Δέσμευση 15: Κανονιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση και διάθεση ανοικτών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Υφιστάμενη κατάσταση
Δεδομένης της μη υλοποίησης των δεσμεύσεων της ΓΓΔΕ στο σχέδιο δράσης 2014-2016 λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου κρίνεται απαραίτητο να διαμορφωθεί το απαραίτητο πλαίσιο για να μπορούν να ενεργοποιηθούν οι δράσεις ανοικτότητας. Υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την διάθεση ανοικτών δεδομένων και την επεξεργασία της πληροφορίας που αφορά φορολογικά δεδομένα. Επίσης απαιτείται ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες για την διάθεση ανοικτών φορολογικών δεδομένων (πχ offshore εταιριών, στατιστικών δεδομένων κλπ)

Κύριος στόχος
Να αρθούν τα νομικά εμπόδια που αποτρέπουν τη διάθεση δεδομένων και πληροφοριών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Περιγραφή δέσμευσης
Προώθηση κανονιστικών παρεμβάσεων οι οποίες θα διευκολύνουν την περαιτέρω διάθεση ανοικτών φορολογικών δεδομένων και την ηλεκτρονική διαχείριση της πληροφορίας και της συνδιαλλαγής με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
– Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την διάθεση ανοικτών φορολογικών δεδομένων
– Οδηγίες για την διάθεση των δεδομένων αυτών
– Οδηγίες για την εμπορική χρήση των δεδομένων αυτών

Αρχές OGP
Πρόσβαση στην δημόσια πληροφορία και συμμετοχή στις διαδικασίες , διαφάνεια, λογοδοσία.

Φορείς υλοποίησης – εμπλεκόμενοι
Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων θα υλοποιήσει αυτοτελώς τη δέσμευση με την διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

Χρονοδιάγραμμα και Ορόσημα
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης το χρονοδιάγραμμα ορίζεται μέχρι το τέλος του 2017 και τα βασικά ορόσημα αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο (Ιούνιος 2017) και την απελευθέρωση των δεδομένων (Δεκέμβριος 2017)