Δέσμευση 4: Ανοικτή διάθεση πολιτιστικών δεδομένων

Υφιστάμενη κατάσταση
Η πολιτιστική πληροφορία υπάγεται πλέον στο Ν. 4305/2014 «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄ 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 237/31.10.2014), με τις προβλεπόμενες από την οδηγία διαφοροποιήσεις για τις βιβλιοθήκες, τα μουσεία και τα αρχεία, με ειδική ωστόσο πρόβλεψη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ειδικότερες διατάξεις του Ν. 3328/2002 παραμένουν σε ισχύ. Αναμένονται τυχόν τροποποιητικές παρεμβάσεις του άρθρου 46 και συνακόλουθες εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Περιγραφή Δέσμευσης
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι εποπτευόμενοι φορείς του έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα δεδομένων που εμπίπτουν στο πεδίο του Ν. 4305/2014 και θα διατεθούν προς περαιτέρω χρήση προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη συμμετοχή των πολιτών στο κοινό εθνικό πολιτιστικό προϊόν.

Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία

Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Συνεργασία με Γ.Γ. Πολιτισμού, εποπτευόμενους φορείς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στόχος
Στόχος θα πρέπει να είναι να δοθούν ως ανοικτά διασυνδεδεμένα δεδομένα:
o το μεγαλύτερο δυνατό μέρος δεδομένων που αφορούν σε κινητά μνημεία
o το μεγαλύτερο δυνατό μέρος γεωχωρικών δεδομένων και άλλων στοιχείων που αφορούν στους αρχαιολογικούς χώρους και ζώνες προστασίας τους, στα μνημεία.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Για την υλοποίηση της παραπάνω δέσμευσης θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:
o Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και διάθεσης ως ανοικτών δεδομένων των Κινητών Μνημείων του Εθνικού Ψηφιακού Αρχείου Μνημείων («Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» MIS 376476).
o Oλοκλήρωση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων και στοιχείων που αφορούν στους αρχαιολογικούς χώρους και ζώνες προστασίας τους, στα μνημεία, καθώς και εξασφάλιση διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Ψηφιακό Αρχείο των Κινητών Μνημείων της χώρας.
o Δημιουργία περαιτέρω εξειδικευμένων για την πολιτιστική πληροφορία προτύπων που αφορούν στο άνοιγμα, στη διασύνδεση και στη διάθεση – περαιτέρω χρήση των πολιτιστικών δεδομένων (αξιοποιώντας και επεκτείνοντας τις τρέχουσες καλές πρακτικές δημοσιοποίησης ανοικτών δεδομένων).

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα

Οι πράξεις «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» (MIS 376476) και «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» (MIS 300571) είχαν αρχικά ενταχθεί στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της Προγραμματικής Περιόδου(τέλος 2015). Λόγω του μεγάλου εύρους ως οριζόντιες πράξεις, στην υλοποίηση των οποίων ενέχεται το σύνολο σχεδόν των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου, νομικών περιπλοκών κατά τις διαδικασίες συμβασιοποίησης, αλλά και των γενικότερων καθυστερήσεων στην εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών της προηγούμενης περιόδου, ένα μέρος του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Για τον λόγο αυτό και με δεδομένη την αυξημένη σπουδαιότητα και βαρύτητά τους, οι Πράξεις έχουν επιλεγεί να συνεχιστούν κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο ως τμηματοποιημένες δράσεις (phasing) στο ΕΠ ΕΠΑΝΕΚ (έγγραφο εξειδίκευσης του ΕΠΑνΕΚ, όπως αυτό εγκρίθηκε στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης).