14) Προτείνεται η επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των ενοικίων των ιερών ναών, μονών, κοινωφελών ιδρυμάτων κλπ.

Προτείνεται η επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των ενοικίων των ιερών ναών, μονών, κοινωφελών ιδρυμάτων κλπ.

Συμφωνείτε ότι τα εισοδήματα αυτά θα πρέπει να φορολογούνται με ειδικό τρόπο; Τι προτείνετε σχετικά;

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:18 | Νίκος Γεωργιλάς – πρώην εφοριακός

    Προτείνω να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις όπως τα ενοίκια των πολιτών και ειδικά των ιερών ναών.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:34 | Μάνος Τριανταφύλλου (Οικονομολόγος)

    Όλα τα έσοδα της εκκλησίας,των ιερών ναών, και των μονών δεν πρέπει να φορολογούνται με κανένα ειδικό τρόπο αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που φορολογούνται όλες οι επιχειρήσεις της χώρας.
    Η ακίνητη τους περιουσία πρέπει επίσης να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο όπως όλων των πολιτών και να σταματήσουν οι πολλές συζητήσεις και τα χατηράκια.
    Τα έξοδα που κάνουν για κοινωφελείς σκοπούς μπορούν με παραστατικά, όπως και οι εταιρείες, να τα αφαιρούν από το φορολογητέο τους εισόδημα.
    Πρέπει για το σκοπό αυτό να γίνει καταγραφή ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας των ιερών ναών, μητροπολιτικών και μη, όλων των μονών της χώρας και κυρίως των μονών του Αγ. Όρους και να αρχίσουν επιτέλους να πληρώνουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν για τα έσοδα τους και για την ακίνητη περιουσία.
    Επίσης πρέπει να θεσπιστούν νόμοι αν δεν υπάρχουν για να υπόκεινται σε τακτικό και έκτακτο φορολογικό έλεγχο.
    Η νομοθεσία που ανέφερα παραπάνω για τους εφοριακούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς πρέπει να εφαρμόζεται και για τους κληρικούς και κυρίως για την ιεραρχία της εκκλησίας.