Δέσμευση 7: Θαλάσσια & Ναυτιλιακή δραστηριότητα

Υφιστάμενη κατάσταση
Για την κάλυψη αναγκών των τριών Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) βρίσκεται στη φάση υλοποίησης το Υποέργο 1: ’’Ανάπτυξη εφαρμογών για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και προμήθεια εξοπλισμού κεντρικής υποδομής για την υποστήριξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών’’ του έργου Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας του ΥΠτΠ (ΥΠτΠ On Line) με το οποίο θα αναπτυχθεί πληθώρα εφαρμογών για την κάλυψη επιχειρησιακών και διοικητικών αναγκών του ΥΝΑΝΠ μας όπως τα υποσυστήματα »Δικτυακής Πύλης & Ενημέρωσης του Πολίτη», »Δρομολογίων», »Επιθεώρησης πλοίων», »Νηολογίου/Λεμβολογίου/ΒΕΜΣ», »Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη» κ.α. με τη βοήθεια των οποίων αναμένεται να μειωθούν οι χρόνοι διεκπεραίωσης των διαδικασιών των εμπλεκομένων Υπηρεσιών. Ειδικότερα το Υποσύστημα »Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη» αφορά εφαρμογές Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και επικεντρώνεται κατά βάση στην υποστήριξη με ηλεκτρονικό τρόπο της Έκδοσης Αδειών και Πιστοποιητικών και της ανανέωσής τους για Έλληνες Πολίτες – Επιχειρήσεις, ακόμη και των διαδικασιών διαγωνισμών κατάταξης.

Περιγραφή Δέσμευσης
Η δέσμευση αφορά τη διάθεση ανοικτών συνόλων δεδομένων που αφορούν τον τομέα της ναυτιλίας. Για την διάθεση αυτών των συνόλων δεδομένων σε ανοικτή μορφή δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις και οι μόνοι ουσιαστικοί περιορισμοί έχουν να κάνουν με την τεχνική υλοποίηση και ετοιμότητα του εμπλεκόμενου φορέα. Τα σύνολα δεδομένων που θα διατεθούν σε ανοικτή και επεξεργάσιμη μορφή από το κεντρικό portal data.gov.gr αλλά και στους ιστότοπους του ΥΝΑΝΠ (www.hcg.gr, www.yna.gov.gr), θα είναι κυρίως τα ακόλουθα ανά τομέα:
• Θέματα Επιθεωρήσεων πλοίων:
o Κατηγορίες πιστοποιητικών αξιοπλοΐας (ΠΓΕ κ.λπ.)
o Πιστοποιητικά ανά κατηγορία πλοίων
• Στατιστικά στοιχεία επιβατικής κίνησης:
o Στατιστικά στοιχεία διακινηθέντων επιβατών – οχημάτων
• Στατιστικά στοιχεία που αφορούν παράπονα επιβατών
• Άδειες – Βεβαιώσεις, αυτοδύτες :
o Οργανισμοί πιστοποίησης αυτοδυτών
• -Στατιστικά Αδειών – βεβαιώσεων δραστηριότητας Λιμενικής Αστυνομίας
• Ανάλυση περιστατικών ρύπανσης:
o Στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης και αντιμετώπισης αυτών
• Στοιχεία αποφάσεων αλιευτικής δραστηριότητας:
o πληροφόρηση για αποφάσεις επιβολής προστίμου επί αλιευτικών παραβάσεων ανά κατηγορία αλιείας (χρηματικά ποσά, ημέρες αφαίρεσης αδειών)
o πληροφόρηση για τον αριθμό εκδοθέντων αλιευτικών αδειών
o πληροφόρηση για ανευρευθέντα θαλάσσια θηλαστικά
• Στατιστικά στοιχεία συμβάντων:
o Συμβάντα διαχείρισης αρμοδιότητας Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ή/και Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ)

Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία

Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ)

Στόχος
Στόχος είναι η διάθεση αυτών των συνόλων δεδομένων ως ανοικτά δεδομένα, στο κεντρικό portal data.gov.gr αλλά και στους ιστότοπους του ΥΝΑΝΠ (www.hcg.gr, www.yna.gov.gr).

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Η δέσμευση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1: ’’Ανάπτυξη εφαρμογών για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και προμήθεια εξοπλισμού κεντρικής υποδομής για την υποστήριξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών’’ του έργου Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας του ΥΠτΠ (ΥΠτΠ On Line). Επιπρόσθετα, όπου απαιτηθεί θα υλοποιηθεί εσωτερική ανάπτυξη από τα στελέχη του ΥΝΑΝΠ.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
Μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραληφθεί το Υποέργο 1: ’’Ανάπτυξη εφαρμογών για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και προμήθεια εξοπλισμού κεντρικής υποδομής για την υποστήριξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών’’. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η απαραίτητη υλοποίηση για τη δημοσίευσή τους, με καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της δέσμευσης την 31/12/2017.