Δέσμευση 14: Ανοικτή διάθεση γεωχωρικών δεδομένων

Περιγραφή Δέσμευσης
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από τον Ν.3882/2010 έχει την ευθύνη για τον κεντρικό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης που διαχειρίζονται / παράγουν / διαθέτουν γεωχωρικά δεδομένα, προκειμένου αυτά να διατίθενται δημόσια και σε ανοικτό μορφότυπο σε κάθε ενδιαφερόμενο. Για το σκοπό αυτό το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην προσαρμογή – τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας και σε κατάλληλες παρεμβάσεις για την σταδιακή εφαρμογή και ολοκλήρωση της παραπάνω πολιτικής. Τα γεωχωρικά δεδομένα θα διατίθενται μέσω κεντρικής Γεωπύλης της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ) από το Υπουργείο, από τους εποπτευόμενους φορείς του και από άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης που παράγουν και διαθέτουν γεωχωρικά δεδομένα, ακολουθώντας τα προκαθορισμένα τεχνικά πρότυπα και διαδικασίες. Επίσης τα γεωχωρικά δεδομένα θα είναι προσβάσιμα και από τον κεντρικό κατάλογο data.gov.gr της δημόσιας διοίκησης.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης διατίθενται επίσης σε πρώτη φάση προς θέαση γεωχωρικά δεδομένα αρμοδιότητας του Υπουργείου ΠΕΝ στη διαδικτυακή διεύθυνση http://maps.ypeka.gr τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών πληροφοριών.

Θεματική περιοχή OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία / Γεω-χωρικά δεδομένα

Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ΕΘΕΓ, ΕΚΧΑ ΑΕ και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Στόχος
Βασικός στόχος της δέσμευσης είναι η διάθεση ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης σε ανοικτό μορφότυπο σε κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με το πλαίσιο της Οδηγίας 2007/2/ΕΚ. Σε δεύτερη φάση θα θεσμοθετηθεί το Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών σε Εθνικό επίπεδο.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης θα εξειδικευθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα, με ορόσημα :

Νοέμβριος 2016 : Πλήρη λειτουργία Γεωπύλης Γεωχωρικών Πληροφοριών

  • 7 Ιουλίου 2016, 10:07 | Ζύγρας Νέστωρ

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και ευχές για άμεση υλοποίηση.
    Με στόχο την εμβάθυνση του εγχειρήματος επισημαίνω τα ακόλουθα:

    1.Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημανθεί η διάκριση των γεωχωρικών δεδομένων σε απεικονιστικά (χάρτες υποβάθρου, ορθοφωτοχάρτες, δορυφορικές εικόνες, κλπ.) και στις θεσμικές γραμμές που απεικονίζουν νομοθετικές ρυθμίσεις. Τα μεν πρώτα μπορούν εν μέρει να υποκατασταθούν από τα διατθέμενα από την παγκόσμια χαρτογραφική βιομηχανία (Google, κλπ.), ενώ τα δεύτερα είναι αναντικατάστατα.

    2. Στα διατιθέμενα από το ΥΠΕΝ (ΥΠΕΚΑ) δεδομένα δεν περιλαμβάνονται οι πολεοδομικές θεσμικές γραμμές (όρια ΖΟΕ, ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, σχεδίων πόλης, όρια συντελεστών δόμησης, κλπ.), δεδομένα αναγκαία για την καθημερινή λειτουργία της οικονομίας (αγοραπωλησίες ακινήτων, έκδοση οικοδομικών αδειών, αδειοδοτήσεις παραγωγικών δραστηριοτήτων, κλπ). Πριν από 10 περίπου έτη το ΥΠΕΚΑ χρηματοδότησε με 900.000 Ευρώ την σάρωση των εγκεκριμένων ρυμοτομικών – σχεδίων του αρχείου του, το δε προιόν του έργου παραμένει αναξιοποίηστο (ούτε σε γεωαναφορά – διανυσματοποίηση προχώρησε το Υπουργείο, ούτε το υλικό διαθέτει). Το έργο της ηλεκτρονικής πολεοδομίας που θα προωθούσε αυτό τον στόχο παραμένει μπλοκαρισμένο. Ας προχωρήσει η ας σταματήσει και επαναπροκηρυχθεί.

    3. Μιλώντας για τις νές ευκαιρίες οικονομικής δραστηριότητες που προσφέρει η διάθεση ανοιχτών γεωχωρικών δεδομένων δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς την έλλειψη δέσμευσης για διάεθση των γεωχωρικών δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και την ακαταλληλότητα της μορφής (προσομοίωση των παραδοσιακών εκτυπωμένων πινάκων, πολλά χωρίς κωδικούς γεωγραφικών οντοτήτων, κλπ.) των περιγραφικών δεδομένων που αυή διαθέτει.

    4. Στο κείμενο δεν περιλμαβάνεται επίσης καμιά δέσμευση για το πλούσιο σύνολο γεωχωρικών δεδομένων του ΥΠΑΑΤ.

    5. Τέλος θα πρέπεινα επισημανθεί ότι όσο σημαντική είναι η διάθεση άλλο τόσο κρίσιμη είναι η ενημερότητα – εγκυρότητα των διατιθέμενων δεδομένων, γεγονός που προυποθέτει ότι είναι παραίτητο να θεσπιστούν διοικητικές διαδικασίες για τους έχοντες την αρμοδιότητα έκδοσης των σχετικών αποφάσεων φορείς.

    6. Ως γενική αρχή πρέπει κατά την γνώμη μου να ενσωματωθεί στην λειτουργία της Δημόσιας Δικοίκησης η υποχρεωτική χωρική απεικόνιση των όποιων πράξεών της (θεσμοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, έργα, αποζημιώσεις, κλπ.) σε μια εναιάια πλατφόρμα τύπου διαύγειας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:03 | Παναγιώτης Σαμαρτζής

    Θεωρώ πως εκ παραδρομής δεν έχει εμφανιστεί η δουλειά που έχει γίνει απο τη Χώρα μας, η οποία είναι διαθέσιμη απο την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα από τον σύνδεσμο http://www1.okxe.gr/geonetwork/srv/en/main.home. Μέσω αυτής συμμετέχουμε στις υποχρεώσεις μας ως προς τη Ευρωπαϊκή Οδηγία INSPIRE.