Δέσμευση 17: Συμμετοχή στην Αξιολόγηση του Δημοσίου – e-goal setting tool & παρακολούθηση κυβερνητικού έργου

Υφιστάμενη κατάσταση
• Μέχρι σήμερα η συμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση των υπηρεσιών που λαμβάνουν από το Δημόσιο δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα και είναι σχεδόν μηδαμινή στη λειτουργία των Υπηρεσιών/φορέων ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την θέσπιση πολιτικών λειτουργίας του Δημοσίου
• Λόγω αυτής της απουσίας οι πολίτες δεν έχουν λόγο αν και δια της φορολογίας τους λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δημοσίου, στην αξιολόγηση της λειτουργίας των Υπηρεσιών/φορέων. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ένα κενό διαλόγου και επαφής με τους πολίτες, αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Επιπλέον απουσιάζει η παρακολούθηση της δραστηριότητας των ίδιων των κυβερνητικών οργάνων, και ο πολίτης δεν έχει μια θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία που να δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης των ίδιων των Υπουργών κλπ.

Περιγραφή Δέσμευσης
• Με βάση το νόμο 4369/2016 οι πολίτες θα μπορούν μέσω ερωτηματολογίων αλλά και κατάθεσης προτάσεων να συμμετέχουν στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθούν τα αναλυτικά και οπτικοποιημένα αποτελέσματα αυτής μέσα από το εργαλείο ηλεκτρονικής στοχοθεσίας, e-goal setting.
• Σε κάθε Υπηρεσία/φορέα και ιδίως σε όσες έχουν έντονη συναλλαγή με τους πολίτες απευθείας θα υπάρχουν ερωτηματολόγια και δελτία κατάθεσης προτάσεων, ενώ αυτά θα βρίσκονται και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο κάθε Υπηρεσίας/Φορέα.
• Τα αποτελέσματα αλλά και η διαμόρφωση της στοχοθεσίας μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-goal θα είναι δημόσια και οι πολίτες θα μπορούν να έχουν συνεχή γνώση της λειτουργίας των υπηρεσιών, ενώ θα μπορούν να διατυπώνουν και προτάσεις.
• Ήδη το έργο αυτό που υλοποιείται μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, θα ξεκινήσει πυλωτικά για το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και για το Υπουργείο Υγείας, και θα επεκταθεί στο σύνολο του Δημοσίου.
• Παρακολούθηση Κυβερνητικού Έργου. Όλα τα κυβερνητικά όργανα θα πρέπει να έχουν ανοικτά τα στοιχεία της δραστηριότητάς τους, και να καταρτίζουν εκθέσεις πεπραγμένων που θα δημοσιεύονται διαδικτυακά.

Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, Λογοδοσία, Συμμετοχικότητα, Τεχνολογία και καινοτομία για Διαφάνεια

Φορείς υλοποίησης
Υλοποίηση: Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – τομέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα”
Αν. Υπουργός για θέματα Μεταρρυθμίσεων, Αν. Γενικός Γραμματέας

Εμπλεκόμενοι:
• Δημόσια Διοίκηση, όλα τα Υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου, όλα τα κυβερνητικά όργανα

Στόχος

Η πλατφόρμα e-goal setting όπως υλοποιείται πιλοτικά σε συγκεκριμένα Υπουργεία όπως το Εσωτερικών, και ύστερα σε όλο το Δημόσιο σκοπό έχει την δημιουργία δεδομένων απόδοσης των υπηρεσιών ώστε να λειτουργεί ουσιαστικά η αξιολόγηση και η βελτίωσή τους.
Η αξιολόγηση παράγει δεδομένα τα οποία θα είναι προσβάσιμα προς τους πολίτες μέσω διαδικτυακής δημοσίευσης, ενώ και οι ίδιοι θα μπορούν να καταθέτουν την δική τους αξιολόγηση και προτάσεις σε συνδυασμό με τις διαδικασίες της Επιτροπής Ακρόασης, των Οργανισμών, των Οδηγών Υπηρεσιών και Διαδικασιών.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης με τη συνδιαμόρφωσή τους και από τους πολίτες που λαμβάνουν υπηρεσίες και από τους ίδιους τους υπαλλήλους του Δημοσίου, θα είναι ανοικτά και θα χρησιμεύουν στην κατάρτιση της ετήσιας στοχοθεσίας και της σύγκρισης ανά έτος.
Επιπλέον πέραν της αξιολόγησης των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, κρίσιμο σημείο λειτουργίας είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση της ίδιας της εκτελεστικής λειτουργίας, της Κυβέρνησης. Γεγονός που θα ενισχύσει την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης προς τους δημοκρατικούς θεσμούς διακυβέρνησης και θα ενισχύσει την λογοδοσια των κυβερνητικών οργάνων.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Το νομοθετικό πλαίσιο με τον ν.4369/2016 είναι επαρκές αλλά χρειάζεται εξειδίκευση με Υπουργικές Αποφάσεις. Το τεχνικό σκέλος με την υλοποίηση του έργου e-goal setting μέσω του ΕΣΠΑ, χρειάζεται την επιμέλεια και την συμμετοχή των πυλωτικών φορέων, με το συντονισμό από το Αν. Γενικό Γραμματέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσα από τακτικές συναντήσεις.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
Πυλοτική εφαρμογή e-goal setting (Ιανουάριος 2017)
Εξειδίκευση νομοθετικού πλαισίου συμμετοχής των πολιτών (Οκτώβριος 2016)
Παρακολούθηση Κυβερνητικού Έργου, θέσπιση νομοθετικής διάταξης (Οκτώβριος 2016)
και πρώτη συνολική κατάρτιση εκθέσεων πεπραγμένων (Δεκέμβριος 2016)