Άρθρο 7 Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής

 

Μετά το άρθρο 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) προστίθεται άρθρο 67A ως εξής:

«Άρθρο 67Α
Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής
1. Επιπλέον της παρ. 1 του άρθρου 67, το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη.
3. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων.
4. Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης.
5. Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύνανται να περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
6. Ειδικά για αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία.
7. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 67.».

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 14:55 | ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    Η συνεδρίαση θα είναι μόνο δια ζώσης? Κατά τη συνεδρίαση θα τηρούνται πρακτικά? θα υπογράφονται από τους παρόντες? θα είναι υποχρεωτικό να στέλνονται οι εισηγήσεις δύο ημέρες πριν? Αν δεν υπάρχει απαρτία θα επαναλαμβάνεται με την ίδια διαδικασία των ΔΣ?

    Έχοντα πείρα απο τα Δημοτικά Συμβούλια, προβλέπω ότι, ειδικά αν είναι ανοιχτή προς τους πολίτες, με την πάροδο του χρόνου, εκτός ότι θα καταλήξει ως κουβέντα αντιπαράθεσης και καφενείου, δεν θα έχει συμμετοχή ούτε από αιρετούς.

    Η υπηρεσία θα επιφορτιστεί με επιπλέον δουλειά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Επίσης, η αμοιβή των συμβούλων δε νομίζω ότι αποτελεί δέλεαρ για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους.
    Άλλωστε, η εκάστοτε δημοτική αρχή, υπόσχεται ότι θα κάνει τοπικές συναντήσεις με τους φορείς και τους πολίτες για ενημέρωση και «λογοδοσία», που όμως με τον καιρό φθίνει.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2023, 10:03 | ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

    1. Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης, να έχουν το δικαίωμα οι παρατάξεις της μείζονας και ελάσσονας αντιπολίτευσης, να έχουν πρόσβαση στα πορίσματα του εσωτερικού ελεγκτή και του συμβούλου ακεραιότητας
    2. Να επιτρέπεται δευτερολογία για κάθε θέμα, διότι θα καταλήξουμε τα θέματα να συζητώνται εκεί, χωρίς να συζητώνται στο ανοικτό Δ.Σ. οδηγόντας ουσιαστικά σε συγκάληψη προβλημάτων.
    3. Εάν δεν προβλεφθεί κάποια ποινή μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα πάει και αυτή άπατη όπως και η διαδικασία απολογισμου του άρθρου 217 Ν.3463/2006
    4. Ανακοίνωση των θεμάτων 1 ημέρα πριν την διεξαγωγή ώστε να ενημερώνονται και οι πολίτες εάν θέλουν να παρευρευθούν- εάν το θέμα είναι ενδιαφέροντός τους, με γραπτό τους άιτημα μέσω πλατφόρμας ή email.
    5. Καταγραφή απολογισμού των εργασιών

  • 17 Σεπτεμβρίου 2023, 02:13 | Π.Α

    Ναι συμφωνώ να υπάρχει λογοδοσία και να συμμετέχουν και οι πολίτες θέτοντας και ένα θέμα. Να υπάρχει μία ειδική πλατφόρμα που να μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται ,να προτείνει κάποιο θέμα για συζήτηση και να υπογράφει ο πολίτης ότι θέλει να συμμετέχει. Στη διαφάνεια όλα ξεκάθαρα Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2023, 10:12 | Γεώργιος Καρακατσάνης

    Δυστυχώς, σε πολλούς Δήμους δεν τηρείται καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στην λογοδοσία της δημοτικής αρχής για τα πεπραγμένα της. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον προβλεπόμενο εδώ και πολλά χρόνια ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων δημοτικής αρχής (άρθρο 217 του Ν. 3463/2006).
    Εάν δεν προβλεφθεί κάποια «ποινή» για όσους δήμους δεν τηρούν αυτές τις διαδικασίες (π.χ. αποκλεισμός από χρηματοδοτήσεις), είναι πολύ πιθανόν όλες αυτές οι διαδικασίες να μείνουν «στα χαρτιά».
    Επίσης, συμφωνώ με την επισήμανση που έγινε παραπάνω για την πρόβλεψη δυνατότητας συζήτησης και θεμάτων που προτείνονται από έναν ελάχιστο αριθμό δημοτών (π.χ. ίσο με το 1% του πληθυσμού).

  • 15 Σεπτεμβρίου 2023, 05:39 | Γεώργιος Οντριας

    Τα δέκα θέματα που θα συζητηθούν δεν πρέπει να μπαίνουν με κλήρωση αλλά να κατανέμονται ως βάση την αντίστροφη δύναμη την παρατάξεων.
    Ανεξάρτητοι ΔΣ θα προηγούνται και θα έπονται οι παρατάξεις.
    Έτσι θα δίδεται η δυνατότητα να ακουστεί κατά κύριο λόγο η αντιπολίτευση που δεν έχει την ευχέρεια να το κάνει στις κανονικές συνεδριάσεις του ΔΣ.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2023, 21:41 | gthomakos

    Θα πρέπει στη συνεδρίαση αυτή να παρευρίσκεται υποχρεωτικά ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι που έχουν αρμοδιότητα πάνω στα θέματα που θα συζητηθούν. Αλλιώς θεωρώ πως θα καταλήξει να είναι μια συζήτηση καφενείου μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Επίσης καλό θα ηταν στη συνεδρίαση αυτή να μπορούν να θέσουν και ένα θέμα οι δημότες με συλλογή τουλάχιστον 25 υπογραφών (όσων προβλέπει και το άρθρο 6 του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλιου)

  • 14 Σεπτεμβρίου 2023, 11:04 | Basiliy

    Ok bravo