Δέσμευση 8: Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα Δημόσιας Περιουσίας

Υφιστάμενη κατάσταση
Υλοποιείται ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΨΥΔΗΠΕΕΚ) για την δημόσια περιουσία με κύριο σκοπό την καταγραφή της αλλά και την πληροφόρηση του πολίτη ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα καταπάτησης ή άναρχης εκμετάλλευσης της. Επίσης υλοποιείται πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών που θα έχει κατ’ αρχήν εφαρμογή στις δημοπρασίες θέσεων απλής χρήσης αιγιαλού .

Κύριος στόχος
Κύριος στόχος της δέσμευσης είναι η διάθεση ανοικτών δεδομένων που αφορούν τα αντικείμενα της Δημόσιας Περιουσίας γεωχωρικών και άλλων, καθώς και ανοικτές διαδικασίες για δημοπρασίες και διακηρύξεις διαγωνισμών.

Περιγραφή δέσμευσης
Η διάθεση δεδομένων αφορά τα αντικείμενα της Δημόσιας Περιουσίας :
• Αιγιαλός ( Μητρώο και ταυτότητα καθορισμένων αιγιαλών, παραλίας και παλαιού αιγιαλού σχετικά ΦΕΚ και γεωχωρικά δεδομένα των παραπάνω καθώς και ανοικτές ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την απλή χρήση αιγιαλού)
• Κοινωφελείς Περιουσίες (Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών – ανάρτηση διακηρύξεων για δημοπρασίες κληροδοτημάτων κλπ)
• Απαλλοτριώσεις (Μητρώο – ταυτότητα απαλλοτρίωσης, αποφάσεις κηρύξεων και ανακλήσεων, σχετικά ΦΕΚ)
• Αντικειμενικός Προσδιορισμός Αξιών ακινήτων και πλατφόρμα υπολογισμού αξίας κάθε ακινήτου
• Στεγάσεις (Ανάρτηση διακηρύξεων σε μορφή PDF – ανάρτηση Κτιριολογικών προγραμμάτων και τευχών Τεχνικών προδιαγραφών καθώς και ανάρτηση εγκριτικών αποφάσεων στέγασης υπηρεσιών του δημοσίου)
• Έργα – Κατασκευές για δημόσια κτίρια (π.χ. ανάρτηση πληροφορίας στο διαδίκτυο σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμών εκτέλεσης έργων με τις ισχύουσες διατάξεις περί δημοσίων έργων)

Αρχές OGP
Πρόσβαση στην δημόσια πληροφορία και συμμετοχή στις διαδικασίες , διαφάνεια, λογοδοσία.

Φορείς υλοποίησης – εμπλεκόμενοι
Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει ήδη παραλάβει και επεξεργάζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα ΨΥΔΗΠΕΕΚ την οποία θα επικαιροποιήσει και θα βελτιώσει για τους χρήστες και για τους πολίτες. Η πληροφορία που διατίθεται μέσω της πλατφόρμας αυτής, θα εμπλουτίζεται σταδιακά, καθώς οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα προβαίνουν σε επικαιροποίηση και έλεγχο των μητρώων τους. Επίσης θα διαμορφώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της ΓΓΠΣ για την υλοποίηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auctions) που θα έχουν κατ’ αρχήν εφαρμογή στις δημοπρασίες θέσεων απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για την διάθεση των δεδομένων και θα δώσει οδηγίες για την χρήση της πλατφόρμας των δημοπρασιών.

Χρονοδιάγραμμα
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης θα ορισθεί χρονοδιάγραμμα σε μελλοντικό χρόνο και σίγουρα μέχρι το τέλος του 2016.

  • 2 Ιουλίου 2016, 19:44 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΥ

    Η ανοικτή διάθεση των δεδομένων της δημόσιας περιουσίας, όπως περιγράφεται στο στόχο της δέσμευσης είναι πολύ σημαντική. Εάν δε λειτουργήσει και πλατφόρμα εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (π.χ. ενοικιάσεις μέσω e-auctions) τότε πέρα από τη διαφάνεια νομίζω ότι θα υπάρξει και σημαντική αύξηση των δημόσιων εσόδων.

    Γιάννης Μήτρου