούμαστε να του παραθέσουμε τα στοιχεία μας πριν την άσκηση δίωξης.

    14. Οι ύποπτοι για τέτοιους λόγους είναι λίγοι, γιατί να την πληρώνουν οι πολλοί

    Όταν ζητάτε δουλειά δεν λέτε «έχω 5 χρόνια εμπειρία, πτυχίο από το τάδε πανεπιστήμιο, τρεις συστάσεις, προσλάβετέ με». Ο εργοδότης κρίνει όπως θέλει αυτός αν είστε κατάλληλος ή όχι, ούτε υποχρεούται να σας πει γιατί δεν είστε κατάλληλος. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το Ελληνικό κράτος για τους υποψήφιους πολίτες του.

    15. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μην υπάρχει αυθαιρεσία

    Μερικά κριτήρια μπορούν να είναι συγκεκριμένα (π.χ. ο χρόνος παραμονής) άλλα όχι (π.χ. το ήθος). Αν ένας μετανάστης συγκεντρώνει όλα τα κριτήρια και έρθει μεθυσμένος στη στην επιτροπή πολιτογράφησης, πρέπει να το προβλέψει αυτό η νομοθεσία; Αν έρθει μια υποψήφια με μπούρκα, πρέπει να γίνει πολίτης; Η νομοθεσία καλύπτει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και αφήνει τις υπόλοιπες στην κρίση των δημόσιων λειτουργών.

    16. Η Επιτροπή Πολιτογράφησης αυθαιρετεί και κόβει υποψήφιους. Είναι σαν την «συνέντευξη» για την πρόσληψη στο Δημόσιο

    Η πολιτογράφηση είναι κορυφαία διαδικασία τόσο για τον υποψήφιο όσο και την Ελληνική Πολιτεία. Ο δημόσιος υπάλληλος άλλωστε μπορεί να απολύθει αν παρανομήσει, ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να χάσει την ιθαγένεια του αν αποδειχτεί ανάξιος. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει συνέντευξη πριν την πολιτογράφηση.

    17. Μπράβο στην Κυβέρνηση, να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη

    Στην Ευρώπη ισχύουν κατά κανόνα πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις απ’ όσες προβλέπει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ.
    Αλλά γιατί να μην γίνουμε Ευρώπη όσον αφορά τα δημοψηφίσματα και να εγκρίνουμε/απορρίψουμε τις αλλαγές με δημοψήφισμα όπως έκαναν στην Ιρλανδία/Ελβετία;

    18. Ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει νωπή λαϊκή εντολή

    Οι πολίτες δεν συμφωνούν με τα πάντα όταν ψηφίζουν ένα κόμμα, διαλέγουν την καλύτερη (κατά την κρίση τους) λύση. Αν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως έχει το λαό στο πλάι του, ας κάνει δημοψήφισμα

    19. Το δημοψήφισμα κοστίζει ακριβά, γιατί να ξοδευτούμε εν μέσω οικονομικής κρίσης;

    Αν αυτό είναι το πρόβλημα, ας γίνει το δημοψήφισμα μαζί με τις δημοτικές εκλογές όταν θα κοστίζει ελάχιστα παραπάνω.

    20. Δεν είναι σοβαρό ζήτημα αυτό για δημοψήφισμα

    Μα η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που χρήζει άμεσης και ριζοσπαστικής αντιμετώπισης. Το Σύνταγμα προβλέπει δημοψηφίσματα για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα

    21. Φοβάστε το δημοψήφισμα επειδή οι μετανάστες θα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και θα πέσουν τα ποσοστά ΝΔ και ΛΑΟΣ

    Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ προωθεί την πολιτογράφηση επειδή θέλει να καρπωθεί την ψήφο των μεταναστών οι οποίοι λόγω ευγνωμοσύνης, λόγω πολυπολιτισμικής ρητορικής, λόγω χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών, ψηφίζουν κεντρο-αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    22. Δεν υπάχει «Ελληνικό DNA» μόνο «Ελληνική παιδεία»

    Οι Έλληνες είναι βιοπολιτισμική οντότητα. Ως (εν μέρει) μακροχρόνια ομογαμική κοινότητα έχει αναπτύξει γενετικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Η σύγχρονη γενετική μπορεί να τοποθετήσει έναν άνθρωπο στον Ευρωπαϊκό χάρτη με ακρίβεια μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

    23. Οι Έλληνες είμαστε μπάσταρδοι, έχουμε προσμίξεις Σλάβων, Αλβανών, Βλάχων, κτλ. Τί θα πάθουμε αν αναμιχθούμε με ακόμα μερικούς μετανάστες;

    Οι επιμειξίες δεν άλλαξαν τη βασική δομή του Ελληνικού πληθυσμού. Αυτό αποδεικνύεται ανθρωπολογικά, γενετικά, και πολιτιστικά/γλωσσικά. Δεν απαγορεύται ωστόσο τώρα να παντρευτεί ένας Έλληνας με μια αλλοδαπή ή μια Ελληνίδα με έναν αλλοδαπό. Η κοινή ιθαγένεια δεν είναι προϋπόθεση γάμου.

    24. Γιατί το παρωχημένο «δίκαιο του αίματος» και όχι το πολιτισμένο «δίκαιο του εδάφους»;

    Το δίκαιο του εδάφους προέρχεται από τις απολυταρχικές μοναρχίες που ήθελαν να διασφαλίζουν την υπηκοότητα κάθε κατοίκου που ήταν υποτελής στο Βασιλιά μιας χώρας. Ενώ το δίκαιο του αίματος ίσχυε στη δημοκρατική Αθήνα και την Ρωμαϊκή πολιτεία, καθώς και τις ανεξάρτητες αυτοδιοικούμενες πόλεις κράτη της Ιταλίας και τα κρατίδια της Ελβετίας και της Γερμανίας.

