Άρθρο 1. Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 09:04 | Δήμητρα, Ρόδος

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κυρία Υπουργέ,
    αρχικά θα ήθελα με τη σειρά μου ως πολίτης να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε την ευκαιρία συμμετοχής σε τόσο σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν. Έχω την πεποίθηση πως θα κάνετε ό,τι καλύτερο να βοηθήσετε τους πολίτες που επλήγησαν από τις συγκυρίες. Στην προσπάθεια που κάνετε, κατανοώντας και το κόστος λειτουργίας του δημοσίου επιθυμώ να συμμετάσχω με μία σημαντική επισήμανση: ΜΗΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ- αναφερόμενη στα λεγόμενα «επιδόματα» και τις «υπερωρίες»- «με ελαφριά καρδιά». Για τους περισσότερους από τους δημ. υπαλλήλους, όπως για παράδειγμα εμένα που έχω 4 παιδιά, στεγαστικό, καταναλωτικά και κάρτες, που εγκατέλειψα το κέντρο και ήρθα στην παραμεθόριο για να εισακούσω τις παρακλήσεις περί αποκέντρωσης, οι αποδοχές αυτές είναι μέρος του μισθού, υπολογισμένες στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η περικοπή τους για «συμμάζεμα» του δημοσίου θα είναι καταστροφική για την οικογένειά μου. Ξεκινήστε από τα ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, τους ΔΕΡΜΑΤΙΝΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ, τις ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, τα ΕΝΟΙΚΙΑ που πληρώνονται από τις υπηρεσίες…..ό,τι και αν λέγεται για τους υπαλλήλους του δημοσίου, σας προσκαλώ να το διαψεύσετε μόνοι σας, κάνοντας την αρχή για παράδειγμα επισκεπτόμενοι τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες που πραγματικά είναι «μακριά» από το κέντρο…
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 09:13 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΤΙ ΚΕΡΔΗ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ?ΜΗΠΟΣ ΚΑΤΙ ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!!!ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ?ΥΜΑΡΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΕΙ ΤΟΥ.ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 09:42 | Θανάσης Κάλφας

    Άρθρο 2: Εξωδικαστικός Συμβιβασμός: Θα δεχθούν οι Τράπεζες; ΑΜφιβάλλω. Κατά συνέπεια, χάσιμο ενδεχομένως κρίσιμου χρόνου που μπορεί ν οδηγήσει σε ένταση των δημεύσεων.
    Άρθρο 3 και εξής:
    1. Τι γίνεται που θα πήξουν τα Δικαστήρια; Τι θα γίνει στο εσοδιάστημα για όσους θα περιμένουν να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους; 2. Ώστε οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές δηλαδή αυτοί που για χρόνια στήριζαν την Ελληνική Οικονομία και τις Τράπεζες (έχουμε καπιταλιστικό σύστημα δηλαδή οικονομία που τρέφεται από την κατανάλωση των πολιτών ή όχι;)δεν έχουν το για χρόνια διακηρυσσόμενο και υπό υπεράσπιση από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ‘δικαίωμα σε μια εξοχική ή δευτερεύουσα κατοικία’;
    3. Έστω ότι οι οφειλέτες πάνε να εκποιήσουν τις ‘πλεονάζουσες΄(πλην α΄κατοικίας) περιουσίες τους. ΠΟΙΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΤΙΜΕΣ; ΜΗΠΩς ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗς ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗΣ; ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΟ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟΥΣ (πίεση χρόνου) ΑΠΟ ΤΙΣ ΄ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ΄ ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΟΡΟΥΣ;

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    – ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ (ή ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ) ΜΕΧΡΙ 250 τ.μ. ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ (μέχρι 1800 κ.ε.), ΕΣΤΩ ΜΕ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ (μέχρι την αποπληρωμή των χρεών) ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ.
    – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΤΥΠΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΗ/ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΙΤΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΕΥΛΟΓΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ κ.λ.π.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 09:09 | GIANNHS ANDREOY

    η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι καλή, αλλά ανεφάρμοστη και χωρίςπρακτική εφαρμογή. Ενας που έχει πέσει έξω δεν έχει λεφτά ούτε για δικηγόρους (κοράκια), ούτε κουράγιο για άλλες ταλαιπωρίες.
    Ενας νέος 25-30 ετών που είτε λόγω συγκIριών, ή και απEIρίας ακόμη αν θέλετε έπεσε έξω και έχει οφειλές σε Τράπεζες και ιδιώτες και είναι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ , γιατί να μή προβλέπει το νομοσχέδιο να δίνεται μια ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ σε νέα παιδιά να προχωράνε την επιχείρησή τους ,ώστε να μπορέσουν να ξεχρεώσουν ένα μέρος κάποτε και όχι να παραμένουν εσαεί άνεργοι.
    Γιατί οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ έχουν δικαίωμα κατάσχεσης σε μισθούς, επιδόματα και εφ΄άπαξ ΔΗΜ.Υπαλληλων πΩς ΘΑ ΖΉΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥς ΠΛΗΡΏΝΟΥΜΕ
    Οταν έχεις χάσει την Α΄κατοικία σου σε πληστηριασμό με το ημιση της ααντοικειμενικής αξίας, όπως ίσχυε τότε, και η τράπεζα δεν ικανοποίησε πλήρως την απαίτησή της, γιατί έρχονται μετά από 15 χρόνια και σου ζητούν υπέρογκα ποσά 3πλοανατοκισμένα.
    οΙ ΕΓΓΥΗΤΈς ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΩΝ.
    εαν δεν μπει τέλος στην ασυδοσία των ανατοκισμών κανείς δεν μπορεί να είναι συνεπής.
    Και να περιλάβει το νομοσχέδιο και τα δάνεια των μικρομεσαίων γιατί οι κάρτες και τα καταναλωτικά έχουν παρθεί απο οικογενειακές επιχειρήσεις για που είναι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για να λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις και να ζήσουν οι οικογένειες των αυτοαπασχολούμενων γιατί όλοιδεν μπορούν να διοριστούν στο δημόσιο και να έχουν μόνιμο μισθό.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 09:07 | ΜΑΡΙΑ Μ.

    Καλημερα στις προσπαθειες της κυβέρνησης να συμμαζέψει το χάλι που περίτεχνα μας φόρτωσαν οι τράπεζες.Σωστές οι ρυθμίσεις για αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι γινεται όμως με εμάς που προσπαθούμε και πληρώνουμε έστω και τις ελάχιστες δόσεις;Πως εμείς θα καταφέρουμε να ανασάνουμε;Το ευκολο θα ήταν να τα παρατήσουμε και εμείς και να μας τα χαρίσουνε κάποια στιγμή. Εάν το είχαμε κάνει τότε το χάλι της οικονομίας θα ήταν χειρότερο γιατί θα είμασταν όλοι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.Κατά την άποψη των τραπεζών θα πρέπει να έχω ακίνητο να το υποθηκευσω για να μαζέψω τις οφειλές μου ή το εισόδημά μου να φτάνει να μαζέψω τις οφειλές μου για να πληρώνω μια μικρότερη δόση.Ούτε ακίνητο έχω , ούτε το εισόδημά μου φτάνει για να κάνω συμμάζεμα . ΄Ομως καθε μήνα τακτοποιώ ότι μπορώ.Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να δουλευω μόνο για να πληρώνω τις ελάχιστες δόσεις στις τράπεζες και πάλι να είμαι χρεωμένη.Αποτέλεσμα :δεν ψωνίζω , δεν βγαίνω εξω ούτε για σινεμά και αγοράζω μόνο τα απολύτως απαραίτητα και έχω και το αγχος με τις εισπρακτικές εταιρείες να μας ξεφτιλίζει το κάθε ‘υπαλληλακι’ λες και τα έχω δανειστει από αυτούς ή λες και δεν πληρώνω ένα βουνό τόκους.Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε γνωρίζω οικονομικά . Με το φτωχό μου το μυαλό όμως θα ήθελα να κάνω μια πρόταση που ίσως να βοήθησει πολλούς δανειολήπτες να ανασάνουν αλλά και οι τράπεζες να μην χάσουν τα χρήματά τους.
    Θα μπορούσε το κράτος σε συνεργασία με τις τράπεζες να καταμετρήσουν και να ταξινομήσουν τους δανειολήπτες.(μπορούν να το κάνουν με τα συστήματα που έχουν). Κατόπιν εμάς που πληρώνουμε έστω και τις ελάχιστες καταβολές να μας αναλάβουν οι κάθε τράπεζες ισόποσα και να μας ειδοποιήσουν να κάνουμε συμμαζεμα για να πληρώνουμε μια δόση. π.χ. Είμαστε 1000 πελάτες και είναι 5 τράπεζες να αναλάβει καθε τράπεζα από 200 πελατες. Έτσι και οι πελάτες θα μπορουν να πληρωνουν πιο άνετα και οι τράπεζες θα πάιρνουν τα χρήματα τους , αλλά και εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε κάποια πραγματα και έτσι θα κινηθεί και η αγορά . Επίσης αυτό να γίνει άμμεσα χωρίς δικηγόρους και χαρτούρα . Ισως το παραδειγμα μου να είναι αφελές ή και ελλιπή ομως νομίζω ότι μπορεί να εφαρμοστεί και θα έχει και μεγαλη απήχηση.Μαλιστα νομίζω οτι αν προχωρήσεται σε αυτό το μέτρο δεν θα έχουν αντίρηση και οι τράπεζες γιατι στην ουσία δεν χάνουν χρήματα.Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο . Θα μας έχετε μαζί σας σε κάθε βήμα σας ενάντια στους καρχαρίες του κεφαλαίου . Επίσης μην ξεχνάτε οτι αν δεν έχει να φάει ο λαός δεν έχουν να φάνε ούτε οι έμποροι ούτε οι καταστηματάρχες , ούτε οι εφορίες και γενικά δεν κινείται το σύστημα του κράτους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ.

  • Τι σημαίνει άραγε αποδεδειγμένη αδυναμία; ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μην επωφεληθούν του νόμου μόνο οι κακοπληρωτές αλλά να επωφεληθούν και αυτοι που μέχρι τώρα πλήρωναν αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούν πια να αποπληρώνουν τις δόσεις τους. Π.Χ κάποιος που ξαφνικά χάνει την δουλειά του τώρα. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 00:18 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ γρηγορείτε !!!
    Κάνετε κάτι άμεσα,πνιγόμαστε δεν αντέχουμε πλέον στα μαρτυρικά τηλεφωνήματα των εισπρακτόρων και τραπεζών.
    Κάθε μέρα σβύνουν και μια μέρα από την ζωή μας.
    Δώστε ανάσα και ελπίδα σε εκατομμύρια άμοιρους και θύματα του ανάλγητου τραπεζιτικού συστήματος.
    ΠΑΓΩΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ τις οφειλές για κάποιο διάστημα να βρούμε ησυχία να κοιμηθούμε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε.
    -Μην περιμένετε να τελειώσει η διαβούλευση και ψηφιστεί ο νόμος.Θα είναι αργά για χιλιάδες υπόδουλους-ραγιάδες των άπληστων τραπεζών.
    Κάνετε κάτι !!!

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 00:18 | trepeklis

    Για να είμαστε ειλικρινείς:
    Ακούγεται ωραίο το πλάτεμα της δημοκρατίας, μέσα από τις διαδραστικές πλατφόρμες των νέων μέσων. Ωραίο είναι να λέει ο καθένας τη γνώμη του στο διαδίκτυο για ένα νομοσχέδιο. Δεν είναι καθόλου πρακτικό.
    Κι ας γίνει ένα μάθημα στους κάθε λογής «παπατζήδες», που…
    έχουν τις λύσεις στο τσεπάκι.
    Για να αξιολογήσεις και να προσλάβεις κάποιον σε μια σοβαρή θέση, για να συγκρίνεις το βιογραφικό του με άλλα, να το βαθμολογήσεις, να του ρίξεις μια δεύτερη ματιά, χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά. Και είναι μια διαδικασία, που δεν γίνεται …συνεταιρικά: ένας πρέπει να δει όλα τα βιογαφικά.
    Όταν λοιπόν έχουν υποβληθεί 40.000 βιογραφικά για τις θέσεις των γ.γραμματέων, χρειάζονται 40.000 εικοσάλεπτα, ή 170 μέρες ασταμάτητης εργασίας.
    Αςμη κοροϊδευόμαστε, δεν μπορεί να εξεταστούν ανθρώπινα 40.000 βιογραφικά. Μόνο μηχανικά, να μπαίνουν μόρια. Αλλά αρκούν τα «μόρια» για να επιλεγεί ο κυριότερος συνεργάτης του Υπουργού;
    Στην άλλη διαδικασία τώρα: τη διαβούλευση για τα νομοσχέδια.
    Μια ματιά στα σχόλια για την Πρόταση Νόμου : «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» πείθει και τον πιό εύπιστο, ότι δεν είναι σοβαρή υπόθεση.
    Σε κάθε άρθρο υπάρχουν εκατοντάδες σχόλια.
    Στο τέλος θα μαζευτούν πάνω από 5.000 σχόλια. Ε, δεν μπορεί να αξιολογηθούν και να προσφέρουν κάτι στη διαδικασία.
    Στο άρθρο 1 υπάρχουν ήδη 400 σχόλια. Ποιός νομίζετε ότι μπορεί να διαβάσει και να αποκομίσει κάτι από 400 σχόλια, στο επίπεδο της αναμόρφωσης ενός νομοσχεδίου;
    Όταν μάλιστα τα σχόλια δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που καλούνται να κάνουν: να δώσουν ιδέες για την αναμόρφωση ενός νομοσχεδίου.
    Σχόλια όπως αυτό, που πρόχειρα βρήκα:
    κ.Παπανδρέου είμαι οπαδός του ΠΑΣοΚ (είμαι απο αυτους που σας ψήφησα ως πρόεδρο του κόμματος γιατί πίστεψα σε εσάς και πιστεύω ,έκανα αγώνα χωρίς να φαίνομαι και κάνω αγώνα για το ΠΑΣΟΚ) και σας παρακαλώ κάντε κάτι για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις οικογένειές μας ενωμένες. Οι Τράπεζες μας έχουν γονατίσει .Προκειμένου να μεγαλώσουμε καινα σπουδάσουμε τα παιδιά μας φτάσαμε στο σημείο της υπερχρέωσης. Είμαι 53 ετών και δεν έχω σπίτι δικό μου. Τα παιδιά μου ακόμα είναι άνεργα εκτός από το ένα που δουλεύει εδώ και ένα χρόνο. ΄Εχω πολλά να πω αλλά δεν μπορώ ΣΟΣ
    http://www.opengov.gr/ypoan/?option=comment_view&comment_id=959
    είναι ωραία για τις δακρύβεχτες εκπομπές των λαϊκατζήδων της πρωινής ζώνης, αλλά δεν προσφέρουν τίποτε, στη δημόσια διαβούλευση.
    Ο ρόλος της δημόσιας διαβούλευσης επί ενός νομοσχεδίου, δεν είναι να λέει ο κάθε πικραμένος τον πόνο του, αλλά να προτείνει κάποια βελτίωση ή να εκφράσει τεκμηριωμένα κάποιες αντιρρήσεις.
    Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν…
    Μόνη ελπίδα να επιζήσει η διαδικασία είναι να υποθέσουμε, ότι είναι αρχή, ότι είναι πρωτόγνωρη η διαδικασία και οι περισσότεροι μπαίνουν για να δουν περί τίνους πρόκειται.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 22:35 | ΜΠΑΜΠΑΛΙΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

    Καταρχήν συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα.
    Πρόταση μου είναι:
    α) να διαγράφονται όλοι όσοι είναι στον Τειρεσία ενώ έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους και να μην φαίνονται ότι έχουν μεν εξοφλήσει αλλά παρόλα αυτά φαίνονται στον Τειρεσία για 7 χρόνια. Άπαξ και ξόφλησαμε να διαγραφόμαστε άμεσα.
    β) να μην έχουν δικαίωμα οι τράπεζες να βάζουν τους πελάτες τους στον Τειρεσία αν δεν τους ειδοποιήσουν τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν προβούν στην πράξη αυτή
    γ) να μην έχουν δικαίωμα οι τράπεζες να βάζουν στον Τειρεσία δανειολήπτες ή δικαιούχους πιστωτικών καρτών που χρωστούν λιγότερα απο 3.000 ευρώ.
    δ) να μην έχουν οι τράπεζες δικαίωμα να βάζουν στον Τειρεσία εκτός απο τον κύριο κάτοχο της πιστωτικής κάρτας και το πρόσθετο μέλος. Να μπαίνει μόνο ένας εκ των δύο.
    ε)να καταργηθεί ο Λευκός Τειρεσίας
    ζ)να δίνονται ευκολότερα μικρά καταναλωτικά δάνεια με σταθερά επιτόκια.
    Ευχαριστώ και ευελπιστώ ότι θα λάβατε υπόψιν σας τα παραπάνω!

