27) Οι διεθνείς τάσεις δείχνουν επίσης έμφαση σε αποκεντρωμένα φορολογικά έσοδα υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ποιες μεταβολές ή πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:22 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Οποιαδήποτε εκχώρηση υπέρ των ΟΤΑ θα πρέπει να συνδιάζεται με υποχρεωτικό έλεγχο, από ορκωτούς ελεγκτές, της ορθής χρήσης των κονδυλίων που διατέθηκαν, πέραν του ετήσιου ελέγχου που γίνεται στα οικονομικά των ΟΤΑ από ορκωτούς ελεγκτές.
    Εφόσον οι ΟΤΑ έχουν στην κατοχή τους ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις να μην τους εκχωρείται οποιοδήποτε έσοδο. Στις περιπτώσεις αυτές οποιαδήποτε δαπάνη των ΟΤΑ θα πραγματοποιείται κάτω από καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Η διαχείριση αυτή να πραγματοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένα ελεγκτικά όργανα του Γ.Λ.Κ..

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:00 | Δημήτριος Ιωάννου

    Ναί, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση της ατομικής ευθύνης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι γνωστό ότι στην συντριπτική πλειονότητα, το επίπεδο των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, είναι πολύ χαμηλό, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις των θεμάτων που ασχολούνται. Κατά κανόνα οι εκάστοτε χειρότεροι ως πολίτες – όχι ως άνθρωποι – των αντιστοίχων κοινωνιών. Κομματικοί, Συνδικαλισταί, Τοπικοί Επιχειρηματίαι, και άλλα παρμφερή. Εάν το «ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» τους αφαιρέσει τις πολεοδομικές και αδειοδοτικές αρμοδιότητες, ούτε που θα ενδιαφερθούν να ξανακατέβουν σε εκλογές.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 15:50 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΟΥΚΟΣ

    Είναι άδικο μέσα σε δύο έτη τα τέλη κυκλοφορίας που κλήθηκα να καταβάλλω να έχουν αυξηθεί κατά 152% και οι μισθοί να είναι παγωμένοι κατά το έτος 2009 ενώ και κατά το τρέχον να μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι αποδοχές.
    Συγκεκριμένα για αυτοκίνητο 1372 κυβικών εκατοστών με έτος 1ης κυκλοφορίας το 1993 κλήθηκα να καταβάλω για τέλη κυκλοφορίας: 140 € για το 2008, 202 € για το έτος 2009 και 352 € για το έτος 2010.

    Είναι επίσης πολύ άδικο να καλείται, για το ίδιο έτος 1ης κυκλοφορίας, να καταβάλουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας τόσο ο ιδιοκτήτης οχήματος 1372 κυβικών εκατοστών όσο και ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1920 κυβικών εκατοστών.
    Είναι άδικο να ζητείται το ίδιο τέλος κυκλοφορίας από ένα FIATάκι και από μια MERCEDES.
    Είναι άδικο να ζητείται από έναν ιδιοκτήτη να καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας που να φτάνουν ή να υπερβαίνουν την αξία του αυτοκινήτου του. Τιμωρείται δηλαδή ο φτωχός που δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το παλαιό του αυτοκίνητο.
    Για ένα αυτοκίνητο 1372 κυβικών εκατοστών 1ης κυκλοφορίας 1993 τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνουν τα 150 €.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 00:32 | ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σκέφθηκε ποτέ κανένας αυτά τα χρέη που είναι συσσωρεμένα σήμερα ποιος θα τα πληρώσει;;; Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει αυστηρότατος έλεγχος πριν από την εφαρμογή του Καποδιστρία Ν .2 διοτι αύριο θα είναι πολύ αργά . Να γίνει γενική απογραφή των χρεών!! Τι κάνουν οι αντιπολίτευσεις;; Κοιμούνται;;; Πρέπει να ξεσηκωθούν για την εφαρμογή της διαφάνειας. Τους Δημάρχους τους γνωρίζουμε, τους Αντιδημάρχους ποιος θα μας πει πόσοι είναι και πόσο στοιχίζουν στο κράτος ….ΕΛΕΟΣ!!! Τους δικούς της πόρους ας τους χρησιμοποιήσει όπως θέλει, ας κριθεί από τους πολίτες ψηφοφόρους της , [ που θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να εκλέγουμε τους καλύτερους και όχι τους αρεστούς] . Τους κρατικούς της όμως πόρους, όπως χρηματοδότηση για το περιβάλλον, τα έσοδα από τις κλήσεις της τροχαίας, και άλλους θα πρέπει να αποδεικνύονται με έργα ότι χρησιμοποιήθηκαν για το περιβάλλον, για τη συντήρηση των δρόμων, και για παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα , που είναι τεράστιο πρόβλημα για κάθε Δήμο και που σήμερα δεν ασχολούνται καθόλου, παρά μόνο για πελατειακές σχέσεις.
    Θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότατος οικονομικός έλεγχος και δημοσίευση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο για να μπορεί ο κάθε πολίτης να ελέγχει, και εμείς οι πολίτες να απεμπλακούμε από φανατισμούς και πάθη να εκλέγουμε άξιους ανθρώπους που έχουν μεράκι και γνώση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση . Το σημερινό σύστημα έδειξε ότι είχαμε κακή διαχείριση ,καθόλου παραγωγικότητα και μεγάλη ανευθυνότητα εκτός ελάχιστων περιπτώσεων.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:55 | Στελλιος

    η δημοι της χωρας καλο θα ειταν να καταργηθουν τελειως και το λιγο εργο που προσφερουν να το αναλαβουν αλλοι γιατι ειναι ενα αντρο σπαταλης χρηματων του λαου .ξερει κανεις για παραδειγμα ποσοι ειναι οι δημοτικοι υπαλληλοι του δημου αθηναιων? μου λενε για πανω απο 10.000 ατομα. τι κανουν αυτοι οι ανθρωποι και τους πληρωνουμε?με 3000 συλλεκτες απορριματων επανδρωνουμε 1000 απορριματοφορα μαλλον φτανουνε και γιατι δηλαδη και αυτοι να ειναι δημοτικοι υπαλληλοι?Εισπρατουν τεραστια ποσα δεν προσφερουν σχεδον τιποτα και πολλοι χρωστανε κιολλας πολλα λεφτα να τους κλεισουμε να τελειωνουμε.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:01 | Μιχαλοπούλου Αλεξάνδρα

