Δέσμευση 5: Γεωχωρικά Δεδομένα Ναυτιλίας

Υφιστάμενη κατάσταση
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) ολοκλήρωσε πρόσφατα την υλοποίηση του έργου »Ανάπτυξη Διαλειτουργικής Γεωπληροφοριακής Υποδομής για την παρακολούθηση, διαχείριση και εφαρμογή πολιτικής του θαλάσσιου χώρου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου». Το έργο αφορούσε στην δημιουργία μιας εξειδικευμένης και διαλειτουργικής Γεωπληροφοριακής Υποδομής Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, η οποία δύναται να συνδέεται και με άλλα δυναμικά συστήματα του φορέα ή άλλων φορέων και θα διαχέει την πληροφορία σε επιμέρους υπηρεσίες καθώς και μέσω web-GIS.

Περιγραφή Δέσμευσης
Η δέσμευση αφορά τη διάθεση πληροφοριών γεωπληροφοριακής υποδομής θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που αφορούν τον τομέα της ναυτιλίας. Για την διάθεση αυτών των συνόλων δεδομένων σε ανοικτή μορφή δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις και οι μόνοι ουσιαστικοί περιορισμοί έχουν να κάνουν με την τεχνική υλοποίηση και ετοιμότητα του εμπλεκόμενου φορέα. Τα σύνολα δεδομένων που θα διατεθούν σε ανοικτή και επεξεργάσιμη μορφή από το κεντρικό portal data.gov.gr αλλά και από τους ιστότοπους του ΥΝΑΝΠ (www.hcg.gr, www.yna.gov.gr) καθώς και την σχετική γεωπληροφοριακή πλατφόρμα, θα είναι κυρίως τα ακόλουθα ανά τομέα:

o Όρια αλιευτικής δραστηριότητας:
– Όρια αλιευτικής δραστηριότητας ανά Λιμενική Αρχή
o Γενικοί Κανονισμοί Λιμένων & Ειδικοί Κανονισμοί Λιμένων

Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία

Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ)

Στόχος
Στόχος είναι η διάθεση αυτών των συνόλων δεδομένων ως ανοικτά δεδομένα, στο κεντρικό portal data.gov.gr αλλά και στους ιστότοπους του ΥΝΑΝΠ (www.hcg.gr, www.yna.gov.gr) καθώς και στην σχετική γεωπληροφοριακή πλατφόρμα.

Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Η δέσμευση θα υλοποιηθεί μέσω το έργου »Ανάπτυξη Διαλειτουργικής Γεωπληροφοριακής Υποδομής για την παρακολούθηση, διαχείριση και εφαρμογή πολιτικής του θαλάσσιου χώρου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου». Επιπρόσθετα, όπου απαιτηθεί θα υλοποιηθεί εσωτερική ανάπτυξη από τα στελέχη του ΥΝΑΝΠ.

Βασικά ορόσημα – Χρονοδιάγραμμα
• Μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να καθοριστούν και να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες εισαγωγής των προαναφερόμενων δεδομένων στο σύστημα Γεωπληροφοριακής Υποδομής για την παρακολούθηση, διαχείριση και εφαρμογή πολιτικής του θαλάσσιου χώρου, που διαθέτει το ΥΝΑΝΠ.
• Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η απαραίτητη υλοποίηση για τη δημοσίευσή τους, με καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της δέσμευσης την 30/06/2017.