Δέσμευση 10: Στοιχεία και Στατιστικά Πανελλαδικών Εξετάσεων

Υφιστάμενη κατάσταση
Στο σύνδεσμο http://www.minedu.gov.gr/index.php/anazitisi-archive το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παρέχει ένα σύνολο χρηστικών δεδομένων που αφορούν παλαιά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ανά έτος και μάθημα καθώς και ένα ευρύ σύνολο στατιστικών στοιχείων που αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Δυστυχώς το σύνολο αυτό περιορίζεται μόνο σε στοιχεία συγκεκριμένων ετών, ενώ για την παρουσίαση των δεδομένων γίνεται χρήση απλών διαδικτυακών συνδέσμων. Σε ενδεχόμενη περίπτωση κατά την οποία ο Πολίτης ενδιαφέρεται να προσπελάσει παλαιότερες πληροφορίες, αυτό δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Επιπροσθέτως ακόμη και για την προσπέλαση της υφιστάμενης πληροφορίας ο πολίτης καλείται να ψάχνει έναν προς έναν τους υφιστάμενους συνδέσμους για να την εντοπίσει, κάνοντας το μηχανισμό δύσχρηστο.

Περιγραφή Δέσμευσης
Φιλική και χρηστική διεπαφή που θα επιτρέπει στο πολίτη την προσπέλαση στη πληροφορία ανεξαρτήτου χρονολογικών περιορισμών, με την χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών φορμών και δημιουργία ηλεκτρονικής φόρμας αναζήτησης. Με τον τρόπο αυτό, δεδομένα που σήμερα δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, θα γίνουν ανοιχτά και προσπελάσιμα.

Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία.

Φορείς υλοποίησης,
Υλοποίηση: Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Στοιχεία επικοινωνίας υπαλλήλου: Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλομοίρα Μαρούγκα. Τηλέφωνο 2103442012. Email t11kalma@minedu.gov.gr.

Εμπλεκόμενοι:
• Δημόσια Διοίκηση
• Φορείς και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών
• Ιδιωτικός Τομέας και Εταιρείες με ενδιαφέρον στα στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων
• Μαθητές

Στόχος
Στόχος της παρούσας δέσμευσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στην ενδιαφερόμενη εταιρεία να μπορεί να γίνει κοινωνός ενός ευρύτατου συνόλου δεδομένων τα οποία υπάρχουν στο Υπουργείο και σχετίζονται αμέσως ή εμμέσως με την διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η ανωτέρω δέσμευση καθιστά τη διοίκηση πιο ανοικτή και βελτιώνει την ανοικτή διακυβέρνηση, παρέχοντας στον ενδιαφερόμενο χρήστη δυνατότητα να προσπελάσει την πληροφορία και τα στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Για την υλοποίηση της δέσμευσης θα γίνει ανάπτυξη ηλεκτρονικών διαδικτυακών φορμών, σε σύγχρονη τεχνολογική πλατφόρμα.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
• Έλεγχος και πιθανές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο έως Δεκ 2016
• Ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών φορμών Μάιος 2017
• Ένταξη νέων δεδομένων Δεκ 2017