    25. Αν δεν δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες θα έχουμε κοινωνικές ταραχές

    Δεν μπορούμε να δρούμε φοβικά απέναντι στους μετανάστες. Κοινωνικές ταραχές θα έχουμε αν δεν διορθώσουμε το Ελληνικό κράτος και τον άθλιο τρόπο με τον οποίο φέρεται τόσο στους Έλληνες όσο και στους μετανάστες.

    26. Πρέπει να δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες για να ενταχθούν στην κοινωνία

    Αντιθέτως, το κράτος πρέπει να φροντίσει για να ενταχθούν οι νόμιμοι μετανάστες στην οικονομική ζωή της χώρας, να αποκτήσουν αυτοί ή τα παιδιά τους Ελληνική συνείδηση αν θέλουν, και τότε μόνο να αποκτήσουν το έπαθλο της ιθαγένειας. Αν τους δώσουμε πρώτα την ιθαγένεια, βοηθάμε στο να αναπαράγουν τον πολιτισμό τους σε κλειστά μεταναστευτικά γκέτο, αφού δεν θα έχουν κανένα κίνητρο πλέον να μας προσεγγίσουν πολιτισμικά.

    27. Θα μείνουν ως μειονότητα και πολίτες δεύτερης κατηγορίες αν δεν τους πολιτογραφήσουμε

    Μειονότητα θα γίνουν αν αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα και δυνατότητα επηρεασμού της πολιτικής ζωής. Με το ισχύον καθεστώς, οι μη συμβατοί μετανάστες θα φύγουν για αλλού, ορισμένοι θα μείνουν περιχαρακωμένοι στις κοινότητες τους και θα ζουν νόμιμα αλλά χωρίς πολιτικά δικαιώματα, και οι πλέον συμβατοί με εμάς θα απορροφηθούν είτε με μια σώφρονα διαδικασία πολιτογράφησης είτε με τους αναπόφευκτους μικτούς γάμους ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες.

    28. Μη σας φοβίζει το νέο και η αλλαγή

    Η αλλαγή μπορεί να είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Θυμόμαστε ακόμα την Ελλάδα πριν γίνει πόλος έλξης λαθρομεταναστών, και δεν ήταν καθόλου άσχημη χώρα. Η παρουσία μεταναστών έχει τα θετικά και αρνητικά της, η πολιτογράφησή τους το ίδιο. Ας αποφασίσει ο λαός αν θέλει την αλλαγή και αν στη ζυγαριά του τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά.

    29. Θα κάνουμε δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα; Θα ξεφυτρώσει βιομηχανία δημοψηφισμάτων

    Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να κάνεις δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα μέχρι το να μην κάνεις καθόλου. Γιατί να μην απολαμβάνουμε κι εμείς αυτό το δικαίωμα όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι. Η Βουλή κύρωσε την συνθήκη της Λισαβώνας που προβλέπει 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι να αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία αλλά συνεχίζει να μην έχει διαμορφώσει πλαίσιο για τη δυνατότητα των Ελλήνων να προκαλούν δημοψήφισμα με σαφείς κανόνες για τη διεξαγωγή του.

    30. Γιατί κινδυνολογείτε πως θα κινδυνεύσουν τα εθνικά μας θέματα;

    Γιατί οι μετανάστες, ιδίως από γειτονικές χώρες ή από συγκεκριμένα πολιτισμικά μπλοκ (π.χ. Μουσουλμάνοι) πιθανόν να μην είναι αφοσιωμένοι στην Ελλάδα και να δρουν υπέρ των συμφερόντων της εθνοθρησκευτικής τους ομάδας.

    31. Μα θα γίνουν Έλληνες πολίτες και θα θέλουν το συμφέρον μας αφού θα ζουν μαζί μας

    Η ιστορία παρέχει πλείστα παραδείγματα όπου η συνύπαρξη δεν συνοδεύεται από κοινή αντίληψη περί του τί είναι συμφέρον. Γι’ αυτό άλλωστε επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821 επειδή ήθελαν να αποφασίζουν αυτοί για το μέλλον τους και όχι οι σύνοικοί τους Τούρκοι.

    32. Κινδυνολογείτε, οι μετανάστες θα αποκτήσουν Ελληνική εθνική συνείδηση αφού θα είναι Έλληνες πολίτες

    Μακάρι να μπορούσε η ιδιότητα του πολίτη να δημιουργεί από μόνη της εθνική συνείδηση. Οι τρομοκράτες που έβαλαν βόμβες στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 205 ήταν Βρετανοί πολίτες, μετανάστες δεύτερης γενιάς. Η ιθαγένεια προφανώς δεν ήταν αρκετή για να τους κάνει να αισθανθούν Βρετανοί. Γάλλοι πολίτες ήταν και οι περισσότεροι νέοι που έκαιγαν το Παρίσι το Φθινόπωρο του 2005. Η Γαλλική υπηκοότητα ούτε τα προβλήματά τους έλυσε, ούτε Γαλλική εθνική συνείδηση δημιούργησε.

    33. Κι αν το ΠΑΣΟΚ πει όχι στο δημοψήφισμα και εφαρμόσει το πρόγραμμά του τί θα κάνετε;

    «Το καθήκον μας ως Έλληνες πολίτες κατά το Άρθρο 1 παράγραφος 3:
    Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.»