    Συμφωνώ με τον εισηγητή Γιάννη Κ. σε γενικές γραμμές. Όσον αφορά την παράγραφο (6), προτείνω,αν υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις, να γίνονται οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με πολύ αυστηρά ελεγχόμενο αριθμό εργαζομένων, και να καταργηθούν επιδόματα τύπου «οδοιπορικά» κλπ. Προτείνω επίσης, ο φόρος για την τοπική αυτοδιοίκηση, να πληρώνεται μόνο μία φορά, στο λογαριασμό ύδρευσης για παράδειγμα, και όχι και στη ΔΕΗ γιατί έχουμε φτάσει στο αίσχιστο σημείο να πληρώνουμε άπειρους φόρους-έμμεσους και άμεσους-χωρίς να ξέρουμε υπέρ τίνος κάθε φορά. Ίσως με βρείτε λίγο αδιάβαστη, και ζητώ την ανοχή σας γι’αυτό, αλλά έχω ακούσει ότι οι δήμαρχοι δικαιούνται νόμιμη μίζα για κάθε δημοτικό έργο. Αν αυτό ισχύει, είναι τουλάχιστον ντροπή. Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι και η συνταξιοδότηση των δημάρχων μετά από (2) θητείες αν δεν κάνω λάθος, είναι επίσης ντροπή. Τελειώνοντας, θέλω να παρατηρήσω, ότι τα τεράστια ποσά που εισπράττουν οι δήμοι από δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης, ενοίκια υπαίθριων χώρων, επιχορηγήσεις κλπ εμείς δεν τα βλέπουμε σε ανταποδοτικότητα.Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:03 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συντάσσει ετήσιο απολογισμό, προϋπολογισμό και τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο (με την ανάληψη των καθηκόντων του κάθε δημάρχου) και επίσης να υφίσταται τακτικούς οικονομικούς ελέγχους από ανεξάρτητους ελεγκτές.
    Εφόσον τηρούνται όλα αυτά (προς αποφυγή σπατάλης, ρεμούλας ρουσφετιών κτλ.) να γίνεται αξιολόγηση των αναγκών κάθε περιοχής, η οποία, ανάλογα με τη δραστηριότητά της να ενισχύεται ή να περιορίζονται οι πόροι της, μέσω των δημοτικών τελών, που όμως θα πρέπει να ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ στους Δήμους και όχι να οφείλονται για χρόνια.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:23 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Η διοικητική και οικονονομική αποκέντρωση,πράξη πρώτιστα πολιτική και
    εκσυγχρονισμού της Ελληνικής πολιτείας,έξω από τις ευχολογικές κατά και-
    ρούς προσεγγίσεις,αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξης της χώρας,ιδιαί-
    τερα μάλιστα της Ελλληνικής περιφέρειας.Η μεταφορά πόρων,η δυνατότητα «παραμονής»φόρων στις τοπικές περιφερειακές κοινωνίες,σε συνδυασμό με δεδομένα αντικειμενικά,που θα λαμβάνουν στα υπόψη κριτήρια,κοινωνικά και πληθυσμιακά,προβάλλει πλέον επιτακτικά.
    Πρέπει σαφώς και μέσα από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις τοπικές Αυτο-
    διοικήσεις,μέσα από την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση,από προγράμματα
    ευρύτερης κοινωνικής αντίληψης(Βοήθεια στο σπίτι-βρεφονηπιακοί σταθμοί,
    κ.λ.π.)για να υπάρξει»εν τοις πράγμασι» και η αποκεντρωμένη είσπραξη φο-
    ρολογικών εσόδων.
    Σημαντικό όμως θεωρώ,όχι κατ ανάγκη εκ του γεγονότος ότι οι ΟΤΑ σήμερα
    δυστυχώς αποτελούν τους πλέον διεφθαρμένους θύλακες αλλά και κέντρα έκ-
    νομων δραστηριοτήτων,σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και καταπάτηση
    κάθε έννοιας περί προσλήψεων,τον συστηματικό και συνεχή έλεγχο.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:54 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Η διοικητική και οικονονομική αποκέντρωση,πράξη πρώτιστα πολιτική και
    εκσυγχρονισμού της Ελληνικής πολιτείας,έξω από τις ευχολογικές κατά και-
    ρούς προσεγγίσεις,αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξης της χώρας,ιδιαί-
    μάλιστα της Ελλληνικής περιφέρειας.Η μεταφορά πόρων,η δυνατότητα «παρα-
    μονής»φόρων στις τοπικές περιφερειακές κοινωνίες,σε συνδυασμό με δεδομέ-
    να αντικειμενικά,που θα λαμβάνουν στα υπόψη κριτήρια,κοινωνικά και πλη- θυσμιακά,προβάλλει πλέον επιτακτικά.
    Πρέπει σαφώς και μέσα από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις τοπικές Αυτο-
    διοικήσεις,μέσα από την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση,από προγράμματα
    ευρύτερης κοινωνικής αντίληψης(Βοήθεια στο σπίτι-βρεφονηπιακοί σταθμοί,
    κ.λ.π.)για να υπάρξει»εν τοις πράγμασι» και η αποκεντρωμένη είσπραξη φο-
    ρολογικών εσόδων.
    Σημαντικό όμως θεωρώ,όχι κατ ανάγκη εκ του γεγονότος ότι οι ΟΤΑ σήμερα
    δυστυχώς αποτελούν τους πλέον διεφθαρμένους θύλακες αλλά και κέντρα έκ-
    νομων δραστηριοτήτων,σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και καταπάτηση
    κάθε έννοιας περί προσλήψεων,τον συστηματικό και συνεχή έλεγχο.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:05 | Ιωάννα

    Μην συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, απέχουμε ακόμα πολλές δεκαετίες για να τους φτάσουμε. Πως είναι δυνατόν να δοθούν παραπάνω χρήματα στους δήμους όταν στην πλειοψηφία τους:
    1. δεν γνωρίζουν από σωστή διαχείριση και οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι
    2. αναθέτουν τις δουλειές σε «δικούς τους» ανθρώπους, με οτι αυτό συνεπάγεται(εκπρόθεσμη παράδοση έργων ή και καθόλου παράδοση, υπερτιμολογήσεις, χαμηλή ποιότητα κτλ.)
    3. ακόμα και το ‘ασυμβίβαστο’ που θα έπρεπε να υπάρχει στους τοπικούς άρχοντες, όχι μονο δεν υπάρχει αλλά προβάλλεται επιδεικτικά προς τους δημότες (μέλη ή δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι να είναι εργολάβοι, κατασκευαστές και πάσης φύσεως επιχειρηματίες ‘φιλικοί’ προς τις δημοτικές ανάγκες/δημοτικά έργα)

    Κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο δεν θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Τ.Α αλλά θα πρέπει να υπάρχει σκληρή επιτήρηση, σε οτι αφορά το που δαπανάται το δημοσιο χρήμα που διαχειρίζονται.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 18:25 | Gina

    Να αποσυνδεθεί άμεσα ο λογαριασμός της ΔΕΗ από την ΕΡΤ και τα δημοτικά τέλη. Ούτε έβλεπα, ούτε βλέπω ούτε θα δω ποτέ μου ΕΡΤ κι όμως είμαι αναγκασμένη να την πληρώνω κάθε μήνα.

    Τα χρήματα και οι αμοιβές που βγήκαν στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό είναι πραγματικά εξοργιστικά! Δεν θέλω να πληρώνω εγώ ή οι συμπολίτες μου τα «golden boys» της κρατικής τηλεόρασης. Εμένα με πληρώνει κάποιος άλλος εκτός του αφεντικού μου; Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό…

    Είναι δυνατόν σε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ, ύψους 39 ευρώ τα 31 να είναι ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ και ΤΕΛΗ για την ΕΡΤ; Έλεος πια…Το εν λόγω χαράτσι είναι πολύ υψηλό και αν θέλετε να βάλουμε όλοι πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, πρέπει να είστε δίκαιοι και να προβείτε άμεσα σε διόρθωση των όποιων αδικιών.

    Να βοηθήσουμε όλοι, αλλά να πληρώσουμε για τους σωστούς λόγους όχι για να τα βάζουν κάποιοι στην τσέπη τους.

    Υ.Γ. Μπράβο σας για την «ανοικτή διαβούλευση». Ελπίζω να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τα αιτήματα και τις επιθυμίες του λαού που κυβερνάτε…

    Υ.Γ. Οι γονικές παροχές και η τροπολογία αυτή πέρασαν «νύχτα» στη Βουλή. Έχετε υποσχεθεί ότι δεν θα πράξετε τα ίδια με τη ΝΔ η οποία μας έφτασε στο όρια της ΟΡΓΗΣ. Μην κάνετε σπασμωδικές κινήσεις που πλήττουν κι άλλο τους μικρομεσαίους…

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 00:32 | ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι.ΘΩΜΑΣ

    ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΩΡΗΣΗ.
    Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΟΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΟΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:27 | Κωνσταντίνος

    Ναι αλλά με έγκριση της καντρικής διοίκησης, με συγκεντρωτική είσπραξη και αναλογική απόδοση.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 15:41 | Ε.Μάρκου

    Όταν μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία ότι δεν μπορεί η κάθε κοινότητα των 200 κατοίκων να σηκώνει μπαϊράκι, δήμαρχοί αγροτικών περιοχών να αγοράζουν πολυτελείας λιμουζίνες, να δημιουργούν δημοτικές επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματικό προγραμματισμό και στόχο και να γίνονται προσλήψεις ψηφοθηρικές με συμβάσεις εργασίας… Επομένως, σήμερα είναι πλήρως αποτυχημένος ο θεσμός αυτός.
    Τι πρέπει να γίνει
    1. Δραστική μείωση του αριθμού των δήμων, ούτε λόγος για κοινότητες, μείωση του αριθμού των δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων και των συνοδών εξόδων-σπαταλών σε ταξίδια, συμβούλια, μεταφορικά και προνόμια.
    2. Η συγκέντρωση πόρων στις περιφέρειες και όχι στους δήμους και στις νομαρχίες, με γενικότερο σχέδιο δράσης ανάπτυξης και ανάπτυξης, χρηματοοικονομικές μελέτες, διπλογραφικό σύστημα , δημόσιο προϋπολογισμό και ορκωτούς λογιστές σε τακτά χρονικά διαστήματα.
    3. Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να επιτηρεί, να καθοδηγεί και να επεμβαίνει στις ατασθαλίες ενεργά, όπως και η Εισαγγελία. Οι δικαστές έχουν υποχρέωση να ελέγχουν το σύστημα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι να γευματίζουν ως γνήσιοι οσφυοκάμπτες με τις τοπικές εξουσίες.
    4. Νέους φόρους δεν αντέχει η ελληνική περιφέρεια, άλλωστε η απληστία των δημοτικών αρχόντων ανέβασε στα ύψη τις εισφορές των ήδη υπαρχόντων και ο κόσμος π.χ. λέει το νερό νεράκι βλ. Δήμο Ιωαννίνων που στέλνει νερό σε όλη την Ελλάδα και αφήνει την πόλη χωρίς ύδρευση κατά τακτά χρονικά διαστήματα…
    5. Κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ας ενσωματωθούν στην Ελληνική Αστυνομία από το να γίνονται σωματοφύλακες των τοπικών αρχοντοχωριατών και να ξεζουμίζουν τον κόσμο στα πρόστιμα, ώστε να πληρώνουμε τα υπέρογκα τέλη στα δημοτικά παρκινγκ, που ειρήσθω εν παρόδω είναι ακριβότερα από το εξωτερικό!
    Ακόμα και σε κράτη με παράδοση στην ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση όπως το σουηδικό, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το μέλλον και η τάση είναι στη δημιουργία Περιφερειών, καθώς οι Νομαρχίες δεν αντέχουν το οικονομικό κόστος παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΞΙΜΑ ΟΡΓΑΝΑ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
    Σκεφθείτε πόσο θα μειωνόταν το έγκλημα και η διαφθορά αν μειωνόντουσαν οι θώκοι και δίνανε όλοι έλεγχο. Σήμερα οι Δημαρχίες και οι Νομαρχίες είναι στην πλειοψηφία τους κέντρα εγκληματικής δράσης βλ. δολοφονίες, αυτοκτονίες, παράνομες συμβάσεις και αναθέσεις έργων, κλέψιμο, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κοκ που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κατά καιρούς.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 21:55 | Γιάννης Κ

    Από τα μέχρι τώρα σχόλια φαίνεται πόσο έχει αποτύχει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα με την σημερινή του μορφή. Το τι λένε οι διεθνείς τάσεις καμία σχέση με την πραγματικότητα στη χώρα μας.

    Για να μην έχουμε λοιπόν εκτός από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ και ένα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ (τεράστιο σε λίγα χρόνια) να πληρώσουμε εμείς οι πολίτες προτείνω την θεσμοθέτηση, πριν την αύξηση των εσόδων προς ΟΤΑ αλλά και την δημιουργία του Καποδίστρια ΙΙΙ (αναγκαία λόγω Ε.Ε.), τα παρακάτω.

    1) Δημιουργία οργανογράμματος σε κάθε ΟΤΑ. Δηλαδή πόσοι υπάλληλοι αλλά και αντιδήμαρχοι, διευθυντές, κλπ. απαιτούνται για την λειτουργία των νέων δήμων και καθορισμό αρμοδιοτήτων. Οποιαδήποτε νέα πρόσληψη για κάλυψη νέας θέσης να απαιτεί νομοθετικό διάταγμα και πάντα οι προσλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π..

    2) Διπλογραφικό σύστημα στους δήμους και δημοσίευση ισολογισμών. Εμφάνιση δύο ζημιογόνων ισολογισμών ο έλεγχος πάει κατευθείαν στο κράτος και ο υπουργός εσωτερικών διορίζει επίτροπο. Ο δήμαρχος να μην έχει καμία οικονομική διαχείριση μέχρι να λήξει η θητεία του.

    3) Έλεγχο των οικονομικών των δήμων από ορκωτούς ελεγκτές.

    4) Αυστηρές ποινές στους καταχραστές δημοσίου χρήματος. Τα πορίσματα των ελεγκτών σε περίπτωση παραβάσεων να στέλνονται στον εισαγγελέα. Να εκπίπτουν από το αξίωμα αλλά και να γίνεται δήμευση προσωπικής περιουσίας σε περίπτωση κατάχρησης.

    5) Όλες οι πράξεις των δήμων (αποφάσεις, διαγωνισμοί, αναθέσεις έργων, προσλήψεις) αλλά και οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων στο Internet.

    6) Απαγόρευση δημιουργίας επιχειρήσεων από τους δήμους για βόλεμα ημετέρων.

    7) Τα έσοδα για τα έργα και η κάθε είδους χρηματοδότηση του κράτους να αποδίδονται στους δήμους με βάση προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα. Διαφορετικά οι ζημίες στους δήμους θα φτάσουν σε κρατικό επίπεδο.

    Και τέλος για την επιτυχία όλων των παραπάνω χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ από την κεντρική διοίκηση για την εφαρμογή τους όπως αναφέρουν και άλλοι σχολιαστές.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 20:32 | ΚΟΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θα μπορούσε κάποτε να θεσμοθετηθεί ώστε οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης να προκύπτουν αποκλειστικά από ένα μέρος των φορολογικών εσόδων της περιοχής τους χωρίς καμμία κρατική επιχορήγηση.
    Έτσι, οι τοπικοί άρχοντες άντί να έχουν άλλοθι για την ανεπάρκειά τους,την κακοδιαχείρηση και τον τοπικό πελατειασμό τους, τη μικρή τάχα κρατική επιχορήγηση, να ασκηθούν στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις οικονομικές τους δυνατότητες. Μ’ αυτόν τον τρόπο και πιο αποτελεσματική θα γινόταν η σύλληψη της φοροδιαφυγής, λόγω καλύτερης γνώσης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και θα αυξάνονταν τα κρατικά έσοδα με διπλό τρόπο: Απ’ τη σύλληψη της φοροδιαφυγής κι απ’ την εξοικονόμιση των πόρων της κρατικής επιχορήγησης.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 20:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΣΟΔΑ,ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 08:33 | Δέσποινα Δρυμαλίτου

    ΟΧΙ περισσότερα χρήματα στην τοπική αυτοδιοικηση. Πρέπει να έχουμε την δυνατότητα επιλογής του παρόχου υπηρεσιών καθαριότητας κλπ. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε να κάνουμε με δημοτικές αρχές που είναι ανίκανες να διαχειριστούν βασικά θέματα, όπως καθαριότητα και που δηλώνουν ευθαρσώς ότι είναι αιρετοί και επομένως διακαιούνται να κάνουν ότι θέλουν. Ν
    Να μην καταβάλλονται τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
    Να έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε τον πάροχο υπηρεσιών όταν αυτός δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Αυτό συνεπάγεται ότι θα ιδρυθούν εταιρίες που θα αναλάβουν επ’ αμοιβή να κάνουν αυτές τις δουλειές.
    Να μην καταβάλλονται τέλη με τον λογαρισμό της ΔΕΗ για την ΕΡΤ. Οι κοινόχρηστοι χώροι γιατί πρέπει να βαρύνονται με τέλη για την ΕΡΤ. Το γελοίο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι το 50% περίπου των λογαρισμών της ΔΕΗ αφορούν ΕΡΤ και δημοτικά τέλη!!!

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 07:24 | Θεόδωρος Μπακάλης

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ.
    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΔΕ….ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ….ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ……ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ ….ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 04:53 | ΓΑΖΗ.ΦΡΥΝΗ

    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ,Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΑΛΛΗ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.
    Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΕΙ
    ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
    ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
    ( ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΑ ΛΕΩ) ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΑΛΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΦΥΤΑ Η
    ΘΑΜΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.
    ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ
    ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ( ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ
    ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ)ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ
    ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ EUR.18.900 KAI ΦΤΑΝΟΥΝ
    ΜΕΧΡΙ EUR.67.200(ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΤΗΝ 25-08-2008)

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:42 | Βασίλης

    Ο δρόμος του νέου «Καποδίστρια» είναι ο σωστός (δρόμο που εξάλλου ήδη προανήγγειλε η Κυβέρνηση οτι θα ακολουθήσει) και όχι αυτός της επιβολής νέων φόρων και σε αυτόν τον τομέα. Οι υπάρχοντες φόροι είναι ήδη πολλοί και δυσβάστακτοι για μια μέση οικογένεια (γι αυτούς, βέβαια, που τους πληρώνουν και όχι γι αυτούς που φοροδιαφεύγουν). Υπάρχει τόσο τρομερή σπατάλη και διαφθορά στον συγκεκριμένο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε κάθε νέος φόρος, εκτός απο αντιαναπτυξιακός, θα ήταν και τρομερά δύσκολο να γίνει αποδεκτός απο την κοινωνία, που γνωρίζει πολύ καλά πόσο εκτεταμένα είναι αυτά τα φαινόμενα στον χώρο αυτόν.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:50 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Ν.Π.Ι.Δ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ Φ.Μ.Υ. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΙΚΑ , ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ,ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο Φ.Μ.Υ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο Φ.Μ.Υ. ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η’ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ,ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 19:49 | Βασίλης Μασσέλος

    Κατά τη γνώμη μου πρέπει να καταργηθούν όλοι οι φόροι που αποδίδονται στου ΟΤΑ οι οποίοι να στηρίζονται πλέον αποκλειστικά στα δημοτικά τέλη και σε όποια άλλα τέλη επιβάλλουν(π.χ. αποκομιδής απορριμμάτων βάσει του όγκου τους με χρέωση μόνο στα μη ανανακλώσιμα). Έτσι οι δημότες θα καταλάβουν την απερίγραπτη σπατάλη και ρεμούλα των Δήμων και ενδεχομένως θα προσέξουν περισσότερο ποιούς θα εκλέξουν την επόμενη φορά.

    Η συμμετοχή των πόρων του προϋπολογισμού πρέπει να περιορισθεί σε έργα υποδομής και μόνο στον βαθμό που αυτά είναι υπερτοπικά ή έαν σε ειδικές περιπτώσεις π.χ. νησιά και ακριτικοί Δήμοι.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 17:15 | Γιάννης Νερούτσος

    ΝΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΩΡΙΣΜΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΟΤΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΤΑ (ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ)ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ/ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΗΔΗ ΔΙΟΓΚΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.ΣΥΝΕΠΩΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 16:31 | Γιώργος Ναρσής

    Οι ΟΤΑ δυστυχώς πάσχουν από βαριά διαφθορά τοπικού επιπέδου, που είναι και η χειρότερη. Δείτε τις σχετικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και μία σταχυολόγηση δικαστικών αποφάσεων. Επίσης δείτε την ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας τη τελευταία στιγμή (κ.Παυλόπουλος)για τις αφέσεις χρέους στους ΟΤΑ. Πριν λοιπόν κινηθούν και άλλα κονδύλια προς τους ΟΤΑ ας ελεγχθεί λεπτομερώς η μέχρι σήμερα διαχείρισή τους.

    Ο μεγαλύτερος άθλος στους ΟΤΑ είναι να απογραφεί η πραγματική τους κατάσταση οικονομική, περιουσιακή, έργων κλπ. Μετά από αυτό, και την βέβαιη έκπληξη που θα ακολουθήσει, θα ξαναδεί κανείς τις διεθνείς τάσεις υπό νέο φως.

    Οι Δήμοι πρέπει να εκπονούν αναπτυξιακό σχέδιο με στρατηγικούς στόχους και ενέργειες υλοποίησης. Αυτό πρέπει να χρηματοδοτείται στο βαθμό που εξυπηρετεί με επάρκεια τις πολιτικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

    Και στην περίπτωση των ΟΤΑ πρέπει να προηγηθεί κρίση πριν αρχίσει η νέα πορεία τους.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 14:37 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΟΣΟΙ ΕΔΙΝΑΝ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΙΝ ΔΟΥΛΕΥΑΝ «ΜΑΥΡΑ».ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΑΡΑΙΤΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΘΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:40 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Προφανώς. Άλλωστε, στην χώρα μας, τα έσοδα των δήμων είναι πολύ λίγα και απολύτως ορθολογικά και τίμια. Όπως, π.χ. την απαγόρευση στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, έτσι ώστε να παρκάρουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που ανήκουν στους δήμους, με το ανάλογο αντίτιμο, βεβαίως. Όπως, π.χ. με τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε μέσω της Δ.Ε.Η., για να μην έχουμε σχεδόν καμία λάμπα να ανάβει στους δρόμους για νά βλέπουμε να πάμε στα σπίτια μας.
    Όπως, π.χ. με τα τέλη καθαριότητας που πληρώνουμε μέσω της Δ.Ε.Η., για να παραλαμβάνονται τα απορρίματα (από τις απομακρυσμένες συνοικίες και γειτονιές) μια φορά την εβδομάδα και να δούμε.

    Αφήστε, κύριοι, φτάνει αυτά που πληρώνουμε στο κράτος, επιβαρυνόμαστε και με τόσα τέλη για τους δήμους, τα περισσότερα εκ των οποίων χωρίς ανταπόδωση. Κοιτάξτε να φτιάξετε καλύτερες κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες και, τότε, το ξανασυζητάμε.

    Ευχαριστώ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 16:52 | ΚΟΣΜΑΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ

    Επειδή οι θεσμοθετημένοι πόροι δεν αποδίδονται από το κράτος στους ΌΤΑ, θα πρέπει να γίνει κάποια αποκέντρωση ώστε μερικοί άμεσοι φόροι να εισπράττονται απ΄ευθείας από τους δήμους π.χ πολίτης που πρέπει να πληρώσει ΤΑΠ 200 ευρω τα 40 [ποσοστο 20%] ευρω να αποδίδονται αμέσως από την ΔΟΥ στο δήμο΄.Οι δήμοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τους πολίτες μέσω του διαδικτύου για τα ποδά που εισέπραξαν απ΄αυτή την πηγή.
    Να επανέλθουν τα τέλη παρεπιδημούντων από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια πάλι στο 2%,αλλά συγχρόνως να δοδεί άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ σε όλα τα παράνομα ενοικιαζόμενα δωμάτια,ω΄στε να εκδιδουν αποδείξει και να καταβάλουν κάθε χρόνο το φόρο τους. Οι αποδείξεις αυτές να είναι θεωρημένες από την εφορόια [διάτρητες]διαφορετικά θα μποτρί κανείς να αγοράσει ένα μπλοκ αποδείξεων από το βιβλιοπωλείο και να δίνει αποδείξεις χωρίς όφελος για το δήμο.
    Στοτέλος κάθε τουριστικής περιόδου να ενημερώνουν διαδικτυακά με αναλυτικό τρόπο τα ποσά που εισέπραξαν.
    Βέβαια ένα ποσοστό από τα έσοδα θα καλύπτει έργα του δήμου που θα εξυπηρετούν τα τουριστικά καταλύματα π.χ επισκευή δρόμων,διαφημισεις για προβολη των τουριστικών καταλυμάτων κλπ.
    Επίσης τα έσοδα του δήμου από άλλες πηγές,εκτός κρατικής επιχορήγησης να ανακοινώνονται μέσω τυ διαδικτύου ,να ενημερώνονται οι πολίτες και οι δήμοι να κερδίσουν έτσι τη χαμένη αξιοπιστία τους

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:58 | Αργυρώ

    βΕΒΑΙΩΣ και να ενισχυθούν κι εδώ οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις αλλά με πλήρη διαφάνεια στο διαδίκτυο! Δηλαδή :
    Κάθε έσοδο και κάθε έξοδο να αναρτάται με ημερομηνία, πηγή , ποσόν και αντίστοιχο παραστατικό που θα τα αποδεικνύει όλα αυτά.

    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΛΤΗΡΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:25 | Ariadni

    Παραπάνω χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – άντρο της διαφθοράς και της ανικανότητας; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Πληρώνω ένα σωρό λεφτά στο δήμο της Αθήνας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τί έχω σε αντάλλαγμα; Έναν ανεκδιήγητο δήμαρχο, βρώμικα και κατειλημμένα πεζοδρόμια, κάδους ξέχειλους από σκουπίδια, ανύπαρκτη ανακύκλωση, υποτυπώδεις και εγκαταλειμμένες παιδικές χαρές, πράσινο μηδέν, ατμοσφαιρική ρύπανση στα ύψη και διάφορες άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, που τις προσφέρουν απλόχερα οι μόλις 17.000 υπάλληλοι του δήμου.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:25 | λαμπρος Παλασης

    Προτεινεται μια ενιαια αρχη εισπραξης φορολογικων εσοδων σε περιφερειακο επιπεδο, κανεις αλλος δημοσιος οργανισμος να μην δικαιουται να εισπρατει χρηματα απο φορο σε εθνικο επιπεδο.
    Ενα «ταμειο να εισπρατει, ενα ταμειο να πληρωνει δαπανες «.
    υπο τον ελεγχο του Υπουργειου Οικονομικων και του ελεγκτικου Συνεδριου .
    Οι δημοι θα καταθετουν ηλεκτρονικα τα αιτηματα τους και η περιφερεια να υποχρεωουται εντος ευλογου χρονικου διαστηματος να εγκρινει η να απποριπτει το αιτημα (αιτιολογημενα στο διαδικτυο) και να αναλαμβανει την πληρωμη της Δαπανης.
    Ουτε ενα ευρω στα χερια των δημαρχων.
    Οι δημαρχοι αιτουν η περιφερεια πληρωνει.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:02 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Πράγματι έτσι είναι. Η περιπέρεια πρέπει να έχει ίδιους πόρους από φορολογικά΄έσοδα και πρωτίστως από όσα προέρχονται από την ακίνητη περιουσία. Αλλά, η σημερινή λειτουργία των Δήμων και των περιγερειακών διοικήσεων πρέπει αν δίδουν λόγο μέσω αυστυρών ελέγχων. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τοπικές αυτοδιοικήσεις έιναι μέγα κέντρο διαφθοράς. Υπαρχουν σχετικά πορίσματα Δημοσίων Ελεγγκτικών Αρχών.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:55 | Κ. Κ. ιδιωτικος υπαλληλος Μελισσια

    Υπαρχει μεγαλυτερη ασυδοσια στην τοπικη αυτοδιοικηση, μονο με θεσπιση αυστηρων κανονων ελεγχου και ιδρυση ανεξαρτητης ανωτερης αρχης στην οπια θα μπορει να προσφυγει ο πολιτης για ελεγχο των πραξεων και του κοστους των πραξεων αυτων των τοπικων αρχοντων να αυξηθει η ανεση φορολογια υπερ των τοπικων αρχων

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:37 | ΑΚΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΚΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    1. TA ΤΕΛΗ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΟΣΕΙ, ΑΝ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ON LINE ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΕΛΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΩ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ.
    2) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ON LINE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΟ.
    3)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ Η ΔΕΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΩΛΛΥΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ Ή ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.
    4)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΥΣΤΗΡΑ.
    5)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η/Υ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ Ή ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ.
    6)ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΑΚΤΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΧΗ(Π.Χ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.
    6)ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
    7)ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ.
    8)ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ή ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ.
    ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΩΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:42 | Τάσος Σαπουνάκης

    Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα έσοδα των δήμων και των κοινοτήτων παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά :
    1)Ένα σημαντικό τμήμα του αναφέρεται σε διατάξεις νόμων του 20ου αιώνα, οι οποίοι έχουν υποστεί μέχρι σήμερα αναρίθμητες αλλαγές, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις κλπ.
    2)Είναι κατακερματισμένο σε πολλούς νόμους και κανονιστικές πράξεις που δεν έχουν κωδικοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κωδικοποίηση έγινε το 1958 και θεωρείται ξεπερασμένη εδώ και πολλά χρόνια.
    Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες πηγές εσόδων και δυσκολεύει σημαντικά το έργο των αιρετών οργάνων και των οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καθιστά επίσης ανέφικτους πολλές φορές τους έλεγχους που ασκούν η περιφερειακή διοίκηση και το ΥΠ.ΕΣ., ενώ προκαλεί πολλά προβλήματα στους φορολογούμενους.
    Η τοπική φορολογία στην Ελλάδα περιλαμβάνει φόρους, ανταποδοτικά τέλη, απλά τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Η φορολογική της βάση αφορά κυρίως την ακίνητη περιουσία και ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, λατομεία, διαφήμιση κ.α.
    α.1.) Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση με το σκεπτικό ότι τα έργα υποδομής των ΟΤΑ επενεργούν θετικά στην αξία των ακινήτων και η ακίνητη περιουσία δεν είναι εύκολο να αποκρυβεί, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.
    Προτείνεται λοιπόν η συγχώνευση των αντίστοιχων τοπικών φόρων και τελών – τέλος ακίνητης περιουσίας, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων κ.α. – και η ενσωμάτωση τους στη φορολογία που θα επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία από το Υπουργείο Οικονομικών, με κριτήρια την απλοποίηση του συστήματος και τον εξορθολογισμό του (λιγότεροι φόροι στα ακίνητα, αλλά πιό ουσιαστικοί).
    α.2.) Θα μπορούσε επίσης να επιβάλλεται Φ.Α.Π. σε κεντρικό επίπεδο το φορολογικό προϊόν του οποίου να καταλήγει στην κυβέρνηση, ενώ οι ΟΤΑ να επιβάλλουν ένα πρόσθετο φόρο, που θα εισπράττεται κεντρικά και θα τους αποδίδεται. Αυτός ο πρόσθετος φόρος θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ ενός ανώτατου και κατώτατου συντελεστή (αφού συγχωνευτεί με Τ.Α.Π. και Φ.Η.Χ.), ενώ η φορολογική βάση θα είναι ενιαία.
    β.1.) Στις επαγγελματικές δραστηριότητες επιβάλλονται από τους ΟΤΑ πολλά και διαφοροποιημένα τέλη και φόροι με διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές και φορολογικές βάσεις. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα τέλος επιτηδεύματος με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή π.χ. από 5% και 2% που κυμαίνεται τώρα, σε 1% ή και 0,5%, αλλά σε ευρύτερη φορολογική βάση που θα περιλαμβάνει περισσότερους επιτηδευματίες, με το σκεπτικό ότι επωφελούνται από τα δημοτικά έργα και πολιτικές.
    Η σύνδεση της κατανομής των κρατικών επιχορηγήσεων με τη φορολογική προσπάθεια που καταβάλουν οι ΟΤΑ αποτελεί κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο κίνητρο για να εφαρμοστεί δίκαια και αποτελεσματικά η τοπική φορολογία χωρίς λαϊκισμούς και πελατειακές λογικές από πλευράς αιρετών. Στο πλαίσιο αυτό η κεντρική διοίκηση θα αποκτήσει σαφή γνώση για τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. και θα βελτιωθούν ουσιαστικά οι έλεγχοι που πραγματοποιεί.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.
    ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
    MANAGEMENT ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:30 | Νικος Μπεζεριάνος

    Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξυπηρετεί τους πολίτες παρά ελάχιστα
    και εππλέον έχει γίνει από τα μεγλύτερα κέντρα διαφθοράς (πχ εργολάβοι Δήμαρχοι).

    Να αποκτήσουν πρωτα την εμπυστοσύνη των πολιτών, ότι δηλαδή διαχειρίζονται τα χρηματά μας ορθολογικά και με διαφάνεια.

    Να αρχίσουμε με όλα τα έσοδα και έξοδα των Δήμων στο διαδίκτυο και μετά βλέπουμε….

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:04 | Δημοσθενης Δημος

    Φευ! Οι Δημοι απεδειξαν κατηγορηματικα οτι δεν ειναι ακομη ικανοι να διαχειριστουν τα οικονομικα τους. Η αποκεντρωση οχι μονο δεν περιορισε τη διαφθορα αλλα την γιγαντωσε.

    Μετα την επιτυχη καταρτιση προυπολογισμων απο τους Δημους θα μπορουσε να υπαρξει ελπιδα, αν το μετρο προεβλεπε και ενα μηχανισμο δημοσιονομικης πειθαρχειας με αποδοση ευθυνων και επιτηρηση εαν καταστει αναγκαιο.
    Ειμαστε σιγουροι οτι ενας τετοιος μηχανισμος θα μπορεσει να λειτουργησει αποτελεσματικα σε βαρος ενος πολιτικα ισχυρου δημαρχου?
    Επιτρεψτε μου να κρατησω επιφυλαξεις.

    Η ιδεα ειναι πολυ καλη αλλα προυποθετει ριζικες αλλαγες. Ας μην βιαζομαστε.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:16 | GIORGOS

    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ!!

    ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. ΛΑΘΟΙ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ!! ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ.

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ/ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.

    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ:

    ΣΩΣΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΚΤΛ)
    ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:19 | λαμπρος Παλασης

    Να αυξηθει το ΦΠΑ σε προιοντα και σε παροχες που θεωρουνται «πολυτελειας» στο 35% εως και 40%.
    π.χ προιοντα συντηρησης πισσινας, προιοντα ομορφιας,λιζινγκ αυτοκινητων,κοσμηματα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:02 | ΑΛΚΗΣ Μ.

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ,ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΝΟΜΙΜΑ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ(ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ,ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ,ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ Ή ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)-ΟΛΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΥΤΩΝ,ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΚΕΡΔΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΡΟΣ ΚΕΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΣΕ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΚΡΑΤΟΣ.

    ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ Ή ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΚΕΡΔΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ (ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΠΟΡΟΙ, ΑΣΤΕΓΟΙ, ΑΝΑΠΗΡΟΙ) ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ή ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:36 | Nίκος Δαμ.

    Oxι. Οι ΟΤΑ αποτελούν εστίες διαφθοράς, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες. Ηδη, οι κάθε είδους δημοτικοί φόροι (μαζί με αυτούς που εισπράτονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) αποτελούν έσοδα που στην καλύτερη περίπτωση πληρώνουν το PR του Δημάρχου.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:15 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

    Όλοι οι ΟΤΑ (Δήμοι ΚΑΙ Νομαρχίες) αποτελούν παράδειγμα ανοργανωσιάς, απουσίας κάθε έννοιας συνέχειας της διοίκησης, αυλές πελατειακών σχέσεων των πολιτευομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση με τους ψηφοφόρους. Από τα μικρά βήματα εκσυγχρονισμού και απο-προσωποποίησης της κεντρικής διοίκησης (Υπουργεία και υπηρεσίες που ελέγχονται απ’ ευθείας από αυτά)κανένα δεν έχει περάσει στους ΟΤΑ.

    Μας ρωτάτε αν θα πρέπει να πληρώνουμε και άλλους φόρους για αυτά τα ασχημάτιστα μπουλούκια πολιτικάντηδων Μαυρογιαλούρων και υπαλλήλων που λειτουργούν με το «βλέποντας και κάνοντας» καθημερινά, αφού δεν υπάρχει οργάνωση και διαδικασίες στις υπηρεσίες τους;

    Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μειωθούν και οι φόροι που ήδη πληρώνουμε για τους ΟΤΑ, γιατί δεν πιάνουν τόπο, κατασπαλούνται για να βολεύονται οι ημέτεροι των Μαυρογιαλούρων με άχρηστα μικροέργα και προμήθειες και με διορισμούς συμβασιούχων που μετά ζητούν να μονιποποιηθούν.

    Χίλιες φορές οι δήμαρχοι και οι νομάρχες να γίνουν απλά γραμματείς που θα ζητάνε με αίτηση έγκριση από την κεντρική κυβέρνηση για το κάθε τι που θέλουν να κάνουν. Μόνο για αυτό είναι άξιοι, και πάλι με επιφύλαξη…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:11 | ΓΕΔ

    Το Κράτος όταν θέλει να αυξήσει τα έσοδά του καταφεύγει στις συνήθεις φορολογίες και αδυνατώντας να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή, φορολογεί βαρύτερα τους ίδιους φορολογουμένους με προφανή αγανάκτηση των εξ αυτών ειλικρινών. Υπάρχουν όμως ανεκμετάλλευτες πηγές εσόδων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ευχαρίστως (!) τα δυνητικά υποκείμενα των φόρων (κυρίως τελών) αυτών θα πλήρωναν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανταποδοτικού τέλους που μπορεί να εισπράττεται εν μέρει, ή και εξ ολοκλήρου, από τους Δήμους, ακολουθεί:
    Στα αγκυροβόλια (αλιευτικούς σταθμούς, κόλπους με προβλήτες, μικρά λιμάνια κλπ) της χώρας επικρατεί, ιδίως το καλοκαίρι, το χάος. Οι διαπληκτισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο για το δέσιμο μικρών και μεγάλων ιδιωτικών σκαφών και η εικόνα της χώρας παρουσιάζεται τριτοκοσμική και στους πολυπληθείς ξένους που επισκέπτονται με σκάφη την πατρίδα μας.
    Εξάλλου, το Κράτος δεν εκμεταλλεύεται μία αξιόλογη υποδομή που έχει δημιουργηθεί με τις στερήσεις του ελληνικού λαού.
    Είναι παράλογο οι χαμηλές και μεσαίες οικονομικές τάξεις να επιβαρύνονται με 5-10ευρώ για την σχεδόν υποχρεωτική ενοικίαση για μερικές ώρες μιάς ξαπλώστρας στις παραλίες της χώρας μας χωρίς τη χρήση κρατικής υποδομής, και οι ανώτερες εισοδηματικές τάξεις (ιδιοκτήτες σκαφών) να μην επιβαρύνονται για τη χρήση υποδομών αφού ελλιμενίζουν για μήνες τα σκάφη τους δωρεάν στα αγκυροβόλια της χώρας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ξένες εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών (ιδίως ιστιοπλοϊκών) να καταλαμβάνουν το σύνολο των προβλητών ενός κόλπου χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.
    Ας σημειωθεί επίσης ότι ο δωρεάν ελλιμενισμός σκαφών σε παρακείμενα προς οργανωμένες μαρίνες αγκυροβόλια συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις οργανωμένες μαρίνες και αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη μαρινών που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.
    Για την ευταξία στα αγκυροβόλια της χώρας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη φορέα εκμετάλλευσης λιμένα, προτείνεται η επιβολή ενοικίου (τέλους) για το δέσιμο σκαφών στα αγκυροβόλια όλης της χώρας, εφόσον έχει κατασκευαστεί από οποιονδήποτε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα έργο υποδομής (π.χ. προβλήτα). Από το τέλος αυτό εξαιρούνται οι επαγγελματίες ψαράδες οι οποίοι κατά προτεραιότητα δικαιούνται θέσης στα αγκυροβόλια, εφόσον κατοικούν στο Δήμο όπου ευρίσκεται το αγκυροβόλι.
    Το τέλος θα πρέπει να είναι ανάλογο του μήκους του σκάφους και να ανέρχεται π.χ σε 10ευρώ το μήνα ανά μέτρο μήκους του σκάφους (κλάσμα μέτρου λογίζεται ως ακέραιο μέτρο). Ο πλησιέστερος προς το αγκυροβόλιο λιμενάρχης θα διαθέτει μέχρι το 75% των θέσεων πρόσδεσης σκαφών κατά προτεραιότητα:
    α.Στους επαγγελματίες ψαράδες(δωρεάν)
    β.Στους έχοντες κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία πλησίον του αγκυροβολίου με έκπτωση (π.χ) 40% για τα μέχρι 5 μέτρων σκάφη, 20% για τα σκάφη μήκους 5-10μ και 10% για τα μεγαλύτερα, και
    γ.Σε οποιονδήποτε αιτούντα
    Οι θέσεις θα ενοικιάζονται τουλάχιστον για ένα χρόνο με δυνατότητα αορίστου χρόνου ενοικιάσεως, το δε ετήσιο τέλος θα προκαταβάλλεται. Ο ελλιμενισμός στις θέσεις που δεν θα ζητηθούν καθώς και στο 25% των θέσεων που δεν θα διατίθενται για ετήσια τουλάχιστον ενοικίαση θα πραγματοποιείται με την καταβολή ημερησίου τέλους το οποίο θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους.
    Τα τέλη θα εισπράττονται με ευθύνη του πλησιέστερου λιμενάρχη και θα κατανέμονται κατά (π.χ) 20% στον πλησιέστερο προς το αγκυροβόλιο Δήμο και κατά 10% στο επικουρικό ταμείο των λιμενικών.
    Τέλος, ας σημειωθεί ότι το πιό πάνω τέλος συνιστά μικρό μόνο μέρος του κόστους κινήσεως, συντηρήσεως και αποσβέσεως ενός σκάφους. Και ευχαρίστως οι ιδιοκτήτες σκαφών θα το πλήρωναν για να αποφύγουν τις «συμπλοκές» για την εξασφάλιση θέσεως…
    Good luck!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:08 | Μιχάλης

    Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη εσόδων για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του ΟΤΑ, τη στιγμή μάλιστα που δεν αποδίδονται από το κράτος τα απαιτούμενα χρήματα. Ομως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία μεγάλη δεξαμενή διαφθοράς και διάθεσης των χρημάτων σε αλλότριους σκοπούς ακόμη και αν είναι ανταποδοτικά τέλη. Αφού εισπράττουν το νερό γιατί δημιουργούντια τεράστια χρέη στην ΕΥΔΑΠ τη στιγμή που χρεώνουν το νερό μέχρι και 300% ακριβότερα από όσα τους το χρεώνει η ΕΥΔΑΠ; Που πάνε τα χρήματα των πολιτών; Το ίδιο συμβαίνει και με τα δημοτικά τέλη με αποτέλεσμα η καθαριότητα να είναι χαμηλή και να μη λειτουργεί ο κοινόχρηστος φωτισμός αφού για να αλλάξουν και μία λάμπα περνούν ακόμη και δύο ή τρία χρόνια.
    Να περιορισθούν οι δήθεν πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν κατά κανόνα εκδηλώσεις προσωπικής προβολής και όχι επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας. Να εφαρμόζεται η νομοθεσία σε ότι αφορά τη διαχείριση των χρημάτων και να μη ψηφίζετε περιοδικά νόμος που απαλλάσει τους τοπικούς άρχοντες από διαπραχθέντα αδικήματα. Να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις, να εφαρμόζεται ο ΚΔΚ με απόλυτη ακρίβεια και να επιτραπεί στους πολίτες να λαμβάνουν γνώση των στοιχείων της διαχείρισης των χρημάτων τους, τα οποία δεν χορηγούνται όταν ζητηθούν με διάφορα επιχειρήματα πχ ότι είναι προσωπικά δεδομένα κλπ.
    Ο ΚΔΚ χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές από την αρχή με δημόσια διαβούλευση για να είναι δίκαιος προς τους πολίτες και προς τους συμβούλους, Δεν είναι πχ ηθικό ο οιοσδήποτε τοπικός άρχων να εισάγει στο συμβούλιο αίτημα δικού του πολίτη που συνήθως αφορά μόνο αυτόν και να αρνείται να θέσει θέμα έστω και ενός συμβούλου που αφορά σχεδόν το σύνολο των πολιτών.
    Με την αναγγελία του Καποδίστρια ΙΙ πρέπει πριν την ψήφιση στη Βουλή να γίνει για μεγάλο χρόνο δημόσια διαβούλευση ακόμη και τοπικά δημοψηφίσματα. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους πολίτες και όχι να γίνει με κομματικά κριτήρια. Οι πολίτες στο θέμα αυτό έχουν τον κύριο λόγο καθόσον οι συνενώσεις πιθανώς θα τους δημιουργήσουν προβλήματα και ταλαιπωρία στην καθημερινή τους ζωή. Η εξαγγελία διεξαγωγής των εκλογών τον Νοέμβριο αν δεν ακουσθεί η γνώμη των πολιτών θα είναι άδικη αφού θα έχουν αγνοηθεί. Δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί η βάση των νέων ΟΤΑ, η διαβούλευση αν γίνει, η αλλαγή του ΚΔΚ, ο νέος νόμος των τοπικών εκλογών, ο καθορισμός των οικονομικών λεπτομερειών της ενίσχυσης από το κράτος κλπ μέσα σε ένα χρόνο. αν θα γίνει θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις όπως τα τέλη ρύπανσης, η ένταξη των μεταναστών κλπ
    Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υπηρεσία των πολιτών και όχι των τοπικών αρχόντων. Χρειάζεται να επικρατήσει η ηθική, η νομιμότητα, η ισοτιμία, η ίση μεταχείριση, η καθιέρωση νέων κριτηρίων ελέγχου, η υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση των πολιτών για σοβαρά θέματα κλπ καθώς και η εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς, της αυθαιρεσίας, η σπατάλη των χρημάτων για άσκοπους λόγους, η δίκαιη οικονομική επιβάρυνση κλπ.
    Ναι στην οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ αλλά πρώτα να παίρνουν από το κράτος ότι δικαιούνται. Αναρτήστε τις δυνατότητες φορολογίας ή καθιέρωσης ανταποδοτικών τελών υπαρχόντων και επερχομένων και τότε θα πούμε την ολοκληρωμένη άποψη μας

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:23 | Τσιώτσιος Ιωάννης

    ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΦΟΡΩΝ Ή ΑΠΟΔΟΣΗ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ εάν δεν θεσμοθετηθεί ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ, ΕΠΙΣΗΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ έλεγχος της λειτουργίας των Ο.Τ.Α.
    Δεν τίθεται μόνον ζήτημα διαφθοράς, όπως αρκετοί άλλοι ήδη έχουν επισημάνει, αλλά, ΚΥΡΙΩΣ, ζήτημα «ορθής» διαχείρισης τέτοιων εσόδων, ειδικώς μετά την εφαρμογή του Καποδίστρια-2, όπως λέγεται ότι θα συμβεί εντός του 2010. Η απασχόληση «ημετέρων», με κάθε είδους απίθανο σκάρφισμα των εκάστοτε τοπικών αρχόντων, η κατασκευή απίθανων έργων «βιτρίνας», η κατασπατάληση πόρων σε απίθανες δραστηριότητες «προβολής» του έργου των αρχόντων, γεγονότα μη ευκόλως αμφισβητούμενα σήμερα, είναι απολύτως βέβαιον ότι θα επεκταθούν, καθώς οι νέοι ισχυροί τοπικοί άρχοντες θα επιθυμούν την επανεκλογή τους και, εν συνεχεία, την μεταπήδησή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.