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 21:37 | Γ.Κ.

    -Αλήθεια έχετε σκεφτεί το σχέδιο νόμου να αναβληθεί από την ψήφισή του λόγω ίσως αντιδράσεων των τραπεζών;

    Τι μέλει γενέσθαι;

    Τι θα κάνουμε;

    -Φαντάζεστε τι θα γίνουν οι ελπίδες ζωής που έχουμε επενδύσει σε αυτόν τον νόμο;

    -Πώς μπορούμε άραγε να αντιδράσουμε όταν και η τελική μας ελπίδα θα έχει εξανεμιστεί;

    -Ποιος έχει κουράγιο να σταθεί στα πόδια του και να ελπίζει;

    Γιαυτό προτείνω να είμαστε αν μπορούμε ενωνμένοι,πώς βέβαια;
    Με το ΕΚΠΟΙΖΩ-Γ.Γ.ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΜΑΣ; Τ ι άλλο;

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 21:24 | Κάρολος Τραβασσάρος

    Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προωθήσει μια ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει νόημα, κοινωνικό και οικονομικό. Ένα μεγάλο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένο λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Αν δεν απελευθερωθεί οικονομικά αυτή η μερίδα της κοινωνίας η κατανάλωση θα μείνει παγωμένη, φαινόμενο το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση σε 1) Πραγματική οικονομία (Λιανεμπόριο, Βιομηχανία) 2) Χρηματοπιστωτικό σύστημα 3) Δημόσια Έσοδα.

    Κοινώς, ακόμα και οι ίδιες οι Τράπεζες έχουν ανάγκη από αυτήν τη ρύθμιση (εφόσον εφαρμοστεί σωστά), καθότι αναλαμβάνοντας ένα βραχυπρόθεσμο κόστος (διαγραφή χρεών) θα μπορέσουν στη συνέχεια να απευθυνθούν σε οικονομικά ισορροπημένους καταναλωτές και επιχειρήσεις για νέες πιο “υγιείς” χρηματοδοτήσεις. οι οποίες θα φέρει πιο υγιή έσοδα για τις ίδιες. Σε τελική ανάλυση, μεγάλο κομμάτι του προβλήματος ξεκίνησε από τις ίδιες τις τράπεζες.

    Γι’ αυτό ας σωπάσουν όλοι όσοι διατείνονται “γιατί να πληρώσουμε όλοι εμείς τα σπασμένα των ανίκανων να διαχειριστούν τα οικονομικά τους”, καθώς πέραν του ότι κάνουν το λάθος να τους βάλουν όλους στο ίδιο καζάνι, εάν η κατάσταση στην αγορά συνεχιστεί ως έχει πολύ πιθανόν να επηρεάσει και τη δική τους ζωή αργά η γρήγορα. Εκτός και αν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τίποτα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι όμως δεν μπορούνε να μιλάνε γιατί τους πληρώνει όλη η κοινωνία.

    Ο διαχωρισμός του νόμου μόνο για χρέη από μη επαγγελματική δραστηριότητα είναι εν μέρει άστοχος, για τους εξής λόγους:

    1) Κάλυψη υποχρεώσεων από επαγγελματική δραστηριότητα
    • Μια μεγάλη μερίδα καταναλωτικών / προσωπικών δανείων έχουν ληφθεί για κάλυψη υποχρεώσεων από επαγγελματική δραστηριότητα

    2) Έλλειψη ρευστότητας λόγω μείωσης εισοδημάτων από επαγγελματική δραστηριότητα
    • Ο λόγος για τον οποίο ληφθήκαν πολλά δάνεια εξ αρχής ήταν η έλλειψη ρευστότητας σε οικογενειακό επίπεδο, λόγω μείωσης εισοδημάτων από επαγγελματική δραστηριότητα. Άρα η πηγή του προβλήματος ήταν η επαγγελματική δραστηριότητα η οποία είχε επιπτώσεις στην οικογενειακή και προσωπική ζωή πολλών ανθρώπων.

    Για τους παραπάνω λόγους θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει διαχωρισμός μεταξύ χρεών από επαγγελματική και από μη επαγγελματική δραστηριότητα. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου επικρατεί το μοντέλο της Οικογενειακής Επιχείρησης αυτές οι δύο κατηγορίες είναι αλληλένδετες.

    Για την πιο σωστή εφαρμογή του μέτρου, οι παρακάτω προτάσεις ίσως είναι χρήσιμες

    1) Εφαρμογή παρόμοιων ρυθμίσεων και για χρέη από επαγγελματική δραστηριότητα
    • Αυτό θα κάνει πιο δίκαιο το νόμο, ενώ δεν νοθεύει τον σκοπό του καθώς μιλάμε για τις δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος

    2) Εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων όσον αφορά το ύψος διαγραφής του χρέους
    • Οι τράπεζες έχουν συμφέρον να παλέψουν ενάντια στην εξόφληση μόνο 10% του χρέους, ενώ οι πολίτες θα προσπαθήσουν να ρίξουν όσο πιο χαμηλά γίνεται το ποσοστό εξόφλησης
    • Εφόσον με την άρνηση μιας τράπεζας είναι δυνατό να τεθεί VETO σε όλο το σχέδιο, το πιο πιθανό είναι ότι για πολλές περίπλοκες περιπτώσεις η διαδικασία να κρατήσει χρόνια ώσπου να βρεθεί μια λύση
    • Για τους παραπάνω λόγους χρειάζονται αντικειμενικά κριτήρια, ενδεικτικά
    o Σχέση εισοδήματος / χρέους
     Πχ μια οικογένεια με μηνιαίες υποχρεώσεις € 15,000 και εισόδημα € 3,000 δεν μπορεί να αποπληρώσει πάνω από 20% του χρέους
     Θα πρέπει να καθιερωθούνε μέσω της ρύθμισης, μέγιστο ύψος εξόφλησης ανάλογα με τα έσοδα του κάθε νοικοκυριού

    Εάν το παραπάνω μέτρο δεν εφαρμοστεί σωστά, η ρύθμιση χάνει την αξία της. Το γεγονός ότι οι τράπεζες μπορούν να αντισταθούν βασισμένες σε υποκειμενικά κριτήρια εξισώνει τη ρύθμιση με μια απλή εξώδικη διαπραγμάτευση όπου η τράπεζα μπορεί να επιβάλει τους όρους που την συμφέρουν

    3) Προστασία 1ης κατοικίας
    • Εάν αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας θα έπρεπε να προστατεύεται ούτως η άλλως ανεξαρτήτως έκτασης
    o Η εκποίηση της περιουσίας για εξόφληση των χρεών που προβλέπεται από το σχέδιο αποτελεί δώρο άδωρο καθότι αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν οι υπερχρεωμένοι πολίτες
    o Η πρόβλεψη εξόφλησης των χρεών μέχρι 85% εμπορικής αξίας είναι μη ρεαλιστική καθότι η περιουσία δεν ανταποκρίνεται στην ρευστότητα και την οικονομική δυνατότητα της οικογενείας πάντα

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 21:41 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Να διευκρινισετε επαρκως αν ισχυει στο νομοσχεδιο ο πρυστηριασμος απο ιδιωτη σε ιδιωτη.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 20:27 | Γ.Κ.

    Αγαπητοί συνομηλιτές.
    Πρέπει να στηρίξουμε μετά επιμονής την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
    Εννοείται δεν φαίνεται να αφορά χρέη στο δημόσιο,οργανισμούς,επιχειρήσεις κλπ,άλλωστε το λέει.Μάλλον όπως ακούμε στις ειδήσεις θα φέρουν άλλο σχέδιο νόμου γιαυτά.

    -Η κάθε περίπτωσή μας ίσως ειναι ειδική και ο νόμος θα είναι γενικός.Ευχόμαστε απλά να μην έχει κενά και να διατηρήσει και ενισχύσει την φιλοσοφία του που πρέπει να εκφραστεί ξεκάθαρα χωρίς πολλές διαδικασίες.
    -Οι κραυγές αγωνίες πιστεύουμε να έφθασαν στα αυτιά των οποιανδήποτε αρμοδίων.
    -Η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ !!!

    -Αφορά 3.000.000 κόσμο και αύριο περισσότερους.

    ΓΙΑΥΤΟ αύριο κιόλας:

    Αμεσο πάγωμα των όλων οφειλών για 6-12 μήνες.
    -Να ορίζει ο νέος νόμος πληρωμή του 10% του συνόλου των οφειλών σε 10 χρόνια με περίοδο χάριτος 3 χρόνια και επιτόκιο ευρωπαϊκό.
    -Προστασία πρώτης κατοικίας με την πληρωμή του 1/3 του κεφαλαίου χωρίς τόκους για 20 χρόνια με πρίοδο χάριτος 2 χρόνια.
    -Απαλλαγή όσων δεν έχουν να πληρώσουν.

    -Ούτε διακανονισμοί,ούτε συνήγοροι καταναλωτή,ούτε γραφειοκρατίες αφού έτσι και οιΤράπεζες ΔΕΝ υπάρχει ΟΥΔΕΜΙΑ περίπτωση να δεχτούν το 10% της οφειλής,΄αρα μάταια και ψυχοφθόρα θα είναι η διαδικασία εξωδικαστικής λύσης.

    Αν συμφωνείτε ΦΩΝΑΞΤΕ-ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ Δ Υ Ν Α Μ Ι Κ Α.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 19:42 | ΔΑΥΙΔ Τ.ΜΑΓΚΙΤΟΥΚΑ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 1 ΕΩΣ 8 ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

    Στην κατηγορία των δανειοληπτών που έχουν περιέλθει στην αδυναμία πληρωμής των δόσεων τους, υπάρχουν τις παρακάτω υποκατηγορίες:

    Α) Εκείνοι που είχαν πάρει Καταναλωτικά Δάνεια ή και Πιστωτικές Κάρτες με τις ενδιαφέρουσες διαφημίσεις από τις Τράπεζες και πλήρωναν τακτικά τις μηνιαίες δόσεις τους με υψηλές τραπεζικούς τόκους και κάποια στιγμή απολύθηκαν από τις εργασίες τους και δεν δύνανται να πληρώνουν τις δόσεις τους και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία προς εκποίηση εκτός, στην καλύτερη περίπτωση, έχει μόνο μια πρώτη και μοναδική κατοικία.

    Πιστεύω ότι για την κατηγορία αυτή, η οριστική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων αποπληρωμής των είναι η προτεινόμενη λύση.

    Β) Εκείνοι που έχουν πάρει Καταναλωτικά Δάνεια ή και Πιστωτικές Κάρτες τις ίδιες συνθήκες με την παραπάνω Α Κατηγορία, εργάζονται αλλά δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο και έχουν πάρει και Εξώδικα και Λύση της Σύμβασης ή των Συμβάσεων Δανειοληπτών με τις διάφορες Τράπεζες. Είναι μόνο μισθοσυντήρησοι και τίποτε άλλο.

    Η μόνη προτεινόμενη λύση για την Κατηγορία αυτή θα ήταν η άμεση προσφυγή της κατηγορίας αυτής στο Ειρηνοδικείο του τόπου διαμονής τους με όλα τα δικαιολογητικά που έχουν μαζί με μία Αίτηση ζητώντας τη παρέμβαση του Ειρηνοδίκη για τη ρύθμιση ανελλιπώς πληρωμής των πενήντα Ευρών (50€) κάθε μήνα για 60 μήνες για κάθε Τράπεζα μέχρι να συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των τριών χιλιάδων Ευρών (3000€) για κάθε Καταναλωτικό Δάνειο και ενδεχομένως και για κάθε Πιστωτική Κάρτα που εκκρεμεί για τον ίδιο λόγο και ξεπερνάει τις τρεις χιλιάδες χρεωστικό υπόλοιπο.

    Είναι αυτονόητο ότι κατά την περίοδο πληρωμής μετά από τη ρύθμιση παύουν να ανατοκίζεται το χρωστούμενο ποσό. Η προτεινόμενη λύση παρεμβάσεων των Δικηγόρων και άλλων Φορέων δύναται να αποκλείσει ένα μεγάλο αριθμό των Υπόχρεων των δύο κατηγοριών για τη ρύθμιση εξαιτίας των αδυναμιών τους να πληρώσουν τις αμοιβές που τους αναλογούν.

    Δαυίδ Μαγκιτούκα

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 19:23 | ΜΑΓΚΙΤΟΥΚΑ ΔΑΥΙΔ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 1 ΕΩΣ 8 ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝo ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

    Στην κατηγορία των δανειοληπτών που έχουν περιέλθει στην αδυναμία πληρωμής των δόσεων τους, υπάρχουν τις παρακάτω υποκατηγορίες:

    Α) Εκείνοι που είχαν πάρει Καταναλωτικά Δάνεια ή και Πιστωτικές Κάρτες με τις ενδιαφέρουσες διαφημίσεις από τις Τράπεζες και πλήρωναν τακτικά τις μηνιαίες δόσεις τους με υψηλές τραπεζικούς τόκους και κάποια στιγμή απολύθηκαν από τις εργασίες τους και δεν δύνανται να πληρώνουν τις δόσεις τους και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία προς εκποίηση εκτός, στην καλύτερη περίπτωση, έχει μόνο μια πρώτη και μοναδική κατοικία.

    Πιστεύω ότι για την κατηγορία αυτή, η οριστική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων αποπληρωμής των είναι η προτεινόμενη λύση.

    Β) Εκείνοι που έχουν πάρει Καταναλωτικά Δάνεια ή και Πιστωτικές Κάρτες τις ίδιες συνθήκες με την παραπάνω Α Κατηγορία, εργάζονται αλλά δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο και έχουν πάρει και Εξώδικα και Λύση της Σύμβασης ή των Συμβάσεων Δανειοληπτών με τις διάφορες Τράπεζες. Είναι μόνο μισθοσυντήρησοι και τίποτε άλλο.

    Η μόνη προτεινόμενη λύση για την Κατηγορία αυτή θα ήταν η άμεση προσφυγή της κατηγορίας αυτής στο Ειρηνοδικείο του τόπου διαμονής τους με όλα τα δικαιολογητικά που έχουν μαζί με μία Αίτηση ζητώντας τη παρέμβαση του Ειρηνοδίκη για τη ρύθμιση ανελλιπώς πληρωμής των πενήντα Ευρών (50€) κάθε μήνα για 60 μήνες για κάθε Τράπεζα μέχρι να συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των τριών χιλιάδων Ευρών (3000€) για κάθε Καταναλωτικό Δάνειο και ενδεχομένως και για κάθε Πιστωτική Κάρτα που εκκρεμεί για τον ίδιο λόγο και ξεπερνάει τις τρεις χιλιάδες χρεωστικό υπόλοιπο.

    Είναι αυτονόητο ότι κατά την περίοδο πληρωμής μετά από τη ρύθμιση παύουν να ανατοκίζεται το χρωστούμενο ποσό. Η προτεινόμενη λύση παρεμβάσεων των Δικηγόρων και άλλων Φορέων δύναται να αποκλείσει ένα μεγάλο αριθμό των Υπόχρεων των δύο κατηγοριών για τη ρύθμιση εξαιτίας των αδυναμιών τους να πληρώσουν τις αμοιβές που τους αναλογούν.

    Δαυίδ Μαγκιτούκα

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 19:31 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ 35 ΕΤΩΝ ΦΤΕΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΕΙΚΑ ΑΠΟ ΦΤΩΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΑΠΟ 13 ΕΤΩΝ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΧΡΕΟΜΕΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ΄ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 65 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΛΟΙΓΙΑ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΙΧΑ ΓΙΑΤΗ ΔΙΑΛΕΞΑ ΛΑΘΟΣ ΕΠΟΧΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΕΙΑ ΕΙΜΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΕΙΧΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΞΕΚΕΙΝΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΔΟΥΛΕΨΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΑ ΦΕΡΥ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΕΜΕΙΝΑ ΠΑΛΙ ΑΝΕΡΓΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΜΕΣΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ 74 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΓΑΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΛΕΙΡΟΝΟΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΓΕ ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΥΤΟ ΗΡΘΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ 23900 Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΠΕΙΡΕ ΕΓΩ ΜΕΝΟ ΜΕ ΥΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΥΝΤΑΞΗ 534€ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΚΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΛΕΝΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ 60 ΕΓΩ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΧΡΕΕΙ ΠΑΛΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΗΓΜΗ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ 1,50€ ΚΑΙ ΕΝΑ ΡΕΥΜΑ 122€ ΑΠΛΕΙΡΟΤΟ ΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ’ΓΙΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΓΡΑΠΣΑ ΕΙΜΑΙ 35 ΑΛΛΑ ΝΙΩΘΟ 85 ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΛΕΟΙΜΟΣΗΝΙ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΕΙΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ ΠΕΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΘΕΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΕΠΟΙΚΙΝΟΝΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΤΟ ΤΗΛ ΕΙΝΑΙ 2613013109 Κ 6930113300

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 19:52 | K.Frangos

    Μήπως δεν είμαστε καλά και χρειζόμαστε άλλη γλώσσα π.χ. γερμανικά την οποία χρησιμοποιεί ο κ. Βαρλάγκας 1.Νοε / 02:07 για να συνεννοηθούμε?
    Δέν αντλαμβανόσαστε οτι σχεδιάζεται νόμος που θα προβλέπει πώς και
    σε ποιούς, στην ουσία ποιά θύματα τους, θα δώσουν δήθεν χάρη οι τράπεζες ? Αλλά ποιός τις εμπιστεύεται πλέον, αφού αποδεδειγμένα γράφουν στα παλιά τους υποδήματα τις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις ?
    Ποιά τράπεζα και σε πόσους δανειολήπτες εφάρμοσε τον νόμο 3259 / 2004 για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αποδεδειγμένα ήταν παράνομες, αφού περιείχαν παράνομους τόκους ! Υπάρχουν στοιχεία ?
    Για την ωμή και παράνομη άρνηση των τραπεζων να εφαρμόσουν αυτό τον νόμο έκατσε κανείς στο σκαμνί?
    Ετσι καταλήγουμε δυστυχώς στο συμπέρασμα , οτι ανεξάρτητα απο τις προθέσεις του καθενός και η σημερινή κυβέρνηση και όλοι όσοι θέλουν να συμπράξουν στον σχεδιασμό αυτού του νομοθετήματος , απλά ρίχνουν νερό στον μύλλο των τραπεζών.
    Ολες οι προσπάθειες και οι εισηγήσεις συντείνουν στο να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν οι παράνομες πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα μας και όχι στο να δοθεί βοήθεια στους λεγόμενους υπερχρεωμένους, τους οποίους σπεύδουν να χαρακτηρίσουν και με πιστοποιητικό φτωχούς, ώστε να τύχουν λένε έπειτα της βοήθειας των …φιλόπτωχων και πονόψυχων τραπεζιτών.
    Ομως αυτές οι προτάσεις για ρυθμίσεις , αναδιαρθρώσεις,
    τόνωση της αγοράς , κλπ. αφορούν προφανώς το δίκαιο και τα συστήματα άλλων κρατών και πραγματικών δημοκρατικών κοινωνιών και όχι σε ……σύστημα χάους, όπως το δικό μας.
    Γιατί δεν επιμένετε κ.κ. Πρωθυπουργέ, Υπουργέ στην άμεση
    εφαρμογή των νόμων και την εκτέλεση διαστικών αποφάσεων ?
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ άν θέλετε να αποφασίσετε σε μιά νύχτα ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ –
    ακόμα και αυτές που με τη βοήθεια αδιάφορων δικαστικών λειτουργών θεωρούνται λέει τελεσίδικες – ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΚΔΟΘΕΙΣΕΣ
    διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις, αφού αυτές βασίστηκαν
    σε στοιχεία που περιείχαν παράνομα επιτόκια και καταχρηστικούς όρους.
    ΝΑΙ ή ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ?
    Πόσοι συμπολίτες μας πιστεύεται οτι θα ανακουφισθούν ?
    Οπωσδήποτε πολλαπλάσιοι απο αυτούς που (οι ίδιες οι τράπεζες πιστεύουν οτι θα αφορά περίπου έναν (1) ,στους πεντακόσιους ),
    θά θέλατε να βοηθήσετε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο !
    Οσο για το πτωχευτικό δίκαιο και τη σύγκριση του με άλλα,
    ευρωπαικά , αυτό μπορείτε να το συζητάτε, διορθώνετε, βελτιώνετε κλπ.
    Ας περιμένει! Διορθώστε πρώτα και άμεσα το πλαίσιο της λειτουργίας της δημοκρατίας μας με ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ , προκειμένου να αποκατασταθούν οι σοβαρά τρωθείσες αρχές της ισονομίας , ισοπολιτείας και κράτους δικαίου στην χώρα μας.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 19:27 | ΔΑΥΙΔ ΜΑΓΚΙΤΟΥΚΑ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 1 ΕΩΣ 8 ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

    Στην κατηγορία των δανειοληπτών που έχουν περιέλθει στην αδυναμία πληρωμής των δόσεων τους, υπάρχουν τις παρακάτω υποκατηγορίες:

    Α) Εκείνοι που είχαν πάρει Καταναλωτικά Δάνεια ή και Πιστωτικές Κάρτες με τις ενδιαφέρουσες διαφημίσεις από τις Τράπεζες και πλήρωναν τακτικά τις μηνιαίες δόσεις τους με υψηλές τραπεζικούς τόκους και κάποια στιγμή απολύθηκαν από τις εργασίες τους και δεν δύνανται να πληρώνουν τις δόσεις τους και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία προς εκποίηση εκτός, στην καλύτερη περίπτωση, έχει μόνο μια πρώτη και μοναδική κατοικία.

    Πιστεύω ότι για την κατηγορία αυτή, η οριστική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων αποπληρωμής των είναι η προτεινόμενη λύση.

    Β) Εκείνοι που έχουν πάρει Καταναλωτικά Δάνεια ή και Πιστωτικές Κάρτες τις ίδιες συνθήκες με την παραπάνω Α Κατηγορία, εργάζονται αλλά δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο και έχουν πάρει και Εξώδικα και Λύση της Σύμβασης ή των Συμβάσεων Δανειοληπτών με τις διάφορες Τράπεζες. Είναι μόνο μισθοσυντήρησοι και τίποτε άλλο.

    Η μόνη προτεινόμενη λύση για την Κατηγορία αυτή θα ήταν η άμεση προσφυγή της κατηγορίας αυτής στο Ειρηνοδικείο του τόπου διαμονής τους με όλα τα δικαιολογητικά που έχουν μαζί με μία Αίτηση ζητώντας τη παρέμβαση του Ειρηνοδίκη για τη ρύθμιση ανελλιπώς πληρωμής των πενήντα Ευρών (50€) κάθε μήνα για 60 μήνες για κάθε Τράπεζα μέχρι να συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των τριών χιλιάδων Ευρών (3000€) για κάθε Καταναλωτικό Δάνειο και ενδεχομένως και για κάθε Πιστωτική Κάρτα που εκκρεμεί για τον ίδιο λόγο και ξεπερνάει τις τρεις χιλιάδες χρεωστικό υπόλοιπο.

    Είναι αυτονόητο ότι κατά την περίοδο πληρωμής μετά από τη ρύθμιση παύουν να ανατοκίζεται το χρωστούμενο ποσό. Η προτεινόμενη λύση παρεμβάσεων των Δικηγόρων και άλλων Φορέων δύναται να αποκλείσει ένα μεγάλο αριθμό των Υπόχρεων των δύο κατηγοριών για τη ρύθμιση εξαιτίας των αδυναμιών τους να πληρώσουν τις αμοιβές που τους αναλογούν.

    Δαυίδ Μαγκιτούκα

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 19:42 | Γ.Κ.

    Ας μπλέκουμε με ορολογίες γνωστές μόνο σε κάποιους ειδικούς και έμπειρους.
    Έχουν επισημανσθεί πολλά κενά-ασάφειες-γραφειοκρατία κλπ.

    ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ:

    -Απαλλαγή κατά 90% των χρεών των υπερχρεωμένων.
    -Προστασία πρώτης κατοικίας.
    -Απαλλαγή όσων αδυνατούν να πληρώσουν.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:
    Γιατί να μην τα προβλέπει έτσι απλά ο νόμος;
    Γιατί πολύπλοκες διαδικασίες που ίσως ακυρώσουν την φιλοσοφία του νόμου;

    ΓΙΑΤΙ:
    -Διαδικασίες συμβιβασμού αφού έτσι και αλλιώς θα είναι άκαρπες;
    -Γιατί γραφειοκρατεία με συνηγόρους καταναλωτών κλπ;
    -Γιατί σχέδιο αποπληρωμής αφού αυτό θα περιγράφεται με τα εισοδήματα στην αίτηση;

    ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ:
    ΆΜΕΣΟ ΠΑΓΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ 6-12 ΜΗΝΕΣ.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 18:06 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠ.

    To παρόν σχόλιο αφορά διαδικασίες εξώφλησης οφειλών του Δημοσίου προς πολίτες η επιχειρήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τα μέγιστα στο να ΜΗΝ πτωχεύσει ο συναλλασσόμενος με τις παρούσες συνθήκες ήτοι αναλυτικά :
    1) Οταν υπάρχει έγκριση μίας πίστωσης το οποίο σημαίνει ανάληψη της δαπάνης από το Δημόσιο και η εργασία εκτελείται τα σχετικά εντάλματα ΔΕΝ ελέγχονται από τον φορέα και την ΥΔΕ ( Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου – Τα παλια εντελλόμενα) αν δεν υπάρχει ΚΑΙ η χρηματοδότηση δηλαδή τα χρήματα στην Τράπεζα. Αυτό σημαίνει τεράστιες καθυστερήσεις μέχρι να αρχίσει ο έλεγχος και απόλυτη ανασφάλεια για τον συναλλασσόμενο.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ——-
    Ειτε μέ Νομοθετική Διάταξη είτε με Υπουργική Απόφαση νά ενταλθούν οί Υπηρεσίες ( ΦΟΡΕΑΣ-ΥΔΕ-ΠΑΡΕΔΡΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ) να προχωρούν στον έλεγχο νομιμότητος των ενταλμάτων διαδικασία που κρατάει γύρω στόν ενάμιση μήνα ΧΩΡΙΣ προαπαιτούμενο την ύπαρξη χρηματοδότησης και το ένταλμα να κρατείται στην Υπηρεσία Δημοσιονονικού Ελέγχου και να αποστέλλεται στο Δημόσιο Ταμείο εφόσον έχει εν τω μεταξύ χρηματοδοτηθεί ο σχετικός κωδικός.

    Με την κίνηση αυτή ΔΕΝ αυξάνεται η δουλειά των υπαλλλήλων δεδομένου ότι κάποτε θα την κάνουν την σχετική δουλειά είτε πρίν την χρηματοδότηση είτε μετά αλλά επιταχύνεται η σχετική διαδικασία.
    Εφόσον δεν γίνει αυτό οποιαδήποτε δαπάνη μετά την 15 η Νοεμβρίου ΔΕΝ θα εκτελεστεί φέτος οπότε τα Χριστούγεννα θα υπάρξουν δράμματα σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων ήτοι Πολίτες-Επιχειρήσεις-Εργαζομενους-Προμηθευτές κλπ.

    2) Μετά τον έλεγχο και έγκριση των ενταλμάτων από τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αυτά προωθούνται πρός τις Δ.Ο.Υ. ( Εφορίες) όταν υπάρχει κλητήρας ( 1-2 φορές την εβδομάδα) και μέσω ΕΛΤΑ το οποίο εμπεριέχει ανασφάλεια στο πότε το ένταλμα θα φτάσει στην Δ.Ο.Υ. και ιδίως όταν κατά τον ΜΑΙΟ υπάρχουν από ΕΛΤΑ πρός Δ.Ο.Υ. και φορολογικές δηλώσεις αυτές μπερδεύονται κατά χιλιάδες με τα εντάλματα και εκκαθαρίζονται φυσιολογικά μετά από ΜΗΝΕΣ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ——-

    Να επιτρέπεται όπως χρησιμοποιούνται με Δαπάνες του ενδιαφερομένου ΝΟΜΙΜΑ και όχι με μέσον υπουργούς η αποστολή τών ενταλμάτων είτε με τις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ είτε με ιδιωτικά COURIER.

    3) Για έργα και δαπάνες που συνεχίζονται και την επόμενη οικονομική χρονιά απαιτείται γιά το νέο έτος απόφαση Πρωθυπουργού την οποία το Γενικό Λογιστήριο τού Κράτους στέλνει για υπογραφή κατά τον μήνα Μάρτιο οπότε μέχρι τότε κάθε Οικονομική δραστηριότητα και αναμονή πληρωμής παγώνει.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ——-

    Ειτε με τροποποίηση τής νομοθεσίας να καταργηθεί ή απαίτηση της απόφασης Πρωθυπουργού είτε πιό πρακτικά μέ παρέμβαση στο Γενικό Λογιστήριο να υπογραφεί ή απόφαση την 1-2 Ιανουαρίου 2010 ώστε να υπάρξει κάποια συνέχεια στην Οικονομική Ζωή.

    Ολα αυτά ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΥΣ.

    Μέχρι την εποχή της ηλεκτρονικής εκτέλεσης των ανωτέρω που θα καταργήσουν όλα αυτά τα εμπόδια..

    Μετά τιμής
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠ.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 17:41 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ οι προτάσεις είναι πολλές.Ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς.Ο κόσμος χάνεται στην κυριολεξία,ψάχνει ελπίδα και πνοή ζωής.Αφορά 3.000.000 κόσμο.

    -ΓΙΑΥΤΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ.
    -Μην μας βάλετε σε διαπραγματεύεσεις με τις τράπεζες αφού δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν το 10% της οφειλής.
    Όμως όπως έχετε δηλώσει ήταν παρόντες όταν συζητήθηκε το σχέδιο νόμου-όταν είσαστε αντιπολίτευση-άρα το γνωρίζουν έτσι και αλλιώς.
    Έτσι λοιπόν να απαλείψετε τις διαδικασίες ενημερώσεων,σχεδίων οφειλής,κοινοποιήσεις κλπ για τις τράπεζες και να ορίζεται ότι το σχέδιο-ποσοστό πληρωμής είναι υποχρεωτικά αποδεκτό εφόσον είναι 10% κλπ.σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται από τον νόμο.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 17:30 | Γ.Κ.

    ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ:

    Ξεκινήστε από αύριο:

    -Πάγωμα των οφειλών για 5 μήνες.Στην Αμερική ήταν 8.
    -Σταματείστε τις ενοχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρίες που είναι πηγή προβλημάτων.
    -Ξεκινείστε διάλογο με όλους τους δανειολήπτες για εξεύρεση εφικτών λύσεων.
    -Σταματείστε τους πλειστηριασμούς-κατασχέσεις 5 μήνες ή μέχρι εξεύρεσης λύσης.

    ΔΕΝ θα το κάνετε μόνο από:
    -Απληστεία.
    -Αναλγησία.
    -Κοινωνική αδιαφορία.
    -Θέλετε όχι πληγωμένους,λαβωμένους αλλά ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥΣ στην ζωή τελικά 3.000.000 ανθρώπων .Όμως θα έλθει η ώρα της πληρωμής σας άν πράξετε θετικά θετικά αν δεν κάνετε τίποτα φυσικά με την αποστροφή του στα ιδρύματά σας.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 16:49 | maria

    ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ Σ`ΑΥΤΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ..ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ??? ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ??? ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ???
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ????

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 16:08 | Γ.Κ.

    Γι τον κ.. από Δρ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος – — 1 Νοεμβρίου 2009 @ 01:12

    ¨Αν πρόκειται να βόηθήσετε το «τζίτζικα» κε πρωθυπουργέ τότε πείτε μας γιατί εμείς να είμαστε «μέρμυγκες»;¨

    Οι σκέψεις σας έχουν μια λογική αλλά είναι επιφανιακές και μονομερείς για τους εξής λόγους:

    1.-Παρακολουθείτε το Αμερικανικό,Φιλανδικό,Ιταλικό,Γερμανικό,Ολλανδικό κλπ τρόπος σκέψης και υλοπόιησης τέτοιων νόμων;Κατά ην γνώμη σας απέτυχαν και εκεί όλοι οι παθόντες…
    2.-Αν στα 10.000.000. ελλήνων αποτύγχανε στις επιλογές του το 1,2,3-10% θα λέγαμε ότι ίσως φταίνε.Τώρα που αφορά περίπου 3.000.000 κόσμο δεν θα εξετάσουμε ποιος έφατιξε και να πληρώσει ο φταίχτης-τράπεζα;

    3.-Γιατί οι τράπεζες ΟΥΔΕΠΟΤΕ εφάρμοσαν δικαστικές αποφάσεις ,νόμους για επιτόκια,ανατοκισμό και με παραπλανητικές διαφημίσεις δελέασαν τον κόσμο και τώτα του ζητούν και τα ρέστα;

    4.-Γιατί θα πληρώσετε το κόστος εσείς ο καλοπληρωτής και ο καλός διαχειριστής-εμείς κατά την γνώμη σας αποτύχαμε όλοι-όταν οι τράπεζες έχουν εισπράξει τα χρήματα αυτά από τις επισφάλειες,υπέρογκα επιτόκια,καταχρηστικές χρεώσεις,μηδαμινά επιτόκια καταθέσεων,28 δις εγγύηση,αφορολόγητες,απαλλαγή εισφορών από ασφαλιστικά ταμεία κλπ;

    -Τόσα χρόνια το κράτος ήταν απών,το ίδιο και η εποπτεύουσα τράπεζα ελλάδας και τώρα που γίνεται προσπάθεια να μπει τάξη,στεναχωριέστε που ΕΙΧΑΤΕ και πληρώνατε κανονικά;
    Φανταστείτε ότι και εμείς έτσι ξεκινήσαμε και δυστυχώς ΟΥΤΕ εσείς ούτε εμείς επιβραβευτήκαμε από τις τράπεζες μέχρι που μας έφεραν στην υπεχρέωση.
    -Γιατί μας έδιναν οι τράπεζες τόσα χρήματα αφού σύμφωνα με λογικά δεδομένα ΔΕΝ θα είχαμε να τα αποπληρώσουμε;
    -Τώρα φυδικά δεν δίνουν αφειδώς δάνεια μετά την ΄γκάφα΄΄ που έπαθαν.Μήπως εξυπηρετούσαν άλλα δικά τους συμφέροντα;Οπότε ναι φταίμε που πήραμε αφειδώς δάνεια,αυτοί που τα έδιναν δεν φταίνε;
    Για το κόστος ζωής που είναι ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ,εμείς φταίμε που δεν μπήκε τάξη ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την δόση μας;
    -Τώρα έγινε πλέον κοινωνικό ζήτημα και μάλιστα αιχμής που απαιτείται λύση.Ακόμα και τώρα οι ίδιες οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρουν λύσεις.Όπως βλέπετε κωφεύουν οπότε είναι μονόδρομος η ΜΕΡΙΚΗ ή ΟΛΙΚΗ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ,που έχει διαχρονική ισχύ από τον Σόλωνα,μέχρι την σύγχρονη Ευρώπη και Αμερική,οπότε γιατί όχι και στην Ελλάδα.
    -Πολλά θα μπορέσαμε να πούμε…

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 15:47 | Γ.Κ.

    Παρακαλώ μπείτε στο http://www.eixe.org/ έχει ενδιαφέρον.Το βρήκα τυχαία.Κυρίως δείτε την πληθώρα παρανομιών των τραπεζών.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 15:38 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ πρέπει να μείνατε πολύ ικανοποιημένη από από την συμμετοχή του κόσμου στην διαβούλευση ενός σημαντικού νομοσχεδίου που αφορά περίπου το 1/3 των ελλήνων !!!.
    -Φαντάζομαι ότι θα αντλήσατε χρήσιμα συμπεράσματα και ιδέες από την όλη διαδικασία.

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
    -Δώστε ελπίδα στον εξαντλημένο και θύμα των αρπακτικών τραπεζών.
    -Δώστε ΆΜΕΣΑ ελπίδα στον ημιθανή και ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ υπερχρεωμένο.
    -Ψηφίστε άμεσα τον νόμο που είναιμ απλός,ανέξοδος για τον οφειλέτη,όχι γραφειοκρατικό.

    ΓΙΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    -ΆΜΕΣΟ πάγωμα όλων των οφειλών για 5-6 μήνες έστω.{βλέπετε Αμερική πάγωμα 8 μήνες,Ιταλία ένα χρόνο].
    -Πληρωμή το 10% όλων των οφειλών από καταναλωτιά δάνεια-κάρτες,προσωπικά,ανοιχτά κλπ με επιτόκιο ευρωπαϊκό π.χ.5 % σε 10 χρόνια και περίοδο χάριτος 2 χρόνια.
    Αυτό να γίνει με απλή αίτηση του οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο με ανάλυση των οφειλών που με ΑΜΕΆΚΛΗΤΗ ΑΠΌΦΑΣΗ του Ειρηνοδίκη να γίνεται υποχρεωτικά δεκτό από τις τράπεζες.
    Μην μπλέξουμε με εισοδήματα που σήμερα είναι καλά αύριο κακά.

    -Απαλλαγή από το σύνολο των οφειλών όσων δεν έχουν να πληρώσουν για οιανδήποτε λόγο{ασθένεια,ανεργία,ηλικία κλπ].

    -Πλήρη κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας με την καταβολή του 1/3 του οφειλόμενου κεφαλαίου{χωρίς τους τόκους] σε 20 χρόνια και περίοδο χάριτος 3 χρόνια με επιτόκιο το ισχύον στην Ευρώπη σταθερό π.χ.3%.
    -Απαλλαγή όσν αδυνατούν να πληρώσουν.

    Έτσι τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για όλους και υπηρετείται στο μέγιστο βαθμό η φιλοσοφία του νόμου.

    -ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ:

    -Τέτοιοι νόμοι ισχύουν και ακόμα πιο ευνοϊκοί στην Αμερική,Ιταλία,Βέλγιο,Γερμανία,Φιλανδία κλπ.Γιατί λοιπόν κόπτεστε για το μέγιστο καλό που πάει να γίνει στο 1/3 των ελλήνων;Εύχομαι να μην ζηλεύετε…
    -Θα γίνει το χρήμα ακριβότερο:Όπως η Αμερική και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΗΔΗ βάλει πλαφόν σε ΠΟΛΛΑ τραπεζιτικά προϊόντα,γιατί όχι και εμείς;
    -Να μην πληρώσουν οι τράπεζες τις παρανομίες τους και την ανυπακοή στους νόμους και δικαστικές αποφάσεις αλλά να ΥΠΑΚΟΥΕΙ πάντα το σημερινό θύμα τους = υπερχρεωμένος;
    -Ποιος σας είπε ότι οι τράπεζες δεν έχουν εισπράξε τις επισφάλειες από κάθε μορφής δάνειο;Βλέπετε 28 δις,αφορολόγητες,δεν πλήρωσαν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία αλλά ΚΥΡΙΩΣ τα ληστρικά επιτόκια και ανατοκισμοί.Άραγε συμφωνείτε με αυτά;
    -Αλήθεια ΠΟΙΟΝ κάλεσαν ακόμα και σήμερα να του ρυθμίσουν τα χρέη σε ένα πλάνο που να εξυπηρετούνται όλοι;Οι εισπρακτικές εταιρίες είναι πλήρως ασύδοτες και είναι Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ του ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥ χρεωμένου.
    -Ποιος σα είπε ότι είμαστε απατεώνες;Βιοπαλαιστές της ζής είμαστε που ψάξαμε καλύτερο αύριο και οι τράπεζες μας ΠΡΟΔΩΣΑΝ.

    ΖΗΤΟΥΜ ΛΟΙΠΟΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που άκουσε τις κραυγές μας,είδε τις πληγές μας και συμπάθησε τα δάκρυα πόνου και ελπίδας μας.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 15:24 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ

    ΜΕΡΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

    Το ζητούμενο δεν είναι η δεν πρέπει να είναι η δημιουργία κινήτρων για να καταφύγει στην πτώχευση ένα φυσικό πρόσωπο, γεγονός το οποίο θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του ζωή.
    Η πρόταση είναι το κράτος να συμβάλλει στην λύση του φαινομένου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ως εξής;
    Τα 28δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες είτε με τη μορφή ρευστού είτε με τη μορφή εγγυήσεων, να μετακυλιστούν στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία με τον παρακάτω τρόπο:

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Να επιδοτηθεί με αυτά τα κεφάλαια το επιτόκιο όλων των στεγαστικών, επισκευαστικών, αποπεράτωσης κ.λ.π. δανείων όλων των φυσικών προσώπων για χρονικό διάστημα 3, 5, η 7 ετών χωρίς να λαμβάνονται υπ’όψιν εισοδηματικά κριτήρια διότι: 1) Θα δημιουργούσε κίνητρο για φοροδιαφυγή και 2) θ εμπεριέχει αδικίες, αφού θα εξαιρούσε κυρίως μισθωτούς που αδυνατούν να υποκρύψουν εισοδήματα και θα «επιβράβευε’ του φοραδιαφεύγοντες.
    ΘΑ μπορούσε να θεσπιστεί, επί το δικαιότερον, ποσοστό επιδότησης ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. π.χ. ΑΓΑΜΟΣ 60%. ΕΓΓΑΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ 70%. ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 80%, ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ 90%, ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΆΝΩ 100%.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    1)Το κράτος θα κατέβαλε καθε έτος μικρότερο ποσό απο το προηγουμενο ετος, αφου οι τοκοχρεολυτικές δόσεις υπολογιζονται με τη λεγόμενη Γαλλικη μέθοδο με την οποια το χρεολυσιο καθε έτος ειναι μεγαλυτερο απο το προηγουμενο και ο τοκος τρέχοντος έτους μικρότερος απο το προηγουμενο έτος. Αρα καθε ετος λιγοτερα απαιτουμενα κεφαλαια απο το προηγουμενο. Ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μονο το ποσό της δόσης που αντιστοιχεί στο χρεολύσιο που για κάθε επόμενο έτος θα είναι κατά τι μεγαλύτερο, θα εξυπηρετείται όμως με βάση την αναμενόμενη ετησια αύξηση του εισοδηματός του.
    2)Δημιουργια πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος στα μεσαια και χαμηλα εισοδήματα που στηριζουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα την αύξηση της καταναλωσης και συνεπως την αύξηση εσόδων ΦΠΑ, αλλά και τη δημιουργία φορολογητέας ύλης από εισοδήματα.
    3)Εξοικονόμηση από το κράτος των εκπτώσεων φόρου που παρεχει κάθε έτος για το εκπιπτόμενο από το εισόδημα ποσό των τόκων στεγαστικών δανείων, αφού το ίδιο θα πληρώνει τον τόκο.
    4)Δραστική μείωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αφού αυτό αν συνδυαστεί με μια γενναία συπμίεση των επιτοκίων πιστοτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων (που σχεδόν όλα τα νοικοκυριά διαθέτουν) στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τότε οι δύο σημαντικότεροι γεννεσιουργοί παράγοντες της κρίσης σχεδόν εξαλείφονται, δηλαδή: α)Αντιμετώπιση της μείωσης της ζήτησης και β) Τόνωση και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, αφού το ποσό των τόκων που καταβάλει το κράτος για λογαριασμό των δανειοληπτών θα κατευθύνεται στα τραπεζικά ταμεία.
    5)Μέιωση του πιστωτικού κινδύνου αφου απο τη σημαντικη πτωση των επιτοκίων θα καταστεί ευκολότερη η εξυπηρέτηση των δανειων απ τους δανειληπτες λόγω χαμηλης δοσης αλλά και ταυτόχρονη μείωση των μελλοντικών επισφαλειών για τις τράπεζες.
    Περιορισμός των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
    6)Δημιουργία ευρωστίας στην πραγματική οικονομία και κατά συνέπεια ανόδου της οικονομικής ανάπτυξης και επομένως μεσοπρόθεσμη αύξηση των εισοδημάτων και συνεπώς μεγαλύτερη ευκολία εξυπηρέτησης των τοκοχρεολυτικων δόσεων απο τη πλευρά των νοικοκυριών μετά τη λήξη του προγράμματος επιδότησης, λογω της ανόδου των εισοδημάτων.
    7)Τα 28δις αντί να μπούν από τις τράπεζες στη αγορα μέσω αύξησης του δανεισμου, θα περάσουν απ’ ευθείας στη πραγματική οικονομία και έτσι δεν θα υπαρξει κι άλλος δανεισμός σε μία ήδη υπερδανεισμένη οικονομία υποθηκεύοντας τη μελλοντική ζήτηση.
    8) Επιδότηση των επιτοκίων όλων των νέων στεγαστικών δανείων πρωτης κατοικιας που θα συναφθόυν μέσα στα επόμενα 3 έτη με αποτέλεσμα, την αύξηση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων και συνεπώς των κερδών τους για τις τράπεζες από τη μια μεριά και την μεγαλη τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας απ την άλλη με συνεπεια και θετική επίπτωση στο ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας στον κρίσιμο κλάδο της οικοδομης. Κατά συνέπεια και δευτερογενώς ας συνυπολογιστεί και η θετική επίπτωση που θα έχει μια άνοδος του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμα σαν ποσοστό επί αυτού.
    9)Περιθωριο μείωσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων (άρα μικρότερο κόστος για το κράτος) στο βαθμο που το επιτόκιο ενσωματώνει το κόστος του πιστωτικού κινδύνου, λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι ο πιστωτικός κίνδυνος μειωνεται δραστικά λογω της κρατικής επιδοτησης.

    ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    1)Για το διάστημα που διαρκεί η επιδότηση, απαγορεύεται η λήψη άλλου στεγαστικού δανείου από όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδοτησης επιτοκίου
    2)Αποτελεσματικά μέτρα γαι τη πάταξη της φοροδιαφυγης (που έτσι κι αλλιως πρέπει να παρθούν) για να φορολογηθεί η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης μεσω ΦΠΑ και τα εισοδήματα που κατα συνέπεια θα δημιουργηθουν.
    3)Μέτρα για την αντιμετωπιση τυχόν ανοδου του πληθωρισμού λόγω της αυξησης της ζητησης.

    Αν μετά απ’ όλα αυτά κάποιος μπορεί να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών του υποχρεώσεων τότε, όντως αυτό θα είναι αντικειμενικό.

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία και την υπομονή σας
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ
    ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΜΒΑ
    ΚΟΖΑΝΗ

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 15:11 | ΦάνηςΖ

    Ξανανεβάζω τις προτάσεις μου με μικροδιορθώσεις.
    Αναμένω να δω τι προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις και τη ρύθμιση των χρεών τους αφού σε μεγάλο βαθμό ο ¨Έλληνας μικροεπιχειρηματίας μπερδεύει την ατομική με την εταιρική τσέπη και πολλά χρέη δημιουργήθηκαν και εξ’ αυτού του λόγου. Και θα ήθελα πραγματικά να δω στη χώρα μας ο επιχειρηματίας να έχει τη δυνατότητα να ξαναδημιουργεί και όχι να στιγματίζεται ως αποτυχημένος, ιδιαίτερα αν κάτι δεν πάει καλά σε περίοδο γενικευμένης κρίσης. Σχετική έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πως μεγάλοι επιχειρηματίες “πτώχευσαν” και μια και δύο φορές στη ζωή τους προτού δημιουργήσουν κάτι μεγάλο και σημαντικό. Εδώ τους πετροβολάμε και νομίζω πως γενικά η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει γνώμη για την επιχειρηματικότητα. Οι προτάσεις μου είναι υπό το πρίσμα και των δύο περιπτώσεων, δηλαδή ρύθμισης χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Α. σε μακροσκοπικό πεδίο στα πλαίσια μίας νέας παγκόσμιας διακυβέρνησης
    1. Καθώς δυστυχώς, εκτός από υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχουμε και υπερχρεωμένα κράτη, το αποδυνάμωμα του έξυπνου χρήματος και των τραπεζών (ιδιαίτερα εκείνων που επιδίδονται στο εμπόριο χρέους κρατών)με την απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με Οργανισμό που θα προέλθει από τη σύμπλευση ενδιαφερόμενων κρατών (χωρίς να χρειάζεται πχ η γερμανική ή άλλη συμμετοχή) και θα διαπραγματεύεται με κεφάλαια που σήμερα υποχρεωτικά αγοράζουν τράπεζες στις ανά τον κόσμο χρηματαγορές, σπάζοντας μεταξύ άλλων και το καθεστώς χειραγώγησης κρατικών αξιών μέσω βαθμονομήσεων από διεθνείς ελεγκτικούς οίκους. Funds μπορούν να ενδιαφερθούν για στήριξη μίας χώρας ή ευρύτερης περιοχής χωρίς ενδιάμεσους
    2. Ο διαχωρισμός των τραπεζών σε εκείνα τα ιδρύματα που ασχολούνται με την κλασσική τραπεζική από εκείνη που ασχολούνται με το χρηματιστήριο, την αγορά ομολόγων και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Όπως πχ είναι αντιδεοντολογικό ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων να είναι και Ελεγκτής (auditor) καθώς φοράει δυο καπέλα έτσι να συμβαίνει και με τις τράπεζες
    3. Η ανάπτυξη και υποστήριξη τραπεζών καθαρά μέσω e-banking με μικρά λειτουργικά έξοδα και δυνατότητα πρόσβασης όπου γης (το credit profile κάθε καταναλωτή θα μπορούσε να γίνεται μέσω δημόσιων Οργανισμών διαθέσιμο σε πιστοποιημένους ενδιαφερόμενους και όχι να είναι αποκλειστικότητα τραπεζικών ιδρυμάτων όπως συμβαίνει με τον Τειρεσία) αλλά και τράπεζες των φτωχών τύπου Grameen bank
    4. Η θεσμοθετημένη δυνατότητα της λειτουργίας Ιδιωτικής Δανειοδότησης και Κεφαλαίων Επιχ. Συμμετοχών με την ανάπτυξη των θεσμών business angel που δεν υπάρχει στη χώρα μας και του venture capitalist (πάλι εδώ οι τράπεζες έχουν εμπλακεί με πενιχρά αποτελέσματα)
    5. Η διαμόρφωση σύγχρονου πτωχευτικού δίκαιου στη χώρα μας όπου η ΕΠΕ και η ΑΕ είναι πραγματικά περιορισμένης ευθύνης και δεν εγγράφουν προσημειώσεις σε ατομική περιουσία στις τράπεζες αλλά οι τελευταίες αξιολογούν τα επιχειρηματικά σχέδια τους
    Κάποια εύκολα κάποια δύσκολα, όλα όμως νομίζω δυνατά. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τη διαπραγματευτική ισχύ των τραπεζών που νομίζω υποσκάπτει την κοινωνία μας και πρέπει να διορθωθεί.

    Β. σε μικροσκοπικό πεδίο στα πλαίσια της πρότασης Νόμου
    1. τη δημιουργία μίας “Τράπεζας Διαχείρισης Υποχρεώσεων” στην οποία θα έχει το δικαίωμα να προσφεύγει ο κάθε υπερχρεωμένος καταναλωτής και θα λειτουργεί παράλληλα με τη διάρκεια της διαδικασίας ή και μετά από την τελική διευθέτηση, η οποία θα αγοράζει χρέη υπό το καθεστώς του νέου Νόμου.
    Αυτό προτείνεται σε περιπτώσεις όπου η κρίση οδήγησε υγιείς ή νεογέννητες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες τους σε κρίση και θέλουν μια ανάσα για να μπορέσουν να επανέλθουν. Αυτή η τράπεζα μπορεί να ιδρυθεί είτε αποκλειστικά από δημόσια είτε μεικτά με ιδιωτικά κεφάλαια. Η τράπεζα υποχρεώσεων και όχι χρεών θα προσβλέπει στην υποχρέωση των ωφελούμενων να επιστρέψουν τμηματικά τη διαφορά του χρέους από την επιδικασμένη υποχρέωση πέραν της δεδικασμένης οφειλής. Από την άλλη πλευρά όποιος μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία δεν θα αναφέρεται σε καμία λίστα τύπου Τειρεσία.
    2. Δυνατότητα υπαγωγής και όχι υποχρεωτικής πώλησης των λοιπών ακινήτων του οφειλέτη πέραν της α’ κατοικίας (ή αυτής στην περίπτωση που ξεπερνά τα 240 τμ) σε νέα δανειακή σύμβαση με προκαθορισμένο ύψος, πχ 80% εμπορικής αξίας, με την οποία θα αποπληρώνει υφιστάμενες υποχρεώσεις. Με το να οδηγήσουμε στη σημερινή κατάσταση άλλες 30-50.000 ακίνητα στην πώληση όχι μόνο θα καταστρέψουμε την κτηματαγορά αλλά και πιθανότατα να μπούμε σε “αποπληθωριστική” συμπεριφορά τύπου Ιαπωνίας προ 10ετίας, χάνοντας τεράστιες αξίες ως κοινωνία. Ενώ το παράδειγμα των ΗΠΑ που “έσπρωξαν” λεφτά στην αγορά κράτησε την κτηματαγορά – πτώση 11,3% από πέρυσι αλλά αύξηση 1,2% τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
    3. αν και όπως διαφαίνεται η θέση μου δεν είναι φιλικά διακείμενη στις τράπεζες, δεν παύουν να είναι μέρος της λύσης και πάντως κάθε καταναλωτής που υπογράφει μαζί τους οφείλει να τιμά την υπογραφή του (εξαιρώ τις λεόντειες συμπεριφορές, τις μονομερείς αποφάσεις, κλπ.) Θα πρότεινα οι τράπεζες ανάλογα βεβαίως και την περίπτωση, να προσφέρουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, τουλάχιστον ετήσια περίοδο χάριτος και χρήση ως ανώτατου επιτοκίου για τα επίμαχα χρέη το δικαιοπρακτικό επιτόκιο που είναι στο 6,75% (υπάρχει σχετική απόφαση Άρειου Πάγου, ώστε πολλά να λυθούν στο εξωδικαστικό επίπεδο. Το θέμα πρέπει να είναι μία έντιμη λύση και η ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης των τραπεζών στην ελληνική κοινωνία.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 14:23 | ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΚΑΟΥΚΑ

    ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΜΙΑ ΜΙΑ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΥ ΠΙΚΡΑ
    ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ .ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ Α.Μ.Ε.Α. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΧΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
    ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΚΟΛΥΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΔΙΕΚΟΛΥΝΑΝ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΜΕΛΗΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΛΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΥΤΗΣΕΙ ΕΡΓΓΑΦΩΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗ ΧΡΩΣΤΑΗ??ΚΑΙΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΙΑΞΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΠΛΩΡΟΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΕΝ ΖΗΤΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΟΥΗΔΙΑ ΜΑ ΚΑΠΙΟΝ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 13:04 | ΣΟΛΩΝ

    Απότερος σκοπός του νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι η αξιοπιστία της χώρας μας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Επιμέρους σημαντικοί άξονες-σκοποί είναι η εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά και η επίτευξη καλής πίστης μεταξύ καταναλωτή – οφειλέτη και πιστωτικών ιδρυμάτων – πιστωτών. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν στις τσέπες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από το παραπάνω μέτρο θα αποτελέσουν την απαιτούμενη για το πρόβλημα ρευστότητα.Ειναι προφανές και όποιος δε το βλέπει μάλλον δεν αποσκοπεί στο κοινωνικό συμφέρον.Απλά και μονο να δει κάποιος ότι για στεγαστικό δανειο 100.000 Ευρω προσφέρεται μηνιαία δόση στα 450 Ευρω, περίοδοι χαριτος κ.λπ κ.λπ, ενω αντίστοιχη καταναλωτικών δανείων θα ξεπερνούσε τα 1300 ευρω!!! Γιατι;;;; Ποιος καρπώνεται αυτή η διαφορά;Είναι νόμιμο; το ίδιο εμπορικό προϊόν δεν είναι;Δάνειο.
    Τα 850 περίπου Ευρω διαφορά όμως θα μπορούσαν να διοχετεθούν στην αγορά σε όλους και όχι σε έναν……Απλό

    Παράγοντες – Ερωτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη ή να συνεκτιμηθούν:
    1. Το σύνολο των οφειλετών που αδυνατούν να εκληρώσουν τα χρέη τους είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αναπόσπαστα μέρος της λύσης του προβλήματος, άρα τα όποια αποτελέσματα του παρόντος νομοσχεδίου έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις.
    2. Η καθυστέρηση οφειλών από τον οφειλέτη ειναι αστικό θέμα που αντιμετωπίζεται ήδη νομικά καθώς οι πιστωτές έχουν την οικονομική και νομική βοήθεια προς τούτο.Όμως πράξεις όπως π.χ η επιβολή παράνομων και καταχρηστικών οφειλών (τόκων,εξόδων), η απαίτησή του συνόλου οφειλής για καθυστέρηση κάποιων δόσεων, η επιβολή τόκων επί του συνόλου της οφειλής κατόπιν μονομερούς καταγγελίας,η μέθοδος διεκδίκησης της απάιτησης που έχει ακολουθηθεί από πιστωτικά ιδρύματα (ή συνεργαζόμενες με αυτά, με νόμιμη εξουσιοδότηση, εταιρείες), συνιστούν επιμέρους άδικες πράξεις, που άπτονται του κοινου ποινικού δικαίου όπως της απειλής Αρ.333 της απάτης Αρ.386,εκβίασης Αρ.385,τοκογλυφίας Αρ.404,αισχροκερδιας Αρ.405 κ.λπ;Μήπως τελικά
    θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να αποτελέσει μέθοδο ελέγχου και εξάλειψης τέτοιων παράνομων ποινικά πράξεων που είναι πολύ σοβαρότερες και εμπλέκουν πολλές φορές και δημόσιους λειτουργούς;
    3. Ο εξωδικαστικος συμβιβασμός θα επιφέρει και αυτόματη παραδοχή από τον οφειλέτη και των παράνομων και καταχρηστικών οφειλών,που τυχόν αποδεδειγμένα έχουν επιβάλλει ή θα του επιβάλλουν στο μέλλον οι πιστωτές ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;Πως αυτό αποφεύεται;
    4. Πως θα αναλάβει τα αναγκαία έξοδα δικηγόρου κάποιος που είναι υπερχρεωμένος;
    5. Πως θα αντέξουν την όλη δικαστική διαδικασία ανθρώποι που βρίσκονται σε καποια κρισιμη ηλικία ή δεν έχουν το σθενος, το χρόνο γιατι εργάζονται) ή τη γνώση να αντιμετωπίσουν το γενικά ασυμμετρο αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται ανάλογα με τις κοινωνικές καταστάσεις που τους προκύπτουν παρά τη θέλησή τους(ανεργία,προβλήματα υγείας,καταστροφές περιουσίας,διαζύγια κ.λπ) ή με τα συφέροντα των τραπεζών και των λοιπών πιστωτών (πριν 1 χρόνο καποιες τράπεζες χρεωκοπούσαν αλλα σώθηκαν με εξωθεν παρεμβάσεις, οι καταθέτες τους τι θα πάθαιναν τότε π.χ;).

    Μοναδικη μου πρόταση απλή, συνολική, όχι κατ’ αρθρο και η οποία δεν συνδιάζεται κα’ ανάγκη και με διαδικασία πτώχευσης:
    Πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας(εξωδικαστικά αν ειναι δυνατόν) ο οφειλέτης θα καταθέτει σε ενα δημόσιο φορέα που θα ορισθεί (π.χ ΚΕΠ) απλή αίτηση διακανονισμού οφειλών με τους αριθμούς των λογαριασμών, δανείων, πιστωτικών καρτών, γενικά οφειλών του που θέλει να διακανονισθούν. Αμέσως θα δύναται (προεραιτικά)να λαμβάνει την απαιτούμενη περίοδο χάριτος πληρωμής οφειλών μέχρι την λήψη της απόφασης για τον τελικό καθορσμό των νομίμων οφειλών του. Στους πιστωτές θα κοινοποιείται άμεσα το παραπάνω αίτημα και θα έχουν διορία να καταθέσουν αναλυτικούς μηνιαίους λογαριασμούς του οφειλέτη (και όχι τους πρόσφατους) με βάση τους οποίους θα αποδεικνύεται το σύνολο της οφειλής.

    Αρμόδιος Δημόσιος φορέας θα ελέγχει τη νομιμότητα των απαιτήσεων:

    α.Για τις νόμιμες οφειλές θα ορίζεται με μέριμνα του δ.φορέα και της ενώσεως ελληνικών τραπεζών 1 πιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα συγκεντρώνει το σύνολο των οφειλών του οφειλέτη και θα καθορίζεται η αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών, με νόμιμα καθορισμένο από το δημόσιο φορέα επιτόκιο σε δόσεις που δε θα ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη (στο ίδιο ποσοστο ελέγχουν και τα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα εκταμίευσης πίστωσης). Στον οφειλέτη θα δινεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου της οφειλής σε χρόνο ενωρίτερο του καθορισθέντος, ανευ ποινής, εννοείται με την καταβολή μεγαλύτερων ποσών.
    β.Σε περίπτωση ύπαρξης στα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο πιστωτής – ίδρυμα παράνομης απαίτησης (έστω και κατά 1 Ευρω) , η οφειλή θα εκπίπτει στο σύνολό της (όχι μόνο στο ύψος της παράνομης απαίτησης) και ο πιστωτής θα διώκεται ποινικά, καθώς τυχόν επικύρωση της από το δημοσιο φορέα είναι επίσης εκτός από διοικητικά και ποινικά κολάσιμη πράξη.Σε περίπτωση μη συμφωνίας-ανίθεσης με την απόφαση ο πιστωτής θα έχει το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης (από το δημόσιο φορέα πλέον Και όχι από τον πιστωτή) της απαίτησης, στο αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, το οποίο θα εκδικάζει συνολικά την υπόθεση, μεταξύ δημοσίου και πιστωτή.
    Το πως θα γινουν τα παραπάνω (διαδικασίες) δεν το αναφέρω. Οι νόμιμες λύσεις για ολα υπάρχουν, φτάνει αυτοί θα που ασχοληθούν να είναι επαγγελματίες όχι ερασιτέχνες και να προσβλέπουν στο κοινωνικό όφελος. Γι αυτό και έθεσα την πρόταση , τις λύσεις οφείλουν να τις βρούν οι «ειδικοί».

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 13:56 | ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    Σε θετικη κατευθυνση αλλα πρεπει να υπαρξουν βελτειωσεις, στον διαλογο υπαρχουν πολλες και ενδιαφερουσες προτασεις θα γινουν αποδεχτες?1)Δεν υπαρχει ρυθμιση για τους εγγυητες!!!!2)Οσοι ειναι πραγματικα υπερχρεωμενοι με πολλα δανεια καρτες να γινεται αμεσα η καταθεση τις αιτησεις και να μην υπαρχει καμμια διαμεσολαβηση με την τραπεζα 3) Για τους ανεργους να υπαρχει πλαφον για τα εξοδα του δικηγορου 4) Αν υπαρχει ηδη καταγγελια δανειου η καρτας διαταγη πληρωμης καιπρογραματισμενος πληστειριασμος τι γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις¨?///

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 12:57 | ΟΡΔΙΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία διευθέτησης των οφειλών με δικαστική απόφαση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τα <> των
    Τραπεζών.
    Εργάζομαι σε μεγάλη ελληνική Τράπεζα και εδώ και 15 χρόνια ασχολούμαι με τις καθυστερήσεις των επαγγελματικών δανείων. Είμαι σε θέση να γνωρίζω τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες των <>, που δικτυομένοι πλέον σε όλες τις βαθμίδες,έχουν μετατραπεί σε <> και εισπράττουν από τους απλούς πολίτες ενώ χαρίζουν στους πλούσιους μεγαλοαπατεώνες, εφαρμόζοντας κατά το δοκούν το γράμμα του νόμου και τις εγκυκλίους της Τράπεζας, στην ουσία όμως εισπράττοντας και εκβιάζοντας όχι τόσο για την Τράπεζα αλλά με κριτήριο την <>τους, προκειμένου να εισηγηθούν μια <>. Θεωρώ περιτό να αναφέρω ποια επαγγελματική τύχη έχει όποιος υπάλληλος δεν ακολουθήσει την γραμμή αυτή και εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία του φακέλου, εφαρμόζοντας τον νόμο και τις εγκύκλιες οδηγίες. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι <>. Το χειρότερο όλων δε είναι ότι αυτή η νοτροπία διδάσκεται στα νέα παιδιά ως ο <> δράσης.
    Πιστεύω ότι το μέτρο της δικαστικής τακτοποίησης θα πρέπει να εφαρμοστεί αναλογικά και για τα χρέη των επαγγελματικών δανείων.
    Ευχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Δύσκολο γιατί θα πρέπει να ξεριζωθούν τα κυκλώματα που βεβαίως θίγονται εφόσον βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, θα αντιδράσουν και θα υπονομεύσουν την εφαρμογή των νέων μέτρων.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 12:43 | Αντωνιος Καρατζικος

    ΕΙΜΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ 23 ΑΠΟ ΤΑ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΟΥ.
    ΣΕΒΑΣΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ Η ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΕΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ.
    ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΕΥΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ‘ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΕΙ’ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΥΣΤΥΧΟΥΣ – ΝΑΙ, ΔΥΣΤΥΧΟΥΣ – ΠΕΛΑΤΕΣ, ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΝΑ ΑΠΟΜΥΖΑ ΤΟΝ ‘ΙΔΡΩΤΑ’ ΤΟΥΣ, ΑΠΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΠΙΤΙΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΩΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ‘ΠΑΙΓΧΝΙΔΙΟΥ’, ΩΣ ΕΝΑΣ ΓΟΛΙΑΘ ΑΠΕΝΑΤΙ ΣΤΟΝ ΔΑΥΪΔ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΑΝΤΛΟΥΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΟΥ ΘΗΤΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ Η ΣΤΙΓΜΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΚΡΥΓΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ : ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (και κατ’ επεκταση την ελληνικη οικονομια) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ‘ΘΗΡΙΟΥ’. ΕΝΑ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΣΕ ‘ΧΑΪΔΕΥΕΙ’ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟ (εν ονοματι τού περιφημου BADGET) ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΣΕ ‘ΒΙΑΖΕΙ’ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ‘ΧΑΔΙ’.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
    Αντωνιος Καρατζικος

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 12:06 | ΓΚΟΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΣΤΗΚΑΝΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ.
    ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ , ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΚΑΤΩΘΙ ΜΕΤΡΟ

    ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΡΟΤΕΙΝΕΙ, ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΑΒΑΕΙ ΣΕ ΜΑΚΡΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ
    Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΦΕΙΛΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ.
    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΩΦΕΙΛΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ , Η ΔΟΣΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ, ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ,ΑΠΑΛΛΑΣΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΨΥΧΟΦΘΟΡΟ ΚΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 300 Ε, ΑΠΟ 700 Ε ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΜΗΝΑ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 11:41 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    Επισης να διευκρινιζετε ποιο ειναι το χρονικο πλαισιο που αποκτα πλεον μονιμο χαρακτηρα ο οφειλετης λογω ανεπαρκων εισοδηματων, εκκαθαριστικα 1-2-3-4 τελευταιων ετων?

    «»Προϋπόθεση δε υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του
    νόμου να είναι η σοβαρή δυσχέρεια εξυπηρέτησης των ως άνω χρε-
    ών του λόγω των ανεπαρκών εισοδημάτων του,που έχει λάβει ένα
    μόνιμο χαρακτήρα.»»

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 11:43 | Λεωνίδας Χ.

    Το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου δημιουργεί πάρα πολλά και
    δυσεπίλυτα προβλήματα.Συγκεκριμενα,α)»χρέη που δεν προέρχονται
    από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας».Τέτοια μπορεί να
    είναι π.χ.η οφειλή δανείου προς ιδιώτη,η οφειλή αποζημίωσης από
    αδικοπραξία λ.χ.εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος προς τρίτο,η οφειλή
    προς το κατάστημα επίπλων για την αγορά της τραπεζαρίας του οφει-
    λέτη,η οφειλή του προς τη ΔΕΗ κ.λ.π.β)»χρέη που προέρχονται από
    περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσ-
    δίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα».Πρόκειται για εντελώς
    ασαφή αναφορά,αφού στο εμπορικό δίκαιο είναι ξεκαθαρισμένο πότε
    αποκτά κάποιος την εμπορική ιδιότητα,ότι πράξεις εμπορικές,που
    διενεργούνται ως παρεπόμενες ενός αστικού επαγγέλματος δεν προσ-
    δίδουν την εμπορική ιδιότητα,ποιες είναι οι αντικειμενικώς και
    υποκειμενικώς ή παρεπομένως εμπορικές πράξεις,καθώς και το τεκ-
    μήριο εμπορικότητας.Είναι δε δυνατό,ακόμη και όταν κάποιος έχει
    την εμπορική ιδιότητα,να αποδείξει ότι κάποιο χρέος του προέρχε-
    ται από ορισμένη συναλλαγή του που δεν έχει συνάφεια με την ε-
    μπορία του.Εξάλλου,σε περίπτωση εμπόρου, η μόνιμη και γενική αδυ-
    ναμία πληρωμής ακόμη και των αστικών χρεών του συνιστά παύση
    πληρωμών και επομένως αυτός κατά το πτωχευτικό δίκαιο κηρύσσεται
    σε πτώχευση!!!Συνεπώς,οι ανωτέρω ορισμοί θα δημιουργήσουν πολλά
    προβλήματα και αμφισβητήσεις(για την ύπαρξη,το ύψος,το χαρακτή-
    ρα του χρέους κ.λ.π.),με την εμπλοκή πολυάριθμων προσώπων(πέραν
    των τραπεζών),που λογικά πρέπει να επιλυθούν από τον Ειρηνο-
    δίκη(σημειώνεται ότι η εξέταση των ζητημάτων αυτών και η διαδι-
    κασία εξέτασής τους δεν προβλέπεται ρητά στο σχέδιο νόμου).
    Γι’αυτό,επειδή το κύριο πρόβλημα είναι η υπερχρέωση των νοι-
    κοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα,θα έπρεπε για λόγους ουσια-
    στικούς αλλά και διαδικαστικούς(θα αναφερθώ για τη γενικότερη
    δομή του σχεδίου νόμου στο άρθρο 4),το πεδίο εφαρμογής του σχε-
    δίου νόμου να περιορίζεται στα χρέη των φυσικών προσώπων προς
    τα πιστωτικά ιδρύματα,που προέρχονται από στεγαστικά, επισκευ-
    αστικά οικιών και καταναλωτικά δάνεια,καθώς και από πιστωτικές
    κάρτες.Προϋπόθεση δε υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του
    νόμου να είναι η σοβαρή δυσχέρεια εξυπηρέτησης των ως άνω χρε-
    ών του λόγω των ανεπαρκών εισοδημάτων του,που έχει λάβει ένα
    μόνιμο χαρακτήρα.Διαφορετικά,πρέπει η ρύθμιση να αφορά στην
    πτώχευση κάθε φυσικού προσώπου,μη εμπόρου,για το σύνολο των
    οφειλών του(που πρέπει να γίνεται βέβαια με τις εγγυήσεις
    της αντίστοιχης διαδικασίας της πτωχεύσεως εμπόρου από το
    Πολυμελές πρωτοδικείο),διαδικασία όμως που είναι μακρά,δυσχε-
    ρής και μη έχουσα άμεση σχέση με το επίμαχο ζήτημα της υπερχρέ-
    ωσης των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 11:55 | ΓΚΟΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΣΤΗΚΑΝΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ.

    ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΡΟΤΕΙΝΕΙ, ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΑΒΑΕΙ ΣΕ ΜΑΚΡΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ
    Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΦΕΙΛΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ.
    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΩΦΕΙΛΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ , Η ΔΟΣΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ, ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ,ΑΠΑΛΛΑΣΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΨΥΧΟΦΘΟΡΟ ΚΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 300 Ε, ΑΠΟ 700 Ε ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΜΗΝΑ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 09:44 | Γιαννης

    Καλημερα φιλοιμου κυβερνοντες και ελληνες
    Απο οτι διαβαζω σημερα στις εφημεριδες ολες γραφουν για τσινισμα των τραπεζιτων σε αυτα που σκεφτεται να πραξει αυτη η κυβερνηση.Για να υπαρχει τσινισμα απο τους τραπεζιτες παει να πει οτι παει να γινει δουλεια σε αυτον τον τοπο.Οι τραπεζιτες 15 χρονια εχουν ξεζουμισει ολην την ελλαδα με επιτοκια καταθεσεων ευρωπης και επιτοκια δανεισμου αφγανισταν.Μιλαμε ακομα και στην κριση που παιρναει ο κοσμος αυτοι [οι ελληνικες τραπεζες] εμφανισαν υπερογκα κερδοι που ακομα και οι ξενες τραπεζες αναρωτιουνται το τι γινετε εκει στην ελλαδα.
    Το πλατσικο που εχει γινει σε αυτην την χωρα ουτε και στην πιο τριτοκοσμικη χωρα δεν εχει γινει.
    Το αποκορυφομα ολων ηταν αυτο της ΝΔ που εδωσε στους τραπεζιτες απο το δημοσιο ταμειο δηλαδη τα λεφτα ολων των ελληνων 28 δις για να τα δανεισουν/επιστρεψουν σε μας παλι με 12%-22% τοκο οπως και να τα παιξουν καποια απο αυτα σε ξενες επενδυσεις.
    Εγω ειμαι μελος του ΠΑΣΟΚ αλλα δεν ειμαι αρνι και χρησιμος ηλιθιος οπως αλλοι ψηφοφοροι.
    Τωρα ηρθε η στιγμη να δω αν το πασοκ και γιωργος παπανδρεου εχουν την βουληση και την θεληση να βαλουν τελος ΠΙΑ!!!! σε ολο αυτο το πλατσικο των τραπεζων και γενικως του κεφαλαιου.Αλλιως ειναι να τα μαζευουμε να και παμε σε αλλη ευρωπαικη η πολιτισμενη χωρα γιατι πραγματικα δεν παει αλλο,αν δηλαδη και το πασοκ δεν καταφερει να μαζεψει τα λουρια απο ολους αυτους τους ανθελληνες του κεφαλαιου δεν υπαρχει αλλη ελπιδα τελος αυτο ηταν

  • Συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητα στη εφαρμογή ενός συνόλου νομοθεσιών που θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυρία, και συνεπώς νέο χρήμα που από τα αδηφάγα νύχια των τραπεζιτών που τα τελευταία 15 χρόνια, και ιδίως τα τελευταία καταστροφικά 5, απομιζούν με συστηματικό τρόπο από την ελληνική οικονομία με τρόπο οριακά τοκογλυφικό, αποστερώντας την από σημαντικές αναπτυξιακές δυνάμεις που υποτάσσονται στο βωμό των μερισμάτων και των μπόνους των χρυσοκάνθαρων διευθυντών τους, θα καταλήξει στην χειμαζόμενη αγορά.

    Προσέξτε τα μέτρα να είναι ουσίας, να καλύπτουν πραγματικά όσους έχουν ανάγκη (και καλύτερα είναι να καλύπτονται και κάποιοι παραπάνω, παρά να μείνουν απέξω κάποιοι που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται), να μην είναι μέτρα δώρον-άδωρον. Σίγουρα πιστεύω θα έχετε λάβει υπόψιν τι ισχύει στην δυτική Ευρώπη (κανείς δεν κάθεται να ξανανακαλύψει την πυρίτιδα) – να εμμείνετε στην εφαρμογή των πιο προοδευτικών από τα υπάρχοντα διεθνώς πλαίσια.

    Θυμηθείτε, πως τον κόσμο που σας στήριξε χρειάζεται να έχετε με το μέρος σας, μην αφήνοντας υποψίες ότι τους κοροϊδέψατε, και όχι τους ολίγους τραπεζίτες, που θα πρέπει επιτέλους κάποιος να τους τραβήξει το αφτί. Ας χολώσουν, αν ο κόσμος είναι μαζί σας, θα αναγκαστούν να δεχθούν ότι το πάρτυ τελείωσε…

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 09:32 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

    Αν οι αποφάσεις δεν αφορούν και σε όσους είναι συνεπείς και υφίστανται τα τεράστια τοκογλυφικά επιτόκια (18% κάρτες κλπ), τους εκβιασμούς και τον φόβο του Τειρεσία, αν δεν επιβληθεί πλαφόν στα επιτόκια ανά κατηγορία δανείου, αν δεν εξαιρεθεί ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, τότε θα έχετε μείνει στα λόγια. Οι Τράπεζες δεν ανταμοίβουν τους συνεπείς, τους αρμέγουν.
    Συγκέντρωση οφειλών συνεπών δανειοληπτών από κρατικές τράπεζες με επιτόκια ρεαλιστικά αλλά όχι τοκογλυφικά.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 02:56 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Θα ήθελα να *πρωτοτυπήσω* και να σχολιάσω επί του παρόντος άρθρου 1 (δηλ. επί του θέματος).

    Υποτίθεται ότι αυτός είναι ο σκοπός της διαβούλευσης, την οποία, και πραγματικά είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ, και αξίζουν θερμά συγχαρήτηρια τόσο στον κ. Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση για στο opengov.gr όσο και στην κα Υπουργό για το ότι έθεσε σε διαβούλευση το εν λόγων νομοσχέδιο. Όμως δυστυχώς – και το φοβόμουν αυτό – εν αντιθέσει με την υπουργική απόφαση για τα κρατικά αυτοκίνητα και το σχέδιο νόμου για τα δάση στην Αττική, η διαδικασία της διαβούλευσης επί του παρόντος νομοσχεδίου τείνει να *εκφυλιστεί*, μετατρεπόμενη σε βήμα όπου κάθε πονεμένος λέει την (καθ’ όλα σεβαστή και πολλές φορές δραματική) προσωπική του ιστορία, ή και σχολιάζοντας επί παντός επιστητού, χωρίς όμως να συνεισφέρει σχόλια ή προτάσεις επί του σχεδίου νόμου που είναι και το ζητούμενο της διαβούλευσης. Αυτό είναι πολύ άσχημο, και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς την ομάδα του opengov.gr, καθώς μπορεί να διώξει από την διαβούλευση (ή και μελλοντικές) συμπολίτες που έχουν την όρεξη και τη διάθεση να διατυπώσουν τεκμηριωμένες προτάσεις, καθώς τα σχόλιά τους θα χάνονται μέσα σε ένα ορυμαγδό άσχετων με το θέμα postings ή εντελώς προσωπικών εμπειριών. Αλλά και το έργο του εκάστοτε Υπουργείου καθίσταται δυσκολότερο κατά την εξέταση των υποβληθέντων σχολίων.

    Όσον αφορά τώρα το προκείμενο: Είναι σαφές ότι το παρόν σχέδιο νόμου, εμπνέεται και ακολουθεί στις βασικές της γραμμές την *Γερμανική* πτωχευτική διαδικασία για τους καταναλωτές, όπως αυτή ορίζεται στο Ένατο Μέτος (Neunter Teil), §§ 304-314, του Γερμανικού Πτωχευτικού Κώδικα (Insolvenzordnung) του 1994 (που τέθηκε σε ισχύ το 1999), και φέρει ως τίτλο «Verbraucherinsolvenzverfahren und sonstige Kleinverfahren» («Διαδικασία Πτωχεύσεως Καταναλωτών και διάφορες μικροδιαδικασίες»). Ενδεικτικά συγκρίνατε τους παρατίτλους τους άρθρου 1 της παρούσης πρότασης νόμου («Πεδίο Εφαρμογής») και του πρώτου τμήματος (Erster Abschnitt) που περιλάμβανει την § 304 μόνη (»Anwendungsbereich») ή του άρθρου 4 («Σχέδιο Διευθέτησης Οφειλών») και του δεύτερου τμήματος (Zweiter Abschnitt) που περιλαμβάνει τις 305-310 («Schuldenbereinigungsplan»)!

    H § 304 του Γερμανικού Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία αντιστοιχεί στο παρόν άρθρο 1 έχει ως εξής:

    «Neunter Teil
    Verbraucherinsolvenzverfahren und sonstige Kleinverfahren

    Erster Abschnitt
    Anwendungsbereich

    § 304 Grundsatz

    (1) Ist der Schuldner eine natürliche Person, die keine selbständige wirtschaftliche Tätigkeit ausübt oder ausgeübt hat, so gelten für das Verfahren die allgemeinen Vorschriften, soweit in diesem Teil nichts anderes bestimmt ist. Hat der Schuldner eine selbständige wirtschaftliche Tätigkeit ausgeübt, so findet Satz 1 Anwendung, wenn seine Vermögensverhältnisse überschaubar sind und gegen ihn keine Forderungen aus Arbeitsverhältnissen bestehen.

    (2) Überschaubar sind die Vermögensverhältnisse im Sinne von Absatz 1 Satz 2 nur, wenn der Schuldner zu dem Zeitpunkt, zu dem der Antrag auf Eröffnung des Insolvenzverfahrens gestellt wird, weniger als 20 Gläubiger hat.»

    και μεταφραζόμενο στα Ελληνικά (η μετάφραση δική μου):

    «Ένατο Μέρος
    Διαδικασία Πτωχεύσεως Καταναλωτών και διάφορες μικροδιαδικασίες

    Πρώτο Τμήμα
    Πεδίο Εφαρμογής [Σ.Σ. Ιδού ο ίδιος τίτλος με το δικό μας άρθρο 1]

    § 304 [Σ.Σ. Διάταξη μόνη του τμήματος αυτό] Θεμελιώδης αρχή

    (1) Αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, το οποίο δεν ασκεί και δεν έχει ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, ισχύουν για τη διαδικασία οι γενικές διατάξεις [Σ.Σ. εννοείται του Πτωχευτικού Δικαίου], εάν δεν ορίζεται άλλως στο παρόν μέρος. Αν ο οφειλέτης έχει ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, εφαρμόζεται το εδάφιο 1, αν τα περιουσιακά στοιχεία του είναι διαχειρίσιμα [Σ.Σ. στην επίσημη αγγλική μετάφραση από Γερμανικό Υπ. Δικαιοσύνης το überschaubar μεταφράζεται ως «comprehensible»] και δεν υφίστανται εναντίον του απαιτήσεις από εργασιακές σχέσεις.

    (2) Τα περιουσιακά στοιχεία θα είναι διαχειρίσιμα υπό την έννοια της παραγράφου 1 εδάφιο 2 μόνον εάν ο οφειλέτης, τη χρονική στιγμή κατά την οποία υποβλήθηκε η αίτηση για έναρξη της διαδικασίας πτωχεύσεως, έχει λιγότερους από 20 πιστωτές.»

    Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι

    α) Η παρ. 1, εδ. 1 του παρόντος άρθρου («Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.») αντιστοιχεί ευθέως στην παρ. (1), εδ. 1 της γερμανικής § 304.

    β) Η παρ. 1, εδ. 2 του παρόντος άρθρου («Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου.») παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από την παρ. (1), εδ. 1 της γερμανικής § 304. Και ερωτάται:

    – ΓΙΑΤΙ ενώ στη Γερμανία δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους μη-εμπόρους επαγγελματίες που τα χρέη τους είναι «διαχειρίσιμα» (αρκεί να μη χρωστάνε και σε 20 πιστωτές! – ίσως λόγω μεγέθους χώρας, εδώ θα έπρεπε αυτό να είναι εδώ 5 ή 10, καθώς η Γερμανία έχει υπερπληθώρα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων), το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δίνει την δυνατότητα μόνο σε όσους έχουν «περιορισμένη» επαγγελματική δραστηριότητα; Μήπως θα ήταν προτιμητέο από έποψη οικονομικής πολιτικής να δοθεί η οδός της ατομικής πτώχευσης σε επαγγελματίες που δεν πληρούν μεν τα κριτήρια για υπαγωγή στην εμπορική ιδιότητα (και άρα στην κλασσική πτώχευση), αλλά έχουν σχετικά εκταταμένη επιχειρηματική δράση και απέτυχαν; Επειδή η χώρα μας βασίζεται («η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της είναι») η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκην εμπορική, αλλά δεν είναι και περιορισμένης δραστηριότητας, το άνοιγμα αυτού του παραθύρου για insolvency και το περίφημο «fresh start» (νωπό ξεκίνημα!), δηλ. τη 2η ευκαιρία, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ επωφελές για την οικονομία μας. Αλλιώς κινδυνεύει να καταρρεύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας, δηλ. η μη εμπορική, μικρομεσαία επιχείρηση. Αρκεί βέβαια να μπεί ένα όριο (και και το Γερμανικό όριο των 20 πιστωτών θα μπορούσε εδώ να είναι π.χ. 8) ώστε να εξαιρεθούν επιχειρήσεις που χρωστάνε σε όλο το τραπεζικό σύστημα!

    γ) Το εδάφιο γ’ της παρ. 1 του άρθρου του παρόντος νόμου: «Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.» αποτελεί δική μας πρωτότυπη διάταξη που δεν υπάρχει στο γερμανικό πτωχευτικό δίκαιο. Και ερωτάται:

    – ΠΟΙΑ η ratio εξαιρέσεως των προστίμων, χρηματικών ποινών και εισφορών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς από το σχέδιο ατομικής πτώχευσης; Ποια είναι εκείνη η Ελληνική ιδιομορφία (αν υπάρχει) που επιβάλλει αυτήν την εξαίρεση. Και γιατί να μην συμπεριλαμβάνονται και αυτές οι απαιτήσεις, ομοιόμορφα με όλους τις άλλες στο σχέδιο ρύθμισης των χρεών; Μήπως αποτελεί ακόμη μία περίπτωση ειδικής αντιμετώπισης και εύνοιας του Δημοσίου ως πιστωτή;

    δ) Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου, παρότι δεν αντιστοιχεί ρητά σε παράγραφος της διάταξης § 304 του Γερμανικού Πτωχευτικού προκύπτει ευθέως απ’ αυτήν από την αναφορά της § 304 στις «γενικές διατάξεις» του πτωχευτικού δικαίου. Σε εμάς αυτές είναι εν προκειμένω το άρθρο 3 του Πτωχευτικού Κώδικα, στη δε Γερμανία είναι οι διατάξεις §§ 16, 17 (1) και 18 (1) και 19 (1) της εκεί Insolvenzordnung. Είναι προφανές ότι επιλέχτηκε μια προσαρμογή του άρθρου 3 του δικού μας Πτωχευτικού Κώδικα στα της ατομικής πτώχευσης. Αυτό είναι και το ορθότερο για να υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ της εμπορικής και της καταναλωτικής πτώχευσης στη χώρα μας.

    – ΑΝ επιλέγαμε να πάρουμε τις προϋποθέσεις για την ατομική πτώχευση από τον Γερμανικό Πτωχευτικό Κώδικα, δηλ. από την παραπομπή της αντιγραφόμενης/προσαρμοζόμενης διάταξης, τότε θα είχαμε δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις:
    a) Θα εξέλιπαν η μη δολιότητα και η μονιμότητα ως (ρητά αν μη τι άλλο) κριτήρια ΚΑΙ
    b) Θα προστίθετο η «υπερχρέωση» (Überschuldung – κριτήριο της § 19) (Ορισμός: «Υπερχρέωση υπάρχει εάν η περιουσία του οφειλέτη δεν καλύπτει πλέον τις υφιστάμενες υποχρεώσεις» – «Überschuldung liegt vor, wenn das Vermögen des Schuldners die bestehenden Verbindlichkeiten nicht mehr deckt […]»).
    – ΙΣΩΣ θα πρέπει το Υπουργείο να εξετάσει την περίπτωση να τραβήξει διαφορετική γραμμή στην πτώχευση καταναλωτών και να βάλει μέσα στα κριτήρια ΚΑΙ την ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ κατά το Γερμανικό *γενικό* σύστημα. Πρβλ. τίτλο του νομοσχεδίου «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών». Ίσως η ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ να είναι το ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ κριτήριο που ψάχνει το Υπουργείο στην εν λόγω περίπτωση.

    ε) Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου είναι παραπομπή στο γενικό πτωχευτικό δίκαιο και αντιστοιχεί στην αντίστοιχη παραπομπή της παρ. (1), εδ. 1 της γερμανικής § 304

    στ) Η παράγραφος 4 του άρθρου 1 του σχεδίου αναφέρει: «Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.» Τέτοια διάταξη δεν υπάρχει στον Γερμανικό Πτωχευτικό Κώδικα. Δηλ. το φυσικό πρόσωπο μπορεί να πτωχεύσει οσεσδήποτε φορές μπορεί και ο έμπορος (εν γένει περισσότερες της μίας)

    – ΥΠΑΡΧΕΙ κάποιος ειδικός λόγος που ετέθη το όριο της μίας φοράς;

    Ευχαριστώ πολύ,

    Παναγιώτης Βαρλάγκας

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 01:48 | Δρ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος

    ¨Αν πρόκειται να βόηθήσετε το «τζίτζικα» κε πρωθυπουργέ τότε πείτε μας γιατί εμείς να είμαστε «μέρμυγκες»;¨

    Θα ήθελα να διατυπώσω τις σκέψεις μου επί της αρχής του νομοσχεδίου.
    Θεωρώ αντιδημοκρατικό να αναλαμβάνει το κράτος, δηλαδή το σύνολο, να επιλύσει τα προβλήματα που ο πολίτης από κακή διαχείριση δημιούργησε.
    Δυστυχώς όλοι οι υπερχρεωμένοι έφτασαν εκεί από προσωπικές τους λάθος επιλογές. Είτε από αδιαφορία, είτε από ανικανότητα, είτε από κακή εκτίμηση και πολλές φορές και με δόλο έφθασαν σε σημείνα μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που με προσωπική τους επιλογή πήραν.
    Έχω πάρει και εγω και χιλιάδες άλλοι δάνειο και πληρώνουμε τη δόση στην ώρα της γιατί και σκεφτήκαμε πριν αποφασίσουμε και λογαριάσαμε και πάνω απόλα προτιμούμε να μη φάμε αλλά να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας.
    Και τώρα μας ζητάτε να μας χρεώσετε, γιατί εμείς θα το πλρώσουμε, και άλλο για να βοηθηθούν αυτοί που δεν σκέφθηκαν, που δεν μπορούν να κουμαντάρουν τα του οίκου τους αλλά ψηφίζουν και συναποφασίζουν μαζί μας.
    Αυτοί έκαναν ταξίδια, αγόραζαν ρούχα, αυτοκίνητα, σπίτια πέρα από τις δυνάμεις τους και τώρα οι τίμιοι και οικονόμοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»
    Αν πρόκειται να βόηθήσετε το «τζίτζικα» κε πρωθυπουργέ τότε πείτε μας γιατί εμείς να είμαστε «μέρμυγκες»;

    Και μη μας πείτε ότι θα το επιβαρυνθούν οι τράπεζες γιατί ακόμα και αν φανεί έτσι εμείς θα το πληρώσουμε με χειρότερα επιτόκια.

    Μπορεί να φαίνεται σκληρό αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το έγκλημα συνεπάγεται τιμωρία (απλά όλοι είναι «αθώοι»

    Ρυθμίστε τις δόσεις τους ΑΛΛΑ στερήστε τους αυτοκίνητα και άλλα είδη πολυτελείας, ελέξτε την περιουσία των συγγενών τους, ορίστε διαχειριστές των οικονομικών τους και πάνω απόλα απαγορεύσετε τη δυνατότητα δανεισμού τους μέχρι την πλήρη ενημέρωση των εν ενεργεία δανείων τους.

    Βάλτε κανόνες στις τράπεζες και αναγκάστε τες να τιμήσουν και τους σωστούς οφειλέτες.

    Ενδιαφερθείτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ και γι αυτούς που κάνουν μετρημένα βήματα στη ζωή τους και μην μας βλέπετε σαν ΚΟΡΟΙΔΑ.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 00:52 | john

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΦΙΛΟΙΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.ΒΟΥΛΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 23:33 | john

    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΟΚΑΙΡΔΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΟΜΑ ΤΗΝ 5 ΕΤΙΑ ΤΗΣ ΝΔ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ.ΒΑΛΤΕ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΤΙ ΝΟΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΠΟΛΙΤΗ-ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 23:01 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ,έστω ότι δεν θα τροποποιήσετε εκ βάρθρων το σχέδιο του νόμου προτείνουμε τα εξής ξεκάθαρα:

    1.-Παγώσετε άμεσα όλες όλες τις οφειλές χωρίς τόκους για 5-6 μήνες έστω.
    2.-Ορίστε με ξεκάθαρο τρόπο το ποσό αξιοπρεπούς διαβίωσης μιας οικογένειας για να μην γίνουν αδικίες.

    3.-Αναδρομική εφαρμογή του νόμου γιατί ήδη κάποιες τράπεζες έχουν καταγγείλει καταχρηστικά συμβάσεις δανείων.

    4.-Ο τύπος του αναμενόμενου εντύπου που θα εκδοθεί με υπουργικές αποφάσεις φοβάμαι ότι θα χρονίσει και θα ακυρώσει σε πολλά πράγματα την βούλησή σας.Σκεφτείται κάτι πιο απλό.

    5.-Όχι γραφειοκρατία που σημαίνει και έξοδα .Η πρόταση εξόφλησης των οφειλών στις τράπεζες απαιτεί ειδικές γνώσεις άρα πάλι έξοδα.Η ενημέρωση των τραπεζών-φαντάζομαι με δικαστικό κλητήρα-απαιτεί έξοδα.

    -Η αίτηση στις τράπεζες για αποστολή στοιχείων θα χρονοτριβήσει και θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι οι τράπεζες θα δυστοκήσουν βρίσκοντας μύριες δικαιολογίες π.χ.αποστέλλοντας εκπρόθεσμα την απάντηση αλλά με εμπρόθεσμη ημερομηνία εγγράφου !!!Θα επικαλεστούν φόρτο εργασίας κλπ.

    -Όπως εύκολα διαφαίνεται ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να συμφωνήσουν να πληρωθεί το 10% των συνολικών οφειλών τους.΄Αρα ΚΑΚΩΣ το βάζετε το θέμα αυτό σε διαπραγμάτευση.Απλά ορίστε το ότι είναι 10 ή 12 % που έτσι δεν θα δημιουργηθεί περιττή και άσκοπη γραφειοκρατεία.

    ΓΙΑΥΤΟ

    -Πάγωμα δόσεων
    -Προστασία πρώτης κατοικίας με πληρωμή του 1/3 του κεφαλαίου και ευρωπαϊκό επιτόκιο για 20 χρόνια και περίοδο χάριτος 2 χρόνων.
    -Πληρωμή σε 10 χρόνια του 10 % των υπολοίπων δανείων με ευρωπαϊκό επιτόκιο,περίοδο χάριτος 3 χρόνια.
    -Απαλλαγή των ασθενών,ανέργων κλπ.

    Ούτε διαδικασίες πολλές,ούτε να τρέχεις να αποδείξεις αυταπόδεικτα πράγματα,ούτε έξοδα,ούτε τίποτα.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 22:51 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ.ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ΄
    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 21:49 | Γ.Κ.

    Αλήθεια σκεφτήκατε γιατί:

    1-Οι τράπεζες στις συμβάσεις έχουν μικρά γράμματα;

    2.-Δεν εφαρμόζουν τελεσίδικες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων π.χ.Αρείου Πάγου;

    3.-Γιατί εξακολουθούν να παραβιάζουν τον νόμο για τις εισπρακτικές εταιρίες χωρίς ποτέ να ενοχληθούν -συμμορφωθούν;

    4.-Είναι άκαμπτες-ανάλγητες,αχόρταγες και ΟΥΔΕΠΟΤΕ δέχτηκαν σοβαρή διαπραγμάτευση για ρύθμιση χρεών του άμοιρου υπερχρεωμένου;

    5.-Δεν έδειξαν ,ούτε δείχνουν ,κοινωνική ευαισθησία με κινήσεις τους που θα τις κάνει πιο αγαπητές στο ευρύ κοινό;

    6.-Έκαναν παραπλανητικές διαφημιστικές καμπάνιες για δάνεια -διάφορα προϊόντα πολλών μορφών;

    7.-Μείωσαν ποτέ τα επιτόκια δανείων σε αυτά των ευρωπαϊκών χωρών ή μέχρι πότε θα έχουν σε εξευτελιστικά επιτόκια τις καταθέσεις;

    7.-Μέχρι και σήμερα διαφημίζουν προϊόντα συγκέντρωσης οφειλών που ξεγελούν αλλά είναι ΠΛΗΡΩΣ ΑΣΥΜΦΟΡΑ;

    -Γιατί ποτέ δεν τους έλεγξε κανένας και έχουν ασυλία.Ώρα λοιπόν ευθυνών και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ να πληρώσουν όχι από την τσέπη τους δυστυχώς αλλά από αυτά που με αυτούς τους δόλιους τρόπους καρπώθηκαν

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 21:00 | Γ.Κ.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ-ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ-ΣΚΛΗΡΟΥΣ.

    -Αλήθεια ξέρετε πώς υπερχρεωθήκαμε;

    -Ψάχναμε καλύτερες συνθήκες ζωής και είχαμε αρωγό τις τράπεζες που τώρα θέλουν να μας πιουν το αίμα.Τότε δεν μας το έδειξαν,μας παρακαλούσαν και αυτές υπερχρέωναν μέχρι που μας έφεραν στο αδιέξοδο.

    -Την οικονομική κρίση ποιος την προέβλεψε; ΟΥΔΕΙΣ.Ούτε γκουρού της οικονομίας,ούτε καθηγητές οικονομικών,ούτε υποτίθεται ειδικοί οίκοι με βαρύγδουπα ονόματα,ούτε τραπεζίτες,ούτε ειδικοί αναλυτές.Άρα δεν υπήρξε και προστασία.
    Οι σοβαρές χώρες έλαβαν αμέσως μέτρα ακόμα και με κρατικοποίηση τραπεζών για ενίσχυση της οικονομίας-βλέπε Αγγλία-δεν έδωσαν εγγυήσεις 28 δις στις τράπεζες,ούτε τους χάρισαν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
    -Η Τράπεζα Ελλάδος τι εποπτεία άσκησε τόσα χρόνια;Παντού απούσα,μόνο ευχές σαν ιερέας.
    -Ο νόμος για υπερχρεώσεις των νοικοκυριών γνωρίζετε σε πόσες χώρες ισχύει; Αμερική,Φιλανδία,Ολλανδία,Βέλγιο κλπ.
    -Μάλιστα στις χώρες αυτές είναι ακόμα πιο επιεικής για τους οφειλέτες σε σύγκριση με το σχέδιο που διαβάζουμε εμείς τώρα.

    -Να κατηγορηθούμε τώρα ότι δεν προβλέψαμε την κρίση,ότι κακώς ψάχναμε μια καλύτερη ζωή,ότι έπρεπε να προβλέψουμε ότι οι τράπεζες δεν θα εφάρμοζαν δικαστικές αποφάσεις,ότι οι τράπεζες θα αρνιόταν πεισματικά οποιαδήποτε ρύθμιση χρεών…Τότε έπρεπε να ανοίγαμε Μαντείο Υπερχρεωμένων και φυσικά θα πέρναμε ΝΟΜΠΕΛ στις προβλέψεις μας.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 20:31 | Γ.Κ.

    -Άλλη ρεαλιστική πρόταση:

    Καταρχήν να παγώσουν όλα τα χρέη 5-6 μήνες χωρίς τόκους.

    Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών-φυσικών προσώπων από κάθε μορφής δάνειο να συγκεντρωθεί και να ΄΄αγοραστεί΄΄ από τις κρατικές τράπεζες -Εθνική,Αγροτική,Ταχυδρομικό Ταμειευτήριο-.Το ποσό της αγοράς των οφειλών να είναι το 8-10 % των οφειλών ή εκεί κοντά.

    -Στην συνέχεια οι οφειλέτες να πληρώσουν το 12 % της συνολικής οφειλής τους στις κρατικές τράπεζες που ΄΄αγόρασαν ΄΄τα χρέη τους σε 10 χρόνια με περίοδο χάριτος 2 χρόνια.

    -Όποιες ιδιωτικές τράπεζες δεχθούν να ΄΄αγοράσουν ΄΄χρέη να έχουν και αντίστοιχα ευεργετήματα.

    -Ούτε διαδικασίες συμβιβασμού,πτωχεύσεις,δικηγόροι καταναλωτή κλπ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 20:40 | Μισθωτός

    το παρακάτω μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση , αλλά μόνο άν υπάρχει πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση μόνο τότε το πρόβλημα θα λυθεί

    http://www.peiratikon.com/forums/archive/index.php/t-1410.html