    και το Άρθρο 120 παράγραφος 4 του Συντάγματος:

    «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

    Κι ας θυμηθεί το ΠΑΣΟΚ: τόσο οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γαλλία σαρώνουν στην μεταναστευτική ψήφο αλλά έχασαν την ψήφο των γηγενών, με αποτέλεσμα να πάνε στην αντιπολίτευση. Γι’ αυτό ας μην επιχαίρονται. Το 2013 είναι κοντά.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:08 | Petros

    Είστε σοβαροί?
    Έχουμε εξισώσει τους πάντες και τα πάντα?
    Πάρτε πρώτα μέτρα μέριμνας για τους πραγματικούς Έλληνες
    και όταν ικανοποιήσετε αυτούς και λύσετε τα προβλήματα αυτών
    ΤΟΤΕ να συζητήσουμε και για την ιθαγένεια των αλλοδαπών.
    Εσύ στον επισκέπτη που έρχεται και φιλοξενείς στο σπίτι σου
    του δίνεις το επίθετό σου και τον γράφεις στην οικογενειακή
    σου κατάσταση?
    Εκτός βέβαια που έχετε παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα στους .. ξένους..
    μας κοροϊδεύουν κιόλας. Η γειτονιά της μάνας μου έχει γεμίσει
    με Αλβανούς, Βούλγαρους και κυρίως Ρώσους που ¨βαφτίστηκαν» Έλληνες και έχουν αγοράσει όλα τα καινούργια σπίτια χάρη στα όμορφα «δάνεια» και τις ευκολίες που τους κάνατε. Η μάνα μου γιατί μένει στο κοτέτσι? (γιατί μεριμνήσατε για τη σύνταξή της φυσικά)

    ΔΕΙΞΤΕ μου ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ που να του δώσατε τόσες παροχές!!

    Η τρίτης γενιάς αλλοδαποί και αφού έχουν εκπληρώσει τις ανάλογες υποχρεώσεις (αβάσταχτοι φόροι, θητεία, πλήρη εκπαίδευση από νήπιο έως Λύκειο, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και τα συναφή) ίσως συμφωνήσω να πάρουν … ….την υπηκοότητα!

    Ευχαριστώ

    PS. Φίλε μου δεν είμαι ρατσιστής αλλά μη με οδηγείς εκεί!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:32 | Γρηγόρης

    Έαν θέλει να δώσει πραγματικά την ελληνική ιθαγένεια ο κύριος πρωθυπουργός θα πρέπει να την δώσει πρώτα στους έλληνες του εξωτερικού. Αυτοί ειναι που έχουν δικαιώματα ως έλληνες πολίτες. Εφόσον ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα θα πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους του κράτους. Ας γίνει επιτελους ένα δημοψήφισμα και σαυτήν την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τον λόγο εχει πρώτα ο λαός.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:35 | παναγιώτης

    Οpen gov. και Υπουργείο Εσωτερικών,
    Δεν βλέπω δημοσιευμένο το σχόλιό μου και το επαναλαμβάνω.

    Το νομοσχέδιο φαίνεται ότι πάσχει συνταγματικά και πρέπει να εξετασθεί η συνταγματικότητά του.
    Άλλο πράγμα η φιλοξενία και προστασία των δικαιωμάτων ξένων πολιτών, όπως λέει το Σύνταγμα, και άλλο πράγμα η συνιδιοκτησία εκ μέρους ξένων πολιτών μιας χώρας που λέγεται Ελλάδα, που δεν το λέει το Σύνταγμα της Ελλάδος.
    Σε καμία πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης και της Αμερικής δεν γίνονται μαζικές πολιτογραφήσεις ξένων πολιτών χωρίς κριτήρια, ουσιαστικά, με διαδικασίες express.
    Αρκετοί μετανάστες, ιδίως Αλβανοί και από βαλκανικές χώρες, έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και πολιτισμό και δικαιούνται την πολιτογράφηση, άλλοι όμως δεν έχουν ενταχθεί και δεν την δικαιούνται.
    Μαζικές ελληνοποιήσεις ξένων πολιτών άσχετων με τον ελληνικό πολιτισμό θα δώσει ηχηρό μήνυμα για να συρρεύσουν και άλλοι πολλοί παράνομοι μετανάστες, που τους μεταφέρει έναντι αμοιβής εδώ η διεθνής μαφία που τους εκμεταλλεύεται και θα τους εκμεταλλεύεται. Κανένας ιταλός μαφιόζος δεν σταμάτησε να συμμετέχει στην μαφία επειδή έγινε αμερικανός πολίτης.
    ΄Ετσι, τυχόν ελληνοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια μετά από εξετάσεις γνώσης του ελληνικού πολιτισμού, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα.
    Είναι η Ελλάδα πολιτισμένη χώρα;
    Αν ήταν, αντί για άρπα-κόλα ελληνοποιήσεις θα φρόντιζαν οι υπηρεσίες του κράτους ώστε οι εργαζόμενοι μετανάστες να είναι όλοι ασφαλισμένοι.
    Η ελληνική ιθαγένεια δεν πρόκειται να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο κανενός μετανάστη, όπως δεν ανέβασε το βιοτικό επίπεδο κανενός έλληνα που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
    Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι πρωτοφανείς για ευρωπαϊκό κράτος.
    Τα έξοδα των μαζικών ελληνοποιήσεων τα έχει υπολογίσει ο πρωθυπουργός, τώρα που βρισκόμαστε σε οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορεί η οικονομία να βοηθήσει τους ήδη πολίτες;
    Το μόνο που θα πετύχει είναι κάθε πόλη και χωριό να έχει το γκέτο του και το μιναρέ του από όπου θα τραγουδάει στο Μωάμεθ κάθε τόσο ο μουεζίνης.
    Επίσης κάθε βουλευτής ή κι ο υποψήφιος πρωθυπουργός ακόμη θα βγάζει τα παπούτσια του και θα υποβάλλει τα σέβη του στους ευκτήριους οίκους αυτών των ομάδων.
    Φιλελευθερισμός δεν είναι να ανέχεται κανείς την επιβολή άλλων πολιτισμών πάνω στον δικό του.
    Ακυρώνονται η ελληνική επανάσταση του 21, οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13, η αντίσταση 40-44, οι αγώνες για την Κύπρο και όχι μόνο.
    Και κάτι τελευταίο για αυτούς που φέρνουν ανιστόρητα παραδείγματα περί μετανάστευσης. Όλες οι χώρες υποδοχής που πήγαν οι έλληνες ως μετανάστες ήσαν χώρες μεταναστών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Λατ. Αμερική). Εκεί οι ευρωπαίοι και άλλοι μετανάστες εξόντωσαν τους ιθαγενείς (ινδιάνους, αβορίγινες κλπ) και έφτιαξαν κράτη επήλυδων.
    Ελπίζω ότι ως έλληνες δεν έχουμε κάτι κοινό στη μοίρα μας με τους ινδιάνους.
    Η μόνη χώρα που ήταν έθνικό κράτος και πήγαν οι έλληνες ως μετανάστες είναι η Γερμανία μετά τον β΄παγκόσμιο, διότι είχε ανάγκη για τις βιομηχανίες της. Και εκεί οι μετανάστες πήγαιναν οργανωμένα, μόνο μετά από έγγραφη πρόσκληση, όχι με μπουκάρισμα.
    Η ελληνική κοινωνία έχει πολλά στραβα, αλλά δεν δικαιολογείται η αυτοκαταστροφη. Εκτός αν έχουμε βαρεθεί τους εαυτούς μας.
    Επειδή όμως ο ελληνικός πολιτισμός έχει και πολλά καλά υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας.
    Κάθε πολιτισμικός χώρος έχει τις δικές του αρχές και αξίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές από τους επισκέπτες του. Ήδη ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.Χ.) μιλάει για τον ξεχωριστό χαρακτήρα Ευρώπης και Ασίας και αποδίδει σε αυτόν τον ξεχωριστο χαρακτήρα την αποτυχία των Περσών να υποδουλώσουν την Ελλάδα. Οι θεοί, κατά τον ιστορικό, δεν επέτρεψαν την τυραννία της δεσποτικής και μοιρολατρικής Ασίας επί της ελλάδας-Ευρώπης.
    Οι θεοί ή ο θεός ας ενεργήσουν και πάλι τώρα που τους έχουμε ανάγκη.

