Δέσμευση 25: City Dashboard – Δήμος Θεσσαλονίκης

Υφιστάμενη κατάσταση
Ένας βασικός στρατηγικός στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο μετασχηματισμός της πόλης σε μια ενιαία, ανοικτή και συμμετοχική πλατφόρμα, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην τόνωση της Ανοικτής και Συμμετοχικής Διακυβέρνησης και έχουν στον πυρήνα τους τα Ανοικτά Δεδομένα. Έτσι, έχουμε εγκαινιάσει την πύλη Ανοικτών Δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης (http://opendata.thessaloniki.gr/) όπου φιλοξενούνται τα σύνολα Ανοικτών Δεδομένων του φορέα και παρέχουμε διαδικτυακά την δυνατότητα παρακολούθησης του προϋπολογισμού μας, σε πραγματικό χρόνο, (http://www.thessaloniki.gr/egov/budget.html). Επίσης, διαθέτουμε Ανοικτά Δεδομένα στην Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών του Δήμου Θεσσαλονίκης (http://gis.thessaloniki.gr/sdi/) αλλά και μέσω άλλων πηγών. Παράλληλα, έχουμε υλοποιήσει ήδη τρεις διαγωνισμούς crowdsourcing, στους οποίους εκτός από ιδέες και εφαρμογές, θέσαμε στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τα Ανοικτά Δεδομένα και καλέσαμε φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης
Επιπλέον, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για Ευφυείς Πόλεις και Κοινότητες (https://eu-smartcities.eu/) σε θεματικές περιοχές που έχουν ως βάση τους τα Ανοικτά Δεδομένα. Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει στην σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με σχετικούς φορείς, όπως το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (http://okfn.gr/) και έχει συνυπογράψει ένα πλαίσιο συνεργασίας για ευφυείς πόλεις, μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛ/ΛΑΚ, https://ellak.gr/), την ερευνητική ομάδα Infostrag, τον ΣΕΚΕΕ και με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, το οποίο έχει στοχεύει, μεταξύ άλλων, και στην περαιτέρω αξιοποίηση των Ανοικτών Δεδομένων των τριών πόλεων.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, έχουμε αναγνωρίσει ως ουσιαστική ανάγκη όσον αφορά τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε μια ανοικτή και συμμετοχική πλατφόρμα, την δημιουργία ενός κεντρικού σημείου ολοκλήρωσης και προβολής των Ανοικτών Δεδομένων της πόλης, με κατάλληλες μεθόδους και εργαλεία προκειμένου να παραχθεί αξία για όλους τους εμπλεκομένους στο οικοσύστημά της. Η συγκεκριμένη δέσμευση θα αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό που προέρχεται λόγω της ύπαρξης διαφόρων πηγών, αλλά και μορφών, δεδομένων και θα βελτιώσει την ποιότητα παροχής τους. Επίσης, θα αποτελέσει και ένα μέσο για περαιτέρω βελτίωση σε τομείς όπως η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, η διαφάνεια και λογοδοσία, η έρευνα αλλά και η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό του φορέα.

Περιγραφή Δέσμευσης
Το City Dashboard του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία θα συγκεντρώνει και θα παρέχει δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με διάφορους τομείς λειτουργίας του οργανισμού, όπως η αστική κινητικότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και αντίστοιχα περιβαλλοντολογικά δεδομένα, δημογραφικά δεδομένα, οικονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία και δείκτες, πληροφορίες για κοινωνικές εκδηλώσεις, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Η πληροφορία αυτή θα παρέχεται με αντίστοιχες οπτικοποιήσεις (visualizations) προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα κατανοητή και χρήσιμη, αλλά και σε πρωτογενή μορφή (raw data) προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.
Το Dashboard θα μπορεί να προβάλλει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω αντίστοιχων διεπαφών (Interfaces) και υπηρεσιών ιστού (web services) αλλά θα εκμεταλλεύεται και στατικές μορφές δεδομένων.
Τα δεδομένα του Dashboard θα μπορούν να προέρχονται και από πηγές εκτός του εύρους λειτουργίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως από τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά ιδρύματα της πόλης ή οποιονδήποτε άλλο φορέα θα μπορούσε να συνεισφέρει με τα δικά του Ανοικτά Δεδομένα.

