Άρθρο 5 Μη επιτρεπτή διαγραφή του επικεφαλής της παράταξης – Μη επιτρεπτός ορισμός ή παραμονή αντιδημάρχου ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε – Τροποποίηση παρ. 2, 3, 5 και 6 και κατάργηση παρ. 7 άρθρου 66 ν. 3852/2010

 

Στο άρθρο 66 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 2 μετά τη λέξη «συμβουλίου» προστίθενται οι λέξεις «και ο δήμαρχος», β) στην παρ. 3 βα) μετά τη λέξη «παραίτησης,» προστίθενται οι λέξεις «έκπτωσης, παύσης», ββ) μετά τη λέξη «ανεξαρτητοποίησης» διαγράφονται οι λέξεις «διαγραφής ή αδυναμίας του», γ) στην παρ. 5 γα) στο πρώτο εδάφιο διαγράφεται η λέξη «αιτιολογημένη», γβ)
προστίθεται δεύτερο εδάφιο, δ) στην παρ. 6 δα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της δημοτικής επιτροπής, ή άλλων επιτροπών, συμβουλίων και λοιπών συλλογικών οργάνων πάσης φύσεως νομικών προσώπων, κληροδοτημάτων και σωματείων, εφόσον την ιδιότητα αυτή απέκτησε ή εκλέχτηκε σε αυτή ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να παραμείνει ή να οριστεί αντιδήμαρχος», δβ) διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο, ε) καταργείται η παρ. 7, και το άρθρο 66 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 66
Δημοτικές παρατάξεις
1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.
2. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος ανήκουν σε δημοτικές παρατάξεις, ανάλογα με τον συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί.
3. Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος δήμαρχος και, στην περίπτωση θανάτου, παραίτησης, έκπτωσης, παύσης, ανεξαρτητοποίησης, ο σύμβουλος που εκλέγεται από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη.
4. Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.
5. Εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι μέλος της. Δεν είναι δυνατή η διαγραφή του επικεφαλής της παράταξης.
6. Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της δημοτικής επιτροπής, ή άλλων επιτροπών, συμβουλίων και λοιπών συλλογικών οργάνων πάσης φύσεως νομικών προσώπων, κληροδοτημάτων και σωματείων, εφόσον την ιδιότητα αυτή απέκτησε ή εκλέχτηκε σε αυτή ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να παραμείνει ή να οριστεί αντιδήμαρχος. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.
7. [Καταργείται].
8. Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων, η δημοτική αρχή μπορεί να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και γραμματειακή υποστήριξη, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.».

  • 19 Σεπτεμβρίου 2023, 17:37 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ

    Οι άμισθοι αντιδήμαρχοι (εργαζόμενοι) πρέπει να εχουν το ιδιο δικαίωμα αδειών απο την υπηρεσία τους οπως π.χ. στον πρόεδρο δημ. συμβουλίου . Δεν μπορούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται εφόσον καταργείται και η εκτελεστική επιτροπή. Πρέπει να εχουν δυνατότητα να ασκήσουν τις εργασίες που αναλαμβάνουν αλλιως δεν εχει νόημα η θεσμοθετησή τους τους .