    Χρέος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που εμείς ψηφίσαμε είναι να ακούσει την φωνή της λογικής και του λαού.
    Να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, αφού στην Ελλάδα έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    Να αποφασίσει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, διότι μια τέτοια απόφαση της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού θα έχει δυσβάστακτο κόστος (οικονομικό, πολιτικό και όχι μόνο) και απαιτεί τουλάχιστον Συντακτική Βουλή για να ληφθεί.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:34 | kk

    einai apogoiteutiko to posoi polloi «ellines» pou grafoun edw mesa, niwthoun «apeili» apo autin tin autonoiti kai argoporimeni kinisi mias kuvernisis. Den mporw na katalavw poia einai i apeili. Diavasa gia polemous me tourkia, gia to oti einai allothriskoi klp. Me fovizei to gegonos oti auta ta pisteuoun-diladi oti tha uparxei polemos elladas tourkias kai tote o «ksenos» ellinas tha taxthei me to meros twn exthrwn!Apo pou na arxisei na analusei auto to epiko muthistorima kapoios-to oti den mporei praktika nomika kai pragmatika na ginei polemos ontas stin eurwpaiki enwsi kai se periptwsi pou ginotan den tha upirxe to thema twn «ksenwn» ellinwn alla to oti i tourkia einai 10plasia tis elladas kai etsi apla tha ksanaeixame othomaniki autokratoria.Gia to deutero, an kapoios thewrei ton eauto tou eurwpaio ston elaxisto vathmo, tote i thriskeia tha itan apla mia proswpiki epilogi kai kanenos allou douleia, pou den tha epairne kamia alli diastasi sto thema ethnikotita-ithageneia-upikootita. Alla se mia xwra pou o mesos oros tis einai 55 xronwn me teleiws propagandismeni mathisi nomizei to oti eisai xristianos simainei kai ellinas. Episis, opws proeipan arketoi (eutuxws) oi Ellines eixan tin tuxi apo tote pou uparxei istoria na exoun diastaurwthei me ametrita fula kai auti i xwra itan einai kai tha einai eterogenis. Kai an auto den einai apla katapliktiko, pros ti o fovos autwn twn merikwn edw?Auto pou dinei tautotita se kapoion den einai to ti xrwma einai , apo pou einai o pappous tou klp alla to pou kai ti zei, ti agwnizetai kai ti thelei. Ksana, kanena dimopsifisma gia ta autonoita.Arketa me tin amatheia, ton ratsismo kai tin politiki anwrimotita twn ellinwn. Mia kuvernisi eprepe na parei auto to nomothetiko risko epitelous.Panta apo ta panw ksekinaei mia tetoia kinisi-mia swsti kuvernisi einai to role modelling gia tous polites- kai siga siga tha diamorfwthei i katallili suneidisi apo tous «alithinous ellines». Gia to teleutaio omws xreiazetai methodikes kai sustimatikes kiniseis kai paroxes wste na uparksei swsti entaksi me isonomia kai eukairies se olous tous «kainourious» ellines.
    ps. kapoios eipe oti oi ellines,frontizoun tous metanastes, tous taizoun kai alla tetoia fovera!O anthrwpos den thelei eleimosuni, zwi kai dikaiwma na ftiaksei tin zwi tou thelei.
    ps. Eidate ti pathainei kaneis xwris ton eurwpaiko diafwtismo??
    ps. Isws kapoia stigmi na gurisw se autin tin xwra.Keep up the good work!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | Θεόδωρος

    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΔΕΡΦΙΑ!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:05 | Ελευθερία Παπουτσάκη

    Παραπέμπω στα όσα γράφτηκαν «από Τ.Π. – — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 15:56». Θεωρώ πολύ σημαντικό να περάσει το νομοσχέδιο και μάλιστα να διευρυνθούν οι περιπτώσεις των ανθρώπων που θα μπορούν να αποκτούν την ιθαγένεια (πχ. Άρθρο 1Α2: Γιατί «τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης» και όχι «τρεις τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης», χωρίς το πρώτες; Κι κάποιος ήρθε αργότερα; έκανε πέντε τάξεις και ζει εδώ; γιατί 3 πρώτες ή 6;). Ας μην κλείνουμε τα μάτια. «Υπάρχουν» συμπολίτες μας που «δεν υπάρχουν».
    Ελ.Π.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:26 | Αριστοτέλης Φαρμάκης

    Απαράδεκτο να τίθεται θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το αν θα δώσουμε ιθαγένεια ή θα νομιμοποιήσουμε παράνομους μετανάστες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και για τους ΈΛληνες που θίγονται από την πολιτισμική αλλοίωση του πληθυσμού λόγω της παράνομης και κατευθυνόμενης εισβολής λαθρομεταναστών. Ακόμη ας ληφθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα υπόψιν, ώστε να εξασφαλισθεί στους παράνομους μετανάστες ο αξιοπρεπής τους επαναπατρισμός εκεί από όπου ήρθαν, καταλύοντας την νομιμότητα στην πολιτεία μας.