Αρχές OGP
Η πλατφόρμα ικανοποιεί τις αρχές του OGP ως εξής:

ΑρχήΜέσο ικανοποίησης
Πρόσβαση στην πληροφορία1.       Πρωτογενής πληροφορία

2.       Επεξεργασμένη πληροφορία

3.       Πρόσβαση μέσω πολλαπλών καναλιών (web & mobile)

4.       Πρόσβαση σε δεδομένα από πολλές πηγές

Ενεργός συμμετοχή φορέων και πολιτών στη λήψη αποφάσεων1.       Ενημέρωση των πολιτών και των φορέων για την πρόοδο και την διαχείριση πολλών θεματικών περιοχών που τους αφορούν προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά σε αντίστοιχες διαβουλεύσεις και συμμετοχικές διεργασίες λήψης αποφάσεων
Δημόσια Λογοδοσία

 

1.       Αναλυτική παρουσίαση δεδομένων για ένα εύρος αρμοδιοτήτων του φορέα

2.       Γνωστοποίηση αποτελεσμάτων και αποτίμηση του έργου του φορέα σε συγκεκριμένες περιοχές δράσης

Χρήση Τεχνολογίας και καινοτομίας για ανοικτότητα και λογοδοσία

 

1.       Χρήση ανοικτών προτύπων και αρχιτεκτονικών για την υλοποίηση της πλατφόρμας, αξιοποίηση πλήθους Ανοικτών Δεδομένων

Φορείς υλοποίησης,

Υλοποίηση: Δήμος Θεσσαλονίκης
Στοιχεία επικοινωνίας:

Χαράλαμπος Τσιτλακίδης
Τηλ.: 231331.7838
Email: b.tsitlakidis@thessaloniki.gr

Χαράλαμπος Χατζής
Τηλ.: 231331.7850
Email: c.chatzis@thessaloniki.gr

Εμπλεκόμενοι:
• Δημόσια Διοίκηση
• Ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ιδιωτικός τομέας, οριζόντιες ομάδες εργασίας

Στόχος
Η χρήση του City Dashboard θα δημιουργήσει μια προστιθέμενη αξία για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και όλους τους εμπλεκομένους στο οικοσύστημα της πόλης. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίζουν σε ένα κεντρικό σημείο πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν και οι οποίες παρέχονται με κατανοητό σε αυτούς τρόπο ενώ παράλληλα, η δημοσιοποίηση των εν λόγω πληροφοριών θα ενισχύσει την διαφάνεια και λογοδοσία σε ότι αφορά την λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά αλλά και να αποτελέσει κίνητρο για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από την πλευρά τους. Ακόμη, το σύνολο των λειτουργιών της πλατφόρμας θα οδηγήσει στην τόνωση του αισθήματος εμπιστοσύνης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και την Δημόσια Διοίκηση γενικότερα.
Οι τοπικές, και όχι μόνο, επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το Dashboard μέσω της ανάδειξης νέων επιχειρηματικών ευκαιριών που μπορούν δημιουργηθούν από την αξιοποίηση και διασύνδεση (interlinking) διαφόρων δεδομένων (π.χ. δημογραφικά και οικονομικά) και από την χρήση αντίστοιχων μεθόδων ανάλυσης (data analytics).
Επίσης, η αξιοποίηση των δεδομένων της πλατφόρμας μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία Βασικών Δεικτών Απόδοσης (Key Performance Indicators – KPIs) για τη Θεσσαλονίκη.
Ακόμη, Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα εξοπλιστεί με ένα εργαλείο που θα βελτιώσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα προωθήσει μια πιο συνεργατική και οριζόντια οργανωσιακή κουλτούρα, βελτιώνοντας έτσι και την απόδοση των υπηρεσιών του.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Η δέσμευση στηρίζεται:
1. Στην τεχνική λύση, που είναι η πλατφόρμα,
2. Στην αλλαγή της οργανωσιακής κουλτούρας του φορέα αλλά και στην επίτευξη οριζόντων συνεργασιών μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων στο οικοσύστημα της πόλης,
3. Στην υλοποίηση μιας αποδοτικής επικοινωνιακής στρατηγικής σχετικά με τις ωφέλειες που θα προκύψουν

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα

1. Εύρεση και αξιολόγηση συνόλων δεδομένων – δημιουργία διαχειριστικού σχήματος (έως 3/2017)
• Αναζήτηση, καταγραφή και αποτίμηση στο εσωτερικό του φορέα
• Επικοινωνία και αναζήτηση, καταγραφή και αποτίμηση δεδομένων στο εξωτερικό περιβάλλον του φορέα
• Διερεύνηση και δημιουργία συμπράξεων με άλλους φορείς
• Διερεύνηση χρηματοδοτικών πηγών
2. Υλοποίηση της πλατφόρμας (έως 12/2017)
• Ανάλυση απαιτήσεων και προδιαγραφών
• Διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών για επιλογή αναδόχου ή υλοποίηση μέσω συγχρηματοδότησης
• Σχεδιασμός, υλοποίηση
3. Πιλοτική λειτουργία (έως 3/2018)
• Χρήση της πλατφόρμας – Βελτιώσεις
• Προωθητικές ενέργειες για γνωριμία στους πολίτες
4. Επιχειρησιακή Λειτουργία (4/2018)