    Και ας μην ξεχνάμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιήθηκαν από τους βάρβαρους για να βομβαρδίσουν την Σερβία. Ας σταματήσει λοιπόν αυτή ή καραμέλα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:08 | Εύδοξος

    θΈΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

    Έχω διαβάσει εκατοντάδες δημοσιεύσεις, καμία δεν είχε ΟΥΤΕ ΕΝΑ λογικό επιχείρημα, γιατί να μην γίνει δημοψήφισμα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:44 | Ματζίρης Παναγιώτης

    Διάβασα με προσοχή όλα τα σχετικά άρθρα τα οποία με βρίσκουν, στην πλειοψηφία τους, κάθετα αντίθετο. Σε μία ενδεχόμενη όμως, εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θα επιθυμούσα ως Έλληνας ενεργός πολίτης να γίνουν δύο πολύ σημαντικά βήματα, βήματα τα οποία εφάρμοσαν χώρες της Ε.Ε όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Ιρλανδία. Τα δύο βήματα αυτά είναι:

    1) Λεπτομερής καταγραφή του αριθμού των λαθρομεταναστών που ζουν στη χώρα μας, καθώς επίσης και εκείνων που εισρέουν καθημερινώς. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν ξέρουμε επακριβώς πόσοι είναι οι μετανάστες, που ζουν, που εργάζονται και ποια είναι η χώρα προέλευσής τους.

    και

    2) Στις 29 Νοεμβρίου 2009, η Ελβετία διενήργησε δημοψήφισμα με βασικό θέμα την τοποθέτηση μιναρέδων η όχι στα μουσουλμανικά τεμένη της χώρας. Επρόκειτο, όντως, για ένα κοινωνικό ζήτημα, για το οποίο οι πολίτες εκαλούντο να τοποθετηθούν με το αν συμφωνούν ή όχι. Η συμμετοχή σημαντική και το αποτέλεσμα αρνητικό για το μουσουλμανικό στοιχείο που κατοικεί στη χώρα. Οι Ελβετοί είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν το δικαίωμα τους, να εκφράσουν δηλαδή την άποψη τους για ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που τους αφορούσε, μέσω ενός δημοψηφίσματος.
    Αραγε οι Έλληνες γιατί να μην ασκήσουν το ίδιο δικαίωμα?
    Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και φλέγον, αφορά το παρόν αλλά πολύ περισσότερο το μέλλον αυτής της χώρας, όχι μόνο σε ότι αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και την πολιτιστική και Εθνική επιβίωσή της.

    Ναι στον διάλογο Ναι στο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:49 | ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

    Αν έχουν απομείνει έστω και μερικά ψήγματα από το πατριωτικό Πασόκ που μας γοήτευσε στο παρελθόν, τότε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, διότι για εμένα ισχύει ακόμη το σύνθημα ‘Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:24 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την δυνατότητα που θα δώσει ο συγκεκριμένος νόμος στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία, θα ήθελα να δούμε τρεις πτυχές της περιβόητης ενσωμάτωσης κοινωνικών ομάδων σε ένα κράτος όταν αυτές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά:
    Α) Η πρώτη πτυχή βρίσκεται μέσα στην Ελλάδα:
    1) που είναι η ενσωμάτωση των Ελλήνων της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης με τους Χριστιανούς;
    2) που είναι η ενσωμάτωση των Ελλήνων Αθίγγανων στην ευρύτερη κοινωνία;
    Β) Η δεύτερη πτυχή είναι αυτή των Ελλήνων υπηκόων άλλων κρατών:
    1) γιατί δεν ενσωματώθηκαν οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανική κοινωνία, όσο και αν προσπάθησαν τα εκεί καθεστώτα ειδικά μέχρι το 1990;
    2) Γιατί δεν ενσωματώθηκαν οι Κωνσταντινοπολίτες στη Τούρκικη κοινωνία ενώ κινδύνευαν και τελικά προτίμησαν την απέλαση;
    3) Γιατί καμαρώνουμε όταν οι Έλληνες ομογενείς δεν ενσωματώνονται πλήρως στις κοινωνίες των κρατών που κατοικούν, διατηρώντας την Ελληνική ταυτότητα, ενώ απεναντίας μας ενοχλεί όταν ενσωματώνονται πλήρως και απαρνούνται την Ελλάδα;
    Γ) Τρίτη πτυχή είναι αυτή διαφόρων άλλων κρατών. Που είναι η ενσωμάτωση:
    1) των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο;
    2) των Σέρβων και μουσουλμάνων της Βοσνίας;
    3) των Αλβανών στη Σερβία και τη FYROM (βλέπε Κόσοβο – Τέτοβο);
    4) των Ασιατών και Αφρικανών μουσουλμάνων στις Ευρωπαϊκές χώρες;
    Δεν διδαχθήκαμε τίποτα από το κάψιμο του Παρισιού πριν μερικά χρόνια από μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν πολιτογραφηθεί Γάλλοι. Οι αναλύσεις τότε έλεγαν ότι αν και έχουν την Γαλλική ιθαγένεια νοιώθουν περιθωριοποιημένοι και ξεσπούν καίγοντας τα αυτοκίνητα των γηγενών Γάλλων. Αυτά στην Γαλλία που είναι από τα πιο εύρωστα οικονομικά κράτη.
    Αφήνω τους μετανάστες από τα φιλικά γειτονικά κράτη που δεν διεκδικούν τίποτα από την Ελλάδα όπως εδάφη , όνομα, ιστορία κ.α. Πιστεύει κανείς ότι Αφγανοί ή Πακιστανοί Ταλιμπάν και Τζιχάντ θα ενσωματωθούν ποτέ στην Ελληνική κοινωνία; Ολική απόσυρση τώρα ενός νόμου που στο μέλλον θα κάνει την Ελλάδα αποικία μουσουλμάνων. Διαφορετικά δεν πρέπει να κατηγορούμε τον αποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου από μετανάστες Τούρκους, αφού καλοδεχόμαστε και Ελληνοποιούμε όλους τους ανά την υφήλιο μουσουλμάνους στην μητέρα Ελλάδα.
    Τέλος μια παράκληση στους υποστηριχτές του νόμου. Ας αφήσουν το τροπάριο του χαρακτηρισμού των διαφωνούντων ως ρατσιστές και φασίστες και ας επιχειρηματολογήσουν. Πιστεύουν ότι περισσεύουν θέσεις εργασίας και δεν το ξέρουμε; Είναι γεμάτα τα κρατικά ταμεία για πρόνοια και φιλανθρωπίες; Μάλλον η αριστερά ονειρεύεται μελλοντικά αύξηση των δυνάμεων της από τη διεύρυνση του λούμπεν προλεταριάτου. Ο Παπανδρέου και ο Ραγκούσης όμως βλέπουν το όνειρο του πολλαπλασιασμού των δυνάμεων του ΛΑΟΣ και την πιθανότητα να εκλέξει όλους τους Περιφερειάρχες στις προσεχείς εκλογές;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:51 | ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ

    Aφήστε τους ερασιτεχνισμούς εκεί στην κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περί αλλΟδαπών και ΜΗΝ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ εμμένοντας στην ψήφιση του νόμου ενάντια στη συγκατάθεση της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού!

    ΔΗΜΟΦΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:02 | Π Π

    Το χρονικά όρια που θέτει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την αυτόματη αναγνώριση ιθαγένειας είναι πολύ μικρά. Γι αυτό,
    δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας, με τους πολλούς οικονομικούς μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας,
    αντί να ρυθμίζονται τα προβλήματα των παιδιών των βαλκάνιων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα 1-2 δεκαετίες,
    ανοίγει η πόρτα στην ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση, την διάβρωση της κοινωνικής αρμονίας μέσω την ανεξέλεγκτης πληθυσμιακής αλλοίωσης της χώρας (μέσω των συνεχών νομιμοποίησεων λαθρομεταναστών), αλλά και στον οικονομική μαρασμό της χώρας (όλων των κατοίκων).
    Ευνοείται η προσέλκυση ατόμων που επιδιώκουν πολιτογράφηση διαλέγοντας ό,τι καλύτερο μπορούν να επιτύχουν, επειδή κατόρθωσαν να βρεθούν στη χώρα για λίγα χρόνια (5-10 νόμιμα), και όχι επειδή προτίμησαν την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό (αντί π.χ. μιας βορειοευρωπαϊκής χώρας) και ως εκ τούτου επέλεξαν να ενσωματωθούν στη χώρα. Δηλ. προσελκύονται μελοντικού πολίτες με νοοτροπία <> (που αλλάζουν χώρες για οικονομικούς λόγους, όπως οι πελάτες αλλάζουν αλυσίδα σουπερμάρκετ). Αντίθετα με ό,τι αναφέρεται συχνά, η μετανάστευση σε μια χώρα δυτικού επίπεδου (υλικά αγαθά και εννομο κράτος) δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ώστε να δοθεί άκριτα σε νέους μετανάστες, ειδικά σε πρώην λαθρομετανάστες.
    Το νομοσχέδιο επιβάλλει στη χώρα το αμφιβόλου αξίας <> μοντέλο των πρώην αποικιοκρατικών χωρών και αποικιών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, και παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία.

    Συγκεκριμένα :

    1. Σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα δέχεται μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις από ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και Ασία,
    στη συντριπτική πλειοψηφία οικονομικούς μετανάστες, και όχι πρόσφυγες.
    Συνεπώς οι νόμοι περί ιθαγένειας και πολιτογράφησης θα έπρεπε να είναι σκληρότεροι από τα βορειοευρωπαικά κράτη, και όχι ελαφρύτεροι, όπως στο προτεινόμενο νομοσχέδιο (βλέπε π.χ. προηγούμενα σχόλια για τον αντίστοιχο νόμο στη Γαλλία ή τη Δανία).

    Δεδομένων των συνθηκών, η υιοθέτηση του <> είναι αδιανόητη, και θα λειτουργήσει ως πρόσκληση σε μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα, αφού ακόμη κι όταν έρχονται παράνομα, σύντομα νομιμοποιούνται.

    Στη βόρεια Ευρώπη συζητείται εκ νέου η μεταναστευτική πολιτική, διότι πολλοί μετανάστες 2ης και 3ης γεννιας, πολιτογραφημένοι πολίτες της χώρας γέννησης, δεν έχουν ενσωματωθεί επαρκώς (εξ ου και οι κατα καιρούς ταραχές στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, αλλά και οι ισλαμιστές στην Αγγλία, που είναι η κορφή του παγόβουνου).

    2. Τα χρονικά όρια που θέτει το άρθρο 1, ειδικά η παράγραφος 2, είναι πολύ μικρά, και θα πρέπει κατ ελάχιστον να διπλασιαστούν ή να καλύψουν όλη την διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Παρακολουθώντας τις τρεις πρώτες τάξεις του σχολείου ή μόνο έξι συνολικά χρόνια δεν δικαιολογείται αυτόματη απόδοση ιθαγένειας. Όποιος έχει παρακολουθήσει μόνο 3 ή 6 χρονια στο σχολείο και όντως θέλει και αξίζει να πολιτογραφηθεί, μπορεί να ακολουθήσει την διαδικασία του άρθρου 2, που έχει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας. Η πλειονότητα των τέκνων μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα και έχουν διάθεση να ενσωματωθούν (κι όχι να χρησιμοποιήσουν την χώρα ως εφαλτήριο για την ΕΕ), μένουν μόνιμα και παρακολουθούν όλο το σχολείο εδώ (πόσοι γονεις άραγε αλλάζουν άκριτα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, εκπαιδευτικό σύστημα για το παιδί τους, ή χώρα;)

    Επίσης η παράγραφος 4β (ιθαγένεια σε παιδιά αγνώστου ιθαγένειας) είναι υπερβολικά επιεικής, αφού επιτρέπει σε όσους αρνούνται να δηλώσουν χώρα προέλευσης να ελληνοποιήσουν αυτόματα τα παιδιά τους. Η διάταξη θα δικαιολογούνταν μόνο για εγκαταλελημένα βρέφη ή ορφανά.

    Για να αποθαρρυνθεί και να τιμωρηθεί η λαθρομετανάστευση, προτείνω να προστεθεί στο άρθρο 1 ότι τέκνα συλληφθέντων για λαθρομετανάστευση χάνουν το δικαίωμα πολιτογράφησης – απόκτησης ιθαγένειας (ώστε να μπορουν να το αποκτήσυον μόνο στην 3η γενιά).

    3. Τέλος, η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιζητεί τουλάχιστον αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή, αν όχι δημοψήφισμα (που ζητάει μεγαλος αριθμός όσων σχολιάζουν το νομοσχέδιο). Δεν νοείται ένα κόμμα με περιστατιακή εκλογική πλειοψηφία να επιβάλει χωρίς ευρύτερη συναίνεση τόσο σοβαρές αλλαγές, που μπορούν στο μέλλον να αλλάξουν την υφή της χώρας.

    4. Στο παρελθόν οι Έλληνες μετανάστευαν διότι ο τόπος ειναι φτωχός, και δεν είναι εύκολο να συντηρήσει μεγαλύτερο πληθυσμό. Τί άλλαξε ώστε να επιζητούμε τώρα την γρήγορη ελληνοποίηση μεταναστών; Γίναμε μεγάλη βιομηχανική / εξαγωγική δύναμη; Μπορούμε να τους στηρίξουμε στην τωρινή ή τις μελλοντικές οικονομικές κρίσεις ; Το κράτος έχει καλύψει τις υποχρεώσεις του έναντι των νυν πολιτών, ώστε να αποδέχεται μαζικά και νέους ;

    5. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περιλαμβάνουν το δήθεν δικαίωμα <> ανθρώπων επειδή είναι φτωχοί και δεν θέλουν να ζήσουν στη χώρα τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει πρωτίστως να καλυφθούν στην χώρα προέλευσης, και η μετανάστευση να είναι ελεγχόμενη και σε προκαθορισμένους αριθμούς, όπως είναι στις ΗΠΑ.

    6. Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό. Η χώρα έχει σύνταγμα, νόμους, βουλή, λαό και κυριαρχία και δεν νοείται να κυβερνάται υπό τον αυτόματο πιλότο μη ρεαλιστικών ιδεών. Δεν ζούμε σε μια ουτοπία, και δεν συνορεύουμαι με τη Δανία, ούτε είμαστε Δανία.

    7. Στη παρούσα συγκυρία το σημαντικότερο πρόβλημα έγκειται στους εξαθλιωμένους ασιάτες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη (και λιγότερο στους βαλκάνιους γείτονες που ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες. Για όσους από τους βαλκάνιους γείτονες γεννιούνται εδώ και θέλουν να παραμείνουν, μεγαλύτερα χρονικά όρια και δικλείδες ασφαλείας θα ήταν αρκετά για απόδοση ιθαγένειας,
    π.χ. η απόδοση ιθαγένειας στην 3η γενιά. Όσες βαλκανικές χώρες δεν είναι ήδη μέλη, σύντομα θα ενταχθούν ούτως ή άλλως στην ΕΕ, οπότε δεν υπάρχει λόγος βιασύνης).

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:25 | redy

    Το δημοψήφισμα είναι κάπως επικίνδυνο δεν νομίζω ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα μπορεί να αποφασίσει κάποιος που δεν γνωρίζει όλες τις πτυχές του ζητήματος, θα μου πείτε να τον ενημερώσουμε αλλά κάποιος με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο όσο και να τον ενημερώσεις δεν μπορεί να δει από τον φανατισμό. Πως μπορούν για το μέλλον χιλιάδων οικογενειών μεταναστών να αποφασίσουν άνθρωποι προσκολλημένη στο παρελθόν; Πιστεύω πως όλοι όσοι ζητούν δημοψήφισμα είναι σίγουροι όπως και εγώ ότι θα είναι αρνητικό για το συγκεκριμένο άρθρο! Έτσι σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας και πείτε ότι άπλα δεν συμφωνείτε με το νόμο! Το δημοψήφισμα είναι άπλα ένας «δημοκρατικός» τρόπος να πείτε όχι! Και τέλος όσο αναφορά τα ανθρωπινά δικαιώματα ποιοι είστε εσείς που θα πείτε σε κάποιον άνθρωπο ότι δεν έχει πατρίδα, πολιτικά δικαιώματα ότι δεν έχει θέση σε αυτό το κομμάτι γης;

    Υ.Γ. Οι ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό γιατί να ψηφίζουν; Τους επηρεάζει καθόλου η πολιτική κατάσταση στη Ελλάδα όπως επηρεάζει εμένα που ζω τα τελευταία 19 χρόνια εδώ;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:46 | Γιωργος

    Προτάσεις:
    1) Μονον όταν και οι δύο γονείς μένουν νόμιμα στην Ελλάδα ΔΕΚΑ
    χρόνια.
    2) Για την εκπαίδευση να έχουν φοιτήσει στα εννέα(9) υποχρεωτικά χρόνια όπωs και οι υπόλοιποι ελληνόπαιδες.
    3)Να τεθεί το ζήτημα του ποινικού μητρώου . Οποιος έχει ξκαταδικασθει πρωτόδικα έστω κι σεεξαγοράσιμη ποινή να απελάυνεται και να μηνμπορεί ποτε να λαμβάνει υπηκοότητα.
    4)Οπώσδηποτε να γίνειστοτέλος δημοψηφισμα

    Γιωργος

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:06 | ΜΠΑΖΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει δικαίωμα ψήφου & την Ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση του Ελληνικού λαού; Η Ελληνική ιθαγένεια δεν πρέπει να δίνεται στον οποιονδήποτε. Έλληνας δεν μπορεί να γίνει κάποιος μόνο & μόνο γιατί γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να έχει & Ελληνική συνείδηση.
    Από τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να νομιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν (ώστε να φορολογούνται & να πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία) μόνον όσοι μπορούν να αποροφηθουν από την αγορά εργασίας (λαμβάνοντας υπ’ όψη & το υψηλό ποσοστό ανεργίας). Οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον των Ελλήνων & των παιδιών τους.
    Μια τέτοια ρύθμιση από την κυβέρνηση αποτελεί παραβίαση του συντάγματος & των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών & αποσκοπεί καθαρά στη συγκομιδή των ψήφων των μεταναστών. Χωρίς δημοψήφισμα μια τέτοια απόφαση μόνο προδοτική θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:04 | παναγιωτης

    Να αφησετε αυτη τη καραμελα οτι ταχα οι αλοδαποι θα εκλεγουν μονο και δεν θα εχουν δικαιωμα να εκλεγονται,αυτα δε γινονται ουτε στα παραμυθια,και δημαρχους αλβανους κ αρκετους βουλευτες μουσουλμανους θα εκλεγουν κ μεγαλεπρεπη τζαμια θα χτισουν σε καθε πολη μας.Ειδη εχει αλλοιωθει ο καποτε ομοιογεννης πλυθησμος μας σε αρκετα μεγαλο βαθμο απο τους μεταναστες,φανταστητε ποσο θα εχει σε δεκα χρονια.Υπενθυμιζω επισης οτι 760.000 ειναι οι ελληνες ανεργοι αφου εργαζονται στη θεση τους αλλοδαποι με το μισο ημερομοισθιο.ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:02 | Κλεοπάτρα

    Κύριε Παπανδρεόυ απαυθύνομαι σε σας ως πρωθυπουργο αυτης της χώρας.

    Θαθελα να ξέρεται ότι νίωθω , και νιωθουν και πολύ συμπολίτες μας (το γνωρίζω απο συζητήσεις), την ελπίδα να ξαναγενιεται βλέποντας εσας και την κυβερνηση σας, να κάνεται μικρές αλλα σημαντικές ,για την αναπτέρωση του ηθικού του πολίτη αυτης της χώρας, πράξεις (νεοι πιο αξιοκρατικοι τρόποι επιλογής ανθρώπων που στελεχώνουν τους δημόσιους φορείς, δημοσιοποίηση συμβάντων κατάχρησης εξουσίας, συμετοχή του πολίτη στην διακυβερνηση της χώρας μέσω τον απόψεων που κατατίθένται και τόσα άλλα ). Θεώρω οτι θα δώσεται τον καλυτερο σας εαυτό σε αυτο το μεγάλο εγχείρημα που λέγεται αναδιαρθρωση της ελληνικής κοινωνιάς. Και να είστε σύγουρος ότι οι έλληνες όσο αντιλαμβάνονται οτι προσπαθείτε θα σας υποστηρίξουν.
    Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως διαφωνω . ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ και ξέρω ότι για τους περισσότερους από αυτούς το οτι αναγκάστικαν να φύγουν μακρια από την πατρίδα τους και τις οικογενειές τους είναι κάτι που τους πονάει καθημερινά ( μιλάω κυρίως για μετανάστες των ασιατικών χωρών . Για τους υπόλοιπους οι οποίοι ανήκουν σε όμορα κράτη δε θεωρώ ότι τίθεται θέμα παραχώρησης υπηκοότητας, σε λίγα χρόνια όλλες οι χώρες θα είναι ενταγμένες στην Ευρωπαική Ένωση οπότε θα μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα τις Ευρώπης επιθημούν). Μπορεί ένας από τους λόγους που σας οδήγησαν εσας και τους υπευθύνους σύνταξης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση ,να είναι η πίστη σας, ότι θα μπορούσε να αποτελεσει ένα μέσω πίεσης της Ευρωπαικής Ένωσης η οποίοι στο συγκκριμένο θέμα στέκεται θεατής. Μήν το κάνεται όμως μην δώσεται την Ελληνική υπηκοότητα σε όλους χωρίς προυποθέσεις και προπάντων μην δώσεται την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ , ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ.
    Εαν τέλος θεωρήται ότι το συγκκριμένο μέτρο είναι προς την σωστή κατευθυνση για την χώρα και τους πολίτες της δεν έχεται παρα να το θέσεται σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:22 | MΑΡΙΑΝΝΑ

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο χαρακτηρίζετε από ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ και ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ γιατί οπιοι ευφάνταστοι συμπεριέλαβαν τη λέξη ιθαγένεια δεν έκαναν τον κόπο να δουν τι εννοιολογικά σημαίνει ούτε πως την δίνουν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κοσμου.Διαφωνω με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και λάβετε καλά υπόψη ότι είμαι ένθερμη – σταθερή ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και θυμάμαι καλά ότι ο Ανδρέας έλεγε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.
    Παρακαλώ ασχοληθείτε με τα φλέγοντα θέματα που μας απασχολούν και απαιτούν άμεση λύση όπως οικονομία ,εργασια,παιδεια και υγεία .

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:43 | xenofon

    Πιστευω οτι το νομοσχεδιο αυτο το μονο που θα καταφερει ειναι να αλλειωσει την εθνικη μας ταυτοτητα και να οξυνει τις σχεσεις μεταξυ ελληνων-μεταναστων.Η πιο δικαιη και δημοκρατικη λυση ειναι να αποφασισει οΛαος. Δημοψηφισμα Οποσδηποτε….